|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze obiektywu - Tele 500 mm do Sony za 800 zł
daimon79 - Sro 01 Lip, 2009 Temat postu: Tele 500 mm do Sony za 800 zł witam mam 8 stow na wydanie mam sony, i chce kupic tele.Myslalem na starcie o 800mm ale doczytalem sie jak i dowiedzialem ze 800mm przy tej cenie to bedzie mydło lepiej brac 500.
Ok ale jaka za 400zl moge miec samyronga korenskiej firmy(jest na optyczne.pl ale nie ma testu).
1)Pytanie teraz: mirror czy rura lepsza?
2) ktorej firmy?
slyszalem ze rura ale moze ktos mial doczynienia z podobnym obiektywem o podobnych parametrach jak to wyglada w praktyce.
Wiem ze sigma ma 500mm ale koszt 4 tys mnie nie stac w czasach kryzysu.
Mam tez tamrona 70-300 ale 300 to dla mnie za malo.
mnich - Sro 01 Lip, 2009
daimon79 napisał/a: | Wiem ze sigma ma 500mm ale koszt 4 tys mnie nie stac w czasach kryzysu. |
ale stać cię aby wywalić "8 stów" w błoto? Odradzam wszelkie wynalazki o takich ogniskowych.
MC - Sro 01 Lip, 2009
Dobre 500mm to wydatek min. 2100zl, lustrzana Minolta. Inne wynalazki bym sobie darowal. Bedziesz mial przynajmniej niezly AF i bardzo przyzwoita optyke.
daimon79 - Sro 01 Lip, 2009 Temat postu: wiem ale... wiem chlopaki ze doaradzacie jak najlepiej ale nie mam 2tys i miec nie bede przez dlugi czas,wlasnie stane sie posiadaczem samochodu a to oznacza ubezpieczenie,oclenie itp
takze fotografia ktora byla na przodujacym miejscu u mnie bedzie musiala sie poddac motoryzacji i wydatkow na tę branżę.
Dlatego majac 8 stow wiem ze kupic moge "goofno" ale majac do wyboru samo "zlo", wole wybrac "mniejsze zlo" czyli najlepszy model i firme z tych goofien.
Ponawiam swoje 2 pytania wyzej wymienione:)
RB - Sro 01 Lip, 2009 Temat postu: Re: tele 500mm do sony za 8 stow daimon79 jeśli już to chyba tylko Pentacon 500/5.6 + przejściówka. Tyle , że on jest ciężki i ostrzenie ręczne. Przy okazji nie będzie z tym poprawnie działała stabilizacja. Optycznie całkiem przyzwoity (porównując z tanimi zumami 70-300 to nawet bardzo przyzwoity). Pod warunkiem rozsądnego stanu, bo to tylko jakieś mocno stare używki.
IMO to lepsze od Rubinara 500/5.6...
sndbk - Sro 01 Lip, 2009
Jakość komórki ale jednak ta odległość 6 km. 800mm na cropie to 1200mm
http://www.fotka.pl/2549422fc8/test.html
daimon79 - Sro 01 Lip, 2009 Temat postu: Re: tele 500mm do sony za 8 stow
RB napisał/a: | daimon79 jeśli już to chyba tylko Pentacon 500/5.6 + przejściówka. Tyle , że on jest ciężki i ostrzenie ręczne. Przy okazji nie będzie z tym poprawnie działała stabilizacja. Optycznie całkiem przyzwoity (porównując z tanimi zumami 70-300 to nawet bardzo przyzwoity). Pod warunkiem rozsądnego stanu, bo to tylko jakieś mocno stare używki.
IMO to lepsze od Rubinara 500/5.6... |
rb znalazlem cus takiego na alegro http://allegro.pl/item673...5_6_500_mc.html moglbys zerknac czy to taki?
Drodzy optymowicze mam na liscie od RB jeden narazie Pentacon czy jeszcze pojawi sie jakas konkurencja do obiektywu tego?(majac na uwadze 8 stow)
komor - Sro 01 Lip, 2009
sndbk, a nie napisałbyś z jakiego obiektywu to zdjęcie? Z Samyanga?
daimon79 - Sro 01 Lip, 2009
komor napisał/a: | sndbk, a nie napisałbyś z jakiego obiektywu to zdjęcie? Z Samyanga? |
Widzialem na googlu to z samyronga chyba 800mm ale tutaj sie autor powinien wypowiedziec,za duze mydlo dla mnie(nie chodzi o taniosc obiektywu) ja chce nadal 500mm:)
mavierk - Sro 01 Lip, 2009
to kup sobie Pentacona 500/5.6 manualnego, potem dopiero Tokina 80-400 chyba..
W ogóle jak chcesz super szkiełko do lansu, to weź Zeissa 300/4.5
RB - Sro 01 Lip, 2009 Temat postu: Re: tele 500mm do sony za 8 stow
daimon79 napisał/a: | /item673529572_pentacon_pakticar_5_6_500_mc.html moglbys zerknac czy to taki? |
taki, taki. Chyba ze 3 kilo i 50 cm conajmniej... Spacerowe szkło to nie jest ani tyci tyci...
daimon79 - Sro 01 Lip, 2009 Temat postu: Re: tele 500mm do sony za 8 stow
RB napisał/a: | daimon79 napisał/a: | /item673529572_pentacon_pakticar_5_6_500_mc.html moglbys zerknac czy to taki? |
taki, taki. Chyba ze 3 kilo i 50 cm conajmniej... Spacerowe szkło to nie jest ani tyci tyci... |
no to odpada nie mam samochodu jeszcze, a nawet jesli to w gory samochodem nie pojade (mowie o zboczach) wiec go nie wezme ze soba,nie bede sie taszczyl po gorach z 3,5kg balastem:)
czyli wychodzi na to ze do 8 stow lekki choc niestety gorszy niz pentacon zostaje mi ten samyang ....chyba ze jeszcze jakies propozycje:)dla tych co nie uwaznie czytaja chce 500mm ,(mam sigme 70-300 wiec 300 tez nie chce)
RB - Sro 01 Lip, 2009 Temat postu: Re: tele 500mm do sony za 8 stow
daimon79 napisał/a: |
no to odpada nie mam samochodu jeszcze, a nawet jesli to w gory samochodem nie pojade (mowie o zboczach) wiec go nie wezme ze soba, |
A po co Ci 500mm w górach? Jeśli lekka 500 to tylko lustrzany. Ale wtedy żyjesz ze stałym światłem (brak przesłony, stała GO), dość kontrowersyjnym sposobem oddawania nieostrości i raczej podłym kontrastem...
daimon79 napisał/a: | dla tych co nie uwaznie czytaja chce 500mm ,(mam sigme 70-300 wiec 300 tez nie chce) |
Może się okazać, że crop z niezłej 300 będzie lepszy od tego co da Ci kijowa 500... Np prosty, tani i dość lekki Tair 300/4.5 jest znacznie lepszy optycznie od tej Sigmy...
daimon79 - Sro 01 Lip, 2009 Temat postu: Re: tele 500mm do sony za 8 stow rb w sumie masz racyje nie pomyslalem o jakims cropie,jako z ejestem amator w fotografii i ceneowy i intelektualnie(nie mylic z glupim:)) , rozumiem ze crop z 300 zrobi mi 500 i mowisz ze bedzie to prawdopodbnie lepsze rozwiazanie niz kupowanie 500?
MC - Sro 01 Lip, 2009
MZ bedzie to lepsze rozwiazanie niz kupowanie slabego 500mm.
A ten reflex to nie jest taki zly. Piekne widoczki z niego widzialem. Bokeh to jednak kwestia bardzo indywidualna.
Marian - Sro 01 Lip, 2009
Czy ktoś z tych psioczących na lustrzane obiektywy fotografował Minoltą 500 reflex AF? Coś mi sie wydaje, że nie.
MC - Sro 01 Lip, 2009
Marian, obawiam sie, ze masz sporo racji. Ja mialem ta przyjemnosc i dzieki temu jest na mojej liscie zakupow (na dosyc odleglym miejscu, niestety).
Przykladowe zdjecia:
raz
dwa
trzy
cztery
MC napisał/a: | Ja mialem ta przyjemnosc i dzieki temu jest na mojej liscie zakupow | No proszę. Głos rozsądku.
daimon79 napisał/a: | jako z ejestem amator w fotografii i ceneowy i intelektualnie(nie mylic z glupim:)) | to napisz, proszę, po co Ci to 500mm? Skoro masz Sigmę 70-300, to może sprzedaj ją, dołóż pare stówek i kup sobie Sony 70-300G? Będzie to lepszy wybór, bo będziesz miał ostre szkiełko, z którego będziesz mógł przyciąć, jak będziesz chciał.
Nie opłaca się kupować szkieł za 500zł, których będziesz używać wyłącznie do samoobrony.
Wujek_Pstrykacz - Sro 01 Lip, 2009
Marian napisał/a: | Czy ktoś z tych psioczących na lustrzane obiektywy fotografował Minoltą 500 reflex AF? Coś mi sie wydaje, że nie. |
Ależ Marianie kolega MC już pare postów wcześniej wspomniał o Minolcie 500/8 i to w pozytywnym wydźwięku, jednak cena poza możliwościami pytającego. Ja też powiem że to niezłe "lusterko" i do tego z AF.
RB - Sro 01 Lip, 2009
Marian napisał/a: | Czy ktoś z tych psioczących na lustrzane obiektywy fotografował Minoltą 500 reflex AF? Coś mi sie wydaje, że nie. |
tak, Marian, tak... za 800 złotych...
Monastor - Sro 01 Lip, 2009
Fajowo... tylko po co?
daimon79, IMO nie ma co się pakować w 500 mm o takiej jakości. Chyba, że zdjęcia mają być typowo dokumentalne. Przyzwoitą fotkę da się wyciągnąć, ale tylko przy naprawdę dobrych warunkach.
Poczekaj, dołóż trochę kasy i szarpnij się na normalne szkiełko z AF i rozsądnym światłem. Jest parę starszych stałoogniskowych modeli Sigmy, czy Tokiny, które co jakiś czas wypływają. Według mnie to lepsze rozwiązanie niż taki samyang.
Monastor, sam chciałeś samyanga 1300, żeby upewnić się, czy aby Twoja Sigma na 300mm + crop do 1300mm i tak była by lepsza
Wspomniałem o Minolcie jako przykładzie lustrzanego dobrej jakości. A chodziło mi o tych, którzy psioczą dla zasady na wszystkie lustrzane obiektywy, wychodząc z założenia, że jak lustrzany, to już z zasady można go sobie darować.
RB - Sro 01 Lip, 2009
mavierk napisał/a: | Monastor, sam chciałeś samyanga 1300, żeby upewnić się, czy aby Twoja Sigma na 300mm + crop do 1300mm i tak była by lepsza |
Patrząc na zapodana w tym watku fotkę z samyanga nalezałoby miec na uwadze, że pomiędzy obiektem a soczewkami było ca. 6 km letniego powietrza o przejrzystości i temperatrurze jak to u powietrza w lecie. W tym nalezy uwzglednić konwekcję, wszelakie inne ruchy termiczne itede. Cholera wie jak intensywne to były efekty w tym konkretnym przypadku Obraz oglądany okiem przez niezłej klasy lunetę na tej odległości nie prezentuje się zwykle dużo lepiej. Ocena jakości obiektywu na podstawie tego czegoś jest naprawdę mało miarodajna... Na 6 km mozna w odpowiednio 'sprzyjających' warunkach zrobić praktycznie dowolnie fatalne zdjęcie dowolnie świetnym obiektywem.
[ Dodano: Sro 01 Lip, 2009 19:51 ]
Marian napisał/a: | Wspomniałem o Minolcie jako przykładzie lustrzanego dobrej jakości. A chodziło mi o tych, którzy psioczą dla zasady na wszystkie lustrzane obiektywy, wychodząc z założenia, że jak lustrzany, to już z zasady można go sobie darować. |
Dobra, nikt w tym wątku nie psioczył na jakość luster ogólnie a jedynie stwierdzano, że Rubinary to nie jest miszczostfo sfiata a także podnoszono ogólne ograniczenia tego układu optycznego - stałą wartość przysłony, stosunkową ciemność (8 to mimo wszystko nawet marne 6.3 nie jest...), bokeh który trzeba polubić.
Monastor - Sro 01 Lip, 2009
RB, doskonale zdaję sobie z tego sprawę, stąd napisałem
Monastor napisał/a: |
Fajowo... tylko po co?
|
Nie przyszło mi do głowy porównywanie obiektywów dla takich odległości. Już kilkadziesiąt metrów potrafi w ciepły dzień zrujnować obraz.
Za to teraz zauważyłem, że źle odczytałem cytowany wcześniej post.
RB - Sro 01 Lip, 2009
Monastor, sorry nie pojąłem wtedy aluzji, ja gupia c..pa.
sndbk - Sro 01 Lip, 2009
komor napisał/a: | sndbk, a nie napisałbyś z jakiego obiektywu to zdjęcie? Z Samyanga? |
Samyang 800. Znalazłem tą fotkę przez google.
Monastor, nie wiem do czego komu potrzebna jest taka ogniskowa. Do spottingu i ptaków wystarczy 400 na cropie.
SlawGaw - Czw 02 Lip, 2009
Widziałem parę fot ze zwierciadlanej 500 (chyba 6,3) Samyanga na Nikonie, podobały mi się. Jak dla mnie jednak do Sony bym tego nie kupował, a to z powodu braku potwierdzenia ustawienia ostrości, no chyba ze się dokupi takie coś co oszuka body i potwierdzenie będzie.
Cena obiektywu z f/6,3 to 440 zł
Marian - Czw 02 Lip, 2009
Nigdy przy ręcznym ustawianiu ostrości nie korzystałem z potwierdzania ostrości występującego w lustrzankach AF przy 500mm obiektywie Minolty. Brakiem tej cechy bym się zupełnie nie przejmował. Takie, czyli AF'owe potwierdzanie ostrości w przypadku tego obiektywu jest zupełnie nieprzydatne. Po prostu AF jest zbyt niedokładny aby z jego sygnalizacji korzystać przy ręcznym ustawianiu ostrości.
daimon79 - Sob 04 Lip, 2009
ok a mam okazje kupic sigma af 500 7.2 apo to obiektyw przeznaczony dla dynaxow firmy minolta ale i dla sony.mial ktos z nim doczynienia/?
Wujek_Pstrykacz - Sob 04 Lip, 2009
Możesz się na nim sparzyć, stara ciemna konstrukcja, do tego nie wiem czy AF będzie śmigał i to z dwóch powodów: ciemność i niedopasowanie elektroniki z powodu przestarzałości obiektywu.
daimon79 - Sro 08 Lip, 2009 Temat postu: Re: Tele 500 mm do Sony za 800 zł ok a znalazlem na necie za 450 cos takiego ja kalimar 500mm z montazem na sony pyanie czy firma kalimar jest lepsza od sonyar?
MC - Sro 08 Lip, 2009
Podejrzewam, ze to jednakowo g*** obiektywy. Wedlug mnie - strata pieniedzy, ale to Twoj wybor.
Marian - Sro 08 Lip, 2009
Szkoda twojego i naszego czasu na szukanie 500 do Sony, innego niż Sony, no i szkoda tych 800 zł.
Moim zdaniem, jak się ma Sony, to tylko Sony 500 Reflex AF jest sensownym wydawaniem pieniędzy.
Jeśli stać cię na samochód, a nie stać na wykrojenie dodatkowych 2000 do już posiadanych 800, to lepiej sobie odpuść kupowanie byle jakiej 500, aż do momentu gdy te dodatkowe 2000 będziesz w stanie wygospodarować.
mavierk - Sro 08 Lip, 2009
Marian, nie MC napisał/a: | momentu gdy te dodatkowe 2000 będziesz w stanie wygospodarować. | a to 800 właduj w samochodzik
MC - Sro 08 Lip, 2009
mavierk napisał/a: | MC napisał/a: | momentu gdy te dodatkowe 2000 będziesz w stanie wygospodarować. | a to 800 właduj w samochodzik |
Jakis blad cytowania widze sie wkradl
MC napisał/a: | Jakis blad cytowania widze sie wkradl | Kolega niebawem stanie się posiadaczem samochodu, moim zdaniem te 8 stówek w nowy, używany samochód zawsze jest w co utopić
MC - Sro 08 Lip, 2009
mavierk, mi chodzilo o to, ze to nie ja pisalem o wygospodarowaniu dodatkowych 2k, choc calkowicie sie z tym zgadzam.
rzeczywiście, nawet nie zwróciłem uwagi, że Cię z Marianem pomyliło, przepraszam, Ciebie Marian też
ghost - Sro 08 Lip, 2009
trochę przesadzacie z 2800
2k starczy
Wujek_Pstrykacz - Sro 08 Lip, 2009
Te 2k. złotych to jest rozsądna propozycja i ten obiektyw jest jedynym wyborem jeśli chodzi o obiektyw lustrzany do Sony.
daimon79 - Nie 09 Sie, 2009
Wujek_Pstrykacz napisał/a: | Te 2k. złotych to jest rozsądna propozycja i ten obiektyw jest jedynym wyborem jeśli chodzi o obiektyw lustrzany do Sony. |
powiem tak duzo z was wypowiedzialo sie na temat minolty reflex 500mm i chyba jednak dozbieram na nia,macie racje po co brac mydlo za 8 stow...lepiej faktycznie wsadzic w fure;)i dziekuje za wypowiedzi powyzej.
...jednak juz z samej ciakwosci sie zapytam czy brac do sony cos wiecej niz 500mm? mialo bybyc ostre.cena nie wazna(bo tylko informacyjnie)...lecz rozsadna pewnie dobre obiektywy kolo 4k kosztuja ale jestem ciekaw doswidczen waszych z obiektywami dobrej klasy powyzej 500mm
RB - Nie 09 Sie, 2009
daimon79 napisał/a: |
...jednak juz z samej ciakwosci sie zapytam czy brac do sony cos wiecej niz 500mm? mialo bybyc ostre.cena nie wazna(bo tylko informacyjnie)...lecz rozsadna pewnie dobre obiektywy kolo 4k kosztuja ale jestem ciekaw doswidczen waszych z obiektywami dobrej klasy powyzej 500mm |
Tak... obiektywy dobrej klasy powyżej 500 mm to nie są 4 tysiące, niestety... No i do Sony literalnie czegoś takiego brak (o 'mitycznych" długich Minoltach z racji na ich 'dostępnośc' nie wspomne...). Może Sigma 800/5.6. Cenę sprawdź juz sam...
a BTW ostatnio miałem okazję 'potrzymac' Nikkora VR 400/2.8 z telekonwerterem 1.7 (co daje więcej niz 500 mm ) i dopietym d3. Polecam - cudo, rewelacja (ostrzy szybciej i skuteczniej niz 50/1.4 dopiety do a700, wali 9 kl/s o jakości... ). Tyle, że taki zestaw to Twoja 'sugerowana' cena x10. I zmiana puszki z d3 na najtańszą nie za wiele w tym akurat aspekcie zmieni...
I tak to niestety juz jest z dobrymi długimi szklami
ghost - Nie 09 Sie, 2009
mitycznych minolt powyżej 500mm to nie ma wiele, jedynie 600f/4.
rzadka i droga, ale się trafia
z dłuższych szkieł to 300 f/2.8 + tc, 400f/4.5, minolta 100-400, wspomniany reflex 500 i sony 70-400.
|
|