forum.optyczne.pl

Cyfrowe kompakty - Po co są tzw Programy Tematyczne?

Oniryczny - Pon 06 Lip, 2009
Temat postu: Po co są tzw Programy Tematyczne?
Po co w małpkach są te Programy Tematyczne skoro one pogarszają jakość zdjęcia?
Na przykład takie zmiękczenie gdzie w instrukcji piękne zdjęcie jak z lustrzanki gdzie całe tło pięknie nie-ostre a w praktyce nic takiego nie ma no bo skąd a ISO nawet pod słońce 400 :shock:

edmun - Pon 06 Lip, 2009

nie rozumiem pytania :razz: :razz:
Oniryczny - Pon 06 Lip, 2009

no bo... :razz:
te programy mają jakieś predfiniowane ustawienia dla danej sceny... ale dlaczego te ustawienia są takie fatalne? :neutral:

edmun - Wto 07 Lip, 2009

Chodzi mi że nie znam osób które używają lustrzanek i bawią się w programy tematyczne.
Jeśli natomiast uważasz że Twój kompakt robi złe zdjęcia na programach tematycznych, to zmień kompakta. Ja w FZ18 na programy nie narzekałem. Radził sobie świetnie, a program "Zachód słońca" robił sporo dobrej pracy której potem nie musiałem np. robić w lightroomie czy photoshopie. :mrgreen:

Natomiast jeśli te programy zostały stworzone dla początkujących to myślę że właśnie oni powinni ich używać. Jeśli nie jesteśmy już totalnymi amatorami to przestajemy używać programów (jeśli są kiepskie) i przechodzimy na ustawienia bardziej manualne... czyż nie ?

Dodatkowo nie zauważyłem zbytniej straty jakości pomiędzy np. P, Av, Tv, S a np. programem sport. Zmieniam tylko ustawienia które i tak musiałbym zmienić. Jedyne co tracę na programie tematycznym to zazwyczaj wiele ustawień (np. przełączając na sport dostaję zazwyczaj auto iso które mogę zmienić, priorytet krótkich czasów i szybki ciągły autofocus).
W takim razie co może mi się utracić w jakości zdjęć jeśli zaawansowany aparat nawet pomimo ustawienia programu tematycznego daje mi duże możliwości ingerencji w dane ustawienia, a jedyne co robi to wyręcza mnie przy wielu ustawieniach ?
Jedyne dlaczego nie używam programów to że kilka opcji wciąż pozostanie nieaktywnych a ja preferuje posiadać większą władzę nad sprzętem którym pracuje :D :D

cube007 - Wto 07 Lip, 2009

no coz... Soniacz H10 ;) Poczytaj troche o GO w kompaktach - ulatwi Ci to uzyskanie zamierzonego efektu. Inna sprawa ze w instrukcji aparatu powinno byc to chociaz w przyblizeniu wyjasnione. W papierach do mojego leciwego FZ5 byla wzmianka o tym ze np. portrety najlepiej robic na duzej ogniskowej (wlasnie po to zeby rozmyc tlo) - nawet sam aparat wyswietlal taka sugestie, przy wybieraniu programu tematycznego.
MC - Wto 07 Lip, 2009

Nie wiem czy sa takie fatalne akurat w H10, ale np. w H5 spisuja sie nienajgorzej.
Marian - Wto 07 Lip, 2009

Oniryczny napisał/a:
Po co w małpkach są te Programy Tematyczne skoro one pogarszają jakość zdjęcia?
Nic nie pogarszają, a poprawiają. Wystarczy trzymać się opisu danego programu jaki zawiera instrukcja. A więc jak piszą że w trybie Portret użyć długiej ogniskowej, to tak zrobić, i będzie dobrze.
Oniryczny - Wto 07 Lip, 2009

te tryby mają wszystko na AUTO nie można nic zmienić typu ISO/F/migawka
a ogniskowa w kompaktach ustawia się "sama" :neutral:

[b]edmun[//b] oczywiście że zgadzam się z tym żeby robić na manualu i tak też czy nie jednak po prostu irytuje mnie fakt tych Programów tematycznych skoro są jakie są...

mnich - Wto 07 Lip, 2009

To ja pozdrawiam wszystkich posiadaczy lusterek z programami tematycznymi. :P

A na poważnie. Są kompakty, które posiadają tylko programy tematyczne, i właściwy ich wybór powinien gwarantować dobrą jakośc obrazu... niestety- na przykładzie mojego taty- brak jakiejkolwiek wiedzy o fotografi, sprawił że z ostatnich wakacji 99% zdjęć do niczego się nie nadawało...

zatem nie warto używać programów tematycznych...

mnich jakaś sugestia że nie umiem robić zdjęć? :twisted:

mnich - Wto 07 Lip, 2009

Oniryczny napisał/a:
mnich jakaś sugestia że nie umiem robić zdjęć?

A wyszły Ci jakieś dobre, z których sam jesteś zadowolony? ;)

może i mam zeza :mrgreen:

tu jest przykładowe; może dlatego mi się podoba że jest na nim śliczny kotek
ale co tam :razz: http://wstaw.org/d/185a

Parametry:
3264 x 2448
F/4.4
1/125s
ISO400
0EV
Pomiar Światła Zwykły

Marian - Wto 07 Lip, 2009

Oniryczny napisał/a:
a ogniskowa w kompaktach ustawia się "sama"
Takich jeszcze nie widziałem. Można prosić ich nazwy?

nnie ma opcji ustawiania ogniskowej ona sama przyjmuje wartość zależny od zoomu :???:
edmun - Wto 07 Lip, 2009

Oniryczny, nie rozumiem Cię całkowicie :/
Jeśli mówisz o zoomie to mówimy o punkcie ogniskowania czy o ogniskowej ?
Pogubiłem się kompletnie, jak chcesz zmienić ogniskową bez zmieniania zoomu ?
Albo inaczej... jak chcesz ustawić ogniskową ? Nie poprzez zoom ?!!!!!

Nie wiem czemu ale coraz bardziej gubię się w tym temacie i mam wrażenie że nadajemy na innych płaszczyznach

w tej małpce nie ma opcji ustawiania ogniskowej... tyle :smile:

wogóle nie wiem po co pisać o ogniskowej skoro ja o beznadziejnych Programach Tematycznych zacząłem...

RB - Wto 07 Lip, 2009

Oniryczny napisał/a:
nnie ma opcji ustawiania ogniskowej ona sama przyjmuje wartość zależny od zoomu :???:

hmm, własnie przez to, jak nazywasz, zoomowanie, ustawiasz ogniskową. Słowo zoom jest angielska onomatopeją która oznaczać ma właśnie obiektyw o zmiennej ogniskowej. Klawiszami w aparacie (szy co tam jest w tym Twoim) ustawiasz wartość ogniskowej, a co z tym idzie kąt widzenia obiektywu.

MC - Wto 07 Lip, 2009

Mysle, ze koledze bardziej chodzi o to, ze nie moze wybrac np. ogniskowej 50mm tylko robi to poprzez ustawienie zooma np. na 3x...
RB - Wto 07 Lip, 2009

mnich napisał/a:
Oniryczny napisał/a:
mnich jakaś sugestia że nie umiem robić zdjęć?

A wyszły Ci jakieś dobre, z których sam jesteś zadowolony? ;)

Oj, wredny jesteś. Wredny na całego :mrgreen: :mrgreen:

RB no ja to rozumiem tylko jakoś zeszło w temacie na ogniskową :razz:
RB - Wto 07 Lip, 2009

Oniryczny napisał/a:
RB no ja to rozumiem tylko jakoś zeszło w temacie na ogniskową :razz:

No więc ja nie rozumiem... Ustawiasz ale nie ustawiasz... Tzn. chciałbyś mieć indeksowane wartości ogniskowej w małpce? W realnych wartościach f, czy też w przelicznikach na format 135? Ale właściwie po co?

nieee
nie chciałbym ja wiem że to się zmienia

założyłem temat o bezsensownych Programach tematycznych i tego chce się trzymać...

Erais - Wto 07 Lip, 2009

Po co programy tematyczne ? Chyba tylko po to by laik kupił aparat- w niektórych modelach się to sprawdza, w innych działa na zasadzie szczęścia. W moim Sony P 73 jedynie tryb nocny pokrywał się mniej więcej z moimi ustawieniami i aparat sobie radził, reszta trybów była do luftu, najczęściej używałem półautomatu i manuala, natomiast brat sobie chwali H3 i faktycznie tryby działają bez zarzutu, natomiast w moim obecnym Nikonie to czysta loteria zależna od obiektu fotografowanego, zastanego światła itd. Pamiętam jaki rozczarowany byłem pierwszymi zdjęciami ptaków- wszystkie poruszone... robiłem na półautomacie i aparat z racji na ładną pogodę ustawił niskie ISO i niski czas (biedak nie wiedział, że się nie da zrobić ładnie ptaszka na 1/60- chyba że by go przybić do drzewa- a ja zafascynowany nowym sprzętem nie patrzyłem co on mi tam ustawia :smile: ). Na forum często się z tym spotykam- ktoś kupił Nikona i leży na szafie, a właściciel rozczarowany, bo aparat sam zdjęć mu nie robi. Na szczęście wielu łapie za książkę i uczy się podstaw- i robi lepsze zdjęcia niż na trybach auto, a i dość często przesiadają się na lustro :wink:

Lustro będzie jak zarobię na nie :grin:

a tymczasem pozostaje półautomat i manual :mrgreen:

Erais - Wto 07 Lip, 2009

:smile: ja bardzo lubię priorytet czasu S, żonie się sprawdza tryb przysłony A - dla każdego coś dobrego :wink:
edmun - Wto 07 Lip, 2009

Oniryczny napisał/a:
w tej małpce nie ma opcji ustawiania ogniskowej... tyle

kolega błagam poczytaj jak ustawiasz ogniskową aparatu. właśnie tak jak koledzy tłumaczą - Ty to nazywasz zoom. A jest to właśnie zmiana ogniskowej obiektywu.

I przy okazji. Po roku użytkowania FZ18 gdzie miałem 18X ZOOM ( :-P ) spokojnie wiedziałem jakie ogniskowe uzyskam za pomocą ustawienia aparatu na 4x zoom, 10x, zoom czy 12x zoom.

Dlatego polecam nauczyć się aparatu i dopiero wtedy psioczyć na programy tematyczne, gdyż z pewnością więcej wiedzy wpłynie na lepsze zdjęcia, które o dziwo również wyjdą za pomocą programów tematycznych. Wtedy stanie się dziwna rzecz - nagle programy tematyczne okażą się zadowalające jakościowo (nie wiem o jakiej jakości mówimy) ale jednakże zbyteczne na rzecz funkcji manualnych aparatów.

A jeśli posiadasz małpkę która nie ma żadnych ustawień, a tylko programy tematyczne, to stałeś się ofiarą marketingu która uzyskała świadomość popełnionego błędu.

Niestety nie potrafię określić nic więcej :)

Pozdrawiam

ja niestety nie mam tych trybów ale jest manual żeby się bawić :twisted:

te tryby tematyczne nie piszę o nich po to żeby je używać tylko po prostu dziwi mnie że na nic się nie zdają :lol:

DamageMax - Wto 07 Lip, 2009

W Panasie Fz28 tryby sie przydaja, przedewszystkim dla mnie sportowy (z 4 trybami do wyboru) - wygodniejszy od manuala do zdjec w ruchu.
Moim zdaniem warto poznac mozliwosci trybów czy tez z ang. tzw scenes bo spora czesc jest przydatna i sensowa przy spełnieniu scisle okreslonych przez producenta warunków.

Czesc z nich daje bardzo dobre efekty np fotografia otworkowa albo efekt piaskowy (wspaniale ziarno fotografi czarnobialej :P , bardzo klimatyczne). W Panasonicu FZ28 wiele trybów ma dodatkowe ustawienia, ale full manual to nigdy nie beda.. W koncu sa to tryby automatyczne..

Marian - Sro 08 Lip, 2009

W małpce, a nawet w pełnoklatkowych aparatach, w których przecież zakres wybieranych przysłon jest znacznie większy niż w małpce, używanie trybu M jest katorgą pozbawioną sensu, zwłaszcza jeśli nie jest wyświetlana "drabinka", a są takie aparaty, nawet lustrzanki, i jak ilość dostępnych przysłon ograniczona jest do f/8.

Daruj sobie w małpce używanie trybu M, bo to zawracanie głowy, za to naucz się porządnie posługiwać programami tematycznymi, bo to ma więcej sensu, i wbrew temu co stale powtarzasz, dadzą one szybciej lepsze efekty niż tryb M w małpkach.

cube007 - Sro 08 Lip, 2009

Oniryczny napisał/a:
te tryby tematyczne nie piszę o nich po to żeby je używać tylko po prostu dziwi mnie że na nic się nie zdają :lol:

Zaden program tematyczny, w zadnym aparacie, nie zastapi podstaw wiedzy fotograficznej i znajomosci aparatu. To ze nie wiesz jak czegos uzywac nie znaczy ze jest to do niczego...

Nie ma co podniecac sie trybem M w H10 - masz do wyboru 2 wartosci przyslony, ale nie mozna ustawic wlasnego balansu bieli...

Oniryczny - Sro 08 Lip, 2009

a kto powiedział że nie wiem jak używać? :evil:

[ Dodano: Nie 12 Lip, 2009 13:47 ]
cube007 napisał/a:

Nie ma co podniecac sie trybem M w H10 - masz do wyboru 2 wartosci przyslony, ale nie mozna ustawic wlasnego balansu bieli...

tylko dwie albo aż dwie... są jeszcze filtry szare a balans bieli jest :o