forum.optyczne.pl

Serwis sprzętu i usterki - Canon 40D - zbyt dużo czerwieni

viola - Pon 14 Wrz, 2009
Temat postu: Canon 40D - zbyt dużo czerwieni
witam,
dawno mnie tutaj nie było... okropecznie żałuję, że nie mam czasu na przeczytanie wszystkich postów.

do rzeczy..
podczas pracy z 40d i poznawania tego body, niestety przyznać muszę, że jestem zawiedziona :cry: nie mogę poradzić sobie z kolorem zdjęć. niestety, bez względu na to czy pracuję w RAW czy JPG, czy ustawiam WB wg wzorca czy korzystam z ustawień aparatu, to zdjęcia mają bardzo dużo z kanału czerwieni. w sumie to nie jestem pewna czy to czerwień czerwona czy magenta :( dążę do tego, aby nie musieć korzystać z ciemni cyfrowej więcej niż w zakresie jasności, kontrastu.

dla wyjaśnienia dodam, iż stosuję lampy bowens 400W, WB na szarej karcie kodaka. obiektyw, to zwykle tamron 17-55 2.8.

na fotce poniżej musiałam bardzo mocno ingerować, przez co cień na ręce modelki jest okropnie podziurkowany przez ingerencję w czerwieni :(

mavierk - Pon 14 Wrz, 2009

tak, a truskawki to jakiej barwy były? Są sprane...
kozidron - Wto 15 Wrz, 2009

viola, a możesz wysłać jakiegoś rawa, ja jakoś takiej przypadłości nie zauważyłem....no i z rzeczy trywialnych, zerknij czy nie korzystasz z jakiegoś definiowanego stylu obrazu w menu puszki(chociaż przy robieniu w rawie -bez znaczenia).
Truskawki rzeczywiście wydają się przeprane (chociaż są w miejscu inaczej doświetlonym niż bucik czy koszulka) w stosunku do innych czerwonych elementów.
Jeżeli dłubiesz w rawie to panowanie nad czerwienią podczas obróbki nie powinno zajmować sporo czasu.
Jednak żeby coś więcej powiedzieć chyba musiałbym zobaczyć rawa.

viola - Wto 15 Wrz, 2009

mavierk napisał/a:
tak, a truskawki to jakiej barwy były? Są sprane...

akurat truskawki są oryginalnej barwy bez ingerencji. stosowałam maskę z pominięciem czerwonych elementów - tych które faktycznie miały być czerwone, czyli bluzka, buty, kolczyki, usta, owoce, lakier do paznokci. reszte modyfikowałam, szczególnie kolor skóry.

kozidron napisał/a:
Jednak żeby coś więcej powiedzieć chyba musiałbym zobaczyć rawa.

nie mam z tej sesji raw'ów. przyznam, że nie znoszę pracy w raw'ach i unikam ich jak ognia. wiem, że gro osób na tym forum mnie za to potępi, ale naprawdę lubie jpg. mam raw'y z innej sesji, ale wrzuce je dopiero popołudniu, a tymczasem jpg. RÓŻOWY!!!

hijax_pl - Wto 15 Wrz, 2009

viola, balans bieli poprawny? Jak dla mnie nie... Dodatkowo widze, że tinta pojechała....
edmun - Wto 15 Wrz, 2009

na zdjęciu małej dziewczynki widzę że sukienka jest fioletowa ....
na pewno wszystko w porządku z balansem bieli ?
nie wiem też czy taka maska z pominięciem czerwieni to idealny sposób

viola - Wto 15 Wrz, 2009

hijax_pl, balans ustawiony na szarej karcie, przy tym samym ustawieniu lamp. tam gdzie miała siedzieć modelka była wcześniej szara karta. nie wiem co to jest tinta niestety

edmun, no może u Ciebie fioletowa, u mnie jest moc magenty, taki róż niby. a jeśli chodzi o maskę, to nie jestem biełga w Ps. wolałabym robić fotki bez ingerencji Ps (poza kontrastem i jasnością, czyli faktyczną ciemnią cyfrową).

a tutaj macie to samo ustawienie lamp na próbnym zdjęciu po kliknięciu w Ps auto levels

edit: aaaa jeszcze dodam, że na ostatnich warsztatach, gdy rozmawiałam ze specjalistą od druku, i powiedziałam mu, że nie mogę sobie poradzić z ilościa czerwieni na zdjęciach, bez namysłu powiedział: fotografuje pani w systemie canon. :sad: grrrrrrrrrrr

viola, bo specyfiką Canona jest lekkie docieplanie zdjęć. To jest pierwsza widoczna różnica między Nikonem i Canonen. Ale są osoby, które to lubią ;)

Co do zdjęć - szara karta daje ci gwarancję poprawnego balansu bieli - ale skoro robisz zdjęcia w JPGach to znaczy że masz ustawiony jakiś profil przetwarzania koloru - może tam wprowadzasz zakłamanie?

Mam propozycję - zrób jakieś zdjęcie w RAW + JPG i wrzuć. Jestem przekonany że zdjęcie da się wyprowadzić na prostą...

viola - Wto 15 Wrz, 2009

hijax_pl napisał/a:
bo specyfiką Canona jest lekkie docieplanie zdjęć. To jest pierwsza widoczna różnica między Nikonem i Canonen. Ale są osoby, które to lubią ;)

aaaaaaa to ja należę do grupy niezadowolonych niestety :(

hijax_pl napisał/a:
Co do zdjęć - szara karta daje ci gwarancję poprawnego balansu bieli - ale skoro robisz zdjęcia w JPGach to znaczy że masz ustawiony jakiś profil przetwarzania koloru - może tam wprowadzasz zakłamanie?

profil przetwarzania koloru... hm.... jesli napisałeś "masz ustawiony", to czy mogę go zmienić sama? przyznam, że nie grzebałam aż tak mocno w ustawieniach body.

hijax_pl napisał/a:
Mam propozycję - zrób jakieś zdjęcie w RAW + JPG i wrzuć. Jestem przekonany że zdjęcie da się wyprowadzić na prostą...

zrobie i wrzuce, ale przyznam szczerze, że nie chce wyprowadzać zdjęć na prostą tylko już robić dobre. sesję pin-up obrabiałam przed dwa tygodnie. nie chcę więcej :(

viola, po co od razu potępiać, ja tylko dodam że sama sobie robisz pod górkę ja takich problemów nie mam. Jak chcesz to możesz mi wysłać mailem(kontakt na priva).

viola napisał/a:
edit: aaaa jeszcze dodam, że na ostatnich warsztatach, gdy rozmawiałam ze specjalistą od druku, i powiedziałam mu, że nie mogę sobie poradzić z ilościa czerwieni na zdjęciach, bez namysłu powiedział: fotografuje pani w systemie canon. :sad: grrrrrrrrrrr

wiem, że komor zabronił uzywania zwrotu "bzdura" ale cóż podsumuję krótko, co za bzdura i daj namiar na tego "szpecjalistę". Siedzę w druku parę lat i takiego czegoś jeszcze nie słyszałem, chociaż pewne słuchy chodzą właśnie o dominacji czerwieni w jpg-ach z D3 ale zazwyczaj dostaje rawy więc nie zauważyłem.

viola - Wto 15 Wrz, 2009

kozidron napisał/a:
po co od razu potępiać, ja tylko dodam że sama sobie robisz pod górkę ja takich problemów nie mam. Jak chcesz to możesz mi wysłać mailem(kontakt na priva).

eeeeee? co potępiam? aaaaa raw'a. nie potępiam, tylko nie lubie pracy z nim. a jeśli chodzi o wysłanie mailem. to zrobie próbkę, jak post wyżej, i wyślę.

viola napisał/a:
...profil przetwarzania koloru... hm.... jesli napisałeś "masz ustawiony", to czy mogę go zmienić sama? przyznam, że nie grzebałam aż tak mocno w ustawieniach body.

Raczej tak. Co prawda nie znam sie na Canonach ale profile powinno dać się dostosowywać do swoich potrzeb. Po to przecież są.

viola napisał/a:

zrobie i wrzuce, ale przyznam szczerze, że nie chce wyprowadzać zdjęć na prostą tylko już robić dobre. sesję pin-up obrabiałam przed dwa tygodnie. nie chcę więcej :(

Jak już będzie wiadomo gdzie jest problem, to sobie go skorygujesz i .. będziesz mogła trzebać fortki w JPGu. Jeśli to profile - może wystarczy je zmienić trochę.

A tak przy okazji - na czym oglądasz zdjęcia?

viola - Wto 15 Wrz, 2009

hijax_pl napisał/a:
Raczej tak. Co prawda nie znam sie na Canonach ale profile powinno dać się dostosowywać do swoich potrzeb. Po to przecież są.

sprawdzę

hijax_pl napisał/a:
Jak już będzie wiadomo gdzie jest problem, to sobie go skorygujesz i .. będziesz mogła trzebać fortki w JPGu. Jeśli to profile - może wystarczy je zmienić trochę.

ooooby :wink:

hijax_pl napisał/a:
A tak przy okazji - na czym oglądasz zdjęcia?

monitor samsung lcd, niekalibrowany :oops: przy świetle żarówkowym takim z żyrandola. jak obrabiałam po ciemku, to robiłam zbyt kontrastowe :(

mavierk - Wto 15 Wrz, 2009

viola napisał/a:
aaaaaaa to ja należę do grupy niezadowolonych niestety :(
no to pora kupić nikona, a jeszcze lepiej najpierw sprawdzić, co Ci najbardziej pasuje, pożyczywszy nikona od znajomego jakiegoś :)
viola - Wto 15 Wrz, 2009

mavierk napisał/a:
no to pora kupić nikona, a jeszcze lepiej najpierw sprawdzić, co Ci najbardziej pasuje, pożyczywszy nikona od znajomego jakiegoś :)

szykuję się do kupna drugiego body, ale zmiana systemu to spory koszt wliczając obiektywy, kable synchro, lampy błyskowe..... ech....

viola, skoro monitor nieskalibrowany to na podstawie czego twierdzisz że kolory nie te? ;)
MM - Wto 15 Wrz, 2009

Zdjęcie robione w jpg-u, nie znasz dobrze ustawień w aparacie, marny monitorek LCD i to nieskalibrowany, nie to i nie tamto a wymagań mnóstwo. Czas może wreszcie zapoznać się dokładnie z instrukcją aparatu, skalibrować monitor i zrobić zdjęcie w RAW-ie a dopiero później mieć pretensje do sprzętu. Teraz proponuję mieć pretensje do siebie i swoich umiejętności bo tutaj najczęściej trzeba zaczynać szukanie dziury w całym jak coś nie wychodzi.
viola - Wto 15 Wrz, 2009

hijax_pl napisał/a:
viola, skoro monitor nieskalibrowany to na podstawie czego twierdzisz że kolory nie te? ;)

wydruku w dwóch labach i Waszych odczuciach różu i fioletu na Waszych monitorach.

MM napisał/a:
Zdjęcie robione w jpg-u, nie znasz dobrze ustawień w aparacie, marny monitorek LCD i to nieskalibrowany, nie to i nie tamto a wymagań mnóstwo. Czas może wreszcie zapoznać się dokładnie z instrukcją aparatu, skalibrować monitor i zrobić zdjęcie w RAW-ie a dopiero później mieć pretensje do sprzętu. Teraz proponuję mieć pretensje do siebie i swoich umiejętności bo tutaj najczęściej trzeba zaczynać szukanie dziury w całym jak coś nie wychodzi.

szczerze? miałam nadzieję, że Ty "MM" jak się już odezwiesz w tym wątku, to jako główny canonowicz jak sam siebie nazwałeś w jakimś poście mi pomożesz. szkoda... pomyliłam się.

czy nie znam ustawień w aparacie? wiem, że mam profil srandardowy, portret, krajobraz, obraz monochromatyczny, gdzie mogę zmieniać kontrast, nasycenie, jasność, ale nie wiem czy to jest profil o którym była mowa.

marny monitorek lcd? pewnie tak, ale za jego pomocą doprowadzam zdjęcia do stanu, kiedy wydruk nie razi czerwienią.

nieskalibrowany? tak, tutaj wiem, że to błąd.

wymagań mnóstwo? pewnie, a kto nie ma takich?

edit: a pretensje do swoich umiejętności mam i to wielkie, ale to nie oznacza, że nie mogę zapytać o opinię i pomoc.

viola, aaaaa..... zrób jakiegoś RAWa+JPGa :)
viola - Wto 15 Wrz, 2009

hijax_pl napisał/a:
[aaaaa..... zrób jakiegoś RAWa+JPGa :)

no juz pisałam, że zrobie :) ale wieczorkiem, teraz aparat jest jakieś 20km ode mnie, więc ciężko by było :P

viola napisał/a:
eeeeee? co potępiam?

mam na myśli że cię nikt tu nie będzie potępiał. Tylko sprawdź raz jeszcze czy nie korzystasz z żadnych picture stylów

viola - Wto 15 Wrz, 2009

kozidron, za późno MM już potępił :wink:

kozidron, właśnie chodzi o to żeby viola zrobiła RAW+JPG na ustawieniach które ma. Wtedy będzie przecież można porównać co tak na prawdę matryca zarejestrowała.
viola - Wto 15 Wrz, 2009

zrobie, zrobie :D o 18 :D

[ Dodano: Wto 15 Wrz, 2009 18:28 ]
zatem jest raw, ale za chole* nie mogę go tutaj wrzucić :-(

link do katalogu na picassa http://picasaweb.google.c...LLfo-LI4pDD4wE#

MM - Wto 15 Wrz, 2009

Droga Violu, rady dostałaś. Nie masz chyba tylko ochoty z nich korzystać. Nie lubię RAW-ów, ale chcę idealne zdjęcia. Nie znam dobrze możliwości aparatu, ale nie bardzo robię coś by te możliwości poznać. I dalej w ten deseń. Czyli chcesz być świetnym zawodnikiem, tylko trenować Ci się nie chce. Niestety sam talent nie wystarczy. Zobacz sobie w instrukcji co potrafi zrobić z balansem bieli aparat w swoich ustawieniach. Jak bardzo można nim manipulować i korygować jego ustawienia. :Poczytaj sobie o wszystkich możliwościach. Ustaw sobie tryb neutralny. Jeżeli szara karta nie spełnia roli spróbuj ustawić temperaturę w Kelwinach ręcznie. PCZECZYTAJ INSTRUKCJĘ. Dokładnie. Na początek to tyle.
Czemu to piszę? Bo już zbyt wiele znanych mi osób na coś się wkurzało a tak naprawdę nie czytało nawet instrukcji. Więc niby jak mieli wiedzieć, że robią coś źle skoro tak naprawdę nie wiedzieli co robią?
Pozdrawiam.

kozidron - Sro 16 Wrz, 2009

viola napisał/a:
zatem jest raw, ale za chole* nie mogę go tutaj wrzucić :-(

no to ciężko będzie coś powiedzieć, jak nie zapodasz rawa - możesz go wysłać mailem albo wrzucić tutaj

viola - Sro 16 Wrz, 2009

MM, wiesz co? Chyba się nie rozumiemy. Od samego początku zakładasz, że jestem użytkownikiem, który chce mieć wszystko podane na tacy i sam nic nie zrobił w kierunku znalezienia rozwiązania. Czytałam instrukcje kilka razy. Jak mogłam tego nie zrobić skoro to pierwsza lustrzanka, z której korzystam (!?!?!). Po drugie czytałam ją i tym razem, ale nie znalazłam nic o nadmiarze czerwieni. Może źle szukałam, ale sądziłam, że tutaj znajde kogoś kto mi podpowie gdzie szukać odpowiedzi. Po drugie - robiłam testy z różnym nasyceniem kolorów, kontrastem. Zmieniałam balans bieli na kilka możliwych ustawień - wybrałam usawienie ręczne na szarej karcie, na białej kartce papieru, wybrałam ustawienia aparatu dla światła dziennego tj.5600K. Nie wpadłam tylko na ręczne ustawianie Kelwinów. Co do tego, że nie chce mi się trenować, to się mylisz. Gdyby mi się nie chciało, nie drążyłabym tematu, bo uznałabym, że jestem zadowolona z efektu, jaki uzyskuje i zamknęła sprawę, bo zawsze mogę obrobić RAW. Poza tym jeśli fotograf liczy na to, że wyciągnie wszystko z programu do obróbki a nie ze swoich umiejętności, to to nie jest fotograf. Ja takich umiejętności nie mam i dąże do ich zdobycia, a jednym z moich dotychczasowych źródeł wiedzy było to forum, ale już nie będzie. Nie lubię być obrażana, a tymbardziej posądzana o lenistwo. Super, że posiadasz wiedzę, że jesteś tak dobry (skoro piszesz w taki sposób, to musisz być), szkoda tylko, że poziom Twojej toleracji na niewiedze innych sięga zera krytycznego.

kozidron, dziękuję za pomoc Tobie i innym, którzy chcieli pomóc. Już mi wystarczy czytania obraźliwych słów od niektórych.

viola, po co się zrażać, MM tylko w "osobliwy" sposób próbuje ci przedłożyć, że jakbyś robiła w rawach to nie byłoby kłopotu z balansem bo tam(LR, PS) trwa to chwila, ja dodatkowo próbuje ci powiedzieć że kontrola nad kolorami jest łatwiejsza jeżeli będziesz robić w rawach.
MC - Sro 16 Wrz, 2009

kozidron napisał/a:
jakbyś robiła w rawach to nie byłoby kłopotu z balansem bo tam(LR, PS) trwa to chwila

Moge sie mylic, ale robie w jpg i LR bezproblemowo sobie radzi ze zmiana WB gdy jest taka potrzeba...

krisv740 - Sro 16 Wrz, 2009

viola, za kozidron,
nie da się bez spróbowania raw non stop narzekać na jpg.
może lightroom da ci wieksze możliwości niż program w którym obecnie obrabiasz zdjęcia.
imho "bawisz się" w bardzo wymagający rodzaj fotografii. światło zastane, lampy etc. to poważne wyzwanie dla jpg. może właśnie wb powoduje te problemy, a nie matryca?
bez sprawdzenia tego poprzez raw nie będziesz mogła w łatwy sposób skorygować tego problemu.

a teraz ,czy jest to napisane tak czy inaczej dochodzimy do kwestii rozwoju/poszukiwań i od tego odejść się nie da.
ja osobiście nie widzę większych "problemów" z tekstem MM.
napisał co uważął za stosowne, ale czy było w tym coś obraźliwego?

ps. o ile dobrze pamiętam, aparę instrukcji aparatów w życiu już przeczytałem , w żadnej nie było informacji jak usunąć/zmniejszyć działanie jednego kanału barwy. zawsze za to jest trochę o wb i temp. barwowej i ustawianiu w kelwinach...

nie zniechęcaj się i nie obrażaj. czasami cięta odpowiedź jest lepsza niż słodkie pier.... nie! :cool:

mavierk - Sro 16 Wrz, 2009

krisv740 napisał/a:
słodkie pier.... nie! :cool:
zależy jak to rozumieć :cool:

viola, musisz pomyśleć, czy czasem nie powinnaś zmienić profili kolorów w swojej puszcze (da się tak w canonie? Wiem, że w nikonie z pewnością..) na jakiś bardziej Tobie odpowiadający.

dr11 - Sro 16 Wrz, 2009

viola, jesli chcesz miec kolorystyke na wydrukach w 99% taka, jaka widzisz, to:
- kalibracja monitora
- RAWy
- DPP albo LR+profil ACR
- profile labu i proofing
Canon nie robi cieplych zdjec, czasem widac lekkie przesuniecie w magente.

MC napisał/a:
Moge sie mylic, ale robie w jpg i LR bezproblemowo sobie radzi ze zmiana WB gdy jest taka potrzeba...

nie mylisz się, jednak w rawie masz większą kontrolę nad składowymi a balans to przy okazji.

viola - Sro 16 Wrz, 2009

Do wszystkich widzę, że dyskusja się rozkręciła zatem kilka słów wyjaśnień. :wink:

Napisałam, że nie lubie być obrażana, bo tak się poczułam, gdy zostałam przyrównana do lenia i uzytkowników typu "jak-zmienic-zoom-z-poziomu-korpusu-w-lustrzance?-bo-da-sie-tylko-jak-kręcę-obiektywem". Stąd moja odpowiedź do MM.

Jeśli chodzi o pracę w RAW. Nie powiedziałam, że nie pracuję, powiedziałam, że nie lubię :( korzystam z LR, ale wolę pracować na JPG. Tak jak napisał MC czasem definiuję WB w LR dla JPG. Jednak zależy mi na tym, żeby tą czynność pominąć. Oj, to chyba nie takie trudne do zrozumienia, że człowiek chce zrobić zdjęcie i mieć dobrze oddane kolory bez konieczności grzebania w pliku :neutral:

Ktoś napisał, że nie zna instrukcji, gdzie jest zapisane jak odjąć wartość z danego kanału - dziękuję za tę uwagę :wink:

Ktoś inny dodał, że canon ma przesunięcie w magenta - grrrrrrrr wolałabym system, który tego nie robi :(

Aaaaaa i nie narzekam na JPG non stop, ale tak jak ktoś napisał zależy mi na wysokiej klasy fotografii studyjnej, więc szukam powodów problemów i sposobów ich rozwiązań. Gdy nie poradziłam sobie sama, szukałam pomocy tutaj, ale teraz żałuję :sad:

Pozdrawiam wszystkich i życzę powodzenia w fotografii, fotografice, grafice, manipulacjach i jeszcze w milionach takowych :wink:

MC - Sro 16 Wrz, 2009

viola, moim bardzo skromnym i amatorskim zdaniem --> fotografia studyjna jest taka dziedzina, gdzie powinno sie robic wylacznie w rawach chociazby ze wzgledu na fakt, iz prace moga pozniej byc drukowane w duzych formatach i dbalosc o kazdy detal jest istotna. Poza tym w studio masz czas wszystko ustawic.
W przeciwienstwie do reporterki gdzie bardziej chyba liczy sie fotka obrazujaca dane wydarzenie niz jej perfekcjonizm obrobki.
Tak mi sie przynajmniej wydaje...

dr11 - Sro 16 Wrz, 2009

viola napisał/a:
Ktoś inny dodał, że canon ma przesunięcie w magenta - grrrrrrrr wolałabym system, który tego nie robi :(

No jest jeszcze system, ktory przesuwa w zolc/zielen ;)
Sprawa sprowadza sie do tego, ze przy swiadomej fotografii nalezy znac i miec na uwadze ograniczenia i jezeli sa nie do przyjecia, szukac jak je ominac. Niektore podane propozycje sa po prostu takimi pomyslami. I nie ma sie co obrazac, ze trzeba zrobic wiecej niz by sie wydawalo. Wszystko zalezy od osobistego progu tolerancji.
Jesli sie upierasz przy JPG to jest funkcja bracketingu WB. Albo korekcji z poziomu puszki tinty. 3-5 zdjec i probnych wydrukow (cos a'la stykowka) i masz juz gotowe wlasne ustawienia, ktore pozwola sie zblizyc do swiadomie zamierzonego efektu. WB na szara karte jest ok tylko dla luminancji w okolicach 18%. Jesli charakterystyka danej matrycy jest inna w swiatlach, niz urzadzenia, ktore przenosi obrazek na papier, nalezy to skorygowac. Jak odcienie skory beda w zakresie 50% luminancji, moze sie zdarzyc tak, ze wyjdzie przesuniecie kolorow mimo poprawnie dobranego WB dla 18%. I to niezaleznie od systemu. Wtedy, znajac statystyczny rozklad luminancji w kadrze mozna pokusic sie o korekcje taka, zeby byla jak najbardziej trafiona dla zakresu najmocniej dominujacego.
Ale to takie moje dywagacje, kazdy zrobi jak lubi :)

mavierk - Sro 16 Wrz, 2009

MC napisał/a:
Tak mi sie przynajmniej wydaje...
tylko nie wszystkim siedzenie przy RAWie i obrabianie daje przyjemność ;) można mieć nieskompresowanego rara i bezpośrednio oddać do go labu :mrgreen:
hijax_pl - Sro 16 Wrz, 2009

dr11, jak Ty coś walniesz to od razu trzeba sięgać do podręczników żeby się dokształcać :D

No ale masz rację. Bez dwóch zdań... Dlatego właśnie lepiej jest robić w RAWie. Bo w przeciwienstwie do JPG daję to pełnię regulacji kolorystyki w postporcessingu. Na kompie. Przed wydrukiem.

viola - Sro 16 Wrz, 2009

dobra, przekonaliście mnie - jak nie da rady z bracketingiem WB, to przekonam się do RAW'ów :wink:

ale jeszcze sprawdzę czy da się zrobić jakoś, gdzieś korekcji magenty - tak, żeby dążyć do idealnego JPG'a :mrgreen:

edit: znalazłam cosik o 40d:
Balans bieli: Auto, światło słoneczne, cień, pochmurny dzień, światło żarowe, białe światło, jarzeniowe, błysk definiowany, ręcznie wprowadzana temperatura barwowa (2500-10 000 K), kompensacja: niebieski/bursztynowy +/- 9, magenta/zielony +/- 9, bracketing: +/- 3 działki, 3 klatki na wyzwolenie migawki, w zakresie niebieski/bursztynowy lub magenta/zielony :?: :?: :?:

viola, to jest ręczne ustawienie balansu bieli. A działa to mniej więcej tak:

Jest jeszcze coś co nazywa się "Picture Style" (strona 63 manuala w wersji ang) Bo jakiś styl masz w użyciu skoro JPGa robisz. I w tylu regulujesz tonację pomiedzy czerwinią a żółcią

dr11 - Sro 16 Wrz, 2009

viola, jesli jeszcze cos moge zaproponowac, to jest taki program Canona - Picture Style Editor. Przyznam sie, ze odpalilem go raz, ale z tego, co pamietam, ma mozliwosc grzebania miedzy innymi w podstawowych ustawieniach kolorow. Nastepnie umieszcza sie taki styl w puszce, wybiera sposrod dostepnych i... obserwuje efekt :)

Opis:
http://www.canon.co.jp/im...itor/index.html

Presety:
http://www.canon.co.jp/im...file/index.html

Download, np tu:
http://software.canon-eur...cts/0010513.asp

viola - Sro 16 Wrz, 2009

hijax_pl, w picture style jest kontrast, nasycenie itp. musze spróbować pomanipulować, troche już to robiłam, ale nie ma tam bezpośredniego odniesienia do kanałów. Trzeba zrobić różne kombinacje.

dr11, nie omieszkam spróbować i tego ;)

dzięki bardzo :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

dr11 a to nie jest tak że Picture Style Editor wprowadzisz te same zmiany co w puszce? Po prostu na kompie jest to wygodniejsze?
viola - Sro 16 Wrz, 2009

hijax_pl, no właśnie z tego co zaczęłam czytać, to chyba wygląda to podobnie... kurcze róznice po wporwadzeniu zmian w ustawieniach są bardzo subtelne...

viola, dlatego mówiłem żebyś wrzuciła RAWa... ;)
viola - Sro 16 Wrz, 2009

hijax_pl, patrz priv :wink:
MM - Sro 16 Wrz, 2009

viola napisał/a:
kompensacja: niebieski/bursztynowy +/- 9, magenta/zielony +/- 9,

Właśnie z myślą o tym pokratkowanym kwadracie sugerowałem dokładne przeczytanie instrukcji. Tutaj naprawdę można dużo pokombinować w kolorach jpg-ów.
Jesteś kobietą o podniesionym punkcie wrażliwości a ja facetem dalekim od przedszkolnych metod wychowawczych. Wolę konkretny wojskowy język bo takim operuję na codzień. Obrażać się nie masz powodów. Zamiast prowadzenia za rączkę wolę kogoś zmusić do samodzielnego myślenia bo choć może i jest takie coś bolesne to jednak uczy większej samodzielności na przyszłość :wink: Naprawdę i szczerze serdecznie pozdrawiam :grin:

viola - Czw 17 Wrz, 2009

MM napisał/a:
Zamiast prowadzenia za rączkę wolę kogoś zmusić do samodzielnego myślenia bo choć może i jest takie coś bolesne to jednak uczy większej samodzielności na przyszłość :wink: Naprawdę i szczerze serdecznie pozdrawiam :grin:

...lub solidnie kogoś zniechęcić do drążenia tematu :wink: również szczerze i serdecznie pozdrawiam :mrgreen:

wieczorem przedstawie efekt prób i testów.

MM - Czw 17 Wrz, 2009

Od kogoś mającego takiego Canona i robiącego zdjęcia w studio wymagam dużo więcej niż od wczasowicza klapiącego foteczki jakąś sonoltą :wink:
cra89 - Czw 17 Wrz, 2009

a mozesz wrzucic jakiegos rawa ze zdjecia ktore uwazasz za nazbyt czerwone??:)

edit:
i tak zastanawia mnie jeszcze jedna rzecz jakich lamp uzywasz w studiu??

hijax_pl - Czw 17 Wrz, 2009

cra89, no ja sie właśnie domyślam nieśmiało, że cast jest od lamp(y).. Ale czekam nadal na rawa cierpliwie ;)
viola - Czw 17 Wrz, 2009

hijax_pl, no własnie wysyłam na poczte :)
cra89, bowens 400W

[ Dodano: Czw 17 Wrz, 2009 21:28 ]
hijax_pl, hm... dostałam zwrot z maila, który podałeś :(

kozidron - Pią 18 Wrz, 2009

hijax_pl napisał/a:
cra89, no ja sie właśnie domyślam nieśmiało, że cast jest od lamp(y)

no właśnie
viola, ja takich problemów z 40D nie miałem, wrzuć rawa - najlepiej T U T A J

viola - Pią 18 Wrz, 2009

kozidron, dziękuję :) nie ma na razie potrzeby. Spróbuję według zaleceń hijax_pl, któremu wysłałam raw na maila :wink:

hijax_pl, mam nadzieję, że nie masz nic przeciw, że zamieszczę fragment Twojej odpowiedzi ;-)
po ustawieniu WB na tle "Wyszło 5000 z tinta -31 (tzn delikatnie w kierunku zieleni) – skóra natychmiast odzyskała kolor w miarę naturalny (sukieneczka też ;) ) Aparat masz ustawiony na 5250K i tinte praktycznie zerową – stąd to przesunięcie ku magencie."

hijax_pl, dziękuję :grin:

hijax_pl - Pią 18 Wrz, 2009

viola, jak masz jakiś wzornik koloru lub ostatecznie szarą kartę - zrób zdjęcie z tą kartą na scenie. Wtedy będzie dokładnie wiadomo co i jak. To co zrobiłem to próba szybka odzyskania barw, z tym że nie chciałem mieszać bardzo - chodziło przecież o jak najmniejszą ingerencję w fotę ;) .

I tak jak napisałem - po spróbkowaniu neutrala fota zaczęła kolorystycznie wyglądać mniej więcej OK.

viola - Pią 18 Wrz, 2009

hijax_pl, szara karta przy różnych Kelwinach i przy świetle lamp? Czy szara karta przy różnych Kelwinach i świetle zastanym?

viola, szara karta przy lampach, przy świetle zastanym wtedy - kiedy nie używasz lamp.

Chodzi o to że robisz jedno zdjęcie z kartą/wzronikiem. Później zakładając że warunki oświetleniowe się nie zmieniają robisz sobie całą sesje. Po wrzuceniu fot do kompa z tego pierwszego - gdzie widać wzornik w kilka chwil odzyskujesz ustawienia balansu bieli. I jednym ruchem synchronizujesz ze wszystkimi zdjęciami.

Np taki wzornik http://www.qpcard.se/BizP...&prod=3&catId=1

A tutaj masz filmik instruktażowy http://www.qpcard.se/BizP...bId=59&tci=112#

viola - Pią 18 Wrz, 2009

hijax_pl, zawsze zaczynam sesję od zrobienia zdjęcia samej szarej karty i ustawienia jej jako wzorca balansu bieli. Faktycznie drugi sposób, to zrobienie zdjęcia np.modelce trzymającej szarą kartę i potem obróbka w LR. Nie stosowałam go ze względu na moją, już Wam znaną, niechęć do obróbki zdjęć, ale muszę spróbować.

Chyba mi braknie weekendu na zrobienie tego wszystkiego :wink:

viola, mam nadzieję że pomiar robisz przy błysku z lamp ;)
viola - Pią 18 Wrz, 2009

hijax_pl, no nie no... teraz to się powinnam obrazić :mrgreen:

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
viola - Sro 23 Wrz, 2009

a więc... dla zainteresowanych wynikiem moich badań :mrgreen:
wyniki prezentują się następująco: http://picasaweb.google.c...feat=directlink
po lewej oryginały jpg, a po prawej jpg po auto levels w Ps

najlepsze wydaje się 5600K, ale ja już dziś zmęczona totalnie, więc mogę się mylić :wink:

edit: no i bardzo dziękuję wszystkim za pomoc i zainteresowanie, szczególnie wielkie dzięki dla hijax_pl

dr11 - Czw 24 Wrz, 2009

viola, no to jak, przekonujesz się do RAWów? ;)
viola - Czw 24 Wrz, 2009

dr11, no ciężko, ciężko, ale się zbliża ten moment :wink: jeszcze testy z wzornikiem i wtedy zobaczymy... :mrgreen:
hijax_pl - Czw 24 Wrz, 2009

dr11, a na Twoje oko - które ustawianie najlepsze?
dr11 - Czw 24 Wrz, 2009

Na oko to ciężko wyczuć. Jak w domu patrzyłem, to 5600. No ale ja mam dystans do lapkowej kolorystyki :P
Teraz widzę na monitorze, na którym pomiędzy 5200 a 5800 za bardzo różnicy nie ma :mrgreen:
Wszystko zależy, które najlepiej wyjdzie na odbitce, jeżeli będzie forma publikacji, albo na monitorze co w miarę poprawnie potrafi oddać kolorystykę - jeśli to publikacja w sieci.

viola - Czw 01 Paź, 2009

no to mam efekt pracy z szarą kartą i korektą na B3,G3 :mrgreen: bez korekty w Ps :mrgreen:

full view tutaj http://dona-maria.deviant.../me-2-138674878

dziękuję wszystkim za pomoc :wink:

edit: proszę nie patrzcie na brak światła z prawej strony. mam tylko dwie lampy, a blenda była za nisko :(

MM - Czw 01 Paź, 2009

Ktoś się wziął do roboty i dokładnie poczytał instrukcję? :razz:
Gratuluje efektu :mrgreen:

dr11 - Czw 01 Paź, 2009

I ja się cieszę, że viola zadowolona :D
hijax_pl - Czw 01 Paź, 2009

viola,
viola - Czw 01 Paź, 2009

MM napisał/a:
Ktoś się wziął do roboty i dokładnie poczytał instrukcję? :razz:
Gratuluje efektu :mrgreen:

gdybyś nie miał racji, to bym się obraziła :wink: a tak na poważnie. czytanie instrukcji czytaniem, ale wskazanie przez hijax_pl, gdzie w tej instrukcji szukać to 90% sukcesu :mrgreen:

[ Dodano: Czw 01 Paź, 2009 14:54 ]
hijax_pl napisał/a:
viola, Obrazek

dziękuję :oops: ale to Tobie należą się brawa :-*

[ Dodano: Czw 01 Paź, 2009 14:55 ]
dr11, ja się cieszę jeszcze bardziej :wink: :grin:

hijax_pl - Czw 01 Paź, 2009

No cóż...
viola - Czw 01 Paź, 2009

hijax_pl napisał/a:
No cóż...

skromniś... :wink: