forum.optyczne.pl

Warsztat foto, literatura, teoria, art - Canon 1000d - zdjęcia w różnych trybach pracy...

ulap777 - Sro 30 Gru, 2009
Temat postu: Canon 1000d - zdjęcia w różnych trybach pracy...
Witam wszystkich bardzo serdecznie.
Mam taki mały problem.
Proszę mi wytłumaczyć w czym jest problem.
Mam canona 1000d + obiektyw canon 50 1.8 II i lampa speedlite 420ex.
Podaję przykład:
Robię zdjęcie tryb P lampa włączona w normalnym trybie
-parametry zdjęcia czas 1/60s; f2.8; iso 100 zdjęcie ok , ale chcę zrobić zdjęcie kilku dzieciom i chciałbym ustawić przysłonę na f5.6 (podobno najlepsza ostrość).
Przełączam aparat tryb Av i jest problem lampa włączona ale już przy przysłonie f2.8 przy iso 400 czas 1/4 sekundy!!! nie mówię co jest dalej...
Co jest grane czemu tak się dzieje???
Czemu w trybie p i trybie av nie mogę zrobić tego samego zdęcia o tych samych parametrach?
I jeszcze inna sprawa.Jak włącze tryb iso na auto to prawie zawsze wybiera 400 nawet gdy jest dobre światło ?
Dziękuję za rady i pozdrawiam

lupo57 - Sro 30 Gru, 2009

uroki automatu :mrgreen: dlatego najlepiej takie sprawy załatwić w manualu

Sugerujesz prace w trybie M?
hijax_pl - Sro 30 Gru, 2009

ulap777, jeśli lampa pracuje w TTLu to wystarczy że ustawisz w trybie M czas 1/100s i przesłonę około f/5.6 aby poprawnie naświetlić. Tak naprawdę użyty czas powinien być skorelowany z czasem synchronizacji błysku, a użyta przesłona określi procent rejestracji światła zastanego.

Zrób zdjęcie bez lampy na takich parametrach czasu i przesłony - aby stwierdzić ile zarejestruje aparat - a razie czego zwiększ przesłonę (zmniejsz jej wartość) albo zwiększ czułość ISO.

Lampa pracuje w e-ttlu
zdjęcia są robione w pomieszczeniu
jak założyłem kita 18-55 is to
jak dam na m to jest przy f5.6 ; czas 0"6 ; iso 400 i jest dobrze doświetlone
ten sam obiekt w trybie p -1/60,f4;iso 400
w trybach : zielonym,portretu,macro,krajobrazu, sport i A-DEP pokazuje tak samo jak w trybie p
z kolei w trybach m,Tv,Av jest tak samo

Sprawdziłem też zachowanie przy lampie wbudowanej i zewnętrznej i jest tak samo.

Kocur - Czw 31 Gru, 2009

ulap777, kontrolę nad wszystkimi parametrami ekspozycji masz tylko w manualu. W każdym innym wypadku elektronika aparatu zadecyduje za Ciebie o co najmniej jednym z podstawowych parametrów ekspozycji, tj. czasie naświetlania, bądź przysłonie (a często o obu). Włączenie lampy niewiele tu zmienia, bo elektronika praktycznie nie zmienia parametrów ekspozycji, a jedynie doświetla sobie "pierwszy plan", stąd przy słabym świetle masz długie czasy. Jeśli chcesz mieć kontrolę nad czasem i przysłoną, to musisz nauczyć się pracować w maualu... Można też pracować z lampą w innych trybach, poprzez ustawienie odpowiedniego ISO, ale moim zdaniem wymaga to znacznie więcej doświadczenia i znajomości sprzętu niż praca w manualu, no i daje o wiele mniej przewidywalne efekty.
Usjwo - Czw 31 Gru, 2009

Nie wiem jak w 1000D, ale w 40D mozna ustawic w FnI-7 flash sync. speed in AV mode na 1/250s. Jak nie ma tego w 1000D to tak jak wszyscy pisza wyzej pozostaje tryb M, przy TTL jest to calkiem proste.
ulap777 - Czw 31 Gru, 2009

A może mam problem z aparatem?Strasznie mnie to dziwi, że nie mogę zrobić zdjęcia w trybie Av,Tv czy M o tych samych ustawieniach co w P.Wiadome, że jak zmniejszę przysłonę to wydłuży się czas, ale nie mogę zrobić na Av i Tv i M zdjęcia z tą samą przysłoną (próbowałem f2.8) co w p bo strasznie się wydłuża czas zrobienia zdjęcia, a w trybie p robi wszystko 1/60 z lampą, tylko czasem automatycznie przysłona się zmienia (wiadomo).
A co do lampy to mam tylko możliwość pracy w trybie normalnym i H.
W menu aparatu mogę tylko wybrać czas na 1 lub 2 zasłonę, wzmocnić albo osłabić błysk oraz ustawić pomiar wielosegmentowy i uśredniony.
Podejrzewam, że w dobrych warunkach pewnie uda mi się zrobić to zdjęcie ale w pomieszczeniu nie dam rady.Mogły ktoś zrobić taką próbę w domu i opisać jak wyszło?Nawet na wbudowanej lampie.Bardzo dziękuję

Usjwo - Czw 31 Gru, 2009

W trybie AV u mie tez tak jest, to znaczy czas jest bardzo dlugi i blysk lampa (pewnie mala moca). Jak zafixowlem time na 1/250 to dziala, pewnie zwieksza moc lampy (niezbadane sa drogi algorytmu sterujacego lampa :mrgreen: )
W Tv pewnie podobnie tylko otwiera najpierw przyslone na maxa i dopala lampa.
W M to chyba juz przesadziles, bo jak Ci zmienia czas/przeslone to naprawde masz zepsuty aparat :mrgreen: .
Ze uzywasz do wszystkich tych prob stalego ISO nie Auto chyba nie musze pytac :wink:

kolejna próba zdjęcie klamki w pokoju

obiektyw 18-55 is
18mm
iso 200 ręcznie ustawiony
lampa zewnętrzna włączona
pomiar wielosegmentowy

tryb p i auto i a-dep ustawia 1/60 , f3.5
tryb Tv aby była poprawna poprawna ekspozycja przy f3,5 muszę wybrać czas 0"3
tryb Av jak ustawie f3.5 pokazuje czas 0"3
tryb M aby była poprawna ekspozycja przy ustawionym f3.5 muszę ustawić czas 0"6

jak wyłączyłem lampę to zauważyłem że w trybie p bez lampy też pokazuje to co w trybach Av,Tv,M z lampą f3.5 i czas 0"6.

Wygląda na to że w trybach manualnych nie bierze pod uwagę błysku z lampy a mimo to lampa błyska

jaad75 - Czw 31 Gru, 2009

hijax_pl napisał/a:
ulap777, jeśli lampa pracuje w TTLu to wystarczy że ustawisz w trybie M czas 1/100s i przesłonę około f/5.6 aby poprawnie naświetlić. Tak naprawdę użyty czas powinien być skorelowany z czasem synchronizacji błysku, a użyta przesłona określi procent rejestracji światła zastanego.
Hę???
Odwrotnie - przy ustalonej czułości i przysłonie, to czas odpowiada za procent rejestracji zastanego. Zmiana czułości i przysłony zmieni nam również zachowanie lampy.
ulap777 napisał/a:
Lampa pracuje w e-ttlu
zdjęcia są robione w pomieszczeniu
jak założyłem kita 18-55 is to
jak dam na m to jest przy f5.6 ; czas 0"6 ; iso 400 i jest dobrze doświetlone
ten sam obiekt w trybie p -1/60,f4;iso 400
w trybach : zielonym,portretu,macro,krajobrazu, sport i A-DEP pokazuje tak samo jak w trybie p
z kolei w trybach m,Tv,Av jest tak samo
W trybach półautomatycznych i manualu pokazuje Ci parametry ekspozycji dla zastanego, w automatycznych dla kombinacji zastanego i lampy (tradycyjny czas slow-sync to 1/60s). Dzięki takim wskazaniom możesz sobie (najlepiej w manualu) określić dowolną ekspozycję zastanego (zazwyczaj -0.5 do -2EV) i pomieszać ją z odpowiednio dobranym błyskiem (automat dobierze siłę błysku tak, by nie prześwietlić pierwszego planu z uwzględnieniem ustawionej czułości i przysłony).

[ Dodano: Czw 31 Gru, 2009 08:46 ]
ulap777 napisał/a:
Wygląda na to że w trybach manualnych nie bierze pod uwagę błysku z lampy a mimo to lampa błyska
Dokładnie tak jest. I bardzo dobrze.

Dziękuję bardzo.Dopiero teraz zrozumiałem.pozdrawiam
hijax_pl - Czw 31 Gru, 2009

jaad75 napisał/a:
Hę???
Odwrotnie - przy ustalonej czułości i przysłonie, to czas odpowiada za procent rejestracji zastanego. Zmiana czułości i przysłony zmieni nam również zachowanie lampy.

Chodziło mi tylko o to że w trybie M światłomierz pokazuje wartość ekspozycji dla zastanego, a lampa (ponieważ pracuje w TTLu) dobierze sobie parametry ekspozycji - oczywiście korzystając z użytej wartości przesłony.

To co napisałeś jest oczywiście prawdziwe, a co dokładnie to widać gdy się przestawi lampę w tryb SLOW. Wtedy aparat "odblokowuje" czas z 1/60 i zaczyna dobierać go zgodnie ze wskazaniami światłomierza.
Tyle że trudno się robi zdjęcia gdy czas jest na poziomie 1 sekundy. Dlatego napisałem, że lepiej jest ustawiać czas na poziomie 1/100 (nie przekraczać czasu sync) oraz podnosić czułość, co zapewni nam lepszą rejestrację zastanego, oczywiście przy okazji redukując moc lampy.

B o g d a n - Pon 04 Sty, 2010

ulap777 napisał/a:
Co jest grane czemu tak się dzieje???

Tutaj znajdziesz podobny problem i moją krótką odpowiedź: http://forum.optyczne.pl/...p=181752#181752

komor - Wto 05 Sty, 2010

Usjwo napisał/a:
Nie wiem jak w 1000D, ale w 40D mozna ustawic w FnI-7 flash sync. speed in AV mode na 1/250s.

W 400D też była podobna C.Fn. ulap777, sprawdź w instrukcji do swojego 1000D – powinna być funkcja definiująca zachowania aparatu w trybie AV.

hijax_pl napisał/a:
dokładnie to widać gdy się przestawi lampę w tryb SLOW. Wtedy aparat "odblokowuje" czas z 1/60 i zaczyna dobierać go zgodnie ze wskazaniami światłomierza.

W Canonie jest to zaimplementowane inaczej – nie ma takiego czegoś jak tryb Slow w funkcjach lampy, ale Custom Function aparat, opisane powyżej, dla trybu Av. Nie wiem co się dzieje w P, bo nie używam. Przydatne szczegóły są w wypowiedzi Bogdana, którą powyżej zalinkował.

Generalnie mając lampę pracującą w TTL nie trzeba się bać trybu M na aparacie i naprawdę nie wymaga to mistrzostwa, żeby w praktyce zastosować to, co opisał hijax_pl, czyli ustawiasz sobie ręcznie ISO, przysłonę i czas w zależności od warunków oświetleniowych, a resztę załatwi elektronika lampy i aparatu, czyli w aktualnym Canonie E-TTL II.
Ważne jest by zrozumieć to, o czym wielokrotnie pisał na tym forum np. jaad75, czyli podział na światło zastane i błyskowe, oraz na ich współpracę, bo razem budują ekspozycję. Przy czym – i to jest właśnie istotne – ilość zarejestrowanego światła zastanego zależy i od czułości i od przysłony i od czasu, a ilość zarejestrowanego światła błyskowego zależy tylko od czułości i przysłony – czas nie gra roli, dopóki trzymamy się w granicach minimalnego czasu dozwolonego przez migawkę. W przypadku 1000D będzie to pewnie 1/200 s. A czemu jest to ograniczenie i czemu można je ominąć :) to też już na forum było. :)

Wyszedł mi post komentujący i kompilujący poprzednie posty szanownych przedmówców… :)

hijax_pl - Wto 05 Sty, 2010

komor napisał/a:
W Canonie jest to zaimplementowane inaczej – nie ma takiego czegoś jak tryb Slow w funkcjach lampy, ale Custom Function aparat, opisane powyżej, dla trybu Av. Nie wiem co się dzieje w P, bo nie używam. Przydatne szczegóły są w wypowiedzi Bogdana, którą powyżej zalinkował.

Implementacja/nazwenictwo nie ma znaczenia. Ważne jest tylko:

komor napisał/a:
podział na światło zastane i błyskowe, oraz na ich współpracę

Lepsze światłomierze automatycznie mierzą i podają procent udziału światła błyskowego - pomaga to w wyobrażeniu sobie efektu jaki uzyskamy na finalnym zdjęciu.

Zrozumienie tego (korelacja zastane/błyskowe) pozwoli robić zdjęcia w słoneczny dzień które będą wyglądały jak nocne - po prostu odetniemy światło zastane - oświetlimy tylko błyskowym. To jest możliwe :)

B o g d a n - Wto 05 Sty, 2010

hijax_pl napisał/a:
Zrozumienie tego ... pozwoli robić zdjęcia w słoneczny dzień które będą wyglądały jak nocne

Dwie wersje refleksji mi tu przychodzą do głowy:
a) A ja głupi myslałem, że tylko wielcy faraonowie potrafili z dnia zrobić noc. :cry:
i/lub
b) I w ten sposób każdy może zostać Faraonem. :wink:
:smile:

jaad75 - Wto 05 Sty, 2010

hijax_pl napisał/a:
To jest możliwe :)
Owszem, ale potrzeba albo pochmurnego dnia, albo mocnej lampy (ewentualnie kilku(nastu) słabych)... :smile:

B o g d a n napisał/a:
a) A ja głupi myslałem, że tylko wielcy faraonowie potrafili z dnia zrobić noc. :cry:

To nie faraonowie ale kapłani straszyli lud zaćmieniami ;)

B o g d a n napisał/a:

b) I w ten sposób każdy może zostać Faraonem

Ke? :zalamany:

[ Dodano: Wto 05 Sty, 2010 09:33 ]
jaad75, SB-800 w M1/1, czas 1/125, f/22 i niewielki dystans... wystarczy ;)

hijax_pl napisał/a:
f/22 i niewielki dystans... wystarczy ;)
To musiał być baaardzo niewielki dystans... :cool:

jaad75, a od czego CLS? ;)

CLS, CLS-em - poradzisz sobie ze zmianami związanymi ze spadkiem/wzrostem ilości światła przy zmianach odległości (każde 10cm daje tu inną przysłonę), tyle tylko, że goła SB-26 (prawie taka sama moc, co SB-800) na 1/1 daje f/22 w odległości od 1.1m (na 24mm) do 1.5m (na 85mm), a przyznasz, że zarówno operowanie na takich odległościach przy fotografowaniu czegoś ciut większego, jak i w ogóle świecenie w takim wypadku gołą lampą nie jest zbyt dobrym pomysłem... Podobnie zresztą jak świecenie speedlightami na pełnej mocy... No, ale fakt - da się... :smile:

jaad75 napisał/a:
a przyznasz, że zarówno operowanie na takich odległościach przy fotografowaniu czegoś ciut większego, jak i w ogóle świecenie w takim wypadku gołą lampą nie jest zbyt dobrym pomysłem... Podobnie zresztą jak świecenie speedlightami na pełnej mocy...

Zgadza się.

jaad75 napisał/a:
No, ale fakt - da się... :smile:

Co jednak nie zaprzecza że jest to możliwe. A że jest - wiem z autopsji ;)

cybertoman - Sob 16 Sty, 2010

Przyznam sie, ze nie bardzo rozumiem sens ustawienia w Av stalego czasu 1/200. Czy jest jakas roznica w zachowaniu z M ustawionym na 1/200?
hijax_pl - Sob 16 Sty, 2010

cybertoman, koledzy mówili o czasie synchronizacji lampy a nie ekspozycji ;)

hijax_pl, ja tez! To sprecyzuje:

W trybie Av bez ustawienia na stale 1/200 moj EOS ma rozne strategie doswietlania (doblyskania) planu. I tak na przyklad: przy pomiarze centralnie wazonym i wylaczonej lampie wylicza czas Tw (Tw- czas wyliczony z wylaczona lampa). Po wlaczeniu lampy wylicza dokladnie ten sam czas Tw i doblyskuje sobie tylko znana iloscia swiatla pierwszy plan. Przy pomiarze wielosegmentowym (matrycowym czy jak to zwal) zmienia strategie i w zaleznosci od oswietlenia reaguje w rozny sposob. Np. gdy jest "ciemno" ( exp <7EV) naswietla z czasem Tw/2, "jasno" (>9EV) z Tw, a jak jest "szaro" to calkiem inaczej, z czasem pomiedzy Tw a Tw/2.

Teraz wracam do moich watpliwosci: jesli ustawimy dla Av staly czas synchronizacji 1/200, to wylaczamy wszystkie algorytmy mieszania swiatla. Czyli w sumie tak samo, jak w trybie M przy ustawioneym 1/200. Jesli ta funkcja istnieje (staly czas synchronizacji lampy 1/200 dla Av), to zakladam, ze jakis sens ma (albo ma miec), i zastanawiam sie - jaki?

jaad75 - Sob 16 Sty, 2010

cybertoman napisał/a:
Jesli ta funkcja istnieje (staly czas synchronizacji lampy 1/200 dla Av), to zakladam, ze jakis sens ma (albo ma miec), i zastanawiam sie - jaki?
Nie istnieje, bo przeczy zasadzie funkcjonowania trybu półautomatycznego. Wciąż nie rozumiem skąd wziąłeś to 1/200s... Jakiś cytat?

jaad75, oczywiscie ze istnieje. C.Fn I:2 Oto cytat: "
Menu->Funkcje indywidualne->Tryb Av - czas synchr. blysku
0:Autom.
1:1/200s (staly)

W takim razie istnienie takiej funkcji jest dla mnie całkowicie niezrozumiałe.

To juz jest nas dwoch...

cybertoman napisał/a:
hijax_pl, ja tez! To sprecyzuje:

Dobra - teraz już rozumiem o co Ci chodzi.

W Nikonie można sobie dobrać czasy synchronizacji błysku:
Cytat:

e1: Flash Shutter Speed
This option (available only in P and A modes) determines the slowest shutter speed avaiable when using front- or rear-curtain sync or red-eye reducion in modes P and A (regardless of setting chosen, shutter speed can be as slow as 30 s in modes S amd M or at flash settings of slow sync, slow rear-curtain sync, or red-eye reduction with slow sync). Option ranges from 1/60s (the default setting) to 30s

Ten czas jet wykorzystywany przy podniesionej lampie o ile - nie jest włączony tryb SLOW w trybach Auto, P i A. Po prostu nie da się zrobić zdjęcia z innym czasem migawki. Po przełączeniu w tryb SLOW - ustawienie czasu zostaje odblokowane i jego wartość jest wyliczana z parametrów ekspozycji.

Eksperymenty empiryczne potwierdziły że przy wybranym statycznym ujęciu, trybie pracy światłomierza, czułości i z wymuszonym czasem synchronizacji lampy - wykonane zdjęcie w trybach M, S i A niczym się nie różnią ;) Po włączeniu trybu SLOW - aparat zaczyna się zachowywać tak jakby lampy nie było - po prostu lampa automatycznie próbuje się dostosowywać do parametrów ekspozycji i działa w trybie błysku wypełniającego. Jest jedno ale - w trybach S i M czas jest ograniczony do 1/200 - jako granicznej, możliwej do ustawienia wartości synchronizacji.

Podsumowując:

cybertoman napisał/a:
Menu->Funkcje indywidualne->Tryb Av - czas synchr. blysku
0:Autom.
1:1/200s (staly)

Wg mnie to taki Nikonowski tryb SLOW (parametr 0) lub z góry ustalona wartość 1/200.

Ja mam na kółku tryb X i odnoszę wrażenie, że jest on tam tylko po to, żeby przypadkowo nie przestawić sobie czasu przednim kółkiem... Żeby dało się chociaż przypisać pod nie ISO... W zasadzie jedyne zastosowanie jakie udało mi się wymyśleć, to to, że przy skoku co 1/3EV nie ustawię czasu 1/180s...

hijax_pl napisał/a:
Eksperymenty empiryczne potwierdziły że przy wybranym statycznym ujęciu, trybie pracy światłomierza, czułości i z wymuszonym czasem synchronizacji lampy - wykonane zdjęcie w trybach M, S i A niczym się nie różnią
No wlasnie. Czyli funkcja wymuszania czasu synchronizacji zupelnie niepotrzebna.

hijax_pl napisał/a:
Po włączeniu trybu SLOW - aparat zaczyna się zachowywać tak jakby lampy nie było - po prostu lampa automatycznie próbuje się dostosowywać do parametrów ekspozycji i działa w trybie błysku wypełniającego
No to tu sa roznice bo EOSy maja te jakies strategie mieszania i aparat zachowuje sie inaczej z lampa (skraca czas przy Av) niz bez.

hijax_pl napisał/a:
Jest jedno ale - w trybach S i M czas jest ograniczony do 1/200 - jako granicznej, możliwej do ustawienia wartości synchronizacji.
Z zewnetrzna lampa z HSS (czy tez FP) krotsze czasy tez dzialaja (nawet w Av po wycelowaniu w zarowke blyska z 1/2000), w Nikonie podejrzewam jest podobnie.

cybertoman napisał/a:
No to tu sa roznice bo EOSy maja te jakies strategie mieszania i aparat zachowuje sie inaczej z lampa (skraca czas przy Av) niz bez.

W Nikonie mieszanie odbywa się poprzez ustalanie innych czasów synchronizacji. W skrócie mówiąc sterujemy poprzez zwiększanie udziału zastanego.

cybertoman napisał/a:
Z zewnetrzna lampa z HSS (czy tez FP) krotsze czasy tez dzialaja (nawet w Av po wycelowaniu w zarowke blyska z 1/2000), w Nikonie podejrzewam jest podobnie.

O ile lampa wspiera - tak. Ja się odnosiłem do lampy wbudowanej ;)

cybertoman - Nie 17 Sty, 2010

hijax_pl napisał/a:
W Nikonie mieszanie odbywa się poprzez ustalanie innych czasów synchronizacji. W skrócie mówiąc sterujemy poprzez zwiększanie udziału zastanego.

Jasne. Ja moge sie tak bawic w M. Ty w Nikonie masz dodatkowe mozliwosci sterowania parametrami polautomatyki A, poprzez ustalanie ograniczenia czasu synchronizacji. Jesli dobrze zrozumialem, to Nikonowska strategia mieszania dopelnia kadr do momentu, az wymagany czas bylby dluzszy od ustawionego "slowest" i wtedy dodaje odpowiednio wiecej blysku. To ma sens. W tym kontekscie eosowe "stale 1/200" staje sie dla mnie tym bardziej niezrozumiale.

hijax_pl - Nie 17 Sty, 2010

cybertoman napisał/a:
Jesli dobrze zrozumialem, to Nikonowska strategia mieszania dopelnia kadr do momentu, az wymagany czas bylby dluzszy od ustawionego "slowest" i wtedy dodaje odpowiednio wiecej blysku

Ale przecież mówimy tutaj o dwóch ekspozycjach: pierwszego planu i tła. Za pierwszy plan odpowiada błysk, za tło - czas migawki. Błysk jest liczony względem odległości (obiektywy D), przysłony i ogólnej jasności sceny (pomiar matrycowy). Przez to że jest on balansowany z ekspozycją (fill flash) pierwszy plan nie będzie prześwietlony w porównaniu z tłem.

Czyli: "Nikonowska strategia mieszania dopełnia kadr do ustalonych warunków ekspozycji i wtedy dodaje odpowiednio mniej blysku"

Powiem szczerze że nie korzystam z ustawiania czasu synchronizacji dla trybów A i P bo i tak większość robię z lampą zewnętrzną (TTL) i w trybie M. Sam sobie balansuje udział zastanego z błyskiem ;)

hijax_pl, Mniej? Wezmy konkretny przypadek, ustawmy slowest na 1/100 i robimy zdjatko, aparat mierzy, wychodzi ze potrzeba 1/200, czyli doswietla pierwszy plan. Teraz drugie zdjecie w ciemna strone pokoju. Tu wychodzi potrzebny czas 1/30, ale nie wolno, bo najwolniej ustawilismy 1/100. I co teraz biedny aparat moze? Dac wiecej blysku.

hijax_pl napisał/a:
Powiem szczerze że nie korzystam z ustawiania czasu synchronizacji dla trybów A i P

Czasami tyle sie dzieje, czy to na ulicy czy na wodzie, jest tylko jeden strzal...

hijax_pl napisał/a:
bo i tak większość robię z lampą zewnętrzną (TTL) i w trybie M

Lampa zewnetrzna w TTL nie wylkucza przeciez polautomatyki.

jaad75 - Nie 17 Sty, 2010

hijax_pl napisał/a:
Błysk jest liczony względem odległości (obiektywy D), przysłony i ogólnej jasności sceny (pomiar matrycowy). Przez to że jest on balansowany z ekspozycją (fill flash) pierwszy plan nie będzie prześwietlony w porównaniu z tłem.
Tak naprawdę, to głównie jest liczony względem przedbłysku... :razz:
hijax_pl napisał/a:
Ale przecież mówimy tutaj o dwóch ekspozycjach: pierwszego planu i tła. Za pierwszy plan odpowiada błysk, za tło - czas migawki.
Chyba za duże to uproszczenie. Czas migawki odpowiada też za pierwszy plan.
cybertoman napisał/a:
Lampa zewnetrzna w TTL nie wylkucza przeciez polautomatyki.
Jak dla mnie wyklucza. Nie lubię zostawiać zbyt dużo kontroli aparatowi.
hijax_pl - Nie 17 Sty, 2010

jaad75 napisał/a:
Tak naprawdę, to głównie jest liczony względem przedbłysku...

Zgadza się :)

jaad75 napisał/a:
Chyba za duże to uproszczenie. Czas migawki odpowiada też za pierwszy plan.

Skoro nikonowe błyskanie jest takie dobre, zakładam że fill-flash redukuję moc kiedy pierwszy plan jest dobrze naświetlony. Tak samo jak przy dłuższych czasach kiedy chcemy zrobić portret przy zachodzącym słońcu - nie walnie z pełną mocą prześwietlając pierwszy plan - a robiłem już zdjęcia z lampą gdzie migawka była ustawiona na 15s ;)

jaad75 - Nie 17 Sty, 2010

Tak, ale chodzi mi o to, że pierwszy plan jest również naświetlany przez zastane, to nie jest tak, że jedyne co odpowiada za jego ekspozycję to lampa.

jaad75 napisał/a:
Nie lubię zostawiać zbyt dużo kontroli aparatowi.

Ja tez nie, dlatego lubie wiedziec, jak to dziala, by wykorzystac to pozniej do swoich niecnych zamierzen. A polautomatyki lubie, ma ustrojstwo procesor, niech liczy, mam wiecej czasu na inne rzeczy. Najchetniej sam napisalbym swoje tryby, ale nie dadza przeciez...