|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze obiektywu - wybór obiektywu do Nikona D90
marcin555 - Nie 03 Sty, 2010 Temat postu: wybór obiektywu do Nikona D90 Witam
Przymierzam się do zakupu Nikona D90 i mam dylemat który z wymienionych poniżej trzech obiektywów wybrać :
- Nikkor AF-S DX 18-55 mm f/3.5-5.6G VR
- Nikkor AF-S DX 18-105 mm f/3.5-5.6 VR ED
- Tamron SP AF 17-50 mm f/2.8 XR Di II LD Aspherical (IF)
Zależy mi na ostrych i jasnych zdjęciach głównie w pomieszczeniach (więc chyba Tamron ze względu na światło f/2.8 będzie najlepszym wyborem?)
Nie zależy mi na dużym zoomie, wystarczy ok. 18-50 mm
Zamierzam wydać do 2.000 zł na obiektyw.
Proszę o poradę co do wyboru.
Sunders - Nie 03 Sty, 2010
marcin555 napisał/a: | Zależy mi na ostrych i jasnych zdjęciach głównie w pomieszczeniach (więc chyba Tamron ze względu na światło f/2.8 będzie najlepszym wyborem |
Sam sobie odpowiedziałeś
Wujek_Pstrykacz - Nie 03 Sty, 2010
ostrych - rozumiem, ale jasnych - to chyba zależy jak naświetlisz.
Matt - Nie 03 Sty, 2010
Poza tym czesto w pomieszczeniach 2.8 to za ciemno, przy zachowaniu malo szumiacej wartosci ISO.
marcin555 - Nie 03 Sty, 2010
Wujek_Pstrykacz napisał/a: | ostrych - rozumiem, ale jasnych - to chyba zależy jak naświetlisz. |
Chodzi mi przede wszystkim o zdjęcia dynamiczne (dziecko) głównie w warunkach domowych.
Poza tym plener w dzień raczej przy dobrym oświetleniu.
Miałem na testy pożyczonego Nikona D3000 + Nikkor 18-55 VR i zdjęcia zarówno w pomieszczeniach (z lampą) jak i na dworze były zdecydowanie ciemne.
Teraz planuję zakup D90. Czy Twoim zdaniem zauważę różnicę w jasności pomiędzy D3000 a D90 przy założeniu, że korzystam z takiego samego obiektywu (np. kitowego Nikkora 18-55) ?
marcin555 napisał/a: | Zależy mi na ostrych i jasnych zdjęciach głównie w pomieszczeniach |
marcin555 napisał/a: | Miałem na testy pożyczonego Nikona D3000 + Nikkor 18-55 VR i zdjęcia zarówno w pomieszczeniach (z lampą) jak i na dworze były zdecydowanie ciemne. |
Jeśli zdjęcia "na dworze" były niedoświetlone, to znaczy że żle ustawiłeś parametry ekpozycji. "W pomieszczeniach" robiłeś z lampą zewnętrzną czy z wbudowaną?
Matt napisał/a: | czesto w pomieszczeniach 2.8 to za ciemno, przy zachowaniu malo szumiacej wartosci ISO. |
Wtedy trzeba jaśniejszej od zooma stałki, albo lampy.
Wydaje mi się, że miałem ustawione na AUTO, chociaż nie jestem pewien czy czegoś nie pozmieniałem w konfiguracji.
W pomieszczeniu używałem lampy wbudowanej w aparat, zdjęcia robione z odległości ok 1,5 - 2 metrów, pomimo lampy były zdecydowanie za ciemne.
Czy zakup Tamrona 17-50 będzie w tej sytuacji trafnym wyborem ?
Warto dokładać kasę do kitowego 18-55 ?
skasowany - Nie 03 Sty, 2010
marcin555, może warto przeczytać instrukcję i jakiś najprostszy podręcznik o czasie naświetlania, iso itd.?
Niedoświetlone na dworze, niedoświetlone w pomieszczeniu z walnięciem wbudowaną z 1-2 m.? To nie 'wina' ani szkła ani body
marcin555 napisał/a: | Czy zakup Tamrona 17-50 będzie w tej sytuacji trafnym wyborem ?
Warto dokładać kasę do kitowego 18-55 ? |
Jak znajdziesz dobry egzemplarz, to warto-poczytaj sobie wątki o tym tamronie-trochę ich było.
marcin555 napisał/a: | Chodzi mi przede wszystkim o zdjęcia dynamiczne (dziecko) głównie w warunkach domowych. |
AF tego tamrona do najszybszych nie należy-do zdjęć "dynamicznych" nadaje się średnio.
Do zdjęć w pomieszczeniach i tak prędzej, czy później będziesz musiał dokupić lampę zewnętrzną.
B o g d a n - Nie 03 Sty, 2010
marcin555 napisał/a: | Zależy mi na ostrych i jasnych zdjęciach głównie w pomieszczeniach ...
Nie zależy mi na dużym zoomie, wystarczy ok. 18-50 mm |
Jeśli głównie w domu i spokojne zdjęcia na spacerze, to ja pomyślałbym o dwóch stałkach: coś w okolicy 30 mm f/1.8 i coś w okolicy 50 mm f/1.8.
Zoom nie jest koniecznym obiektywem w lustrzance.
Mając takie szkełka spokojnie robisz zdjęcia w domu bez lampy i efekt jest zupełnie inny. Może tylko żarówki w żyrandolu będziesz musiał wymienić na większe.
Powodzenia
Sunders napisał/a: |
AF tego tamrona do najszybszych nie należy-do zdjęć "dynamicznych" nadaje się średnio.
Do zdjęć w pomieszczeniach i tak prędzej, czy później będziesz musiał dokupić lampę zewnętrzną. |
A jaki inny obiektyw właśnie do zdjęć dynamicznych pod kątem szybkości AF proponujesz ?
oczywiście, żeby spełniał też pozostałe założenia, o których pisałem.
sigmiarz - Nie 03 Sty, 2010
Sigma 18-50 f2.8
w nikonie to będzie 27-75
http://www.sigmaphoto.com...320&navigator=6
test
http://www.optyczne.pl/15...dsumowanie.html
uwaga do testu, obiektyw był testowany na Canon 20d, jak wiadomo Canon i Sigma nie są bratanki
z nikonem jest sporo lepiej, więc na uwagę o zawodności autofokusa w podsumowaniu można spojrzeć
lekko mrużąc oko
zdjęcia
http://www.pixel-peeper.c..._max=none&res=3
co do cen to można mieć taką sigmę już za 1667 zł. według ceneo
jaad75 - Nie 03 Sty, 2010
Tak, Tamron 17-50, to nienajgorszy wybór, ale "jasności" zdjęc z całą pewnością nie poprawi...
sigmiarz napisał/a: | Sigma 18-50 f2.8 |
sigmiarz napisał/a: | uwaga do testu, obiektyw był testowany na Canon 20d, jak wiadomo Canon i Sigma nie są bratanki
z nikonem jest sporo lepiej, więc na uwagę o zawodności autofokusa w podsumowaniu można spojrzeć
lekko mrużąc oko |
Może jest mniejsze ryzyko BF, czy FF ale szybkości nastaw AF Nikon nie zwiększy. Sigmy bez HSM są wolne jak słonie.
Sigma 18-50/2,8-4,5OS HSM
Sigma 10-20/4-5,6HSM
http://forum.optyczne.pl/...p=181636#181636
Sigma 30/1,4HSM
Przy kupnie w sigmach trzeba sprawdzać działanie AF, bo zdawanie się na kalibrację w serwisie nie zawsze przynosi pożądane rezultaty.
Nikkory z SWM-em to niestety inna półka cenowa
oranżewski - Nie 03 Sty, 2010
Sunders napisał/a: | Sigma 18-50/2,8-4,5OS HSM |
ja tę sigmę mogę polecić. z 40D robię w pomieszczeniach na priorytecie przysłony:
18mm, f/2.8, ISO 800, -2/3EV, czas łapie 1/30s
50mm, f/4.5, ISO 800 (1000), -1EV, czas łapie 1/25s
to oczywiście nie są stałe warunki, podaję najczęstsze wyniki.
HSM działa poprawnie, a OS działa nawet przy czasach 1s (zależy też od ręki oczywiście )
ogólnie dobry zamiennik kita. polecam.
sigmiarz - Nie 03 Sty, 2010
jest też sigma ze stałym światłem 2.8 i hsm.. i jeszcze do tego makro
http://www.sigmaphoto.com...328&navigator=6
komor - Nie 03 Sty, 2010
Sunders napisał/a: | AF tego tamrona do najszybszych nie należy-do zdjęć "dynamicznych" nadaje się średnio. |
B o g d a n napisał/a: | Sigmy bez HSM są wolne jak słonie. |
Ech, ci obrońcy tezy, że Canon to Canon… A ja już pisałem o reporterze, który z 30D i tym Tamronem robi świetne zdjęcia w ciemnych salach koncertowych, chyba nieświadomy jakiś. A ja dziś moją nędzną Sigmą 17-70 łapałem dzieci zjeżdżające na sankach, w bure zimowe popołudnie. Też się nie znam widocznie.
marcin555, układ AF w Nikonie D90 jest chyba na tyle porządny, że z Tamronem 17-50/2,8 zrobisz fajne zdjęcia dzieciaków w domu, o ile nauczysz się korzystać z aparatu, a w drugim kroku zdecydujesz się na lampę błyskową i/lub jasną stałkęm np. polecany do Nikona 35G.
Sunders napisał/a: | Sigma 18-50/2,8-4,5OS HSM
Sigma 10-20/4-5,6HSM
Sigma 30/1,4HSM |
komor napisał/a: | Ech, ci obrońcy tezy, że Canon to Canon… |
komor, czy to co napisałem to obrona canona/tym bardziej że marcin555 kupuje nikona/
komor napisał/a: | Tamronem 17-50/2,8 zrobisz fajne zdjęcia dzieciaków w domu |
Zgadza się, ale obiektywem z HSM będzie chyba łatwiej
komor, nie odczuwasz róznicy w pracy AF między swoją sigmą 17-70 a 30/1,4- tym bardziej robiąc zdjęcia w domu Wolałbyś wtedy używać tamrona
komor napisał/a: | Ech, ci obrońcy tezy, że Canon to Canon… | No ja też ani nawet słowem o Canonie się tu nie odezwałem.
komor - Nie 03 Sty, 2010
Sunders napisał/a: | komor, czy to co napisałem to obrona canona/tym bardziej że marcin555 kupuje nikona |
A co to ma znaczenie co on kupuje? Zacytowałem wasze opinie biorąc pod uwagę to, co już wiem o waszym stosunku do tych szkieł, wszak na forum „widujemy się” nie od wczoraj, prawda?
Sunders napisał/a: | komor, nie odczuwasz róznicy w pracy AF między swoją sigmą 17-70 a 30/1,4 |
Przy tych ogniskowych? Nie żartuj. Co innego badziewne tele 70-300 Sigmy, które nie trafia zbyt często a w wizjerze przewija Ci się totalny blur, potem ostry obraz, a potem znowu blur, ale przy ogniskowych typu 17 czy 30 mm? Nawet na 70 mm nie ma zbyt wiele problemów. Jest wolniej niż np. Canonem 100/2,8 Macro, nie polecałbym Sigmy 17-70 do sportu, ale z normalnych sytuacjach, nawet tak „dynamicznych” takich jak dzieci – nie ma tragedii, jest OK. Tamron 17-50 jest szybszy niż Sigma 17-70 , przynajmniej na Canonie, sprawdziłem na 40D kiedyś bezpośrednio. Nawet biorąc pod uwagę, że zakres makro powoduje w Sigmie dłuższy bieg pierścienia to po prostu w Tamronie szybciej on się porusza.
komor napisał/a: | nie polecałbym Sigmy 17-70 do sportu, ale z normalnych sytuacjach, nawet tak „dynamicznych” takich jak dzieci – nie ma tragedii, jest OK |
To w domu swoją córeczkę fotografujesz teraz częściej 30/1,4 czy 17-70?/tylko nie pisz, że samyangiem /.
komor napisał/a: | Zacytowałem wasze opinie biorąc pod uwagę to, co już wiem o waszym stosunku do tych szkieł, wszak na forum „widujemy się” nie od wczoraj |
Do tych, które wymieniłem "stosunek mam pozytywny" jeśli tylko AF działa pozytywnie
komor - Nie 03 Sty, 2010
Sunders napisał/a: | To w domu swoją córeczkę fotografujesz teraz częściej 30/1,4 czy 17-70?/tylko nie pisz, że samyangiem |
Teraz? Samyangiem! Wcześniej: 30/1,4. Jeszcze wcześniej: 17-70. A tak w ogóle to zależy od tego czy chcę zrobić ciasny portret, reporterkę z małą głębią czy szeroki plan. Po prostu nie zgadzam się z tylko z takim generalizowaniem jakie zaprezentowaliście obaj z Bogdanem w tym, co zacytowałem. To nie jest wątek: fotografia ślubna, tylko pytający pyta się o jeden obiektyw do 2000 zł do Nikona D90 i chyba przyda mu się jasny zoom standardowy. Nikkor 17-55/2,8 VR nieco przekracza budżet.
B o g d a n - Pon 04 Sty, 2010
Komor, masz rację ale jeżeli ktoś pyta:
marcin555 napisał/a: | A jaki inny obiektyw właśnie do zdjęć dynamicznych pod kątem szybkości AF proponujesz ?
oczywiście, żeby spełniał też pozostałe założenia, o których pisałem. |
to warto aby wiedział, że obiektywy bez silnika ultradźwiękowego pierwszego kryterium niestety nie są w stanie spełnić. Nic lepszego jeszcze w szkłach nikt nie wymyślił. Każdy producent takie obiektywy posiada w ofercie: Nikon, Canon, ... i Sigma również. I tylko na to chciałem zwrócić uwagę w tej konkretnej sytuacji.
misio4x4 - Pon 04 Sty, 2010
komor napisał/a: | Nikkor 17-55/2,8 VR. |
Od kiedy on ma VR?
komor napisał/a: | Po prostu nie zgadzam się z tylko z takim generalizowaniem jakie zaprezentowaliście obaj z Bogdanem w tym, co zacytowałem. To nie jest wątek: fotografia ślubna, tylko pytający pyta się o jeden obiektyw do 2000 zł do Nikona D90 i chyba przyda mu się jasny zoom standardowy. |
Dlatego pytający może kupić już za 1399 zł. Sigmę 17-70 mm F2.8-F4.5 MACRO HSM Nikon. - http://www.cyfrowe.pl/apa...-macro-hsm.html
sigmiarz - Pon 04 Sty, 2010
jest wersja z hsm niewiele droższa i do tego z makro z serii ex
http://www.ceneo.pl/400178
już chyba wiem dlaczego w tutejszym teście jest bez hsm, bo hsm na tej sigmie tylko z nikonem.
komor - Pon 04 Sty, 2010
misio4x4 napisał/a: | komor napisał/a: | Nikkor 17-55/2,8 VR. |
Od kiedy on ma VR? |
A nie ma? Rzeczywiście… Ach ten Nikon, drogi jednak jak pierun.
B o g d a n napisał/a: | Dlatego pytający może kupić już za 1399 zł. Sigmę 17-70 mm F2.8-F4.5 MACRO HSM Nikon |
No i super. Ciekawe tylko czy wersja HSM jest szybsza od silnikowej. Czy ktoś to sprawdzał? Niezbyt wiele osób chwali się posiadaniem wersji HSM tej Sigmy. Widocznie – być może – większość nikonistów z tej półki cenowej wybiera jednak amatorskie szkła Nikona, typu 18-105 czy 17-85 lub Tamrona ze stałym f/2,8.
sigmiarz napisał/a: | już chyba wiem dlaczego w tutejszym teście jest bez hsm, bo hsm na tej sigmie tylko z nikonem |
Powód jest taki, że test był robiony zanim jeszcze pojawiła się wersja HSM, która jest młodsza ze dwa lata przynajmniej od wersji testowanej.
ghost - Pon 04 Sty, 2010
większość nikonistów wybiera 18105 bo tani i dobry. a dobry bo tani.
jak próbowałem sprzedać 1685 na alle - zainteresowanie jest żadne.
Wujek_Pstrykacz - Pon 04 Sty, 2010
Wcale nie jest prawdą, że z założenia obiektywy z silnikiem ultradźwiękowym są szybsze od śrubokrętowych. Wszystko zależy od marki i modelu.
MC - Pon 04 Sty, 2010
Cytat: | Wcale nie jest prawdą, że z założenia obiektywy z silnikiem ultradźwiękowym są szybsze od śrubokrętowych. Wszystko zależy od marki i modelu. |
Ja juz to pisalem od dawna. O HSach Minolty nie wspomne, ale wystarczy chocby porownac prace Sigmy 70-200/2,8 APO z HSM i bez. Na A550 ten starszy dziala wyraznie szybciej.
komor napisał/a: |
sigmiarz napisał/a: | już chyba wiem dlaczego w tutejszym teście jest bez hsm, bo hsm na tej sigmie tylko z nikonem |
Powód jest taki, że test był robiony zanim jeszcze pojawiła się wersja HSM, która jest młodsza ze dwa lata przynajmniej od wersji testowanej. |
niekoniecznie, optyczne testowało obiektyw Sigma 18-50 2.8 z makro i bez, ten bez makro wyszedł w 2004 a ten z makro wyszedł w 2007 jednocześnie z hsm ale tylko dla systemu nikona.
Sigmy z hsm są szybsze od tych bez .. i do tego cichsze, co juz jest moze bardziej oczywiste.
Wujek_Pstrykacz napisał/a: | Wcale nie jest prawdą, że z założenia obiektywy z silnikiem ultradźwiękowym są szybsze od śrubokrętowych. Wszystko zależy od marki i modelu. | Jeżeli podobny model obiektywu bez i z silnikiem USM, czy HSM, czy jakkolwiek inaczej, nie działa szybciej, precyzyjniej i ciszej, to tylko współczuć takiej firmie.
To tak jakbym kupił samochód ze wspomaganiem kierownicy i musiał bardziej się wysilać kręcąc nią. I jeszcze trzeba za to więcej zapłacić.
A może niektórzy tylko "kitują", że wkładają silniki ultradźwiękowe? Tak dla zadowolenia kupujących?
A może np. taki HSM Sigmy znacznie rózni się właściwościami od dopracowanych systemów: USM Canona, czy SWM Nikona?
Wiem, tu juz daleko idąca teoria spiskowa.
Ilona - Pon 04 Sty, 2010
marcin555 napisał/a: | Tamron SP AF 17-50 mm f/2.8 XR Di II LD Aspherical (IF) |
A może odpowiednik z VC ?
B o g d a n napisał/a: | Wujek_Pstrykacz napisał/a: | Wcale nie jest prawdą, że z założenia obiektywy z silnikiem ultradźwiękowym są szybsze od śrubokrętowych. Wszystko zależy od marki i modelu. | Jeżeli podobny model obiektywu bez i z silnikiem USM, czy HSM, czy jakkolwiek inaczej, nie działa szybciej, precyzyjniej i ciszej, to tylko współczuć takiej firmie.
To tak jakbym kupił samochód ze wspomaganiem kierownicy i musiał bardziej się wysilać kręcąc nią. I jeszcze trzeba za to więcej zapłacić.
A może niektórzy tylko "kitują", że wkładają silniki ultradźwiękowe? Tak dla zadowolenia kupujących?
A może np. taki HSM Sigmy znacznie rózni się właściwościami od dopracowanych systemów: USM Canona, czy SWM Nikona?
Wiem, tu juz daleko idąca teoria spiskowa. |
najpierw wrzucasz link do ciemnego ciemnego obiektywu w malo okazyjnej cenie, a teraz robisz jakies "wkręty" do silnikow w sigmie, bez zadnych podstaw, tylko mętne domniemania.
MC - Pon 04 Sty, 2010
sigmiarz napisał/a: | Sigmy z hsm są szybsze od tych bez |
Bardzo duze uproszczenie, ktore wlasnie przez to jest bledne.
Jesli taka Sigma ma mocowanie na bagnet A, to najprawdopodobniej szybsza bedzie wersja bez HSM. Osobiscie sprawdzalem.
Wujek_Pstrykacz - Sro 06 Sty, 2010
B o g d a n napisał/a: | Jeżeli podobny model obiektywu bez i z silnikiem USM, czy HSM, czy jakkolwiek inaczej, nie działa szybciej, precyzyjniej i ciszej, to tylko współczuć takiej firmie. |
Ciszej na pewno, ale czy precyzyjniej i szybciej to zależy do czego podepniemy taki obiektyw.
Yossarian - Pią 08 Sty, 2010
Różnica pomiędzy f/2.8 a f/1.8 lub f/2 jest dość znacząca, dlatego do zdjęć w pomieszczeniach polecam Nikkora 35/1.8 , którego jestem użytkownikiem. Ogniskowa w sam raz. Może nie jest to demon szybkości, ale do fotografii dziecka powinien wystarczyć.
Zostaną pieniądze na jakiś zoom w plener obejmujący szerszy i węższy kąt widzenia.
|
|