forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze obiektywu - wybór obiektywu do Nikona D90

marcin555 - Nie 03 Sty, 2010
Temat postu: wybór obiektywu do Nikona D90
Witam

Przymierzam się do zakupu Nikona D90 i mam dylemat który z wymienionych poniżej trzech obiektywów wybrać :

- Nikkor AF-S DX 18-55 mm f/3.5-5.6G VR
- Nikkor AF-S DX 18-105 mm f/3.5-5.6 VR ED
- Tamron SP AF 17-50 mm f/2.8 XR Di II LD Aspherical (IF)

Zależy mi na ostrych i jasnych zdjęciach głównie w pomieszczeniach (więc chyba Tamron ze względu na światło f/2.8 będzie najlepszym wyborem?)

Nie zależy mi na dużym zoomie, wystarczy ok. 18-50 mm
Zamierzam wydać do 2.000 zł na obiektyw.

Proszę o poradę co do wyboru.

Sunders - Nie 03 Sty, 2010

marcin555 napisał/a:
Zależy mi na ostrych i jasnych zdjęciach głównie w pomieszczeniach (więc chyba Tamron ze względu na światło f/2.8 będzie najlepszym wyborem

Sam sobie odpowiedziałeś :smile:

Wujek_Pstrykacz - Nie 03 Sty, 2010

ostrych - rozumiem, ale jasnych - to chyba zależy jak naświetlisz.
Matt - Nie 03 Sty, 2010

Poza tym czesto w pomieszczeniach 2.8 to za ciemno, przy zachowaniu malo szumiacej wartosci ISO.

Wujek_Pstrykacz napisał/a:
ostrych - rozumiem, ale jasnych - to chyba zależy jak naświetlisz.

Chodzi mi przede wszystkim o zdjęcia dynamiczne (dziecko) głównie w warunkach domowych.
Poza tym plener w dzień raczej przy dobrym oświetleniu.

Miałem na testy pożyczonego Nikona D3000 + Nikkor 18-55 VR i zdjęcia zarówno w pomieszczeniach (z lampą) jak i na dworze były zdecydowanie ciemne.

Teraz planuję zakup D90. Czy Twoim zdaniem zauważę różnicę w jasności pomiędzy D3000 a D90 przy założeniu, że korzystam z takiego samego obiektywu (np. kitowego Nikkora 18-55) ?

marcin555 napisał/a:
Zależy mi na ostrych i jasnych zdjęciach głównie w pomieszczeniach

marcin555 napisał/a:
Miałem na testy pożyczonego Nikona D3000 + Nikkor 18-55 VR i zdjęcia zarówno w pomieszczeniach (z lampą) jak i na dworze były zdecydowanie ciemne.

Jeśli zdjęcia "na dworze" były niedoświetlone, to znaczy że żle ustawiłeś parametry ekpozycji. "W pomieszczeniach" robiłeś z lampą zewnętrzną czy z wbudowaną?
Matt napisał/a:
czesto w pomieszczeniach 2.8 to za ciemno, przy zachowaniu malo szumiacej wartosci ISO.

Wtedy trzeba jaśniejszej od zooma stałki, albo lampy.

Wydaje mi się, że miałem ustawione na AUTO, chociaż nie jestem pewien czy czegoś nie pozmieniałem w konfiguracji.
W pomieszczeniu używałem lampy wbudowanej w aparat, zdjęcia robione z odległości ok 1,5 - 2 metrów, pomimo lampy były zdecydowanie za ciemne.

Czy zakup Tamrona 17-50 będzie w tej sytuacji trafnym wyborem ?
Warto dokładać kasę do kitowego 18-55 ?

skasowany - Nie 03 Sty, 2010

marcin555, może warto przeczytać instrukcję i jakiś najprostszy podręcznik o czasie naświetlania, iso itd.?
Niedoświetlone na dworze, niedoświetlone w pomieszczeniu z walnięciem wbudowaną z 1-2 m.? To nie 'wina' ani szkła ani body ;)

marcin555 napisał/a:
Czy zakup Tamrona 17-50 będzie w tej sytuacji trafnym wyborem ?
Warto dokładać kasę do kitowego 18-55 ?

Jak znajdziesz dobry egzemplarz, to warto-poczytaj sobie wątki o tym tamronie-trochę ich było.
marcin555 napisał/a:
Chodzi mi przede wszystkim o zdjęcia dynamiczne (dziecko) głównie w warunkach domowych.

AF tego tamrona do najszybszych nie należy-do zdjęć "dynamicznych" nadaje się średnio.
Do zdjęć w pomieszczeniach i tak prędzej, czy później będziesz musiał dokupić lampę zewnętrzną.

B o g d a n - Nie 03 Sty, 2010

marcin555 napisał/a:
Zależy mi na ostrych i jasnych zdjęciach głównie w pomieszczeniach ...
Nie zależy mi na dużym zoomie, wystarczy ok. 18-50 mm

Jeśli głównie w domu i spokojne zdjęcia na spacerze, to ja pomyślałbym o dwóch stałkach: coś w okolicy 30 mm f/1.8 i coś w okolicy 50 mm f/1.8.
Zoom nie jest koniecznym obiektywem w lustrzance.
Mając takie szkełka spokojnie robisz zdjęcia w domu bez lampy i efekt jest zupełnie inny. Może tylko żarówki w żyrandolu będziesz musiał wymienić na większe.
Powodzenia :wink:

Sunders napisał/a:

AF tego tamrona do najszybszych nie należy-do zdjęć "dynamicznych" nadaje się średnio.
Do zdjęć w pomieszczeniach i tak prędzej, czy później będziesz musiał dokupić lampę zewnętrzną.

A jaki inny obiektyw właśnie do zdjęć dynamicznych pod kątem szybkości AF proponujesz ?
oczywiście, żeby spełniał też pozostałe założenia, o których pisałem.

sigmiarz - Nie 03 Sty, 2010

Sigma 18-50 f2.8
w nikonie to będzie 27-75

http://www.sigmaphoto.com...320&navigator=6

test
http://www.optyczne.pl/15...dsumowanie.html

uwaga do testu, obiektyw był testowany na Canon 20d, jak wiadomo Canon i Sigma nie są bratanki ;)
z nikonem jest sporo lepiej, więc na uwagę o zawodności autofokusa w podsumowaniu można spojrzeć
lekko mrużąc oko

zdjęcia
http://www.pixel-peeper.c..._max=none&res=3

co do cen to można mieć taką sigmę już za 1667 zł. według ceneo

jaad75 - Nie 03 Sty, 2010

Tak, Tamron 17-50, to nienajgorszy wybór, ale "jasności" zdjęc z całą pewnością nie poprawi... :razz:

sigmiarz napisał/a:
Sigma 18-50 f2.8
sigmiarz napisał/a:
uwaga do testu, obiektyw był testowany na Canon 20d, jak wiadomo Canon i Sigma nie są bratanki
z nikonem jest sporo lepiej, więc na uwagę o zawodności autofokusa w podsumowaniu można spojrzeć
lekko mrużąc oko

Może jest mniejsze ryzyko BF, czy FF ale szybkości nastaw AF Nikon nie zwiększy. Sigmy bez HSM są wolne jak słonie.

Sigma 18-50/2,8-4,5OS HSM :???:
Sigma 10-20/4-5,6HSM :???:
http://forum.optyczne.pl/...p=181636#181636
:wink:
Sigma 30/1,4HSM
Przy kupnie w sigmach trzeba sprawdzać działanie AF, bo zdawanie się na kalibrację w serwisie nie zawsze przynosi pożądane rezultaty.
Nikkory z SWM-em to niestety inna półka cenowa :sad:

oranżewski - Nie 03 Sty, 2010

Sunders napisał/a:
Sigma 18-50/2,8-4,5OS HSM :???:

ja tę sigmę mogę polecić. z 40D robię w pomieszczeniach na priorytecie przysłony:
18mm, f/2.8, ISO 800, -2/3EV, czas łapie 1/30s
50mm, f/4.5, ISO 800 (1000), -1EV, czas łapie 1/25s
to oczywiście nie są stałe warunki, podaję najczęstsze wyniki.
HSM działa poprawnie, a OS działa nawet przy czasach 1s :roll: (zależy też od ręki oczywiście :wink: )
ogólnie dobry zamiennik kita. polecam. :wink:

sigmiarz - Nie 03 Sty, 2010

jest też sigma ze stałym światłem 2.8 i hsm.. i jeszcze do tego makro
http://www.sigmaphoto.com...328&navigator=6

komor - Nie 03 Sty, 2010

Sunders napisał/a:

B o g d a n napisał/a:
Sigmy bez HSM są wolne jak słonie.

Ech, ci obrońcy tezy, że Canon to Canon… :) A ja już pisałem o reporterze, który z 30D i tym Tamronem robi świetne zdjęcia w ciemnych salach koncertowych, chyba nieświadomy jakiś. A ja dziś moją nędzną Sigmą 17-70 łapałem dzieci zjeżdżające na sankach, w bure zimowe popołudnie. Też się nie znam widocznie. :)

marcin555, układ AF w Nikonie D90 jest chyba na tyle porządny, że z Tamronem 17-50/2,8 zrobisz fajne zdjęcia dzieciaków w domu, o ile nauczysz się korzystać z aparatu, a w drugim kroku zdecydujesz się na lampę błyskową i/lub jasną stałkęm np. polecany do Nikona 35G.

Sunders napisał/a:
Sigma 18-50/2,8-4,5OS HSM
Sigma 10-20/4-5,6HSM
Sigma 30/1,4HSM

komor napisał/a:
Ech, ci obrońcy tezy, że Canon to Canon…

komor, czy to co napisałem to obrona canona/tym bardziej że marcin555 kupuje nikona/ :???:
komor napisał/a:
Tamronem 17-50/2,8 zrobisz fajne zdjęcia dzieciaków w domu

Zgadza się, ale obiektywem z HSM będzie chyba łatwiej :???:
komor, nie odczuwasz róznicy w pracy AF między swoją sigmą 17-70 a 30/1,4- tym bardziej robiąc zdjęcia w domu :?: Wolałbyś wtedy używać tamrona :?:

komor napisał/a:
Ech, ci obrońcy tezy, że Canon to Canon…
No ja też ani nawet słowem o Canonie się tu nie odezwałem. :???:
komor - Nie 03 Sty, 2010

Sunders napisał/a:
komor, czy to co napisałem to obrona canona/tym bardziej że marcin555 kupuje nikona

A co to ma znaczenie co on kupuje? :) Zacytowałem wasze opinie biorąc pod uwagę to, co już wiem o waszym stosunku do tych szkieł, wszak na forum „widujemy się” nie od wczoraj, prawda? :)

Sunders napisał/a:
komor, nie odczuwasz róznicy w pracy AF między swoją sigmą 17-70 a 30/1,4

Przy tych ogniskowych? Nie żartuj. Co innego badziewne tele 70-300 Sigmy, które nie trafia zbyt często a w wizjerze przewija Ci się totalny blur, potem ostry obraz, a potem znowu blur, ale przy ogniskowych typu 17 czy 30 mm? Nawet na 70 mm nie ma zbyt wiele problemów. Jest wolniej niż np. Canonem 100/2,8 Macro, nie polecałbym Sigmy 17-70 do sportu, ale z normalnych sytuacjach, nawet tak „dynamicznych” takich jak dzieci – nie ma tragedii, jest OK. Tamron 17-50 jest szybszy niż Sigma 17-70 , przynajmniej na Canonie, sprawdziłem na 40D kiedyś bezpośrednio. Nawet biorąc pod uwagę, że zakres makro powoduje w Sigmie dłuższy bieg pierścienia to po prostu w Tamronie szybciej on się porusza.

komor napisał/a:
nie polecałbym Sigmy 17-70 do sportu, ale z normalnych sytuacjach, nawet tak „dynamicznych” takich jak dzieci – nie ma tragedii, jest OK

To w domu swoją córeczkę fotografujesz teraz częściej 30/1,4 czy 17-70?/tylko nie pisz, że samyangiem :smile: /.

komor napisał/a:
Zacytowałem wasze opinie biorąc pod uwagę to, co już wiem o waszym stosunku do tych szkieł, wszak na forum „widujemy się” nie od wczoraj

Do tych, które wymieniłem "stosunek mam pozytywny" jeśli tylko AF działa pozytywnie :smile:

komor - Nie 03 Sty, 2010

Sunders napisał/a:
To w domu swoją córeczkę fotografujesz teraz częściej 30/1,4 czy 17-70?/tylko nie pisz, że samyangiem :smile:

Teraz? Samyangiem! :) Wcześniej: 30/1,4. Jeszcze wcześniej: 17-70. A tak w ogóle to zależy od tego czy chcę zrobić ciasny portret, reporterkę z małą głębią czy szeroki plan. Po prostu nie zgadzam się z tylko z takim generalizowaniem jakie zaprezentowaliście obaj z Bogdanem w tym, co zacytowałem. To nie jest wątek: fotografia ślubna, tylko pytający pyta się o jeden obiektyw do 2000 zł do Nikona D90 i chyba przyda mu się jasny zoom standardowy. Nikkor 17-55/2,8 VR nieco :) przekracza budżet.

B o g d a n - Pon 04 Sty, 2010

Komor, masz rację ale jeżeli ktoś pyta:
marcin555 napisał/a:
A jaki inny obiektyw właśnie do zdjęć dynamicznych pod kątem szybkości AF proponujesz ?
oczywiście, żeby spełniał też pozostałe założenia, o których pisałem.

to warto aby wiedział, że obiektywy bez silnika ultradźwiękowego pierwszego kryterium niestety nie są w stanie spełnić. Nic lepszego jeszcze w szkłach nikt nie wymyślił. Każdy producent takie obiektywy posiada w ofercie: Nikon, Canon, ... i Sigma również. I tylko na to chciałem zwrócić uwagę w tej konkretnej sytuacji.

misio4x4 - Pon 04 Sty, 2010

komor napisał/a:
Nikkor 17-55/2,8 VR.

Od kiedy on ma VR?

komor napisał/a:
Po prostu nie zgadzam się z tylko z takim generalizowaniem jakie zaprezentowaliście obaj z Bogdanem w tym, co zacytowałem. To nie jest wątek: fotografia ślubna, tylko pytający pyta się o jeden obiektyw do 2000 zł do Nikona D90 i chyba przyda mu się jasny zoom standardowy.

Dlatego pytający może kupić już za 1399 zł. Sigmę 17-70 mm F2.8-F4.5 MACRO HSM Nikon. - http://www.cyfrowe.pl/apa...-macro-hsm.html

sigmiarz - Pon 04 Sty, 2010

jest wersja z hsm niewiele droższa i do tego z makro z serii ex
http://www.ceneo.pl/400178

już chyba wiem dlaczego w tutejszym teście jest bez hsm, bo hsm na tej sigmie tylko z nikonem. :mrgreen:

komor - Pon 04 Sty, 2010

misio4x4 napisał/a:
komor napisał/a:
Nikkor 17-55/2,8 VR.

Od kiedy on ma VR?

A nie ma? Rzeczywiście… :shock: Ach ten Nikon, drogi jednak jak pierun.

B o g d a n napisał/a:
Dlatego pytający może kupić już za 1399 zł. Sigmę 17-70 mm F2.8-F4.5 MACRO HSM Nikon

No i super. Ciekawe tylko czy wersja HSM jest szybsza od silnikowej. Czy ktoś to sprawdzał? Niezbyt wiele osób chwali się posiadaniem wersji HSM tej Sigmy. Widocznie – być może – większość nikonistów z tej półki cenowej wybiera jednak amatorskie szkła Nikona, typu 18-105 czy 17-85 lub Tamrona ze stałym f/2,8.

sigmiarz napisał/a:
już chyba wiem dlaczego w tutejszym teście jest bez hsm, bo hsm na tej sigmie tylko z nikonem

Powód jest taki, że test był robiony zanim jeszcze pojawiła się wersja HSM, która jest młodsza ze dwa lata przynajmniej od wersji testowanej.

ghost - Pon 04 Sty, 2010

większość nikonistów wybiera 18105 bo tani i dobry. a dobry bo tani.
jak próbowałem sprzedać 1685 na alle - zainteresowanie jest żadne.

Wujek_Pstrykacz - Pon 04 Sty, 2010

Wcale nie jest prawdą, że z założenia obiektywy z silnikiem ultradźwiękowym są szybsze od śrubokrętowych. Wszystko zależy od marki i modelu.
MC - Pon 04 Sty, 2010

Cytat:
Wcale nie jest prawdą, że z założenia obiektywy z silnikiem ultradźwiękowym są szybsze od śrubokrętowych. Wszystko zależy od marki i modelu.

Ja juz to pisalem od dawna. O HSach Minolty nie wspomne, ale wystarczy chocby porownac prace Sigmy 70-200/2,8 APO z HSM i bez. Na A550 ten starszy dziala wyraznie szybciej.

komor napisał/a:

sigmiarz napisał/a:
już chyba wiem dlaczego w tutejszym teście jest bez hsm, bo hsm na tej sigmie tylko z nikonem

Powód jest taki, że test był robiony zanim jeszcze pojawiła się wersja HSM, która jest młodsza ze dwa lata przynajmniej od wersji testowanej.

niekoniecznie, optyczne testowało obiektyw Sigma 18-50 2.8 z makro i bez, ten bez makro wyszedł w 2004 a ten z makro wyszedł w 2007 jednocześnie z hsm ale tylko dla systemu nikona.

Sigmy z hsm są szybsze od tych bez .. i do tego cichsze, co juz jest moze bardziej oczywiste.

Jeżeli podobny model obiektywu bez i z silnikiem USM, czy HSM, czy jakkolwiek inaczej, nie działa szybciej, precyzyjniej i ciszej, to tylko współczuć takiej firmie.

To tak jakbym kupił samochód ze wspomaganiem kierownicy i musiał bardziej się wysilać kręcąc nią. I jeszcze trzeba za to więcej zapłacić.
A może niektórzy tylko "kitują", że wkładają silniki ultradźwiękowe? Tak dla zadowolenia kupujących?
A może np. taki HSM Sigmy znacznie rózni się właściwościami od dopracowanych systemów: USM Canona, czy SWM Nikona?
Wiem, tu juz daleko idąca teoria spiskowa. :wink:

Ilona - Pon 04 Sty, 2010

marcin555 napisał/a:
Tamron SP AF 17-50 mm f/2.8 XR Di II LD Aspherical (IF)

A może odpowiednik z VC ? :)

B o g d a n napisał/a:
Jeżeli podobny model obiektywu bez i z silnikiem USM, czy HSM, czy jakkolwiek inaczej, nie działa szybciej, precyzyjniej i ciszej, to tylko współczuć takiej firmie.

To tak jakbym kupił samochód ze wspomaganiem kierownicy i musiał bardziej się wysilać kręcąc nią. I jeszcze trzeba za to więcej zapłacić.
A może niektórzy tylko "kitują", że wkładają silniki ultradźwiękowe? Tak dla zadowolenia kupujących?
A może np. taki HSM Sigmy znacznie rózni się właściwościami od dopracowanych systemów: USM Canona, czy SWM Nikona?
Wiem, tu juz daleko idąca teoria spiskowa. :wink:

najpierw wrzucasz link do ciemnego ciemnego obiektywu w malo okazyjnej cenie, a teraz robisz jakies "wkręty" do silnikow w sigmie, bez zadnych podstaw, tylko mętne domniemania.

MC - Pon 04 Sty, 2010

sigmiarz napisał/a:
Sigmy z hsm są szybsze od tych bez

Bardzo duze uproszczenie, ktore wlasnie przez to jest bledne.

Jesli taka Sigma ma mocowanie na bagnet A, to najprawdopodobniej szybsza bedzie wersja bez HSM. Osobiscie sprawdzalem.

Wujek_Pstrykacz - Sro 06 Sty, 2010

B o g d a n napisał/a:

Ciszej na pewno, ale czy precyzyjniej i szybciej to zależy do czego podepniemy taki obiektyw.

Yossarian - Pią 08 Sty, 2010

Różnica pomiędzy f/2.8 a f/1.8 lub f/2 jest dość znacząca, dlatego do zdjęć w pomieszczeniach polecam Nikkora 35/1.8 , którego jestem użytkownikiem. Ogniskowa w sam raz. Może nie jest to demon szybkości, ale do fotografii dziecka powinien wystarczyć.
Zostaną pieniądze na jakiś zoom w plener obejmujący szerszy i węższy kąt widzenia.