forum.optyczne.pl

Sklepy i promocje - "promocja" w Saturnie

leszek3 - Czw 14 Sty, 2010
Temat postu: "promocja" w Saturnie
W Saturnie miała być promocja - za każde wydane 500zł bon na 100zł. Sprawdziłem, że same bony są w sumie nie takie złe - czas realizacji 5 lat i działają po prostu jak karta zakupowa w Saturnie, więc pojechałem dzień wcześniej do Saturna obejrzeć asortyment - no i wyglądał standardowo, czyli w perspektywie 20% zniżki - obiecująco:
- D300s - 4999zł
- 5Dmk2 - 7999zł
- 7D - 5299zł
- 7D z 18-135is - 6999zł (no to akurat nie za bardzo...)
Jest jeszcze mały haczyk, każdy bonus powyżej bodaj 790zł jest opodatkowany 10%, niemniej jak mam zapłacić za nowy 5Dmk2 6560zł, albo za nówkę D300s 4100zł, to wygląda nieźle. No więc pojechałem dziś ponownie (pierwszy dzień tej promocji) i widzę:
- D300s - 5999zł (a nie 4999zł)
- 5Dmk2 - 7999zł
- 7D - 5999zł (a nie 5299zł)
- 7D z 18-135is - 6999zł
I co jeszcze widzę? 5Dmk2 SPRZEDANE. Reszta jest i czeka... To se jeszcze poczeka...
Następnym razem zrobię zdjęcia tym cenom... Bo normalnie nie mogę się pozbyć wrażenia, że pomyliłem cyferki spisując te ceny wczoraj wieczorem.
Zapewne oficjalne tłumaczenie brzmi tak: dzisiejsze ceny to ceny standardowe, wczoraj mieliśmy ceny promocyjne, a dziś jest inna promocja. Formalnoprawnie wszystko w porządeczku, zresztą ceny i tak ustala sprzedawca, a klient po prostu je akceptuje lub nie.

Nawiasem mówiąc oprócz 5Dmk2 nie zmieniła się cena:
- K-x z 18-55 (2400zł)
- D5000 z 18-55vr (2550zł)
- Nikkora 16-85vr (1999zł, he he)
- Nikkora 70-300vr (2600zł he he he he)
- SB900 (1700zł)

I oto drugi haczyk: na co wydać bonusowe pieniądze, by miało to sens? bo na pewno nie na szkła w tych cenach??? Trzebaby mieć coś innego na oku, co i tak planuje się kupić - TV? netbook? AGD? - i czekać na promocję bez VAT, gdy ceny w Saturnie stają się czasem atrakcyjne. Pech, że akurat mam już pralki i lodówki, zresztą jedną kupioną w Saturnie bez VAT w cenie chwilowo najlepszej na rynku ;-) Albo trzeba mieć kogoś, kto chce sobie coś kupić akurat w Saturnie, bo woli ten kolor od czerwonego (poza tym żadna różnica, właściciel ten sam).

Strzała - Pią 15 Sty, 2010

Bo to tak jest. najpierw podwyższają ceny, a później dają "rabat". Widzimy tę podwyższoną przekreśloną cenę i mamy klapki na oczach i bierzemy :D
Wujek_Pstrykacz - Pią 15 Sty, 2010

Ceny w Saturnie atrakcyjne, chyba dla kogoś kto nie ma dostępu do neta :razz:
Yossarian - Pią 15 Sty, 2010

Nie ma w życiu nic za darmo, a na pewno nie w takich sklepach :p
I tak jest to pikuś w porównaniu z tym co wyprawiają telezakupy Mango i firmy z promocjami typu "Kup pan odkurzacz za 4k, dostaniesz pościel gratis" :p Aż dziw, że są jeszcze ludzie podatni na to.

leszek3 - Pią 15 Sty, 2010

Wujek_Pstrykacz napisał/a:

Tak i nie. Kupiłem w marketach typu MM kilka przedmiotów, za każdym razem w ramach akcji "bez VAT". Ona nie gwarantuje, że cena każdego sprzętu będzie atrakcyjna, ale można znaleźć wtedy coś rzeczywiście poniżej ceny internetowej, co wiem na pewno, bo te ceny sprawdzam przed zaufaniem "obniżce". Przecież po to właśnie pojechałem do Saturna dzień wcześniej. I nie pierwszy raz to robię, co przy zakupach za parę tysięcy jest IMHO uzasadnione. Po raz pierwszy natomiast złapałem takie "przeceny" i dlatego o nich napisałem.
PS: widziałeś gdzieś w sieci 5Dmk2 nowy z gwarancją za 6400zł?

RB - Pią 15 Sty, 2010

Wujek_Pstrykacz napisał/a:

Aaa, jeśli mówimy o całym asortymencie Saturna to różnie z tym bywa. Niemniej faktycznie, najczęsciej nie jest to wyjątkowo tani sklep.
Ma natomiast swoje inne zalety - np. to, ze jest na miejscu: dziś kupuje, dziś mam w domu. Nowego telewizora w zyciu bym tam nie kupił, ale już wolałem wydac 100 więcej (literalnie stówę) na zmywarke gdy stara powiedziała spektakularnie 'koniec wspólpracy'. Czekanie kilku dni na nową a potem jeszcze wywiezienie gdzieś starego złomu nie było IMO warte 5% ceny.

mavierk - Pią 15 Sty, 2010

z drugiej strony oni wystawiają takie ceny, żeby naciągnąć tych, co się nei targują, gdy pokaże się, że chce się aparat w cenie tych ze sklepów internetowych, to myślę, że bedą w stanie zbić z ceny.
edmun - Pią 15 Sty, 2010

nie będę zabierał głosu w tym temacie :P
leszek3, nawet Real, Żabka, Piotr i Paweł robią Cię w ciula z promocjami, tylko nie jesteś w stanie zauważyć jak często, jak szybko i jak skutecznie to robią, że tego nie zauważasz. Kupujesz wodę mineralną i już zostałeś oszukany, kupujesz aparat bez VAT, a na fakturze masz VAT=22% (dziwne ?), kupujesz bluzę z kapturem a cały system handlowy się z Ciebie nabija. Kupiłeś coś - wszyscy Ci mówią że zrobiłeś naprawdę dobry zakup i że cena super atrakcyjna i że nie przepłaciłeś :

POWIEM CI KRÓTKO - zostałeś oszukany już zanim wybrałeś cokolwiek z półki, tylko jeszcze o tym nie wiesz.

A więcej powiedzieć nie mogę

[ Dodano: Pią 15 Sty, 2010 22:52 ]
mavierk napisał/a:
gdy pokaże się, że chce się aparat w cenie tych ze sklepów internetowych, to myślę, że bedą w stanie zbić z ceny.

p.s. oj Maćku, nie wiem skąd takie przypuszczenia. 70% sklepów internetowych nie płaci za dziesiątki pracowników na działach, nie płaci za wynajem pomieszczeń
sklep internetowy nie płaci takich rzeczy, bo aparaty mogą leżeć nawet w domu w szafie.
obsługi masz 2 osoby (np. dwóch braci)....
a sklep prawdziwy przecież za coś musi zapłacić swoim pracownikom tak ?
stąd też wyższa marża, bo jakoś musi na siebie zarabiać.
sklep internetowy nie musi nabijać marża, bo nie mają tyle wydatków jak sklep zwykły.
proste... pytanie tylko czy sklep w którym kupiliśmy, na pewno prześlę wszystko poprawnie, czy sprzęt dojdzie cały, kiedy dojdzie, albo czy wszystko z gwarancją będzie ok

mavierk - Pią 15 Sty, 2010

spotkałem się z kilkoma historiami, gdzie ludzie walczyli o swoje i Saturn zbił z ceny.
Marża marżą, ale chyba lepiej sprzedać coś taniej, niż żeby to leżało na półce przez dłuższy czas.

hijax_pl - Pią 15 Sty, 2010

To ja opowiem taka historię. Wczoraj weszliśmy z żonką do Intersportu. Wybrała sobie z przeceny czapeczkę typu windstoper. Kupiliśmy ją za 19,90zł. Jakież było nasze zdziwienie gdy znaleźliśmy w środku oryginalną metkę - opiewającą na 129,90zł :shock:
Matt - Sob 16 Sty, 2010

edmun napisał/a:
kupujesz aparat bez VAT, a na fakturze masz VAT=22% (dziwne ?),

Zaraz zaraz, czyzby sprzedajac po cenie bez vatu, wystawiali takze faktury vat? :)

hijax_pl - Sob 16 Sty, 2010

Matt, taaaa, ale przecież "sprzedaż bez vatu" to tylko slogan reklamowy ;)
Księgowo jest to rabat 22% :)

Wujek_Pstrykacz - Sob 16 Sty, 2010

Ostatnio widziałem 50d za ponad 4 tysiaki, ale szok
mavierk - Sob 16 Sty, 2010

ja widzialem takie pięcioletnie body za 4tysiaki... 5d... używane :sad:
Misek - Nie 17 Sty, 2010

Przecież w tych wszystkich sklepach dla idiotów zawsze tak jest... Trzeba się cieszyć jak na takiej promocji dostanie się towar w cenie internetowej. Tak jest najczęściej. Niezależnie czy jest rabat 22, 30, 50, czy 90% :mrgreen:

A ten 5DmkII to już był sprzedany tydzień wcześniej. Ja też tak swój aparat chciałem kupić w MM. Na sklepie mieli jedną sztukę, odrazu sprzedaną i to jeszcze z wystawy do macania. A koleś z fotobogutti miał 5 fabrycznie nowych z magazynu, tylko w cenie 300 zł wiecej :neutral:

Nawet mi się pochwalił że kupił właśnie na tej promocji w MM. Tak samo jak kilka konsoli PS3 :lol:

MM - Nie 17 Sty, 2010

Misek napisał/a:

Nawet mi się pochwalił że kupił właśnie na tej promocji w MM. Tak samo jak kilka konsoli PS3 :lol:

Ten grubas nie kupił niczego w promocji tylko dał łapówkę kierownikowi sali i kupił tych konsol ze sto po cenach minimalnych jakie tylko mógł mu koleś załatwić.

Misek - Pon 18 Sty, 2010

MM napisał/a:
Misek napisał/a:

Ten grubas nie kupił niczego w promocji tylko dał łapówkę kierownikowi sali i kupił tych konsol ze sto po cenach minimalnych jakie tylko mógł mu koleś załatwić.

Ale ja to wiem. Dlatego była taka emotka na końcu :wink:

Z tym 5DmkII było zapewne tak samo. Nie ma się co napalać na takie promocje, bo sprzęt w dobrej cenie jest sprzedany kilka dni wcześniej.

leszek3 - Pon 18 Sty, 2010

edmun napisał/a:
nie będę zabierał głosu w tym temacie :P
leszek3, nawet Real, Żabka, Piotr i Paweł robią Cię w ciula z promocjami, tylko nie jesteś w stanie zauważyć jak często, jak szybko i jak skutecznie to robią

edmun, jako sprzedawca masz z pewnością doświadczenia i wiedzę, których ja nie mam, ale nie przesadzaj. Zarobić na kimś to nie znaczy go oszukać czy też zrobić w ciula. Jeśli przymierzam się do zakupu jakiegoś towaru i znam jego ceny, a potem widzę GDZIEKOLWIEK ten towar w cenie niższej, to kupuję i dzięki temu wydaję mniej, niż gdybym kupił wcześniej lub później nie doczekawszy kolejnej obniżki. W tej chwili w morelach była A850 za 5500zł, a w innym sklepie DP1 za 1000zł i są to najniższe ceny na ten sprzęt w historii. A że koszt produkcji jest ułamkiem tej kwoty... Oczywiście jeśli przy takiej "okazji" dokupię sobie jakikolwiek drobiazg nie sprawdzając cen, to może się okazać, że całą oszczędność diabli wzięli, co podałem na przykładzie 70-300vr Nikona. Historię opisałem nie po to, żeby się żalić, tylko ku przestrodze lub pouczeniu tych, co jeszcze takiego czegoś nie przeżyli.

[ Dodano: Pon 18 Sty, 2010 00:24 ]
Misek napisał/a:

Z tym 5DmkII było zapewne tak samo. Nie ma się co napalać na takie promocje, bo sprzęt w dobrej cenie jest sprzedany kilka dni wcześniej.

Kto wie, być może tak właśnie było. Albo jeszcze inaczej: zdjęli go z wystawy, a po trzech dniach położyli z powrotem.

edmun - Pon 18 Sty, 2010

leszek3 napisał/a:
Zarobić na kimś to nie znaczy go oszukać czy też zrobić w ciula.

Właśnie tu dochodzimy do kwestii, że jeśli ktoś zarobi na Tobie więcej niż o tym wiesz - to wtedy jesteś oszukany, tylko nie czując się takim - zupełnie Ci to nie przeszkadza :P

RB - Pon 18 Sty, 2010

edmun napisał/a:

Właśnie tu dochodzimy do kwestii, że jeśli ktoś zarobi na Tobie więcej niż o tym wiesz - to wtedy jesteś oszukany

Zwykle nie wiesz, ile marży dolicza sobie sklepikarz osiedlowy, facet sprzedający rybki w zoologicznym, o PGNiG, TPSA, PKP, ABW, BBN, ChGW itede nie wspominając. Ergo mozemy załozyc ze zawsze jestes oszukany.

Jak widzimy to do dziś, możesz z takimi hasłami zostc prezydentem. To będzie RP numer costam costam.

three_monkeys - Pon 18 Sty, 2010

Chciałbym tylko potwierdzić informację, w Saturnie można się targować, jeżeli w pobliżu mają konkurencję sprawa staje się jeszcze łatwiejsza. Wiem z autopsji :D
edmun - Wto 19 Sty, 2010

RB napisał/a:
Ergo mozemy załozyc ze zawsze jestes oszukany.

co napisałem na początku

4motion - Sro 20 Sty, 2010

Takie są promocje w Saturnie!
http://www.youtube.com/wa...feature=related

MC - Sro 20 Sty, 2010

4motion napisał/a:

Wszystko fajnie i pięknie. Przyjrzyjmy się jednak kto jest właścicielem MM i S...

Tadeuszek - Sro 20 Sty, 2010

MC napisał/a:
4motion napisał/a:

Wszystko fajnie i pięknie. Przyjrzyjmy się jednak kto jest właścicielem MM i S...

I robią z przeciętnego Kowalskiego idiotę, poprzez sprytne chwyty marketingowe...
Nasze szczęście nas (e-klientów)nie wyrolują, mamy przewagę.. fora/ceneo etc :)

4motion - Sro 20 Sty, 2010

MC napisał/a:
4motion napisał/a:

Właściciel jest jeden. Znalazłem przypadkiem ten film pasuje do wątku. Każdy sklep chce nas zrobić w balona kwestia jest tego typu czy my się damy. Kiedyś mógłbym sie nabrać ale teraz zanim coś kupie to dobrze przetrzepie neta i wtedy podejmę decyzje.

dafne - Pią 22 Sty, 2010

to i ja się wypowiem w tym temacie ;)

Skuszona promocją "za każde wydane 500 z otrzymujesz 100 zł" pobiegam w czwartek 7 chyba stycznia do Saturna. Miałam upatrzonego canona 450d z kitem za 2089 zł. Wchodzę i co widzę? panowie z obsługi zdejmują cenę. Pytam "o co chodzi?" a oni na to, że cena uległa zmianie. Na jaką? A no 2589 zł. A ja niewiele myśląc wzięłam starą cenę ( na szczęście jeszcze była) i wezwałam kierownika. Przedstawiłam mu problem machając przed oczami ceną 2089. Kierownik podzwonił i okazało się, że sprzęt kupię za te 2089.
W sumie to miałam szczęście, bo gdybym pojawiła się kilka minut później, to już bym tej starej ceny nie dorwała i nic już bym nie mogła zrobić...

I tak oto stałam się posiadaczką pierwszej lustrzanki ;) A za bony kupiłam kartę, torbę i inne drobiazgi....

edmun - Pią 22 Sty, 2010

A ja powiem tylko tyle. Zrobili z Ciebie kolejną osobę na "i" niczym sklep MediaMarkt. Kierownik dzwonił przy Tobie, czy poszedł zadzwonić i wrócił z dobrą dla Ciebie wiadomością ?

stawiam na drugą opcję

dafne - Pią 22 Sty, 2010

edmun napisał/a:
A ja powiem tylko tyle. Zrobili z Ciebie kolejną osobę na "i" niczym sklep MediaMarkt. Kierownik dzwonił przy Tobie, czy poszedł zadzwonić i wrócił z dobrą dla Ciebie wiadomością ?

stawiam na drugą opcję

Oczywiście, że przy mnie dzwonił. Stałam mu nad głową. Tak czy siak- C. 450d z kitem za 2tys to i tak się opłaca ( i dodam, że dostałam 400 zł w bonach ).

Misek - Pią 22 Sty, 2010

edmun napisał/a:

stawiam na drugą opcję

Nie wiem kto z kogo co zrobił. Wiem że nowe 450D + Kit za 1600 zł to super oferta, wiec chyba ten komentarz był zbędny.

Kisielh3m - Sob 23 Sty, 2010

Ja widze tylko jedno, ze edmun swoimi komentarzami chce nam przekazac, ze ma dosyc swojej pracy i swoich kierownikow i chce zeby jak najmniej ludzi kupowalo w marketach ... :wink:
edmun - Sob 23 Sty, 2010

bez przesady. az tak zle nie jest ;)
ja w takim razie juz sie nie wypowiadam w tym watku. po co psuc zabawe? :)
p.s. w takim razie zakup c450 byl dobrym zakupem. pozdrawiam

darek-dorado - Nie 24 Sty, 2010

Również odniosłem wrażenie, że edmun w każdym poście chce nam pokazać, że kazdy kupujący sprzęt foto w markecie, takim czy innym (a może w każdym sklepie) jest idiotą, robionym przez kierownictwo i obsługę sklepu po prostu w bambuko...
Chyba edmun na prawdę nie lubi swej pracy. :?: :???:

kmosw - Nie 24 Sty, 2010

E tam chłopaki, Edmun lubi swoją pracę, nawet bardzo, ma tylko wrodzone skłonności do przesady :)
leszek3 - Pią 07 Maj, 2010

http://www.allegro.pl/sho...item=1031983273
Zakupiony w Saturnie - a za ile?

zug - Pią 07 Maj, 2010

leszek3 napisał/a:
Zakupiony w Saturnie - a za ile?

wróżek tu chyba nie ma :mrgreen:
napisz do sprzedającego może Ci odpisze :razz:

candy - Sob 08 Maj, 2010

zaraz zrobię herbatę i powróżę z fusów :P
sigmiarz - Sob 08 Maj, 2010

Edmun ma rację, to wszystko loża masońska na zmianę z tymi ... no.. ten.. żydami,
Ci straszni, mroczni ludzie chcą zarobić. :mrgreen: :roll:

edmun - Sob 08 Maj, 2010

jak tam sobie chcecie :D najważniejsze że przecież jesteście szczęśliwi co nie ? :D