forum.optyczne.pl

Cyfrowe lustrzanki - D90 is comming in August!!

heding - Wto 08 Lip, 2008
Temat postu: D90 is comming in August!!
Chyba po to - gotowe opcje efektów:
>black and white mode
>1960s-style fast-film grain mode
>Nikon long-banding effect mode
>Canon plastic skin mode
>KM7D high ISO smearing mode
>Sony Alpha 1.3-stop underexposure mode
>Point and shoot artefact mode

mnich - Wto 08 Lip, 2008

to "fejk"! :twisted:

Po co przycisk MODE Skoro jest kółeczko wyboru trybów?

sorry wlazło mi przed Twój post mnich...
poczytaj o tych mode'ach ..

mnich - Wto 08 Lip, 2008

Cytat:
Sony Alpha 1.3-stop underexposure mode
:twisted: :mrgreen: :lol:
Jesienny - Wto 08 Lip, 2008

A gdzie tryb a'la wypłowiałe ORWO ;]?

ja poczekam co Optyczni rzekną...z D700 trzymali jęzor za zębami i ani pisli :mrgreen: jak będa milczeć znaczy testują :wink:
mnich - Wto 08 Lip, 2008

Kod:
Shoot Like Ansel Adams- mode 

To by było cóś!

Jesienny napisał/a:
A gdzie tryb a'la wypłowiałe ORWO ;]?

w D95 :mrgreen:

Ostegolectric - Wto 08 Lip, 2008

widziałem to zdjęcie na jakimś forum, wklejone 1 kwietnia. kiepski fotomontaż. szkoda :razz:
krisv740 - Wto 05 Sie, 2008

jakoś nikt nic nie dodał do tego tematu , więc.....
tak mnich jak ja między wierszami doczytalismy się, że optyczni (czytaj;Arek) testują nowego d90.
ciekaw jestem , może jednak uchylą rąbka tajemnicy :mrgreen:
albo choćby termin - w przybliżeniu :roll:

MM - Wto 05 Sie, 2008

Jeżeli mają to nic nie napiszą. Nawet pół słowa. Wiadomo dlaczego tak muszą robić. Jeżeli jeszcze chcą COKOLWIEK i KIEDYKOLWIEK dostać przed oficjalną premierą to będą milczeć jak mąż Pani Dulskiej :lol:

ale szkoda-nie? :mrgreen:
komor - Wto 05 Sie, 2008

Szkoda, że będą mogli mieć gotowy tekst o pierwszych wrażeniach tuż po premierze? :)

komor, eeeeeeee, nie :mrgreen:
szkoda, że nie mogą pisnąć ani słowa :razz:

mavierk - Wto 05 Sie, 2008

to jest jedna z rzeczy, o których nawet nie powinniście pisać ;)

mavierk, dlaczego :o :mrgreen:
mavierk - Sro 06 Sie, 2008

bo ktoś tutaj ma podpisane bodajże embargo z nikonem :P
heding - Sro 06 Sie, 2008

myślę, że coś jest na rzeczy skoro temat odżył akurat teraz..no cóż..wypada tylko czekać na test :razz:
komor - Sro 06 Sie, 2008

Embargo, borygo czy figofago - nieważne. Ważne kiedy wreszcie Canon wypuści następcę 5D!!!! :evil:
Jesienny - Sro 06 Sie, 2008

Jak już dojrzeje do tej decyzji ;)
Zawsze można napisać petycje, zebrać podpisy i wysłać do Canona ;)

krisv740 - Sro 06 Sie, 2008

komor, jak mówil mój profesor, lada dzień po niedzieli :mrgreen: , tylko nie wiadomo po której :twisted:
Jesienny - Sro 06 Sie, 2008

To zaczyna być zabawne, ale nei wiem czy zabawne-zabawne, czy zabawne-tragiczne:

The replacement for the D80 will be called D90:

* Live View
* build in microphone
* HDMI and GPS connectors
* 12mp, ~4.5 fps
* video recording
* new lens 18-105mm f/3.5-5.6G DX VR

(w/g Nikon rumours) ;}

Arek - Czw 07 Sie, 2008

6 słoik kitowy??? Może wreszcie czas na jakieś jasne stałki z AF-Sem?
Jesienny - Czw 07 Sie, 2008

A tego dotyczy ta plota ;)

The following Lenses are out of stock and not expected to return in stock from Ritz camera:

* 85mm 1.4
* 85mm 1.8
* 50mm 1.4
* 50mm 1.8
* 28mm 2.8

These are out of stock in the western half of the US, and most likely the whole company, which means stock is limited to whatever a store has (Amazon still has them all).

There are 80-400 in stock as well as D80's, but I hear the supply on those are limited.

Arek - Pią 08 Sie, 2008

heding - Pią 08 Sie, 2008

no taaaaaaaa :mrgreen:
Arek - Pią 08 Sie, 2008

Na moje oko to nie wygląda na fake. Ma GPS, a o tym mówiły niektóre plotki, wyjście HDMI, którego nie miał D80.
goltar - Pią 08 Sie, 2008

Racja, wygląda wiarygodnie.
Ostegolectric - Pią 08 Sie, 2008

no to mamy albo prawdziwy rąbek tajemnicy albo świetny fotomontaż :wink: ze wskazaniem na ŚWIETNY :mrgreen:
garreth - Pią 08 Sie, 2008

tak z ciekawości- te trzy dziurki między przyciskiem bracketingu a nazwą aparatu (na wysokości przycisku lampy wbudowanej) to co to? :roll:

garreth napisał/a:
tak z ciekawości- te trzy dziurki między przyciskiem bracketingu a nazwą aparatu (na wysokości przycisku lampy wbudowanej) to co to? :roll:

wlot powietrza do klimatyzacji :mrgreen: :lol: :lol: :razz:

Ostegolectric napisał/a:

super - a są opcje "nawiew na twarz", "nawiew na oko", "nawiew na palec wskazujący na spuście migawki" :mrgreen:

Jesienny - Pią 08 Sie, 2008

Ładne zdjęcie, ale niech wreszcie wyjdzie całkiem na światło dzienne, z pełną specyfikacją ;)

garreth napisał/a:
Ostegolectric napisał/a:

super - a są opcje "nawiew na twarz", "nawiew na oko", "nawiew na palec wskazujący na spuście migawki" :mrgreen:

a czego to ten aparat miał nie mieć :razz: jeśliby wierzyć plotkom to pewnie i takie opcje sie znajdą :wink: a poważnie to myslałem że się doczekam go na sierpień - może wtedy ceny d80 poszłyby jeszcze w dół... a tu ani widu, ani słychu. choć może będę zaskoczony lada dzień przedpremierowym testem u optycznych :mrgreen: :mrgreen: hmm? :razz:

komor - Pią 08 Sie, 2008

No zdjęcie wygląda naprawdę imponująco, zarówno jeśli to fake (bo ładny montaż, z trudnego kąta i w trudnym oświetleniu), jak i jeśli to prawda. Bo jeśli D90 będzie miał te wszystkie gadżety, które widać na zdjęciach i w plotkach, to nie pozostaje nic jak tylko sprzedać swoje kanonierskie graty i zadłużyć się (znowu) na nowego nikosia... :idea:
krewzszafy - Pią 08 Sie, 2008

garreth napisał/a:
te trzy dziurki między przyciskiem bracketingu a nazwą aparatu (na wysokości przycisku lampy wbudowanej) to co to?

jak to co? każdy kompakt to ma :mrgreen: mikrofon do dźwięku w filmach :lol:

jaad75 - Pią 08 Sie, 2008

Nie tylko kompakty mają wbudowane mikrofony...
Arek - Pią 08 Sie, 2008

Dokładnie. To mikrofon. Plotki mówiły, że D90 ma nagrywać filmy. A to oznacza też Live View.

czyli nie będzie chłodno w paluszki upalnym latem :razz: Swoją drogą, żeby lustrzanki filmy nagrywały to to się już niebezpieczne robi. I żeby to były jeszcze sonolty ( :razz: ) ale nikoś?? :???:
RobertO - Pią 08 Sie, 2008

Arek napisał/a:
Dokładnie. To mikrofon. Plotki mówiły, że D90 ma nagrywać filmy. A to oznacza też Live View.

Nawet na nikonrumors zrobili ankiete co ludzie mysla o funkcji nagrywania filmow w D90
przy 1900 glosach zdania byly podzielone dokladnie po 50%

Arek, dzięki za odpowiedź :smile:
myślałem przez chwilkę, że to wbudowany higrometr do oznaczania gęstości mgły w czasie robienia fotek plenerowych z mgiełką w tle (ale teraz akurat nie żartuję...)

Jesienny - Pią 08 Sie, 2008

Niestety, niezachęcające szmery-bajery, dlatego specyfikacja byłaby mile widziana i jakieś pierwsze wrażenia.
mnich - Pon 11 Sie, 2008

komor napisał/a:
Bo jeśli D90 będzie miał te wszystkie gadżety, które widać na zdjęciach i w plotkach, to nie pozostaje nic jak tylko sprzedać swoje kanonierskie graty i zadłużyć się (znowu) na nowego nikosia...

Uwiera cię Twoja "czterysetka" ?

Jesienny - Pon 11 Sie, 2008

Może jestem po 13 godzinach w pracy, a może coś innego, ale nie zrozumiałem pytania ;)

EDIT, jestem po 13 godzinach w pracy i rzeczywiście odniosłem to nie wiem czemu do siebie.... ech

komor - Pon 11 Sie, 2008

mnich napisał/a:
Uwiera cię Twoja "czterysetka" ?

Nie, nowe Nikony mnie uwierają w wyobraźnię... :)

veenee - Pon 11 Sie, 2008
Temat postu: D90 nadchodzi?
Znany wsrod nikoniarzy Tom Hogan dzieli sie na swojej stronie www.bythom.com informacjami o nastepcy Nikona D80 (nie znalazlem tego w innym watku na forum, jesli juz jest - to prosze usunac).

W skrocie - 12MP, 4,5fps, prawdopodobnie 3 calowy LCD, LiveView.
Do tego jedna zaskakujaca funkcja - mozliwosc nagrywania video.

Nikon ma rowniez zaprezentowac z tym aparatem nowy obiektyw - 18-105mm f/3.5-5.6G DX VR. Zreszta sami przeczytajcie:

"The Nikon D80 Replacement...
August 5--The D80 is now the granddad in Nikon's DSLR lineup. On a specification level, the D80 is missing a lot of check marks that the competition can now boast about in their marketing, and the fact that we're now almost exactly two years into the D80's life seems unusual given how fast the other Nikon consumer models iterated.

Well, that's about to end. The replacement for the D80 will be called the D90, as expected. Curiously, at a casual glance the only thing that most people will notice different from a D80 is the presence of a much bigger color LCD on the back. Indeed, most of the controls look pretty much the same (though the buttons are round now) and are in the same place on the D90 as they were on the D80. However, there are a few odds and ends that catch your notice on closer examination. On the back, for example, we now have Live View and Info buttons, and the OK button is in the middle of the direction pad. On the front there's a microphone grill next to the infrared receiver. On the side, the labels on the rubber doors reveal HDMI and GPS connectors in addition to the expected ones.

So what is a D90? Well, a 12mp, ~4.5 fps DSLR, basically. On paper those seem like modest boosts from the D80. In practice, they are a distinct notch forward in performance. The big news, however, is that Live View now has a twist that other DSLRs can't currently claim: it can record video (thus the microphone grill).

We also get a new lens for kitting with the D90: the 18-105mm f/3.5-5.6G DX VR. Modest in size (67mm filter size), this seems like a nice addition to the lineup and well targeted to the D80/D90 type of user. Essentially, this is a 28-150mm equivalent. Not truly superzoom, but a good compromise between size and reach. This new lens also plugs the VR hole Nikon had in the DX lens lineup (essentially no VR in the kit lenses if you wanted more than 55 but less than 200 at the long end).

Don't ask when or how much. To my knowledge, Nikon hasn't scheduled a press conference for product introduction yet, though they have a first quarter financial results meeting later this week. Since high-quality photos of production models appear to be circulating on the Internet, I'd guess that soon is the answer to the first question, and I wouldn't expect any big surprises (up or down from the original D80 list price) in cost.

k1caj_ns - Pon 11 Sie, 2008

Cytat:
Nie, nowe Nikony mnie uwierają w wyobraźnię... :)

To ja proponuję znaleźć swoją własną utopię w systemie sony :razz:

Tak samo mogą uwierać nowe Canony, co prawda tam plotek jak na lekarstwo, ale może to i lepiej ;)
k1caj_ns - Pon 11 Sie, 2008

po d 90 będzie kolej na canona. Przeanalizują to co zrobił nikon i w ustosunkowując się do tego pokażą nam co dla nas mają. Bo gdyby się teraz "przypucowali" to mogłoby się okazać ,że za dobry sprzęt wypuścili na rynek ,a przecież to już taka ich polityka ,że muszą coś dla zasady spieprzyć.

Tak teraz ruch Canona, który będzie rejestrował także zapachy zdjęć :}
tomitom - Pon 11 Sie, 2008

ojojoj słyszycie kroki?
kolejny nikon nadchodzi ;)

sfinks - Pon 11 Sie, 2008

to musi być coś!
ale jak zostało rozwiązane nagrywanie filmów?

Jakkolwiek by nie było rozwiązane, to oby aparat na tym nie stracił ze swojej fotograficznej strony. BTW w wolnych tematach już off-topujemy na ten temat :}
MM - Wto 12 Sie, 2008

Wiecie jaka różnica w "bajerach" jest pomiędzy 5D a D300? KOSMICZNA. A pomimo tego Nikona nie chciało mi się nawet na urlop z pracy zabierać (a mogłem) bo i tak wolę robić zdjęcia 5D. Mają zwyczajnie lepszą jakość. Nie przesadzajcie z tym podniecaniem się cudami w korpusach, po jakimś czasie zostaje z tego esencja - czyli zdjęcia.
Jesienny - Wto 12 Sie, 2008

No cóż ja się nie podniecam, ja teraz celuję już na pewno w d300 (tak gdzieś koło końcówki września myślę). Raczej interesuje mnie co jeszcze wcisną w lustrzanki marketingowcy zamiast zadbać o najlepszą możliwą jakość i ergonomię korpusów.

Cóż plotki plotkami, poczekamy na pierwsze wrażenia jak już się pojawi.

MM - Wto 12 Sie, 2008

Odnośnie ergonomii, to ta w Nikonach jest dobra, ale jej nadzwyczajność jest naprawdę przesadzona.
sfinks - Wto 12 Sie, 2008

hmm, no własnie, bo mogą czasem wiecej poświecic nagrywaniu filmów, co może nie byc dobre dla 'fotograficznej strony' ; )

d50 Trzyma mi się wygodnie, choć druga rolka wskazana.

Zresztą co za wybór tak na prawdę d700 to jeszcze o jeden most za daleko - choć zalety pełnej klatki są dobrze znane. D90 tak na prawdę nie wiem w jakich użytkowników celuje bo to nagrywanie video... chyba lepiej sprawić sobie nawet tanią kamerę zamiast nagrywać film aparatem. To wygląda jak ściganie się z Sonoltą (bez żadnych uraz). zamiana d50 na d80 choć odczuwalna, to w danej chwili nie dla mnie (co innego gdybym teraz miał startować).

Zresztą na Nikonrumours pojawiła się plotkowa cena za d90 - 1299$ w kicie - dołożyć trochę ponad 200$ i ma się d300.

PS. aparat "idealny" jest niemarketingowy jak już wielokrotnie powiedziano

nazgul - Wto 12 Sie, 2008

MM napisał/a:
Jeżeli mają to nic nie napiszą. Nawet pół słowa. Wiadomo dlaczego tak muszą robić. Jeżeli jeszcze chcą COKOLWIEK i KIEDYKOLWIEK dostać przed oficjalną premierą to będą milczeć jak mąż Pani Dulskiej :lol:

Mogą powiedzieć "A niech Was wszyscy diabli" co? To im chyba wolno? :D :D :D

kamfil06 - Wto 12 Sie, 2008

ja piernicze,
ja rozumiem że kompakty "muszą" mieć możliwość
nagrywania video ale lustrzanki to już przegięcie,

to będzie ogrommny cios dla moich fotograficznych jąder
jak będe słyszał argumenty typu :
"-moje sony a350 jest lepsze od twojego d90 bo ma wiecej mpx
-za to twoja psia kupka nie moze krecic video a moja tak."
:???:

lcf - Wto 12 Sie, 2008

Właśnie żona obok siedziała i też przeczytała tą nowinkę. Reakcja: "Lustrzanka z możliwością kręcenia filmów? Fajnie :)". Ile w tym prawdy, to osobna historia, ale - IMO - tak długo jak na jakości zdjęć i ergonomii puszki nie odbija, to nie mam nic przeciwko dodawaniu nowej funkcjonalności. Tak na pierwszy rzut oka, to jak dana puszka już ma LiveView, to wydaje się, że dorobienie możliwości nagrywania filmów nie powinno być specjalnym problemem, najwięcej do zrobienia będzie pewnie głównie po stronie elektroniki (układ zdolny kodować audio i wideo w czasie rzeczywistym), a to specjalnie puszki nie popsuje. Kilka gram mogło by przybyć z powodu jakiegoś malutkiego mikrofonu, ale takie coś można przeboleć. Może i profanacja, ale ja jestem na tak :).
k1caj_ns - Wto 12 Sie, 2008

Jesienny napisał/a:
D90 tak na prawdę nie wiem w jakich użytkowników celuje bo to nagrywanie video...

Jedyne rozsądne wytłumaczenie jakie mi sie nasuwa to możliwość dokładniejszego zoomowania poprzez kręcenie pierścieniem niż poprzez naciskanie guziczków w tanich kamerkach. Będzie to na pewno wygodniejsze :razz: Śmieszne to bo śmieszne ale wielu ludzi się na to rzuci bo teraz lustrzankę ma każdy zamożniejszy turysta :smile: Zawitałem ostatnio do Zakopanego to aż się zdziwiłem ile tam nikonów d40/d60 soniaczków a200/a350 i to głównie. Canon-ów nie widziałem (może dlatego ,że nie chciałem widzieć :smile: )

krewzszafy - Wto 12 Sie, 2008

ja jesstem za :smile: jeżeli w niczym to nie umniejszy własności fotografichnych to czemu nie? lepiej mieć niż nie mieć. niech ma przynajmniej 60 kl/sek i z dobrym tele można bedzie fajne jakościowo klipy nagrywać.
k1caj_ns - Wto 12 Sie, 2008

Z tymi 60 kl/s to się możesz zdziwić :wink:
jaad75 - Wto 12 Sie, 2008

Hmm, a filmików "nakręconych" K20D widziałem już całkiem sporo... No, ale fakt dźwięk był dołożony...
ghost - Wto 12 Sie, 2008

profanacja? - normalnie okopy świętej trójcy szturmowane przez dzicz z D90 w rękach (pomniejsza tłuszcza dzierży Alfy)...

Zastanawiam się czy przy wprowadzaniu AF reakcje nie były podobne... Teraz wszyscy uważają tą funkcję za podstawową i jedną z pierwszych pozwalających wartościować aparaty.

Pewne rzeczy się zmieniają... dla mnie filmiki to ostatnia rzecz do której użyłbym aparatu. Zupełnie mnie to nie kręci (a miałem jakiegoś kompakcikowego Canona z tą funkcją), jednak nie rozumiem lekceważącego podejścia "świadomych użytkowników". Myślę że obowiązku używania nie będzie. Jak ktoś chce kręcić np dzieciaka biegającego po ulicy - czemu mu nie dać narzędzia?

Pomijam już fakt, że Eos 450 (nim się pokazał) też miał kręcić filmiki... jeszcze nie wiadomo co z tego wyjdzie.

Nie przesadzajmy, ale fakt faktem, że o ile sam d80 był adresowany do bardziej świadomych fotoamatorów, to d90 na dzień dzisiejszy zdaje mi się być adresowany trochę niżej i tyle. Obowiązku nie ma, pytanie jaki jest tego koszt i czy w ogóle jakiś jest.

W sumie tak samo możemy też podyskutować sobie o nadchodzącym D3x, który podobnież na nowej matrycy TIMOS ma mieć 37 Mpix ;) i kosztować tyle co D3

krewzszafy - Wto 12 Sie, 2008

k1caj_ns napisał/a:
Z tymi 60 kl/s to się możesz zdziwić

może źle się wyraziłem, filmy 60fps jak np w małpkach canona tylko żeby tak w trochę wiekszej rozdzielczości.
Jesienny napisał/a:
d90 na dzień dzisiejszy zdaje mi się być adresowany trochę niżej i tyle

bo będzie nagrywał filmy? pożyjemy zobaczymy

Bo to może się odbić na tych elementach, o które bardziej w fotografii chodzi czyli wizjerze, prądożerności itd. Poza tym świadomy amator kupuje się zdaje lustrzankę po to by robić nią zdjęcia. ale może się mylę, to tylko moje obawy i przypuszczenia nic więcej - już parokrotnie pisałem, że zamiast teorii chętnie zobaczyłbym specyfikację itd.

Aparat "do wszystkiego" to jednak trochę inna bajka nie sądzisz?

Filmy to mi się zdarzało co najwyżej kręcić animowane - też za pomocą aparatu, ale funkcja filmowania nie była mi do tego potrzebna ;}

mszczyrek - Wto 12 Sie, 2008

Panowie - nie snobujmy sie na "fotografikow". Jesli specyfikacja bedzie zgodna z przywidywaniami chetnie zamienie swojego d80 na d90. I nawet funkjca nagrywania filmow mi w tym nie przeszkodzi... Dlaczego zamienie? Bo jakosc zdjec bedzie taka jak z d300 (lepsza? minal przeciez rok od premiery...) a waga 300g mniejsza. Cena zapewne tez. A gdyby mi sie nie daj Boze zdarzylo film nagrac (prawdopodobnie HD, bo przeciez takie wyjscie maja d300/d3) to sie po prostu na forum nie przyznam i tyle;)

Mam i uzywam aparatow analogowych (FM3A, stara praktika, Moskwa 5, Smienka nawet:) nie przeszkadza mi sie to jednak cieszyc takimi wynalazkami jak AF. Jesli te filmy nie popsuja aparatu, to niech sobie beda.

A przy okazji: moze ten mikrofon jest po prostu do nagrywania notatek dzwiekowych?

Tak czy siak, zapowiada sie hit:) A w obozie Canona jesli szybko czegos nie pokaza placz i zgrzytanie zebow:)

mnich - Wto 12 Sie, 2008

Jesienny napisał/a:
o ile sam d80 był adresowany do bardziej świadomych fotoamatorów, to d90 na dzień dzisiejszy zdaje mi się być adresowany trochę niżej i tyle.

Nikon zdaje sobie chyba sprawę z tego czego oczekujemy wszyscy od następcy D80,Niżej mamy przecież D60. :)
mszczyrek napisał/a:
A gdyby mi sie nie daj Boze zdarzylo film nagrac (prawdopodobnie HD, bo przeciez takie wyjscie maja d300/d3) to sie po prostu na forum nie przyznam i tyle;)

Nie krytykował bym tak tej funkcji. Wydaje mi się że D90 będzie poligonem doświadczalnym, sposobem na pokazanie że Nikon potrafi zrobić lustrzankę z funkcją nagrywania Video, by przekonać zawodowców że może warto by w przyszłych modelach profi zastosować taki bajer. Może on okazać się przydatny podczas wykonywania reportarzu. :cool:

mszczyrek - Wto 12 Sie, 2008

Za przedmowca:)
veenee - Sro 13 Sie, 2008

mszczyrek napisał/a:

A przy okazji: moze ten mikrofon jest po prostu do nagrywania notatek dzwiekowych?

raczej nie... nawet D700 nie posiada tej opcji, a w koncu ma byc "malym D3"

jaad75 - Sro 13 Sie, 2008

veenee napisał/a:

Nie posiada też odbiornika GPS, o ile mi wiadomo...

goltar - Sro 13 Sie, 2008

Kolejny link do informacji na temat D90.
krewzszafy - Sro 13 Sie, 2008

kiedy wprowadzano do lustrzanek AF było podobnie, kiedy obiektywy zaczęto produkować z plastiku było to samo, a jednak przyjęło się i jakoś każdy z tym żyje :wink:
veenee - Sro 13 Sie, 2008

jaad75 napisał/a:
veenee napisał/a:

Nie posiada też odbiornika GPS, o ile mi wiadomo...

ale gniazdo GPS pojawilo sie juz w D300 i D700, natomiast notatka nie...

pepto - Wto 26 Sie, 2008

Przeczytałem cały wątek od początku i co do filmowania z aparatu to sądze, że fajnie by było miec taka funkcję w aparacie. Pewnie bym jej nie używał, ale bym miał.

Ktoś z moich kolegów powiedział:
- Gdybym chciał być piłkarzem, to bym był,
A że nie chciałem, to nie jestem :)

Jesienny - Wto 26 Sie, 2008

No to jutro się przekonasz prawdopodobnie - że będzie tak:

Video recording
12,3 Mpx.
ISO 200-3.200 plus Lo1 (100) and Hi 1 (6.400)
3" 900.000 dots LCD
11 AF points
Live-View, AF contrast, Face detection
Matrix sensor for metering 420 pixels RGB
Powerful speaker (for video in review mode)

:}

ghost - Wto 26 Sie, 2008

Cytat:
12,3 Mpx.

czyli cmos z d300/a700?

mnich - Wto 26 Sie, 2008

ghost napisał/a:
a700

a700 chyba miał jednak inny CMOS niż D300- przynajmniej wg nikona.

[ Dodano: Wto 26 Sie, 2008 11:19 ]
Zastanawia mnie tylko cena. skoro D300 można kupić za 4000pln z hakiem...

MC - Wto 26 Sie, 2008

mnich napisał/a:
a700 chyba miał jednak inny CMOS niż D300- przynajmniej wg nikona.

Prawdy sie pewnie nie dowiemy...
Co do ceny, to jak juz pisalem - musi byc wyraznie nizsza niz D300, a to latwe nie bedzie.

jeśli po początkowych zachwytach cenowych zejdzie do 3000 to będzie dobrze, ale startować pewnie będzie od 3500 (mam nadzieję)
mavierk - Wto 26 Sie, 2008

ghost napisał/a:
czyli cmos z d300/a700?
To tak, jakbyś cały komputer oceniał po matrycy monitora :P
ghost - Wto 26 Sie, 2008

To że matryce w d300 / a700 są co najmniej bliźniakami wiadomo od dawna. Sony/Nikon mają jakieś wspólne interesy w tym temacie i z pewnością nie będą się nimi chwalić.
Ciekawe jest to że skoro matryca D300 potrafi nagrywać filmy, to sonowa pewnie też.
Cytat:
To tak, jakbyś cały komputer oceniał po matrycy monitora

że co? kto coś porównuje?

mavierk - Wto 26 Sie, 2008

ghost napisał/a:
Ciekawe jest to że skoro matryca D300 potrafi nagrywać filmy, to sonowa pewnie też.
Mi chodzi o to, że matryca jest tylko ważnym, acz nie najważniejszym komponentem aparatu - jedna matryca - pierdyliard softów :)
veenee - Wto 26 Sie, 2008

http://www.circuitcity.co...&go.x=13&go.y=9

ktos sie pospieszyl chyba...

MC - Wto 26 Sie, 2008

Nie. To jest tylko opcja pre-order czyli dostepny jeszcze nie jest.

Nie? a gdzie widziales jakies OFICJALNE specyfikacje tego aparatu? Na stronie Nikona moze? :mrgreen:
MC - Wto 26 Sie, 2008

A to sa niby oficjalne, podane przez Nikona informacje lub chociaz potwierdzone?? :shock:

Tak czy siak Optyczni pewnie mają już tę nową zabawkę i jutro będzie niespodzianka z rana :P Bo o canonie 50D to sobie można było podywagować na stronie, a o Nikonie D90 artykułu brak mimo, że specyfikacja tak samo w necie już jest :P
;)

Arek - Wto 26 Sie, 2008

Co za dedukcja :)
krisv740 - Wto 26 Sie, 2008

uderz w stół, a nożyce się odezwą :mrgreen: :razz:
mszczyrek - Wto 26 Sie, 2008

Ja juz od dawna czekam:) Dpreview trzyma Canona, Optyczni Nikona;)

Jest wieczór człowiek się rozluźnił to może się zabawić :D

MC napisał/a:
A to sa niby oficjalne, podane przez Nikona informacje lub chociaz potwierdzone?? :shock:

oczywiscie, ze nie - wlasnie dlatego napisalem, ze ktos sie pospieszyl - co Ty zanegowales. Choc w sumie nie jestem do konca pewien do czego Twoje "nie" sie odnosilo.

MC - Wto 26 Sie, 2008

Myslalem, ze chodzi Ci o to, ze juz mozna D90 zamawiac i sklep sie z tym pospieszyl...

(...)
Shutter: 1/4000
Startup time: 1,5 sec
Flash: popup GN 17/56 200 ISO
Viewfinder: Coverage 96% magnif. 0,94 x (aprox.)
PictBrige: yes

Jeśli to rzeczywiście prawdziwe dane (wizjerek) to z radością powiem, że głupio gadałem wcześniej (popiół na głowę)

mnich - Wto 26 Sie, 2008

Jesienny napisał/a:
Startup time: 1,5 sec
bueheheh coś jak: " dwie godziny później", to jest jakaś pomyłka.
MC - Sro 27 Sie, 2008

Hmnmm, specyfikacja juz jest. Zapowiada sie bardzo ciekawy aparat. Z cena nizsza niz 50D, ktory chyba az tak wiele lepszy nie jest.
Dobrze by bylo, zeby D80 pozostal troche na rynku, bo zapycha dziure cenowa miedzy D60 a D90 (aby 450D jej nie zapelnilo).

stanisław - Sro 27 Sie, 2008

Dobrze, że pojawiają się nowe modele, bo emocje z nimi związane dodają niektórym energii. Gagety są ważne, ale chyba dla tych którzy świadomie kupują kolejną puszkę w systemie najważniejszy będzie komfort pracy i jakość zdjęć a nie zawsze jest lepsze nowsze od starego.
Oprócz tego jak to mawiał pewien domorosły filozof "nie wszyscy muszą jeździć marcedesami aby dojechać do celu" dla amatora cena do jakości jest chyba podstawowym wyróżnikiem.
Dobre body bez dobrej optyki to mniej niż połowa drogi.
Ja mam takie przemyślenia, trochę staroświeckie, za dużo współczesne aparaty zaczynają przypominać komputery. Dobrze, że jeszcze można włożyć baterię lub kartę pamięci a w lustrzankach wkręcić obiektyw, bo dzięki temu zyskuje one bardziej przyjazne dla użytkownika oblicze.
Dużo parametrów, nastaw, przycisków lub przełączników. Coraz więcej gagetów, które nie mają wpływu na jakość zdjęć.
W moim odczuciu stabilizacja jest super sprawą. Zwiększanie powierzchni i rozdzielczości ekranów- rzecz gustu, bo u siebie zauwazyłem taką prawidłowość, że jak ekran był mały, to raz w serii sprawdzałem histogram i nie korciło mnie podgladanie każdej klatki.
Teraz , gdy lepiej widać częściej spoglądam, co zabiera czas i zużywa więcej prądu a wcale nie wpływa na jakość zdjęć. Mnogość opcji w zestawieniach marketingowych wygląda super, tylko ile czasu potrzeba później aby przedrzeć się przez instrukcje, poznać obsługę aparatu i wykuczyć te funkcje ,z których nie będziemy korzystać a opanować te niezbędne.
Dobrze jeszcze , gdy nowe modele starają się zachować styl poprzednika ale zgroza bierze, gdy zmiany są zbyt drastyczne.

Jesienny - Sro 27 Sie, 2008

Idzie nowe, trzeba się przyzwyczajać. A nowe idzie z każdym modelem praktycznie. Nikon tym razem też poszedł w marketing dając lustrzankę "filmową". Z drugiej strony póki co jak widać stracił tylko na tym, że dość długo startuje.

Tu oczywiście posypuję się zapowiedzianym popiołem. :)

Ciekawe jak to kręcenie filmów wpływa na żywotność baterii. Poczekamy na testy zobaczymy. Zdjęcia ładnie wyglądają.

MC - Sro 27 Sie, 2008

Ja tam na ISO400 widze juz szum :wink:
Ciekawe co by bylo, gdyby Sony jako pierwsze wprowadzilo nagrywanie wideo w lustrzance - smiech, kpiny itp. :razz:

I tak były śmiech i kpiny z tego ;)
I będą nadal.

A szum jest, a i owszem. Ale na pewno znacznie przyjemniejszy i mniejszy niż ten na fotce z C50D ;)

Wujek_Pstrykacz - Sro 27 Sie, 2008

Gadżeciarze mogą wypiąć pierś do przodu, nadeszła lustrzanka-kamera. Teraz tylko czekać na Alfe500 pewnie też z kamerą. :twisted: :evil:
tomitom - Sro 27 Sie, 2008

teraz na ślubach nie będzie wiadomo czy to fotograf czy kamerzysta
MC - Sro 27 Sie, 2008

Wujek_Pstrykacz napisał/a:
Teraz tylko czekać na Alfe500

Ale smiechu i zabawy juz tyle nie bedzie, bo Nikon byl pierwszy :mrgreen:

Lepsze to niż łapanka klientów na przeładowane matryce :mrgreen: <MSPANC>

Poza tym jak ktoś chce zabawy to zawsze ma ponad 200 stron wątku o A900 na KKM :D
To mój ulubiony wątek na tym forum. :)

Itey - Sro 27 Sie, 2008

Byloby miło jakby przy teście D90 porównać jego możliwości wideo do typowych kamer. Tak żeby mieć punkt odniesienia.
MartwyAstro - Sro 27 Sie, 2008
Temat postu: Filmy z D90
Dla ciekawych jak D90 kręci filmy (lepsza jakość niż ta z sampli na głównej stronie):
http://nikonusa.com/Find-.../25446/D90.html

No tak MC ma rację. Nikon poszedł w gadżeciarstwo że hej. Myślałem że to poważniejsza firma. Przecież robią D3, D700, D300, a tu zabawka z kamerą. Fe.
Ja niestety jestem wychowany na poważnych lustrzankach - analogach. Brzydze się takimi nowościami jak LV czy kamera w lustrzankach.

ghost - Sro 27 Sie, 2008

Cytat:
Brzydzę(..)

a to przeszkadza w robieniu zdjęć? czy w dyskutowaniu o wyższości świąt...??

MC - Sro 27 Sie, 2008

MartwyAstro, szczegolnie drugi film fajny. 2 Kaczory :razz:
Wujek_Pstrykacz, wydaje mi sie, ze wiele osob zainteresuje ten bajer, a o to w sumie firmie chodzi.
I tak uwazam, ze jest to znacznie ciekawsza premiera niz 50D.

k1caj_ns - Sro 27 Sie, 2008

Cytat:
a to przeszkadza w robieniu zdjęć?
W pewnym sensie przeszkadza bo ma się świadomość ,że gdyby nie te "gadżety" aparat byłby tańszy i możnabyłoby sobie jakieś szkło dokupić ,a tak to można sobie nakręcić filmik :razz: Zresztą nie chciałbym oddawać aparatu do serwisu ze względu na psujący się mikrofonik czy też coś innego co nie ma nic wspólnego z robieniem zdjęć.

[ Dodano: Sro 27 Sie, 2008 10:06 ]
MC napisał/a:
I tak uwazam, ze jest to znacznie ciekawsza premiera niz 50D.

Bo premiera d80 była dawniej niż 40D ,a to jakby nie patrzeć ich kontynuacja.

AQQ - Sro 27 Sie, 2008

MC napisał/a:
Ale smiechu i zabawy juz tyle nie bedzie, bo Nikon byl pierwszy :mrgreen:

Nieee no, jaja jak berety. Po pomyśle Sony (chyba) na odchylane lcd, teraz Nikona na nibykamerę w dslr, pora chyba czekać na Canona z golarką elektryczną i Pentaxa z sokowirówką.

Zniesmaczyli mnie z rana. :)

MC - Sro 27 Sie, 2008

AQQ napisał/a:
Po pomyśle Sony (chyba) na odchylane lcd

Chyba nie... Przynajmniej jesli mowimy o lustrzankach. Szybciej byl E-3.

Arek - Sro 27 Sie, 2008

Nie rozumiem tego problemu z filmami, przecież jak ktoś nie chce to nie musi kręcić. Mi się osobiście podoba. Jak bym jechał z nim na wakacje, to zrobiłbym i swoje zdjęcia, i nakręcił dzieciaki, bez konieczności zabierania kamery. Uważam, że bardzo dobry pomysł. Mojej
żonie aż się oczy zaświeciły, jak się dowiedziała, że będzie lustrzanka, z którą można będzie i pójść na ptaki i dzieciaki nakręcić w dobrej jakości. Coś czuje, że dostanę jednoznaczną dyrektywę w sprawie zakupu nowego sprzętu :)

tomitom - Sro 27 Sie, 2008

o Fotopoli już go "testują" (czyt. reklamują)
kijos - Sro 27 Sie, 2008

Arek napisał/a:
Mojej
żonie aż się oczy zaświeciły

Mojej (jeszcze nie do końca żonie ;) też się zaświecą :D
Szkoda, że wyświetlacz nie jest na przegubie :(

MC - Sro 27 Sie, 2008

kijos napisał/a:

A to czemu? :shock:

mnich - Sro 27 Sie, 2008

kijos napisał/a:
Mojej (jeszcze nie do końca żonie też się zaświecą

No i widzicie. Nikon postąpił słusznie. Bo można upiec dwie pieczenie na jednym ogniu, no i ta druga połówka raczej nie będzie sprawiać problemów, jak wiadomo kobiety lubię troszkę pokręcić... eee to znaczy po filmować :mrgreen:

kijos - Sro 27 Sie, 2008

MC napisał/a:
kijos napisał/a:

A to czemu? :shock:

Żeby wygodnie kadrować.
Autor Wiadomość
mnich Wysłany: Dzisiaj 10:52 Temat postu:

--------------------------------------------------------------------------------

Cytat:
kijos napisał/a:
Mojej (jeszcze nie do końca żonie też się zaświecą

No i widzicie. Nikon postąpił słusznie. Bo można upiec dwie pieczenie na jednym ogniu, no i ta druga połówka raczej nie będzie sprawiać problemów, jak wiadomo kobiety lubię troszkę pokręcić... eee to znaczy po filmować

Ideał aparatu mojej kobiety:
- wielkość Olymusów 4xx
- jakość co najmniej półprofesjonalnych lustrznek
- możliwość filmowania
Nikon powoli spełnia marzenia ;)

AQQ - Sro 27 Sie, 2008

taaak, a mojej żonie dodałbym jeszcze lusterko i przegródkę na kosmetyki :)
mnich - Sro 27 Sie, 2008

kijos napisał/a:
Szkoda, że wyświetlacz nie jest na przegubie

Posunął bym się dalej:
Szkoda że ekranik nie jest odczepiany i nie współpracuje bezprzwodowo. Można by go umieścić w każdym miejscu, właściwie, albo nawet przypiąć sobie na ręke jak zegarek :)

MM - Sro 27 Sie, 2008

Dla mnie to są żenujące skutki wyścigu w bajerach zapoczątkowanego przez Sony. 15 MPx w 50D i filmy w D90. Dochodzimy do granicy kretynizmu. Czy ja jeszcze będę mógł kupić kiedyś normalny aparat czy będę musiał kupić przenośny kombajn-komputer z możliwością robienia zdjęć? Czy ktoś policzył ile te zbędne bajery kosztują? Może nadejdzie czas, kiedy ZNOWU zostanie stworzony typowy, skromny aparat cyfrowy TYLKO do zdjęć bez tysięcy "udogodnień" dla dzieciarni fotograficznej. Zamiast lepszej jakości zdjęć cały czas mamy coraz więcej bajerów, bajerków, bajereczków... Za rozsądne pieniądze dla fanów prawdziwej fotografii na wysokim poziomie są chwilowo tylko dwa aparaty - Canon 5D i Nikon D700. Ciekawe czy ten pierwszy zmodernizują rozsądnie czy bezsensownie...
MC - Sro 27 Sie, 2008

MM napisał/a:
Dla mnie to są żenujące skutki wyścigu w bajerach zapoczątkowanego przez Sony

I juz wszystko jasne. To, ze D90 ma mozliwosc krecenia filmow to "wina" Sony :grin:

[ Dodano: Sro 27 Sie, 2008 11:26 ]
a tutaj:
http://forum.fotopolis.pl/viewtopic.php?t=11482
znalazlem taki ciekawy zarzut do Redakcji...

kijos - Sro 27 Sie, 2008

mnich napisał/a:
albo nawet przypiąć sobie na ręke jak zegarek

Lepszą opcją byłoby zamontowanie ekranu w okularach albo soczewkach :)
MM, przecież to jest dla ciebie wspaniała wiadomość. Do końca życia już nie kupisz żadnego aparatu i w spokoju będziesz mógł żyć i wychwalać wszechwyśmienite 5D dla prawdziwych pro poważnych fotografów niedzieciarów.

mnich - Sro 27 Sie, 2008

MM, myślę że troszke jednak koloryzujesz. To dopier pierwszy aparat z taką funkcją, nie wiadomo czy się przyjmie. Po drugie, D90 to raczej półka średnia, do której i tak nie sięgniesz mając taką świadomość fotograficzną i doświadczenie z konstrukcjami typu C5D czy nawet D300. Tych 15 Mpixeli w C tak odrazu bym nie krytykował, może nie będzie tak źle ( chociaż jest mi to obojętne ). Zastanawiam się jaka będzie różnica miedzy 12.3 Mp z D90 a tych 15Mp z 50D. Faktycznie można się teraz zastanawiać, w którą stronę posunie się Canon przy ulepszaniu piątki?
Jeśli w złą, to faktycznie można by się wtedy zastanawiać nad upadkiem fotografi cyfrowej i porządnego sprzętu. Poczekajmy. :)

Arek - Sro 27 Sie, 2008

MC napisał/a:
a tutaj:
http://forum.fotopolis.pl/viewtopic.php?t=11482
znalazlem taki ciekawy zarzut do Redakcji...

Hehe... Oglądalność spada, to zaczynają się paniczne ruchy i spreparowane zarzuty...

MM - Sro 27 Sie, 2008

kijos napisał/a:
mnich napisał/a:

MM, przecież to jest dla ciebie wspaniała wiadomość. Do końca życia już nie kupisz żadnego aparatu i w spokoju będziesz mógł żyć i wychwalać wszechwyśmienite 5D dla prawdziwych pro poważnych fotografów niedzieciarów.

Wszechwyśmienite to jest D700 (5D krytykuję od dawna młody kolego) a co do dzieciarni fotograficznej to jestem ciekaw co by zrobili analogiem lub choćby jakby im zabrali te maski i warstwy w ich ulubionych programach graficznych :lol:

kijos - Sro 27 Sie, 2008

MM napisał/a:
co by zrobili analogiem

Wspaniałe zdjęcia.
MM napisał/a:
maski i warstwy w ich ulubionych programach graficznych

Maski i warstwy nie są wymysłem "cyfrowej" fotografii starszy kolego.

konczako - Sro 27 Sie, 2008

MM napisał/a:
kijos napisał/a:
mnich napisał/a:

Wszechwyśmienite to jest D700 (5D krytykuję od dawna młody kolego) a co do dzieciarni fotograficznej to jestem ciekaw co by zrobili analogiem lub choćby jakby im zabrali te maski i warstwy w ich ulubionych programach graficznych :lol:

"..Bo to jest tak, że 90% użytkowników optycznych to gadżeciarze którzy zdjęc nie potrafią robic i swoje fotograficzne kompleksy topią podniecając się nowinkami i wieczną gonitwą za inteligentnym aparatem, który to najlepiej za nich sam zdjęcie zrobi. Popatrz, jakie wątki przewarzają i jaki jest poziom fotografii prezentowanych na forum:). Tak przeglądając galerie w necie i jakoś dziwne, że najlepsze zdjęcia nie robią posiadacze superwypaśnych nowych aparatów. Nikon d70s a galeria dech zapiera...Stary 350D Canona i zdjęcia, że czapki z głów. Albo stary 5D z „koszmarnym, AFem”, a takie cuda można nim wyprawiać...
Wielu z nich nie zmienia aparatów, bo czeka na aparat, który mógłby realnie podnieść poziom ich fotografii. Ja mam już dosyć czytania, co chwila jakimś nowym gadżecie... Nie chodzi mi o to, że są złe czy coś, ale wolałbym w końcu usłyszeć np. o matrycy, która np. pozwala robić zdjęcia o wyższym zakresie tonalnym przy niższych szumach itp., może jakiś rewolucyjny AF. Ale z drugiej strony to tylko pobozne życzenia.
A zresztą to idę trochę pofocić...szkoda czasu na pierdzielenie o Szopenie:)"

AQQ - Sro 27 Sie, 2008

MC napisał/a:
To, ze D90 ma mozliwosc krecenia filmow to "wina" Sony ..

Oczywiście :) Być może wyniki sprzedaży S z wachlowanymi lcdekami pokazały N, że zawsze znajdą się chętni na takie i podobne (...szukam dobrego niezbyt obraźliwego słowa...) "udoskonalenia".
Każdy wyciągnie wnioski jakie chce. Ja zaczynam się zastanawiać, czy nie kupić wcześniej niż zamierzałem D700, zanim zdążą włożyć do niego jakiś mikser albo opiekacz. :)

MC - Sro 27 Sie, 2008

AQQ, ale to nie Sony jako pierwsze wprowadzilo LV. Pamietam nawet taki sensacyjny tytul na fotopolis: Sony A700 bez LV!
Jesli w nastepcy D700 lub D3 bedzie mozliwosc krecenia filmow bez negatywnych konsekwencji dla robienia zdjec to czemu nie...

AQQ - Sro 27 Sie, 2008

MC, podstawowe pytanie: po co?
Przecież bez negatywnych konsekwencji dla fotografowania można by chyba też włożyć w lustrzankę telefon komórkowy, budzik, odtwarzacz mp3, scyzoryk szwajcarski itd itp.
Ale po co ?
Odpowiedz jest prosta: nie dla poprawienia komfortu fotografowania i jakości zdjęć tylko dla zwiększenia sprzedaży. Oczywiście to zbójeckie prawo producenta, ale to jak na to reagujemy zależy od każdego z nas z osobna.

Tylko zastanówmy się w czym się będą przeganiać producenci jak już wszystkie lustra będą miały LV i możliwość nagrywania video? Wyjdzie Nikon d100 z funkcją nagrywania HD video i sony a 450 z telefonem komórkowym i funkcją dzwonków polifonicznych. Za 20 lat nie będzie aparatu z zakresem tonalnym podobnym do ludzkiego oka i użytecznym iso 6400 tylko będą nafaszerowane gadżetami urządzenia wielofunkcyjne bo producentom się opłaca iść w innym kierunku (kierunek największego możliwego zysku najmniejszym nakładem pracy) . Tak jak pisze konczako ,brak jakichkolwiek rewolucyjnych zmian w 50D i nawet d90.
MC - Sro 27 Sie, 2008

Co do filmow, nie wiem ile w tym prawdy:
http://forum.nikon.org.pl...1&postcount=127

MM - Sro 27 Sie, 2008

Zaczyna się to samo co było w telefonach komórkowych. Pakowanie setek bajerów. Ja ze swojego tylko dzwonię, sporadycznie wysyłam sms-y i korzystam z notatnika, kalendarza. Obcy mi tam internet, mms-y, gry, zabawy w dzwonki czy obrazki o filmach czy zdjęciach nie wspomnę. Coraz więcej moich kolegów nabija się z tego wszystkiego oczekując od telefonu tylko dobrego zasięgu i długiego czasu czuwania. Może kiedyś tak będzie z aparatami i ludzie zatęsknią za czymś "konserwatywnym" a producenci tego wysłuchają. Ale ja starej daty jestem i nie słucham muzyki z mp3 (za to z analogowych płyt jak najbardziej), nie mam telewizora HD tylko poczciwego kineskopowca (i długo nie kupię innego), do obróbki zdjęć używam CRT i praktycznie nie wiem co to warstawa lub maska w PS-ie :razz:
AQQ - Sro 27 Sie, 2008

hehe
no to MM nie pozostaje nam chyba nic innego jak okopać się gdzieś wspólnie z Wujkiem Pstrykaczem i przeczekać tę zadymę z wodotryskami :)

Itey - Sro 27 Sie, 2008

MM napisał/a:
Dla mnie to są żenujące skutki wyścigu w bajerach zapoczątkowanego przez Sony. 15 MPx w 50D i filmy w D90. Dochodzimy do granicy kretynizmu.

kręcenie filmów rodzinnych to nie granica kretynizmu tylko świetny marketing.

MM napisał/a:

Czy ja jeszcze będę mógł kupić kiedyś normalny aparat czy będę musiał kupić przenośny kombajn-komputer z możliwością robienia zdjęć? Czy ktoś policzył ile te zbędne bajery kosztują?

No chwila moment - cały D90 to części albo z D80 albo z D300 czyli całe R&D się zamortyzowało. Stąd mieli fundusze na dołożenie takiego drobiazgu jak kręcenie filmów (co też po części zamortyzowane przez dział kompaktów). Tak więc kosztuje bardzo niewiele.

MM napisał/a:

Może nadejdzie czas, kiedy ZNOWU zostanie stworzony typowy, skromny aparat cyfrowy TYLKO do zdjęć bez tysięcy "udogodnień" dla dzieciarni fotograficznej. Zamiast lepszej jakości zdjęć cały czas mamy coraz więcej bajerów, bajerków, bajereczków...

Nie "zamiast", na tym cały dowcip polega, nie zamiast tylko _dodatkowo_

MM napisał/a:

Za rozsądne pieniądze dla fanów prawdziwej fotografii na wysokim poziomie są chwilowo tylko dwa aparaty - Canon 5D i Nikon D700. Ciekawe czy ten pierwszy zmodernizują rozsądnie czy bezsensownie...

No, i za 2-3 lata ten poziom przeniosą do modelu niżej, dodadzą kręcenie filmów, LV na przegubie, automatyczne kolorowanie ust na czerwono i zębów na biało, a dla fanów powstanie D800 o jeszcze wyższym poziomie. Tylko się cieszyć :)

[ Dodano: Sro 27 Sie, 2008 13:25 ]
MM napisał/a:
Zaczyna się to samo co było w telefonach komórkowych. Pakowanie setek bajerów. Ja ze swojego tylko dzwonię, sporadycznie wysyłam sms-y i korzystam z notatnika, kalendarza. Obcy mi tam internet, mms-y, gry, zabawy w dzwonki czy obrazki o filmach czy zdjęciach nie wspomnę. Coraz więcej moich kolegów nabija się z tego wszystkiego oczekując od telefonu tylko dobrego zasięgu i długiego czasu czuwania. Może kiedyś tak będzie z aparatami i ludzie zatęsknią za czymś "konserwatywnym" a producenci tego wysłuchają. Ale ja starej daty jestem i nie słucham muzyki z mp3 (za to z analogowych płyt jak najbardziej), nie mam telewizora HD tylko poczciwego kineskopowca (i długo nie kupię innego), do obróbki zdjęć używam CRT i praktycznie nie wiem co to warstawa lub maska w PS-ie :razz:

No i bomba, i dla takich właśnie ludzi Nokia przygotowuje drugą wersję E51 bez kamery.
A dla innych jest N96. Co więcej tych innych będzie przybywać jak tylko będzie można używać nawigacji w telefonie przez 10godz :)

Heh no to pojechaliście trochę z tym wszystkim. Bo ja nie mam nic przeciwko postępowi i dlatego jestem za telewizorami LCD 40 cali i kinem domowym bo to już jakaś rewolucja (przede wszystkim w jakości) ale jestem przeciwny pakowaniu wszystkiego co się da w jedno urządzenie. Nie znoszę zegarków które mają kompas i kalkulator i jeszcze 5 rodzajów podświetlenia kończąc na wbudowanym radio. Wolę zegarek ze wskazówkami ,który jest wodoodporny i solidnie zbudowany.

Niestety większość społeczeństwa jest konsumpcyjna i gadżeciarska. Dlatego producenci swoje produkty kierują głównie pod nich. Bo prawdziwych fotografów jest mniej niż potencjalnych napalonych (kasiatych) klientów . Więc firmy takie jak canon,nikon,sony itd... pieniądze ,które zarobią będą przeznaczać na pracę nad ulepszeniem kamerek w lustrach i na pakowaniu masy megapixeli w matryce zamiast popracować nad tym co jest tak na prawdę istotne i mogłoby w znacznym stopniu poszerzyć możliwości fotografowania.

muad - Sro 27 Sie, 2008

Ja się nie dziwię producentom, wytwarzają takie dobra na jakie jest popyt. A dodawanie kolejnych "pierdół" jest im na rękę, bo usprawiedliwia wprowadzanie klejnych modeli niewiel różniących się od poprzednika. Z drugiej strony na tym polega postęp. Wiele nowinek po pewnym czasie staje się standardem. Weźmy choćby jakiś sportowy samochód sprzed 30 lat, często tylko na prostej się dobrze nimi jedzie. A dzisiejsze to zeupełnie inna bajka.

Jeśli chodzi o aparat to mi przydałaby się funkcja HDRo podobna. A najlepiej matryca o odpowiedniej rozpiętości tonalnej. Ciekawe kiedy taką skonstruują?

Itey - Sro 27 Sie, 2008

k1caj_ns napisał/a:

Niestety większość społeczeństwa jest konsumpcyjna i gadżeciarska.

Rany, dajcie spokój z tymi inwektywami, taki zawoalowany rasizm nie świadczy najlepiej o człowieku.

MM - Sro 27 Sie, 2008

Itey napisał/a:
k1caj_ns napisał/a:

Rany, dajcie spokój z tymi inwektywami, taki zawoalowany rasizm nie świadczy najlepiej o człowieku.

To nie rasizm tylko szczerość i walenie prawdą po oczach. Jak kogoś to boli to niech nie czyta.

muad - Sro 27 Sie, 2008

Itey napisał/a:
k1caj_ns napisał/a:

Słowo gadźet lepiej zastąpić np. ulepszenie, nowinka, usprawnienie. Wtedy o obrazie nie będzie mowy. W końcu co w tym złego, ze ludzie wolą kolorowy tv niż czarno biały, płaski od wielkiego kloca, o lepszym obrazie niż o gorszym itp. itd

kijos - Sro 27 Sie, 2008

MM napisał/a:
nie wiem co to warstawa lub maska w PS-ie

To samo, co maska i warstwa w tradycyjnej ciemni.

Itey - Sro 27 Sie, 2008

MM napisał/a:

To nie rasizm tylko szczerość i walenie prawdą po oczach. Jak kogoś to boli to niech nie czyta.

Uważanie się za źródło prawdy wielkiego związku z prawdą nie ma. Choć paru Chińczyków mogłoby mieć inne zdanie :twisted:
Podobnie sugerowanie, że ktoś jest gorszy bo lubi coś innego.
A że totalnie off-topic to EOT z mojej strony (znaczy EOT dyskusji o 'jedynej słusznej linii', nie o D90 ;) )

Zresztą co tu dużo mówić. Kręcenie filmików z pr. 24 kl./s to tylko namiastka kamery. Czyli gadżet tak jak wspomniałem już wczesniej. Dla napaleńców którzy kochają mieć wszystko w jednym, a to niestety nie podnosi jakości.
muad - Sro 27 Sie, 2008

Tak naprawdę to każdy jest gadżeciarz (choć w tym przypadku to nie jest dobre słowo) pamiętacie co się mówiło jak się pojawiły pierwsze cyfrówki?? Ilu się zarzekało, że tego do rąk nie weźmie. A ciekawe ilu teraz jest zawodowych fotografów którzy nigdy nie mieli cyfrówki? Kiedyś to był gadżet a dziś normalna rzeczą. Podobnie jest z innymi nowinkami, choć wieli z nich na zawsze pozostanie tylko zbytecznym gadżetem.
kijos - Sro 27 Sie, 2008

MM napisał/a:
Ale ja starej daty jestem i nie słucham muzyki z mp3 (za to z analogowych płyt jak najbardziej), nie mam telewizora HD tylko poczciwego kineskopowca (i długo nie kupię innego), do obróbki zdjęć używam CRT i praktycznie nie wiem co to warstawa lub maska w PS-ie

Teraz przeczytałem całą twoją wypowiedź. Napisz jeszcze, że jeździsz konno do pracy, posty klepiesz na maszynie do pisania i bardzo jesteś dumny ze swojej niewiedzy ;)

Nie przesadzajmy. Można by tak dojść do wniosku że najlepiej to było w czasach jaskiniowców. Podkreslam jeszcze raz. Jak coś jest do wszystkiego to znaczy że jest do niczego. Zycze wszystkim Nikonowcom którym firma zrobiła "prezent" w postaci D90, aby ten aparat robił dobre fotki. Bo filmów to on dobrych nie będzie kręcił to już wiadomo.
Itey - Sro 27 Sie, 2008

Zresztą co tu dużo mówić. Kręcenie filmików z pr. 24 kl./s to tylko namiastka kamery. Czyli gadżet tak jak wspomniałem już wczesniej. Dla napaleńców którzy kochają mieć wszystko w jednym, a to niestety nie podnosi jakości.

ke?
24kl/s jest zgodne z jednym ze standardów HDTV, co więcej - lepsze 24p niż 30kl/s bo z tym drugim telewizory sobie nie radzą. Więc wbrew pozorom nie jest to złe rozwiązanie.
http://en.wikipedia.org/wiki/24p
Tak więc ta funkcja jest idealnie wpasowana do telewizorów HDTV (acz tylko tych najnowszych, które 24p mają)

Jeśli już chcesz koniecznie szukać wad tej funkcji to chyba bardziej ręczne ostrzenie przy zawsze maksymalnej przeslonie. Pewnie jak ktoś podepnie 85/1.8 to nawet 1 klatki nie będzie miał ostrej, na szczęście Nikon ma najlepszy zestaw zoomów o dużej głębi ostrości na rynku ;)

Arek - Sro 27 Sie, 2008

Ja się boję tylko grzebactwa w RAWach, które w aparatach klasy D80/D60/D40/D70/D50 Nikon uprawiał aż miło...

Pożyjemy, zobaczymy. Wszystko okaże się po testach na które czekam z niecierpliwością, no i oczywiście po opiniach użytkowników choć te nie zawsze są miarodajne :grin:
kamfil06 - Sro 27 Sie, 2008

Nikonie D90,
bede cie miał przed lutym :mrgreen:

muad napisał/a:
A dodawanie kolejnych "pierdół" jest im na rękę, bo usprawiedliwia wprowadzanie klejnych modeli niewiel różniących się od poprzednika. Z drugiej strony na tym polega postęp. Wiele nowinek po pewnym czasie staje się standardem. Weźmy choćby jakiś sportowy samochód sprzed 30 lat, często tylko na prostej się dobrze nimi jedzie. A dzisiejsze to zeupełnie inna bajka.

muad, Właśnie trochę mylisz pojęcia. Bo samochody sportowe za równo 50 lat temu jak i teraz nie mają nawet radia nie wspominając już o klimatyzacji itp... Bo widzisz chodzi o jak najmniejszą masę i jak największą moc (pomijam kwestię prowadzenia itd... można się rozwodzić nad tym długo).Dlatego nikt z konstruktorów nie szedł w kierunku pakowania wszystkiego co było ,żeby auto było bardziej uniwersalne,a skupił się na tym do czego te samochody są stworzone. Dlatego mamy karbonowe,aerodynamiczne nadwozia i inne znaczące zmiany w stosunku do przeszłości bezpośrednio wpływające na osiągi tych aut.

Jaka jest analogia do lustrzanek? Taka ,że firmy robiące profesjonalny sprzęt fotograficzny mogłyby zająć się tym co tak na prawdę jest potrzebne i tym na co narzekają fotografowie od lat (tj. zakres tonalny ,szumy, ergonomia,jakość ) zamiast pakować funkcję nagrywania wideo do zaawansowanego aparatu fotograficznego. Tak na prawdę to nie jest to moim zdaniem żaden postęp i nie można tego porównywać w żaden sposób do chociażby takiej rewolucyjnej zmiany jaką były aparaty cyfrowe.

Zresztą kamerki wideo teraz są takich małych rozmiarów ,że śmiało można ją nosić w torbie z aparatem jak ktoś potrzebuje (ma lepszą jakość i możliwość jednoczesnego fotografowania i kręcenia wideo )

Tutaj nie chodzi o jakieś hamowanie rozwoju i zamykanie się na postęp. Bo postęp jest i zawsze będzie. Chociaż zamiast mieć rewolucyjne matryce z bardzo szerokim zakresem tonalnym i innymi ważnymi udogodnieniami będziemy mieć 30 mpix w lustrzance dla osoby ,która robi odbitki 20cm x 30 cm . To trochę jak brnięcie do nikąd IMO.

muad - Sro 27 Sie, 2008

k1caj_ns napisał/a:
Bo samochody sportowe za równo 50 lat temu jak i teraz nie mają nawet radia nie wspominając już o klimatyzacji itp...

A tu się mylisz, dałem ten przykład dlatego, bo niedawno w TVN Turbo pokazywali nowe Porsche mające radio, klimę, nawigację i inne "gadżety" - tak dosłownie powiedział prowadzący program.

[ Dodano: Sro 27 Sie, 2008 15:48 ]
Jeśli chodzi o radio to Porsche (nie wiem jaki model) ma systemu BOSE Surround Sound, czyli nie byle co. Pamiętam jak się komentator nabijał z tego „gadżetu”, już widzę audiofila pędzącego 200 km/h i rozkoszującego się Bachem czy Chopinem :mrgreen: .

Rzecz potrzebna czy gadżet?

adamo - Sro 27 Sie, 2008

kamfil06 napisał/a:
Nikonie D90,
bede cie miał przed lutym :mrgreen:

czekałem na ta premiere i juz wiem co wybiore :) podobnie jak ty.
malkontenci niech sobie narzekają na te dodatki typu kręcenie filmów itd. no bo przecież to takie nieprofesjonaaalneee ...

Chodziło mi bardziej o te wyrafinowane samochody sportowe. Firma Porshe jest akurat przykładem komercjalizowania swoich aut o czym świadczy Cayane ,które było wielkim sukcesem firmy i dało jej nie bagatelne zarobki.

Nie wyobrażam sobie lamborghini ,ferrari ,Aston Martin czy też Zondy w nadwoziu SUV. A do takich porównałbym lustrzanki. Porshe to taki zaawansowany kompakt na którego i tak nie stać większości społeczeństwa :razz:

BOSE Surround system jest w takim samochodzie dlatego ,że ktoś się może powłuczyć 50 km/h przez miasto strasząc dzieci i uświadamiając przygłuchawym staruszką ,że całkiem dobrze słyszą. Taka moda na szpan.

dokładnie,
kicham na LV i możliwość robienia filmików,
jeżeli komuś to przeszkadza - jego problem,
jeżeli tylko można D90 robić zdjęcia
to co mnie obchodzi że będę miał 1 funkcje więcej na kółeczku,
włączę raz- bedzie dobrze ,

nie obchodzą mnie komentarze typu "całe D90 jest do "pupy"
bo może filmiki kręcić,

miałem K10-już nie mam,
na k20 mnie nie stać wiec wezmę D90 i (zgodnie z podpisem monastora)
pójdę robić zdjęcia i będę szczęśliwy

[ Dodano: Sro 27 Sie, 2008 16:28 ]
:mrgreen:

Cytat:
nie obchodzą mnie komentarze typu "całe D90 jest do "pupy"
bo może filmiki kręcić,

Trochę się wychylasz chyba bo ja nie zauważyłem żeby ktoś tak napisał :razz: Jeszcze nie wiadomo jaki ten aparat tak na prawdę do końca będzie .Najwięcej będzie wiadomo jak go ktoś po testuje. Mi osobiście nie chodzi o to ,że d 90 jest do pupy tylko o to ,że wolałbym żeby canon ,nikon itd... zajęli się czymś sensownym bo D90 to nie jest kompakt ,nie jest hybryda , i nie jest entry level nawet w którym bym na to patrzył z przymrużeniem oka ale to już całkiem poważny aparat ,który jest następcą bardzo poważnego d80 :razz:

R7 - Sro 27 Sie, 2008

Ja nie widzę nic złego aby aparat miał funkcję nagrywania filmików - nie chcesz? Nie używaj. Mówienie, że NIKON źle postąpił nie ma żadnego uzasadnienia nie ma sensu, póki nie będzie jakiegoś rozsądnego testu. D90 raczej będą kupowały tańsze firmy które zajmują się utrwalaniem ślubów itd.

R7 napisał/a:
nie widzę nic złego aby aparat miał funkcję nagrywania filmików - nie chcesz? Nie używaj.

DOKŁADNIE,
to jesyt bajer-fakt, ale czy to przekreśla cały aparat?

krewzszafy - Sro 27 Sie, 2008

tylko czekam kiedy pentax wprowadzi cyfrowy korpus z kółkiem czasów i czułości, priorytetem przysłony, matrycą 36x24, "normalnym" wizjerem, metalową obudową, może mieć AF ale tylko punktowy, może robić kolorowe zdjęcia, to wszystko w cenie 1500zł za korpusik. Dużo wymagam? Sądzę że po takie cudo ustawi się kolejka jak za PRLu po papier toaletowy. Można wkładać gadżety, ale niech produkuje się też coś dla tych, którzy chcą robić zdjęcia.

kamfil06 napisał/a:

to jesyt bajer-fakt, ale czy to przekreśla cały aparat?

Nie przekreśla! Przecież tego nie sugeruję ani nie chcę udowodnić więc nie wiem w czym problem :?:

W tym aparacie za mało poprawiono jego możliwości foto, aby traktować go jako coś prawie rewolucyjnego jak sie tu niektórzy nim podniecają. Dalej jest to zdecydowanie niższa klasa niż 40D/50D Canona. Migawka zaledwie do 1/4000s, karty SD, szybkość zaledwie 4,5 kl/s. To wszystko mało. To troche lepsze entry-level. Z gadżetami niefotograficznymi. Za rok lifting - dodadzą MP3 i coś tam jeszcze i będzie D80s.

k1caj_ns,
nie o chodzi o ciebie a o kilka wcześniejszych postwów...

[ Dodano: Sro 27 Sie, 2008 17:42 ]
karty SD

a co w tym złego :?:

szybkość zaledwie 4,5 kl/s

czy ja wiem czy zaledwie...
w k10 serie ustawiłem może ze 2x

To wszystko mało

dla większości "strzelców" aż naddto ( :?: )

Migawka zaledwie do 1/4000s

tak samo jest w większości nie-profesjonalnych aparatów- choć fakt
to może troche dokuczać...

specmisiek - Sro 27 Sie, 2008

kamfil06 napisał/a:

miałem K10-już nie mam,
na k20 mnie nie stać wiec wezmę D90
[ Dodano: Sro 27 Sie, 2008 16:28 ]
:mrgreen:
Zdrajco!!! :wink: :razz:
XGrzesX - Sro 27 Sie, 2008

Można podejść inaczej do filmów w D90. Powiedzmy, ze aparat ten ma możliwość zapisania podglądu na żywo. Ot taka dodatkowa funkcja związana z LiveView.
veenee - Sro 27 Sie, 2008

W tym aparacie za mało poprawiono jego możliwości foto, aby traktować go jako coś prawie rewolucyjnego jak sie tu niektórzy nim podniecają. Dalej jest to zdecydowanie niższa klasa niż 40D/50D Canona. Migawka zaledwie do 1/4000s, karty SD, szybkość zaledwie 4,5 kl/s. To wszystko mało. To troche lepsze entry-level. Z gadżetami niefotograficznymi. Za rok lifting - dodadzą MP3 i coś tam jeszcze i będzie D80s.

no ale przeciez D90 nie ma chyba ambicji konkurowac bezposrednio z 50D, wiec wszystko jakby sie zgadza?

R7 - Sro 27 Sie, 2008

Ale ciągle nie wiadomo jak ten aparat będzie robił zdjęcia. Jak będzie sobie radził z wysokim ISO.
Fakt, SD jest minusem , ale 4,5 kl/s i 1/4000 powinno wystarczyć rodzinnemu pstrykaczowowi.

ghost - Sro 27 Sie, 2008

Cytat:
To wszystko mało. To troche lepsze entry-level. Z gadżetami niefotograficznymi

Oczywiście można wybrać inne cechy wskazujące na bliskie sąsiedztwo z Eosem 40/50.
Np 2 kółka, porządny monitorek, wizjer z pryzmatem, pełne oprzyciskowanie.
Cytat:
Ale ciągle nie wiadomo jak ten aparat będzie robił zdjęcia

Matryca jest znana, więc wielkich niespodzianek bym się nie spodziewał.

R7 - Sro 27 Sie, 2008

ghost napisał/a:

Matryca jest znana, więc wielkich niespodzianek bym się nie spodziewał.

Wnioskując z tego jakość zdjęć będzie bardzo dobra bo matryca jest przecież z d300.

Monastor - Sro 27 Sie, 2008

R7, a w czym karty SD przeszkadzają rodzinnemu pstrykaczowi?
R7 - Sro 27 Sie, 2008

Są wolniejsze niż CF. Wolniejsze zgrywanie(przez czytnik) na komputer. Po za tym może dojść do czekania na zapis po trybie seryjnym. Jeżeli to nie przeszkadza to czemu nie.

specmisiek,

miałem mało przyjemne spotkanie
po którym wróciłem do domu bez aparatu...
wiec z tym zdrajcą to dyskusyjna sprawa :???:

R7 napisał/a:
Są wolniejsze niż CF

nowe SD ex. III sandiska są mają taką samą prędkość co CF extreme III

R7 napisał/a:
Wolniejsze zgrywanie(przez czytnik) na komputer.

hmm... nie mam karty CF żeby porównać ale z moim MicroMate SD-ki
zapierniczają aż miło...

mszczyrek - Sro 27 Sie, 2008

D90 w 6 slowach (wzorem Thoma Hogana:) - prawie d300 z zapisem LV i tanszy.

Czyli aparat prawie doskonaly (dla mnie). Nikon spelnil wszystkie moje zyczenia z wyjatkiem uzycia AF z D300, ale to by juz bylo za piekne.

Jedyne co mnie w tym momencie martwi to C50D (mam nadzieje ze te 1,5EV lepiej od 40D to przechwalki;)

[ Dodano: Sro 27 Sie, 2008 19:09 ]
P.S. Wiem ze prawie robi wielka roznice:) Ale dla mnie wystarczy:)

kamfil06,
Cytat:

miałem mało przyjemne spotkanie
po którym wróciłem do domu bez aparatu...
wiec z tym zdrajcą to dyskusyjna sprawa :???:

Co się stało? A raczej gdzie, bo co to nie trudno się domyślic. Współczuję.

jaad75 - Sro 27 Sie, 2008

Ok, obejrzałem, sobie filmy z D90 i już wiem, że mam problem ze sprzętem dla mojej dziewczyny z głowy. Właśnie o to jej chodziło - aparat dający jakość i GO lustra, ale z możliwością kręcenia filmów dobrej jakości. Nikomu z nas nie chce się montować, ani obrabiać filmów z kamery, a do kilku krótkich ujęć też nie opłaca się jej kupować. Ponadto, żeby dostać GO, takie jak zobaczyłem na filmikach z D80, musiałbym zainwestować w profesjonalną kamerę ładnych kilka tysięcy dolarów, a przy mojej niechęci do długiego filmowania jest to zbędny wydatek. Jedyny problem, to fakt konieczności zainwestowania kilka przyzwoitych szkieł Nikona...
BTW, jak parę lat temu pisałem na Cyberfoto, że lustro z możliwością kręcenia sekwencji wideo dałoby bardzo duże możliwości kreacji, to spotkało się to małym zrozumieniem... :roll:

No pewnie w Sączu bo tutaj niestety "chętnych" na dobry sprzęt nie brakuje...
kijos - Sro 27 Sie, 2008

jaad75, bo na tych forach jest za mało kobiet ;)
kamfil06, jaki nr seryjny twojego byłego aparatu?

Arek - Sro 27 Sie, 2008

Tak patrząc na specyfikację, to jest w zasadzie jeden krok w tył w stosunku do D80.
Nie podoba mi się kombinacja braku naturalnego ISO 100 i minimalnego czasu 1/4000 sek.
Mając ISO 100 i 1/8000 sek, zdarzało mi się tęsknić za ISO 50. A tutaj? Może być problem, choć to pewnie jakiś promil sytuacji zdjęciowych.

Jaad, a Twojej dziewczynie nie będzie przeszkadzać brak AFu i niedziałająca przysłona
przy filmach? Jak wstawisz jasne szkło, to nic Ci po fajnej GO, bo jak ruszysz ciut w
bok to będzie nieostre to co miało być ostre...

veenee napisał/a:

no ale przeciez D90 nie ma chyba ambicji konkurowac bezposrednio z 50D, wiec wszystko jakby sie zgadza?

To odpowiedź na niektóre wcześniejsze posty, że 50D jest według specyfikacji gorszy od D80.

Arek napisał/a:
Jaad, a Twojej dziewczynie nie będzie przeszkadzać brak AFu i niedziałająca przysłona
przy filmach? Jak wstawisz jasne szkło, to nic Ci po fajnej GO, bo jak ruszysz ciut w

Wiesz, na K10 ostrzy ręcznie, myslę, że tutaj też sobie poradzi... Myślę o jakimś zoomiku f/2.8 - np. 24-70, przy normalnych dystansach z GO chyba nie powinno być aż takich problemów...

Monastor napisał/a:
A raczej gdzie

w słonecznej angli, okolice centrum mojego miasta.

k1caj_ns napisał/a:
No pewnie w Sączu

w tym roku w PL nie byłem,
ale w ostatnie wakacje aparat miałem schowany i
gaz pieprzowy zawsze przy sobie...

tutaj za psikacza można mieć prze***

w każdym razie...
chyba się skusze na tą D90 :roll:

[ Dodano: Sro 27 Sie, 2008 20:46 ]
kijos napisał/a:
kamfil06, jaki nr seryjny twojego byłego aparatu?

nie mam najmniejszego pojęcia...

P_M_ - Sro 27 Sie, 2008

Marudzenie niektorych jest bardzo nie na miejscu. Bardzo by chcieli, zeby sprzet dla amatora mial te same ficzery, co profi.
Gadzeciarze wlasnie dostali kolejna zabawke i super. Mi sie ten aparat tez podoba. Ktos, kto chce byc lepszy niech zbiera na d300 lub d700, ewentualnie kupi "zabytkowy" 5D. To wciaz swietny aparat.
50D do gorszy aparat od d90 i od 40d. Ba! Nawet od 30D. Mniejsza o ficzery, kiedy matryca do bani. Moj dobry znajomy bardzo rozczarowal sie po przeczytaniu specyfikacji 50-ki i chyba jednak kupi 40d.
Jednak nie ma co ukrywac, ze d90 i 50d sa adresowane do zupelnie innego odbiorcy.

P_M_ napisał/a:
Mniejsza o ficzery, kiedy matryca do bani.

Skąd ten wniosek? Z lektury specyfikacji? :roll:

Paprycjusz - Sro 27 Sie, 2008

Arek napisał/a:

A jakim cudem filmik na stronie nikona zrobiony 14-24 jest przy przysłonie 4? ;)
Brak af to faktycznie problem, ale podobno mistrzowie filmu robią tylko na mf :P Drugim zgrzytem jest ten mikrofonik, jakość z niego musi być słaba. Mogliby dać wejście na porządny mikrofon.

Poza tym, to aparat niczego sobie, strasznie ciekawi mnie to 3D tracking z 11 polowym af. Szkoda, że nie ma kalibracji af. Jeśli matryca będzie tak obrazowała jak ta z D300, z pewnością w najbliższym czasie znajdzie się obok D50 w torbie. A filmy są super sprawą, już od dawna o tym mówiłem.

maput - Sro 27 Sie, 2008

Nie rozumiem psioczących tutaj na możliwość filmowania. Tak samo było kiedyś z AF, przesiadką na cyfrę, ostatnio LV. I jakoś wszystko szybko spowszechniało. Ba, gdyby któryś z producentów wypuścił aparat bez AF to wszyscy "znawcy" uznaliby to za strzał w kolano.
Nie twierdzę, ze kręcenie filmików lustrami stanie się powszechne, ale komu to przeszkadza, jeśli zdjęcia D90 robić bedzie dobre ? Matryca jest znana, procesor też. Wątpię żeby Nikon coś psuł, tylko po to żeby sekwencje video wprowadzić. Zresztą, dla mnie, to filmowanie, to nic innego jak zapisywanie LV na kartę. Za bardzo się nad tym raczej nie musieli natrudzić.
Trochę wydumane są argumenty o tym, ze przez wprowadzanie gadżetów cierpi rozwój podstawowych dla fotografii technologii. Praktycznie co rok mamy duży postęp w matrycach. AF też coraz lepszy. Szumy coraz mniejsze.
"Goły" aparat raczej do sprzedaży nie wejedzie, bo marketingowcy wszystkich firm wiedzą, że jeśli korpus A kupi 100 osób, to korpus A z dodatkowym LV kupi 150 osób, a jak się doda ruchomy monitorek, filmiki i tryby automatyczne to sprzeda się 250 sztuk. Po co więc wypuszczać wersję bez bajerów, skoro ewentualni nią zainteresowani i tak z konieczności kupią urządzenie wielofunkcyjne.
D90 to sprzęt dla amatorów i do ich potrzeb jest kierowany, natomiast najwięcej do powiedzenia w jego temacie mają profesjonaliści. Mi filmiki kompletnie w niczym nie przeszkadzają, mogą sobie być a używać i tak nie zamierzam, bo mam kamerę. Jak dodadzą mp3 i wodotrysk, to też mi to zwisa. Byle zdjęcia robił.

Aha.. i chcę go mieć ;)

stanisław - Sro 27 Sie, 2008

Przed dostaniem sie sprzętu w ręce użytkowników zawsze jest dużo emocji u tych , którzy pewnie kupią nowy sprzęt i u tych, którzy z definicji go nie kupią tylko dyskutują do upadłego aby zaistnieć na forum.
U tych drugich cała wiedza o sprzęcie to będzie właśnie specyfikacja techniczna.
A w takim przypadku trudno o merytoryczną ocenę.
Tak jest w stosunku do wszystkich marek
Po ukazaniu się E-3, na konkurencyjnym forum założono temat uwagi użytkowników E-3.
taka wymiana uwag jest cenna dla potencjalnych nabywców i dla producenta, jeżeli analizuje uwagi.
Ale oprócz tych co sprzęt mają na forum znajdują się także ci wieczni teoretycy i także dorzucają "dziegdziu do miodu" szczęśliwych posiadaczy.
Tak chyba będzie zawsze
Kamera w D90 to kolejny dodatek, który jednych jak widać cieszy, innych nie.
Ktoś mądrze napisał, że można mieć i nie używać. Ale jeżeli dają to brać- tak sądzę.
Pamiętam jak w TV pokazywano filmiki kręcone komórkami z fal tsunami, bo innych kamer nie było i są to dzisiaj dokumenty pokazujące tamtą rzeczywistość.
A kamera w D90 z definicji będzie lepsza, byleby tylko nie wpłynęła w istotny spoób na cenę.

troll - Sro 27 Sie, 2008

Bzdura jakas na kolkach. Nastepnym krokiem majacym zgnebic konkurencje bedzie wstawienie do lustrzanki modulu GPS i dorobienie antenki zeby mozna bylo w trakcie robienia zdjec zadzwonic do ukochanej (podajac jej przy okazji precyzyjna informacje nt. pozycji z GPSa).

...a jeszcze mi sie skojarzylo ze przeciez kawe jakos trzeba z rana zaparzyc...

Elian - Sro 27 Sie, 2008

Myśle że spartaczyli tą linie Nikona nie technicznie ale koncepcyjnie.

Cytat:
Myśle że spartaczyli tą linie Nikona nie technicznie ale koncepcyjnie.

Jakieś konkrety?
troll napisał/a:
Nastepnym krokiem majacym zgnebic konkurencje bedzie wstawienie do lustrzanki modulu GPS

Już od dawna są takie moduły i to głównie dla profesjonalnych puszek...

troll - Sro 27 Sie, 2008

jaad75 napisał/a:
troll napisał/a:
Nastepnym krokiem majacym zgnebic konkurencje bedzie wstawienie do lustrzanki modulu GPS

Już od dawna są takie moduły i to głównie dla profesjonalnych puszek...

Tylko po co? Zdjecia to zdjecia. Jak ktos ma skleroze i nie pamieta gdzie zdjecie zrobil to niech sobie zje buer-lecithin. Lustrzanka to do niedawna byl zaawansowany sprzet fotograficzny. Po czym wstawiono live view, kamere, GPSa (jak sie wlasnie dowiedzialem)- dolozyc tylko WiFi zeby sobie mozny bylo maile sprawdzic i taka mala grzalke zeby sobie malzonka mogla zrobic loczki na kempingu.

Tak rozumiem spartaczenie idei wyrazonej przez Eliana.

Jak masz tych zdjęć kilka tysięcy z różnych stron świata i potrzebujesz znać dokładną lokalizację, to robi się problem. Wbrew pozorom, to jest bardzo profesjonalna funkcja - nie każdy robi zdjęcia wokół swojego domu... Zapewniam Cię, że WiFi też już od bardzo dawna jest w użyciu i to zarówno w studiach, jak i u reporterów...
mgopt - Sro 27 Sie, 2008

Arek napisał/a:

Nie działa, w sensie nie można jej regulować w trakcie. Przed rozpoczęciem nagrywania można ustawić choćby f/16 i z taką przysłoną nagrywa.

MG

Profesjonalistom zdarza się robic podobne zdjęcia w dziesiątkach miejsc, a bezprzewodowy transfer plików prosto z aparatu jest w powszechnym użyciu, zwłaszcza wśród reporterów. Biega taki na przykład na zawodach sportowych i strzela fotki, a one od razu idą do redakcji, tam są przebierane i natychmiast wykorzystywane. W dobie internetu normalne jest pojawianie się newsów zaraz po tym jak jakieś wydarzenie ma miejsce, nie ma czasu na przebieranie i wysyłanie zdjęc. Zajmują się tym inne osoby podczas gdy fotograf robi już kolejne zdjęcia.
troll - Sro 27 Sie, 2008

jaad75 napisał/a:
Jak masz tych zdjęć kilka tysięcy z różnych stron świata i potrzebujesz znać dokładną lokalizację, to robi się problem. Wbrew pozorom, to jest bardzo profesjonalna funkcja - nie każdy robi zdjęcia wokół swojego domu... Zapewniam Cię, że WiFi też już od bardzo dawna jest w użyciu i to zarówno w studiach, jak i u reporterów...

Nie chce juz rozmydlac - masz racje co do globtroterow. Moze sie GPS przydac. I zrzut przez WiFi moze byc mniej klopotliwy. Ale ogolnie nie podoba mi sie idea robienia wszystkiego w jednym- lustrzanka, kamera - naprawde za chwile bedziemy mogli dzwonic i internet przegladac. Ja sie jeszcze dobrze zdjec nie nauczylem robic... :mrgreen:

troll napisał/a:
Nie chce juz rozmydlac - masz racje co do globtroterow.

Nie tylko o globtroterów chodzi - tag GPS-a bardzo ułatwia pracę ludziom w agencjach...

To jest taka zauważalna tendencja u niektórych, że aparaty przeszkadzają im w robieniu zdjęć. Sam się bałem o ten model, ale nie ma czego.
mnich - Sro 27 Sie, 2008

Jak zwykle w takich przypadkach bywa, najwięcej do powiedzienia mają Ci którzy aparatu nawet nie widzieli na oczy i w sumie sam aparat mało ich obchodzi. Do tego... żeby chociaż ta dyskusja gdzieś prowadziła, a tak mamy tylko mącenie wody.

Strach pomyśleć jaka jazda by była jakby Sony- jako pierwsze- wprowadziło lusterko z funkcją nagrywania filmów HD... A tak mymy pierwszego odważnego Nikona i dymu wielkiego nie ma.

Nikomu też nie należy na siłę wciskać nowości i ulepszeń. Tak jak MM nie potrzebuje bajerów z Photoshopa, tak naprzykład Pstrykacz nie potrzebuje nagrywania filmów w lusterku, jeszcze inny leci tylko na jotpegach, a ktoś zupełnie inny do dziś używa analogowej lustrzanki. I nie sięga nigdzie dalej zwrokiem poza swoją ciemnie.
To nie jest złe, złe jest tylko oburzanie się na nowości i nowinki techniczne.
Coś jeszcze?

mavierk - Sro 27 Sie, 2008

....nie wiem jak przebrnąłęm przez te tony narzekania na kręcenie filmików... ja mam komórkę i kręce filmiki tylko nią, nie czuję się z tego powodu gorszy, ba.. nawet cieszę się, że mam taką możliwość w momencie, gdy nic innego nie byłbym w stanie z sobą zabrać. To samo z jakością zdjęć w mojej komórce na iso 50 :) Tak samo będzie z d90 i filmikami - z początku wszyscy będą na niego psioczyć, tylko po co? Przecież i tak, jak ktoś nie chce, to nie korzysta, a dodatek w postaci kręcenia filmików na 90% w przeciągu kilku lat się przyda.
pawel23 - Sro 27 Sie, 2008

A wie ktoś ile minut takiego filmu z D90 zmieści się na karcie 4 gb?

mavierk, Mavierk ułożyłeś już zestaw stałek do tego nikosia? :razz: Bo zakładam ,że już się na niego zdecydowałeś tak jak na 1000d 450d i chyba jeszcze kilka :wink:
southorn - Sro 27 Sie, 2008

Witam.

Zapewne za 5 lat każdy aparat będzie miał znaczną część "nowości" D90 albo i więcej. Tym samym każdy z nas będzie miał to na codzień w swoich urządzeniach, szkoda nerwów panowie.

Gdzieś w internecie pojawiła się teza, że wkrótce rozwój technologiczny dotrze do poziomu zapisu obrazu w czasie rzeczywistym w wysokich rozdzielczościach co spowoduje zrównanie kamer z aparatami i zmieni podejście do fotografowania.
Jeżeli już dziś Nikon D90 potrafi zapisać 24kl./s w rozdzielczości 1280x720 to niebawem ten rozmiar w nowszych produktach będzie się zwiększał i możliwe, że za jakiś czas nie będzie się robić zdjęć tylko kilkusekundowe nagrania i z nich będą wybierane poszczególne klatki (zdjęcia).

Tempo rozwoju jest tak szybkie, że szkoda czasu na marnowanie energii na kłótnie co "powinno być a co nie", lepiej skupić się na ocenie tego co udostępniają nowe aparaty i wyciągnąć z tego jak najwięcej dla siebie.

Czytam Optyczne.pl od pewnego czasu i jak mało w którym forum każdy temat jest przepełniony "wojenkami" między systemowymi, walki między użytkownikami na "teorie i jedynie słuszne spojrzenie na fotografię" i "przepychanki kto wie więcej i jest mądrzejszy od wszystkich".
Dużo jest tutaj wiedzy, fachowych opinii i porad ale "filtrowanie" z 3/4 spamu i bezprzedmiotowych dyskusji zanim dotrze się szukanej informacji jest naprawdę meczące.

Pozdrawiam, Wojtek.

southorn napisał/a:
możliwe, że za jakiś czas nie będzie się robić zdjęć tylko kilkusekundowe nagrania i z nich będą wybierane poszczególne klatki (zdjęcia).

To już jest możliwe - patrz Casio F1...

mnich - Sro 27 Sie, 2008

My tu ćwiczymy pisanie ze zrozumieniem i czytanie ze zrozumieniem... tego co się napisało :mrgreen: łatwo nam nie idzie. :)

Co do tematu...
southorn napisał/a:
Gdzieś w internecie pojawiła się teza, że wkrótce rozwój technologiczny dotrze do poziomu zapisu obrazu w czasie rzeczywistym w wysokich rozdzielczościach co spowoduje zrównanie kamer z aparatami i zmieni podejście do fotografowania.

Myślę że rejestracja i przesył obrazu na żywo, należy też do tego uwzględnić. każdy będzie mógł poprowadzić taką swoją objazdową telewizje LIVE

BTW: Mikrofala z aparatem... ciekawe połączenie

mavierk - Czw 28 Sie, 2008

k1caj_ns napisał/a:
mavierk, Mavierk ułożyłeś już zestaw stałek do tego nikosia? :razz:
0_o? Czy wybieranie stałek jest na tyle ciężkim przedsięwzięciem, żebyś nie był w stanie sobie poradzić z tym, co by pasowało? Czy po prostu brak Ci wyobraźni? Zdecydowałem się ostatnio na 40d, fundusze jednak mi na to nie pozwolą.

A co do filmików: jak coś jest, to warto zastanowić się, jak to dobrze wykorzystać, a nie narzekać, że jest...

fafniak - Czw 28 Sie, 2008

Po pierwsze normalne kamery z normalnymi obiektywami nie maja AF.
Po drugie rozmiar klatki w polaczeniu z dobrej klasy szklami staloogniskowymi daje fantastyczna plastyke i mozliwosci kreacji sceny
Po trzecie za te4000-5000 zl otrzymujemy fantastyczna mozliwosc rejestracji ujec ktorych jakosc i plastyka jest na poziomie kamer za kilka/kilkanascie tysiecy dolarow.
Jedynym problemem jest dzwiek (przy ambitniejszych realizacjach)
Po czwarte ........w tym momencie powstala wada inna... :twisted: kwestia ergonomii przy rejestracji video :razz: - tu trzymanie sprzetu tak jak fotograficznego jest niezbyt dobre :razz:

..
szkoda ze pentax mial tylko 21 klatek na sekunde

jaad75 - Czw 28 Sie, 2008

fafniak napisał/a:
Po czwarte ........w tym momencie powstala wada inna... :twisted: kwestia ergonomii przy rejestracji video :razz: - tu trzymanie sprzetu tak jak fotograficznego jest niezbyt dobre :razz:

Dokładnie to mi się nasunęło... Ale i tak opcja bardzo mi się podoba...

Itey - Czw 28 Sie, 2008

pawel23 napisał/a:
A wie ktoś ile minut takiego filmu z D90 zmieści się na karcie 4 gb?

nie wiem ile sie zmieści, ale jeśli dobrze doczytałem to filmy są ograniczone długością do 5min.

k1caj_ns - Czw 28 Sie, 2008

mavierk napisał/a:
żebyś nie był w stanie sobie poradzić z tym, co by pasowało? Czy po prostu brak Ci wyobraźni?

Po co te nerwy? To tylko taki żart i myślałem ,że tak to odbierzesz.

jaad75 - Czw 28 Sie, 2008

Itey napisał/a:
nie wiem ile sie zmieści, ale jeśli dobrze doczytałem to filmy są ograniczone długością do 5min.

Nie filmy, tylko długość jednego ujęcia i to w HD... W niższej rozdzielczości do 20min na ujęcie. Na karcie 4GB zmieści się 14min w najwyższej rozdzielczości.

mszczyrek - Czw 28 Sie, 2008

Juz widze filmowcow amatorow krecacych D90. Trzeba tylko jakis stelarz dorobic i dzwiek zgrywac na cos zewnetrznego.... Ale czasy, kamera HD z prawdziwa optyka za 999$... I robi zdjecia do tego! Serio!
marcin85 - Czw 28 Sie, 2008

http://www.imaging-resour...S/D90/D90A7.HTM
veenee - Czw 28 Sie, 2008

"osiagi" jesli chodzi o szum - jak w D300
komor - Czw 28 Sie, 2008

Ledwo dwa dni człowiek na forum nie wchodzi a tu 15 stron o nowym Nikosiu natłukli... :lol:

MM napisał/a:
Ja ze swojego tylko dzwonię, sporadycznie wysyłam sms-y i korzystam z notatnika, kalendarza. Obcy mi tam internet, mms-y, gry, zabawy w dzwonki czy obrazki o filmach czy zdjęciach nie wspomnę.

MM, złapałeś się we własną pułapkę, bo skoro z telefonu nie tylko dzwonisz, ale korzystasz z kalendarza czy notatnika, to znaczy, że zaakceptowałeś wielofunkcyjność Twojej komórki i fakt, że można z niej nie tylko zadzwonić. Kwestia czy korzystasz z gier, internetu czy dzwonków jest tu drugorzędna i zależy po prostu od Twoich przyzwyczajeń, potrzeb i możliwości aktualnego telefonu/techniki.

Akurat co ja co, ale perspektywa taka, że telefon komórkowy stanie się naszym uniwersalnym komunikatorem (rozmowa GSM, komunikaty SMS, komunikatory internetowe typu GG, AIM, Skype), lokalizatorem naszego położenia i podpowiedzią drogi (odbiornik GPS, mapy i usługi dodane) oraz np. analizatorem stanu naszego zdrowia – to mi się podoba. Jak w filmach s-f :) tylko mamy to już dzisiaj. To, że przy okazji można mieć rozrywkę (muzyka, gry) oraz inne przydatne czasem funkcje multimedialne (zdjęcia, filmy) to tylko się cieszyć.

Ale oczywiście zgadzam się z ubolewaniem, że marketingoidy przesadzają, pakują mnóstwo funkcji z których nieraz ciężko skorzystać, bo nie każda firma myśli o uproszczeniu obsługi, ale o zapchaniu tabelki "Features" na ulotce reklamowej. Odbywa się to też kosztem niezawodności (zawieszające się telefony? wirusy?) i prądożerności. Megapiksele w komórkach, autofocus czy zoom? To już dla mnie przesada, ale może to tylko moja bariera psychologiczna, taka jak u MM z internetem w komórce. To co dla młodych jest oczywistością dla starych pierników (mówię o sobie) może być ciężkie do zaakceptowania. Ale to nie zawsze jest wina marketingu, czasem jest to wina mentalności piernika. :)

Co do nowego Nikosia D90, to mnie filmowanie nie przeszkadza, bo dołożenie tej funkcji raczej nie odbyło się kosztem jakości fotografowania, jak sądzę. Możemy jęczeć na wzrastającą ilość megapikseli w aparatach (np. w nowym Canonie 50D), bo coraz częściej nie przekłada się to na jakość (zobaczymy jak będzie w 50D), więc jest to działanie czysto marketingowe, a takie postrzegam za złe i zwyrodniałe (sorry, marketingowcy). Obejrzałem właśnie kilka tych filmików z D90 i jestem pod wrażeniem. Mała głębia w kamerze wideo, do tego HD. Jest w tym potencjał. A jak sobie ktoś podepnie manualny obiektyw z pierścieniem przysłony to sobie może i pozmienia tę przysłonę w trakcie filmowania? :) Nie wiem tylko czy pomiar światła będzie wtedy prawidłowo działał.

Itey napisał/a:
No i bomba, i dla takich właśnie ludzi Nokia przygotowuje drugą wersję E51 bez kamery.

Komórki w wersjach bez kamery, z tego co wiem, przygotowywane są na potrzeby korporacji, w których nie wolno wnosić do biura żadnego sprzętu służącego potencjalnie do szpiegostwa przemysłowego/biznesowego. To jest całkiem spory segment rynku, jak słyszałem. Może potwierdzi to ktoś siedzący w rynku GSM.

Zresztą co tu dużo mówić. Kręcenie filmików z pr. 24 kl./s to tylko namiastka kamery.

Dlaczego tak sądzisz? To „szlachetna” kinowa prędkość. :) Coś jak matryca 35 mm... :)

k1caj_ns napisał/a:
muad, Właśnie trochę mylisz pojęcia. Bo samochody sportowe za równo 50 lat temu jak i teraz nie mają nawet radia nie wspominając już o klimatyzacji itp... Bo widzisz chodzi o jak najmniejszą masę i jak największą moc (pomijam kwestię prowadzenia itd... można się rozwodzić nad tym długo).

Błąd. Małą masę i dużą moc auta sportowe mogą mieć od dość dawna. To co się zmieniło, i pewnie o to chodziło Muadowi to zawieszenie, czyli sposób prowadzenia się. To jest rewolucja, która odróżnia auta z lat 50-tych czy 60-tych od tych choćby 10-letnich. Dziś ja moim rozklekotanym, 13-letnim Golfem III mogę z zakręt wejść bezpiecznie z taką prędkością, z jaką sportowy Mercedes z lat 50-tych wysypałby się do rowu, szczególnie na takim typie ogumienia, jaki był dostępny wtedy... Może kierowca rajdowy dałby temu radę, ale raczej nie młody Kubica, ale jakiś stary wyga, który zna odpowiednią technikę jazdy jaką stosowało się w „kanapowcach” z lat 50-tych... :)

maput - Pią 29 Sie, 2008

Patrząc na pierwsze sample wydaje się że Nikon nic w jakości obrazu w porównaniu do D300 nie skopał. Na 90% jestem już pewien przyszłego zakupu.

A Ci którzy o D90 tylko debatują, nie myśląc o zakupie, niech sobie dalej psioczą na te straszne przeładowanie gadżetami. Ich sprawa.

henk - Pią 29 Sie, 2008

W takim razie mam pytanie - czy w związku z wejściem D90 na rynek jest szansa na wyraźny spadek ceny D300 w krótkim czasie?
MC - Pią 29 Sie, 2008

henk, ja bym na to nie liczyl. To nie sa bezposredni konkurenci, chociaz cena D300 bedzie spadac z czasem.
henk - Pią 29 Sie, 2008

Kilka razy w tym temacie przewinęła się opinia że D90 jest bardzo podobny do D300
Wiadomo że mniejszy i pozbawiony kilku funkcji starszego brata (nie wnikałem specjalnie w dane techniczne) ale zbliża się do do niego co może skłonic potencjalnych kupców D300 do zakupu D90
Po niedługim czasie D90 powinien znacznie staniec gdy już utraci status nowości, wtedy spodziewam się że ogromna większośc wybierze D90 i Nikon będzię musiał temu zaradzic obniżając cenę D300
D700 też jest nowy i niedługo pewnie stanieje (chociaż nie tak bardzo - pełna klatka ma swoje przywileje) i moim zdaniem klienci szukający aparatu w zakresie od D90 do D700 będą wybierac jeden z tych dwóch omijając D300

Arek - Pią 29 Sie, 2008

Możesz prześledzić wahania ceny D80 i D200, jest tutaj pełna analogia do D90 i D300.
henk - Pią 29 Sie, 2008

Arek, Nie do końca
Za czasów D80/D200 Nikon nie miał nic w klasie D700
Jeśli ktoś chciał więcej niż D80 to był skazany na D200
Strasznie drogiego D2 nie biorę pod uwagę, teraz też mamy D3

komor - Pią 29 Sie, 2008

Ja się nie znam na cenach, ale nie widzę powodu spadku ceny D300. Jakoś tak myślę, że D90 jest dla kogoś, dla kogo to będzie szczyt wydatków i „korona” wyposażenia, natomiast D300 jest dla kogoś, dla kogo to będzie dopiero początek wydatków – na szkła...
Oczywiście mówię o rynku krajów cywilizowanych, bo u nas panują inne stosunki cenowo-płacowe i D90 może być super-profesjonalną puszką zawodowego fotografa...

konczako - Pią 29 Sie, 2008

http://d90.fotopolis.pl/index.php?n=7753
AQQ - Sob 30 Sie, 2008

znalezione przypadkowo w google:

" ... a d90 już opluwają na optycznych ... "

:)

MC - Sob 30 Sie, 2008

Ciekawe. Moze to nowy rodzaj testu na uszczelnienia aparatu :evil:
konczako - Sob 30 Sie, 2008

Tak szczerze mówiąc po dłuższym zastanowieniu to jednak chyba można mówić o pewnej rewolucji. Nowym Nikonem na pewno zainteresują się osoby, które z utęsknieniem czekały na następcę osiemdziesiątki, ale także osoby zainteresowane filmem. Oczywiście nie chodzi mi o jakiś profesjonalnych filmowców, ale o hobbystów. Dysponując takim Nikonem i talentem?? Hm....Sądzę, że na festiwalach filmowych zwiększy sie teraz ilość krótkich filmików.
A jeśli ktoś ma dwie pasje?? - Fotografie i film a nie jest na tyle bogaty żeby pozwolić na realizowanie się w obydwu?
Sam kiedyś interesowałem się animacją 3D (konkretnie program 3Ds max) i np. wyanimowanie takich pędzących kul jak z Matrixa nie było rzeczą strasznie trudna. Większy problem był właśnie w tym, że do takiej animacji przydałyby się dobrej, jakości klatki filmowe.

Itey - Sob 30 Sie, 2008

dlaczego tylko krotkich - widziales kiedys ujecie, ktore trwa wiecej niz 5min? Poza filmem Rejs oczywiscie ;)
Jak masz dosc kart pamieci to mozesz nawet pelnometrazowy nakrecic :) Potrzebny tylko zapal ;)

konczako - Sob 30 Sie, 2008

Hm... Jak jest zapał i talent to można prawie wszystko - to prawda:) Wielu użytkowników optycznych o tym zapomina. I nie chce mi się powtarzać "zdjęcie robi ........" Kto zna poprawną odpowiedź?? :lol:
goltar - Sob 30 Sie, 2008

Wątek samochodowy został przeniesiony TUTAJ.
maput - Sob 30 Sie, 2008

Komputronik już oferuje. Cena na początek taka se, ale można się było tego spodziewać.
P_M_ - Sob 30 Sie, 2008

AQQ napisał/a:
znalezione przypadkowo w google:

" ... a d90 już opluwają na optycznych ... "

:)

Np. na www_nikon_org_pl.
Prawde powiedziawszy to opluwajacych mozna znalezc i tu, i tam. Wielu nawiedzonych uwaza mozliwosc filmowania w lustrzance za sacrum profanum. Zwazywszy, ze lustrzanki juz od jakiegos czasu posiadaly taka mozliwosc i kwestia czasu byla implementacja tej funkcji w sofcie, to nie jestem tym zaskoczony i nie obeszlo mnie to specjalnie.
To jest zabawka dla gadzeciarzy, ktora zrobi takze swietne foty, jesli bedzie trzymal ja w reku fotograf, a nie lama. Mysle, ze ten aparat to strzal w dziesiatke i nikon sporo na tym zarobi, a my zaoszczedzimy, bo zapowiada sie wojenka cenowa.

AQQ - Sob 30 Sie, 2008

P_M_ napisał/a:
zapowiada sie wojenka cenowa.

I bardzo dobrze :)
Ja czekam na starcie następcy 5D z D700 i ew. odpowiedz Nikona.
Tak czy owak, powinno mieć to w perspektywie roku dobry wpływ na ceny.

jaad75 - Sob 30 Sie, 2008

P_M_ napisał/a:
To jest zabawka dla gadzeciarzy

A ja przypuszczam, że to może się okazać altrnatywą dla badziewnych amatorskich kamerek dla osób z artystycznym zacięciem i niechęcią do wydawania grubych tysięcy dolarów na profesjonalny sprzęt filmowy...

P_M_ - Sob 30 Sie, 2008

jaad75 napisał/a:
P_M_ napisał/a:

A ja przypuszczam, że to może się okazać altrnatywą dla badziewnych amatorskich kamerek dla osób z artystycznym zacięciem i niechęcią do wydawania grubych tysięcy dolarów na profesjonalny sprzęt filmowy...

Nie oczekuj zbyt wiele. Tryb kamery ma spore ograniczenia w d90. Sony bedzie mialo latwiej ze swoim LV. Po drugie limit czasowy. Po trzecie przydalby sie obiektyw trzymajacy ostrosc przy zoomowaniu, bo rak zaczyna brakowac.
Z trzymaniem lusterka nieruchomo ludzie sobie jakos poradza. Kiedys omal nie oplulem motora, jak zobaczylem, co mozna sklecic z kamery hv30, pierscieni posrednich, jasnej stalki, monitora lcd, mikrofonu i paru innych dupereli.
Tak, czy inaczej, ten aparat mi sie bardzo podoba.

jaad75 - Sob 30 Sie, 2008

P_M_ napisał/a:
Tryb kamery ma spore ograniczenia w d90.

Jakieś, o których nie wiem? Bo te, o których wiem, czyli MF i brak możliwości zmiany przysłony w trakcie trwania ujęcia oraz ograniczenie ujęcia do 5min ( :mrgreen: ), jakoś mi nie przeszkadzają. Jedynie ergonomia będzie problematyczna.
P_M_ napisał/a:
Po trzecie przydalby sie obiektyw trzymajacy ostrosc przy zoomowaniu, bo rak zaczyna brakowac.

Większość nowoczesnych obiektywów trzyma...

davaeorn - Sob 30 Sie, 2008

jaad75 napisał/a:
P_M_ napisał/a:

czy sugerujesz że niema nic pomiędzy badziewnymi amatorskimi kamerami i profesjonelnym sprzętem filmowym za grube tysiące dolarów?? bo ja uważam że już za 3k złotych kupisz całkiem dobrą kamerę - HD, 10x zoom optyczny, dobry sensor...

tak na marginesie - ciekawe czy gdyby canon zrobił podobny "myk" i wladował kręcenie filmów do np. 50D, miałbyś podobne zdanie na ten temat :P :cool:

fafniak - Nie 31 Sie, 2008

davaeorn napisał/a:
sugerujesz że niema nic pomiędzy badziewnymi amatorskimi kamerami i profesjonelnym sprzętem filmowym za grube tysiące dolarów?? bo ja uważam że już za 3k złotych kupisz całkiem dobrą kamerę - HD, 10x zoom optyczny, dobry sensor...

Prosze podaj te kamery ktore beda mialy dobrej klasy szklo - najlepiej mozliwosc zmiany tego szkla.
Moze ktoras z tych kamer posiada nawet niewymienny obiektyw o stalym swietle?
Czy ktoras z tych kamer ma tak duzy sensor?
Podpowiem ze te szkielka w tych kamerkach sa wyjatkowo malo odporne na kurz - zbieraja wszystko co popadnie :twisted:
Dodajmy do tego straszna prace pod swiatlo...

davaeorn - Nie 31 Sie, 2008

Proszę bardzo... Nie wiem do czego się można tej kamerce przyczepić :) W klasie semi-pro oczywiście - nie w klasie sprzętu za grube tys $... a jasność obiektywu niestety zmienna... od f/1.8 do f/1.9 :P

LINK

Wujek_Pstrykacz - Nie 31 Sie, 2008

Nie no żeby tyle dyskusji o badziewnej funkcji kamerki w lustrzance. Fuj. Taką kamerkę to co najwyżej w telefonie można zastosować, a nie w aparacie pozycjonowanym prawie w klasie średniej.
Jesienny - Nie 31 Sie, 2008

Im dłuższa ta dyskusja, tym bardziej mam ochotę się przekonać sam jak to działa ;)
Choć filmy to mnie jako animacje lalkowe bardziej interesują ;)

No włąśnie dyskusja długa, nudna, a nikt tego aparatu jeszcze nie miał w ręku, żeby przekonać się ile jest wart. Ale z tymi filmami to ewidentny chwyt marketingowy. Dobrej jakości nie będzie to widać z danych zaprezentowanych przy okazji prezentacji. Oby foty robił dobrze.
k1caj_ns - Nie 31 Sie, 2008

No właśnie myślę ,że nie można oczekiwać jakości ,którą mamy w kamerach za 2k bo to byłoby nie dorzeczne... Ale nie ma co mówić na zapas. Poczekamy ,zobaczymy i kolejne 17 stron do wątku się dorzuci :razz:
MC - Nie 31 Sie, 2008

Ale z tymi filmami to ewidentny chwyt marketingowy

I dzieki temu juz 17 stron wyprodukowalismy. Wielu z nas pewnie bedzie chcialo go pomacac i sprawdzic. Niektorzy moze kupia. A o 50D "tylko" kilka stron...

MC napisał/a:
A o 50D "tylko" kilka stron...

To wbijam w tamten temat bo jeszcze ktoś pomyśli ,że 50 d gorszy skoro mniej sie o nim dyskutuje :wink:

Bo i o czym tam dyskutować. D90 niesie ze sobą jakąś zmianę myślenia - kontrowersyjną, ale zawsze jest o czym porozmawiać.

C50D "to tylko" nowa matryca, której działanie do testów pozostanie zagadką tak naprawdę. Trzy sample, które zobaczyliśmy rewelacją nie są.

Tam dyskusja zacznie się na całego po tym jak już ktoś dostanie to nowe cudo w ręce i zacznie testować.

EDIT: Tak na prawdę znacznie ciekawszy jest w tej chwili system Micro Four-thirds, do którego niedługo dołączy samsung ze swoimi pomysłami. Gdyby jeszcze tak sigma do nich dołączyła i wypuściła takie DP1 z wymienną optyką i Fevonem to by było coś.

mnich - Nie 31 Sie, 2008

Canonierom, widzę , żal że nie mówi się o ichnich nowościach duzo i przychylnie. A my tu mamy kontrowersyjną konstrukcje, która może się okazać kolejnym dobrym krokiem Nikona. Tylko sie cieszyć.

jest taka zasada że lepiej żeby mówili źle niż nie mówili wcale, no i po części nikon zadbał o to... :P Kamera nikomu do niczego nie potrzebna, ale jest o czym gadać i tyla... :P
mnich - Nie 31 Sie, 2008

davaeorn napisał/a:
Kamera nikomu do niczego nie potrzebna

mi zupełnie zbędna.

davaeorn, co do kamerki - jak zaczniesz kiedys pracowac kamerami gdzie mozna recznie ustawiac ostrosc na obiektywie (mechanicznie - nie elektrycznie) jak zbaczysz jak pracuja obiektywy malych kamer - zaczniesz doceniac szkla w swoim aparacie ..... :razz:
dodam ze jest troche firm trzecich ktore produkuja przejsciowki do kamer DV/DVCAM HD tak aby mozna bylo podlaczyc szkla od aparatow
ale EOT - chyba nie ma sensu dalej tego ciagnac

jaad75 - Nie 31 Sie, 2008

k1caj_ns napisał/a:
No właśnie myślę ,że nie można oczekiwać jakości ,którą mamy w kamerach za 2k bo to byłoby nie dorzeczne...

Można oczekiwać jakości nieporównywalnie lepszej. I dlatego to jest dla mnie najciekawsza funkcja tego aparatu.

[ Dodano: Nie 31 Sie, 2008 18:05 ]
davaeorn napisał/a:
Proszę bardzo... Nie wiem do czego się można tej kamerce przyczepić :) W klasie semi-pro oczywiście - nie w klasie sprzętu za grube tys $... a jasność obiektywu niestety zmienna... od f/1.8 do f/1.9 :P

Wiesz jaki ta kamerka ma rozmiar sensora? 1/5"... Mniejszy niż najmniejsze matrycki w kompaktach... Jaką chcesz tym uzyskać plastykę ujęcia?

Jaad proszę powiedz mi czy jeśłi by canon wypuścił lustrzankę z kamerą to używałbyś tych samych argumentów co teraz - chwaląc pomysł z kamerą - czy nie?? :P

ja chciałbym żeby ta kamera była najmniej ciekawą funkcją tego aparatu... bo jeśli będzie najciekawszą, to strach się bać jakości zdjęć... bo to już by był dramat...chwalić lustrzankę za kamerę a o zdjęciach milczeć...

davaeorn napisał/a:
Jaad proszę powiedz mi czy jeśłi by canon wypuścił lustrzankę z kamerą to używałbyś tych samych argumentów co teraz - chwaląc pomysł z kamerą - czy nie?? :P

Nie obchodzi mnie kto wypuścił lustrzankę z taką funkcją - byłaby dla mnie równie ciekawa w Canonie, co w Sony. Zresztą możesz zobaczyć, że już 2 lata temu o tym pisałem:
http://www.cyberfoto.pl/t...htm#post1392685
http://www.cyberfoto.pl/t...htm#post1393117

[ Dodano: Nie 31 Sie, 2008 18:23 ]
Dobrej jakości nie będzie to widać z danych zaprezentowanych przy okazji prezentacji

A widziałeś klipy Chase'a Jarvisa, choćby ze strony Nikona? Jeśli nie widzisz potencjału, to współczuję...

davaeorn napisał/a:
Jaad proszę powiedz mi czy jeśłi by canon wypuścił lustrzankę z kamerą to używałbyś tych samych argumentów co teraz - chwaląc pomysł z kamerą - czy nie??
o ile pamietam jaad75, uzywa nadal pentaxa - wiec chyba kompletnie "wisi" mu ktory z 2 gigantow wypuszcza tki sprzet... :razz:
[b]davaeorn[/b - podam ostatni przyklad....moze to cie przekona.
Wyobraz sobei ze na tej malej kamerce chcesz wyraznie wydobyc glowna postac - poprzez dosc dobre rozmycie pierwszego planu i tla....zeby zrobic to na malej kamerce z malym sensorem - trzeba zwykle naprawde dluugiej lufy. To stwarza problem z drganiem obrazu, wybraniem miejsca do zdjec z duzym odejsciem, wymaga tez bardzo dobrego statywu z dobra glowica przy panoramowaniu......
Posiadajac sprzet klasy D90 z ta funkcja wsadzasz szklo typu...50-85mm i na pelnej dizurze zalatwiasz sprawe....nie zamartwiajac sie o problemy jakie wystepuja przy naprawde dlugich ogniskowych (te najwazniejsze juz wymienilem)

mavierk - Nie 31 Sie, 2008

jaad75 napisał/a:
A widziałeś klipy Chase'a Jarvisa, choćby ze strony Nikona? Jeśli nie widzisz potencjału, to współczuję...
Potencjał, nie potencjał... warto coś mieć, niż tego nie mieć, chyba że raka :neutral:

Widze niesamowity potencjał :mrgreen: i jak wróżka z Mikołowa widze też rychły upadek kamer. Należy już współczuć producentom takowych. Nadchodzi wielki Nikon D90 - kiler na rynku kamer :mrgreen:

Ciekawe, że dostrzegasz różnice w plastyce obrazu z kompakta i lustrzanki, a zdajesz się nie zauważać kolosalnego postępu jakościowego jeśli mówimy o dokładnie tym samym zjawisku w przypadku ruchomych obrazów... :roll:

Ja poprostu nie traktuje poważnie amatorskich filmików, najczęściej bez pomysłu. A jeżeli chcemy mówić o jakości to niestety możemy rozmawiać o innej kategorii sprzętu do ruchomych obrazach. Ale to już nie ten temat. Sorki.

Jeśli faktycznie ten nikon jest taki dobry w tym filmowaniu (nie wiem bo sampli nie widziałem) to zastanawiam się po co produkuje się w ogóle kamery powiedzmy klasy średniej,amatorskiej. Można przecież już kupić nikona d 90 i ma się super plastykę itd... :?: Dlatego zastanawiam się jak to na prawdę będzie wyglądało.

k1caj_ns napisał/a:
Dlatego zastanawiam się jak to na prawdę będzie wyglądało.

Ale to widziałeś? Daje niejakie pojęcie o możliwościach:
http://chsvimg.nikon.com/...d90/en/d-movie/
Jak wygląda rozdzielczość 720p, to chyba wiesz?

[ Dodano: Nie 31 Sie, 2008 20:39 ]
A jeżeli chcemy mówić o jakości to niestety możemy rozmawiać o innej kategorii sprzętu do ruchomych obrazach.

No właśnie o tym mówię. To jest rewolucja o tyle, że żeby uzyskać takie efekty, do tej pory potrzebny był sprzęt za kilkanaście tysięcy dolarów.

No teraz to już wchodzimy w tematy filozoficzne. A po internecie krąży sporo ciekawych amatorskich filmików, oczywiście znacznie więcej jest zwykłego badziewia. Ale dokładnie taką samą analogię można odnieść do zdjęć, obrazów, utworów muzycznych i innych działań.

Można przewidzieć, że d90 w sprawnych rękach da i dobre zdjęcia i dobre filmy, choć na pewno nie jest to profesjonalna kamera, ani profesjonalny aparat.

Przyznaję się bez bicia ,że zmieniam zdanie o 180 stopni jeśli faktycznie tak będzie to wyglądało w d 90 . Daje możliwości ogromne i to za całkiem niewielkie pieniądze. Ciekaw jestem czy wrzucą to do 5d mk II. Do kręcenia moich amatorskich filmów parkour i 3 run taka funkcja sprawdziłaby się świetnie.

Ja powiem coś przekornego. Jak byłem młodszy to zbierałem katalogi (prospekty) aparatów foto. Jakie w nich były super piękne przykładowe fotki - mówie miód. Kupiłem w życiu już pare aparatów foto i obiektywów i co? Okazało się, że przeciętny człowiek to znaczy ja nigdy nie potrafiłem wyciągnąć ze sprzętu tej perfekcji jak na reklamie. To samo dotyczy się tej kamerki w Nikonie. Współczuje już tym zawiedzionym użytkownikom D90 jak ich filmy będą do bani i będą żalić się na marną jakość. No chyba że im duma na to nie pozwoli. Mieliśmy już na forum podobne sytuacje.

Ale przecież to są tylko narzędzia - wiadomo, że wszystko zależy od tego jak zostaną wykorzystane...
konczako - Pon 01 Wrz, 2008

Ja powiem coś przekornego. Jak byłem młodszy to zbierałem katalogi (prospekty) aparatów foto. Jakie w nich były super piękne przykładowe fotki - mówie miód. Kupiłem w życiu już pare aparatów foto i obiektywów i co? Okazało się, że przeciętny człowiek to znaczy ja nigdy nie potrafiłem wyciągnąć ze sprzętu tej perfekcji jak na reklamie. To samo dotyczy się tej kamerki w Nikonie. Współczuje już tym zawiedzionym użytkownikom D90 jak ich filmy będą do bani i będą żalić się na marną jakość. No chyba że im duma na to nie pozwoli. Mieliśmy już na forum podobne sytuacje.

To nie znaczy, że ktoś nie będzie potrafił osiągnąć tej „perfekcji” a nawet zrobić jeszcze coś lepszego. To jest jasne, że 99% tych, co kupi Nikona i będzie myślało ze jak już go ma to będzie kręcić super filmiki i także im współczuje :evil: . Ale znajdą się osoby, które napewno wykorzystają ten potencjał. To samo się tyczy zdjęć i lustrzanek. Nie każdy przecież posiada słuch muzyczny, zdolności artystyczne, talent plastyczny i tak samo nie wszyscy będą robic genialne zdjęcia.

Zresztą, jeśli poświęca się swój zapał tylko na sprzęt a "Fotografia" jest tylko dodatkiem to jak można dojść do wartościowych zdjęć?

Itey - Pon 01 Wrz, 2008

Ja powiem coś przekornego. Jak byłem młodszy to zbierałem katalogi (prospekty) aparatów foto. Jakie w nich były super piękne przykładowe fotki - mówie miód.

ale chyba nie ma co się martwić, kiedyś czytałem artykuł gościa z targów, który 'przyjżał się sprawie' i okazało się, że niemal wszystkie zdjęcia reklamujące aparat były wykonywane studyjnymi w stylu mamiya itp. Ot taki 'chłyt małketingowy' ;)

MC - Pon 01 Wrz, 2008

Sample juz sa na dpreview:
http://www.dpreview.com/n...mplegallery.asp
Wiekszosc na ISO200 :razz:
Na ISO400 juz mozna dostrzec szumik, na 3200 pokazali piekne odszumianie polaczone z utrata szczegolow. Ale zle oczywiscie nie jest. Ot, bez powalania na kolana, ale tego ciezko sie bylo spodziewac.
Poprawilem linka. Powinno byc ok.

Jesienny - Pon 01 Wrz, 2008

Ni ma :/
kamfil06 - Pon 01 Wrz, 2008

hmm,
szumu na ISO 400 nie zauważyłem...
ISO 3200 rzeczywiście odszumione (ale w końcu to JPEG-i)
mam tylko nadzieje że nie będzie świntuszył w RAW-ach

MC - Pon 01 Wrz, 2008

kamfil06 napisał/a:
szumu na ISO 400 nie zauważyłem..

w ciemniejszych partiach obrazu widac. Przynajmniej u mnie.
I cos mi sie wydaje, ze RAWy jednak beda "ruszone".

davaeorn - Pon 01 Wrz, 2008

aparat niezachwycający... jednak tez nie jest zły... ot taki średniej klasy :) za to obiektyw nie podoba mi się zupełnie... bokeh brzydki, GO jakaś taka dziwna :P ni to płytko ni to głęboko...

Cóż, to w końcu jest aparat średniej klasy więc chyba nie oczekujesz, że będzie rewelacyjny we wszystkim :) A kit - to kit, jeśli chcesz go do L-ki porównać to możesz ;)

Iso 400 ładne, Iso 800 brak więc trudno mi stwierdzić, iso 3200 masakra odszumiania.

ale właśnie że nie na kicie tylko na nowym 18-105...

Nikkor 18-105 VR to jest Kit do d90 ;)

oooo patrz :) mea culpa :) szeroko jak na kit :)

No wiesz, D80 był sprzedawany między innymi w kicie z nikkorem 18-135, ale to zdaje się jest dość słabe szkło. Nie używałem nigdy więc się nie wypowiem. Ten 18-105 wydaje się być dość przyzwoity jak na kit. Choć może wyrażenia: kit i 1100 zł nie brzmią razem ;)
MM - Pon 01 Wrz, 2008

Do szkieł Nikkora mam takie uwagi, że technicznie są poprawne lub świetne, przeciętnie to najostrzejsze szkła z wszystkich systemów. Niestety brakuje im plastyki, ładnego bokehu itd. Jak dotąd najładniejszy bokeh najczęściej widywałem w dobrych Canonach, plastykę też i tutaj równie dobre (często lepsze - szczególnie te tańsze) są szkła od Olympusa.
D90 będzie z pewnością udanym modelem dla amatorskiej braci z Nikona. To co oferuje to aż za dużo w stosunku do tego czego potrzebuje normalny fotograf.

Jak to mówią - plastykę można sobie dorobić:

np. w taki sposób ;)

(Zdjęcie zaczerpnięte z forum o m42)
((Wybaczcie mam jakiś taki dziwny humor dzisiaj))

jaad75 - Pon 01 Wrz, 2008

Wygląda na to, że D90 szumi jakby mniej niż D300...
http://img178.imageshack....age=3200xs7.jpg

MM - Pon 01 Wrz, 2008

Może nie tyle mniej szumi co znając Nikona jako mniej profi body D90 jest bardziej odszumiane.
maziek - Pią 05 Wrz, 2008

MM napisał/a:
Może nie tyle mniej szumi co znając Nikona jako mniej profi body D90 jest bardziej odszumiane.
Też mam takie wrażenie, delikatny zanik detali widać na napisie na szczoteczce do zębów i "owlosieniu" kłosów na nalepce. Ale w porównaniu do D80 to i tak ze dwie klasy lepiej. Co prawda tam nie jest napisane, jaka była czułość tego dolnego zdjęcia.

Ale czy sa jakieś nadzieje na szybki test (pytanie do ojców założycieli portalu)? Osobiście nie jestetm zainteresowany ale prawie od roku przekabacam kolegę na lustrzyka i może mi się uda ;) .

Więc jakie są szanse na test?

MC - Pią 12 Wrz, 2008

Test jest juz na fotopolis. Druga czesc. 66% - znakomity.
Calkiem niezly aparat za niezla cene.

radzio - Pią 12 Wrz, 2008

Tak sobie macałem dzisiaj lustrzanki w Saturnie w Gdańsku. Podszedł pracownik tego sklepu pytając sie czy może mi pomóc. Z ciekawości spytałem sie czy wie kiedy będa mieli na magazynie D90. Powiedział, że nie wie. Ale zaraz potem dodał od siebie, że nagrwyanie filmu jest ponoc ograniczone tylko do 5min. Dłuzszy czas nagrywania może "spalić matryce".

Czy ktos może sie do tego ustosunkować. Czy jest możliwe zniszczenie matrycy w ten sposób?

Odrazu zatrzegam, że po prostu z nudów w tym sklepie ogladałem lustrzanki.

jaad75 - Sob 13 Wrz, 2008

radzio napisał/a:
Ale zaraz potem dodał od siebie, że nagrwyanie filmu jest ponoc ograniczone tylko do 5min.

Ile razy można powtarzać, że do 5min ograniczony jest czas jednego ujęcia w HD, a nie całego filmu. Ujęcie w niższych rozdzielczościach może trwać do 20min.

MC - Sob 13 Wrz, 2008

Z reszta bez przesady. 5 minut to nie jest malo na jedno ujecie.
komor - Sob 13 Wrz, 2008

jaad75 napisał/a:
do 5min ograniczony jest czas jednego ujęcia w HD, a nie całego filmu. Ujęcie w niższych rozdzielczościach może trwać do 20min.

Skoro w niższych rozdzielczościach ujęcie może być dłuższe to wyraźny sygnał, że chodzi o maksymalny rozmiar pliku, pewnie 2 czy 4 GB jaki może być zapisany na karcie, bo formatem wolumenu jest pewnie FAT32.

Dax - Sob 13 Wrz, 2008

komor napisał/a:
Skoro w niższych rozdzielczościach ujęcie może być dłuższe to wyraźny sygnał, że chodzi o maksymalny rozmiar pliku, pewnie 2 czy 4 GB jaki może być zapisany na karcie, bo formatem wolumenu jest pewnie FAT32.

Jeżeli to prawda to Microsoft wkrótce może się spodziewać kolejnego źródełka zysków z licencjonowania formatu ExFat...

jach78 - Sob 13 Wrz, 2008

Lustrzanki cyfrowej jeszcze niestety nie posiadam, mam nadzieje że niedługo to się zmieni. Chciałbym coś od Nikona, najpierw miał być D60, potem napaliłem się na D80. Niestety żona skutecznie hamuje moje zapędy:(. Teraz gdy do sprzedaży wchodzi D90, no cóż napaliłem się na niego strasznie :grin: , niestety cena dla żony za wysoka. Jednak przy zakupie kamerki poszedłem na kompromis i zamiast HD kupiłem starszą kamerę odkładając zakup kamery HD na zaś. Teraz przy zakupie lustra mam mocny argument za D90, a mianowicie nagrywanie video w HD:). Mimo wszystko też uważam że do video są kamery, ale dla kogoś kto nie lubi kamer i tylko okazjonalnie chciałby nakręcić swojego brzdąca, taka opcja w lustrze pozwoli zaoszczędzić (przeznaczyć no optykę) pieniędzy na kamerze!

Proszę skączcie już z tymi 5 minutami! Czy nikt z was nie ma kamery?
W tym tygodniu zmuszony byłem do obróbki 4 filmów (kaset dv) po 60 minut każdy. Razem jakieś 240 minut- trzy płyty dvd. Ile było ujęć dłuższych niż 5 minut??? 2!!! Może 3 ale pewien nie jestem. Uważam że 5 minut spokojnie wystarczy a jak nie to stop i rec i kolejne 5 minut, gdzie problem???
A odnośnie spalenia matrycy??? Skąd ludzie takie sensacje biorą??? Faktu się naczytali czy jak???
Był to mój pierwszy post więc Witam wszystkich!

MC - Wto 16 Wrz, 2008

Jest tez opinia na fotopolis odnosnie filmow nagrywanych przez D90:
Kamera natomiast... Na plus, że jest.

Itey - Wto 16 Wrz, 2008

5 min przy 24kl/s daje 7200 cykli migawki. Zakładając, że żywotność tejże w d90 jest na poziomie 150 tyś to daje nam... 20 filmów i migawka do wymiany. I chyba to jest główną wadą?
mszczyrek - Wto 16 Wrz, 2008

Zdrowy rozsadek podpowiada ze migawka caly czas jest otwarta...
wonito - Wto 16 Wrz, 2008

Tak oto sensacja Nikon wypuszcza lustrzankę która po nakręceniu 20 filmików się zepsuje, i naraża się na potężne koszty z powodu licznych reklamacji (100%). Itey daj sobie spokuj. :wink:
MC - Wto 16 Wrz, 2008

wonito napisał/a:
naraża się na potężne koszty z powodu licznych reklamacji (100%).

Jesli migawka uleglaby uszkodzeniu po ponad 100.000 klapniec nawet w ciagu pierwszego tygodnia, to nie podlegaloby to reklamacji. No ale oczywiscie migawka pozostaje otwarta w trakcie nagrywania sekwencji wideo.

A jak udowodnisz, że było ich ponad 100 000 ?
Jesienny - Wto 16 Wrz, 2008

A myślisz, że aparat nie zapisuje w sobie takich danych? ;) nawet z Exif-a można je odczytać ;)

OK. :???:
Chodziło mi tylko o te dywagacje, jaki to zły aparat bo ma tyle funkcji ( bo 5 min., bo migawka, bo kamera jest bardziej prostokątna, a zegarki mają skórzane paski :?: )

konczako - Wto 16 Wrz, 2008

http://d90.fotopolis.pl/index.php?n=7834

D90 okiem filmowca :smile:

novy - Wto 16 Wrz, 2008

Itey napisał/a:
5 min przy 24kl/s daje 7200 cykli migawki. Zakładając, że żywotność tejże w d90 jest na poziomie 150 tyś to daje nam... 20 filmów i migawka do wymiany. I chyba to jest główną wadą?

No, niezłe z tą migawką :grin: Dawno się tak nie uśmiałem :mrgreen:

Swoją drogą, niezła musiała by być migawka 24kl/s. No i mielibyśmy chyba najgłośniejszą kamerę na świecie :wink:

Itey - Sro 17 Wrz, 2008

co do oka filmowca - zjechał jakość obrazu, ciekawe, bo akurat możnaby przypuszczać, że ta powinna być na prawdę dobra (duża matryca)
Itey - Czw 18 Wrz, 2008
Temat postu: Nikon d90 u KR
Ken Rockwell strzelił parę fotek dla porównania ostrości i szumów d3 vs. d300 vs. d90 vs. d200
Są problemy przy ładowaniu strony ;)
http://www.kenrockwell.co...-comparison.htm
http://www.kenrockwell.com/nikon/d90/iso-3200.htm

maput - Czw 18 Wrz, 2008

Bardzo zachęcająco to wygląda :) Jednak warto było poczekać te kilka miesięcy aż się następca D80 pojawi :) No i zawód zdecydowanie mniejszy niż u canonierów po ostatniej premierze ;)
goltar - Pią 19 Wrz, 2008

i kolejne review
jaad75 - Pią 19 Wrz, 2008

Itey, sorry, ale KenR nie powinien robić żadnych testów, a już na pewno wyciągać z nich wniosków... :razz:
Itey - Pią 19 Wrz, 2008

No tu się nie zgodzę, choćby dlatego, że w sumie wszystkie jego zdjęcia testowe to jpg, czyli pewnie dla mnie zaletą jest to, co dla większości największą wadą ;) Ale już poważnie - dla mnie to jest całkiem sensowne porównanie aparatów w całości, czyli nie tylko jak dobry jest sensor czy obiektyw ale też oprogramowanie aparatu. Najważniejszy aspekt jakiegokolwiek testu został zachowany - te same warunki dla wszystkich kandydatów.

No i oczywiście te same ustawienia, zgodne z gustem samego mistrza... Widać światło tego dnia czekało na niego jak zwykle... :mrgreen:
Itey - Pią 19 Wrz, 2008

To jest Kalifornia, tam zawsze świeci słońce ;)

Nie, po prostu słońce świeci zawsze tam gdzie fotografuje KenR... :razz:
Monastor - Pią 19 Wrz, 2008

jaad75, jak to przeczytałem to przypomniała mi się ta dziwna moda na żarty o Chucku Norrisie :smile:

Bo Chuck Norris nosi statyw Kenowi R... :smile:

Ken Rockwell, to taki Chuck Norris fotografii...

radzio - Pią 19 Wrz, 2008

Nikon D90 od dzisiaj dostępny w sieci jessops w UK z kitem za 849funa.

BTW...
Cytat:
died laughing but Ken Rockwell came and resurrected me with two flash guns.

Cytat:
For Ken Rockwell camera does not matter, he uses the lens directly on his eyes.

Cytat:
Before Nikon or Canon releases a camera they go to Ken and they ask him to test them, the best cameras get a Nikon sticker and the less good get a Canon sticker. Once Ken tested a camera, he said "I can't even put Canon on this one", that's how Pentax was born

Cytat:
- Ken Rockwell requested a L lens from Nikon, and they made one.
- Ken Rockwell did a panning shot, of a photon!!!
- Ken Rockwell's cameras do not have Shutter or Aperture priority, they only have Pulitzer priority.

Cytat:
- Tides are caused by Ken Rockwell, when he's adjusting lens aperture looking at the ocean.
- Ken Rockwell does 10 seconds long shots. At 3FPS!!!!

Cytat:
he stamps his foot and the noise runs away.

Cytat:
Henri Cartier Bresson slept with Ken Rockwell's portfolio under his pillow at night hoping to learn by osmosis.

Cytat:
Ken Rockwell doesn't need high shutter speeds to stop the action, he just orders time-space to freeze.

itd...
http://www.bahneman.com/l..._Rockwell_Facts

davaeorn - Pią 19 Wrz, 2008

:lol: :lol: :lol:
fafniak - Pon 22 Wrz, 2008

jaad75 napisał/a:
Before Nikon or Canon releases a camera they go to Ken and they ask him to test them, the best cameras get a Nikon sticker and the less good get a Canon sticker. Once Ken tested a camera, he said "I can't even put Canon on this one", that's how Pentax was born
- dla mnie to jest bezbledne :mrgreen:
mszczyrek - Pon 29 Wrz, 2008

Chase Jarvis o D90 (video po prawej):

http://blog.chasejarvis.c...ad-masters.html

krzychup6 - Pon 29 Wrz, 2008

tak sie jeden przez drugiego nasmiewacie z nikona d90 ale zaloze sie ze kazdy z was chcialby chociaz pomacac ta puszke :lol:

//krzychup6 - proszę na przyszłość o nie pisanie postów wielkimi literami, zmieniłem - goltar

jaad75 - Pon 29 Wrz, 2008

Kto się naśmiewa? Jakieś kompleksy? "Macałem" już tę puszkę - obyło się bez orgazmu... :twisted:
Wujek_Pstrykacz - Pon 29 Wrz, 2008

D90 z zewnątrz wygląda jak stary D80, tylko wnętrzności są inne. To samo dotyczy 50D i 40D. Nie ma czym się podniecać.
MC - Wto 30 Wrz, 2008

Pomacac warto kazda puszke chociazby po to, zeby sobie wyrobic o niej wlasne zdanie.
Wujek_Pstrykacz, 100% racji. Czyli D90 wyglada bardzo przyzwoicie.

krzychup6 - Czw 09 Paź, 2008

Co zas tyczy sie puszki ze wyglada jak D80 to nic, jak dla mnie spoko, swietnie sie trzyma w lapce i o to chodzi masz sie dobrze czuc z taka puszka
mnich - Pią 10 Paź, 2008

D90 z zewnątrz wygląda jak stary D80,

Z drobnymi różnicami... największą jest większy LCD.
tylko wnętrzności są inne. To samo dotyczy 50D i 40D. Nie ma czym się podniecać.

Wnętrzności czynia największą różnicę miedzy D80 vs D90 a 40D vs 50D.
Matryca CCD z D80 została zastąpiona CMOS'em W D90. Tylko kurcze, z tych ceemosów zdjęcia tak śmierdzą cyfrą że nie mogę na nie patrzeć.

Rizzo - Pią 10 Paź, 2008

mnich napisał/a:
Tylko kurcze, z tych ceemosów zdjęcia tak śmierdzą cyfrą że nie mogę na nie patrzeć.

Mój znajomy kiedyś powiedział "marzy mi się pełnoklatowa lustrzanka CCD, bo cmos to nie to samo" i coś w tym jest.

Jesienny - Pią 10 Paź, 2008

Powinieneś wiedzieć, że mnich, posiada akurat aparat z dokładnie tą samą matrycą tyle że lepszy i mający trzy cyferki za literą D, więc dobrze wie o czym mówi ;)
MSPANC

Wujek_Pstrykacz - Pią 10 Paź, 2008

mnich napisał/a:
D90 z zewnątrz wygląda jak stary D80,

Z drobnymi różnicami... największą jest większy LCD.
tylko wnętrzności są inne. To samo dotyczy 50D i 40D. Nie ma czym się podniecać.

Wnętrzności czynia największą różnicę miedzy D80 vs D90 a 40D vs 50D.
Matryca CCD z D80 została zastąpiona CMOS'em W D90. Tylko kurcze, z tych ceemosów zdjęcia tak śmierdzą cyfrą że nie mogę na nie patrzeć.

Mnich to nie są duże różnice. Na pierwszy rzut oka niezauważalne. Dopiero trzeba się przyjrzeć, wziąść aparat do ręki....

mnich - Pią 10 Paź, 2008

Wierz mi że dla użytkownika D80 wystarczy zdjęcie tylnej ścianki i od góry... i już wszystko widać. Wiem bo mam styczność ze staruszkiem d 80 co weekend.:-)
sfinks - Sob 11 Paź, 2008
Temat postu: 2 pytania o D90.
Co da mi fizycznie duża matryca podczas kręcenia filmu?

Czy autofokus zadziała z staloogniskowcami (Nikkory) bez wbudowanego autofocusa?

jaad75 - Sob 11 Paź, 2008

sfinks napisał/a:
Co da mi fizycznie duża matryca podczas kręcenia filmu?

Małą GO i wysoką czułość.
sfinks napisał/a:
Czy autofokus zadziała z staloogniskowcami (Nikkory) bez wbudowanego autofocusa?

Tak.

sfinks - Sob 11 Paź, 2008

czy będzie dostępny tryb ciągly autofokusa?
jaad75 - Sob 11 Paź, 2008

sfinks napisał/a:
czy będzie dostępny tryb ciągly autofokusa?

Każdy tryb autofokusa. D90 nie jest okrojony pod tym względem.
Oczywiście AF nie będzie działał w trakcie filmowania.

Monastor - Sob 11 Paź, 2008

sfinks, quiz fotopolis. Poczytac się nie chce? Szkoda gadac :razz:
jaad75, musisz się wyrażac precyzyjniej, jednej z odpowiedzi nie da się zaznaczyc w quizie. W ogóle nie pomagasz :wink:

AuThoR - Nie 12 Paź, 2008

haha....ano do quizu mu to potrzebne :) w necie znajdziesz wszystkie odpowiedzi :) powodzenia :grin:
maput - Nie 12 Paź, 2008

Jak się nie zna odpowiedzi to się nie bierze udziału :P

Coś ostatni tydzień wydał mi się na portalu w newsy ubogi - rozumiem, że trwa intensywne testowanie i na teścik D90 już długo czekać nie będzie trzeba ;)

AuThoR - Pon 13 Paź, 2008

Ja też licze że lada dzień coś się w końcu pokaże :)
MC - Pon 13 Paź, 2008

Chyba jeszcze nie bylo:
http://www.dpreview.com/reviews/nikond90/

mszczyrek - Pon 13 Paź, 2008

W skrocie - to jednak nie jest matryca z D300.
marcin85 - Wto 14 Paź, 2008

mszczyrek napisał/a:

Bo gdyby byla to mase ludzi zamiast d300 kupowaloby d90.

Choc na forum dpreview czytalem posta ze ktos sprzedal D300 na zecz D90... Dziwne

mszczyrek - Wto 14 Paź, 2008

Ja sie nie dziwie. Jesli ktos nie jest onanista sprzetowym to jakosc jest "prawie" taka sama, a d90 jest mniejszy, lzejszy, i kreci filmy...
MC - Wto 14 Paź, 2008

mszczyrek, ale sporo pieniedzy utopil. Moim zdaniem - bez sensu.
AuThoR - Wto 14 Paź, 2008

marcin85 -- nie wiem czy mase bo nie każdy wyda tyle kasy na d300 dla niektórych ta cena za d90 to już jest taka górna granica cenowa. W ten sposób to można myśląc już o d300 zastanawiać się nad d3 bo jest lepszy...

Chwila moment i ceny d90 też będą wyglądały atrakcyjnie - myślę że ok grudnia a napewno w styczniu pojawią się pierwsze zmiany cenowe tego sprzętu.

[ Dodano: Wto 14 Paź, 2008 08:23 ]
ooo......i to co powiedział mszczyrek - JEST LŻEJSZY - już to pisałem na forum - nie kżdemu podoba się ciężki aparat. Jak dla mnie np to waga d90 to już max tego co bym chciał.
Ale wiadomo - każdy ma inne wymagania - każdy ma inny budżet

Pozdro

mnich - Wto 14 Paź, 2008

mszczyrek napisał/a:

Też takie wnioski wyciągnąłem po tym teście na DP.

AuThoR - Wto 14 Paź, 2008

No to teraz kwestia czy media kłamią....z tego co ja się naczytałem o D90 w wielu miejscach pisze "matryca zapożyczona z D300"...hmmm....z premedytajcą?
MC - Wto 14 Paź, 2008

AuThoR napisał/a:
kwestia czy media kłamią

Moze nie tyle media. Prawdopodobnie informacja zaczerpnieta od Nikona.

Mamut - Wto 14 Paź, 2008

Odnośnie matrycy, to z testu wynika, że jedyną różnicą jest siła filtru AA (silniejszy w D90 - stąd większa miękkość w RAWach niż D300 i o dziwo D80). Zakres tonalny, wysokie ISO są na podobnie dobrym poziomie, co D300. W obu przypadkach jest zauważalny postęp w stosunku do D80 - o ok. 1 EV więcej "zasięgu" w światłach i ok. 0,5-1 EV (w przybliżeniu) lepsze wysokie ISO.
komor - Pią 17 Paź, 2008

Zawsze coś tam w matrycach grzebią. Być może punktem wyjścia była matryca od D300, ale na pewno dołożenie funkcjonalności wideo sporo musiało pozmieniać w bebechach okołomatrycowych (zczytywanie?) stąd i mogą być różnice jakieś w obrazowaniu.
AuThoR - Sob 18 Paź, 2008

w teście na fotografuj.pl piszą że to nie jest ta sama matryca...coś pozmieniali

[ Dodano: Sob 18 Paź, 2008 11:59 ]
CYTAT:
Element rejestrujący obraz zastosowany w D90 ma tę samą liczbę punktów światłoczułych co układ znany z profesjonalnego korpusu D300. Według informacji producenta jest to jednak nowo zaprojektowany element wykonany w tej samej technologii. Jest to bardzo prawdopodobne, gdyż wymagania dotyczące wydajności przesyłania danych są w wypadku D90 znacznie mniejsze niż ma to miejsce w D300. Zapewne oba układy schodzą z tej samej linii produkcyjnej, chociaż podobnie jak w wypadku D300 Nikon nie zdradza, kto jest wytwórcą stosowanych przetworników. Wcześniejsze związki obu firm i obecny profil wytwarzanych na własne potrzeby matryc pozwala spekulować, że w obu wypadkach jest to Sony. Jednak Nikon zdecydowanie dementuje te pogłoski, jakoby wykorzystywał w swoich lustrzankach te same matryce, które zaleźć można w lustrzankach systemu Sony Alfa. Najprawdopodobniej obie konstrukcje wspólną mają tylko linię produkcyjną.

[ Dodano: Sob 18 Paź, 2008 14:52 ]
ok....jade dzisiaj zakupić ten aparat :) dojrzałem do tego hehe :) już mi się nie chce dłużej czekać

[ Dodano: Nie 19 Paź, 2008 15:51 ]
Wooow....właśnie wróciłem z pleneru :twisted:
Naprawde niezła zabawka...po pierwszym dniu jestem strasznie zadowolony że w końcu się zdecydowałem :grin:

goltar - Pią 24 Paź, 2008

Dalsza dyskusja na temat D90 TUTAJ.