|
forum.optyczne.pl
|
 |
Nasze zdjęcia - FOTOGRAFIA LOTNICZA 2015
Wujek_Pstrykacz - Czw 01 Sty, 2015 Temat postu: FOTOGRAFIA LOTNICZA 2015 Zapraszam.
kufel - Sob 21 Mar, 2015
marzec a w wątku posucha, to ja zacznę: samolot ciekawszy niż zdjęcia... niestety tylko dwa zdjęcia udało mi się zrobić - padła migawka.
T.B. - Nie 22 Mar, 2015
No i co na to zarozumiałe osiemnastokołowce?
bassotronic - Sro 25 Mar, 2015
Że tak powiem, kawał luja
pes - Sro 25 Mar, 2015
kufel, jest moc!
witkot - Sro 25 Mar, 2015
Nie brakło mu pasa w Pyrzowicach
No chyba że jest już oddany ten nowy
kufel - Sro 25 Mar, 2015
witkot napisał/a: | Nie brakło mu pasa w Pyrzowicach | w Ostravie
witkot napisał/a: | No chyba że jest już oddany ten nowy | podobno przełom kwietnia/maja i pas będzie dostępny, najdłuższy na południu Polski i drugi w kraju. Choć jakiś czas temu Lufthansa już na nim wylądowała jak był jeszcze w budowie...
cygnus - Sro 25 Mar, 2015
Rzeczywiście zdjęć na lekarstwo. A przecież jest co fotografować:
Lotniskowiec klasy NIMITZ: USS Theodore Roosevelt
3.
4.
5.
Warto zauważyć że na flagsztoku nie ma flagi USA ani bandery, tylko proporzec, z wężem na tle pasków.
T.B. - Sro 25 Mar, 2015
cygnus napisał/a: | z wężem |
Z grzechotnikiem - i z napisem "Dont tread on me".
First Navy Jack - wcześniej, jeśli dobrze zrozumiałem, nosił go okręt będący najdłużej w służbie czynnej.
"Following a post-9/11 suggestion from retired Captain Brayton Harris (who in 1975–76 had been Special Assistant to the Secretary of the Navy for the bicentennial), the Secretary of the Navy issued SECNAV Instruction 10520.6, dated 31 May 2002,[3] directing all navy ships to fly the First Naval Jack as a "temporary substitution" for the Jack of the United States "during the Global War on Terrorism". Most vessels made the switch on September 11, 2002, the first anniversary of the terrorist attacks."
cygnus - Sro 25 Mar, 2015
USS Theodore Roosevelt w Portsmouth
witkot - Czw 26 Mar, 2015
kufel napisał/a: | witkot napisał/a: | Nie brakło mu pasa w Pyrzowicach | w Ostravie
|
Wow to na 1 chyba "buraki" widać?
Dzięki z info.
Borneq - Sob 04 Kwi, 2015
Zoom 5x to tyle, by rozmiar bł taki jak w rzeczywistości, gdy się patrzy na wizjer, bo na ekranie komputera będzie bliżej.
Zoom 50x pozwala na umieszczenie Księżyca w całości w kadrze.
A jaki zoom trzeba by zrobić zdjęcie latającemu samolotowi? NA Youtube znalazłem
Youtube: Księżyć, samolot
Youtube: samolot
testy Sony DSC HX-400V gdzie mamy filmy samolotów nie tylko tych nisko latających
ale tych robiących smugi kondensacyjne!
Choć coś się nie zgadza: na pierwszym filmie w 0m:22s mamy zoom 50x i zbliżenie na wycinek Księżyca.
Mój aparat tak nie potrafi, przy tym zoomie będzie cały Księżyc na ekran.
Poza tym od 1:00 zbliżenia samolotu.
A Aparat SX50 HS bardzo dobrze zbliża samolot.
matys - Sob 04 Kwi, 2015
Borneq napisał/a: |
A jaki zoom trzeba by zrobić zdjęcie latającemu samolotowi? |
Jak już to nie zoom tylko ogniskowa
To wszystko zależy co chcesz uzyskać, jak daleko jest samolot i jak duży on jest.
Małe i szybkie samolociki, z daleka. To przynajmniej 300-800mm:
Boeing F/A-18E/F Super Hornet by Matys_ldn, on Flickr
Duże i z bliska to nawet poniżej 50mm wystarczy:
Airbus Industrie A380 (A6-EDF) Emirates Airlines by Matys_ldn, on Flickr
No chyba, że chesz aby samolot był częscią krajobrazu to nawet szeroki kąt będzie dobry, tutaj akurat 17mm:
Myrtle Avenue HS-TNF by Matys_ldn, on Flickr
Bez numerków bo fotki czysto poglądowe.
Bangi - Wto 12 Maj, 2015
Witam wszystkich. Od dawna jestem zarejestrowany, serwis często przeglądam, ale na forum rzadko bywam. Wrzucę co ciekawsze - wg mnie - od siebie
11.
12.
13.
14.
15.
witkot - Wto 12 Maj, 2015
Temat odżył --ludzie
Bangi--Ładny "set" ze wskazaniem na 15.
Trochę powietrza z przodu brakuje Migusiowi i "16"
Bangi - Wto 12 Maj, 2015
Dziękuję
Kadry są typowo "galeryjne", stąd trochę mało artystyczna to może być kadrowanie
Wojmistrz - Wto 12 Maj, 2015
Całkiem miłe do oglądania.
Bangi - Wto 12 Maj, 2015
No to w takim razie może jeszcze
16.
17.
18.
19.
witkot - Wto 12 Maj, 2015
Bardzo fajne.
Gdzie takie pokazy? Teren górzysty.Mam wrażenie że to SIAF?
Bangi - Sro 13 Maj, 2015
Tak. Poprzednie 4 to Siaf 2014.
witkot - Sro 13 Maj, 2015
Wybierasz się w tym roku?
bassotronic - Sro 13 Maj, 2015
Zdjęcia żylety:)
MM - Sro 13 Maj, 2015
Witam kolegę ze spottera.pl
W KOŃCU
Bangi - Sro 13 Maj, 2015
Na spotter.pl to ja słabo działam.
W tym roku planuję być w Dęblinie, Radomiu, Nato Days, SIAF, mo i oczywiście lokalne imprezy, tj. Kraków i Nowy Targ
[ Dodano: Sro 13 Maj, 2015 20:49 ]
No to dla odmiany trochę "warkoczy"
20.
21.
22.
23.
Preskaler - Czw 14 Maj, 2015
Piękne fotki!
Powietrza z przodu brakuje bo ważne na tych ujęciach jest to co z tyłu.
witkot - Sob 16 Maj, 2015
Preskaler napisał/a: | Piękne fotki!
Powietrza z przodu brakuje bo ważne na tych ujęciach jest to co z tyłu. |
Kwestia gustu.Nie trzeba wtedy tak "ciasno"
bhpchmiel - Nie 17 Maj, 2015
Witam "świeżą krew" w tym wątku Biorę 15 i 17. Na niektórych miękko z ostrością i to co pisali przedmówcy - "galeryjnie ciasno". Ale potencjał jest:)))
Co do ożywienia wątku to jeśli wypalą te najważniejsze imprezy lotnicze, fotek będzie sporo. Najbliższa impreza w Poznaniu - ktoś się tam wybiera?
http://aerofestival.pl/pr...y-juz-dostepny/
witkot - Nie 17 Maj, 2015
Marcin program wygląda zachęcająco.No i będzie dylemat co z tym faktem zrobić
Witek jak to co robić? Jechać i tyle - transfer Milanówek - Poznań, Poznań - Milanówek masz zapewniony:)))
T.B. - Nie 17 Maj, 2015
Jeśli się namówicie, to może uda mi się wysłać umyślnego, żeby zrobił Wam grupowe zdjęcie do kroniki optycznych.pl
T.B., selfie sobie machniemy i będzie fotka jak ta lala:))
Wujek_Pstrykacz - Nie 17 Maj, 2015
Ja się spróbuje wybrać, jak czas pozwoli. Ale Mustang i Zero ciągną mnie
bhpchmiel - Pon 18 Maj, 2015
Wujku żeby tylko to było - ale jak na razie atrakcji zapowiada się sporo. Ma być też Viggen:))
ophiuchus - Nie 24 Maj, 2015
Cześć Pany! Też coś wrzucę. Chyba niepotrzebnie HDR z tego zrobiłem, ale niech tam już będzie. B-1B w czynnej służbie, ale z nieco innej perspektywy:
24.
B-1B Cockpit by niechtoszlag, on Flickr
maziek - Nie 24 Maj, 2015
O żesz! Gdzie to takie pozwalają robić? Nie mów, że piknik w Zamościu !
Prawie W sumie, tyż blisko. A tera uwaga, uwaga, 6D z ciągłym AF. I do tego staruszek 100-400:
25.
US Navy Blue Angels by niechtoszlag, on Flickr
26.
CF-18 by niechtoszlag, on Flickr
maziek - Nie 24 Maj, 2015
O przyjacielu, dajesz...
T.B. - Nie 24 Maj, 2015
Super, ale mnie zawsze ciekawi, gdzie trzeba siedzieć, żeby zrobić takie zdjęcie jak 25.? Leciałeś nad nimi, czy co?
Czy może formacja leciała w pozycji odwróconej, a ja mam złudzenie, że są sfotografowani z góry?
Oni po prostu lecą "układając" się w ten sposób w stronę publiczności
27.
28.
T.B. - Nie 24 Maj, 2015
A to ciekawe, że to wystarczy, bo na zbliżeniu ja mam wrażenie takie, jak napisałem. Dzięki za poglądowy obrazek.
Niestety była gruba, i jednorodna pokrywa chmur, i przez to tło jest mało ciekawe. Fotki wychodzą płasko z tego powodu. Bardzo fajne miejsce to Mach Loop w Walii. Tam faktycznie można samolotom robić zdjęcia "z góry". Może się ktoś ze mną wybierze?
witkot - Nie 24 Maj, 2015
ophiuchus_Piękne wstawki.
Mam rozumieć że AF w 6D radzi sobie całkiem całkiem
matys - Nie 24 Maj, 2015
ophiuchus, ja na Mach Loop z chęcia bym się pisał, ale auta brak
A ja nigdy nie byłem w UK Trzeba by pewnie wypożyczyć, albo korzystać z transportu publicznego.
witkot, wygląda na to, że tak. Jedyne czego mi brakuje, to jednej więcej klatki na sekundę i pojemniejszego buforu. Hmmm... czyli niepotrzebnie sprzedawałem sześćdziesiątkę
29.
AFRB Westover by niechtoszlag, on Flickr
30.
31. Jednym z pilotów tej grupy jest nasz rodak, Maciej Hatta z Gdańska :]
Snowbirds by niechtoszlag, on Flickr
bhpchmiel - Nie 24 Maj, 2015
ophiuchus, toś miał gratkę nie lada Na 31. kompresja swoje zrobiła i nieciekawie tło wygląda
ophiuchus - Pon 25 Maj, 2015
Za bardzo chciałem pobawić się obróbką, i wyszła taka kasza.
Pospamię jeszcze trochę:
32.
33.
GEICO SkyTypers by niechtoszlag, on Flickr
34.
GEICO SkyTypers by niechtoszlag, on Flickr
35.
F-22 Raptor by niechtoszlag, on Flickr
36.
37.
38.
witkot - Pon 25 Maj, 2015
Na 36 wyrwało mu podwozie
bhpchmiel - Wto 26 Maj, 2015
ophiuchus, możesz przestać ludzi denerwować
witkot - Wto 26 Maj, 2015
Marcin -co byś powiedział na taką niespodziankę w Ostravie ?
Witek, chyba bym zeżarł na surowo buraka i popił wodą z bagien
maziek - Wto 26 Maj, 2015
Wnioskuje o naganę dla kol. ophiuchusa! Uzasadnienie: wstawia denerwujące zdjęcia. Kto jest za?
fazi75 - Wto 26 Maj, 2015
Tak bana mu założyć
Dooobre foty. I zajefajne maszyny
T.B. - Wto 26 Maj, 2015
No właśnie - aż przeczytałem żonie, jak można przeżywać takie ... coś
Ja zobaczyłem zdjęcie - fajne, fajny samolot - i wystarczy. Buraki mogą czuć się bezpiecznie
ophiuchus - Wto 26 Maj, 2015
Luzik chłopacy, powoli kończy mi się repertuar
39.
Ale ilekroć co włączę lajtruma, to wygrzebię jakąś focię
40.
Ktoś jedzie na Deblyn 20 czerwca?
maziek, kusząca propozycja . Mnie jakiś czas temu Fatman chciał przeciągać Migiem po pasie, ktoś inny (nie wspomnę kto) zakopać po pas na łące
[ Dodano: Wto 26 Maj, 2015 22:57 ]
A ja jeszcze zapytam kto się wybiera do Poznania na Airfestival?
Co do Dęblina to jakoś szału tam chyba nie będzie, więc ja pasuje.
Ale poważnie myślę nad pokazami w Lesznie - czekam tylko, że jeszcze jakieś ciekawostki dorzucą, bo na razie to tak średnio na jeża to wygląda...
Bangi - Sro 27 Maj, 2015
Zazdroszczę Raptora
Ja kilka dni temu jeszcze coś takiego wygrzebałem
41.
ophiuchus - Sro 27 Maj, 2015
Bangi, możesz zdradzić jakimi ogniskowymi strzelasz? Podoba mi się ilość szczegółów dostrzegalnych na Twoich fotach, no i widać, że byłeś blisko Szacuneczek!
Może trochę drobnicy:
42.
Sean D. Tucker, Team Oracle by niechtoszlag, on Flickr
43.
44.
T.B. - Sro 27 Maj, 2015
41. bardzo mi się podoba. Pewnie dlatego, że mniejszą wagę przywiązuję do tego, co to za samolot, a większą do obrazu.
janqseven - Sro 27 Maj, 2015
ophiuchus, masz świetne zdjęcia.
Jak zacząć fotografować samoloty? Pozwolenia.. Czym focić, kiedy, gdzie, za ile itp
T.B. - Sro 27 Maj, 2015
janqseven napisał/a: | Jak zacząć fotografować samoloty? |
Zacząć fotografować samoloty.
ophiuchus - Sro 27 Maj, 2015
janqseven, ja to jestem mały pikuś ale staram się robić dobry PR Pooglądaj sobie zdjęcia kolegi bhpchmiel, MM, chociaż on dawno cokolwiek tu publikował czy maźka. Niedawno dołączył jak widzisz Bangi, którego zdjęcia są bardzo imponujące.
Mój sposób, to łażenie na wszelakie pokazy lotnicze. Prawie wszystkie zdjęcia robię z miejsc ogólnie dostępnych dla publiczności, więc nie ma tu żadnych problemów z jakimikolwiek pozwoleniami. Minus jest taki, że jak dobrze poszukasz, to okaże się, że fotki, które tu prezentuję wyglądają identycznie jak setki tysięcy innych wykonanych w tym samym momencie, na tej samej imprezie.
Co do strony sprzętowej - używam Canona 6D z obiektywem EF 100-400 L (pierwsza wersja), wcześniej miałem 60D, a jeszcze wcześniej 450D. Ostrość zdjęć to kwestia umiejętności (bhpchmiel ma żelazną łapę, zwróć uwagę na jego foty w galerii), i skuteczności zestawu korpus + obiektyw. Im więcej zdjęć robię, tym lepiej poznaję swój sprzęt, i mogę lepiej wykorzystać jego zalety, przy minimalizowaniu wpływu wad (jak np. obecnie mały bufor, wolny tryb zdjęć seryjnych czy tylko jeden na prawdę skuteczny punkt AF).
Poszukaj zdjęć Tomka Pacana - warto czasem spojrzeć na lotnictwo z innej strony. Ja lubię patrzeć na samoloty od strony technicznej, stąd mało w moich fotkach artyzmu. I co tu kryć, nie mam za dużej wrażliwości. Obróbka też ma spore znaczenie, jakbym pokazał Ci surowe pliki, to byś się uśmiał. Do tego używam Adobe Lightroom.
A jak zacząć? Wziąć aparat z obiektywem na lotnisko, przyłożyć do oka, wycelować, i wcisnąć spust
Bangi - Sro 27 Maj, 2015
Ja też używam 6d z C 100-400 L. Mam też na zapas i do panningu 7d mk I.
Większość fot u mnie jest na 400 mm.
W pełni potwierdzam to co pisze Przedmówca
bhpchmiel - Czw 28 Maj, 2015
ophiuchus, no ten, tego, zawstydziłem się
Co do zdjęć, to przedmówca dobrze napisał. Sęk tylko w tym, że czasami warto pójść gdzieś w pole (Radom, Ostrava, Leszno), żeby mieć ujęcie inne, niż cała publika ustawiona praktycznie w jednym miejscu. No i trzeba trochę pomyśleć nad kadrem. Czy chcesz pokazać samolot tak samo jak ileś tam osób, czy jednak zaryzykujesz i zrobisz coś innego...
cygnus - Czw 28 Maj, 2015
ophiuchus napisał/a: | Bardzo fajne miejsce to Mach Loop w Walii. Tam faktycznie można samolotom robić zdjęcia "z góry". Może się ktoś ze mną wybierze? |
A kiedy się tam wybierasz? I skąd?
Zdjęcia "z góry" daje się ustrzelić w BOURNEMOUTH, pod warunkiem że zajmie się stosowne miejsce na klifie.
Może ktoś się wybiera na Air Tatoo i ma wolne miejsce na pokładzie? Nigdy tam nie byłem bo trochę trudno dotrzeć komunikacją publiczną.
ophiuchus - Czw 28 Maj, 2015
Zapomniałbym jeszcze o Panu Żabce (jest tu gdzieś?) i moronice, którzy jak wrzucą foty z Duxford, to wszyscy będą zbierać szczęki z podłogi A do Walii to się wybieram sam nie wiem kiedy Któregoś weekendu pewnie po prostu wsiędę w samolot i przybędę niezapowiedzianie.
witkot - Czw 28 Maj, 2015
bhpchmiel napisał/a: | ophiuchus,
Sęk tylko w tym, że czasami warto pójść gdzieś w pole |
Marcin wiedziałem... obiecuję ci że w tym roku też pójdę z tobą na koniec "pasa"
moronica - Czw 28 Maj, 2015
ophiuchus napisał/a: | Zapomniałbym jeszcze o Panu Żabce (jest tu gdzieś?) i moronice, którzy jak wrzucą foty z Duxford, to wszyscy będą zbierać szczęki z podłogi |
chyba mnie mylisz z kims innym
bhpchmiel - Pią 29 Maj, 2015
witkot, no ba:)) Aleśmy wtedy buraków zaorali, no nie?
T.B. - Pią 29 Maj, 2015
A w Poznaniu to buraków w pobliżu lotniska na Ławicy raczej nie ma. Ani nawet pyrów. W każdym razie na polach większych niż pobliskie ogródki działkowe. I co wtedy się robi?
bhpchmiel - Pią 29 Maj, 2015
T.B., trzeba wziąć ze sobą buraczki z pyrkami na obiadek w szkiełku
ophiuchus - Pon 15 Cze, 2015
Dęblin wstępnie wygląda tak:
Pokaz w powietrzu
1. Wojskowe Statki Powietrzne
Su-22
Mig-29
F-16
C-295M
Mi-17
W-3
TS-11
PZL-130
SW-4
M-28
Mi-24
W-3
2. Cywilne Statki Powietrzne
Boeing Stearman – Mateusz STRAMA
Jak – 18 – Ryszard Dudka
RWD-5 – Ryszard Dudka
CH-7 (śmigłowiec) – Wojciech Gawroński
Husky – Marek Tybura
Wiatrakowiec Xenon – Wiesław Jarzyna
3 x AT-3 – Jan Kubicki
Piper J-3 – Marek Masalski
Tiger Moth – Jacek Mainka
Szybowiec – Maciej Pospieszyński
Steanson – Jan Cieśla
Żelazny – Wojciech Krupa
Piper Cub – Antoni Nowak
Extra 300 – Kielak
XA – 41 – Kielak
3 x Seneca – Politechnika Rzeszowska
Motoparalotnie
Wystawa statyczna
1. Wojskowe Statki Powietrzne
Su-22
Mig-29
F-16
C-295M
Mi-17
W-3
TS-11
PZL-130
SW-4
M-28
Mi-24
W-3
2. Zagraniczne Wojskowe Statki Powietrzne
Embraer ERJ-135 (Belgia)
E-3 SENTRY AWACS
M-346 (Włochy)
3. Cywilne Statki Powietrzne
TS-8 BIES – Waldemar Banaś
Pipper PA – 38 – Anna Huppert
TS-11 Iskra – Fundacja Biało-Czerwone Skrzydła
TS-11 Iskra – Legendy Lotnictwa
bhpchmiel - Pon 15 Cze, 2015
ophiuchus, zapowiada się bogato. Podejrzewam, że nie będzie takiego burdelu jak był w Poznaniu - tam nie było Aerofestivalu, tylko Aerodramat
ophiuchus - Pon 15 Cze, 2015
Miło by było. Niestety w tym roku do Radomia nie zawitam, więc spróbuję sobie odbić to Dęblinem, i być może Krakowem
ophiuchus, i dawaj jak najwięcej fotek. U mnie w planach Leszno, Radom i Ostrava. To ostatnio szczególnie, bo inaczej Witkot coś mi urwie i nie będzie jak aparatu trzymać
witkot - Pon 15 Cze, 2015
bhpchmiel napisał/a: | ophiuchus, bo inaczej Witkot coś mi urwie i nie będzie jak aparatu trzymać |
To najłagodniejszy wymiar kary
Martino widzę że emocje po ostatnim pseudo pokazie w Poznaniu jeszcze cię nie opuściły.
Dawaj foty
Witek eee tam emocje - dobrze, że dało się pofocić to co w końcu wypuścili w powietrze.
Fotki będą ale dopiero za kilka dni - teraz mamy wyjazd Proszę o cierpliwość
T.B. - Pon 15 Cze, 2015
No właśnie. Miłośnik samolotów powinien się cieszyć z każdego samolotu, który pozwolili mu zobaczyć z bliska. I tyle
Na forum lotnictwo.net.pl zdania co do całości są podzielone.
Dla odmiany - zdania na temat drugiego dnia są raczej zdecydowanie pozytywne (raczej, bo każdego nie czytałem).
Pierwszego dnia port lotniczy musiał przyjmować dodatkowe samoloty przekierowane z powodu złej pogody z innego lotniska (z Berlina chyba, ale nie jestem pewien).
I tu dochodzimy do sedna sprawy, jak sądzę. Jeśli ktoś mówi, że można było inaczej, to może mieć na myśli tylko tyle, że nie należało organizować wcale żadnych pokazów lotniczych na terenie czynnego portu lotniczego. Jeśli chce powiedzieć, że w tamtym miejscu i w tamtym czasie można było inaczej, to chyba nie wie, o czym mówi.
Podsumowując - nie marudzić, nie narzekać, cieszyć się, dawać zdjęcia. I tyle
T.B., właśnie w tym sęk, że najpierw obiecano tonę gruszek na wierzbie, a potem pokazano figę, w sobotę wielką jak stodoła, w niedzielę wielkości malucha...
Problem polegał na tym, że aby ściągnąć ludzi (którzy zapierniczali przez całą Polskę, żeby zobaczyć taką ilość sprzętu - poznałem w niedzielę ludzi z Krosna), wywalono w kosmos program, który każdego dnia obejmował coś c.a. 30 sztuk w pokazie dynamicznym.
A co wyszło?
W sobotę 8 sztuk, w niedzielę trochę więcej - jeszcze nie liczyłem.
Zadawaliśmy sobie pytanie, po grzyba podawano rozpiskę godzinową poszczególnych bloków pokazowych, skoro to od samego początku nie trzymało się kupy??? Oni (organizatorzy) nie wiedzieli, że będzie się odbywał normalny ruch pasażerski i każde lądowanie i start tzw. Paxa potrzebuje tyle i tyle czasu???
Tłumaczenie się burzą w Berlinie i remontem pasa w Gdańsku było tak naiwne jak zapowiedzi w domu publicznym, że wszystkie dostępne Panie są dziewicami
Z Berlina przyleciało 3 sztuki, z Gdańska jedna.
Nie rozumiem, jak można NIE DOGADAĆ tak strategicznej kwestii jak utrzymanie podanego programu.
Lotnisko jest też w Szczecinie i w Bydgoszczy - mogli skorzystać, nie przyleciały Jumbojety:)
Nie byłem jeszcze na imprezie, gdzie mówiąc wprost, tak olano widzów
W niedzielę doszło do totalnego kuriozum jak już przygotowanym do startu pszczółkom rzucono info, że moga latać tylko 18 minut - ich pokaz zajmował 30 min. Nie zgodzili się na takie obcięcie, więc nastąpił zjazd do zajezdni.
Kolejny przypadek to Cessna O2, której dano polatać 1,5 min i Boeing Sterman, który zaraz po starcie musiał lądować... I tak dalej, i tak dalej...
Podsumowując - moim zdaniem tak się nie robi. Skoro ustalono program, podano bloki godzinowe, naściągano sprzętu (przyleciało WSZYSTKO co było podane) to choroba jasna powinni stawać na rzęsach, żeby to grało i buczało. Mieli czas, żeby wszystko ustalić.
Pomimo tego, że porobiłem trochę zdjęć tego co się udało poderwać z ziemi, to niedosyt został spory - na szczęście nie skusił mnie ani spotterpack za 150zł, ani strefa VIP za 300zł, bo to byłyby pieniądze wywalone w błoto
ophiuchus - Wto 16 Cze, 2015
Kombinacje alpejskie, czyli próbuję urozmaicić swoją "twórczość", ale chyba nie zostanę artystą
45.
46.
Blue Angles by niechtoszlag, on Flickr
47.
Blue Angels by niechtoszlag, on Flickr
48.
Blue Angels by niechtoszlag, on Flickr
49.
APU by niechtoszlag, on Flickr
50.
Underneath by niechtoszlag, on Flickr
Dolby - Wto 16 Cze, 2015
Z cyklu, nie znam się ale się wypowiem.
45-49 Jak dla mnie kadry same w sobie robią robotę, i zostawił bym jednak suwak nasycenia kolorów w bardziej neutralnym położeniu. Szczególnie 45 i 46 chcą by do nich powracać.
Nie tyczy się to fotki numer 50 bo tam obróbka pasuje jak nigdzie.
bhpchmiel - Sro 17 Cze, 2015
ophiuchus, na 46 coś się porobiło na - z obróbką
witkot - Sro 17 Cze, 2015
46-Faktycznie jakiś dziwny zafarb- może trochę korekty WB
Co nie zmienia faktu że złapałeś ich w ładnej kompozycji
ps.BHP- o 4.18 idziesz spać czy wstałeś do pracy
maziek - Sro 17 Cze, 2015
Przejrzałem program w Deblinie, trochę ubogo... Co sądzicie?
ophiuchus - Sro 17 Cze, 2015
Ja tam chyba pojadę. Jak na jednodniową imprezę i chyba dosyć lokalną, to mi się podoba. Zwłaszcza, że Radom w tym roku nie dla mnie.
dcs - Sro 17 Cze, 2015
26.
-leci w lewo
ophiuchus - Sro 17 Cze, 2015
Aż żem musiał sprawdzić. No leci. Co zrobisz? Nic nie zrobisz
Preskaler - Sob 20 Cze, 2015
Musi lecieć bo to samolot w końcu.
Ciekawe "letadło" Bell-Boeing V 22 nad "moim" lotniskiem
51.
52.
ophiuchus - Sob 20 Cze, 2015
Latadło fajne, ale żeby zdjęcie zrobione w locie wyglądało atrakcyjnie proponuję wydłużyć czas otwarcia migawki, tak do 1/60 sekundy.
Preskaler - Nie 21 Cze, 2015
Nie miałem takiej możliwości aby ustawiać czas. Wiem o tym, że czas powinien być dłuższy aby rozmyć łopaty wirników ale to zeszło na plan dalszy bo cała akcja trwała kilka sekund a w tym czasie musiałem pobiec do domu, chwycić za aparat, ustawić go tak aby cokolwiek wyszło i strzelić fotkę. Już raz nie zdążyłem zrobić mu zdjęcia to teraz skupiłem się na tym aby w ogóle zdobyć tego "potwora". Poza tym to dla ogniskowej 400 mm potrzebny był by i statyw przy takim czasie. No i wtedy pewnie było by i tak poruszone zdjęcie.
ophiuchus - Nie 21 Cze, 2015
E tam, chmielu nie takie czasy z ręki wykręca (http://forum.optyczne.pl/album_page.php?pic_id=9306)
Kwestia wprawy, przecież na pokazach ludzie robią helikopterom zdjęcia z taką ogniskową jak Ty, i używają czasów takich jak wspomniałem wyżej Wszystko jest do zrobienia. Nie poddawaj się, im więcej fotek, tym będą lepsze.
Wujek_Pstrykacz - Nie 21 Cze, 2015
Pokazujcie fotki, a nie teoretyzujcie na temat czasu naświetlania
bhpchmiel - Pon 22 Cze, 2015
Taa jest Wujku!
53.
54.
55.
56.
57.
58.
59.
To tak na początek
ophiuchus - Pon 22 Cze, 2015
O! To ja rozumiem! Niestety w Dęblinie nie zawitałem, więc Marcinie, honor tego działu spoczywa na Twoich barkach.
ophiuchus, szkoda, że tam nie byłeś
No to dajemy dalej
60.
61.
62.
63.
64.
65.
66.
67.
To tyle drugiej tury
Wujek_Pstrykacz - Pon 22 Cze, 2015
I to lubię
T.B. - Pon 22 Cze, 2015
Nie lubię tego, co tak na czarno dymi i wciska się do każdego zestawu. To jest na pewno ten aeroporażka, czy jak mu tam, co to bhpchmiel tak lubi o nim mówić
T.B., to jest to czego powinno być najwięcej na każdych pokazach
witkot - Wto 23 Cze, 2015
Martino-powiem krótko - mega wstawki.
bhpchmiel - Wto 23 Cze, 2015
Cieszy mnie fakt, że fotki się podobają:)
68.
69.
70.
71.
72.
T.B. - Sro 24 Cze, 2015
Podobają się, podobają
Mam takiego pomysła, żeby opisywać samoloty. Bo ogół, czyli np. ja, widzi tylko "jakieś samoloty", a chciałby wiedzieć, co ogląda. W pamięci ma się różne nazwy samolotów, a potem nawet się nie wie, że to właśnie był ten, czy tamten.
bhpchmiel - Sro 24 Cze, 2015
T.B., no jest to pewna koncepcja do zrealizowania
cygnus - Nie 28 Cze, 2015
Co prawda nie ma tu na co patrzeć, ale wiem co to było:
73. Eurofighter Typhoon GR4, RAF
maziek - Nie 28 Cze, 2015
Jak dla mnie to jest na co patrzeć, te obszary kondensacji przy krawędziach natarcia i ich zawirowania, cień statecznika i chyba delikatna tęcza. Mnie tam się podobuje ...
P.S. bhpchmiel - co to, na 69 lensbaby było w użyciu ?
ophiuchus - Nie 28 Cze, 2015
A skąd, bhp ma taki chwyt, że uwiecznił obrót samolotu wokół własnej osi Popatrz w exif, jaki czas wykręcił skubaniec. Mi pogoda popsuła trochę szyki. Bo "lekko" padało, i już zbyt zmarzłem, żeby czekać na potencjalny występ Jurgisa.
74.
Nawet nie wiem, co to za maszyna by niechtoszlag, on Flickr
Rafix84 - Nie 28 Cze, 2015
75.
bhpchmiel - Pon 29 Cze, 2015
maziek, no jak by Ci tu kurna powiedzieć... sam nie wiem jak to się stało
cygnus, czemu tak zmasakrowałeś tego jurka? Szumy jak diabli, miejscami poprzepalane, ostrość też się gania - ujęcie masz kapitalne, ale reszta to popsuła
ophiuchus, dzięki - ćwiczę dźwigając Szymka i wykonując z nim naukę pilotażu - na razie opanowaliśmy nawrót bojowy, niedługo zaczniemy ćwiczyć zrzut pieluchy z bronią biologiczną lotem nurkowym
76.
77.
78.
79.
80.
81.
cygnus - Pon 29 Cze, 2015
Red Arrows
moronica - Pon 29 Cze, 2015
bhpchmiel, 76 super tylko moze zdjelabym troche zoltego z dymkow mi pozostaje czekac do sierpnia...
moronica, dzięki za podpowiedź - wieczorkiem poprawię
T.B. - Pon 29 Cze, 2015
W cieniu mistrza nikt nie chce zauważyć niczego innego, a mnie się 83. bardzo podoba. Wszystko wg mnie bardzo OK, a kompozycja w szczególności (matematycznie też).
T.B., 83. ma fajny kadr, ale... Na środku kadru paproch wielki jak stodoła, a lewy górny róg mocno nieostry, najostrzejszy środek zdjęcia. Takie detale psują odbiór...
T.B. - Pon 29 Cze, 2015
Paproch jest do usunięcia (ze zdjęcia, skoro już na nie przelazł) - cygnus pewnie go nie zauważył, tak jak ja. Nieostrość w lewym górnym rogu być może też do poprawienia, bo nie jest zbyt wielka. No dobra - niech Ci będzie - wartość artystyczna na 5, wartość techniczna tylko na 4. Wyróżnienie za ciąg arytmetyczny
T.B., tak jak pisałem wcześniej takie drobne detale psują odbiór całości
matys - Pon 29 Cze, 2015
Siedzę w domu, oglądam, żal doope sciska i... nie mogę doczekać się sierpnia
witkot - Pon 29 Cze, 2015
80 -bardzo na tak za światło na skrzydełkach.
Bangi - Sro 01 Lip, 2015
Kilka "strzałów" z Dęblina
84.
85.
86.
87.
88.
89.
90.
91.
Fredas_147 - Sro 01 Lip, 2015
Przyjemna seria, inaczej pokazane niż wcześniejsze rewelacyjne zdjęcia. Jedynie co, to wydaje mi się, że odrobine prześwietlone, ale może się mylę.
W zeszły weekend miałem okazję być pierwszy raz w życiu na pikniku lotniczym i oczywiście nie omieszkałem wziąć ze sobą aparatu. Wynik to mały ułamek ostrych zdjęć
O ile panoramowanie z czasem 1/80 sec startujących samolotów jakoś wychodziło, to już foty z powietrza zupelna klapa. Starałem się robić też z czasem niedłuższym niż 1/125 żeby rozmyć smigło, z priorytem czasu, przysłona oscylowała w grnicach 5,6 -8, AF tryb servo, Czy popełniłem blad w ustawieniach, bo o braku wprawy nie dyskutuje?
Nadmienie też, że miałem założonego kita 70-300 bez stabilizacji, także na mój nos, słaba ręka i ogniskowa 200-300 zrobiły swoje.
Tym większy podziw dla wstawianych tu zdjęć.
Bangi - Sro 01 Lip, 2015
Dzięki
Może niektóre i trochę za jasne, ale ja osobiście preferuję jaśniej niż ciemniej
Ja w powietrzu ustawiam na śmiglaki czas w graniach 1/250 i jak coś trafię, to dopiero wtedy eksperymentuję z dłuższymi, tak by przynajmniej kilka mieć ostrych
Na jety to tak 1/800 lub krótsze.
Oczywiście dużo zależy od warunków.
W Dęblinie dużo zdjęć niestety popsułem przez brak skupienia u eksperymenty
Mam straszny problem z ustawieniem kompensacji ekspozycji przy takim niebie jak było w Dęblinie
bassotronic - Sro 01 Lip, 2015
Faktycznie niebo dość ciekawie wygląda, ale wydaje mi się, że na 89. coś przy post procesie poszło nie tak z niebem
Seria na duży +
bhpchmiel - Sro 01 Lip, 2015
Bangi, bardzo ładna seria Moi faworyci to 84 i 86
[ Dodano: Sro 01 Lip, 2015 15:30 ]
92.
93.
94.
95.
96.
97.
98.
99.
100.
101.
cdn..
Sunders - Wto 07 Lip, 2015
bhpchmiel, ping dla Ciebie.
bhpchmiel - Wto 07 Lip, 2015
Sunders, dzięki:))
102.
103.
104.
105.
106.
107.
108.
109.
i to byłoby chyba na tyle jeśli chodzi o aerofest w Poznaniu
witkot - Wto 07 Lip, 2015
No i pozamiatałeś.
Pięknie kolego.Ciebie to tylko gdzieś puścić
cygnus - Czw 09 Lip, 2015
110.
Typhoon FGR4 RAF
Zdjęcie jest "oszukane", faktycznie leciał pionowo w dół.
bhpchmiel - Pią 10 Lip, 2015
cygnus, to że obróciłeś to żaden problem . Mi się te zdjęcie podoba
dcs - Pią 10 Lip, 2015
Leci w lewo -tak jak lubię.
Dzięki.
cygnus - Pon 13 Lip, 2015
111. Red Arrows
bhpchmiel - Pon 13 Lip, 2015
cygnus, a jakbyś tak dał deczko ciemniej to 111.?
cygnus - Pon 13 Lip, 2015
@bhpchmiel:
Mam tu dwa monitory: na laptopowym wygląda za jasno a na dodatkowym za ciemno, prawdę mówiąc jestem głupi, którym się kierować. Ale mówisz i masz:
111a
bhpchmiel - Wto 14 Lip, 2015
cygnus, teraz jest dużo lepiej całościowo, ale coś dziwnego porobiło się z samolotami. Jakby dostały jasnego tła
cygnus - Wto 14 Lip, 2015
bhpchmiel napisał/a: | cygnus, teraz jest dużo lepiej całościowo, ale coś dziwnego porobiło się z samolotami. Jakby dostały jasnego tła |
Bo to wtórna obróbka poprzednio wstawionego jotpega, przeskalowanie w dół, zmiana jasności i lokalnego kontrastu spowodowała że wyostrzanie zrobione poprzednio teraz zamieniło się w widoczne obwódki. Musiałem ruszyć krzywe bo po przyciemnieniu samoloty zaczęły ginąć na ciemnym tle.
Ale przecież nie będziemy tego samego zdjęcia wałkowali w tym wątku. Zwiększyłem jasność dodatkowego monitora i teraz końcowe efekty będę obserwował prawdopodobnie w sposób bardziej zbliżony do innych Użytkowników serwisu.
witkot - Nie 19 Lip, 2015
Piknik Lotniczy Rybnik.
112.
113.
114.
115.
116.
117.
118.
119.
120.
121.
122.
Tylko tyle
T.B. - Nie 19 Lip, 2015
Dla mnie 112. i 113. rządzą
Na 112. oryginał, czy replika? No i podziw dla pilota, bo siedzi tak trochę jak na miotle.
bhpchmiel - Nie 19 Lip, 2015
Witek z całego seta 116 najsłabsze, a co do reszty to jest nieźle, biorąc pod uwagę ograniczenia sprzętowe
T.B.--Ciężko mi powiedzieć czy to replika
Martino--Wiem,wiem 116 to taka moja wizja ale przyznaj rację że samolot Artura K. ciężko złapać w dobrej ostrości.
Jakby wszystkie maszyny poruszały się w tempie tego ze 118 to byłoby fajnie ( mój rekord 1/40).
Ogólnie pokazy całkiem fajne.Trochę deszczu trochę słońca.
Dla mnie to kolejna okazja "strzelić" coś innego niż zwykle.
Dzięki
T.B. - Nie 19 Lip, 2015
Wyśledziłem - replika:
http://www.pterodactyl-flight.cz/fokker-e-iii
No to już wiem że i tak bym do tego nie wsiadł a co dopiero latać.
Wielki szacun dla pilotów.
cygnus - Sob 01 Sie, 2015
Wybieram się wnet do Bournemouth na Air Festiwal. Zawsze fotografowałem tam z wysokiego klifu, co czasem pozwoliło ułowić helikopter z góry, na tle fal.
A tym razem będzie odwrotnie, będę oglądał z... pokładu statku! Przynajmniej nie będzie pod światło! A może heli złapię na tle klifu?
bhpchmiel - Pon 17 Sie, 2015
Radom już za kilka dni
Kto się wybiera oprócz Witkota i mnie?
Wujek_Pstrykacz - Pon 17 Sie, 2015
Ja się wybieram
fatman - Pon 17 Sie, 2015
Ja też się wybieram.
Nabyłem lufę 600mm (w przeliczeniu na FF) i chcę sprobować powalczyć.
Może nie jest to mistrzostwo świata ale do mojej amatorskiej zabawy na razie wystarczy.
Napiszcie Ocowie gdzie precyzyjnie mam zaparkować i gdzie się stawić i którego dnia i o której godzinie gdzie Was mogę spotkać.
Bo ja jestem nowy w tym wątku
@Marcin - będę ruszał z Grodziska (a więc po sąsiedzku).
bhpchmiel - Pon 17 Sie, 2015
Rysiu my z Witkiem będziemy na łące przy Skaryszewskiej. ja tam będę w piątek rano do niedzieli włącznie. Nie wiem jakie plany ma Wujcio. na PW prześle ci dokładne namiary. Tak przy okazji kiedy zajeżdżasz do Grodziska?
witkot - Pon 17 Sie, 2015
Rysiu-Aż nie mogę się doczekać połączenia M5mark2 z tą 600
Sądzę że ten zestaw plus twoje umiejętności wróżą duuuuuży sukces
Zdzwonimy się na miejscu.Tak jak Marcin napisał my będziemy od piątku( ja może od 16/17 )
fatman - Pon 17 Sie, 2015
bhpchmiel napisał/a: | Rysiu my z Witkiem będziemy na łące przy Skaryszewskiej. ja tam będę w piątek rano do niedzieli włącznie. Nie wiem jakie plany ma Wujcio. na PW prześle ci dokładne namiary. Tak przy okazji kiedy zajeżdżasz do Grodziska? |
Gdzie śpicie?
Czemu już od piątku?
Trenować będą?
[ Dodano: Pon 17 Sie, 2015 23:41 ]
witkot napisał/a: | Rysiu-Aż nie mogę się doczekać połączenia M5mark2 z tą 600
|
Cudów się nie spodziewam bo szkło jest dosyć ciemne. A i ostre jak 40-150/2.8 PRO nie jest.
To jest to szkiełko dla Olka u4/3:
http://www.optyczne.pl/96..._obiektywu.html
bhpchmiel - Wto 18 Sie, 2015
Rysiu, w piątek do południa są jeszcze przyloty, po południu treningi:)
Śpimy w motelu ciut za Iłżą (najbliższe co nam się udało znaleźć).
O tu:
http://www.highways.com.pl/motel/
W razie czego to dzwoń, bo z noclegiem można tam jedną opcję wykombinować:)))
T.B. - Wto 18 Sie, 2015
bhpchmiel, Wujek_Pstrykacz, fatman, witkot - oj będzie się działo
Mam nadzieję, ze kijek do selfie też któryś z Was zabierze?
T.B., po co kijek Statyw weźmiemy...
T.B. - Wto 18 Sie, 2015
Ze statywu się nie liczy, trzeba mieć kijek
No dobra, przymocujemy do parasolki
Wujek_Pstrykacz - Wto 18 Sie, 2015
Spotkamy się w sobotę, czekam na namiary od Marcina
T.B. - Wto 18 Sie, 2015
fatman,
czym kierowałeś się wybierając Panasonica 100-300 zamiast nowszego i teoretycznie lepszego optycznie Olympusa 75-300?
Po zwrocie pieniędzy od Olympusa cena jest taka sama (z dokładnością do paru złotych).
maziek - Wto 18 Sie, 2015
Ja może będę w niedzielę.
MM - Wto 18 Sie, 2015
Będę od piątku ze spotterem.pl. Wiadomo z której strony. Zdjęć może trochę zrobię, ale jadę głównie dla pikniku, atmosfery, kumpli no i oczywiście obrazu, dźwięku i zapachu nafty lotniczej
bhpchmiel - Sro 19 Sie, 2015
MM, to dokładnie tak jak my
Jakbyś miał chwilkę zapraszamy do nas
Wujek_Pstrykacz - Sro 19 Sie, 2015
Ja w zasadzie też po to samo, ale dopiero w sobotę
fatman - Sro 19 Sie, 2015
T.B. napisał/a: | fatman,
czym kierowałeś się wybierając Panasonica 100-300 zamiast nowszego i teoretycznie lepszego optycznie Olympusa 75-300?
Po zwrocie pieniędzy od Olympusa cena jest taka sama (z dokładnością do paru złotych). |
Olek jest sporo ciemniejszy na obu końcach (5.6 - 6.7) versus 4 - 5.6 Panasa.
A według długich wątków o jednym i drugim obiektywie na forum mu-43.com powłoki Olka niewiele dają (to raz) no i Panas (pomimo swoich lat) jest ostrzejszy (podobno).
Testy porównawcze również to plkazują.
Ciekawym zjawiaskiem jest (jak opisują użytkownicy tego szkła na Olku), że stabilizacja w Tym Panasie jest lepsza niż ta w Olku i należy raczej wyłączać tę w body a włączać tę na obiektywie
Pocykamy, zobaczymy. Niewątpliwie jest to szkło do użytkowania w dobrych warunkach światła.
Jak tylko jest ciut ciemniej to od razu trzeba ISO podbić do 800-1600 żeby wyrobić na 1/400s na pełnym "wysuwie" 600mm(w przeliczeniu na FF).
T.B. - Sro 19 Sie, 2015
Pytam, bo chodzi mi po głowie przedłużenie sobie tego i owego, a ogniskowej w szczególności. Przez chwilę napaliłem się nawet na obiektyw lustrzany (Tokina 300), bo to i małe, i o połowę tańsze, ale poczytałem jak to działa i rozmyśliłem się.
Na zlocie wypożyczyłem sobie zoom szerokokątny, ale nie zachwyciło mnie fotografowanie tym obiektywem. W tym kierunku na razie wystarczy mi mój konwerter szerokokątny do 14-42.
Jak sprawuje się autofocus w tym Panasonicu 100-300 (szybkość, głośność, bo celny zapewne jest)? Pewnie już próbowałeś.
witkot - Sro 19 Sie, 2015
Wujek_Pstrykacz napisał/a: | Ja w zasadzie też po to samo, ale dopiero w sobotę |
Oj będzie się działo
Prognoza pogody wygląda obiecująco
fatman - Sro 19 Sie, 2015
T.B. napisał/a: | Jak sprawuje się autofocus w tym Panasonicu 100-300 (szybkość, głośność, bo celny zapewne jest)? Pewnie już próbowałeś. | .
Fokusuje szybko ale... jak pisałem - potrzebne jest światło.
W ciemniejszych okolicznościach przejeżdża i trzeba mu bardzo kontrastowe tło znaleźć aby złapał. Jest cichy. Pierścień zmiany ogniskowej nie chodzi zbyt płynnie. potrafi "kleić". Ale o tym też inni użytkownicy pisali.
T.B. - Sro 19 Sie, 2015
Dzięki za informacje. Czekam teraz na samoloty, które sfotografujesz tym obiektywem.
cygnus - Sob 22 Sie, 2015
Chyba do Bornemouth nikt inny się nie wybiera. Ale fajnie że pogoda ma być niezła.
Straszna parodia ma miejsce w związku z występem Vulcana ale o tym napiszę już po imprezie.
T.B. - Sob 22 Sie, 2015
Przy dzisiejszej technice to jakieś zdjęcia z Radomia powinny już tu być
maziek - Sob 22 Sie, 2015
O której otwierają bramki? Albo jestem ślepy, albo na stronie pokazów jest wszystko prócz tego...
Dolby - Sob 22 Sie, 2015
Ja wiem, że już wam się klawiatury i ręce trzęsą na myśl o fotkach z Radomia, ale jeszcze chwilę wytrzymajcie
123
bhpchmiel - Sob 22 Sie, 2015
Maziek daj sobie spokój z terenem pokazowym i wal do nas na Skaryszewską. Wujek tam dzisiaj dotarł i był pod takim wrażeniem, że mało mi nie dał w prezencie swojej 500-tki
fatman - Sob 22 Sie, 2015
Dzis pnie dałem rady Ojcowie ale w niedzielę spróbuję dotrzeć.
Madrian - Sob 22 Sie, 2015
Kilka zdjęć na przystawkę - z "małpki" w JPG.
Przeskalowane na 1600x1200 (hosting).
Wielka padaka, więc nikomu nie zagrożą.
124 - Najgorsze, bo spaskudzone przez autofokus, który nie dał w tym wypadku rady złapać ostrości. Takie ujęcie zmarnowane.
125 - Hmm... Nie wiem co to wyszło... Dziwne.
126 - Taki sobie strzał w F-16.
127 - Trzy kolory. Zielony
128 - Trzy kolory. Biały
129 - Trzy kolory. Czerwony.
I po tym pokazie paskudnych JPG, zepsutych przez sama aparat i jego użytkownika, można wrzucać prawdziwe zdjęcia.
bhpchmiel - Nie 23 Sie, 2015
Madrian, tu się nie ma co łamać, tylko trzeba próbować:)))
Niedawno wróciłem do domu - wyjazd z Radomia lekka makabra, ale dało się:)))
Wrażenia? Przede wszystkim super towarzystwo - Wujek, Witek i Rysiek, bardzo Wam dziękuję za możliwość totalnego wyluzowania w Waszym Towarzystwie (był też pierwiastek damski dzięki Rysiowi:))))) Pogoda średnia, tablet zawalony jednak tysiącami zdjęć, które trzeba teraz przejrzeć i wybrać te perełki. Co do poziomu pokazów to daję 8/10 - minus 1 pkt za brak Jankesów i i jeszcze jeden w tył za grzebanie przez organizatorów w programie, przez co parę razy pomimo nasłuchu zostaliśmy zaskoczeni:))) Miejscówka na Skaryszewskiej jak zwykle super, ale coraz więcej ludzi, zaczyna tam zjeżdżać i robi się z tego rżysko piknikowe. Przez trzy dni widziałem tam zawody w badmintona, piłkę piaskową, niezliczone ilości grilli, niektórzy goście po przyjęciu nadmiernej ilości płynów wykonywali tzw. display na poziomie podłoża, widziałem również gościa, który robił zdjęcia siedząc na rozłożonym na max krześle biurowym (można:)), widziałem robienie sobie selfi stojąc na dachu audicy itd itd:)))))) Ale to duperele:))) Najważniejsze, że mogliśmy w zacnym gronie, z jajem porobić zdjęcia.
Jednocześnie wnioskuję do moderatora, o założenie 4 podwątków dla fociarzy ze Skaryszewskiej, bo jak sami zobaczycie po naszych kadrach staliśmy "bardzo" blisko siebie:))))
Aha - proszę sobie przygotować okulary do 3dy - będą potrzebne, ponieważ tylko przy pomocy tego sprzętu będzie można obejrzeć fotki wykonane z czasem 1/15:))))))
T.B. - Nie 23 Sie, 2015
bhpchmiel napisał/a: | widziałem robienie sobie selfi stojąc na dachu audicy |
Nie no... To to ja lubie, to ja rozumiem.
cygnus - Pon 24 Sie, 2015
Ja jestem pod wrażeniem okropnej katastrofy w sobotę w Shoreham, a więc o dwa kroki od mojego leża. Ale byłem daleko, w Bornmouth, przez co mój lotniczy dzień zdjęciowy nie ucierpiał. Tylko że na fotki też trzeba poczekać.
Dla zobrazowania scenerii wrzucę dwie pierwsze z brzegu:
bhpchmiel - Pon 24 Sie, 2015
cygnus, widzieliśmy z Witkiem w sobotę wieczorem nagranie w TV z tego wypadku - dramat:((
My też mieliśmy chwilę grozy, jak siadł awaryjnie wiatrak TVN-u - jak usłyszałem w skanerze komunikat pilota, że traci moc na silniku, to zrobiło się ciut gorąco, a potem był niepokój co siadło awaryjnie, bo byliśmy przed pokazem pary naszych "hokejów":(((
moronica - Pon 24 Sie, 2015
ja to widzialam z odleglosci metrow i sorry chlopaki, nie bedzie juz pewnie fotek lotniczych mojego autorstwa
maziek - Pon 24 Sie, 2015
Co, spadł Ci na aparat?
Prawie. Spadl na ludzi stojacych kilka krokow za mna
Arkowal - Pon 24 Sie, 2015
maziek napisał/a: | Co, spadł Ci na aparat? |
cybertoman - Pon 24 Sie, 2015
moronica, no nie zazdroszcze...
A to o czym mowa? Bo sądziłem, że o Błękitnym, ale ten rozkraczył się w polu, a Shoreham też nie pasuje, bo na drodze... Ogólnie chodzi Ci o to, że nie chcesz ryzykować osobiście? Czy nie chcesz brać udziału w ryzyku innych?
bhpchmiel - Pon 24 Sie, 2015
Widziałem dość obszerną relację na dailymail - choroba ależ tam zrobił piekło Tylko jak on to przeżył
maziek, rozbil sie na drodze, przy ktorej stalismy, po czym odbil sie ta trawniku, gdzie bylismy, i skonczyl na rogu lotniska. nie mowie tu o calym samolocie, calkiem mozliwe ze byl to jego duzy fragment albo nawet jeden z samochodow, w ktore uderzyl. ofiary, ktore codziennie dodaja do liczby 7 w samochodach, to wlasnie tam staly
ophiuchus - Pon 24 Sie, 2015
moronica, współczuję takich wrażeń.
To znaczy że się wpieprzyłem ze swym żartem jak pijany z trąbką na pogrzeb - przepraszam, sądziłem, że Ty o Błękitnym, gdzie nikogo nie zabiło.
spoko maziek, nie ma sprawy
Po powrocie do domu okazało się, że miałem troszeczki zarąbaną matrycę .
Wujek_Pstrykacz - Pon 24 Sie, 2015
Troszeczkę
Cała matryca brudna, coś Ty kichnął przy zmianie szkła
Co do wypadku w Anglii to straszna tragedia, ale przypomnijmy Su27 na Ukrainie, który wpadł w ludzi
witkot - Pon 24 Sie, 2015
Oj Radom Air Show
Ale fajnie było znów się spotkać.Tak jak Marcin napisał towarzystwo forumowe dopisało z czego bardzo się cieszę.Wrażenia ze spotkania zawsze pozostają długo w pamięci.Chmielu jak zwykle kombinował by wykręcić jak najlepszy czas na "śmiglakach".Później to nawet nie chciał pokazać gdzie ma w aparacie funkcję "Format"-taki z niego kolega Fatman próbował z "olka" wykręcić ostatnie poty Strzelił parę tysiaków więc na architekturę z jego strony już nie liczcie bo do końca roku będzie obrabiał samoloty a wujek na "liziku" podziwiał podniebne ewolucje z armatą przy boku :
Ze zdjęciami to jestem podobno drugi w kolejce bo kolega od BHP wstawi jutro setkę i braknie miejsca dla innych na serwerze optycznych
No i zapomniałem napisać że pokazy też były fajne
Oj będzie się działo........... .
A tak na poważnie dzięki chłopaki jeszcze raz
ps.dla płci pięknej też ukłony.
Minuta ciszy dla ofiar katastrofy z Anglii
przemek1978 - Pon 24 Sie, 2015
Pokazy były fajne mi się w miarę podobało. Bobowanie było fajne.
A tym czasem parę moich kasztanów wrzucę
132
133
134
cygnus - Wto 25 Sie, 2015
To może z Bournemouth:
Agusta Westland AW101 Merlin
bhpchmiel - Wto 25 Sie, 2015
maziek, Ty robiłeś te zdjęcie stojąc w roju pszczół?
maziek - Wto 25 Sie, 2015
Nigdy nie dbałem za bardzo o sprzęt. Chyba mi się faraonki zalęgły .
maziek napisał/a: | Nigdy nie dbałem za bardzo o sprzęt. Chyba mi się faraonki zalęgły . |
MM - Wto 25 Sie, 2015
Następnym razem musimy się łapać telefonicznie i wieczorkiem spotkać w jednym miejscu bo za diabła nie spotkałem ludzi z optycznych za to wiary typowo spotterskiej były chmary....
Spotter.pl biwakował w jednym miejscu i było nas tam naprawdę sporo. Pole dziadka, na wysokości Skrzydlatej 12.
MM, my też byliśmy na polu "chytrej baby i dziadka z Radomia" ))))) Jakieś 60m od Skaryszewskiej. A to że były chmary lotniczych luster to fakt:)))) I nie tylko z Polski - tylu Japończyków dawno nie widziałem:)))))
[ Dodano: Wto 25 Sie, 2015 13:25 ]
Na początek trochę "bekstejdża" ))
138.
139.
witkot - Wto 25 Sie, 2015
A widzicie -dziadek nie dziadek.Teraz to już prawdziwy businessman
Te pole to dla niego prawdziwy skarb.
Nawet załapałem się na osobisty autograf
ps.Marcin komunikował się z pilotami kiedy mają odpalać flary
To nie fair play
Witek trzymaj ten paragon bo będzie jak znalazł za 2 lata:))))))))))
przemek1978 - Wto 25 Sie, 2015
Fajna ta waszą polana
Następnym razem odpuszczam sobie teren lotniska.
Dość walki z piknikami o mjejscòwke
przemek1978, różnica totalna w odbiorze, sęk tylko w tym, że na tych polach robi się również piknikowo
MM - Wto 25 Sie, 2015
Jaka była u Was stawka za dobę? "Bilety" miał z tamtego roku tak na marginesie...
MM, eeeeee... no to różnie bywało, generalnie ja miałem promocję "1 dzień + 2 gratis" ::)))))))
Stawka u dziadka na polu za 1 dzień 30zł za dwa 70zł po rabacie
No chyba że się ma autograf to się wjeżdża za darmo
Taaaa, promocja za 2 dni była najlepsza Dziadek odleciał przy przeliczaniu na maxa
cygnus - Wto 25 Sie, 2015
maziek napisał/a: | Nigdy nie dbałem za bardzo o sprzęt. Chyba mi się faraonki zalęgły . | Faraonki? Trzmiele!
Bilety 40pln.Jak wiadomo żę własnym piciem nie wejdziemy. Piwko chrzczone po 6pln kiełbasa z ekspresowego gila ledwo zjadliwa 15 pln. Piknik a piknik kolo mnie baran rozstawił sobie parasol . Chłopak zwrócił mu uwagę to mało co do rękoczynu nie doszło.Na szczęście w okolicy była ochrona.Ja się wcisnąłem dzięki przyjaźnie nastawionych fotografów z Anglii który mówili jakoś się zmieścimy. I byli z szokowani że mam 70-300 tamrona , jak tym focić się pytali Na tej łące to widok jest chyba lepszy niż na lotnisku ???
Jedyne co mnie trzyma przy lotnisku to rytuał 17 letni zakup koszulki
To tak na początek ode mnie
140.
141.
142.
143.
144.
Witek, błagam nie gryź
Chmielu Ty ze dwa dni poczekaj, bo się odechciewa własnych zdjęć nawet oglądać a co dopiero obrabiać .
Ja tam nie miałem żadnych problemów. Miałem bileciki wydrukowane, 7:50 zajechałem na drugi parking od bramy, 8:01 byłem za bramą, 8:10 byłem przy pasie przy jeszcze puściutkich barierkach (jedna osoba na 20 m). Zajęliśmy z kolegą strategiczną pozycję i obroniliśmy ją do końca .
Do mniej więcej 9.30 było wciąż luźno, po rozpoczęciu prawdziwych pokazów kiedy odleciały trzepaczki do jajek a poleciało coś z dopalaniem zrobiło się "morze głów" jak okiem wstecz sięgnąć. Były chwile krytyczne jak gdy zbliżał się pokaz Tricolori, kiedy chcąc schylić się po kartę musiałem mocno pracować tą częścią ciała, na której plecy tracą swą szlachetną nazwę, a i tak w końcu wyszło, że wypiąć jej w tył się nie da ze względu na napór (a może i zagrożenie?) - więc musiałem kucać w pozycji bezpiecznej, bocznej do barierki. Zaraz po zanurkowaniu zrobiło się ciemno, gdyż ciżba nie widziała we mnie przeszkody w dopchaniu się do kratki. W związku z tym wynurzałem się z powrotem jak ruska łódź podwodna na biegunie, przebijając mozolnie ludzką krę.
Najśmieszniejsze, że pół metra przed barierką od strony pasa norę miały nornice, które całe pokazy, nie zważając na stojący nad nimi tłum ludzi machający rękami i błyskający szkłem, ani na nagłośnienie i kołowanie, nie mówiąc o efektach generowanych przez dopalacze - spokojnie wyglądały z tej nory, oceniały sytuację i wychodziły zbierać ziarna traw na zimę. I tak od 8 rano do 19, a pewnie i dłużej .
Aż sprofanuję i beznumerycznie wstawię .
Tego się właśnie spodziewałem
Zły,niedobry Chmielu już od wczoraj biorę relanium bo wiedziałem czego mogę się spodziewać.
Luzik mi teraz- dawaj- tylko na tyle cię stać
maziek ja bylem po 10 ale chyba nie daleko siebie byliśmy .Ta mysz też widziałem, chyba ze więcej taki agregatów było .Ja około 50/80 metrów po lewej stronie VIP-ów
No to musieliśmy być bardzo blisko - ja byłem w połowie między pierwszym a drugim głośnikiem na lewo od vipów, tuż przed punktem pomocy (karetką). Nor było od cholery widziałem czynne co najmniej 3 i mnóstwo ich mieszkańców . Dokładnie za mną była aleja toi-toi .
maziek, super miałeś z tymi myszami:))
Witek, nie prowokuj, oj nie bo wstawię fotki jak lądowała Kaśka przy zachodzie słońca
Sunders - Wto 25 Sie, 2015
140 wymiata
Sunders, bardzo mnie to cieszy - w podobnym klimacie mam jeszcze suki, ale boję się wstawiać, bo Fatman teraz bywa często w moich okolicach i może zostać wynajęty przez Witka do posprzątania
Wujek_Pstrykacz - Wto 25 Sie, 2015
Ładną pogodę mieliście w niedzielę - widzę. Sobota niestety marna, więcej dla ucha radości niż dla obiektywu.
fazi75 - Wto 25 Sie, 2015
bhpchmiel, Szacun! Doskonałe foty.
maziek, Nie jesteś osamotniony, bo mnie się właśnie swoje zdjęcia odechciało nawet oglądać
Przestańcie jęczeć jak stare baby, tylko wstawiajcie fotki
W sumie wystarczyłoby kropnąć jednego chmiela - a ilu ludzi by w siebie znów uwierzyło...
cybertoman - Wto 25 Sie, 2015
No 140 jest... odlotowe!
ophiuchus - Wto 25 Sie, 2015
Nic nie gadam, tylko oglądam Dajecie, dajecie, tylko se piwko otworzę :]
Maziek, jednym chmielem chcesz tyle luda nasycić Co za rozrzutność
bhpchmiel napisał/a: | Sunders, bardzo mnie to cieszy - w podobnym klimacie mam jeszcze suki, ale boję się wstawiać, bo Fatman teraz bywa często w moich okolicach i może zostać wynajęty przez Witka do posprzątania |
Spiskowiec się znalazł.
Mam prośbę-daj Szymkowi na godzinkę pobawić się twoim laptopem. Mały młoteczek i nich dziecina super się bawi
Chyba też otworzę sobie chmiela bo na trzeźwo tego nie ogarnę.
Kaśka do boju....
Matko droga, jeszcze trochę a i ja zacznę się oglądać za Desperadosem:))))) Chociaż może lepiej nie, bo znowu się zacznie jak w piątek
[ Dodano: Wto 25 Sie, 2015 22:09 ]
145. Jeśli widzicie pomarańczowy zafarb to znak, że musicie przestać topić rozpacz w alkoholu
146. Znalazłem lokalizację czarnej dziury:))))
T.B. - Wto 25 Sie, 2015
No piękne zdjęcia!
Bo ja już zaczynałem myśleć, że z tymi samolotami to ściema. Że wcale ich tam nie było znaczy się
Fatman dawaj! Jestem ciekaw, jak Twój sprzęt się spisał. Znaczy się aparat fotograficzny + obiektyw
Widzę pomarańczowy zafarb
Widzę czarną dziurę
To nie po desperadosie ani pierogach z grzybami.
Proszę o czas ze śmiglaka bo exifa nie widzę.
Fatman jeszcze zgrywa z kart na kompa
ps.piątek wieczór-
T.B. - Wto 25 Sie, 2015
witkot napisał/a: | Fatman jeszcze zgrywa z kart na kompa |
A to musi to robić po jednym?
T.B. napisał/a: | witkot napisał/a: | Fatman jeszcze zgrywa z kart na kompa |
A to musi to robić po jednym? |
Rysiu jest baaaardzo dokładny Z olkiem nie ma żartów... Coś pójdzie nie tak i... KABUM
cygnus - Sro 26 Sie, 2015
maziek napisał/a: | No to musieliśmy być bardzo blisko - ja byłem w połowie między pierwszym a drugim głośnikiem na lewo od vipów, tuż przed punktem pomocy (karetką). Nor było od cholery widziałem czynne co najmniej 3 i mnóstwo ich mieszkańców . Dokładnie za mną była aleja toi-toi . |
Kurczę... nie prościej podać lokalizację z GPS?
T.B. - Sro 26 Sie, 2015
140. jest odlotowe, ale 146. też robi na mnie niesamowite wrażenie - wygląda jak motyl na szpilce wpięty w gablocie.
cygnus - Sro 26 Sie, 2015
147.
148.
bhpchmiel - Sro 26 Sie, 2015
cygnus, 148 na tak
149.
150.
151.
152.
153.
154.
155. Poniosło mnie
156.
157.
158.
159. Chłopaki przy robocie:)))
fatman - Sro 26 Sie, 2015
Piękne zdjęcia, świetna niedziela. Humor, śmiech i wesołe wkręty
Fajnie spędzony czas. Szkoda, że nie mogliśmy się "zmacać" wszyscy w jednym miejscu ale... może i dobrez bo wtedy zdjęcia byłyby niudne
Moje (jak słusznie zauważył Marcin) jeszcze się kopiują ale... jak patrzę na wasze wstawki to... miejcie miłosierdzie oglądając moje nieostre i żałosne pierwsze próby w "lotniczej".
Coś tam wstawię.
Może jeszcze dziś jak się uda, przynajmniej aby T.B. mógł ocenić przydatność Panasa 100-300
Pomimo "zachęt" Marcina nie wstąpiłem do klubu "1/20" bo mogłoby to skutkować usunięcie ze Skaryszewskiej z wilczym biletem na 10 lat ale... niniejszym zamieszczam swoją aplikację do klubu "1/80". (fotka 161.)
Rysiu jest git, miejscami trochę za szeroko, Atak nieostry, ale jak na 1. raz to spoko...
Czekam jeszcze na reakcję Witusia, bo trzymam w zanadrzu pewną fotkę, która będzie odzwierciedlała jego stan duszy:)))))))
Wujka luzik też mam na fotce, tylko muszę się do niej dogrzebać:))))
163.
164.
witkot - Sro 26 Sie, 2015
Spokojnie panowie.Panuję nad sytuacją.
Oj Ryszardo jest całkiem fajnie.Nie patrz na fotki kolegi Marcina bo on to powinien mieć osobny wątek na forum.
Moje zdjęcia dopiero wczoraj skończyłem kopiować więc proszę o cierpliwość.
Marcin a tak na poważnie ze wstawek:
140-bardzo na tak
142-ładnie go złapałeś ale ciut ciut brakuje ostrości
Śmiglaki OMHO wszystkie coś za ciasno
150-nie leży mi ta kompozycja
151-Nasza F-ka zawsze piękna
152/153-super kolorki
154-ładnie trafione ale też ciasno
159-Co to z typ po lewej
164-miodzio
Fajnie dajesz -proszę o więcej
cygnus--147-podoba się
Jeszcze jeden chłopak przy robocie!!!
165.
Wituś śmiglaki na razie tak ciasno, ale będą również w całości
Odnośnie 154 to kurna tylko tak go złapałem w kadrze - nie zdążyłem przekręcić aparatu, jak zaczął się palić:)))
Nie mogłeś się powstrzymać odnośnie 165, co?
bhpchmiel napisał/a: |
Nie mogłeś się powstrzymać odnośnie 165, co? |
Jeszcze Wujka wstawimy i będzie ekipa w komplecie
witkot napisał/a: | bhpchmiel napisał/a: |
Nie mogłeś się powstrzymać odnośnie 165, co? |
Jeszcze Wujka wstawimy i będzie ekipa w komplecie |
Tylko muszę go znaleźć
Ja mam tylko muszę dostać jego zgodę na publikację
Sunders - Sro 26 Sie, 2015
witkot napisał/a: | muszę dostać jego zgodę na publikację |
Czy to konieczne? Przecież on jest tutaj osobą publiczną
Wujek_Pstrykacz - Sro 26 Sie, 2015
Publikujcie
bhpchmiel napisał/a: | Rysiu jest git, miejscami trochę za szeroko, Atak nieostry, ale jak na 1. raz to spoko... |
A teraz? Nie za wąsko? Wystarczająco ostro?
J.B. - Jak widzisz ten obiektyw?
T.B. - Sro 26 Sie, 2015
fatman napisał/a: | J.B. - Jak widzisz ten obiektyw? |
Nie wiem co na to J.B. , ale ja - patrząc tylko od strony obiektywu - widzę to tak:
166. - dla mnie całkiem OK,
165. - OK, trochę blade, ale to chyba nie jest sprawa obiektywu, tylko światła i kolorów w danej chwili,
160. - całkiem OK,
162. - trudno powiedzieć coś o szczegółach, bo samolociki małe, a dymy - jak to dymy, ale samolociki wydają się wystarczająco ostre,
161. - wydaje mi się mało ostre, jak na taki wielki helikopter na zdjęciu - chyba, że to jest wycinek większego obrazka? Albo jest poruszone? Bo sądząc po rozmyciu śmigieł czas otwarcia migawki nie był najkrótszy.
Pytanie podstawowe brzmi:
- z jaką ogniskową były robione poszczególne zdjęcia? Wszystkie z maksymalną?
[ Dodano: Sro 26 Sie, 2015 19:36 ]
PS
Co to za rura, ta którą trzyma bhpchmiel (?) na 165.?
[ Dodano: Sro 26 Sie, 2015 19:41 ]
I jeszcze jedno PS
Te ludzkie zdjęcia przedstawiające Wasze osoby też fajne
Rysiek-165 Faktycznie coś blado to wygląda no i wiatraki ciut za mało rozmyte.
Ale nie przejmuj się to takie "zboczenie spoterskie".
Natomiast 166 jest naprawdę ok -bez żarów
Ogólnie widzę że się rozkręcasz się
maziek - Sro 26 Sie, 2015
To ja w inny deseń .
167.
168.
maziek, świetne z tym księżycem w tle!
To siedziałeś aż tak do późna w sobotę?
A masz jakieś "nocne" tych nornic?
Sorry T.B.. Literówka.
maziek - Sro 26 Sie, 2015
Się zapiło, się siedziało. Myszy to kuuupa była ... A jak tupały!
Maziek -też mi się bardzo widzą te z księżycem.
To teraz już cała ekipa się przedstawiła.
169.
Tak na szybciutko-- Szwajcarzy
170.
171.
172.
T.B. - Sro 26 Sie, 2015
Ale 169. to fotomontaż jest?
Ten gościu na dole po lewej to został przekopiowany z takiego zdjęcia z baobabem i słoniami i żyrafami w tle?
T.B., absolutnie nie . Baobab został wycięty przez chytrą babę z Radomia, a słonie i żyrafy wystraszyły się huku i uciekły
cybertoman - Sro 26 Sie, 2015
Zdaje sobie sprawe, ze komentarz nie na miejscu, ale wiekszosc ujec leci w lewo...
cybertoman, bośmy tam lewiznę odstawiali
[ Dodano: Sro 26 Sie, 2015 22:50 ]
witkot, ładnie jest:))
Jeszcze dwa beki od mojej kuzynki z Białego:)))
173.
174.
Dżozef - Sro 26 Sie, 2015
No nieźle, zdjęcia odlotowe.
bhpchmiel - Czw 27 Sie, 2015
To tak jeszcze kilka na dobranoc:)
175.
176.
177.
178.
179.
180.
181.
cygnus - Czw 27 Sie, 2015
Jeszcze małe co nieco...
bhpchmiel - Czw 27 Sie, 2015
cygnus, widzę, że walczysz z długimi czasami. Brakuje jeszcze jednak trochę ostrości, ale to też na pewno się pojawi:)))
fatman - Czw 27 Sie, 2015
bhpchmiel,
175... klassssa!!!!
Też bym chciał tak umieć spanoramować i mieć ostro-żyleciasto
fazi75 - Czw 27 Sie, 2015
witkot, ładnie Ci poświeciło słoneczko na szwajcarski kotlet
Ładne zdjęcia!
175-panoramowanko pierwsza klasa. Brawa!
cygnus, 183-zacnie i jest ostro
Pozwolę sobie też coś wrzucić
185.
186.
T.B. - Czw 27 Sie, 2015
175. to oczywiście mistrzostwo w swojej klasie, ale pod względem malowniczości, atrakcyjności wizualnej - 176. dla mnie to jest to.
Poza tym - tak ogólnie - wszystkie ostatnio zamieszczone przez Was zdjęcia lotnicze mi się podobają, i te z Radomia, i te z Anglii. Nie będę się rozdrabniał i wypisywał, że to jest trochę bardziej, a tamto jest trochę mniej. Tylko w stosunku do zdjęć fatmana pozwoliłem sobie na trochę szczegółów, bo prosił o wypowiedź pod kątem oceny obiektywu. Natomiast w każde zdjęcie włożona jest jakaś praca i najważniejsze, że dobrze się bawiliście, a my mamy na co popatrzeć.
No a tak jako dodatek, chętnie obejrzałbym jeszcze jakieś zdjęcia z "bekstejdżu"
witkot - Czw 27 Sie, 2015
Marcin wygląda to tak:
175-stabilizację w "łapkach" kurna chyba masz.
176-ładnie wyszło-to te co latały w sobotę na koniec- oświetlone jak choinka?
177-Kasia przy podejściu! Powiem szczerze że miguś przy tym świetle na pierwszej wstawce zdecydowanie bardziej mi się podoba.Ale i tak jest git.
178-nie widzę weny co chciałeś pokazać.
179-ładnie dymki wyszły
180-łądnie trafiłeś z flarami ale po obróbce kasza na niebie wyszła
181-stać cię na więcej
Proszę o jeszcze.Nie gniewasz się że tak piszę co??
cygus-Naj z seta za ostrość i śmigiełka
fazi75-technicznie prawie ok tylko kadrowo mi się nie widzi.
Pozdrowionko dla wszystkich
fazi75 - Czw 27 Sie, 2015
witkot napisał/a: | fazi75-technicznie pA rawie ok tylko kadrowo mi się nie widzi. |
A jak byś skadrował 185 i 186?
witkot - Czw 27 Sie, 2015
185- poczekałbym aż śmiglaki ułożą się w lepszym symetrycznym układzie( nie zlewa się jeden z drugim)
186-za ciasny kadr-może ktoś tak lubi -ja nie
cygnus - Czw 27 Sie, 2015
Koledzy, wybaczcie niedoskonałości.
Miałem przeważnie ZE słońcem ale bardzo daleko, mydlana Sigma 170-500 (bez stabilizacji, oczywiście) i pod stopami (pod monopodem) pokład statku parowego. I tak się dziwię że coś wybrałem.
A te bliższe ujęcia - to już pod słońce, hue hue hue...
Ale w sumie - dobrze że byłem w Bournemouth a nie w Shoreham.
fazi75 - Pią 28 Sie, 2015
witkot napisał/a: | 185- poczekałbym aż śmiglaki ułożą się w lepszym symetrycznym układzie( nie zlewa się jeden z drugim)
186-za ciasny kadr-może ktoś tak lubi -ja nie |
Dzięki za wyjaśnienie.
bhpchmiel - Pią 28 Sie, 2015
Witek, bardzo pomocne są Twoje komentarze. Kasza wyszła po zmianie rozmiaru, ale przy następnych będę jednak mniej szalał z suwakami
Co do Sokoła za drzewem, to chciałem, żeby tak wyszło na zasadzie "uwaga, coś się skrada!" )))
cygnus - Sob 29 Sie, 2015
bhpchmiel napisał/a: | (...)Kasza wyszła po zmianie rozmiaru, ale przy następnych będę jednak mniej szalał z suwakami... |
Jak na mój gust - przyszalałeś z suwakami zdecydowanie za mocno, idąc na efekt plakatowy. Jeśli takie założenie - to uzyskałeś świetny efekt.
Przypuszczam że kasza to raczej wynik agresywnego manipulowania krzywą kontrastu. Ilekroć próbuję ożywić niebo, podciągając mocno kontrast w światłach żeby słabe chmurki uwidocznić - dostaję efekt jak na zdjęciu z flarami.
Ale generalnie - jak zawsze chylę czoła (chociaż przeważnie chylę je po cichu).
Wujek_Pstrykacz - Sob 29 Sie, 2015
187.
188.
189.
190.
bhpchmiel - Sob 29 Sie, 2015
No i Wujek o tak z cichapęk fotki zapodał:))) Kurna ja się siwy robię
Sunders - Sob 29 Sie, 2015
Wujku 189 najlepsze w serii
przemek1978 - Sob 29 Sie, 2015
No i Wujek o tak z cichapęk fotki zapodał:))) Kurna ja się siwy robię
Ciesz się ze siwy nie łysy
bhpchmiel - Sob 29 Sie, 2015
przemek1978, fakt - święte słowa
Wujek_Pstrykacz - Sob 29 Sie, 2015
Marcin, ja miałem pełen przegląd sytuacji, na niebie i na ziemi
191.
192.
przemek1978 - Sob 29 Sie, 2015
193
194
witkot - Sob 29 Sie, 2015
Oj widzę że Wujo pilnuje forumowiczów na wszystkich frontach
fazi75 - Sob 29 Sie, 2015
192. Jak patrzę na to foto, to trochę mózg mi się lasuję Moim zdaniem takie obrócenie zdjęcia nie poczyniło niczego dobrego.
bhpchmiel - Nie 30 Sie, 2015
fazi75, ale oni tak latali - sam takie kadry niedługo będę wstawiać
Wujek_Pstrykacz - Nie 30 Sie, 2015
Latali w jeszcze dziwniejszych pozycjach, także proponuję nie oglądać zdjęć w celach oczywiście czysto zdrowotnych, kolego fazi75
Preskaler - Nie 30 Sie, 2015
Nie mogłem być w Radomiu, niestety ale mój zięć był i przywiózł stamtąd medal okolicznościowy.
Przepraszam za jakość zdjęć ale rpobione były w "trybie awaryjnym"!
witkot - Nie 30 Sie, 2015
Zdjęcia z piątkowych treningów.
Szkoda że po południu zdecydowanie zabrakło światła dlatego fotki trochę "szaro-bure" i za dużo kaszany z powodu podbijania ISO
Marcin zauważyłeś że F-ki były bez "malowania"
Oczywiście wszystkie za i przeciw miłe widziane
196.
197.
198.
199.
200.
201.
202.
203.
204.
205.
206.
207.
T.B. - Nie 30 Sie, 2015
bhpchmiel napisał/a: | Kurna ja się siwy robię |
Kurna - jakie te chłopy wrażliwe na punkcie swojej urody
Jednemu gdzieś tam kolor na zdjęciu psuł urodę, drugi załamany, że siwieje
Panowie!
Chłopu to wystarczy, że jest trochę ładniejszy od diabła
przemek1978 - Nie 30 Sie, 2015
T.B. napisał/a: | bhpchmiel napisał/a: | Kurna ja się siwy robię |
Kurna - jakie te chłopy wrażliwe na punkcie swojej urody
Jednemu gdzieś tam kolor na zdjęciu psuł urodę, drugi załamany, że siwieje
Panowie!
Chłopu to wystarczy, że jest trochę ładniejszy od diabła |
Oj tam co za problem
Ja podbijam pod 40 i łysy jestem
Rano nie ma problemu z papilotami
Szmatka oraz cif i do wieczora połysk bez ZARYSOWAŃ
208
209
bhpchmiel - Nie 30 Sie, 2015
przemek1978, w 208 za dużo zostawiłeś góry...
Witek jak na te warunki które były to wyszło i tak nieźle. Jedynie nasza 16-tka z flarami mało ostra
fazi75 - Nie 30 Sie, 2015
Niestety ze względu na braki ogniskowej mogłem sobie pozwolić tylko na lądowania
210.
witkot - Nie 30 Sie, 2015
bhpchmiel napisał/a: | przemek1978, w 208 za dużo zostawiłeś góry...
Witek jak na te warunki które były to wyszło i tak nieźle. Jedynie nasza 16-tka z flarami mało ostra |
Marcin to max cop i tak wyszło.
To chyba jedyna nasza 16 którą trafiłem z flarami
przemek1978 - Pon 31 Sie, 2015
[quote="bhpchmiel"]przemek1978, w 208 za dużo zostawiłeś góry...
Witek jak na te warunki które były to wyszło i tak nieźle. Jedynie nasza 16-tka z flarami mało ostra [/quote
Dalsze cropy to już jechały po jakość.
Niestety 70-300 to znacznie za mało gdzie akceptowana jakość koniczy się na 259/270
bhpchmiel - Pon 31 Sie, 2015
No dobraaa, Witek, tak na poważnie:)
196 - ok
197 - najlepsze z całej serii, smugacze dały extra kontrast
198 - do rozjaśnienia, moment fajny
199 - wiadomo pogoda swoje zrobiła:(
200 - 207 - zabrakło światła i tym samym zrobiło się szarawo:(
Ale szukaj, szukaj na pewno coś jeszcze wygrzebiesz extra.
Ja przewaliłem zdjęcia z soboty - Orliki pięknie przeszły mi przez słoneczko, przy okazji zmroziło śmigła
przemek1978 - Pon 31 Sie, 2015
To tak dla odmiany coś w BW wrzucę
211
cygnus - Wto 01 Wrz, 2015
Ad 210 - wnioskuję że Eurofighter lądował na brzuchu?
212. Rozumiem lecieć w ciasnym szyku. Ale żeby kółkiem ogonowym po skrzydle??
fazi75 - Wto 01 Wrz, 2015
cygnus napisał/a: | Ad 210 - wnioskuję że Eurofighter lądował na brzuchu? |
No nie zupełnie Stałem możliwie blisko ścieżki podejścia, a ten przed lądowaniem najpierw przeleciał baaaardzo szybko nad pasem. Dlatego szczególnie się cieszę, że udało mi się go tak złapać, bo byli tacy którzy nie zdążyli nawet podnieść aparatów
bhpchmiel - Wto 01 Wrz, 2015
Jurek z Niemiec zachował się bardzo fajnie i dał krótki popis przed lądowaniem:)
[ Dodano: Wto 01 Wrz, 2015 11:51 ]
Jeszcze parę z przyczajki:)))
213. Przyczajony Rysiu:))
214. Wielki Rysiu i jego mała armatka:)))
215. Cel, pal - Witek odpala Groma:))
216. Maaaaarcin, to miało tak się kręcić???
217. Kurde - nie trafiłem:((( Co za szajs pożyczają w tym salonie:(((
218. A może jednak coś trafiłem? ))
219. Witek szczela focha:)))
T.B. - Wto 01 Wrz, 2015
213, - 219. fajna seria
witkot - Wto 01 Wrz, 2015
Paparazzi się znalazł Oj miałem ci wtedy z tym tabletem zrobić fotkę.To by była jazda.
Poczekaj po następnych pokazach ze wstydu to przez tydzień z domu nie wyjdziesz
Łobuzie ty .
ps.a z Ryśkiem to i tak cię odwiedzimy
cygnus - Sro 02 Wrz, 2015
220. Hawk T2
T.B. - Sro 02 Wrz, 2015
cygnus,
czy tam leci jakiś pilot?
Preskaler - Pią 04 Wrz, 2015
Nawet dwóch tylko... dobrze zamaskowani są.
komor - Pią 04 Wrz, 2015
Trochę wygląda, jakby zasnął za sterami.
Natomiast kolegę bhpchmiela proszę o powiększenie drugiego pilota ze zdjęcia 150. Jak sprawdzisz które to zdjęcie, to sam się domyślisz o którego pilota chodzi i co powiększać. Crop 1:1 please.
bhpchmiel - Pią 04 Wrz, 2015
komor napisał/a: | Trochę wygląda, jakby zasnął za sterami.
Natomiast kolegę bhpchmiela proszę o powiększenie drugiego pilota ze zdjęcia 150. Jak sprawdzisz które to zdjęcie, to sam się domyślisz o którego pilota chodzi i co powiększać. Crop 1:1 please. |
Cieeeee, jaki spostrzegawczy
Wiem o co chodzi, fotkę wstawię wieczorem
witkot - Nie 06 Wrz, 2015
Radom 2015
-lecimy dalej
221.
222.
223.
224.
225.
226.
227.
228.
229.
230.
231.
232.
233.
234.
Pozdrawiam
ophiuchus - Nie 06 Wrz, 2015
227 i 233 fajne, a 229 rewelacja :] Myślę, że mogłeś jeszcze pojechać z nasyceniem, było by bardziej... po włosku
T.B. - Nie 06 Wrz, 2015
233. jest do góry nogami, czy witkot unosił się nad chmurami?
Jako obrazy najbardziej podobają mi się 227. i 233.
T.B. napisał/a: | 233. jest do góry nogami, czy witkot unosił się nad chmurami?
|
To z użyciem teleskopu do selfie
T.B. - Nie 06 Wrz, 2015
Iiii...tam, oszukujesz
A tam zaraz oszukujesz. Tak- do żartu.
Normalny "strzał" z pola bez jakichkolwiek wzlotów czy przekrętów.
Wujek_Pstrykacz - Nie 06 Wrz, 2015
230. mi się podoba
T.B. - Nie 06 Wrz, 2015
witkot napisał/a: | Normalny "strzał" z pola bez jakichkolwiek wzlotów czy przekrętów. |
No to ciekawy efekt - czy też perspektywa - z tym samolotem nad chmurami (przynajmniej ja tak to widzę).
Wujek_Pstrykacz napisał/a: | 230. mi się podoba |
Miło mi- ale myślę że podobny kadr ma co najmniej setka ludziska ze "Skaryszewskiej"
bhpchmiel - Nie 06 Wrz, 2015
Witek - kurna olek i co ja teraz wstawię, hę
Faworyt serii - 232. Reszta, jak to reszta, wystarczyło, że stałeś obok, wysłuchałeś moich mądrości, coś tam Ci zostało w tej łepetynie, skumałeś że masz łapać w kadrze to najgłośniejsze na niebie i od razu Ci się poziom fotek podniósł
[ Dodano: Nie 06 Wrz, 2015 23:21 ]
Wujek_Pstrykacz napisał/a: | Marcin, ja miałem pełen przegląd sytuacji, na niebie i na ziemi
|
Co fakt, to fakt
Cytując z jednej książki: "a oto oczy i uszy naszej wspaniałej republiki"
A tu dla Komora cropik z makaroniarzami - wyciachane paskudnie, ale tylko w jednym celu:)))
komor - Pon 07 Wrz, 2015
bhpchmiel, podziękowawszy. Ale i tak nie da się rozpoznać co dokładnie tam trzymał i czemu na zombi.
bhpchmiel - Pon 07 Wrz, 2015
witkot napisał/a: | Wujek_Pstrykacz napisał/a: | 230. mi się podoba |
Miło mi- ale myślę że podobny kadr ma co najmniej setka ludziska ze "Skaryszewskiej" |
Jaka znowu setka - tylko TY i Ja
witkot - Pon 07 Wrz, 2015
bhpchmiel napisał/a: | wystarczyło, że stałeś obok, wysłuchałeś moich mądrości, coś tam Ci zostało w tej łepetynie, skumałeś że masz łapać w kadrze to najgłośniejsze na niebie i od razu Ci się poziom fotek podniósł
|
Profesorze to nie tak jak mówisz.Za dużo zdradzasz sekretów przez sen po Derperadosie.
Trzymasz z pewnością "asa" w rękawie a na koniec zetniesz nas wszystkich na amen
T.B. - Pon 07 Wrz, 2015
witkot napisał/a: | Za dużo zdradzasz sekretów przez sen |
Czy w "języku dyplomatycznym" to znaczy: okropnie chrapiesz
bhpchmiel - Pon 07 Wrz, 2015
Taaa zetnę - aha
T.B., ja absolutnie nie chrapię - dźwięki, które być może wydawałem przez sen mogły być efektem wydalania nadmiernej ilości tlenu, jaką wchłonąłem podczas pracy na polu przy Skaryszewskiej
witkot - Wto 08 Wrz, 2015
T.B. napisał/a: |
Czy w "języku dyplomatycznym" to znaczy: okropnie chrapiesz |
To jest dobre
Marcin ten wydalany tlen to był chyba z domieszką paliwa lotniczego
Ty tam wstawiaj zdjęcia a nie tłumacz się
Nowinka:Nasze F-16
Dodam jeszcze F-16 Demo
T.B. - Wto 08 Wrz, 2015
No super wiadomość. I to u nas w Poznaniu
Ale to wszystko nic. Patrzcie tutaj na 1':34" :
https://youtu.be/xsLCgdNkVWw
bassotronic - Pią 11 Wrz, 2015
INFORMACYJNIE: Może ktoś się skusi na 26 września 2015 na imprezę w Łasku.
FuzBal - Sob 12 Wrz, 2015
Jest sens jechać z samym 70-200 zapiętym do FF czy tylko będę bluźnił, że mam za krótko ?
bhpchmiel - Sob 12 Wrz, 2015
FuzBal, na FF możesz mieć za mało do pokazów w locie... Na statykę wystarczy
Wojmistrz - Sob 12 Wrz, 2015
FuzBal, ja jakiś czas próbowałem na 6D z 70-200/2.8 + TCx2, ale lepszą inwestycją okazało się 300/4.
bassotronic - Sob 12 Wrz, 2015
Ja zabieram Sigme 70-300 mm f/4-5.6 APO DG Macro, coś tam może wyjdzie jak będzie ładna pogoda
fazi75 - Sob 12 Wrz, 2015
FuzBal napisał/a: | Jest sens jechać z samym 70-200 zapiętym do FF |
Pewnie, że jest sens. Na palniki, to i bez aparatu zawsze jest sens
Ogniskowa IMHO niewystarczająca. Choć może uda się gdzieś blisko podejść. Sporo zależy od organizacji. Niemniej myślę, że pewnie kilka dobrych fotek w locie uda się zrobić takim zestawem. Ja w Radomiu miałem 55-200 na APS-C i miałem chwile totalnego wkur... że nie mam więcej
Parę fotek jednak poczyniłem, ale chwalić się nie ma czym.
Na lądowania starczyło
235.
Widzę, że kilka osób wybiera się na ten piknik w Łasku... To co koledzy, spotykamy się?
witkot - Sob 12 Wrz, 2015
bhpchmiel napisał/a: | Widzę, że kilka osób wybiera się na ten piknik w Łasku... To co koledzy, spotykamy się? |
Też chcę
Witek dawaj - przyjedziesz do Milanówka, a potem razem polecimy
cygnus - Nie 13 Wrz, 2015
Mieszkańcy Anglii będą mieli rzadką okazję obejrzenia ogromnego FLYPAST z okazji 75 rocznicy zakończenia Bitwy o Wielką Brytanię. W najbliższy wtorek, 15 września, z lotniska Goodwood wystartuje około 40 Spitfire'ów i Hurricane'ów, które skierują się na południe, by nad Selsey rozdzielić się i udać w różne strony.
Planowany czas startu pierwszej grupy - około godziny 12, ale to może się zmienić, zależy w głównej mierze od pogody.
O wydarzeniu można poczytać tutaj:
Battle of Britain Day Flypast
Trasy przelotów są tutaj:
Mapki przelotów (kliknij ROUTES)
Zaktualizowane dane o czasach przelotów będą dostępne tutaj:
Aktualne dane
bhpchmiel - Nie 13 Wrz, 2015
Zazdroszczę już teraz możliwości posłuchania takiej ilości Merlinów
cygnus - Nie 13 Wrz, 2015
W Goodwood stacjonują stale dwa Spitfire'y, często mam okazję posłuchać charakterystycznego brzmienia
witkot - Nie 13 Wrz, 2015
bhpchmiel napisał/a: | Witek dawaj - przyjedziesz do Milanówka, a potem razem polecimy |
No ciężko będzie.
Za tydzień Ostrawa więc kolejne trzy dni poza domem.
Sam wiesz jak to jest.Czekam na foty -szczególnie demo naszej F-ki.
[ Dodano: Nie 13 Wrz, 2015 21:53 ]
Radom 2015-Kilka fotek z soboty
236.
237.
238.
239.
240.
241.
Pozdrowionko
bhpchmiel - Wto 15 Wrz, 2015
No i jest git Witek
Czasu niestety jak na lekarstwo, więc tak na szybko parę fotek z łapanki
242.
243.
244.
245.
246.
247.
248.
249.
250.
251.
ophiuchus - Wto 15 Wrz, 2015
Nie wiem co napisać, żeby nie wyszło zbyt banalnie, ale cała ta strona bardzo mi się podoba
cygnus - Wto 15 Wrz, 2015
Szalejecie suwaczkami bez umiaru
bhpchmiel napisał/a: | Zazdroszczę już teraz możliwości posłuchania takiej ilości Merlinów |
No i juz po sprawie. Nie było czego zazdrościć, NIE SŁYSZAŁEM ŻADNYCH MERLINÓW.
Flypast był mało efektowny. Z powodu silnego porywistego wiatru a w związku z tym dużej fali morze hałasowało tak, że samolotów prawie nie było słychać.
Pokaz opóźnił się o dwie godziny, samoloty podzielono na klucze, na ogół po 4 maszyny. Każdy z kluczy leciał o innej porze, w przypadkowych i nieprzewidywalnych odstępach czasu. Na teoretycznie tym samym odcinku trasa nie pokrywała się. Zdjęcia z dobrego kąta były wprost pod wiatr, który słoną bryzą zraszał obficie szkło, nawet gdyby obiektyw był wodoszczelny. W najbliższej odległości - wprost pod słońce.
Na lotnisku w Goodwood było jeszcze mniej atrakcyjnie, chociaż trudno było zarezerwować bilety. Samoloty startowały dość bezładnie, pojedynczo, w przypadkowych odstępach czasu, nie prezentowały żadnych ewolucji i od razu leciały w swoją stronę. A widzowie spodziewali się... przelotu czterdziestu myśliwców w ciasnej formacji!
Podsumowując - pokaz był zorganizowany tak, że jedyny atrakcyjny sposób oglądania to obejrzenie reportażu o godzinie dwudziestej na Chanal 4.
Ale cóż, obowiązek wzywa, wstawię więc jedno z kilku nieciekawych zdjęć.
252.
Wujek_Pstrykacz - Sro 16 Wrz, 2015
Panowie, Dni Nato w Ostrawie zapowiadają się coraz ciekawiej
Doszli amerykanie z pokazami dynamicznymi
Co niektórzy już od jutra zaczynają koczowanie w burakach
Ale i tak zazdroszczę ruskim tego:
https://www.youtube.com/watch?v=f7myg2sP8bE
i tego
https://www.youtube.com/watch?v=Z3NECEYFyVo
bhpchmiel - Sro 16 Wrz, 2015
Wujku nie dobijaj
witkot - Sro 16 Wrz, 2015
Marcin co się odwlecze to nie uciecze.
Wiem co czujesz ale pamiętaj że za tydzień Łasko.Tam sobie odbijesz a ja będę smutny.
Wujo kiedy będziesz?
ps.z seta 244/245. naj ---na pozostałych coś za ciemno
Wujek_Pstrykacz - Czw 17 Wrz, 2015
Planuje w sobotę
bhpchmiel - Czw 17 Wrz, 2015
Witek nie gadaj, że na pozostałych za ciemno To było jak już pojechałeś do domu
Powinienem Wam życzyć udanych łowów, ale.... niech Wam deszczyk nie przemoczy pałatek
witkot - Czw 17 Wrz, 2015
Z tego co widzę Apache tylko w sobotę.
I to dosyć wcześnie.
Wujo trzeba się sprężyć..
Wujek_Pstrykacz - Pią 18 Wrz, 2015
Wujo padł, zapalenie krtani, utrata głosu i uziemienie totalne. Postaram się wydobrzeć do Łasku
T.B. - Pią 18 Wrz, 2015
A do czego Ci krtań przy robieniu zdjęć?
[ Dodano: Pią 18 Wrz, 2015 14:08 ]
Chociaż, właściwie, głupie pytanie
Wujek_Pstrykacz - Pią 18 Wrz, 2015
No raczej głupie, ale wybaczam
bhpchmiel - Pon 21 Wrz, 2015
No to jak? Byli towarzysze na Ostravie, czy nie byli? Proszę o relację z realizacji obowiązków spotterskich
sthwild - Pon 21 Wrz, 2015
Co prawda nie z zadnych pokazow tylko z mojej ulubionej gorki, ale wrzuce. Prosze wybaczyc slaby panning i niemal zamrozone smigla C130, ale wizyta ta miala glownie na celu przetestowanie szybkosci autofokusa kitowego obiektywu Sony 55-210mm w warunkach polowych. Wszystkie zdjecia wykonane a6000 z ww szklem.
253
254
255
256
bhpchmiel - Pon 21 Wrz, 2015
sthwild, dawaj więcej. Słyszałem o tej miejscówce - mocna jest
witkot - Pon 21 Wrz, 2015
bhpchmiel napisał/a: | No to jak? Byli towarzysze na Ostravie, czy nie byli? Proszę o relację z realizacji obowiązków spotterskich |
Jestem.
Spełniając obowiązek spotterski przy silnym katarze i kiepskiej formie odwiedziłem Ostravę.
Jak dojdę do siebie napiszę coś więcej.Soory :
ps.sthwild-jest moc
mirju59 - Czw 24 Wrz, 2015
Dotychczas byłem tu tylko obserwatorem. Trafiłem tutaj dzięki Wujek_Pstrykacz, To mój pierwszy post więc witam serdecznie wszystkich klubowiczów Na 21 stronie tego wątku siedzę obok Marka (ten z okularami na czole )
bhpchmiel napisał/a: | No to jak? Byli towarzysze na Ostravie, czy nie byli? Proszę o relację z realizacji obowiązków spotterskich |
Trochę mam stracha by zamieszczać tu swoje pstryki ale cóż raz się żyje
257
258
259
260
261
262
263
264
265
266
267
268
T.B. - Czw 24 Wrz, 2015
Dobrze, że same odrzutowce, bo zaraz któryś by marudził o śmigłach.
A zdjęcia najbardziej podobają mi się 258., 259. i 260.
TS - Czw 24 Wrz, 2015
Takie ogólne wrażenie, moze nie reprezentatywne, bo parę lat bawiłem się lotniczym modelarstwem redukcyjnym... Większość zdjęć w wątku wygląda na modele wklejone w tło, ale część się wyróżnia - poruszenia, gazy wylotowe, smugi dymne, widać ruch...
bhpchmiel - Czw 24 Wrz, 2015
mirju59, brawo za odwagę
Odnośnie zdjęć, to parafrazując Kolegę Maźka "już Cię nie lubię "
A tak na poważnie sporo centrali, może by je poprzesuwać w kadrze.
260 - najlepszy moment
268 - Grek zaraz się rozbije o krawędź kadru
witkot - Czw 24 Wrz, 2015
mirju59 napisał/a: | Dotychczas byłem tu tylko obserwatorem. Trafiłem tutaj dzięki Wujek_Pstrykacz, To mój pierwszy post więc witam serdecznie wszystkich klubowiczów Na 21 stronie tego wątku siedzę obok Marka (ten z okularami na czole ) |
Witaj witaj.
Te zdjęcia to chyba z piątkowych przylotów i treningów a może i czwartek bo Beeeka-52 podobno wtedy lądowała.
Wujo był chory a wy kiedy byliście.Coś was nie spotkałem.Ja byłem z ekipą z Cieszyna(ci sami co w Radomiu) blisko radaru.
Z seta biorę 260/264
Pozdrawiam.
Tak na szybko -słowacki Mig-29
269.
[ Dodano: Czw 24 Wrz, 2015 22:03 ]
270.
T.B. - Czw 24 Wrz, 2015
269., 270. - super. Widać ruch - zwłaszcza na 269.
Wujek_Pstrykacz - Pią 25 Wrz, 2015
No, Mireczku, gratki za odwagę
Wstawki z Ostravy zacne. Mosnov rządzi jeżeli chodzi o loty i fotografowanie
mirju59 - Pią 25 Wrz, 2015
bhpchmiel napisał/a: | A tak na poważnie sporo centrali, może by je poprzesuwać w kadrze. |
Dzięki panowie za uwagi Za rok znowu Mośnov i postaram się o inne kadrowanie
witkot napisał/a: | Coś was nie spotkałem.Ja byłem z ekipą z Cieszyna(ci sami co w Radomiu) blisko radaru. |
Ja byłem w czwartek tylko na przylotach, w piątek po przylocie szwedów przebazowałem się w rejon radaru. W sobotę byłem z Tomkiem (ten co w Radomiu) i 3 inne osoby a w niedzielę z synem. Miejscówkę mieliśmy tę samą co w ubiegłym roku https://www.youtube.com/watch?v=ac-BjEibPis
Też się rozglądaliśmy ale jakoś nie mogłem cię namierzyć w tym tłumie Też wjechałeś samochodem na pole (robi się tam drugi parking)
witkot - Pią 25 Wrz, 2015
mirju59 napisał/a: |
Też się rozglądaliśmy ale jakoś nie mogłem cię namierzyć w tym tłumie Też wjechałeś samochodem na pole (robi się tam drugi parking) |
W tym roku można było tam wjechać -też tak zrobiłem ale mam obawy że jak będzie to wyglądało tak jak w Radomiu to Czesi szybko nas z tej miejscówki wyrzucą.
MM - Sob 26 Wrz, 2015
Był ktoś w Łasku? A może jeszcze wszyscy stoją w korku?
zuzelek - Nie 27 Wrz, 2015
Łask
271
bhpchmiel - Pon 28 Wrz, 2015
MM, dowcipniś
Veni, Vedi, Vici mógłbym rzecz, ale.... No właśnie, ale...
Na miejscu byliśmy przed 10/00 - koreczek już od zjazdu w miejscowości Teodory. Jechaliśmy od Piotrkowa, więc do tego miejsca jazda była super.
Na lotnisku ludu od groma, skierowano nas na postój w głębi lotniska, za płotem gniazda naszych Jaszczębi.
W Milanówku deszcz, na miejscu szaro, niskie chmury, ale sucho...
Profilaktycznie zajęliśmy miejsca przy barierkach, jeszcze się dało...
Chwilę przed tym, jak nasze Jaszczębie zaczęły kołować do startu, gawiędź co łaziła od stoiska do stoiska z każdym możliwym tatałajstwem do kupienia, nagle się ocknęła i ruszyła z kopyta do barierek. Nieważne, że stoisz i tak się muszą wepchnąć, bo przecież trzeba jakimś Szmajsungiem, czy Srajfonem robić relację dla potomnych Ale dobra, myślę sobie macie co chcecie i moją haubicą dzielnie im przed nosami machałem
Ogólnie część pokazowa wyszła nieźle, nasz Miguś mógłby trochę dłużej polatać, a solo na na Efce rzucać flarami jak na premierze w Krzesinach. Fajna niespodzianka w postaci przylotu C-17, lądowanie zrobiło wrażenie, Jankes praktycznie stanął w miejscu zaraz po przyziemieniu.
Na statyce ogrodzona była tylko Efka, reszta do pomacania. Oczywiście kolejki do kabin jak na otwarciu Biedronki, tylko dla wytrwałych
Ale wyjazd....o kurde no tu wątek był pozamiatany . Wyjechaliśmy dopiero po 17/00, z niezłym kołowaniem po parkingu. Ale coś za coś - złapany start C-17 i przylot następnego + start pary naszych zadymiarzy na Migach. W międzyczasie doleciał Kielak na kolację
Z tego co czytałem na innych forach to totalnie stanęła S8...
Zdjęcia może będą dzisiaj wieczorem
[ Dodano: Wto 29 Wrz, 2015 18:58 ]
zuzelek, wstawiłeś numer bez fotki. Pożyczam
271.
272.
273.
274.
275.
276.
277.
278.
279.
280.
281.
282.
witkot - Sro 30 Wrz, 2015
No i po co producenci kombinują nad stabilizacją w obiektywach czy body
Nie prościej zapakować tam Chmiela -też by się sprawdził
T.B. - Sro 30 Wrz, 2015
Zbyt marudny. Byś nie wytrzymał wiecznego brzęczenia puszki
MM - Czw 01 Paź, 2015
Byłem z synem. Prawie dwulatkowi baaardzo się podobało. Jedziemy na kolejny Radom razem
Łask to "moje" lotnisko i z tej strony pasa focę ... prawie wcale, bo jest pod słońce. Słońca może i dużo nie było, ale za to były ponure chmury...
283.
284.
285.
286.
287.
288.
289.
290.
291.
292.
293.
294.
295.
296.
297.
298.
bhpchmiel - Czw 01 Paź, 2015
MM, stałeś gdzieś w okolicach "czarnej zarazy" Hesji
bassotronic - Czw 01 Paź, 2015
No Panie MM za set nic tylko pogratulować
multics - Czw 01 Paź, 2015
Ładnie wstawiacie Panowie.
T.B. - Czw 01 Paź, 2015
No ładnie, ładnie - chociaż style różne.
T.B. napisał/a: | No ładnie, ładnie - chociaż style różne. |
I o to właśnie chodzi- dzięki temu mamy różnorodność w wątku i jest na czym oko zawiesić
MM - Czw 01 Paź, 2015
bhpchmiel napisał/a: | MM, stałeś gdzieś w okolicach "czarnej zarazy" Hesji |
Nie widziałem dziada. Stałem od zachodniej strony.
Następnym razem trzeba się w końcu spotkać i pogadać jak będzie grupka z optycznych.
A pisałem kto się wybiera, pisałem
Odnośnie "czarnej zarazy" to chodziło mi o grupę - tak nas nazwał na Agrodramacie w Poznaniu Andrzej Rogucki
T.B. - Czw 01 Paź, 2015
bhpchmiel napisał/a: | tak nas nazwał na Agrodramacie w Poznaniu Andrzej Rogucki |
Nie wiem, kto to jest dokładnie Andrzej Rogucki, ale pewnie jakiś rolnik wybitny inaczej, skoro w wielkopolskim agro widzi dramat. Coś w rodzaju "Polska w ruinie"
T.B., Agrodramat lub inaczej Aerodramat to nazwa pokazów które były w czerwcu w Poznaniu
Andrzej Rogucki - no cóż, jak masz fejsa to wpisz jego dane i zobaczysz wtedy jakie on fotki robi
To były pilot wojskowy (w stopniu pułkownika), niesamowicie sympatyczny człowiek, można rzec, że oblatany
T.B. - Czw 01 Paź, 2015
Chociaż - z tego zdania nie wynika, że to on widzi. Znaczy się Andrzej Rogucki. To właściwie bhpchniel tak widzi. Czyli normalka
[ Dodano: Czw 01 Paź, 2015 16:47 ]
bhpchmiel napisał/a: | T.B., Agrodramat lub inaczej Aerodramat to nazwa pokazów które były w czerwcu w Poznaniu |
Wiem, wiem - pomyliłeś Ławicę z Bednarami, gdzie odbywa się Agro Show i potem się dziwiłeś, że samoloty tak rzadko przelatują
T.B., i popatrz znalazłeś wyjaśnienie w sprawie, nad którą tyle osób się głowiło - "gdzie myśmy wtedy w tym Poznaniu wylądowali, że nic praktycznie nie lata"
Teraz czuję się uświadomiony, uspokojony i spokojnie mogę się oddać pracy AMEN
przemek1978 - Czw 01 Paź, 2015
Paskudne te wasze foty.
Piszę tak przez zazdrość
przemek1978,
T.B. - Czw 01 Paź, 2015
Agrodramat
[bez numeru]
No i jak tu nie lubić człowieka Aż mi się łezka w oku zakręciła...
witkot - Czw 01 Paź, 2015
Marcin- no gdzie tu zasady BHP na gdzie
MM-Piękny "secik" kolego.Gratki wielkie.
bhpchmiel - Pią 02 Paź, 2015
Witek no widzisz z czym ja muszę walczyć? TB mnie wsadził na budowę łamiąc wszystko co możliwe z zasad BHP
Ale dość marudzenia, poniżej świeżutki pakiecik
299.
300.
301
302.
303.
304.
305.
306.
307.
T.B. - Pią 02 Paź, 2015
Ja nie wiem - bhpchmiel na pewno oszukuje. Nie da się zrobić zdjęcia z czasem migawki 1/20 sekundy pędzącemu odrzutowcowi tak, żeby był nieporuszony i ostry jak żyleta.
witkot - Pią 02 Paź, 2015
bhpchmiel-- Zaczynam cię nie lubić
Szczególnie za 307.
[ Dodano: Pią 02 Paź, 2015 22:04 ]
T.B. napisał/a: | Ja nie wiem - bhpchmiel na pewno oszukuje. Nie da się zrobić zdjęcia z czasem migawki 1/20 sekundy pędzącemu odrzutowcowi tak, żeby był nieporuszony i ostry jak żyleta. |
No jasne że kombinuje-"bana" mu dać .
to ja jeszcze Was dobije - ot tak na weekend. 307 to jest crop z tego zdjęcia
308.
309.
310.
311.
witkot - Pią 02 Paź, 2015
Teraz czas na Ostravę
312.
313.
314.
315.
316.
317.
318.
319.
Pozdrawiam
Przyganiał kocioł garnkowi
za 309 to masz gratis plaskacza Malkontent
T.B. - Sob 03 Paź, 2015
Kurcze - aż się w oczach dwoi. 308, i znów 308, a potem znów 212 ...
cygnus - Sob 03 Paź, 2015
Żeby utrzymać różnorodność wątku (czyli zmącić te super-strzały wypałami z samopała) dodam brzęczącego trzmiela. W galerii dałem 1/200 s i ponarzekalem na dłuższe czasy, które dla potwierdzenia prezentuję.
320.
321.
witkot - Sob 03 Paź, 2015
O kurna numeracja się posypała.
Proszę władzy o korektę
Wujek_Pstrykacz - Sob 03 Paź, 2015
Korekta poczyniona, już jest OK.
Zdjęcia wymiatają
witkot - Nie 04 Paź, 2015
Pikne dzięki Wujo.
bhpchmiel - Nie 04 Paź, 2015
Ja też dziękuję - A Ty Wituś szykuj się jutro na "męską" rozmowę
witkot - Pon 05 Paź, 2015
Strach się bać.
T.B. - Wto 06 Paź, 2015
Zamówiłem ten obiektyw Panasonic 100-300 do m4/3.
Wiem - kogo to obchodzi? Ale opowiadałem tutaj "A", więc mówię teraz "B".
"Z" będzie wtedy, kiedy zrobię nim jakieś zdjęcie, ale raczej nie będzie to statek powietrzny. Chyba, że będzie akurat jakiś przelatywał - to mu strzelę fotkę
bhpchmiel - Wto 06 Paź, 2015
T.B., no to czekamy tutaj na fotki samolotów:))
Daniel*1977 - Sro 07 Paź, 2015
322
Flight by Daniel Kulinski, on Flickr
bhpchmiel - Sro 07 Paź, 2015
Daniel*1977, gdzie Ty się chowałeś Wróciłeś do kraju, czy co
Daniel*1977 - Sro 07 Paź, 2015
A jakoś taki zastój miałem i na wakacjach byłem
sthwild - Pią 09 Paź, 2015
Piekne zdjecia w dziale! Wrzuce i ja cos z dzisiaj. F-15C Eagle, The Grim Reapers zaraz po powrocie do bazy.
323
324
325
witkot - Sob 10 Paź, 2015
325-Bardzo mi się widzi.
bhpchmiel - Sob 10 Paź, 2015
Potwierdzam opinię Witka - 325 naj z całej serii
sthwild - Sob 10 Paź, 2015
Dzieki! To moze i takie sie wam tez spodoba...
326
bhpchmiel - Nie 11 Paź, 2015
sthwild, nie przeginaj
witkot - Nie 11 Paź, 2015
To już kicha.
Pierwsza zdjęcie miało dużo lepszy klimat.
Z reguły im mniej tym lepiej.Na drugim zdjęciu zbyt dużo niepotrzebnych elementów kompozycji np.ten "dostawczak" w oddali
T.B. - Nie 11 Paź, 2015
Wybrałem się wypróbować nabyty drogą kupna teleobiektyw, ale samoloty latały nisko, a do pasa miałem cirka ebaut 25 m.
Tylko ostatnie jest tele.
327. prawie jak bhpchmiel - co, nie?
328.
329.
330.
fatman - Nie 11 Paź, 2015
T.B. napisał/a: | Zamówiłem ten obiektyw Panasonic 100-300 do m4/3.
Wiem - kogo to obchodzi? Ale opowiadałem tutaj "A", więc mówię teraz "B".
"Z" będzie wtedy, kiedy zrobię nim jakieś zdjęcie, ale raczej nie będzie to statek powietrzny. Chyba, że będzie akurat jakiś przelatywał - to mu strzelę fotkę |
I jak wyszły pierwsze strzały tym szkłem?
T.B. - Nie 11 Paź, 2015
No tak, jak na załączonych powyżej obrazkach
Wszystkie są zrobione tym obiektywem, tylko że pierwsze trzy na 100 mm (FF 200 mm). Ale zobacz kaczkę w kaczym dziale. Zaprzyjaźniam się z tym obiektywem i widzę, że będzie dobra zabawa.
T.B., podaj lepiej czas do 327, cwana bestio
T.B. - Nie 11 Paź, 2015
1/100 sekundy - a co?
fazi75 - Nie 11 Paź, 2015
T.B. napisał/a: | Wybrałem się wypróbować nabyty drogą kupna teleobiektyw |
W sumie dziwne. Ja tylko raz wygrałem
T.B. - Nie 11 Paź, 2015
Cóś nie kumam
Może z przemęczenia?
T.B., no to ładny czas wykręciłeś na tej kosiarce Dla lepszego efektu ja bym trochę przekrzywił kadr, ale to takie moje czary mary
[ Dodano: Nie 11 Paź, 2015 23:44 ]
Kilka nowych sztuk z Radomia:)
331.
332.
333.
334.
335.
336.
337.
338.
339.
340. Witek, a tutaj widać, te dziwne dymienie na gondoli silnika
T.B. - Nie 11 Paź, 2015
bhpchmiel napisał/a: | Dla lepszego efektu ja bym trochę przekrzywił kadr, |
Znaczy się - w edytorze, czy już robiąc zdjęcie prowadzisz aparat przekrzywiony?
Ja akurat prostowałem to zdjęcie w edytorze, bo wyszło mi tak, ze pas leciał w prawo w dół. Ale już sprawdziłem i rzeczywiście, gdybym poszedł trochę dalej z obracaniem w lewo, wyglądałoby ciekawiej.
W przypadku tego konkretnego zdjęcia pas powinien lecieć w prawo ale góra
Fotki przekrzywiam w trakcie obróbki
fatman - Pon 12 Paź, 2015
T.B. napisał/a: | No tak, jak na załączonych powyżej obrazkach
Wszystkie są zrobione tym obiektywem, tylko że pierwsze trzy na 100 mm (FF 200 mm). Ale zobacz kaczkę w kaczym dziale. Zaprzyjaźniam się z tym obiektywem i widzę, że będzie dobra zabawa. |
Całkiem całkiem.
Myślę, że jesteś zadowolony.
Ja zabieram swoje jutro na przejażdzkę do Uzbekistanu (boję się tam ludzi fotografować z bliska i dlatego biorę długie tele).
T.B. - Pon 12 Paź, 2015
Bój się!
Zwłaszcza Uzbejki, czyli kobitki sobie odpuść, nie jedz przypadkiem lewą ręką, a do tego - za stroną MSZ - "Obowiązuje zakaz wykonywania zdjęć mostów, obiektów przemysłowych i wojskowych oraz fotografowania w metrze, na dworcach kolejowych i lotniskach. Istnieje zaostrzony reżim w sferze bezpieczeństwa wewnętrznego. Przed robieniem zdjęć, lepiej sprawdzić, czy w polu widzenia nie znajduje się obiekt o charakterze milicyjnym lub wojskowym."
fatman - Pon 12 Paź, 2015
T.B. napisał/a: | Bój się!
Zwłaszcza Uzbejki, czyli kobitki sobie odpuść, nie jedz przypadkiem lewą ręką, a do tego - za stroną MSZ - "Obowiązuje zakaz wykonywania zdjęć mostów, obiektów przemysłowych i wojskowych oraz fotografowania w metrze, na dworcach kolejowych i lotniskach. Istnieje zaostrzony reżim w sferze bezpieczeństwa wewnętrznego. Przed robieniem zdjęć, lepiej sprawdzić, czy w polu widzenia nie znajduje się obiekt o charakterze milicyjnym lub wojskowym." |
Dzięki za rady! Nie wiedziałem o tym.
Wrzucę coś po powrocie
bhpchmiel - Pon 12 Paź, 2015
Rysiek nie daj się tam na wschodzie
A`propo zakazu jedzenia lewą ręką Ja inaczej nie potrafię jeść I co wtedy jak jestem od urodzenia "prawy inaczej", he
T.B. - Wto 13 Paź, 2015
Musisz się nauczyć jeść Twoją lewą ręką, czyli moją prawą
bhpchmiel - Wto 13 Paź, 2015
T.B., jak dla mnie to podchodzi pod dyskryminację ze względu na orientację ruchową
Dżozef - Sro 14 Paź, 2015
bhpchmiel napisał/a: | T.B., jak dla mnie to podchodzi pod dyskryminację ze względu na orientację ruchową |
W krajach gdzie jest problem z myciem rąk tradycyjnie jedna ręka służy do jedzenia druga do podcierania ..... . Witanie się lewą ręką to dopiero obraza.
bhpchmiel - Sro 14 Paź, 2015
Dżozef napisał/a: | bhpchmiel napisał/a: | T.B., jak dla mnie to podchodzi pod dyskryminację ze względu na orientację ruchową |
W krajach gdzie jest problem z myciem rąk tradycyjnie jedna ręka służy do jedzenia druga do podcierania ..... . Witanie się lewą ręką to dopiero obraza. |
No co jak co, ale lewej nie podaję na powitanie Aż tak "lewicowy" nie jestem
sthwild - Czw 15 Paź, 2015
bhpchmiel
Jak ci sie zdjecia robi "lewa reka"?
T.B. - Czw 15 Paź, 2015
Pewnie łatwiej, niż sięga mu się nią do do prawego ucha
bhpchmiel - Pią 16 Paź, 2015
sthwild, nie narzekam A jak wychodzą fotki widać po moich wstawkach
sthwild - Pią 16 Paź, 2015
bhpchmiel napisał/a: | sthwild, nie narzekam A jak wychodzą fotki widać po moich wstawkach |
No od 334 do 337 to mistrzostwo!
witkot - Pią 16 Paź, 2015
Lecimy do Ostrawy
341.
342.
343.
344.
345.
346.
347.
348.
349.
350.
351.
Marcinku -Miguś słowacki do "kapitalki"
Dymi jak stara lokomotywa.
bhpchmiel - Sob 17 Paź, 2015
Witek za hokeja to wystąpię do Wuja o bana dla Ciebie
Podoba mi się E-3 w BW - nietypowo i przez to ładnie.
Ramex od spodu bardzo ładnie, na boczniaku zabrakło ostrości
Ładnie też Zeus, na szwedzkiej parówie brakuje momentami ostrości
Ale Orliki masz do poprawki
T.B. - Sob 17 Paź, 2015
A mogę prosić o przetłumaczenie z polskiego na nasze?
T.B., ale które zdanie
352.
353.
354.
355.
356.
357.
358.
359.
360.
361.
Wujek_Pstrykacz - Sob 17 Paź, 2015
bhpchmiel napisał/a: | Witek za hokeja to wystąpię do Wuja o bana dla Ciebie |
Tylko słowo i zbanujemy Witka
Witia no to uważaj Masz wstawiać hokeje z czasem do 1/100, poniżej tej wartości BAN
T.B. - Sob 17 Paź, 2015
bhpchmiel napisał/a: | T.B., ale które zdanie |
Zdanie, to ja już sobie ułożę, jak będę wiedział co to jest (tutaj):
- hokej,
- Ramex (firma eksportująca ramy?),
- boczniak,
- Zeus,
- szwedzka parówa
itede, itepe.
T.B.,
hokej to śmigłowiec MI-24,
Ramex to para pokazowa Mirage 2000
boczniak - boczne ujęcie,
Zeus - greckie solo na F-16,
szwedzka parówa - to ten śmieszny gruby samolocik na szwedzkich blachach
T.B. - Sob 17 Paź, 2015
No. I tak proszę mi pisać - żeby wszyscy rozumieli
Jawohl akbar:))
witkot - Sob 17 Paź, 2015
O wy spiskowcy jedni.
Bana mi dać-ładnie tak chmielciu,wujo
Poczekaj jak zamknę wirnik Cobrze to ci dopiero kopara opadnie
A co do fot to obiecuję poprawę ostrości.
Z twojego seta biorę 352/354
Ostry Ramex Martino
362.
Dolby - Nie 18 Paź, 2015
Witkot - najbardziej z setu podoba mi się 348, choć w moim portfolio bym chciał 342
bhpchmiel - zdecydowanie 358
363
T.B. - Nie 25 Paź, 2015
Polecieć jeszcze! Ech...
364.
sthwild - Pon 26 Paź, 2015
365 Hawk T2 Zmarzlem niemilosiernie!
witkot - Sro 28 Paź, 2015
Czego nie robi się dla dobrej foty -Cierpliwość popłaca.
bhpchmiel - Czw 29 Paź, 2015
A ja pomarudzę, że chciałbym 365 ciaśniej:))
sthwild - Nie 01 Lis, 2015
bhpchmiel napisał/a: | A ja pomarudzę, że chciałbym 365 ciaśniej:)) |
Ja tez bym czasami chcial ciasniej, ale co poradzic??
MM - Nie 01 Lis, 2015
Jak ktoś chce ciaśniej to niech sobie dzieworudki poszuka...
bhpchmiel - Sro 04 Lis, 2015
MM napisał/a: | Jak ktoś chce ciaśniej to niech sobie dzieworudki poszuka... |
Jakieś namiary, coś, gdzieś
MM - Czw 05 Lis, 2015
Tak. Podstawówka chyba, ale nie polecam. Minimum 15 lat
cygnus - Czw 05 Lis, 2015
bhpchmiel napisał/a: | Witia no to uważaj Masz wstawiać hokeje z czasem do 1/100, poniżej tej wartości BAN |
Trochę się pogubiłem, proszę o wyjaśnienie: poniżej 1/100 jest 1/200? Matematycznie tak...
Zadziwiające te hokeje, zdjęcia prawie w płaszczyźnie wirnika głównego zawsze mi wychodzą jakby wirnik był nierozmyty, nawet przy 1/20 s. Ale mam tu na myśli głównie wolnoobrotowy Chinook (jak on by się nazywał w nowej nomenklaturze Optycznych?).
bhpchmiel - Czw 05 Lis, 2015
MM napisał/a: | Tak. Podstawówka chyba, ale nie polecam. Minimum 15 lat |
Wyczuwam znawcę tematu
cygnus - Pią 06 Lis, 2015
bhpchmiel napisał/a: | MM napisał/a: | Tak. Podstawówka chyba, ale nie polecam. Minimum 15 lat |
Wyczuwam znawcę tematu |
A czy ten temat wciąż jeszcze mieści się w temacie forum (FOTOGRAFIA LOTNICZA 2015) ? Tylko liczba 15 zahacza...
bhpchmiel - Pią 06 Lis, 2015
cygnus napisał/a: | bhpchmiel napisał/a: | MM napisał/a: | Tak. Podstawówka chyba, ale nie polecam. Minimum 15 lat |
Wyczuwam znawcę tematu |
A czy ten temat wciąż jeszcze mieści się w temacie forum (FOTOGRAFIA LOTNICZA 2015) ? Tylko liczba 15 zahacza... |
Oczywiście, że tak - chodzi przecież o maszyny z niskim (15 letnim) nalotem, bezwypadkowe, o aerodynamicznych, nowoczesnych kształtach i mocnym, zewnętrznym uzbrojeniem, z solidnym podwoziem, otrzaskane w boju I oczywiście w extra malowaniu demo team
witkot - Pią 06 Lis, 2015
bhpchmiel napisał/a: | cygnus napisał/a: | bhpchmiel napisał/a: | MM napisał/a: | Tak. Podstawówka chyba, ale nie polecam. Minimum 15 lat |
Wyczuwam znawcę tematu |
A czy ten temat wciąż jeszcze mieści się w temacie forum (FOTOGRAFIA LOTNICZA 2015) ? Tylko liczba 15 zahacza... |
Oczywiście, że tak - chodzi przecież o maszyny z niskim (15 letnim) nalotem, bezwypadkowe, o aerodynamicznych, nowoczesnych kształtach i mocnym, zewnętrznym uzbrojeniem, z solidnym podwoziem, otrzaskane w boju I oczywiście w extra malowaniu demo team |
Oj Martino padłem na kolana ze śmiechu Dawno tak się nie ubawiłem
Ty to masz wyobraźnię
gonia65 - Nie 08 Lis, 2015
Nie bardzo wiedziałam, gdzie wstawić
366.
krikus - Nie 08 Lis, 2015
gonia65 napisał/a: | Nie bardzo wiedziałam, gdzie wstawić | ''
Gienio, a regulamin czytałaś? czy numerek umknął uwadze?
367
maziek - Nie 08 Lis, 2015
Beznumerkowe świetne, inaczej bym skadrował tylko.
gonia65 - Nie 08 Lis, 2015
krikus napisał/a: | Gienio, |
???
Numerek umknął, więc admina proszę o poprawienie, a kadr w ostatniej chwili złapany.
maziek napisał/a: | inaczej bym skadrował tylko. |
Jak?
bhpchmiel - Wto 10 Lis, 2015
Jeszcze syfki do wyczyszczenia na 366
I kadr, tak jak napisał dawno tu nie widziany pomaziany, do poprawki
gonia65 - Wto 10 Lis, 2015
bhpchmiel napisał/a: | syfki do wyczyszczenia |
Nie tylko na zdjęciu, cała matryca do czyszczenia
sthwild - Sro 02 Gru, 2015
bhpchmiel napisał/a: | cygnus napisał/a: | bhpchmiel napisał/a: | MM napisał/a: | Tak. Podstawówka chyba, ale nie polecam. Minimum 15 lat |
Wyczuwam znawcę tematu |
Oczywiście, że tak - chodzi przecież o maszyny z niskim (15 letnim) nalotem, bezwypadkowe, o aerodynamicznych, nowoczesnych kształtach i mocnym, zewnętrznym uzbrojeniem, z solidnym podwoziem, otrzaskane w boju I oczywiście w extra malowaniu demo team |
hahaha. dokladnie. taki sprzet daje fotografowi najwiecej satysfakcji
T.B. - Sro 02 Gru, 2015
Skandal! Seksistowskie i przedmiotowe traktowanie kobiet!
No ale dlaczego właściwie tylko kobiet? Przecież nie każdy jest hetero i ma to samo na myśli.
A dżender, czyli bezpłeć?
Głowa boli od tych rozmyślań o lotnictwie
maziek - Sro 02 Gru, 2015
gonia65 napisał/a: | maziek napisał/a: | inaczej bym skadrował tylko. |
Jak? | Nie wiem, jaki masz surowy kadr tak w ogóle, ale starałbym się usunąć pustkę z lewej. Zwykle rzeczy poruszające kadruje się tak, aby miały więcej miejsca z tej strony, w którą się poruszają, ale to zdjęcie przywodzi mi na myśl zacumowanego (a więc nieruchomego) Zeppelina i spróbowałbym kadrować z punktem jego zaczepienia w okolicy 1/3 kadru od lewej. Tak czy siak, niezależnie od podejścia, tego pustego pola jest za dużo i zdjęcie jest mocno niezrównoważone, a ruchu to tłumaczącego na nim nie widać, więc się "przewraca" . IMO oczywiście.
witkot - Sro 02 Gru, 2015
T.B. napisał/a: | Skandal! Seksistowskie i przedmiotowe traktowanie kobiet!
No ale dlaczego właściwie tylko kobiet? Przecież nie każdy jest hetero i ma to samo na myśli.
A dżender, czyli bezpłeć? |
Jak tak możesz myśleć przecież my na serio tylko o lotnictwie
bhpchmiel - Sro 02 Gru, 2015
T.B. napisał/a: | Skandal! Seksistowskie i przedmiotowe traktowanie kobiet!
A dżender, czyli bezpłeć?
Głowa boli od tych rozmyślań o lotnictwie |
Oż Ty w życiu to faktycznie Ci nie hetero, albo goście model a la Grodzka mogą się czuć totalnie zdyskryminowani. Czuję się bardzo, bardzo tym przejęty
T.B. - Sro 02 Gru, 2015
Ha, ha, ha - zaśmiał się hrabia po francusku, bo ten język znał najlepiej
(To tak bardziej a propos tego "przecież my na serio tylko o lotnictwie".)
bhpchmiel - Sro 02 Gru, 2015
T.B., Ty gorzej jak niewierny Tomasz Nam nie wierzysz No piękne kwiatki, Kolego, piękne
sthwild - Czw 10 Gru, 2015
No wrocmy juz moze do zdjec panowie (i panie)
Spitfire mk IX. Zdjecie zrobilem w 45 zaraz po wojnie...
368
Vertidonar - Pią 11 Gru, 2015
sthwild napisał/a: |
|
To chyba jakaś pomyłka . Samolot ten został wycofany z eksploatacji w marcu 1945 ale wcześniej służył w 349 Squadron RAF więc powinie mieć oznaczenie GE a nie ZD.
Albo zrobiłeś to zdjęcie na przełomie 1943/1944 albo sporo później po wojnie .
Źródło: http://www.airpixbycaz.co...tory-MH434.html
bhpchmiel - Pią 11 Gru, 2015
Vertidonar napisał/a: | sthwild napisał/a: |
|
To chyba jakaś pomyłka . Samolot ten został wycofany z eksploatacji w marcu 1945 ale wcześniej służył w 349 Squadron RAF więc powinie mieć oznaczenie GE a nie ZD.
Albo zrobiłeś to zdjęcie na przełomie 1943/1944 albo sporo później po wojnie .
Źródło: http://www.airpixbycaz.co...tory-MH434.html |
O kurna
No proszę, świeża krew, a od razu jaki bystrzacha
Strach będzie cokolwiek wstawić z retro
Vertidonar - Pią 11 Gru, 2015
bhpchmiel napisał/a: |
Strach będzie cokolwiek wstawić z retro |
Googiel świetnie wyszukuje wszelkie numery i oznaczenia
A wracając do tematu wątku, trochę z późno na zdjęcia, ale w linku jest film: http://www.kurierlubelski...wideo,id,t.html
sthwild - Pią 11 Gru, 2015
Vertidonar napisał/a: | sthwild napisał/a: |
|
Albo zrobiłeś to zdjęcie na przełomie 1943/1944 albo sporo później po wojnie |
Moglo byc, ze w 44. Nie pamietam juz bo dawno bylo;)
T.B. - Sob 12 Gru, 2015
Za to ja mam w ogródku Huragana
369.
bhpchmiel - Pią 18 Gru, 2015
T.B., i jak widzę souvenir z Egiptu też sobie przywiozłeś
T.B. - Pią 18 Gru, 2015
A tak - piramidka. Język sobie w niej ostrzę i cięte riposty
bhpchmiel - Pią 18 Gru, 2015
T.B., kładziesz na noc, czy jakoś inaczej
T.B. - Sob 19 Gru, 2015
Co kładziesz na noc? Nie rozumiem pytania
Ja tam śpię, lewitując na najlepszej wysokości ostrzenia