|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze obiektywu - Tamron 18-270 PZD do Sony NEX?
Maciekw15 - Pią 08 Cze, 2012 Temat postu: Tamron 18-270 PZD do Sony NEX? Witam, chce kupić aparat sony nex 7 ale nie wiem jaki obiektyw do niego dobrać, bo powiem szczerze sie na tym nie znam. Ale znalazłem Tamrona :
http://tamron.pl/?/content/czytaj/tamron_18-270pzd
Myślicie że to dobry wybór takiego obiektywu do takiego body jakie ma nex 7 ?
Pozdrawiam
dcs - Pią 08 Cze, 2012
Maciekw15,
Przez adapter -to obiektyw do Sony Alfa.
A tak poza tym: Nie żartuj!
Egzotyczne połączenie.
hijax_pl - Pią 08 Cze, 2012
Maciekw15 napisał/a: | Myślicie że to dobry wybór takiego obiektywu do takiego body jakie ma nex 7 ? | Nie.
Sunders - Pią 08 Cze, 2012
Nie po raz drugi
Maciekw15 - Sob 09 Cze, 2012
A możecie coś polecić konkretnie do tego body ? Zależy mi na czymś uniwersalnym, czym mógłbym robić zdjęcia wszędzie i te dalekie i bliskie, dodam że staram się dużo podróżować.
dcs - Sob 09 Cze, 2012
Maciekw15,
Zestaw będzie tak dobry jak jego najsłabszy element.
Słaby obiektyw będzie dawał nędzny obraz, który utrwali matryca /dobry sensor w aparacie nie poprawi tej lichej jakości/.
Wybierasz /kupiłeś?/ najwyższy aparat z Neksów i słabego zooma.
Wśród hiperzoomów dobrego obiektywu nie znajdziesz.
No to jaki obiektyw polecasz do nex 7, żeby razem miało to ręce i nogi ?
dcs - Sob 09 Cze, 2012
Maciekw15,
Masz już tą "7"?
Jaki budżet?
w rtv euro agd jest po 4444zł samo body, dlatego pytam o jakis sensowny obiektyw
komor - Sob 09 Cze, 2012
Zdaniem wielu z nas do systemu NEX nie ma jeszcze zbyt wiele sensownych obiektywów. Wydawanie ponad 4 kafli na aparat, do którego nie ma co podpiąć poza średnio udanym i średnio jasnym 16/2.8 oraz paroma ciemnymi kitowcami – mocno dyskusyjne. Popatrz na system Mikro-4/3, czyli Panasonic i Olympus, tam w przyzwoitych cenach są lepsze szkła. W nieprzyzwoitych cenach też są, jeśli jest potrzeba.
Tu masz „wybór” szkieł do systemu Sony NEX: http://www.optyczne.pl/in...szukaj=Wyszukaj (otwórz sobie menu Model:)
A tu masz wybór do m4/3: http://www.optyczne.pl/in...szukaj=Wyszukaj
dcs - Sob 09 Cze, 2012
Maciekw15,
Na całość ile 7-8tys.?
no ponad 4,400 body + obiektyw za jakies 2,200
[ Dodano: Sob 09 Cze, 2012 18:03 ]
a poza tym jak patrzałem na obiektywy do m3/4 to nie znalazłem zadnego z 18-200mm a na takim głównie mi zalezy...
dcs - Sob 09 Cze, 2012
Maciekw15,
Do tego Tamrona potrzebny by był adapter Sony LA-EA1 /550zł/ lub Sony LA-EA2.
Tamron robi 18-200 do Nex /bez adaptera/ ~2500zł. Sony też http://www.sony.pl/hub/ni...5/1237483391769
Ale byłby to marny zestaw.
[ Dodano: Sob 09 Cze, 2012 18:15 ]
Maciekw15,
Na m4/3 to jest 14-140 /ekwiwalent 28-280 na FF/ - x2
18-200 na aps-c /Nex/ to ekwiwalent 28-300 na FF/ - x1,5
Sunders - Sob 09 Cze, 2012
To chyba już lepiej zanabyć adapter Sony EA-LA2 i korzystać ze szklarni systemowej Sony Alfa
dcs - Sob 09 Cze, 2012
Sunders,
To lepiej kupić A77 + 16-50/2.8 +
Ten obiektyw wyjdzie za <2000zł w zestawie.
wiesz co cholernie mi sie nie podobają takie ogromne aparaty... Także dalej pozostaje przy nex 7
dcs - Sob 09 Cze, 2012
LA-EA2 kosztuje <1400zł.
[ Dodano: Sob 09 Cze, 2012 18:26 ]
Maciekw15,
Aparat będzie mały, ale obiektyw taki sam jak do SLT, lub DSLR, ale gorszy optycznie.
To co twierdzicie że sony nex 7 + obiektyw tamrona 18-200mm to słaby pomysł ?
dcs - Sob 09 Cze, 2012
Maciekw15,
A dlaczego nie Sony 18-200?
Z Nex 5
18-200 to słaby pomysł.
http://www.photozone.de/s...ny18200f3563nex
http://www.photozone.de/sony_nex
dcs napisał/a: | Sony 18-200 |
Przy takimnastawieniu Maciekw15, to chyba najlepszy pomysł.
Maciekw15 napisał/a: | cholernie mi sie nie podobają takie ogromne aparaty... Także dalej pozostaje przy nex 7 |
Maciekw15, większość stara się Ci "wybić z głowy" nex`a, bo ten system nie ma dobrych obiektywów. Czemu nie rozważasz innych bezlusterkowców
Sony 18-200 jest cholernie drogi ponad 3tys wiec to napewno odpada, za duzo jak dla mnie. Ja jestem w stanie dać tak ponad 2tys za obiektyw.
Czemu tylko mówie o nex 7 - może dlatego że to taka miłość od pierwszego wejrzenia, nie wiem jakoś inne do mnie nie przemawiają. Pasuje mi jego wygląd i to czym wyróżnia się od innych...
dcs - Sob 09 Cze, 2012
Do jakiegokolwiek 18-200 bez znaczenia jaki korpus wybierzesz -zawsze będzie za dobry dla obiektywu.
Dobra to na czym stanęło ? Pomimo tego że sony nex 7 powala całą reszte na kolana nie opłaca się go kupować, nie ma odpowiednich szkieł do niego i jeszcze pare rzeczy które również są na NIE ....
hijax_pl - Sob 09 Cze, 2012
Maciekw15 napisał/a: | nie ma odpowiednich szkieł do niego | Bez przesady.. Jest parę naprawdę fajnych starych stałek... No ale trzeba się przemóc z brakiem pełnej automatyki
mozer - Sob 09 Cze, 2012
Maciekw15 napisał/a: | wiesz co cholernie mi sie nie podobają takie ogromne aparaty |
Myślisz, że mały aparacik z wielkim obiektywem będzie Ci się wygodnie trzymało?
mozer napisał/a: | mały aparacik z wielkim obiektywem będzie Ci się wygodnie trzymało? | Na pewno dużo gorzej - ale do tego trzeba .. hm.. dorosnąć
W sumie reklamy NEXów całkiem ładnie "oszukują" pisząc o "lustrzankowej" jakości obrazu i kieszonkowej wielkości. Fakt. Jest kieszonkowo, jeśli się w drugiej kieszeni (lub torbie) trzyma obiektyw do tego NEXa
Przez pewnien czas miałem doczynienia z nex 5 z dużym obiektywem i było to coś dla mnie. Nie chce kupować starego brata jak na rynku jest dostepny jego lepsza odsłona dlatego swoją całą uwage skupiłem na 7. Potrzebuje tylko cennej rady co do obiektywu to znaczy jego wyboru.
Maciekw15 napisał/a: | Przez pewnien czas miałem doczynienia z nex 5 z dużym obiektywem i było to coś dla mnie. | To po co "zmieniać"? NEX7 ma zbyt wymagającą matrycę dla większości szkieł tego systemu. A pozasystemowe szkła powolutku, bardzo powolutku się pojawiają...
P.S.
Co to za duży obiektyw był?
mozer - Sob 09 Cze, 2012
hijax_pl, to tak jak w tym dowcipie o ruskim super zegarku i bateriach w plecaku
z tego co pamiętam 55-210. PS ja nic nie zmieniam, powiedziałem że przez pewien czas miałem doczynienia... Bo nie chce za 2-3 lata kupować nowego aparatu tylko ten mieć już na dłuuuugi czas.
mozer napisał/a: | to tak jak w tym dowcipie o ruskim super zegarku i bateriach w plecaku | No niestety taka prawda. System fajny, korpusy fajne, ale za wielkością matrycy idzie wielkość szkła. A do takich korpusów pasują raczej jakieś naleśniki w zasadzie. Tylko jak zrobić naleśnika np 85mm? Nie mówiąc już o 200mm. Fizyki się tak łatwo nie oszuka
mozer - Sob 09 Cze, 2012
hijax_pl, mi się wydaje, że ten system po prostu nie służy do pracy na teleobiektywach i tyle. Jak ktoś chce dużych zbliżeń, to kupuje lustrzankę.
Maciekw15 napisał/a: | PS ja nic nie zmieniam, powiedziałem że przez pewien czas miałem doczynienia... | Dlatego ująłem w cudzysłów. Jak się sprawdza i się podoba to kup 5N i po sprawie.
mozer napisał/a: | mi się wydaje, że ten system po prostu nie służy do pracy na teleobiektywach i tyle. | Też tak myślę. Szeroki kąt i jest spoko.
No to co byście zrobili na moim miejscu mają w ręku body od nex 7 ? Czym prędzej wystawilibście to na aukcji sie tego pozbywając czy jednak byście coś z tym zrobili ?
Maciekw15 napisał/a: | No to co byście zrobili na moim miejscu mają w ręku body od nex 7 ? | Ja bym zakupił na targu staroci jakiegoś industriara Maciekw15 napisał/a: | Czym prędzej wystawilibście to na aukcji sie tego pozbywając czy jednak byście coś z tym zrobili ? | Gdzież tam.. Wykorzystać się da. Do celów specjalnych. Do niespecjalnych mam lustrzankę
Maciekw15 napisał/a: | co byście zrobili na moim miejscu mają w ręku body od nex 7 ? |
Kupiłbym adapter do systemu z lepszymi szkłami
dcs - Sob 09 Cze, 2012
Maciekw15,
Kupiłbym SEL24F18.
Teleobiektywy, szerokie kąty i inne sprawy ? Możecie podać jakieś konkrety, bo niestety mi to nic nie mówi (jak juz mówiłem się na tym nie znam)
dcs - Sob 09 Cze, 2012
Maciekw15,
Ale ty pisałeś, że jeszcze go /Nex-7/ nie masz.
no zgadza się nie mam, ale dużo nie brakuje zeby go kupić. Potrzebuje tylko konkretnych uwag co do obiektywu, jaki bedzie najlepszy, jakim uzyskam najlepsze efekty i jakość...
dcs - Sob 09 Cze, 2012
Maciekw15,
To ten co podałem.
Maciekw15 napisał/a: | Potrzebuje tylko konkretnych uwag co do obiektywu, jaki bedzie najlepszy, jakim uzyskam najlepsze efekty i jakość... | Zależy do czego. Choć propozycja dcs bardzo warta rozważenia. Miej tylko na uwadze, że to stałka. Zacna, ale stałka.
no ok dzięki za przykład, ale Sony SEL-24F18z kosztuje prawie tyle samo co body, a to stanowczo za dużo dla mnie... A coś takiego z jednej półki niżej ?
Maciekw15 napisał/a: | A coś takiego z jednej półki niżej ? | To by było tak jak do Mercedesa klasy E montować gaz... Móc można, ale po co? Dla frajdy chyba tylko...
dcs - Sob 09 Cze, 2012
http://www.stevehuffphoto...-by-steve-huff/
http://forum.getdpi.com/f...un-nex-7-a.html
Ok, wszystko mi to mówi. Podsumowując, nie opłaca się do takiej klasy aparatów kupować średnich szkieł, które psują całą jakość. Czyli konkretne body, konkretny obiektyw...
Maciekw15 napisał/a: | Podsumowując, nie opłaca się do takiej klasy aparatów kupować średnich szkieł, które psują całą jakość. | To się tyczy zasadniczo każdego aparatu (bez- czy lusterkowca). W zasadzie większość z nich ma już jakość obrazowania na wysokim poziomie.
no dobra, to już chyba usłyszałem to czego nie wiedziałem i jakos mi to zobrazowaliście. Dzieki za pomoc
|
|