| |
forum.optyczne.pl
|
 |
Obiektywy fotograficzne - Test obiektywu Canon EF 70-200 mm f/2.8L IS USM
Arek - Sro 19 Gru, 2007 Temat postu: Test obiektywu Canon EF 70-200 mm f/2.8L IS USM Macie co軼ie chcieli Weso造ch 安i徠 Ot taki ma造 prezent gwiazdkowy dla wszystkich mi這郾ik闚 L-ek:
http://www.optyczne.pl/10....8L_IS_USM.html
Arek
MC - Sro 19 Gru, 2007
Obiektyw swietny, jasny itp.
W zasadzie tylko IS do poprawki (ewentualnie cena).
Wujek_Pstrykacz - Sro 19 Gru, 2007
Obiektyw niczego sobie, ale jak za te pieni康ze mo積a by這 spodziewa� si� wy窺zych osi庵ni耩. Ciekawe jak si� ma do niego starsza wersja bez IS. Pono� jest lepsza.
Wujek_Pstrykacz - Sro 19 Gru, 2007
A jeszcze wielkie dzi瘯i redaktorom serwisu za prezencik.
Remol71 - Sro 19 Gru, 2007 Temat postu: Re: Test obiektywu Canon EF 70-200 mm f/2.8L IS USM
Dzi瘯i temu testowi utwierdzi貫m si� w przekonaniu, 瞠 zbieram nadal na 70-200/4 IS. Mniejszy, ta雟zy, l瞠jszy, szczelny, ostry, dla amatora w sam raz.
Weso造ch 安i徠
goltar - Sro 19 Gru, 2007
Dzi瘯i za prezencik Szkie趾o fajne ale teraz b璠ziemy m璚zyli jeszcze o wersj� bez IS a ja dodatkowo o sta趾� 200 f/2.8 . Troch� zawiod貫m si� jako軼i� zdj耩 z TK . Z drugiej strony ciesz� si� 瞠 wybra貫m zakup 100-400 zamiast 70-200 + TK x2 bo by這by znacznie gorzej (przy 400mm)... Jeszcze pytanie o prac� AF z TK, czy mocno zwalnia i czy ma wp造w na celno嗆 ?
konczako - Sro 19 Gru, 2007
W przysz這軼i zamierzacie robic test 70-200F2,8 bez Isa?? Napewno wielu czeka na taki test....
Arek - Sro 19 Gru, 2007
W przysz這軼i zamierzamy
MM - Czw 20 Gru, 2007
Ja sobie Drogi Arku zrobi貫m ten prezencik kilkana軼ie dni temu po przebraniu z kilku egzemplarzy i jestem nies造chanie zadowolony. Wcze郾iej mia貫m dost瘼 bardzo swobodny do 70-200/4 IS L i jak ju� wcze郾iej pisa貫m - mia貫m 鈍iadomo嗆 tego, 瞠 ciemna wersja jest niesamowicie ostra. Ostro嗆 to nie wszystko. Plastyka ja郾iejszej wersji naprawd� jest lepsza. Ale robi貫m kilka dni temu zdj璚ia na tej samej hali sportowej co wtedy 70-200/4 IS L na tym samym 5D. Ca造 czas dziura 2.8 i jestem bardzo zadowolony, wtedy tego 鈍iat豉 mi szalenie brakowa這 (ISO no stop 1600). Opr鏂z lepszej plastyki to szk這 ma lepsze kolory i kontrasty. Rok temu m璚zy貫m si� z RAW-ami. Teraz... robi貫m RAW-y plus najlepsze JPG-i i... odda貫m JPG-i bez w豉snych ingerencji a kolorki wysz造 naprawd� bardzo smakowite. Akurat w tych warunkach stabilizacja nie by豉 mi potrzebna. Ale w innych dzia豉 znakomicie. Nie pr鏏owa貫m jeszcze rekord闚, zwyczajnie potrzebowa貫m zrobi� zdj璚ie i przy 1/13 sekundy i 200mm ogniskowej wysz這 bardzo ostre zdj璚ie statyki.
Sam b璠� teraz por闚nywa� 70-200/2.8 IS L plus TC 2 Canona przeciwko 100-400L. Jedno jest pewne, stabilizacja w 70-200 z ca陰 pewno軼i� dzia豉 lepiej a ten po pod陰czeniu TC 2 jest naprawd� nadal szybki. Wi璚ej napisz� jak na powa積ie si� do tego zabior�. Zobacz�, czy wnioski b璠� mia� podobne do optycznych.
Arv - Czw 20 Gru, 2007
No w豉郾ie ... pomys� aby przeprowadzi� test z telekonwerterem by� strza貫m w dziesi徠k�. Niby wy鄉ienity, niby jasny, niby idealny do TC - a tu ZONK. Wynik taki sobie ;-).
Test da� sporo do my郵enia - bo czy warto dok豉da� tyle kasy (i masy) dla 鈍iat豉 f/2.8 ? Amator chyba nie odpowie twierdz帷o. Profi nawet okiem nie mrugnie ;-).
Pozatym 豉two teraz pokusi� si� o analiz� stosunku jako軼i do ceny. Mamy wyniki test闚 szkie� amatorskich, zaawansowanych oraz profesjonalnych. Rozpi皻o嗆 cenowa ok. 10x. Nie wszystkie r騜nice s� 豉two mierzalne. Ale decyduj帷 si� na zakup wiadomo ju� za co si� p豉ci lub z czego si� rezygnuje.
Dzi瘯ujemy za prezent choinkowy.
fotograficzna ciamajda - Pi� 21 Gru, 2007 Temat postu: "L"- ka ? Ja jestem tylko amatorem i uwa瘸m, 瞠 za t� cen� i tak� mark� (Canon i do tego jeszcze "L") , kiepska praca pod 鈍iat這, jak dla mnie, dyskwalifikuje ten obiektyw. Poczekam na test wersji bez IS. Najlepiej by by這, gdyby si� Canon pokusi� o popraw� tego obiektywu tylko za... przyzwoita cen�.
Ile os鏏 tyle zda�. Dla jednego jest wa積a reakcja obiektywu przy pracy pod 鈍iat這 a dla innego inne parametry. Czasem zagl康am s這鎍u w oczy i dlatego jest to dla mnie wa積e.
koraf - Pi� 21 Gru, 2007
Czytam tak sobie posty niekt鏎ych forumowicz闚 , kt鏎zy nawet w r瘯u nie mieli tego obiektywu i zastanawiam si� na ile dla innych s� miarodajne ich wypowiedzi .... .
Proponuj� tym osobom najpierw podpi望 70-200/2.8 Li IS do body i zrobi� cho� par� fotek i p騧niej si� wypowiada�.
Mi璠zy teori� wypowiedzi a praktyk� zrobienia zdj耩 mo瞠 by� duuu瘸 rozbie積o嗆
fotograficzna ciamajda - Pi� 21 Gru, 2007
[quote="koraf"]Czytam tak sobie posty niekt鏎ych forumowicz闚 , kt鏎zy nawet w r瘯u nie mieli tego obiektywu ...
Mo瞠 i nie mieli bo... nie maj� znajomego w sklepie albo w komisie co mog� im wypo篡czy� na jaki� czas sprz皻 foto a p騧niej ten ze sklepu sprzeda� jako "nowy", albo nie maj� dost瘼u do wypo篡czalni sprz皻u foto. Pono� takie s�/ by造 (?).
Dlatego miarodajny jest dla takich ludzi obiektywny test np. na www.optyczne.pl . Zapewne te testy pomog造 niejednemu w wyborze odpowiedniego sprz皻u zanim wydadz� niema貫 pieni康ze. No i we� jeszcze pod uwag�, 瞠 s� po鈔鏚 fotgrafuj帷ych "fotograficzne ciamajdy" i nie wszystko wiedz� na temat sprz皻u foto.A je郵i po鈔鏚 znajomych nie ma fotografuj帷ych (pomijam pstrykaczy co robi� zdj璚ia i jakos im to wychodzi bez znajmo軼i podstaw fotografii a nawet obs逝gi sprzetu!) to tym bardziej nie ma si� kogo poradzi� i wtedy z pomoca przychodzi forum,u篡tkuj帷y sprz皻 i testy. Jestem przed zakupem sprzetu fotograficznego (lustereczka i obiektyw闚) i przygl康am si� testom w szczeg鏊no軼i obiektywom 70-200mm Canona.Chcialbym kupi� raz a dobrze. Bez sprzeda篡 obiektywu po ... rozczarowaniu nim bo na tym sie traci.
koraf - Pi� 21 Gru, 2007
Fotograficzna ciamajda bior� to wszystko pod uwag� co napisa貫� i bardzo dobrze ,瞠 mamy testy optyczne.pl . Sam przez pewien czas mog貫m tylko pomarzy� o takim sprz璚ie ale nie wypowiada貫m si� wtedy na temat tego czego nie wiedzia貫m lub nie sprawdzi貫m ... co mo瞠 przy obecnych teoretycznych wypowiedziach wprowadza� w b陰d niekt鏎ych mniej do鈍iadczonych i o to mi g堯wnie chodzi這 .
Co do kupowania : moja rada wzi捷� , pomaca� , pofoci� , zrobic testy i wtedy nie ma zawodu ,瞠 kupi這 si� co� co nie spe軟ia oczekiwa�.
S� tacy sprzedawcy , kt鏎zy to wszystko zapewniaj�
Ostry007 - Pon 03 Mar, 2008
Witam
Mam kilka pyta� zwi您anych z obiektywem Canon EF 70-200 mm f/2.8L IS USM.
Podczas przeprowadzonego testu na optyczne.pl wyczyta貫m w wadach: "s豉ba wsp馧praca z konwerterem". Czy m鏬豚ym poprosi� o troch� dok豉dniejsze zdefiniowanie problemu.
Przymierzam si� wst瘼nie do zakupu tego obiektywu, ale uzale積iam to w du篡m stopniu w豉郾ie od mo磧iwo軼i pracy z konwerterem. Jak rozumiem je郵i skorzystam z TC x2 Canona 鈍iat這 spadnie mi do 5,6 z czym jestem w stanie si� pogodzi�, poniewa� nie ma idealnych rozwi您a�. Ale jakie inne niespodzianki mog� na mnie czeka�?? Co z AF, czy b璠zie dzia豉� tylko centralny punkt, czy b璠� m鏬� korzysta� z opcji Al Servo AF??
Prosz� o pomoc.
[ Dodano: Pon 03 Mar, 2008 ]
Aha.
Jeszcze jedno chcia豚ym to wszystko podpi望 do 400D.
MM - Wto 04 Mar, 2008
B璠� dzia豉� wszystkie punkty i b璠zie dzia豉這 All Servo.
Je瞠li ma to by� notoryczna wsp馧praca z TC 2 to odradzam taki wyb鏎. Zbyt du篡 spadek jako軼i. Optymalny to TC 1.4
Je瞠li zakres 70-200 ma by� u篡wany sporadycznie a podstaw� jest 400mm to lepiej kupi� sta趾� albo ostatecznie 100-400L.
Inny p馧鈔odek to Sigma 100-300/4 plus TC 1.4, ale tam nie masz stabilizacji.
Ostry007 - Wto 04 Mar, 2008
Dzi瘯uj� za konkretn� i zwi瞛陰 informacj�.
To fakt, 瞠 TCx2 raczej mocno psuje jako� i zdecyduj� si� raczej na TCx1,4.
A co ze stabilizacj� w obiektywie, czy nadal dzia豉?? ...i co z celno軼i� i szybko軼i� focusa ??
W ko鎍u w Waszym te軼ie zapis: "s豉ba wsp馧praca z konwerterem" co� pewnie oznacza�.
I w豉郾ie nurtuje mnie pytanie, co wp造n窸o na tak� ocen�??
MM - Wto 04 Mar, 2008
Stabilizacja oczywi軼ie dzia豉, ale z Ciebie niedowiarek
Szybko嗆 i celno嗆 AF oczywi軼ie lepsze nie b璠� bo i niby dlaczego. Przy dobrym 鈍ietle r騜nic raczej nie b璠zie. Przy s豉bym si� pojawi�, ale zapewne wielu amator闚 nawet by tego nie dostrzeg這
Nie jestem niedowiarkiem... ... no mo瞠 tylko troszeczk�.
Tylko jak mam wyda� kas� to chcia豚ym by� pewien, 瞠 to b璠zie to dobra inwestycja, a jak przeczyta貫m Wasz test to pojawi造 si� pewne podejrzenia, kt鏎e chcia貫m wyja郾i�.
Dzi瘯uj� uprzejmie za fachow� i szybk� odpowied�.
Pozdrawiam
MM - Wto 04 Mar, 2008
Kup ten obiektyw a nie b璠ziesz go odpina� od body przez p馧 roku. Ja mam ostatnio najcz窷ciej podpi皻y ten w豉郾ie obiektyw.
007areka - Wto 04 Mar, 2008
...ja mam tylko 70-200 f4 is a i tak go prawie nie sciagam a najzabawniej wygladalo jak sobie z zawieszonym i zklamrowanym na szyi z nim na nartach z kasperka smigalem ... to znaczy ludziska zabawnie wygladali nie ja ma sie rozumiec dziwowali sie ze nawet do teczki sprzetu mi sie nie chce schowac,....
wiec kupuj jak MM radzi...
Monastor - Wto 04 Mar, 2008
007areka, nie do嗆, 瞠 ostry, z szybkim AF, to jeszcze modny. Hit sezonu na stokach. Niez造 wisiorek
B璠� go 造ka� ale pewnie za jaki� rok (mo瞠 jeszcze stanieje), bo dopiero co kupi貫m Canon EF 100 f/2.8 Macro USM i 穎na mi si� krzywi lekko. A 70-200 jest dro窺zy 3x. Najwa積iejsze to wyznaczy� sobie cel.
P.S. Je郵i chodzi o dobry i praktyczny naszyjnik na stok to polecam robiony na zam闚ienie Canon 1200mm. Znakomity podczas halnego - zapobiega zdmuchni璚iu ze stoku.
007areka - Sro 05 Mar, 2008
| Monastor napisa�/a: | 007areka, nie do嗆, 瞠 ostry, z szybkim AF, to jeszcze modny. Hit sezonu na stokach. Niez造 wisiorek |
kolega poprubuje robic zdjecia na w gorach na nartach to wtedy pogadamy...dodam jescze raz porobic nie poudawac ze sie robi zdjecia ...wtedy moze pojmie dlaczego nie chowam i nie wyciagam sprzetu co paredziesiat sekund i woze jako wisiorek na szyji
[ Dodano: Sro 05 Mar, 2008 ]
| Ostry007 napisa�/a: | | B璠� go 造ka� ale pewnie za jaki� rok (mo瞠 jeszcze stanieje), bo dopiero co kupi貫m Canon EF 100 f/2.8 Macro USM i 穎na mi si� krzywi lekko. A 70-200 jest dro窺zy 3x. Najwa積iejsze to wyznaczy� sobie cel. |
...to po co d..� zwracasz jak nie masz zamiaru kupowac...
| Ostry007 napisa�/a: | P.S. Je郵i chodzi o dobry i praktyczny naszyjnik na stok to polecam robiony na zam闚ienie Canon 1200mm. Znakomity podczas halnego - zapobiega zdmuchni璚iu ze stoku. |
...sam sobie zamow to moze przez ten rok na niego uzbierasz...a i tak bys pewnie nie wyniosl go dalej niz za labolatorium foto ...bo bys sie bal ze sie zniszczy...
Ostry007 - Sro 05 Mar, 2008
Powiem, 瞠 kolega jest wybitnie niekulturalny, albo nie potrafi znale潭 granicy pomi璠zy 瘸rtem, a kpin�.
Po pierwsze to nie smia貫m si�, 瞠 sprz皻 dynda Panu na szyji, bo to chyba oczywiste 瞠 jak ma by� pod r瘯� gotowy do strza逝 to nie powinien by� na samym dnie plecaka (o tym wie nawet amator).
Po drugie mam zamiar kupowa� i to na 100%. Jednak jak napisa貫m nie b璠� lecia� do sklepu od razu po Waszych wypowiedziach. Zada貫m proste pytania, na kt鏎e oczekiwa貫m prostych odpowiedzi, a nie prostackich zachowa�.
Po trzecie moja wypowied� zwi您ana z obiektywem Canon 1200mm wartym pewnie ze 400 ty�. z這tych by豉 瘸rtem, kt鏎y zosta� 幢e zinterpretowany. By豉 to kontynuacja wypowiedzi MONASTOR-a.
Nie mia貫m zamiaru Pana urazi�.
MM - Sro 05 Mar, 2008
A teraz proponuj� wr鏂i� do tematu w徠ku...
007areka - Sro 05 Mar, 2008
...jeszce raz ktos mi napisze Pan to sie naprawde zdenerwuje
...tak jest Profesorze MM
Ostry007 - Sro 05 Mar, 2008
Sorry za tego "Pana" - ale mia這 by� oficjalnie...
Mimo wszystko Twoja wypowied� mog豉by by� odrobin� grzeczniejsza.
Pozdrawiam i jeszcze raz dzi瘯uj� wszystkim za cenne rady.
koraf - Sob 08 Mar, 2008
I tak 豉dnie dogada� si� numer 007 ( areka i ostry ) -
007areka - Sob 08 Mar, 2008
koraf - Sro 19 Mar, 2008
| Ostry007 napisa�/a: | Dzi瘯uj� za konkretn� i zwi瞛陰 informacj�.
To fakt, 瞠 TCx2 raczej mocno psuje jako� i zdecyduj� si� raczej na TCx1,4.
A co ze stabilizacj� w obiektywie, czy nadal dzia豉?? ...i co z celno軼i� i szybko軼i� focusa ??
W ko鎍u w Waszym te軼ie zapis: "s豉ba wsp馧praca z konwerterem" co� pewnie oznacza�.
I w豉郾ie nurtuje mnie pytanie, co wp造n窸o na tak� ocen�?? |
Ten obiektyw niespecjalnie pracuje z ka盥ym extenderem ( mam ext.1.4 II) (por闚naj testy na optyczne.pl ) i wyniki s� w miar� dobre na cropie ale na FF lepiej go nie podpina� - marny efekt .
piotr_u. - Sob 16 Sie, 2008
W jednym z wi瘯szych sklep闚 foto dowiedzia貫m si� dzi�, 瞠 nowa partia tych obiektyw闚, kt鏎� dostan� po sprzedaniu ostatnich z tej, kt鏎� maj� obecnie, podro瞠je o oko這 15%. Kto� wie, czy w Polsce te� si� szykuje taka podwy磬a?
kamie� - Sob 16 Sie, 2008
Postawi� bym te 15% warto軼i szk豉 na to 瞠 nie podro瞠je. Ale czeg騜 to si� klientowi nie powie, 瞠by zach璚i� go do zakupu
Handluj� 16 lat, (nie obiektywy) i zawsze kontakt z klientem zaczynam od przyjaznej rozmowy, maj帷ej na celu sprawdzenie preferencji i wiedzy w zakresie sprzedawanego artyku逝.Kolejnym krokiem do sukcesu to ju� tylko utwierdzi� go w przekonaniach lub obawach.
Ja na twoim miejscu zastanawia� bym si� raczej, w jakim okresie powy窺zy obiektyw stanieje o przedmiotowe 15%
piotr_u. - Nie 17 Sie, 2008
Mo瞠 masz racj�. Ale ja nie powiedzia貫m, 瞠 chc� go kupi�, tylko obejrze� (chocia� sprzedawca mo瞠 mnie kojarzy�, w sumie kupi貫m tam ju� 3 obiektywy). Jakie� tele chcia貫m kupi� dopiero w przysz造m roku, ale wczoraj znalaz貫m go w ofercie jednego ze sklep闚 za 1449 euro, gdzie do tej pory by� za 2149. Dlatego nie wiem, czy to nie jaka� "pomy趾a" i mocno si� zastanawiam, czy z niej nie skorzysta� A zdj璚ia wysz造 bardzo dobrze
kamie� - Nie 17 Sie, 2008
Wy窺za cena jest zab鎩cza a ta ni窺za nierewelacyjna - normalna. Za takie pieni康ze to i u nas w kraju zakupisz to szk這 1449x3,25=4709.
A skoro czekasz do wiosny to zapewne szkie趾o jeszcze stanieje, no i mo瞠 Canon wymy郵i jakiego� Cash Back-a.
davaeorn - Nie 17 Sie, 2008
obiektyw z pewno軼i� topowy... profesjonalista we幟ie bez mrugni璚ia okiem, zaawansowany amator mocno si� zastanowi czy potrzebuje 鈍iat豉 f/2.8, czy nie wystarczy mu f/4 a zaoszcz璠zone 2tysie wyda na co innego... innymi slowy, dla kogo� kto zarabia na swoich zdj璚iach regularnie, wydatek 5tys to tak naprawd� niewiele...
ja osobi軼ie kupi� f/4 IS USM, bo nie s康ze aby warto by這 wydawa� 2tys wi璚ej tylko dla 鈍iat豉, kiedy na zdj璚iach niezarabiam... proste...
Monastor - Nie 17 Sie, 2008
| Cytat: | | bo nie s康ze aby warto by這 wydawa� 2tys wi璚ej tylko dla 鈍iat豉, kiedy na zdj璚iach niezarabiam... proste... |
No a warto wydawac pieni康ze na stabilizacj� skoro na zdj璚iach nie zarabiasz?
je郵i mam problem 瞠by utrzyma� zdj璚ie w czasie w kt鏎ym teoretycznie powinienem - innymi s這wy mam parkinsona - , to stabilizacja jest jak najbardziej na miejscu je郵i mam bardzo pewn�, stabiln� r瘯� to stabilizacja nie jest konieczna...
krisv740 - Nie 17 Sie, 2008
Monastor, eeee........ przydaje si�?
Monastor - Nie 17 Sie, 2008
krisv740, 鈍iat這 te�
krisv740 - Nie 17 Sie, 2008
Monastor, i tu jest dylemat. imho ka盥y powinien rozstrzygn帷 we w豉snym sumieniu i kieszeni
rob76 - Nie 17 Sie, 2008
Mam Takie Pytanie do tych, kt鏎zy pracowali na wersjach ze 鈍iat貫m 4 i 2,8 bez IS, czy wi瘯szy ci篹ar ja郾iejszej wersji 70-200 u豉twia zrobienie nieporuszonego zdj璚ia przy d逝窺zych czasach?
Nie robi貫m zdj耩 f/2.8, jednak z pewno軼i� 豉twiej nim zrobi� nieporuszone zdj璚ie w豉郾ie z tego powodu 瞠 jest ci篹szy - po prostu "ci篹ej nim ruszy�" poza tym pozostaje jeszcze jasno嗆 - mo瞠sz stosowa� kr鏒sze czasy z f/2.8... (je郵i b璠zie ostro...)
rob76 - Nie 17 Sie, 2008
O tym, 瞠 jak otworz� szk這 z f/4 do f/2,8 wpadnie dwa razy wi璚ej 鈍iat豉, wiem. Tym samym skr鏂i si� czas na鈍ietlania o po這w�. Dzi瘯i za odpowied� davaeorn , ale pyta貫m tych, kt鏎zy maj� do鈍iadczenie na w豉snej sk鏎ze.
koraf - Nie 17 Sie, 2008
| rob76 napisa�/a: | | Mam Takie Pytanie do tych, kt鏎zy pracowali na wersjach ze 鈍iat貫m 4 i 2,8 bez IS, czy wi瘯szy ci篹ar ja郾iejszej wersji 70-200 u豉twia zrobienie nieporuszonego zdj璚ia przy d逝窺zych czasach? |
My郵� ,瞠 w jakim� stopniu na pewno 豉twiej robi� nieporuszone zdj璚ia dla d逝窺zych czas闚 przy ci篹szym obiektywie ( do pewnej granicy oczywi軼ie) ale w jakim stopniu to trudne do okre郵enia i zale篡 wg mnie w du篡m stopniu od predyspozycji i umiej皻no軼i fotografa .
piotr_u. - Pon 18 Sie, 2008
| kamie� napisa�/a: | Wy窺za cena jest zab鎩cza a ta ni窺za nierewelacyjna - normalna. Za takie pieni康ze to i u nas w kraju zakupisz to szk這 1449x3,25=4709.
A skoro czekasz do wiosny to zapewne szkie趾o jeszcze stanieje, no i mo瞠 Canon wymy郵i jakiego� Cash Back-a. |
Ale ja nie chc� kupowa� go w Polsce, bo kupuj帷 tu sklepy oferuj� mi pewne udogodnienia, kt鏎ych nie otrzymam zamawiaj帷 przez internet. Poza tym ta cena jest ni窺za od najni窺zej jak� znalaz貫m w Polsce o ponad 200 z�. 奸edz� ceny od roku i nigdzie jeszcze nie widzia貫m tu ni窺zej ni� 2000 za ten obiektyw. A je郵i ta cena si� nie utrzyma, to Canon na pewno nie da ponad 500 euro cash back'a. Dlatego jutro id� go kupi�.
| davaeorn napisa�/a: | amator mocno si� zastanowi czy potrzebuje 鈍iat豉 f/2.8, czy nie wystarczy mu f/4
ja osobi軼ie kupi� f/4 IS USM, bo nie s康ze aby warto by這 wydawa� 2tys wi璚ej tylko dla 鈍iat豉, kiedy na zdj璚iach niezarabiam... proste... |
Ja te� nie zarabiam, ale 鈍iat豉 ju� wiele razy mi brakowa這 przy 17-85 mm f/4-5.6 IS, wi璚 je郵i mog� mie� wersj� f/2.8 IS za jedynie 250 euro wi璚ej ni� f/4 IS, to ju� nie musz� si� tak mocno nad tym zastanawia�.
davaeorn - Pon 18 Sie, 2008
je郵i si� zarabia w euro, to nie jest 瘸dnym problemem kupno tego szk豉 niestety nie wszyscy maj� tak dobrze... gdyby w Polsce r騜nica pomi璠zy f/2.8 IS a f/4 IS by豉 250z�...
kamie� - Pon 18 Sie, 2008
Zdaje mi si� 瞠 widzia貫m na Ebay-u (Angielskim) po oko這 950 funt闚. Ja poczeka� bym z zakupem przynajmniej do jesieni. Ale skoro si� napali貫� to wiem 瞠 nic Ci� nie powstrzyma .
Twoja kasa wi璚 "..kochaj, rz康� i dziel..."
Tylko pami皻aj 瞠 wi瘯szo嗆 promocji, ma swoje ciemne oblicze
Udanego zakupu 篡cz�.
koraf - Pon 18 Sie, 2008
Mam to szk這 od dw鏂h lat i powiem kr鏒ko bra� bo warte ka盥ych pieni璠y a na 5d bardzo warto ...
Pawe訛G - Pon 18 Sie, 2008
Bierz to szk這 dla 鈍iat豉 no i poczucia 瞠 nic lepszego ju� mie� do Canona w tym przedziale ogniskowych nie mo積a
piotr_u. - Pon 18 Sie, 2008
Obiektyw b璠� mia� za kilka dni, jutro poinformuj� mnie kiedy dok豉dnie, bo aktualnie nie maj� ju� 瘸dnego na stanie. Depozyt wp豉cony, teraz zosta這 cierpliwie czeka� na odbi鏎
koraf - Pon 18 Sie, 2008
| piotr_u. napisa�/a: | Obiektyw b璠� mia� za kilka dni, jutro poinformuj� mnie kiedy dok豉dnie, bo aktualnie nie maj� ju� 瘸dnego na stanie. Depozyt wp豉cony, teraz zosta這 cierpliwie czeka� na odbi鏎 |
Gratuluj� dobrej decyzji i podziel si� swoimi wra瞠niami po zakupie.
as... - Wto 19 Sie, 2008
rozpocze貫m proces zbierania na niego...
ciekawie b璠zie wyg豉da� z kobiecym 350d, ale body nie mam zamiary zmienic, obiektyw jest niesamowity, mia貫m go przez 2dni ( zaporzyczony od qmpla ) i to jest to..!!!!
troch� tylko jego waga powala, ale co tam..!
portrety rysuje jak z這, nawet w pe軟ej automatyce
a w trybie pe軟ej automatyki "sport" zapcha貫m w ko鎍u seri� zdj璚 nim
na najbszym sandisku
niesamowity sprz皻
**tylko po co jest is>>
*** jeszcze z 2miesiace i b璠� go kryckr璚a� do body
davaeorn - Wto 19 Sie, 2008
IS to Image Stabilizer - czyli stabilizacja obrazu stanowczo przydatna
as... - Wto 19 Sie, 2008
fiem fiem
mi bez nie fotki wychodzi造 ostrzejsze ( statyw te� czasem u篡wa貫m )..
piotr_u. - Wto 19 Sie, 2008
| koraf napisa�/a: | piotr_u. napisa�/a:
Obiektyw b璠� mia� za kilka dni, jutro poinformuj� mnie kiedy dok豉dnie, bo aktualnie nie maj� ju� 瘸dnego na stanie. Depozyt wp豉cony, teraz zosta這 cierpliwie czeka� na odbi鏎
Gratuluj� dobrej decyzji i podziel si� swoimi wra瞠niami po zakupie. |
No i poinformowali 疾 na stronie jest pomy趾a i 瞠 za t� cen�, to mog� go mie� bez stabilizacji. Zaraz tam id�, bo przez telefon si� nie mogli鄉y dogada�, oni swoje, ja swoje. Nie wiem jak to wygl康a prawnie, ale skoro mam paragon za wp豉cony depozyt przypi皻y do rachunku z cen� ko鎍ow� do zap豉ty, jak i za ca這嗆, to chyba jest to jaki� rodzaj umowy...? No nic, b璠� pr鏏owa�.
MC - Wto 19 Sie, 2008
Chyba niewielu z nas zna prawo irlandzkie... Bo domyslam sie, ze tam wlasnie kupujesz...?
Tak, tam.
MC - Wto 19 Sie, 2008
To pozostaje mi tylko zyczyc Ci powodzenia.
Nie dogadali鄉y si�. Zosta這 mi teraz zasi璕n望 porady prawnej.
MC - Wto 19 Sie, 2008
Na moje to jest ich blad, ktory tylko potwierdzili paragonem. Ale ja sie tam na waszych Irlandiach nie znam.
koraf - Wto 19 Sie, 2008
| piotr_u. napisa�/a: | | Nie dogadali鄉y si�. Zosta這 mi teraz zasi璕n望 porady prawnej. |
My郵�, 瞠 warto przynajmniej sprobowa� ... nic nie tracisz a obiektyw warty jest zachodu.
komor - Sro 20 Sie, 2008
疾by tylko nie okaza這 si�,�瞠 przy pierwszej rozmowie z prawnikiem trzeba na st馧 wy這篡� tyle, co kosztuje ten obiektyw...
piotr_u. - Czw 21 Sie, 2008
Nie by這 tak 幢e. Jak na razie jeszcze nic nie zap豉ci貫m. Najpierw zadzwoni貫m do National Consumer Agency, gdzie powiedziano mi jakie kroki prawne powinienem podj望 w tym przypadku. Potem na wszelki wypadek zadzwoni貫m do polskiego prawnika, 瞠by si� upewni�, 瞠 wszystko zrozumia貫m. W przeciwie雟twie do pracownika agencji, on poradzi� mi, 瞠by przed za這瞠niem sprawy w s康zie napisa� list do kierownika sklepu, w kt鏎ym wymieni� argumenty prawne stawiaj帷e mnie na wygranej pozycji. Podobno cz瘰to ju� to wystarcza. Zobaczymy, list wy郵� najp騧niej w pi徠ek. Dam im 14 dni na wywi您anie si� z umowy. Je郵i jednak nie zmi瘯n�, zostanie mi s康.
[ Dodano: Sob 06 Wrz, 2008 21:35 ]
Zmiekli, ale tylko o polowe. Wszystko byloby pieknie i poszedlbym do sadu, tylko ze zarabiam troszke za duzo zeby mi przyznali adwokata z urzedu, a jesli wezme jakiegos prywatnie, a sad nie przyzna mi zwrotu kosztow, to nie bedzie mi sie to oplacac. Nie mowiac juz co by bylo, gdybym jednak przegral.
Teraz maja mi go sprowadzic za 1850. Tym razem mam to na pismie od General Manager'a...
Tuvik - Czw 23 Pa�, 2008
| piotr_u. napisa�/a: | Nie by這 tak 幢e. Jak na razie jeszcze nic nie zap豉ci貫m. Najpierw zadzwoni貫m do National Consumer Agency, gdzie powiedziano mi jakie kroki prawne powinienem podj望 w tym przypadku. Potem na wszelki wypadek zadzwoni貫m do polskiego prawnika, 瞠by si� upewni�, 瞠 wszystko zrozumia貫m. W przeciwie雟twie do pracownika agencji, on poradzi� mi, 瞠by przed za這瞠niem sprawy w s康zie napisa� list do kierownika sklepu, w kt鏎ym wymieni� argumenty prawne stawiaj帷e mnie na wygranej pozycji. Podobno cz瘰to ju� to wystarcza. Zobaczymy, list wy郵� najp騧niej w pi徠ek. Dam im 14 dni na wywi您anie si� z umowy. Je郵i jednak nie zmi瘯n�, zostanie mi s康.
[ Dodano: Sob 06 Wrz, 2008 21:35 ]
Zmiekli, ale tylko o polowe. Wszystko byloby pieknie i poszedlbym do sadu, tylko ze zarabiam troszke za duzo zeby mi przyznali adwokata z urzedu, a jesli wezme jakiegos prywatnie, a sad nie przyzna mi zwrotu kosztow, to nie bedzie mi sie to oplacac. Nie mowiac juz co by bylo, gdybym jednak przegral.
Teraz maja mi go sprowadzic za 1850. Tym razem mam to na pismie od General Manager'a... |
W jakim sklepie kupowales 70-200? W dublinie?W intenecie?
piotr_u. - Pi� 24 Pa�, 2008
W Dublinie, w tym http://www.camera.ie/ , ale zdecydowanie odradzam.
Polecam natomiast jako sprawdzony http://www.connscameras.ie/
Warto te� sprawdzi� http://www.berminghamcameras.ie/ , maj� 70-200 2.8 IS ju� za 1690.
Tuvik - Pi� 24 Pa�, 2008
Bardzo dziekuje -jakbym cos kupil to dam znac .
Sunders - Pi� 01 Maj, 2009
| goltar napisa�/a: | | teraz b璠ziemy m璚zyli jeszcze o wersj� bez IS/c70-200/ a ja dodatkowo o sta趾� 200 f/2.8 . Troch� zawiod貫m si� jako軼i� zdj耩 z TK . Z drugiej strony ciesz� si� 瞠 wybra貫m zakup 100-400 zamiast 70-200 + TK x2 bo by這by znacznie gorzej (przy 400mm)... |
goltar, mam pytanie do Ciebie, jakie by造 rezultaty tego "m璚zenia sta趾i 200/2,8" Czy maj帷 100-400 wszed貫� w posiadanie 200/2,8? Jak wypada por闚nanie 200/2,8 z 70-200/2,8 na 200mm? Jak wygl康a 200/2,8 przy pracy pod 鈍iat這 i podczas wsp馧pracy z TK? Przegl康am zawarto嗆 forum nt.200mm canona i b.trudno znale潭 jak捷 opini� o 200/2,8 kogo� kto mia� okazj� go u篡tkowa� Natrafi貫m ten Tw鎩 post i dlatego postanowi貫m "odgrza�" ten w徠ek.
fafniak - Pi� 01 Maj, 2009
Sunders, nie wiem jakie byly wyniki meczenia stalki ale po kupnie nikona 180mm 2.8 jestem zachwycony waga i rozmiarami szkielka - ostrosc jest bardzo dobra.
na wszelki wypadek wpadlem tez na photozone.de
przynajmniej jesli chodzi o ostrosc to wedlug mnie 70-200 przegrywa waga
MM - Sob 02 Maj, 2009
200/2.8 nie ma co por闚nywa� z 70-200/2.8 na 200mm bo ta sta趾a b璠zie zwyczajnie lepsza. To jest bardzo ostre szk這 dor闚nuj帷e niemal diamentowo ostremu 135L. Bokeh - wiadomo. Pod 鈍iat這 - nie wiem. Z TC? Nie polecam wi璚ej ni� TC 1.4. Jak sie chce mie� 400mm to zdecydowanie lepiej kupi� 400/5.6L.
goltar - Nie 03 Maj, 2009
| Sunders napisa�/a: | goltar, mam pytanie do Ciebie, jakie by造 rezultaty tego "m璚zenia sta趾i 200/2,8" Czy maj帷 100-400 wszed貫� w posiadanie 200/2,8? Jak wypada por闚nanie 200/2,8 z 70-200/2,8 na 200mm? Jak wygl康a 200/2,8 przy pracy pod 鈍iat這 i podczas wsp馧pracy z TK? Przegl康am zawarto嗆 forum nt.200mm canona i b.trudno znale潭 jak捷 opini� o 200/2,8 kogo� kto mia� okazj� go u篡tkowa� Natrafi貫m ten Tw鎩 post i dlatego postanowi貫m "odgrza�" ten w徠ek. | Niestety nie mia貫m okazji testowa� tego szkie趾a, pisz帷 to liczy貫m 瞠 Arek we幟ie je na "warsztat".
Pozosta貫 posty nie dotyczace tematu zosta造 skasowane.
|
|