forum.optyczne.pl

Warsztat foto, literatura, teoria, art - Jak uzyskać tak dobry obraz na zdjęciach nocnych?

h205267@rppkn.c - Nie 17 Mar, 2013
Temat postu: Jak uzyskać tak dobry obraz na zdjęciach nocnych?
Chciałbym się zapytać w jaki sposób fotografowie uzyskują tak świetne zdjęcia w tak koszmarnych warunkach.

Albo:
http://sphotos-a.ak.fbcdn...755275062_n.jpg
http://sphotos-g.ak.fbcdn...026751254_n.jpg

Ja raz byłem ze swoją lustrzanką i robiłem zdjęcia, jednak kompletnie nie ma porównania.
Więc pytam. Może to rola lampy błyskowej, która posiada jakiś "rozpraszacz" co zmiękcza cienie i bardzo mocno błyska? I jakiś jasny obiektyw z małą ogniskową?
Jak uzyskali tak fenomenalny obraz?

hijax_pl - Nie 17 Mar, 2013

Lampa
h205267@rppkn.c - Pon 18 Mar, 2013

Też myślałem, że lampa. Ale jakaś "specyficzna" ta lampa?

PS
Lepsze zdjęcia widziałem ale nie umiem teraz ich odszukać.

jaad75 - Pon 18 Mar, 2013

Lampa na stopce prosto w twarz, najprawopodobniej goła i wydłużony czas naświetlania, żeby złapać trochę zastanego. BTW, te zdjęcia są niestety bardzo marne.
nienietaktak - Pon 18 Mar, 2013

Tak jak napisał jaad75. Spawarka.

jaad75 napisał/a:
Lampa na stopce prosto w twarz, najprawopodobniej goła i wydłużony czas naświetlania, żeby złapać trochę zastanego. BTW, te zdjęcia są niestety bardzo marne.

Daj przykład zatem świetnego zdjęcia.

Czyli móicie że lampa zewnętrzna z racji większej mocy światła po prostu?

h205267@rppkn.c napisał/a:

Nie, z powodu wysokości nad osią obiektywu.

jaad75 napisał/a:

Nie, z powodu wysokości nad osią obiektywu.

Chcesz powiedzieć zatem, że różnica 10 centymetrów robi taką różnice?
Nie wkleiłeś żadnego lepszego zdjęcia - chciałbym zauważyć.

Tutejszyn - Pon 18 Mar, 2013

h205267@rppkn.c, masz na forum kilka przykładów. Nie trzeba daleko szukać.

Chcesz powiedzieć zatem, że różnica 10 centymetrów robi taką różnice?
Oczywiście. Zwłaszcza przy niewielkich odległościach. Tyle, że to wciąż kiepskie oświetlenie.
Lepszego zdjęcia z lampą w oczy, lepszego zdjęcia z lampą/lampami, czy po prostu lepszego zdjęcia w koszmarnych warunkach? :razz:
nienietaktak - Pon 18 Mar, 2013

jaad75, Lepszego w swojej ogólnej lepszości :mrgreen:
kozidron - Pon 18 Mar, 2013

hehe dobre :razz: jesteś bardzo leniwy chciałbym zauważyć :razz:

Chciałbym się zapytać w jaki sposób fotografowie uzyskują tak świetne zdjęcia w tak koszmarnych warunkach.

Te zdjęcia rewelacyjne nie są, na jednym z całą pewnością "ktoś" nawet się nie wysilił, żeby odbić od kartonika.
h205267@rppkn.c, masz jakąś lampę? Bo to może juz pora, zeby przestać wywarzać drzwi które mozna otworzyć.

h205267@rppkn.c - Wto 19 Mar, 2013

Dlaczego leniwy? Mówi że złe zdjęcie to niech pochwali się lepszymi.
W takim razie może to lepsze? ----> http://img26.imageshack.u...4f0e9c1a46c.png

Mnie tylko dziwi jakim cudem się wystrzegł prześwietlonych zdjęć! Z lampą nigdy nie wiadomo a wyszło idealnie.

Kozidron, o jakim kartoniku mówisz? Co przez to rozumiesz? Nie wiem co to znaczy kartonik w waszym żargonie.

A odnośnie lampy to z jakimś dyfuzorem światła czy bez?

kozidron - Wto 19 Mar, 2013

Dlaczego leniwy? Mówi że złe zdjęcie to niech pochwali się lepszymi.

zerkniesz w tego linka albo wysilisz się by przejrzeć ten wątek, czy bedziesz biadolił jeszcze ze 2 posty ?

Mnie tylko dziwi jakim cudem się wystrzegł prześwietlonych zdjęć! Z lampą nigdy nie wiadomo a wyszło idealnie.

To nie jest wiedza tajemna, co jakiś czas pokazujesz się na forum, wykazując się dość sporą ignorancją i leniwością. Ruszysz się i poczytasz coś w tej materii czy założysz kolejny wątek, z którego i tak się niczego nie dowiesz?

na początek

Kozidron, o jakim kartoniku mówisz? Co przez to rozumiesz? Nie wiem co to znaczy kartonik w waszym żargonie.

miałeś kiedyś lampę w ręku, masz bana na google ?

jaad75 - Wto 19 Mar, 2013

Mówi że złe zdjęcie to niech pochwali się lepszymi.
Zadałem Ci pytanie:
Cytat:
Lepszego zdjęcia z lampą w oczy, lepszego zdjęcia z lampą/lampami, czy po prostu lepszego zdjęcia w koszmarnych warunkach? :razz:

W takim razie może to lepsze? ----> http://img26.imageshack.u...4f0e9c1a46c.png
Ciut, bo autor wysilił się na jakiś większy modyfikator, względnie odbił od ściany/sufitu z tyłu, nad sobą, ale obstawiam to pierwsze.
Tego typu zdjęcia, to nigdy nie będzie coś, gdzie można zachwycać się światłem, czy kadrem - to czysta komercja i zdjęcia dokumentacyjne, mogą być co najwyżej poprawnie zrobione i przedstawiać ładniejszych/brzydszych ludzi, w lepszych/gorszych pozach. Nie ma się tu czym zachwycać.
Mnie tylko dziwi jakim cudem się wystrzegł prześwietlonych zdjęć!
Zapewne użył TTL-a/automatyki lampy, tak, by ekspozycja dla błysku była poprawna (choć przy odrobinie doświadczenia można ustawić odpowiednią energię błysku również ręcznie).
Z lampą nigdy nie wiadomo a wyszło idealnie.
Bo? :roll: To naprawdę nie jest sztuka poprawnie naświetlić... Zwłaszcza w dobie wszelkich wspomagaczy...
o jakim kartoniku mówisz? Co przez to rozumiesz? Nie wiem co to znaczy kartonik w waszym żargonie.
Odbłyśnik służący do odbijania części światła do przodu, gdy palnik jest skierowany w górę.
A odnośnie lampy to z jakimś dyfuzorem światła czy bez?
Pierwsze linki bez, ostatni jak wyżej.
komor - Wto 19 Mar, 2013

jaad75 napisał/a:
Z lampą nigdy nie wiadomo a wyszło idealnie.
Bo? :roll: To naprawdę nie jest sztuka poprawnie naświetlić... Zwłaszcza w dobie wszelkich wspomagaczy...

Oraz w dobie fotografii cyfrowej. Robisz kilka ujęć tej samej sytuacji i wybierasz najlepsze. Robisz zdjęcia przez większą część imprezy, robiąc sto, dwieście czy pięćset klatek, a potem wybierasz kilka/naście/dziesiąt najlepszych. Na pewno poza lampą pomaga też jeszcze dobry aparat, dobrze zachowujący się przy wysokich czułościach, oraz jasny obiektyw. Wszystkie te czynniki wpływają na to, że zdjęcie może być lepsze. Plus doświadczenie fotografa.

lvl3ha - Sro 20 Mar, 2013

komor napisał/a:
Robisz zdjęcia przez większą część imprezy, robiąc sto, dwieście czy pięćset klatek, a potem
czujesz ze twoje kieszenie pekaja od ciezaru baterii potrzebnych do zrobienia tylu zdjec :)
MC - Sro 20 Mar, 2013

Tylu to znaczy ilu? Góra jednej, na wszelki wypadek?
Usjwo - Sro 20 Mar, 2013

MC napisał/a:

Tobie nie wolno robić tyle zdjeć na raz, bo Ci się migawka wyczerpie ;)

Aszex - Sro 20 Mar, 2013

przejrzyj to:

http://www.pbase.com/davos/nightlife

po kliknięciu na zdjęcie masz exif :)

kozidron - Sro 20 Mar, 2013

lvl3ha napisał/a:
czujesz ze twoje kieszenie pekaja od ciezaru baterii potrzebnych do zrobienia tylu zdjec :)

no czasem to i 4 komplety baterii do lampy pójdzie ale to tylko jak imprezka jest większa :wink:

MC - Sro 20 Mar, 2013

Usjwo napisał/a:
Tobie nie wolno robić tyle zdjeć na raz, bo Ci się migawka wyczerpie ;)

Ojtam ojtam. Przez 3 lata zrobilem na 5d2 ok. 10 tys. zdjęć. O 6D się nie martwię. Dziwi mnie tylko rozliczenie, że dla kilkuset zdjęć robionych "luszczankom" trzeba mieć jakieś nadzwyczajne ilości baterii...

komor - Sro 20 Mar, 2013

MC napisał/a:

Dokładnie. Jednej zapasowej do aparatu i jednego zapasowego kompletu do lampy. Per lampa. :) Ale nie muszę tego przecież nosić po kieszeniach.

kozidron napisał/a:
no czasem to i 4 komplety baterii do lampy pójdzie ale to tylko jak imprezka jest większa

No ale to chyba jak trzeba dopalać atomowo, albo naprawdę dużo strzelać, co?

pes - Sro 20 Mar, 2013

komor napisał/a:
Ale nie muszę tego przecież nosić po kieszeniach.
Może nosić "personal nigga" ;)

komor napisał/a:
No ale to chyba jak trzeba dopalać atomowo, albo naprawdę dużo strzelać, co?

komor

komor napisał/a:
pięćset klatek

a zdarza mi się niestety i 2 razy tyle a jak robie reporterkę, na jakiś wykładach bankowców a później jeszcze i na imprezie integracyjnej to i więcej, nie wiem kto później to ogląda, nie wnikam :wink:
Na takich zjazdo zwolenniszczakach to biorę ze sobą nawet 3 lampy, w razie jakby jakaś się sypnęła albo zagrzała, oczywiście nie systemowe jak pewnie się domyślasz :wink: Na szczęscie dość rzadko mam taką popelinę, niestety akurat na kwiecień mi się taka kroi.

komor - Sro 20 Mar, 2013

kozidron napisał/a:
oczywiście nie systemowe jak pewnie się domyślasz

A, to pewnie dlatego tyle baterii Ci zżera. :P ;)

Żartuję. Przy 500 klatkach to raczej jeden dodatkowy komplecik obowiązkowo, ale tak naprawdę nie od ilości klatek ale od mocy pyknięcia zależy w dużym stopniu, nie? Co innego 500 klatek na 1/8, a co innego na 1/2.

komor napisał/a:
Żartuję. Przy 500 klatkach to raczej jeden dodatkowy komplecik obowiązkowo, ale tak naprawdę nie od ilości klatek ale od mocy pyknięcia zależy w dużym stopniu, nie? Co innego 500 klatek na 1/8, a co innego na 1/2.

nie no oczywiście, nie inaczej, pełna moc dla C580tki w temp. pracy około 25 stopniach C to gdzieś w okolicach 230-240 błysków(na nowych enelopach 1900mAh), sb900 pracuje bardzo podobnie.

komor napisał/a:
A, to pewnie dlatego tyle baterii Ci zżera. :P ;)

a tu akurat trafiłeś, metz pożera troszku więcej i to nie tylko ze względu na dwa palniki, taki urok.

h205267@rppkn.c - Sro 20 Mar, 2013

Tak, miałęm w ręku lampę błyskową. Ale mojego ojca. Tej metody z podnoszeniem lampy do góry a jakimś kartonikiem zgiętym pod kątem 45 stopni nie znam. Możesz mi powiedzieć jak ona działa? Skoro lampa do góry jest ustawiona to pewnie flesz błyska w górę celem odbici światła od sufitu i skierowania go z lotu ptaka na głowę, aby doświetlić z góry. Natomiast jakaś tam cząstka światła pójdzie wprzód i doświetli także twarze. Czyli dostaniemy światło na twarz i na czubek głowy, ramiona z góry itd? Dobrze sobie to tłumaczę?

Dzięki za link - zapowiada się świetnie. Przeczytam to.

Cytat:
Lepszego zdjęcia z lampą w oczy, lepszego zdjęcia z lampą/lampami, czy po prostu lepszego zdjęcia w koszmarnych warunkach?

Zadałeś mi pytanie? Napisałeś, że wstawione zdjęcie "jest złe". No to ja się powinienem pytać "dlaczego jest złe". Dlaczego jest złe Twoim zdaniem?

A ty myślisz, że ktoś kto ma za zadanie sfotografować ludzi na imprezie będzie im kazał stać 10 minut w celu rozłożenia drugiej lampy i robienia zdjęć z odbiciem światła albo z lampą dając światło zza ich pleców? Dysponue on jedną lampą a nie jakimś zestawem.

I jeszcze jedno. Czym są te mazy na zdjęciach? Wyglądają jakby ktoś graficznie potem dodał flary, błyski i tak dalej. Bo co ciekawe to co ma być ostre jest ostre, a tło jest rozmazane. Jak to zrobili? Na każdym zdjęciu to widać z tamtej galerii podesłanej.
A może to jest tak że błysk lampy został ustawiony na końcowy moment zamknięcia się migawki i uchwyciło stopniowo rozświetlające się błyski otoczenia? Czy jak inaczej.

jaad75 - Sro 20 Mar, 2013

Tej metody z podnoszeniem lampy do góry a jakimś kartonikiem zgiętym pod kątem 45 stopni nie znam
"Kartonik" nie jest zgięty. Jeśli masz palnik pod kątem 45 stopni, to nie potrzeba kartonika.
Dobrze sobie to tłumaczę?
Mniej więcej, tyle, że odbłyśnik służy jedynie do wypełnienia cieni pod oczami przy niewielkich odległościach. A światło odbite od sufitu zdecydowanie nie świecie tylko "na czubek głowy"... :razz:
Zadałeś mi pytanie?
Zadałem Ci pytanie, o jakiego typu "lepsze zdjęcia" Ci chodzi, bo metod robienia zdjęć "w kiepskich warunkach" jest bardzo wiele.
Napisałeś, że wstawione zdjęcie "jest złe". No to ja się powinienem pytać "dlaczego jest złe". Dlaczego jest złe Twoim zdaniem?
Dlatego, że świecenie spawarą na wprost nie wygląda dobrze. To kiepskie, płaskie oświetlenie.
A ty myślisz, że ktoś kto ma za zadanie sfotografować ludzi na imprezie będzie im kazał stać 10 minut w celu rozłożenia drugiej lampy i robienia zdjęć z odbiciem światła albo z lampą dając światło zza ich pleców? Dysponue on jedną lampą a nie jakimś zestawem.
Jak napisałem metod jest wiele, łącznie ze sterowaniem zestawami lamp, a spawara, to po prostu najbardziej ordynarna z nich.

[ Dodano: Sro 20 Mar, 2013 18:42 ]
I jeszcze jedno. Czym są te mazy na zdjęciach? Wyglądają jakby ktoś graficznie potem dodał flary, błyski i tak dalej. Bo co ciekawe to co ma być ostre jest ostre, a tło jest rozmazane. Jak to zrobili? Na każdym zdjęciu to widać z tamtej galerii podesłanej.
Napisałem na początku - zastane jest naświetlane z długim czasem. Nie czytasz. W przypadku zalinkowanej galerii nawet bardzo długim.
arek. - Sro 20 Mar, 2013

jaad75 napisał/a:
Dobrze sobie to tłumaczę?
Mniej więcej, tyle, że odbłyśnik służy jedynie do wypełnienia cieni pod oczami przy niewielkich odległościach. A światło odbite od sufitu zdecydowanie nie świecie tylko "na czubek głowy"... :razz:

Ja w instrukcji obsługi lampy, przeczytałem, że to do uzyskania błysku w oku :) http://en.wikipedia.org/wiki/Catch_light

hijax_pl - Sro 20 Mar, 2013

arek., błysk w oku? Ciekawe teorie. Może ktoś nie potrafi tłumaczyć? Albo nie może sobie wyobrazić, że jak błyskasz w sufit to chcąc-nie chcą pod oczami robi się cień?
jaad75 - Sro 20 Mar, 2013

arek. napisał/a:
Ja w instrukcji obsługi lampy, przeczytałem, że to do uzyskania błysku w oku
Też.
kozidron - Czw 21 Mar, 2013

h205267@rppkn.c, wysilisz się i wejdziesz na podany link wyżej czy to rodzaj masochizmu z twojej strony, bo bardziej prosto przedstawionego tematu niż na foto jasiu możesz nie znaleźć przy twoich zdolnościach poznawczych.
arek. - Czw 21 Mar, 2013

hijax_pl napisał/a:
arek., błysk w oku? Ciekawe teorie. Może ktoś nie potrafi tłumaczyć? Albo nie może sobie wyobrazić, że jak błyskasz w sufit to chcąc-nie chcą pod oczami robi się cień?

hehe :) czytałem po angielsku:
Canon Speedlite 580 EX II Instruction Manual napisał/a:
With the catchlight panel, you can create a catchlight in the subject's eyes to add life to the facial expression.

hijax_pl - Czw 21 Mar, 2013

Dodać błysk w oku - tak. Ale przede wszystkim rozświetlić cienie pod oczami.

A co do błysku samego - polecam to: http://www.petapixel.com/...-subjects-eyes/

;)

ophiuchus - Czw 21 Mar, 2013

Trochę ten temat przypomina mi stare wątki, tworzone przez forumowe efemerydy typu kobieta fotografa, etc... ;D
h205267@rppkn.c - Pią 22 Mar, 2013

Przeczytam to, ale nie dziś bo mam za dużo pracy i chodzę na rzęsach.
Można jakoś taką stronę zabrać ze sobą poczytać to na laptopie jako zawartość Offline?
Jak mogę zapisać ją na dysku? Wiecie?

Ty, krasnalu powyżej. I co z tego że pytam? Nie wolno mi?

Crystof - Pią 22 Mar, 2013

Można jakoś taką stronę zabrać ze sobą poczytać to na laptopie jako zawartość Offline?

Menu -> zapisz stronę jako... i w okienku wybierasz kompletna. Najprostszy sposób, i całkiem nieźle dający sobie radę :) .

h205267@rppkn.c - Nie 24 Mar, 2013

O dziękuję - zaraz srpawdzę tę metodę. I sobie na łonie natury w ciepły wiosenny dzień z chęcią przeczytam
kozidron - Nie 24 Mar, 2013

Ty, krasnalu powyżej. I co z tego że pytam? Nie wolno mi?

sorry ale za to powinieneś dostać bana na to forum.

Masz sporo wspólnego z Kelly Bundy, proponuje zapisać sobie cały internet, podobno mieści się na jedną płytę dvd.

pioroon - Nie 24 Mar, 2013

kozidron, jak zwykle przesadzasz. Zajmuje dwie płyty :razz:
h205267@rppkn.c - Pon 25 Mar, 2013

Cytat:
sorry ale za to powinieneś dostać bana na to forum.

Nie widzę powodu ku temu.
A BANA to powinieneś dostać TY za swój avatar, który niepotrzebnie rozciąga stronę forum.

pes - Pon 25 Mar, 2013

h205267@rppkn.c masz na imię PROBLEM? :mrgreen:
pioroon - Pon 25 Mar, 2013

Faktycznie 200x200 nie mieści się w regulaminowych 200x200 :zalamany:
h205267@rppkn.c - Wto 26 Mar, 2013

pioroon napisał/a:
Nie wiem, nie czytałem regulaminu.
pes - Wto 26 Mar, 2013

Cytat:

kozidron - Wto 26 Mar, 2013

który niepotrzebnie rozciąga stronę forum.

niepotrzebnie zakładałeś ten wątek i kilka innych :razz:

Cytat:

bo to nie jest ciekawa zakładka foruma, to akurat mogę zrozumieć

forrest - Wto 26 Mar, 2013

pioroon napisał/a:

Bądź czujny :mrgreen:

kozidron - Sro 27 Mar, 2013

forrest napisał/a:

Bądź czujny :mrgreen:

forrest, kolega h205267@rppkn.c ma generalny wstręt do czytania i tylko w związku z tym mogę to zrozumieć :wink:

h205267@rppkn.c - Sro 27 Mar, 2013

Co "niepotrzebnie" zakładałem wątek? Właśnie, że potrzebnie. Nie wiedziałem i chciałem się o coś zapytać.
A co do regulaminu to nawiązywałem do:
http://www.youtube.com/wa...tailpage#t=193s

pioroon - Sro 27 Mar, 2013

Klasyk :twisted: :twisted: :twisted:
lvl3ha - Czw 28 Mar, 2013

pioroon napisał/a:
kozidron, jak zwykle przesadzasz. Zajmuje dwie płyty :razz:

chuck niorris zmiescil na dyskietce :)

Arkowal - Czw 25 Kwi, 2013

Tutejszyn napisał/a:
h205267@rppkn.c, masz na forum kilka przykładów. Nie trzeba daleko szukać.

Akurat te przykłady które podałeś to zły przykład, bo kolega podał przykłady z lampą.
Osobiście uważam, że zdjęcia szału nie robią, kolego podaj maila to podeślę Ci z mojego 60D.Początkujący jestem i na pierwszej imprezce mi lepsze wyszły :roll: