|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze cyfrowego aparatu bez lustra z wymienną optyką - Olympus OM-D E-M5 czy Canon 650D? - którego wybrać
storn2008 - Nie 07 Lip, 2013 Temat postu: Olympus OM-D E-M5 czy Canon 650D? - którego wybrać Witam, jak w temacie... wiem wiem bylo o tym i info wszedzie dostepne ALE zazwyczaj gadki koncza sie na przekrzykiwaniu o bzdetach.Mnie interesi jakosc obrazka...i ktory ma najwyzsze uzyteczne ISO?
Nie interesi mnei ,ze canon lezy lepiej w dloni, ze ma wiecej obiektywow, ze jest ciezszy, 100 kolek ,obudowe z tytanu itd bo takie rzeczy wybiera sie indywidualnie.
Obecnie posiadam E-PL3 i kilka szkielek, wiec janlepszym wyborem bylby omd, ale mimo wszystko canona biore pod uwage tak jak zachowanie e-pl3 ktory jest ok dla mnie poza faktem.ze nie radzi soebie ze slabym oswietleniem... no i wlasnie dlatego pytam o jakosc obrazka no i uzyteczne ISO.Glownie chce uzywac nowego aparatu do focenia bobasa no i chce to robic w domu wieczorem ,a nie czekac na slonce tak tak lampe juz mam ale nie chce nia oslepiac bobasa
Wczesniej zastanawialem sie nad canonen 60d ale to jak dla mnie cegla i nigdzie z nim nie wyjde bo czesem maly e-pl3 staje sie za duzy a fakt ,ze 60d rozni sie od 650d tylko rzeczami ktore dla mnie sa obojetne, czyli - 100 kolek, 20 wyswietlaczy,bateria na milion zdjec itd - 60d wypadl z listy zakopow. Aha nikony pentaxy sony itd odpadaja nie chce juz sobie mieszac bardziej w glowie :)wiec prosze nie zasmiecac tematu
Aha gdyby padlo na 650d to jakie szklo do bobasa hmmm mysle nad jednym szkle 50mm 1.4 ewentualnie 1.8 i nic innego.
TS - Nie 07 Lip, 2013 Temat postu: Re: Oly om-d e-m5 czy canon 650d? ktorego wybrac...czytaj da
storn2008 napisał/a: | Mnie interesi jakosc obrazka...i ktory ma najwyzsze uzyteczne ISO? |
Olympus. Matryca jest wyraźnie lepsza, wg mnie ładniejsze są też jpg z aparatu. Choć jeśli zależy Ci na maksymalnie niskim szumie, to są jeszcze lepsze opcje w podobnej cenie...
storn2008 napisał/a: | 100 kolek ,obudowe z tytanu itd bo takie rzeczy wybiera sie indywidualnie. |
Akurat to korpus E-M5 jest metalowy, uszczelniony i ma więcej kontrolek, za co się płaci . To są aparaty z innych ,,półek''.
storn2008 napisał/a: | e-pl3 ktory jest ok dla mnie poza faktem.ze nie radzi soebie ze slabym oswietleniem... no i wlasnie dlatego pytam o jakosc obrazka no i uzyteczne ISO. |
E-M5 wypada tu wyraźniej lepiej od E-PL3 - nowa matryca.
dcs - Nie 07 Lip, 2013
E-PL5
storn2008 - Pon 08 Lip, 2013
Hmm no myslalem o nastepcy epl3,ale chyba omd to lepsza polka no i wizjer ktory na mus musi byc. Na cene sie nie spinam bo to bez znaczenia
[ Dodano: Pon 08 Lip, 2013 09:11 ]
jakie jeszcze aparaciki z mniejszym szumem? Z wizjerem, ruchomym ekranem- nie koniecznie dotykowy. Przed epl3 mial byc 60d,ale teraz nie zaluje bo wiem , ze by lezal w domu ze wzgledu na wymiary. Nie ukrywam, ze fajnie lezy w rekach i fajnie sie go obsluguje, ale jego wymiary kompletnie go dyskwalifikuja. Obawiam sie, ze z 650d mogloby byc podpbnie. Sama puszka jest ok, ale z zapietym szklem to juz nie jest ciekawie.jedynie jezeli dawal by lepszy obrazek od omd to bym przebolal jego wymiary
muzyk - Pon 08 Lip, 2013
Jeśli miałby to być system m4/3 to ostatecznie jako najtańsza opcja EPL5
Jednak, wolałbym sporo dołożyć i kupić bądź OMD5 albo EP5.
OMD widziałem nowy za 899 euro - body.
EP5 jest 100 euro droższy, ale też lepiej wyposażony.
Oczywiście ma sens kupno też VF4 - jest po prostu mega.
dcs - Pon 08 Lip, 2013
OM-D E-M5 pewnie w lepszym świecie będą niebawem przeceniać /jak to z Penami u Olka/
hmm nie wiem co to vf4 hmm nie no e pl5 nie biore pod uwage. Ep5 tez nie bo droga, brzydka zabawka bez wizjera:P. chyba wygra omd . Cene licze w funtach nowka body kosztuje £630. Szkiel nie potrzebuje bo mam juz 4. Teraz licytuje uzywane omd narazie £285 tylko obramowka wizjera odpadla:P hmm chyba juz nie bede sobie zawracal glowy canonem:p chociaz jestem ciekaw innego systemu. Kolega fotograf robil mi fotki 5d mkII no i niby spoko ale ziarno grube w ciemnosciach:P
muzyk - Pon 08 Lip, 2013
Wizjer do nowego Pena EP5.
Wizjer, którego pole widzenia jest większe niż profesjonalnego 1DX (Canona)...
storn2008 napisał/a: | Ep5 tez nie bo droga, brzydka zabawka bez wizjera:P |
Kwestia gustu. Trzeba wziąć do rąk, wypróbować i ... być w lekkim szoku, jak to to działa.
No racja kwestia gustu:) co doczepianych rzeczy to mam zle wspomnienia z e pl3 lampa, wizjer, zaslepki tyle tego jest w torbie,ze masakra jeszcze mini droniazgi:P dlatego nie chce tego powtarzac:P
Hmm a czym wogole rozni sie/jest lepszy ep5 od omd? Bo w sumie to nie wnikalem.
[ Dodano: Pon 08 Lip, 2013 14:44 ]
storn2008 napisał/a: | Ep5 tez nie bo droga, brzydka zabawka bez wizjera:P |
Kwestia gustu. Trzeba wziąć do rąk, wypróbować i ... być w lekkim szoku, jak to to działa.[/quote]
No ta ja jeszcze omd w rekach nie mialem, ale uwazam, ze do wszystkiego idzie sie przyzweczaic. Do epl3 przezwyczailem sie i nie marudze - chociaz grip przydalby sie.
Jak juz zdecyduje sie na omd to grip tez kupie bo jest super sprawa.
muzyk - Pon 08 Lip, 2013
storn2008 napisał/a: | dlatego nie chce tego powtarzac:P |
To jasne, tylko jeśli zakładasz taki wizjer jak VF4 to go zbyt często nie zdejmujesz...
storn2008 napisał/a: | Hmm a czym wogole rozni sie/jest lepszy ep5 od omd? Bo w sumie to nie wnikalem.
|
Wystarczy kliknąć porównanie na www.optyczne.pl i wybrać odpowiednie aparaty.
Z różnic, generalnie: EP5 ma lepszy wyświetlacz, najkrótszy czas otwarcia migawki 1/8000, możliwość podłączenia genialnego wizjera VF4 (owszem, kosztuje swoje), najniższe, ustawialne ISO poniżej 200.
Być może nieco poprawiony AF i stabilizacja.
storn2008 napisał/a: | No ta ja jeszcze omd w rekach nie mialem, ale uwazam, ze do wszystkiego idzie sie przyzweczaic. Do epl3 przezwyczailem sie i nie marudze - chociaz grip przydalby sie.
Jak juz zdecyduje sie na omd to grip tez kupie bo jest super sprawa. |
EPl3 i OMD to dwa różne bieguny.
Idź do jakiegoś sklepu, porównaj.
no no no poczytalem seee o tym ep5 no i kozak to juz nie dlugo FF pojda do kosza jak tak dalej pojdzie , ALE ten doczepiany wizjer jest okropny i cena omd jest drogi, a ten jak to kazda nowosc od olka to juz przegiecie
forrest - Pon 08 Lip, 2013
A np. EOS 100D + EF 40mm f/2.8
Andrzej.M. - Pon 08 Lip, 2013
OMD jest w cenie bo puszka jest z najwyższej półki czy stanieje - może odrobinę jak każda nowość u dowolnego producenta.
Jak komuś drogo to Olek ma jeszcze jedną fajną zabawkę - E-PM2 - wysokie ISO bez szumu - 932 jak w Canonie 1Ds i Nikonie D3100.
TS - Pon 08 Lip, 2013
storn2008 napisał/a: | jakie jeszcze aparaciki z mniejszym szumem? Z wizjerem, ruchomym ekranem- nie koniecznie dotykowy. |
Np. NEX-6. Ale skoro masz już szkła m4/3, to zmiana ich na odpowiedniki w Sony niekoniecznie wyjdzie na dobre.
W ogóle ja bym chwilę zaczekał - zwłaszcza, że masz czym robić zdjęcia. Podobno w sierpniu ma być nowy Panas GX, we wrześniu dwa nowe modele z linii OM-D. Może wyjdzie coś ciekawego albo przynajmniej ceny się ruszą...?
[ Dodano: Pon 08 Lip, 2013 21:40 ]
muzyk napisał/a: | Oczywiście ma sens kupno też VF4 - jest po prostu mega. |
muzyk, tzn. ? Nie miałem jeszcze okazji popatrzeć, jak byś go odniósł do E-M5 czy trochę większych wizjerów z Panasów?
fatman - Pon 08 Lip, 2013
TS napisał/a: | W ogóle ja bym chwilę zaczekał - zwłaszcza, że masz czym robić zdjęcia. Podobno w sierpniu ma być nowy Panas GX, we wrześniu dwa nowe modele z linii OM-D. Może wyjdzie coś ciekawego albo przynajmniej ceny się ruszą...? |
Też czekam. Puszka OM-D tymczasem nie tanieje nic a nic
dcs - Pon 08 Lip, 2013
TS, http://m43blog.com/new-re...ic-view-finder/
muzyk - Wto 09 Lip, 2013
TS napisał/a: | Nie miałem jeszcze okazji popatrzeć, jak byś go odniósł do E-M5 czy trochę większych wizjerów z Panasów? |
Wszystkie przy nim, to zabawki.
Zresztą, nie bez kozery kosztuje sporo kasy.
storn2008 - Wto 09 Lip, 2013
a tam czekac, jak sie czeka to sie zostaje ze starym aparatem i zachwyca nowinkami hehe tak to juz jest.
Nowy omd bedzie kosztowal grubo ponad 5k ni i co... Czekac az stanieje - bledne kolo:).
Tak sobie obserwuje ebaya, ale Ci angole to sa pusci(kilku miesieczna,albo roczne) za uzywke body placa 540-570 funia jak nowka z gwarancja kosztuje 630.
Andrzej.M. - Wto 09 Lip, 2013
fatman napisał/a: | Puszka OM-D tymczasem nie tanieje nic a nic |
Jeśli to nie prędzej jak na jesieni coś drgnie. A i to pewnie niewiele - jak zdecydowanie to pewnie za rok/dwa.
storn2008 - Wto 09 Lip, 2013 Temat postu: Olympus OM-D E-M5 czy canon 650d? wiem, ze bylo ALE... Witam, jak w temacie... wiem wiem bylo o tym i info wszedzie dostepne ALE zazwyczaj gadki koncza sie na przekrzykiwaniu o bzdetach.Mnie interesi jakosc obrazka...i ktory ma najwyzsze uzyteczne ISO?
Nie interesi mnei ,ze canon lezy lepiej w dloni, ze ma wiecej obiektywow, ze jest ciezszy, 100 kolek ,obudowe z tytanu itd bo takie rzeczy wybiera sie indywidualnie.
Obecnie posiadam E-PL3 i kilka szkielek, wiec janlepszym wyborem bylby omd, ale mimo wszystko canona biore pod uwage tak jak zachowanie e-pl3 ktory jest ok dla mnie poza faktem.ze nie radzi soebie ze slabym oswietleniem... no i wlasnie dlatego pytam o jakosc obrazka no i uzyteczne ISO.Glownie chce uzywac nowego aparatu do focenia bobasa no i chce to robic w domu wieczorem ,a nie czekac na slonce tak tak lampe juz mam ale nie chce nia oslepiac bobasa
Wczesniej zastanawialem sie nad canonen 60d ale to jak dla mnie cegla i nigdzie z nim nie wyjde bo czesem maly e-pl3 staje sie za duzy a fakt ,ze 60d rozni sie od 650d tylko rzeczami ktore dla mnie sa obojetne, czyli - 100 kolek, 20 wyswietlaczy,bateria na milion zdjec itd - 60d wypadl z listy zakopow. Aha nikony pentaxy sony itd odpadaja nie chce juz sobie mieszac bardziej w glowie :)wiec prosze nie zasmiecac tematu
Aha gdyby padlo na 650d to jakie szklo do bobasa hmmm mysle nad jednym szkle 50mm 1.4 ewentualnie 1.8 i nic innego.
fatman - Wto 09 Lip, 2013
Krótko: OM-D albo EP-5
Andrzej.M. - Wto 09 Lip, 2013
Mam wrażenie że identyczny temat kolega już założył, to żeby nie było że olewam powiem: właśnie Pentax k-5IIs i już. Bo jak nasze porady z poprzedniego wątku nie pomogły - znaczy trzeba zmienić.
Szkło Pentax SMC DA 55mm f/1,4 SDM (jakość obrazka porównywalna do 50/1,2 L na 5DmkIII , tyle że za połowę ceny).
TS - Wto 09 Lip, 2013
Poza wielkością, piszą też o szybszym odświeżaniu VF-4. No ciekawe jak wyjdzie praniu.
storn2008, co byś nie wybrał, przed kupnem weź do ręki - komuś na forum bardzo nie pasowały ,,gumowe'' przyciski E-M5...
storn2008 - Wto 09 Lip, 2013
HEh no zalowylem drugi bo tam jak zwykle zeszlo na nie na temat oblukam tego pentaxa, ale w glowie mi siedzi ten omd chcialem tylko dowiedziec sie od uzytkownikow obu modeli (omd i 650d) jak tam z szumami i jakosia obrazka. Wiekszosc jest za omd, ale nie do konca jestem przekonany czy pisali bo po prostu omd jest fajnym gadzetem i chcieli by go posiadac czy jak
Mnie przekonuja opinie, ze wielu profesjonalistow przesiadaja sie na omd, lub uzywaja go jako drugie body przy ff.Wiec to mnie przekonuje na omd:)
Pentax nie dla mnie jak juz bym decydowal sie na lustro to bralbym ceglasta FF cos ok nikona d600
muzyk - Sro 10 Lip, 2013
storn2008 napisał/a: | i ktory ma najwyzsze uzyteczne ISO? |
Weź sobie DXO Mark kliknij i masz czarno na białym.
Jeśli bezlustro: EP5, wizjer VF4 i Panasonic 20 1.7 na początek (nie Olympus 17 1.8).
Jeśli APSc - albo czekaj na 70D, albo weź Pentaxa K5IIs (najlepszy aparat APSc na rynku).
komor - Sro 10 Lip, 2013
storn2008, nie dublujemy tematów, gdyż to tylko tworzy bałagan. Złączyłem obydwa tematy i dyskusję proszę kontynuować w tym miejscu.
komor - Sro 10 Lip, 2013
storn2008 napisał/a: | chcialem tylko dowiedziec sie od uzytkownikow obu modeli (omd i 650d) jak tam z szumami i jakosia obrazka |
To są raczej dwa rozłączne zbiory użytkowników, więc nie dostaniesz opinii porównawczej. 650D to zwykły aparat typu entry-level, z kompromisami ergonomicznymi. E-M5 to wyższej klasy aparat, raczej dla innego rodzaju fotografów niż 650D. Jakość obrazu i szumów możesz sobie sprawdzić w testach, a opinie użytkowników niestety mogą być skrajne. Jednym się E-M5 bardzo podoba, a inni mają swoje przyzwyczajenia:
TS napisał/a: | komuś na forum bardzo nie pasowały „gumowe” przyciski E-M5 |
muzyk - Sro 10 Lip, 2013
Poza tym OMD i 650D to też dwie matryce innych systemów - jedna mniejsza 16 Mpx micro 4/3, a druga 18 Mpx - większa - APSc.
fatman - Sro 10 Lip, 2013
Poza tym OMD to "Banda Olka" a kanonierzy też nie miękkim robieni - i nie odpuszczą z pianiem o jego zaletach
Niczego więc sensownego nie dowiesz się.
komor ma rację.
maestro - Sro 10 Lip, 2013
Dołączę na chwilę do tematu, pomimo że mnie samego targają wątpliwości w wyniku czego założyłem temat pod wieloma aspektami podobny do niniejszego.
Olympus E-PL 3, E-PL5, E-PM2, OM-D EM5 i EP 5 - tylko pierwszy z nich ma znacznie gorszą od pozostałych matrycę. Pozostałe bazują na tej samej. E-PM2 nie posiada uchylnego LCD (wg mnie spory minus zwłaszcza przy dziecku gdzie zdjęcia robi się z innej perspektywy) i kółka nastaw. OMD-EM5 super solidny zaawansowany sprzęt, uchylny LCD jednak to co go odróżnia (oprócz wyglądu i wykonania) od EP5 to gorszej jakości LCD - jedynie EP5 ma liczbę pkt bliską miliona). OM-D EM5 posiada wizjer, ale nie jest on tak dobry jak ten który można dokupić chociażby do EP5, a mianowicie VF-4 - ogromny, 2,3 mln. punktów , jak w sony A-77. Kompromis pomiędzy tymi najlepszymi funkcjami zapewni dopiero następca OM-D EM5 czyli OM-D EM1 - będzie miał wbudowany VF-4, niestety czuję, że cena skosi z nóg niejednego chętnego na tego typu sprzęt.
Decyzja jest niestety trudna... Jeśli chodzi o E-PL5 wydaje się on być rozsądnym wyborem i w porównaniu do E-PM2 wyróżnia go uchylny LCD i kółko nastaw.
Cena OM-D Em5 (body) w niektórych sklepach w UK - ostatnio pisałem o tym- wynosi ok. 2700-2800 zł - może taka opcja byłaby dobrym rozwiązaniem. Sam jej nie wykluczam. Nie wiem jak z przesyłką, ale nawet gdyby koszt wynosił 120 zł to i tak jest to niezła oferta. Tym bardziej, że Olympus ma chyba gwarancję na całą Europę. EP5 -jego cena jest nieakceptowalna (jak dla mnie), gdyż jest to super nowość, jest droższy od OM-D EM5, ma lepszej jakości LCD (i to chyba wszystko), ale nie ma wizjera. Gdyby kosztował dzisiaj tyle co E-PL5 to zapewne właśnie bym go zamawiał wraz z VF-4.
storn2008 - Sro 10 Lip, 2013
No i wlasnie ludzie to tak ni ebardzo umieja czytac ze zrozumieniem, nie zakladam tematu po to zeby sie dowiedziec o gumowatych przyciskach czy ,ze pentax to najlepsze lustro itp.
Sorry wszystkich za moje wnioski, ale wiekszosc dyskusji do tego zmierza:)
Ja tylko pytam , jako amatorzyna, ktory aparat z w/w daje lepszy obrazek i wysokie uzyteczne ISO
EP 5 za droga zabawka, E PL5 spoko,ale brak wizjera, i wogole wyglada jak ten co mam.OMD jak dla mnie wygrywa, ma wizjer ktorego mi brak, kolka do ustawien, grip w ktory sie bankowo zaopatrze, solidna obudowa (tak podejzewal) moj epl 3 jest pancerny po upadku nawet na farbie nie ma sladow gruba warstwa lakieru hmm w sumie to na srebrym bo jak macalem czarnego to jakas taka cienka matowa farba byla polozona, nie wygladalo to tak solidnie jak na moim srebrym:).Mysle , ze po przeskoku na omd bede zadowolony, szczegolnie ,ze epl3 jest w miare, ale tylko dlatego ,ze mam na nim dobre obiektowy bo np ten kitowy to nie wiem po co stworzyli, plastikowe cus dodane tylko zeby zadowololic nowego nabywce.
OMD nawet nie macam, bedzie jaki bedzie przyzwyczaje sie napewno nie bede dyskwalifikowal go za gumowate przyciski bo dla mnie to smiech.
Jak sie nie spodoba ( w co watpie) to sprzedam i kupie FF w co rowniez watpie bo nie wyobrazam sobie wielkiej torby z paroma obiektywami i statywem i wielka cegla na szyi na wycieczce z zona
moronica - Sro 10 Lip, 2013
storn2008, pytasz o lepszy obrazek i wyzsze uzyteczne iso a zaraz potem rozwodzisz sie nad wizjerem, kolkiem ustawien, cena, gripem i lakierem
obrazek lepszy da ci Olympus
http://goo.gl/rZb86
jesli faktycznie o to pytasz no to juz masz odpowiedz, nie sledzilam tego watku ale zaloze sie ze ta odpowiedz dostales juz dawno
Po prostu uczestniczylem w dyskusji:)
Wyzej wyjasnilme,ze kazdy temat schodzi na inne tematy o bzdetach
Owszem uzyskalem odp, ale chcialem opini od wiekszosci uzytkownikow:) poczatkowo mialem wrazenie,ze nie ma tu nikogo od canona:P
[ Dodano: Sro 10 Lip, 2013 21:01 ]
obrazek lepszy da ci Olympus
http://goo.gl/rZb86
jesli faktycznie o to pytasz no to juz masz odpowiedz, nie sledzilam tego watku ale zaloze sie ze ta odpowiedz dostales juz dawno[/quote]
Dzieki za link:) tez przegladalem pare testow/porownan rozne wyniki, ale zazwyczaj na storne olka
Czy posiadasz moze nikona d600? kieeeedys rozwazalem jego zakup, ale jakies takie opinie o zabrudzeniach iolejem mnie odstraszyly.To jakis mit czy cos w trawie piszczy?
[ Dodano: Sro 10 Lip, 2013 21:03 ]
Teraz smieszna sprawa zostala... mianowicie wybor kolory czarny/srebrny czarny/srebrny hmmm czarny? :P:P:P:P:P:P:P
moronica - Sro 10 Lip, 2013
storn2008 napisał/a: | Czy posiadasz moze nikona d600? kieeeedys rozwazalem jego zakup, ale jakies takie opinie o zabrudzeniach iolejem mnie odstraszyly.To jakis mit czy cos w trawie piszczy? |
owszem, posiadam i jestem bardzo zadowolona. wiekszosc problemow z nim zglaszanych nie wynikala z plam oleju tylko ze zbytniej ilosci kurzu. kurz to problem mniejszej wagi niz olej gdyz da sie go latwo usunac na sucho, olej trzeba czyscic na mokro. poza tym kazda lustrzanka predzej czy pozniej nabawi sie jakiejs tam ilosci kurzu na matrycy, wynika to z jej budowy (wymienne obiektywy, wachlujace lustro). kupilam go w pelni swiadoma tego problemu i nie zaluje, przez pewien czas posilkowalam sie takim patyczkiem a teraz to juz w ogole o tym nie mysle i czyszcze tylko gdy musze sfilmowac cos waznego. jakoscia obrazka to on rozklada na lopatki oba korpusy, ktore tu bierzesz pod uwage http://goo.gl/I5qjF zauwaz przede wszystkim gigantyczna roznice w uzytecznych wartosciach ISO. w rankingu DxO tylko d800e i d800 sa od niego lepsze
TS - Sro 10 Lip, 2013
moronica napisał/a: | zaloze sie ze ta odpowiedz dostales juz dawno |
Zgadza się, już w pierwszej odpowiedzi
storn2008 napisał/a: | poczatkowo mialem wrazenie,ze nie ma tu nikogo od canona:P |
Ale to nie jest temat, na który można mieć różne opinie. Matryca w E-M5 pracuje lepiej, bo tak wynika z pomiarów.
Chyba, że chodzi Ci o zdjęcia jpg, ale to jest kwestia ustawienia np. odszumiania czy wyostrzania, no i przede wszystkim własnych upodobań, o których rozmawiać nie chcesz.
Nie liczyłbym też, że ktokolwiek dobrze zna z własnych doświadczeń oba te aparaty.
Domyslam sie,ze jestes zadowolona bo to swietny aparat.
Andrzej.M. - Czw 11 Lip, 2013
storn2008 napisał/a: | No i wlasnie ludzie to tak ni ebardzo umieja czytac ze zrozumieniem, nie zakladam tematu po to zeby sie dowiedziec o gumowatych przyciskach czy ,ze pentax to najlepsze lustro itp. |
Dyskusja zmierza tam dokąd ja sam prowadzisz, skoro otrzymałeś odpowiedzi i stosowne linki - to wnioski są proste. Sam zacząłeś dywagacje co za drogie a jaki kolor - nie wszyscy odpowiadają na ten sam twój post - bo w tej dyskusji ich jest więcej. A że napisał kolega mający podobny dylemat - nic dziwnego.
storn2008 - Czw 11 Lip, 2013
Amen
muzyk - Pią 12 Lip, 2013
AndrzejM.Makuch napisał/a: | a jaki kolor |
Martwienie się o kolor z puszki to bzdura. Warunek: trzeba kupić LR np. 5 czy podobny wartościowy program.
Andrzej.M. - Nie 14 Lip, 2013
muzyk napisał/a: | Martwienie się o kolor z puszki to bzdura. |
A jeszcze większą bzdurą jest martwienie się o ... kolor puszki!
storn2008 - Nie 04 Sie, 2013
,,,
[ Dodano: Nie 04 Sie, 2013 23:47 ]
heh, no i jest OMD specjalnego szalu nie ma , ale zobaczymy po paru dniach.Jak narazie najbardziej zachwycil mnie grip super sprawa, a najbardziej zawiodl wyswietlacz po jednym dniu stwierdzam ,ze wyswietlacz w epl3 jest duzo lepszy jasniejszy i wyrazniejszy.Moze jakos to ustawie , ale watpie:P w wizjerze jest juz lepiej, jasniej ostrzej... poczpykamy zobaczymy
Namor1 - Pon 05 Sie, 2013
A z jakości zdjęć jesteś zadowolony?
muzyk - Pon 05 Sie, 2013
storn2008 napisał/a: | a najbardziej zawiodl wyswietlacz po jednym dniu stwierdzam ,ze wyswietlacz w epl3 jest duzo lepszy jasniejszy |
Dziwne. Najlepszy dotychczasowy model m4/3 Olympusa miałby mieć gorszy wyświetlacz niż jakiś tam podrzędny szeregowy starszy aparat.
TS - Pon 05 Sie, 2013
One są inne, E-M5 ma OLED, E-PL3 - tradycyjny LCD. Rzecz osobista, ja bym nie kupił aparatu w ciemno bez wcześniejszego obejrzenia i włączenia...
B o g d a n - Pon 05 Sie, 2013
W tej chwili jedne z lepszych wyświetlaczy (jeśli nie najlepsze) są w EOS-M oraz EOS 70D.
storn2008 - Pią 09 Sie, 2013
Baaaa.... az sie boje to pisac, ale AF z zapietym panasem 14mm szybszy w epl3 z pozostalymi szklami ok.
Analizator - Pią 27 Wrz, 2013
EM-5 vs 650D?
EM-5 da lepszy obrazek (nowocześniejsze matryce od Sony), AF-S lepszy, AF-C gorszy, jakość wykonania lepsza (EM-5 to półka wyższa niż budżetowy 650D), obraz na wizjerze większy, uszczelnienia. Całość będzie mniejsza i lżejsza, szczególnie jeśli bierzemy pod uwagę nie gołe body a body + obiektywy. Obiektywy micro43 są praktycznie ostre od pełnej dziury, a canonowe trzeba przymykać.
650D - bogatsza ofera obiektywów z rynku wtórnego
storn2008 - Pią 27 Wrz, 2013
Analizator napisał/a: | EM-5 vs 650D?
EM-5 da lepszy obrazek (nowocześniejsze matryce od Sony), AF-S lepszy, AF-C gorszy, jakość wykonania lepsza (EM-5 to półka wyższa niż budżetowy 650D), obraz na wizjerze większy, uszczelnienia. Całość będzie mniejsza i lżejsza, szczególnie jeśli bierzemy pod uwagę nie gołe body a body + obiektywy. Obiektywy micro43 są praktycznie ostre od pełnej dziury, a canonowe trzeba przymykać.
650D - bogatsza ofera obiektywów z rynku wtórnego |
Kolega troszke sie spoznil tematl zamkniety wybrany omd i jak narazie zaden inny aparat nie zmieni mojego wyboru
Namor1 - Sob 28 Wrz, 2013
storn2008 napisał/a: | tematl zamkniety wybrany omd i jak narazie zaden inny aparat nie zmieni mojego wybor | możesz coś więcej dodać - coś Cię zaskoczyło na "plus dodatni lub plus ujemny"?
storn2008 - Nie 29 Wrz, 2013
hmmm wiesz co chyba nie za bardzo moge sie wypowiadac w kwesti zaskoczen bo wszystko dla mni ebylo "wow" po "przesiadce" z e-pl3. Moze ktos kto uzywal canonow nikonow moze sie wypowiedziec. Ja po krotkich tescikach w sklepie odrzocilem nikony, canon wydawal mi sie fajniejszy, ale gabaryty , dziwny af... nieeee
Cale menu.af i tego typu bzdety znalem z e-pl3 wiec obsluga dla mnie jest bezproblemowa, ale zaczelem rozumiec osoby ktore nagminie wychwalali 2 kolka dodatkowe przycicki funkcyjne ktorych ,z dolaczonym gripem, jest az 5. Po za tym gabaryty kieszonkowe a gdy potrzebujesz solidniejszego chwytu podpinasz grip ktory jest po prostu genialny. Bardzo podoba mi sie mozliwosc ustawienia punktu AF dotykajac palcem ekran.
Heh jak dla mnie same plusy, jedyna rzecza ktora mi nie pasuje to przyciski - takie siakies gumowate.W e-pl3 duzo fajniejsze byly. No i duuuuuzo wyzsze dostepne ISO w porownaniu z epl 3 to jakis kosmos.
|
|