|
forum.optyczne.pl
|
 |
Cyfrowe lustrzanki - Canon 6D a fotografia zarobkowa?
matti86 - Czw 27 Lut, 2014 Temat postu: Canon 6D a fotografia zarobkowa? Witajcie chodzi mi po głowie canon 6D (wiadomo 5D lepszy ale sporo droższy) czy taki 6D nadaje sie do fotografii zarobkowej mam tu na myśli wesela i temu podobne "imprezy" gdzie nie kiedy dużo się pstryka w ciemnych miejscach a jednak 6D to pełna klatka.
Co sądzicie o tym sprzęcie?
nienietaktak - Czw 27 Lut, 2014
a jakie szkła do tego?
matti86 - Czw 27 Lut, 2014
17-55 f.2.8 , 24-105 L, 50 f.1.4 i jakby sie udało to 24-70 f2.8
Wiem że obiektywy sa ważniejsze od body ale chodzi mi o opinie nt. samej puszki
Andrzej.M. - Czw 27 Lut, 2014
matti86 napisał/a: | 17-55 f.2.8 |
No nie wydaje mi się by pasował do 6D.
Matrycowo jest dość dobrze, ergonomię musisz sam ocenić.
kufel - Czw 27 Lut, 2014
AndrzejM.Makuch napisał/a: | matti86 napisał/a:
17-55 f.2.8
No nie wydaje mi się by pasował do 6D. | i słusznie - to obiektyw pod apsc.
matti86, puszka jak najbardziej da radę . ale poza puszką skup sie również na szkłach i lampie.
AndrzejM.Makuch napisał/a: | Matrycowo jest dość dobrze | jeśli chodzi o wysokie iso , a to jest tu chyba priorytetem, jest nawet bardzo dobrze.
kufel napisał/a: | jeśli chodzi o wysokie iso , a to jest tu chyba priorytetem, jest nawet bardzo dobrze. |
Niekoniecznie priorytetem. Jakiś czas temu opuściłem krainę wysokiego ISO i staram sie nie przekraczać wartości 800 - 1200. Z wyraźną korzyścią dla jakości obrazka i czasu przeznaczonego na grzebanie w plikach
Ale i tak da się tym robic zdjęcia w jaskini
kufel - Czw 27 Lut, 2014
nienietaktak napisał/a: | Niekoniecznie priorytetem. | w kontekście tego o co pyta matti86, to chyba jednak tak a przynajmniej kwestią dość istotną.
nienietaktak napisał/a: | Jakiś czas temu opuściłem krainę wysokiego ISO i staram się nie przekraczać wartości 800 - 1200. Z wyraźną korzyścią dla jakości obrazka i czasu przeznaczonego na grzebanie w plikach | no i ja o takim zakresie ("ślubnym") właśnie myślałem pisząc o "wyższym" iso . a 6d akurat w wysokimi iso problemów nie ma. inna sprawa, że Nikon d600 np tym bardziej.
jaad75 - Czw 27 Lut, 2014
nienietaktak napisał/a: | Jakiś czas temu opuściłem krainę wysokiego ISO i staram sie nie przekraczać wartości 800 - 1200. | Bo w sumie do ślubów/wesel i tym podobnych imprez z lampą, to takie czułości wystarczą. Z lampą też rzadko ustawiam nawet ISO1600.
jaad75 napisał/a: | Bo w sumie do ślubów/wesel i tym podobnych imprez z lampą, to takie czułości wystarczą. Z lampą też rzadko ustawiam nawet ISO1600. |
Bo o to pyta, więc utrzymujemy się w widełkach tematycznych.
Natomiast znany i lubiany jest nurt, który rozsiewa pogłoski, że ślubów itd. z lampą się nie robi
[ Dodano: Czw 27 Lut, 2014 12:35 ]
jaad75 napisał/a: | ISO1600 |
przejrzałem z ostatniego "kotleta": ISO1600 - jedno zdjęcie, ISO3200 - cztery zdjęcia
komor - Czw 27 Lut, 2014
jaad75 napisał/a: | Z lampą też rzadko ustawiam nawet ISO1600. |
nienietaktak napisał/a: | Jakiś czas temu opuściłem krainę wysokiego ISO i staram sie nie przekraczać wartości 800 - 1200. |
Tak dobrze oświetlone są pomieszczenia ślubno-kotletowe, czy tak mocno walicie lampą, czy tak mocno nie doświetlacie?
Czyli co, po tylu latach zwalczania Canona jako nienadającego się do robienia zdjęć, okazuje się, że jednak to wysokie ISO nie jest do niczego potrzebne? A, już wiem, Jaad niedoświetla o 6EV ale potem bez problemu wyciąga wszystko z cieni. W końcu to Pentax.
komor napisał/a: | Tak dobrze oświetlone są pomieszczenia ślubno-kotletowe, czy tak mocno walicie lampą, czy tak mocno nie doświetlacie? |
takie małe dwa przykłady:
w tym wiadomo - niedoświetlenie celowe
a tutaj pomieszczenie wysokie na około 7 metrów, szerokość 15, długość 30, lampa w manualu na 1/4 mocy. reszta w exifach
komor napisał/a: | Tak dobrze oświetlone są pomieszczenia ślubno-kotletowe, czy tak mocno walicie lampą, czy tak mocno nie doświetlacie? | Ja tam ślubów w ogóle nie robię (a przynajmniej staram się unikać), ale zazwyczaj w większości pomieszczen światła jest tak minimum na EV4, więc przy f/2.8 i niedoświetleniu zastanego 2EV masz 1/60s i ISO800.
komor napisał/a: | Czyli co, po tylu latach zwalczania Canona jako nienadającego się do robienia zdjęć, okazuje się, że jednak to wysokie ISO nie jest do niczego potrzebne? | Do ślubów i tym podobnych imprez z lampą, nigdy nie było potrzebne. Jeśli ktoś chce robić tylko w zastanym, to jak najbardziej... Zresztą... Po co ja Ci to tłumaczę...
komor napisał/a: | A, już wiem, Jaad niedoświetla o 6EV ale potem bez problemu wyciąga wszystko z cieni. W końcu to Pentax. | Tak głębokich cieni da się używać tylko na najniższych czułościach.
[ Dodano: Czw 27 Lut, 2014 13:49 ]
nienietaktak, w sumie parametry bardzo zbliżone jak opisałem powyżej...
jaad75 napisał/a: | nienietaktak, w sumie parametry bardzo zbliżone jak opisałem powyżej... |
komor - Czw 27 Lut, 2014
Ja tam nie wiem, gdzie nie pójdę to sufit albo czarny albo bury jakiś, w najlepszym razie kolorowy, więc albo się odbić nie da, albo po odbiciu wraca zielone, pomarańczowe…
komor, ja nie wiem. tu był sufit jaki widać, do tego światło jarzeniowe i do połowy większości ścian boazeria
matti86 - Czw 27 Lut, 2014
O ile dobrze zrozumiałem do 6D są dedykowane tylko obiektywy klasy L ? Bo 17-55 f2.8 do canona 50D to idealne połączenie a 50 mm f1.4 nie będzie się gryzło z pełną klatką?
matti86, niekoniecznie klasy L, ale koniecznie pełnoklatkowe. 17-55 do takich nienależy.
matti86 napisał/a: | O ile dobrze zrozumiałem do 6D są dedykowane tylko obiektywy klasy L ? |
yyyyy... to jakiś żart?
Z 6D namiętnie używałem Heliosa za 70 zł, dopóki elektronika w adapterze nie padła, a jakoś nie mogę się zebrać, żeby zamówić nowy
[ Dodano: Czw 27 Lut, 2014 23:21 ]
jaad75 napisał/a: | 17-55 do takich nienależy. |
Bo to obiektyw EF-S, a do FF pasują tylko obiektywy EF. ale odwrotnie to działa
nienietaktak, dlatego mówię, że 17-55 do takich (pełnoklatkowych) nie należy.
siosio - Czw 27 Lut, 2014 Temat postu: Re: Canon 6D a fotografia zarobkowa?
matti86 napisał/a: | Witajcie chodzi mi po głowie canon 6D (wiadomo 5D lepszy ale sporo droższy) czy taki 6D nadaje sie do fotografii zarobkowej mam tu na myśli wesela i temu podobne "imprezy" gdzie nie kiedy dużo się pstryka w ciemnych miejscach a jednak 6D to pełna klatka.
Co sądzicie o tym sprzęcie? |
Sprzęt jest świetny i nadaje się do fotografii zarobkowej wesel i innych podobnych imprez. Pytanie brzmi czy ty się nadajesz?
Ze szkieł to ef 24-70 f/2.8 jak najbardziej, a do tego 16-35L zamiast 17-55 f/2.8, którego nie da się podłączyć pod pełną klatkę Canona.
Jak już bierzesz 24-70 f/2.8 to daruj sobie 24-105L. Sam 24-70 f/2.8 starczy ale warto mieć coś szerszego. 16-35L jest drogi, ale jest jeszcze chociażby 17-40L albo sigma 12-24.
siosio napisał/a: | Pytanie brzmi czy ty się nadajesz? | Sądząc po postach, to jest to bardzo zasadne pytanie... I jeszcze ta dotacja...
siosio napisał/a: | 16-35L jest drogi, ale jest jeszcze chociażby 17-40L albo sigma 12-24. | Te z kolei są ciemne.
jaad75, ależ ja nie neguję, że to mówisz. rozwinąłem tylko.
przepraszam, moja wina. więcej nie będę
Jeśli chodzi o zoomy, to niby ok, ale... ja wolę się nabiegać i nazmieniać. każdemu według potrzeb i zainteresowań.
siosio napisał/a: | Pytanie brzmi czy ty się nadajesz? |
jaad75 napisał/a: | Sądząc po postach, to jest to bardzo zasadne pytanie... I jeszcze ta dotacja... |
każdemu się wydaje, że zdjęcia z imprez to łatwizna, kotlety i ogólnie luz. a jeszcze się człowiek naje za darmo
siosio - Czw 27 Lut, 2014
jaad75 napisał/a: |
Te z kolei są ciemne. |
Ale mówimy o 6D.....
siosio, to nie ma znaczenia. 4.0 na wejściu przy 17-40 to dalej jest 4.0 nawet z 6D
nienietaktak napisał/a: | każdemu się wydaje, że zdjęcia z imprez to łatwizna, kotlety i ogólnie luz. a jeszcze się człowiek naje za darmo | Szczególnie trudne to to nie jest, ale do przyjemnych nie należy...
ophiuchus - Czw 27 Lut, 2014
Ponadto przy jaśniejszych obiektywach AF ma trochę łatwiej.
dcs - Czw 27 Lut, 2014
nienietaktak napisał/a: | ...a jeszcze się człowiek naje za darmo |
Naje?
A ja myślałem że też napije.
nienietaktak - Pią 28 Lut, 2014
jaad75 napisał/a: | Szczególnie trudne to to nie jest, ale do przyjemnych nie należy... |
a to już zależy od podejścia i od poszczególnych przypadków. może teraz przeżyjesz szok, ale nawet lubię, a na pewno wolę to od latania ze steadycamem i podobnymi wynalazkami
[ Dodano: Pią 28 Lut, 2014 00:05 ]
dcs napisał/a: | A ja myślałem że też napije. |
jedynie wody i kawy
picie alkoholu w pracy to zuo
matti86 - Pią 28 Lut, 2014
Ja nie twierdze ze robię wesel czy jaki kolwiek imprez to łatwizna mam kilka wesel na koncie jak narazie znajomych i muszę powiedzieć ze pierwsze to maskara jak chodzi o fotki no ale młodym się podobały a ja się ich wstydzę potem było lepiej ale ograniczenia sprzętowe swoje robią stad moje próby otrzymania dotacji.
Jak tu wyżej ktoś napisał
Cytat: | siosio
Pytanie brzmi czy ty się nadajesz?
|
To akurat zweryfikuje życie ale żeby mogło tak być trzeba dostać szanse żeby móc się sprawdzić. Nie sprawdzisz czy nadajesz się na kierowce rajdowego jeśli nie zasiądziesz za kierownicą takiego auta.
nienietaktak - Pią 28 Lut, 2014
matti86, uwierz, że za dwa lata będziesz chciał sformatować dysk, gdy obejrzysz to, co zrobisz teraz. i tak już będzie zawsze
ogólnie masz rację, ale z jednym zastrzeżeniem: zanim usiądziesz za kierownicą samochodu rajdowego, musisz nauczyc się jeździć słabszymi samochodami. nie porónujmy tu jednak fotografii ślubnej do rajdówki, bo dojdziemy do absurdalnych wniosków. chodzi o to, żebyś najpierw ogarnął jakie obiektywy są do czego, jak szybko zmieniać ustawienia itd., bo znajomi dużo mogą wybaczyć i będzie sie podobało, ale jak już zaczniesz brać za to kasę, to żarty sie skończą, a klienci są teraz bardzo wymagający i wiedzą czego chcą oraz co do czego służy
kozidron - Pią 28 Lut, 2014
nienietaktak napisał/a: | matti86, uwierz, że za dwa lata będziesz chciał sformatować dysk, gdy obejrzysz to, co zrobisz teraz. i tak już będzie zawsze
ogólnie masz rację, ale z jednym zastrzeżeniem: zanim usiądziesz za kierownicą samochodu rajdowego, musisz nauczyc się jeździć słabszymi samochodami. nie porónujmy tu jednak fotografii ślubnej do rajdówki, bo dojdziemy do absurdalnych wniosków. chodzi o to, żebyś najpierw ogarnął jakie obiektywy są do czego, jak szybko zmieniać ustawienia itd., bo znajomi dużo mogą wybaczyć i będzie sie podobało, ale jak już zaczniesz brać za to kasę, to żarty sie skończą, a klienci są teraz bardzo wymagający i wiedzą czego chcą oraz co do czego służy |
to jakby kwintesencja tematu
matti86, ta puszka spokojnie nadaje się na takie tematy, pytanie tylko jaki masz budżet na szkła?
cobalt - Sob 01 Mar, 2014 Temat postu: Re: Canon 6D a fotografia zarobkowa?
matti86 napisał/a: | Witajcie chodzi mi po głowie canon 6D (wiadomo 5D lepszy ale sporo droższy) czy taki 6D nadaje sie do fotografii zarobkowej mam tu na myśli wesela i temu podobne "imprezy" gdzie nie kiedy dużo się pstryka w ciemnych miejscach a jednak 6D to pełna klatka.
Co sądzicie o tym sprzęcie? |
Canon 6D to bardzo dobry aparat w odpowiednich rękach: http://gaszynski.pl/. Niestety słabemu fotofrafowi 1D nie pomoże. Może co najwyżej mniej przeszkadzać .
Andrzej.M. - Sob 01 Mar, 2014
siosio napisał/a: | Pytanie brzmi czy ty się nadajesz? |
jaad75 napisał/a: | I jeszcze ta dotacja... |
No właśnie o to biega - przez rok "innowacyjną" firmę wirtualnie poprowadzi (a przez dwa ma zwolnienie z ZUS?), później sprzęt zostanie albo się sprzeda. Zawsze jest na plusie!
Arkowal - Sob 15 Mar, 2014
Dołączając do tematu zapytam jaki zestawik będzie lepszy:Canon 5d mk3 z sigmą 35mm 1,4 art. czy 6d z 35mm 1,4L?
cobalt - Sob 15 Mar, 2014
Arkowal napisał/a: | Dołączając do tematu zapytam jaki zestawik będzie lepszy:Canon 5d mk3 z sigmą 35mm 1,4 art. czy 6d z 35mm 1,4L? |
Jak cena nie gra roli tylko jakość to zdecydowanie: 5D mkIII i Sigma 35/1,4
Arkowal - Sob 15 Mar, 2014
Tylko to prawie ta sama cena
nienietaktak - Sob 15 Mar, 2014
Kupiłem Sigmę pod FF i nie żałuję. A body to zależy do czego i czy z pewnym centralnym punktem AF, a mniej pewnymi pozostałymi będzie wystarczająco.
cobalt - Sob 15 Mar, 2014
Arkowal napisał/a: | Tylko to prawie ta sama cena |
Różnica w cenie między tymi zestawami to 2 000zł. Wybrałbym zdecydowanie Sigmę i 5D.
muzyk - Sob 15 Mar, 2014
6D + Sigma 35 1.4 + coś jeszcze, choćby 85 1.8 USM
kozidron - Sob 15 Mar, 2014
muzyk napisał/a: | 6D + Sigma 35 1.4 |
ja ten zestaw testowałem 3 dni, musiałem sigme oddać koledze forumowemu, obiektyw bardzo przyzwoity i ostry, wart swojej ceny. Af całkiem całkiem, wolałbym sigme 35/1.4 od canona, wiadomo że eLa lepiej zbudowana i solidniejsza. Budowa sigmy, no cóż jak to sigmy, te gumy takie meduzowate ale musze powiedzieć, że to jedno z niewielu sigm które pozytywnie zaskakują.
muzyk - Sob 15 Mar, 2014
E, jak to oddałeś? To nie Twoja była?
muzyk napisał/a: | E, jak to oddałeś? To nie Twoja była? |
muzyk, ty jesteś nieprzytomny przecież pioroon pożyczał mi przy Tobie, wymienialismy się na szkła, nie dostaniesz już piwa nastepny razem
muzyk - Sob 15 Mar, 2014
Aaaa... To te avatary!!!!
Pisałem z komórki i nie do końca widziałem, czy Ty czy on.
Ale polew
muzyk napisał/a: | Aaaa... To te avatary!!!! |
no tak, to może zgubić nawet chucka norrisa
pioroon - Sob 15 Mar, 2014
muzyk, nie zrzucaj na avatary. Urżnąłeś się i już
muzyk - Sob 15 Mar, 2014
Ej, jeszcze nie pora
mozer - Sob 15 Mar, 2014
cobalt napisał/a: | Jak cena nie gra roli tylko jakość to zdecydowanie: 5D mkIII i Sigma 35/1,4 |
No ja przepraszam, ale jeśli chodzi o jakość to 6D jednak daje lepszy obrazek...
muzyk - Nie 16 Mar, 2014
mozer napisał/a: | to 6D jednak daje lepszy obrazek... |
Bardzo niewiele...
no, ale znajdą się tacy, dla których to niewiele będzie kosmosem.
mozer - Nie 16 Mar, 2014
muzyk, no mniejsza z tym, ale pisanie, że jakość to zdecydowanie 5D 'lekko' mija się z prawdą...
muzyk - Nie 16 Mar, 2014
Całokształt, Panie Mozerze. Całokształt.
Najlepiej jednak, jakby Canon wypuścił 5dIV z nawet lekko poprawioną matrycą 6d, do tego z tym co ma 5dIII teraz plus ewentualnie gadżeto ficzery/czy potrzebne wyposażenie (niepotrzebne skreślić) typu WiFI, GPS, (a nawet NAWIGACJA w terenie dla tych od dzikiej zwierzyny ).
Nawet... żeby malkontentom zamknąć jadaczki, ruchomy ekran, ale bez lamy błyskowej, bo by obciachowo wyglądał, jak taki ... Nikon d800
mozer - Nie 16 Mar, 2014
muzyk, pierwotna wypowiedź dotyczyła jakości obrazu, czy całokształtu?
muzyk - Nie 16 Mar, 2014
Wiadomo, obrazu.
Cytat: | mozer napisał/a:
to 6D jednak daje lepszy obrazek...
Bardzo niewiele...
no, ale znajdą się tacy, dla których to niewiele będzie kosmosem. |
Arkowal - Nie 16 Mar, 2014
Wnioskuje,że nie ma sensu dopłacać do 5d ponad 4tys zł skoro tak czy inaczej ładniejsze obrazki wyplówa 6d.Sprawa wygląda podobnie patrząc na szkiełko porównując elkę z sigmą,no pomijając obudowę o której już kozidron pisał.
A jak to się ma z tą celnością Af sigmy o której tak wszyscy narzekają?
mozer - Nie 16 Mar, 2014
Arkowal napisał/a: | A jak to się ma z tą celnością Af sigmy o której tak wszyscy narzekają? |
Generalnie nie jest źle, ale musisz się liczyć z koniecznością kalibracji.
To wszystko jasne,najlepiej zaraz przy zakupie słać z body do kalibrowania Szkoda bo tak się czaje na nową puszkę a z sigmą wyszło by dużo taniej.
muzyk - Nie 16 Mar, 2014
Arkowal napisał/a: | Wnioskuje,że nie ma sensu dopłacać do 5d ponad 4tys zł skoro tak czy inaczej ładniejsze obrazki wyplówa 6d. |
Każdy robi co chce.
W 5DIII masz hmm... bdb AF, 100 % kadru w wizjerze, 1/8000
1/200 synchronizację (chociaż to żaden wyczyn...), multiekspozycję, dwa sloty kart pamięci, nieznacznie bardziej rozbudowane funkcje video,
no i moim zdaniem lepszą ergonomię.
Do tego dochodzi szybsza seria z matrycy o troszkę większej rozdzielczości, czyli 6 kl/sek w przypadku 5dIII.
jakość obrazka, zwłaszcza na wysokich iso jest z 6D nieznacznie lepsza, ale d...y nie urywa. Lepsza dynamika tonalna: 6.6 EV 5DIII (w praktyce też trzeba samemu zobaczyć jak to działa w tym 5dIII) wobec 7.5 EV 6D.
W kwestii AF, za 6d przemawia punkt środkowy od -3EV, ale... nie samym środkowym człowiek żyje, a przekadrowywanie nie jest 100% pewne.
Poza tym, można samemu wnioski dla siebie wyciągnąć po lekturze testu, porównaniu, czy finalnie wypróbowaniu/porównaniu w "realu".
Zatem...
mozer - Nie 16 Mar, 2014
muzyk, nie napisałeś o joysticku
Arkowal, przecież możesz przy kupnie sprawdzić czy trafia, a poza tym jest jeszcze opcja dokupienia usb docka.
Czy muszę wspominać, że szkła firmowe też czasem wymagają kalibracji?
muzyk - Nie 16 Mar, 2014
mozer napisał/a: | nie napisałeś o joysticku |
Napisałem o lepszej ergonomii...
kozidron - Nie 16 Mar, 2014
Arkowal napisał/a: | Wnioskuje,że nie ma sensu dopłacać do 5d ponad 4tys zł skoro tak czy inaczej ładniejsze obrazki wyplówa 6d. |
nie do końca, 5d3 ma lepszy af, jest wygodniejszy i bardziej konfigurowalny pod uzytkownika, możemy się z muzykiem przekomarzać ale 5d3 jest lepszym aparatem od 6D, mimo minimalnie lepszej matrycy w 6D
Arkowal napisał/a: | A jak to się ma z tą celnością Af sigmy o której tak wszyscy narzekają? |
jak się okazało u mnie nie trzeba było nic kalibrować, to moja pierwsza sigma bez przypadłości bf/ff, powiem szczerze ze jak długo "żongluje" sprzętem, ta sigma zaskoczyła mnie pozytywnie.
Arkowal, czytając spamboxa dowiedziałem się że, nntt też nie musiał jej kalibrować
nienietaktak - Nie 16 Mar, 2014
kozidron napisał/a: | dowiedziałem się że, nntt też nie musiał jej kalibrować |
potwierdzam. byłem bardzo sceptycznie nastawiony do Sigm + Canon, ale tym razem niepotrzebnie. Kolejnym szkłem w kolekcji będzie Sigma 50/1.4 (nowa), o ile w testach wypadnie równie dobrze jak 35/1.4
Mam 50 canona 1,4 i jak na razie nie narzekam.Działa na body 60d,ale czy do wakacji nie pójdzie pod młotek tego jeszcze nie wiem.Nie zajmuje się fotografią zarobkową,bardziej traktuje to jako forma zabawy i rozrywki w wolnym czasie,jednak Af chciałbym celnego
W razie takiej okoliczności jak wygląda taka kalibracjia,jak długo trwa lub przybliżona cena takiej usługi?Pewanie musiałbym wysłać cały zestaw na 2tyg? Może ktoś zna taki punkt w Poznaniu?
nienietaktak - Nie 16 Mar, 2014
Arkowal, do nowych Sigm możesz dokupić USB Dock (co uczynił pioroon) i sam przeprowadzić kalibrację w zaciszu domowym.
A jak chcesz koniecznie kalibrować obiektyw Sigmy, to naprawdopodobniej w Poznaniu odpowiednim miejscem do zgłoszenia problemu będzie Sigma Pro Centrum, czy jak tam to się nazywa. W googlach znajdziesz bez problemu.
Dzięki nienietaktak na razie nic nie będę kalibrował,ponieważ jeszcze nic nie kupiłem a gdy już do tego dojdzie na pewno będę chciał przetestować.Do wakacji jeszcze trochę czasu na rozmyślanie Na pewno sigma kusi przystępną ceną w porównaniu z elkami.
pioroon - Nie 16 Mar, 2014
Arkowal, usb dock działa super. Prosty soft ale można zapisać ustawienia np dla różnych korpusów. Poza tym przy tych cenach szkieł dodatkowe 200pln to w sumie nie dużo.
Tak tak już sprawdzałem mam nadzieję,że jest to do ogarnięcia
pioroon - Nie 16 Mar, 2014
Arkowal, IMO jest za proste, w sensie samą kalibrację możesz zrobić tylko dla odległości z podziałki na szkle - nic pośredniego. Czyli w przypadku S35mm masz (w metrach) 0.4, 0.6, 1, 2, nieskończoność. Ciut za mało, bo sam spędziłem dwa wieczory na kalibracji i między 0.6 a 1 metra nie mogłem ustawić. Metodą prób i błędów ostatnie dociągnięcie poszło i jest git
Dwa wieczory tyle czasu to ja nie mam praca,praca i jeszcze raz praca Jeśli już to gdzieś oddam,bo wątpie żebym znalazł tyle czasu,no chyba żeby
Grabus - Pon 17 Mar, 2014
muzyk napisał/a: | Każdy robi co chce.
W 5DIII masz hmm... bdb AF, 100 % kadru w wizjerze, 1/8000
1/200 synchronizację (chociaż to żaden wyczyn...), multiekspozycję, dwa sloty kart pamięci, nieznacznie bardziej rozbudowane funkcje video,
no i moim zdaniem lepszą ergonomię.
... |
6D też ma multiekspozycję.
lacek - Sob 22 Mar, 2014
jaad75 napisał/a: | siosio napisał/a: | Pytanie brzmi czy ty się nadajesz? | Sądząc po postach, to jest to bardzo zasadne pytanie... I jeszcze ta dotacja...
|
To chyba sprawa postującego. Co do posta: można 6D wypożyczyć na 2 dni i zobaczyć czy spełnia oczekiwania. 10 lat temu 6D nie było i śluby też się robiło. Poziom zdjęć wyraźnie przez 10 lat nie wzrósł.
mozer - Sob 22 Mar, 2014
lacek napisał/a: | Poziom zdjęć wyraźnie przez 10 lat nie wzrósł. |
Można postawić różne tezy. Mi się wydaje, że jednak wzrósł, tylko z drugiej strony rozrzut zdolności 'profesjonalistów' też się zwiększył.
lacek - Nie 23 Mar, 2014
AndrzejM.Makuch napisał/a: | siosio napisał/a: | Pytanie brzmi czy ty się nadajesz? |
jaad75 napisał/a: | I jeszcze ta dotacja... |
No właśnie o to biega - przez rok "innowacyjną" firmę wirtualnie poprowadzi (a przez dwa ma zwolnienie z ZUS?), później sprzęt zostanie albo się sprzeda. Zawsze jest na plusie! |
Ale to akurat dla szanowny Fotografów dobrze. Byłoby gorzej gdyby korzystając z niższego ZUSu wygryzł ich z rynku.
|
|