|
forum.optyczne.pl
|
 |
Cyfrowe lustrzanki - D800 problem AF - pozew zbiorowy firmy Nikon
sfor - Pon 10 Mar, 2014 Temat postu: D800 problem AF - pozew zbiorowy firmy Nikon Poszukuję osób, które mają problem z autofocusem w modelu Nikon D800. Potrzebujemy minimum 10 osób u których występuje problem. Osoby te powinny skorzystać z usług autoryzowanych serwisów Nikon, aby wykazać, że wyczerpano możliwość usunięcia niesprawności a problem występuje nadal. Na jednym z polskich for użytkowników Nikonów jest długi wątek związany z tematem.
Jeśli twój D800:
* nie trafia ostrością w ustawiony punkt AF
* moduł AF działa niecelnie niezależnie od rodzaju oświetlenia
* problem występuje na obiektywach, które z innymi korpusami nie wymagają mikrokalibracji
* ustawia ostrość w innym punkcie na lampie wbudowanej a w innym punkcie na lampie zamocowanej na aparacie
* wymaga okresowych zmian mikrokalibracji nawet po wykonaniu kilkunastu zdjęć
ten problem może dotyczyć Ciebie. Dlatego proszę, jeśli to dla Ciebie ważne odezwij się na adres d800af@patola.eu. Poszukujemy przynajmniej 10 osób z opisywanym problemem. Napisz proszę w kilku zdaniach jak sprawa wygląda u Ciebie. Podanie numeru seryjnego korpusu D800/D800E pozwoli nam dojść do tego które serie obciążone są wadą.
Chcemy usunięcia problemu celności AF a jeśli to niemożliwe o wymianę na korpusy wolne od wady.
Dopisane: problem może dotyczyć również modelu Nikon D7000.
kojut - Pon 10 Mar, 2014
sfor, kto będzie reprezentował poszkodowanych (jaka Kancelaria, jacy adwokaci)? Jakie będą koszta pozwu i ile będzie to kosztowało pojedyncze osoby? Gdzie sprawa będzie prowadzona- w Polsce czy jakimś innym kraju? Jak w Polsce to czy zostały wyczerpane inne drogi (UOKIK itp.)? W końcu kto będzie pozwanym- Nikon corp. czy dystrybutor na Polskę?
bogdanek - Czw 13 Mar, 2014
Czyżby problem francowatego af-u w d800 nie istniał?
muzyk - Czw 13 Mar, 2014
Mają stracha?
Andrzej.M. - Czw 13 Mar, 2014
Słusznie ! Trzeba korzystać z możliwości jakie daje pozew zbiorowy (nareszcie!).
kozidron - Czw 13 Mar, 2014
bogdanek napisał/a: | Czyżby problem francowatego af-u w d800 nie istniał? |
największy z nim problem mają ci co go nigdy w ręku nie trzymali ale mają internet
pioroon - Czw 13 Mar, 2014
kozidron napisał/a: | największy z nim problem mają ci co go nigdy w ręku nie trzymali ale mają internet |
Stąd ta powalająca frekwencja?
nienietaktak - Czw 13 Mar, 2014
kozidron napisał/a: | największy z nim problem mają ci co go nigdy w ręku nie trzymali | no, masz rację. ja też mam codziennie problem z AF w D800. Nawet nie widzę punktów, nie mówiąc o działaniu
Irex - Wto 18 Mar, 2014
kozidron napisał/a: | bogdanek napisał/a: | Czyżby problem francowatego af-u w d800 nie istniał? |
największy z nim problem mają ci co go nigdy w ręku nie trzymali ale mają internet |
Oj racja panoczku, racja.
007areka - Wto 18 Mar, 2014
...a mnie się wydaje ze problem jednak istniał.... i nic przyjemnego bujać się z felernym egzemplarze...i czy była to wada lewej strony AF-u czy totalne rozkalibrowanie/bądź uszkodzenie modułu AF jak w moim przypadku - były to błędy/uchybienia fabryki i firma ponosi za to odpowiedzialność i chwalą jej jeśli sie przyznaje do feleru a nie chowa głowę w piach, nikon ( w tym także polski oddział ) udowodnił juz kilka razy ze ma w nosie klienta.
Fatman73 - Wto 18 Mar, 2014
007areka, niestety to zrozumie tylko ten co osobiście doświadczył takiego problemu i dodatkowo został wyśmiany przez resztę. Nic przyjemnego. No, ale to norma, bo dokopać jest łatwiej temu co leży niż takiemu co jeszcze trzyma się na nogach.
Syty głodnego nie zrozumie -to się zawsze sprawdza.
bogdanek - Wto 18 Mar, 2014
@kozidron ,- skoro się czepiasz , to odpowiem wprost , aparatu w rękach nie miałem , to raz , a dwa , to postawiłem pytanie po trzech dniach braku odzewu kogokolwiek po poście Pana @kojuta
Czy moje wyjaśnienie Ci pasi ?
kozidron - Wto 18 Mar, 2014
bogdanek napisał/a: | @kozidron ,- skoro się czepiasz , to odpowiem wprost , aparatu w rękach nie miałem , to raz , a dwa , to postawiłem pytanie po trzech dniach braku odzewu kogokolwiek po poście Pana @kojuta
Czy moje wyjaśnienie Ci pasi ? |
ja się nie czepiam i znam historię 007areka i Fatman73a
Używam też d800 ale miałem tylko 2 sztuki w rękach i żadna nie miała problemów.
muzyk - Wto 18 Mar, 2014
a może tak sprzedaż d800 wstrzymają
007areka - Sro 19 Mar, 2014
... d800 sam sie wstrzymal slyszalem ze serwisy d600 wymieniaja bezplatnie na d610...
sfor - Nie 23 Mar, 2014
Zapuściłem temat na trzech forach, wrzuciłem znajomym temat na emaile. Zgłosiły się dwie osoby. Temat nieaktualny, dziękuję.
hijax_pl - Nie 23 Mar, 2014
sfor napisał/a: | Zgłosiły się dwie osoby. Temat nieaktualny, dziękuję. | Hm.. To ciekawe.
Fatman73 - Pon 24 Mar, 2014
Cóż, sporo osób rozwiązało już problem z D800 we własnym zakresie i nie mają zamiaru dalej kopać się z koniem.
007areka - Pon 24 Mar, 2014
sfor napisał/a: | Zapuściłem temat na trzech forach, wrzuciłem znajomym temat na emaile. Zgłosiły się dwie osoby. Temat nieaktualny, dziękuję. |
... widać twoja propozycja została bardzo ostrożnie potraktowana, jak tylko zobaczyłem ten post odniosłem wrażenie ze to jakiegoś typu prowokacja -chyba sie nie pomyliłem. kojut - bdb pytania które poszły w pustkę i potwierdziły moje przypuszczenia.
[ Dodano: Pon 24 Mar, 2014 19:54 ]
Fatman73 napisał/a: | Cóż, sporo osób rozwiązało już problem z D800 we własnym zakresie i nie mają zamiaru dalej kopać się z koniem. |
... dokładnie, sprzęt jest po to aby go używać a nie żeby leżał w serwisie a firma jaka by to nie była jak puszcza na rynek buble to niech sobie je zabiera, klient ma dostać sprawny nowy sprzęt.
komor - Pon 24 Mar, 2014
007areka napisał/a: | widać twoja propozycja została bardzo ostrożnie potraktowana, jak tylko zobaczyłem ten post odniosłem wrażenie ze to jakiegoś typu prowokacja -chyba sie nie pomyliłem. |
Czyli Ty nie zgłosiłeś się do wątkotwórcy?
007areka - Pon 24 Mar, 2014
... nie, radze sobie w życiu sam i to dość skutecznie.
sfor - Pon 24 Mar, 2014
007areka napisał/a: | ... widać twoja propozycja została bardzo ostrożnie potraktowana, jak tylko zobaczyłem ten post odniosłem wrażenie ze to jakiegoś typu prowokacja -chyba sie nie pomyliłem. kojut - bdb pytania które poszły w pustkę i potwierdziły moje przypuszczenia. |
Na postawione w drugim poście pytania odpowiadają ustawy:
* Ustawa z dnia 17 grudnia 2009 r. o dochodzeniu roszczeń w postępowaniu grupowym
* Ustawa z dnia 17 listopada 1964 r. - Kodeks postępowania cywilnego
a do tych które pozostaną bez odpowiedzi będzie można się ustosunkować przy zebraniu minimum 10 osób.
Pobieżnie jest to opisane chociaż w Wikipedii. Wystarczy się zapoznać, żeby nie zadawać takich pytań
kojut - Wto 25 Mar, 2014
sfor napisał/a: | Na postawione w drugim poście pytania odpowiadają ustawy: * Ustawa z dnia 17 grudnia 2009 r. o dochodzeniu roszczeń w postępowaniu grupowym * Ustawa z dnia 17 listopada 1964 r. - Kodeks postępowania cywilnego | Nie odpowiada na ani jedno! Podajesz ogólniki bez jakichkolwiek konkretów. sfor napisał/a: | a do tych które pozostaną bez odpowiedzi będzie można się ustosunkować przy zebraniu minimum 10 osób. | Ja bym nie podał nikomu obcemu swoich danych osobowych. A szczególnie osobie, która nie potrafi odpowiedzieć na tak proste pytania i dalej się wymiguje. Z takim podejściem nie znajdziesz więcej naiwnych. Kpisz czy o drogę pytasz? Sprawdźmy co Wikipedia mówi Cytat: | Pozew zbiorowy może być zastosowany w sprawach o roszczenia o ochronę konsumentów, z tytułu odpowiedzialności za szkodę wyrządzoną przez produkt niebezpieczny oraz z tytułu czynów niedozwolonych. | W jaki sposób D800 jest niebezpieczny i jakie może szkody wyrządzić? Albo jakie czyny niedozwolone popełniła firma Nikon? Co jest przedmiotem pozwu? Przez jaką organizację i jakie badania zostały wykonane dowodzące, że problem nietrafiania AF jest wadą konstrukcyjną a nie błędem popełnianym przez użytkownika? Cytat: | Powództwo w postępowaniu grupowym wytacza reprezentant grupy (może nim być członek grupy lub powiatowy (miejski) rzecznik konsumentów) W postępowaniu grupowym obowiązuje zastępstwo powoda przez adwokata lub radcę prawnego, chyba że powód jest adwokatem lub radcą prawnym Wynagrodzenie pełnomocnika nie może przekraczać 20% kwoty zasądzonej na rzecz powoda | Kto będzie reprezentował powoda? Myślisz, że firma dysponująca większym budżetem niż niejeden kraj weźmie do obrony byle łebka z ulicy? Masz już gotowy pozew? Jak tak to się pochwal. Jak nie to kto go przygotuje? Ile to będzie kosztowało? Poniesiesz koszt przygotowania pozwu czy zostanie on rozłożony? Itp. itd. Moje poprzednie pytania były również ważne. Nie odpowiedziałeś na nie, bo pewnie odpowiedzi nie znasz. Chcesz się kopać z koniem bez odpowiedniego przygotowania. Nawet nie wiesz co chcesz osiągnąć.
MC - Wto 25 Mar, 2014
kojut, niebezpieczny nie, ale o ochronie konsumentów już można pomyśleć.
Tym niemniej kolega sfor nie zachowuje się poważnie.
kojut - Wto 25 Mar, 2014
MC, zgoda. Ale taką sprawą powinien zająć się ktoś poważny (vide sprawa D600) a nie nick "sfor" z internetu, o którym można powiedzieć tyle, że potrafi napisać kilka zdań i unika odpowiedzi na niewygodne pytania.
komor - Wto 25 Mar, 2014
Może ja jestem jakiś naiwny, ale czego w zasadzie oczekiwaliście od kolegi sfor? Gotowego pozwu, wybranej firmy prawniczej i szacunku ryzykowanych kosztów? Facet chciał zebrać sygnał czy jest w ogóle jakieś zainteresowanie, czy jest z kim się zebrać i tyle. Przecież nikt nie oczekiwał wysyłania od razu w ciemno pełnomocnictw, danych osobowych itd.
kozidron - Wto 25 Mar, 2014
komor napisał/a: | Może ja jestem jakiś naiwny, ale czego w zasadzie oczekiwaliście od kolegi sfor? Gotowego pozwu, wybranej firmy prawniczej i szacunku ryzykowanych kosztów? Facet chciał zebrać sygnał czy jest w ogóle jakieś zainteresowanie, czy jest z kim się zebrać i tyle. Przecież nikt nie oczekiwał wysyłania od razu w ciemno pełnomocnictw, danych osobowych itd. |
bo tak to wyglądało, sfor najzwyczajniej szukał 10siątki by generalnie zacząć "pracę nad pozwem".
kojut, zadał pytania, na które ewidentnie nie może być jeszcze odpowiedzi, bo z pierwszego postu wynika, że najpierw powinno się spotkać co najmniej 10 sieciu poszkodowanych, później ustalą co dalej, jak będzie wyglądał pozew i kto będzie ich reprezentował, no i jaka jest właściwość sądu, chociaż pewnie to najłatwiej ustalić.
kojut, nie szukaj spisku tym bardziej, że to nie przeciwko pentaxowi
Pewnie każda z tych 10 (co najmniej) osób miałaby swój pomysł na dochodzenie roszczeń i trzeba by wypracować wspólną koncepcję, więc kojut odpowiedzi na twojego posta:
kojut napisał/a: | sfor, kto będzie reprezentował poszkodowanych (jaka Kancelaria, jacy adwokaci)? Jakie będą koszta pozwu i ile będzie to kosztowało pojedyncze osoby? Gdzie sprawa będzie prowadzona- w Polsce czy jakimś innym kraju? Jak w Polsce to czy zostały wyczerpane inne drogi (UOKIK itp.)? W końcu kto będzie pozwanym- Nikon corp. czy dystrybutor na Polskę? |
nie powinny paść, zanim nie znajdzie się tych kilkanaście osób, które dopiero będzie można reprezentować.
Ja niestety jestem bardzo zadowolony z af-u d800, za każdym razem jak robię nim zdjęcia, mam wrażenie, że bangla jak jedynki reporterskie canona.
Jak widać tak wygląda też przekrój niezadowolonych, to znaczy jest ich bardzo niewiele, natomiast tych co narzekają a nawet nie mieli tego aparatu w rękach jest cała masa.
Co nie zmienia faktu, że walczyć trzeba o swoje a najlepiej zacząć od gnębienia serwisu nikona.
kojut - Wto 25 Mar, 2014
kozidron, nie chodzi o szukanie spisku. Ale sfor zabiera się za sprawę od dooopy strony. Ja, jakbym miał problem z AF w D800, najpierw udałbym się tu http://www.powiat.nowy-sa...ly/rk_main.html aby zasięgnąć porady specjalistów. Na pewno nie omieszkałbym poinformować pracownika urzędu, że przypadek nie jest odosobniony i że znajdzie się na pewno kilkanaście osób z podobnymi przejściami. Na pewno też dopytałbym się o możliwe drogi prowadzenia ewentualnego postępowania, w tym pozwu zbiorowego. Dopiero tak przygotowany zacząłbym szukać ewentualnych poszkodowanych, ale nie jako nick a jako osoba podpisująca się imieniem i nazwiskiem, używająca własnego adresu email (co to za host patola.eu?) i będąca w stanie udostępnić adres domowy.
kozidron, jakbym szukał osób poszkodowanych na pewno aby się uwiarygodnić, pokazałbym swoje problemy z aparatem, korespondencję z serwisem firmowym jak i z rzecznikiem konsumentów. Podałbym również numer kontaktowy rzecznika, z którym można byłoby się skontaktować w razie wątpliwości.
Tak w moich oczach mniej więcej ta akcja powinna wyglądać. I na pewno nie powinna jej prowadzić osoba całkowicie anonimowa. Kolega sfor, choć podejrzewam go raczej o dobre chęci, niestety źle się do sprawy zabrał.
A trzeba było Pentaxa kupić i problemu z AF-em by nie było
a widzisz kojut, bo większość to by najpierw oddała do serwisu, generalnie jeżeli ktoś nie może uporać się z parokrotną naprawą (serwis) wtedy dopiero się podejmuje działania, rzecznik konsumentów nie musi być najlepszym rozwiązaniem.
kojut, poza tym nie wiesz czy jakikolwiek poszkodowany nie kontaktował się z rzecznikiem a tym bardziej sfor. Ja po takich pytaniach jakie zadałeś w kontekście 1 postu też bym Ci nie odpowiedział, bo zdaje się nie do końca zrozumiałeś intencje.
Poza tym nie jest obowiązkiem podawanie swoich danych osobowych na forum, można to zrobić mailowo między poszkodowanymi, nie wszyscy publicznie muszą wiedzieć o tym, że masz wadliwie działającego d800.
kojut, kolega 007areka również miał problemy z d800, z tego co pamietam nie napisał nawet dokładnie co mu odpowiedział oficjalnie serwis a co dopiero miałby przedstawić swoje dane osobowe. Dane osobowe nie muszą uwiarygodniać kogoś przed Tobą, ważne żeby te osoby mogły wspólnie działać, nie trzeba robić z tego masowej krucjaty.
kojut napisał/a: | A trzeba było Pentaxa kupić i problemu z AF-em by nie było |
to fakt, pentax w końcu trafia, mimo iż nie ma do niego w systemie szybkich obiektywów, to z kundlami chodzi na 3+ w porównaniu do nikona czy canona
pioroon - Wto 25 Mar, 2014
kozidron napisał/a: | to fakt, pentax w końcu trafia, mimo iż nie ma do niego w systemie szybkich obiektywów, to z kundlami chodzi na 3+ w porównaniu do nikona czy canona |
Kozi, przestań bluźnić bo trafisz hmm do nieba?
Andrzej.M. - Wto 25 Mar, 2014
kojut napisał/a: | A trzeba było Pentaxa kupić i problemu z AF-em by nie było |
Sam bym tego lepiej nie ujął!!!
A w razie czego - osobiście bym firmę Pentax gnębił.
pioroon napisał/a: | Kozi, przestań bluźnić bo trafisz hmm do nieba? |
no racja przeceniłem pentaxa w niektórych zakresach 70-200/100-400 czy 16-50 i na kilku stałkach powyżej 200 jest to co najwyżej 3- w stosunku do canona czy nikona
AndrzejM.Makuch napisał/a: | A w razie czego - osobiście bym firmę Pentax gnębił. |
ty już zrobiłeś tyle czarnego PR-u że gebels by sie nie powstydził
kojut - Wto 25 Mar, 2014
kozidron napisał/a: | a widzisz kojut, bo większość to by najpierw oddała do serwisu, |
Dla mmnie to oczywistość, zresztą takie założenie było autora tematu i z tym nie polemizuję:
Cytat: | Osoby te powinny skorzystać z usług autoryzowanych serwisów Nikon, aby wykazać, że wyczerpano możliwość usunięcia niesprawności a problem występuje nadal. |
Zresztą też nabąknąłem o tym:
Cytat: | pokazałbym /.../ korespondencję z serwisem firmowym |
widocznie niedostrzegalnie
kozidron napisał/a: | rzecznik konsumentów nie musi być najlepszym rozwiązaniem. |
Ale jest najprostszym i najszybszym. Najłatwiej i najtaniej jest też tu o poradę.
kozidron napisał/a: | bo zdaje się nie do końca zrozumiałeś intencje. |
To wytłumacz mi jakie są intencje anonimowego nicka z internetu zbierającego numery seryjne korpusów i adresy email... Ja wolę pozostać podejrzliwy.
kozidron napisał/a: | Poza tym nie jest obowiązkiem podawanie swoich danych osobowych na forum |
Gdzie pisałem o obowiązku?
kozidron napisał/a: | nie wszyscy publicznie muszą wiedzieć o tym, że masz wadliwie działającego d800 |
No to nie powinno się publicznie zabierać głosu.
kozidron, z tego co pamiętam, to 007areka nie szukał osób do pozwu zbiorowego, choć opisał swój problem w miarę dokładnie. Czy sfor ma podobną przypadłość ze swoim aparatem?
kozidron napisał/a: | to fakt, pentax w końcu trafia, mimo iż nie ma do niego w systemie szybkich obiektywów, to z kundlami chodzi na 3+ w porównaniu do nikona czy canona |
To fakt panie, to fakt...
kojut napisał/a: | kozidron, z tego co pamiętam, to 007areka nie szukał osób do pozwu zbiorowego, choć opisał swój problem w miarę dokładnie. Czy sfor ma podobną przypadłość ze swoim aparatem? |
Każdy najpierw szuka rozwiązania na swoim podwórku i stara się poradzić sobie jak najlepiej potrafi.
kojut jak do mnie trafia jakiś nowy nabytek, a sporo już szplajsu nakupowałem i sporo sprzetu się przewineło przez moje ręce, to go testuje na każdym ustawieniu aż do bólu ze zwykłej ciekawości.
Taki błędnie działający af, miałbym już wykminiony 1 dnia, jeżeli byłby to zakup internetowy, wsadziłbym jeszcze następnego dnia w ten sam karton i oddał, jeżeli odbierałbym w sklepie, byłby zwrot z powodu wadliwego działania, czekałbym tylko na trzecią niepoprawną naprawę.
Niestety w takich przypadkach trzeba pstrykać starym body a to boli.
kojut, przecietnie człowiekowi ciężko się przyznać, że jego ciężko zarobione pieniądze poszły na coś co nie działa jak trzeba i tu mogę zrozumieć rozczarowanie ale to żeby nie wyłapać tego od razu, tym bardziej że ma się za forumową mądrale to tego juz nie kumam.
Fatman73 - Wto 25 Mar, 2014
Najczęściej problem z AF w D800 jest taki, że choćby zademonstrowanie go w serwisie graniczy z cudem. Bo jak pokazać coś co w wielu przypadkach dzieje się co kilkanaście lub nawet kilkadziesiąt tysięcy zdjęć ? (mam na myśli totalne rozkalibrowanie układu i przez to potrzebę ponownego kalibrowania każdego obiektywu z osobna).
Znam tylko jeden przypadek (w sumie 2 korpusy, jednego właściciela) gdzie ten problem pojawiał się co kilkaset zdjęć.
Walczyć z serwisem Nikona................ ja dziękuję, już walczyłem kilka razy. Przegrałem, straciłem kasę i nerwy. W sumie ponad rok. Od czasu D7000 nie udało mi się kupić Nikona, który by był bezproblemowy. Łudziłem się, że w przypadku D800 kontroli jakości nie oleją, bo to sprzęt "profi" więc Nikon nie pozwoli sobie na kolejne potknięcie. Myliłem się. Serwis oczywiście nie pomógł, nawet ten chwalony niemiecki. W sumie po wizycie w serwisie było nawet gorzej W końcu po kilku latach zrozumiałem, że przynajmniej w moim przypadku lepiej będzie po prostu zaryzykować i zmienić system. Zrobiłem klasyczne "głosowanie portfelem". Obecnie jestem bardzo zadowolony z Canona 5D3 i 6D. Autofocus w obu jest według mnie trochę słabszy niż w Nikonie D800, ale PRZEWIDYWALNY i nie "odwala mu szajba" jak to było w D800. Jak dotychczas nie mam problemów i liczę na to, że tak już zostanie.
kozidron - Sro 26 Mar, 2014
Fatman73, ja nie pisałem u góry o Tobie, ty swój temat opisałeś dość rzetelnie. Weź mi tylko przypomnij, czy po jakimś kolejnym serwisie padł pomysł, żeby wymienić ci puszkę na nową?
Fatman73 - Sro 26 Mar, 2014
kozidron, nie nie spokojnie Mój wpis dotyczył ogólnej sytuacji. Chciałem po prostu to wszystko w miarę zwięźle opisać.....
Niestety pomysłu na wymianę mojej puszki nie było, nie ukrywam że w przypadku D800 poddałem się po jednorazowym serwisowaniu. Nie miałem już siły ani czasu na to wszystko.
007areka - Pią 28 Mar, 2014
... Fatman gdzie kupowałeś swój d800?
Fatman73 - Sob 29 Mar, 2014
Mój był z niemieckiej dystrybucji. Kupiony w czerwcu 2012.
muzyk - Sob 29 Mar, 2014
Dobrze, że nie zdecydowałem się na zmianę systemu.
Takie klocki...
007areka - Nie 30 Mar, 2014
Fatman73 napisał/a: | Mój był z niemieckiej dystrybucji. Kupiony w czerwcu 2012. |
... moj pierwszy był z polskiej, zastanawiam sie co mogło byc przyczyna takiego niemałego feleru który został wychwycony na całym świecie/z rożnych dystrybucji,
[ Dodano: Pon 31 Mar, 2014 11:13 ]
... mysle ze warto sie zapoznac odnosnie AF, i nie tylko tego felernego z d800, http://www.lensrentals.co...e-shot-accuracy
vulkanwawa - Czw 10 Kwi, 2014
Ja mam D800 z niemieckiej dystrybucji i jestem zadowolony. Miałem też D700 ale sprzedałem i zostawiłem sobie D800 - AF działa tak samo w obydwu chociaż wydaje mi sie że w D800 ciut szybciej ( a może to tylko siła sugestii
Miałem kiedyś kolegi D800 ( z pierwszych partii produkcyjnych) i byłem zawiedziony pracą AF i WB oraz tym że po 20 tyś juz farba była powycierana.
Mój obecnie ma około 40 tyś i żadnego wytarcia farby a AF działa świetnie (łącznie z bocznymi punktami AF), tak samo jak D700 z którym też nie miałem nigdy żadnego problemu może dlatego ze używam tylko szkieł Nikona? Może nowy firmware coś poprawił? Nie wiem w każdym razie jestem zadowolony.
Myślałem nawet o Canonie ale nie mogę "przełknąć" braku wbudowanej lampy.
kozidron - Czw 10 Kwi, 2014
vulkanwawa napisał/a: | Myślałem nawet o Canonie ale nie mogę "przełknąć" braku wbudowanej lampy. |
a otwieranie tej lampy w nikonie cię nie denerwuje
Moje zdanie jest takie, że w tej klasie sprzętu wbudowana lampa nie jest potrzebna.
nienietaktak - Czw 10 Kwi, 2014
vulkanwawa napisał/a: | Myślałem nawet o Canonie ale nie mogę "przełknąć" braku wbudowanej lampy |
o ja cie! Rzeczywiście, nie ma lampy. Dobrze, że przypominasz, bo o tym zapomniałem
Z Canona też farba zaczyna złazić, ale mam nadzieję, że to nie wpłynie drastycznie na jakość zdjęć.
pioroon - Czw 10 Kwi, 2014
Mnie w EL zawsze wkurzała wbudowana lampa, mimo, że rzadko robię w innym programie niż M. Ale ta wyskakująca lampa to zmora, teraz jest dużo lepiej, nic mi brwi nie przytrzaśnie
007areka - Czw 10 Kwi, 2014
kozidron napisał/a: | vulkanwawa napisał/a: | Myślałem nawet o Canonie ale nie mogę "przełknąć" braku wbudowanej lampy. |
a otwieranie tej lampy w nikonie cię nie denerwuje
Moje zdanie jest takie, że w tej klasie sprzętu wbudowana lampa nie jest potrzebna. |
...faktycznie żeby była jakoś szczególnie potrzebna(5d teścia) to nie uważam w ogolę nie używam a jak muszę to i tak zakładam 580,... ale żeby wadziła(d800 żony) tym bardziej- zasada taka sama jak przy 5d ...choć podobno lepiej mieć niz nie mieć, co wy robicie ze sie wam sama otwiera ??....a ja jestem teraz szczęśliwym człowiekiem bo swojego sprzętu nie mam - podobno najlepszy to służbowy i tak sie znów zastanawiam czy nikon czy canon - ...był słuch o d800s ale kiedy ????
Usjwo - Czw 10 Kwi, 2014
pioroon napisał/a: | Mnie w EL zawsze wkurzała wbudowana lampa, mimo, że rzadko robię w innym programie niż M. Ale ta wyskakująca lampa to zmora, teraz jest dużo lepiej, nic mi brwi nie przytrzaśnie |
W M to ona wsykakuje tylko do wspomagania AF, a i to mozna gdzies menu wylaczyc. Ja iwkszaosc zdjec robie na Av i jakos nie pamietam zeby mi lampa wyskakiwala.
Teraz zreszta tez mi nie wyskakuje
Usjwo, dokładnie. Miałem na myśli, że w M nie wyskakiwała, a w pozostałych tak. Na Av mi wyskakiwała właśnie ale to już nieważne ... na szczęście
a ja miałem na myśli, że guzik w d800 jest trochę w słabym miejscu ale staram się na takie rzeczy nie narzekać, bo nie chce wyjść na takich asów jak Panowie z fotopolis
Swoją drogą, to próbuje sobie przypomnieć kiedy ostatni raz użyłem wbudowanej lampy i było to w czasach jeszcze przed zalogowaniem na optycznych, raz chyba sprawdzałem czy wbudowana wyzwoli YN i to wszystko.
... Kozi nie mów ze nie testowałes wyzwalania lampą wbudowana lamp zewnętrznych ....ja przez moment sie tym bawiłem później zapomniałem i o lampie wew. i wyzwalaniu za jej pomocą...
trochę was nie rozumiem z ta lampa jakim cudem wam sam wyskakiwała
007areka napisał/a: | Kozi nie mów ze nie testowałes wyzwalania lampą wbudowana lamp zewnętrznych |
nie mówię, napisałem to post wyżej ale zrobiłem to tylko raz, chyba na 50D i sprawdzałem czy w YN zadziała.
System CLS w nikonie dla mnie jest bezużyteczny, w fotocele się nie bawię, odkąd bawie się w błyskanie odtąd mam radia. Wbudowane lampy są mi niepotrzebne i dobrze że żadnemu mądrali nie przyszło do głowy pakować tego w 6d, choć to budżetowe FF.
kozidron napisał/a: | 007areka napisał/a: | Kozi nie mów ze nie testowałes wyzwalania lampą wbudowana lamp zewnętrznych |
nie mówię, napisałem to post wyżej ale zrobiłem to tylko raz, chyba na 50D i sprawdzałem czy w YN zadziała.
System CLS w nikonie dla mnie jest bezużyteczny, w fotocele się nie bawię, odkąd bawie się w błyskanie odtąd mam radia. Wbudowane lampy są mi niepotrzebne i dobrze że żadnemu mądrali nie przyszło do głowy pakować tego w 6d, choć to budżetowe FF. |
...o chyba niedoczytaniem drugiej części posta
cybertoman - Czw 10 Kwi, 2014
pioroon napisał/a: | Na Av mi wyskakiwała właśnie | Zdolniacha jestes!
cybertoman, tiaaa dopóki nie zmieniłem ustawień
cybertoman - Czw 10 Kwi, 2014
pioroon, ciekawe, jakie to ustawienia byly...
cybertoman, sorry walnąłem głupotę To było w jakiś trybach typu portret, niestety na początku się na takich robiło. Nie pamiętałem bo to dawno i nie prawda...
mozer - Czw 10 Kwi, 2014
pioroon, no tak, teraz przecież razem z pesem robicie wyłącznie w trybie 'auto'
nienietaktak - Czw 10 Kwi, 2014
mozer napisał/a: | teraz przecież razem z pesem robicie wyłącznie w trybie 'auto' |
i maziek
007areka - Sro 28 Maj, 2014
...do posiadaczy d800 _ pytanie ? w canonie mogę ustawić "auto usypianie/wyłączanie " po jakimś czasie i aktywuje prace wciśnięciem przyciski AF....w d800 żona mnie prosiła żebym jej tez to ustawił bo nie wygodnie jej sie klapie tym przełącznikiem...iiiiiiiii nie znalazłem wspomóżcie jak to ustawić w d800 ps wiem ze sprawa nie dotyczy pozwu ale nie będę zakładał tematu na taka bzdurę
|
|