forum.optyczne.pl

Edycja zdjęć cyfrowych i oprogramowanie - Program do obróbki RAW

fotomarunia - Pon 21 Lip, 2014
Temat postu: Program do obróbki RAW
Witam,

Jaki polecacie program do obróbki RAW? (NIKON)
Gdzieś obił mi się o uszy Light Room. Chcę poznać Wasze opinie.

Wojmistrz - Pon 21 Lip, 2014

Płatny czy darmowy?
Mamy tu taki dział: Warsztat foto, literatura, teoria, art » Edycja zdjęć cyfrowych i oprogramowanie

paul80 - Wto 22 Lip, 2014

fotomarunia na początek może ten http://beta.nikonimglib.com/ będziesz miał najmniej problemu jako początkujący, możesz spróbować także Lightrooma z profilem D2xmode3 o ile taki wybór będziesz miał.
fotomarunia - Wto 22 Lip, 2014

Wojmistrz napisał/a:
Mamy tu taki dział: Warsztat foto, literatura, teoria, art » Edycja zdjęć cyfrowych i oprogramowanie

Ok, nie dojrzałem

Wojmistrz napisał/a:
Płatny czy darmowy?

Może być płatny w granicach rozsądku. Jestem amatorem. Light room to ok. 400PLN

Wojmistrz - Wto 22 Lip, 2014

fotomarunia napisał/a:
Może być płatny w granicach rozsądku. Jestem amatorem. Light room to ok. 400PLN
To czy te 400zł to granice rozsądku czy nie?

Dlaczego nie Nikonowski Capture NX-D?

Wojmistrz napisał/a:
To czy te 400zł to granice rozsądku czy nie?

Myślę,że tak. Podobno Photoshop elements jest dostępny za 350PLN.
Tylko nie wiem czy warto taki program kupować

Wojmistrz napisał/a:
Dlaczego nie Nikonowski Capture NX-D?

Niczego nie wykluczam. Od miesiąca mam nikona (przesiadka z olympusa) i szukam programu do obróbki raw.

hijax_pl - Wto 22 Lip, 2014

fotomarunia napisał/a:
i szukam programu do obróbki raw.
Lightroom zdecydowanie.

hijax_pl napisał/a:
Lightroom zdecydowanie.

Wersja? Profil ( D2xmode3 jak pisał Paul80)? Ma to jakieś znaczenie?

fotomarunia napisał/a:
Podobno Photoshop elements jest dostępny za 350PLN.
Tylko nie wiem czy warto taki program kupować
Na pewno nie do wywoływania RAW. PSe nie korzysta z pełnych możliwości CameraRAW, a jedynie z podstawowych funkcji. Jeśli już inwestować to w Lightroom, a co do wersji masz 2 opcje - najnowsza Lr5, która aktualnie posiada odsłonę 5.5 lub sporo taniej "dopasowaną do aparatu" czyli np Lr3 czy Lr4. Oczywiście dochodzi kwestia wielu nowych opcji dla samej obróbki i algorytmy przyśpieszające pracę.
mozer - Wto 22 Lip, 2014

Wojmistrz napisał/a:
"dopasowaną do aparatu" czyli np Lr3 czy Lr4

Że jak?

fotomarunia, oczywiście bierz wersję najnowszą dostępną.

Wojmistrz napisał/a:
dopasowaną do aparatu

Czyli mając D7100 powinienem szukać Lightrooma dopasowanego do tego modelu?

mozer - Wto 22 Lip, 2014

fotomarunia napisał/a:
Czyli mając D7100 powinienem szukać Lightrooma dopasowanego do tego modelu?

Ależ skąd... Najlepiej brać najnowszą, bo ma najwięcej funkcji.

paul80 - Wto 22 Lip, 2014

fotomarunia napisał/a:
Wersja? Profil ( D2xmode3 jak pisał Paul80)? Ma to jakieś znaczenie?

Co do profili czytaj tutaj http://tomaszpluszczyk.pl...y-odcien-skory/ co prawda na pewno masz APS-C, ale któryś z profili D2X da dobre wyjście do dalszych korekcji zdjęcia. Wersja Lightrooma oczywiście najnowsza 5.5.

mozer, nie koniecznie, bo to często kwestia kasy. Ja dla przykładu do tej pory działam na Lr3 (v3.6), i radzę sobie nawet z brakiem wsparcia dla Canon 6D czy SX50HS. Na wszystko jest metoda. Napisałem sobie prosty skrypt do konwersji CR2 do DNG i używając AdobeDNC wywołuje spokojnie moje wypociny w Lr3.6. Nadal na rynku można kupić za "grosze" licencje starszych wersji.
D7100 zdaje się, że miał wsparcie w Lr4 (v4.4) więc nie wiem, czy aż tak konieczne jest kupowanie Lr5, aczkolwiek jeśli tylko kolega ma na to pieniądze to oczywiście, choć należy przypuszczać, że aktualna wersja 5.5 jest ostatnim wydaniem przed Lr6.

hijax_pl - Wto 22 Lip, 2014

Bez sensu takie kombinowanie. Nowszy LR to nie tylko nowsze aparaty natywnie wspierane, ale też lepsze algorytmy odszumiania, nowsze filtry, zupełeni inne podejście do kontroli podstawowych parametrów ekspozycji... Jednym słowem najnowszy. Tym bardziej, że LR nie kosztuje jak kiedyś 1500zł ale 300zł. A dodatkowo można w chmurze wykupić licencję za 9$ miesięcznie i mieć stale najnowszą ...

Jasne,że planuję wydać jak najmniej. Czy wersja LR4 jest jeszcze oficjalnie dostępna?

[ Dodano: Wto 22 Lip, 2014 17:54 ]
hijax_pl napisał/a:
Tym bardziej, że LR nie kosztuje jak kiedyś 1500zł ale 300zł

Gdzie? Z tego co widziałem to 550PLN ( np. cyfrowe.pl)

300 to kosztuje wersja dla studentów lub aktualizacja.
To też jest opcja, dorwać gdzieś starą licencję i dokupić upgrade, sam czekam na Lr6 o ile będzie mieć wsparcie OpenCL.

komor - Wto 22 Lip, 2014

300 czy 550, moim zdaniem warto mieć LR i też nie polecam kombinowania ze starszymi wersjami.
kozidron - Wto 22 Lip, 2014

Wojmistrz napisał/a:
i radzę sobie nawet z brakiem wsparcia dla Canon 6D czy SX50HS. Na wszystko jest metoda.

no pewnie, kombinerkami i kamieniem też da radę wbić gwoździa, co więcej ostatnio wbiłem go swoim telefonem komórkowym ale to była partyzantka :wink:
Jak mozna wydać na body i szkła ponad 5K jak nie wiecej i nie nabyć nowszego LR-a. Wojmistrz kup sobie, szkoda witamin na jakieś kombinowanie. Z tego co pamietam to miedzy nową wersją a 3.6 własnie poprawiło się wyciąganie z cieni i podbijanie czerni, kontrastu oraz półcieni. Z nowszą wtyczką acr nawet chce się wracać do starych rawów ;)

6D mam od miesiąca, a w SX50HS biorę do ręki raz na kilka tygodni. W czerwcu liczyłem na premierę Lr6 i wsparcie CUDA lub OpenCL i cały czas zastanawiam się nad unowocześnieniem. Wydatki są cały czas, teraz w kolejce mam spektrokolorymetr i wymianę drukarki A3.
Na Amazon jest zapowiedź książki do Lightroom 6, która będzie dostępna od 31 sierpnia tego roku i ostatnio często można spotkać "Deal of the day" gdzie Lr5 wyskakuje nawet za połowę ceny.

fotomarunia - Sro 23 Lip, 2014

To,że nabędę LR5, to raczej pewne. Jednak na chwilę obecną muszę odpuścić zakup.
W kompie mam XP, a ten windows nie obsługuje LR. Sytuacja się zmieni we wrześniu.
Dzięki za porady

certainbeing - Sro 23 Lip, 2014

kupuj winowsa 8, kosztuje chyba 200pln wersja home, abonament LR + PS to 50 zł miesięcznie.. REAL DEAL ;)

wracając do windy, lepiej się wirtualizuje w mac osx, więc win8 ma chyba mniejszy wymagania od xp, co by było dziwne... ale możliwe, bo nowy os optymalizowany na słabsze komputery jak tablety itp. pomijając RT, który chyba wypadnie z oferty nawet oem

certainbeing napisał/a:
kupuj winowsa 8

I tak będzie, co do abonamentu, muszę to przemyśleć. Kwota do przełknięcia, a zawsze mam aktualną wersję.

Wojmistrz - Sro 23 Lip, 2014

fotomarunia, zależy co potrzebujesz. Jeśli zarabiasz na fotografii i potrzebujesz PS'a, to oferta w chmurze jest wręcz rewelacyjna, ale jeśli nie bawisz się w zaawansowany retusz i na razie nie masz takich planów, to warto to kilka razy przemyśleć.
Każda wersja jest rozwijana przynajmniej do czasu pojawienia się kolejnej, a aktualizacje są darmowe.
Unowocześnienie do kolejnej globalnej wersji zazwyczaj kosztuje około 50% ceny. Nie musisz przeskakiwać z wersji na wersję.
Jeśli nie potrzebujesz Photoshopa, to najlepiej poczekać na premierę wersji 6. Cena zapewne będzie na poziomie 500-600zł, a program jest wydawany co jakieś półtorej roku.
Ja lubię wersje pudełkowe, lepiej wyglądają na półkach :)

kozidron - Sro 23 Lip, 2014

fotomarunia napisał/a:
W kompie mam XP, a ten windows nie obsługuje LR. Sytuacja się zmieni we wrześniu.

to lekka tragedia, skończyło się wsparcie.

fotomarunia napisał/a:
certainbeing napisał/a:
kupuj winowsa 8

wolałbym jednak 7pro, tyle że cena wyższa.

hijax_pl - Sro 23 Lip, 2014

Jest też chmurowa opcja samego LR. Bez PS.
Wojmistrz - Sro 23 Lip, 2014

Jaki koszt miesięczy?

Wojmistrz napisał/a:
Jeśli zarabiasz na fotografii

Jest to tylko moje hobby, na które mam coraz mniej czasu. Zarobek na fotkach...fajna sprawa. Oprócz czasu, potrzebne doświadczenie. Zresztą jak ze wszystkim.
Co do oprogramowania, pewnie zdecyduję się najnowszą wersję LR bez abonamentu.

kozidron napisał/a:
o lekka tragedia, skończyło się wsparcie.

a ja we wrześniu skończę z xpekiem

Andrzej.M. - Sro 23 Lip, 2014

W LR 5.5 zmienili , a raczej sknocili ustawianie WB. Jest albo z aparatu, albo auto albo custom , całą resztę diabli wzięli , włącznie ze skalą w stopniach Kelvina! Do d... z takim udoskonaleniem! :evil:
paul80 - Sro 23 Lip, 2014

AndrzejM.Makuch, Ty na pewno rawy :mrgreen: obrabiasz?

paul80, i to dłużej niż ty fotografujesz... :razz:

AndrzejM.Makuch, ty dalej nie masz stopni Kelvina ?, coś mi się nie chce wierzyć, stopni kelvina nie ma przy jpgach, stąd moje zapytanie czy na pewno obrabiasz rawy.

O żesz w mordę jeża! No i odszczekać muszę! :oops: :zalamany:
Wszystko jest , jakiś p...y JPG się zaplątał przy imporcie ... a "cwany" program zamiast z pliku to z karty automatem poleciał... na karcie nie wszystkie jpgi wywaliłem. :roll: Gapa ze mnie... :mrgreen:
A że JPG-ów nie importuję do LR - to nawet nie zajarzyłem żeby na podpis spojrzeć... :zalamany:

[ Dodano: Sro 23 Lip, 2014 16:43 ]
paul80, - dzięki! :cool:

AndrzejM.Makuch :mrgreen: :wink:
mozer - Sro 23 Lip, 2014

:)
komor - Czw 24 Lip, 2014

Wojmistrz napisał/a:
Jeśli nie potrzebujesz Photoshopa, to najlepiej poczekać na premierę wersji 6. Cena zapewne będzie na poziomie 500-600zł

Albo okaże się, że jest dostępny już tylko w edycji chmurowej. :)

Wojmistrz - Czw 24 Lip, 2014

komor napisał/a:
Albo okaże się, że jest dostępny już tylko w edycji chmurowej. :)
To by była totalna bezczelność ze strony Adobe i sądzę, że stracili by sporo rynku na rzecz Bibble Pro czy Capture One.
Andrzej.M. - Czw 24 Lip, 2014

Wojmistrz napisał/a:
sądzę, że stracili by sporo rynku na rzecz...

A nawet DxO.

eject84 - Pią 25 Lip, 2014

pomocy, mam taki problem że jak obrabiam w LR to wszystko wygląda super ale po eksporcie to już jest mega lipa zresztą prosze spojrzeć tutaj

, eksport nawet do tiffa nic nie daje na obrazku jest właśnie 16bitowy tiff.

mozer - Pią 25 Lip, 2014

eject84, pokaż okienko ustawień. (znaczy eksportu)

proszę

tu

mozer - Pią 25 Lip, 2014

eject84, dziwne. Na pewno przed eksportem nie odznaczyłeś odszumiania? Konkretnie panelu 'detail'?

PS. Kurka wodna - co to za indiańska wersja językowa ;)

no jest tak jak na screenach ;] i kurde walcze z tym już od 10 rano i nie wiem co jest ;/
mozer - Pią 25 Lip, 2014

eject84, ale na screenie nie widać panelu 'Detail'.

chodzi o po prawej?

trochę pomieszałem tam teraz i efekt jest troche lepszy ale jednak i tak wywołuje co innego niż pokazuje na podglądzie ;/

mozer - Pią 25 Lip, 2014

eject84, a próbowałeś to zdjęcie po wyeksportowaniu obejrzeć inną przeglądarką? Może to po prostu kwestia zarządzania barwą przez dany program?

Najlepiej spróbuj tego TIFFa importować z powrotem do LR i obejrzeć.

importowałem tego tiffa i dalej jest lipa ;/

chyba odinstaluje lr i zainstaluje od nowa może mu sie polepszy ;/

komor - Pią 25 Lip, 2014

eject84, Tobie chodzi o podgląd pełnowymiarowego zdjęcia TIFF, czy eksport pliku zoptymalizowanego do wyświetlania w internecie?

LR przy wyświetlaniu „roboczo” na ekranie podglądu zdjęcia lekko go podostrza, być może ten drugi program, który używasz do poglądu, tego nie robi?

chcę dać do wydruku te zdjęcia ale jakość strasznie spada bo eksportowaniu ;/
paul80 - Pią 25 Lip, 2014

eject84, jaką wersję Lightrooma posiadasz ?, wyeksportuj rawa do tiff bez żadnej zmiany rozmiaru i wyostrzania z panelu eksport i porównaj wtedy obrazki, gdzieś w starszych wersjach był taki błąd przy eksporcie, który nie bardzo uwzględniał ustawione parametry.
Andrzej.M. - Pią 25 Lip, 2014

Może spróbuj w "szczegóły" mniej odszumiać i wyostrzać mniejszym promieniem, bo te czynności bardzo obraz degradują. Skąd wziąłeś nakładkę polską? Jaki to numer LR?
paul80 - Pią 25 Lip, 2014

:mrgreen:
eject84 - Nie 27 Lip, 2014

AndrzejM.Makuch napisał/a:
Może spróbuj w "szczegóły" mniej odszumiać i wyostrzać mniejszym promieniem, bo te czynności bardzo obraz degradują. Skąd wziąłeś nakładkę polską? Jaki to numer LR?

dopiero zacząłem używać LR ale to nie jest tak że to co widzę na ekranie to powinno wywołać?

komor - Nie 27 Lip, 2014

eject84, tak powinno być, ale może być tak, że zmienia się sposób wyświetlania, w zależności od programu. Kiedy pełnowymiarowe zdjęcie jest wyświetlane na ekranie, to trzeba je przeskalować do mniejszej ilości pikseli, co robi albo program samodzielnie, albo z pomocą systemu operacyjnego. Sposobów tego przeskalowania może być kilka, dodatkowo niektóre (obecnie większość?) programów po przeskalowaniu dodatkowo nieco obraz wyostrza. W zależności więc od tego gdzie oglądasz, wynik może wyglądać różnie.

Na pewno powinno być tak, że przy widoku 1:1 (czyli przy powiększeniu takim, że jeden piksel oryginalnego obrazu odpowiada jednemu pikselowi ekranu) wygląd powinien być identyczny we wszystkich programach. Z tym że jeśli używasz Windows, to pozostaje jeszcze kwestia zarządzania kolorem, co zdaje się nadal nie jest jednolite i standardowe we wszystkich aplikacjach pod tym systemem.

mozer - Nie 27 Lip, 2014

komor, ale co innego niuanse w ostrości obrazu, a co innego kolorystyka i odszumianie - tutaj różnic być nie powinno przy prawidłowo działających programach.

Szczególnie, że po przejrzeniu TIFFa w LR nadal są różnice.

komor - Nie 27 Lip, 2014

mozer, ale po zmniejszeniu czy 1:1? Bo ja uważam, że po zmniejszeniu może być różnie, zwłaszcza w odbiorze odszumiania. Natomiast przy podglądzie 1:1 powinno być identycznie. Jak nie jest, to znaczy że coś jest spartolone w LR.
Zdaje się padło pytanie o wersję LR i pochodzenie spolszczenia, ale coś nie widzę ani tych pytań ani odpowiedzi…

mozer - Nie 27 Lip, 2014

komor, ale Ty widziałeś te próbki 'przed' i 'po'? Ale racja - najlepiej porównać per pixel.
paul80 - Nie 27 Lip, 2014

Pisałem wyraźnie, były te problemy opisywane wcześniej, nie pamiętam wersji LR, ale był problem z trzymaniem ustawień modułu Dvelop przy eksporcie z dodatkowym resize-em, kadrowaniem itp.

eject84,

ściągnij najnowszego lightrooma i powtórz operację.

eject84 napisał/a:
dopiero zacząłem używać LR ale to nie jest tak że to co widzę na ekranie to powinno wywołać?

to zależy jeszcze od tego jakie parametry zadasz w oknie eksport itp., jeżeli żadnych zmian nie dokonasz np. zmniejszania, wyostrzania to po wczytaniu do photoshopa i ustawieniu powiększenia 25,50,100 w lightroomie analogicznie, to powinieneś zobaczyć na 99 % identyczny obraz.

Lightroom version: 5.5 [968504]

przy kolorze jest to samo ;/

przykład

eject84, wczytaj fotkę do photoshopa i powiększ na 100% w LR zrób to samo i napisz co wyszło. Zrób też screena z okna eksportu i załącz.
mozer - Nie 27 Lip, 2014

paul80, przecież kolega już to wszystko wcześniej pokazywał - przeczytaj ten wątek od początku ;)

mozer, screena z photoshopa?

w photoshopie jakby lepiej ale nadal się sporo różnią tu i tu powiększenie 25%

screen z ps6

Cytat:
a próbowałeś to zdjęcie po wyeksportowaniu obejrzeć inną przeglądarką? Może to po prostu kwestia zarządzania barwą przez dany program?

Najlepiej spróbuj tego TIFFa importować z powrotem do LR i obejrzeć.

to nech autor pokaże screena z dwóch rzeczy, okienko eksportu i zrzut ekranu z lightrooma porównanego rawa i tfiffa, będzie sprawa jasna.

[ Dodano: Nie 27 Lip, 2014 13:04 ]
eject84, dwie sprawy, pokaż screena z okna eksportu Lightrooma.
Po mojemu, zdjęcia są prawie identyczne, jedynie fotka z photoshopa jest mniej ostra.

[ Dodano: Nie 27 Lip, 2014 13:11 ]
eject84, pamiętaj o jednym, jak nie masz monitora za grubą kasę jak ja, nie możesz porównywać zdjęć obok siebie ani góra dół, tylko centralnie przełączając się raz na jedno raz na drugie :mrgreen: taki urok tanich monitorów.

teraz sprawdzam i po mojemu też są identyczne tylko mniej ostre, rzeczywiście lipny monitor :/

Więc co z tą ostrością?

zrobiłem szybki test i u mnie nie widać żadnej różnicy po eksporcie, zrób screena okna eksportu LR.