forum.optyczne.pl

Wolne tematy - Kobieta uciekająca terrorystom w Sydney

Intimate - Pon 15 Gru, 2014
Temat postu: Kobieta uciekająca terrorystom w Sydney
Niezłe zdjęcia
http://www.dailymail.co.u...c8605fba9d111e7

MC - Pon 15 Gru, 2014

Dla mnie pokazywanie twarzy tych ludzi jest zwykłym $@%@. :zalamany:
kufel - Pon 15 Gru, 2014

MC napisał/a:
Dla mnie pokazywanie twarzy tych ludzi jest zwykłym $@%@. :zalamany:
tak, bo pokazywanie takich zdjęć innego celu jak komercyjny oczywiście nie ma. z drugiej strony - welcome to reality...
MC - Pon 15 Gru, 2014

Zdaję sobie z tego sprawę. Ludzie lubią sensacje. Oczywiście, lepiej by było, gdyby kobieta została zastrzelona podczas tego biegu, a fotograf uwieczniłby moment postrzału - najlepiej ze sporą ilością krwi.

Niestety, takie to jest... ludzkie.

muzyk - Pon 15 Gru, 2014

Qur.wa, niech bandytów mordy pokazują, a nie ofiary. :evil:
Tutejszyn - Pon 15 Gru, 2014

Ludzkie.. podobnie, jak hipokryzja. Nie bardzo rozumiem skąd to oburzenie. Zdjęcie jak milion innych zrobionych przez korespondentów wojennych, czy świadków katastrof, czy to naturalnych, czy innych. To nie tania sensacja, a fakty dotyczące obecnej rzeczywistości.
MC - Pon 15 Gru, 2014

Jak dla mnie jest to właśnie realizacja zamiaru porywacza - terrorysty. Ok. Mogę być hipokrytą.
Tutejszyn - Pon 15 Gru, 2014

Jest to też ostrzeżenie. Niedługo problem może dotyczyć nas wszystkich.

Hipokryzję przypiąłeś jak order, a ja mówiąc o hipokryzji, mialem na myśli to, że będąc świadkami tych wydarzeń sami fotografowalibyśmy jak szaleni, a nie jeden potem, prezentowałby fotografie tu i tam.

MC - Pon 15 Gru, 2014

Mów za siebie.
kufel - Pon 15 Gru, 2014

Tutejszyn napisał/a:
Jest to też ostrzeżenie. Niedługo problem może dotyczyć nas wszystkich.
otóż to, bardzo trafna uwaga. ja patrze na to tak samo.

Trudno ogólnie nie zgodzić się z uwagami Tutejszyn'a.

kot Sylvester - Czw 18 Gru, 2014

muzyk napisał/a:
Qur.wa, niech bandytów mordy pokazują, a nie ofiary. :evil:

Podpisuję się obiema rękami i nogami a od siebie dodam że same ich mordy to mało jeszcze pełne dane; imię, nazwisko, adres zamieszkania plus zdjęcie na całą pierwszą stronę w lokalnej prasie i plakat w miejscu zamieszkania co by wszyscy sąsiedzi wiedzieli z kim mają do czynienia.
Powyższe powinno dotyczyć wszystkich morderców, gwałcicieli i pedofilów!

Tutejszyn - Czw 18 Gru, 2014

Miejsce złoczyńców jest w więzieniu, a nie na plakacie, "aby sąsiedzi widzieli".
Zdjęcie w lokalnej prasie na całą stronę?
Dobra, już nic nie mówię. Wychodzę z założenia, że lepiej nic nie mówić, niż głupio p...ć

MM - Czw 18 Gru, 2014

Miejsce tego typu złoczyńców jest w trumnie. Jesteśmy zbyt humanitarni. Gdyby facet chcący zabrań broń terroryście nie chciał jej zabierać a zwyczajnie spróbował go zabić lub poważnie ogłuszyć to może sam by żył i druga ofiara też. A tak... cywilizacja przegrała z dzikusem.
MC - Czw 18 Gru, 2014

Dokładnie tak jak pisze MM. To nie są ludzie. To są potwory, które dzięki osiągnięciom cywilizacji zachodniej mają więcej praw niż ofiary.
ghost - Czw 18 Gru, 2014

#lol
pora na seans nienawiści.

Arek - Czw 18 Gru, 2014

Dobrze ukierunkowanej nienawiści, dodam... Jeśli mam kogoś nienawidzić to właśnie takiego gościa z Sydney czy też kreatur ze szkoły w Peszawarze.
kufel - Czw 18 Gru, 2014

ghost napisał/a:
#lol
pora na seans nienawiści.
ghost, jaki seans nienawiści? eliminowanie takich właśnie dzikich gnid to przejaw zdrowego rozsądku. Bo jakie można mieć podejście do dzikusów, którzy włażą z buciorami do nieswojego domu i maczetami chcą w tym domu ustanawiać swoje zasady?

mógłbym tu wam zapodać sporo filmików "działalności" tych kreatur , (póki co) w ich własnych krajach. jak będą w europie większością , a będą, to będą dokonywać tego samego.

MC napisał/a:
To są potwory, które dzięki osiągnięciom cywilizacji zachodniej mają więcej praw niż ofiary.
MC, to nie jest tyle "dzięki osiągnięciom cywilizacji zachodniej" a zaplanowanej, uległej lewicowej antynarodowej polityce "multikulti. to ta polityka zmusza obywateli państw Europy zachodniej do tolerowania za wszelką cenę wszytskich imigrantów, a każdemu kto jest przeciw tej polityce przypina sie łatkę faszysty etc etc...wystarczyło poczytać np w Gazecie Wyborczej (tfu) artykuły o "nazistach" chcących bić biednych muzułmanów; tak właśnie komentowano sprzeciw Niemców przeciw islamizacji Europy i ich kraju. Nazywajmy rzeczy po imieniu. Grunt to nie dać sie ogłupić i mieć w d..e polityczną poprawność.
ghost - Pią 19 Gru, 2014

w ogóle nie ma nienawiści... gnida-dzikus-kreatura. :mrgreen:

Ironia polega na tym że mamy znaaaaaacznie większą szansę zginąć pod kołami nieroztropnego kierowcy niż od maczety w/w. Ale jednak nie ma takiej łatwości w odczłowieczaniu sprawców wypadków.
Co do reszty.. :zalamany:

muzyk - Pią 19 Gru, 2014

kufel napisał/a:
jaki seans nienawiści? eliminowanie takich właśnie dzikich gnid to przejaw zdrowego rozsądku.

Na którymś ze znanych portali, pod artykułem o ostatniej rzezi w Pakistanie, ktoś napisał, że ci, którzy w imię religii, bogów itp. odbierają innym życie, powinni być bez sądu eliminowani ze społeczeństw. Po prostu.

My pewnie tego nie dożyjemy, ale kiedyś - jestem o tym przekonany, nadejdzie czas, w którym religie będą zwyczajnie zakazane, zwłaszcza te, które w imię swojej doktryny zabijają.

Europa i inne kontynenty przerabiały temat, zwłaszcza w średniowieczu i czasach konkwistadorów.
Miliony istnień ludzkich w imię boga...

kufel - Pią 19 Gru, 2014

ghost napisał/a:
w ogóle nie ma nienawiści... gnida-dzikus-kreatura. :mrgreen:
a jak TO inaczej nazwac?

ghost napisał/a:
Ironia polega na tym że mamy znaaaaaacznie większą szansę zginąć pod kołami nieroztropnego kierowcy niż od maczety w/w.
problem polega na tym, ze na to, czy przejedzie nas auto nie zawsze mamy wpływ a na kreowanie polityki i podejmowanie decyzji MAMY WPŁYW, poprzez nasze wybory. Więc to, że teraz nie musimy się za nadto bać nie oznacza, że jeśli czegoś nie zmienimy, to nasze dzieci/wnuki nie będą musiały się bać.
ghost, znasz realia Europy zachodniej i problemu islamskich imigrantów? nie patrz tylko na "teraz" patrz w którą stronę to zmierza.
[ Dodano: Pią 19 Gru, 2014 01:00 ]
muzyk napisał/a:
Na którymś ze znanych portali, pod artykułem o ostatniej rzezi w Pakistanie, ktoś napisał, że ci, którzy w imię religii, bogów itp. odbierają innym życie, powinni być bez sądu eliminowani ze społeczeństw. Po prostu.
dla mnie nie ma znaczenia w czyje i imie i z jakiego powodu ktoś na kogoś podnosi rekę. niezależnie czy to z powodów doktrynalnych czy ze zwykłego bandytyzmu rabunkowego, to dla mnie recepta jest ta sama - eliminacja.

[ Dodano: Pią 19 Gru, 2014 01:02 ]
muzyk napisał/a:
Europa i inne kontynenty przerabiały temat, zwłaszcza w średniowieczu i czasach konkwistadorów.
muzyk, nie próbuj wrzucać wszytskich religii do jednego worka , bo za nadto nie ma to sensu...

[ Dodano: Pią 19 Gru, 2014 01:05 ]
muzyk napisał/a:
My pewnie tego nie dożyjemy, ale kiedyś - jestem o tym przekonany, nadejdzie czas, w którym religie będą zwyczajnie zakazane, zwłaszcza te, które w imię swojej doktryny zabijają.
a rykoszetem dostaną też te które do zabijania w żaden sposób nie nakłaniają (np chrześcijaństwo) . I o to właśnie moim zdaniem chodzi twórcom multi kulti.
muzyk - Pią 19 Gru, 2014

kufel napisał/a:
nie próbuj wrzucać wszytskich religii do jednego worka , bo za nadto nie ma to sensu...

napisałem... "zwłaszcza te, które w imię swojej doktryny zabijają."
kufel napisał/a:
a rykoszetem dostaną też te które do zabijania w żaden sposób nie nakłaniają (np chrześcijaństwo) .

Chrześcijaństwo nigdy nie zostało rozliczone za miliony istnień straconych tylko dlatego, że nie chciały (te istnienia) wierzyć w kogoś lub coś, co im się narzucało.

P.S. W tym nie zostało rozliczone za zagładę Słowiaństwa...

ghost - Pią 19 Gru, 2014

Na drogi też mamy wpływ.

Dla mnie to jest trochę jak z medialnym obrazem pedofilii. Plakaty pokazują oblecha siedzącego za komputerem. A to nie on jest groźny, groźny jest wujek, tatuś, schludny kolega z pracy. Ale dla społeczeństwa to nie jest akceptowalne, potrzebny jest wróg z zewnątrz.
Tu jest podobnie. Jest plakat z szalonym dżihadystą-imigrantem. A powinien być z kotletem schabowym, papierosem, zmęczonym kierowcą do 30, sąsiadem palącym śmieci. Ale to wszystko jest takie nieplakatowe.

Druga ironia, którą widzę, to że europejskie prawa i konwencje nakazujące różne rzeczy (jak np zakaz tortur, rozstrzeliwania bez sądu itp) powstały po 2WŚ, kiedy ludzie mieli świeżo w pamięci rzeczy, o jakich nam się nawet nie śniło. I uznali, że trzeba iść w tą stronę. Teraz kufel zobaczył filmik na youtubie i starcza mu to, żeby życzyć komuś (w jego pojęciu czemuś) śmierci.

Tutejszyn - Pią 19 Gru, 2014

ghost napisał/a:
Teraz kufel zobaczył filmik na youtubie i starcza mu to, żeby życzyć komuś (w jego pojęciu czemuś) śmierci.
cholernie krzywdzące uproszczenie. Jakbym słyszał kozidrona.
ghost - Pią 19 Gru, 2014

muehuhue.
muzyk - Pią 19 Gru, 2014

Tutejszyn napisał/a:
Jakbym słyszał kozidrona.

Nigdy nie słyszałeś go i nie usłyszysz.

Usjwo - Pią 19 Gru, 2014

ghost napisał/a:

Druga ironia, którą widzę, to że europejskie prawa i konwencje nakazujące różne rzeczy (jak np zakaz tortur, rozstrzeliwania bez sądu itp) powstały po 2WŚ, kiedy ludzie mieli świeżo w pamięci rzeczy, o jakich nam się nawet nie śniło.

Nikt chyba nie postuluje tu o rozstrzeliwanie czy wiezienie kogokolwiek bez sadu. Problem w tym ze to nasze cywilizacyjne prawo, zaczyna wydawac sady za intencje, a nie za popelnione czyny. Wystarczy ze oskarzony powie ze nie chcial zabic, ze nie wiedzial ze kula moze zabic, ze byl niewyspany i zle ocenil sytuacje, itp. ...... i sad lagodzi kare, bo czyn popelniony byl nieswiadomie lub niezamierzenie. Kara ma byc kara, resaocjalizacje mozna przeprowadzic przy okazji, jak bedza srodki i mozliwosci. Niektorych nalezy eliminowac ze spoleczenstwa na zawsze, bo winy sa zbyt duze. A pomylki sadowe zawsze sie beda zdazac, duzo wiecej ludzi ginie w duzo glupszych okolicznosciach niez pomylka sadowa

kufel napisał/a:
a rykoszetem dostaną też te które do zabijania w żaden sposób nie nakłaniają (np chrześcijaństwo)

Ale naklaniali. Zobacz jak historia sie odwrocila. 1000 lat temu to my, chrzescijanie, najechalismy Bliski Wschod. Tam zyli w zupelnej zgodzie i muzulmanie, i chrzescijanie, i Zydzi, tylko muzulmanie mieli wladze. Teraz jest odwrotnie, w Europie chcemy zyc pokojowo ze wszystkimi religiami, a teraz oni zaczynaja atakowac nas. Mozna powiedziec Pan Bog nierychliwy, ale sprawiedliwy :mrgreen: .

T.B. - Pią 19 Gru, 2014

Usjwo napisał/a:
Ale naklaniali. ...to my, chrzescijanie, najechalismy Bliski Wschod. Tam zyli w zupelnej zgodzie i muzulmanie, i chrzescijanie, i Zydzi,

Zdecyduj się, Usjwo - nakłaniali, czy żyli w zgodzie?

Chrześcijanin Kazio rozrabiał, a Chrześcijanin Zdzichu żył w zgodzie. Jednemu pasuje "nie pamiętać" o pierwszym, a komuś innemu o drugim. Tymczasem najazdy i podboje były podstawą procesu państwotwórczego. Były i są - patrz zajęcie Krymu przez Rosjan. Najeżdżali i podbijali (najeżdżają i podbijają) każdy każdego.
"Słowiaństwo" to też nie były grzeczne misie. W Moskwie co roku świętują rocznicę przepędzenia Polaków. Można też Litwinów zapytać, do kogo powinna należeć Suwalszczyzna.

Usjwo - Pią 19 Gru, 2014

T.B. napisał/a:

Zdecyduj się, Usjwo - nakłaniali

Chrzescijanie europejscy naklaniali do zabijania niewiernych. Nie tylko muzulmanow ale ludy europejskie tez. Bez "ognia i miecza" chrzescijanstwo by sie nie utrzymalo i nie uroslo w taka potege *). Takie byly czasy, sciecie komus glowy, nie zanczylo wiecej, niz teraz pyskowka w pubie.

T.B. napisał/a:
czy żyli w zgodzie?

W czasach "przedkrucjatowych" w ziemi swietej (dla wszystkich trzech religii) wyznawcy wszystkich trzech religi zyli w symbiozie. Rzadzili muzulmanie, ale nie przesladowano chrzescijan.

*) a moze by i uroslo, bo to dobry interes byl :mrgreen:

T.B. - Pią 19 Gru, 2014

Zanim ktokolwiek zacznie podawać przykład wypraw krzyżowych jako dowód czegokolwiek, niech przeczyta o wyprawach krzyżowych chociaż tyle:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Wyprawy_krzy%C5%BCowe

Usjwo - Pią 19 Gru, 2014

T.B. napisał/a:

Chrześcijanin Kazio rozrabiał, a Chrześcijanin Zdzichu żył w zgodzie. Jednemu pasuje "nie pamiętać" o pierwszym, a komuś innemu o drugim. Tymczasem najazdy i podboje były podstawą procesu państwotwórczego. Były i są - patrz zajęcie Krymu przez Rosjan. Najeżdżali i podbijali (najeżdżają i podbijają) każdy każdego.
"Słowiaństwo" to też nie były grzeczne misie. W Moskwie co roku świętują rocznicę przepędzenia Polaków. Można też Litwinów zapytać, do kogo powinna należeć Suwalszczyzna.

Mozna jeszcze zapytac czyj jest Szczecin :) . Masz racje. Mordowali i najezdzali wszyscy, nie jest to jakos przywilej zarezerwowany tylko dla muzulmanow. W wiekszosci sa i byly to motywy ekonomiczne (czyli kasa), religia jest dobrym narzedziem do poderwania ludu do walki po jednej, lub drugiej stronie. Podobnie jak i wszystkie inne "wielkie" ideologie.
Chrzescijanstwo nie stalo sie potega przez szerzenie pokoju i milosci blizniego. I o to mi chodzilo w odpowiedzi do kolegi kufla

Cytat:
te które do zabijania w żaden sposób nie nakłaniają (np chrześcijaństwo)

i to tyle z mojej strony, nie dam sie wciagnac w wojny religijne, bo sparawa jest bardziej zagmatwana niz przedstawia to Wikipedia :mrgreen:

elijah - Pią 19 Gru, 2014

hmm, a mnie zawsze zastanawialo jak to dziala, ze ludzie w imie "wyzszych zasad" i "obrony wartosci" gotowi sa zabijac - w gruncie rzeczy takie nawolywania cywilizowanych europejczykow niewiele roznia sie od postaw skrajnych ekstremistow, nakazujacych zabijanie niewiernych.

w ogole co do zabijania - nigdzie na swiecie nie ma kraju, w ktorym mozna zgodnie z prawem i bez klopotu zabic innego czlowieka. do tego juz jakby formalnie dozylismy. problem jedynie taki, ze nalezy teraz zdelegalizowac produkcje i dystrybucje narzedzi zabijania - bo jak dlugo beda fabryki produkujace bron, tak dlugo beda wojny.

co do bliskiego wschodu, zasadniczo jest jak jest dzieki naszym "pokojowym" interwencjom. pan obama, laureat pokojowej nagrody bobla, przepraszam, nobla, zdazyl za swojej kadencji zbombardowac chyba 6 krajow, w wiekszosci muzulmanskich. w rewanzu wzrost agresji w stosunku do usa (i sojusznikow) nie powinien nikogo dziwic - poparcie dla hameryki w pakistanie spadlo w ciagu ostatnich lat z blisko 80% do okolo 15%.

inna sprawa, ze zamiast dostarczac bron na bliski wschod na potege (dla samego afganistanu w ostatnich latach blisko pol miliarda dolarow wartego sprzetu; ponad 90% pomocy usa dla pakistanu to pomoc militarna), warto by poswiecac nieco wiecej pieniedzy na walke z bieda, analfabetyzmem i edukacje spoleczenstwa. problem ekstremistow rozwiazalby sie sam, no ale, to nie gwarantuje profitow, wiec kazdy ma to w nosie.

i tak dalej, temat rzeka...

MC - Pią 19 Gru, 2014

ghost napisał/a:
groźny jest wujek, tatuś

Niestety, to jest smutna prawda.

muzyk - Pią 19 Gru, 2014

elijah napisał/a:
hmm, a mnie zawsze zastanawialo jak to dziala, ze ludzie w imie "wyzszych zasad" i "obrony wartosci" gotowi sa zabijac

tu nie chodzi o obronę zasad i wartości, tylko najzwyczajniej w świecie nieistnienie typów, którzy zabijają innych, bo np. ich bóg im tak nakazał.
Innymi słowy, ten który zabija innego zabija tak naprawdę siebie, czyli sam sobie wymierza karę śmierci.

Tyle, że ta cała pisanina o tym, podobnie jak Twój pomysł na zdelegalizowanie produkcji broni jest zwyczajnie utopią.

T.B. napisał/a:
"Słowiaństwo" to też nie były grzeczne misie.

Na pewno byli bardziej cywilizowani niż ich najeźdźcy... którzy z krzyżem w ręku byli zwyczajnymi rzeźnikami.
T.B. napisał/a:
Zanim ktokolwiek zacznie podawać przykład wypraw krzyżowych jako dowód czegokolwiek

Poczytaj o krucjacie połabskiej...
Poza tym, natrafiłem na bardzo ciekawą stronę

MM - Pią 19 Gru, 2014

elijah napisał/a:
jak to dziala, ze ludzie w imie "wyzszych zasad" i "obrony wartosci" gotowi sa zabijac

Jak to działa? Normalnie. Jeżeli życie mojej rodziny, mojej partnerki, partnera, kolegi lub nawet innego zwykłego człowieka będzie w sposób bezpośredni i bezprawny zagrożone to jestem gotów użyć przemocy. Godzę się z tym, że skutkiem tego może być śmierć agresora. Jestem do tego przeszkolony, mam czym to zrobić. Mam nadzieję, że się nie będę zastanawiał. Bo gdyby przez takie zawahanie ktoś niewinny zginął to miałbym doła do końca życia.
Mam dość tych wszystkich pacyfistów, mazgajów i ekologów od wszystkiego.

Usjwo - Pią 19 Gru, 2014

MM napisał/a:
elijah napisał/a:
jak to dziala, ze ludzie w imie "wyzszych zasad" i "obrony wartosci" gotowi sa zabijac

Jak to działa? Normalnie. Jeżeli życie mojej rodziny, mojej partnerki, partnera, kolegi lub nawet innego zwykłego człowieka będzie w sposób bezpośredni i bezprawny zagrożone to jestem gotów użyć przemocy.

Koledze chodzilo raczej o zabijanie w imie tego ze moja prawda jest bardziej prawdziwa. W Twojej postawie nie ma nic dziwnego.

MM napisał/a:
Mam dość tych wszystkich pacyfistów, mazgajów i ekologów od wszystkiego.

Popieram w 100% :)

dcs - Pią 19 Gru, 2014

Ciekawe czy z metroseksualnej cioty wychodzi bestia w obliczu prawdziwego zagrożenia :???:
ghost - Pią 19 Gru, 2014

MM napisał/a:
elijah napisał/a:

Jak to działa? Normalnie. Jeżeli życie mojej rodziny, mojej partnerki, partnera, kolegi lub nawet innego zwykłego człowieka będzie w sposób bezpośredni i bezprawny zagrożone to jestem gotów użyć przemocy. [..]

No właśnie. Od 2004r w Pakistanie zginęło kilkaset postronnych osób w wyniku ostrzału z dronów, w tym 15-200 dzieci. No to jakiś Pakistańczyk użył przemocy.

MC - Pią 19 Gru, 2014

I ukarał żądne krwi dzieci chodzące do szkoły.
ghost - Pią 19 Gru, 2014

Tak samo jak "ukarano" tą 150. Na tym polegają okropieństwa wojny i spirala przemocy.
Wyobraź sobie, że Twoja rodzina przypadkowo ginie w amerykańskim nalocie, nie ma winnych, nie ma oskarżonych. Ludzie po takich doświadczeniach, w akcie zemsty, skłonni są do wszystkiego.
Po drugiej wojnie ktoś wymyślił konwencje genewskie itp akty., żeby móc przerwać to koło. Ale dzisiaj, w Polsce doświadczenie filmików z Youtube'a zmienia nasze spojrzenie na takie umowy.

kufel - Nie 21 Gru, 2014

ghost napisał/a:
Teraz kufel zobaczył filmik na youtubie i starcza mu to, żeby życzyć komuś (w jego pojęciu czemuś) śmierci.
tak, wczoraj właśnie podłączyli mi internet i kablówkę. a o książkach tez wcześniej nie słyszałem.
myślę że nie ma sensu dalej dyskutować przy takich "argumentach".

Dżozef - Nie 21 Gru, 2014

A co Wy z tą "śmiercią" tak wyjeżdżacie?. To przecież nie jest żadna kara, baa wielu bojowników marzy o śmierci w boju.
Po spełnieniu swoich życiowych celów śmierć jest nagrodą nie karą. Co innego bezradność skazańca który nic już przed śmiercią zrobić nie może, albo taki euromatołek któremu codziennie muszą media dyktować co ma myśleć, kogo nienawidzić i na kogo głosować.

T.B. - Nie 21 Gru, 2014

muzyk napisał/a:
Na pewno byli bardziej cywilizowani niż ich najeźdźcy... którzy z krzyżem w ręku byli zwyczajnymi rzeźnikami.

Wystarczy nie mieć krzyża w ręku, żeby być rzeźnikiem cywilizowanym?

muzyk napisał/a:
Poczytaj o krucjacie połabskiej...

Poczytałem. Co teraz?
Było, między innymi, coś o Chrześcijanach oblegających chrześcijański Szczecin.
Poczytaj o procesach państwotwórczych. Na przykład o Indianach północnoamerykańskich poczytaj. Nie zadbali o odowiednie przepisy imigracyjne i jak skończyli? Specjalnie wspominam o jednym z najmłodszych państw na świecie, ale gdybyś znowu chciał mieszać do tego krzyż, to możemy pogadać o Czyngis Chanie.

[ Dodano: Nie 21 Gru, 2014 14:53 ]
Możemy też pogadać o cywilizacji rzymskiej i Rzymianach, dzięki którym krzyż oznacza to, co oznacza (o symbol męki mi chodzi).

[ Dodano: Nie 21 Gru, 2014 15:06 ]
ghost napisał/a:
Po drugiej wojnie ktoś wymyślił konwencje genewskie

Konwencje genewskie ktoś zaczął wymyślać w 1864 roku.

maziek - Nie 21 Gru, 2014

Obawaim sie koledzy, z całym szacunkiem, że generalnie podchodzicie do tego jak jaskiniowiec do drugiego jaskiniowca, który przyszedł z pałą zabrać kolację. Niestety czasy się zmieniły i wszystko jest dużo bardziej złożone. Chcąc powrócić do prostych sytuacji trzeba by wrócić do rozmaitych koncepcji, które kulminację znalazły w II Wojnie Światowej (kulminację wartą 50 czy coś koło tego milionów istnień ludzkich).

MM, weźmy sobie taką hipotetyczną sytuację (odpukując dziesięciokrotnie) - pod Twój dom podjeżdża czysto przypadkowo samochód, czysto przypadkowo podobny do samochodu jakiegoś ober-terrorysty i nagle czyjś palec pod Las Vegas wciska przycisk i kilka rakiet Hellfire spada z nieba a z Twego domu zostajesz Ty w razem z łazienką, w której przypadkowo byłeś - reszty nie ma.

Ciekawi mnie jak zastosujesz w tym wypadku swoje proste zasady? Wylecisz z klamką i będziesz strzelał do drona? Będziesz próbował zastrzelić Komorowskiego jako odpowiedzialnego za współpracę wojskową z USA?

Gdybyś odparł, że za cel weźmiesz punkt początkowy to natężenie terroryzmu w tej chwili jest bezpośrednią konsekwencją niczym nie uzasadnionego ataku USA na Irak. Nawet gdyby był jakkolwiek uzasadniony, to było to gaszenie ognia benzyną. To chyba każdy po czasie musi przyznać, o ile jest minimalnie obiektywny.

muzyk - Nie 21 Gru, 2014

T.B. napisał/a:
Poczytałem. Co teraz?

Nic. Absolutnie nic.

T.B. napisał/a:
Poczytaj o procesach państwotwórczych. Na przykład o Indianach północnoamerykańskich poczytaj. Nie zadbali o odowiednie przepisy imigracyjne i jak skończyli? Specjalnie wspominam o jednym z najmłodszych państw na świecie, ale gdybyś znowu chciał mieszać do tego krzyż, to możemy pogadać o Czyngis Chanie.

[ Dodano: Nie 21 Gru, 2014 14:53 ]
Możemy też pogadać o cywilizacji rzymskiej i Rzymianach, dzięki którym krzyż oznacza to, co oznacza (o symbol męki mi chodzi).

Odniosłem się do tematu "niegrzecznych misiów".
Reszta mnie nie interesuje tak.

T.B. - Nie 21 Gru, 2014

Odniosłeś się też do tych, "którzy z krzyżem w ręku byli zwyczajnymi rzeźnikami". Ustawiłeś ich w szeregu z misiami (grzecznymi, czy niegrzecznymi), oceniłeś i przyznałeś miejsca.
No a ja odniosłem się do tej Twojej oceny. Negatywnie.

mavierk - Nie 21 Gru, 2014

muzyk napisał/a:
Serio w imię Boga? Ludzie to robili dla hajsu i sławy. A poprzednie kruciaty... ponoć historia lubi się powtarzać i powinniśmy wyciągać z niej wnioski, aby unikać czegoś podobnego w przyszłości :mrgreen:
muzyk - Nie 21 Gru, 2014

mavierk napisał/a:
Ludzie to robili dla hajsu i sławy.

Też, ale z wykorzystaniem, albo bez "w imię boga".
T.B. napisał/a:
Odniosłeś się też do tych, "którzy z krzyżem w ręku byli zwyczajnymi rzeźnikami".

Ok. Przepraszam rzeźników.

Tamci byli niezwykłymi rzeźnikami, bo z krzyżem w ręku zabijali w ramach chrystianizacji.

T.B. - Nie 21 Gru, 2014

muzyk napisał/a:
Ok. Przepraszam rzeźników.

To dobrze. Mam nadzieję, że rzeźnicy przyjmą przeprosiny, bo morderca=rzeźnik lekko, łatwo i nieprzyjemnie jest zamieniane na rzeźnik=morderca, a to już jest szkodliwe dla zdrowia.

Co do tych z krzyżem, zapytam inaczej:
- dlaczego akurat ci z krzyżem mieliby nie zabijać? Byłoby Ci lżej, gdyby kraje Europy środkowo-wschodniej były muzułmańskie, a Ty - po pradziadku - miałbyś lekko skośne oczy?

muzyk - Nie 21 Gru, 2014

Cytat:
- dlaczego akurat ci z krzyżem mieliby nie zabijać?

Poczytaj to co nauczał Jezus, to zrozumiesz.
T.B. napisał/a:
a Ty - po pradziadku - miałbyś lekko skośne oczy?

Mnie to nie przeszkadzałoby. Ważne jakim kto jest człowiekiem, a nie jaki ma kolor skóry, czy kształt oczu.

T.B. - Pon 22 Gru, 2014

muzyk napisał/a:
Cytat:
- dlaczego akurat ci z krzyżem mieliby nie zabijać?

Poczytaj to co nauczał Jezus, to zrozumiesz.

Jasne - i od dzisiejszych chrześcijan mam się domagać na przykład, żeby nie służyli w wojsku, policji itp. Wiem, są "badacze pisma", którzy tak właśnie uważają, ale ja do nich nie należę.

Cytat:
Ważne jakim kto jest człowiekiem, a nie jaki ma kolor skóry, czy kształt oczu.

Też tak uważam, ale na jaki temat to napisałeś? Bo nie pasuje mi to ani do wypraw krzyżowych, ani do kobiety uciekajacej terrorystom w Sydney.

muzyk - Pon 22 Gru, 2014

T.B. napisał/a:
Też tak uważam, ale na jaki temat to napisałeś?

Masz cytat...
T.B. napisał/a:
Bo nie pasuje mi to ani do wypraw krzyżowych, ani do kobiety uciekajacej terrorystom w Sydney.

j.w.
T.B. napisał/a:
Jasne - i od dzisiejszych chrześcijan mam się domagać na przykład, żeby nie służyli w wojsku, policji itp. Wiem, są "badacze pisma", którzy tak właśnie uważają, ale ja do nich nie należę.

Porównanie nietrafione - co innego służyć w wojsku i policji w razie potrzeby stanąć w obronie, a co innego być najeźdźcą i do tego głosić, że to "w imię boga".

T.B. - Pon 22 Gru, 2014

Jeszcze raz:
w czasach, od których zaczęliśmy, każdy najeżdżał w imie swojego boga - ale nie po to, żeby utworzyć królestwo boże, tylko żeby powiekszyć swoje królestwo. Nie najeżdżać, oznaczało być najeżdżanym - tak po prostu. Dlaczego akurat chrześcijanie mieliby być tymi głupimi, którzy nie najeżdżają? Wiem - mam poczytać to co nauczał Jezus, to zrozumiem. I tak w kółko Macieju.

Dobranoc, Muzyk.

Usjwo - Pon 22 Gru, 2014

T.B. napisał/a:
Jeszcze raz:
w czasach, od których zaczęliśmy, każdy najeżdżał w imie swojego boga - ale nie po to, żeby utworzyć królestwo boże, tylko żeby powiekszyć swoje królestwo. Nie najeżdżać, oznaczało być najeżdżanym - tak po prostu

Jak widac czasy te sie jeszcze nie skonczyly. Po IIWS, sytuacja troche sie poprawila, ale tych co ja przezyli jest coraz mniej, wiec i pamiejtac bedziemy mniej.

T.B. napisał/a:
Dlaczego akurat chrześcijanie mieliby być tymi głupimi, którzy nie najeżdżają?

Bardzo trafne spostrzezenie. Teraz to my jestesmy takimi "glupcami", wychowujemy nasze spoleczenstwo w duchu pokoju i milosci i przeswiadczeniu ze kazda jednostka jest wazna i trzeba jej zagwarantowac wolnosc wyznaia. Chlopca juz nie kupuje sie pistoletow pod choinke, bo przeciez karabin zabija, lepiej niech sie lalkami pobawia :twisted:
Problem w tym ze cala reszta swiata ma ten humnitaryzm serdecznie w d... Beda respektowac te nasze zasady tak dlugo jak dlugo beda zalezni od swiata zachodniego. Potem przyjda, jak nie muzulmnie, to chinczycy, jak nie chinczycy to inni i bez skrupulow pokaza nam gdzie maja nasze zasady. A mnie nawet karpia na wigilie nie wolno zabic bo to niehumanitarne.

MM - Pon 22 Gru, 2014

Usjwo napisał/a:
Chlopca juz nie kupuje sie pistoletow pod choinke, bo przeciez karabin zabija, lepiej niech sie lalkami pobawia

Mój maluch jest na to jeszce za mały, ale faktycznie jest problem. Wymiotło fajne klamki ze sklepów z zabawkami. Będę musiał mu kupić coś z ASG :lol:

muzyk - Pon 22 Gru, 2014

Usjwo napisał/a:
Problem w tym ze cala reszta swiata ma ten humnitaryzm serdecznie w d...

Względnie żyje jak w czasach, kiedy każdy każdego najeżdżał w imię jakiegoś tam swojego boga.