|
forum.optyczne.pl
|
 |
Nasze zdjęcia - ZDJĘCIA NOCNE 2015
Wujek_Pstrykacz - Czw 01 Sty, 2015 Temat postu: ZDJĘCIA NOCNE 2015 Zapraszam.
krikus - Sob 03 Sty, 2015
fot.1
T.B. - Nie 03 Maj, 2015
2. czy 3. ('a' czy 'b')
komor - Nie 03 Maj, 2015
Ja bym wolał B.
90s - Nie 03 Maj, 2015
komor napisał/a: | Ja bym wolał B. |
no w sam raz na 1x.com
ninja_bunny - Nie 03 Maj, 2015
T.B., balans bieli na wersji b zdecydowanie lepszy w odbiorze, ale mam wrażenie, że mogłeś bardziej zadbać o czystość obiektywu. Kadr całkiem przyjemny.
T.B. - Nie 03 Maj, 2015
ninja_bunny napisał/a: | mogłeś bardziej zadbać o czystość obiektywu. |
Masz na myśli te flary od pierwszej lampy? Nie twierdzę, że nie powinienem wyczyścić obiektywu, ale czy to może być od plam na obiektywie?
Ja myślałem, że to taka "uroda" tego ujęcia.
A tak poza tym - dziękuję za dobre słowo
Wszystkim - obojgu - dziękuję za odpowiedź na pytanie i czekam na więcej odpowiedzi. Jeśli jeszcze ktoś zechce - będę wdzięczny. Z aparatu jest 'a', po poprawce jest "b', ale jak już poprawiłem, to zwątpiłem
mozer - Nie 03 Maj, 2015
T.B., ja bym trochę ocieplił b, ale mniej niż w połowie drogi do a.
Tłuszcz na obiektywie może dać flary, ale tutaj to trudno powiedzieć - może to być po prostu taka konstrukcja optyczna. Z pewnością warto dbać, żeby przednia soczewka była czysta.
FuzBal - Pon 04 Maj, 2015
a ja czepie sie samego miejsca - jesli podpis nie klamie to w kazimierzu dolnym jest DUZO ciekawszych i wdzieczniejszych miejsc do focenia
T.B. - Pon 04 Maj, 2015
FuzBal napisał/a: | jesli podpis nie klamie |
Jeśli mówisz "jeśli" - FuzBal - to nie za dobrze znasz Kazimierz Dolny
A ja chciałem zobaczyć miejsce, które mam na akwareli Bartłomieja Michałowskiego. On usiadł tylko o chałupę niżej.
Tak przy okazji - "balans bieli" na obrazku Michałowskiego jest dla mnie super i chyba nie do podrobienia (pomijając fakt, że nie jest to scena nocna).
No i u niego droga - w tę stronę - idzie jakby pod górkę, a jest raczej wręcz przeciwnie. Ale to już swoboda artystyczna.
No i samochód wystemplował
4.
ninja_bunny - Pon 04 Maj, 2015
T.B., tak, mam na myśli te flary. Możliwe, że to wynik zabrudzonego obiektywu, albo po prostu Twój obiektyw tak ma. Jakim aparatem robisz zdjęcia? Pytam z ciekawości, jakiejś ogromnej wiedzy technicznej nie mam.
T.B. - Pon 04 Maj, 2015
Mam Olympusa PEN E-PL5. Te zdjęcia zostały zrobione obiektywem Olympusa 25 mm f/1.8
(ISO 200, czas 13 sekund zdjęcie 2/3 i 25 sekund zdjęcie 4, F10, statyw).
ninja_bunny - Wto 05 Maj, 2015
T.B., to chyba jednak brudny obiektyw. Olympus ma chyba bardzo dobrą optykę i aż dziwne żeby takie smugi powstały na zdjęciu. Nie czyściłeś... przyznaj się
W zeszłym roku udało mi się "złapać" takie fajerwerki.
5.
6.
komor - Wto 05 Maj, 2015
ninja_bunny napisał/a: | to chyba jednak brudny obiektyw. Olympus ma chyba bardzo dobrą optykę i aż dziwne żeby takie smugi powstały na zdjęciu. |
ninja_bunny, duże masz doświadczenie, żeby wyciągać takie wnioski? Ja tam na zdjęciu nie widzę smug. Widzę flary.
ninja_bunny - Wto 05 Maj, 2015
komor, nie mam, ale jeśli to wynik optyki to mnie jakoś nie przypada do gustu taki efekt.
T.B. - Wto 05 Maj, 2015
Przyznaję się. Nie czyściłem.
Wyczyściłem przed chwilą, bo wyglądał jakby go muchy obs.... Ale to chyba było od deszczu, który padał pierwszego maja. Można więc przyjąć wersję nieoficjalną, że to plamy - co jest korzystne dla mojego ulubionego obiektywu. Ale oficjalnie się nie przyznam i będę mówił, że to flary. Zresztą - czy są dowody, że tak nie jest?
Gdzieś czytałem, może nawet na naszym forum, że - w przeciwieństwie do śmieci na matrycy - śmieci na obiektywie wcale nie wychodzą na zdjęciu.
ninja_bunny - Sro 06 Maj, 2015
T.B. napisał/a: | Gdzieś czytałem, może nawet na naszym forum, że - w przeciwieństwie do śmieci na matrycy - śmieci na obiektywie wcale nie wychodzą na zdjęciu. |
To też już kiedyś wyczytałam i faktycznie przy mocnym domykaniu obiektywu widać np. na niebie w słoneczny dzień różne "kropki", a to jaśniejsze, a to ciemniejsze itd.
komor - Sro 06 Maj, 2015
T.B. napisał/a: | Gdzieś czytałem, może nawet na naszym forum, że - w przeciwieństwie do śmieci na matrycy - śmieci na obiektywie wcale nie wychodzą na zdjęciu. |
Jeśli są na przedniej soczewce, a nie na tylnej.
http://kurtmunger.com/dirty_lens_articleid35.html
T.B. - Sro 06 Maj, 2015
Były na przedniej.
W podlinkowanym artykule jest nawet przykładowe zdjęcie pokazujące, że rysy/brudy nie wywołują refleksów.
mozer - Sro 06 Maj, 2015
T.B. napisał/a: | nawet przykładowe zdjęcie pokazujące, że rysy/brudy nie wywołują refleksów. |
To jest bzdura. Z doświadczenia wiem, że tłuszcz na przedniej soczewce pomaga w powstawaniu różnych ciekawych efektów świetlnych.
maziek - Sro 06 Maj, 2015
Mozer, jak się posmaruje soczewkę masłem to się ją zamienia w inną soczewkę. Natomiast "normalne" ryski i pyłki na przedniej soczewki nie są widoczne na zdjęciu, aczkolwiek per saldo psują jakoś minimalnie kontrast. Gdzie Rzym, a gdzie Krym... Krople wody jako większe no i będące soczewkami już są widoczne.
mozer - Sro 06 Maj, 2015
maziek, ale ja od początku mówię o tłuszczu - wystarczy taki od paluchów...
90s - Sro 06 Maj, 2015
7,
Lisbon at night. Tramway by Sanches90s, on Flickr
matys - Czw 07 Maj, 2015
90s, dobra fota !! Z chęcią pojechałbym do Lizbony raz jeszcze, ale czasu brak ;/
90s - Pią 08 Maj, 2015
matys, Dziękuje
Jedynie te kolejki wydały mi się ciekawe w Lizbonie.
Za to Porto dużo ciekawsze, ale niestety tylko przejazdem bylem.
mozer - Pią 08 Maj, 2015
90s, nie wstawiałeś już tutaj tego zdjęcia lub bardzo podobnego? Fajne.
bassotronic - Pią 08 Maj, 2015
Też mi się kojarzy jakbyś gdzieś to już widział.
90s - Sob 09 Maj, 2015
mozer napisał/a: | 90s, nie wstawiałeś już tutaj tego zdjęcia lub bardzo podobnego? Fajne. |
bassotronic,
takie wystawiałem poprzednio
https://www.flickr.com/ph...eposted-public/
https://www.flickr.com/ph...eposted-public/
nowam - Nie 19 Lip, 2015
Nowy Port z mola w Brzeźnie:
8.
9.
Jakob_K - Nie 19 Lip, 2015
10
11
witkot - Nie 19 Lip, 2015
nowam- 8 odpada dla mnie w przedbiegach-nie znalazłem niczego co by mogło mnie zainteresować .Natomiast dla 9 widziałbym dłuższy czas naświetlania dla lepszego odbicia światła w wodzie, wyraźniejszego i mniej poszarpanego.
Jakob_K 11- jak najbardziej na tak.Ten stary dom robi ładny klimat dla całej kompozycji czego brakuje na 10.
nowam - Pon 20 Lip, 2015
witkot napisał/a: | nowam- 8 odpada dla mnie w przedbiegach-nie znalazłem niczego co by mogło mnie zainteresować .Natomiast dla 9 widziałbym dłuższy czas naświetlania dla lepszego odbicia światła w wodzie, wyraźniejszego i mniej poszarpanego. |
8 dla koloru, niebo=woda. Chwilę wcześniej woda była jeszcze różowa, chwilę później już czarna, bo położył się na niej cień. 9 robiłem i na dłuższym czasie (30 sek), ale wodzie to nie pomogło, a księżyc był już wyraźnie poruszony.
witkot - Pon 20 Lip, 2015
8- do koloru OK! ale w tym wypadku "przekroić" kadr na pół i pokazać tylko same molo (lewa strona) bez tych magazynów.
Byłby ciekawy minimalizm
Pozdr.
nowam - Pon 20 Lip, 2015
witkot napisał/a: | 8- do koloru OK! ale w tym wypadku "przekroić" kadr na pół i pokazać tylko same molo (lewa strona) bez tych magazynów.
Byłby ciekawy minimalizm
Pozdr. |
Dzięki za pomysł, wypróbuję A tymczasem Orłowo
12.
13.
14.
i Sopot (to z cyklu "jeleń na rykowisku", ale sam jeszcze tego nie robiłem):
15.
16.
17.
maziek - Pon 20 Lip, 2015
16 bardzo mi się .
nowam - Pon 20 Lip, 2015
maziek napisał/a: | 16 bardzo mi się . |
Dzięki Poszedłem tam po 15 i 17, ale na szczęście robiąc 15 odwróciłem głowę w lewo i spojrzałem na marinę
dcs - Pon 20 Lip, 2015
16 mi się bardziej
bassotronic - Sro 22 Lip, 2015
nowam bardzo dobrze dobrane czasy i kadry. Duży +
fatman - Sro 22 Lip, 2015
nowam, a mi się bardzo podoba 15. I wcale nie jest to zdjęcie typu "jeleń...".
Przypomina mi fotografie Alexeya Titarenki.
http://www.alexeytitarenko.com/
13 - byłaby dobra ale ciąłeś te kamienie na pół i nie wyszło to "debeściarsko", sam przyznasz.
nowam - Sro 22 Lip, 2015
fatman napisał/a: | 13 - byłaby dobra ale ciąłeś te kamienie na pół i nie wyszło to "debeściarsko", sam przyznasz. |
Ciężka sprawa, lewy kamień ma "połączenie" z resztą falochronu, a obniżenie kadru w celu pokazania w całości prawego pokazało by kamień, na którym stał statyw. A stał on na jego samej krawędzi Ale jeszcze tam kiedyś pójdę, żeby to sprawdzić.
fatman - Sro 22 Lip, 2015
nowam, swego czasu też coś tam w tym Orłowie grzebnąłem swoją raciczką
Ale raczej było to w dzień.
http://forum.optyczne.pl/...php?pic_id=8313
i w Zoppot też
http://forum.optyczne.pl/...php?pic_id=8421
nowam - Czw 23 Lip, 2015
fatman Inspirujące
korab - Czw 23 Lip, 2015 Temat postu: nocka Fotki praktycznie bez postprodukcji. Wszystkie robione z ręki. Godzina 2200.
robocop45 - Pią 31 Lip, 2015
22
Untitled by Robert Gebauer, on Flickr
23
Untitled by Robert Gebauer, on Flickr
witkot - Pią 31 Lip, 2015
robocop45--To szara połówka daje taki zafarb nieba
Wieczorne schodzenie w dół jest tam niebezpieczne
Pozdrawiam
robocop45 - Sob 01 Sie, 2015
Nie, stwierdzilem ze szare niebo będzie nudno wyglądać i pobawiłem sie w LR, jedyne co tam niebezpiecznego jest to straszące nocą zające
komor - Sob 01 Sie, 2015
A gdzie jest to „tam”?
robocop45 - Sob 01 Sie, 2015
https://pl.wikipedia.org/wiki/Ha%C5%82da_w_Rydu%C5%82towach
Madrian - Sob 29 Sie, 2015
Przy okazji sesji z "łysym", wyszła i taka okoliczność przyrody.
24. - Sony DSC HX400V + Statyw, Ustawienia ręczne. Przesłona 2.8 czas 30"
Ciemno było tak, że ekran wyświetlacza był czarny.
arietiss - Czw 15 Paź, 2015
25.
fatman - Sob 17 Paź, 2015
26.
Buchara (Uzbekistan). Centrum starego miasta. Wczoraj wieczorem.
Dolby - Sob 17 Paź, 2015
27
T.B. - Sob 17 Paź, 2015
26. - dobry moment się trafił z tą młodą parą. Oprócz tego, że budowla jest dla nas niezwykła.
krikus - Sob 17 Paź, 2015
28
[ Dodano: Sob 14 Lis, 2015 19:58 ]
29
kudlatypawelek - Sob 19 Gru, 2015 Temat postu: 30 30
T.B. - Sob 19 Gru, 2015
O! Stary Marych jak żywy
kudlatypawelek - Sob 19 Gru, 2015
To dobrze, czy źle?
T.B. - Sob 19 Gru, 2015
Jasne, że dobrze. Stołeczne Miasto Poznań bez Starego Marycha, to jak baba bez ... czegoś tam
multics - Nie 27 Gru, 2015
35
industrial by Michal Ziembicki, on Flickr
|
|