|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - młody fotoamator a lustrzanka. Nikon\Sony Pomocy.
deamianpl - Pon 12 Maj, 2008 Temat postu: młody fotoamator a lustrzanka. Nikon\Sony Pomocy. Jestem tu nowy, więc najpierw się przywitam.
Drodzy i bardziej doswiadczeni forumowicze, prosze o rade !
Mam w sobie troche zaciecia i ochoty do fotografowania, mam mozliwosc otrzymania aparatu do 1700zł.
Zastanawiałem się nad
Sony Alpha 200 + obiektyw 18-70 mm (kit)
Nikon D40 + nikkor 18-55 (kit)
Wcześniej bawiłem się głównie "małpkami", w których wystarczyło nacisnąć przycisk , nie posiadam więc dogłębnej, ani nawet jakiejkolwiek wiedzy z zakresu fotografowania lustrzankowego.
Ciągnie mnie do tego, ale nie wiem od czego zacząć, który aparat jest lepszy ? Czytałem, że w testach lepiej wypada Alpha, ale z obiektywów lepiej ten Nikkor.
Jak to jest ? co wybrać ? mam zamiar poduczyć się troche i zgłębiać świat fotografii.
A może zwykły aparat cyfrowy wyższej klasy w podobnym przedziale cenowym ? jak myślicie ?
Chyba wolałbym jednak lustrzanke.
Powtarzam pytanie:
Alpha 200 + 18-70mm \ Nikon D40 + Nikkor 18-55
Który z aparatów wraz z obiektywem (bo to zestaw pudełkowy) jest lepszy ?
Prosze o rade.
Pozdrawiam Damian
A może jakiś inny aparacik ? Trzeba dodac, ze w najblizszym (rok, dwa) czasie, a wiec wtedy, kiedy bede sie uczyl fotografowania, NIE BEDE MIAL MOZLIWOSCI DOKUPIENIA INNEGO OBIEKTYWU.
(przepraszam za blad i zlamanie regulaminu. Jesli jest mozliwe, to prosze moderatora o przeniesienie tematu do odpowiedniego działu. Pierwszy krok, a taka wtopa, przepraszam )
mavierk - Pon 12 Maj, 2008
pudełkowy zestaw to wybrałbym.. ee... d40 + 18-55,
nie pudełkowy, d40 + 18-70,
nie pudełkowy II to d40 + 17-55/2.8 <- to najbardziej
deamianpl - Pon 12 Maj, 2008
Czyli D40 lepiej niz Alphe ? ;> zanotuje
Ile wyjdzie mnie ten niepudelkowy zestaw, ktory polecasz ? ;>
Widzialem na forum, ze ludzie polecaja, hmmm, Olympusy z serii E ?
P_M_ - Pon 12 Maj, 2008
deamianpl napisał/a: | Czyli D40 lepiej niz Alphe ? ;> zanotuje
Widzialem na forum, ze ludzie polecaja, hmmm, Olympusy z serii E ? |
Olympusy serii E sa fajne, ale do czasu, kiedy chcesz cos do nich dokupic.
Zestawy D40 + 18-70 byly chyba kiedys i w wersji pudelkowej. Teraz mozna kupic osobno. Jesli kupic uzywane, to koszt takiego zestawu wyniesie cie okolo 1300-1400pln.
k1caj_ns - Pon 12 Maj, 2008
W podobnej cenie możesz dostać canona 400D + kit 18-55 .Z moim 450 D ten obiektyw spisuje się całkiem nie źle jak na kit. To tak w ramach jakiejś odskoczni od Olków Soniaczów i Nikonów
P_M_ napisał/a: | deamianpl napisał/a: | Czyli D40 lepiej niz Alphe ? ;> zanotuje
Widzialem na forum, ze ludzie polecaja, hmmm, Olympusy z serii E ? |
Olympusy serii E sa fajne, ale do czasu, kiedy chcesz cos do nich dokupic.
Zestawy D40 + 18-70 byly chyba kiedys i w wersji pudelkowej. Teraz mozna kupic osobno. Jesli kupic uzywane, to koszt takiego zestawu wyniesie cie okolo 1300-1400pln. |
czy moglibyscie znaleźć mi w internecie taki obiektyw ? przypominam: jestem zielony.
Wielebny0 - Pon 12 Maj, 2008
W Twoim przypadku raczej chyba Sony. Sam mam Nikona d 80 i teoretycznie powinienem wskazać na Nikona, ale Ja raczej w twoim przypadku stawiałbym na alfę 200. Ma śrubokręt, czyszczenie matrycy i stabilizację obrazu. Kitowe szkła w zasadzie porównywalne. Później równie duża oferta szkieł wymiennych, tych ze sklepu i drugiej ręki. Ale zakup lustrzanki o ile jest w perspektywie zakup osprzętu to wybór systemu. Jeżeli patrzysz się już na następcę czy to d 40 czy to alfy 200 to poważnie się zastanów nad perspektywą czasową. wszak apetyt rośnie w miarę jedzenia.
Wielebny0 napisał/a: | W Twoim przypadku raczej chyba Sony. Sam mam Nikona d 80 i teoretycznie powinienem wskazać na Nikona, ale Ja raczej w twoim przypadku stawiałbym na alfę 200. Ma śrubokręt, czyszczenie matrycy i stabilizację obrazu. Kitowe szkła w zasadzie porównywalne. Później równie duża oferta szkieł wymiennych, tych ze sklepu i drugiej ręki. Ale zakup lustrzanki o ile jest w perspektywie zakup osprzętu to wybór systemu. Jeżeli patrzysz się już na następcę czy to d 40 czy to alfy 200 to poważnie się zastanów nad perspektywą czasową. wszak apetyt rośnie w miarę jedzenia. |
"Trzeba dodac, ze w najblizszym (rok, dwa) czasie, a wiec wtedy, kiedy bede sie uczyl fotografowania, NIE BEDE MIAL MOZLIWOSCI DOKUPIENIA INNEGO OBIEKTYWU. "
to koncowka mojego postu
-co to jest "srubokret (w alfie 200?)
Wujek_Pstrykacz - Pon 12 Maj, 2008
Sony odradzam stanowczo. Można się zrazić do fotografii albo nabyć złych nawyków. Polecam raczej Canona 400D. Chyba, że uda się jeszcze dozbierać troche kaski to 450D.
deamianpl - Wto 13 Maj, 2008
Pstrykacz napisał/a: | Sony odradzam stanowczo. Można się zrazić do fotografii albo nabyć złych nawyków. Polecam raczej Canona 400D. Chyba, że uda się jeszcze dozbierać troche kaski to 450D. |
Nie, nie, nie. "Dozbierywanie" odpada. Najtanszego canona 400d znalzlaem za prawie 1900zl... sporo...
MC - Wto 13 Maj, 2008
Pstrykacz, a powiedz mi jakich zlych nawykow mozna sie nabawic dzieki Sony
mnich - Wto 13 Maj, 2008
deamianpl napisał/a: | -co to jest "srubokret (w alfie 200?) |
To mechanizm pozwalający działać autofokusowi, z obiektywami nie posiadającymi własnego napędu do ustawiania ostrości.
Myślę, że warto na początek wziaść Nikona D40 z ob 18-55 i do kupić do tego, kartę pamięci, torbę/plecaczek, statyw i jakąś dobrą książke o fotografi cyfrowej.
MC - Wto 13 Maj, 2008
Mnich, a ja mysle, ze takie kupowanie "na poczatek" sie nie oplaca, bo w efekcie wychodzi drozej.
mnich - Wto 13 Maj, 2008
Masz do tego prawo MC
Równie dobrze kolega deamianpl mógłby kupić zaawansowany kompakt i nie będzie problemów z kupowaniem obiektywów.
MC - Wto 13 Maj, 2008
Zgadza sie, moglby kupic kompakt
Ale mysle, ze w systemie Nikona to w tej chwili minimum stanowi D60 lub uzywany D80.
mnich - Wto 13 Maj, 2008
Przypominam że ograniczeni jesteśmy kwotą 1700 pln a sam korpus i nawet kitowy obiektyw to nie wszystko. Trzeba pomyśleć o statywie- wszyscy wiemy jak bardz się przydaje- pokrowcu/torbie/ plecaku, no i dla kogoś zupełnie zielonego dobry poradnik o fotografi to będzie cenne źródło informacji.
k1caj_ns - Wto 13 Maj, 2008
Ja myślę że jeśli damianpl chce się uczyć fotografii to 200 zł na 400D przy zakupie na który chce wydać w okolicach 2000 zł zawsze znajdzie. Więc jeśli to kwestia 200 zł bo 400D z kitem można dostać za 1850 zł to chyba warto. Do tego karta 2 gb na początek i w 1900 się zmieścisz.
Zastanów się bo późniejsza wymiana sprzętu to po pierwsze kłopot ,a po drugie strata.
Wujek_Pstrykacz - Wto 13 Maj, 2008
deamianpl napisał/a: | Pstrykacz napisał/a: | Sony odradzam stanowczo. Można się zrazić do fotografii albo nabyć złych nawyków. Polecam raczej Canona 400D. Chyba, że uda się jeszcze dozbierać troche kaski to 450D. |
Nie, nie, nie. "Dozbierywanie" odpada. Najtanszego canona 400d znalzlaem za prawie 1900zl... sporo... |
Zakładając, że skorzystasz z promocji Canona to odzyskasz te 200 zł i zmieścisz się w 1700 złotych.
Jasio - Wto 13 Maj, 2008
Ja napisze tak
Jezeli chcesz zaszpanowac to kup sobie lustrzanke tylko lustrzanka jest drozsza i predzej niz myslisz bedziesz chcial dokupic obiektyw, mozesz zrazic sie do fotografii bo przy lustrzance trzeba cos juz umiec a piszesz ze jestes poczatkujacy i pierwsze zdjecia moga nie wyjsc
Kompakt jest tani nic nie trzeba dokupywac poza karta, lekki, wszedzie wezmiesz i zdjecia beda sie podobaly wiekszosci Twoich znajomych a nie beda sie podobaly tylko forumowiczom z fotograficznych portali
Musisz odpowiedziec sobie na pytanie ( a nikt tu nie zapytal) do jakiego formatu zdjecia bedziesz robil, bo przy malych formatach prawie nikt nie zauwazy roznicy czy to kompakt czy lustrzanka (poza forumowiczami ) i wogole jaki typ zdjec bedziesz robil.
Jezeli jednak priorytetem jest nauka fotografii to trzeba wybrac lustrzanke, bedzie to droga bolesna i kosztowna ale najwiecej mozna sie nauczyc.
A wybierajac lustrzanke bylbym za nikonem bo chyba ma lepszy kitowy obiektyw ale nie znam nikonow i tu raczej nie musisz sie moim zadaniem posilkowac.
k1caj_ns - Wto 13 Maj, 2008
Moim pierwszym aparatem jaki kupiłem była właśnie lustrzanka. Ciężko jest się nauczyć fotografować lustrzanką jeśli się jej niema. Ja zaryzykowałem , kupiłem i nie żałuję mimo że też mogłem kupić zaawansowany kompakt.
Jesli kolega chce na poważnie zająć się fotografią i swoją przygodę zacząć już teraz to ja myślę że tylko lustro. Jeśli ktoś się decyduje na studia fotograficzne tzn. że wiąże z tym swoją przyszłość a to chyba powinno być priorytetem.
Jasio napisał/a: | Ja napisze tak
Jezeli chcesz zaszpanowac to kup sobie lustrzanke
Musisz odpowiedziec sobie na pytanie ( a nikt tu nie zapytal) do jakiego formatu zdjecia bedziesz robil, bo przy malych formatach prawie nikt nie zauwazy roznicy czy to kompakt czy lustrzanka (poza forumowiczami ) i wogole jaki typ zdjec bedziesz robil.
Jezeli jednak priorytetem jest nauka fotografii to trzeba wybrac lustrzanke, bedzie to droga bolesna i kosztowna ale najwiecej mozna sie nauczyc.
|
Mam zamiar sie uczyc
Zdjecia maja sprawiac mi przyjemnosc, nie moim znajomym, a szpan nie ma tu zadnego znaczenia. Czy lustrzanka daje wieksze mozliwosci, niz kompakt ? Jesli tak, to wydaje mi sie, ze jestem zdecydowany na lustrzanke.
"jezeli chcesz zaszpanowac, to kup sobie lustrzanke" Nie, chce sie czegos nauczyc, pewnie powoli i krokowo, ale chce.
Do jakiego formatu ? zdjecia nie beda ogromne, mysle, ze raz na jakis czas A4 to max
Jakie zdjecia bede robil... Trudno mi okreslic
Typ zdjec... moge powiedziec ogolny ? nie mam ujednoliconych kregow tematycznych od pejzażowych, przez architekture, czy sceny nocne, nie wymagam wybitnej jakości.
Jeśli jednak myślałbym o zwykłym cyfraku, to co polecacie ?
(czy D40 to naprawde taka zabawka nie nadajaca sie do niczego?)
[ Dodano: Wto 13 Maj, 2008 12:47 ]
Pstrykacz napisał/a: | deamianpl napisał/a: | Pstrykacz napisał/a: | Sony odradzam stanowczo. Można się zrazić do fotografii albo nabyć złych nawyków. Polecam raczej Canona 400D. Chyba, że uda się jeszcze dozbierać troche kaski to 450D. |
Nie, nie, nie. "Dozbierywanie" odpada. Najtanszego canona 400d znalzlaem za prawie 1900zl... sporo... |
Zakładając, że skorzystasz z promocji Canona to odzyskasz te 200 zł i zmieścisz się w 1700 złotych. |
Jakiej promocji ? ;>
MC - Wto 13 Maj, 2008
Na przyklad tu: http://www.eltkom.pl/eos masz garsc informacji.
http://www.bluesklep.pl/g...ed58984005#menu
ale zwrot jest tylko, jesli kupie sam korpus, a nie zestaw, prawda ?
EOS 400D korpus 215zł zwrot części zapłaty
pozwole sobie powtorzyc: D40 jest az tak zabawkowy, ze do niczego sie nie nadaje ?
MC - Wto 13 Maj, 2008
Co do D40, to jest to normalny aparat. Tyle, ze nie jest konstrukcja najnowsza. Poza tym Nikon znacznie go okroil (np. brak napedu AF). Ale do robienia zdjec sie nadaje . Tyle, ze nie w kazdej sytuacji bedziesz z niego zadowolony. Moim zdaniem warto dodac kilka groszy i kupic D60, a najlepiej D80, nawet uzywany.
dziwne, tutaj pisza, ze ze zwrotem kasy:
http://www.eltkom.pl/towar,towid,1287
To jak to wreszcie jest ?
arietiss - Wto 13 Maj, 2008
Jeśli faktycznie chcesz sie pobawić fotografią to proponuję kupno Canona 400D. Jest wystarczający dla amatora, nawet zaawansowanego. W dodatku to niewątpliwie niezły aparat. Jego kolosalnym atutem jest cena! Za zestaw z kitem około 1900zł - zwrot z Canona 215zł. Ale tego zestawu z kitem nie proponuję. Lepiej samo body z eurogwarancją 1650zł -zwrot z Canona 215zł. Do tego oczywiście obiektyw i tu niestety przekraczamy budżet... Musisz sam przemysleć czy warto? Ja zapłaciłem za swojego 400D i Tamrona 17-50/2,8 troche ponad 3000zł, ale dostałem zwrot 215zł! Oczywiście ryzyko sprzętu sprowadzanego, bo jest tańszy, ale ja się nie przejechałem! Wszystko działa i to całkiem nieźle!
arietiss napisał/a: | Jeśli faktycznie chcesz sie pobawić fotografią to proponuję kupno Canona 400D. Jest wystarczający dla amatora, nawet zaawansowanego. W dodatku to niewątpliwie niezły aparat. Jego kolosalnym atutem jest cena! Za zestaw z kitem około 1900zł - zwrot z Canona 215zł. Ale tego zestawu z kitem nie proponuję. Lepiej samo body z eurogwarancją 1650zł -zwrot z Canona 215zł. Do tego oczywiście obiektyw i tu niestety przekraczamy budżet... Musisz sam przemysleć czy warto? Ja zapłaciłem za swojego 400D i Tamrona 17-50/2,8 troche ponad 3000zł, ale dostałem zwrot 215zł! Oczywiście ryzyko sprzętu sprowadzanego, bo jest tańszy, ale ja się nie przejechałem! Wszystko działa i to całkiem nieźle! |
Kupienie nawet kitowego zestawu zmusi mnie do picia wlasnych lez zamiast piwa\coca coli przez cale wakacje.
Czy aparat 400D z kitowym obiektywem jest WYRAZNIE lepszy od D40 z podstawowym szklem ?
MC - Wto 13 Maj, 2008
Moim zdaniem TAK. 400D to calkiem niezly aparacik, szczegolnie na poczatek.
deamianpl napisał/a: | Kupienie nawet kitowego zestawu zmusi mnie do picia wlasnych lez zamiast piwa\coca coli przez cale wakacje. |
Jeśli to przekracza Twoje możliwości finansowe, to zastanów się nad kompaktem. Obiektyw kitowy jest "kitowy", a i tak wkrótce zauważysz, że jest niewystarczający! Wtedy będziesz chciał poszerzyć zestaw, ale ten kit będzie Ci ciążył jak kula u nogi. Przy zestawie z Tamronem tez szybko zauważysz konieczność kolejnego szkła. Niestety to drogie hobby! Musisz być gotów poświęcić dla niego niejedne wakacje...
arietiss napisał/a: | deamianpl napisał/a: | Kupienie nawet kitowego zestawu zmusi mnie do picia wlasnych lez zamiast piwa\coca coli przez cale wakacje. |
Jeśli to przekracza Twoje możliwości finansowe, to zastanów się nad kompaktem. Obiektyw kitowy jest "kitowy", a i tak wkrótce zauważysz, że jest niewystarczający! Wtedy będziesz chciał poszerzyć zestaw, ale ten kit będzie Ci ciążył jak kula u nogi. Przy zestawie z Tamronem tez szybko zauważysz konieczność kolejnego szkła. Niestety to drogie hobby! Musisz być gotów poświęcić dla niego niejedne wakacje... |
rozumiem Czyli lustrzanki nie sa "do wszystkiego"
Jesli tak, to jaki lepszej klasy kompakt ? ;>
MC - Wto 13 Maj, 2008
Moze Canon S5? Ostatnio byl za 999zl...
Żebyś miał lustrzankę do wszystkiego potrzebujesz minimum 3 obiektywów i to dobrych. A i tak bedziesz chciał więcej...!
Z drugiej strony ta jakość zdjęć...! Tego nie da nawet najlepszy kompakt!
Decyzja należy do Ciebie! Powodzenia!
arietiss napisał/a: | Żebyś miał lustrzankę do wszystkiego potrzebujesz minimum 3 obiektywów i to dobrych. A i tak bedziesz chciał więcej...!
Z drugiej strony ta jakość zdjęć...! Tego nie da nawet najlepszy kompakt!
Decyzja należy do Ciebie! Powodzenia! |
beda interesowaly mnie glownie architektura i pejzaże
cos w tym stylu myśle:
http://www.digart.pl/praca/1793821/+++.html
czasem moze zdjecia nieba, albo cos takiego
http://www.digart.pl/praca/1809715/index.html
wydaje mi sie, ze nie beda to wymagajace kadry
Narzekacie na te aparaty, narzekacie, az mnie strach bierze ! D40\400D nie dadza sobie rady z takimi "zabawami ?" Nie bede potrzebowal zdjec makro, "sportowych" tez nie
Czy kitowy zestaw nie wystarczy do nauki i dla totalnego amatora ? w tych wszystkich zdjeciach podobaja mi sie kolory, zwlaszcza kolory, nie ostrosc, tylko kolory ! ;]
http://www.digart.pl/prac...wu_na_lace.html o, naprzyklad takie ! ;D
Jeśli tak, to bierz! Ale pamiętaj, że apetyt rośnie w miarę jedzenia...!
Ja jednak polecam Ci Tamrona, bo przynajmniej nie bedziesz go musiał już wymieniać. Pozostanie tylko z czasem rozbudowa systemu!
arietiss napisał/a: | Jeśli tak, to bierz! Ale pamiętaj, że apetyt rośnie w miarę jedzenia...!
Ja jednak polecam Ci Tamrona, bo przynajmniej nie bedziesz go musiał już wymieniać. Pozostanie tylko z czasem rozbudowa systemu! |
Czytalem, ze ktos znalazl w necie jakies poradniki dla mlodych fotografow, znacie moze jakies linki ? ;>
Jedno pytanie techniczne, ktos mi kiedys powiedzial, ze nie wolno kierowac aparatu prosto w zrodlo silnego swiatla, bo mozna go w ten sposob uszkodzic. To prawda ?
OHOHO, widze, ze nawet pomoce fotograficzne maja swoja cene:
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=5777
Lepiej nie ryzykować!
Ale chyba nie bedziesz robił zdjęć słońca...?
[ Dodano: Wto 13 Maj, 2008 15:29 ]
Co do poradnika zerknij tutaj:
http://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?t=1890
arietiss napisał/a: | Lepiej nie ryzykować!
Ale chyba nie bedziesz robił zdjęć słońca...? |
a jak zachodzi ? ;> HA !
Czyli nie wiesz, czy to, co uslyszalem jest prawda... moze ktos inny zna odpowiedz na moje odrobine offtopowe pytanie ?
(wsrod aparatow, ktorym sie przygladam zostal D40 (+lampa+plecak\pokrowiec+ statyw + karta pamieci) i eos 400d. tylko, ze taki troche... goly
Może goły ale z pewnością lepszy i bardziej przyszłościowy!
MC - Wto 13 Maj, 2008
Zachod slonca albo wschod mozesz fotografowac bez obaw. Co do zdjecia w poludnie bylbym ostrozny
Mimo wszystko D40 bym sobie podarowal. To wlasnie on jest jakis taki goly
Silne światło może uszkodzić matrycę! W końcu to tylko pewien rodzaj fotoogniwa i przy dużym naświetleniu może się zwyczajnie przepalić.
Jasio - Wto 13 Maj, 2008
Ja jestem w tej dobrej sytuacji ze mam 2 propoponowanych tu aparatow tzn Canona 400D i Canona S5. S5 biore na wakacje nie biore wtedy lustrzanki (ona tylko zawadza i jest za ciezka), zdjecia maja ladne kolory i czasami robie z nich powiekszenia 30x40 cm wtedy widac roznice miedzy tymi robionymi lustrzanka, ale to w koncu aparat wakacyjny.
Do Canona 400D mam 4 obiektywy i rozgladam sie za 5 taki jest urok lustrzanki przede wszystkim brakuje tu dobrego kita szerokokatnego, ten z aparatem jest do niczego, strasznie nieostry i mozna sie zalamac.
Na plenery biore 3 aparaty tzn jeszcze KoniceMinolte A2 to bardzo dobry aparat i dorownuje moim zdaniem Canonowi 400D (robie nimi powiekszenia 30x45cm i jakosc obu jest dobra) Prawda jest taka ze Canonem 400D zeby zrobic jako takie zdjecie trzeba miec ISO 400 i przyslone 8-11, a KM A2 ISO 64 i przyslone 4 a wtedy szumy sa porownywalne i jakosc zdjec podobna. Obiektywy do lustrzanek sa najlepsze optycznie przy przyslonie 8-11 a kompaktow przy przyslonie 4 ( i tak powinno sie je porownywac a nie oba przy ISO 100 wtedy lustrzanka wygrywa w przedbiegach)
Ze wzgledu na kase najlepsza zatem bylaby hybryda ale majac K2 nie ogladalem sie za innymi hybrydami i nie wiem ktora jest obecnie dobra (S5 to moim zdaniem kompakt a K2 hybryda i jakosc widac) Moze ktos inny tu podpowie jaka hybryde kupic.
Z tym ze dalej twierdze ze zeby sie czegos nauczyc lepsza jest lustrzanka.
edit:
A tak przy okazji nie myslicie ze lustrzanki to NIESAMOWICIE dobry interes dla firm ?
Nie czujecie tu podstepu firmy ?
Cena body jest nieduza zabija to hybrydy, a do lutrzanki trzeba dokupic obiektyw czesto znacznie drozszy niz body , a pozniej nastepny a pozniej jeszcze nastepny itd a jak sie ma obiektywy to jakiej firmy kupi sie nastepne body ? Kolo sie zamyka klient wydaje duze pieniadze a firma sie cieszy. Zadnej firmie nie oplaca sie produkowac hybrydy, klient kupi i zapomni o firmie i nastepnych zakupach przynajmniej na kilka lat, a firma splajtuje, Za duzy tu interes fiirm za duze pieniadze zebym nie czul ze cos jest nie tak
Jasio napisał/a: | Ja jestem w tej dobrej sytuacji ze mam 2 propoponowanych tu aparatow tzn Canona 400D i Canona S5. S5 biore na wakacje nie biore wtedy lustrzanki (ona tylko zawadza i jest za ciezka), zdjecia maja ladne kolory i czasami robie z nich powiekszenia 30x40 cm wtedy widac roznice miedzy tymi robionymi lustrzanka, ale to w koncu aparat wakacyjny.
Do Canona 400D mam 4 obiektywy i rozgladam sie za 5 taki jest urok lustrzanki przede wszystkim brakuje tu dobrego kita szerokokatnego, ten z aparatem jest do niczego, strasznie nieostry i mozna sie zalamac.
Na plenery biore 3 aparaty tzn jeszcze KoniceMinolte A2 to bardzo dobry aparat i dorownuje moim zdaniem Canonowi 400D (robie nimi powiekszenia 30x45cm i jakosc obu jest dobra) Prawda jest taka ze Canonem 400D zeby zrobic jako takie zdjecie trzeba miec ISO 400 i przyslone 8-11, a KM A2 ISO 64 i przyslone 4 a wtedy szumy sa porownywalne i jakosc zdjec podobna. Obiektywy do lustrzanek sa najlepsze optycznie przy przyslonie 8-11 a kompaktow przy przyslonie 4 ( i tak powinno sie je porownywac a nie oba przy ISO 100 wtedy lustrzanka wygrywa w przedbiegach)
Ze wzgledu na kase najlepsza zatem bylaby hybryda ale majac K2 nie ogladalem sie za innymi hybrydami i nie wiem ktora jest obecnie dobra (S5 to moim zdaniem kompakt a K2 hybryda i jakosc widac) Moze ktos inny tu podpowie jaka hybryde kupic.
Z tym ze dalej twierdze ze zeby sie czegos nauczyc lepsza jest lustrzanka.
edit:
A tak przy okazji nie myslicie ze lustrzanki to NIESAMOWICIE dobry interes dla firm ?
Nie czujecie tu podstepu firmy ?
Cena body jest nieduza zabija to hybrydy, a do lutrzanki trzeba dokupic obiektyw czesto znacznie drozszy niz body , a pozniej nastepny a pozniej jeszcze nastepny itd a jak sie ma obiektywy to jakiej firmy kupi sie nastepne body ? Kolo sie zamyka klient wydaje duze pieniadze a firma sie cieszy. Zadnej firmie nie oplaca sie produkowac hybrydy, klient kupi i zapomni o firmie i nastepnych zakupach przynajmniej na kilka lat, a firma splajtuje, Za duzy tu interes fiirm za duze pieniadze zebym nie czul ze cos jest nie tak |
No i kolega mnie znowu wystraszyl... eeeh ! czy kitowy obiektyw wystarczy na jakis czas dla poczatkujacego ?
Monastor - Wto 13 Maj, 2008
deamianpl, to zależy co będziesz robił. Mnie wystarczał do wakacyjnej fotografii, choć raz w ciągu wyjazdu pożałowałem, że nie mam teleobiektywu... ale to był specyficzny kadr, księżyc wschodzący nad odległym szczytem góry.
Tak to wyglądało:
http://fc08.deviantart.co...by_Monastor.jpg
To jest crop ze zdjęcia zrobionego obiektywem o ogniskowej 70 mm (112 w ekwiwalencie)
Fakt, że żal był mniejszy po tym jak zobaczyłem analogiczne zdjęcie (ta sama sytuacja, aparat obok) zrobione kompaktem przy ogniskowej 72mm (432 w ekwiwalencie)
http://fc01.deviantart.co..._by_Dabek92.jpg
W publikacji internetowej różnicy wielkiej nie ma, a zdjęcie z lustra jest tylko bardzo małym wycinkiem kadru. Jakość jest ogólnie o wiele lepsza. Niestety dużego wydruku z mojego zdjęcia nie zrobię, po prostu brakło milimetrów.
Niemniej takie sytuacje są dość rzadkie i lustrznka zwracała mi to z nawiązką w chwilach, kiedy potrzeba było szerokiego kąta, albo przy zdjęciach nocnych.
Jeśli unikasz takich detali, czy fotografii ptaków/zwierząt, lustrzanka z obiektywem o podstawowym zakresie ogniskowych starczy na całkiem długo.
Wielebny0 - Wto 13 Maj, 2008
Dyskusja się rozwija!. O czym jest w tej chwila tracę wątek. A miał to być wybór pomiedzy dwoma aparatami. Podejdź do sklepu weź i jeden i drugi aparat do ręki i zakup ten który Ci bardziej leży. Nie sugerował bym sie opiniami. Przesiadka na lustro to po kompakcie coś co trudno nazwać. Nie przejmój się opiniami że alfa to beee... możliwości obu tych aparatów są w miarę porównywalne, moim zdaniem oczywiście. A Canon 400 D? też dobry wybór, tyle tylko że wszystko jest osobiste. Mnie na przykład kolorystyka fotek z Canona "nie pasi" ale każdy ma swoje zdanie. Za alfą także przemawia szeroka gama obiektywów "kitowych" Choć Nikon tutaj pola nie oddaje, z Canonem jest gorzej, wybór mniejszy a i jakość "kitów" jest .. taka jaka jest...
MC - Sro 14 Maj, 2008
Wielebny, a mozesz mi wskazac te obiektywy kitowe do Alfy? Bo chyba o czyms nie wiem...
jaad75 - Sro 14 Maj, 2008
Jasio napisał/a: | JObiektywy do lustrzanek sa najlepsze optycznie przy przyslonie 8-11 a kompaktow przy przyslonie 4 |
Nie, nie są. Po prostu efekt dyfrakcji jest odczuwalny w przypadku gęsto upakowanych matryc kompaktów znacznie wcześniej i jakość powyżej f/4 spada bardzo szybko... W A2 już przy f/5.6 rozdzielczość jest ograniczona przez to zjawisko...
Jasio - Sro 14 Maj, 2008
jaad75
Hmm nie rozumiem jezeli dyfrakcja ogranicza jakosc obrazu powyzej przyslony 4 w A2 tzn ze obiektyw jest juz gorszy, wiec dlaczego piszesz ze obiektyw A2 przy przyslonie 4 nie jest najlepszy optycznie ? ( mniejsze przyslony tzn wiekszy otwor to znowu abberracje optyczne) Dla mnie oznacza to ze optymalna przyslona dla A2 jest 4, a GO wedlug np Ekspozycji bez tajemnic odpowiada przyslonie 16 dla lustrzanki, dla mnie wystarczy
To samo dotyczy lustrzanek najlepsza przyslona to 8-11, ponizej aberracje powyzej dyfrakcja. Jasne ze mozna jakies bardzo drogie i specjalistyczne obiektywy wykonac tak zeby mialy mniejsze aberracje ale to oznacza dodatkowe soczewki, powloki przeciwodblaskowe itp ( no i wiekszy rozmiar i ciezar obiektywu:) )
jaad75 - Sro 14 Maj, 2008
Jasio napisał/a: | jaad75
Hmm nie rozumiem jezeli dyfrakcja ogranicza jakosc obrazu powyzej przyslony 4 w A2 tzn ze obiektyw jest juz gorszy, wiec dlaczego piszesz ze obiektyw A2 przy przyslonie 4 nie jest najlepszy optycznie ? |
Bo to nie tyle kwestia jakości obiektywu, co wydajności układu obiektyw-matryca... Dyfrakcja jest związana z przejściem światła przez przysłonę, a ta jest raczej elementem mechanicznym, niż optycznym...
Jasio - Sro 14 Maj, 2008
Ok to juz rozumiem o co Ci chodzilo, o caly uklad obiektyw+matryca, tylko ze A2 jest aparatem zamknietym i ani obiektywu ani matrycy nie wymienie
To samo mam w S5 jak mam program P to aparat prawie nigdy nie schodzi z przyslony 4, woli zmienic ISO czy czas ale parzyslona jest jak zamurowana
Ale zeby nie bylo za duzo offtop to nie ma co sie bac S5, robi dobre zdjecia i filmy , bardzo dobre zdjecia mu wychodza przy silnym oswietleniu, gdy nie brakuje mu swiatla dlatego napisalem ze to wakacyjny aparat.
Wielebny0 - Sro 14 Maj, 2008
Kolego jak pisałem sam posiadam Nikona D80 więc na ten temat mogę coś powiedzieć na temat alfy, raczej nie, tyle tylko że widziałem alfę 200 z różnymi obiektywami kitowymi, w dość podobnej zasadniczo cenie. najpopularniejszy jest kit 17-70/chyba/ ale widziałem z kitem 18-105, i jeszcze chyba coś /droższe zdaje się/ 18-200, oprócz tego coś tam jeszcze było 18-50 no tego nie pamiętam, to Ty jako ten który "posługiwa się" tym sytemem. Po przejęciu KM przez Sony, to właśnie Sony "namieszało" na rynku lustrzanek foto.
MC - Sro 14 Maj, 2008
Chyba miales na mysli obiektyw 16-105? 18-200 z gory mozna sobie podarowac.
Z cala pewnoscia w ofercie Sony nie ma czegos takiego jak 18-50.
Poza tym jako kit wystepuje tylko 18-70, ewentualnie dodatkowo 75-300. Pozostale obiektywy nie sa dla tego aparatu kitem.
Wielebny0 - Sro 14 Maj, 2008
Jak pisałem nie bardzo wiem, bo nie używam tego systemu tylko Nikona, lecz zwróciło moją uwagę że wybór w szkłach dla alfy był wcale wcale, zwłaszcza w porównaniu z Canonem. Ale to moje prywatne zdanie
MM - Sro 14 Maj, 2008
Wielebny0 napisał/a: | Jak pisałem nie bardzo wiem, bo nie używam tego systemu tylko Nikona, lecz zwróciło moją uwagę że wybór w szkłach dla alfy był wcale wcale, zwłaszcza w porównaniu z Canonem. Ale to moje prywatne zdanie |
Mam rozumieć, że do Alfy jest więcej obiektywów niż do Canona? Lubię dowcipy, ale ten jest średnio trafiony.
k1caj_ns - Sro 14 Maj, 2008
Może kolega chciał napisać ,że do canona szkieł jest więcej tylko mu się pomieszało bo inaczej tego sobie niewytłumaczę
Wujek_Pstrykacz - Sro 14 Maj, 2008
Kolega sam się przyznał że nie ma pojęcia o Sony ale jednak się w temacie wypowiada. I dlatego pisze bzdury, ale można mu to wybaczyć bo nie upiera się.
MC - Czw 15 Maj, 2008
Kolega napisal, ze do Sony widzial wiecej obiektywow. I tyle. Moze akurat byl jakis sklep w ktorym byla wieksza oferta Sony. Nie trzeba byc zlosliwym
Wielebny0 - Czw 15 Maj, 2008
z tego co wiem alfa nie ma jednego obiektywu kitowego ale więcej, stąd mój post, nikon ma 4 a canon chyba 1, chciałem być "w temacie" ot i wszystko...
mavierk - Czw 15 Maj, 2008
alfa ma dużo kitów:
18-70
16-105
16-80 <- ale mało kto go kupi, bo sie nie zna
18-200
nikkor też nie ma mało
18-55/VR / + 55-200/VR
18-70
18-135
18-200VR
ale canon nie odstaje
18-55/IS
17-85IS
i pewnie zgubiłem kilkanaście jeszcze Chociażby biorąc pod uwagę te zaczynające się od 24 i 28
rysiu - Czw 15 Maj, 2008
CZ 16 - 80: ja bym kupił ale kasa się skończyła
MC - Czw 15 Maj, 2008
rysiu napisał/a: | CZ 16 - 80: ja bym kupił ale kasa się skończyła |
Znam ten bol. Mi sie jakos udalo uciulac, ale warto bylo
rysiu - Czw 15 Maj, 2008
Wiem że warto, bo kit to mydło. Ale ja raczej na sigmę/tamrona zmienię (choć jeszcze nie teraz).
MC - Pią 16 Maj, 2008
Bez przesady. Za mniej niz 200zl to nie jest az taki zly obiektyw.
RB - Pią 16 Maj, 2008
MC napisał/a: | Bez przesady. Za mniej niz 200zl to nie jest az taki zly obiektyw. |
Tak, ale abstrahujac od ceny to jest naprawdę zły obiektyw
Z tym, że dużą częśc uzytkowników a350 nigdy tego nie zauwazy
rysiu - Pią 16 Maj, 2008
Wiem, za tą cenę nie jest zły, ale chciałoby się lepszy - lepszy czyli również droższy, ale skoro droższy to niestety jeszcze nie teraz.
kamfil06 - Sob 17 Maj, 2008
jeżeli kolega dalej myśli o kompakcie,
to może byłoby miło powitać hybryde w domu???
jakiś FUJI
Monastor - Nie 18 Maj, 2008
Cytat: | Dyskusja się rozwija!. O czym jest w tej chwila tracę wątek. A miał to być wybór pomiedzy dwoma aparatami.
|
Wielebny0, przepraszamy, następnym razem nie pomożemy koledze dopóki nie założy nowego wątku. Następnie moderatorzy umieszczą na forum wątek 'pomagamy koledze X' ze spisem treści (odsyłaczami do wszystkich wątków, w których osoba ta znajdzie szukane informacje). Nie wiem w ogóle po co niektórzy starają się dowiedzieć czego kolega dokładniej oczekuje, czy to coś pomoże w wyborze aparatu?
Porządny wątek powinien być zamkniętą dla komentarzy ankietą. Każdy klika na aparat, który jest lepszy i tyle.
Jeśli chodzi o Canona, jakość starszych kitów była marna, nowy kit sprawdza się nieco lepiej, ale i tak nie jest jakoś rewelacyjnie... podobnie jak każdego innego obiektywu kitowego u któregokolwiek z producentów.
Widzę, że mówimy tutaj też o 'kitach' za parę tysięcy złotych (sony 16-80). Za taką cenę można mieć niejedno szkiełko, w każdym systemie, w niemal każdym zakresie ogniskowych. Między innymi wspólnego dla wszystkich Tamrona 17-50 F/2.8 (światło!)
Za 3000 zł można dostać obiektyw Canon EF-S 17-55mm f/2.8 IS USM... pytanie czy za tą cenę to już taki znowu kit.
Jeśli natomiast kwestią decydującą jest dołączanie obiektywów w zestawie do body to dochodzą jezscze ze 2 L-ki, które występowały w zestawach z 5D
mavierk - Nie 18 Maj, 2008
Monastor napisał/a: | Jeśli natomiast kwestią decydującą jest dołączanie obiektywów w zestawie do body to dochodzą jezscze ze 2 L-ki, które występowały w zestawach z 5D | Sory za oftopa, ale pewien jestem, że 24-105IS a jaka była druga? 24-70?
A co do 17-55/2.8IS -> jak kupować to porządnie i bez późniejszych problemów (pomijając stwierdzenia 'a mi wystarczy' blablabla)
Monastor - Pon 19 Maj, 2008
mavierk, zdaje się, że tak, 24-70 F/2.8
Przynajmniej
Cytat: |
A co do 17-55/2.8IS -> jak kupować to porządnie i bez późniejszych problemów (pomijając stwierdzenia 'a mi wystarczy' blablabla) |
I tu docieramy do sedna sprawy. Jak kupować porządnie to dać sobie spokój z kitami bo licytowanie się obiektywami za 200 zł jest raczej marnym pomysłem. I tak źle, i tak niedobrze, a jak komuś starczy któryś z nich, to nie zauważy różnicy kiedy da mu się inny.
Bez obrazy oczywiście. Po prostu nie każdy patrzy na cropy 1:1
Jeśli ktoś publikuje zdjęcia w małym formacie w internecie, albo wywołuje je w typowych formatach albumowych to nie potrzebuje świetnej szklarni. Jedyną zauważalną różnicą może być lepsze światło w obiektywie wyższej klasy.
marusia - Pią 23 Maj, 2008
Witam
Jestem nowy na tym forum i tak jak Deamianpl mam podobny dylemat. Tylko budżet mniejszy -1500 PLN. Ma to być pierwsza lustrzanka dla amatora. Oprócz zdjęć "u cioci na imieninach" mam zamiar pstrykać też bardziej ambitne foty. Moje preferencje to pejzarze ,również nocne ,zdjecia makro ,a także w ruchu. Z racji ograniczonego budżetu skłaniałbym się w stronę Nikona. Można go wyrwać za 1300 PLN z obiektywem. Ale czy jego obiektyw AF-S DX 18-55 mm bez VR da radę zrobić poprawne zdjęcie np. z jadącego po wybojach auta terenowego? Czy VR jest neprawdę skuteczne w takich sytuacjach?
Pozdrawiam i z góry dzięki za odpowiedż.
|
|