forum.optyczne.pl

Wolne tematy - Karuzela

heding - Wto 20 Maj, 2008
Temat postu: Karuzela
Chciałbym złożyć najserdeczniejsze wyrazy współczucia administratorowi, moderatorom i wszystkim udzielającym porad. Jestem na forum od jakichś 3 m-cy, moja przygoda z foto to przede wszystkim lustrzanki analogowe i sporadycznie ostatnio cyfrowe kompakty [przymierzam się do cyfrowego lustra].
Prawdę mówiąc mam już dość czytywania co rano "co mam kupić..., co mam wybrać..."itp itd...
Podziwiam Was, bo ja już nie miałbym siły pisac to samo, udowadniać wyższość lepszego światła nad większym zakresem, przekonywania do niekupowania lustra na imieniny do cioci, przekonywaniu o nieistnieniu obiektywów do wszystkiego...
Mam wrażenie, że nowi uczestnicy nie czytają wcześniejszych postów a jedynie retuszując temat chcą pokazać, że ich problem jest najważniejszy na świecie i wymaga natychmiastowej odpowiedzi i porady...
Podziwiam i tym bardziej szanuję...
Ale nie mam wyjścia..jutro rano pewnie znowu przeczytam, że dylemat kupna jest sprawą życia i śmierci... :wink:
Ale grunt to dobry humor...a ja go nie tracę i tego samego wszystkim życzę... :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

mnich - Wto 20 Maj, 2008

Właśnie. Przydała by sie opcja ignorowanie całych działów.

albo i marek :mrgreen:
MC - Wto 20 Maj, 2008

mnich napisał/a:
Właśnie. Przydała by sie opcja ignorowanie całych działów.

Zawsze po sprawdzeniu tego, co mnie interesuje klikam na "oznacz wszystkie posty jako przeczytane". I po problemie.

Wujek_Pstrykacz - Wto 20 Maj, 2008

A ja nie nadążam z czytaniem. Tyle użytkownicy postów piszą, że nie nadążam z czytaniem.
goltar - Wto 20 Maj, 2008

Pstrykacz napisał/a:
A ja nie nadążam z czytaniem. Tyle użytkownicy postów piszą, że nie nadążam z czytaniem.
Wy to macie fajnie, możecie kliknąć "oznacz wszystkie posty jako przeczytane", ja muszę wszystkie czytać ... :wink:
MC - Wto 20 Maj, 2008

Nie marudz goltar! Zgodziles sie byc "czerwonym" to jakies szykany byc musza!

Nie marudzę :razz: mogę czytać wszystko za te kilka dodatkowych przycisków które widzę, a których u Was nie ma (np. "usuń post") :twisted:

goltar napisał/a:
ja muszę wszystkie czytać ...

i tak na wszystko nie odpowiadasz, kto Cię tam wie co tam klikasz :mrgreen:

heding napisał/a:
i tak na wszystko nie odpowiadasz, kto Cię tam wie co tam klikasz
Zawsze możesz sprawdzić :) , napisz coś nie tak, a się przekonasz czy czytam :wink:
MC - Wto 20 Maj, 2008

goltar napisał/a:
Zawsze możesz sprawdzić :) , napisz coś nie tak, a się przekonasz czy czytam :wink:

Prawie jak u Orwella w "Roku 1984" :razz:

No szczerze przyznam, że czasami kolega Moderator za bardzo ingeruje w posty. Już kiedyś o tym wspominałem.

Pstrykacz napisał/a:
No szczerze przyznam, że czasami kolega Moderator za bardzo ingeruje w posty. Już kiedyś o tym wspominałem.
Od tego czasu staram się powstrzymywać :)

Dzięki. Mnie tu już na tym forum obrażano, teraz znowu jakiś wyznawca Sony obraża mnie(nas) nazywając postkomunistycznymi wyznawcami. Fe.
MC - Wto 20 Maj, 2008

To ja chyba jestem jakas V Kolumna w systemie S, bo nie jestem fanatykiem :wink:

Moge napisać że Sony to badziew(choć nie napisze bo obiecałem koledze MC), ale nigdy nie napisze że użytkownicy Sony to badziewiarze bo obraziłbym całkiem sporą grupkę użytkowników tego systemu, a tak nie wolno. To co powyzej napisałem to tylko przykład. więc żądajmy od siebie i innych powstrzymania się od komentowania osób, a nie sprzętu.
mnich - Wto 20 Maj, 2008

Pstrykacz napisał/a:
teraz znowu jakiś wyznawca Sony obraża mnie(nas) nazywając postkomunistycznymi wyznawcami.

który, gdzie, jak? Napisz mu aby pokazał swoje fotki :P :D to zawsze działa :)

sławek_38 - Wto 20 Maj, 2008

Wracając do Goltara 1 mój post też zretuszował! :evil: (ale słusznie :wink: )

mi też cuś przeinaczył ale puszczam w niepamięć :wink: zresztą to miała być laurka dla moderatorów i innych a nie książka skarg i zażaleń :wink:
mnich - Wto 20 Maj, 2008

Zostawcie moda w spokoju. Wszystko jest winą leniwych użytkowników którym nie chce się poszukać informacji/postów na dany temat. No i nie czytają Regulaminu !
sławek_38 - Wto 20 Maj, 2008

A co do karuzeli to sam zauważyłem powtarzające się tematy na forum od początku....Ale jest to chyba nie do uniknięcia, natomiast popieram tworzenie fajnych wątków jak kwiaty, portrety, pejzarze, wiosenne, letnie itp. Ale przede wszystkim muszę tu osobiście zaznaczyć, że na forum NIE MA chamstwa (przynajmniej tam gdzie ja czytam).

[quote="Pstrykacz"]bo obraziłbym całkiem sporą grupkę użytkowników tego systemu, a tak nie wolno[quote="Pstrykacz"]

i podziwiam cierpliwośc takich jak Pstrykacz czy MM

[ Dodano: Wto 20 Maj, 2008 21:25 ]
Ale tworzenie nowych postów o podobnych tematach trochę rozumię. Kto logiczny przeczyta od A do Z dywagacje na temat canona 70-200 L a 70-300 IS? toż to pół dnia czytania,

k1caj_ns - Wto 20 Maj, 2008

Ja też podziwiam ich cierpliwość bo wiem ,że sam jako nowy user czasami mogę być denerwujący :razz:

Odnośnie chamstwa na forum to ja uważam ,że takich użytkowników powinno się banować jak na większości forach na których jestem zarejestrowany i tyle.Niby każdy może założyć nowe konto i robić to samo ale na to też jest sposób. Nie wiem czy rejestrując się na forum.optyczne.pl trzeba podawać maila i potwierdzać rejestracje właśnie na poczcie ale takie coś utrudnia zakładanie kont przez użytkowników chcących tylko obrażać innych.( Wiąże się z przymusem zakładania nowego maila ponieważ na jednym mailu nie można kilku kont zakładać.)

Jest to jakieś rozwiązanie i myślę że na chamstwo nie można być obojętnym. Sam Pstrykacz w jednym z moich pierwszych tematów powiedział o jednym użytkowniku że to taka maskotka forum. Jak widzimy ta maskotka mimo ,że jest ignorowana to potrafi podnieść ciśnienie i obrazić bardzo dotkliwie.

Tak ,że ja apeluję do moderatorów o jakieś rozwiązanie tej sprawy bo myślę że to w naszym wspólnym interesie jest.

mavierk - Wto 20 Maj, 2008

A może po prostu działy 'jaka cyfrówka' niech nie pojawiają się w nieczytanych, co? :)
k1caj_ns - Wto 20 Maj, 2008

mavierk napisał/a:

A może po prostu działy 'jaka cyfrówka' niech nie pojawiają się w nieczytanych, co?

No to by było takie troche nie sprawiedliwe bo nie którzy na prawdę potrafią docenić pomoc i dobrą radę. Jeśli tak będzie to spora część forumowiczów poprostu nie zareaguje na zapytania dotyczące wyboru szkła czy też aparatu.

komor - Sro 21 Maj, 2008

E tam, gadacie, zamiast wrzucić jakieś zdjęcie zgodne z tematem tematu :razz:

:lol:

mavierk - Sro 21 Maj, 2008

komor napisał/a:
E tam, gadacie, zamiast wrzucić jakieś zdjęcie zgodne z tematem tematu :razz:
Dobre to!! Zdjęcie ofkoz ;)
mnich - Sro 21 Maj, 2008

Biskupin? Sępolno?

Szczytnicki od strony Sępolna na 80% :)
jaad75 - Sro 21 Maj, 2008

Cytat:
E tam, gadacie, zamiast wrzucić jakieś zdjęcie zgodne z tematem tematu :razz:

Sie wszyscy z tymi zdjęciami rozbrykali, jakby to fotograficzne forum było conajmniej... :mrgreen:

jaad75 napisał/a:
Sie wszyscy z tymi zdjęciami rozbrykali, jakby to fotograficzne forum było conajmniej... :mrgreen:
Moim zdaniem tak powinno być - Widać, że nie tylko teoretyzujemy, ale również praktykujemy :)
jaad75 - Sro 21 Maj, 2008

A czy jak narzekam? Ale przez parę dni zobaczyłem więcej np. Twoich zdjęć, niż przez rok na CF... :smile:

nie wiedzieć czemu, ale nie znoszę dodawać zdjęć na cf - szukanie wątku, dodawanie wszystkiego na photobucket... to nie dla mnie :P
k1caj_ns - Sro 21 Maj, 2008

Forum się troszkę rozwija ale to chyba dobrze ,że nie ma tutaj schematów których się za wszelką cenę trzeba trzymać. Zresztą najlpiej o fotografii i o sprzęcie rozmawiać na podstawie przykładów :cool: a przy okazji można fajne fotki obejrzeć :lol:
komor - Sro 21 Maj, 2008

Żaden tam Szczytnicki – Sępolno, placyk zabaw między ul.Partyzantów a Kosynierów Gdyńskich. Facing north... yyyy... a może south? :D

Wszędzie we wrocku takie same place zabaw są... to jest bolączka :P
mnich - Sro 21 Maj, 2008

Ale nie wszęszie takie dachy koloru ceglanego i takie jasne fasady domów.
komor - Sro 21 Maj, 2008

Mnich, wracaj z tego urlopu, bo się dziś atmosfera na forum zrobiła i trzeba to wykorzystać i się spotkać w realu!!!!! Deszcz ładnie pada, akurat, żeby porobić sobie jakieś portrety z nerwowym bokeh, Mavierk już mi jeden obiecał! :) Może nawet będzie ostrzył ręką z obiektywem, za przeproszeniem, wsadzonym prosto w dziurę, bez przejściówki...
mnich - Sro 21 Maj, 2008

Wracam w pon rano do Wrocławia i mam jeszcze wolne do końca maja, dajcie tylko znać jak coś ustalicie...

[ Dodano: Sro Maj 21, 2008 14:21 ]
komor napisał/a:
portrety z nerwowym bokeh
nerwowy bokeh?
Może się fotografowi poprostu ręce trzęsą ?

To Wy coś ustalicie, ja mam koło zaliczeniowe z Laborek z chemii i mogę sobie pomarzyć o spacerku z takimi zaległościami :)
mnich - Sro 21 Maj, 2008

No tak w tym roku sesja znów zaskoczyła studentów... :) :)
Erais - Sob 07 Cze, 2008

Ja, nowicjusz pozwolę wtrącić swoje trzy grosze :smile: Szukając aparatu dla siebie trafiłem na to forum, do tej pory omijałem tego typu "imprezy". Co gdzieś wlazłem, to odpychało mnie np. wywyższanie się tych z lustrzankami i docinki tym z hybrydami, już nie mówiąc, o wszelkich przejawach chamstwa, a tutaj proszę, ładnie, składnie, rubryczki, tematy, spokój, cisza. Siedzę sobie, piszę o Nikonie, nikt mi nie ubliża. Jest to dla mnie frajda i odpoczynek po pracy, czytając też różne tematy odświeżam swoją wiedzę o fotografii, co rzutuje na lepszą jakość moich zdjęć, sporo też dowiaduję się o nowinkach technicznych. Po ilości poczty widzę, że ludzie są zainteresowani tematem Nikona i fajnie, że mogę komuś w czymś pomóc. Zdarza się, że ktoś jeszcze raz porusza podany poprzednio wątek np. tak było z szumami w Nikonie, czy też głośną pracą silniczka przy wysuwaniu obiektywu, no trudno piszę jeszcze raz to samo, nie każdemu chce się widocznie cofnąć o stronę. Moim zdaniem wszystko jest w jak najlepszym porządku, zgodnie z powiedzeniem:"Kto pyta nie błądzi" Od tego chyba jest forum, by pytać, dostawać odpowiedzi i prowadzić dyskusje :mrgreen: A przy okazji: Wpisując się na forum wypisałem z rozpędu całe imię i nazwisko- da się coś zrobić by zostało samo "Erais"?- Tak jakoś dziwnie i poważnie z tym wyglądam, gdy dookoła same nicki :smile:
mavierk - Nie 08 Cze, 2008

Michał Żabiński, problem polega na tym, że 90% z z nas i tak skończy na czymś pokroju 5d, oczywiście jeśli nie chce sie rozwijać dalej :]
Jesienny - Nie 08 Cze, 2008

Tylko trzeba będzie wymyślać kolejne wymówki dla naszych lepszych połówek - dlaczego ten nowy obiektyw za 10 000 jest po prostu niezbędny ;)
Erais - Nie 08 Cze, 2008

:lol: Ja mam dobrze- żona też lubi fotografować :smile: Choć i to w przyszłości może być kłopotliwe- aparatu co prawda jeszcze sobie z rąk nie wydzieramy, ale komputery już mamy dwa :lol:
goltar - Nie 08 Cze, 2008

Cytat:
A przy okazji: Wpisując się na forum wypisałem z rozpędu całe imię i nazwisko- da się coś zrobić by zostało samo "Erais"?
Proszę bardzo :)
Erais - Nie 08 Cze, 2008

Od razu lepiej :grin: Dzięki piękne :grin:
mk - Czw 12 Cze, 2008

komor napisał/a:
E tam, gadacie, zamiast wrzucić jakieś zdjęcie zgodne z tematem tematu :razz:

Obrazek

:lol:

Zdjęcie super,dziewczynka urocza ,dobry i pewny pomysł na pokazanie ruchu.
Ale szkoda że musi byc ale.Prawy dolny róg.
Pozdrawiam mk

krzysiek - Czw 12 Cze, 2008

Przeglądam sobie dziś to nasze forum (szef ciągle marudzi, że się nie udzielam;-) ) i kiedy natknąłem się na zdjęcie komora, to przypomniała mi się moja historia...

Jakieś dwa miesiące temu chciałem zrobić analogiczne zdjęcie ale pełnoletniej modelce. Znaleźć taką, która nie potrzebuje zjeść opakowania awiomarinu, żeby móc się kręcić na karuzeli, to wcale nie łatwa sprawa... Ponieważ ja nie często odwiedzam place zabaw na których są karuzele, więc poszliśmy w ciemno na jeden taki, gdzie wydawało mi się, że karuzela mała, to mała, ale jest.... No i była. Ale zamiast kręcić, gibała się na boki....;/

No i smutno mi się zrobiło z dwóch powodów. Pierwszy jest oczywisty, bo ze zdjęcia wyszła kupa - jak mawiają prości ludzie. Drugi, to ze względu na dzieciaki, bo w jakim świecie przyszło im żyć, kiedy karuzele nie są karuzelami...

Erais - Czw 12 Cze, 2008

... hmmm... No i gdzie przede wszystkim te place zabaw... Pamiętam gdzie prowadzała mnie mama: jeden olbrzymi plac zabaw- w tej chwili stoi tam Bank; dalej: przepiękne ścieżki rowerowe ze znakami drogowymi, przejściami dla pieszych, placem zabaw- z rozwalonego asfaltu wyrasta chwast, o znakach drogowych to nawet nikt nie pamięta że były, tam gzie stały drewniane rzeźby, huśtawki, mostki- tylko trawnik, a połowę wyłożyli kostką i ustawili pomnik Kardynała Wyszyńskiego. W innym miejscu Konina między blokami stał olbrzymi okręt z drewna, coś jak żaglowiec, chyba dwa poziomy w nim były do zabawy- dziś kawał piachu z piaskownicą po środku... aż coś serce ściska :cry: ...
A zdjęcie super :razz: Narożnika się nie czepiam, bo wyobrażam sobie ile tych zdjęć trzeba było natrzaskać, by uzyskać jedno dobre :razz: