|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - SONY A300 18-70 KIT CZY PENTAX K10D 18-55
lukas1 - Sro 28 Maj, 2008 Temat postu: SONY A300 18-70 KIT CZY PENTAX K10D 18-55 WITAM WSZYSTKICH UZYTKOWNIKOW I PROEZE O POMOC W WYBORZE POMIEDZY TYMI DWOMA NO CHYBA ZE COS LEPSZEGO W TEJ CENIE- JEST TO PRZESIADKA Z KOMPAKTU.
PLEASE HELP MEEE!!!
MM - Sro 28 Maj, 2008
Oczywiście, że lepszy jest Pentax. Na przyszłość proszę używać normalnej wielkości czcionki a nie tylko WIELKICH liter i mniej wykrzykników. Takie są zasady tzw. nietykiety a których stosowanie zaleca nasz regulamin.
Ostegolectric - Sro 28 Maj, 2008
mozesz sie rozglądnąc za nikonem d80 - powinien byc e podobnej cenie. a tak wogole to co ty chcesz z tym lustrem robic? i ile masz kasy na sprzet?
lukas1 - Czw 29 Maj, 2008
sorki za wielkie litery, ale chcialem aby ktos szybko mi odpisal i zebym byl bardziej widoczny
chce zamienic dotyczczasowy kompakt poniewaz duzo podrozuje i zawsze pozniej zaluje ze nie mialem lepszego aparatu, wiekszosc zdjec to zdjecia zabytkow i przyroda, nie zawsze makro.
zamieszam przeznaczyc od 2500 do 3200pln
krisv740 - Czw 29 Maj, 2008
nie zawsze lepszy aparat jest wyznacznikiem lepszego zdjęcia
MC - Czw 29 Maj, 2008
Netykiety
A co do meritum, to do Twoich zastosowan dobrych bedzie wiele aparatow. Proponuje, abys poszedl do sklepu typu MM i sprawdzil co lepiej w rece lezy.
A jezeli o dobor obiektywu do -200 -300 to jak wyglada z dostepem oraz cenami do sonego i pentaxa, apropo Canona slyszalem "nie kupuj"
Wiem ze tego jest tyle ze przy wyborze glowa puchnie.
rafalg - Czw 29 Maj, 2008
lukas1 napisał/a: | A jezeli o dobor obiektywu do -200 -300 to jak wyglada z dostepem oraz cenami do sonego i pentaxa, apropo Canona slyszalem "nie kupuj"
Wiem ze tego jest tyle ze przy wyborze glowa puchnie. |
Tego "nie kupuj" to słyszałeś od jakiegoś super znawcy. Szkła Sony są drogie, chyba że będziesz brał coś pod Sony innych producentów. Co do wcześniejszego posta odnośnie wyboru to zdecydowanie Pentax będzie lepszy. Z Sony to jedyny sensowny model jaki można kupić to A700. Pentax ma dość marny wybór obiektywów. Wracając do Canona to właśnie ten producent ma naprawdę duży wybór szkieł w róznych klasach cenowych, podobnie jest w Nikonie. Zastanów się jescze nad tymi dwoma firmami, a jeśli je odrzucisz to bierz Pentaxa.
Wujek_Pstrykacz - Czw 29 Maj, 2008
Pentax K10 to o wiele wyższa klasa aparatu niż Sony A300. Dlatego wybór powinien być oczywisty.
Ostegolectric - Czw 29 Maj, 2008
Ciekawe w jakim skepie mówią "nie kupuj" gdy patrzysz na canona i ciekawe jakie podają argumenty? ja na przyklad w jednym sklepie usłyszałem żeby nie brać canonów bo maja okropne matryce CMOS które szumią jak wściekłe przy dłuższych czasach ekspozycji
rafalg - Czw 29 Maj, 2008
Ostegolectric napisał/a: | Ciekawe w jakim skepie mówią "nie kupuj" gdy patrzysz na canona i ciekawe jakie podają argumenty? ja na przyklad w jednym sklepie usłyszałem żeby nie brać canonów bo maja okropne matryce CMOS które szumią jak wsiekłe przy dłuższych czasach ekspozycji |
Faktycznie zniechęcające, kurcze co ja kupiłem. Muszę zmienić spodnie na kalesony.
Oki teraz juz wiem wiecaj lecz " wybrac pomiedzy pentaxem k10d 18-55 i nikonem D60 + AF-S DX 18-135 mm . wydaje mi sie ze ten drugi nie posiada stabilizacji obrazu. cenowo sa bardzo podobne. wiec foto koledzy???
jaad75 - Czw 29 Maj, 2008
rafalg napisał/a: | Pentax ma dość marny wybór obiektywów |
Czyżby?
lukas1 napisał/a: | ki teraz juz wiem wiecaj lecz " wybrac pomiedzy pentaxem k10d 18-55 i nikonem D60 + AF-S DX 18-135 mm . wydaje mi sie ze ten drugi nie posiada stabilizacji obrazu. cenowo sa bardzo podobne. wiec foto koledzy??? |
W tym przypadku też zestawiłeś aparaty zupełnie różnych klas...
krisv740 - Czw 29 Maj, 2008
no to co?
stabilizacją nie robisz zdjęcia
zastanów się w jaki system chcesz wejść - tzn. jak bardzo w przyszłości będziesz chciał rozbudować szklarnię i inne elementy
nikon lepszy pod względem rozwoju (w polsce) pentax jako body góruje nad d60
stabilizacja-kup sobie obiektyw z VR i pozamiatane.
lukas1 - Pią 30 Maj, 2008
mysle ze skusze sie na nikona d60 18-55 vr moze dodatkowo z 55-200 tamron, a pozniej to zobaczymy, bedzie to moja pierwsza lustrzanka wiec dola amatora powinna byc wystarczajaca, jak juz sie dobrze obede to bede mogl sie czepiac szczegolow....
Paweł_G - Pią 30 Maj, 2008
Najgorszy możliwy wybór z powyższych. No może poza Sony...
Wujek_Pstrykacz - Pią 30 Maj, 2008
W tym przypadku tylko Pentax K10d. Jego cena nie jest wysoka a przewyższa Nikona D60 we wszystkich możliwych aspektach.
MC - Pią 30 Maj, 2008
Paweł_G, oczywiscie D60 jest lepsze niz A300? A konkretnie, poza logo firmy?
Zgadzam sie z Pstrykaczem, tylko Kadyszka.
arietiss - Pią 30 Maj, 2008
Kadyszka zdecydowanie! Koledzy dobrze radzą!
Paweł_G - Pią 30 Maj, 2008
MC napisał/a: | Paweł_G, oczywiscie D60 jest lepsze niz A300? A konkretnie, poza logo firmy?
Zgadzam sie z Pstrykaczem, tylko Kadyszka. |
Dokładnie - przewaga Nikona to również pasek na szyję z żółtymi napisami
MC - Pią 30 Maj, 2008
Paweł_G napisał/a: | również |
A oprocz paska?
krisv740 - Pią 30 Maj, 2008
ładne logo
a oprócz tego w porównaniu do d60 lepiej kupić pentax. wyższa kalsa "pojazdu"
jak nikon i myslisz o dalszym rozwoju to zaczynaj z wyższego konia d80
veenee - Pią 30 Maj, 2008
MC napisał/a: |
A oprocz paska? |
na obudowie nie ma napisow typu 10.2 Megapixels
MC - Pią 30 Maj, 2008
No fakt, argumenty przeciwko Sony sa "porazajace" jak to zwykl mowic pewien byly minister...
krisv740 - Pią 30 Maj, 2008
MC
wiesz co ? a ja coraz bardziej mam ochotę polecać wszystkim pytającym "co mam kupić" sony , pentax i olympusa.
przynajmniej reklama bęzie mnie wspierać
a tak powaznie to kontra w tym wątku w sotunku do S jest .............
nie wiem jak to nazwać
veenee - Sob 31 Maj, 2008
MC napisał/a: | No fakt, argumenty przeciwko Sony sa "porazajace" jak to zwykl mowic pewien byly minister... |
prawdziwe argumenty sa ogolnie znane i nie ma sensu ich po raz kolejny powtarzac.
troche krytyki z przymruzeniem oka jeszcze nikomu nie zaszkodzilo...
MC - Sob 31 Maj, 2008
veenee napisał/a: | prawdziwe argumenty sa ogolnie znane |
Tak samo jak i te przeciwko D60...
RB - Sob 31 Maj, 2008
veenee napisał/a: |
prawdziwe argumenty sa ogolnie znane i nie ma sensu ich po raz kolejny powtarzac. |
W takim razie nie ma sensu doradzać...
Do fotografii ogólnej dla zaczynacza a200 to bardzo miłe urządzenie. Praktycznie niczym się nie rózniące od podobnej klasy sprzętu innych firm.
Wujek_Pstrykacz - Sob 31 Maj, 2008
chyba A-fuj-200. A tak na poważnie to lepiej kupić nieco starszą konstrukcję typu Pentax K10D, Nikon D80 czy też Canon30D w cenie niewiele przekraczającej nowsze lustrzaneczki jak to mówią entry-level.
lukas1 - Sob 31 Maj, 2008
A jak wyglada z obiektywani do k10d( szerokokatny zoom, lub teleobiektyw zoom) jaka firma oprocz sigmy i tamrona- obie wydaja sie w podobnych przystepnych cenach, jak z ich jakoscia( chociaz na poczatku wydaje mi sie ze bedzie odpowiednia, jestem praktyczne zdecydowany na k10d po waszych wypowiedziach oraz meczeniu innych.....
RB - Sob 31 Maj, 2008
Pstrykacz napisał/a: | chyba A-fuj-200. |
Chyba nie.
Pstrykacz napisał/a: | A tak na poważnie to lepiej kupić nieco starszą konstrukcję typu Pentax K10D, Nikon D80 czy też Canon30D w cenie niewiele przekraczającej nowsze lustrzaneczki jak to mówią entry-level. |
A to juz zupełnie inna sprawa IMO racja.
Wujek_Pstrykacz - Sob 31 Maj, 2008
Można też do Pentaxa kupić coś z Tokiny.
MC napisał/a: | Tak samo jak i te przeciwko D60... |
pytales o te dotyczace Sony...
jak zwykle, nawet zartobliwa krytyka wywoluje nieco nerwowa reakcje.
RB - Sob 31 Maj, 2008
veenee napisał/a: |
jak zwykle, nawet zartobliwa krytyka wywoluje nieco nerwowa reakcje. |
Hint: moze konkretna krytyka by nie wywołała?
Monastor - Sob 31 Maj, 2008
Pstrykacz, czyli w większości przypadków aberracje w solidnym opakowaniu
Pentax ma dużo fajnych szkiełek, ale to głównie droższe konstrukcje. Zresztą obiektywy producentów niezależnych wcale nie są złe
RB napisał/a: | veenee napisał/a: |
jak zwykle, nawet zartobliwa krytyka wywoluje nieco nerwowa reakcje. |
Hint: moze konkretna krytyka by nie wywołała? |
wiem, wiem, o Sony mozna mowic albo dobrze albo wcale. Dlatego nie ma sensu wiecej tracic czasu.
Hint: odrobina dystansu i poczucia humoru ogolnie ludziom nie szkodzi, naprawde!
jaad75 - Sob 31 Maj, 2008
Pstrykacz napisał/a: | Można też do Pentaxa kupić coś z Tokiny. |
Niewiele i to raczej wyłacznie starsze obiektywy.
Monastor napisał/a: | Pentax ma dużo fajnych szkiełek, ale to głównie droższe konstrukcje. |
Kitowy DA18-55/3.5-5.6 II, DA16-45/4, albo DA50-200/4-5.6, czy DA55-300/4-5.8, do droższych szkieł nie należą, a ich jakość jest przyzwoita... Nawet megazoom DA18-250/3.5-6.3 nie jest taki zły, jak by się mogło wydawać...
RB - Sob 31 Maj, 2008
veenee napisał/a: | RB napisał/a: |
Hint: moze konkretna krytyka by nie wywołała? |
wiem, wiem, o Sony mozna mowic albo dobrze albo wcale. Dlatego nie ma sensu wiecej tracic czasu. |
Mało wiesz. Fakt, szkoda tracić...
veenee napisał/a: | Hint: odrobina dystansu i poczucia humoru ogolnie ludziom nie szkodzi, naprawde! |
nabierz dystansu, popieram
veenee - Nie 01 Cze, 2008
jak to milo spotkac kogos tak bezinteresownie milego
pozdrawiam!
RB - Nie 01 Cze, 2008
veenee napisał/a: | jak to milo spotkac kogos tak bezinteresownie milego
|
Merci. Czuje się doceniony.
Pozdrawiam
MC - Nie 01 Cze, 2008
Po tych obustronnych wymianach uprzejmosci, dobrze wiedziec, ze Kolega wybierze K10D, bo to fajny aparat jest...
lukas1 - Nie 01 Cze, 2008
no wlasnie na 95 procent bedzie to k10d, w pozostalych 5% znajduje sie nikon D80, blizniaczy pentaxowi Samsung gx10 oraz Canonier 450d, Wiec decyzja wciaz nie podjeta, wszystkie oprocz canona posiadaja matryce CCD, a nie CMOS. chociaz czytalem ze CMOSy sa lepsze od CCD dopiero w wyzszym przedziale cenowym, mam racje
jaad75 - Nie 01 Cze, 2008
Zależy, co uważasz za wyższy przedział cenowy. W naprawdę wysokim w ogóle nie stosuje się CMOS-ów...
Popularne CMOS-y są lepsze od popularnych CCD w długich czasach naświetlania, ze względu na mniejsze nagrzewanie. CMOS-y mają też wyższe szumy własne, ale łatwiej je wyeliminować już na poziomie odczytu matrycy.
dzieki, napisalem to co przeczytalem o roznicach pomiedzi CCD a CMOS, wiec twoim zdaniem 450D bedzie
lepszy od K10d, lub D80
A jakim cudem to wyczytałeś z mojej wypowiedzi? To co napisałem, to jedyne zalety matryc CMOS jakie widzę (no, jest jeszcze potencjalnie wyższa szybkość odczytu danych). Poza wymienionymi cechami, uważam, że są gorsze od CCD, a do tego z całą pewnością nie kupiłbym Canona 450D...
OKi, pomylka, jestem zmeczony, ......
k10d posiada samoczyszczaca matryce oraz stabilizacjie w body, 450D nie, jak i D80, cho...a dlaczego tak trudna sie zdecydowac juz bylen na 100% w k10d a tu nagle ten pomysl z 450D oraz D80. hmmmm.?
MC - Nie 01 Cze, 2008
Akurat czyszczenie matrycy bym sobie darowal jako kryterium przy wyborze. Taki wynalazek nie ma zbyt wielkiej skutecznosci.
zamierzam dokonac zakupu w tym tym tygodniu wiec powoli glowa mi siada, wydaje mi sie ze jako amator az tak duzych roznic lub wad nie zobacze, lecz ciagle jak cos kupujesz to chcesz miec to dobre
Wujek_Pstrykacz - Nie 01 Cze, 2008
Ja dobrze radze kupuj K10D. Nie zawracaj sobie głowy C450D.
MC napisał/a: | Akurat czyszczenie matrycy bym sobie darowal jako kryterium przy wyborze. Taki wynalazek nie ma zbyt wielkiej skutecznosci. |
Wiesz, też tak kiedyś twierdziłem, ale biorąc pod uwagę fakt, że mam niemal same stałki, a w ciągu ostatniego roku matrycę przedmuchiwałem tylko raz, to raczej byłbym skłonny uwierzyć w działanie tego systemu, zwłaszcza w połączeniu z uszczelnioną puszką...
lukas1 - Pon 02 Cze, 2008
wczoraj wszedlem na forum na stronie pentaxa, i troche sie rozczarowalem apropo k10d, jest tam az 9 stron postow od okolo 6-7 osob ktore skarza sie na przeswietlanie fotek gdy uzywa sie szkiel typu M ( to chyba znaczy manualne) , inni twierdzili ze poprzdnie modele k200d i k100d nie mialy tego problemu. jako rozwiaznie kaza stosowac szkla "ze stykami" co to znaczy??? Mozecie mi pomoc.?
Czy k10d jest naprawde lepszy od D80???? roznice jakie widze to brak stabilizacji i samoczyszczenie matrycy w D80 , wiem ze mozna kupic obiektyw z VR ale z tym samoczyszczeniem , czy gdy nie ma go zinstalowanego , to jak czesto trzeba to robic???
Wujek_Pstrykacz - Pon 02 Cze, 2008
K200d to nowszy model, a K100D to mniej więcej w tym samym czasie się pokazał na rynku. Poprzednie to istD.
wiec Pstrykaczu mozesz mi wytlumaczyc jak to jest z tym czysczeniem , czy to tylko medialny pic wabiacy klienta.
NIKON D80 vs. PENTAX K10D lub K200D???
Wujek_Pstrykacz - Pon 02 Cze, 2008
Czyszczeniem kolego to ja bym się akurat najmniej przejmował. A kupiłbym K10d lub Nikona, ale D200.
....ale D200 juz za drogi dla mnie, k10d i d80 koszt ten sam , k200d troszke tanszy
jaad75 - Pon 02 Cze, 2008
lukas1 napisał/a: | jest tam az 9 stron postow |
Aż? 9 stron, to na forum Pentaxa bardzo mały wątek...
[ Dodano: Pon 02 Cze, 2008 14:38 ]
BTW, jeśl chcesz używać szkieł manualnych, to dopiero D200 mierzy z nimi światło - w D80 trzeba się bawić na oko...
A co do czyszczenia napisałem kilka postów wyżej - po 1.5 roku użytkowania zmieniłem zdanie o jego skuteczności...
dopiero dzonilem do sklepu i odlozyli mi k200d - wiem ze i tak bede nim zajarany a co potem zobaczymy, mam nadzieje ze sie nie zawiode
kozidron - Pon 02 Cze, 2008
no nie zawiedziesz się jak sie przesiadasz z kompakta na k200 to i tak rewelacja ale pstrykacz miał racje co do wyboru K10, jeżeli często podróżujesz (jak pisałeś ) to K10 jest całkiem nieźle uszczelniony i solidniej wykonany..................ja bym wybrał K10
--------------------------------------------------------------------
oWłOSiony pępek team !!!
lukas1 napisał/a: | dopiero dzonilem do sklepu i odlozyli mi k200d - wiem ze i tak bede nim zajarany a co potem zobaczymy, mam nadzieje ze sie nie zawiode |
Błąd. Bierz K10D - to aparat lepszy pod każdym względem. Klasa wyżej, a cena podobna.
juz za pozno wlasnie wrocilem ze sklepu , al ei tak sie ciesze
dziekuje Wam za wskazowki, ale jestem pewien ze bede ich potrzebowal wiecej niedlugo
Trzeba było się skonsultować jeszcze raz przed zakupem...
K200D w porównaniu do K10D, ma wolniejszy AF, mniejszy bufor, mniejszy i gorszy wizjer oraz sporo użytecznych funkcji schowanych w menu (np. tryb pomiaru światła, czy autofokusa)...
Wujek_Pstrykacz - Wto 03 Cze, 2008
Tyle pisania na nic. I po co to było skoro gościu i tak zrobił po swojemu. Jeszcze będzie żałował.
MC - Wto 03 Cze, 2008
Jego wola, jego decyzja. My zrobilismy co moglismy
lukas1 - Sro 04 Cze, 2008
a ja tam nie zaluje tylko sie ciesze, to i tak moja pierwsza lustrzanka wiec wystarczy.
|
|