|
forum.optyczne.pl
|
 |
Wolne tematy - SonyEricsona K800i
b-29 - Wto 17 Cze, 2008 Temat postu: SonyEricsona K800i Witam mam odbrobine niecodzienne pytanie: mam se k800i który ma w aparacie autofocus. Ostrzenie w tym aparacie trochę trwa i jest opcja zablokowania focusu do nieskończoności. Moje pytanie jest takie: nieskończoność w tym obiektywie zaczyna sie od ilu metrów??
Nie mogę nigdzie znaleźć w internecie odpowiedzi na to pytanie.
Z góry dzięki za pomoc
qadest1 - Wto 17 Cze, 2008
A.... to ten telefon ma nawet obiektyw
mavierk - Wto 17 Cze, 2008
musisz sam sprawdzić, wyjdź w słoneczny dzień i sobie sfoć drzewo z różnych odległości
A co do komórek... mam syfa na soczewce w komórce i na zdjęciach brzydal wychodzi... żeby pokazać... kurde, jak ja dawno komórką zdjęć nie robiłem o! Chromatografia :]
przy I tuż po Ni jest taka wieeelka plamka :]
http://i22.photobucket.co...rk/DSC00038.jpg
qadest1 - Wto 17 Cze, 2008
mavierk napisał/a: | przy I tuż po Ni jest taka wieeelka plamka :] |
To mi wygląda na poważną wadę obiektywu, Musisz koniecznie go wymienić
palindrom - Wto 17 Cze, 2008
Najlepiej na ten
MichalP - Wto 17 Cze, 2008
qadest1 napisał/a: | A.... to ten telefon ma nawet obiektyw |
Nie wyśmiewaj się z mojej ulubionej komóreczki
http://www.16-9.net/lens_tests/k800i/index.html
Ostegolectric - Wto 17 Cze, 2008
takiego porownania to jak żyje nie widziałem
mnich - Wto 17 Cze, 2008
No tak... Soniacz
k1caj_ns - Wto 17 Cze, 2008
MichalP napisał/a: | Najlepiej na ten |
Jak to zobaczyłem to byłem pewny ,że podałeś linka do tego
http://www.ceneo.pl/showP...2e-b159856ce074
A jednak nie
Moim telefonem ,który już nie jest mój tzn. Nokia N 95 kupę zdjęć narobiłem i można było tym poszaleć . Za to w Samsungu F 300 mam możliwość zmiany iso tylko nie wiem po co mi to przy 1.3 mpix i wyświetlaczu wielkości paznokcia
MichalP - Sro 18 Cze, 2008
mnich napisał/a: | No tak... Soniacz |
Oczywiście, chłyt materkingowy, wysokie szumy przy niskim ISO, mało dostępnych obiektywów, cieńkie body.
A tak naprawdę jak na komórkowy aparat całkiem niezły.
obiektyw 35mm 2.8, pomiar matrycowy/punktowy, Auto ISO od 80 do 640, AF, ksenonowa lampa z prawdziwego zdarzenia and many more...jestem z niego zadowolony jak również z innych aspektów SE k800i (wg mnie najlepsza komórka ever, teraz jakieś tandety produkują z przyciskami mniejszymi od główki szpilki)
[ Dodano: Sro 18 Cze, 2008 07:47 ]
k1caj_ns napisał/a: | MichalP napisał/a: | Najlepiej na ten |
Jak to zobaczyłem to byłem pewny ,że podałeś linka do tego
http://www.ceneo.pl/showP...2e-b159856ce074
A jednak nie
Moim telefonem ,który już nie jest mój tzn. Nokia N 95 kupę zdjęć narobiłem i można było tym poszaleć . Za to w Samsungu F 300 mam możliwość zmiany iso tylko nie wiem po co mi to przy 1.3 mpix i wyświetlaczu wielkości paznokcia |
No wiesz - zmiana ISO może się czasem przydać aby zdjęcia nie były poruszone (jeśli nie możesz zmienić czasu naświetlania czy przesłony chociaż przy tak małym, jak się wyraziłeś, ekranie nie będzie tego widać.
A teraz będzie jeszcze lepiej. Za rok kończy mi się umowa i to będzie mój następny sprzęcik. Raz, że fajnie wygląda, dwa aparat, trzy - slide http://www.optyczne.pl//?news=1037
MM - Sro 18 Cze, 2008
A ten następny telefon będzie miał regulację BF/FF?
MM napisał/a: | A ten następny telefon będzie miał regulację BF/FF? |
Dowcipnyś oj dowcipnyś - ale za dwie generacje może i optyka będzie wymienna albo coś w stylu 18-200VR
mavierk - Sro 18 Cze, 2008
ale już są TC do komórek :] za kilkanaście funciaków można kupić
No ale moim zdaniem 3,2mpix to max dla telefonów komórkowych. Tym 5mpix w ogóle nie wierzę
k1caj_ns - Sro 18 Cze, 2008
Cytat: | No ale moim zdaniem 3,2mpix to max dla telefonów komórkowych. Tym 5mpix w ogóle nie wierzę |
Max jak Max ... W sumie dla mnie telefon z 5 mpix to bardziej aparat fotograficzny z funkcją telefonu ,a nie odwrotnie. Dlatego powinien być kategoryzowany jako właśnie aparat Zresztą rynek robi sie taki pokręcony i ludzie chcą mieć namiastkę wszystkiego w jednym urządzeniu stąd takie cuda powstają. W telefonach już chyba było wszystko począwszy od kompasów umieszczonych w obudowie po latarki , mp3 , aparaty , dyktafony, przeglądarki internetowe, GG można też mieć i wiele innych
dlatego chce sobie kupić albo SE w960i albo iphona, żeby nie mieć:
latarki
mp3
aparatu
dyktafonu
przeglądarki
gg
gps
w każdym innym gadżecie w kieszeni :]
A co do 5mpix na matrycy 1/4 cala - nie, dzięki Ale zauważcie, że teraz te komórki zastąpiły stare zenity - masz obiektyw stałoogniskowy, iso używalne do.. 100, nie wycropujesz, bo nie masz z czego. Po prostu masakra.
Gdyby jeszcze tylko możnaby było ograniczyć iso do max 100...
mavierk napisał/a: | dlatego chce sobie kupić albo SE w960i albo iphona, żeby nie mieć:
latarki
mp3
aparatu
dyktafonu
przeglądarki
gg
gps
w każdym innym gadżecie w kieszeni :]
A co do 5mpix na matrycy 1/4 cala - nie, dzięki Ale zauważcie, że teraz te komórki zastąpiły stare zenity - masz obiektyw stałoogniskowy, iso używalne do.. 100, nie wycropujesz, bo nie masz z czego. Po prostu masakra.
Gdyby jeszcze tylko możnaby było ograniczyć iso do max 100... |
No to Nokia 6310i i jechane
MM - Sro 18 Cze, 2008
Mam K800i i jedyne co bym w nim zmienił to...wywalił ten cały "aparat" fotograficzny. Podwyższa to cenę a klapka na tylnej ściance tylko mnie wnerwia przez przypadkowe otwieranie
Zgadzam się - klapka aparatu to nietrafiony pomysł - w 810i jest dużo lepsze rozwiązanie ale wnerwia mnie klawiatura. Chcę teraz telefon ze slidem więc ten C będzie jak najbardziej OK
nokia? w życiu nie kupiłbym czegoś z numerkiem niższym od n95 8gb :]
A Wy rzućcie okiem na SE w890i - nie ma klapki, wygodne przyciski, fajny desgin
a mnie komor ostatnio namówił na iphona i chyba się na niego zdecyduje..
komor - Sro 18 Cze, 2008
Ja Cię wcale nie namówiłem, tylko wyprowadziłem z mylnego błędu, że iPhone nie ma WiFi!
Oczywiście nie stoi to w sprzeczności z faktem, że nowy iPhone 3G do fajny produkt na Europę. Poprzedni, bez technologii 3G był w Europie produktem dla węższej grupy klientów, ze względu na specyfikę dostępnych i niedostępnych w nim technologii.
MC - Sro 18 Cze, 2008
Wy chlopaki o 3G gadacie, a ja mialem N6233 i wcale nie korzystalem w niej z internetu (no dobra- raz. I sie przerazilem, jak rachunek przyszedl) ani z videorozmow. Zamienilem na cieniutka N5310, bo zalezalo mi na dobrym odtwarzaniu muzyki.
A nawiasem mowiac, to N6233 fajnie nagrywala filmy. Na dworzu nie bylo zadnej roznicy z kamera cyfrowa Canona, ktora bawil sie kuzyn...
komor - Sro 18 Cze, 2008
MC, to były inne czasy. Teraz internet w komórkach jest w takiej cenie, że rachunki nie przerażają. Wszystko zależy od potrzeb i możliwości oczywiście.
mi w sumie wersja z edge bardziej by odpowiadała, bo 3g nadal jest obsługiwany tylko w większych miastach tak na prawdę - ten pierwszy natomiast chociaż wg mapek wydaje się być powszechniejszy.
Mi w sumie spodobał się w nim wyświetlacz, emulator PSone i WiFi umożliwiające oglądanie filmików na tubie w czasie wykładów. Interesuje mnie jeszcze tylko, czy będzie miał obsługę torrentów...
rysiu - Sro 18 Cze, 2008
A ja chciałbym telefon z telefonem, a nie z aparatem, dyktafonem, mp3 i dojarką do krów. Bateria ma długo trzymać, antena ma mieć duży zasięg i ma być wytrzymały (tak żeby nie rozpadał się przy mocniejszym uścisku. Mam samsunga Jcośtam i wnerwiają mnie dotykowe przyciski.
przecież wystarczyło kupić Nokie 6310i a nie Szajsunga
Każdemu wg potrzeb :]
mavierk napisał/a: | przecież wystarczyło kupić Nokie 6310i a nie Szajsunga |
W 6310i bateria trzymała 7 dni normalnego użytkowania ,zasięg super żadnych zbędnych funkcji . Nawet wyświetlacz nie był kolorowy
Ja mam Szajsunga F300 takiego dwu stronnego z mp3 z jednej strony i telefonem z drugiej... Piszę na nim tylko smsy i dzwonię Chętnie bym go wymienił na jakąś zgrabną nokie ale jak już jest to niech będzie .
Aparatu w komie nie potrzebuję bo zawsze mam przy sobie lustro No prawie zawsze bo akurat zostałem na tydzień bez aparatu i dziwne bo czuję sie jakby mi rękę na tydzień ucięli i to tą prawą.
rysiu - Sro 18 Cze, 2008
mavierk fakt ale mądry Polak po szkodzie.
Jeszcze lepiej N3210(chyba ten model). Można nim gwoździe wbijać.
jak widać, każdemu wg potrzeb, ja gadżeciarz jestem totalny
mavierk napisał/a: | jak widać, każdemu wg potrzeb, ja gadżeciarz jestem totalny |
Jak każdy normalny facet
U mnie dwa przykłady - miałem fajny MD Walkman a kupiłem mp4 Sony A826 (mniejszy i lżejszy, szybciej zgrywa się muzykę bo tylko dane się przerzuca, można oglądać zdjęcia i filmy)
drugi - mogłem zostać przy Sony DSC-H5 a przerzuciłem się na lustro - najpierw na C40D które bez żalu oddałem (szczegóły są niektórym znane) i przerzuciłem się na d300 z którego jestem zadowolony. W planach - dość odległych - FF (najprawdopodobniej D3 albo następca choć niewykluczone że następca 5D mnie zachwyci - śledzimy, obserwujemy)
MichalP, Jakbyś był tak miły to napisz mi PW tak po którce dlaczego oddałeś 40D jestem ciekawy bo za tydzień go kupuję .
MichalP napisał/a: | Jak każdy normalny facet
|
Ja uwielbiam gadżety i te duże i te małe ale jeśli chodzi o telefon to jak dla mnie najlepszy jest jak najbardziej funkcjonalny i nazwijmy to ergonomiczny.
Miałem MIO A 700 ale sprzedałem bo z tym rysikiem do szału dochodziłem przy pisaniu sms-ów . Dodam jeszcze ,że często pisze smsy w aucie, a z rysikiem było to prawie niemożliwe
k1caj_ns napisał/a: | MichalP, Jakbyś był tak miły to napisz mi PW tak po którce dlaczego oddałeś 40D jestem ciekawy bo za tydzień go kupuję .
MichalP napisał/a: | Jak każdy normalny facet
|
Ja uwielbiam gadżety i te duże i te małe ale jeśli chodzi o telefon to jak dla mnie najlepszy jest jak najbardziej funkcjonalny i nazwijmy to ergonomiczny.
Miałem MIO A 700 ale sprzedałem bo z tym rysikiem do szału dochodziłem przy pisaniu sms-ów . Dodam jeszcze ,że często pisze smsy w aucie, a z rysikiem było to prawie niemożliwe |
już wysłałem. A jeszcze jedno zapomniałem - tryb seryjny
W C40D szybkostrzelność jest dość mocno uzależniona od czasu naświetlania i potrafi nieźle zwolnić (popatrz na test w dpreview http://www.dpreview.com/r...40d/page13.asp) d300 nie ma aż takiego uzależnienia.
Tak po prawdzie to chyba wolałbym od czterdziestki 5D (teraz jest w niezłej cenie) albo poczekać na jego nastepcę.
MM - Sro 18 Cze, 2008
Szybkostrzelność jest ZAWSZE uzależniona od czasu naświetlania. Trudno oczekiwać serii 6,5 kl/s przy naświetlaniu 1s. każdego kadru.....
D300 w praktyce momentami wcale nie jest o tyle lepszy od 40D jakby to wyglądało według specyfikacji technicznej. Czasami żałuję oddania 40D w inne ręce bo Nikon wypada gorzej. Są momenty, kiedy wiem, że choćby AF zadziałał lepiej w Canonie i choć tutaj Nikon jest generalnie o klasę lepszy (ilość, możliwości itd.) to są momenty kiedy jednak w terenie daje ciała i muszę rzeźbić po swojemu ręcznie.
No ja aż taki wymagający jak Ty nie jestem i mi Nikonik wystarczy Jeśli miałby być Canon to tak jak pisałem albo 5D (lub następca) albo coś wyżej
Trochę przesadziłeś z tą sekundą. Ja piszę o czasach w których można by kilkaset/kilkadziesiąt zdjęć zrobić.
eeee... 5d to nie k800 :]
5d wśród luster to tak jak k 800 wśród "aparatofonów"
dokładnie - tak wykazał test i nie ma śmiacia, mucha nie kuca.
edmun - Pon 23 Cze, 2008
800i posiadam już prawie od 2 lat. wkrótce po raz kolejny przedłużę umowę.
MichalP, dzięki za linka do nowszego SE
co do aparatu. prosze się nie nabijać. jak na komórkę jest nieźle i zawsze można dziewczynie dać do ręki żeby sobie coś pstrykała
To że matryca, to że obiektyw - to nieważne. Ja się cieszę że miałem z czego rodzinnego odbitki zrobić bo K800i w górach spisał się nader dobrze
Nie miałem wtedy żadnej cyfry, a zdjęć trzeba było dużo robić (wyszło chyba z 500 szt.)
Teraz powgrywałem do k800i nowe stery do aparatu i również nowy sterownik dźwięku i jestem bardziej niż zadowolony (nie mówiąc o zmianie menu i layout'a).
Szkoda że na te flashowo-serwisowe zabawy nie mam już czasu.
MichalP - Pon 23 Cze, 2008
A mógłbyś dać namiar na te stery, pliska?
komor - Wto 24 Cze, 2008
A ja właśnie obejrzałem sobie tegoroczny keynote Stefana Jobsa na konferencji developerskiej Apple (http://www.apple.com/quicktime/qtv/wwdc08/) i mówię wam, że te wasze Nokie i SE możecie sobie w buty schować, bo serwisy, usługi i oprogramowanie wbudowane w nowego iPhone’a 3G jest naprawdę miodne. Jeśli choć połowa z tego będzie dostępna w Polsce (sam telefon będzie na pewno, to już wiadomo), to sam się skuszę i pożegnam z Nokią. Cenę obniżyli, funkcji dodali, baterii dodali, wbudowany YouTube, eBay i pierdylion innych ciekawych aplikacji do ściągnięcia z internetu, płatne i darmowe. Jedyne co pewnie będzie nadal kiepskie to... aparat foto wbudowany w telefon. Ale to akurat mi nie przeszkadza, skoro mam lustrzankę...
MichalP - Wto 24 Cze, 2008
komor idź spać - późno jusz no nie wiem co mam sądzić o iPhone - jakoś nie jestem przekonany do aplowskich produktów choć swego czasu chciałem łyknąć iMaka.
komor - Wto 24 Cze, 2008
Znajdź kolegę który ma iPoda Toucha i pobaw się nim parę minut, to zrozumiesz. iPod Touch to jest to samo co iPhone tylko bez telefonu. Ja co prawda jestem applowskim maniakiem, ale iPhone/iPod Touch zwisał mi smętnym kalafiorem dopóki nie wziąłem go do ręki. A zachwalał mi go mój znajomy linuksiarz, który prowadzi firmę providersko-developerską. I jeszcze mój drugi znajomy linuksiarz-administrator/programista też kupił Toucha i się zakochał do cna. Obydwaj dziś zresztą przesiedli się na Mac OS X jeśli chodzi o swoje komputery robocze
Sam idź spać ja w pracy jestem... No dobra, właśnie opuszczam biuro i udaję się do domu na spoczynek. Rowerem...
Ja też jeżdżę do pracy rowerowo - niestety w poniedziałek rano pogoda spłatała psikusa i musiałem się w puszkę wbić ale dziś mam nadzieję będzie OK.
OMG tak późno w pracy - szok 100%
edmun - Wto 24 Cze, 2008
MichalP napisał/a: | A mógłbyś dać namiar na te stery, pliska? |
Odezwij się do mnie na priva. O ile znasz się na FARManagerze z wtyczką SEFP to podeślę stery inaczej się nie zabieraj, bo sknocisz sobie telefon.
komor napisał/a: | Znajdź kolegę który ma iPoda Toucha i pobaw się nim parę minut, to zrozumiesz |
bawiłem się i dalej będę wielkim łukiem omijał jabłuszko.
nienawidzę tych dziwnych rozwiązań apple'a. nie rozumiem jak mogą robić świetny sprzęt z poważnymi niedociągnięciami. nienawidzę Mac'ów które poprzez swoją prostotę i "niby-niezawodność" są największymi moimi wrogami.
Katowałem się 3 lata na Mac'u. Nie wgłębiałem się w jego super-hiper-konfigurację, więc może to i tego przyczyna. Wolę zdecydowanie SUSE, Sabayona i inne dystrybucje Linuxa.
Mimo że pracuje na windzie, która po prostu jest uniwersalna i banalna.
no to się nie znam - przyznaję się bez bicia i nie będę grzebał - myślałem że update przechodzi bezproblemowo jak w aparacikach
edmun - Wto 24 Cze, 2008
to nie update właśnie a podmiana plików serwisowych w telefonie trochę zabawy jest
komor - Wto 24 Cze, 2008
No jak dla kogoś Winda jest uniwersalna i banalna to ja dziękuję i nie dyskutuję dalej. Dla mnie w Windzie wszystko jest prawą ręką przez lewe ucho. Ale to dyskusja taka sama jak między kanonierami, nikoniarzami, pentaksiarzami itd. Każdy uważa, że rozwiązania w jego aparacie są oczywiste, uniwersalne, a u innych jest niewygodnie i dziwnie
MM - Wto 24 Cze, 2008
Ja będę miał Windę zawsze nie dlatego, że jest lepsza itd., itp. Zwyczajnie jak mam Windę to mam święty spokój, programy pracują normalnie, nic nie muszę kombinować, ściągać. Ja używam generalnie programów graficznych i netu i systemu nigdy nie mam zamiaru zmieniać. Ze względu na kompatybilność na poziomie zerowej wiedzy informatycznej. Nic mnie nie przekona do zmiany, nie jestem komputerowym fascynatem.
Tak samo jak C/N tak Winda/MacOS/Linux/Whatever będzie miał swoich zwolenników/przeciwników. Każdy z systemów ma swoje wady/zalety. Windows niejako panuje na rynku poprzez "zasiedzenie" i rozpowszechnienie systemu. Nie twierdzę, że MacOS jest gorszy- jest inny, niektóre funkcje ma bardziej elegancko rozwiązane inne mniej. Jako Windows user (w miarę zadowolony) nie skorzystam z jednego - przesiadki na Vistę - jeśli już to poczekam na następcę - miejmy nadzieję bardziej udanego (obecnie ujeżdżam XP)
|
|