|
forum.optyczne.pl
|
 |
Lornetki - Problem z okładzinami serii EL
mzksiak - Nie 09 Lip, 2023 Temat postu: Problem z okładzinami serii EL Hej. W trzecim roku użytkowania mój EL 10x32 SV guma pęka już w kilku miejscach. Pamiętam posty na FB ludzie też wrzucali niemiłosiernie poniszczone swarki które wyglądały jakby je żywcem ktoś odzieraal ze skóry. Dziś zadzwoniłem też do kolegi posiadacza El 10x42 i on już po dwóch latach wysłał lornetkę do Austrii na wymianę okleiny ,bo miał tak zniszczoną. Jakie są wasze doświadczenia?
Jan55 - Nie 09 Lip, 2023
mzksiak, poczytaj sobie na BF, co piszą użytkownicy NL i EL o okładzinach na tych lornetkach . To są jakieś jaja, za wielkie pieniądze, ale może tak ma być. Zawsze coś się dzieje .
Swarovski chciał, chce być pro ekologiczny i zafundował swoim klientom okładziny eko na lornetkach, co skutkuje ich degradacją po jakimś czasie użytkowania . Co najdziwniejsze, to wymieniają je na takie same, czyli fundują klientom "powtórkę z rozrywki" .
mzksiak - Nie 09 Lip, 2023
Janie, dobrze że piszesz o tym, bo właśnie zapomniałem dopisać ,że koledze firma z Austrii odpisala, że to ekoskóra itp. ale chyba się zagalopowali i zapomnieli, że kurier to ślad węglowy,stara okładzina zapewne idzie na śmietnik a tacy są proeko. Kiedy vortexa Vipera zostawiłem wna aucie, lorneta nagrzała się do takiej temperatury ,że dotknąć jej nie szło. Nie stało się z nią nic a nic. Szczelności nie straciła, nic się nie odkleiło, klej nie wyciekł. Czyli można
Jan55 - Nie 09 Lip, 2023
mzksiak, nie mam ( nie miałem) tych lornetek ale napiszę tak, w życiu bym się nie spodziewał, że kupując lornetkę za 1700 czy 2500 eu, po kilku latach ( już nawet po 2-ch) użytkowania będę musiał myśleć czy z okładziną coś zacznie się dziać lub czy jeszcze "pociągnę" z użytkowaniem jej dalej.
Ciekawe ile razy, jednemu klientowi, firma Swarovski jest skłonna wymieniać okładzinę, jeżeli np po wymianie, ta nowa wytrzyma znowu 2 czy 4 lata i ile czasu, taki klient, jest lub będzie, pozbawiony lornetki, którą wyśle do serwisu Swarka, na wymianę okładziny.
Kolega który już raz miał zmieniana ,,skórę"
mówił mi, że drugi raz swara by chyba nie wziął. Także tego
TheNewOne - Nie 09 Lip, 2023
Mam EL już prawie 3 lata i nic się nie dzieje. Okładziny są jak nowe, jak w dniu zakupu. Jestem pierwszym właścicielem i wiem jaka jest jej historia Czyszczę tylko wilgotną szmatką, nic poza tym. To czego na pewno nie robię swojej lornetce to zostawianie na słońcu w samochodzie latem.
Jeśli koledze napisali o ekoskórze, to może to była jakaś wersja specjalna. Bo standardowa to raczej skóry nie udaje.
Mozliwe że kolega intensywniej ja użytkuje ( a jest terenowcem pełna gębą) a moja do 2 roku też była super. Teraz ma 2.5 i zaczęło się. Możliwe że wkrótce też zacznie się Tobie odkształcać
Nie sądzę, żeby sama z siebie tak sobie ... Jestem spokojny, bo dosłownie nie widać żadnych zmian.
Obserwuje oferty używanych Swarovskich i tam, gdzie ludzie deklarują wiek lornetek nie widać na zdjęciach problemów z gumą, bez względu na to czy to EL, NL, 42 czy 32 mm.
Być może są serie gdzie producent eksperymentował z innym materiałem i niektóre egzemplarze mają ten problem.
Miałem kiedyś w rękach lornetkę Swarovskiego ale to było na początku lat 2000, która była tylko odbarwiona, ale ona właśnie całe dnie leżała w samochodzie z ekspozycją na słońce. To była terenówka używana w polu, a właściciel nie dbał o nią więc się nie dziwię.
Jan55 - Nie 09 Lip, 2023
Swarek tak nazywa okładziny na NL i EL- ekoskóra. Może chodzi o wygląd a nie o organoleptykę .
TheNewOne, te wady, jak na razie nie występują w każdym egzemplarzu EL i NL, ale zaczynają wystepować coraz częściej w co niektórych modelach. Być może uzależnione jest to też od częstotliwości i warunków użytkowania tych lornetek. Być może, Twojej to nie dosięgnie, czego należy Ci życzyć.
Ludzie, których dopadła ta przypadłość w lornetkach , piszą, że używają je zawodowo i turystycznie, tak, że widać z tego, że nie ma to znaczenia gdzie lornetka leży czy leżała, po prostu okładziny ulegają biodegradacji, bez względu na wiek lornetki.
mzksiak, na BF są zdjęcia lornetek, użytkowników z USA, tragedia jak to wygląda.Co niektórzy piszą, że nie będą wysyłali do serwisu, tylko tak zostawią, bo szkoda im zdrowia. Uważam, że to złe podejście, bo tylko może spowodować, że Swarek nic z tym nie będzie robił (nie poprawi jakości okładzin).
mzksiak, jak pamiętam, to masz chyba CLC B 8x30, jak wygląda okładzina na tej lornetce? Czy jest taka sama gatunkowo jak te w EL i NL?
Jan55 o jakiej biodegradacji piszesz? Pewnie na nawet nie znasz tych ludzi, którzy takie rzeczy wypisują. A być może wypisują je, żeby napędzić klientów konkurencji.
I turystycznie i zawodowo każdy może źle używać swój sprzęt.
mzksiak z łaski swojej wrzuć jakieś fotki, to przynajmniej będziemy wiedzieli o czym mowa.
Jan55 - Nie 09 Lip, 2023
TheNewOne, zechciej łaskawie spojrzeć na BF i zobaczyć o czym jest pisane i zobrazowane zdjęciami.
TheNewOne napisał..."Pewnie na nawet nie znasz tych ludzi, którzy takie rzeczy wypisują. A być może wypisują je, żeby napędzić klientów konkurencji."
Czy Ty zastanowiłeś się nad tym co piszesz czy tylko trolujesz. Czy uważasz, że jak Twojej lornetki to nie dotyczy, w tej chwili, to znaczy, że inni to wymyślają? Ogarnij się i myśl o tym, żeby Ciebie to nie trafiło, czego Ci nie życzę, ale jak by Ci się przytrafiło, i napiszesz o tym, to wtedy ja napiszę, że źle użytkowałeś lornetkę, bo większej bzdury nie czytałem cytat..."I turystycznie i zawodowo każdy może źle używać swój sprzęt. "
Zwłaszcza sprzęt za 1500 czy 3000 $, gdzie w USA nie każdy może sobie pozwolić na wydanie takiej kasy na lornetkę, a wydanie 500$ na lornetkę, jest już dużym wydatkiem.
mzksiak, koniecznie zamieść jakąś fotkę, bo kolTheNewOne, znowu napisze, że może jesteśmy sterowani przez inne firmy, dla napędzenia im klientów .
Najlepiej jak jeszcze opiszesz jak użytkujesz tą EL-kę, bo może robisz to źle a On robi to dobrze, i dlatego z jego lornetką nic się nie dzieje .
Wojtas_B - Nie 09 Lip, 2023
Zabrał człowiek Swarka w knieje,
Wnet lornetka mu linieje,
Przyczyną jest rzecz banalna,
- Guma biodegradowalna.
Nie rozumiem, o co chodzi,
Gdzie się taki pomysł zrodził?!
W Absam? W kręgach specjalistów,
Mają eko-terrorystów?
Już na forum awantura,
Ktoś napisał, że to bzdura,
Ja nadzieją tylko żyję,
Że mi NL-ka nie zgnije.
Jan55 Właśnie dlatego poprosiłem mzksiak o zdjęcia, żebym nie musiał polegać na Twojej bezkrytycznej wierze w to co wyczytasz/zobaczysz w sieci.
Tych marnych tekstów o bzdurach nie będę komentował bo szkoda czasu ...
mzksiak będzie miło jeśli wrzucisz zdjęcia. Mogą się przydać komuś, kogo ten problem spotka. Pozdrawiam
Wojtas_B, gratuluje talentu i humoru, fajny wierszyk
Najwieksze uszkodzenie. Podklejone kropelka bo liczę że do jesieni wytrwa. Ktoś pomoże jak dodać fotki?. Ewentualnie wyśle komuś na mejla żeby dodal
Wojtas_B - Nie 09 Lip, 2023
TheNewOne,
Jan55 - Nie 09 Lip, 2023
TheNewOne napisał..."Właśnie dlatego poprosiłem mzksiak o zdjęcia, żebym nie musiał polegać na Twojej bezkrytycznej wierze w to co wyczytasz/zobaczysz w sieci.
Tych marnych tekstów o bzdurach nie będę komentował bo szkoda czasu .."
Masz rację nie marnuj czasu, tylko weź się za czytanie merytorycznych wpisów innych ludzi, nie moich, którzy mają większe pojęcie o lornetkach niż Ty sam o swoich, bo Twoje wpisy, jak na razie, niewiele wnoszą, po za tym, że próbujesz zaistnieć na forum swoimi "błyskotliwymi" wrzutkami.
Swoja drogą, to ciekawe, że zdjęcie kol mzksiak, będzie dla Ciebie wystarczające do zrozumienia o co chodzi, a wpisy i zdjęcia na innym forum i zamieszczone przez innych kilkunastu zaawansowanych użytkowników lornetek EL i NL, są dla Ciebie niewiarygodne.
Różnica między nami polega na tym, że ja wierzę w to co napisał kol mzksiak, bo jest to potwierdzenie tego o czym piszą użytkownicy tych lornetek na BF.
Życzę Ci więcej wiary w fachowe słowo, zwłaszcza pisane przez ludzi, nie tylko znajomych, którzy wiedzą co piszą i dodatkowo to dokumentują .
Ok udalo sie. kolo szczeliny widac jasne artefakty, to jest kropelka kleju, ktora jakas reanimowalem lorentke zeby wytrzymala do jesieni.
Nigdy nie zostawilem jej w aucie, nagrzewala sie owszem, ale wisząc na mojej szyi, gdy chodzilem podczas upalów, uzywam bardzo czesto, mysle ze w samym tylko tym roku są to dziesiatki godzin podczas wypraw rowerowych i chodzenia po gorach, stawach itp
Jan55 - Nie 09 Lip, 2023
mzksiak, nie przejmuj się, miałem tak kilka razy, przechodził sam tekst a fotki nie, a wcześniej wysyłałem w ten sam sposób zdjęcia i przechodziły. Pytanie, czy zmniejszyłeś zdjęcie do max 1024x1024?, a nawet lepiej na mniejsze. Może to jest to .
Widzę, że weszły. To jest to o czym piszą na BF, po prostu, "ekoskóra" parcieje i zaczyna się wykruszać.
Jan55 - Nie 09 Lip, 2023
mzksiak napisał..."Nigdy nie zostawilem jej w aucie, nagrzewala sie owszem, ale wisząc na mojej szyi, gdy chodzilem podczas upalów, uzywam bardzo czesto, mysle ze w samym tylko tym roku są to dziesiatki godzin podczas wypraw rowerowych i chodzenia po gorach, stawach itp"
Swoją droga, to na zdjęciu widać już inne mikro pęknięcia, co świadczy o narastającej degradacji obudowy.
Jeżeli jest to pocieszające, to forumowicze z BF mają gorzej, przynajmniej na zdjęciach, które wstawili na dowód.
Czyli na pudełku powinno być ostrzeżenie, że te lornetki nie nadają się do intensywnego użytkowania, zwłaszcza w złych i dobrych warunkach atmosferycznych . Czyli lornetki do użytku domowego lub do szafy na półkę . Smiech śmiechem, ale jest to przykre dla właścicieli tych lornetek, bo producent prawdopodobnie, nic sobie z tego nie robi. Jedni reklamują, inni czekają co będzie z jego lornetką, a Swarek wymienia obudowy, nawet 2-3 razy w jednym egzemplarzu, i tak może będzie do czasu aż coś się w tej kwestii zmieni.
Ciekawe, czy Swarek pokrywa koszty przesyłek w obie strony, czy tylko zwrotną po naprawie.
Jan55 - Nie 09 Lip, 2023
mzksiak, jak pamiętam, to masz, miałeś, chyba, CLC B 8x30, jak wygląda okładzina na tej lornetce? Czy jest taka sama gatunkowo jak te w EL i NL?
Jeżeli to nie problem to napisz, chyba, że nie pamiętasz .
ciezko powiedziec , czy byla ona taka sama, ale w fakturze wyglądalo to identycznie, sama Cl jest swietnie wykonana i naprawde wyglada bardzo bardzo ladnie... czy sie z nia cos dzialo to nie, bo mialem ją krotko, chyba rowny rok.. ale jak bedziesz mial okazje to smialo bierz, to bardzo dobra optyka
Jan55 - Nie 09 Lip, 2023
mzksiak, dzięki za odpowiedź, czekam na jakąś okazję, bo obecna cena sklepowa, dla mnie, to już kosmos .
mzksiak Dzięki za fotki. Powiedz, tak guma to wcześniej odlepiła się od obudowy czy jest przyklejona ale zaczęła pękać? Na drugim zdjęciu wydaje się, że guma w okolicy mostka uniosła się, ale to może być tylko złudzenie związane z ujęciem.
A lewa strona w jakim jest stanie, dzieje się to samo?
Rozumiem, że masz prawo do gwarancji i niebawem wyślesz do serwisu?
Tak jak piszesz, ona zaczela sie odklejac przez co zaczęla ,, pracowac" i pzrez to zaczela pękać. także moze glownym tutaj powodem jest slaby klej albo jego za mala ilość? itp.
Lornetka na gwarancji , ale zwazywszy ze jestem ,,ptasiarzem" to nigdy nie ma dobrego terminu na wysylke do Austrii i bede odwlekac ile sie da.
mzksiak Właśnie takie miałem podejrzenia, no ale tylko podejrzenia. Ten materiał najprawdopodobniej nie jest elastyczną "gumą", i jeśli tylko się odlepi, szczególnie w miejscu wyprofilowania gdzie jest przestrzeń, pracuje pod naciskiem i zaczyna pękać. W okolicy okularu też widać jakieś pęknięcia; przed chwilą się przymierzyłem do swojej lornetki choć większa, i ja w tym miejscu przy okularze trzymam kciuk trzymając lornetkę, gdy nie jest przy oku.
Jeśli ta teoria jest słuszna to dobrze sprawdzić w swoich lornetkach z Austrii czy "guma" nie odlepia się. Jeśli tak, kierunek -> serwis.
Powodzenia, ale to pewnie będzie formalność.
Tylko ten czas bez lornetki, jak tu żyć
TRYTON7 - Pon 10 Lip, 2023
ale to słabo jak na lornetkę za 10 kzl +.
w necie powstały juz filmy jak ludzie masowo oddają lornetki do Swarka celem "wymienienia ubranka " .
W filmie jest cały tok wydarzeń od oddania przez czyszczenie, kolimacje, etc. i ponownego oddania właścicielowi.
Te ECO cos nie wyszło Swarkowi...
podobne bedzie s samochodami ECO
na FB gotuje sie juz od tego
Looking for any Swarovski binoculars users, especially newer models (NL, EL, SLC), who have experienced the armour disintegrating over time (e.g. becoming sticky, easily scuffed, cracking or peeling off). Please share your location, experience and photos in the comments.
I am in discussion with Swarovski senior management on this issue that has affected some users.
mariuszi - Pon 10 Lip, 2023
w kowie 8,5x44 odkleiła mi się zielona powłoka ale nie popękała , uznałem ze to od temperatury zobiła sie bardziej elestyczna ...
ciekawe jak to jest mocowane do korpusu , skoro wymieniają to montaż musi byc "łatwy" ?
jak mi z mojej odlezie to poproszę w serwisie żeby mi pomalowali natryskowo
Marcelixt - Pon 10 Lip, 2023
W mojej BPC 5 za 150 zł (która ma 43 lata) nic się nie dzieje.
Dobra- żart chłopaki.
Współczuję ogólnie takich problemów w lornetce za 10000zł.
TRYTON7 - Pon 10 Lip, 2023
w starych lornetkach to się bedzie trzymać b. długo bo nie było akcji - EKOLOGIA .
od sam oklejenia i malowania to bym był jak najdalej bo jak agresywny klej/farba wejdzie to w reakcje z warstwami to załatwicie sobie dobry sprzęt na amen.
Jan55 - Pon 10 Lip, 2023
Jak "wyjaśnił" Swarovski na BF, ta "ekoskóra" wchodzi w reakcję z potem ludzkim i temperaturą, w wyniku czego następuje degradacja powłoki, co widać na zdjęciach. Może to nie wystąpić w lornetkach, które użytkowane są "okazjonalnie" i w odpowiednich warunkach atmosferycznych, a nie "na co dzień i zawodowo", gdy warunki atmosferyczne są nie sprzyjające (wysokie temperatury i duża wilgotność). Ciekawie to wymyślili, równocześnie nie podając, co z tym "fantem" zamierzają zrobić. Jedynym wyjaśnieniem może być to, że odsetek egzemplarzy do wymiany okładziny, jest na tyle mały, że Swarkovi bardziej opłaca się wymiana okładzin, niż wymyślanie co zrobić innego, aby było dobrze .
_Tomek_ - Pon 10 Lip, 2023
Żal się robi jak człowiek patrzy na tych inwalidów na zdjęciu...
A Swarovski najlepiej jakby nic nie wyjaśniał - mnie szlag trafia jak czytam tak absurdalne wyjaśnienie, mimo że nie mam Swara - tylko powiadomił wszystkich użytkowników felernych serii, że za darmo wymieni okładzinę na właściwą niezależnie od jej stanu.
Jan55 - Pon 10 Lip, 2023
_Tomek_, tylko po co Swarek ma tak powiadamiać, jak wtedy musiałby wymienić we wszystkich egzemplarzach wyprodukowanych po 2015 r (wtedy zmienili te okładziny), a tak, to kto przyśle to wymienią, a kto nie, to jego strata, jak zobaczy że coś jest nie tak np po 10 latach, np EL 8-10x32, które już nie są produkowane. Nie wszyscy posiadacze tych lornetek, czytają fora optyczne, więc nawet nie wiedzą co może, ale nie musi, "spotkać" ich lornetkę .
_Tomek_ - Pon 10 Lip, 2023
Właśnie dlatego, że nie wszyscy muszą być świadomi powinien każdego powiadomić A czy ktoś przyśle na wymianę to już jego sprawa. Część osób stwierdzi, że jak guma ileś lat się trzyma dobrze, to nie będą nic wymieniać.
A to tłumaczenie... To tak jakby producent opon tłumaczył, że pękają, bo to kombinacja niekorzystnych czynników temperatura, obciążenie pojazdu i nawierzchnia drogi Wiadomo, że opona musi to znosić, a lornetka musi znosić pot i upały, tłuste kremy do opalania i benzynę ekstrakcyjną jakby ktoś tak chciał czyścić. Proste.
Jeszcze to bezmyślne podejście "Eko". Jakby lornetki premium były nagle jakimś problemem dla zanieczyszczenia planety. A niech się i 1000 lat rozkłada, przecież to śladowe ilości w porównaniu z codziennymi wyrobami. Tak samo jak zakaz palenia w kominku bez certyfikatu "Ekoprojekt". Nagle 2 metry nasypowe rocznie drewna palonego rekreacyjnie to problem dla jakości powietrza, a już grill czy ognisko to nie. Ech.
Jan55 - Pon 10 Lip, 2023
_Tomek_, tylko wielcy i bogaci mogą sobie pozwolić na głupie tłumaczenia , a to Swarka, jest jednym z najgłupszych, jakie w swoim, długim już życiu, przeczytałem .
Jedynie co, to tylko gwałtowny spadek sprzedaży lornetek EL i NL, zwłaszcza w USA i Kanadzie ( to chyba największe rynki zbytu), może spowodować, że w Swarku "pójdą" po rozum do głowy i coś zmienią.
toomkoo7474 - Pon 10 Lip, 2023
Moj El 10x50 po 5 latach uzytkowania,wlasciwie ostatnie 2 lata nie uzywalem jej czyli 3 lata i wyglada to tak a i okladzina jest lepka w dloniach.
browar - Pon 10 Lip, 2023
W przyszłości chciałem zanabyć Leicę albo Swarka - no to mi się wyjaśniło. Ciekawe kiedy Swarek przejdzie na ekologiczne szkło...
Wojtas_B - Pon 10 Lip, 2023
toomkoo7474, Mogę zapytać, z czego wynika dwuletnia przerwa w używaniu prawdopodobnie najlepszej optycznie 10x50?
Jeśli chodzi o okładziny, to jest to ewidentnie nieudany eksperyment.
Logika podpowiada, że:
a) Wprowadzili materiał, którego wcześniej nie przetestowali w długiej skali czasowej.
Jeśli tak, to powstaje pytanie: Czy wymieniając okładziny w reklamowanych lornetkach stosują już poprawione tworzywo, czy wciąż zakładają to samo gówno?
Ale może było tak (choć dla mnie to mało logiczne):
b) Świadomie, w myśl powszechnie panującej ekologicznej histerii, założyli, że okładzina ma się szybko rozłożyć. No bo przecież biodegradowalność chyba na tym ma polegać. Tylko skąd w takim razie założenie, że klient kupuje Swarovskiego na chwilę?
toomkoo7474 - Wto 11 Lip, 2023
Wojtas_B napisał/a: | toomkoo7474, Mogę zapytać, z czego wynika dwuletnia przerwa w używaniu prawdopodobnie najlepszej optycznie 10x50? |
Przerwa wynika z Nowego hobby a mianowicie Motocykle i brakiem czasu bo jeden dzien w tygodniu a jeszcze uwielbiam fotografowac co tez przykucnelo ale czas pokaze co bedzie dalej
Soniak10 - Wto 11 Lip, 2023
browar napisał/a: | W przyszłości chciałem zanabyć Leicę albo Swarka - no to mi się wyjaśniło | Kurde mol! Nie chcem ale muszem: jak ja się cieszę że kiedyś (prawie 9 lat temu) kupiłem DO ForestII za (wtedy) 479 zł zamiast Swarka za 10 kPLN! A własciwie to "dostałem od Gwiazdora". Jak mi pokrętło ostrości trochę obcierało o coś, to wysłałem do serwisu Delty i po paru(nastu) dniach dostałem sprawną lornetkę z powrotem. Zauważyłem, że po prostu obcięli odrobinkę zbyt grubej w jednym miejscu (mało widocznym) okładziny i pokrętło działa jak w książce stoi, a z wierzchu i tak nic nie widać i lornetka wygląda o niebo lepiej od tego Swarka na zdjęciach.
A jak jeszcze porównam z Bushnellem Forge 10x42 (za jedyne 1800 PLN) albo Vortexem Viperem HD 12x50 (za jedyne 2490), to już w ogóle nie potrzebuję żadnego "gazu rozweselającego" żeby wprawić się w dobry humor
To tak a'propos "fantastycznej jakości optycznej i (zwłaszcza) mechanicznej lornetek topowych marek za topowe pieniądze! Lornetek, które kupują ludzie "ceniący wyjątkowy komfort korzystania z takiego sprzętu" etc, etc, etc...
Co nie zmienia mojego głębokiego współczucia dla właściciela tego Swarka
Jan55 - Wto 11 Lip, 2023
Wojtas_B, wymieniają na okładziny z tego samego tworzywa, więc powtórka z rozrywki.
Kolega mzksiak napisał, że jego kolega już 2 razy wymieniał okładzinę, więc potwierdza się to, co piszą na BF. Swarovski robi sobie jaja z klientów , a może uważają, że tak ma być, bo klient i tak kupi ich lornetkę . Wygląda na to, że lornetki Swarka zaczynają być lornetami "okazjonalnego użytku", coby wydłużyć ich zewnętrzną użyteczność, jeżeli, oczywiście, biodegradacja nie będzie postępować nawet podczas nie używania . Chyba tak jednak jest, jeżeli kol Tomkoo przez 2 lata na 5 lat posiadania, nie używał lornetki, a jednak pojawiły się "ślady" biodegradacji.
Cóż, należy współczuć właścicielom takich lornetek, z powodu kłopotów jakie z tego problemu wynikają (reklamacja, wysyłka, oczekiwanie na zwrot a przede wszystkim brak lornetki przez jakiś czas).
Binokularnik - Wto 11 Lip, 2023
Jan55 napisał/a: | Wojtas_B, wymieniają na okładziny z tego samego tworzywa, więc powtórka z rozrywki. |
Skoro tak to, odsyłając lornetkę z wymienioną okładziną, powinni dorzucić do paczki kilka par rękawiczek ze znaczkiem Swarovskiego. Koszt niewielki a poważanie i szacunek u klienta zachowany.
Jan55 - Wto 11 Lip, 2023
Binokularnik, oni dorzucają już przy zakupie lornetki, specjalne mydełko i pędzelek do pielęgnacji, a w instrukcji, podobno jest napisane, jak użytkować wyrób . Rękawiczki i owszem, powinni dodawać, wtedy może nie dochodziłoby do reakcji typu pot+temperatura+warunki atmosferyczne=degradacja okładziny .
Wojtas_B - Wto 11 Lip, 2023
Binokularnik napisał/a: | Jan55 napisał/a: | Wojtas_B, wymieniają na okładziny z tego samego tworzywa, więc powtórka z rozrywki. |
Skoro tak to, odsyłając lornetkę z wymienioną okładziną, powinni dorzucić do paczki kilka par rękawiczek ze znaczkiem Swarovskiego. Koszt niewielki a poważanie i szacunek u klienta zachowany. |
Gdyby mi się przydarzyła potrzeba wymiany okładzin, poproszę o wrzucenie do paczki czapki z logo Swarovski. Ostatnio takie czapki się pojawiły. Dobra rzecz, bo nawet nie mając lornetki na szyi, pokazujesz ludziom na ulicy, że pewnie masz. Chociaż mój kolega jeździ fordem, a nosi czapkę z logo Ferrari.
Soniak10 napisał/a: | Kurde mol! Nie chcem ale muszem: jak ja się cieszę że kiedyś (prawie 9 lat temu) kupiłem DO ForestII za (wtedy) 479 zł zamiast Swarka za 10 kPLN! |
Gratuluję tak wielkiego życiowego osiągnięcia.
Soniak10 - Wto 11 Lip, 2023
Wojtas_B napisał/a: | Gratuluję tak wielkiego życiowego osiągnięcia. | Senk Ju! Też się cieszę! A przy okazji, ku zadowoleniu Mojej Piękniejszej Połówki, zaoszczędziłem ponad 10kPLN! Czyż to nie cudowne
Ps: od Swarka to co najwyżej kupię czapkę z ichnim logo, jeżeli dostanę na pchlim targu za "okazyjną cenę".
Soniak10 napisał/a: | Wojtas_B napisał/a: | Gratuluję tak wielkiego życiowego osiągnięcia. | Senk Ju! Też się cieszę! A przy okazji, ku zadowoleniu Mojej Piękniejszej Połówki, zaoszczędziłem ponad 10kPLN! Czyż to nie cudowne
Ps: od Swarka to co najwyżej kupię czapkę z ichnim logo, jeżeli dostanę na pchlim targu za "okazyjną cenę". |
W moim gospodarstwie domowym wygląda to trochę inaczej, bo nie musiałem zadowalać żony aktem niekupienia drogiej lornetki. Żona wręcz zachęcała mnie do kupna Swarovskiego. Być może kobieta czuje udział w splendorze, jakim dane mi jest rozkoszować się.
_Tomek_ - Wto 11 Lip, 2023
Wojtas_B napisał/a: | b) Świadomie, w myśl powszechnie panującej ekologicznej histerii, założyli, że okładzina ma się szybko rozłożyć. No bo przecież biodegradowalność chyba na tym ma polegać. Tylko skąd w takim razie założenie, że klient kupuje Swarovskiego na chwilę? |
Może dostali dotację na wykonanie okładziny biodegradowalanej? Skoro są dopłaty do samochodów elektrycznych... W Unii mają tego typu pomysły.
Czapeczka fajna, w kolorze okładziny lornetek Swarovski, ale 100% bawełny
_Tomek_ napisał/a: | Wojtas_B napisał/a: | b) Świadomie, w myśl powszechnie panującej ekologicznej histerii, założyli, że okładzina ma się szybko rozłożyć. No bo przecież biodegradowalność chyba na tym ma polegać. Tylko skąd w takim razie założenie, że klient kupuje Swarovskiego na chwilę? |
Może dostali dotację na wykonanie okładziny biodegradowalanej? Skoro są dopłaty do samochodów elektrycznych... W Unii mają tego typu pomysły.
Czapeczka fajna, w kolorze okładziny lornetek Swarovski, ale 100% bawełny |
Są czapeczki zielone i pomarańczowe - oba kolory występują w okładzinach.
Jan55 - Wto 11 Lip, 2023
Coby po jakimś czasie, nie okazało się, że w wyniku noszenia tej czapeczki, zacznie się degradacja włókien tej bawełny i czapeczka się rozsypie na głowie . To tak w ramach żarciku .
Binokularnik - Wto 11 Lip, 2023
_Tomek_ napisał/a: | Czapeczka fajna, w kolorze okładziny lornetek Swarovski, ale 100% bawełny |
czyli firma stawia na biodegradację...
cytat: tkanina bawełniana już po pierwszym miesiącu w ziemi daje oznaki rozkładu i ubywa około 13% jej masy. Po 4 miesiącach od zakopania próbki, proces biodegradacji jest w bardzo zaawansowanym stadium – utrata masy na poziomie 89,4%.
Całkowity proces rozkładu w ziemi następuje po 5 miesiącach
toomkoo7474 - Wto 11 Lip, 2023
Pomijajac zuzywanie sie okladzin to obraz sie nie zuzyl i nadal jest pierwsza klasa,nadal powloki lsnia,w srodku czysto a obraz krysztal i mechanika dziala nada bez zarzutow,poprostu nadal jest to swietna lornetka,:)
Jan55 - Sro 12 Lip, 2023
Szkoda tylko, że estetyka zew, lornetek dotkniętych wadą , nie przystaje do kryształowego obrazu. Zwłaszcza, że są to lornetki premium .
Marcelixt - Sro 12 Lip, 2023
Płacić tyle kasy za sprzęt i potem taka wada to kupujący mogą się poczuć zrobieni w tzw. bambuko.
TRYTON7 - Pią 14 Lip, 2023
Czytałem, ze w nowych :NL i EL również ze względu na ekologie zmieniono skład powłoki przeciw zaparowywaniu szkieł. I pojawiają się wpisy na forach że są problemy i zaparowywaną okulary w trudnych wilgotnych warunkach. We wcześniejszych rocznikach z starszą nie ekologiczną powłoką ponoć nie było problemów z zaparowywaniem szkieł.
browar - Nie 16 Lip, 2023
Zaczynam mieć jakąś pogańską reakcję na słowo "ekologiczne"...
Soniak10 - Pon 17 Lip, 2023
browar napisał/a: | Zaczynam mieć jakąś pogańską reakcję na słowo "ekologiczne"... | Jeżeli dobrze rozumiem, to chyba tak jak ja
Jan55 - Pon 17 Lip, 2023
Panowie, wszystko można pogodzić, więc i ekologię z użytecznością też. Po prostu, Swarovski przeszarżował w swoich ekologicznych zapędach i wyszło co wyszło. Zamiast przeprowadzić próby wytrzymałościowe w dłuższym czasie, uznali, że zrobią to na "żywo" na klientach i zobaczą co wyjdzie, a wyszło jak widać i teraz dopiero myślą co dalej z tym zrobić. Tak przynajmniej piszą na BF na podstawie wypowiedzi przedstawiciela Swarka na Birdfair 2023.
Wojtas_B - Pon 17 Lip, 2023
Popełnili błąd i będzie ich to kosztowało sporo cennego czasu ludzi w fabryce i w serwisach poza Austrią. Jedynym sensownym rozwiązaniem jest zmiana mieszanki i wymiana obudów na już poprawione. Prawdopodobnie wielu użytkowników nie będzie musiało wysyłać lornetek do serwisu, bo może ta degradacja ma związek z odczynem chemicznym potu rąk ludzi, który wchodzi w reakcję z tą gównianą gumą.
Jan55 - Pon 17 Lip, 2023
Wojtas_B, to już stwierdzili do tego jeszcze dochodzi miejsce użytkowania (temperatury i wilgotność).
Mechooptyk - Pon 17 Lip, 2023
Wojtas_B napisał/a: | mój kolega jeździ fordem, a nosi czapkę z logo Ferrari. |
Eee, to jeszcze nic. Kiedyś sprzedawałem sprzęt fotograficzny i po paru latach nazbierało się kilka elementów garderoby z logo różnych producentów. Ubrawszy się w nie poszedłem z kolegami na jakiś plener fotograficzny. I tak, miałem na sobie T-shirt Canona, kurtkę Nikona, czapkę Olympusa, a na pasku od mojego aparatu widniał czerwony napis PENTAX. Jeden z kolegów spojrzał uważnie na mnie, zamyślił się i zapytał: - A Sony? Gdzie Sony?. Odpowiedziałem: - Jak to gdzie? Mam przecież kaleSONY.
A żaby było w temacie, to jestem zdumiony takim podejściem firmy Swarovski do swoich klientów. Temperatura, pot... i po okładzinach. W najdłużej przeze mnie użytkowanej lornetce TENTO BPC 10x50 po 20 latach nic z okładziną, a raczej okleiną, się nie działo. Okładzina DO Forest II 8x42 wytrzymała bez problemu 6 czy 7 lat dosyć intensywnego użytkowania. Zostawiałem ją nawet w samochodzie w upalne dni i nic jej nie było. Choć zastanawiałem się czy argon gdzieś tam na skutek ewentualnego rozszczelnienia się lornetki nie wyparował.
Wojtas_B - Pon 17 Lip, 2023
Mechooptyk, Nie sądzę, żeby to była sprawa podejścia do klienta, bo tu firma ma dobrą reputację. Myślę, że popełnili jakiś błąd.
Mechooptyk - Pon 17 Lip, 2023
No to tym bardziej mogliby wymieniać te okładziny na mniej biodegradowalne, w ramach jakiejś nagłośnionej akcji serwisowej. Wizerunkowo tylko by na tym zyskali.
Jan55 - Pon 17 Lip, 2023
Mechooptyk, z tego co piszą na BF, można wywnioskować, że Swarovski nie chce nagłaśniać sprawy, tylko czeka na reklamacje klientów. Prawdopodobnie chodzi o to, że nie chcą nawału przesyłek, tylko np po kilka-kilkanaście szt, a i tak czas oczekiwania na zwrot lornetki, po wymianie, jest od 4 do 8 tygodni. Wygląda na to, że o wizerunek im chyba nie chodzi tylko o wygodę.
Wojtas_B - Wto 18 Lip, 2023
To nie jest duża chińska fabryka, tylko firma kameralna. Wolę już poczekać na lornetkę (większość z nas ma więcej niż jedną), niż bać się, że trafi w łapy niefachowca.
mariuszi - Pią 21 Lip, 2023
Mydełko i szczoteczka poszły w ruch 😉
gruber - Pią 21 Lip, 2023
Mariuszi jak będziesz dbał to Ci sie rozleci po gwarancji. Zdaje się po 5 latach robocizna płatna.
Jan55 - Pią 21 Lip, 2023
Okładziny wymieniają za darmo, płacisz tylko za wysyłkę.
Bez względu na datę zakupu?
Jan55 - Pią 21 Lip, 2023
Tak, bez względu na datę zakupu. Dotyczy to lornetek wyprodukowanych, chyba po 2015 r, bo wtedy zaczęli zakładać nowe eko okładziny.
Dzięki
mariuszi - Pią 21 Lip, 2023
Podobno ulepszyli skład i ma być odporniejszy …
Jan55 - Pią 21 Lip, 2023
"Podobno" ale nie na pewno, podobno dopiero myślą nad tym .
Wojtas_B - Sob 22 Lip, 2023
Jan55, A co Ty się tak martwisz o te okładziny, skoro nie należysz do grona "nieszczęśników"?
Jan55 - Sob 22 Lip, 2023
Wojtas_B, a co Ty taki dociekliwy jesteś? To, że nie należę do tego grona, nie oznacza, że nie wolno mi się tym tematem interesować. Chyba, że w/g Ciebie, nie powinienem .
Jan55, Masz prawo interesować się wszystkim. Ja np. interesuję się lotami kosmicznymi, a przecież nigdy w kosmos nie polecę, nawet do rakiety nie wsiądę.
Jan55 - Sob 22 Lip, 2023
Wojtas_B, kto wie, może jednak .
Jan55, Nie muszę już lecieć w kosmos. NL mnie tam zabiera.
mariuszi - Sob 22 Lip, 2023
Kosmos kosmosem a lornetkę trzeba szczotkować 😉😂
Soniak10 - Sob 22 Lip, 2023
Wojtas_B napisał/a: | Nie muszę już lecieć w kosmos. NL mnie tam zabiera. | No bez przesady: gdzie Rzym a gdzie Krym??! NL zarówno do oglądania ptaszków jak i do "lotów w kosmos"? Pamiętasz że jak coś jest do wszystkiego, to jest do...?
W kosmos to byś dopiero czymś takim mógł polecieć. Mam nadzieję że kiedyś sobie coś takiego sprawię. Wiem-wiem: nadzieja matką... ale w końcu pomarzyć można?
Soniak10 napisał/a: | Wojtas_B napisał/a: | Nie muszę już lecieć w kosmos. NL mnie tam zabiera. | No bez przesady: gdzie Rzym a gdzie Krym??! NL zarówno do oglądania ptaszków jak i do "lotów w kosmos"? Pamiętasz że jak coś jest do wszystkiego, to jest do...?
W kosmos to byś dopiero czymś takim mógł polecieć. Mam nadzieję że kiedyś sobie coś takiego sprawię. Wiem-wiem: nadzieja matką... ale w końcu pomarzyć można? |
A czemu akurat ten .. , chodzi mi o kryteria wyboru
Choć zapewne już się odczytałem i nastawiłeŚ na SCT …
Soniak10 napisał/a: | Wojtas_B napisał/a: | Nie muszę już lecieć w kosmos. NL mnie tam zabiera. | No bez przesady: gdzie Rzym a gdzie Krym??! NL zarówno do oglądania ptaszków jak i do "lotów w kosmos"? Pamiętasz że jak coś jest do wszystkiego, to jest do...?
W kosmos to byś dopiero czymś takim mógł polecieć. Mam nadzieję że kiedyś sobie coś takiego sprawię. Wiem-wiem: nadzieja matką... ale w końcu pomarzyć można? |
Mój "kosmos" to ptaszki, więc tam lecę.
A z teleskopami to jest cyrk. Towarzyszy im wysoki współczynnik niezadowalania właściciela. Obserwuję czasem ruch na giełdach astronomicznych. Kupił APO 102 mm, za pół roku sprzedaje, bo za małe i kupuje 130 mm, za kolejne pół roku 130 już na sprzedaż, bo jednak refraktor dopiero 150 mm zadowoli gościa.
Jan55 - Sob 22 Lip, 2023
Wojtas_B napisał..."Nie muszę już lecieć w kosmos. NL mnie tam zabiera."
Każdy ma taki kosmos jaki widzi , a widzi to co inni mogą też zobaczyć .
Jan55 - Sob 22 Lip, 2023
mariuszi, tak, trzeba szczotkować .
Być może, Swarovski po to dodaje mydełko, które zawiera może jakiś składnik, który to składnik, powoduje spowolnienie degradacji obudowy, tych lornetek .
mariuszi napisał/a: | A czemu akurat ten .. , chodzi mi o kryteria wyboru | Wszedłem na astromaniaka i w symulatorze teleskopu sprawdziłem, że obraz Jowisza i Saturna, który by mnie zadowalał, wymaga ok. 200-krotnego powiększenia, a takie dają teleskopy minimum 8-calowe. Do tego SCT są stosunkowo kompaktowe w porównaniu do tańszych Newtonów, ten Celestron ma system GoTo, widlasty montaż i w tej konfiguracji jest tańszy od innych, dających podobne możliwości. Ale może jeszcze zmienię zdanie i zdecyduję się na coś innego?
Soniak10 napisał/a: | mariuszi napisał/a: | A czemu akurat ten .. , chodzi mi o kryteria wyboru | Wszedłem na astromaniaka i w symulatorze teleskopu sprawdziłem, że obraz Jowisza i Saturna, który by mnie zadowalał, wymaga ok. 200-krotnego powiększenia, a takie dają teleskopy minimum 8-calowe. Do tego SCT są stosunkowo kompaktowe w porównaniu do tańszych Newtonów, ten Celestron ma system GoTo, widlasty montaż i w tej konfiguracji jest tańszy od innych, dających podobne możliwości. Ale może jeszcze zmienię zdanie i zdecyduję się na coś innego? |
SCT daje fajne obrazy przy dużej mobilności sprzętu ..
miałem maka , SCT i refraktorów chyba z pięć . Mnie odpowiadał obraz planet z 100mm ED z okularem vixena LWV , choć nie było to x200
Jakość obrazu w teleskopie to wypadkowa wielu czynników , typ teleskopu , apertura , okular , powiększenie i przejrzystości powietrza
GO-TO to fajny bajer ale szybko się nieba nauczysz i będzie mało przydatny ,
W teleskopie jakość elementów ma kluczowe znaczenie ,. Pomysł o dobrej jakości okularach
Jan55 napisał/a: | mariuszi, tak, trzeba szczotkować .
Być może, Swarovski po to dodaje mydełko, które zawiera może jakiś składnik, który to składnik, powoduje spowolnienie degradacji obudowy, tych lornetek . |
Mydełko cudowne nie jest , pachnie jak „bialy jeleń” ale faktycznie po umyciu okładziny odzyskały „blask” 😎😉
mariuszi napisał/a: | Pomysł o dobrej jakości okularach | Zdaję sobie sprawę, że okulary to sprawa absolutnie kluczowa. Masz jakieś sugestie? Przy ogniskowej tego Celestrona 2032mm, żeby uzyskać powiększenie rzędu 200x lub nieco większe, okular powinien mieć ogniskową rzędu 8-10mm.
Już wypadłem z „obiegu” , używałem televue Radian , i lvw vixena miały dobry stosunek jakości do ceny , ale teraz może coś lepszego wymyślili , może nawet w biodegradowalnej obudowie 😉
Z powiększeniem w teleskopie to lepiej trochę mniejsze niż większe …
No i jednym okularem nie zaspokoisz ambicji astroamatora
|
|