forum.optyczne.pl

Cyfrowe lustrzanki - Czy warto zamieniać system canon z 5d na system nikon z d3

koraf - Czw 21 Sie, 2008
Temat postu: Czy warto zamieniać system canon z 5d na system nikon z d3
Zastanawiam się czy warto dokonać takiej zamiany jak w tytule mając na względzie jakość optyczną zdjęć . Czy sytem nikon wraz z d3 , mam na myśli m.in. szkła nikkor 14-24,24-70,70-200 będą dawały lepsze optycznie foty niż 5d oraz szkła canona 16-35II, 24-70,70-200 IS ? Jak sądzicie ?

Z finasowego punktu od razu mówię ,że się nie opłaca :mrgreen: , ale biorąc po uwagę lepszą optykę , czy może ktoś z Was dokonał takiej zamiany i jakie ma doświadczenie?

Arek - Czw 21 Sie, 2008

Nikonowskie 14-24 i 24-70 są lepsze od canonowskich odpowiedników. 70-200 są takie same. Z tym, że pewnie już niedługo Canon wypuści 24-70 IS i tutaj przewaga Nikona spadnie.

Matryce D3 i 5D są podobnej jakości. 5D daje jakby ciut więcej szczegółów, D3 większy
zakres tonalny.

Reszta różnic, to przepaść na korzyść D3 (jakość wykonania, uszczelki, AF, LCD, tryb
seryjny itp.)

Nie wiem jednak czy będąc na Twoim miejscu, nie czekałbym na następcę 5D. Kiedyś w końcu wyjdzie. A na razie, z tego co wiem, masz czym robić zdjęcia :)

koraf - Czw 21 Sie, 2008

Arek napisał/a:
Nikonowskie 14-24 i 24-70 są lepsze od canonowskich odpowiedników. 70-200 są takie same. Z tym, że pewnie już niedługo Canon wypuści 24-70 IS i tutaj przewaga Nikona spadnie.

Matryce D3 i 5D są podobnej jakości. 5D daje jakby ciut więcej szczegółów, D3 większy
zakres tonalny.

Reszta różnic, to przepaść na korzyść D3 (jakość wykonania, uszczelki, AF, LCD, tryb
seryjny itp.)

Nie wiem jednak czy będąc na Twoim miejscu, nie czekałbym na następcę 5D. Kiedyś w końcu wyjdzie. A na razie, z tego co wiem, masz czym robić zdjęcia :)

Dzięki Arku za odpowiedź , mam czym focić to fakt ale to takie rozważania w dążeniu do lepszych optycznie fotek :grin: , nie zamierzam pochopnie zmieniać systemu ale niekiedy nachodzą mnie takie myśli po tym jak canon słabo sobie radzi :wink: z optyką i puszkami .
Ostatnio natknąłem się na porównanie 14-24/2.8 nikona z 14/2.8L canona tu: http://www.16-9.net/lens_...anon14l2_a.html i stałka dostała nieźle popalić :sad: . Nikon potrafi a canon ...

Arek - Czw 21 Sie, 2008

Widziałem to porównanie i faktycznie canon tam nie zachwycił.
goltar - Czw 21 Sie, 2008

Do tego cena tego Canona 14/2.8 jest kosmiczna :cry: Koraf myślę że warto poczekać na nowości Canona, jeśli na fotokinie ich nie pokażą to także zastanowię się nad zmianą na Nikona ...
koraf - Czw 21 Sie, 2008

goltar napisał/a:
Do tego cena tego Canona 14/2.8 jest kosmiczna :cry: Koraf myślę że warto poczekać na nowości Canona, jeśli na fotokinie ich nie pokażą to także zastanowię się nad zmianą na Nikona ...

Goltar no to jest nas dwóch do przemyśleń ... :wink:

Wujek_Pstrykacz - Czw 21 Sie, 2008

Żeby tak jeszcze Nikoś miał coś w rodzaju 100-400 to bym się dołączył do rozważań, ale ten brak mnie wstrzymuje od zastanowiania się nad zmianą. No i te straty w kasie.
goltar - Czw 21 Sie, 2008

Wujek_Pstrykacz wyjąłeś mi to z ust :wink: jest jeszcze jeden warunek przejścia na Nikona - odpowiednik 100-400 w tym systemie... :razz:
koraf - Czw 21 Sie, 2008

Ja rozważam opcję na dwa systemy nikon do 200mm , canon reszta od 300 mm :wink:
Paweł_G - Pią 22 Sie, 2008

Ja chętnie zaopiekuje się Waszymi sziełkami pod Canona :mrgreen:
koraf - Pią 22 Sie, 2008

Paweł_G napisał/a:
Ja chętnie zaopiekuje się Waszymi sziełkami pod Canona :mrgreen:

Paweł_G nie dziel skóry na niedźwiedziu :wink: , bo jeszcze nic do końca nie wiadomo ,jak 5d mkII będzie do kitu to jest jeszcze 1 ds mkIII :mrgreen: , no i szkła też mogą zmienić .

mnich - Pią 22 Sie, 2008

Zabawne. Ja też czekam co pokaże Canon :P
Monastor - Pią 22 Sie, 2008

Tak, a na koniec Nikonowcy i Kanonierzy wymienią się aparatami :razz:
Dajcie spokój :smile:

mnich - Pią 22 Sie, 2008

Monastor napisał/a:

Hola! To nie tak! Ja czekam żeby się pośmiać :P

koraf - Pią 22 Sie, 2008

mnich napisał/a:
Monastor napisał/a:

Hola! To nie tak! Ja czekam żeby się pośmiać :P

Jak canon da ciała na całej linii to pośmiejemy się Mnich razem :mrgreen:

mnich - Pią 22 Sie, 2008

A potem kupimy Soniacze! :P
MM - Pią 22 Sie, 2008

Jak ktoś nie zarabia na zdjęciach, nie jest fotoreporterem to zmienianie systemu jest bez sensu. Poczciwy 5D przy codziennych zdjęciach zapędzi w kozi róg każdy aparat, czasem nawet D3 bo według mnie 5D robi te zdjęcia minimalnie lepiej. Ja od 10 dni mam tylko tryb pojedyńczy, tylko pomiar punktowy, prawie cały czas polarek na obiekywie a ISO maks 200. Szkła przeważnie tak podomykane, że nawet badziewna Sigma 17-35 dostaje skrzydeł. Nie dajmy się zwariować - normalny człowiek nie potrzebuje od razu D3 i szkieł ostrych na brzegu na jasnych, pełnych dziurach. No i Canon ma 35L, 85L, 135L. Nikon może się tylko oblizać. Szkła Nikona dla mnie zawsze miały lepszą ostrość, szkła Canona lepszą plastykę.
Arek - Pią 22 Sie, 2008

Bo Nikon nie miał pełnej klatki, a na 5D, właśnie dzięki FF, miałeś ładną GO, której nie dawało Nikonowe DX.
goltar - Pią 22 Sie, 2008

:mrgreen:
koraf - Sob 23 Sie, 2008

Niewątpliwie czasy się zmieniają i canon przestaje dominować na rynku a ostatnio zalicza kolejne wpadki :wink:
jaad75 - Sob 23 Sie, 2008

koraf napisał/a:
Niewątpliwie czasy się zmieniają i canon przestaje dominować na rynku

Prawie 20 lat, to i tak grubo za długo... :twisted:

Daimon - Sob 23 Sie, 2008

Po Photokinie Canon powie: " Pogłoska o mojej śmierci była przesadą." (za M.Twain) :lol: :wink:
MM - Sob 23 Sie, 2008

Arek, robiłem zdjęcia na D3. Niesamowita maszyna, ale zdjęć lepszych od 5D niestety nie robi.
koraf - Sob 23 Sie, 2008

MM napisał/a:
Arek, robiłem zdjęcia na D3. Niesamowita maszyna, ale zdjęć lepszych od 5D niestety nie robi.

MM czyżby w dalszym ciągu była słuszna maksyma : nikon robi dobre aparaty a canon dobre zdjęcia ? :wink:

jaad75 - Sob 23 Sie, 2008

Ta maksyma nigdy nie była słuszna, a już szczególnie w czasach, w których ją zaadoptowano... :twisted:
mavierk - Nie 24 Sie, 2008

w ogóle te wojny systemowe na naszym forum jakieś takie dziwne są...

MM, z racji swojego uzależnienia od 5d nie może powiedzieć, że coś robi lepsze zdjęcia od jego maszyny :)

krisv740 - Nie 24 Sie, 2008

mavierk napisał/a:
MM, z racji swojego uzależnienia od 5d nie może powiedzieć, że coś robi lepsze zdjęcia od jego maszyny

tak odebrać "cholerze" prawo głosu :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

mnich - Nie 24 Sie, 2008

MM napisał/a:

Może się nie starałeś, robiąc zdjęcia D3? ;)

willothewisp - Nie 24 Sie, 2008

to wolałbym sie przerzucić na 1Ds MkII :razz:
Jesienny - Nie 24 Sie, 2008

Tak brońmy D3! :)
W każdym razie ja się nie przesiadam na inny system, d300 zamówione.

mnich - Nie 24 Sie, 2008

Jesienny napisał/a:
d300 zamówione.

No to gratulacje :)

koraf - Nie 24 Sie, 2008

willothewisp napisał/a:
to wolałbym sie przerzucić na 1Ds MkII :razz:

Sądzę ,że srodze byś się zawiódł :razz: też tak myślałem ale po obejrzeniu fot z 1ds mk II i 5d zostaje przy 5d , puszka 1 ds mkII dużo lepsza ale optycznie wygrywa 5d :mrgreen: .

Co innego 1ds mk III tu już 5d oddaje pole ...

jasna sprawa, że wartościowiej byłoby się przenieść nawet na mk II niż na d3 :) Zawsze to ten sam system i 35L do tego mają :) To nie jest żart
jaad75 - Nie 24 Sie, 2008

mavierk napisał/a:
jasna sprawa, że wartościowiej byłoby się przenieść nawet na mk II niż na d3

Trzymałeś chociaż raz w ręce 1Ds Mk.II, czy znowu coś gdzieś przeczytałeś?... :twisted:
Ta puszka jest po prostu masakrycznie nieprzemyślana - niewiarygodne, że w tej klasie można wypuścić coś tak niedorobionego w sensie obsługi i żądać za to grubą kasę... No cóż... Canon - you can...

Arek - Nie 24 Sie, 2008

Z całym szacunkiem jaad75, ale teraz trochę przeginasz. Ja rozumiem, że dla Ciebie ideałem ergonomii i nie tylko jest Pentax, ale gdyby 1Ds MkII był tak niedorobiony jak
sugerujesz, nie sprzedałby się w takiej ilości egzemplarzy.

Pentax nie ma i zapewne nie będzie miał aparatu tej klasy, więc jest w ogóle poza dyskusją. To, że 1Ds Mk.II sprzedał się w dużej(?) ilości egzemplarzy, to nie zasługa tego, że jest tak dobry, czy przemyślany, tylko tego, że przez długi czas był jedyną profesjonalną puszką FF. Na szczęście teraz to się zmieniło i tym samym okres dominacji Canona się kończy - miejmy nadzieję bezpowrotnie...

jaad75, może nie dokładnie tej klasy, ale FF sie dorobi.
wbrew pozorom 1Ds wodotryskow jak d3 nie posiada. jest po prostu solidną kupką metalu do robienia zdjęć.
ważna jest powtarzalność (imo) i z tym to body dobrze sobie radzi. reszta to przyzwyczajenie i odpowiedzi zakres w szkłach.
zgodzisz się?

Oczywiście, do najbardziej niewygodnych urządzeń można się z czasem przyzwyczaić - pytanie, dlaczego jeden producent może wyprodukować coś, co obsługuje się intuicyjnie, a drugi wypuszcza topowy model, który obsługuje się gorzej, niż jego własne aparaty z niższych półek... Ciekawe, czy 1Ds Mk.III ma wygodniejszą obsługę...

jaad75, wiesz dużego doświadczenia z 1Ds nie mam, ale było lekko lepiej niz z 30d :razz:
tak z marszu go wziąłem, i problemu nie było :cool:

jaad75 napisał/a:
Trzymałeś chociaż raz w ręce 1Ds Mk.II, czy znowu coś gdzieś przeczytałeś?... :twisted:
nie przeczytałem do tej pory, żeby ktoś narzekał na ergonomię :P jak coś nie jest złe, to chyba nie jest złe...

mavierk, weź 1Ds Mk.II do ręki i chwilę się pobaw... I broń boże nie chodzi mi tu o profil korpusu i wygodę trzymania. Tragiczna jest wyłącznie "guzikologia".

jaad75, jest różnica do III?

krisv740 napisał/a:
jaad75, jest różnica do III?

Nie wiem. 1Ds Mk.III miałem w ręce tylko przez chwilę w sklepie i nie miałem czasu się pobawić. Mam nadzieję, że jest bardziej dopracowane pod tym względem.

kijos - Nie 24 Sie, 2008

jaad75 napisał/a:
Ta puszka jest po prostu masakrycznie nieprzemyślana

Jakieś konkrety? Z czym sobie nie radziłeś?

Nie o to chodzi, że sobie nie radziłem - chodzi o wygodę i intuicyjność rozwiązań.

jaad75 napisał/a:
intuicyjność rozwiązań.

za to to ja bym ich k....................... i jeszcze parę wyrazów, ale do wszystkiego da się przyzwyczaić.

kijos - Nie 24 Sie, 2008

jaad75, jestem pewien, że wiesz, że to co dla ciebie jest nieintuicyjne i niewygodne dla innych użytkowników może być strzałem w dziesiątkę.
koraf - Nie 24 Sie, 2008

krisv740 napisał/a:
jaad75 napisał/a:
intuicyjność rozwiązań.

za to to ja bym ich k....................... i jeszcze parę wyrazów, ale do wszystkiego da się przyzwyczaić.

I tak wygląda w praktyce intuicyjna obsługa body marki canon ... :mrgreen: :wink:

koraf, a tobie pasuje brak możliwości konfiguracji pokręteł? :twisted: :mrgreen:
no przecież technologia kosmiczna to to nie jest :twisted:

mnich - Nie 24 Sie, 2008

Misie kolorowe, przestańcie już proszę toczyć te wojny systemowe. Nikomu to nie służy. Im bliżej photokiny tym atmosfera gęstsza, aż mi się wydaje jakby po tych targach jedna strona, canon-nikon, miała się wogóle wycofać. ;)

mnich, no chyba jak narzekam na swój system to wojny nie prowadzę :?: :mrgreen:

misiu kolorowy :mrgreen:

mnich - Nie 24 Sie, 2008

Patrząc na stopkę, to jesteś wielo systemowcem więc, się twój głos nie liczy :P

ale canon jest na pierwszym miejscu :razz:
mnich - Nie 24 Sie, 2008

więc jednak uważasz że jest lepszy od nikona? więc dokładasz swoją cegiełkę :)
fafniak - Nie 24 Sie, 2008

calkowicie sie mylicie - najlepszy jest Yakumo :cool:

masz rację :!: kończę wojenkę systemową :mrgreen: nikon górą, a może canon, a może pentax, a może................ :cool:
koraf - Nie 24 Sie, 2008

krisv740 napisał/a:
koraf, a tobie pasuje brak możliwości konfiguracji pokręteł? :twisted: :mrgreen:
no przecież technologia kosmiczna to to nie jest :twisted:

Krisv740 szczerze to uczyłem sie tydzień gałkologii w 1 dmkII , więc coś w tym musi być skoro mam również ( wcześniej) 5d a miałem przedtem 350d :mrgreen: .

kijos - Nie 24 Sie, 2008

Szczerze, mi największą trudność sprawia obsługa trzycyfrowych Canonów.

koraf, mi największą trudność sprawia brak możliowści konfiguracji własnej kółeka nastaw pod kcikukiem i pod palcem wskazującym. naturalnym dla mnie jest przesłona pod wskazującym.czas pod kciukiem. na M w 30d jest odwrtnie. dlaczego nie można we własnym zakresie konfigurować kółek? :twisted:
w pentax można :!:

MM - Nie 24 Sie, 2008

kijos napisał/a:
Szczerze, mi największą trudność sprawia obsługa trzycyfrowych Canonów.

Mnie też :lol:
Choć jestem canonierem to w tej badziewnej serii zawsze mam problemy z tym co i gdzie jest :razz:
Z drugiej strony tak powszechnie chwalony za ergonomię Nikon nie jest wcale taki wspaniały i często ulega w pewnych kwestiach Canonowi. Jak to jest w Pentax-ie? A kogo to obchodzi ... :mrgreen:

Wujek_Pstrykacz - Nie 24 Sie, 2008

E, MM mamy chyba parudziesięciu pentaksiarzy w naszej ojczyźnie. :mrgreen: Sam znam przynajmniej dwóch. Roberta i jeszcze jednego kolegę z ZPFP.
jaad75 - Pon 25 Sie, 2008

Sądząc z dotychczasowych wyników ankiety na forum, grupa użytkowników sytemu Pentaksa jest trzecia co do wielkości po Canonie i Nikonie... Nie jest źle, biorąc pod uwagę ostatnią inwazję Sony w entry level... :twisted:
Tylko co to ma do tematu?

goltar - Pon 25 Sie, 2008

jaad75 ma racje, przypominam temat "Czy warto zamieniać system canon z 5d na system nikon z d3"...
Wujek_Pstrykacz - Pon 25 Sie, 2008

Sorki za odejście od tematu. Moje zdanie jest takie, że warto poczekać do najbliższych prezentacji Canona, a potem zdecydować co dalej. Ja tak napewno zrobie.
koraf - Pon 25 Sie, 2008

Myślę podobnie ,że nie ma co podejmować istotnych decyzji "w ciemno" zobaczymy co canon pokaże a już czas aby coś pokazał ... bo oddech na plecach czuje coraz bardziej.
AQQ - Nie 31 Sie, 2008

ciekawe porównanie
http://www.kenrockwell.com/nikon/d3-d700-5d.htm

fafniak - Nie 31 Sie, 2008

To ten facio na ktorego swiatlo czeka a nie on na swiatlo ...? :mrgreen: :mrgreen: :razz:
heding - Nie 31 Sie, 2008

AQQ napisał/a:
ciekawe porównanie

ciekawe co na to MM :mrgreen:

koraf - Nie 31 Sie, 2008

heding napisał/a:
AQQ napisał/a:
ciekawe porównanie

ciekawe co na to MM :mrgreen:

Myślę ,że będzie bardzo happy ,że 5d nie jest tak łatwo dorównać przynajmniej w jakości obrazu. Ja również nie mam nic przeciw temu :mrgreen: .

MM - Nie 31 Sie, 2008

MM nic na to bo nie znam języka dzikich ludzi. Jeżeli D700 nie jest lepszy od 5D w obrazowaniu to absolutnie mnie to nie dziwi bo i niby dlaczego miałby być lepszy? Zresztą już to gdzieś pisałem :razz:
koraf - Pon 01 Wrz, 2008

A tutaj piękny test 5d vs d700 ...
http://pixinfo.com/en/art...s_canon_eos_5d/
i zaczynam coraz bardziej doceniać 5d :razz: jako niedościgniony wzór :mrgreen: .

MM - Pon 01 Wrz, 2008

Właśnie dlatego wolę dokupić świetne stałoogniskowe obiektywy niż bawić się w wypaśne body. Jak następca piątki mnie nie zadowoli to kupię drugie 5D i tyle. Ja sobie z nim dam radę nawet przy obecnym AF-ie :razz:
AQQ - Wto 02 Wrz, 2008

koraf napisał/a:
niedościgniony wzór

Przeczytałbym chętnie test tego niedoścignionego wzoru na optycznych.

koraf - Czw 04 Wrz, 2008

AQQ napisał/a:
koraf napisał/a:
niedościgniony wzór

Przeczytałbym chętnie test tego niedoścignionego wzoru na optycznych.

Ja również ale z 2 lata temu :grin: a obecnie jak widać po testach na optycznych.pl np. porównanie do d3 lub do wspomnianego d700 optycznie dla mnie 5d jest wzorem .który nie został pokonany przez konkurencję mimo upływu lat :mrgreen:

mavierk - Czw 04 Wrz, 2008

MM napisał/a:
Właśnie dlatego wolę dokupić świetne stałoogniskowe obiektywy niż bawić się w wypaśne body.
No właśnie - canon daje możwliość FF za 4,5k i daje ofertę szkieł większą niż jakikolwiek inny producent (oprócz 4/3 pod względem manuali ;) )
mszczyrek - Czw 04 Wrz, 2008

5d jest jak wino;)
tomitom - Pią 05 Wrz, 2008

Czy warto zamieniać system canon z 5d na system nikon z d3
chyba nie warto......
http://www.canon.co.uk/

http://www.canon.com/moon/en/index.html

willothewisp - Pią 12 Wrz, 2008

Mam 5D i pare szkieł, dodatkowo nieśmiertelnego EOS'a 1N HS, nie wyobrażam sobie biec do sklepu i zamienić to wszystko na "N". ze wszystkimi wadami i zaletami cenie moje zabawki takimi jakimi są, a podniecać się, że konkurencja wreszcie wypuściła FF...teraz jeszcze Soniak, jutro pentax pojutrze panas...każdy będzie kusić jakimiś tam bajerami, ale jeśli zamienie body to tylko na następce 5D jeśli da rade z jakością zdjęć :wink:
szum - Pon 22 Wrz, 2008

szukać najlepszych rozwiązań zawsze warto czy zmieniać system tego nie wiem najlepiej porównać na papierze naturalnie jakość zdjęć , poz tym myślę że wojnę systemową najlepiej rozwiązał mój kolega który stwierdził że zdjęć nie lubi bo najpiękniejsze chwile woli zachować w pamięci bez narzekania na niedoskonałości sprzętu a swoją drogą kiedyś robiło się na filmie i kłócono czy kodak czy fuji więc może nie o to chodzi w tych kłótniach bo ludzie i tak fotografują tym co mają a np ja nie wiem ale nikt chyba nie zadaje pytania na World Press Photo czy :sprzętowiec z" łagiewnickiego czy toruńskiego" każdy system przeszkadza i ogranicza dopóki nie będzie zrzutów na papier z pamięci fotografa to zawsze będziemy narzekać a tak pretensje będą do genów :) a tak zawsze można kupić hassa i mieć wszystkie wojny systemowe z daleka tak jak i daleko do stanu konta sprzed zakupu . ja bym inaczej to rozwiązał kupił zeiss ikona lub laice i nie było by pytań o af ...
piotrmkg - Wto 23 Wrz, 2008

a o to co sądzi Ken Rockwell o cyfrówkach:

"If I was still only shooting a few hundred images a month, instead of every day, and shooting mostly my sort of stuff for my own pleasure and for serious large-print exhibition, I'd be shooting film, not these expensive throw-away DSLRs."

A wracając do tematu zamiany systemu z X na Y (gdzie X i Y to nazwy dowolnego systemu) ma to sens jeśli:
a) nie jest się zbytnio przyzwyczajonym już do danego systemu
b) nie posiada sie dużej ilości obiektywów
c) stać kogoś na straty finansowe związane ze sprzedażą obecnie posiadanego sprzętu

Osobiście mam canona i tak już chyba zostanie do końca moich dni :-) Ale system Nikona ma ten plus, że wciąż można do najnowszych korpusów założyć stare dobre obiektywy manualne, podczas gdy u Canona 1987r postanowiono iż można wydoić kasę z użytkownikow po raz drugi calkowicie zmieniając bagnet na inny nie kompatybilny z poprzednim dzieki czemu bedą musieli kupić jeszcze raz takie obiektywy jak FD 55mm f/1.2L, FD 14mm f/2.8L i jeszcze kilka teleobiektywów. Canon - you can :twisted:

szum - Wto 23 Wrz, 2008

zgadzam się z przedmówcą , założyciel wątku pytał o kwestie realnej poprawy jakości optycznej zdjęć i moim zdaniem zmiana na Leice czy Zeiss lub średni format analogowy jest najlepszym nadal rozwiązaniem . Inna kwestia to zastosowanie i cele fotografii determinujące charakterystykę potrzebnego sprzętu , myślę że jakość slajdów czy nawet negatywów w zestawieniu tych dwóch korpusów na bagnet M przy jakości jednej i drugiej optyki i właściwościach błon światłoczułych jest nadal najlepszym jakościowo sposobem fotografii , cyfra -praktyczniejsza fakt ale w tej chwili i tak mimo wszystko odstaje od fotografii sprzed cyfrowej reformy . Gorzej z długim tele i potrzebami fotografa . czy warto zmienić canona na nikona ani jednym ani drugim nie miałem okazji fotografować dlatego odpowiedzi warto poszukać u ludzi z doświadczeniem dla których tak jak i dla pana ważna nie jest gałkologia czy design a wymierny efekt w postaci realnie najlepszego obrazu fotografowanych "chwil" a najważniejsze nie czym a jak radość kierowcy rajdowego z przejażdżki starym samochodem będzie na pewno podobna do jazdy bolidem f1 bo lubi kierować ale realnie powie , że wyścigu nie wygra. Dokładnie dlatego w tym miejscu należy zadać pytanie o cele zakupu aparatu czy też wymiany by cieszyć się fotografią wystarczy dzisiaj telefon komórkowy by cieszyć się i rozwijać warsztat poszukuje się sprzętu na miarę możliwości finansowych by zarabiać idzie na kompromis :)

[ Dodano: Wto 23 Wrz, 2008 16:39 ]
akurat wypowiadam się w tym temacie bo sam jestem posiadaczem pewnego apartu nie żebym na niego nażekł ale nie zainwestowałem w tej chwili za wiel w ten system i zastanawiam się nad zmaną go na fuji s 5pro włąśnie sęk w tym że o ile apart spełna wszelkie oczekiwania to jednak zdjęcia mnie nie zadowalają miałem przyjemność z hybrydą fuji wejść w związek i pstryknąć pare fotek ludzią i była to wtedy dla mnie rewelacja . robie off topa pewnie ale w sumie czy wrto zmienić "brokat" na fuji ?Może poczekać na następcę s 5 pro?