forum.optyczne.pl

Lampy błyskowe i oświetlenie - Jak najtańsze studio w domu...?

lupus - Czw 23 Paź, 2008
Temat postu: Jak najtańsze studio w domu...?
Witam, dzisiaj robili nam w szkole zdjęcia..no i przypatrzyłem się sprzętowi, który posiadał sz. P. Fotograf. Był dwie lampy+parasolki, spore tło, wszystko na statywach itp...Jak patrzę na sklepy internetowe i są lampy oraz tła to ceny są masakryczne.

Tak więc..mam pytanie - Czy jest możliwość zakupu paru lamp (nie wiem ilu...fotograf miał dwie), tło, statywy, uchwyty i wszystkie duperele w miarę jak najmniejszych cenach? Jestem zielony jeśli chodzi o fotografię studyjną i kusi mnie żeby małe studio zrobić sobie w domu..

pozdrawiam

P.S. Jeśli zły dział to z góry przepraszam. //chyba w tym dziale będzie lepiej - goltar

komor - Sob 25 Paź, 2008

Na Allegro masz sporo ofert opartych o chińskie lampy na żarówki energooszczędne, plus „metaloplastyka” do tego, czyli statywy, parasole, itd. Wszystko to nie wzbudza zaufania ale jest dość tanie i do nauki być może się nadaje.
Największym problemem może być wspominana (na tym forum np. przez Jaada) niestabilność tych żarówek, które dają zmienne światło (czego oko ludzkie nie widzi) co może dawać problemy z naświetlaniem.
Rozwiązaniem dość tanim i dającym ponoć dobre efekty jest kupno tańszych lamp błyskowych, np. używanych, które można wyzwalać kabelkiem, fotocelą lub innymi budżetowymi rozwiązaniami i w starszych wątkach w tym dziale można znaleźć sporo ciekawych informacji na ten temat. Stosując lampy błyskowe (nowe, dedykowane do systemu lub polecane starsze modele np. Nikona, pracujące w manualu lub własnej automatyce) można pożenić z tymi chińskimi elementami „metaloplastyki”, bo rzeczywiście prawdziwe parasolki, statywy czy inne szpeje – kosztują sporo.

lupus - Sob 25 Paź, 2008

Właśnie kupiłem na Alledrogo uchwyt na lampę i parasolkę (można przykręcić do statywu), tylko nie wiem jaką kupić parasolkę. Srebrną, białą, złotą..? W Internecie też nie dużo pisze (z przykładami zdjęć) jakie są efekty.
mavierk - Sob 25 Paź, 2008

poczekaj na jaada, bo tak to możemy Ci tylko pierdół nagadać :)
jaad75 - Sob 25 Paź, 2008

mavierk napisał/a:
poczekaj na jaada, bo tak to możemy Ci tylko pierdół nagadać :)

Póki co, nie czuję się specjalistą w tej dziedzinie... :smile:

A w kwestii parasolek, bierz białe convertible, czyli shoot-through z czarnym, zdejmowanym poszyciem - są najbardziej uniwersalne... Jeśli chodzi o wielkość, to wszystko zależy od typu i mocy lamp, oraz tego, co i jak chcesz fotografować. Ja ze speedlightami używam małych 32", ale najczęściej polecany rozmiar, to 43"...

lupus - Sob 25 Paź, 2008

Ja chcę na razie używać z 580EX II :P

Ok, poszukam na Alledrogo. Dzięki. :)

lupus napisał/a:
Ja chcę na razie używać z 580EX II :P

No ja właśnie używam ich z Nikonami SB-25/26, czyli lampami jeszcze ciut słabszymi od 580 EX...

lupus - Sob 25 Paź, 2008

A jaki efekt daje srebrna parasolka? I złota? Wielka różnica jest? W sposobie doświetlania, kolorze..?

@EDIT:
Chcę używam głównie do portretów.

Srebrna daje ostrzejsze refleksy (specular highlights) i trochę "twardsze" światło. Wymaga dobrego przygotowania skóry i umiejętnego świecenia - biała jest bezbieczniejsza, chociaż strata światła jest na niej większa. Złota daje podobne efekty w sensie kontroli nad światłem i refleksami, dodając ciepły (czasem aż za bardzo) zafarb. Moim zdaniem lepiej założyć żel (CTO/CTS/Amber) na lampę i używać srebrnej parasolki - efekt identyczny, a kontrola większa...
lupus - Sob 25 Paź, 2008

Jako że jestem upierdliwy... Masz może jakieś zdjęcia w archiwum, na których używałeś po kolei poszczególnych parasolek?

Masz tu porównanie (nie moje :smile: ):
Złota

Srebrna

Biała

Shoot-Through

A tu inne modyfikatory, gdybyś chciał porównać:
http://www.bron.ch/vt_pd_lg_sc_en/index.php

lupus - Sob 25 Paź, 2008

Wielkie dzięki. Naprawdę mi pomogłeś.
"Pomógł" leci do Ciebie. ;)

[ Dodano: Nie 26 Paź, 2008 09:50 ]
Niestety nie mogę już edytować poprzedniego postu..więc piszę nowy.

Z
Kod:
http://www.foto-tip.pl/sklep/parasolki-c-94_96_100.html
strony którą parasolkę byś mi polecił? Nie mam ochoty zamawiać na Alledrogo, a ten sklep mam niedaleko..

[ Dodano: Nie 26 Paź, 2008 09:51 ]
I jeszcze blendę http://www.foto-tip.pl/sk...-94_96_101.html żeby to tworzyło wszystko jedną całość..

Jestem w tym zielony, więc nie bijcie.. :P

jaad75 - Nie 26 Paź, 2008

Z tych prasolek z linka, nie poleciłbym żadnej (zdecydowanie polecam convertible), ale jak byś się uparł, to 120cm odbijającą. Blenda 180 da Ci możliwość doświetlenia całej sylwetki, ale nie jest zbyt poręczna...
Kup sobie taki zestaw:
http://www.bhphotovideo.c...ella_Mount.html
Dojdzie w parę dni, a masz w nim wszystko czego potrzebujesz do używana dwóch lamp (z wyjątkiem wyzwalacza) i nawet po opłaceniu shippingu i ceł wyjdzie taniej niż w PL...

lupus - Nie 26 Paź, 2008

Jakoś nie chcę zamawiać z zagranicy..

Ja myślałem o blendzie 120 cm, tyle że nie wiem czy złota-srebrna czy biała-srebrna :P

jaad75 - Nie 26 Paź, 2008

lupus napisał/a:
Jakoś nie chcę zamawiać z zagranicy..

Twój wybór... Ale szukaj raczej convertible i w przypadku 580EX nie większej niż 120cm...
lupus napisał/a:
Ja myślałem o blendzie 120 cm, tyle że nie wiem czy złota-srebrna czy biała-srebrna :P

Ja bym brał biało-srebrną, klasyczna złota jest mało użyteczna IMHO...

lupus - Nie 26 Paź, 2008

Ok, dzięki.
Jakbym miał jeszcze jakieś pytania to napiszę tutaj.

hostman - Sro 05 Sie, 2009

trochę odświeżę temat :mrgreen:

Potrzebuję pomocy w wyborze parasolki do lampy błyskowej (din21):
BIAŁA PARASOLKA ROZPRASZAJĄCA 90 cm;
BIAŁA PARASOLKA ROZPRASZAJĄCA 110cm plus zewnętrzny dyfuzor (srebrno-czarny)

zabrałbym tą drugą ale obawiam się że lampa może być za słaba? :zalamany:

komor - Czw 06 Sie, 2009

Jak masz możliwość regulacji kąta błysku to ta druga może wydolić. Ale podstawowa różnica jest taka, że ta druga może być biała (shoot-through) albo srebrna, czyli odbijająca. Ja nie mam zdania które lepsze, dotychczas stosowałem głównie białe, czyli błyskałem przez nie.
adziohiciek - Sob 08 Sie, 2009

Są też 90cm dwa w jednym (mam taką). Według mnie 90cm to wybór optymalny, po złożeniu są w miarę krótkie a rozłożone nie zajmują dużo miejsca. Najlepsze były by łamane z teleskopową rączką, ale na allegro nie można takich dostać...

Pamiętaj że rozmiar nie jest taki ważny, 90cm parasol ustawiony 15-20cm od modela to wbrew pozorom ogromne źródło miękkiego światła ;) liczy się tzw. apparent size ;) a ten zależy właśnie od odległości.

dretan - Sob 31 Paź, 2009

jaad75 napisał/a:
http://www.bhphotovideo.com/c/product/425220-REG/Impact_DFUMK_Digital_Flash_Umbrella_Mount.html

1. Czy można tak jako ciekawostkę prosić o zestaw odpowiednik w krajowych sklepach?

2. Domniemam, że za w/w zestaw 90$ dochodzą następujące koszta:

I teraz najważniejsze: 157$ to cena samej przesyłki czy w tej cenie zawarte jest wspomniana opłata celna itp. wynosząca 126$?

Pytanie 2. nieaktualne - potwierdziłem właśnie, że to są oddzielne koszta a suma wynosi $ 382.99

hijax_pl - Sob 31 Paź, 2009

Nie żeby to była jakaś kryptoreklama - po prostu pierwszy sklep który mi się nawinął...

Parasolka
http://fripers.pl/product...9b0ee4f1a7a9e81
Statyw
Uchwyt

rybkowski73 - Sob 31 Paź, 2009

Taki właśnie zestaw co hijax_pl, napisał kupiłem tylko z inną parasolką 110cm
http://www.allegro.pl/ite...110_cm_pro.html
do tego fotocela.
Wszystko działa. :grin:

dretan - Sob 31 Paź, 2009

Dziękuję hijax_pl za przykład

Rybkowski73 x1 czy x2? Co pod zestaw masz podpięte i czy masz jakieś sampelki z działania?

rybkowski73 - Nie 01 Lis, 2009

dretan, Kupiłem jedną i to błąd. Kupię jeszcze jedną.
Mam ten zestaw dopiero 1 tydzień i jestem "młody" w studio nic jeszcze nie umiem także nic więcej nie mogę poradzić. Mam 580exII i do tego dwie stare lampy,ale tak jak pisałem wszystko działa tzn błyska :lol: .
Posiadam dwóch brzdąców ( tych w moim awatarze ) i niestety nie mogę w ich obecności (szczególnie młodszego agenta ) rozłożyć zestawu. Jak coś pstryknę i będzie to tego wart to wrzucę :wink:

hijax_pl - Nie 01 Lis, 2009

Jedną lampa to można używać z blendą po drugiej stronie. Lepiej mieć dwie lampy i trenować różne proporcje światła 1:2 , 1:4 itd ;)
rybkowski73 - Nie 01 Lis, 2009

Staram się żonę namówić do pozowania już od tygodnia i coś mi to nie wychodzi .Mam nadzieję , że nie stracę cierpliwości :wink:
Sejthan - Nie 01 Lis, 2009

Jaką masz fotocelę? Działa z 580EXII? Czytałem chyba, że bywają problemy z tym.
komor - Nie 01 Lis, 2009

rybkowski73 napisał/a:
Staram się żonę namówić do pozowania już od tygodnia i coś mi to nie wychodzi .Mam nadzieję , że nie stracę cierpliwości

Skąd ja to znam…

rybkowski73 napisał/a:
Posiadam dwóch brzdąców (…) i niestety nie mogę w ich obecności (…) rozłożyć zestawu

I to też znam, tylko mam brzdące płci słabszej. Ponoć… :)

rybkowski73 - Pon 02 Lis, 2009

komor jak to miło, że nie jestem w tym osamotniony :wink:
Z drugiej strony te nasze maluchy to pierwsze "obiekty" na których się uczymy.

Sejthan, Fotocelę używam z inną starą lampą. Ta którą mam musi mieć napięcie na stopce min 6v a lampy canona mają ( z tego co czytałem na tym forum ) ok 4v, dlatego ponoć to nie działa tak jak powinno.
http://www.allegro.pl/ite...pc_fripers.html Wyzwalam canona przewodem jak trzeba, ale raczej mam ją na body z dyfuzorem a dwie pozostałe lampy na statywach.
Tylko niestety brak czasu :cry:

azja111 - Czw 24 Gru, 2009
Temat postu: Pomoc w doborze osiwetlenia i osprzetu
Witam serdecznie.
Zaczynam bawic sie w fotografie studyjna. Nieodlacznym jej elementem jest oczywiscie oswietlenie i wlasnie tego dotyczy moje zapytanie. Na poczatek planuje zakupic 2 softboxy na statywach. Myslalem o wymiarach 50x70cm. W takich warunkach zamierzam fotografowac glownie ludzi. Prosze o pomoc w doborze takich lamp oraz o sposob synchronizachji ich z moim aparatem. Posiadam Canona 450D. Caly zestaw powinien kosztowac ok 600zl (lampy i ewentualne akcesoria do polaczenia z aparatem).
Z gory dziekuje za pomoc i podpowiedzi

komor - Czw 24 Gru, 2009

azja111, podpiąłem Cię do podobnego tematu, który już się pojawił wcześniej na forum. Poczytaj sobie ten temat i inne podobne, ale dobrych wiadomości dla Ciebie nie ma, bo same softboxy w tym rozmiarze, niedrogiej firmy Quantuum, kosztują 200–400 zł za sztukę, nie wspominając o lampach.
Najtaniej wyjdą Cię parasolki i statywy, ale lampy to już spory wydatek, softboxy też tanie nie są.

A prosze jeszcze o podpowiedz dotyczaca polaczenia tekiego sprzetu z moim aparatem. Przypominam ze mam Canona 450D. Co bede potrzebowal zeby to zsynchronizowac, bo bym musial jeszcze zakpic
hijax_pl - Czw 24 Gru, 2009

450D nie ma niestety wyjścia do kabla PC

Jeśli lampy będą miały fotocele - wystarczy najprostsza lampa błyskowa na aparacie (z tym że powinna dać się ustawić w tryb manualny i minimalną energię błysku).

Lepsze są wyzwalacze radiowe - jeden dopinasz do aparatu, drugi do lampy.

Możesz też zastosować przekaźniki PocketWizard - niektóre (te lepsze) lampy studyjne mają wbudowane odbiorniki.

Tylko że... 600zł to skromniutki budżecik :???: Nie widziałem lampy studyjnej która by kosztowała poniżej 200zł, a powinieneś mieć co najmniej dwie plus parasolki, blenda by się też przydała (jako substytut trzeciej lampy)

Proponuję zacząć od jakiejś czytanki - jest dostępna fajna książka Michaela Freemana - Fotografia Studyjna.

lama - Czw 24 Gru, 2009

hijax_pl napisał/a:
450D nie ma niestety wyjścia do kabla PC

Zgadza się, ale wystarczy za kilkanaście zł kupić "kostkę synchro z gniazdem PC" i po problemie.

W takim razie co mogli byscie mi polecic na poczatek abym sie zmiescil w dosc skromnym budrzecie. Moze nie ograniczonym do 600zl ale nie wiele wiecej. Blede juz mam wiec tego liczyc juz nie trzeba. Jesli jest taka mozliwosc prosze o linki z przykladowym sprzetem.
jaad75 - Czw 24 Gru, 2009

Ale interesuje Cię głównie studio, czy również plener? Fotografia raczej statyczna, czy dynamiczna? Jak duże jest pomieszczenie, w którym chcesz organizować studio?

Głownie studio. Głownie fotografia statyczna ale dynamicznej tez chcialbym sprobowac. Pomiesczenie jest dosyc male ok. 10-12m2

Hmm, w tak małym pomieszczeniu będzie Ci ciężko kontrolować światło. Potrzebujesz lamp raczej nie większych niż 200Ws, ale z możliwością zejścia przynajmniej do 1/16 mocy (im większy zakres regulacji, tym lepiej). Ważne, by softboksy miały możliwość założenia grida - kupisz go wcześniej, czy później... Do fotografii dynamicznej potrzebujesz w miarę szybkich lamp, a te swoje kosztują - patrz chociaż na takie, w których czas t.5 jest nie dłuższy niż 1/1000s... BTW, jeśli uda Ci się zmieścić w budżecie 600zł, to będziesz cudotwórcą... :wink:

Nie wiekszych niz 200Ws czyli jakie jaka minimalna moc powinny miec? I softboxy o jakich wymiarach najlepiej wybrac? 2x 50x70cm bedzie wystarczajace czy za male?

Mniejszych niż 100Ws raczej nie kupisz - słabsze są już tylko żarówki błyskowe i lampy na stopkę. Problem w tym, że lampy 100Ws mają najcześciej własne mocowania, a zapewne z czasem będziesz chciał rozwinąć zestaw lamp i dobrze, by zakupione wcześniej modyfikatory pasowały... Biorąc pod uwagę Twój budżet, będziesz zmuszony szukać w chińszczyźnie, a ta spośród standardowych mocowań używa głównie "S" Bowensa, więc warto szukać wśród lamp z takim mocowaniem. A co do softboksów, to faktycznie są trochę małe - trudno będzie Ci nimi oświetlić całą sylwetkę, ale z kolei łatwiej operować w tak małym pomieszczeniu.

http://allegro.pl/show_it...2+wys%C5%82any. Co o tym myslicie? Warto zainwestowac w taki zestaw + softbox do tego?
jaad75 - Pią 25 Gru, 2009

Mocowanie niestandardowe, regulacja mocy do 1/8, bardzo słabe piloty... Z tego co słyszałem, 180Ws, to dla tych lamp bardzo optymistycznie podawany parametr... Moim zdaniem nie warto...
azja111 - Pią 25 Gru, 2009

W takim razie jaka lampke mozecie mi polecic z tej nizszej polki cenowej;p? Cos zeby w miare dzialalo i nie kosztowalo nie wiadomo ile;p. Widze juz ile taki sprzet kosztuje dlatego narazie ogranicze sie do jednego softboxa za te same 600zl
jaad75 - Pią 25 Gru, 2009

azja111, nie sledzę na bierżąco najtańszych ofert oświetleniowych na rynku - szukaj stosując kryteria wymienione wyżej, a jak coś znajdziesz, zalinkuj... Może nawet znajdzie się ktoś, kto używał dany sprzęt i będzie mógł coś więcej na jego temat napisać...
azja111 - Pią 25 Gru, 2009

Znalazlem takie produkty:
Funsports KH-120M lampa studyjna , oraz troche drozsza Quantuum PT-200 do tego wczywiscie statyw i softbox ewentualnie parasolka

Radkiewicz - Pon 28 Gru, 2009

My z kolegą teraz zamierzamy zrobić takie experymentalne-mini-studio bazujące na dwóch nissinach di622 [o ile mojego naprawią]+ parasolki i jakieś lampki błyskowe 68ws z gwintem żarówkowym.Za wszystkie te akcesoria,tła,statywy itd wyszło jakieś 350zł z przesyłką bo szliśmy po najtańszej linii oporu:] więc na dwóch nie duży wydatek. oczywiście nissinów nie liczę.Jak przyjdzie to sprawdzę te chińskie cuda i napiszę czy warto w ogóle spoglądać w ich stronę,chociaż pewnie wielu z was już wie że nie warto :grin:
jaad75 - Pon 28 Gru, 2009

azja111 napisał/a:
Znalazlem takie produkty:
Funsports KH-120M lampa studyjna , oraz troche drozsza Quantuum PT-200 do tego wczywiscie statyw i softbox ewentualnie parasolka
PT-200 jest warta uwagi. KH-120M bym sobie darował - niestandardowe mocowanie, kiepskie możliwości regulacji, wolna i słaba.