|
forum.optyczne.pl
|
 |
Lornetki - Vortex Viper 10*42 moje pierwsze wrażenia :-)
dariusz_119 - Nie 18 Mar, 2007 Temat postu: Vortex Viper 10*42 moje pierwsze wrażenia :-) Witam!
Dziś przez kilka godzin spędziłem w terenie testując mój nowy nabytek, czyli Vortexa Vipera 10*42 Muszę zaznaczyć na wstępie, że kupiłem go tylko dzięki Optyczne.pl i ich testom lornetek,choć też dużo czasu spędziłem na forach dyskusyjnych zza oceanu, przeważnie myśliwi mocno chwalą te lornetki, ale i ptasiarze też są zadowoleni.
Lornetka jest zaskakująco mała, prawie znika w rękach, lecz nie przeszkadza to w obserwacjach, świetnie dopasowuje się do dłoni, guma, jaką jest obwleczona ma świetną fakturę, dzięki której po prostu przysysa się do rąk. Pokrętło ostrości –bez zarzutów, kreci się nim lekko, lecz z wyczuwalnym lekkim oporem. To samo tyczy się prawego okularu.
Pasek świetnie profilowany, dodatkowo podbity gumą, która dobrze trzyma lornetkę na szyi.
Ogólnie wygląda jak pancerny sprzęt, duża średnica okularów, stopniowane muszle oczne, zatyczki na okulary dobrze pomyslane i nie do zgubienia .
Świetna ostrość, niesamowicie jasna.
Jeśli chodzi o ostrość to właśnie ona mnie najbardziej zadziwiła, przedtem miałem Foresta 10*42, nawet nie ma co porównywać. Po prostu bije go na łeb!!!
Moim zdaniem ma też dużą głębie ostrości.
Jako że nie jestem zawodowym testerem optyki więcej nie jestem w stanie nic napisać,( zresztą to, co można było napisać już jest napisane w rankingu lornetek 10*42) dla mnie ten sprzęt to marzenie, jeśli kogoś stać na nią, to niech ją bierze, kto nie ma kasy a może pożyczyć –niech się nie zastanawia.
Ja przynajmniej w połowie wiem już jak się czuje właściciel lornetki Swatowskiego
Pozdrawiam
Arek - Pon 19 Mar, 2007
Bardzo się cieszę, że nasze testy pozwalają wybrać sprzęt, z którego jest się potem zadowolonym. Znaczy się warto je robić
Jak poużywasz tej lornetki trochę dłużej i sprawdzisz ją w różnych warunkach, zachęcam do wydania o niej opinii w naszej bazie lornetek.
Pozdrawiam,
Arek
Adam67 - Sro 21 Mar, 2007
Myślę,że testy optyczne.pl wielu osobom pozwalają podjąć konktretną decyzje co do wyboru sprzętu.Sam jestem takim przykładem-własnie zdecydowałem się na Vipera/choc wlasciwie do ostatniej chwili wahalem się jeszcze do do Olympusa EXWP1-chyba trudno ocenic,ktora z nich lepsza-wynik w tescie był dla obu prawie identyczny,więc mój wybór miedzy tymi dwoma modelami był trochę "intuicyjny"/.Bo nie chodzi przecież o to,by kupić coś maksymalnie drogiego/nabywcy Swarovskiego pewnie i tak będą zachwyceni/,ale by osiągnąc rozsądny kompromis między ceną a jakością-i tu wlasnie rola testów jest-jak uważam-szczególnie cenna-bo widać,ze niejednokrotnie lornetki z podobnej półki cenowej znacznie się jakością różnią.Dotychczasowe wyniki testu 10x42 ujawnily-moim skromnym zdaniem -dwa"czarne konie-własnie Viper i w/w Olympus EXWP-cena calkiem jeszcze przystępna.a wyniki rewelacyjne.Z pewnością długo sobie jeszcze nie zafunduję"Swarka"-bo po prostu nie widzę sensu wydawania 6 czy 7 tys.złotych,na sprzęt,z ktorego korzystam średnio raz w tygodniu,a czasem rzadziej-bo niestety z przyczyn czasowych/praca!/tyle mogę na swoje hobby poświęcic./.Dla osób takich jak ja lornetka typu Viper jest chyba wyjściem idealnym-tzn.b.dobry sprzęt za rozsądną cenę.Tak więc autorom testu nalezą się wielkie brawa i wyrazy uznania za ich pracę.I az się boję zadać tu jeszcze jedno pytanie,a wlasciwie poczynić małą sugestię.Wiem,ze planowany jest test lunet..I tu nieśmiala prośba-pojawiły się niedawno na rynku lornetki -własnie firmy Vortex -które pod względem cenowym wyglądają BARDZO zachęcająco/między 1000 a 1500zl/.Czy moglibyście wziąc je"na pierwszy ogień".Są one jeszcze na tyle nowymi produktami,ze nawet na zagranicznych forach raczej o nich cicho.W przypadku lunet znanych firm wiadomo z grubsza"kogo,na co stać"-a tu nic.Tabula rasa.Pozdrawiam i raz jeszcze dzięki"za już".
Wojtek_B - Sro 21 Mar, 2007
Ja też czekam na test lunet, ale pozwólmy im skończyć 10x42, bo czeka jeszcze na przykład nowe dachowe (japońskie) Titanium od Delty. No właśnie...Arku, w której szufladzie ją trzymasz? A może to jakiś as, który na koniec ma jak walec przejechać po wszystkich dotychczas prezentowanych czterdziestkachdwójkach?
dariusz_119 - Nie 13 Maj, 2007
Witam!
Minęło już prawie 2 miesiące jak używam Vortexa Vipera. Muszę Wam powiedzieć, że nigdy nie będę żałował tego zakupu. Używam tej lornetki do obserwacji ptaków, wypróbowałem ją już i na zbiornikach i w lesie, po prostu rewelacja. Obraz jaśniutki, nawet przy złej pogodzie. Ostrość po prostu rewelacyjna. Niesamowity komfort dla oka i umysłu Po jakimś czasie wypatrzyłem w jednym okularze z przodu małego farfocla, ale jest tak mikroskopijny, że nie powoduje żadnego zniekształcenia obrazu czy jakiś blików. Lornetka mała , zgrabna, poręczna , wszystko chodzi w niej tak jak trzeba. Wygodny profilowany ( ponoć ekskluzywny) pasek. Pokrowiec wodoszczelny, ładnie wykonany, przede wszystkim dokładnie i starannie, tak jak lornetka.
Po prostu zaskoczyła mnie ta firma po prostu Świetny sprzęt !
Ciekawi mnie jeszcze jak to wygląda w przypadku lunet tej firmy. Chwała się szkłami ED w jednej z lunet, cena nawet zachęcająca… no no a może ktoś z Was ma tą lunetę? Jeśli tak niech podzieli się opinią o niej.
Pozdrawiam no i zachęcam do zakupu.
grabbek - Pon 21 Maj, 2007
Marzy mi sie taki Viper :) Obecnie mam Silvera 10x50 i jest przyzwoity.Szkoda że ten Vortex nie jest parę groszy tańszy.
dariusz_119 - Wto 22 Maj, 2007
he he he ! to fakt że troche droga , ale i na to jest sposób..... ja wzielem na nią pożyczkę z banku
I nie żaluję tego!!!
Pozdrawiam !
grabbek - Sro 23 Maj, 2007
Fakt to sposób na Vipera
Szkoda że ta lornetka nie ma nakrywek na okulary.Za taką kwotę powinny być.
Chociaż na stronie jednego dystrybutora piszą że ma nakrywki na okulary.Jak to jest dariusz 119?Osłony obiektywów są na stałe zamocowane do korpusu?
dariusz_119 - Sro 23 Maj, 2007
Hejka!
Grabbek spoko, zatyczki są i to świetnie przemyslane to po pierwsze a po drugie porządnie wykonane .
Na przednie okulary są zakładane na korpus w taki sposób że nie można ich zgubić (ewentualnie można je urwać) A na okulary głęboka , mocna i świetnie dopasowana pokrywka zakładana na pasek ktorej też nie można normalnie zgubić.
pozdro!
p.s. Oczywiscie osłony obiektywów można sciągnąć na stałe. No ale nie radzę tego robić , szkoda szkieł !
Dzięki za informację!
Coś czuję że będę miał syndrom Vipera Przyzwoity to sprzęcik.Chyba już zacznę zbierać złom i puszki żeby kupić Vortexa Parę ton muszę
zebrać. Pozdro.
Cacy lornetka Zazdroszczę ci trochę dariusz 119.
Asad - Pon 29 Paź, 2007
Pytanie do dariusza - już jakiś czas minął od zakupu przez Ciebie Vipera - czy wciąż jesteś zadowolony z zakupu, jakieś wady wyszły podczas użytkowania ? miałeś możliwość porównania z innymi lornetkami ?
dariusz_119 - Pon 29 Paź, 2007
hej!
Odpowiadam na pytanie :
lornetkę mam już prawie pół roku, wady ?? żartujesz ?? a tak poważnie nic z niej jeszcze nie wyskoczyło . optycznie doskonała aż po sam brzeg jeśli chodzi o ostrość , świetnie wykonana , bardzo fajnie wykonane muszle oczne, nie da sie ich tak po prostu wgiąć, zgiąć czy jak tam wolisz - uszkodzić je. pokrywki na okulary- rewelacyjnie wykonane z grubej gumy , mocno sie trzymają i nie można ich praktycznie zgubić, no chyba że jakiś zazdrośnik Ci je obetnie nożem guma jaką jest powleczona jest 1 klasy tu nie można sie doczepić , nawet pasek do niej to nie byle jaki sznurek , ale podgumowany z fajowym napisem VORTEX . A tak po prostu to trzeba ją wziąść do reki i osobiście pomacać , ja ją kupowałem prawie po ciemku ( gdyby nie optyczne.pl dalej bym siedział w średniowieczu z jakiś ruskim badziewiem na szyi)
miałem w rekach do porównania olimpusa 10x42 EXWP I link : www.fotozakupy.pl/sklep/page/product/product/3393 optycznie taki sam ale wykonanie o wiele gorsze , muszle oczne jak pokrywki od krem NIVEA i ogólnie nie leży tak dobrze w rekach co VORTEX . A na koniec : ten właśnie model VORTEXA zdobył w USA jedno z pierwszych miejsc w rankingu lornetek ( /www.vortexoptics.com/binoculars/view/vortex_viper_10x42 ) wiec nie trzeba mieć od razu zeissa leice czy swarka za 6 patyków bo ta lornetka robi naprawde duże POZYTYWNE wrażenie .
Pozdrawiam zainteresowanego
darek
Asad - Wto 30 Paź, 2007
wielkie dzięki za odpowiedź - ja właśnie jestem na etapie średniowiecza z radzieckim wyrobem fajnie że zrobiłeś porównanie z Olympusem bo nad nim głównie zastanawiałem sie jako alternatywnym zakupem. Napisz jeszcze jak wygląda futerał na okulary? jak byś miał zdjęcie to byłoby super
Dzik z Lasu - Wto 30 Paź, 2007
Darek - przekonałeś mnie jutro kupuje tego Vortexa - wątek obserwowałem do samego początku i łamałem sie kupić nie kupić i takie brednie.
Jednak jest potrzeba robienia takich for.
pozdrawiam Dzik z Lasu
dariusz_119 - Wto 30 Paź, 2007
hej!
Chyba miałeś na myśli pokrowiec na lornetkę ? jest ok to znaczy z dobrego, porządnego materiału , nie znam jego nazwy ale szybko to on nie przemaka. jest dokładnie zszyty można go nosić na ramieniu i na pasku u spodni.( nie wiem jaki ma olimpus ) Co sie tyczy porównania do olimpusa to w japońcu jest fatalna pokrywka ( niestety tak to można nazwać ) na okulary( fatalnej jakości plastik) natomiast na przednie szkła są jeszcze gorsze tzn. można je zgubić w 5 minut. w Vortexie są naciągane osobno na każdą rurę wiec tak jak już pisałem ciężko je zgubić. Kolega co ma japońca już przymierza sie do kupna podobnych ochraniaczy na szkła bo te oryginalne są fatalne. jeszcze raz wspomnę o ergonomii - guma i profil uchwytów jest tak świetnie pomyślany i dobrze zrobiony ( guma) że lornetka dosłownie przykleja sie do dłoni , olimpus choć prezentuje ten sam poziom optyczny ( niektórzy twierdzą że jest ciut lepszy) to z zastosowaniem materiału wykończeniowego to sie nie popisał.A skoro już sie tak rozpisałem to trzeba wspomnieć o pasku w japońcu - znów porażka , cienka czarna tasiemka co po 2 godz. wrzyna sie niemiłosiernie w szyję.
to chyba tyle a przy okazji do czego ma ona ci służyć?
pozdrawiam!
darek
Dzik z Lasu napisał/a: | Darek - przekonałeś mnie jutro kupuje tego Vortexa - wątek obserwowałem do samego początku i łamałem sie kupić nie kupić i takie brednie.
Jednak jest potrzeba robienia takich for.
pozdrawiam Dzik z Lasu |
hej Dziku z lasu!
nie będziesz żałował tej decyzji , jak już sie nią nacieszysz to napisz swoje wrażenia. Jestem ciekaw czy moje posty nie są zbyt stronnicze .
Asad - Wto 30 Paź, 2007
Lornetka ma służyć do obserwacji ptaków - to że to będzie Vortex Viper jest pewne jedynie zastanawiam sie nad powiększeniem x8 cz x 10 - w pierwszym przypadku zysku je na polu widzenia i jasności - cena jest niestety ta sama.
p.s. oczywiście chodziło mi pokrowiec na lornetkę
Hej Asad
To zależy czy częściej będziesz jej używał w lesie i innych zaroślach czy na otwartych przestrzeniach ? Ja uważam że *10 będzie w sam raz, pole widzenia w niej i tak jest duże a jasność i ostrość zrekompensuje teoretycznie tę "wadę"
Pozdro
darek
Asad - Sro 31 Paź, 2007
Sam się zastanawiam gdzie będę ją używał - w lesie na pewno ale czy na zbiornikach też, jeszcze nie wiem obawiam sie że tutaj tylko luneta ma rację bytu, różnica powiększeń między 8 i 10 jest niewielka - a za to dostaje większe pole widzenia i jednocześnie jaśniejsze szkło. Jest to dosyć trudny wybór tym bardziej że cena jest taka sama. W najbliższej przyszłości i tak pewnie będę sie przymierzał do zakupu lunety.
ptasiarz - Sro 31 Paź, 2007
Dziwi mnie troche fascynacja forumowiczów Vortexem, testy jednoznacznie wskazuja ze optycznie Olympus jest lepszy, mniejsza aberracja chromatyczna, astygmatyzm itd. a co za tym idzie lepsza jakosc obrazu- to chyba najwazniejsze. Mam wrazenie ze niektorzy wybierajac Vortexa kieruja sie jego wygladem, atrakcyjnieszym od konkurenta, no i ta zmija w nazwie.. to brzmni dumnie. Nie chce zeby to brzmialo szowinistycznie ale to chyba panie czesciej kieruja sie wygladem przy zakupie tego czy owego..
dariusz_119 - Czw 01 Lis, 2007
he he he ptasiarz ty chyba trochę zazdrościsz ?? No ale tak poważnie - żaden ze mnie tester do optyki po prostu przesiadłem sie z ruska na coś lepszego i to są tylko moje odczucia . Kto chce to nie kupuje inną ja ta sprawdziłem i ta mi odpowiada . Pewnie że jest wiele innych lepszych lornetek , no ale każdy kupuje taka na jaką go stać . Jak bym miał w szafie 6 tys. to pewnie kupił bym zeissa bo cholernie mi sie podoba jego pasek na szyję
jeśli chodzi o olimpusa zwykły uzytkownik nie ma szans na zobaczenie różnicy miedzy tymi lornetkami jeśli chodzi o potykę( tak przynajmniej jest ze mną) no i mało mnie obchodzą jakieś tam abercje itp. Obraz w niej jest świetny , czysty i ostry Z tej jestem zadowolony i basta
pozdrawiam wszystkich przeciwników Vortexa
Asad - Czw 01 Lis, 2007
Ptasiarz, jak rozumiem jesteś posiadaczem Olympusa - napisz swoje spostrzeżenia co do tej lornetki i gdzie jej używasz (z Twojego nicka wnioskuje że do obserwacji ptaków). Żmija przy omawianiu samochodu to byłoby coś w lornetce mnie już tak nie kręci. Testy wykazały jak dla mnie iż Viper nie ma żadnych istotnych wad, poza tym mam wrażenie ze nie przepłacam za ten sprzęt kupując go w Polsce.
ptasiarz - Pią 02 Lis, 2007
A tak jestem od niedawna posiadaczem , oczywiscie uzywam do obserwacji ptaków , wszędzie gdzie się da, także w mieście (zero zniekształceń budynków-super!). Na razie jestem na etapie ach-ów i ech-ów, coś sensownego będe w stanie napisać za pare miesięcy, może wtedy uda mi się spojrzeć na nią krytycznym okiem. Aha, klapki na obiektywy rzeczywiście są badziewne, ale ja nie zabieram ich w teren, oryginalny pasek zastąpiłem full-wypas neoprenowym, polecam, ma anatomiczny kształt i leciutkiego Olympusa w ogóle nie czuć na szyi, choć z tą lekkościa jest pewien problem,o ile w czasie długich spacerów jest to świetna zaleta, to juz podczas samego patrzenia ma wrażenie że trudniej utrzymać w niej stabilny obraz a może to kwestia przyzwyczajenia, wcześniej nie używałem dachówki. Zauważyliście coś takiego przesiadając się z porro na dachówę?
Asad - Pią 02 Lis, 2007
ja niestety wciąż mam ruskie porro także nie wiem jak to jest Olympusa kupowałeś w Polsce czy sprowadzałeś ?
ptasiarz - Sob 03 Lis, 2007
Sprowadziłem, a w zasadzie to po długich namowach przywiózł mi go kolega , cudeńko kosztowało 195$ plus jakiś lokalny podatek 8%, na nasze niecałe 600 pln , u nas bym jej nie kupił, troche za droga, chyba że na kredyt.
klaus - Sro 14 Lis, 2007
Mam pytanie do ptasiarza-gdzie kupiłeś/i za ile?/ten pasek neoprenowy do EXWP-1?Poza tym - cieszę się,z tego,co piszesz o Olympusie-bo też go kupiłem,jestem zadowolony..ale trochę zwątpiłem co do trafności wyboru,czytając zachwyty nad Vortexem Viper.Pozdrawiam.
ptasiarz - Sro 14 Lis, 2007
Pasek kosztował 30 $, kupiony w jakimś foto sklepie w NY( producent Op/Tech -ponoć dobry) ,ja nawet nie wiem gdzie, u nas są w Fotozakupy.pl po 65 pln ale innej firmy. Może w naszych fotosklepach można kupić też inne ale ja nie mam czsu chodzić i szukać. Olej Vipera, wybierają go bo ładniejszy i zielony. Olympusik jest the best
LKL - Czw 31 Sty, 2008
Witam, czyżby wątek ginął śmiercią naturalną? Nie ma nowych posiadaczy tego modelu lornetki…?
No to może ja dołożę swoje trzy grosze w tym temacie. Skoro „pierwsze wrażenia” to pasuję tu jak ulał, bo jestem szczęśliwym posiadaczem tej lornetki od ponad miesiąca. Do tej pory korzystałem (od kilkunastu lat) z kupionej od nowości Carl Zeiss Jena Dekarem 10x50. Przyszedł czas na nową. Długo wybierałem model z założeniem, że nie wydam na lornetkę więcej niż 2000 zł. Miałem możliwość porównania (też w terenie) modeli o podobnych parametrach kilku firm – z bardzo mieszanymi uczuciami. Sporo czasu spędziłem czytając wyniki testów, porównań i opinii (również na tym forum, za co w tym miejscu dziękuję tym, którzy wysilili się by podzielić się opiniami). Wybór padł na Vortexa – nie mając go w ręku!!! i jak na razie ani trochę nie żałuję.
Jak na razie same plusy i tylko jedno podejrzenie – ale po kolei
- sprzęt jest bardzo solidny – zarówno gumowa obudowa lornetki, jak i dodatki (osłony na obiektywy i okulary, pokrowiec) wykonane są bardzo starannie
- szczególny plus dla paska, który jest bardzo wygodny (nie dawno kupiłem do mojej starej oryginalny Zeiss’a i jest niemal identyczny)
- lornetka jest bardzo lekka i wygodnie się ją trzyma podczas obserwacji
- dużym jej atutem jest niemal rekordowo mała odległość ostrzenia oraz precyzyjnie i szybko działająca śruba regulacji ostrości (nawet w niskich temperaturach)
- co do optyki też nie mogę się do niczego przyczepić, jest jasna a rysowanie jest wyraźne i ostre
Jedyną rzeczą, co do której jakości mam wątpliwości, to wysuwane muszle okularów, które wysuwają się (wykręcane) zbyt lekko i delikatnie, co czasami sprawia, że wsuwają się nie proszone o to. Nie zwróciłem na ten element uwagi sprawdzając inne modele, więc nie mam porównania.
Jak na razie uważam, że ten model wart jest swojej ceny (no zawsze mógłby być tańszy ) Zobaczymy co będzie dalej, lornetka używana jest i będzie dość intensywnie i jeśli cokolwiek będzie nie tak – podzielę się swoimi uwagami.
Arek - Czw 31 Sty, 2008
Polecam dodać tą wartościową opinię tutaj:
http://www.optyczne.pl/75...a_lornetki.html
Pozdrawiam,
Arek
dariusz_119 - Czw 31 Sty, 2008
Hej!
No mija juz prawie rok ( a dokładnie 10 miesięcy ) jak kupiłem tą lornetke i założyłem ten wątek. Lornetka trzyma sie mocno i dalej wygląda jak nowa choć mocno nią trzepie w terenie . Faktycznie te muszle oczne jakoś już chodzą za lekko , w sumie nie przeszkadza mi to bo przecież na razie same sie nie wysuwają ani wsuwają ale .... jakoś mnie to czasami dręczy No a pozatym dalej ostrzy jak brzytwa , no i faktycznie minimalna odległość ostrzenia to rewelka
No cóż ,pozdrawiam następnego szczęsciarza który śmiga z tym sprzętem w terenie .
No i tych co mają olympusy na szyi też pozdrawiam!
Miszelos - Wto 06 Maj, 2008
Witam serdecznie!
Ja również zastanawiam się nad wyborem lornetki i już wiem, że w grę wchodzą albo Vortex albo olympus.
Przeczytawszy zachwyty Dariusza 119 skłaniam się bardziej ku Vortexowi.
W zwiazku z tym mam pytanie gdzie najlepiej kupic ten sprzet zeby nie przepłacić i zeby firma była rzetelna?
Mieszkam w Warszawie.
Pozdrawiam,
Micha
dariusz_119 - Wto 06 Maj, 2008
Hej!
Ja kupowałem na www.lornetki.pl
szybko i konkretnie mnie załatwili w pozytywnym tego słowa znaczeniu
No niestety cena jakoś nie chce polecieć w dół
Ale ja wiem dlaczego ..... bo jest świetna!
Pozdrawiam!
Miszelos - Wto 06 Maj, 2008
Dzięki Darek!
A co sądzisz o tej: Vortex Vulture 12x50 ?
Zastanawiam się czy Vortexy do 1000zł dla mniejako amatora beda sie znacznie rozniły od tej Twojej?
Inaczej: czy viper jest wart swojej ceny?
dariusz_119 - Sro 07 Maj, 2008
Hej!
Zauważ że ten vortex waży prawie kilogram! No i ma jak dla mnie zbyt małe pole widzenia
80m/1000
Do czego go bedziesz najczęściej uzywał?
Bo jak mocno chodzisz w terenie to na bank po godzinie masz odcisk na szyi
Nie miałem z nia styczności wiec zadaj pytanie jeszcze adminowi co o niej sądzi może miał ją w rekach ?
Jeśli bedziesz jej używał typowo na wycieczki w las i góry to może coś z mniejszych np 8*32 lub podobna?
Pozdro!
[ Dodano: Sro 07 Maj, 2008 06:20 ]
No a może nikon nonarch? Miałem ją kilka razy w ręce , moze i stoi kilka/nascie pozycji niżej niz viper ale ładnie rysuje obraz i jest lekka.
Pozdro!
Miszelos - Sro 07 Maj, 2008
Darku, głównie używać jej będę do obserwacji, oznaczania ptaków.
Waga w tym przypadku ma duże znaczenie zwłaszcza, iż objuczony już jestem lustrzanką z dodatkowym teleobiektywem. Cały czas zastanawiam się czy dla mnie jako laika jest sens dać 1600zł za wypas vipera czy lepiej np kupic jakiegos vortexa za ok.1000zł?
Może nie zauważę gorszych parametrów w tańszym sprzęcie?
Pozdro!
Michał
Asad - Sro 07 Maj, 2008
jeśli szukasz czegoś w granicach 1000 zł w Polsce to zdecydowanie polecam Olympusa EXWP - nie jest wyposażony w futerał, pasek oraz fajne dekielki ale jeśli chodzi o optykę jest dokładnie taki sam a może nawet lepszy niż Viper - ostatnio miałem okazję porównać te 2 modele - i przyznam iż optyka jest prawie taka sama, ze wskazaniem na Olympusa . Kwestia doposażenia w fajne dodatki -tylko czy jest sens wydać dodatkowe kilka setek na futerał i itd..
dariusz_119 - Sro 07 Maj, 2008
No to może Vortex Diamondback 10x42 ??
cena dośc przystępna tylko czy ktos patrzył lub testował ten sprzęt ??
a może Vortex Sidewinder 10x42 . hi hi jakoś uparłem sie na te vortexy , z góry przepraszam ale niezłe są też niektóre vixeny - Vixen Alpina 10x42 DCF
Swift Ultra Lite Porro 10x42 ciut małe pole widzenia , chyba gdzieś koło 96 m/1000 jesli sie nie mylę.
A... ta ma swietne notowania - Swift Optics 930 Ultra Lite 10x42
test na optyczne - http://www.optyczne.pl/12...Lite_10x42.html
http://www.lornetki.pl/ka...?idProdukt=2737
Jesli chodzi o EXWP kontra Viper no cóż każdy broni swojego miałem olympusa w rekach , świetnie leży , optyka taka sama co w Viperze , denerowały mnie tylko te niestopniowane muszle oczne, ale to już chyba raczej kosmetyka , bo w końcu liczy sie to co widac na końcu a obydwie lornetki są rewelacyjne za tą cene .
ten swift optics to ciekawa propozycja
Pozdrawiam!
Miszelos - Sro 07 Maj, 2008
No właśnie EXWP kontra Vortex: niby to samo a jednak Dopłata do Vipera to 400zł. Ktoś pisał ze śmierdzi gumą... Testy na Optyczne.pl bardziej przemawiają za viperem.
Założę się że jeśli połaszczę się na Oliego to będzie mnie dręczyć do końca życia że nie wybrałem Vortexa. Zwłaszcza, po przeczytaniu pochlebnych opinii o viperze na tym forum.
NIe pozostaje nic innego jak podjąć męską decyzję
Najgorsze jest to że w żadnym sklepie nie mają jej do kupienia "od ręki"
Szkoda, że nie testowaliście Vortex Diamondback 10x42...nie mogę nigdzie znaleźć opinii na temat tego sprzętu, a cena jest atrakcyjna.
Asad - Czw 08 Maj, 2008
mała poprawka - testy na optycznym przemawiają własnie za Olympusem gumą nie śmierdzi, przynajmniej mój egzemplarz - problem to dekielki zakrywające obiektywy - mozna je pogubić
Miszelos - Czw 08 Maj, 2008
No niestety...nie bede sie cieszył zadną lornetką bo...NIGDZIE ICH NIE MOZNA DOSTAC! ani Oliego ani Vortexa...co za świat: sezon sie zaczął a sklepy zamiast zamówic wiecej towaru zeby sprzedawać to jego nie mają....paranoja!
dariusz_119 - Pią 09 Maj, 2008
Ha ha ha no tak wystarczyło napisać kilka pozytywnych uwag i już sie rozpłyneły lornetki w terenie ciekawe tylko jak wzrosnie cena przy nowej dostawie , o ile taka jest przewidywana?
Pozdrawiam!
Miszelos - Sro 14 Maj, 2008
No, zamówiłem Oliego. Nigdzie nie było Vortexów a chciałem mieć sprzęt jako że wiosna w pełni i przyroda rozkwita. Zobaczymy jakie będą wrażenia.
dariusz_119 - Czw 15 Maj, 2008
Hej!
No i jaka cena? da sie przeżyć ?
Jak juz do Ciebie dotrze to napisz swoje wrażenia .
Pozdro!
Miszelos - Czw 15 Maj, 2008
1200zł. Czekam na dostawę - ma być jutro. Napiszę od razu wrażenia. Zaznaczam, że dotąd nie patrzyłem przez dobrą lornetkę: wszystkie były do max 200zł. Tzn nie były moje bo sam nie miałem lornetki. Ciekawe czy przeżyję szok czy będzie podobnie>?
Asad - Czw 15 Maj, 2008
cześć, szoku zdecydowanie nie przeżyjesz ale jak sobie wszystko dopasujesz to będziesz bardzo zadowolony - ja na początku dostrzegałem aberację itd - ale jak wyregulowałem ostrość to mi przeszło w tej lornetce jest dość mała głębia ostrości - ale to już jest kwestia osobnicza czy ci to przeszkadza czy nie. Mnie nie przeszkadza, a pozostałe parametry zdecydowanie to wynagradzają. Szkoda że nie próbowałeś zakuu przez ebaya - wyszło by Cię zdecydowanie taniej. Ja w ten sposób kupię lunetę
dariusz_119 - Czw 15 Maj, 2008
hej!
A ja myslę że jednak bedzie w szoku
samo pole widzenia w porównaniu z tymi szkłami za 200 zł może zmasakrować mózg
a co dopiero reszta
Czy faktycznie w olim jest mała głębia ostrości
Ja w swoim viperze nie narzekam
ale może w 8*42 jest lepiej
pozdro!
Asad - Czw 15 Maj, 2008
jest mała głebia ostrości - patrzyłem przez Vipera ale bardzo krótko i według mnie było porównywalnie - lornetka z dużą głebią to jeden z modeli firmy Steiner - niestety nie pamiętam nazwy - dla mnie to był ideał do którego odnoszę Vipera i Olympusa
Miszelos - Pią 16 Maj, 2008
No, Koledzy! Mam sprzęt! Dariusz: masz rację: przeżyłem szok i już wiem że nie wezmę juz taniego badziewia do ręki. Nie ma w ogóle co porównywać...
Dla mnie jako laika wystawiam ocenę 5-
Minus za fatalne rozwiazanie zaślepek na obiektywy: one się w ogóle nie trzymają! Równie dobrze mogło by ich nie być. Muszę wymyślić jakiś zgrabny patent jak je zamocować.
Jestem bardzo zadowolony z zakupu i nie żałuję wydanych pieniędzy.
Z Ebay'a - niby można ale wolałem kupić tu i mieć w razie czego serwis na miejscu.
Z ebay to tak jak z allegro: czasami można się naciąć a oszustów nie brakuje.
Asad - Pią 16 Maj, 2008
Też mam Olympusa i dekielki są tragiczne - za granicą jest w sklepach masa zamienników - tylko trzeba je dopasować do lornetki - rzadko pomimo tej samej średnicy obiektuwu nakładki pasują
Lornetka jest niezła to fakt teraz poluj na lunetę
dariusz_119 - Pią 16 Maj, 2008
No miszelos... gratulujemy
A tak w sumie ciekawi mnie jakie macie lunety
Może by założyć nowy temat nasze lunety ... lub coś w tym rodzaju
Pozdro!
p.s jutro zapowiadają ładny dzień wiec mozna przetestować nowy sprzęt
Asad - Pią 16 Maj, 2008
ja na razie jeszcze nie mam wśród faworytów Opticron, Nikon, Pentax
Pepin Krootki - Sob 17 Maj, 2008
Przyłączam się do gratulacji panie Miszelos i witam w klubie. Teraz sam rozumiesz, jak nonsensowne są posty z rodzaju "pomóżcie mi wybrać przyzwoitą lornetkę do 300 zł."
Miszelos - Sob 17 Maj, 2008
Pepin: masz całkowitą rację! To jest chyba tak samo jak ze wszystkim. Jeśli coś jest dobre to musi mieć swoją cenę. Nie kupisz dobrego, nowego auta za 20-30.000 zł.
Niestety dopadła mnie wysoka gorączka i wirusowe zapalenie gardła więc popatrzeć mogę tylko zza okna
Cieszy mnie w tym olim to, że jest zgrabny, dobrze leży w rękach i ma świetny obraz.
Skłaniam się do opinii, że do powiekszenia 10x nie trzeba mieć statywu, natomiast sprzęty powyżej tej granicy wymagają już użycia stojaka ze względu na komfort patrzenia. Kiedyś chciałem koniecznie mieć jak największy zoom, a skończyło się na 10x42. I chyba nie żałuję...
Lunety nie mam i w związku z tym mam pytanie czy mająć dobrą lornetkę warto też dokupić lunetę i do jakich najczęściej obserwacji jej używacie?
Coś czuję, że za chwilę padnie temat: "Jaką dobrą lunetę wybrać do 100zł"
dariusz_119 - Sob 17 Maj, 2008
Hej!
w sprawie lunet nie bedę sie rozpisywał bo to nie ten temat ( wiecej trzeba napisać w dziale Lunety i teleskopy) ale jesli bedziesz obserwował ptaki na duzych zbiornikach to nawet olego i vipera mozna wsadzić sobie w buty przy odległości 500 metrów spróbuj oznaczyc jakiegoś małego biegusa nie ma szans , tu trzeba lunety.
ja juz to przerabiałem i dzwigam zawsze cały majdan z soba ( lornetka +luneta)
Pozdro!
Miszelos - Sob 17 Maj, 2008
hmm...a jaką lunetę masz?
opticron ES 80 GA ED + HDR 20*60+ manfrotto 55CL + głowica 128 RC
wiec jest co dzwigać , ale widoczki za to jakie ....
pozdro!
Asad - Sob 17 Maj, 2008
super sprzęt można przyoszczędzić na statywie Goldphoto - jest wierną kopią Manfrotto - głowica jak najbardziej oryginał. Ja jestem wpół drogi do nabycia Pentaxa PF 80 ED
no no ... też nieźle, w USA samo body kosztuje z 800$ ale przy obecnej cenie zielonego to niedrogo wyjdzie
pozdro!
Miszelos - Nie 18 Maj, 2008
No, ja jestem kompletnie zielony jeśli chodzi o lunety więc może wprowadzicie mnie w temat? Chciałbym obserwować ptaki jak również niebo nocą. Dodatkowo chciałbym dołączyć mojego canona 350d i móc robić zdjęcia. Jaki zestaw bym musiał zakupić? i czy jest w ogóle możliwe dołączenie cyfrówki?
dariusz_119 - Nie 18 Maj, 2008
Ja w temacie digi passuje
wiem tylko tyle że w sprzęcie do digi bardzo dobrze radzi sobie firma Nikon, ale domyślam sie że nie tylko ona .
Radzę założyć nowy wątek i czekać, może pojawi sie ktoś kto Ci podpowie co i jak zakupić.
Pozdro!
akagi66 - Nie 27 Wrz, 2009
w opisie vipera jest napisane :
>>- soczewki wykonane ze szkła (XD) o niskiej dyspersji dla poprawy ostrości i odwzorowania barw<<
czy XD to to samo co ED ?
RB - Pon 28 Wrz, 2009
akagi66 napisał/a: | w opisie vipera jest napisane :
>>- soczewki wykonane ze szkła (XD) o niskiej dyspersji dla poprawy ostrości i odwzorowania barw<<
czy XD to to samo co ED ? |
Tak, jest to jakiś tam rodzaj szkła niskodyspersyjnego (rodzajów 'ED' jest cał multum...). Z tym, że Viper nie jest jakoś tam super skorygowany pod kątem aberracji chromatycznej mimo użycia tego szkła.
|
|