|
forum.optyczne.pl
|
 |
Cyfrowe lustrzanki - Canon EOS 50D ?
goltar - Pią 22 Sie, 2008 Temat postu: Canon EOS 50D ? I chyba w końcu znamy pierwszą nowość od Canona: EOS 50D.
RobertO - Pią 22 Sie, 2008
Mi to wyglada na kontrolowany przeciek. Poprzednio ( w przypadku 40D) z Canonem tez bylo cos podobnego, ze nagle gdzies na jakiejs azjatyckiej stronie Canona, ktorys niezbyt rozgarniety pracownik opublikowal specyfikacje w sieci.
No coz, spece od marketingu nie spia.
MC - Pią 22 Sie, 2008
Ciekawe, szczegolnie ta nowa matryca. Pytanie - czy ma to sens?
Jesienny - Pią 22 Sie, 2008
Chyba wszyscy Canoniarze jednak czekają na aparat z jednym zerem mniej. Ciekawe jak ta matryca 15 Mpix będzie sie zachowywała.
k1caj_ns - Pią 22 Sie, 2008
Jakiejś wielkiej rewolucji w specyfikacji nie widać 15 mpix digic IV większy zakres iso i lepszy wyświetlacz . Jeśli to będzie faktycznie ta specyfikacja to całkiem fajny aparat. Szkoda tylko ,że nie ma nagrywania video
goltar - Pią 22 Sie, 2008
To że nie ma rewolucji to u Canona normalne i raczej pozwala sądzić że to prawdziwa informacja. Mimo wszystko zmiany są spore: nowa matryca, wyświetlacz i procesor to istotne zmiany, cieszy funkcja tuningu AF.
Może info o nowym sofcie do 40d pozwalającym na tuning AF ,które pojawiło się na stronie canona było podbiciem smaku przed premierą 50d. Teraz nie dostaniemy softa tylko nowy aparat. Takie zagranie marketingowe
muad - Pią 22 Sie, 2008
Ja jestem ciekaw jak będzie działać dostrajanie AF, bo to chyba największa "rewolucja", lepszy ekran lcd też cieszy.
Jesienny - Pią 22 Sie, 2008
Trzeba myśleć, (zwłaszcza wsłuchując się w głosy użytkowników), że opcja dostrajania AF stanie się standardem tak jak trzepaczka. Akurat Canonierzy ucieszą się z tego bo może już nie będą musieli tak wybrzydzać przy Sigmach
MC - Pią 22 Sie, 2008
A ja mam pytanie co do specyfikacji. W szybkosci migawki jest napisane, ze w trybie auto od 1/8000 do 1/60. Czy to oznacza, ze np. 1/10s juz tylko w trybie manual? Moze to jakis blad sie wkradl???
Arek - Pią 22 Sie, 2008
I w trybie Av i Tv... Tylko a Auto ma być do 1/60 sek.
Mnie martwi to 15 Mpix. Pentax, Sony i Olek na podobnych gęstościach pikseli się wyłożyli
(wcale nie wyższa realna rozdzielczość, szumy, zakres tonalny). Już 450D miał problemy
z zakresem. Nie chce mi się wierzyć, że przejście do 15 Mpix z 12, poprawi sytuację zakresu...
MC - Pią 22 Sie, 2008
Ok, teraz jasne.
krzysiek - Pią 22 Sie, 2008
Wróciłem po krótkim urlopie, a tu kocioł przed fotokiną....
Ja mam te same obawy co Arek. 50D może pójść w ślady 450D pod względem dynamiki tonalnej. Szum musi wzrosnąć i to dużo. Mam tylko nadzieję, że przy takiej ilości pikseli Canon nie zacznie grzebać w RAW-ach
konczako - Pią 22 Sie, 2008
Hm..... 15 Mpix Raczej taki "postęp" w kierunku coraz większej ilości Mpixeli moim zdaniem nie zapewni Canonowi pozostanie dalej liderem. Fotografia cyfrowa aż się prosi o jakąś nową technologię wytwarzania matryc. Gdyby np. coś takiego jak FOVEON lub cos jeszcze bardziej rewolucyjnego wsadzić do takiej pięćdziesiątki i odpowiednio to "sprzedać"?
Wujek_Pstrykacz - Pią 22 Sie, 2008
Gdyby ta nowa puszka miała faktycznie podobne parametry do tych wymienionych to będzie warto ja kupić. Zmieniać 30D na 40D nie było warto.
Wujek_Pstrykacz, 40D na 50D myślę ,że też nie będzie jakąś rewolucją natomiast 30d na 50d to już inna bajka trochę faktycznie.
koraf - Pią 22 Sie, 2008
Poczekamy na testy na optyczne.pl i zobaczymy czy warto ... 15 mpx i nowa matryca
MM - Pią 22 Sie, 2008
50D do samolotów na sRAW-ie 7MPx będzie w sam raz Chwilowo brak kasy na Marka Cieszy kalibracja w body, następca 5D powinien mieć to samo. Smuci ilość pikseli i mała liczba punktów AF-u. Po cholerę komu tyle MPx?
Żle by to wróżyło następcy 5D. Ile ja bym dał, żeby zostawili 12 MPx i dali tylko lepszy AF i wyższe ISO...
jaad75 - Pią 22 Sie, 2008
MM napisał/a: | 50D do samolotów na sRAW-ie 7MPx będzie w sam raz |
A co to niby miałoby dawać?
goltar - Pią 22 Sie, 2008
MM napisał/a: | Ile ja bym dał, żeby zostawili 12 MPx i dali tylko lepszy AF i wyższe ISO... | Chyba Cię zmartwię jak napiszę że pewnie będzie 18 mpix...
Arek - Pią 22 Sie, 2008
MM napisał/a: | Ile ja bym dał, żeby zostawili 12 MPx i dali tylko lepszy AF i wyższe ISO... |
Wystarczy dać dokładnie tyle ile kosztuje D700...
goltar napisał/a: | Chyba Cię zmartwię jak napiszę że pewnie będzie 18 mpix... |
No 12 by spokojnie wystarczyło. Ja z większą niecierpliwością czekam na 5d mk II /3d / 7d Fajnie jakby wszystkie trzy wyszły . Myślę ,że 5D mk II będzie łakomym kąskiem o ile ta matryca faktycznie tego nie popsuje
[ Dodano: Pią 22 Sie, 2008 23:12 ]
jaad75 napisał/a: | A co to niby miałoby dawać? |
hmmm może szybszą serię ??
koraf - Sob 23 Sie, 2008
Ale jako gorszy od d700 pewnie będzie tańszy
MM - Sob 23 Sie, 2008
jaad75 napisał/a: | MM napisał/a: | 50D do samolotów na sRAW-ie 7MPx będzie w sam raz |
A co to niby miałoby dawać? |
7 MPx wystarczy mi do samolotów. Generalnie aparat z takim cropem potrzebuję po to, żeby go dospawać do 100-400L i jeżdzić z nim na pokazy. Do niczego innego. 15 MPx to za duże pliki a 8 MPx z 20D było wystarczające.
Arek, myślałem o D700, ale Nikona nie kupię dopóki ten system nie dorobi się 100-400L,35L, 135L, 85L. W takiej właśnie kolejności.
RobertO - Nie 24 Sie, 2008
No to mamy zdjecia Canona EOS 50D i pierwsze sample
http://www.optyczne.pl/11...sze_sample.html
tomitom - Nie 24 Sie, 2008
czyli jednak FF .. ( )
A tu link do krzakozjatyckiej strony :
http://www.canon.icp.dog-.../50d/index.html
tomitom napisał/a: | czyli jednak FF .. |
jaki FF?? gdyby to byl FF to by sampli z EF-S 17-55 nie bylo
a link jest w neswie na dole
tomitom - Nie 24 Sie, 2008
FF wynikał z wcześniejszej wersji linku jaki podałeś
tomitom napisał/a: | FF wynikał z wcześniejszej wersji linku jaki podałeś |
nie rozumiem? usunalem tylko wykrzyknik z linka, bo inaczej strona sie nie ladowala
koraf - Nie 24 Sie, 2008
Czy coś wiadomo na temat uszczelnień puszki 50d ? takie jak w 40d ?
MM - Nie 24 Sie, 2008
koraf napisał/a: | Czy coś wiadomo na temat uszczelnień puszki 50d ? takie jak w 40d ? |
A bez nich to już aparat zdjęć nie robi? Ludzie...
Gdzie mój 20D na krajowe warunki nie był i czego nie wycierpiał (łącznie ze słynną ulewą na Krzesinach - spotterzy wiedzą o co chodzi) i jakoś nic mu się nigdy nie stało. Jak nie jedziesz na Saharę czy do buszu to nie przesadzajmy z tymi uszczelkami.
jaad75 - Pon 25 Sie, 2008
MM napisał/a: | Jak nie jedziesz na Saharę czy do buszu to nie przesadzajmy z tymi uszczelkami. |
Czasem wystarczy zwykła plaża i wiatr, żeby docenić ich zalety...
komor - Pon 25 Sie, 2008
Przeczytałem te bite trzy strony o nowym wynalazku Canona ale nigdzie nie znalazłem informacji o tym, czy od dzisiaj kanonierzy, pytani o 15 mpix, mają mówić, iż Canon znów wyprzedza konkurencję, bo Sony A350 ma tylko 14 mpix.
Mam nadzieję, że do 50D będą dodawali darmowe dyski twarde do przechowywania tych RAW-ów o takiej wielkości...
MC - Pon 25 Sie, 2008
komor napisał/a: | Mam nadzieję, że do 50D będą dodawali darmowe dyski twarde do przechowywania tych RAW-ów o takiej wielkości... |
W A700 RAW ma ok. 18mega. Na moim gracie obrobka juz troche trwa. RAW z A100 mial ok.10mega, wiec nie wiem skad taka wielka roznica w wadze. Jesli 50D bedzie mial RAW ponad 20mega to nie zazdroszcze.
Wróbel EOS - Pon 25 Sie, 2008
jeśli cena 50D po jakimś czasie spadnie tak jak to było w przypadku 40D + CB to myślę, że ten aparat znów nie będzie miał konkurencji w stosunku cena/jakość. jeśli chodzi o RAW-y i ich wielkość to zawsze można używać sRAW. Zauważyłem, że wiele osób oczekuje od 50D/40D funkcji i zaawansowania D300. To są korpusy z innej półki cenowej. Canon i Nikon starały się nie umieszczać sprzętu na tej samej linii.
mnich - Pon 25 Sie, 2008
Wróbel EOS, Właśnie tak się zastanawiam nad tym. Czyżby C wypuścił coś lepszego niż 40D i tańszego niż D300? Pytanie na ile 50D zbliży się do D300...
mszczyrek - Pon 25 Sie, 2008
Jesli nie zmienili nic w technologii matrycy, a tylko wcisneli 5mpix dodatkowych, to 50D sie od D300 oddali. Bo cena napewno bedzie wyzsza od D40, jakosc zdjec przy iso z ktorych kozysta typowy uzytkownik (fotograf weselny) raczej sie nie poprawi, a ludzie juz pisza o robieniu w sRawach;) Ciagle bedzie brakowalo niektorych rzeczy z Nikona (AF, lampy itd). Obym sie myslil, bo spadek cen D300/D90 bylby mi bardzo na reke.
[ Dodano: Pon 25 Sie, 2008 12:06 ]
Czy ktos moze wypowiedziec sie o jakosci zamieszczonych sampli vs 40D? Zwroccie uwage ze nie ma sampli z wysokich iso przy kiepskim oswietleniu.
koraf - Pon 25 Sie, 2008
MM napisał/a: | koraf napisał/a: | Czy coś wiadomo na temat uszczelnień puszki 50d ? takie jak w 40d ? |
A bez nich to już aparat zdjęć nie robi? Ludzie...
Gdzie mój 20D na krajowe warunki nie był i czego nie wycierpiał (łącznie ze słynną ulewą na Krzesinach - spotterzy wiedzą o co chodzi) i jakoś nic mu się nigdy nie stało. Jak nie jedziesz na Saharę czy do buszu to nie przesadzajmy z tymi uszczelkami. |
Ależ MM ja nie pytam czy aparat robi zdjęcia i jakie tylko czy ma takie same uszczelki jak 40d bo nigdzie nic na ten temat nie ma ... nic więcej . Dla mnie uszczelki też są mniej ważne niż jakość fot ale są istotne ze względu na zabrudzenie wewnętrzne puszki , trzepaczka wszystkiego i tak nie wytrzepie a jak body uszczelnione to ma mniej do roboty no chyba ,że się mylę.
MM - Pon 25 Sie, 2008
Trzeba jeszcze mieć szczelne szkła i potrafić je umiejętnie zmieniać jak wieje, kurzy na dworzu itd. Jak tego nie potrafisz to możesz sobie aparat gumą zalać a i tak kurz złapie
Jedź sobie na Góraszkę z tym szczelnym body i podepnij 100-400L. Cudów nie ma, paprochy będą pomimo szczelnego korpusu.
k1caj_ns - Pon 25 Sie, 2008
Tak w ogóle panowie to 40D wcale jakiś genialnych uszczelnień nie ma. Zresztą dla mnie ważniejsze są uszczelnienia w szkłach.
goltar - Wto 26 Sie, 2008
I mamy dziś oficjalną premierę...
mszczyrek - Wto 26 Sie, 2008
Jestem pod wrazeniem. Canon twierdzi ze nowy cmos jest o 1,5 EV lepszy od tego w 40D. Jesli to prawda, Nikon jest w tarapatach. Bo kto kupi aparat z mniej mpix i wiekszymi szumami (D90) nawet pomimo roznicy w cenie (D90 prawdopodobnie 999$, 50D podobno 1400$). D300 tez bedzie w powaznych tarapatach. Strach pomyslec co to bedzie kiedy wypuszcza 5D mkII. Trzeba bedzie system zmienic:)
Brawo Canon:)
[ Dodano: Wto 26 Sie, 2008 12:33 ]
Jesli C i N beda to ciagnac dalej za 3 lata (2 generacje) kazdy z nas bedzie pstrykal 25mpix FF:)
Swoja droga ciekawe dlaczego C nie zastosowal nowego cmosa w 450D. Ludzie ktorzy go kupili maja prawo czuc sie lekko zawiedzeni...
[ Dodano: Wto 26 Sie, 2008 12:48 ]
Cena 50D w Europie wg Dpreview: 1299 Euro. Jest juz dostepny pelny preview aparatu, na razie nic na temat jakosci zdjec.
MC - Wto 26 Sie, 2008
mszczyrek napisał/a: | Canon twierdzi ze nowy cmos jest o 1,5 EV lepszy od tego w 40D. |
A gdzie dowody? Jakos zdjecie przykladowe na iso1600 nie szokuje...
Jesienny - Wto 26 Sie, 2008
To na 400 też nie szokuje szczerze mówiąc.
Itey - Wto 26 Sie, 2008
dowodów może nie ma, ale na dpreview jest obrazek, którym starają się wytłumaczyć to i owo (brak odstępów między mikrosoczewkami - efektywniejsze zbieranie światła czy coś)
A i tak wszystko nic póki nie przedstawią pierwszych matryc BSI czy jak one się zwały
Wujek_Pstrykacz - Wto 26 Sie, 2008
Szokowałby jakby robił fotki trójwymiarowe. Jest to kolejny niezły aparat w serii xxD Canona. Mam 30D i może zmienię na 50D, ale dopiero po tym jak aparat pozbędzie się problemów "wieku dziecięcego".
NDT - Wto 26 Sie, 2008
Trochę tematów o 50D powstało, ale napiszę tutaj. Z tego co udało mi się znaleźć w internecie, cena samego BODY wyniesie ok. 3100 zł., czyli jedyne 500 zł. więcej od poprzednika.
komor - Wto 26 Sie, 2008
Obawiam się, że 3100 zł to pobożne życzenia, nawet jeśli to przeliczenie ceny amerykańskiej na złotówki. mszczyrek pisze 1300€ co daje już 4300 zł, czyli w Polsce jakieś pięć kafli, oby brutto.
007areka - Wto 26 Sie, 2008
komor napisał/a: | Obawiam się, że 3100 zł to pobożne życzenia, nawet jeśli to przeliczenie ceny amerykańskiej na złotówki. mszczyrek pisze 1300€ co daje już 4300 zł, czyli w Polsce jakieś pięć kafli, oby brutto. |
...za taka cene to nikt na niego nie popatrzy nawet
MC - Wto 26 Sie, 2008
Zgadzam sie.
Ale 1000D za 1500zl obecnie tez nie jest dobra oferta. Szybko bedzie musial staniec.
...stanieje stanieje , a wtedy Arek opcha swoja 40d i i jak sie oczywiscie w testach potwierdzi ze matryca osiaga minimum przyzwoitosci to kupie go tylko po to zeby miec prawie to samo co wczesniej i nie patrzec na badziewny wyswietlacz z 40d ...bo nie ludzmy sie, ten korpus tez sam zdjec nie bedzie robil...
MC - Wto 26 Sie, 2008
007areka napisał/a: | Arek opcha swoja 40d |
chyba 20D
NDT - Wto 26 Sie, 2008
007areka napisał/a: | komor napisał/a: | Obawiam się, że 3100 zł to pobożne życzenia, nawet jeśli to przeliczenie ceny amerykańskiej na złotówki. mszczyrek pisze 1300€ co daje już 4300 zł, czyli w Polsce jakieś pięć kafli, oby brutto. |
...za taka cene to nikt na niego nie popatrzy nawet |
Nie wspominając, że za taką cenę można mieć to: http://www.fotoit.pl/inde...=produkt&id=487
MC napisał/a: | 007areka napisał/a: | Arek opcha swoja 40d |
chyba 20D |
...pisalem o sobie
[ Dodano: Wto 26 Sie, 2008 17:26 ]
NDT napisał/a: | 007areka napisał/a: | komor napisał/a: | Obawiam się, że 3100 zł to pobożne życzenia, nawet jeśli to przeliczenie ceny amerykańskiej na złotówki. mszczyrek pisze 1300€ co daje już 4300 zł, czyli w Polsce jakieś pięć kafli, oby brutto. |
...za taka cene to nikt na niego nie popatrzy nawet |
Nie wspominając, że za taką cenę można mieć to: http://www.fotoit.pl/inde...=produkt&id=487 |
...to tez nie jest najlepszy wybor....matryca swietna, uklony dla canona...ale reszt juz czasowo odstaje, np naswietlanie - trzeba uwazac,.....ale podobno nie mozna miec wszystkiego zalezy tez co kto potrzebuje...
MC - Wto 26 Sie, 2008
No tak Ciekawe czy bedzie warto...
... czy warto na to pytanie napewno odpowiedza nam OPTYCZNI ... wiadomo kiedy to cudo bedzie dostepne
MC - Wto 26 Sie, 2008
To pewnie zainteresuje kilka osob:
http://www.cyfrowe.pl/apa...-50d-body-.html
NDT - Wto 26 Sie, 2008
007areka napisał/a: | ... czy warto na to pytanie napewno odpowiedza nam OPTYCZNI ... wiadomo kiedy to cudo bedzie dostepne |
Październik.
Już? Tak czy siak, wszystko jasne. Czyli tutaj: http://pl.engadget.com/20...jalna-premiera/ "troszkę" się pomylili.
...o to canon znow bedzie sie stosunkowal .... oczywiscie chodzi o stosunek jakosci do ceny oczywiscie biore poprawke juz po spadkach cen.
Jasper - Wto 26 Sie, 2008
No! Pamiętam jak w tym roku pojawiał się 450. Na początku mowa była że ponad 3k, faktycznie po pojawieniu sie w sklepach ( nie zapowiedziach) kosztował już 2600-2700 z kitem, minęło kilka miesięcy i oscyluje ok. 2k.
50 to inna półeczka ale w takie "zapowiedzi" to już nie uwierzę odnośnie realności. Może dla wybitnie napalonych na początek.
Paweł_G - Wto 26 Sie, 2008
No to jest już jakiś konkret cenowy. Zastanawiam się jak będzie wyglądała (w odniesieniu do podanej przez MC, ceny 50D, cena wyjściowa za następcę 5D? Chyba nie ma co liczyć żeby był tańszy od D700?
Monastor - Wto 26 Sie, 2008
Paweł_G, a powinien. Bo trudno, żeby był lepszy od D700. Ciekawe co Canon pokaże.
MC - Wto 26 Sie, 2008
Tzn kto sie pomylil? Chyba ci, ktorych zalinkowales, bo ja widze praktycznie przeliczenie USD-PLN, a dobrze wiemy, ze to nie dziala w ten sposob.
goltar - Wto 26 Sie, 2008
TU można przeczytać już preview 50D...
NDT - Wto 26 Sie, 2008
MC napisał/a: |
Tzn kto sie pomylil? Chyba ci, ktorych zalinkowales, bo ja widze praktycznie przeliczenie USD-PLN, a dobrze wiemy, ze to nie dziala w ten sposob. |
No tak, o nich mówię.
MC - Wto 26 Sie, 2008
Cene w dolarach przelicz po kursie euro i dodaj jeszcze kilka procent (co najmniej).
krisv740 - Wto 26 Sie, 2008
jedno mnie zastanawia? czy dla af adjustment i wyświetlacza warto zmieniać body?
jest co prawda funkconalny (inaczej) nowy grip, lekko namieszane menu i inna matryca, ale czy będzie warto?
chyba Pstrykacz ma rację. jak sie wyleczy z chorób wieku dziecięcego i cena spadnie to ci co mają 30d w końcu pomyślą o wymianie body (chyba że następca 5d będzie kiler )
mszczyrek - Wto 26 Sie, 2008
Obejrzalem dokladnie sampel iso 400 (muzeum Gugenhaima). 1,5EV lepij od 40D? Chyba mnie jednak troche entuzjazm poniosl. Poczekajmy to testow...
muad - Wto 26 Sie, 2008
Cytat: | No! Pamiętam jak w tym roku pojawiał się 450. Na początku mowa była że ponad 3k, faktycznie po pojawieniu sie w sklepach ( nie zapowiedziach) kosztował już 2600-2700 z kitem, minęło kilka miesięcy i oscyluje ok. 2k. |
Podejrzewam, że podobnie będzie z 50D, w końcu rewolucji nie ma. Niemniej następaca 5d jest chyba bardziej wyczekiwany, nie wiem czy także przez innych ale przez ze mnie tak
k1caj_ns - Wto 26 Sie, 2008
Jak się nazbierało trochę nienajtańszych szkieł pod FF to teraz trzeba kupić Ja też oczekuję na następcę 5D
Jasper - Sro 27 Sie, 2008
Chyba nikt wcześniej nie pisał ale na fotopolis podali taką wiadomość:
Aktualizacja: Znamy już cenę i termin dostępności. EOS 50D będzie na początku kosztował 4399 złotych, do sklepów trafi w końcu września tego roku.
MC - Sro 27 Sie, 2008
Jasper napisał/a: | EOS 50D będzie na początku kosztował 4399 złotych |
To jest tzw. cena sugerowana. W rzeczywistosci bedzie tanszy.
Arek - Sro 27 Sie, 2008
W cyfrowe możesz już zamówić za 3799 zł.
MC napisał/a: | To jest tzw. cena sugerowana. W rzeczywistosci bedzie tanszy. |
Pisałem właśnie wcześniej o przykładzie z 450. Dziwne jakby z 50 miało być inaczej zwłaszcza, że pogania N D90.
Arek - Sro 27 Sie, 2008
Za Canonrumros/ Northlight:
"The 50D sensor and image processing are a major step forward in what has been a multi-year strategy for Canon to take sensor technology to the limits of physics, simultaneously achieving higher ISOs, lower noise and higher dynamic range. Note Chuck Westall’s announcement that the 50D sensor has 1 to 1 and a half stops better noise than the 40D sensor despite the smaller pixels. Several core strategies have been pursued simultaneously for this:
* Reducing the micro lens gap to capture all the light hitting the sensor. This has been highlighted in the 40D, 1D III and 1Ds III sensors and the new 50D sensor now achieves effective 100% coverage. Only very minor improvements are expected from this point on (e.g. shaping the lenses towards the corners of the frame to capture angled light.
* Reducing the noise level of each pixel. Canon have made changes over several generations of sensors to achieve this, bringing the amplifiers closer to each pixel, changing micro-circuit configuration and lowering voltages so the sensor runs colder. Again the design of the 50D is a big step forward here from the 40D and 1D III etc. Canon have one more big jump lined up, with low voltage cold running CMOS designs to gain at least an additional stop in lower noise at higher ISOs or long exposures.
* Better digital noise reduction. These are the changes in DIGIC noise processing. First with the Chroma Noise reduction in DIGIC III and now with more advanced multi-level noise reduction options in DIGIC IV. Canon believe they have made most of the gains possible via processing algorithms but do still have some areas to develop. The next focus will be faster noise reduction processing so that it does not come at an impact on frame burst rates (look to the 1D3 replacement for example)
* Pixel binning for high ISOs. A new technology enabled by the complexity and processing power of DIGIC IV where they can bin 2, 4 or 8 pixels together at the raw level and average out the noise between them. This is seen by Canon as a key technology in balancing very high resolution sensors (in the 50mp range) with low noise at very high ISOs. Right now they are not pushing this too much with the 50D so as to not create confusion in the market (they see more potential for the technology as sensors get larger and in the pro-market).
* Increased image resolution – This is a newer strategy (most evident on the 450D where they have changed the anti-aliasing filter (thinner and closer etc) so as to achieve a crisper image per pixel without loosing the benefits of anti-aliasing filter on diagonal edges etc.. The 50D has the same technology. One further option for the future is for Canon to drop the anti aliasing physical filter and do it in a future DIGIC generation where there can be smarter allocation of colour values than the blurring achieved by a light based filter.
* Increased raw bit depth for improved dynamic range. Here Canon have made the jump to 14 bit and will move to 16 bit in their future sensor technology generations. Canon see the main usage of extra bit depth as providing the dynamic range to translate the sensor image into a printable or viewable image with a higher dynamic range. In other words mapping the 14 or 16 bits into an 8 bit viewable or printable image that mimics the dynamic range in the scene.
* Dynamic range preservation options – Canon are putting a lot of focus into how to provide the photographer with the best options for preserving the dynamic range of the original image in both a RAW file and the 8 bit JPEG. The highlight tone preservation option on the 40D, 1D III etc was the first step. The new 'automatic brightness' options in the 50D are another, where they try and optimise the brightness of various parts of the image to reduce the dullness from shadows. Canon are planning much more in this area, down to the equivalent of varying the ISO level across the different parts of the sensor when the image is taken (easier in live view mode of course).
Jeśli to nie marketingowe pierdzenie, to ta matryca może być fajna. Choć pozostanę sceptykiem, dopóki nie zobaczę na własnych fotkach. CMOS K20D też miał być taki
w nowej technologii i och ach, a wszyscy wiemy czym się skończyło.
A czy w Canonie zanim zdecydują się na upchanie pikseli na matrycy nie zrobą
wcześniej testów żeby nie dać ciała z szumami?
Arek - Sro 27 Sie, 2008
Czasami inżynierowie zrobią, a księgowi wybiją im to z głowy, a marketingowcy zakrzyczą.
Myślisz, że te 15 MPix komuś potrzebne? Ja bym wolał, żeby w tej nowej technologii zrobili
matrycę 10-12 Mpix. Wtedy miałbym pewność, że szumy będą mniejsze niż w 40D, a zakres
przy tym nie ucierpi. A tak, trzeba czekać.
Ot co!
k1caj_ns - Sro 27 Sie, 2008
Arek napisał/a: | Myślisz, że te 15 MPix komuś potrzebne? |
Sprzedawcą w sklepach foto(duże plakaty ze zdjęciem i napisem canon 50D 15 mpix) zaraz obok plakat z Alfą 350 i 14,2 mpix. Cyferki działają na ludzką wyobraźnie ,a to wszystko tłumaczy.
muad - Sro 27 Sie, 2008
Jak tak dalej w te mpx pójdą to spadnie sprzedaż teleobiektywów
007areka - Sro 27 Sie, 2008
Arek napisał/a: | Czasami inżynierowie zrobią, a księgowi wybiją im to z głowy, a marketingowcy zakrzyczą.
Myślisz, że te 15 MPix komuś potrzebne? Ja bym wolał, żeby w tej nowej technologii zrobili
matrycę 10-12 Mpix. Wtedy miałbym pewność, że szumy będą mniejsze niż w 40D, a zakres
przy tym nie ucierpi. A tak, trzeba czekać. |
...mnie tez martwi ta 15ka,...i poprosze szczegolnie potestowac te sRawy okolo 7mpx...to moze faktycznie dobrze dzialac,...
konczako - Sro 27 Sie, 2008
Jeśli zapowiedzi o CMOSIe nowej generacji się potwierdzą i C50D zakresem tonalnym i poziomem szumów nie będzie ustępował Canonowi 40D to chyba zainteresuje się tym aparatem.
Szkoda ze Canon nie dał tego nowego CMOSa np. 12mpix . Może wreszcie byłaby wyraźna poprawa, w jakości zdjęć. I tak tych 15 Mpixeli nie wykorzystam.
[ Dodano: Sro 27 Sie, 2008 22:35 ]
Chociaż jak patrzę na cenę C40D to aż ochota bierze kliknąć "Kup teraz"
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=425628375
Hm... a pamiętam jak jeszcze całkiem niedawno 30D kosztował ponad 4tysie
mons - Nie 31 Sie, 2008
....kiedy możemy sie spodziewać testowych fotek i pierwszych profesjonalnych komentarzy ...???
marcin85 - Pon 01 Wrz, 2008
mons napisał/a: | ....kiedy możemy sie spodziewać testowych fotek i pierwszych profesjonalnych komentarzy ...??? |
na dpreview juz sa przykladowe fotki:
http://www.dpreview.com/n...mplegallery.asp
MC - Pon 01 Wrz, 2008
Hmmm, nie wiadomo co to sa za zdjecia, jak obrabiane itp, ale wygladaja calkiem przyzwoicie.
Zdjecie "martwej natury" - banany, gruszki na iso6400-czy tam nie widac w ciemnych miejscach jakis hotow? Calkiem przyjemny ten szum.
konczako - Pon 01 Wrz, 2008
Fajne te niektóre zdjecia:)
Co do jakości to ostrośc i rozdzielczość matrycy rzeczywiście imponuje. No przynajmniej na niskich czułościach. Co do innych walorów poczekajmy do testów ale nie zapowiada się juz tak różowo;/
Jesienny - Pon 01 Wrz, 2008
.. a podobno to d90 szumiał w ciemnych partiach na iso400 (mspanc)
MM - Pon 01 Wrz, 2008
D300 na ISO 400 szumi nie tylko w ciemnych ale i w jasnych partiach. Tylko ja już naprawdę malkontent jestem i coś mi się zdaje, że jakikolwiek aparat z APS-C nie będzie dla mnie miał świetnej jakości obrazowania...
To taki żarcik był aczkolwiek proponuję przyjrzeć się temu zdjęciu:
http://a.img-dpreview.com...ls/img_0260.jpg
To w zasadzie nie szum, to masakra.
Większa rozpiętość tonalna.... hmmm, taaaaak.
I nawet na obiektyw nie można zwalić winy...
PS. Ja szumofobem nie jestem. Szum iso 1600 na d50 to piękny szum Artystyczny
komor - Pon 01 Wrz, 2008
Jesienny, albo Ci się link pomylił, albo ja już ślepy ze zmęczenia jestem, bo nie widzę tam ani grama szumu na tym zdjęciu. Poza tym z EXIF-a wynika, że to ISO 200, więc nie szukałbym tam szumu, nawet gdyby to był Nikon…
Wujek_Pstrykacz - Pon 01 Wrz, 2008
Niech pojawi się w sklepach, ja sobie go potestuje. Narazie jestem za.
Szumu nie ma, toż napisałem jest szaro-buro-zielona rozdziapa, która zapewne normalnie jest czarnym aksamitem
tomitom - Wto 02 Wrz, 2008
kolega Jesienny ma chyba jakiś wypasiony monitor LCD, który pokazuje tak pięknie głęboką czerń że aż zieloną
Jesienny - Wto 02 Wrz, 2008
Kolega Jesienny używa starego CRT-ka, ale wydać umie zauważyć pewne niuanse, bo już taka jest jego praca. Ale może "rozjaśnię" nieco głowach.
i w tym sensie zauważam póki co przesadzone wiadomości o większym zakresie tonalnym matrycy.
MC - Wto 02 Wrz, 2008
Czyli z moim starym szajsungiem lcd nie jest az tak zle, bo tez to widzialem...
Arek - Wto 02 Wrz, 2008
No to ja pokażę wyciągane ISO 200 z pełnoklatkowego D700... Jakoś "na oko" lepiej mi to dużo nie wygląda, a przecież to FF. Choć "na oko" to chłop w szpitalu umarł.
Dla mnie sample z dpreview są z jednej strony interesujące z drugiej nie. Interesujące, bo większość zdjęć jest zrobiona 70-300 IS, które znam od podszewki więc łatwo mi porównywać. Z drugiej strony, jest bardzo
mało sampli na bardzo ważnych czułościach ISO 800 i ISO 1600. Dlaczego ważnych? Otóż ISO 400 w
aparatach klasy 20D/30D/40D jest w pełni użyteczne. Czasami jednak chce się użyć ISO 800, a wtedy już nie bardzo... Ta fotka zrobiona właśnie na ISO 800:
http://a.img-dpreview.com...ls/img_0124.jpg
pozwala sądzić, że jest lepiej. I to pomimo zwiększenia ilości pikseli...
Jesienny - Wto 02 Wrz, 2008
Z tym, że zdjęcie z d700 (posiłkując się zdjęciem z testu i jego danymi) było
- raz: dłużej naświetlane,
- dwa: trzeba nieźle podciągnąć krzywą żeby zobaczyć taki efekt, który w 50D jest widoczny gołym okiem bez podciągania czegokolwiek.
To oczywiście zupełnie inne matryce (pełna klata robi jednak swoje) do tego 12 Mpix kontra 15 Mpix. I na pewno na 15 megapixelowej matrycy znacznie łatwiej takie niuansy dostrzec.
Ja na prawdę nie jestem szumofobem i do życia wystarczy mi w miarę dobre iso800.
Nie jestem też wiernym obrońcą systemu Nikona, bo wszedłem w ten system z czystego wygodnictwa rodzinnego.
Po prostu uważam, że te zapowiedzi o matrycy 50d są na razie chuytem mauketingowym. No i przyjmuję do wiadomości, że tak naprawdę te zdjęcia są niewiadomego pochodzenia.
007areka - Wto 02 Wrz, 2008
...tak analizuje czas w stecz i jakos nigdy sia nie okazalo po testach ze jakiolwiek sprzet dawal lepsza jakosc obrazu po testach niz w w zdjeciach przedpremierowych...chyba...
i ja tam tez codow sie nie spodziewam po tej matrycy, ciekawi mnie tylo jak i ile bedzie mozna wyciagnac z wiekszych sRaw'ow...
komar_kzy - Wto 02 Wrz, 2008
Takie male pytanko, sRAW powoduje tak jakby zwiekszenie pixeli matrycy? Wydaje mi sie, ze to wcale tak nie dzialalo - dawno sie w to nie zaglebialem wiec jesli sie myle prosze mnie poprawic. Jakos obrazu chyba nie bedzie lepsza tylko gorsza przez zmniejszczenie rozdzielczosci a jedynym zyskiem bedzie wykonanie wiekszej ilosci zdjec w serii i nic wiecej .. ?
...
[ Dodano: Wto 02 Wrz, 2008 14:41 ]
komar_kzy napisał/a: | Takie male pytanko, sRAW powoduje tak jakby zwiekszenie pixeli matrycy? Wydaje mi sie, ze to wcale tak nie dzialalo - dawno sie w to nie zaglebialem wiec jesli sie myle prosze mnie poprawic. Jakos obrazu chyba nie bedzie lepsza tylko gorsza przez zmniejszczenie rozdzielczosci a jedynym zyskiem bedzie wykonanie wiekszej ilosci zdjec w serii i nic wiecej .. ? |
...??? nie powinna byc chyba gorsza( ani jakosc ani tonalnosc)
...i przedewszystkim mniejsze pliki do obrobki, ciekawe ile beda mialy normalne rawy z 15mpx
MM - Wto 02 Wrz, 2008
Nie jestem zadowolony z ilości pikseli w 50D, nie wierzę w cuda na kiju jakie ta nowa matryca ma oferować, chciałbym tylko aby nie było gorzej. Jaka jest prawda napiszę jak dostanę na dłuższą chwilę 50D w swoje łapki a mam szansę dostać dość szybko jak na krajowe warunki.
...no pewnie bedziesz szybszy , wiec czekam na opinie... ,,,po to by sie upewnic i nie sprzedawac 40d, choc znajomy bardzo meczy...
konczako - Sro 03 Wrz, 2008
Arek napisał/a: | [url=http://www.optyczne.pl/
pozwala sądzić, że jest lepiej. I to pomimo zwiększenia ilości pikseli... |
A jeśli obejrzeć to w takim rozmiarze jak by to było 10Mpix lub 12Mpix to tego szumu praktycznie nie widać:)
Jesienny - Sro 03 Wrz, 2008
konczako napisał/a: | A jeśli obejrzeć to w takim rozmiarze jak by to było 10Mpix lub 12Mpix to tego szumu praktycznie nie widać:) |
I jaki z tego płynie wniosek?
mszczyrek - Sro 03 Wrz, 2008
Wniosek jest taki ze po resamplingu do 10mpix zdjecia beda tak dobre jak z 40D;)
Zartuje oczywiscie:)
Nikosis - Sro 10 Wrz, 2008
Witam.
Czytam posty odnośnie nowego Eosa 50D i niektóre są naprawdę zabawne. Nie rozumiem opisów typu : A po co mi 15 mpix?, Niewielkie zmiany w stosunku co do 40D czy w końcu lepiej trochę dołożyć i kupić 5D.
Otóż zmiany w stosunku co do 40D są znaczące - nowa i większa matryca, nowy i lepszy i większy wyświetlacz, lepszy autofokus, nowy procesor, lepsza ergonomia(faktycznie takie drobne różnice ).
15 mpix to nowe możliwości kadrowania (ptaki, macro, sport) oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie żeby tą liczbę zmniejszyć (ale po obejrzeniu przykładowych fotek w sieci na wyższych czułościach nie powinno być większych problemów z szumem).
Cena na poziomie 4399 - uważam że bardzo rozsądna - 5d droższy "tylko" o 1000 zł ale kompletnie bez uszczelnień, wolny i pokazujący swoje atuty dopiero przy zastosowaniu optyki za na prawdę kupę kasy.
4399 to cena na poziomie body D300 - ktoś powie że nie ma co porównywać "średniaka" Canona do "zawodowca" Nikona - absolutnie się z tym nie zgodzę. Gdyby teraz ktoś miał wybierać system to Canon przebija Nikona wyborem obiektywów świetnej jakości w przyzwoitej cenie np. 85 mm f1,8(cena ok.1200), 17-55mm f2,8 IS(cena ok 2900) i niech mi ktoś znajdzie w podobnych pieniądzach Nikonowskie odpowiedniki w podobnej cenie(oczywiście z porównywalną jakością optyczną, stabilizacją i podobnym światłem) - nie ma takiej możliwości.
Myślę że będzie to bardzo udany produkt i warto się nad nim zastanowić - ja kupię na pewno
Pozdrawiam
MM - Sro 10 Wrz, 2008
Po pierwsze matryca nie jest większa, jest tylko bardziej "upakowana". AF będzie zapewne taki sam jak w 40D, telewizorek to nie jest jakaś rewolucja - 40D zwyczajnie odstawał tutaj o milę od konkurencji. Do tego nie bardzo rozumiem jaka to znowu jest ta nowa ergonomia lepsza od starej. Jakaś szczególna różnica? Jestem starym canonierem który zęby zjadł na serii xxD, używam zawodowo Nikona D300 i możesz mi wierzyć, że te aparaty jednak sporo dzieli i cena 4399 jest zdecydowanie zawyżona. Ten aparat powinien przy takim Nikonie kosztować jakieś 3200-3300. Niestety ostanie podwyżki kursów walut do tego nie dopuszczą.
Nikon też ma fajne szkła, świetne 50/1.8 (lepsze niż w Canonie), równie dobre 85/1.8, tańsze lampy SB-600 i SB-800, bardzo dobre szkło 35/2, szeroki zakres amatorskich zoomów do cropa o dobrych cenach i jakości.
Argumenty z cropowaniem i wycinaniem zaczynają mnie lekko męczyć. A co jak ktoś kadruje już na poziomie aparatu bo to jest odruchowe i logiczne a nie ma zamiaru dawać każdego zdjęcia na reklamę? Dla mnie tyle pikseli jest zbędnych, jak sobie pomyślę co by było gdyby zamiast skupiać cały wysiłek na zwiększaniu liczby pikseli skupili się na podwyższaniu ich jakości.... jak sobie pomyślę, że matryca takiego 50D mogłaby mieć 8-10 MPx i jakość porównywalną z tym co oferuje 5D... Niestety nie jest to modny sposób myślenia.
Baku - Czw 11 Wrz, 2008
Większe upakowanie matrycy nie wyszło na dobre 450D; poprzednik z rzadszą matrycą notował np. lepszą rozpiętość tonalną. O szumach na razie nie ma co mówić, choć nie podejrzewam żeby 50D miał mieć z nimi jakieś szczególne kłopoty, choć lepiej niż w 40D pewnie nie będzie.
A wyższe ISO? Użyteczne 800 to na prawdę fajna sprawa. Ostatnio bawiłem w walimskich korytarzach. Wbudowanej lampy nawet nie było po co otwierać, za to dobra 800tka była jak znalazł.
Co do ceny to pewnie pojawią się "promocje" i "cash-backi", "lewy" import z USA ..więc cena powinna spaść, choć nie natychmiast. Pytanie tylko jak mocno odbije się to na cenie 40tki, która już teraz kosztuje mało jak na swoje możliwości.
Nikosis - Czw 11 Wrz, 2008
Jeżeli chcesz porównywać Nikkora 85 f1,8 do podobnego Canona no to powiem Ci że ma gorszą jakość obrazu i autofokus a kosztuje tyle samo więc... jest gorszy. A przykładowo do 3000 zł nie znajdziesz w Nikonie szkła lepszego niż 17-55 f2,8 IS(w podobnym zakresie ogniskowych) bo albo będzie miało gorsze światło albo nie będzie posiadało stabilizacji a już na pewno będzie miało słabszą jakość obrazu. Faktycznie Nikon posiada szeroki zakres amatorskich zumów ale przy tym kiepskie światło i jakość obrazu również na poziomie amatorskim.
Tak to już jest że z każdą nowością zwiększa się liczba pixeli - gdyby one nie były potrzebne to zostali byśmy na poziomie 6,1 mpix z 2005r. Od tamtego czasu ich liczba się podwoiła i czy ktoś z tego powodu jest niezadowolony. Canon niewątpliwie zna sie na tworzeniu matryc, pewnie testował i tą z 50-tki przed wypuszczeniem na rynek i nie chce mi się wierzyć że będzie to bubel. A co jeżeli okaże się że nowa matryca w połączeniu z nowym procesorem ma szumy mniejsze niż 40D a zakres tonalny podobny lub lepszy - czy nadal będziecie uważać że te 15 mpix jest niepotrzebne ?
Baku - Czw 11 Wrz, 2008
Wtedy będzie można powiedzieć, że jest to lepszy aparat z lepszą matrycą.
Tymczasem prawa fizyki są nieubłagane. Dogęszczanie matrycy ma swój kres i bynajmniej nie jest to kres określony przez fizykę materiałową (przypuszczam, że da się jeszcze dużo gęściej upakować piksele niż dziś) ale przez właściwości tejże matrycy, określone m.in. właśnie rozpiętością tonalną.
Dobrze widać to na przykładzie Olympusów z serii E. Matryce są małe, ale poważnie upakowane, zakres tonalny w testach gorszy. Największy potencjał kryje się w sensorach pełnoklatkowych, ale weźmy pod uwagę fakt, że dane z tych np. 20 megapikseli trzeba jeszcze przepuścić przez procesor sygnałowy w aparacie i szybko zapisać na kartę pamięci. Obróbka plików graficznych to dość wymagająca czynność dla elektroniki, a dobrze żeby aparat miał sensowny tryb seryjny i nie robił "lagów" przy przeglądniu zdjęć.
Lepiej żeby się ten wyścig na megapiskele skończył lub przynajmniej wyhamował. Ale kto da sygnał?
KaleSony - Czw 11 Wrz, 2008
50d jest kiepski, zresztą jak poprzednik na tle konkurencji, cena tradycyjnie jakieś 30% zawyżona, a nawet filmików nie można nagrywać
krisv740 - Czw 11 Wrz, 2008
a c50d to rzeczywiście marny aparat, prawie nikt nim nie robi zdjęć
Wujek_Pstrykacz - Czw 11 Wrz, 2008
Znawca tematu już go gdzieś dorwał i stwierdził że kiepski jest. On to się faktycznie zna
MM - Czw 11 Wrz, 2008
Nikosis, Ty mi chcesz tłumaczyć jakiej jakości są szkła Nikona i które jest gorsze? Napij się kolego czegoś zimnego na uspokojenie. Dyskusji z teoretykiem prowadził nie będę bo i po co. Ja nie nazywam 50D bublem, ja zwyczajnie nie sądzę by był rewolucyjnie lepszy w obrazowaniu od poprzednika a zdecydowanie bym wolał dużo lepsze obrazowanie, dobry zakres tonalny i małe szumy niż zawyżoną liczbę pikseli. Za długo trwa wyścig na ilość pikseli a nie na jakość.
NADAL uważam, że 15 MPx w 50D jest niepotrzebne. 12 MPx to szczyt tego co potrzebuje zwykły zjadacz chleba choć nawet 10 MPx uznaję za aż nadto wystarczające.
Wróbel EOS - Czw 11 Wrz, 2008
Wszyscy podniecali się Nikonem D300 i pisali/mówili, że zmiażdży on konkurentów w swojej klasie. Ale trzeba pamiętać, że nikon i canon jakoś nie miały sprzętu podobnej klasy. Jak dla mnie porównanie 40D z D300 ma nijak. To dwie różne klasy sprzętu. A jeśli chodzi o jakość zdjęć bardzo zbliżone. Zawsze trzeba decydować co jest nam potrzebne do pracy/zabawy/hobby. Jednym jest potrzebny szybki AF i mnóstwo opcji dodatkowych a innym poprawny sprzęt do robienia zdjęć. I co z tego, że taki D300 ma szybki AF jak zdjęcia w serii dużo wolniejsze(przy zapisie 14bit 2,5kl/s(jakoś tyle) a 40D 6,5kl/s)
50D za jakiś czas stanieje do 3000zł i jego konkurentem będzie D90. Jeśli już na początku nie będzie. Po co zmieniać coś co jest w dalszym ciągu dobre. Można to tylko odświeżyć tak jak to robi canon.
rafalg - Pią 12 Wrz, 2008
50-tka to taki lifting 40-stki. Jeszcze ta cena która jest nie adekwatna do ceny 40D. Uważam że nie warto, to już wolałbym kupić poprzednika chociaż to w moim przypadku byłby etap przejściowy. Ja tam czekam na 5D MII. To jest mój sprzęt docelowy. W końcu wykorzystam w pełni te szkła które mam a szczególnie 17-40L.
[ Dodano: Pią 12 Wrz, 2008 08:44 ]
rafalg, MM napisał/a: | Za długo trwa wyścig na ilość pikseli a nie na jakość. |
Dobrze powiedziane, głownie to ich napędza a tak naprawdę to 8-10 w zupełności wystarczy, lepiej by się skupili na tym co warto naprawdę poprawić.
Arek - Pią 12 Wrz, 2008
Cytat: | W końcu wykorzystam w pełni te szkła które mam a szczególnie 17-40L. |
Obawiam się, że bardzo zawiedziesz się tym co zobaczysz w rogach tego szkiełka na 5D MkII
jaad75 - Pią 12 Wrz, 2008
Arek napisał/a: | Obawiam się, że bardzo zawiedziesz się tym co zobaczysz w rogach tego szkiełka na 5D MkII |
O ile taki kiedykolwiek powstanie...
krisv740 - Pią 12 Wrz, 2008
jaad75, przez to nocnie siedzenie robisz się złosliwy
jaad75 - Pią 12 Wrz, 2008
Eee tam, dopiero trzecia...
Mówię serio o tyle, że nie wierzę, że będzie w najbliższym czasie coś takiego jak 5D Mk.II... W 7D i 3D jak najbardziej wierzę...
krisv740 - Pią 12 Wrz, 2008
jak zwał, tak zwał. jak dobrze pójdzie to już po nowym roku jakieś ff sobie sprezentuję.
czy będzie to 5d, 7d/3d bez różnicy, byle "stała się jasność"
a swoją drogą czekam na ff pentax'a i test 50d. może w końcu zapomnę o problemie ff/bf z 50d
Monastor - Pią 12 Wrz, 2008
Cytat: | Ja tam czekam na 5D MII. To jest mój sprzęt docelowy. W końcu wykorzystam w pełni te szkła które mam a szczególnie 17-40L. |
Tudzież zweryfikuje on co 17-40 L naprawdę jest warte.
komor - Pią 12 Wrz, 2008
jaad75 napisał/a: | nie wierzę, że będzie w najbliższym czasie coś takiego jak 5D Mk.II... W 7D i 3D jak najbardziej wierzę... |
Ale 5D Mk.II to ma się nazywać 7D po prostu, nie? Przecież to określenie „Mk.II” to tylko był taki skrót myślowy od zawsze... A w ogóle to są te jakieś targi czy nie? Sony pokazało A900 i co dalej? Gdzie ten Canon? Dalej śpi?
MC - Pią 12 Wrz, 2008
Canon sobie spokojnie czeka.
Jesienny - Pią 12 Wrz, 2008
canon pokazał 50d reszta pewnie już na Photokinie (23-28 IX)
Nikosis - Sob 13 Wrz, 2008
Pełna klatka jest świetną sprawą tylko jest tak naprawdę problem z obiektywami które pokarzą jej prawdziwe zalety(bo kilka L-ek może nie dać sobie rady - np. 17-40 f4) i myślę że takich przykładów może być więcej(nie tylko jeżeli chodzi o firmę Canon).
Czemu czołowi producenci nie "zasypują" nas nowościami optycznymi pod FF ? Czemu nie mamy L-ki pod pełną klatkę tak dobrej jak 17-55 (pod względem jakości obrazu jasności i stabilizacji)?
Pamiętajmy o tym że rozwój techniki mikroprocesorowej jest ogromny i musimy liczyć się z tym że matryce i procesory odpowiedzialne za obróbkę sygnału z tych matryc również rozwijają się w niesamowity sposób. Może się czasem okazać że łatwiej jest zrobić lepszą matrycę i wydajniejszy procesor pod mniejszy format niż dobre szkło pod pełną klatkę. I jest wielce prawdopodobne że posiadacz takiego szkła jak 17-55 f2,8 uzyska sporo lepszy obraz niż użytkownik "L-ki " 17-40 na pełnej klatce. Ktoś może się z tym nie zgadzać - wystarczy obejrzeć fotki na www.pbase.com.
MM - Sob 13 Wrz, 2008
Zero przekonujących argumentów. Pod pełną klatkę wyszły ostatnio choćby Nikkory 14-24 i 24-70. Wiesz jak obrazuje Canon 70-200/4 IS L? Dlaczego 17-40L ma nie dać sobie rady z FF? To zależy także od ilości pikseli a nie tylko rozmiaru. Jak na APS-C dowalisz 30 MPx to tak uwielbiany przez Ciebie Canon 17-55/2.8 IS USM też może pokazać, że nie daje rady choćby matryca miała kosmiczną jakość. Kupiłeś sobie Canona, masz taki obiektyw i myślisz, że to jakiś ostatni cud świata? Czy krótki obiektyw musi mieć stabilizację? Nowe szkła Nikkora pokazały co potrafi nowa konstrukcja na FF. Czas na nowe szkła Canona. Jak wyjdzie przez wielu zapowiadana nowa wersja 24-70/2.8 może być ciekawie.
Wujek_Pstrykacz - Sob 13 Wrz, 2008
Dziwny sposób myślenia kolegi Nikosis. Przecież większość eLek Canona była projektowana pod analog, a on stawiał wyższe wymagania niż matryca. Na pewno pod względem rozdzielczości.
007areka - Sob 13 Wrz, 2008
...kazdy ma po czesci racji, ale przykladem przeobrazenia szkla pod cyfre jet wlasnie 17-40L, niby pelna klataka a brakuje jej rozdzielczosci- ma za to inne plusiki , stare eLki byly inne....chyba ze wczesniej mieli zdecydowanie lepsza kontrolke jakosci...
MC - Sob 13 Wrz, 2008
Wujek_Pstrykacz napisał/a: | Przecież większość eLek Canona była projektowana pod analog, a on stawiał wyższe wymagania niż matryca. Na pewno pod względem rozdzielczości. |
No nie jestem pewien. To dlaczego czesc starych szkiel sie dosyc slabo spisuje na cyfrze?
mavierk - Sob 13 Wrz, 2008
...telecentryczność, czy jakoś tak Na kliszę światło nie musiało padać prostopadle.
mszczyrek - Sob 13 Wrz, 2008
Co do rozdzielczosci filmu, to jest ona mocno przereklamowana. Kto robil zdjecia chocby na 400 od Fomy to wie;) Wydaje mi sie, ze upakowane matryce APSC maja rodzielczosc sporo wieksza niz film (rzeczywistą).
[ Dodano: Sob 13 Wrz, 2008 10:56 ]
Oczywiscie jakies TechPany 25iso byly, ale kto ich uzywal w praktyce?
007areka - Sob 13 Wrz, 2008
mavierk napisał/a: | ...telecentryczność, czy jakoś tak Na kliszę światło nie musiało padać prostopadle. |
...yhy to tez,
...nie wiem czy dobrze pamietam, ale system nikona pod tym wzgledem jest na plus w stos. do canona
Nikosis - Sob 13 Wrz, 2008
Oczywiście że L-ki były projektowane pod pełną klatkę tylko nie wszystkie były udanymi konstrukcjami i nie tylko testy potwierdziły ich niedociągnięcia(które mogą stać się uciążliwe na FF) ale również a może przede wszystkim opinie ich użytkowników.
Kolego MM Nikkor 12-24 zbiera różne recenzje od swoich użytkowników i nie tylko winietowanie jest jego problemem, 24 - 70 - rewelacyjne szkło za sporą kasę. Canon EF 70-200 mm f/2.8L IS, Canon EF 70-200mm f/4L IS oraz ich odpowiedniki bez stabilizacji to świetne szkła. Na FF mają na końcu niestety "tylko" 200 mm a po cropie ich możliwości jako teleobiektywów znacznie wzrastają(że już nie wspomnę o 100-400 f4 L IS który wraz z body posiadającym APS-C daje na prawdę spore możliwości). Mniejszy format ma problem z szerokim a pełna klatka z tele. Każdy wybierze to co mu bardziej odpowiada. Nie twierdzę również że 17-40 nie poradzi sobie na pełnej klatce - po prostu skoro teraz jego użytkownicy nie piszą o nim najlepiej a używają go zwykle z APS-C to co będzie na FF. A Canon 17-55 nie tylko przeze mnie jest uwielbiany i chyba nie bez powodu-najlepszą rekomendacją dla tego obiektywu są opinie jego użytkowników.
Nie wiem czy się ze mną zgodzicie ale obecnie jeśli pełna klatka to D700 + plus wspomniane przez MM szkło 24 - 70 jest naprawdę świetnym wyborem.
Pozdrawiam
MM - Sob 13 Wrz, 2008
Dlatego tak lubię poczciwe 5D. Nie jest to gęsto upakowana matryca, pokazuje pazur na wielu szkłach dając piękną jakość bez bawienia w przesadną liczę pikseli. Nie każdy jest fotografem mody a skoro mi wystarczało 8 MPx z 20D na zdjęcia które później przetwarzano na duże plakaty czy kilkumetrowe reklamy to tym bardziej wystarczy jakość z tych niespełna 13 MPx. Oczywiście nie robię reklam detali materiałów, portretów czy innych drobiazgów, ktoś taki najlepiej jak będzie to robił średnim formatem - wtedy te 40 MPx będzie jak znalazł.
Edit - ja pisałem o Nikkorze 14-24/2,8 a nie o modelu 12-24/4 - ten ostatni jest pod cropa. Ten pierwszy dobija konkurencję w tym zakresie.
Arek - Sob 13 Wrz, 2008
Rozmawiałem z człowiekiem, który robi dużo zarówno na cyfrowym średnim formacie jak i na 1Ds MkIII. Jego zdaniem Canon ma obecnie tylko 3 szkła, które są w stanie obsłużyć matrycę smarka. Są to 35L, 85L i 135L.
mavierk - Sob 13 Wrz, 2008
portreciście więcej nie trzeba
MM - Sob 13 Wrz, 2008
Arek napisał/a: | Rozmawiałem z człowiekiem, który robi dużo zarówno na cyfrowym średnim formacie jak i na 1Ds MkIII. Jego zdaniem Canon ma obecnie tylko 3 szkła, które są w stanie obsłużyć matrycę smarka. Są to 35L, 85L i 135L. |
Moim zdaniem radę da też 70-200/4 IS L i 85/1.8 po lekkim domknięciu. Zostaje jeszcze 50L choć tutaj się nie założę. 24L z pewnością się nie wyrobi.
Co do 35L a szczególnie 135L to pełna zgoda - to ostatnie szkło jest wręcz niewiarygodnie ostre i to już na pełnej dziurze. Czy 85L jest tak samo "wydajne"? Moim zdaniem mniej, ale z nim miałem najmniej do czynienia spośród "świętej trójcy".
Można iść dalej i stawiam dużo, że spokojnie da radę 200/2 IS L, 300/2.8 i na bank 400/2.8 IS L. Ten ostatni ma spore zapasy rozdzielczości.
goltar - Sob 13 Wrz, 2008
MM napisał/a: | 24L z pewnością się nie wyrobi | i dlatego ostatnie znaki mówią że na fotokinie będzie premiera 24 L II ...
Arek - Nie 14 Wrz, 2008
MM napisał/a: | Można iść dalej i stawiam dużo, że spokojnie da radę 200/2 IS L, 300/2.8 i na bank 400/2.8 IS L. |
On mówił w porównaniu do średniego formatu, więc długich szkieł nie rozważał.
MC - Pon 15 Wrz, 2008
Sa juz sample:
http://www.digitaldreams....ples/index.html
kazik - Wto 16 Wrz, 2008
Tak się zastanawiam jak jest realizowane dostrajanie obiektywów w 50D, sam posiadam 40D i czy możliwe byłoby realizowanie tej funkcji np. poprzez zmianę oprogramowania
mons - Pią 19 Wrz, 2008
....też jestem ciekawy ....
....czekam chociażby na wstępny test 50d ......450d nie napawa optymizmem.....
slawo10 - Pią 19 Wrz, 2008
to co prawda nie dyskusja na temat C40D, ale niech tam
na stronie znanej na pewno właścicielom kompaktów (w dziale Cyfrowe kompakty można przeczytać o "poprawionym" oprogramowaniu do Canonów)
http://chdk.wikia.com/wiki/CHDK
pojawił się ciekawy njus z dnia 2008.09.09
oby tylko nie były to wieczne beta testy, i jak zwykle największą uwagę poświęcają Video - bleee
mnie to najbardziej interesował by AF microadjustment i nic więcej
ze względu na sprawy marketingowo handlowe nie ma co liczyć że Canon udostępni oprogramowanie z bajerami, bo wtedy nikt nie kupował by nowszego sprzętu
kazik - Pią 19 Wrz, 2008
Muszę przyznać że bardzo ciekawa wiadomość, już wcześniej na forum pojawiło się zdjęcie dodatkowej opcji w menu C40D, mnie również najbardziej interesuje możliwość "regulacji" AF ale podzielam obawy że canon może nie wprowadzić nowego oprogramowania, chociaż z drugiej strony C40D i C50D to zupełnie inna półka cenowa i na razie nie będą ze sobą konkurować a nowe oprogramowanie pomogłoby canonowi wyprzedać zapasy magazynowe.
Jasper - Sob 20 Wrz, 2008
Hmmm... chyba możliwość regulacji AF nie będzie jedynym powodem zakupu przez kogoś C 50D. Pojawienie sie oprogramowania ( bez względu na model body) na pewno mogłoby podnieść sprzedawalność C właśnie w każdym segmencie, bowiem kłopoty z dostrojeniem obiektywu ma raczej ( sądząc z wypowiedzi) zdecydowana większość. I to jeszcze na tym forum są raczej osoby, które wiedza o co chodzi, a ile jest takich, co dowie się o możliwości skalibrowania obiektywu dopiero jak ukaże się firmware z taką opcją.
Mamut - Wto 23 Wrz, 2008 Temat postu: Canon 50D - sample (RAW) Wszystkie z dobrym szkłem (głównie 70-200 f/4 IS).
Cytując za autorem: wywołane w LightRoomie, bez redukcji szumu, z domyślnym wyostrzeniem i niewielkimi zmianami ekspozycji.
Trochę mało ISO 800, ale i tak jest co oglądać i oceniać. Miłego ściągania
http://www.flickr.com/pho...57607436380817/
arietiss - Sro 24 Wrz, 2008
Jestem co raz bardziej ciekawy tego 50D. Planowałem przesiadkę na 40D, ale teraz może warto poczekać na miarodajne testy, dołożyć trochę i nie przesiadać się na "dziadka" tylko na jego następcę...?
MM - Sro 24 Wrz, 2008
Jest duża szansa na to, że już niedługo dorwę 50D w swoje łapki. Być może z nowym 18-200 IS. Trochę to potrwa zanim coś napiszę, ale aparat będzie "przemielony" na każdą stronę i zobaczycie sample z dobrej i słabej optyki.
MM, jestem bardzo ciekaw Twojej opinii o nim. Poczekamy... Opinie o nim są na razie bardzo różne, więc albo to kiszka, albo aparat godny uwagi. Myślę, że przede wszystkim trzeba by odnosić porównanie do 40D.
Jasper - Sro 24 Wrz, 2008
MM napisał/a: | est duża szansa na to, że już niedługo dorwę 50D w swoje łapki. Być może z nowym 18-200 IS. Trochę to potrwa zanim coś napiszę, ale aparat będzie "przemielony" na każdą stronę i zobaczycie sample z dobrej i słabej optyki. |
To super! Też będę czekał niecierpliwie bo mam podobny zgryz jak arietiss ( i pewnie wielu innych). Wyciśnij z niego co się da i podziel sie uwagami.
007areka - Sro 24 Wrz, 2008
Jasper napisał/a: | MM napisał/a: | est duża szansa na to, że już niedługo dorwę 50D w swoje łapki. Być może z nowym 18-200 IS. Trochę to potrwa zanim coś napiszę, ale aparat będzie "przemielony" na każdą stronę i zobaczycie sample z dobrej i słabej optyki. |
To super! Też będę czekał niecierpliwie bo mam podobny zgryz jak arietiss ( i pewnie wielu innych). Wyciśnij z niego co się da i podziel sie uwagami. |
...fajnie, ja tez czekam.
konczako - Sro 24 Wrz, 2008
http://fotopolis.pl/index.php?n=7912
Na fotopolis są pierwsze zdjęcia testowe.
15Mpix a naprawde mało szumi jak na moje oko....
Monastor - Sro 24 Wrz, 2008
konczako, ja napiszę to co pisałem przy okazji pierwszych sampli, jakie się pojawiły. Rewelacji nie ma, szum jest znośny, ale nie zachwyca niskim poziomem. Zaskoczyła mnie za to ilośc szczegółów przy wysokim ISO, spodziewałem się, że z tym będzie gorzej.
Ale możliwe, że mam trochę zafałszowany obraz bo ostatnio sporo się naoglądałem sampli z różnych FF
Ciekawe kiedy też na Optyczne pojawi się test nowego 50D? Jak tam Panowie, planujecie coś...?
k1caj_ns - Sro 24 Wrz, 2008
Jak jest cisza to pewnie planują Chociaż z Arka wypowiedzi można wywnioskować ,że współpraca z canonem nie idzie najlepiej ...
Arek - Czw 25 Wrz, 2008
Może napiszę tak. Test Canona 50D jak i 5D MkII na 100% ukaże się na naszych stronach. Jak zdążyliście zauważyć, jako jedyny portal w Polsce, mamy przetestowane prawie wszystkie lustrzanki, które pokazały
się na rynku w ciągu ostatnich dwóch lat.
Wujek_Pstrykacz - Czw 25 Wrz, 2008
Świetnie Arek, świetnie. Jak 50D dobrze się spisze to może go nabędę. 1D marekIII jednak jest drogi, nawet jak na to co daje (bufor, seria).
mons - Czw 25 Wrz, 2008
Arek napisał/a: | Może napiszę tak. Test Canona 50D jak i 5D MkII na 100% ukaże się na naszych stronach. Jak zdążyliście zauważyć, jako jedyny portal w Polsce, mamy przetestowane prawie wszystkie lustrzanki, które pokazały
się na rynku w ciągu ostatnich dwóch lat. |
....może jakieś uwagi wstępne zanim będzie test ??? .....czy warto o nim myśleć czy ładować się w 40d ???
k1caj_ns - Czw 25 Wrz, 2008
http://fotoaparaciki.pl/i...uct&prod_id=698
tutaj można już kupić za 3850 zł więc nie pozostaje nic innego jak czekać na opinię MM i test na optyczne.
arietiss - Czw 25 Wrz, 2008
Tu jest taniej.
http://www.cyfrowe.pl/apa...nt&widok=&sort=
MC - Czw 25 Wrz, 2008
arietiss, dla forumowiczow bedzie co najmniej tyle jak nie jeszcze mniej
konczako - Czw 25 Wrz, 2008
http://www.cyfrowe.pl/apa...-17-55-is-.html
Fajna oferta
A miało być tak drogo .
Z niecierpliwością czekam na testy.
MC napisał/a: | arietiss, dla forumowiczow bedzie co najmniej tyle jak nie jeszcze mniej |
Czyli dla forumowiczów istnieje możliwość negocjacji ceny...?!
MC - Czw 25 Wrz, 2008
Powolujac sie na znanego i lubianego skadinand fotoinkwizytora - TAK.
Super! Dobrze wiedzieć...
Wyszperałem jeszcze:
http://www.megamedia.pl/l...os-50d-body.php
[ Dodano: Czw 25 Wrz, 2008 13:08 ]
Cena na tym poziomie jest do przyjęcia, jeśli aparat okaże się trochę lepszy od poprzednika...
mons - Czw 25 Wrz, 2008
....test 450d ukazał się po zakupieniu przeze mnie apcika , wprawdzie nie narzekam ale wolałbym kota w worku nie kupować ......
MM - Czw 25 Wrz, 2008
50D mam już w swoich łapkach i biorę się za robienie zdjęć. Mam też do niego nowego 18-200 IS i jest lepiej niż myślałem. Co do ceny 3800 za body... już można sporo taniej, ale to nie dla wszystkich
Postaram się sprężyć i porobić jakieś zdjęcia do wglądu w postaci sampli. Przy okazji będzie można zobaczyć co potrafi nowy obiektyw w porównaniu z optyką stałoogniskową lub zoomami klasy L.
Sam 50D robi wyśmienite pierwsze wrażenie od strony funckjonalnej. Co do zdjęć to ... musicie troszkę poczekać. Ma być znośne światło, więc może kilka znośnych zdjęć "urodzę".
Generalnie wyłączam całkowicie odszumianie w body a wyostrzenie będzie na domyślnym - dość niskim poziomie.
mons - Czw 25 Wrz, 2008
.....pachnie to smakowicie....
Jasper - Czw 25 Wrz, 2008
MM napisał/a: | Sam 50D robi wyśmienite pierwsze wrażenie od strony funckjonalnej. |
Czy zauważasz ( tak na pierwszy rzut oka ) jakieś różnice z 40d?
MM - Czw 25 Wrz, 2008
Rozbawia mnie tryb CA. To takie "kreatywne" pole do popisu dla fotograficznych ignorantów chcących robić na czymś innym niż zielony kwadracik. Mnie to rozbawia, wielu ludziom da jednak uciechę z zabawy lustrzanką i może pomóc w nauce fotografowania.
Hmm... czyli jakby znowu kroczek w kierunku "idioten małpen"...
Wujek_Pstrykacz - Czw 25 Wrz, 2008
To nie dziwi, skoro lustrzanki tak tanieją to stają się coraz bardziej dostępne
Wujek_Pstrykacz napisał/a: | To nie dziwi, skoro lustrzanki tak tanieją to stają się coraz bardziej dostępne |
Oczywiście, ale czy większa dostępność musi ciągnąc za sobą w pewnym sensie deprecjację "powagi i wyższości" lustrzanki nad kompaktem? Co to za przyjemność - nacisnij guzik, a maszyna wszystko zrobi za ciebie- raczej nie po to zmieniałem kompakt na lustro żeby wrócić na zabawkowe pstrykanie.
MM - Czw 25 Wrz, 2008
A jak fajnie wykrywa twarze na LV
Menu robi świetne wrażenie. Czekam na jutrzejszy dzień, ale jeżeli nie będzie robił zdjęć gorszych niż 40D to ja go kupuję do samolotów i dospawam do niego swoje 100-400L.
Chyba fajnym wynalazkiem będzie większy sRAW. Na karcie 4GB mieści się 167 zdjęć RAW przy ISO 100 lub 269 większych sRAW-ów. Gdybym chciał focić na dużych RAW-ach w seriach to bym musiał mieć worek kart.
W menu jest coś co nazywa się "korygowanie jasności brzegów" czyli winiety. Z wszystkich moich obiektywów na FF (a trochę tego jest) "dane są dostępne" tylko dla 24-70/2.8L. Dla reszty są "niedostępne". Na pocieszenie są dostępne dla 18-200 IS.
MM napisał/a: | Czekam na jutrzejszy dzień, ale jeżeli nie będzie robił zdjęć gorszych niż 40D to ja go kupuję do samolotów i dospawam do niego swoje 100-400L. |
Czyli zaczyna robić się ciekawie. Czekam zatem na fotki, bo jeśli faktycznie nie poszumi bardziej niż 40-tka to trzeba będzie pomyśleć o zmianie body...
MM, jak zwykle szybko działasz! Ciekawe jakie będą wyniki...?
Wujek_Pstrykacz - Pią 26 Wrz, 2008
Właśnie jestem po pierwszym kontakcie z maszynką. Obiektyw raczej nie sprawia złego wrażenia, no ale.... Natomiast puszka to niczym się nie różni od 40D tak patrząc z zewnątrz. Wyświetlacz taki jak w D300 czyli miodzio. Sam aparat pracuje ekstra, jakość fotek dopiero sprawdzę. Ale w tych warunkach w jakich je robiłem to nie będzie jakiegoś szoku in plus. Czekamy na foty od MM.
arietiss - Pią 26 Wrz, 2008
Wujek_Pstrykacz, widzę, że też myślisz nad 50D...
Z 30D, czy 400D taka przesiadka ma większy sens niż z 40D!
Wujek_Pstrykacz - Sob 27 Wrz, 2008
Z 30D ma sens, ale jeszcze nie teraz. Może za 3-4 miesiące.
arietiss - Sob 27 Wrz, 2008
No tak, jak będzie już wiadomo czy wszystko z nim OK i czy warto,no i jak cena trochę spadnie...
MM - Sob 27 Wrz, 2008
Kilkaset zdjęć z 50D już jest. Pierwsze wnioski są takie, że coś szybko wyładowuje akumulatory. ZA SZYBKO albo mam za stare aku (mają ponad trzy lata). Druga uwaga to taka, że karty pamięci są wciągane nosem. Jeden RAW potrafi ważyć nawet 24 MB, przy wysokim ISO do 28 MB W 5D maks to był bodaj 18-19 MB.
kijos - Sob 27 Wrz, 2008
MM napisał/a: | Jeden RAW potrafi ważyć nawet 24 MB, przy wysokim ISO do 28 MB W 5D maks to był bodaj 18-19 MB. |
Może to wina większej rozdzielczości i głębi niż w 5D
MM - Nie 28 Wrz, 2008
Ja wiem czego to jest wina, tylko na jasną cholerę mi taki "luksus" jest potrzebny w zaawansowanym AMATORSKIM korpusie? Ze zdjęciami zrobionymi na 5D i tak nowy aparat przegrywa w widoczny sposób. Ogromną przewagę ma tylko w wyświetlaczu. Tutaj mam takie same uwagi jak w D300. To co widzimy na monitorku jest minimalnie lepsze niż obraz na kompie, więc odradzam euforię tuż po zrobieniu zdjęcia.
kijos - Nie 28 Wrz, 2008
Luksus jest. Porównaj dzisiejszą cenę 1MB i z przed 3 lat oraz cenę mocy obliczeniowej komputerów.
komor - Nie 28 Wrz, 2008
MM, a co masz na myśli: przegrywa? Dynamika? Ostrość? Kolory? A może po prostu to kwestia obczajenia nowej puszki? Albo może Twoje przyzwyczajenie do starego dobrego 5D?
Wujek_Pstrykacz - Nie 28 Wrz, 2008
MM pokaż fotki, opisz co konkretnie jest złe w tej puszce. A prąd to pewnie wyświetlacz ciągnie, co?
mons - Nie 28 Wrz, 2008
....aku po trzech latach , musi być słaby.....
MC - Nie 28 Wrz, 2008
mons napisał/a: | ....aku po trzech latach , musi być słaby..... |
To zalezy. Jesli na innym aparacie dzialaja dobrze to faktycznie 50D moze byc pradozerca. Ale to jest w pewnym sensie zrozumiale - wreszcie telewizor itp.
arietiss - Nie 28 Wrz, 2008
Bardziej chyba trzeba porównywać z 40D, bo porównanie z 5D nie ma sensu! I tak wiadomo, że to nie ta klasa i nigdy nie będzie...
komor - Nie 28 Wrz, 2008
Właśnie się skapnąłem, że to temat o 50D a nie o 5D mk II, więc wycofuję moje pytanie czemu przegrywa z FF...
MC - Nie 28 Wrz, 2008
I ja mialem dzisiaj go w rece. Niestety tylko przez chwile. Przyzwoity aparat, podczepiony byl Canon18-200IS. Generalnie fajny, ale trzyma sie go bardzo kiepsko
Jedno mnie jeszcze dziwilo (moze Canony tak maja). Jak wciskalem spust do polowy, to wszystkie punkty AF sie podswietlaly...
komor - Pon 29 Wrz, 2008
Nie, Canony tak nie mają tylko chyba miał włączony tryb śledzenia wszystkich punktów. W każdym razie każdy Canon jakiego widziałem podświetlał tylko ten punkt, który pracował.
Wujek_Pstrykacz - Pon 29 Wrz, 2008
Tak to prawda, chyba, że kolega MC nacisnął sobie wybór punktów AF pod kciukiem.
MC - Pon 29 Wrz, 2008
Bardzo mozliwe. Sprzedawca (zadeklarowal, ze posiada 40D) wsrod zalet podal nawet polskie menu.
Baku - Pon 29 Wrz, 2008
Po zrobieniu zdjęcia, obraz na monitorku lepszy niż później na komputerze...
To co? Tam się jakieś wyostrzanie "w locie" załącza?
Chyba jednak to kwestia tego, że rozdzielczość VGA jest nam serwowana na 3 calach ekranika ...a kiedyś to się z VGA pracowało na monitorze komputerowym. Odopwiada to mniej więcej rozdzielczości 1600x1200 na 19 calach... ...więc jest w pewnym sensie złudzenie optyczne.
goltar - Pon 29 Wrz, 2008
Dostępny jest już manual dla 50D w wersji anglojęzycznej.
mrooq - Pon 29 Wrz, 2008
Najbardziej irytujace jest to ze po kupieniu 40D w tym roku Canon wydaje na rynek 50D z nowymi bajerami.Szczerze mowiac nie spodziewalem sie tego. Z mojego punktu widzenia 50D to facelift 40D.
Nie ma chyba jeszcze roku jak 40D jest na rynku a tu prosze 50D
z 5D-II mozna zalozyc ze bedzie tak samo. pewnie po roku canon moze wyda na swiat nowe 5D z np... wbufowana lampa blyskowa (a bo konkurencja..)
W dzisiejszych czasach dobra rada dla chetnych na Canon 50D - nie kupuj go po cenie sklepowej. Szukaj alternatywy. Czuje sie troche zrobiony w bambo przez Canona i jego 50D bo 40tke kupilem w maju troche ponad pol roku po jej wydaniu.Jednak pocieszajace jest to ze na nowym 40D udalo mi sie zaoszczedzic 350 euro w HK
A jak chcerz nowe 5D to jedz do NY i tam sobie je kup. moze wydasz na samolot ale ba prznajmniej zobaczysz NY i zostanie ci w kieszeni pare-set euro kupujac w dolarach.
007areka - Wto 30 Wrz, 2008
...zastanawia mnie ta cisza ze strony MM o 50d....czyzby korpus byl przyzwoity ...
mons - Wto 30 Wrz, 2008
007areka napisał/a: | ...zastanawia mnie ta cisza ze strony MM o 50d....czyzby korpus byl przyzwoity ... |
.... albo odwrotnie.....
jaad75 - Wto 30 Wrz, 2008
mrooq napisał/a: | wnie po roku canon moze wyda na swiat nowe 5D z np... wbufowana lampa blyskowa (a bo konkurencja..) |
Po co? Canon nie ma sterowania wireless przy pomocy wbudowanej, więc w przypadku korpusu klasy innej niż entry level wbudowana lampa jest całkowicie zbędna.
MM - Sro 01 Paź, 2008
007areka napisał/a: | ...zastanawia mnie ta cisza ze strony MM o 50d....czyzby korpus byl przyzwoity ... |
Ja się ostatnio nie mam czasu nawet wyspać bo zawalony w robocie jestem. Korpus jest OK. Biorę się za wysyłanie sampli i spłodzę na szybko kilka zdań.
Wujek_Pstrykacz - Sro 01 Paź, 2008
MM nareszcie. Zobaczymy co jest wart.
konczako - Sro 01 Paź, 2008
MM napisał/a: | 007areka napisał/a: | ...zastanawia mnie ta cisza ze strony MM o 50d....czyzby korpus byl przyzwoity ... |
Ja się ostatnio nie mam czasu nawet wyspać bo zawalony w robocie jestem. Korpus jest OK. Biorę się za wysyłanie sampli i spłodzę na szybko kilka zdań. |
Hurra
mons - Sro 01 Paź, 2008
....no, no ...będę dla MM pełen uznania.....
goltar - Czw 02 Paź, 2008
W oczekiwaniu na zdjęcia MM można poczytać : REVIEW.
tomitom - Czw 02 Paź, 2008
najlepszy na świecie review jaki widziałem;)
w sumie nie ma co czekać na test na optycznych po takim rodzyneczku
007areka - Czw 02 Paź, 2008
goltar napisał/a: | W oczekiwaniu na zdjęcia MM można poczytać : REVIEW. |
...czekamy nie tylko na zdjecia ale i na porzadny opis...moze lekko subiektywny ale wszechstronny ......
grzes1000 - Czw 02 Paź, 2008
witam wszystkich tez oczekuje opinii na temat canona 50d mam zamiar zakupić go lub nikona d90 wchodzę dopiero w świat lustrzanek i nie wiem na który model się zdecydować do tej pory pstrykałem kompaktami i tylko parę razy okazjonalnie lustrzankami (sylwester, wycieczki itp.) dużo wiedzy posiadłem na temat lustrzanek lecz potrzeba praktyki
mons - Czw 02 Paź, 2008
....nie wytrzymałem i dzisiaj nabyłem 40d za 2400 ...... ....mam nadzieje nie żałować ....
konczako - Czw 02 Paź, 2008
mons napisał/a: | ....nie wytrzymałem i dzisiaj nabyłem 40d za 2400 ...... ....mam nadzieje nie żałować .... |
A czego masz żałować??:) Taki korpus za 2400zł to rarytas
mrooq - Pią 03 Paź, 2008
absolutnie nie ma co zalowac! 2.4 to dobra cena
MC - Pią 03 Paź, 2008
mons i dobrze zrobiles. Cena niska, korpus bardzo przyzwoity. Za prawie 1,5k PLN mozesz kupic optyke i wyjdzie Ci to na zdrowie.
mons - Pią 03 Paź, 2008
MC napisał/a: | mons i dobrze zrobiles. Cena niska, korpus bardzo przyzwoity. Za prawie 1,5k PLN mozesz kupic optyke i wyjdzie Ci to na zdrowie. |
..... optykę już mam , wprawdzie tą podstawową , ale zawsze coś .... .... teraz pytanie co zrobic z 450d , zostawić czy sprzedać ...??? .....i to jest pytanie ....
MC - Pią 03 Paź, 2008
Ja bez wahania sprzedalem A100, bo wtedy byla jeszcze cos warta. Troszke dolozylem i mialem CZ16-80. Mozesz wlasnie tak zrobic, poki aparat jeszcze nie padl cenowo. Chyba, ze zapas jest Ci niezbedny lub chcesz go dla dzieci/zony/konkubiny/kochanki
Baku - Pią 03 Paź, 2008
MC dobrze prawi. Sprzedać 450 i podstawowe szkła a dokupić coś w stylu 17-55 IS (wariant droższy), albo 17-40 (wariant pośredni), lub 17-50 (wariant najtańszy).
Jeśli mogę coś dodać a propos 17-40, to przy 40D i w pełni użytecznym ISO800 światło f4 nie przeszkadza tak bardzo, jak niektórzy onaniści 2.8 dowodzą.
mons - Pią 03 Paź, 2008
za 450d z kitem dają na rękę 1250zł. , aparat ma trzy miesiące .... ??? ....jako zapas mogę zostawić 350d ....ale w nim migawka jest chyba u schyłku żywota....
[ Dodano: Pią 03 Paź, 2008 09:44 ]
Baku napisał/a: | MC dobrze prawi. Sprzedać 450 i podstawowe szkła a dokupić coś w stylu 17-55 IS (wariant droższy), albo 17-40 (wariant pośredni), lub 17-50 (wariant najtańszy).
Jeśli mogę coś dodać a propos 17-40, to przy 40D i w pełni użytecznym ISO800 światło f4 nie przeszkadza tak bardzo, jak niektórzy onaniści 2.8 dowodzą. |
.....w tej chwili mam Tamrona 17-50 2.8 , canona 70-300 usm is ,i canona macro 100 2.8.......
.....marzy mi sie 300 4 usm is .....
MC - Pią 03 Paź, 2008
mons, to policzmy w ten sposob: troche zaoszczedziles kupujac 40D zamiast 50D. Na oko to jakies 1400PLN. Sprzedasz 450D to kolejne 1250PLN. Dolozysz jeszcze mniej niz 1500PLN i Twoje marzenie sie spelnia.
Baku - Pią 03 Paź, 2008
mons, masz już całkiem przyjemny zestaw obiektywów. Jeśli tylko zechcą współpracować z 40D bez protestów to nie ma co ich wymieniać. A trzyseta kosztuje w granicach 4000 zł. Nic tylko spełniać marzenia
Dalej robi się już dużo drożej, chyba że 100-400 IS.
mons - Pią 03 Paź, 2008
....i tak kombinuję .... 4200 ta zabawka kosztuje
....może sie spełni , oby....
Dzieki za dodanie otuchy....
...dodam jeszcze , że głownie zajmuje sie przyrodą ....
http://fotografia.phorum....56dcdb81975b13f
sprawozdanie z Wielenia
MC - Pią 03 Paź, 2008
mons napisał/a: | 4200 ta zabawka kosztuje |
Pogadaj z MM. Moze uda sie troche taniej.
mons - Pią 03 Paź, 2008
MC napisał/a: | mons napisał/a: | 4200 ta zabawka kosztuje |
Pogadaj z MM. Moze uda sie troche taniej. |
...i tak zrobię ....
goltar - Pią 03 Paź, 2008
Zapraszam do zapoznania się ze zdjęciami testowymi MM.
MC - Pią 03 Paź, 2008
goltar, macie blad do poprawienia
mons - Pią 03 Paź, 2008
....tak na pierwsze rzucenie okiem , jest fajnie , nawet bardzo ....
.... ISO 1600 zupełnie dobre a 3200 też nienajgorsze.....
....tylko wielkość plików jest trochę przygniatająca....
mnich - Pią 03 Paź, 2008
mons, dlaczego nie było Cię na ostatnich warsztatach fotograficznych we Wrocławiu?!! Skompisz nam swojeje wiedzy?
!!
mons - Pią 03 Paź, 2008
....już teraz będę starał się bywać .....
.....jestem skromnym amatorem , uczącym się ambitnie .....
....ale trochę opóźnionym w nauce....
....żeby skąpić trzeba mieć .....
arietiss - Pią 03 Paź, 2008
Zakkres szumów podobny do 40D, ciekawe jakie opinie poza tym?
Daimon - Pią 03 Paź, 2008
MM, rzeknij coś.
-Adam- - Pią 03 Paź, 2008
Troche na marginesie
Ciekawie wyglada porownanie ostatniego zdjecia obiektywem 18-200 i pierwszego 70-200 2.8
Widać za co się płaci w "L"ce
a co do aparatu... zgadzam sie z komentarzami pod przykładowym zdjęciami.
Po co te 15Mpix ?!
A z drugiej strony ciekaw jestem jak się przedstawia sRAW1
Może to jest recepta jednoczesnie na szumy i zbyt duże pliki?
Ciekawe jak są realizowane. Czy jes to usredniony odczyt z sąsiednich komórek?
Jaki ma to wpływ na zakres tonalny?
Tutaj prosba do Optycznych o zwrócenie a ten aspekt uwagi w tescie
Dzieki i pozdrawiam
MM - Pią 03 Paź, 2008
Daimon napisał/a: | MM, rzeknij coś. |
Dzisiaj cały dzień byłem na przylotach F-16 do Łasku, potem bankiety i inne duperele.
Kręgosłup mi siada od noszenia tego sprzętu. Dajcie mi odsapnąć
Krótko o 50D?
Wpakowali tam bez sensu 15 MPx i spieprzyli świetną matrycę. Gdyby zostawili 10 MPx to ja byłbym baaardzo zadowolony a jakość zdjęć z takiej matrycy zabiłaby konkurencję. Tak jak teraz jest moim zdaniem tylko minimalny postęp w jakości, za to spory w funkcjonalności (obsługa w menu, telewizorek, regulacja AF).
mnich - Pią 03 Paź, 2008
pierwszy!!
A w porównaniu do jakości zdjęć z D300 jak MM, oceniasz C 50D?
arietiss - Pią 03 Paź, 2008
Coś dali, ale żeby nie było za różowo...
To tak apropos tematu zmowy. Gdyby zostawili 10 mpix to konkurencja by miała spore kłopoty, a może i nawet rodzime modele pełnoklatkowe...?
novy - Pią 03 Paź, 2008
Coś z serii sto pytań do ... MM, Interesuje mnie AF microadjustment, czy kroki na skali dopasowania (od -20 do +20) są wystarczająco małe żeby skompensować dowolną wadę obiektywu ?
MM - Pią 03 Paź, 2008
arietiss napisał/a: | Coś dali, ale żeby nie było za różowo...
To tak apropos tematu zmowy. Gdyby zostawili 10 mpix to konkurencja by miała spore kłopoty, a może i nawet rodzime modele pełnoklatkowe...? |
Z całą pewnością różnice do FF w jakości w zauważalny sposób by zmalały. Zresztą na ISO 100 jakość nawet teraz jest bardzo dobra. Ja celowo nie robiłem wielu zdjęć na ISO 100 bo to za łatwe i nie po to kupuje się Canona. Canon jest do zdjęć "bojowych". W warunkach sielankowych fotograficznie (typu śpiąca laska na słonecznej plaży) to zdjęcia można sobie robić Sony albo Olkiem
rooooobi - Sob 04 Paź, 2008
No i moje nastawienie na ten aparat troszkę zbladło, miałem go już w tym tygodniu kupić, i teraz już nie wiem czy nie lepiej zrobię jak D90 wezmę
krisv740 - Sob 04 Paź, 2008
rooooobi napisał/a: | No i moje nastawienie na ten aparat troszkę zbladło, miałem go już w tym tygodniu kupić, i teraz już nie wiem czy nie lepiej zrobię jak D90 wezmę |
a co takiego sie stało ???
bo ja osobiście zaczynałbym od zupełnie czego innego wybierając teraz aparat
krisv740 napisał/a: | rooooobi napisał/a: | No i moje nastawienie na ten aparat troszkę zbladło, miałem go już w tym tygodniu kupić, i teraz już nie wiem czy nie lepiej zrobię jak D90 wezmę |
a co takiego sie stało ???
bo ja osobiście zaczynałbym od zupełnie czego innego wybierając teraz aparat |
To znaczy zaczynam się gubić powoli w tym co wybrać
A co ty masz na myśli wybierając teraz aparat? Że co innego ??
rooooobi, a od czego zaczynasz wybór aparatu?
ty , jako ty! co stawiasz na pierwszym miejscu i na co zwracasz uwagę?
Generalnie to canon mi bardziej pasuje bo większy wybór szkieł, i tego mi w sony brakowało. W tym canonie przeraża mnie ta ilość pikseli, i gdzie nie gdzie czytałem o tym że canon af ma słaby
rooooobi,
po pierwsze, jakie masz szkła, a jakie planujesz mieć , że sony jest dla ciebie za słabym systemem?
po drugie, a co z a350? jak to się ma do 50d, nie wspominając o 40d?
po trzecie, af w canonie jest zły??? a gdzie to wyczytałeś?
MC - Sob 04 Paź, 2008
Hmmm, mi bardziej w Sony niz szkiel to brakuje kasy na nie...
MC, zapomniałem dodać emotikona
goltar - Sob 04 Paź, 2008
Dla zainteresowanych mały update newsa ze zdjęciami przykładowymi, dodałem możliwość pobrania kilku wybranych zdjęć w formacie RAW.
Wujek_Pstrykacz - Sob 04 Paź, 2008
Kurcze te rawy mają nawet po prawie 28 Mb.
czym to odtworzyć?? camera raw nie daje rady
Digital Photo Professional 3.5 otwiera. Można pobrać np z tego miejsca.
Wujek_Pstrykacz napisał/a: | Kurcze te rawy mają nawet po prawie 28 Mb. | No niestety Ostatni jest sRAW i ma "tylko" 11 MB .
arietiss - Sob 04 Paź, 2008
Porażka! LR tego nie rusza, CS3 też... Z DPP miałem do czynienia na początku i nie jest to dobry program chyba, że sporo w nim zmienili...
Tokolejna przesłanka, żeby wybrać jednak 40D. Wyliczając:
1.Niższa cena o 1200-1500zł, co daje lampę 580EX
2.Szumy na podobnym poziomie
3.Wysokie czułości których nie było w 40D raczej tylko do awaryjnego wykorzystania
4.Wielkość plików w RAW zapcha w mig komputer i sprawi, że trzeba by dokupić kartę przynajmniej 16GB
5.Nowych rawów nie czyta ani LR, ani PS3, a z DPP nie mam dobrych wspomnień
Żal z pewnością będzie możliwości kalibracji FF/BF (ale do tej pory nie miałem z tym problemu), lepszego wyświetlacza. Być może lepiej działającego AF przy obiektywach ze światłem 2,8 i niższym, wynikającego z obrócenia sensora centralnego (MM, zauważyłeś to?). Ale coś mi się zdaje, że nie warto...
arietiss napisał/a: | Nowych rawów nie czyta ani LR, ani PS3 | Po najbliższej aktualizacji na pewno będą czytać. Taka sytuacja zawsze występuje z nowymi modelami korpusów.
michal.s - Sob 04 Paź, 2008
http://fototv.pl/newsy/op...-raw-46-rc.html
goltar napisał/a: | Digital Photo Professional 3.5 otwiera. Można pobrać np z tego miejsca.
Wujek_Pstrykacz napisał/a: | Kurcze te rawy mają nawet po prawie 28 Mb. | No niestety Ostatni jest sRAW i ma "tylko" 11 MB . |
To i tak więcej niż z mojego 30D. Ciekawe.
michal.s dzięki, nie wiedziałem że już jest 4.6
To teraz ciekawe ile będą miały wywołane z tych rawów, tiffy Po 100 MB Trzeba będzie kupować nowe twardziele do kompa na fotki. Ale mimo wszystko powoli decyduje sie jednak na tę puszkę, na 1D m.III na razie mnie nie stać jednak. Optyka ważniejsza.
goltar, nie ma sprawy
Wujek_Pstrykacz, przesadzasz, w tej chwili podstawową pojemnością dysku robi się 500GB, tak szybko chyba Ci tego miejsca nie braknie, biorąc pod uwagę fakt, że często robi się kopie danych na płytach czy innych dyskach.
Technika idzie do przodu
Ale ja nie mam 500 GB dysku, tylko 200GB i nie tylko do zdjęć mi służy
Ja Cię rozumiem, sam też mam tylko 160GB i zmuszony byłem dokupić marne zewnętrze 250GB...
Cały czas mówię tylko o tym że minęły już czasy kiedy przykładowy dysk 160-200GB nie było czym zapełnić
Tak zgadzam się, zresztą teraz dyski już nie są takie drogie, aby ograniczały możliwości.
michal.s, dzięki! Z wtyczką poszło, co prawda w CS3 działam żadko, a bazuję na LR, ale to pewno kwestia czasu...
jaad75 - Sob 04 Paź, 2008
arietiss napisał/a: | co prawda w CS3 działam żadko, a bazuję na LR, ale to pewno kwestia czasu... |
Ale ACR, to praktycznie to samo co moduł develop LR... Tylko lepszy...
Dla mnie wnioski z tych zdjęć testowyh z 50D są takie, że szkiełko 135L dopisałem do listy zakupów
Właśnie dlatego cały czas się zastanawiam czy kupić 40D czy jeszcze poczekać aż ciut stanieje 50D. dziś już w sklepach widzę za niecałe 3,5 jak tak bedzie tanieć to dodatkowo na dysk zostanie
jaad75, wiem, wiem...
Ale to kwestia przyzwyczajenia i do moich skromnych celów wystarcza.
Jasio - Nie 05 Paź, 2008
Ale zewnetrzny dysk USB 500GB kosztuje juz tylko 199 zl (Media Mark) wiec szybko sie nie zapcha zdjeciami (ja na wszelki wypadek kupilem 2 500 jeden do backaupu i 750 GB do kompa wiec mysle ze mi wystarczy na razie )
slawo10 - Nie 05 Paź, 2008
novy napisał/a: | Coś z serii sto pytań do ... MM, Interesuje mnie AF microadjustment, czy kroki na skali dopasowania (od -20 do +20) są wystarczająco małe żeby skompensować dowolną wadę obiektywu ? |
przyłączam się do prośby
a tu namiary na Digital Photo Professional 3.5
http://www.badongo.com/file/11567980
http://rapidshare.com/fil...pp3500.rar.html
z tego pierwszego adresu nie mogłem ściągnąć, z drugiego poszło gładko
arietiss - Nie 05 Paź, 2008
A może ma ktoś już jakieś namiary na podobną wtyczkę do LR? Przyzwyczaiłem się do niego...
jaad75 - Nie 05 Paź, 2008
arietiss napisał/a: | A może ma ktoś już jakieś namiary na podobną wtyczkę do LR? Przyzwyczaiłem się do niego... |
Będziesz musiał sciągnąć update do najnowszego LR. Zawsze tak jest jak wychodzą nowe aparaty. Jeśli jest już nowy ACR4.6, to nowa wersja LR też zapewne wyjdzie niebawem, zwłaszcza, że za chwilę będzie już też ACR5 dla nowego PS-a...
Wujek_Pstrykacz - Nie 05 Paź, 2008
arietiss napisał/a: | A może ma ktoś już jakieś namiary na podobną wtyczkę do LR? Przyzwyczaiłem się do niego... |
Już kupujesz tę puszkę? Ja jeszcze poczekam pare miesięcy. Pewnie stanieje. Poprawią "choroby wieku dziecięcego" i będzie git.
GoOrange - Nie 05 Paź, 2008
Wujek_Pstrykacz napisał/a: | arietiss napisał/a: | A może ma ktoś już jakieś namiary na podobną wtyczkę do LR? Przyzwyczaiłem się do niego... |
Już kupujesz tę puszkę? Ja jeszcze poczekam pare miesięcy. Pewnie stanieje. Poprawią "choroby wieku dziecięcego" i będzie git. |
Trochę to dziwne że prawie roczny D300 kosztuje ok. 4500zł i trzyma cenę, czy 50D nie ma być dla niego konkurencją? Jeśli tak to duży spadek poniżej 3500zl chyba raczej nie wchodzi w grę. No chyba że będzie jakiś as z rękawa i Canon szykuje coś między 5 a 50?
arietiss - Nie 05 Paź, 2008
Wujek_Pstrykacz, dobrze gadasz... Może na święta będą jakieś promocje...
Wujek_Pstrykacz - Nie 05 Paź, 2008
GoOrange napisał/a: | Wujek_Pstrykacz napisał/a: | arietiss napisał/a: | A może ma ktoś już jakieś namiary na podobną wtyczkę do LR? Przyzwyczaiłem się do niego... |
Już kupujesz tę puszkę? Ja jeszcze poczekam pare miesięcy. Pewnie stanieje. Poprawią "choroby wieku dziecięcego" i będzie git. |
Trochę to dziwne że prawie roczny D300 kosztuje ok. 4500zł i trzyma cenę, czy 50D nie ma być dla niego konkurencją? Jeśli tak to duży spadek poniżej 3500zl chyba raczej nie wchodzi w grę. No chyba że będzie jakiś as z rękawa i Canon szykuje coś między 5 a 50? |
CAnon 50D raczej nie konkuruje z D300 lecz plasuje się trochę niżej. Tak jak poprzednie modele. Taka polityka firmy.
mnich - Nie 05 Paź, 2008
Wujek_Pstrykacz, też się nad tą sprawą ostatnio zastnawiałem... i pomyślałem że ten Canon 50D... jest bezkonkurencyjny
komor - Pon 06 Paź, 2008
Wujek_Pstrykacz napisał/a: | Ostatni jest sRAW i ma "tylko" 11 MB. To i tak więcej niż z mojego 30D. Ciekawe. |
Czy 30D zapisuje 14-bitowe RAW-y? Bo może to jest ta różnica.
Wróbel EOS - Pon 06 Paź, 2008
30D ma zapis 12-bit dopiero 40D ma 14-bit tak jak 50D.
Wujek_Pstrykacz - Pon 06 Paź, 2008
Tak właśnie to jest ta różnica. Przerażające pojemności. Aż dzisiaj sprawdze ile orientacyjnie RAWów wejdzie mi na 12 GB kartę w 50D. A ile na 1 GB
Wróbel EOS - Pon 06 Paź, 2008
Moim zdaniem nie ma co przejmować się większymi plikami. Ja myślę w ten sposób, sprzęt elektroniczny szybko się rozwija. I gdy premierę miał np. 30D to dyski miały około 80-120GB. Teraz standardem jest 500 GB, Cały czas ze wzrostem wielkości plików rosną dyski i przyśpieszają procesory. Trzeba wszystko unowocześniać co kilka lat.
komor - Pon 06 Paź, 2008
Moim zdaniem przejmować się jest czym, choć oczywiście są gorsze problemy niż te pojemności. Procesory nie przyspieszają w takim stopniu co kiedyś, poza tym przyzwyczaiłem się już (i nie tylko ja), że przykładowo poza ciężką obróbką wideo to mój laptop jest wystarczająco mocny, żeby udźwignąć dowolną obróbkę graficzną, a kolejne coraz większe dyski wreszcie nie zapychają się po paru miesiącach pracy. Kupno aparatu takiego jak 50D spowodowałoby znowu, że mój Lightroom zacznie działać tak jak na 3-letnim laptopie, a moje 100 GB dysku staje się śmiesznie małe, podczas gdy w momencie kupowania była to niemalże maksymalna dostępna wielkość dysku 2,5"...
jaad75 - Pon 06 Paź, 2008
komor napisał/a: | a moje 100 GB dysku staje się śmiesznie małe, podczas gdy w momencie kupowania była to niemalże maksymalna dostępna wielkość dysku 2,5"... |
Eee, były 120 i 160GB, tyle, że 5400rpm...
kamfil06 - Pon 06 Paź, 2008
komor,
wydaje mi się że gdybym miał wybór (na obecną chwile)
pomiędzy 40 a 50D brałbym to 40stke,
nie jestem pewien czy różnica pomiędzy tym a tym
nie jest za duża,
1500 to cena "przyzwoitej" lampy lub 85 1.8 (nawet by troche zostało)
co do 15 megakapsli, zdziwiłem się,
zawsze myślałem że puchy typu 20,30,40d są dla ludzi
dosyć często trzepiących serią i nie wiem dlaczego ale 15 mpx mi do tego nie pasuje
arietiss - Pon 06 Paź, 2008
Te 15 mpix to nie lada problem, ale za 1-2 lata takie wielkości plików pewno będą śmieszne... Jeszcze niedawno "pogrzewało" nas 10 mpix...!
kamfil06 - Pon 06 Paź, 2008
nie wiem,
ale przy "moich" 14 nawet nie myśle o zgrywaniu plików na jakiegokolwiek laptopa
(w moim przypadku starego, "kupowego" acera),
żeby móc sobie spokojnie poobrabiać potrzebuje w miare dobrego kompa,
nie chcę mi się czekać 2ch lat aż laptop będzie mógł sobie poradzić
z kilkoma seriami 14 bitowych, 15 megapixelowych plików a do przyzwoitego kompa
zawsze da się dostać...
novy - Wto 07 Paź, 2008
Cytat: | novy napisał/a:
Coś z serii sto pytań do ... MM, Interesuje mnie AF microadjustment, czy kroki na skali dopasowania (od -20 do +20) są wystarczająco małe żeby skompensować dowolną wadę obiektywu ?
przyłączam się do prośby |
Na forum dpreview niektórzy narzekają że ciężko jest skalibrować obiektyw typu zoom - jak na jednym końcu się super ustawi to na drugim jest kiszka. Podobny problem jest też przy różnych odległościach.
MM - Wto 07 Paź, 2008
A ja właśnie zamówiłem sobie kompa ze specjalistyczną kartą graficzną do 2D przystosowaną do pracy z PS-em, na pokładzie dwa twardziele odporne na zajechanie po 500 GB, do tego zewnętrzny twardy na foty i cała masa cudaków konfigurowanych przez speca pod kątem obróbki zdjęć. W końcu będę miał komfort pracy. Tylko nowego 5D nie kupię bo mnie mało kręci. Czas zbierać na MARKA.
Wracając do 50D to nie piałem z zachwytu nad jakością zdjęć bo za długo na 5D pracuję. Tak się złożyło, że kilka ostatnich dni spędziłem na lotnisku w Łasku uwijając się przy naszych F-16 (zobaczę co z tego będę mógł Wam pokazać) i pożyczyłem od kolegi swój stary aparat 20D. Oj długo zdjęć nim nie robiłem. Jakie wrażenia mając w pamięci to co wychodziło z 50D? Jest postęp i to zdecydowanie widać. Także dla jakości zdjęć warto 50D kupić bo na moje oko są one lepsze niż nawet z 40D. Problemem jest tylko liczba pikseli bo w zasadzie jestem PEWIEN, że przy ich mniejszej liczbie obraz byłby rewelacyjny a tak jest tylko bardzo dobry.
tkosiada - Wto 07 Paź, 2008
MM, nareszcie jakieś inf o 50D
a AF w twoim mnie odczuciu lepiej, gorzej, tak samo jak w 40D?
zamieścisz jakiś bardziej obszerny artykuł czy czekamy na optycznych?
Daimon - Wto 07 Paź, 2008
MM napisał/a: | Czas zbierać na MARKA. |
Rozumiem, że mierzysz w przyszłego 1d MkIV z 15 mpix FF na pokładzie.
Wujek_Pstrykacz - Wto 07 Paź, 2008
Zrobiłem sobie teścik, ile RAWów wejdzie mi orientacyjnie na 12 GB kartę. I wyszło, że przy ISO 100 wejdzie 513 RAWów, 832 sRAWow1 i ponad 1000 jpg L. Mało. Na śmieszną kartę 1GB wejdzie około 34 RAWów. CZyli karta raczej w odstawkę.
007areka - Wto 07 Paź, 2008
...oj zaraz w odstawke, pomysl sobie ze masz jak kiedys film zalozony...
MC - Sro 08 Paź, 2008
Coz, wychodzi podobnie. Niestety, zauwazylem, ze od pewnego czasu np. karta pamieci Sandisk Extreme IV 4GB przestala taniec (ok.200PLN), a do takich wielkich plikow przydaloby sie ich kilka.
Jasio - Sro 08 Paź, 2008
Widac ze jednak lepiej od razu kupowac wieksze karty bo przy zmianie aparatu starych nie trzeba wyrzucac do kosza O ile aparaty mozna zmieniac co 2 lata (jak sie ma srodki oczywiscie ) tak karty wystarcza na dluzej. Wydaje mi sie ze kupowanie kart 1-2 GB na poczatku tego roku bylo bezsensowne (zaleta wymieniana bo jak padnie karta to mniej zdjec stracisz) Ja na poczatku kupilem za ok 200 zl 12 GH CF Sandisk Extreme III i jestem zadowolony. Wiekszych predkosci i tak moj aparat nie obsluguje a nowe tez nie lepiej wykorzystuja szybkosc kart. Jednynie szybkosc wykorzystuje sie przy przegrywaniu zdjec na kompa ale tu moge poczekac a nie wydawac wiecej pieniedzy na szybsze karty.
Tak czy tak przy nowych aparatach trzeba bedzie miec karty ok 16 GB albo bawic sie w "dyskoteke" (najgorzej na dyskotece wyjda Ci co robia sluby )
Co do C50D to jest teraz problem C50D czy pelna klatka ?
arietiss - Sro 08 Paź, 2008
Zawsze pozostają sRAW-y przy reporterce. Sporo zdjęć MM było w sRAW i nie są one wcale takie złe.
fafniak - Sro 08 Paź, 2008
Tak czytam o tych "koniecznych" pojemnosciach i ciezko mi uwierzyc w te liczby ktore tu prezentujecie.....O ile jakos moge wyobrazic sobie koniecznosc bardzo pojemnych kart przy fotografii zwierzakow,ptactwa i innych insektow to reszta fotografii tylko raczej zyska na tym ze moze nam sie zmiescic mniej klatek na karcie - warto czasem pomyslec przed nacisnieciem spustu
Tak przez analogie do wlasnej pracy - jak istnial przelicznik w zuzyciu tasmy to redakcja zwykle lepiej przychodzila przygotowana , byla dokumetacja zrobiona itp. itd.
40 klatek to i tak wiecej niz na filmie maloobrazkowym....
na 4 GB spokojnie wchodzi 160-180 zdjec - to bardzo duzo....
Daimon - Sro 08 Paź, 2008
Zgadzam się z fafniakiem, fotografia to nie powinna być produkcja taśmowa a raczej manufaktura...
Wujek_Pstrykacz - Czw 09 Paź, 2008
Zależy co się fotografuje, ja niestety potrzebuje dość dużych kart. Bo niestety musze focić seriami.
Daimon - Pią 10 Paź, 2008
Na fotopolis ukazał się test 50d - http://www.fotopolis.pl/index.php?n=7987&p=0
Jasper - Pią 10 Paź, 2008
No! Test wypadł niezwykle obiecująco.
Panowie Optyczni - do robotki! Jestem bardzo ciekaw porównania testów.
007areka - Pią 10 Paź, 2008
...taaak, tylko ze czemu pisza d90 opisujac 50d
.........." Ciekawym rozwiązaniem jest funkcja Priorytet jasnych partii obrazu, która jest dostępna w zakładce funkcji indywidualnych. Pozwala ona na zmniejszenie ryzyka prześwietlenia najjaśniejszych obszarów zdjęcia. Dzięki temu w światłach D90 rejestruje więcej szczegółów. Poniżej prezentujemy zestawienie fragmentów zdjęć - z lewej funkcja priorytetu jasnych partii włączona, z prawej wyłączona. Wyraźnie widać kontrolę aparatu nad prześwietlonymi obszarami. Jest to przydatna funkcja podczas fotografowania ślubów i architektury".......... , i raczej to chyba nie test a opis i to marny w porownaniu chocby z instrukcja tego aparatu
Jasper - Pią 10 Paź, 2008
007areka napisał/a: | ..taaak, tylko ze czemu pisza o d90 opisujac 50d |
Brawo za spostrzegawczość! Myślę, że zrobili zwykłą literówkę. Do niedawna rozpisywali się przecież na temat D90....
maput - Pią 10 Paź, 2008
007areka napisał/a: | raczej to chyba nie test a opis i to marny w porownaniu chocby z instrukcja tego aparatu |
No czyli to typowy "test" aparatu z fotopolis Choć i oni mają plusy - nie pokazują tylko tablic testowych i liczb, ale sprawdzają aparat w warunkach normalnej pracy, co znów na optycznych pojawia się rzadziej Tak widać ma być, żeby się testy uzupełniały
ps. w najnowszym teście tez piszą o lewoocznych ? Uwielbiam to ;D
goltar - Pią 10 Paź, 2008
To jeszcze jeden cytat z podsumowania testu:
Cytat: | Canon EOS 50D ma wszystko to czego brakowało jego poprzednikowi: 15,1 Mp matrycę, możliwość zastosowania detekcji kontarastu podczas pracy w trybie podglądu na żywo, złącze HDMI. | Ubawiło mnie to zdanie Jakoś robię zdjęcia 40D czyli "poprzednikiem" i żadnej z tych cech mi nie brakuje. Brakuje mi za to np lepszego monitora LCD, o którym nic nie ma w podsumowaniu, funkcji dostrajania AF, czy mniej szumiącej matrycy nie koniecznie o wielkości 15 mpix...
Mnie te 15 mpix skutecznie odstrasza... A za te same Canonowskie 15 mpix na pełnej klatce sporo bym dał...
arietiss - Pią 10 Paź, 2008
Daimon, nie taki diabeł straszny...
Czekam na test Optycznych, ale bardziej jako kibic niż zainteresowany kupnem tej puszki. Wiadomo, że poniżej pewnego poziomu nie zejdą, ale tak z czystej ciekawości zastanawiam się, jak te niby nowe mikrosoczewki wpłynęły na zakres tonalny zdjęć. Bo ostatnio miałem okazję porobić trochę zdjęć 450d kolegi i powiem, że gdyby mieli pójść w tym kierunku, to szkoda.
arietiss - Pią 10 Paź, 2008
Z szumami nie pogorszyli się w stosunku do 40D, to i może zakres tonalny będzie podobny...? Widać, cos musi być w tej nowej budowie matrycy.
mszczyrek - Sob 11 Paź, 2008
Mam przeczucie, ze szum jest trzymany na wodzy bardziej dzieki digic IV niz matrycy. Ciekaw jestem czy rawy nie sa "poprawiane" zgodnie z nowa moda - tego samego obawiam sie takze w stosunku do d90... Musimy czekac na testy.
fafniak - Sob 11 Paź, 2008
co wy sie tak bronicie przed ta ingerencja aparatu? Pomijajac testy optycznych to czy komus to naprawde moze przeszkadzac?
MM - Sob 11 Paź, 2008
fafniak napisał/a: | co wy sie tak bronicie przed ta ingerencja aparatu? Pomijajac testy optycznych to czy komus to naprawde moze przeszkadzac? |
Mnie by przeszkadzało.
komor - Sob 11 Paź, 2008
Jest ingerencja i ingerencja. Jeśli aparat tuszuje swoje braki przez jakieś uśredniania, likwidowanie peaków wynikających z szumu i generuje piękne placki, to szlag trafia całą koncepcję RAW. Wiadomo, że jakaś obróbka i tak się odbywa, tablice kalibracyjne i Jaad jeden wie co jeszcze...
Ale coś co ogólnie można podciągnąć pod nieprecyzyjne pojęcie tuszowania – to jest be.
007areka - Sob 11 Paź, 2008
komor napisał/a: | Jest ingerencja i ingerencja. Jeśli aparat tuszuje swoje braki przez jakieś uśredniania, likwidowanie peaków wynikających z szumu i generuje piękne placki, to szlag trafia całą koncepcję RAW. Wiadomo, że jakaś obróbka i tak się odbywa, tablice kalibracyjne i Jaad jeden wie co jeszcze...
Ale coś co ogólnie można podciągnąć pod nieprecyzyjne pojęcie tuszowania – to jest be. |
...dobrze piszesz
fafniak - Sob 11 Paź, 2008
ok. ok. rozumiem - tylko pomijajac degradacje liczby szczeg. (slyne placki) to jezeli aparat tuszuje swoje braki jednoczesnie nie degradujac obrazu to chyba lepiej?
Paweł_G - Nie 12 Paź, 2008
Bardzo fajnie wygląda funkcja korekcji af dla 10 zapamiętanych szkieł. Ta opcja oraz lepszy (w stosunku do mojego 30D) af z 9 punktami krzyżowymi sprawia że ta puszka moe być ciekawą opcją.
Wujek_Pstrykacz - Nie 12 Paź, 2008
No AF jest lepszy od 30D, ale trzeba pamiętać, ze te modele dzieli pare lat, a to przepaść przy dzisiejszym tempie postepu w elektronice.
Paweł_G - Nie 12 Paź, 2008
Wujek_Pstrykacz, Znam ten af z 40D kolegi i bardzo mi odpowiada. Możliwość regulacji celności af w 50D bardzo skłania do zakupu tej puszki bo mam chrapkę też na kilka Sigm a nie mam czasu bawić się w serwisy regulacje itp.
MC - Wto 14 Paź, 2008
Gdzies juz to widzialem:
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=7988
Takie daja vu. Ciekawe czy ktos z anonimowych czytelnikow bedzie mial jakiekolwiek szanse. Czy moze juz wiadomo kto "wygra"?
Paweł_G - Wto 14 Paź, 2008
MC, hehe znowu wygrają "czytelnicy" zawodowcy.
MC - Wto 14 Paź, 2008
Oczywiscie zupelnie przez przypadek
Zenujace.
kozidron - Wto 14 Paź, 2008
pogratulować autorowi tekstu w wiarę, ze to będzie 5 czytelników: cyt.
"którzy najciekawiej uzasadnią chęć przetestowania EOS-a 50D."
wulf - Wto 14 Paź, 2008
kozidron napisał/a: | pogratulować autorowi tekstu w wiarę, ze to będzie 5 czytelników: cyt.
"którzy najciekawiej uzasadnią chęć przetestowania EOS-a 50D." |
Fajnie że podali jasne kryteria wyboru "najciekawszych" uzasadnień. Fajnie jest brać udział w zawodach sportowych i skakać wzwyż a później dowiedzieć się, że oceniano skok w dal, no ale jak to mówią skacz, skacz a wyżej w**a i tak nie podskoczysz.
kozidron - Wto 14 Paź, 2008
Fotopolis to niezłe kwiatki produkuje 50D tak dobrze u nich w teście wypadł, że postanowili jego pozytywy powtórzyć dwukrotnie w podsumowaniu(tam przy plusikach), w takiej sytuacji tym tak zwanym "indywidualnym testerom", którzy zwyciężą w tym jakże równym konkursie musi wyjść to samo...
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=7987&p=7
goltar - Wto 14 Paź, 2008
W tym teście jest więcej "kwiatków", już na samym początku we wstępie piszą:
Cytat: | Po dwóch latach od premiery poprzednika - modelu EOS 40D Canon zaprezentował EOS-a 50D. | co jest oczywistą nieprawdą...
MC - Wto 14 Paź, 2008
Taki serwis. I ocenianie kolorkow "na oko".
MM - Wto 14 Paź, 2008
Ja już 50D testowałem, ale może mi dadzą jak ładnie poproszę
nikonik - Sro 15 Paź, 2008
Stosunek wygranych będzie 4:1 czyli czteres "wsoich" i jeden prawdziwek dla utrzymania statusu otwartego konkursu. Ale nie ma się co czarować taka jest powszechna praktyka i nie chyba potrzeby tego krytykować
MC - Sro 15 Paź, 2008
nikonik napisał/a: | taka jest powszechna praktyka i nie chyba potrzeby tego krytykować |
Zartujesz? To, ze cos jest powszechna praktyka nie oznacza, ze nie powinno sie tego krytykowac.
Praktycznie powszechne w naszym kraju jest prowadzenie samochodu pod wplywem alkoholu. Nie ma wiec potrzeby tego krytykowac
mons - Sro 15 Paź, 2008
Praktycznie powszechne w naszym kraju jest prowadzenie samochodu pod wplywem alkoholu. Nie ma wiec potrzeby tego krytykowac |
....niestety prawda....
.....rozczarował mnie test na fotopolis , raczej pobieżny opis robiący za reklamę .....
kozidron - Sro 15 Paź, 2008
mons napisał/a: |
.....rozczarował mnie test na fotopolis , raczej pobieżny opis robiący za reklamę ..... |
właściwie to mają tam dużo takich testów, przykłady można mnożyć.... co nie znaczy, że portal nie jest wartościowy
VanRay - Czw 16 Paź, 2008
test na dfv:
http://www.dfv.pl/aparaty.html?id=668
mszczyrek - Pią 17 Paź, 2008
Zakres dynamiczy o 1EV mniejszy niz w D90? Ciekawe czy sie sprawdzi u nas...
007areka - Sob 18 Paź, 2008
...a gdyby tak jeszcze przede wszystkim porownania do 40d ( niz do d90) to by jasniej bylo w temacie.....
Tuvik - Sob 18 Paź, 2008
No jestem okropnie ciekawy testu bo D50 jest na mojej liscie zakupow
007areka - Sob 18 Paź, 2008
Tuvik napisał/a: | No jestem okropnie ciekawy testu bo D50 jest na mojej liscie zakupow |
...chyba chodzi o 50d
Tuvik - Sob 18 Paź, 2008
Tak chodzi o 50D
Literka D poszla nie w ta strone.
Mysle tylko czy pozbywac sie 450D czy zostawic.
Do 50D sklania mnie mozliwosc mikroregulacji poniewaz bazuje na sigmie
Myslalem tez nad 40D ale chyba nie bede kupowal starszego brata.
Moze wtedy juz lepiej poczekac az 5D stanieje jak juz Mark II juz bedzie dostepny i kupic FF
Nawiasem mowiac-Wieksze roznice w jakosci zdjec sa miedzy 450D-40D czy 50D-5D
Tryton - Sob 18 Paź, 2008
Tuvik napisał/a: |
Mysle tylko czy pozbywac sie 450D czy zostawic.
|
Nie warto sprzedawać. Chyba, że trafi się frajer, który da odpowiednią ilość pieniędzy
Ja zostawiam swojego 350D jako zapasowy.
MC - Sob 18 Paź, 2008
Ja bym 450D sprzedal poki jest cos warte. Z 350D to juz troche inna kwestia...
Tuvik - Sob 18 Paź, 2008
Chyba jednak sprzedam z obiektywami i dorzuce do 5D chociaz myslale tez o 50D
rafalg - Sob 18 Paź, 2008
Ja już byłem zdecydowany na 5D MarkII ale jak faktycznie przyszło kupować to zmieniłem front na 50D poprostu szkoda mi kasy na dzień dzisiejszy. Poczekam aż cena osiągnie przyzwoity poziom. Co do sprzedaży wcześniejszego body uważam to za bezsens, ileż można wziąść za takie 400D to już lepiej coś pod to podpiąć i mieć pod ręką.
MC - Sob 18 Paź, 2008
rafalg, ale tutaj Kolega ma praktycznie nowego 450D.
rafalg - Sob 18 Paź, 2008
Wiem, ale i tak raczej bym się go nie pozbywał fortuny za niego nie weźmie. Dużego wkładu do np. 50D mieć nie będzie.
mavierk - Sob 18 Paź, 2008
1/3 ceny to mało? Rozumiem bezsens sprzedaży takiego 350d czy 400d, ale 450d można odsprzedać z niewielką stratą...
MC - Sob 18 Paź, 2008
Ale do jakiegos szkielka bedzie mozna kilka zlotych dolozyc. Nie kazdemu jest potrzebne drugie body.
Tuvik - Sob 18 Paź, 2008
no ten 450 ma tylko 2 miesiace i ma przebieg kilkadziesiat zdjec Jaky ktos byl zainteresowany to prosze o kontakt.
Waracajac do tematu to ja tez mysle co zrobic bo mam wybor 50D 5D lub 5D mark II i tez jestem w wielkiej rozterce...czekac,kupic czy zostac przy 450D
Z jednej strony chce sie FF z drugiej moze zostawic optyke sigmy i dokupic jakis zoom i kupic 50D ale z tym problemem napewno nie jeden sie borykal.
mavierk - Sob 18 Paź, 2008
Tuvik napisał/a: | no ten 450 ma tylko 2 miesiace i ma przebieg kilkadziesiat zdjec Jaky ktos byl zainteresowany to prosze o kontakt. | A tak szczerze to polecałbym Ci wydać tą kasę na jakieś porządne szkło, a nie na zmianę puszki, która jedynie spodowuje szybsze skończenie się miejsca na hdd
50d = 4kzł - 450d = 2,2k <- za tą cene kupisz sobie już przykładowo 70-200/4L i jakąś sherpe
Tuvik - Nie 19 Paź, 2008
ale wydaje mi sie ze zostane z tym 450D wtedy i pozniej nie sprzedam go juz za zadna rozsadna cene.Chce kupic np 50D bo wtedy napewno nie bede po miesiac lub dwoch myslal o zmianie
No a jesli np sprzedam 450D i szkla to wtedywsad do 5D nie jest juz taki maly
MC - Nie 19 Paź, 2008
Moim zdaniem duzo na zmianie 450D-50D nie zyskasz.
Pelna klatka tu juz jednak zupelnie co innego. Pytanie, czy bedzie Cie stac na szkielka?
Tryton - Nie 19 Paź, 2008
Ale 350D na 50D to chyba warto?
rafalg - Nie 19 Paź, 2008
Jeśli 400D warto to 350D chyba tym bardziej.
MM - Nie 19 Paź, 2008
Tuvik napisał/a: |
Nawiasem mowiac-Wieksze roznice w jakosci zdjec sa miedzy 450D-40D czy 50D-5D |
Większe różnice są pomiędzy 50D i 5D.
Tuvik - Nie 19 Paź, 2008
MM napisał/a: | Tuvik napisał/a: |
Nawiasem mowiac-Wieksze roznice w jakosci zdjec sa miedzy 450D-40D czy 50D-5D |
Większe różnice są pomiędzy 50D i 5D. |
W takim razie lepiej kupic 5D i 24-105 i to by bylo cos docelowego a dla moich zastosowan hobbystyczno-cwiercprofesjonalnych wystarczajace i chyba sklonie sie do Mark II.
Bardzo mnie ciekawi test 50D i mark II i czekam na optycznych
Pozdrawiam
mavierk - Nie 19 Paź, 2008
nawet nie ma co porównywać, na 5d szkła dopiero dostają skrzydeł (chyba że ktoś małej GO nie lubi )
MC - Nie 19 Paź, 2008
mavierk napisał/a: | na 5d szkła dopiero dostają skrzydeł |
Racja, ale niewykluczone, ze 21MPix w 5D Mk II te skrzydla obetnie.
mówię o mk I
Luke_S - Nie 19 Paź, 2008
mavierk napisał/a: | ...na 5d szkła dopiero dostają skrzydeł (chyba że ktoś małej GO nie lubi ) |
Te skrzydła to winieta i spadek ostrości w rogach kadru?
1,5 razy mniejsza głębia ostrości przy takim samym kącie widzenia
piotrmkg - Pon 20 Paź, 2008
mavierk napisał/a: | 1,5 razy mniejsza głębia ostrości przy takim samym kącie widzenia |
i 1,6x mniejsza "ogniskowa" (dokladniej kąt widzenia), majac 40D i chcac fotografowac ptaki kupuje 300 2.8 majac 5D zeby miec ten sam zasieg musze kupic 500 4.0, i mam mniej ostry obiektyw, ciemniejszy i co najgorsze ciezszy.
tak wiec podsumowujac kupuje sie sprzet pod wymagania.
ps. MC czujny jestes
MC - Pon 20 Paź, 2008
piotrmkg napisał/a: | 1,6x mniejsza ogniskowa |
Nie. Ogniskowa pozostaje ta sama. Zmienia sie tylko kat widzenia.
Wujek_Pstrykacz - Pon 20 Paź, 2008
piotrmkg napisał/a: | mavierk napisał/a: | 1,5 razy mniejsza głębia ostrości przy takim samym kącie widzenia |
i 1,6x mniejsza ogniskowa, majac 40D i chcac fotografowac ptaki kupuje 300 2.8 majac 5D zeby miec ten sam zasieg musze kupic 500 4.0, i mam mniej ostry obiektyw, ciemniejszy i co najgorsze ciezszy.
tak wiec podsumowujac kupuje sie sprzet pod wymagania. |
Wystarczy kupić 400/2,8 i będzie tak samo ostry choć sporo cięższy.
piotrmkg - Pon 20 Paź, 2008
Wujek_Pstrykacz napisał/a: | Wystarczy kupić 400/2,8 i będzie tak samo ostry choć sporo cięższy. |
Nie wiem jak ty ale ja mialem mozliwosc podniesienia plecaka znajomego w ktorym byly:
- 1ds mk3
- 40D
- 400 f2.8
- 100-400 f4.5-5.6
- 70-200 f4 IS
- troche filtrow i innych akcesorii
- Gitzo GT5540LS + Wimberley przypiety do plecaka
i powiem jedno ten plecak byl CIEZKI i targanie sie z nim na wieksze odleglosci wymaga sporego zaparcia sie w sobie.
Wujek_Pstrykacz - Pon 20 Paź, 2008
Ja mam okazje fotografować i nosić 600/4, 500/4, 300/2.8 i wiem ile trzeba poświęcenia. Ale co się nie robi dla dobrych fotek
mavierk - Pon 20 Paź, 2008
piotrmkg napisał/a: | i 1,6x mniejsza "ogniskowa" (dokladniej kąt widzenia), majac 40D i chcac fotografowac ptaki kupuje 300 2.8 majac 5D zeby miec ten sam zasieg musze kupic 500 4.0, i mam mniej ostry obiektyw, ciemniejszy i co najgorsze ciezszy.
tak wiec podsumowujac kupuje sie sprzet pod wymagania. | Raczej mówię o krótszych ogniskowych, tak 14-200, czyli krajobraz, standard, street, reportaż i portret A ptaszki z FF zawsze cropnąć do aps-c można
krisv740 - Pon 20 Paź, 2008
piotrmkg, to ja polecam mój
30d
eos 50
100-400
17-40
28-135
430ex
laptop 15,4
jakieś graty filtry, osłony,wężyki i śr.czyszczące
a statyw mocny, ale kurna ponad 3.5kg.
i tak cały czas z tym badziewiem
007areka - Pon 20 Paź, 2008
krisv740 napisał/a: | piotrmkg, to ja polecam mój
30d
eos 50
100-400
17-40
28-135
430ex
laptop 15,4
jakieś graty filtry, osłony,wężyki i śr.czyszczące
a statyw mocny, ale kurna ponad 3.5kg.
i tak cały czas z tym badziewiem |
...no Panowie, do tego jeszcze plecak 70l i jedziemy w Tatry chociaz laptop zbedny, ale inne rzeczy na jego miejsce by sie przydaly...
krisv740 - Pon 20 Paź, 2008
007areka, dzięki za zyczenia
cóż poradzić - krzyż na drogę jak ślimak-nie?
007areka - Wto 21 Paź, 2008
krisv740 napisał/a: | 007areka, dzięki za zyczenia
cóż poradzić - krzyż na drogę jak ślimak-nie? |
...to nie zyczenia ja tak chodze po tatrach, oczywiscie dlatego ze nie zchodze do zakopca, czy słowckich miasteczek....wtedy mozna poczuc urok gor...i kregoslupa , ale narazie to nie problem dla mnie narazie dwodniowe trasy w jeden dzien.... .
Tuvik - Czw 23 Paź, 2008
mavierk napisał/a: | Tuvik napisał/a: | no ten 450 ma tylko 2 miesiace i ma przebieg kilkadziesiat zdjec Jaky ktos byl zainteresowany to prosze o kontakt. | A tak szczerze to polecałbym Ci wydać tą kasę na jakieś porządne szkło, a nie na zmianę puszki, która jedynie spodowuje szybsze skończenie się miejsca na hdd
50d = 4kzł - 450d = 2,2k <- za tą cene kupisz sobie już przykładowo 70-200/4L i jakąś sherpe |
Po dlugich debatach stwierdzilem ze jednak zostaje przy 450D szlifowac swoj warsztat
Ale pieniadze wykorzystam i kupie 70-200 f4 IS USM
Wydaje mi sie ze te szkielko nie bedzie za duze do tego mojego malego body-chociaz mam grip?
Czy 450D z tym szklem pokaze prawdziwe pazurki?
MC - Czw 23 Paź, 2008
A nie lepiej kupic ze swiatlem f2.8? Kosztem stabilizacji nawet?
komor - Czw 23 Paź, 2008
Nie wiem jak z 450D ale 400D + 70-200/L (bez IS) u mnie pokazuje pazurki. AF jakoś sprawnie działa, i zdjęcia ostre czasem wychodzą, i kolorki prawidłowe...
piotr_u. - Pią 24 Paź, 2008
Jeśli będziesz kupował w Dublinie to różnica między f/4 IS a f/2.8 wynosi 90 euro, więc chyba warto te "grosze" dołożyć do światła...?
Pikselola - Pią 24 Paź, 2008
A jak z Canonem 50D? - bo recenzje są zachęcające. I cena ponoć adekwatna do jakości. Czy ktoś z forumowiczów ma ten model? Może powiedzieć coś więcej o tym, jak się sprawdza?
Wujek_Pstrykacz - Pią 24 Paź, 2008
Czekamy na test, D90 już jest, teraz kolej na 50D.
arietiss - Pią 24 Paź, 2008
Tak, tak czekamy na test 50D! Dobrze by było go porównywać do 40D i do D90 właśnie!
Wujek_Pstrykacz - Pią 24 Paź, 2008
Jak znam życie to test ten już chłopaki zrobili tylko czeka na publikacje. Prawda?
Prawda? Jak tam Panowie???
goltar - Pią 24 Paź, 2008
Odpowiem tak, test 50D będzie
Dbra odpowiedź! Brdzo dyplomatyczna... A może cos bliżej na temat terminu...?
Pikselola - Pią 24 Paź, 2008
To czekamy na jakiś miarodajny test, a póki co jest możliwość własnoręcznego przetestowania nowego EOSa - Canon EOS 50D do indywidualnych testów
Zgłoszenia do 27.10.2008.
Pięciu szczęśliwców napisze potem raport i zaprezentuje swoje zdjęcia w serwisie :]
Tuvik - Nie 26 Paź, 2008
MC napisał/a: | A nie lepiej kupic ze swiatlem f2.8? Kosztem stabilizacji nawet? |
Pod choinke robie sobie prezent f2.8 bez stabilizacji.
Dziekuje wszytskim za rady
piotrek72t - Wto 28 Paź, 2008
Pojawiło się nowe firmware do 50D LINK , zainstalowałem i tyle co mogę powiedzieć to , że aparatu nie popsuło ; )
arietiss - Wto 28 Paź, 2008
Już cos poprawiają...?!
Wróbel EOS - Wto 28 Paź, 2008
Lepiej poprawić to teraz niż po roku jak to było w przypadku Sony A700.
Baku - Wto 28 Paź, 2008
Typowe bolączki młodzieńczego wieku.
Najlepiej kupować "schodzący" sprzęt - nie dość, że dopracowany pod kątem różnych niedoróbek które "wyszły w praniu" to jeszcze dobrą cenę można dostać. Pamiętacie? W teście 40D też zgłaszał jakieś śmieszne errory (otwieranie flesza), a późniejsze wydania już tego nie miały.
Mój komentarz: nic tylko brać 40D. A 50D za pół roku.
MC - Wto 28 Paź, 2008
Wróbel EOS napisał/a: | Lepiej poprawić to teraz niż po roku jak to było w przypadku Sony A700. |
Lepiej poprawic nawet po roku niz olac klientow.
davaeorn - Wto 28 Paź, 2008
Lepiej poprawic nawet po roku niz olac klientow. |
Powiało grozą MC... Swoją drogą nieważne kiedy - ważne że poprawiają
Wujek_Pstrykacz - Wto 28 Paź, 2008
Czyli jest tak jak mówiłem. Są pierwsze poprawki, trzeba jeszcze troche odczekać. A co się tyczy A700 to jeszcze czas na jej kupno. Za rok będzie kosztoewać mniej niż połowe tego co zapłacił np. kolega MC.
MC - Wto 28 Paź, 2008
Wujek_Pstrykacz napisał/a: | Za rok będzie kosztoewać mniej niż połowe tego co zapłacił np. kolega MC. |
Nie watpie
pepto - Wto 28 Paź, 2008
Sprzęt elektroniczny ma to do siebie, że sie starzeje i tanieje. Wyjątkiem są jedynie bardzo stare rzeczy.
komor - Wto 28 Paź, 2008
Wujek_Pstrykacz napisał/a: | A co się tyczy A700 to jeszcze czas na jej kupno. Za rok będzie kosztoewać mniej niż połowe tego co zapłacił np. kolega MC. |
Ale w międzyczasie ucieknie 20 tysięcy kadrów!
goltar - Wto 28 Paź, 2008
Panowie przypominam temat... EOS 50D.
Temat licznika migawki może wielu osób zainteresować więc wydzieliłem TUTAJ.
Jasper - Wto 28 Paź, 2008
goltar napisał/a: | Panowie przypominam temat... EOS 50D. |
No faktycznie jak to łatwo "się rozjechać".
Chyba, że przemycimy temat " liczba uderzeń migawki w EOS 50D"
mir - Sro 29 Paź, 2008
Mam Canonoa 50 D od tygodnia, z Tamronem 17-50 /2,8 spisuje się dużo lepiej niż z puszka 40 D. Jestem bardzo z niego zadowolony, niedawno wróciłem z Londynu byłem tam 4 dni i robiłem zdjęcia m.in. na ISO 3200 wczoraj porównywałem u zawodowego kolegi (5D fotografia śluba) był w szoku. Nawet stwierdził, że ISO nowego 50 D jest lepsze od 5 D
goltar - Czw 30 Paź, 2008
Test na dpreview.
mszczyrek - Czw 30 Paź, 2008
Ledwo dostal Highly Recommended... Porażka...
MC - Czw 30 Paź, 2008
Hmmm, z tego co zrozumialem, to:
- szczegolow wiecej raczej nie ma
- sa wieksze szumy
- DR w porownaniu do 40D spadl
Hmmmm...
PS. co za d*** porownuje szumy z A700 na firmware v.2??
piotrmkg - Czw 30 Paź, 2008
mszczyrek napisał/a: | dostal Highly Recommended |
A widziales zeby cos tam nie dostalo Highly Recommended?? bo ja jeszcze nie, daj znac jak znajdziesz
Dobrze zrozumiales:) Juz widze te hordy canonierow zmieniajacych system... A tak zupelnie powaznie to Canon naprawde zrobil swoim zaawansowanym amatorom niezlego psikusa. Zostaje 5d, ktore jest jak wino...
MC - Czw 30 Paź, 2008
mszczyrek napisał/a: | Zostaje 5d, ktore jest jak wino... |
Na to wlasnie wychodzi...
Mam wrazenie, ze to jest troche taka polityka jeden krok do przodu, 3/4 kroku do tylu...
Systemu kanonierzy pewnie nie zmienia, bo po pierwsze nie oplaca sie, a po drugie to w N nie ma niektorych bardzo ciekawych szkielek.
Tym niemniej mamy rozwiazanie zagadki czemu cena D300 nie spadla az tak...
Piotrmkg - wlasnie dlatego na koncu byla ";)". Mialem na mysli - jesli ledwo dostal highly recommended, to musi byc naprawde zle... Nie dostalo HR np ... - pelna lista tutaj:
http://www.dpreview.com/r...asp?view=rating
MC - Czw 30 Paź, 2008
Coz, ale np. Sigma DP-1 jest tylko average z czym bym sie absolutnie nie zgodzil...
Rankingi rankingami, ale burza pewnie bedzie...
Burza to bedzie po tescie na Optycznych, o ile Canon sie nie przestraszy i wogole udostępni redakcji...:)
MC - Czw 30 Paź, 2008
To zalezy od wyniku testu
piotrmkg - Czw 30 Paź, 2008
mszczyrek napisał/a: | Nie dostalo HR np ... - pelna lista tutaj |
Wg mnie i zaznaczam jest to tylko moje zdanie, skale ocen trzeba tak ustawic aby:
- rozklad ocen przypominal rozklad gaussa
- nigdy nie trafil sie sprzet wykraczajacy poza skale
mavierk - Czw 30 Paź, 2008
mszczyrek napisał/a: | Zostaje 5d, ktore jest jak wino... | Niby, ale chyba tylko z powodu, że im starszy, tym droższy
Pikselola - Czw 30 Paź, 2008
mavierk napisał/a: | mszczyrek napisał/a: | Zostaje 5d, ktore jest jak wino... | Niby, ale chyba tylko z powodu, że im starszy, tym droższy |
Stanieje, jak tylko do obiegu wejdzie w końcu 5D Mark II
MC - Czw 30 Paź, 2008
Pikselola napisał/a: | Stanieje, jak tylko do obiegu wejdzie w końcu 5D Mark II |
To nie jest takie pewne... Bo jesli jakosc wypluwanych obrazow nie bedzie lepsza, a np. DR slabsza to kto wie...
Pikselola - Czw 30 Paź, 2008
To nie jest takie pewne... Bo jesli jakosc wypluwanych obrazow nie bedzie lepsza, a np. DR slabsza to kto wie... |
Chyba powinni coś dopracować przez ten czas, skoro decydują się na pokazanie nowego modelu (o, ja, idealistka ) ?
Luke_S - Czw 30 Paź, 2008
mszczyrek napisał/a: | Burza to bedzie po tescie na Optycznych, o ile Canon sie nie przestraszy i wogole udostępni redakcji...:) |
Canon się nie musi bać Optycznych. Pewnie mu zrobią dobrze tym testem. Idę o zakład, że pojawi się wykres DR i do niego komentarz, że wyniki są wspaniałe. I nic nie szkodzi, że gdyby taki wykres znalazł się w teście lustrzanki marki X czy Y, to komentarz wyglądałby tam już nieco inaczej. No ale pożyjemy, zobaczymy, pośmiejemy się...
P_M_ - Czw 30 Paź, 2008
Luke_S napisał/a: | mszczyrek napisał/a: | Burza to bedzie po tescie na Optycznych, o ile Canon sie nie przestraszy i wogole udostępni redakcji...:) |
Canon się nie musi bać Optycznych. Pewnie mu zrobią dobrze tym testem. Idę o zakład, że pojawi się wykres DR i do niego komentarz, że wyniki są wspaniałe. I nic nie szkodzi, że gdyby taki wykres znalazł się w teście lustrzanki marki X czy Y, to komentarz wyglądałby tam już nieco inaczej. No ale pożyjemy, zobaczymy, pośmiejemy się... |
Pozyjemy, zobaczymy. To nie jest zly aparat, a sample w sieci nie sa zle. Kolorki miodne nie sa, ale nie jest to powod, zeby z blotem ich zmieszac. Olka tez sie poleca, choc cierpi na podobne napakowanie pikselami.
arietiss - Czw 30 Paź, 2008
Czyli wychodzi na to, że Canon za lepszy wyświetlacz i justowanie, a gorsze szumy i dynamikę chce 1300zł... Pod płaszczykiem 15mpix może ktoś się złapie...
007areka - Czw 30 Paź, 2008
arietiss napisał/a: | Czyli wychodzi na to, że Canon za lepszy wyświetlacz i justowanie, a gorsze szumy i dynamikę chce 1300zł... Pod płaszczykiem 15mpix może ktoś się złapie... |
...i to nie jeden
Monastor - Pią 31 Paź, 2008
Cytat: | # Per-pixel detail not as good as on good 10 or 12 megapixel cameras |
Nie do końca rozumiem co mają na myśli. Chodzi o to, że przy tym samym obiektywie, na duży piksel przypada więcej detali niż na mniejszy?
Cytat: |
# High-end lenses required to get the most out of the camera |
Co to w ogóle za wada? Widziałem, że czepiali się tego przy okazji 5D II, A350 czy A900. Prędzej powinny byc podwyższone wymagania względem szkieł.
Gorzej z szumem i mniejszym DR.
Fajna puszka, jak stanieje to będę się nad nią poważnie zastanawiał... albo nad 40, o ile będę miał możliwośc kalibracji szkieł (mam większośc systemu od niezależnych producentów). Miło widziec tą funkcję w 50D. Obiło mi się o uszy, że miało to byc wprowadzone do 40D w którejś wersji firmware. Wyszło to czy nie?
MC - Pią 31 Paź, 2008
Monastor napisał/a: | Co to w ogóle za wada? |
Przy Sony, ze stawia wysokie wymagania szklarni i wykazuje ich slabosci to wrecz zaleta
A tak na powaznie, to raczej chodzi o to, ze po przesiadce z 20D moze sie okazac, ze niektore szkla wcale nie sa takie dobre i ostre.
Monastor napisał/a: | Obiło mi się o uszy, że miało to byc wprowadzone do 40D w którejś wersji firmware. Wyszło to czy nie? |
Z tego co wiem to nie i raczej watpie, zeby Canon sie na taki krok zdecydowal.
Baku - Pią 31 Paź, 2008
Chyba, że ktoś napiraci w sofcie, jak z tym kręceniem filmików.
Wydaje mi się, że to nie jest jakaś potworna ingerencja w działanie aparatu, więc być może za jakiś czas znajdzie się jakiś zdolny programista, który dokona dekompilacji softu 50D i wprowadzi odpowiednie poprawki do 40D. A film w internecie był (chyba, że pokazywali 50D z naklejką 40D) więc ponoć jest to możliwe.
Monastor - Pią 31 Paź, 2008
MC napisał/a: | Przy Sony, ze stawia wysokie wymagania szklarni i wykazuje ich slabosci to wrecz zaleta
A tak na powaznie, to raczej chodzi o to, ze po przesiadce z 20D moze sie okazac, ze niektore szkla wcale nie sa takie dobre i ostre. |
To wada obiektywów, nie aparatu, a efekty wcale nie będą gorsze. Rozumiem jakby 50-tka pokazywała mniej szczegółów niż poprzednicy, ale tutaj to kwestia zaopatrzenia się w lepsze słoiki.
Mocno to naciągane. Godne podsumowania, ale nie w obrębie wad czy zalet.
piotrek72t - Sob 01 Lis, 2008
Warto , w nawiązaniu do wypowiedzi o DR, podsumować , że poczciwa 40-tka jest rekordzistką w stajni Canona ( wg dpreview naturalnie ) i bije tak kultowy 5d jak i 1ds mk III
mons - Pon 03 Lis, 2008
....dzisiaj w FotoVideo ukazał się test eosa 50d...... w sumie potwierdza wszystko co zostało tu napisane...... lepszy wyświetlacz , perfekcyjne LV ......ale kosztem szumów i dynamiki.... do tego trzeba mieć super komputer do obróbki zdjęć z racji dużych plików....... wybór należy do Ciebie......
PS ....jednak nie żałuję kupna 40d..... jestem baaaaaaardzo zadowolony.....
Pikselola - Pon 03 Lis, 2008
Ja nie do końca wiem, co myśleć. Testy testami, ale oglądam bardzo różne zdjęcia próbne (ostatnio flickr samples ) i nie widzę jakichś dramatycznych uchybień ze strony Canona. Może warto poczekać na bardziej rzetelne opinie - a najlepiej by było wypróbować aparat osobiście.
Wujek_Pstrykacz - Pon 03 Lis, 2008
Ja już wiem, że ta puszka jest super. Tylko trzeba jeszcze poczekać na niższą cenę. Na razie widze przewagę nad 40D w jakości fotek. Szczególnie przy wyższym ISO.
mons - Pon 03 Lis, 2008
Wujek_Pstrykacz napisał/a: | Ja już wiem, że ta puszka jest super. Tylko trzeba jeszcze poczekać na niższą cenę. Na razie widze przewagę nad 40D w jakości fotek. Szczególnie przy wyższym ISO. |
....jednak .... ???
MC - Pon 03 Lis, 2008
mons, czemu Cie to martwi? Czy faktycznie jest Ci niezbedne lepsze iso6400? Czy moze zaoszczedzone na puszce pieniadze wydasz na szklo lub lampe?
mons - Pon 03 Lis, 2008
MC napisał/a: | mons, czemu Cie to martwi? Czy faktycznie jest Ci niezbedne lepsze iso6400? Czy moze zaoszczedzone na puszce pieniadze wydasz na szklo lub lampe? |
....mnie to tak naprawdę nie martwi...... ....ale chciałem się trochę pocieszyć ....
..... a lampę rzeczywiście kupiłem .....hihihi..... 580Ex .....
....reakcja trochę dziecinna , ale cóż .......
Wujek_Pstrykacz - Pon 03 Lis, 2008
Nie ma się co martwić, 40D to w tej chwili najlepsza okazja na posiadanie super puszki. 50D za dużo na razie kosztuje.
007areka - Pon 03 Lis, 2008
...ja tam wspanialosci w 50d nie widze....moze jego nastepca, albo coz podobnego do/z serii **d .
krzysiek29 - Wto 04 Lis, 2008
Wujek_Pstrykacz napisał/a: | Ja już wiem, że ta puszka jest super. Tylko trzeba jeszcze poczekać na niższą cenę. Na razie widze przewagę nad 40D w jakości fotek. Szczególnie przy wyższym ISO. |
Dodam, że przy robieniu ptaszków widać te 15 Mpix. Golym okiem widać w tym względzie przewagę nad 40D.
Prośba do "Cyfrowych": pobawcie się SRAW-ami. (w teście)
MM - Sro 05 Lis, 2008
Ja 50D testowałem i cóż mogę napisać... jak nie będę miał służbowego to kupię go sobie prywatnie. Na 1D Mark III mnie chwilowo niestety nie stać a body tego typu jest mi niezbędne. Postęp w stosunku do 40D widzę i go wykorzystam w pełnym zakresie, także to ISO 12800.
Storm - Sro 05 Lis, 2008
Witajcie , mam ta puszke od 3 tygodni , kupilem go bo padla mi migawka w 30D i jakie bylo moje rozczarowanie jak zobaczylem fotki z wesela , jedna wielka tragedia zdjecia wygladaja jak plastikowe a dzis odebralem z naprawy swoja poczciwa 30 i chetnie byl odsprzedal ta 50-siatke za powiedzmy okolo 3200 jesli ktos jest chetny to odsprzedam .pozdrawiam moj numer 601 492 728
007areka - Sro 05 Lis, 2008
MM napisał/a: | Ja 50D testowałem i cóż mogę napisać... jak nie będę miał służbowego to kupię go sobie prywatnie. Na 1D Mark III mnie chwilowo niestety nie stać a body tego typu jest mi niezbędne. Postęp w stosunku do 40D widzę i go wykorzystam w pełnym zakresie, także to ISO 12800. |
...do slubow 5d, na samoloty 50d i wszystko cacay ....ale jak to bylo chyba w reklamie media "i tak liczy sietylko dobra szklarnia"....
bladyrunner - Czw 06 Lis, 2008
Storm napisał/a: | akie bylo moje rozczarowanie jak zobaczylem fotki z wesela , jedna wielka tragedia zdjecia wygladaja jak plastikowe a dzis odebralem z naprawy swoja poczciwa 30 i chetnie byl odsprzedal ta 50-siatke za powiedzmy okolo 3200 jesli ktos jest chetny to odsprzedam .pozdrawiam moj numer 601 492 728 |
Toś wszystkich zachęcił, nie ma co
Monastor - Czw 06 Lis, 2008
Storm, co to znaczy jak plastikowe? Wrzuciłbyś parę fotek pokazujących to... hmm... zjawisko?
Wujek_Pstrykacz - Czw 06 Lis, 2008
Pewnie nie wrzuci bo wypisuje głupstwa. Ja mając dostęp do 50D uważam że 30D bije na łeb w jakości obrazowania. Jeszcze dzisiaj porobie troche fotek i może coś wrzuce.
Pikselola - Czw 06 Lis, 2008
Wujek_Pstrykacz - chętnie obejrzę "nietestowe" zdjęcia z 50D
A swoją drogą Canon uruchomił polską stronę dedykowaną 5D i 5D MarkII i można tam to i owo podejrzeć...
Monastor - Czw 06 Lis, 2008
Wujek_Pstrykacz, czekam z niecierpliwością. Nareszcie puszka ułatwiająca życie tym, którzy korzystają ze szkieł Sigmy. Jak stanieje to będzie niemal pewniakiem do przesiadki ze starej 400-tki.
007areka - Czw 06 Lis, 2008
bladyrunner napisał/a: | Storm napisał/a: | akie bylo moje rozczarowanie jak zobaczylem fotki z wesela , jedna wielka tragedia zdjecia wygladaja jak plastikowe a dzis odebralem z naprawy swoja poczciwa 30 i chetnie byl odsprzedal ta 50-siatke za powiedzmy okolo 3200 jesli ktos jest chetny to odsprzedam .pozdrawiam moj numer 601 492 728 |
Toś wszystkich zachęcił, nie ma co |
...a kolega z raw'ow to wyciagnal takie wnioski czy z jpg'ow
mons - Czw 06 Lis, 2008
...podejrzewam , że przy dobrym oświetleniu 50d ma swoje zalety , w ciężkich warunkach oświetleniowych przewagę ma 40d.....
....a testu dalej nie ma..... litości.....
Jasper - Sob 08 Lis, 2008
Storm napisał/a: | Witajcie , mam ta puszke od 3 tygodni , kupilem go bo padla mi migawka w 30D i jakie bylo moje rozczarowanie jak zobaczylem fotki z wesela , jedna wielka tragedia zdjecia wygladaja jak plastikowe |
Hmmm, no cóż - chętnie zobaczyłbym tę "plastikowość" . Każda informacja jest warta przeanalizowania, oczywiście z podaniem szkła, jakim były robione.
Giani - Nie 09 Lis, 2008
Test Canona 50D jest juz miedzy innymi na "ulubionej" stronie optycznych www.dpreview.com. Szumi bardziej niz 40d, matryca pomimo 15megapikseli wypada gorzej niz 12megapikselowe. Canon kontynuuje walke na megapiksele co niestety nie dalo zadnych wymiernych korzysci wzgledem 40D w jakosci zdjec. W tym departamencie lepiej wypadaja poprzednicy. troche nie rozumiem w czym niby bije na leb 50D poprzednikow jak to ktos tu napisal...Rowniez nie rozumiem tego niby postepu do 40D w szumach jak to kolega MM napisal...
Wujek_Pstrykacz - Nie 09 Lis, 2008
Tu niema co rozumieć i testami się sugerować. Trzeba wziąść i foty robić i wtedy to będzie widać.
Jasper - Pon 10 Lis, 2008
Wujek_Pstrykacz napisał/a: | Trzeba wziąść i foty robić i wtedy to będzie widać. |
Bardzo fajnie tylko podpowiedz skąd wziąść ( bez kupowania i śmiesznych akcji na fotopolis) i robić aby jeszcze przed zakupem było widać.
MC - Pon 10 Lis, 2008
Jasper, na przyklad isc do FJ...
Wujek_Pstrykacz - Pon 10 Lis, 2008
Tak, tak właśnie.
MC napisał/a: | Jasper, na przyklad isc do FJ... |
Nie wiem czy to wolno podawać ale chyba masz na myśli sklep Fotojoker ( jak zresztą każdy inny). Jak sobie wymyśle jakąś pielgrzymkę to sie wybiorę bo miałbym nieco daleko.
( Życie w dużym mieście mi obrzydło po prostu - to tak chyba na starość )
MC - Pon 10 Lis, 2008
Pewnie, ze mozna podawac, ale nie chcialo mi sie pisac nazwy w calosci
Tak jest najlepiej - testy testami, ale najwazniejsze sa wlasne, subiektywne odczucia.
I na pewno masz rację! Kupowanie przez internet jest wygodne, ale jeśli się chce zainwestować w porządniejszą puszkę na dłużej to pewnie lepiej wybrać się osobiście i pomęczyć sprzedawcę tzn. wymusić na nim cierpliwość.
Tryton - Wto 11 Lis, 2008
A ja wczoraj poszedłem do sklepu i sprzedawca powiedział, że może dać mi tylko pooglądać, ale zdjęć robić nie wolno, bo nie może być zużywania migawki dla kogoś, kto to później kupi. Pod tym względem racja, ale wg mnie każdy dobry sklep (a tego za taki uważałem) powinien mieć egzemplarz testowy do bawienia się przez klientów (później można go sprzedać jako lekko używany za niższą cenę). Szkoda, bo chciałem na obu puszkach (40 i 50) spróbować i porównać w domu foty.
A tak nawiasem mówiąc powiedzieli mi że 40D jest już nieosiągalny bo zakończono produkcję i już go nie będzie.
Myślicie, że trzeba się pospieszyć z kupnem 40D?
Giani - Wto 11 Lis, 2008
Tryton napisał/a: | Szkoda, bo chciałem na obu puszkach (40 i 50) spróbować i porównać w domu foty.
A tak nawiasem mówiąc powiedzieli mi że 40D jest już nieosiągalny bo zakończono produkcję i już go nie będzie.
Myślicie, że trzeba się pospieszyć z kupnem 40D? |
Canon 40D jest osiagalny i bedzie na pewno przez najblizszy miesiac. W FJ nic nie przetestujesz. Wcisna tam ci jedynie SONY. Idz do Saturna albo do sklepu dla idiotow. Kupno 50D nie ma wiekszego sensu bo nic oprocz lepszego wyswietlacza i wyjscia HDMI nie uswiadczysz w stosunku do 40D. A na pewno nie uswiadczysz polepszenia w jakosci zdjec. Nie ludz sie ze dodatkowe 5megapikseli rozwiaze sprawe. Za roznice w cenie jakies 1400zl doloz jeszcze kilka setek i kup dobry obiektyw L. Chyba ze chcesz zmienic system to polecam Nikon D300, tanszy D90
MC - Wto 11 Lis, 2008
Giani, ciekawe rzeczy piszesz. W FJ ogladalem zarowno D300, D700 jak i 40D i 50D. Nikt mi nic nie wciskal.
Jasper - Wto 11 Lis, 2008
I w ogóle tak kategoryczna ocena możliwości np. 50D jest zastanawiająca. Czyżbyś zdążył przetestować dokładnie i tak krytycznie oceniasz czy to taki "papierowy" pogląd?
Giani - Wto 11 Lis, 2008
MC, , Pisalem z mojego doswiadczenie,co oczywiscie nie stanowi reguly. Kiedys chcialem obejrzec pewna puszke, ale jej nie bylo. Wiec pewna mila i sympatyczna, w dodatku ladna, Pani zaczela namawiac mnie na kupno SONY ...Prawie,ze uleglem jej wdziekowi ...
Nie jest tajemnica ,ze SONY nie pelni roli marginalnej w sieci FJ. Nie napisalem rowniez ze SONY to takie BE, bo tylko dobre telewizory robia. System SONY nie jest dla kazdego.
Jasper, Nie napisalem kategorycznie ze Canon 50D jest BE. Napisalem tylko, ze nowa matryca 15megapikselowa nie jest lepsza od poprzedniej 10megapikselowej. Jesli wpakujesz w taka sama matryce 5megapikseli wiecej nie oczekuj ,ze szumy zmniejsza sie,bo sie nie zmniejsza tylko zwieksza. A nowa 15 oddaje tylko odrobine wiecej szczegolow niz 10 co jest marginalne. Co znajduje sie nowego w Canonie 50D to: lepszy wyswietlacz, wyjscie HDMI, mozliwosc korekty AF z obiektywami, bodaj korekcja winet i jakis nowy format sRAW. Szybkosc i inne takie same jak w 40D.
Testow np na fotopolis nie zglebiam zbytnio. Ta strona jest malo profesionalna dla mnie skoro autor np. w tescie Canona 50D podnieca sie faktem wzrostu megapikseli, zwiekszeniem ISO do 12800 i tym ze ma wyjscie HDMI, co jest chwytem marketingowym i nie ma nic wspolnego w polepszeniu jakosci zdjec. Ja tylko porownuje Canona 40D z 50D. Nie wypisuje,ze nowy 50D bije na leb jak to ktos tu juz napisal, 30D w jakosci zdjec bo tu guzik prawda.
Podsumowujac, jesli kasa nie jest problemem dla ciebie kup sobie 50D. W innym przypadku nie ma wiekszego sensu. Lepiej kupic dobry obiektyw i 40d.
MC - Wto 11 Lis, 2008
Jasper, generalnie to odnosze sie do tego jak sie ten aparat trzyma. Dla mnie fatalnie. Jesli chodzi o jakosc zdjec, to nie jest zla, ale tez nie powala. Spodziewalem sie groznego konkurenta dla D300 i jakos nie wyszlo...
Tryton - Wto 11 Lis, 2008
Obiecałem sobie, że z decyzją czy 50 czy 40 zaczekam jeszcze do testu na Optycznych, ale chyba pójdę w tym tygodniu kupić tą 40, bo mi wykupią
Tylko sprawdzę w sklepie ten wyświetlacz, o którym tak głośno, bo może się okazać, że go nie zaakceptuję i wtedy czekam aż 50 stanieje. Chyba, że ktoś mi doradzi jeszcze inną politykę działania.
007areka - Wto 11 Lis, 2008
... http://plfoto.com/1687183/zdjecie.html z 40d(prawie 100% crop)....poczytaj o sytsemach, a doradami sie za bardzo nie kieruj, raczej wedle wlasnych odczuc......ps, jak fotograf bedzie lejba to mu nawet d300 nie pomoze....choc w czym d300 jest lepszy w stos do 40d to nie wiem...napewno w cenie....mnie wydaje sie ze liczyc sie bedzie bardziej szklo niz puszka ktora i tak za rok albo dwa wymienisz....bardziej kieruj sie systemem i jego uzytecznoscia pod swoje potrzeby, i cena....;-))
Jasper - Sro 12 Lis, 2008
Giani napisał/a: | w dodatku ladna, Pani zaczela namawiac mnie na kupno SONY ...Prawie,ze uleglem jej wdziekowi ... |
A to fajne! Jakby dodawali taką panią to pewnie bym sie skusił
A w ogóle MC i Giani to dzięki za informacje. Zawsze jak ktoś dorzuci parę uwag, pozornie prostych, a w sumie dających do myślenia w różnych aspektach to całość daje jakiś pogląd. Systemu raczej nie zmienię bo mam kilka sensownych słoiczków
Canona ale jestem cierpliwy i jeszcze poczekam.
Tryton - Sro 12 Lis, 2008
No i się dokonało!!! Kupiłem dziś 40d za 2350zł. Sprzedawca mnie jeszcze utwierdził w słusznym wyborze (w stosunku do 50d). Wyświetlacz faktycznie nie powala, ale zobaczymy co dalej. Dopiero go przyniosłem. Niebawem podzielę się wrażeniami, choć w sumie to wątek o 50d ...więc może lepiej nie. Idę się bawić.
007areka - Sro 12 Lis, 2008
...o masz , czyli EOS system...jakie szkla?....sie porobilo 50d przegral z 40d !
konczako - Sro 12 Lis, 2008
007areka napisał/a: | ...o masz , czyli EOS system...jakie szkla?....sie porobilo 50d przegral z 40d ! |
Hm... Ja także powoli skłaniam się ku 40D. Przeglądając sample stwierdzam jednak że "lepsze" zdjęcia zrobi czterdziestka. Większą rozdzielczość z 50D magą sobie wsadzic ..
Czekam ciągle na test optycznych.
Monastor - Sro 12 Lis, 2008
007areka napisał/a: | ...o masz , czyli EOS system...jakie szkla?....sie porobilo 50d przegral z 40d ! |
To nie trudne zważywszy na obecną różnicę cenową. 40D miażdży wszystko stosunkiem jakości do ceny.
Tryton - Czw 13 Lis, 2008
W zasadzie kontynuacja EOS SYSTEMU bo przerzuciłem się z 350D. A szkło mam 24-105L na co dzień oraz 100 makro.
007areka - Czw 13 Lis, 2008
konczako napisał/a: | 007areka napisał/a: | ...o masz , czyli EOS system...jakie szkla?....sie porobilo 50d przegral z 40d ! |
Hm... Ja także powoli skłaniam się ku 40D. Przeglądając sample stwierdzam jednak że "lepsze" zdjęcia zrobi czterdziestka. Większą rozdzielczość z 50D magą sobie wsadzic ..
Czekam ciągle na test optycznych. |
...oczywiscie wysowasz takie wnioski na podsatwie swoich spostrzezen (osobiscie robiles zdjecia na 40d i 50d)....ja tez jestem barzdo ciekaw testu optyczneteam o 50d.
avalon - Czw 13 Lis, 2008
Tryton, z tym narzekaniem na LCD w 40D to chyba mocna przesada i spory mit zarazem. Tyle się tego naczytałem, że jak kumpel wziął mnie na eksperta podczas zakupu w/w i wreszcie mogłem skonfrontować to organoleptycznie to zacząłem zadawać sobie pytanie na co ludziska narzekają. Może nie jest to szczyt możliwości technicznych ale zdjęcia wyświetla całkiem przyzwoicie i spokojnie można dokonać wstępnej oceny ujęcia.
Tryton - Czw 13 Lis, 2008
avalon napisał/a: | Tryton, z tym narzekaniem na LCD w 40D to chyba mocna przesada i spory mit zarazem. Tyle się tego naczytałem, że jak kumpel wziął mnie na eksperta podczas zakupu w/w i wreszcie mogłem skonfrontować to organoleptycznie to zacząłem zadawać sobie pytanie na co ludziska narzekają. Może nie jest to szczyt możliwości technicznych ale zdjęcia wyświetla całkiem przyzwoicie i spokojnie można dokonać wstępnej oceny ujęcia. |
Zgadzam się, że przesada. Po prostu podgląd nie jest żyletą i trzeba się przyzwyczaić ...i ufać AF
Zrobiłem sobie przykładowe zdjęcia i muszę przyznać, że 1600 jest czułością użyteczną (może nie zawsze, ale w wielu przypadkach na pewno), więc jak na razie jestem zadowolony
mir - Pon 17 Lis, 2008
Widzę, że wiele ludzi się wypowiada na temat C50D choć nie miało go w ręce. Ja zakupiłem go na raty i mam od 3 tygodni. Pisałem już o nim w innym wątku, więc nie chce się powtarzać, ale na prawdę jest różnica w stosunku do C40D w następujących ważnych dziedzinach:
- dobra jakość zdjęć na wysokich iso nawet 3200, (6400 i 12800 to do celów innych). Przypuszczam, że jakość zdjęć 1600 iso z C40D jest podobna do 2500-3200 iso w C50D
- aparat szybciej ostrzy przynajmniej z moim Tamronem 17-50/2,8 w porównaniu do C40D sprawdziłem to więc wiem na pewno.
Oczywiście stosunek ceny do jakości na pewno jest gorszy niż w C40D, ale przecież pieniądze to nie wszystko...
edmun - Pon 17 Lis, 2008
mir, czekam na dalsze spostrzeżenia... chyba zacznę się cieszyć że nie kupiłem 50D którego spłacałbym 2 lata dłużej
P.S. Ale spostrzeżenia oczywiście mile widziane.... Serio jestem ciekaw ile faktycznie się różnią.
007areka - Pon 17 Lis, 2008
mir napisał/a: | Widzę, że wiele ludzi się wypowiada na temat C50D choć nie miało go w ręce. Ja zakupiłem go na raty i mam od 3 tygodni. Pisałem już o nim w innym wątku, więc nie chce się powtarzać, ale na prawdę jest różnica w stosunku do C40D w następujących ważnych dziedzinach:
- dobra jakość zdjęć na wysokich iso nawet 3200, (6400 i 12800 to do celów innych). Przypuszczam, że jakość zdjęć 1600 iso z C40D jest podobna do 2500-3200 iso w C50D
- aparat szybciej ostrzy przynajmniej z moim Tamronem 17-50/2,8 w porównaniu do C40D sprawdziłem to więc wiem na pewno.
Oczywiście stosunek ceny do jakości na pewno jest gorszy niż w C40D, ale przecież pieniądze to nie wszystko... |
...cos takiego chyba nie zacheca...byly foty z 12800 i 3200...
ZALACZNIKI USUNIETE....... MIMO WSZYSTKO ZACZEKAJMY DO TESU..
Tryton - Pon 17 Lis, 2008
A to zdjęcie skąd masz? Ze swojego?
... a teraz jasniej.... nie ze sklepowego ....po raz trzeci podejscie i mini testy co ta puszka moze na moich szkalchw stos do mojej 40d. (po raz kolejny rozczarowanie)
Tryton - Pon 17 Lis, 2008
Czy te zdjęcia są z jakichś oficjalnych stron czy twoje albo kogoś znajomego? Ściągane ze stron nie wiadomo jak są wiarygodne.
...no posprawdzaj wlasciwosci, jeszcze cieple dzis robione... po co mi czyjes foty jak sobie sam moge zrobic
Giani - Pon 17 Lis, 2008
mir napisał/a: |
- dobra jakość zdjęć na wysokich iso nawet 3200, (6400 i 12800 to do celów innych). Przypuszczam, że jakość zdjęć 1600 iso z C40D jest podobna do 2500-3200 iso w C50D |
Przesadzasz mistrzu. Kazda sroka swoje gniazdo chwali.
mir napisał/a: |
Oczywiście stosunek ceny do jakości na pewno jest gorszy niż w C40D, ale przecież pieniądze to nie wszystko... |
Pieniadze to wszystko, bo jakby nie bylo ograniczen to ludzie nie pytaliby czy to czy tamto, kupowaliby najdrozsze i najlepsze.
arietiss - Wto 18 Lis, 2008
Jednak zamówiłem 40D. 50D nie wnosi tyle, żeby można przy nim zostać na dłużej. Dlatego 40D, bo cena jest bardzo dobra, a będzie ich z każdym dniem co raz mniej... Teraz można sobie spokojnie poczekać na jakiegoś następcę 50D, jeśli będzie wart "grzechu"...
Jasper - Wto 18 Lis, 2008
Giani napisał/a: | Przesadzasz mistrzu. Kazda sroka swoje gniazdo chwali. |
Nie bardzo rozumiem. Cokolwiek ktokolwiek napisze pozytywnego o 50D ( ja bynajmniej go nie mam) natychmiast jest ścinany ( jak się domyślam głównie przez szerokie grono właścicieli 40D)
Czy to rzeczywiście tak nieudany model, już tak wcześnie rozpoznany czy zasada, która podana jest w cytacie działa we wszystkie strony?
Według mnie 50D powinien kosztować jakieś 2800 i wtedy by może było warto dopłacić te 500 różnicy i mieć justowanie i lepszy wyswietlacz.
MC - Wto 18 Lis, 2008
Jasper, ja mysle, ze chodzi o to, ze rok po pojawieniu sie D300 Canon wypuszcza korpus, ktory mimo wszystko lepszy nie jest...
Ale to tylko takie moje prywatne dywagacje. Mi aparaty C wcale nie leza, za to wyboru obiektywow zazdroszcze.
Polityka C jest co najmniej dziwna. Na pewno skutkuje tym, że co raz więcej użytkowników przeskakuje na inne systemy.
Jasper - Wto 18 Lis, 2008
arietiss napisał/a: | Według mnie 50D powinien kosztować jakieś 2800 i wtedy by może było warto dopłacić te 500 różnicy i mieć justowanie i lepszy wyswietlacz. |
Oczywiście, ze tak ale świat jest brutalny i za wodę płacimy coraz więcej.
MC napisał/a: | Jasper, ja mysle, ze chodzi o to, ze rok po pojawieniu sie D300 Canon wypuszcza korpus, ktory mimo wszystko lepszy nie jest...
Ale to tylko takie moje prywatne dywagacje. Mi aparaty C wcale nie leza, za to wyboru obiektywow zazdroszcze. |
I być może masz rację. Canonowcy spodziewali się mocnej kontry firmy na udane modele N i być może są nieco zawiedzeni, ale powtarzam - żeby coś oceniać i sensownie krytykować należy to dogłębnie sprawdzić , a w przypadku 50D to chyba jeszcze za wcześnie.
Baku - Wto 18 Lis, 2008
arietiss, napisz czy dobrze pracuje z Tamronem. O pozostałe obiektywy które masz w stopce raczej możesz być spokojny.
Cytat: | Jasper, ja mysle, ze chodzi o to, ze rok po pojawieniu sie D300 Canon wypuszcza korpus, ktory mimo wszystko lepszy nie jest... |
To prawda, 50D nie rozgromi D300, ale to nie jest jedyna przyczyna ogólnej frustracji po premierach Canona. 5D mk2 jakiś nie taki, 50D szału nie robi (choć wygląda na całkiem poprawny aparat), 450D zaliczyło wtopę z matrycą, 1000D ma kiepski AF...
Sądzę, że głosy krytyki ucichną gdy 50D stanie się takim hitem sprzedażowym jak 40D, tj. gdy jego cena osiągnie odpowiednio atrakcyjny poziom, a jest to jak myślę, kwestia czasu.
MC - Wto 18 Lis, 2008
No wlasnie ktorego razu widzialem mnostwo narzekan na 5D II na kanondesce...
Baku, czekam za przesyłką i właśnie z Tamim bedę przede wszystkim go sprawdzał. Dam znać, czy jest ok.
Wróbel EOS - Wto 18 Lis, 2008
Wszyscy piszą, że kolejny model canona nie nawiązuje walki z D300. A może Canon chce mieć aparat trochę niżej usytuowany ale za to tańszy?? Po co walczyć o rynek jak można wziąć swój kawałek. Taki K20D, A700 czy E3 też jakoś są gorsze( moim zdaniem ) od D300.
ps. Jakość zdjęć(raw) z d300 i 40D jest bardzo podobna. Więc przy wyborze trzeba się kierować
D300- Uszczelniony, szybki AF, wolny.
40D- brak uszczelnień, bardzo dobry AF, szybki.
Oraz co komu lepiej pasuje do ręki.
MC - Wto 18 Lis, 2008
Wróbel EOS, ale aparaty wymienione przez Ciebie sa wyraznie tansze, a roznica w cenie miedzy D300 a 50D nie jest juz tak duza.
Poza tym Canon to Canon, musi miec wszystko najlepsze, a takie Sony czy inne Pentaxy to tlo dla nich
MM - Wto 18 Lis, 2008
Zrobiłem dziesiątki tysięcy zdjęć na Canonach serii xxD (w tym także kilkaset na 50D), pracuję na D300. Co ja mogę o tym powiedzieć... D300 to w praktyce przewaga AF-u i funkcji Auto ISO (szczególnie na trybie M ją lubię), ale ja mam na myśli swoje specyficzne wymagania. Ergonomię raz wolę Nikona a raz Canona, w Nikonie nie jest wcale tak rewelacyjnie (sam jestem zdziwiony). Jakość zdjęć zależy od szkła i tutaj częściej przewagę ma Canon, ale RAW-y wolę jednak zdecydowanie z Canona. Nikonem za to łatwiej (czasami dziecinnie łatwo) prawidłowo naświetlić zdjęcie.
Generalnie D300 to wyższa półka i takie było założenie producentów. Nikonem pracuję bo muszę, więcej radości mam z Canona choć jest to zdecydowanie zasługa obiektywów i obrazu jaki generują. Przy wyborze aparatu pomiędzy D300 a 50D naprawdę trzeba kierować się na pierwszym miejscu szklarną a nie bajerami w korpusie.
jaad75 - Wto 18 Lis, 2008
Z całą pewnością każdy Canon x0D był pozycjonowany trochę niżej Nikonów D100/200/300, a trochę powyżej D70/80/90 - zawsze lekko mijali się z półkami i nie widzę powodów dla których miałoby się to zmienić...
MC - Wto 18 Lis, 2008
To jest oczywiste, ze 40D byl pozycjonowany nizej niz D300, jednak 50D jest aparatem o rok nowszym...
jaad75 - Wto 18 Lis, 2008
Ale wciąż w tej samej klasie.
Baku - Wto 18 Lis, 2008
...ale wcale nie musi być aparatem bezwzględnie lepszym. I pewnie nie jest. Akurat do 50D z całej gamy nowości Canona można mieć chyba najmniej krytycznych uwag. Wielką zagadką pozostaje natomiast nowe 5D.
MM - Wto 18 Lis, 2008
MC napisał/a: | jednak 50D jest aparatem o rok nowszym... |
No i co z tego? 50D jest też dużo nowszy od 5D i zgadnij który robi lepsze zdjęcia.
50D jest dużo nowszy od 1D Mark II i zgadnij który ma lepszy AF.
To są różne klasy sprzętu, nie czujesz tego? To samo ma odniesienie do D300 i 50D, tylko może te różnice nie są aż tak widoczne.
Wujek_Pstrykacz - Wto 18 Lis, 2008
Ludzie za dużo wymagacie od puszek. Ważniejsze są szkła. Jak Nikon zrobi coś podobnego do 100-400L to może zaczne mysleć o D300, na razie 50D jest w swojej klasie znakomitą propozycją, a po potanieniu pewnie będę go miał.
MC - Wto 18 Lis, 2008
MM, spokojnie Ja najzwyczajniej w swiecie zyczylem kanonierom jeszcze lepszej puszki
mir - Wto 18 Lis, 2008
Napisałem post ale go nie pokazało. Mam C50D i wiem, że to dobry zakup. A czy cena/możliwości jest jego najlepszą stroną to oddzielna sprawa. Wiadomo nic nie przebijce w tej dziedzinie C40D.
pepto - Sro 19 Lis, 2008
Ja i tak trzymam w 100% swoje poprzednie zdanie (kilka postów wcześniej) że C 40D jest wystarczający dla wszystkich, czy jest to amator, czy profesjonalista, każdy znajdzie coś dla siebie. Aparat jest poprostu fenomenalny !
mir - Sro 19 Lis, 2008
To się zgadza. Wątpie czy ktoś kto ma C40D kupi C50D. Bo to za mały przeskok jakościowy a znaczny cenowy. Ale jeśli ktoś startuje z niższej półki, to może sie juz nad tym zastanowić. Dla mnie C50d to moja pierwsza prywatna lustrzanka. Dotychczas od wielu lat (musze to zliczyć) robiłem analogami i stałkami. Przeszedłem z Pentaxa manualnego MZ-M na Canona C50D. Oczywiście stary sprzęt z powodów nostalgicznych zachowałem,
arietiss - Nie 23 Lis, 2008
40D już jest. Nie mam niestety ostatnio czasu na wypady w teren, więc tylko trochę zdjęć w domu... Na pewno to kosmos w stosunku do 400D. Myślę, że dla takiego amatora jak ja, to sprzęt wystarczający. Ma dokładnie to, czego mi brakowało w 400D do moich zastosowań. Według szybkiego testu, z Tamronem współpracuje prawidłowo, a tylko o to się obawiałem. No i cena...
Paweł_G - Pon 24 Lis, 2008
arietiss, gratuluje zakupu. Za tę kase grzech było nie brać.
Daimon - Pon 24 Lis, 2008
arietiss, nowa puszka zawsze z domu wyciąga, przecież trzeba ją sprawdzić w boju, porównać do starej...
Apetyt na zdjęcia także rośnie a i pomysłów jakby więcej.
Nie przegap tego momentu.
arietiss - Pon 24 Lis, 2008
Paweł_G, oj tak, grzech by było nie brać! Tym bardziej, że jak kupowałem 400D i patrzyłem na 40D, bo od początku mi się podobał, to kosztował około 4tys...
Daimon, mam nadzieję, że jakoś się wyrwię na jakis spacerek... Tylko cholera robi się teraz wczesnie ciemno! Do pracy-ciemno, z pracy-ciemno...
Jesienny - Pon 24 Lis, 2008
Zostaje jeszcze fotografia nocna
GoOrange - Pon 24 Lis, 2008
Jesienny napisał/a: | Zostaje jeszcze fotografia nocna |
...albo praca w studio.
Jednego i drugiego jeszcze nie praktykowałem... Może dobra okazja, ku temu? Tylko skąd ja studio wytrzasnę...?!
MC - Pon 24 Lis, 2008
arietiss napisał/a: | ylko skąd ja studio wytrzasnę...?! |
Mozna wynajac. Tylko, ze to nie jest takie tanie. Ale jak sie uprzesz Zdecydowanie taniej wychodzi wyjsc w nocy z aparatem porobic zdjecia.
MC, nawet jak bym wynajął, to i tak podejżewam, że nie wiedział bym co tam jest grane...
Jesienny - Pon 24 Lis, 2008
E tam. Statyw, stół, parę lampek pokraść z pokojów i eksperymenta
litlfisch - Pon 24 Lis, 2008
witam wszystkich po raz 2
nie znalazłem nigdzie podobnego pytania a że pytanie jest związane z 50D podczepiam się pod ten wątek
mam 50D od 2 tygodni i zauważyłem dziwną pracę LCD
podczas przeglądania zdięć na wyświatlaczu LCD aparatu, białe elementy zdięcia zmieniają się na się na przemian z koloru białego na kolor czarny i odwrotnie nie ma znaczenia czy zdięcia były robione na zewnątrz czy w pomieszczeniach
jasność wyświetlacza LDC ustawiona jest poniżej 50%
dotyczy to tylko koloru białego
czy spotkał się ktoś z takimi objawami
w poprzednich aparatach jakie miałem ( kompaktowe sony i pentax ) czegoś takiego nie było
z góry dziekuję za info
drobna poprawka
pytanie skierowane bardziej do użytkowników 40D
wiadomo 50 jest jeszcze mało
edmun - Pon 24 Lis, 2008
litlfisch, poczytaj o czymś takim co się nazywa "Pokazuj informacje o przepaleniach". Będziesz wtedy wiedział o co chodzi że "Ci miga". Instrukcja od aparatu wystarczy aby dowiedzieć się do czego to służy
goltar - Pon 24 Lis, 2008
litlfisch - to funkcja pokazująca obszary prześwietlone (poprzez ich miganie na biało-czarno), można ją wyłączyć w menu.
edmun byłeś szybszy
edmun - Pon 24 Lis, 2008
arietiss napisał/a: | MC, nawet jak bym wynajął, to i tak podejżewam, że nie wiedział bym co tam jest grane... | nie wiem jak jest z pro-studiami, ale w punkcie foto, czyli zdjecia portretowe, legitymacyjne, paszportowe itp zazwyczaj znajdziesz:
dwie lampy softboxy (jakbym się mylił niech mnie ktoś poprawi), które ustawiasz aby Twój aparat wyzwalał w nich błysk, zazwyczaj na tych lampach znajdziesz 3-4 pokrętła do ekspozycji i włączniki.
dodatkowo zapewne będzie pilot do zmiany tła, namiocik bezcieniowy, leżaczek bezcieniowy, może jakiś wentylator
Nie wiem czy po 20 minutach w takim studiu sam się nie uczysz co i jak
w takim pracowałem jakiś czas jako pomoc, jednakże wtedy jeszcze nie wiedziałem nawet jak używać przysłony, więc pewnie wiele nie zapamiętałem, a studio nie było studiem, a pracownią foto
edit: goltar niestety ale dyżuruję na forum i nie mogłem się powstrzymać aby szybko odpisać
dzięki za szybką odpowiedz
przez instrukcję przebrnąłem
a coś widocznie mi umknęło
edmun - Pon 24 Lis, 2008
litlfisch, nic nie szkodzi. ja w swoim 40D również przebrnąłem przez tą księgę i czuję że teraz, kiedy już się trochę pobawiłem aparat i uważam że chyba umiem go obsługiwać, przeczytam instrukcję raz jeszcze
mir - Pon 24 Lis, 2008
A ja czekam na porządny śnieg żeby sprawdzić mojego C50D i Tamrona 17-50/2,8
MM - Pon 24 Lis, 2008
A ja proponuję by koledzy zamiast dyskutować o studio i 40D przeszli do MERITUM - czyli Canona 50D.
kufel - Pon 24 Lis, 2008
na forum dpreview pewien uzytkownik zrobil test limitu dyfrakcji 50D zestawiajac go z 20D.
jako konkluzje dodał ze dyfrakcja daje sie we znaki w tym modelu powyżej f22 , dlatego nie poleca tej puszki do macro i krajobrazów. nie wiem na ile dokładny był ten test ale czy ktoś może się odnieść do komentarza?dodam ze wg tego testu w okolicach f22 i wyżej 20d wygrał pojedynek z 50D. czy stwierdzenie ze 50d nie nadaje sie do macro i krajobrazów nie jest zbyt daleko posunięte? czy użytkownicy 50tki mogą potwierdzić problemy na wyższych przysłonach? czy może jest to kolejny "test" który można miedzy bajki włożyć? oświećcie mnie
link: http://www.pbase.com/dbehrens/50diffraction
edmun napisał/a: | litlfisch, nic nie szkodzi. ja w swoim 40D również przebrnąłem przez tą księgę i czuję że teraz, kiedy już się trochę pobawiłem aparat i uważam że chyba umiem go obsługiwać, przeczytam instrukcję raz jeszcze |
a i tak jest szansa że na coś umknie
ale jeszcze raz dzięki
człowiek uczy się przez całe życie
MC - Wto 25 Lis, 2008
Opinia o aparacie:
http://eos50d.fotopolis.pl/index.php?n=8137
Oczywiscie 100% obiektywna.
AQQ - Wto 25 Lis, 2008
DFV nr listopad/2008 jest test 50D.
Jasper - Wto 25 Lis, 2008
MC napisał/a: | Oczywiscie 100% obiektywna. |
Drogi Kolego MC opinia tego typu nigdy nie może być w 100% obiektywna( wyczuwam lekką uszczypliwość czyżby do 50-tki?) a przedmiotowa jest jakby w pośpiechu, właściwie niewiele można się dowiedzieć poza rzeczami, które ( jak słusznie zauważają niektórzy z komentatorów) można zauważyć choćby ze specyfikacji.
Zawsze jednak używając własnego rozumowania coś tam można wyciągnąć, zwłaszcza jeśli się jest zainteresowany w temacie ( np. zmiana body).
Pozostaje w dalszym ciągu cierpliwie czekać na test optycznych.Pozdrawiam.
MC - Wto 25 Lis, 2008
Jasper napisał/a: | wyczuwam lekką uszczypliwość czyżby do 50-tki |
Nie, nie do 50D a do tego typu tekstow w ogolnosci.
Jasper - Wto 25 Lis, 2008
MC napisał/a: | Nie, nie do 50D a do tego typu tekstow w ogolnosci. |
Masz rację! Ale przeczytać bez specjalnego "podniecania się" zawsze można.
MC - Wto 25 Lis, 2008
Jasper, jak najbardziej.
mons - Sro 26 Lis, 2008
MC, ....chyba się czepiasz , przecież Chrabąszcz znalazł target i backup......
MC - Sro 26 Lis, 2008
mons napisał/a: | chyba się czepiasz |
Tylko troszeczke
mons - Sro 26 Lis, 2008
MC napisał/a: | mons napisał/a: | chyba się czepiasz |
Tylko troszeczke |
.... .....
mir - Czw 27 Lis, 2008
Jak patrzę na moje srebrne pokrętło w C50D to z chęcią bym je wyrzucił i zamienił na te z Pentaxa K20D. Jak widzę te obrazki portrety i góry itp. to mam wrażanie że trzymam w ręce kompakt. Poc co w takiej lustrzance dają takie typowo amatorskie dodatki.
Jesienny - Czw 27 Lis, 2008
Dlatego, że coraz większa rzesza amatorów kupuje takie lustrzanki, żeby robić na trybie auto... bo ich stać.
amv - Czw 27 Lis, 2008
Taka moda...
Jasper - Czw 27 Lis, 2008
mir napisał/a: | Jak patrzę na moje srebrne pokrętło w C50D to z chęcią bym je wyrzucił |
Jak ogladałem to miałem taki sam odruch. Tu można zacytować starą zasadę: lepsze jest wrogiem dobrego. Chcieli zrobić oryginalnie i ( moim zdaniem) spieprzyli.
bladyrunner - Czw 27 Lis, 2008
Jak ktoś trzepie na auto, to chce mieć jak najlepszą automatykę, a ta jest lepsza w wyższych modelach. A jak kogoś stać na kupowanie aparatu, który ze względu na lepsze "bebechy" i soft generuje zdjęcia o lepszej jakości obrazu, to czemu ma kupować taki, który da mu gorszą jakość.
Rozwiązaniem mogłoby być gdyby producent zrobił dwa aparaty, jeden nastawiony na zdjęcia auto, z ograniczonym manualem i wyciętą częścią zaawansowanych opcji, ale za to z pierwszorzędną elektroniką/softem (nie tak jak w entry level) i drugi skierowany do zaawansowanego użytkownika, bez zbędnych bajerów, ale z rozbudowanym manualem. Tylko po co producent ma robić dwie puszki, jak może zrobić jednąi sprzedać w takiej samej ilości, co dwie...
edmun - Pią 28 Lis, 2008
bladyrunner, a najłatwiej byłoby wzorcem niektórych urządzeń elektronicznych:
2 tryby - tryb easy i tryb expert
Włączasz aparat za pierwszym razem, ustawiasz datę i godzinę, po czym możesz ustawić że jesteś easy lub expert później oczywiście możesz to zmienić gdzieś w menu
Może oznaczenia na kole trybu wyborów się nie zmieni, ale wystarczy że takie kółeczko może być wymienne i użytkownik sam dobierze sobie co chce mieć na kółku
Mortiis - Pią 28 Lis, 2008
edmun napisał/a: | Może oznaczenia na kole trybu wyborów się nie zmieni, ale wystarczy że takie kółeczko może być wymienne i użytkownik sam dobierze sobie co chce mieć na kółku |
Albo zrobią kółeczka z panelem LCD i każdy sobie będzie sam decydował jakie tryby ma i ewentualnie dobierał inne niż standardowe "buźki" dla trybów automatycznych
Daimon - Pią 28 Lis, 2008
Mortiis, witaj tutaj. Na stałe czy występ gościnny?
Mortiis - Pią 28 Lis, 2008
Daimon napisał/a: | Mortiis, witaj tutaj. Na stałe czy występ gościnny? |
Dzięki za przywitanie
Jeżeli chodzi o pytanie czy na stałe czy gościnnie, to zaglądam tutaj od dłuższego czasu. Tylko niestety ograniczenia czasowe nie pozwalają mi uczestniczyć na wszystkich forach na jakich bym chciał.
Pozdrawiam.
pepto - Sob 29 Lis, 2008
Wiecie czego mi brakuje ?! Trybu żebym mógł wskazać, które punky będą ostre. W C 40 D mam a-dep i on zrobi zdjecie, że wszystko jest ostre, a jak chce inaczej to już przysłoną muszę się bawić. Ach ten Canon
arietiss - Sob 29 Lis, 2008
Tryb A-DEP jest do d...y! Bardziej przydatna by była funkcja wyboru więcej niż jednego punktu AF. Ponoć kiedyś coś takiego było... Ciekawe czemu teraz z tego zrezygnowali?
Mortiis - Sob 29 Lis, 2008
arietiss napisał/a: | Tryb A-DEP jest do d...y! Bardziej przydatna by była funkcja wyboru więcej niż jednego punktu AF. Ponoć kiedyś coś takiego było... Ciekawe czemu teraz z tego zrezygnowali? |
To co opisujesz to prawie to samo co A-D. Jak wybierzesz kilka punktów to aparat i tak by automatycznie decydował, który ma być ostry jeżeli nie da się ustawić na wszystkie. Szczerze mówiąc trybu A-D użyłem może kilka razy tak, żeby zobaczyć co to w ogóle jest. A mam ten tryb w różnych korpusach już ponad 8 lat.
arietiss - Sob 29 Lis, 2008
Mortiis, niby tak, ale mi chodzi właśnie o to, że to ja chcę decydować gdzie ma być ostro a nie aparat...
Mortiis - Sob 29 Lis, 2008
arietiss napisał/a: | Mortiis, niby tak, ale mi chodzi właśnie o to, że to ja chcę decydować gdzie ma być ostro a nie aparat... |
To dokładnie tak samo jak ja Ale to moim zdaniem jest możliwe tylko w przypadku jak konkretnie wybierzemy jeden punkt AF. Jeżeli masz już aktywne dwa punkty to siłą rzeczy o tym który wybrać decyduje aparat. Dlatego możliwość wyboru kilku aktywnych punktów już nas pozbawi możliwości wyboru. A-DEEP ma trochę inne działanie ale też jest w nim za dużo losowości.
pepto - Sob 29 Lis, 2008
arietiss napisał/a: | Tryb A-DEP jest do d...y! Bardziej przydatna by była funkcja wyboru więcej niż jednego punktu AF. Ponoć kiedyś coś takiego było... |
źle swoją wypowiedź ująłem, ale właśnie oto mi chodziło
mir - Nie 30 Lis, 2008
Mam pytanie -Czy jest tutaj ktoś kto zamienił Canona 40D na Canona 50D i dlaczego ?
komor - Nie 30 Lis, 2008
Wróbel EOS napisał/a: | D300- Uszczelniony, szybki AF, wolny.
40D- brak uszczelnień, bardzo dobry AF, szybki. |
Hę? Nikon D300 po podpięciu gripa robi 8 kl/s, czego w Canonie 40D nie da się osiągnąć. Bez gripa mają prawie tyle samo, 6 kontra 6,5 kl/s. No chyba że mowa o trybie 14-bitowych RAW-ów, wiem, że D300 wtedy znacząco zwalnia, ale nie wiem co robi wtedy 40D. Ktoś sprawdzał?
Poza tym pierniczycie o głupotach w tym wątku, a pominęliście ciekawe pytanie kolegi Kufla:
kufel napisał/a: | na forum dpreview pewien uzytkownik zrobil test limitu dyfrakcji 50D zestawiajac go z 20D.
jako konkluzje dodał ze dyfrakcja daje sie we znaki w tym modelu powyżej f22 , dlatego nie poleca tej puszki do macro i krajobrazów. nie wiem na ile dokładny był ten test ale czy ktoś może się odnieść do komentarza?dodam ze wg tego testu w okolicach f22 i wyżej 20d wygrał pojedynek z 50D. czy stwierdzenie ze 50d nie nadaje sie do macro i krajobrazów nie jest zbyt daleko posunięte? czy użytkownicy 50tki mogą potwierdzić problemy na wyższych przysłonach? czy może jest to kolejny "test" który można miedzy bajki włożyć? oświećcie mnie
link: http://www.pbase.com/dbehrens/50diffraction |
Kufel, prawdopodobnie chodzi o to, że przy większym upakowaniu pikseli dyfrakcja (pochodząca przecież z obiektywu a nie aparatu) zaczyna być widoczna „wcześniej” niż na mniej upakowanej matrycy. To tak jak aberracja chromatyczna, która wychodziła w testach na 20D, a magicznie znikała po podpięciu szkła do pełnoklatkowego 5D.
mons - Nie 30 Lis, 2008
Widziałem dzisiaj 50d w fotojokerze , we wrocławskiej Koronie.....
kamfil06 - Nie 30 Lis, 2008
mons,
i jak wrażenia?
mir - Nie 30 Lis, 2008
Jeśli chodzi o wrażenia to może ja napiszę po raz kolejny, bo go już mam 1,5 miesiąca. Ogólnie jestem bardzo zadowolony, choć dostrzegam parę rzeczy, które bym chciał zmienić. Ale powiem szczerze, zawsze śmiałem się z "podglądu na żywo" a ostanio zaczyna mi się on podobać co prawda tylko z kratką co bardzo ułatwia kadrowania zwłaszcza przy fotografi dzieci jeżeli oczywiści są choć trochę "statyczne".
[ Dodano: Nie 30 Lis, 2008 18:17 ]
ale pragnę jeszczer raz zapytać " Czy jest tutaj ktoś kto zamienił Canona 40D na Canona 50D i dlaczego ?
[ Dodano: Nie 30 Lis, 2008 18:18 ]
No i ze smutkiem pożalę się, że nikomu nie podoba się moje zdjęcie zrobione całkowice manualnym aparatem z obiektywem z przysłoną przymykaną ręcznie.
[ Dodano: Nie 30 Lis, 2008 18:20 ]
Wracając do C50D to jakość zdjęci akceptowalna do ISO 3200 co jest naprawdę dobrym wynikiem. ISO 3200 pozwala przy świetle nocnym miasta robić całkiem fajne ujęcia, co sprawdziłem podczas sesji w Londynie, co prawda tylko z żoną ale również na Soho.
mons - Nie 30 Lis, 2008
kamfil06 napisał/a: | mons,
i jak wrażenia? |
.....mogę tylko napisać , że robi wrażenie .... ......wrażenie dużego , solidnego aparatu.....a jeszcze był do niego podpięty 18-55 IS USM...... .....niestety , do ręki nie pozwolili wziąć , na menela wyglądam ....?????
Jesienny - Nie 30 Lis, 2008
Trzeba było sobie przez ramię na pasku przewiesić duży, biały obiektyw. Zrobiłbyś profesjonalne wrażenie i dali by się pobawić
007areka - Nie 30 Lis, 2008
mons napisał/a: | kamfil06 napisał/a: | mons,
i jak wrażenia? |
.....mogę tylko napisać , że robi wrażenie .... ......wrażenie dużego , solidnego aparatu.....a jeszcze był do niego podpięty 18-55 IS USM...... .....niestety , do ręki nie pozwolili wziąć , na menela wyglądam ....????? |
...a co ty piszesz ja mam do dyspozycji caly sprzet jaki maja,.....co do 50d to ja tam mam nie najlepsze zdanie, owszem 3200 uzywalne jak najbardziej i tu duzy plus, matryca chyba tez na lepsza wyglada - tzn obraz z niej i jego obrobka, korekta AF...hmmm ja tam wole odrazu dobre szklo dobrac i nie bawic sie w korekty, naswietlanie- tu tu ie bede politykowal bo za malo zdjec nim w roznych wrunkach zrobilem, reszta chyba to samo co w 40d- ktore obecnie uzywam wiec mnie canon 50d nie kusi
MC - Nie 30 Lis, 2008
mons, bardzo sie dziwie, bo mi w FJ dali sie do woli bawic 50D. Niestety, nie podzielam Twojego entuzjazmu
mons - Nie 30 Lis, 2008
MC, napisałem tylko jakie wrażenie odniosłem .....
007areka, ....też mam 40d i nie mam ochoty go zamieniąć .....
mir - Nie 30 Lis, 2008
Trochę się dziwię jak ludzie piszą że 40 od 50 niewiele się równi . No to co jeszcze miałaby mieć ? Oddzielną sprawa jest cena różnica faktycznie może i za duża ale to 40 jest chyba za tania. Canon 50D ma lepsza matryce, iso , live view, procesor, focus działa trochę szybciej co osobiście sprawdzałem na obiektywie tamrona
[ Dodano: Nie 30 Lis, 2008 19:53 ]
Przepraszam za błędy ale piszę przez telefon komórkowy z powodu braku komputera
mir napisał/a: | Trochę się dziwię jak ludzie piszą że 40 od 50 niewiele się równi . No to co jeszcze miałaby mieć ? Oddzielną sprawa jest cena różnica faktycznie może i za duża ale to 40 jest chyba za tania. Canon 50D ma lepsza matryce, iso , live view, procesor, focus działa trochę szybciej co osobiście sprawdzałem na obiektywie tamrona
[ Dodano: Nie 30 Lis, 2008 19:53 ]
Przepraszam za błędy ale piszę przez telefon komórkowy z powodu braku komputera |
...obys mial racje, bo jak nie to canon sie juz do konca skompromituje...moze test optycznych to ostatecznie wyjasni Panowie jak tam z tescikiem
Tryton - Nie 30 Lis, 2008
A eosów 40d już w sklepach prawie nie ma
Dobrze, że zdążyłem kupić
A czy żałować, że nie kupiłem 50d nie wiem, bo tamtego nie macałem.
A z 40d jestem jak na razie zadowolony.
mir - Nie 30 Lis, 2008
Wiadomo że nikon zrobił większą furorę D90 niż Canon 50D ale to ten ostatni jest lepszy pod każdym względem oprócz nagrywania filmów
MC - Nie 30 Lis, 2008
mir napisał/a: | Canon 50D ma lepsza matryce |
Tego nie jestem taki pewien. Szczegolnie jesli chodzi o DR.
mir napisał/a: | ocus działa trochę szybciej... |
A jaka metoda to badales? Na oko?
MC napisał/a: | mir napisał/a: | Canon 50D ma lepsza matryce |
mir napisał/a: | ocus działa trochę szybciej... |
A jaka metoda to badales? Na oko? |
... dobrze ze optyczne'team nie badaja na oko ...juz by mogl byc ten test, ...nie byloby gdybania no i rozwialoby watpliwosci kto ma racje ....
jaad75 - Nie 30 Lis, 2008
mir napisał/a: | Wiadomo że nikon zrobił większą furorę D90 niż Canon 50D ale to ten ostatni jest lepszy pod każdym względem oprócz nagrywania filmów |
Czyli pod jakim? Ma lepszą matrycę? Lepszy wizjer? Lepszy AF? Lepszy pomiar światła? Lepiej współpracuje z lampami? Napisz, co konkretnie ma lepszego...
P.S.
Tak wiem, obudowa jest lepsza...
Wróbel EOS - Nie 30 Lis, 2008
komor, 40D zawsze zapisuje 14bit Raw i to z prędkością 6,5kl/s a D300 już tylko z prędkością 2,5kl/s.
arietiss - Nie 30 Lis, 2008
Zanim kupiłem 40D pobawiłem się w FJ 50D z tym nowym obiektywem. W zestawieniu z moim starym 400D to był kosmos, ale porównując z 40D to raczej facelifting...
mavierk - Nie 30 Lis, 2008
a d300 jak i d700 mają 8kl bez gripa, tylko trzeba wiedzieć jak
jaad75 - Nie 30 Lis, 2008
mavierk napisał/a: | a d300 jak i d700 mają 8kl bez gripa, tylko trzeba wiedzieć jak |
Jak?
Dzemus - Pon 01 Gru, 2008
pewnie w 2mpix
mir - Pon 01 Gru, 2008
Przede wszystkim w Canonie 50D jest nowy procesor IV, który steruje wszystkim. Tamron 17-50/2,8 pracuje szybciej w 50D niż w 40 D nie wiem dlaczego ale na pewno szybciej (sprawdzałem)
jaad75 - Pon 01 Gru, 2008
mir napisał/a: | Tamron 17-50/2,8 pracuje szybciej w 50D niż w 40 D |
Też mi wyznacznik...
AQQ - Pon 01 Gru, 2008
jaad75 napisał/a: | mavierk napisał/a: | a d300 jak i d700 mają 8kl bez gripa, tylko trzeba wiedzieć jak |
Jak? |
Gdzieś czytałem o takiej możliwości ale wymagało to skomplikowanego grzebania w ustawieniach; mz było bez praktycznego sensu i przypominało łapanie się prawą ręką za lewe ucho. Poza tym nie przeceniałbym tych 8fps; używałem tego może do 1% zdjęć (oczywiście z gripem a nie przy użyciu tej całej ekwilibrystyki).
Jesienny - Pon 01 Gru, 2008
Ten myk polega na kombinowaniu z bracketingiem o ile pamiętam i jest mało użyteczny. Tak czy siak szczerze mówiąc Tylko raz puściłem serię 6 klatek i tylko po to, żeby sobie posłuchać jak to brzmi. 2,5 starcza mi aż nadto.
edmun - Pon 01 Gru, 2008
a mi natomiast 6 kl/s jest bardzo przydatne, jakby było użyteczne 30kl/s też bym nie pogardził
AQQ - Pon 01 Gru, 2008
edmun napisał/a: | jakby było użyteczne 30kl/s też bym nie pogardził |
A po co ?
Filmy chcesz kręcić czy co kilka miesięcy migawkę wymieniać ?
edmun - Pon 01 Gru, 2008
AQQ, foto sportowe
mir - Pon 01 Gru, 2008
Widze , że niektórzy są szczególnie zajadli i MąCdrzy
MC - Pon 01 Gru, 2008
mir, jak masz cos do moich wypowiedzi, to wprost, a nie aluzjami, ok?
mir - Pon 01 Gru, 2008
Ogólnie wszystko co napisałem albo napisano o 50D to jest złe , niepełne , niesprawdzone - oczywiście wg Ciebie
MC - Pon 01 Gru, 2008
mir, nie. Chcialem wiedziec jakim sposobem sprawdziles zwiekszenie szybkosci AF.
Po drugie - nadal nie napisales w czym 50D ma lepsza matryce.
mir - Pon 01 Gru, 2008
Zabrzmi to nie fachowo ale sprawdziliśmy to wraz zawodowym fotografem ślubnym (c40D,c 5D stało ogniskowe obiektywy itp ) podpinając tamrona na przemian do mojej 50 i jego 40
AQQ - Pon 01 Gru, 2008
mir napisał/a: | Zabrzmi to nie fachowo |
Yhy, zabrzmiało
MC - Pon 01 Gru, 2008
mir, rozumiem. Przeostrzaliscie przez caly zakres ze stoperem?
Giani - Pon 01 Gru, 2008
mir napisał/a: | Wiadomo że nikon zrobił większą furorę D90 niż Canon 50D ale to ten ostatni jest lepszy pod każdym względem oprócz nagrywania filmów |
Typowe ględzenie osoby która nie używała Nikona D90 ale juz wie, ze Canon jest we wszystkim lepszy. Poprostu ręce opadaja jak czytam takie gdakanie ...byleby pisac...w polityce to sie nazywa demagogia. Napisz moze jeszcze ze tylko Canonem dobre zdjecie zrobisz, Nikonem czasami a Pentaxem raz na ruski rok....
mir - Wto 02 Gru, 2008
Sam mam pentaxa przez długie lata byłem w niego zadowolony (MZ-M). Jeżeli mi nikt nie wierzy poczekamy na test Ten co był na fotopolis był za ogólny
MC - Wto 02 Gru, 2008
mir napisał/a: | Jeżeli mi nikt nie wierzy poczekamy na test |
Tu nie chodzi o jakas zla wole. Piszesz, ze AF jest szybszy, ale nie piszesz jak to sprawdziles - sa to wiec Twoje odczucia w zasadzie nie poparte jakims materialem dowodowym.
Poza tym test to tylko wskazowka. Kupic cos wylacznie na podstawie testu jest moim zdaniem hmmm bez sensu.
Jasper - Wto 02 Gru, 2008
MC napisał/a: | Kupic cos wylacznie na podstawie testu jest moim zdaniem hmmm bez sensu. |
Chyba już coś razem pisaliśmy na tem temat wcześniej - wydaje się to oczywistą racją ( racja chyba zawsze jest oczywista) i przypuszczam, że pomimo nie umieszczenia tego w wypowiedzi każdy tak podchodzi. Test przeprowadzony sumiennie i wnikliwie ( ukłon dla optycznych) daje może nawet dużo ale chyba u nikogo nie zdecyduje wyłącznie na co wydać niemałą kasę.
AQQ napisał/a: | mir napisał/a:
Zabrzmi to nie fachowo
Yhy, zabrzmiało |
język kpiny pojawiający sie ostatnio coraz częściej zaczyna mnie lekko przerażać. Właściwie do każdej oceny wystarczy dodać "moim zdaniem" i będzie ok. W przeciwnym wypadku strach napisać będzie jakieś własne spostrzeżenie czy uwagę ( może nawet nie koniecznie słuszną z obiektywnego punktu widzenia) żeby nie nadziać się na ostrą kontrę "kpiarzy". Może do przesadnych uwag też trochę luzu przyda się koledzy nawet w przypadku zdecydowanie przeciwnego zdania.
MC - Wto 02 Gru, 2008
Jasper, duzo racji jest w tym co piszesz zwroc jednak uwage, iz na moj post o tresci:
mir napisał/a:
Canon 50D ma lepsza matryce
mir napisał/a:
ocus działa trochę szybciej...
A jaka metoda to badales? Na oko?
Kolega byl uprzejmy odpisac:
mir napisał/a: | Widze , że niektórzy są szczególnie zajadli i MąCdrzy |
Gole twierdzenie, ze 50D ma lepsza matryce i szybszy AF mnie nie przekonuje. Predkosc AF da sie sprawdzic - z Arkiem sprawdzalismy Sigme 10-20 z HSM i bez. Ale nadal nie dowiedzialem sie w czym ta matryca jest lepsza. Bo test na dpreview pokazal, ze jesli chodzi o DR (dla mnie duzo wazniejsza kwestia niz szumy na iso milion piecset sto dziewiecset) to nie jest zbyt ciekawie. I tyle.
mir - Wto 02 Gru, 2008
Przyznam bez bicia, że jeśli chodzi o matrycę, to jestem w stanie potwierdzić tylko kwestię ewidentą czyli, że jest ISO3200 bardziej użyteczne tzn. zdecydowanie lepsze niż w Canonie 40D. Pozostałem sprawy mnie trochę przerastają więc nie wiem i może w tej dziedzinie wypowiedź była zbyt szeroka. Ale może test rozwieje wątpliwości, chyba że będzie tak jak w przypadku Pentaxa K20D (emocje trwają do dziś, nota bene miałem go kupić)
MC - Wto 02 Gru, 2008
mir, no, tak juz lepiej. Dla mnie, jak pisalem wyzej, wazniejszy niz szum jest zakres tonalny i pod tym wzgledem nowa matryca jest troche gorsza. Peace?
mir - Wto 02 Gru, 2008
Nie wiem nie sprawdzałem.
MM - Czw 04 Gru, 2008
Panowie, Canon 50D ma naprawdę lepszą matrycę (choć nie o klasę lepszą) i jak już gdzieś wcześniej pisałem byłaby dużo lepsza (i rozłożyła konkurencję konkretnie) gdyby dali w niej maks 12 MPx. Jedyne co mnie w niej wkurza to dalej widoczne kolorowe plamki przy wysokim ISO. Nikon sobie je skutecznie odszumia. Mnie to wkurza bo nigdy nie korzystam z jakichkolwiek specjalizowanych "odszumiaczy".
mir - Czw 04 Gru, 2008
No wreszczie, ktoś się ze mną zgodził i to nie byle kto-sam Moderator. Ciekawy jestem do jakiego aparatu i jakiej klasy zostanie przydzielony Canono 50D w teście optycznych. W konsekwencji jakie matryce będą porównywane (czy do Canona 40D?, czy do Nikona D90?, ...)
Krzyś - Sob 06 Gru, 2008
A może "optyczni" by się zlitowali i opublikowali w końcu test 50D. Test by rozwiał wątpliwości i nie było by wtedy pytań typu-lepszy czy gorszy,ma lepszą matrycę czy gorszą, co ma lepszego a co gorszego.
mir - Nie 07 Gru, 2008
Pozwolę sobie na lekki żarcik - Jeżeli optyczne nie mają canona 50D to mogę pożyczyć ...
goltar - Nie 07 Gru, 2008
mir napisał/a: | Jeżeli optyczne nie mają canona 50D to mogę pożyczyć ... | Mają - ale dzięki za propozycje
konczako - Nie 07 Gru, 2008
mir napisał/a: | Pozwolę sobie na lekki żarcik - Jeżeli optyczne nie mają canona 50D to mogę pożyczyć ... |
To była bardziej sprytna prowokacja aby się dowiedzieć czy optyczni testują właśnie 50D . I jak widać skuteczna .
mir - Wto 09 Gru, 2008
Jest test na optycznych. Ja mam ten aparat od 1,5 miesiąca. W tym czasie przeczytałem o nim tyle złego, że już myślałem iż popełniłem wielki błąd kupując go. Oczywiście róznica cenowa z 40D jest zbyt duża, i wątpie, że ktoś kto ma C40D kupi C50D, ale posiadający gorsze modele mają teraz 2 możliwości: albo FF np. 5D albo 50D. Ja jestem bardzo zadowolony zwłaszcza z ISO 3200 (nocne zdjęcia w mieście). Widać pewną niechęć w teście - spodziewali się że będzie gorszy, zwłasza RAW i zakres tonalny a tu niespodzianka. Ciekawy jestem dlaczego nie porównali go do D90 i D300 tylko do niezbyt udanego modelu K20D
Baku - Wto 09 Gru, 2008
Wbrew pozorom ten k20 nie jest aż taki nieudany. Starał się dzielnie dotrzymywać kroku 50-tce...
konczako - Wto 09 Gru, 2008
Kurtcze...konkurencja to jednak dobra rzecz . Ja też chyba podziękuję Nikonowi i reszcie za 50D. Jedno z największych zaskoczeń tego roku .
MC - Wto 09 Gru, 2008
Temat chyba juz do zamkniecia
Arek - Wto 09 Gru, 2008
O 50D dyskutujemy dalej tutaj:
http://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?t=5327
Arek
|
|