forum.optyczne.pl

Teleskopy, lunety i celowniki optyczne - który teleskop wybrać.

amator_amator - Wto 09 Lut, 2010
Temat postu: który teleskop wybrać.
Witam,
mam mały problem szukam teleskopu na prezent (też dla amatora) ma służyć głownie do obserwacji księżyca, może innych planet i gwiazd.

Znalazłem 2 (mieszczące się w budżecie - do 700 pln)

- teleskop Celestron AstroMaster 130 EQ
- teleskop Celestron PowerSeeker 80EQ

Czy może jest jakiś inny?

z góry dziękuję za odpowiedź.

B o g d a n - Nie 14 Lut, 2010

amator_amator napisał/a:
Czy może jest jakiś inny?
Za 599 zł możesz kupić Teleskop Sky-Watcher (Synta) SK1309EQ2
Osobiście czasami bawię się trochę mniejszym z tej serii, ale jeśli on daje radę to myslę, że 130-ka również będzie niezłą przygodą dla amatora.
http://deltaoptical.pl/te...09eq2,d697.html

Spokojnie oprócz księżyca można takim oglądać większe planety: Jowisza i jego księżyce, Saturna, Marsa, Wenus, mgławice, większe galaktyki itp. Niezła zabawa, tylko trzeba dobrze ustawić na gwiazdę polarną.
Naprawdę polecam. :smile:

Abs - Pon 15 Lut, 2010

Postawiłeś do wyboru dwa uniwersalne typy: newtona i refraktor. Warto ustalić co bardziej preferujemy. Newton (reflektor) daje np. odwrócony obraz.
Do Twoich (niezłych) propozycji dodam:
http://deltaoptical.pl/te...09az3,d815.html
myślę, że w kategorii refraktorów jest nieco lepszy od Twojego drugiego typu choćby ze względu na większą aperturę. Montaż azymutalny też jest bardziej przyjazny dla początkujących niż EQ.
Oczywiście przychylam się także do opinii kolegi powyżej w kwestii newtona.
Przyjęło się uważać, że apertura 130mm newtona to odpowiednik 90mm w refraktorze, więc mamy sprzęt porównywalny.

Arek - Pon 15 Lut, 2010

W tej cenie, dla mnie, trudne do pobicia jest to:
http://deltaoptical.pl/te...4az3,d1210.html

Uważam to za znacznie wydajniejsze narzędzie niż Newtonyt klasy 10-13 cm na słabym EQ2, z którym amator będzie miał więcej problemów niż pożytku.

A dokładając trochę znacznie bardziej interesowałbym się tym:
http://deltaoptical.pl/te...dob-6,d734.html

Abs - Pon 15 Lut, 2010
Temat postu: Re: który teleskop wybrać.
amator_amator napisał/a:
Witam,
mam mały problem szukam teleskopu na prezent (też dla amatora) ma służyć głownie do obserwacji księżyca, może innych planet i gwiazd.

Jeśli księżycowo-planetarny to zdecydowanie sądzę, że SK909AZ3
http://fotozakupy.pl/tele...-sk909az3,6031s
spisze się lepiej niż mobilny ale jasny i krótki SK804AZ3. Cena podobna a jednak ten dodatkowy centymetr apertury i ogniskowa pazwalająca na większe powiększenia zrobią swoje.

Synta 6 to rzeczywiście sprzęt wysokich lotów w swojej kategorii cenowej. Także polecam.

B o g d a n - Pon 15 Lut, 2010

Arek napisał/a:
Uważam to za znacznie wydajniejsze narzędzie niż Newtonyt klasy 10-13 cm na słabym EQ2, z którym amator będzie miał więcej problemów niż pożytku.
Kwestia zrozumienia działania montażu paralaktycznego i jego poprawnego ustawienia. Raz zatrybi i już się wie. :smile:

Przy obserwacjach Księżyca, czy Jowisza, czyli tych największych, może nie ma to znaczenia, ale zdecydowanie wygodniej śledzić Saturna, czy Marsa, kręcąc tylko jedną osią. Układy azymutalne niestety dla mnie są nie do przyjęcia.
Ponadto SK130 daje większą zdolność rozdzielczą, a co za tym idzie zasięg. Można już szukać coś z głębokiego nieba. Kilka naszych planet, łatwo dostępnych mogą się szybko znudzić, a odkrywanie M-ek może wciągnąć. A jak się taką już znajdzie, warto dłużej i wygodniej pooglądać, nie mając napędu, prawda?
Z tego względu również dobson dla mnie praktycznie nie istnieje.

To oczywiście moje subiektywne zdanie kompletnego amatora. :smile:

Abs - Wto 16 Lut, 2010

Przyzwyczajenia odgrywają niebagatelną rolę. W przypadku astronomii montaż paralaktyczny ma swoje niewątpliwe zalety, np. w śledzeniu obiektów, astrofotografii... Jeśli wykorzystujemy teleskop dodatkowo do obserwacji dziennych, np. ptaków, wyjdą także jego wady. Tak to już jest - ludzie mają różne potrzeby i różne racje. Najważniejsze to dobrać sprzęt do swoich potrzeb.
Arek - Wto 16 Lut, 2010

B o g d a n napisał/a:
Raz zatrybi i już się wie.

I przy każdym wyjściu trzeba ustawiać na nowo... Ja podziękuję. Wolę zgrabny refraktorek na azymutalnym lub dobsona.

karo3003 - Czw 18 Lut, 2010

Witam , nabyłem ostatnio lunetę Optimę 65 /jeszcze raz dziękuję ABS za podpowiedzi/ ,dziś pierwszy raz mogłem zobaczyć księżyc , podobało mi się ,ale chciałbym go mieć jeszcze bliżej.Pytanie : czy któryś z tych teleskopów mi to zapewni : 1 Celestron Astro Master 70AZ 2.Sky Watcher SK909AZ3 3.Sky Watcher Sk804 AZ3. Jeżeli można to poroszę o zady i walety
podanych przyrządów. Mnie zielonemu najbardziej podoba się pierwszy , bo ładny . Na temat trzeciego trochę mnie uświadomił ABS, ale jak wybrać między nim a drugim ? Dodam ,że na dziś mogę wydać około 500zł/dlatego te wybrałem/ , sprzęt ma też służyć ziemskim obserwacjom , bardziej krajobrazom niż ptakom i niekoniecznie musi być mobilny/mam lunetę/ obserwowany byłby księżyc i i inne bliskie obiekty . Przypomnę , jesteśmy /ja i teściowa 75 lat/absolutnie początkujący i niestarzy więc może poczekać i kupić lepszy droższy
sprzęt , który obyśmy umieli obsłużyć .No i jeszcze mile widziana byłaby możliwość podłączenia lustrzanki .Nie wiem czy ktoś doczytał do końca , wytrwałych proszę o pomoc.
Ps. ABS na PW gdzieś na górnym pasku zamieściłeś trochę informacji. Nie znalazłem i nie przeczytałem .Pozdrawiam Karo3003. Jestem z Zamościa z miasta

Abs - Czw 18 Lut, 2010

Nie ma sprawy, tyle podziękowań, oj nie trzeba.
Przybliżenie można wyliczyć dzieląc długość ogniskowej (długość rury) przez ogniskową okularu, np. Sky Watcher 90/900 wystarczy wykonać rachunek 900 : 10 (okular 10mm jest w zestawie) co daje nam powiększenie 90x. Gdy dokupimy okular 6mm, powiększenie wyjdzie 150x. W tej chwili masz jak pamiętam 55x - przy 150x księżyc będzie niespełna trzykrotnie większy.
Jeśli chodzi o lustrzankę teleskop powinien mieć gwint T-2 umożliwiający podłączenie za pomocą dodatkowego adaptera aparatu cyfrowego. Znajdziesz w opisach sklepowych teleskopów, można zadzwonić do sklepu dopytać.
Typowym teleskopem księżycowo-planetarnym jest Mak, np.
http://deltaoptical.pl/te...2-ota,d718.html
tutaj ogniskowa wynosi 1300mm.
tańszy:
http://deltaoptical.pl/te...2-ota,d718.html
a można jeszcze taniej.
Dobrym rozwiązaniem jest Twoja propozycja nr.2
Nr 3 to trochę powielenie tego co masz - dużo więcej nie wyciągniesz choć da radę przy krótkim okularze. Nr 1 jest rzeczywiście sympatyczny - ale apertura zbliżona do Twojego więć sensowniejszy byłby Celestron 90/1000 - wygląda tak samo ale nie kosztuje tak samo. Nie wyczerpuję tematu jak by co pytaj. Inni też doradzą.
PS. Jak jesteś zalogowany na na rzeczonym pasku z góry pisze (oprócz wielu info) "Masz wiadomość (1)" lub "Nie masz wiadomości" - wystarczy kliknąć.

karo3003 - Czw 18 Lut, 2010

Wybór się zawęził , ten Astromaster90AZ nie ma tych pokręteł , które występują w Sky909AZ i szukacz jest jakiś mały .Wygląda ubożej ale może ma lepsze osiągi .Warto dać 100zł więcej ?
Gwint T2 więc zdjęcia robić można.Pozdrawiam Karo3003.

Abs - Pią 19 Lut, 2010

Pan z Delty powiedział mi, że optycznie oba są na porównywalnym poziomie. W przypadku SW są lepiej sklasyfikowane montaże. Mikroruchy o których piszesz są bardzo pomocne w obserwacjach. Pozostaje kwestia foto: gwint T-2 w Celestronie jest a w SW nie wiem. Gdyby była możliwość robienia zdjęć wziąłbym SW. Cele. też jest w porządku - ma dłuższą ogniskową co pozwoli uzyskać większe zbliżenia ale odbywa się to kosztem światłosiły (jest nieco ciemniejszy). Generalnie różnice nie są duże. W światku astro. częściej poleca się SW.
karo3003 - Pią 19 Lut, 2010

Witam , mikroruchy pokrętłami a makro to się ciągnie za tubę ? Bo tam żadnej wajchy nie widzę .Też bym się przychylał raczej do SW . Czy dla ułatwienia można w nim zastosować ten okular co mi polecałeś Sky Watcher ZOOM 1,25 8-24 ?
Abs - Pią 19 Lut, 2010

Większość teleskopów łapie się za tubę. Okular
http://www.teleskopy.pl/p...tcher_Zoom_1,25''_8-24mm
mógłby być zastosowany w refraktorze f/10 ale warto się nad tym dobrze zastanowić. Obraz stałogniskowy powinien być lepszy. Trzeba by porównać. W tej cenie moża dokupić jaiegoś plossla lub dwa zależnie od potrzeb. Warto z teleskopem potestować aby samemu określić jakich powiększeń i kątów pola widzenia potrzebujemy. W moim refraktorze najbardziej brakowało mi szerszego pola widzenia a są przecież także okulary szerokokątne. Ten zoom ma bardzo przyzwoite "pola".

karo3003 - Sob 20 Lut, 2010

Bardzo dobrze to ująłeś , trzeba potestować .Tymi plosslami to mnie zieleńca już dobiłeś . Nawet się przestałem zastanawiać z czym to się je .Zatem wybór padł na SW SK909AZ3 . Popatrzę , pooglądam może będę wiedział lepiej co mi trzeba , moje pytania będą wtedy konkretne i sensowne . Mam tylko prośbę , jakie urządzenia mogą mi być przydatne w bliskiej przyszłości , bym je zakupił razem z teleskopem .Zakupu dokonam najwcześniej w środę /24.02/ bo w Teleskopach.Pl nie mają a w Fotozakupach Pan Mateusz od teleskopów będzie właśnie w środę . Czekam na sugestie
pzdrawiam Karo3003.

Abs - Wto 23 Lut, 2010

Nic istotnego nie przychodzi mi do głowy. Jak znam życie jednym z pierwszy Twoich zakupów będzie okular krótkoogniskowy, np. 6mm (pewnie ów plossl - nie ma sensu kupować np. 2mm bo powiększenie znacznie przekroczy maksymalną rozdzielczość i nie zobaczysz żadnych nowych szczegółów a tylko rozciągnięty, mało wyraźny obraz), np. pierwszy z listy (Vixen)
http://deltaoptical.pl/deltasklep/shopping/?id=176
Rzeczywiście dla tego teleskopu jakieś duże, komfortowe powiększenie uzyskałby okular 8x.
Ludzie kupują filtr na Księżyc (aby nie ślepił - w refraktorze f/10 można się obejść), folię na Słońce...soczewki Barlowa (powiększające obraz np. 2x).
Nie ma co na siłę robić zakupów. Parę prób z teleskopem i sam dojdziesz do tego co potrzebujesz.

karo3003 - Sro 24 Lut, 2010

Rzeczywiście nie spodziewałem się , że księżyc może tak oślepić .Spojrzałem na niego przez lunetę jak jasno świecił . To doświadczenie mam już za sobą . Soczewki kupię tak jak
radzisz i nic na siłę . Ale jescze jedna sprawa . Jedną łódkę już utpiłem w lornetkach , lunecie i lustrzance , to może drugą utopię w teleskopie .Co sądzisz o Sky Watcher BK1025/
AZ23 lub SK 1206AZ3 .Czy jest sens wydać parę zł więcej czy dać sobie spokój . Podoba
mi się jeszcze Celestron NexTn Star 60 SLT , ale wydaje mi się ,że nie da więcej od mojej
lunety /ultima 65/ ma za to /nie wiem czy przydatny / komputer . Poradzę się też sprzedawcy ale z zakupem poczekam /jeżeli się odezwiesz/ na Twoją opinię .Karo3003

Abs - Sro 24 Lut, 2010

Warto kupić 1206AZ3. W astronomii apertura rządzi. W refraktorach te 120mm to już apertura dla wymagających. Zdecydowanie warto. Natomiast jest to sprzęt "krótki" a tym samym bardzo jasny. To zaleta przy obserwacji DS-ów pod ciemnym niebem ale na krawędzi Księżyca daje aberrację (fioletową obwódkę). Jest do tego filtr, który eliminuje problem. Oczywiście można by kupić 120/1000mm ale koszt niewspółmierny. Ten komputerek z Celestronem (słabym jak na astro) to bardziej gadżet. Jeśli korci cię perspektywa napędu można kupić zamiast AZ refraktor na paralaktyku (montaż EQ) gdzie coś podobnego można dokupić i dobudować, np.
http://www.astrokrak.pl/p...products_id=684
ale wtedy już chyba warto
http://deltaoptical.pl/te...01eq5,d692.html
1025AZ3 też nie jest zły - wady/zalety podobne jak przy opisanym na początku.
Bardzo dobry potencjał astronomiczny mają Newtony, np. Synta 8 - lepszy od tego pierwszego ale nie specjalnie predysponowane do krajobrazu.

roberto29 - Sro 24 Lut, 2010

Witam warto dokupić obrotową mapę nieba :
http://teleskopy.pl/produ...s_id=1374&Ref=5
polecam również :
http://teleskopy.pl/produ...cPath=135&ref=5
warto dokupić dobry okular szerokokątny do planet :
http://teleskopy.pl/produ...ath=22_45&ref=5
Zaczynałem również od tego teleskopu i po dozbrojeniu w te akcesoria przez długi czas bardzo dobrze służył mi ten teleskop

karo3003 - Czw 25 Lut, 2010

Dzięki za kontakt .Doprosić się o kontakt ze specjalistą od teleskopów w Fotozakupach to tak jak zapisać się na wizytę do kardiologa.Będę polegał więc tylko na Waszej opinii.Mam więc takie pytania 1.Czy SK1206AZ3 sprawdzi się też w obserwacjach krajobrazowych 2.Czy wspomniany filtr sprawdzi się też w obserwacjach ziemskich. Gdy odpowiedź będzie pozytywna to bym chętnie dokupił na początek wskazane przez Was instrumenty :1.Plossl 6mm. 2.okular 8x 3.Filtr na księżyc 4.Folie na słońce 5.Okular szerokokątny do planet 6 Filtr od aberracji.7 so-czewkę Brlowa 2x.
Jako ,że będę kupował te rzeczy przez internet to prosił o fachowe nazwy tych przyrządów abym kupił co trzeba . Chociaż myślę , że gdybym kupił SK909AZ3 to też mi się przydadzą.
Obrotową mapę nieba już kupiłem , na razie to mogę tylko znaleźć na niej godzinę i dzień tygodnia . Może możecie polecić jakąś literaturę z podstawami optyki i astronomii ze szczególnym podkreśleniem słowa : Podstawy .

Abs - Czw 25 Lut, 2010

Bardzo dobrym źródłem informacji jest internet. O optyce sporo wyczytasz tutaj (Optyczne.pl), na stronach sklepów internetowych, np. teleskopy.net, teleskopy.pl
O refraktorze 120/650 parę cennych informacji (gł. pierwszy post)
http://www.astromaniak.pl...t=mak127#p66940
Akcesoria astronomiczne, np.
http://www.astrokrak.pl/i...a489c9324269b2c

papatki - Pią 26 Lut, 2010

Jasny achromat którego chcesz nabyć jest bardzo fajnym sprzętem z jedną uwagą. Nie będzie to planetarny wymiatacz. Do wszelakich innych zastosowań myślę, że spokojnie da radę. Filtr nie do końca rozwiązuje sprawę aberracji - powiedzmy że raczej ją tylko tuszuje (obrazy z tym filtrem są delikatnie żółto zielonkawe bo filtr wycina część widma z zakresu), swego czasu ukraińska firma produkowała specjalne zespół optyczny który fizycznie eliminował aberracje ale koszt tego adaptera to okolice 600$ (Aries Chromcor).
To czy wybrać montaż paralaktyczny czy mocowanie Alt-Az zależy od tego ile procentowo chcesz oglądać gwiazdek a ile obiektów naziemnych. Montaż paralaktyczny jest większy, cięższy i zdecydowanie mniej poręczny niż Alt-Az jego przewaga wychodzi dopiero przy obserwacjach astronomicznych, więc jeżeli to jest priorytet kup właśnie taki montaż. Różnica w cenie pomiędzy Alt-Az a paralaktykiem to około 600zł czyli wystarczająca na jakieś dodatkowe akcesoria.
Pozdrawiam!

Abs - Pią 26 Lut, 2010

Taki filtr do aberracji to np.
http://www.astrokrak.pl/p...a489c9324269b2c
nie musi być koniecznie potrzebny. Mam nadzieję że będzie też coś tańszego.
Jeśli "wymiatacz planetarny" warto zerknąć na Maka127. Porównanie tego teleskopu z refraktorem 120mm przez użytkownika było w linku mojego ostatniego postu.

Tylko sygnalizuje ew. niuanse.
Najlepsze ceny na filtry baadera jako przedstawiciel na PL ma deltaoptical.
Wszelakie filtry ograniczające aberacje działają na zasadzie odcięcia pasma w której aberka występuje. Dobrze pokazuję to poniższe obrazki:
Baader Fringe Killer

Baader SemiApo

Te ubytki nie są bez wpływu na ogólną kolorystykę - jest to więc tylko półśrodek (niestety).
Pozdrawiam!

Abs - Pią 26 Lut, 2010

Zgadza się Papatki jednak filtry stosuje się doraźnie a nie cały czas. Większość obserwacji prowadzi się bez filtra. Jasny refraktor zyskuje przewagę pod ciemnym niebem i obserwacjach zmierzchowych. Zawsze można kupić sprzęt ciemniejszy, np. 90/900, 102/1000 lub Maka (127 nada się także do DS-ów a Księżyc, planety, krajobraz - obraz na wysokim poziomie).

wiem, że jasny refraktor to super sprawa, bo sam mam mały refraktor f:4,5 :)
To co piszę to powiedzmy, że taka próba wyjaśnienia czego się można spodziewać dla osoby która chce coś kupić. W astronomii ciężko o kompromis. Planetarne wymiatacze raczej słabo działają do DS i na odwrót.
Pozdrawiam!

karo3003 - Sob 27 Lut, 2010

Z tym kompromisem to chyba prawda .Przeczytałem całą dyskusję na astromaniaku i poza tym , że mało co zrozumiałem to mój dylemat się jeszcze pogłębił .Wydaje mi się , że najrozsądniej będzie jedna kupić tańszy sprzęt /SK909AZ3/z dodatkowymi instrumentami , poeksperymentować i poczekać czy się rozwinie moje zainteresowanie obserwacjami astronomicznymi .Jeżeli nie to postawię go na działce nad jeziorem i będę oglądał żaglówki .
Chętnie przeczytałem informacje na forum , mogę powiedzieć , że moja wiedza drgnęła z
miejsca , jednak jestem nauczony czerpać naukę z książki i ta z monitora mi tak nie wchodzi .
Dziękuję za wskazówki , wskazane akcesoria dokupię na pewno . Pozdrawiam i życzę czystego
nieba . Karo3003.

Abs - Nie 28 Lut, 2010

Cokolwiek wybierzesz będzie dobrze. 90/900 jest OK. Mak (nawet 102) czy krótki refraktor także by Cię zadowolił. Każdy z nich ma wiele zalet i jakieś wady. Oprócz żaglówek są ludzie, samoloty, ptaki...Powodzenia w obserwacjach.
karo3003 - Nie 28 Lut, 2010

Dziękuję , dała mi do myślenia wypowiedź z astromaniaka jak człowiek chciał kupić żonie używane seicento , po dyskusjach nabył nowego passata , okazał się za duży , za ciężki i za drogi i znowu szukał seicento . Na pewno coś kupię . Na pewno jeszcze nie wiem co. W tym tygodniu na pewno dopnę sprawę . Dziękuję za pomoc . Karo3003.
Abs - Pon 01 Mar, 2010

W tej hierarchii 90/900 to takie Clio kombi :wink: Czyli jeszcze daleko do przesady. Seicento już posiadasz w formie lunety Celestron :wink:
karo3003 - Pon 01 Mar, 2010

Czyli SK1206AZ3 byłoby jednak w sam raz ? W dyskusjach często był wymieniany MAK127.
Ja go wogóle nie brałem pod uwagę .Do obiektów ziemskich też będzie dobry ? .Zazanaczam , że nie wiem czy będę oglądał gwiazdy , księżyc czy planety . Po prostu na początek chcę się gapić w niebo . A co z tego wyjdzie zobaczymy . Książki o astronomii dla zieleńców już zamówiłem . Jak się zaszczepię to będę wiedział o co mi chodzi
i jaki sprzęt mam kupić . Pozdrawiam Karo3003 .

Abs - Pon 01 Mar, 2010

Każdy z nich będzie dobry. Mak jest świetny do obserwacji krajobrazowych, planetarnych oraz Księżyca. Apertura 127mm pozwala mu także oglądać obiekty głębokiego nieba choć tutaj jego potencjał jest umiarkowany. Zaletą Maków są kompaktowe rozmiary (mimo bardzo dużej ogniskowej pozwalającej na potężne przybliżenia). Z powodzeniem wykorzystuje się je na małych miejskich balkonach oraz jako sprzet mobilny. 120/650 znacznie ładniej pokaże wszekiego rodzaju obiekty głębokiego nieba, będzie dysponował większym polem obserwacji. Nieco gorzej (co nie znaczy źle) będzie radził sobie z obiektami jaśniejszymi takimi jak Księżyc, krajobraz w słoneczy dzień.
Jeszcze raz http://www.astromaniak.pl...php?f=20&t=5232
Nie musisz skreślać 90/900 to też niezłe a przy okazji oszczędne rozwiązanie.
Nie trzeba się spieszyć. Wybierz się do sklepu z teleskopami, może pojedź na jakiś zlot. Gdy człowiek podotyka sprzętu, spojrzy - decyzja przychodzi sama. Przeglądając fora nie trudno zauważyć, że najczęściej polecanym teleskopem jest Synta 8 - rzeczywiście ma potencjał astronomiczny ale jest bardzo duża i raczej nie nadaje się do obserwacji przyrody.
Początkowo większość obserwatorów nastawia się na księżyc i planety. Ta lista szybko się wyczerpuje więc przychodzi czas na DS-y. Każdy z tych teleskopów pozwala na rozwój astronomiczny. Im większa apertura tym teleskop złapie więcej światła z kosmosu więc można przyjąć, że będzie lepszy.

karo3003 - Pon 01 Mar, 2010

Witam , ależ Ty masz chłopie cierpliwość , dzięki Ci bardzo . Mam nadzieję , że następnym moim wpisem będzie informacja co kupiłem i pierwsze wrażenia. Najbliższy sklep z teleskopami jest w Warszawie . Niby niedaleko.Niestety do końca maja mogę zapomnieć o dniu wolnym . Potem , mam nadzieję będę miał duże wydatki i o wydaniu na zbytki nawet 1.5tyś zł będę mógł zapomnieć . Żelazo trzeba kuć póki gorące .Poprosiłem znajomego z Zamościa , który pracuje w Rudzie Sl. , żeby się przejechał do Delty w Katowicach i Fotozakupów w Tarnowskich Górach i właśnie dotknął tych sprzętów i mi opowiedział . Taki sam zielony jak ja tylko bardziej techniczny więc będzie miał spojrzenie podobne do mojego.
Wyposażyłem Go w Wasze uwagi na Forum .Zobaczymy co mi opowie. Dobrej Nocy . Karo3003.

[ Dodano: Pią 12 Mar, 2010 19:39 ]
Witam , zadawałem tyle pytań więc czuję się w obowiązku poinformować co kupiłem : Sky-Watcher BK 1206AZ , Plossl 1.25" 7mmm/proponowanego 8mm nie było/ , Tele Vue Soczewka Barlowa 2x1.25" , filtr księżycowy . Wymiary teleskopu na papierze nic nie mówią , dopiero jak przyjechał zobaczyłem jaki jest duży , na zdjęciu wydawał się mniejszy . Niestety , drugi dzień sypie śnieg , więc z obserwacji nici . Pozdrawiam , jeszcze raz dziękuję . Karo3003.

remik-łódź - Pon 28 Cze, 2010

Pomóżcie chcę kupic teleskop do gapienia sie w gwiazdy aw tym temacie jestem zielony jak trawa na wiosnę mam do przeznaczenia góra 2000 PLN i mam problem , chcę coś solidnego i prostego w obsłudze
papatki - Pon 28 Cze, 2010

Remik napisz w jakich warunkach będziesz prowadził obserwacje. Czy będzie to Łódź, czy gdzieś poza no i czy domek czy blok. W tej kwocie spokojnie kupisz np. Synte 8" + jakieś dodatkowe akcesoria ale z drugiej strony np w bloku obserwacje nią mogą być kłopotliwe.
remik-łódź - Pon 28 Cze, 2010

najczęsciej z Łodzi w parku bo z balkonu się nie da, ale tu niebo jest za jasne wiec czasami pojadę na działke pod Sieradzem a tam są warunki generalnie narazie oglądanie księzyca najbliższych planet tak dla przyjemności :)
Abs - Pon 28 Cze, 2010

Zakładam, że teleskop ma być w miarę mobilny. Kilka propozycji ułożonych według moich preferencji:
Mak127 (idalny do miasta z nastawieniem planety, księżyc)
http://fotozakupy.pl/tele...k127eq3-2,8758s
Sky Watcher 102/500
http://fotozakupy.pl/tele...k1025az3,10459s (jasny - wyhaczy DS-y na działce a jeszcze lepiej zrobi to 120/600, księżyc i planety także da radę)
Sky Watcher 120/1000
http://fotozakupy.pl/tele...sk1201eq5,5619s
(ambitny typ zarówno do planet jak i DS-ów, mniej mobilny ze względu na długość)
Synta
http://fotozakupy.pl/tele...townicowy,8773s
(mobilność najgorsza ale umownie kratownicowy jest wersją mobilną, bardzo duże możliwości pod ciemnym niebem, kłopotliwy na balkonie, obrazy odwrócone - jak w każdym newtonie),
Sky Watcher 150/750 - balkonowy newton dla ambitnych pod nienajjaśniejsze niebo.

papatki - Wto 29 Cze, 2010

Abs - wymieniłeś w zasadzie wszystkie możliwe typy sprzętów. To tak jakbyś zapytany o to jakie auto kupić wymienił Scanie, Solarisa, Opla Corsa i Passata :)

Krótki refraktor nie będzie się nadawał do planet, tak samo Newton 150/750. Każdy z tych sprzętów jest na montażu paralaktycznym co ułatwia prowadzenie go za np Księżycem czy planetą ale znacznie zwiększa komplikacje transportu takowego np do wspomnianego parku.

Ponieważ kolega chce chodzić do parku z telepem to.... wspomniana synta chyba nie jest najlepszym pomysłem. Szybko z tym uciekać się nie da :)

Sprzętem typowo parkowym dla mnie zawsze pozostanie lornetka, ale ona z kolei mocno ogranicza to co obserwujemy a w centrum miasta (Łodzi) ogranicza jeszcze mocniej.

Na miejscu Remika skupił bym się na obserwacjach balkonowych + wyjazdowych. Na balkonie optymalnie będzie się spisywał dłuższy maksutow, niestety na wyjazdach będzie trudniejszym sprzętem do prowadzenie szerszych przeglądów nieba.

Abs - Wto 29 Cze, 2010

papatki napisał/a:
Abs - wymieniłeś w zasadzie wszystkie możliwe typy sprzętów...

Zrobiłem to celowo. Ludzie mają różne oczekiwania. Każdy z wymienionych można adaptować do opisanych warunków i każdy z nich jest lepszy do księżyca i planet niż lornetka, którą wymieniasz.
Listę ułożyłem według własnych preferencji. Księżyc, planety - mobilny sprzęt miejski to tylko Mak - w założonym budżecie 127mm będzie niemalże idealny. Jedynie montaż patalktyczny do prostych nie należy. Można kupić tubę
http://fotozakupy.pl/tele...7-sp-ota,10891s
oraz montaż AZ3 lub 4
http://deltaoptical.pl/mo...r-az3,d577.html

Krótki refraktor to jeden z najczęściej kupowanych sprzętów na osiedla. Dobra mobilność, prosta obsługa, mimo, że predysponowany do DS-ów, początkującym służy przede wszystkim do księżyca i planet (dla wymagających jest filtr obcinający aberrację). Daje duże pole widzenia i jak pisałem - pod ciemnym niebem na działece pokaże potencjał. Praktyka uczy, że księżyc i planety to zazwyczaj "przelotny romanas" choćby ze względu na deficyct tych ostatnich. Nie musi tak być ale większość obserwatorów, kieruje prędzej czy później teleskop na głębokie niebo.

Każdym da się coś zaobserwować, co nie znaczy, że każdy będzie optymalnym rozwiązaniem. Maksutow na balkon i owszem, krótki refraktor do szerokiego przeglądania nieba będzie jednak zdecydowanie gorszym rozwiązaniem. Jeżeli ktoś kupuje taki sprzęt na balkon to moim zdaniem wtapia. Co konkretnie by się moim zdaniem nadawało piszę powyżej, co zrobi kolega to już jego decyzja....
Abs - Wto 29 Cze, 2010

papatki napisał/a:
...Maksutow na balkon i owszem... co zrobi kolega to już jego decyzja....

W dwóch istotnych kwestiach się zgadzamy.
Natomiast solidne refraktory będą zawsze w cenie. Nie sądzę aby ktoś, kto ma dostęp do jakiegoś kawałka ciemnego nieba nie był zadowolony z jasnego refraktora. Fakt brakuje trochę sprzętów o światłosile w okolicach f7 (byłby to jakiś kompromis).

Są dwa refraktory ED o jasności f:7,5. ED80 który jest moim zdaniem hitem w tym przedziale cenowym i jego odpowiednik ED120 (ED100 jest ciemniejszy). Pierwszego miałem i da się go solidnie przypowerować. No ale te refraktory mają znacznie lepszą korekcję od achromatów więc mogą mieć znacznie szersze zastosowanie - tylko, że cena nie mieście się w podanym zakresie. Aktualnie używam fluorytowego apochromatu który z reduktorem ma jasność f:4,5... Na dziś praktycznie każda firma wypuściła też jasne refraktory na szkle ED (66 oraz 80mm) które nieźle spisują się w wizualu i mają znamionową jasność poniżej f:6,5 - tylko, że ceny też są dość wysokie.
Abs - Sro 30 Cze, 2010

Właśnie,
http://deltaoptical.pl/ce...aktor,d340.html
Ma wszystko zgodnie z oczekiwaniami (nawet cenę, choć trzeba nabyć statyw).

papatki - Sro 30 Cze, 2010

Abs - chyba żartujesz :)

ED80 będzie wymagał minium Manfrotto 525. Taki np 055 nie daje z tym rady.....
Optymalnie by było nabyć Vixena Porta pod to bo to piękny zestawik do przeglądania nieba i obserwacji. No ale sama Porta kosztuje około 1200zł.

Abs - Sro 30 Cze, 2010

Podałem przykład sprzętu bez statywu. - myślę w dobrej cenie. Kwestia montaży, przede wszystkim ich cen to inna sprawa. Osobiście nie testowałem takiego zestawu ale zazwyczaj jestem mniej wymagający w kwestii statywów niż moi astro-koledzy (mowa o wizualu). Nie chcę się wypowiadać autorytatywnie (nie praktykowałem) ale wyczuwam jakąś przesadę w podawanych przez Ciebie przykładach, mając oczywiście na uwadzę wagę tuby i powiększenia.
papatki - Czw 01 Lip, 2010

Zaczyna się robić OT w tym wątku więc postaram się maksymalnie skrócić.
Rozumiem, że to na czym montujemy teleskop nazywasz statywem - choć w zasadzie powinno się używać określenia montaż. ED80 jest fajną tubą, ale do osiągnięcia powiększeń "planetarnych" potrzebny będzie barlow i dobry krótkoogniskowy okular. Do oglądania planet i Księżyca w dużych powiększeniach zwykły statyw foto/video kompletnie się nie nadaje. Do tego będzie potrzebny montaż alt-az (np taki jak podałem Vixena) lub paralaktyczny minimum EQ3-2.

Nie gniewaj się, że tak to ujmę ale jako osoba która posiadała/posiada ED80 i Maka127 i 80/400 i 80/1000 i 150/750 i 200/1000 i 200/1200 i jeszcze kilka innych fajnych tub wiem z praktyki i doświadczenia o czym mówię :)

Koledze polecam jak wyżej...

Pozdrawiam!

2green - Nie 19 Wrz, 2010

Cześć! To mój pierwszy post więc przy okazji szybciutko się przedstawię. Mam na imię Michał mam 24 lata i obecnei studiuję w Warszawie. interesuję się fotografią, muzyką oraz astronomią. To tak na szybko :)

A teraz moje pytanie. Wiem że takich tematów było pewnie 1000 i dużo powiedzieliście już w poprzednich postach. Widzę jednak, że macie iście matczyną cierpliwość wiec zadam i swoje pytanie. Jaki teleskop kupić :D

Moje wymagania:

1.Cena - możliwie najniższa. Do ok 2000 max.
2. Jakość - możliwie najlepsza :D Dobra tu przystanę na chwilę - wiem że to co napisałem może być śmieszne bo sam doradzając ludziom przy zakupie lustrzanek mówię, ze za takie pieniądze nie ma co się pchać bo nic dobrego się nie znajdzie. Nie wiem jednak jak jest ze sprzętem astro w tych cenach dla tego pytam.
3. Możliwość podłączenia lustrzanki cyfrowej. Chyba, że będą 2 typy gdzie ten o wiele lepszy będzie bez takiej możliwości.
4. Jak to jest z tym napędem... Rozumiem, że do księżyca mi nie potrzebny ale do planet naszego układu słonecznego już tak?
5. Co chcę oglądać / fotografować - Na pewno księżyc w dobrej jakości. Chcę wyłapać jego szczegóły. Planety - w takiej jakości tak żeby było można zobaczyć pierścienie saturna np. Oczywiscie wszystkie inne obiekty takie jak mgławice i tym podobne - wiadomo, że potrzebuuję tu jakiegoś dodatkowego okularu czy tak?
Rozumiem, że będą to plamki ale chcę, żeby te plamki były dostatecznej jakości i żeby gołym okiem można było dostrzec kształty galaktyk czy mgławic.
6. Gdzie chcę używać sprzętu - Na działce w okolicach Radomia - jest tam dosyć ciemno. W górach gdzie jest cholernie ciemno.
7. Mobilność - nieistotna. Może być nawet moloch wielkości ciężarówki ważący 500 kg. I tak noszę ze sobą ok 20 kilo sprzętu foto w góry więc nie ma z tym problemu.

Czytałem i wiem, że nie zobaczę kosmicznych kolorowych mgławic i supernowych ;D Chcę mieć jednak możliwość obserwacji i identyfikacji ciał niebieskich. Obserwować ruch i móc doświadczyć piękna nieba. Pozdrawiam i czekam na odpowiedzi wraz z krótkimi wyjaśnieniami :)

[ Dodano: Nie 19 Wrz, 2010 02:27 ]
Nie mogę już edytować więc sorki za post pod postem ale mam jeszcze jedno pytanie. Czy w astrofotografii światłosiła lunety ma takie samo znaczenie jak w obiektywach? Bo np f8 w obiektywie 50mm ma się nijak do f8 w takim tair-3s na f8. Czy tu też trzeba liczyć długość "obiektywu" oraz jego średnicę? Jeżeli astrofoto to niby najlepszy będzie

1...http://deltaoptical.pl/teleskopy/teleskop-sky-watcher-synta-sk804az3,d1210.html

bo ma f5 ale z kolei to tylko 400mm. Mój tair ma 300mm a po przeliczeniu na dslr to ok 480mm więc jeżeli tak samo się tu przelicza to jest to stanowczo za mało.

Ten mnie jeszcze interesuje 2... http://deltaoptical.pl/te...dob-6,d734.html bo ma niezłą ogniskową i spoko światło-siłę ale... wygląda na to, że nie ma statywu żadnego. Tak jakby był przystosowany do montażu w domu????... sam nei wiem.
3... http://deltaoptical.pl/te...09eq2,d697.html tu z kolei f7 i 900 mm tak więc tez przyzwoicie.

[ Dodano: Nie 19 Wrz, 2010 13:26 ]
PS2: Interesuje mnie jeszcze możliwosc zrobienia takiego zdjęcia jak uzytkownik "papatki" http://forum.optyczne.pl/...der=asc&start=0 . Widzę, że ma sprzęt za 1700zł i bardzo mnie to zastanowiło bo wszyscy mówię, że co najwyżej można zobaczyć plamki na niebie. Jak on uzyskał taki obraz?

Monastor - Nie 19 Wrz, 2010

W teleskopach od dawna nie siedzę, ale trochę jestem chyba w stanie napisać. Poprawcie mnie proszę jeśli palnę jakąś bzdurę :wink:

2green napisał/a:
Czy w astrofotografii światłosiła lunety ma takie samo znaczenie jak w obiektywach? Bo np f8 w obiektywie 50mm ma się nijak do f8 w takim tair-3s na f8. Czy tu też trzeba liczyć długość "obiektywu" oraz jego średnicę? Jeżeli astrofoto to niby najlepszy będzie

I tak i nie. Światłosiła to stosunek ogniskowej do średnicy otworu wejściowego. Nie uwzględnia strat światła następujących po drodze. Stąd zdarza się, że stare obiektywy z marnymi powłokami wymagają nieco więcej światła niż ich nowocześniejsze odpowiedniki.

Zwłaszcza obiektywy zwierciadlane mocno pod tym względem odstają od swoich teoretycznych parametrów. Jak ostatnio o tym czytałem, lustra bardzo dobrych teleskopów odbijały jedynie 90% światła. Nie wiem czy coś się przez tych parę lat zmieniło. Do tego w teleskopie zwierciadlanym masz zawsze umieszczone zwierciadło wtórne, które jest umieszczone przed głównym i też blokuje trochę światła.

2green napisał/a:

bo ma f5 ale z kolei to tylko 400mm. Mój tair ma 300mm a po przeliczeniu na dslr to ok 480mm więc jeżeli tak samo się tu przelicza to jest to stanowczo za mało.

To tylko taki umowny przelicznik, który informuje jedynie o polu widzenia. Światło zależy od fizycznej ogniskowej, która nie zmienia się w zależności od użytego aparatu. Twój tair ma 300 mm zarówno na analogu, jak i na lustrzance cyfrowej z matrycą APS-C. Sensor tej drugiej jest mniejszy, więc widzisz tylko wycinek obrazu. Wycinek ten obejmuje taki kąt, jaki objąłbyś na pełnej klatce (takiej jak w analogu) obiektywem 480 mm.

2green napisał/a:
PS2: Interesuje mnie jeszcze możliwosc zrobienia takiego zdjęcia jak uzytkownik "papatki" http://forum.optyczne.pl/...der=asc&start=0 . Widzę, że ma sprzęt za 1700zł i bardzo mnie to zastanowiło bo wszyscy mówię, że co najwyżej można zobaczyć plamki na niebie. Jak on uzyskał taki obraz?

Szczegóły opisze Ci tylko sam papatki. Mogę tylko powiedzieć, że to niestety nie taka prosta sprawa.
Ciała niebieskie (z paroma wyjątkami) świecą bardzo słabo i wymagają długiego naświetlania matrycy. Należy przy tym pamiętać, że Ziemia cały czas obraca się wokół własnej osi, przez co obserwujemy pozorny ruch gwiazd. Z tego powodu każdy obiekt systematycznie ucieka nam z kadru i długie naświetlanie wymaga równomiernego prowadzenia obiektywu za jego ruchem. Jest to tym trudniejsze, im dłuższej ogniskowej użyjemy. Po pierwsze dlatego, że łuk zakreślony w chwili czasu przez dowolny obiekt zajmuje w kadrze więcej miejsca, a po drugie ze względu na uwidocznienie się drgań.
Obecnie robi się takie zdjęcia przez wykonanie wielu ekspozycji tego samego obiektu i złożenie ich w jeden obraz. Nazywa się to z j. angielskiego stacking. Technika ta pozwala uniknąć skrajnie długich ekspozycji, ale nadal wymagane są czasy rzędu kilku lub kilkunastu sekund.
Do prowadzenia obiektywu za ruchem gwiazd służą montaże paralaktyczne. Niestety każdy dobry, solidny montaż, który pozwala na fotografowanie przy użyciu długich ogniskowych sporo kosztuje. Papatki korzysta z montażu Takahashi EM200. To koszt ponad 5000 dolarów. Jak więc widzisz, cena jego sprzętu niestety przekracza 1700 zł ;)

Jaki montaż i do jakiej ogniskowej najlepiej dobrać żeby zmieścić się w podanej przez Ciebie kwocie niestety nie jestem w stanie powiedzieć. Musisz poczekać aż wypowiedzą się koledzy, którzy mają w tej dziedzinie trochę praktyki.

2green napisał/a:

1... http://deltaoptical.pl/te...4az3,d1210.html

Montaż azymutalny do astrofoto się nie przyda...

2green napisał/a:
Ten mnie jeszcze interesuje 2... http://deltaoptical.pl/te...dob-6,d734.html bo ma niezłą ogniskową i spoko światło-siłę ale... wygląda na to, że nie ma statywu żadnego. Tak jakby był przystosowany do montażu w domu????... sam nei wiem.

... a montaż dobsona też jest rodzajem montażu azymutalnego :-)

Dzięki za świetną odpowiedź!!!!! Czekam w takim razie jeszcze na opinie innych uzytkowników. A możecie mi coś powiedzieć o tym ustrojstwie? Pewnie shit bo niska cena ale niby ma komputer jakiś już więc całkiem ciekawie :)

http://allegro.pl/telesko...1231509233.html

2green, podobno można skorzystać z takiego montażu do śledzenia gwiazd, chociaż nigdy nie próbowałem. Szczerze powiedziawszy nie wygląda mi to na montaż zdolny do prowadzenia teleskopu o takiej ogniskowej z myślą o astrofotografii. Mówię o tym konkretnym egzemplarzu.

Styczność z tego typu sterowaniem miałem tylko raz. Trzeba to najpierw skalibrować na paru gwiazdach (teleskop ustawia się w ich pobliże, a użytkownik musi je wyśrodkować w polu widzenia). Sprawdzało się znośnie. Osobiście uważam jednak, że więcej frajdy daje samodzielne znajdowanie obiektów na niebie.

Widzę też, że sprzedawcę poniosła fantazja w opisie aukcji. Podawane przez niego powiększenie maksymalne oczywiście jest do osiągnięcia, za to kompletnie niepraktyczne. Nie ma szans żeby obraz wyglądał dobrze. W praktyce nie ma co wierzyć w powiększenia większe niż 1,5-krotność średnicy obiektywu wyrażona w mm. Tutaj będzie to 114*1,5 = 171x
Zresztą okulary, które są sprzedawane razem z teleskopem dają powiększenia 40x i 111x, czyli w granicach rozsądku ;)
Powiększenie określasz tu dzieląc ogniskową teleskopu przez ogniskową użytego okularu (obydwie wyrażone w tej samej jednostce).

Czyli jakbym chciał złożyć zestaw zdolny do astrofoto to:

1.teleskop np http://deltaoptical.pl/ce...aktor,d340.html 1800

2. montaż paralaktyczny + napęd 1250 + ????

-http://deltaoptical.pl/montaz-paralaktyczny-celestron-cg5,d1238.html
-napędu nie mogę znalezc zadnego. Niby są ale wszystkie w dwóch osiach czyli dobsona.

3. o czym zapomniałem?

czyli astrofoto to strasznie droga zabawa. Na początek można też kupić sam teleskop i przymocować do statywu fotograficznego który tak jakby jest montażem dobsona bo działa w 2 osiach. Poprawcie jeśli się mylę :)

2green napisał/a:

czyli astrofoto to strasznie droga zabawa. Na początek można też kupić sam teleskop i przymocować do statywu fotograficznego który tak jakby jest montażem dobsona bo działa w 2 osiach. Poprawcie jeśli się mylę :)

To zależy do jakiego. Statyw statywowi nierówny. Są takie, które nie nadają się nawet do dłuższych obiektywów fotograficznych, a tutaj mówimy o ogniskowej rzędu kilkuset, a nawet ponad tysiąca milimetrów. Porządny statyw z dobrą głowicą potrafi kosztować wcale nie mniej niż te przeznaczone ściśle do astronomii. Mimo wszystko tak bym nie kombinował.
Na Twoim miejscu zainwestowałbym zdecydowanie w coś z mikroruchami.

2green napisał/a:

2. montaż paralaktyczny + napęd 1250 + ????

-http://deltaoptical.pl/montaz-paralaktyczny-celestron-cg5,d1238.html

Jeśli mówimy o ogniskowej rzędu 600 mm w kontekście astrofoto to powiedziałbym raczej, że naprawdę solidny i nietani montaż paralaktyczny.
Możesz też nabyć coś w rozsądnej cenie i korzystać z tego do obserwacji, a zdjęcia robić aparatem z normalnym obiektywem. Możesz przyczepić lustrzankę do samego montażu, albo jeszcze lepiej przytwierdzić do teleskopu "na barana". Do prowadzenia aparatu z obiektywem o krótszej ogniskowej nie będziesz potrzebował super montażu, a teleskop pomoże w precyzyjnym prowadzeniu.
Czyli na początek:
średniej klasy montaż paralaktyczny + silnik + teleskop + lustrzanka z obiektywem rzędu kilkudziesięciu milimetrów + koniecznie wężyk lub pilot z blokadą spustu
Poobserwujesz sobie niebo, poznasz je, przy okazji strzelisz trochę fotek z szerszymi planami. Złapiesz całe konstelacje lub ich spore fragmenty w jednym kadrze. Możesz też powalczyć przez teleskop z księżycem.

Zastanów się też czy zależy Ci bardziej na obserwowaniu obiektów mgławicowych, czy obiektów układu słonecznego. Do tych pierwszych lepszy będzie jasny teleskop o krótszej ogniskowej, do tych drugich może być ciemniejszy, za to dłuższy.

Co konkretnie, to podpowie papatki albo Arek. Przeczytaj też cały wątek i przejrzyj inne tematy w dziale, możliwe że już są jakieś ciekawe propozycje. Ja niestety nie miałem za dużo styczności z porządnym sprzętem.

2green napisał/a:
-napędu nie mogę znalezc zadnego. Niby są ale wszystkie w dwóch osiach czyli dobsona.

Źle zrozumiałeś mój post. Z azymutalnym i dobsonem to jak z prostokątem i kwadratem ;)
Poza tym paralaktyczny też jest w dwóch osiach, tylko inaczej ustawianych :)

papatki - Pon 20 Wrz, 2010

Witam!
Astrofotografia jest bardzo fajnym hobby ale niestety na wyższym poziomie bardzo wymagającym sprzętowo a co za tym idzie finansowo.

Pierwszy i najważniejszy element układanki to montaż paralaktyczny. Montaż taki ze względu na konstrukcje umożliwia prowadzenie za gwiazdką tak, aby możliwe było uzyskiwanie długich czasów naświetlania. Na początek do fotografowania za pomocą lustrzanki z obiektywem posadzonej na barana na teleskopie daje sporo frajdy i umożliwia już konkretną eksplorację nieba. Ograniczeniem są użyteczne ogniskowe które przy tanich montażach nie przekroczą 100~135mm.
Fajnym zestawem może być coś takiego:
http://deltaoptical.pl/te...eq3-2,d699.html
Do tego trzeba nabyć co najmniej napęd w jednej osi (najlepiej w dwóch) + lunetka polarna i opisana wyżej metoda przyniesie sporo radości. Za pomocą samego teleskopu da się też co nieco poobserwować, da się również sfotografować Księżyc lub Słońce (używając do tego drugiego odpowiedniego filtra). Przy użyciu barlowa o odpowiedniej krotności spokojnie będą też możliwe obserwacje planet.

Co do zdjęcia które "wpadło Ci w oko" to tak nie do końca z tą ceną teleskopu. Po pierwsze cena tej rurki jest nieaktualna bo już jej nie ma w sprzedaży. Aktualnie musiałbyś dać za nią około 2200zł. Moja tuba ED80 była przerabiana - zmieniany był wyciąg (koszt około 900zł) oraz do fotografowania niezbędny był reduktor ogniskowej oraz wypłaszczacz pola (focal reducer/ flattener) ten którego ja używałem to FF/FR 0,8x TeleVue (cena około 1200zł). Do tego trzeba jeszcze dodać kamerę ccd (Sbig St2000XM +FW08 + komplet filtów - około 20tyś. zł) + montaż o którym wspomniał już kolega (cena EM200 na dziś 5600$ + dodatkowe 700$ za statyw.....).

Oczywiście na początek nikt takiego siana nie wydaje a sprzęt bardzo często kompletuje się latami. Ale ostrzegam astrofotografia wciąga jak chodzenie po bagnach.... :)

2green - Pon 20 Wrz, 2010

Po pierwsze to strasznie wielkie dzięki za tak konkretne i fachowe odpowiedzi. Dowiedziałem się już więcej niż przeszukując internet na własną rękę!

papatki napisał/a:
astrofotografia wciąga
Wiem coś o tym bo zamiast kupić ładnego kompakta wciągnęły mnie lustrzanki i tak mi kasa leci do tej skarbonki :D A to nowe lustro a to lampa błyskowa i kasa leciii...

papatki napisał/a:
około 20tyś. z
O żesz kur....

a co myslicie o zakupie lunety? np takiej http://deltaoptical.pl/lu...-xlt,d1230.html "wizjer" z tyłu pozwoli na używanie tego sprzętu jako teleobiektywu w dzień. Po zamontowaniu do statywu mamy natomiast teleskop. Albo nawet jakiś tańszy celestron http://deltaoptical.pl/lu...a-100,d334.html Ciekawe jak to się sprawuje z lustrzankami...

tu mamy z kolei z montażem paralaktycznym z tym że troszkę ciemny bo f okkoło 8,5 http://deltaoptical.pl/te...t-120,d922.html

PS: Może znacie jakąś stronę gdzie jest napisane konkretnie najlepiej w jakimś zestawieniu coś np jak:

-sprzęt do mgławic f<6,7 ogniskowa<600mm
-sprzęt do planet układu słonecznego....... itd. Bo z tego co już wyczytałem nie ma uniwersalnego teleskopu który pozwoli spojrzeć po trosze wszędzie.

[ Dodano: Pon 20 Wrz, 2010 14:14 ]
----------------------------------------------------------------------------------------------------

Dobra oczytałem się trochę. Chyba postanowię kupić coś do obserwacji a astro-foto będę robił budując albo koziołka albo na barana. Tair 3s powinien wystarczyć do zaobserwowania jakiegoś ds'a po scropowaniu delikatnym.

tak więc obecnie zestaw przedstawia się następująco:

1. teleskop + statyw http://deltaoptical.pl/te...eq3-2,d699.html

2. napęd http://deltaoptical.pl/na...2-cg4,d584.html

3. i to wszystko na barana i cykam.

Powiecie mi jeszcze słówko co do mojego wyboru? Bo na większości for polecają do obserwacji syntę 10" i podobno bije na głowę wszystko inne. Wiem że tam astrofoto odpada bo jest dobson ale jeżeli obserwacja będzie faktycznie o niebo lepsza to mogę poświęcić astro-foto na rzecz pięknych widoków. Nic mnie przecież nie powstrzymuje przed zakupieniem kiedyś montażu z napędem i przymocowaniu doń aparatu :) Jestem już w 90 procentach zdecydowany co kupić. Pozostaje tylko ta kwestia o której piszę w tym do-edytowanym poście. Jak możecie to wspomóżcie wiedzą :)

[ Dodano: Pon 20 Wrz, 2010 14:14 ]
PS: interesują mnie stanowczo DS'y. Plejady mgławice i inne dziady :D

Odrobinkę inaczej.
Ten montaż nie pozwoli na fotografowanie DSów za pomocą teleskopu albo pozwoli w sposób bardzo ograniczony. Za pomocą tego zestawu będziesz mógł fotografować w taki sposób jak na zdjęciu:

Użyteczna ogniskowa to tak jak pisałem około 100mm (w zależności od jakości montażu).
Dla przykładu wspomniane przez Ciebie Plejady tak wyglądają przy ogniskowej 50mm

(to fotka z 2003 roku więc jakoś dość słaba, ale na początku możesz się spodziewać właśnie takich efektów).

Fotografowanie na montażu za pomocą tego teleskopu z zestawu wymaga zakupienia minimum EQ5 do którego musisz dokupić zarówno napęd w obu osiach jak i lunetkę polarną
http://deltaoptical.pl/mo...atywu,d914.html
lub zakupienie montażu HEQ5:
http://deltaoptical.pl/mo...ntrek,d895.html

Napisz mi jeszcze jaką dysponujesz lustrzanką (producent i model).
Pozdrawiam!

Mam Sony Alfa A300 + Tair 3s 300mm f4,5 + jasny samyang 85mm f1,4 + trochę szmelcu m42 + kit 18-75mm + sigma 75-210 f4,5-5,6

znalazłem jeszcze np takie coś http://deltaoptical.pl/te...wany,d1626.html Czy w tym przypadku dobson sprawdzi się w astrofoto? Ma silniki i podąża za obiektami. No i da chyba lepsze obrazy mgławic niż refraktory :idea:

Hmmmm. No niestety nie miałem okazji sprawdzać lustrzanek Sony do zastosowań astro. A900 wiem, że działa nieźle inne modele są zagadką. To czy się nadają zależy od szumu jakości pliku raw, czy aparat nie wykazuje tendencji do pojawiania się rozjaśnień od wzmacniacza matryc (nie bardzo wiem nawet jak to przetłumaczyć z ang. to amplifier glow), maks czasu naświetlania, możliwości wyłączenia automatycznego odszumiania in body i kilku innych detali :)

a zerkałeś tego dobsona? Matko Bosko Częstochowsko wszedłem na Delta optical i już mnie wogóle rozwaliło. Teraz nei wiem co mam kupić ;( Albo się rozpłaczę albo kogoś zabiję - do wyboru :( Już nie mam pomysłu co kupić żeby obserwować ds'y a w co inwestować żeby je fotografować :(

np http://deltaoptical.pl/te...n-gt,d1394.html ma napęd ale do cholery nigdzie nie można lnaleźć czy akurat tym albo innym można ds'y obserwować :(

PS; co myslicie o takim zestawie? http://deltaoptical.pl/te...rive,d1547.html czy ten napęd pozwoli na doczepienie DSLR z szerokim katem albo do 100mm i przy pomocy stackingu wykonania fotografii np drogi mlecznej? Czy może ten napęd to pomyłka?

Ten pierwszy zestaw czyli na montażu CG5GT ma taki feature, że po zalignowaniu montaż sam wyszukuje obiektów. Klikasz nazwę obiektu i montaż sam jedzie w to miejsce :)

Obiekty DS można obserwować każdym teleskopem, lunetą, lornetką. Im większa apertura (średnica) tym więcej obiektów zobaczysz i wyraźniej. Różnica pomiędzy 6" a 10" jest kolosalna, no ale na 10" dobsonie zrobisz najwyżej zdjęcie Księżyca, na DS szans raczej nie ma.

Ten drugi zestaw sobie daruj ten montaż to totalna porażka o focić na nim się nie da.
Pozdrawiam!

MichałS - Pią 15 Lip, 2011

Witam
Kiedyś miałem pseudo teleskop i chce kupić nowy czy Teleskop Sky-Watcher (Synta) SK1309EQ2 + Sony a330 zadziała jakoś i czy to dobry sprzęt na zdjęcia układu słonecznego i innych galaktyk. Proszę o waszą opinie co potrzebuje co zmienić itp. Albo inną propozycje z tym aparatem. Max. budżet 800zł.

habuus - Nie 24 Lip, 2011

witam szukam jakiegos teleskopu dla poczatkujacego dodam ze mieszkam w dubaju wiec raczej tutaj bede kupowal. zainteresowal mnie ten ale, ze jakos sie zabardzo wiekszego pojecia o sprzecie nie mam to pytam was o zdanie i jesli ktos mial by chwile na przjezenie ofert z tej strony to jaki by mi polecil cena maks 500$.
http://dubaitelescope.com...=359&proid=2718
dzieki i pozdrawiam

kivirovi - Nie 24 Lip, 2011

To niezly sprzet, ale raczej nie do DSow. Przenosny a poza tym masz nawigacje i montaz. Okulary bedziesz musial dokupic, ale to dotyczy w zasadzie wszystkich telepow.
habuus - Pon 25 Lip, 2011

a tak ogolnie co bys za ta sume polecil i na co zwracac uwage przy zakupie??
kivirovi - Pon 25 Lip, 2011

Wisz, ja sie malo znam na astro-obserwacjach. Ale to czego potrzebujesz wynika z kilku czynnikow, ktore ty znasz a ja nie:
1. czy to ma byc sprzet do obserwacji z balkonu czy wyjsc w teren,
2. czy masz jakiesz doswiadczenia, co wolisz obserwowac (planety czy DSy)
3. specyfika rynku optyki w emiratach (co sie oplaca i skad sciagnac)
4. oswietlenie w miejscu obserwacji
5. ile chcesz i mozesz wydac

Zakladam, ze sprzet na poczatek i do wszystkiego, a w zalinkowanym zestawie masz juz wiele. Sa podobne zestawy innych firm lub planow budowy: Mozesz kupic drozsza optyka mak/SCT z lepszymi powlokami (meade ETX czy Celestrony NexStar), mozesz kupic refraktor (moze nawet ED), albo sredniego Newtona. ale ten mak ma te zalete, ze jest dosc sporo w zestawie: GoTo, montaz, okulary, poza tym sprzet kompaktowy. Jak dla mnie bylby to dobry zestaw, ale ja mam wlasnie cos podobnego (celestron c5). Jesli to na balkon, to zapewne swiatlo miasta i tak eliminuje obserwacje DSow, wiec w sumie nic nie tracisz. Swiatlosilny uklad nic by tu nie dal. Na balkon meade ETX sie bardzo nadaje jest drozsze, ale lepsze optycznie i bardziej kompaktowe. Pod wzgledem kompaktowosci najgorzej wypada Newton, ale daje najwiecej dobrego obrazu za najnizsza cene.

habuus - Pon 25 Lip, 2011

obserwacje to troche balkon troche z jachtu z helidecku, ale i tak bedzie spore oswietlenie i druga sprawa spora wilgotnosc, a na teleskop nie chce wydac wiecej jak 500zielonych, bo jak mnie to za mocno nie zainteresuje to duzej straty nie poniose, a z astro mialem doczynienia na studiach ale obliczenia zadne obserwacje no moze czasem na statku co gdzie jaka gwiazda do nawigacji moze sie przydac. Ale o sprzecie nie mam narazie zadnego pojecia. a co bym chcial obserowac to najlepiej wszystko, a przynajniej oprocz planet to czasem jakas mglawice a przynajmniej te podstawowe. a tutaj to ogolnie mozna kupic wszystko jak czegos nie ma to specjalnie sciagna glownie za stanow.
kivirovi - Pon 25 Lip, 2011

na jacht poza lornetka to chyba nic sie nie nadaje, bo obserwacje astro nawet z lotniskowca bylyby niemozliwe, ze wzgledu na drgania. Lornetka swoja droga to bardzo ciekawe urzadzenie. Przeczytaj artykul Arka:
http://www.optyczne.pl/13..._teleskop_.html

Zas wybrany przez ciebie sprzet jest wciaz i balkonowy i przenosny.