|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze cyfrowego aparatu kompaktowego - Dobry kompakt do ~1600zł
funio - Pon 02 Sty, 2012 Temat postu: Dobry kompakt do ~1600zł Witam
Posiadam od Niedawna NIKONA P500 wcześniej użytkowałem Canona EOS450d. Poszukuję dobrego kompaktu zoom jakiś może być ale do 10x wystarczy w 100% głównie zależy mi na dobrej jakości zdjęć. Nikon jakoś mi nie leży dosyć "dziwne" zdjęcia robi lepsze zdjęcia wychodziły mi z moich Canona PowerShota 610 czy poczciwego Olympous C720... Kwota jaką miałbym wydać to 1600zł +- parę złotych....
Aszex - Pon 02 Sty, 2012
Dział testy: prezent pod choinkę+wakacyjne 2011+nietestowany tutaj sony hx9v.
Chris62 - Wto 03 Sty, 2012
Kompakt ale jaki? kieszonkowy, megazoom czy premium?
Do 1600 PLN typuję tak:
Samsung WB650, Panasonic FZ-150, Samsung EX-1/Panasonic LX5
Ale najlepiej "kichnąć" na kompakt i pomyśleć o Kompakcie czyli takim aparacie z wymienną optyką.
Najtańszym jest Samsung NX5 (budżetowa wersja NX10) do niego któraś stałka za 400 PLN i mieścisz się w budżecie nawet z zapasowym aku.
Matryca APS-C jaka jest w NX otworzy przed Tobą nowe potencjalne możliwości.
mrawi - Wto 03 Sty, 2012
Potwierdzam. Tak sie sklada, ze my mamy samsungi hehe, tylko NX10, ale jakosc zdjec z nich jest identyczna. Roznica jest tylko w wyposazeniu korpusow. Za 1000 zll nic lepszego nie znajdziesz. Mozesz dokupic stalke lub 50-200. Ja dokupilem 50-200, ale nad stalka tez mysle, bo f2 kusi.
funio - Wto 03 Sty, 2012
A gdzie dostanę takowego Samsung NX5?? bo widzę że to ciekawa propozycja. Ultrazoom być nie musi mały zoom starczy ważne aby fotki cykał sprawnie i ładnie:D
mrawi - Wto 03 Sty, 2012
Widzialem na ceneo.pl za 1018 zl. Niedlugo zreszta ceny powinny spasc ogolnie. Ja bym w tym sklepie zamowil, bo jest 10 dni na zwrot w razie czego.
bergercs - Wto 03 Sty, 2012
Pisałem już wam przecież, w innym wątku, że w tym sklepie oferującym NXa za 1018zł:
http://www.teomedia.pl/pl...ysylka-w-24h/39
jak byk widnieje od dłuższego czasu:
"Dostępność:
brak towaru "
a cena jest tylko po to aby "zaistnieć" na Ceneo.
Następna oferta to 1100zł z "dostępnością u dostawcy" (czyli w ciągu dni dadzą znać czy go są w stanie ściągnąć w tej cenie. Pozostałe to powyżej 1500zł.
A po nowym roku to ceny może spadną co najwyżej na leżaki półkowe bo model powoli jest wycofywany z oferty.
mrawi - Wto 03 Sty, 2012
Faktycznie "brak towaru", ale mozna sie zapisac na ten za 1100 i moze sie uda. A modele chyba nie zostana wycofane, bo co w zamian? NX20 jeszcze nie widac. Samsung bedzie nadal sprzedawal NX5, NX10, NX11. Po marketach mozna sie porozgladac. Trzeba bylo brac jak byl .
funio - Wto 03 Sty, 2012
Mam w kupnie NX11 za około 1450zł z kitowym obiektywem powystawowy...Warto??
Sunders - Wto 03 Sty, 2012
funio napisał/a: | Mam w kupnie NX11 za około 1450zł z kitowym obiektywem powystawowy...Warto?? |
A nie wolałbyś canona 1100D z kitowym obiektywem 18-55IS
http://www.e-cyfrowe.pl/c...i&PCID=43177_24
bergercs - Wto 03 Sty, 2012
mrawi napisał/a: | A modele chyba nie zostana wycofane, bo co w zamian? . |
Następcą NX10 miał być NX11 - "miał" ponieważ aparaty Samsunga sprzedawały się dopóki kosztowały ~1000zł (NX5). Przy próbach zwiększenia marży do normalnego poziomu (wypuszczenie NX11) potencjalni klienci woleli wybrać konkurencję. A Samsungowi za 1000zł o wiele bardziej opłaci się sprzedawać EX-1 (tańszy w produkcji).
Podsumowując:
- NX11 za ok. 1450zł: teoretycznie dobra oferta. Wada: bieda w ofercie szkieł systemowych.
- za podobne pieniądze można mieć GF3 + 14-42 - będzie szybszy AF, mniejsze gabaryty i większy wybór obiektywów: ale wciąż drogich ( http://egirongroup.home.p...?id_product=103 http://www.e-fotojoker.pl...-14-42mm-czarny ).
- ciekawym wyborem byłby GF3 + 14-42 + 14: cena zestawu ze stałką jest atrakcyjna ( http://egirongroup.home.p...?id_product=102 http://www.e-fotojoker.pl...raz-14mm-czarny ) ale budżet przekracza o blisko 300zł
- tyle, że za około 1800 można mieć 1100d ( http://www.e-cyfrowe.pl/c...i&PCID=43177_24 http://www.zadowolenie.pl...5mm-is-ii,37818 ) dający nam do ogromnego rynku z obiektywami. Tutaj w tym temacie przewaga nad bezlusterkowcami jest bezdyskusyjna.
------------------------Edit:
Jak widzę w międzyczasie Sunders również zaproponował 1100d.
hijax_pl - Wto 03 Sty, 2012
Ja tylko dodam, że bezlusterkowce w zasadzie to są wygodne z małymi obiektywami. A matryca APS-C nie pomaga...
funio - Sro 04 Sty, 2012
Może inaczej dzięki wielkie za propozycję, ale odłóżmy lustro na bok z uwagi, iż bardziej potrzebny mi kompakt z dobrą stabilizacją obrazu i jakością zdjęć. Dlaczego, z uwagi na to że oprócz mnie będzie użytkowała go moja małżonka stąd zmiany obiektywów może problemu nie robią , ale nie zawsze jest ten obiektyw zamontowany a szybko fotkę chce zrobić dziecku które nie potrafi wolno się poruszać:D.....Wcześniej posiadałem Lustro Cannona miałem kilka szkieł ale właśnie to było problemem....Także jak wcześniej kompakt ostre i bardzo dobre zdjęcia.
Sunders - Sro 04 Sty, 2012
funio napisał/a: | odłóżmy lustro na bok z uwagi, iż bardziej potrzebny mi kompakt z dobrą stabilizacją obrazu i jakością zdjęć. |
W takim razie moze rozwaz: canon powershot g11 i panasonic lumix dmc-lx5, lx3.
hijax_pl - Sro 04 Sty, 2012
No i Samsung EX1
funio - Sro 04 Sty, 2012
Mam trzy marki upatrzone Samsung EX1, Panasonic LX3 lub LX5 i Olympus ZX-1... Który wybrać??
EX1/LX5/ZX-1? Są tak do siebie zbliżone, że spokojnie możesz zdać się na ślepy los
funio - Sro 04 Sty, 2012
Zobaczę po hurtowniach co taniej mają i to wezmę
dcs - Sro 04 Sty, 2012
G12
http://allegro.pl/canon-p...2024079101.html
mrawi - Sro 04 Sty, 2012
funio napisał/a: | Mam trzy marki upatrzone Samsung EX1, Panasonic LX3 lub LX5 i Olympus ZX-1... Który wybrać?? |
Moze pomoge
Jeśli stać Cię na LX5 to bierz XZ-1, jeśli nie to EX1.
Żeby nie było tak prosto to, jeśli zdecydujesz się na EX1 to też zastanów się nad LX3.
Tutaj trudno doradzić. LX3 jest lepszy niż LX5 pod względem jakości zdjęć. Krótsze ogniskowe i dzięki temu lepszy obiektyw. Dobrze, że mam już EX1, bo nie wiem co bym wybrał .
Dodam, że mam EX1 (mam do niego nieograniczony dostęp, ale nie jest mój mimo, że decydowalem o zakupie) i NX10 i niestety, ale mimo, że EX1 jaśniejszy to jakość fot N10 lepsza znacznie. Więc wspomnij jeszcze tego NX5, albo nawet NX10 czasami, albo też NX11.
mrawi napisał/a: | jakość fot N10 lepsza znacznie | Możesz dokładniej opisać co znaczą w Twojej wypowiedzi słowa:
- "znacznie", to znaczy... ile? 2x? 10x? Niewiele czy po prostu "miażdzy" ??
- "lepsza", to znaczy co? Rozdzielczość, kolor, dynamikę tonalną, szum? A może miks wymienionych cech ??
jannik - Sro 04 Sty, 2012
Funio kilka razy powtarza, że potrzebny mu jest kompakt, a wy na siłę mu wciskacie NX-a..
lub lustro..
Funio!
Moja rada, jeśli aparat ma być "uniwersalny", ma z niego korzystać żona i generalnie rozumie, że masz zamiar robić nim nie tylko RAW-y, które potem trzeba obrabiać, to odpuść sobie EX1, choć to z pewnością b. dobry kompakcik (miałem i nie podzielam tej opinii, ale szanuję opinie innych).
Jeśli koniecznie upierasz się przy małym aparaciku i przedkładasz jasny obiektyw ponad dobry zoom, to oczywiście bierz LX5 i nie zastanawiaj się.
Poleciłbym ci Canon G12, ale trochę za drogi.
Ale najbardziej ci jednak polecam Lumixa FZ150. Lumiksy z serii FZ to świetne kompakty - obiektyw pięknie ostrzy na każdej ogniskowej, wystarczająco (jak dla amatora) jasny, b. ładne i wierne odwzorowanie kolorów, b. przyzwoicie radzi sobie w opcji "auto", doskonałe portrety!, rozbudowany manual i generalnie poza mniejszą (od LX, XZ i EX) matrycą przewyższa te apraciki w kwestii użytkowej i stosunku możliwości-cena
Ostatecznie bierz Sony HX100v
pozdrawiam
mrawi - Sro 04 Sty, 2012
hijax_pl napisał/a: | mrawi napisał/a: | jakość fot N10 lepsza znacznie | Możesz dokładniej opisać co znaczą w Twojej wypowiedzi słowa:
- "znacznie", to znaczy... ile? 2x? 10x? Niewiele czy po prostu "miażdzy" ??
- "lepsza", to znaczy co? Rozdzielczość, kolor, dynamikę tonalną, szum? A może miks wymienionych cech ?? |
Znacznie w odniesieniu do zdjęć to znaczy dla mnie, że od razu widać różnicę, niekoniecznie w skali 1:1, ale nawet na 19 calowym monitorze. Właśnie, wszystko jest lepsze. "Znacznie" to mniej niż "10x" i "miażdży".
mrawi, masz możliwość to może zrób takie porównanie: EX1 vs NX10 tego samego motywu?
mrawi - Sro 04 Sty, 2012
Dobrze, zrobię. Prawdopodobnie jutro.
Dzięki
dcs - Sro 04 Sty, 2012
Kto tu miażdży, co jest lepsze?
http://skroc.pl/f2f9
LX5 brak. Jest LX3.
[ Dodano: Sro 04 Sty, 2012 17:30 ]
bergercs - Sro 04 Sty, 2012
Ja tam jakoś LX5 widzę:
http://www.tinyurl.pl?odSIraJW
Ale dcs skoro znalazłeś już porównanie możliwości matrycy to proponuję wrzucić również porównanie optyki.
A zupełnie fajnie byłoby gdybyś wrzucił wykresik jaką jakość zdjęć "wyplują" nam matryce tych aparatów na identycznych ogniskowych (podpowiem: jasność obiektywu/czułość).
dcs - Sro 04 Sty, 2012
bergercs,
bergercs napisał/a: | Ja tam jakoś LX5 widzę: |
Gdzie?
[ Dodano: Sro 04 Sty, 2012 17:57 ]
Teraz to i ja widzę.
I.. jak to DXO wskazuje: Cytat: | Sensor Overall Score is logarithmic. A 5-point difference on the scale corresponds to a gain or loss of sensitivity of 1/3 of a stop. |
funio - Sro 04 Sty, 2012
A jak oceniacie w/w aparaty w porównaniu do Nikona P500?? Nie wiem już teraz sam co wybrać ale chyba będzie to Samsung lub Panasonic tylko który teraz LX5 czy FZ150??
Sunders - Sro 04 Sty, 2012
funio napisał/a: | Panasonic tylko który teraz LX5 czy FZ150?? |
Zdecydowanie LX5,
funio napisał/a: | chyba będzie to Samsung lub Panasonic |
No to zostal chyba ostateczny wybor: EX1 czy LX5
funio - Czw 05 Sty, 2012
Wczoraj pobawiłem się LX5 i ZX-1 ten drugi bardziej przypadł mi do gustu ;/
hijax_pl - Czw 05 Sty, 2012
funio napisał/a: | ten drugi bardziej przypadł mi do gustu ;/ | To znaczy, że zakończyłeś swoje poszukiwania aparatu, możesz przejść do fazy zakupu
funio - Czw 05 Sty, 2012
hijax_pl napisał/a: | funio napisał/a: | ten drugi bardziej przypadł mi do gustu ;/ | To znaczy, że zakończyłeś swoje poszukiwania aparatu, możesz przejść do fazy zakupu |
Tak nie do końca zgłupiałem trochę Mam trzy model: Samsung EX1, Panasonic LX5 i Olmpus ZX-1. Który jaki poleca
dcs - Czw 05 Sty, 2012
Patrząc na daty premier Panasoników LX w tym roku powinien być następca. W plotkach było też coś o następcy EX1.
http://www.optyczne.pl/po...3=359&add4=1152
piotrekdace - Nie 08 Sty, 2012
Samsung EX1 kosztuje około 1100 zł a Panasonic LX5 1600 Olmpus XZ-1 -1500. Czy różnicę w zdjęciach są na tyle widoczne by dopłacić te 400-500 zł ?
mrawi - Nie 08 Sty, 2012
Możliwe nawet, że EX1 przewyższa pozostałe modele, ale to trzeba by dokładnie sprawdzić. Mam EX1 i widzę, że jest dobrze.
jannik - Pon 09 Sty, 2012
mrawi napisał/a: | Możliwe nawet, że EX1 przewyższa pozostałe modele, ale to trzeba by dokładnie sprawdzić. Mam EX1 i widzę, że jest dobrze. |
Miałem EX1 i z wielką ulgą szybko się go pozbyłem.
Uporczywie powtarzam, że jest to dobry aparat, ale tylko dla "fachowców" służący jako
drugi aparacik obok lustrzanki do "przypadków nagłych".
Bierz Olka XZ1 skoro ci przypadł do gustu i nie marudź (choć zdecydowanie radziłbym Lumixa Lx5, bo Lumix to Lumix i nie ma to tamto!)
Szmajcung miał w swej historii tylko jednego jako tako znośnego kompakta, którym był Pro815! Reszta to marketingowy szajc.
EX1 to aparacik mało uniwersalny i jego jedyną zaletą jest stosunkowo jasny obiektyw, który dla przeciętnego amatora nie jest aż tak istotną zaletą.\
Posiadacze EXa zawsze będą go bronić, no bo muszą jakoś uzasadnić wydatek powyżej 1000 zł (gdy kupowali kosztował ponad 1 tyś)
z amatorskim pozdrowieniem
hijax_pl - Pon 09 Sty, 2012
jannik napisał/a: | Uporczywie powtarzam, że jest to dobry aparat, ale tylko dla "fachowców" służący jako
drugi aparacik obok lustrzanki do "przypadków nagłych". | Moja żona, która raczej do fachowców się nie zalicza używa EX1 i jest bardzo zadowolona jannik napisał/a: | EX1 to aparacik mało uniwersalny | A co to uniwersalność? Brak 15x zuma? jannik napisał/a: | jego jedyną zaletą jest stosunkowo jasny obiektyw, który dla przeciętnego amatora nie jest aż tak istotną zaletą. | Jasność - zgoda, ale dzięki niej aparat robi świetne zdjęcia w domu, często rozkładając na łopatki konkurecję swoją - a to już co po niektórzy zauważają jannik napisał/a: | Posiadacze EXa zawsze będą go bronić, no bo muszą jakoś uzasadnić wydatek powyżej 1000 zł (gdy kupowali kosztował ponad 1 tyś) | Kupowałem ponad rok temu i zapłaciłem dokładnie 1019zł
MC - Pon 09 Sty, 2012
jannik napisał/a: | Miałem EX1 i z wielką ulgą szybko się go pozbyłem. |
Tak, wszyscy już o tym wiedzą.
Miejmy tylko nadzieję, że od tego czasu nauczyłeś się używać sprzęt foto.
mrawi - Pon 09 Sty, 2012
jannik napisał/a: | Miałem EX1 i z wielką ulgą szybko się go pozbyłem.
Uporczywie powtarzam, że jest to dobry aparat, ale tylko dla "fachowców" służący jako
drugi aparacik obok lustrzanki do "przypadków nagłych".
Bierz Olka XZ1 skoro ci przypadł do gustu i nie marudź (choć zdecydowanie radziłbym Lumixa Lx5, bo Lumix to Lumix i nie ma to tamto!)
Szmajcung miał w swej historii tylko jednego jako tako znośnego kompakta, którym był Pro815! Reszta to marketingowy szajc.
EX1 to aparacik mało uniwersalny i jego jedyną zaletą jest stosunkowo jasny obiektyw, który dla przeciętnego amatora nie jest aż tak istotną zaletą.\
Posiadacze EXa zawsze będą go bronić, no bo muszą jakoś uzasadnić wydatek powyżej 1000 zł (gdy kupowali kosztował ponad 1 tyś)
z amatorskim pozdrowieniem | Teraz masz aparat z dwoma przyciskami i jesteś zadowolony. To mi się podoba, każdy znalazł odpowiedni dla siebie sprzęt.
Chris62 - Pon 09 Sty, 2012
funio napisał/a: | hijax_pl napisał/a: | funio napisał/a: | ten drugi bardziej przypadł mi do gustu ;/ | To znaczy, że zakończyłeś swoje poszukiwania aparatu, możesz przejść do fazy zakupu |
Tak nie do końca zgłupiałem trochę Mam trzy model: Samsung EX1, Panasonic LX5 i Olmpus ZX-1. Który jaki poleca |
Olympus nie oferuje 24 mm/F1,8 więc jak dla mnie odpada.
hijax_pl - Pon 09 Sty, 2012
Chris62 napisał/a: | Olympus nie oferuje 24 mm/F1,8 więc jak dla mnie odpada. | LX-5 też nie
Sunders - Pon 09 Sty, 2012
hijax_pl napisał/a: | Chris62 napisał/a:
Olympus nie oferuje 24 mm/F1,8 więc jak dla mnie odpada.
LX-5 też nie |
Ale 24mm/2,0 to już tak, a ogniskowa obiektywu XZ-1 zaczyna się od ekwiwalentu 28mm
Chris62 - Wto 10 Sty, 2012
hijax_pl napisał/a: | Chris62 napisał/a: | Olympus nie oferuje 24 mm/F1,8 więc jak dla mnie odpada. | LX-5 też nie |
No ale te 0,2 różnicy nie uznałem za warte dyskredytowania Panasonica...
piotrekdace - Wto 10 Sty, 2012
Czy można porównywać Samsunga EX1 do lustrzanek (do 2000 zł)? Czy zdjęcia z takich tanich lustrzanek zawsze będą lepsze od zaawansowanych kompaktów?
Pytam bo mam możliwość kupienia kupienia używanego Nikona d70.
Chris62 - Wto 10 Sty, 2012
piotrekdace napisał/a: | Czy można porównywać Samsunga EX1 do lustrzanek (do 2000 zł)? Czy zdjęcia z takich tanich lustrzanek zawsze będą lepsze od zaawansowanych kompaktów?
Pytam bo mam możliwość kupienia kupienia używanego Nikona d70. |
Nikon D70 to zaledwie 6 MP matryca Sony z nie najlepszego okresu do tego w tym modelu narażona na blooming - przepalenia w silnych światłach - poszukaj na necie więcej info o tym zjawisku. Co ciekawe niby ta sama matryca zastosowana w Pentaxie ist D/Ds/DS2 DL itd nie miała tego problemu ale Pentaxy miały inne wady.
To sprzęt używany więc może miec dużo wad trudno rozpoznawalnych na pierwszy rzut oka.
Nie wiem jaka cena i jaka optyka do tego jest i w jakim stanie technicznym - to głównie jest decydujący czynnik.
Z pewnością w D70 będziesz miał większe możliwości ale to sprzęt większy cięższy niekoniecznie wygodny na codzień.
Oczywiście nie zapomnij o tym że najważniejsze są Twoje potrzeby. Jeżeli nie wymagasz małych zakresów GO, dużej szybkości działania, nie chcesz inwestować w szkła to możesz pomyśleć o kompakcie - generalnie jednak lustrzanka czy EVILE z lustrzankowymi matrycami mają większy potencjał ale aby go wykorzystać trzeba niestety zapłacić.
Rozeznaj czy ewentualnie nie byłbyś zainteresowany aparatami takimi jak NX5 lub NX10/11 - matryca APS-C 14 MP dostępne stosunkowo dwie tanie stałki i kilka droższych a w stosunku do D70 i innych starszych lustrzanek dodatkowy ficzer filmowanie HD z funkcją AF.
hijax_pl - Wto 10 Sty, 2012
piotrekdace, a jaki obiektyw do tego D70 masz zamiar podłączyć? Dopiero po odpowiedzi na to pytanie da się odpowiedzieć na Twoje...
funio - Czw 12 Sty, 2012
Czy ktoś wie gdzie można odstać EX1...
MC - Czw 12 Sty, 2012
FJ...
funio - Czw 12 Sty, 2012
A jaka cena w FJ....
MC - Pią 13 Sty, 2012
Jest jeszcz rtv euro agd.
wielbicielxx - Pią 13 Sty, 2012
piotrekdace napisał/a: | Czy można porównywać Samsunga EX1 do lustrzanek (do 2000 zł)? Czy zdjęcia z takich tanich lustrzanek zawsze będą lepsze od zaawansowanych kompaktów?
Pytam bo mam możliwość kupienia kupienia używanego Nikona d70. |
Lustrzanka+dobre szkło+fotograf rozumiejący zagadnienie= zdjęcia zawsze lepsze niż z kompaktu (bez względu kto kompaktem fotografuje)
Lustrzanka+kitowe szkło+fotograf rozumiejący zagadnienie= można zrobić lepsze zdjęcie (jeśli kompaktem fotografuje amator)
Lustrzanka+dobre szkło (lub kit)+fotograf "tryb auto"= zdjęcie zawsze gorsze niż z kompaktu (jeśli kompaktem fotografuje wtajemniczony fotograf)
Na postawione przez ciebie pytanie odpowiedzieć możesz Ty sam- jakim jesteś fotografem. Jakość zdjęć to nie tylko ostrość i małe szumy itp. jak wiesz o co chodzi w fotografi i telefonem zrobisz lepsze zdjęcie niż amator lustrzanką
piotrekdace - Sob 14 Sty, 2012
Panasonic Lumix DMC-FZ28 vs Samsung ex1 podobna cena co byście wybrali? Tak jak pisałem 80 % zdjęć w domu co wiąże się ze słabym oświetleniem.
Sunders - Sob 14 Sty, 2012
Ja Samsunga
Dominika - Sob 14 Sty, 2012
Samsung EX1
Aszex - Sob 14 Sty, 2012
W fz28 używalne są iso 100 i 200. 400 gdy na zdjęciu nie ma powierzchni z dużą ilością szczegółów itd. Jeśli nie przeszkadza Ci zbyt krótki zoom to ex1-ma odchylany ekran, gniazdo na lampę i szerszy kąt.
piotrekdace - Sob 14 Sty, 2012
Samsung ex 1 widzę ,że jest zdecydowanym zwycięzcą Dostępny jest albo w necie albo w rtv euro AGD
mbytom - Nie 15 Sty, 2012
Podpinam się pod temat;] Samsung EX1 vs Lumix lx 3 vs canon sx220/230 hs. Aparaty w podobnym przedziale cenowym wiec jest dylemat. Ex1 boje się ze bedzie dla mnie za bardzo skomplikowany jako ze jestem amatorem fotografii. Dlatego sklaniam sie do lx3 vs sx220 hs, no chyba ze jednak warto w tego samsunga zainwestowac?
wielbicielxx - Nie 15 Sty, 2012
Każdy z wymienionych aparatów ma tryb manualny= skomplikowany i tryb auto= wykadruj i naciśnij spust. Więc każdy z nich może być albo dla ciebie skomplikowany albo łatwy zależy na co się nastawiasz. Czy chcesz się uczyć fotografii czy nie i co chcesz fotografować.
LX3 i EX1 maja bardzo mały zoom ale za to jasne szkło jeśli umiesz to wykorzystać warto zainwestować. Wspomniany canon to całkiem inna bajka.
jannik - Nie 15 Sty, 2012
Jeśli tylko w domu i nie portery to zdecydowanie EX1 (ale portrety trupio blade i konieczna obróbka)
Jeśli bardziej wszechstronny to Canon sx220hs lub Lumix FZ
pzodro
mbytom - Nie 15 Sty, 2012
wielbicielxxx co rozumiesz przez poprzez okreslenie "inna bajka"? Ten canon to inna/gorsza jakośc niz wczesniejsz dwojka czy poprostu inne zalety i inne wady?
wielbicielxx - Nie 15 Sty, 2012
Inna bajka= w tym sensie że canon to pstrykacz dla mas z uniwersalnym zoomem i średnią jakością zdjęć. LX3 i EX1 to aparaty dla świadomych fotografów- dlatego użytkownicy pokroju Jannik będą marudzić, że kolory w portretach blade bo w życiu nie słyszeli o ręcznym ustawieniu balansu bieli. W EX1 i LX3 priorytetem jest jakość zdjęć a nie wodotryski typu kręcenie filmów czy zoom 20x. Jeśli nie znasz się na sprzęcie i nie chcesz się w niego zgłębiać raczej EX1 itp cię rozczaruje. Wtedy aparat typu SX220 czy lumix TZ20 biedzie dla Ciebie lepszy.
mbytom - Wto 24 Sty, 2012
MINI RECENZJA
Wreszcie coś kupiłem:) Ostatecznie wybór padł na canona s95. Udało mi sie wychaczyć używke z przebiegiem 40 zdjęć, ale bez gwarancji i ładowarki za to z kartą pamięci za 800 zł, i to w moim mieście więc na wysyłce zaoszczędziłem. Stan idealny, zero zadrapań, rysek czy tym podobnych takze wydaje mi się ze sie opłacało.
Pierwsze wrażenia mega pozytywne. Aparat świetnie się prezentuje jest niewielki, klasyczny i poręczny. Doskonała moim zdaniem ergonomia, wszystko łatwo się obsługuje.
Co do najważniejszego czyli jakości zdjęć to jestem jak narazie pozytywnie zaskoczony. Z trybu AUTO jestem zadowolony aczkolwiek raczej nie uzywam i staram sie nauczyc obslugi w manualu i troche pobawic się w "fotografa", i naprawde troche podstaw z neta i spokojnie cyka sie lepsze foty niz na auto (nie uwazam sie za niewiadomo kogo, tylko stwierdzam fakt ze latwo z tym aparatem dojsc to pewnego troche wyzszego poziomu niz poziom 0;])
Dodatkowo masa bajerów które przynajmniej teraz jeszcze mnie jarają typu jeden kolor (ala dziewczynka w czerwonym z listy schindlera) i wiele innych.
Jakość filmów choć tylko w 720p jest naprawde dobra, i takze mozna filmując uzyc kilku efektów.
Co do minusów to trzeba powiedziec o slabej baterii która wytrzymała ok 120 zdjęć i kilku minut filmików, z tym ze bawiąc sie w manualu zanim zrobie zdjęcie ustawiam czasem cos kilka minut, i bawie się w długi czas naswietlania, takze pewnei wytrzyma duzo wiecej w rekach bardziej zaawanoswanego operatora.
Reasumując:
+ Bardzo dobra jakość zdjęc
+ Dobra jakość filmików
+ Kompaktowość
+ Ergonomia
+ Format zapisu RAW
- Słaba bateria
Co prawda nie mam porównania co do innych aparatów tej klasy, ale z informacji znalezionych w internecie, na róznych forach oraz w sklepach, pokuszę się o stwierdzenie ze w przedziale cenowym ~900-1400 nie ma niczego bardziej wszechstronnego.
XZ-1 jest wiekszy, i ma problemy z AF w video, LX3 to takze gorsza jakość filmów i większa konstrukcja, LX5 jest większy i troche droższy, Samsung ex1 jest ogromny o słabym video juz nie mówie nawet, canon sx220/230 nie ma zapisu w RAW, i pare innych aparatów w tej cenie tez tego nie posiada. Pewnie gdyby nie okazja i cena 800 zł to bym go nie kupił i gdybym mial do wydania ok 1400 zł to zdecydowalbym sie na lx5, ale canon s95 zdecydowanie bylby dla mnie na 2 miejscu.
Pozdrawiam
wielbicielxx - Wto 24 Sty, 2012
mbytom napisał/a: |
Co prawda nie mam porównania co do innych aparatów tej klasy, ale z informacji znalezionych w internecie, na róznych forach oraz w sklepach, pokuszę się o stwierdzenie ze w przedziale cenowym ~900-1400 nie ma niczego bardziej wszechstronnego.
XZ-1 jest wiekszy, i ma problemy z AF w video, LX3 to takze gorsza jakość filmów i większa konstrukcja, LX5 jest większy i troche droższy, Samsung ex1 jest ogromny o słabym video juz nie mówie nawet, canon sx220/230 nie ma zapisu w RAW, i pare innych aparatów w tej cenie tez tego nie posiada. Pewnie gdyby nie okazja i cena 800 zł to bym go nie kupił i gdybym mial do wydania ok 1400 zł to zdecydowalbym sie na lx5, ale canon s95 zdecydowanie bylby dla mnie na 2 miejscu.
Pozdrawiam |
Najważniejsze, że jesteś zadowolony- a czy nie ma nic bardziej wszechstronnego to z czasem się okaże Każdy aparat ma jakieś wady i coś każdemu brakuje nawet jak kupisz sprzęt za 20 kawałków może wcale nie filmować lub nie mieś LCD
mrawi - Wto 24 Sty, 2012
mbytom napisał/a: | Co prawda nie mam porównania co do innych aparatów tej klasy, ale z informacji znalezionych w internecie, na róznych forach oraz w sklepach, pokuszę się o stwierdzenie ze w przedziale cenowym ~900-1400 nie ma niczego bardziej wszechstronnego.
Pozdrawiam |
EX1 jest tylko cięższy, bo ma metalową obudowę i obracany ekran. Jest tylko 15 mm szerszy, 5 mm wyższy, a na grubość w zasadzie taki sam. LX3, LX5, XZ1 są mniejsze od ex1, więc różnice w wielkości do S95 jeszcze mniejsze. Ale fakt 800 zł to niska cena, ale, że bez gwarancji dwu letniej to już nie jest tak fajnie. Jak Ci padnie to naprawa jest zazwyczaj nieopłacalna, więc koszty diametralnie się zmienią. No, ale kto nie ryzykuje ten nie je.
mbytom - Wto 24 Sty, 2012
mrawi powiedzenie tylko 15 mm albo tylko 5 mm, w przypadku gdy mówimy o aparatach kompaktowych jest troche nie na miejscu:) EX1 mialem w ręku w sklepie takze nie ma porównania co do kompaktowości z s95 które jest generalnie bardzo małe. EX 1 był na koncu skali wielkości na jaką bym sobie pozwolił bo powyzej tego zaczynają juz sie hybrydy i bezlusterkowce, do ktorych trzeba miec wiekszy futeral co w przypadku chodzenia po gorach (głowna przyczyna kupienia aparatu) jest srednio wygodne.
Wiadomo że to nie jest 8 cud świata, ale wymogi jakie stawiałem przed aparatem gdy podjąłem decyzje o kupnie to kompaktowość, bardzo dobra jakosc zdjec, dobra jakosc filmikow, zapis w Raw, i rozbudowany manual dobry do nauki podstaw. I dostałem to wszystko w s95 a nawet wiecej bo prezentuje się tez godnie, takze generalnie jestem zadowolony;] Moge z czystym sumieniem polecic ten aparat
|
|