|
forum.optyczne.pl
|
 |
Lornetki - Wrześniowe Śniadanko - czyli Debeściaki z Austrii
3mnich - Sro 23 Wrz, 2020 Temat postu: Wrześniowe Śniadanko - czyli Debeściaki z Austrii Ponieważ pogoda jeszcze dopisuje, postanowiliśmy razem z Wiking69 i Arkiem spotkać się aby coś zjeść z samego ranka, oraz popieścić oczy najnowszymi produkcjami z Absam. Było też kilku przedstawicieli z Niemiec.
"Wiec wyborczy" odbył się w ostatni wtorek na warszawskiej starówce.
Prawie wszyscy byli zgodni, że NL 8x42 ustanawia nowe standardy na rynku lornetek.
Przypuszczam, że minie wiele lat, jak pojawi się coś u konkurencji, co będzie mogło rywalizować z najnowszym produktem z Austrii.
Żeby sprawa była jasna, centrum obrazu już jest naprawdę ciężko poprawić, i EL, SLC jak i CL dzielnie dotrzymywali kroku NL, wszystko rozbija się o potężne pole widzenia, skorygowane właściwie do samego brzegu. To, co jeszcze podobało się kolegom, to ergonomia tej lornetki ( NL ), oraz precyzyjny płynny mechanizm fokusa.
Jeśli chodzi o ergonomię, też nie było jednomyślności, osobiście preferuję klasyczny okrągły tubus.
Arek i Wiking69 zdecydowanie postawili na NL, u mnie pozostał w sercu SLC z lekko ocieplonym obrazem i klasycznym designem.
Kilka godzin zabawy, przy dobrym jedzeniu i wybornej optyce, to bezcenny czas dla miłośników lornetek.
Poniżej jedna fotka z telefonu, ale Arek miał aparat i zrobił więcej zdjęć, więc pewnie jeszcze pojawi się ich kilka z tego pleneru.
Volver - Sro 23 Wrz, 2020
Mniam! ...na lornetki Kupiłes już NLa?
adaher - Sro 23 Wrz, 2020
Jak można takie rzeczy pokazywać...
Syty głodnego nie zrozumie...
MariuszMM - Sro 23 Wrz, 2020
Na zdjęciu jedno jedyne porro. Takie czasy już nastały...
Arek - Sro 23 Wrz, 2020
Degustatorzy podczas degustacji...
Arek - Sro 23 Wrz, 2020
Oraz menu degustacyjne...
Lepsze niż momenty u Basiury
Arek - Sro 23 Wrz, 2020
Były dwa bardzo fajne pojedynki. Swarki klasy 8x42 czyli SLC, EL i NL Pure oraz 8-ki maluchy czyli Ultravid 8x32 HD, CL Companion 8x30 i Zeiss Victory 8x25.
A na dokładkę dwa Zeissy: SF 10x42 i wojskowy 6x30.
goornik - Sro 23 Wrz, 2020
Bardzo żałuję, że nie mogłem wziąć udziału
Arek - Sro 23 Wrz, 2020
Stwierdziliśmy zgodnie, że w październiku powtarzamy więc tym razem nie odpuszczaj!
NoVik - Sro 23 Wrz, 2020
MariuszMM napisał/a: | Na zdjęciu jedno jedyne porro. Takie czasy już nastały... |
Pomyślałem to samo.
Ten Zeiss 6x30 wygląda jak ojciec ich wszystkich.
No Panowie, gratki 😉
Arek - Sro 23 Wrz, 2020
NoVik napisał/a: | Ten Zeiss 6x30 wygląda jak ojciec ich wszystkich. |
W zasadzie dziadek... Jest od nich o ponad 50 lat starszy.
Maciek - Sro 23 Wrz, 2020
Ciekaw jestem, co myśleli sobie przechodnie widząc dwóch kolesi z taką baterią lornetek plus trzeciego, który robił im zdjęcia
Arek - Sro 23 Wrz, 2020
W restauracji to pikuś... Potem poszliśmy do parku fontann, bo tam, przy pomniku Marii Skłodowskiej-Currie jest ładny punkt widokowy. Ale niestety wszystkie ławki były zajęte więc musieliśmy zejść niżej. Jedyne wolne miejsce było tuż obok 10 dziewczyn uprawiających jogę.
I teraz taki widok. Trzech 50-latków z baterią lornetek na ławce rozłożonych tuż przed grupą wyginających się kobiet...
Marcelixt - Sro 23 Wrz, 2020
Macie odwagę.Mogli Was zlinczować😉.
toomkoo7474 - Czw 24 Wrz, 2020
Mi te fotki kojarza sie z Tlustym czwartkiem i wy dwoje siedzacy przy stole i objadajacy sie paczkami tylko pozazdroscic.Pozdrawiam.
gaudemus - Czw 24 Wrz, 2020
No śniadanko zjedzone, a teraz pora na jakieś szersze wnioski
Mnie najbardziej interesuje porównanie małych 8-ek
Jak się ma ultravid w porównaniu do companiona i victory pocket-a?
Nie da się ukryć że chodzi mi teraz po głowie, chętnie bym go przetestował przed ew. połowem
Wiking69 - Czw 24 Wrz, 2020
Było bardzo fajnie , kilka godzin tak szybko zleciało aż żal było się rozstawać . Gdyby te stoliczki były trochę większe można byłoby zabrać więcej lornetek . Osobiście żałuję że nie wziąłem Zeissa Oberkochen 8x50 z 1960 roku , chciałbym porównać jego 3D ze Swarovskim 8x42 NL . Zwłaszcza że przy maksymalnie wysuniętych muszlach ocznych , widziałem w Swarku około 130 metrów pola widzenia . Dopiero skrócenie dystansu o dwie działki pozwalało mi delektować się fantastyczną panoramą . NL jest genialną lornetką , ze wspaniałą optyką podobną do EL i fenomenalną ergonomią . Żadnej innej lornetki nie trzyma się z taką przyjemnością jak Swarovski NL , a pole widzenia i kontrast ... . Zeiss SF miał bardzo ciężko .
Co do porównania małych 8-ek . No cóż panowie , powiedzmy sobie szczerze . Wielkość ma znaczenie . Osobiście mam Swarovskiego 8x20 B oraz Zeissa 8x25 Victory Pocket . Miałem też kilka razy w rękach Swarovskiego 8x25 CL . A tu przy stoliczku mogłem podziwiać Swarovskiego 8x30 CL Companion , porównując go z Zeissem 8x25 Victory . Wniosek jest jeden ... w obiektywie lornetki każde 5 milimetrów średnicy więcej , to lepszy i bardziej komfortowy obraz . Mamy więcej szkła w obiektywach , większe pryzmaty , większe soczewki w okularach . W konsekwencji mamy lepszą ergonomię , większą odległość oka od źrenicy wyjściowej , jaśniejszy obraz , oraz większe pole widzenia . Mój Zeiss 8x25 Victory przegrał pojedynek ze Swarovskim 8x30 CL Companion , minimalnie ale jednak . Chociaż jest wspaniałą lornetką w klasie 8x25 . Ale ... najlepsza lornetka to ta , którą mamy zawsze przy sobie . A ja Zeissa 8x25 Victory zawsze mam , Zmieści mi się do każdej kieszeni w kurtce , do każdego plecaka . Po to kupiłem to maleństwo .
Mała Leica Ultravid 8x32 HD jest bardzo przyjemną lornetką , można ją porównać ze Swarovskim 8x30 CL Companion . To ta sama klasa , chociaż Adam i Arek na pewno dostrzegli minimalne różnice w kontraście i kolorach . Natomiast do Swarovskiego 8x32 EL trochę Leice Ultravid brakuje .
Chciałem przeprosić Adama że pomimo usilnych starań , nie udało mi się dostrzec piękniejszego obrazu w jego nowym 8x42 SLC , w stosunku do 8x42 NL . Dla mnie kolory , kontrast i ostrość we wszystkich Swarkach o średnicy obiektywu 42 milimetrów , były identyczne . Sorry Adam
3mnich - Czw 24 Wrz, 2020
Tak Jarek, każdy z nas "widzi" inaczej, dlatego jest tyle optyki na rynku...
Jeśli można by rzec w miarę obiektywnie, NL to teraz najbardziej zaawansowana optyka sportowa małego kalibru i zestawianie z nią innych pozycji trochę nie ma sensu. Jeśli ktoś chciałby mieć jedną tylko lornetkę i to dachową ( bez względu na budżet ), NL mógłby być optymalnym wyborem - Nikona WX nie biorę pod uwagę, ze względu na wagę i gabaryty.
Jak sięgam pamięcią, są we mnie dwie natury. Jedna ( mnisia ), chciała by żyć na totalnym minimaliźmie, z jedną tylko lornetką przy boku, druga strona, wciąż poszukuje doskonałości. Nauczyłem się żyć z nimi obiema, każda ma swoje zalety. Życie w jednej tylko skrajności, może prowadzić do apatii, wypalenia. W naturze potrzebny jest wdech i wydech - dla utrzymania równowagi. Z naturą się nie walczy, lecz próbuje ją lepiej zrozumieć, dostosowując własne potrzeby, pod prawa uniwersalne.
Volver, czy kupiłem NL-a? Nie. Czy kiedyś go kupię? Prawdopodobnie tak.
P.S.
najbardziej "klimatyczą" lornetką na tym śniadanku był staruszek Zeiss porro 6x30...
Arek - Czw 24 Wrz, 2020
3mnich zakochał się w SLC, bo lubi lekki odcień żółci w jej optyce. Ja ową żółć też zauważam, ale preferuje krystalicznie czysty i biały obraz EL-ki i NL Pure. Dla mnie SLC nie miał do nich szans, choć w centrum walczył jak równy z równym, na brzegu musiał uznać wyższość droższych rywali. A na tym brzegu NL Pure wypadał najlepiej i to pomimo ogromnego pola. Ostrość trzymał praktycznie do diafragmy, podobnie jak EL, ale lepiej korygował tam CA.
Jeśli chodzi o pojedynek maluchów, to powiem brutalnie. Prawdziwe lornetki wygrały z gówniuszczkiem. Dopóki masz Zeissa 8x25 lub innego malucha z najwyższej półki i nie patrzysz przez prawdziwą lornetkę, możesz się jeszcze łudzić że jest fajnie. Jak porównasz w bezpośrednim pojedynku, to jest przepaść. Jest ciemniej, wąsko, a ergonomia zarówno trzymania w ręku, jak i przy oku leży. Tak więc ostatnie miejsce w pojedynku małych 8-ek jest dla mnie oczywiste.
Jeśli chodzi o wygranego, to trudny wybór. Tańszy Companion bardzo mocno postawił się Leice. Ma od niej bielszy i czystszy obraz, Leica minimalnie wpada w czerwień. Leica ma jednak większe pole widzenia, jest poręczniejsza i ciut lepiej leży w ręku. Lepiej wypada też pod względem minimalnego dystansu ustawiania ostrości. Swarek jest za to lżejszy i ma lepszy odstęp źrenicy. Trudny wybór...
Volver - Czw 24 Wrz, 2020
Mniam! ...na lornetki Kupiłes już NLa?
Arku, małe sprostowanie, nie tyle lubię samą zółć, co efekt, jaki ona powoduje w ogólnym oddaniu kolorów. Są bardziej nasycone i leciutko "odjechane" od rzeczywistości. Zresztą efekt ten jest dość subtelny w SLC - Jarek nie zauważył żadnej różnicy. Biały kolor rzadko występuje w naturalnym środowisku, raczej jest to zlepek różnokolorowych kształtów, które głównie skupiają moją uwagę. Tak więc priorytet palety kolorów jest częstszym zjawiskiem w obserwacji, niż gapienie się na jakiś biały element, który nie jest idealnie biały... Jakoś mniej mnie kręcą lornetki, przez które widzę dokładnie to samo, co gołym okiem...
Ale raz jeszcze pokreślę, że EL SV i NL Pure mają najczystsze obrazy, jakie widziałem w lornetkach.
Santre - Czw 24 Wrz, 2020
Arek brutalnie jednak bardzo celnie podsumował małe wynalazki. Zgadzam się calkowicie. Adam nie dręcz duszy 😊 Zakup nl pure 8x42 w Twoim wypadku jest nieunikniony.
adaher - Czw 24 Wrz, 2020
Arek napisał/a: | A na tym brzegu NL Pure wypadał najlepiej i to pomimo ogromnego pola. Ostrość trzymał praktycznie do diafragmy, podobnie jak EL, ale lepiej korygował tam CA.
|
No to czad! W EL na brzegu jednak AC jest widoczna, choć akceptowalna...
Ciekawi mnie jak NL zachowują się pod względem ef. rolling ball? Tylko trzeba by było osoby wrażliwej na ten efekt:)
Co jeszcze można poprawić w lornetce takiej jak NL...?
No może te szwy... A tak na serio, to pozostaje chyba tylko zwiększanie pola i tak już ogromnego... (myślę o dekadzie/dekadach)
Tysiące pasjonatów na całym świecie używa malutkich lornetek 8x20 , 8x25 , 10x25 i są bardzo zadowoleni . Ci sami ludzie w domach mają wysokiej klasy lornetki z obiektywami 32/42 mm . A jednak na krótkie spacery , leśne wycieczki i górskie wyprawy zabieramy najmniejszą lornetkę . Za co kochamy małe lornetki ? . Za to że zawsze z nami są , zawsze są pod ręką . Są jak małe szwajcarskie scyzoryki , trzeba je mieć tak na wszelki wypadek . Człowiek czasami zapomina że ma ją na dnie plecaka , w kieszeni kurtki , w schowku samochodowym . Proszę nie obrażać małych lornetek i ich właścicieli .
Swarovski NL pozamiatał na rynku lornetkowym , jako właściciel Zeissa SF piszę te słowa z goryczą i smutkiem . Uważam jednak że nawet najlepsze lornetki na rynku nie powinny kosztować więcej niż 7 tyś zł .
Arek - Czw 24 Wrz, 2020
Żeby nie było różowo, NL Pure ma wpadki z obiciem na obudowie.
Te szwy/sklejenia na bokach już mu słusznie wytykano. Teraz okazuje się, ze Swarek w lornetce za 12 tysięcy żałuje kleju. Bo na obu obiektywach NL Pure 8x42 guma odstawała jak w taniej chińszczyźnie.
Arek, w sumie ten brak kleju to może zamierzone działanie, żeby dać użytkownikowi wrażenie bardziej miękkiej obudowy? Jak te poduszki silikonowe pod kciuki w Discovery...
Roman, gdybym kupił NL-a teraz, to z czym przyjedzie do mnie Mikołaj 24 grudnia...?
Arek - Czw 24 Wrz, 2020
3mnich napisał/a: | Arek, w sumie ten brak kleju to może zamierzone działanie, żeby dać użytkownikowi wrażenie bardziej miękkiej obudowy? Jak te poduszki silikonowe pod kciuki w Discovery...
|
Tiaaa.... To nie bug, to ficzer
Trzymając Swarovskiego NL w dłoniach , zastanawiałem się jakim cudem komfort trzymania jest lepszy niż w Zeissie SF . Dopiero później uświadomiłem sobie że miejsce w którym trzymamy dłonie nie jest idealnie okrągłe . Przekrój lornetki w tym miejscu przypomina chwyt i kształt trzonka od młotka . Może to śmiesznie brzmi ale to genialny pomysł . Ech ... trzeba było zostać do kolacji .
Arek - Czw 24 Wrz, 2020
Mi profil NL Pure też bardzo pasuje.
To, co mi się ewidentnie nie podoba na tej półce cenowej, to praca pod światło.
SLC wypada tutaj lepiej, poniżej zdjęcie kolegi z Włoch pokazujące różnicę pomiędzy kilkoma alphami, na zdjęciu NL widać mgiełkę w dolnej części obrazu, też to miałem podczas testowania NL 8x42.
Model NL 12x42 też miał tę przypadłość...
goornik - Czw 24 Wrz, 2020
3mnich napisał/a: |
Roman, gdybym kupił NL-a teraz, to z czym przyjedzie do mnie Mikołaj 24 grudnia...? |
Z chińskim monokularem 40x60 Zoom HD Night Vision?
Jakie to szczęście że Zeiss SF nie ma tego problemu . Co byście nie narzekali na NL 8x42 , uważam że to genialna lornetka za pół pensji przeciętnego Norwega .
Czyli wiadomo co ma jeszcze Swarovski do zrobienia...
Wiking69 - Pią 25 Wrz, 2020
To bardzo interesujące , minęło już kilka dni od lornetkowego śniadanka . A ja najbardziej tęsknię za Swarovskim 8x30 CL Companion . Arek mi namieszał w głowie tą lornetką ...
3mnich - Pią 25 Wrz, 2020
Jarek, 24 grudnia tuż, tuż...
NoVik - Pią 25 Wrz, 2020
A ciekawe.
Chciałbym poznać wasze typy.
Kto chciałby i jaką lornetkę pod choinkę?
Umówmy się, że nie będziemy wybredni i przesadni w ilości.
Jedna. Od Świętego Gwiazdora
goornik - Pią 25 Wrz, 2020
Wiking69 napisał/a: | To bardzo interesujące , minęło już kilka dni od lornetkowego śniadanka . A ja najbardziej tęsknię za Swarovskim 8x30 CL Companion . Arek mi namieszał w głowie tą lornetką ... |
A Monarcha HG 8x30 degustowałeś?
Arek - Pią 25 Wrz, 2020
To też fajny kandydat. Optycznie gorsza, ale ma zalety w stosunku do Swarka:
1. większe pole
2. minimalnie lepszy odstęp źrenicy
3. wyraźnie lepszy minimalny dystans ustawiania ostrości
4. mniejsza waga i ciut mniejsze rozmiary
5. normalne wyposażenie w cenie bez konieczności dopłaty za futerał i inne akcesoria.
Arek - Pią 25 Wrz, 2020
Wiking69, tak z ciekawości. CL 8x30 brałbyś zamiast Victory 8x25, czy dodatkowo?
Arku gdybym mógł cofnąć czas , wybrałbym CL 8x30 . Gdybyś chciał się kiedyś zamienić na Victory 8x25 z moją dopłatą . Daj znać
Czytałem ciekawy wpis na zagranicznym forum lornetkowym . Doświadczony pasjonat bardziej ceni optykę Zeissa 8x25 Victory niż większego Zeissa 8x32 FL . Dał kilka ciekawych argumentów . Co mnie ostatecznie przekonało do zakupu tego maleństwa .
toomkoo7474 - Pią 25 Wrz, 2020
Mam takie pytanie-czy ktorys z was zamienil by Swarka el 10x42 na Swarka NL 12x50? o ile ktorys z was patrzyl przez obie te lornetki?dzieki z gory za odpowiedz,.
NL 12x50 nie istnieje.
Gdyby istniał, być może...
3mnich napisał/a: | NL 12x50 nie istnieje |
sorki 12x42 chodzi o ta nowa.
Z EL SV 10x50 na NL 12x42 raczej nie.
Obraz w centrum będzie identyczny, SV będzie stabilniejszy i lepszy komfort obserwacji ( 5 mm źrenica ), o jasności w nocy już nie wspomnę...
Arek - Pią 25 Wrz, 2020
To też trochę zależy do czego. W gorszych warunkach oświetleniowych EL 10x50 zje na drugie śniadanie NL 12x42. Ale w dzień, NL odwdzięczy się większym i lepiej skorygowanym na brzegu polem oraz mniejszą wagą i gabarytami.
Arek, nawet w dzień mikrodrgania w tym NL 12x popsują przyjemność i relaks w obserwacji, a pole w metrach jest podobne...
Jako wersję dzienną, rozważyłbym SV 10x32, jest stabilniejsza w ręku, a i waga sporo niższa.
No i jeśli to ma znaczenie - cena...
Arek - Pią 25 Wrz, 2020
3mnich napisał/a: | Arek, nawet w dzień mikrodrgania w tym NL 12x popsują przyjemność i relaks w obserwacji |
A to jest cecha mocno osobnicza.
W 90 ciu procentach uzywam lornetki do obserwacji ptakow dlatego pomyslalem o troszken wiekszym powiekszeniu ale pewnie kosztem wiekszych drgan no i kusi to pole widzenia ktore praktycznie bedzie wyglodalo niby podobnie tylko powiekszenie 12x a i pole okolarow da wrazenie widzenia wiekszego pola,czy dobrze to rozumiem?
Jeśli duże pozorne pole jest Twoim priorytetem, to NL 12x42, ale wtedy dobrze było by dokupić podpórkę na czoło.
adaher - Pią 25 Wrz, 2020
Arek napisał/a: | Stwierdziliśmy zgodnie, że w październiku powtarzamy... |
Zamówcie sobie na optyczną degustację coś takiego:
https://www.youtube.com/watch?v=Rryeog8vjQY
Smacznego
Wiking69 - Sob 26 Wrz, 2020
W październiku na degustacji ma być Zeiss 8x32 SF , co mnie bardzo cieszy . Trzeba pokazać Austriakom kto tu rządzi . Chociaż osobiście wolałbym Zeissa 6x32 SF , gdyby taki był produkowany . Taki Zeiss to byłaby idealna lornetka dla dzieci i staruszków . Trzeba się z tym pogodzić , latka lecą , wzrok coraz gorszy , ręce coraz mniej stabilne . Jak już człowiek zaczyna mieć problemy z odróżnieniem gwiazdy od satelity , to znaczy że trzeba zapomnieć o dużych powiększeniach .
Chciałbym kiedyś porównać Zeissa 8x50 Oberkochen z Zeissem Dialyt 7x42 T*P* . Ciekawe która daje więcej frajdy w czasie obserwacji . Obie lornetki są wspaniałymi klasykami . Na pewno lepszą ergonomię i komfort trzymania ma Dialyt 7x42 , piękna lornetka . Ale czy Zeiss Dialyt 7x42 wytrzyma konfrontację ze Swarovskim 7x42 SLC . Ciekawe jak duża jest różnica w ostrości , nasyceniu kolorów i kontraście między nimi . Pewnie Swarovski wygrałby to porównanie , to przecież nowsza generacja lornetek .
Arek - Sob 26 Wrz, 2020
Co do Zeissa 8x32 SF to mam 100% pewności że będzie. To zależy od Zeissa i grafiku testów transmisji.
Jeśli w październiku pojawi się goornik, to pewnie weźmie Dialyta 7z42. Do porównania będzie więc Leica Trinovid 7x42 i SLC 7x42 jeśli wróci z Austrii, bo kilka dni temu pojechał tam na serwis.
Dobre wiadomości z samego rana , aż miło poczytać .
adaher - Sob 26 Wrz, 2020
Panowie, z niecierpliwością czekam na Wasze spotkanie! zabierzcie ze sobą wszystkie 7x42 jakie macie! Podobnie jak Wikinga interesuje mnie jak wypadłby Dialyt przy młodszych koleżankach
adaher ... fajnie by było gdyby takie śniadanka były organizowane w całej Polsce . Może Tobie uda się zorganizować takie spotkanie .
adaher - Sob 26 Wrz, 2020
Mieliśmy z Kolegą Jutomim dwa podwieczorki lornetkowe, alu u nas, choć menu całkiem smakowicie wyglądające, to jednak nie tak szybko urozmaicane nowymi daniami... Ale mam nadzieję na jakieś spotkanie okołopoznańskie. Jest tu też kilku ( a może raczej kilkunastu) pasjonatów. Może kiedyś...
Swoją drogą mieszkałem w Warszawie kilkanaście lat ale wtedy świata po za muzyką nie widziałem prawie.
adaher ... masz EL 10x50 , to BARDZO dobra lornetka . Czy często się zdarza że nie zabierasz jej ze względu na wagę i gabaryty ? . Przyzwyczajony jesteś do wysokiej jakości optyki , jesteś już trochę rozpieszczony . Jaką najmniejszą lornetkę jesteś wstanie zaakceptować ze stajni Swarovskiego , tak żeby komfort obserwacji , jakość obrazu i pole widzenia były akceptowalne ... 8x20 , 8x25 , 8x30 , 8x32 .
mzksiak - Nie 27 Wrz, 2020
No no,czlowiek po tygodniu w górach i odpoczynku od internetu wchodzi na optyczne a tu taki temat😉
Mialem cl 8x30. To wspaniała lormetka,bardzo ostra w srodku i tylko na samym końcu z rozmyciem obrazu(delikatnym) ,wygląda jak milion dolarów(czarna wersja) . Zmieniłem ją tylko dlatego że moglem tanio dostać nową EL 10x32. Jedynym co mnie wkurzalo w Cl to zatyczki od od obiektów i okularów. Twarde,ciężko wchodziły w swoje miejsce i zdarzało sie im ,,otwierac'' samemu. Kwestia trzpieni łączących pasek z lornetka tez jest dość slabo zrobiona,bo dosc łatwo trzpień moze wyskoczyć przez slabe jego zabezpieczenie,co skutkować może upadkiem lornetki. Ja raz w porę sie zorientowalem i złapałem juz lecacą cl na glebe. .
adaher - Nie 27 Wrz, 2020
Wiking, Mam ją od niemal roku i jeszcze mi się nie zdarzyło, żeby nie zabrać jej ze względu na gabaryty czy masę... Ale gdybym miał przez tydzień chodzić extremalnie po górach, albo uprawiać survival to bym się trzy razy zastanowił. Generalnie należę do "frakcji" Arka i nie widzę potrzeby schodzenia poniżej 30stki. Ale doskonale rozumiem, bo jakże inaczej, osoby, które lubią maleństwa w stylu 20-25. Ja osobiście jestem o wiele bardziej wrażliwy na różnicę 10-20% jakości obrazu (jeśli można tak to opisać) niż różnicę 10-20 czy nawet 40% masy. I tu zauważam pewną analogię do mojego zawodu. Część gitarzystów na długie próby i koncerty zabiera lżejsze gitary, mniej wrzynające się paskiem w kark (chodzi o gitary elektryczne). Ja gram zawsze na swojej najlepiej brzmiącej/najcięższej gitarze. Nie ma tu miejsca na kompromis... Ale gdybym miał grać 10 godz. na weselu też trzy razy bym się zastanowił...
ps EL rozpieściła mnie BARDZO MOCNO!!!
Wiking69 - Nie 27 Wrz, 2020
adaher ... Ładnie to wyjaśniłeś
Naprawdę masz ochotę na Zeissa Dialyta 7x42 ? . Ja o nim marzę od 20 lat . W Norwegii widziałem go w sklepie myśliwskim , ale cena ...
Mam ochotę na wiele lornetek... na tę też Ale nie powiedziałbym, że strasznie o niej marzę, a na pewno nie od 20 lat...
Przede wszystkim, jak mawia mój kolega, to dzielenie niedźwiedzia na skórze...
Przecież Kolega Novik nic nie wspominał o tym, że chce ją sprzedać...
NoVik - Nie 27 Wrz, 2020
Panowie.
Nie będziemy tutaj rozprawkować o sprzedaży/kupnie, bo mnie Pan Administrator zawiesi.
Natomiast jeśli chodzi o używalność Dialyt'a - u mnie on tylko stoi, a rzadko trafia w moje ręce żeby tylko spojrzeć. Trochę dziwnie się czuję gdy pomyślę, że kogoś mogłaby ona cieszyć bardziej...
NoVik ... Zeiss Dialyt 7x42 to kultowa lornetka , pasjonaci na całym świecie ją doceniają . Nigdy jej nie sprzedawaj , Twoje wnuki będą mieć wspaniałą pamiątkę po dziadku .
gaudemus - Nie 27 Wrz, 2020
@mzkasiak
mam trzy swarki z mocowaniem fieldpro i w żadnym nie miałem problemów z mocowaniem paska do lornetki
przywołując stary jak świat dowcip: a przeczytałeś instrukcję obsługi?
bo nie wystarczy tylko wcisnąć klips z trzpieniem w otwór, trzeba go gdy wskoczy jeszcze docisnąć i przekręcić w prawo do oporu, wtedy siedzi twardo jak skała
@ 3mnich
>> NL 12x50 nie istnieje
ale istnieje EL 12x50
@wiking69
>> A ja najbardziej tęsknię za Swarovskim 8x30 CL Companion
mi też CL-ka namieszała w głowie i to mocno
na papierze czytając suche liczby opisujące parametry nie szokuje, ale z porównania jakie robiłem:
zwycięsko wyszły:
gdy idziemy razem w teren z moją Drugą Lepsza Połówką EL-ka 10x (jako kaliber na większe dystanse) częściej siedzi w torbie (temat niezamknięty, wciąż szukam, choć chyba mam już dla niej zmiennika)
na wierzchu ja noszę CL-a 8x , moja DLP pocketa 8x
waga, jakość obrazu, poręczność zrobiły swoje, zwłaszcza CL w tym przoduje, ma wygodne muszle oczne i przede wszystkim niezwykłą łatwość patrzenia, przykładam do oczu i widzę, bez przyzwyczajania oczu, zastanawiania się, coś pięknego, to jest to co ma naprawdę niewiele lornetek
moja DLP też chciała zgarnąć CL-a ale się nie dałem
za to EL-kę skomentowała krótko, iż jest tak ostra, że aż kłuje w oczy i to nie dla niej
zeissa musiałem trochę podrasować bo miał minimalnie zbyt małe muszle
ale ostrość obrazu i jego plastyka, są naprawdę wyborne, kolorystyka nieco inna niż w swarku, bardzo przyjemna i relaksująca
w sumie ta trójka uzupełnia się nawzajem
Wiking69 - Pon 28 Wrz, 2020
Na zdjęciu widzę Zeissa FL z obiektywem 42 mm , jaki to model ?
Czy Twoja Druga Lepsza Połówka mając do wyboru Swarka CL 8x30 woli na spacery chodzić z Zeissem 8x25 Pocket ?
3mnich - Pon 28 Wrz, 2020
Wiking69 napisał/a: | Na zdjęciu widzę Zeissa FL z obiektywem 42 mm , jaki to model ? |
8x32 FL
Wiem że miałeś Zeissa 10x32 FL , ale wydaje mi się że to jednak 42 mm .
Faktycznie to 8x32 FL . W takim razie poproszę o krótkie porównanie Zeissa 8x32 FL z Zeissem 8x25 Pocket .
mzksiak - Pon 28 Wrz, 2020
Gaudeamus nie zgodzę sie. Trzpienie mialem oczywscie zawsze przekręcone,ale można je dość bezproblemowo niechcący wycisnąć oczywscie niechcący. Bardzo ciasno za to jest to w El 10x32. Tam nie ma opcji żeby trzpienie pdzypadkowo wyskoczyly. Co do reszty zgoda. CL to swietna lornetka.jednak nie stac mnie za bardzo na posiadanie dwoch drogich lornetek tym bardziej że chce kupic poważniejszy sprzęt foto
3mnich - Pon 19 Paź, 2020
Jakiś dociekliwy jegomość z dalekich Chin postanowił dokładniej zbadać temat oddania barw, kontrastu i jasności w kilku flagowcach, między innymi w NL 8x42.
Oto wyniki:
https://mp.weixin.qq.com/s/ms4bfHAtxaB33QjshHWJzA
można przetłumaczyć...
Wiking69 - Pon 19 Paź, 2020
Swarovski NL tak podkręca kolory , że obraz w Zeissie SF wypada bladziutko .
kot Sylvester - Pon 19 Paź, 2020
Na szczęście tłumacz googlowy całkiem dobrze radzi sobie z chińskim.
Drugie zdjęcie (z WX-a 7x50) pokazuje bardzo ładnie jak w dzień wygląda kiepska transmisja w niebieskim. Dla mnie to żadne zaskoczenie po pewnym jego porównaniu z inną lornetką o porównywalnej źrenicy wyjściowej które dokonałem osobiście 23 maja 2018-go w krakowskiej Tauron-Arenie tyle tylko że w świetle sztucznym. W kwestii oddania barw i kontrastu WX wypadł bardzo blado delikatnie rzecz ujmując.
Ps. Chińczyk wyraźnie na końcu zaznacza że ta recenzja to dopiero początek dlatego mam nadzieję 3mnich-u że będziesz trzymał przysłowiową rękę na pulsie dając "cynk" w odpowiedniej chwili.
3mnich - Wto 20 Paź, 2020
Pytanie do Arka,
czy robienie takich kontrolnych zdjęć z tablicą kolorów, w sposób jaki pokazał nam kolega z Chin, przy okazji robienia testów lornetek, było by do zrobienia ?
Takie jedno zdjęcie pokazuje praktycznie, co się dzieje ze światłem w układzie optycznym...
To byłby kolejny milowy krok w ewolucji Optycznych...
Obserwatorek - Wto 20 Paź, 2020
Tu akurat Chińczyk wybrał najgorszą pogodę do takiej zabawy,
dużo chmur na niebie i oświetlenie zmienia się z sekundy na sekundę...
(oczywiście zdjęć w studiu to nie dotyczy)
kot Sylvester - Wto 20 Paź, 2020
Obserwatorek napisał/a: | Tu akurat Chińczyk wybrał najgorszą pogodę do takiej zabawy,
dużo chmur na niebie i oświetlenie zmienia się z sekundy na sekundę... |
Niekoniecznie, zależy jak szybko przemieszczały się chmury. Bywa że "stoją" prawie w miejscu.
Szanse są więc 50/50.
Ps. Dlaczego od razu zakładać najgorsze i posądzać Kitajca że jest tępą pałą?
Arek - Wto 20 Paź, 2020
3mnich napisał/a: | Pytanie do Arka,
czy robienie takich kontrolnych zdjęć z tablicą kolorów, w sposób jaki pokazał nam kolega z Chin, przy okazji robienia testów lornetek, było by do zrobienia ?
Takie jedno zdjęcie pokazuje praktycznie, co się dzieje ze światłem w układzie optycznym...
|
Tablice mamy, ale robienie takich zdjęć nie jest dobrym pomysłem. Za dużo dodatkowych zmiennych. Zewnętrzne światło, optyka aparatu, balans bieli aparatu, charakterystyka matrycy aparatu.
Wiking69 - Sro 21 Paź, 2020
Arek ... Chińczyk potrafi i nie narzeka . Pomysł jest dobry , zdjęcia kolorowych tablic dają odpowiedź na bardzo istotne pytania . Przy okazji mógłbyś oceniać rozdzielczość . Przecież testując obiektywy oceniasz ostrość , masz do tego specjalne tablice .
3mnich - Sro 21 Paź, 2020
Arek napisał/a: | 3mnich napisał/a: | Pytanie do Arka,
|
Tablice mamy, ale robienie takich zdjęć nie jest dobrym pomysłem. Za dużo dodatkowych zmiennych. Zewnętrzne światło, optyka aparatu, balans bieli aparatu, charakterystyka matrycy aparatu. |
Nie znam się zbyt na fotografii, lecz przypuszczam, że można by stworzyć "powtarzalne" warunki dla fotografowania kolejnych modeli lornetek.
Ten sam aparat z manualnymi ustawieniami + obiektyw z ustawieniami "na stałe".
Balans bieli skalibrować do czystej białej kartki papieru i tak pozostawić na amen...
Stworzyć odpowiednie warunki oświetleniowe ( sztuczne światło ) w pomieszczeniu do fotografowania - bez dostępu światła naturalnego, i "zapamiętać" to ustawienie.
Oczywiście statyw i odpowiednio obliczona odległość od fotografowanej tablicy i ten parametr też zachować w pamięci ect...
Trochę było by z tym zabawy na początku, ale potem to już raczej rutyna i to dość obiektywna.
Może pewnym problemem było by mocowanie obiektywu aparatu do różnych okularów lornetek.
Mówi się, że obraz zastąpi tysiąc słów, to racja. Tym bardziej, że każdy widzi inaczej...
Tak jak liczby w testach są dla każdego takie same, to kolorowe obrazy transmisji światła w lornetce już nie...
Arek - Sro 21 Paź, 2020
Panowie, na wszystkie pytania, które proponowany przez Was test miałby próbować odpowiedzieć (a i tak by nie odpowiedział) odpowiada wykres transmisji. Nie widzę powodu stosowania ułomnych rozwiązań, skoro mam lepsze.
A Chińczyk potrafi i widzi sens . Dzięki zdjęciom kolorowych tablic każdy człowiek stojący przed dylematem którą lornetkę kupić . Już wie że Swarovski wyprzedził konkurencję w kwestii oddaniu kolorów . Nie ważne czy to będzie SLC , EL czy też najnowsza seria NL . Dla większości ludzi wykres transmisji jest jak kod kreskowy na pudełku . Może być tam cała masa ważnych informacji , ale dla naszych oczu to są tylko kreski . Już sam fakt , że jako doświadczony pasjonat lornetkowy przeżyłem wstrząs porównując zdjęcia kolorowych tablic Swarka NL , Nikona WX i Zeissa SF , pokazuje że to ma sens
Arek - Sro 21 Paź, 2020
Wiking69 napisał/a: | A Chińczyk potrafi i widzi sens |
Jego wola. Ja nie zamierzam na to marnować czasu, bo wyniki nie są miarodajne. Nawet jeśli zrobi się to dobrze (a Chińczyk tak nie zrobił) to wynik, który się uzyskuje to efekt:
1. charakterystyki źródła światła
2. optyki lornetki
3. optyki obiektywu użytego do wykonania zdjęcia
4. charakterystyki matrycy użytej do wykonania zdjęcia
Wszystkie czynniki są mniej więcej tego samego rzędu, a z kombinacji wszystkich czterech chcemy wywnioskować coś o tylko jednym czyli o lornetce. Co więcej, nie mamy żadnej gwarancji, że to co zobaczymy na zdjęciach będzie odpowiadało temu co zobaczymy przykładając lornetkę do oka, bo charakterystyka receptorów na naszej siatkówce może mieć znacznie kluczowe.
Zdjęcia wykonane przez Chińczyka nie mówią więc nic konkretnego, ale jeśli ktoś na ich podstawie chce dokonywać wyborów, jego wola. Ja mając lepsze narzędzie, nie będę stosował rozwiązań gorszych, które na dodatek są czasochłonne i powodują, że sumarycznie będę w stanie wykonać mniej testów lornetek.
I właśnie dzięki takiemu podejściu powstają nowe i ciekawe portale lornetkowe , jak chociażby ... wzrokowiec . com . A muszę przyznać że wspaniale uzupełniają Optyczne . pl .
Arek - Sro 21 Paź, 2020
I bardzo dobrze. Niech powstają. Były i przed Optyczne. I dlatego, że było ich dużo, a nie mówiły nic konkretnego powstało Optyczne, którego głównym celem było opieranie się o rzetelne pomiary, a nie subiektywne wrażenia, odczucia i źle przygotowane "testy". Nie wymagaj więc, żeby Optyczne, które powstało niejako w kontrze do takiego podejścia, teraz się na nie przerzucało.
Chomsky - Sro 21 Paź, 2020
Zapewne nasze ekrany, monitory, karty graficzne wprowadzają tyle zmiennych, że ciężko coś ocenić. Plus te cztery punkty, o których pisze Arek.
Pozdr. Ch.
Arek - Sro 21 Paź, 2020
Chomsky, a widzisz, o ekranie zapomniałem
kot Sylvester - Sro 21 Paź, 2020
Arek napisał/a: | Panowie, na wszystkie pytania, które proponowany przez Was test miałby próbować odpowiedzieć (a i tak by nie odpowiedział) odpowiada wykres transmisji. Nie widzę powodu stosowania ułomnych rozwiązań, skoro mam lepsze. |
Niezupełnie. Akurat w kwestii kontrastu wykres transmisji nie odpowiada na istotne pytania.
Twoje lepsze rozwiązania również nie odpowiadają na wszystkie pytania.
3mnich - Sro 21 Paź, 2020
Przyznam się, że kiedykolwiek szukałem dla siebie aparatu fotograficznego, najważniejszą informacją było to, co widzę na testowym zdjęciu studyjnym, porównując próbki z innych modeli.
Tam mogłem zobaczyć faktyczną ostrość, kolory, kontrast i ogólne wrażenie, które współgrało z moimi preferencjami.
Wiele poważnych portali stosuje takie praktyki, wliczając w to Optycznych...
Dlaczego to się nie sprawdzi w przypadku lornetek Arek już wyjaśnił, chociaż jestem odmiennego zdania...
Ciekaw jestem portalowego quizu, jaki procent zainteresowanych wyraziła by ochotę na korzystanie z takiego narzędzia...
Arek - Sro 21 Paź, 2020
3mnich napisał/a: | Ciekaw jestem portalowego quizu, jaki procent zainteresowanych wyraziła by ochotę na korzystanie z takiego narzędzia... |
Tyle, że na tym portalu, podobnie jak w nauce nie decyduje demokracja
kot Sylvester napisał/a: | Twoje lepsze rozwiązania również nie odpowiadają na wszystkie pytania. |
Nigdy nie twierdziłem, że odpowiadają na wszystkie pytania. Ale cieszę się, że przyznajesz, że są lepsze.
kot Sylvester - Sro 21 Paź, 2020
Arek napisał/a: |
kot Sylvester napisał/a: | Twoje lepsze rozwiązania również nie odpowiadają na wszystkie pytania. |
Nigdy nie twierdziłem, że odpowiadają na wszystkie pytania. Ale cieszę się, że przyznajesz, że są lepsze. |
Przepisałem tylko za Tobą, nie padło określenie : że przyznaję że są lepsze.
Żeby było wszystko jasne częściowo są lepsze ale nie całościowo. Jak we wszystkich innych testach są rzeczy dobre i złe.
|
|