forum.optyczne.pl

Warsztat foto, literatura, teoria, art - Problem canon 450D !!!! ostrość i kolory!

skakanka - Sro 20 Sie, 2008
Temat postu: Problem canon 450D !!!! ostrość i kolory!
Witam tak jak w temacie mam problem z aparatem 450D
Jest to moja pierwsza lustrzanka więc nie wiem czy to zależy od ustawień czy od aparatu.
na programie auto zdjęcia są nie ostre nawet na statywie :/
Mam również taki problem że kolory są bardzo brzydkie
na wizjerze zdjęcia są ostre i mają ładne kolory
gdy wrzucę zdjęcia na komputer to porażka...
Mam jeszcze kilka dni na wymianę aparatu więc zależy mi na jak najszybszej odpowiedzi.
Jeśli miałabym wymienić aparat to na jaki model w granicach cenowych 2300zł
Pozdrawiam

krisv740 - Sro 20 Sie, 2008

może jakies przykłady? zdjęcia?
z jakim obiektywem robione? -pełny EXIF?

z obiektywem 18-55 IS zdjęcia zaraz dodam muszę z drugiego komputera przerzucić :)
Blackside - Sro 20 Sie, 2008

Może coś pozmieniane w ustawieniu. Albo zapisujesz rawy i po przejściu z kompaktu widzisz różnice.

robiłam kilka zdjęć na auto
kolory są nie bardzo...
i ostrość też zresztą za chwilkę będą zdjęcia
np.

Czy w każdym canonie 450D są takie kolory na auto???
w wizjerze mam ładne kolory i ostrość.
co mam zrobić wymienić na inny model czy zostawić
proszę o pomoc!

novy - Sro 20 Sie, 2008

Według mnie kolory są raczej ok. Na jakim monitorze oglądasz te zdjęcia, bo tu może leżeć problem. Jeśli chodzi o ostrość to ciężko powiedzieć czy wina jest aparatu czy twoja.

w aparacie wyglądają tak samo jak u mnie w komputerze
kolory są takie ponure... np na 1 zdjęciu ta zieleń mi się strasznie nie podoba...
tak jak pisałam wcześniej w wizjerze jest wszystko Ok.
i na żywo też nie ma takich kolorów...

novy - Sro 20 Sie, 2008

To że kolory np na pierwszym zdjęciu nie są takie same jak w rzeczywistości to kwestia balansu bieli który masz ustawiony w aparacie na Auto. Canon raczej dobrze sobie radzi z automatycznym balansem bieli no ale czasami też zawodzi.

sprawdzałam balans bieli i jakoś nie bardzo na każdym zdjęciu te kolory są nie bardzo
henk - Sro 20 Sie, 2008

Drugie nie jest takie tragiczne. Może byc tak jak pisze Blackside - wcześniej miałaś kompakt który upiększał Ci zdjęcia i teraz trudno się przyzwyczaic do realnie wyglądających kolorów. Sprawdź w ustawieniach takie funkcje jak nasycenie, kontrast, ostrośc itp. Jeśli chodzi o ostrośc to może byc wina obiektywu ale podejrzewam że to po prostu brak wprawy. Lustrzankę poznaje się dosyc długo
KaleSony - Sro 20 Sie, 2008

:lol:

sprawdzałam ustawienia
tylko nie umiem dobrze ustawić żeby wszystko wyglądało w miarę normalnie
np. twarz wychodzi strasznie jasna lub taka "pomarańczowa"
a zieleń jest strasznie nienaturalna
wiem, wiem trzeba się nauczyć.

Ciekawi mnie czy we wszystkich lustrzankach na programie auto ponure
są takie kolory.

Mam jeszcze jedną prośbę czy mam wymienić na inny model aparatu jeśli tak to proszę doradźcie mi jakiś aparat czy mam wymienić na taki sam?

Ja bym na Sony wymienił, ale to tylko moje skromne zdanie.

sony??? dlaczego ???

bo to dla foto-amatora najlepszy system, z najbardziej intuicyjnie rozwiniętymi aparatami w entry level, do tego stabilizacja z każdym obiektywem, a nie jak w Canonie że musisz dopłacać do każdego obiektywu za IS.
Sony lepiej sobie radzi z oddawaniem rzeczywistych barw.

muad - Sro 20 Sie, 2008

Jak dla mnie kolory w 1 i 3 są dobre, wyglądają naturalnie, w drugim wygląda tak jakby słońce już zachodzilo. Warto by podpiąć jakiś inny obiektyw i to lepszej klasy, choćby 50 f1,8 i zobaczyć jak wtedy wyjdą zdjęcia. Ten kitowy obiektyw jest taki sobie, jak na moje oko to wina słabego obiektywu.
novy - Sro 20 Sie, 2008

skakanka, nie mieszaj dziewczynie w głowie, ten Canon który masz jest całkiem dobry. Jeśli wszystko w nim jest ok to go nie wymieniaj, a jak nie to wymień na taki sam

3 zdjęcie, w rzeczywistości kolor różowy jest mocniejszy,
ale ok jeśli piszecie że z kolorami wszystko ok to się ciesze
teraz mam problem z ostrością,
zastanawiałam się nad nikonem D60 czy ten aparat jest dobry???
lub pentax k200D.
Jeśli są gorsze wymienię na taki sam model

k200D jest zdecydowanie lepszy, chociaż nie tak dobry jak Sony

możesz podać jakieś argumenty dlaczego jest lepszy?
z góry dziękuje :)

muad - Sro 20 Sie, 2008

450d jest wystarczająco dobry, to kitowe obiektywy są słabe. Ja bym przy tym body pozostał i dokupił inny obiektyw. A jaki to polecam poczytać troszkę to forum. W zakresie kita można pomyśleć np. o

tamronie 17-50 f2,8
sigmie 18-50 f2,8

Kale czemu polecasz sony? i pentka
Amix - Sro 20 Sie, 2008

Ja jak kupiłem E510 to po pierwszych zdjęciach chciałem go wywalić przez okno. Zdjęcia nie ostre, przepalone, kolory tez jakieś takie do bani . Po miesiącu nauki aparatu zdjęcia wychodzą jak żyleta.

skakanka napisał/a:
możesz podać jakieś argumenty dlaczego jest lepszy?
z góry dziękuje :)

Nie chce się czytać specyfikacji cio? Myślę, że powinnaś kupić sobie jakiegoś kompakta.
Ten aparat, który masz nie jest zły, tylko trzeba trochę poczytać o fotografii, o świetle, barwach, kadrowaniu....

Masakra :lol:

Monastor - Sro 20 Sie, 2008

skakanka, Canon 450D to bardzo dobry aparat, ale żeby wykorzystac jego możliwości warto opuścic tryb pełnej automatyki. Na dwóch zdjęciach miałaś po prostu denne światło, w takich warunkach trudno jakimkolwiek aparatem zrobic dobre zdjęcie, zwłaszcza w pełnej automatyce. Na środkowym zdjęciu pokazało się słońce i kolory od razu wyglądają naturalnie.

Swoją drogą to, że w wizjerze kolory wyglądają ok to nic dziwnego, tam nie oglądasz obrazu elektronicznego. Na wyświetlaczu aparatu zdjęcie zawsze wygląda trochę lepiej niż na ekranie komputera, to dotyczy każdego aparatu, z jakim się spotkałem.

Poczytaj instrukcję, spróbuj trybu P. Działa w zasadzie tak samo jak automat, ale masz w nim nieco większą kontrolę nad zdjęciami. Po naciśnięciu przycisku SET możesz wybrac ustawienia kolorów zdefiniowane pod kątem portretu czy krajobrazu. Jest też możliwośc ustawienia aparatu tak, żeby żadnych kolorów nie poprawiał starając się oddac je wiernie. Powinno byc lepiej ;-)

Co do ostrości. Możliwe, że to wina kitowego obiektywu. Czasy naświetlania wyglądają OK i to raczej nie poruszenie. Trudno byłoby 'maznąc' zdjęcie w ten sposób.

Chcę Ci tylko powiedziec, że trzymasz w ręku narzędzie, które ma bardzo duże możliwości, ale nadal jest to tylko narzędzie.

Mając kompakt też trzeba to wiedziec.....
A dane na papierze to sony fakt ma super. Najlepsze to mają zrzuty szumów.... Nawet na iso 1600 zero strat jakości- sory. :twisted:
Dokładnie nawet jak dasz podsycanie w menu to na auto niedziała. A w P < prawie auto> już tak

Blackside napisał/a:
Mając kompakt też trzeba to wiedziec.....
A dane na papierze to sony fakt ma super. Najlepsze to mają zrzuty szumów.... Nawet na iso 1600 zero strat jakości- sory. :twisted:

Założę się, że zrobię lepsze zdjęcie na iso 1600 sony A100, niż chłopcy z optyczne.pl ze swoimi wypasionymi canonami do cykania kwiatuszków, czy nikonami d300 do fotografii czarno białej :lol: , ludzie pomieszało wam się w głowie z tymi szumami.

:cool:

KaleSony, chętnie zobaczę Twoje znakomite zdjęcia, które tak często opisujesz, ale jak dotąd są niewidzialne :razz:

To żadna tajemnica, że dobry fotograf zrobi lepsze zdjęcie pudełkiem z dziurką niż kompletny laik nawet najbardziej wypasionym sprzętem.

nie przypominam sobie, żebym opisywał swoje zdjęcia :)
heding - Sro 20 Sie, 2008

KaleSony napisał/a:
Założę się, że zrobię lepsze zdjęcie na iso 1600 sony A100

no to ja Ci przypomnę...

heding napisał/a:
KaleSony napisał/a:
Założę się, że zrobię lepsze zdjęcie na iso 1600 sony A100

no to ja Ci przypomnę...

to często?

Wujek_Pstrykacz - Sro 20 Sie, 2008

Czemu wymieniać od razu aparat. Można z poziomu aparatu podbić sobie nasycenie, czy kontrast. Tylko niestety trzeba pracować na bardziej zaawansowanych trybach niż zielony prostokącik. Co do Sony to niestety one cukierkowo oddają kolory co może się podobac jedynie tym co przyzwyczaili się do kompaktów i KaleSonemu co jest ekspertem w dziedzinie fotografii. Sorki jest znawcą tematu.
henk - Sro 20 Sie, 2008

Nie słuchaj KaleSony! Masz najlepszy aparat w swojej klasie a Sony ma kiepski obiektyw w komplecie, na pewno gorszy niż Canon. Poszukaj w swojej okolicy kogoś kto ma taki sam aparat albo chociaż zna lustrzanki to może Ci dużo więcej pomóc niż takie ślepe podpowiedzi przez internet bo tak na odległośc trudno coś konkretnego doradzic. Najlepiej będzie dac aparat w fachowe łapy i osobiście wyjaśnic sprawę

Na tym forum panuje mania wciskania wszystkim C 450D :D , jakaś samospełniająca się przepowiednia, aparat ma ewidentne problemy z odwzorowaniem barw, do tego problemy z autofocusem i nie działający LV :D , poszaleli fanatycy od Canona, nie mogę już czytać jak wciskacie ludziom ten kicz, żal.pl
:)

jaad75 - Sro 20 Sie, 2008

KaleSony napisał/a:
Na tym forum panuje mania wciskania wszystkim C 450D :D

No cóż, z tym trudno się nie zgodzić...

kamfil06 - Sro 20 Sie, 2008

KaleSony,

kurde... ile to już napisałeś postów po swoim "ostatnim" ???

właśnie mam problem u mnie w okolicy nie ma nikogo kto ma lustrzankę (bynajmniej z moich znajomych) i mogłabym się doradzić
dlatego napisałam na forum :)
co myślicie jeszcze o tych aparatach:
canon 30D. 400D
jeszcze nikon d60

skakanka, jeden z nich jest zdecydowanie lepszy od dwóch pozostałych. Domyśl się który... :twisted:

NIE MA SENSU zmieniać aparatu tylko dlatego że masz źle skalibrowany monitor/kolory
są za mało cukierkowe...

ustaw sobie w menu 450D nasycenie/kontrast/ostrość na "+100" i bedzie dobrze...

jaad75, po tym co przeczytałem na tej stronie obawiam się złej odpowiedzi :roll:

Cytat:
ustaw sobie w menu 450D nasycenie/kontrast/ostrość na "+100" i bedzie dobrze...

Mam rozumiec, że robisz tak zdjęcia? :shock:

skakanka napisał/a:
właśnie mam problem u mnie w okolicy nie ma nikogo kto ma lustrzankę (bynajmniej z moich znajomych) i mogłabym się doradzić
dlatego napisałam na forum :)
canon 30D. 400D
jeszcze nikon d60

Widzisz, problem na tym forum taki, że tu mało kto się zna na aparatach, no chyba żeby wcisnąć komuś 450 D, takich to tu nie brakuje :D

Monastor napisał/a:
Mam rozumiec, że robisz tak zdjęcia?

nie :lol: , tylko kompletnie nie rozumiem dlaczego ktoś zamierza zmieniać aparat
bo zdjęcia nie wygląją tak jak "powinny"...

Kolego KaleSony tu bardzo dużo osób zna się na aparatach i dlatego nie używają A100. Sony zaczyna się na A700 i na nim niestety kończy.
henk - Sro 20 Sie, 2008

jaad75, Ale 30D to już trochę wyższa półka. Po co mieszac dziewczynie jak ma dobry aparat? Jeśli nie znasz żadnego lustrzankowca to idź z tym do jakiegoś sklepiku/zakładu fotograficznego a jeśli koniecznie chcesz wymienic na inny to chętnie się zamienię na mojego D60 :mrgreen: bo masz lepszy

henk napisał/a:
jaad75, Ale 30D to już trochę wyższa półka.

Ale w podobnej cenie... A poza tym zepsułeś zagadkę... :twisted:

Jeżeli komuś nie podoba się średnie nasycenie to może sobie podciągnąć na maksa. Co nie znaczy że wtedy fotki będą dobre. W takich Sony np. nasycenie jest mocno podbite. No i można bańki ostro fotografować.

Wujek_Pstrykacz, można bańki ostro fotografowac, ale też nie na auto ;-)
Wszystkim można :-)

jaad75, na Ceneo i Skąpcu widzę 30D po 2700 zł. Nie lepiej kupic 40D? Cenowo wychodzi tak samo.

Jeśli o mnie chodzi, zazwyczaj sugeruję, żeby dołożyc do 40D. Nie zapominaj, że są też tacy, co potrzebują mniejszej lustrzanki.

muad - Sro 20 Sie, 2008

Cytat:
Widzisz, problem na tym forum taki, że tu mało kto się zna na aparatach, no chyba żeby wcisnąć komuś 450 D, takich to tu nie brakuje

A czy 450d to zły aparat? Zależy dla kogo. Chyba nie chodzi o to żeby kupić jak najlepszy dostępny aparat tylko wybrać taki, który spełni nasze potrzeby i oczekiwania. Poza tym są też inne czynniki na które należy patrzeć np. dostępne obiektywy. Canon pewnie jest taki polecany, ponieważ wiele osób ma właśnie aparat tej firmy.

Cytat:
canon 30D. 400D
jeszcze nikon d60

30d to inny segment, jest dość duży (co dla większości jest plusem - dobrze się trzyma) ale dla kobiety może być minusem.

Na reklamach w których widać fotografujących bańki z pomocą LV nie posądzam o prace na innym ustawieniu niż pełna automatyka.
henk - Sro 20 Sie, 2008

jaad75, Bo ja długo piszę odpowiedź i myślałem że już ktoś odpowie w międzyczasie :razz: a poza tym to było za proste na zagadkę

muad napisał/a:
Canon pewnie jest taki polecany, ponieważ wiele osób ma właśnie aparat tej firmy.

I kółko się zamyka... :twisted:

novy - Sro 20 Sie, 2008

Monastor napisał/a:
jaad75, na Ceneo i Skąpcu widzę 30D po 2700 zł. Nie lepiej kupic 40D? Cenowo wychodzi tak samo.

Jeśli o mnie chodzi, zazwyczaj sugeruję, żeby dołożyc do 40D. Nie zapominaj, że są też tacy, co potrzebują mniejszej lustrzanki.

Dajcie spokój, mieszacie dziewczynie w głowie, 450D to bardzo dobry aparat dla początkującego i nie tylko. Mozę jej jeszcze polecicie 5D :lol:

novy, ale ja broń Boże nie sugeruję przesiadki. Zresztą jak z 450D jest problem to z 40D tym bardziej będzie. Odpowiadam tylko na zarzut wciskania wszystkim 450D bo uważam go za niesprawiedliwy

macie racje na początku będę się uczyła na tym aparacie z biegiem czasu pomyślę o nowym. Nie ma sensu kupić lepszego bo bede mieć więcej problemów :)

skakanka, moja przygoda z fotografią nie trwa zbyt długo, ale nauczyłem się jednego (i to dośc wcześnie). Kupowanie sprzętu wcale nie wprowadza rewolucji w kwestii jakości zdjęc, jakie się robi. Zdecydowanie lepiej zainwestowac w dobrze napisaną książkę o podstawach fotografii ;-)

Powodzenia, życzę udanych zdjęc ;-)

I tak niech zostanie.
Ciesz się.

muad - Sro 20 Sie, 2008

jaad75 napisał/a:
muad napisał/a:
Canon pewnie jest taki polecany, ponieważ wiele osób ma właśnie aparat tej firmy.

I kółko się zamyka... :twisted:

No tak, ale w sumie ciekawe ile osób kupiło aparat polecany przez użytkowników tego forum lub innych, moim zdaniem niewiele?

Ja osobiście byłem zdecydowany na Nikona d80 jednakże po kilkumiesięcznym szperaniu w necie zrezygnowałem z nieg. I nie sugerowałem się czyimiś radami, jednakże opinie użytkowników brałem pod uwagę.

Amadeus - Czw 21 Sie, 2008

Monastor również pozdrawiam:)
krisv740 - Czw 21 Sie, 2008

Monastor, ???? :mrgreen:
cóż to za przytyk?
mam u siebie zrobić dopisek MONASTOR mam włączony komputer :mrgreen:

Itey - Czw 21 Sie, 2008

Monastor, no dopiero teraz zauwazylem co masz w stopce :D
to ja moze faktycznie pojde na jakis spacer ;)

muad - Czw 21 Sie, 2008

Monastor,
Cytat:
muad, lepiej wyjdź na dwór, od czytania o sprzęcie zdjęcia się nie robią ; )

A czemu zaraz na dwór? W domu też mam fajny "obiekt" do fotografowania. Poza tym wiedza teoretyczna też jest ważna, bynajmniej dla mnie, więc warto czasem poczytać coś ciekawego. Ale wiedzę, że niektórzy nie muszą, bo wszelką wiedzę wssali z melekiem matki :cool: , zazdroszczę im.

Jesienny - Czw 21 Sie, 2008

muad, - to się nazywa "Mieć misję" ;)
kozidron - Czw 21 Sie, 2008

Monastor, może mi coś doradzisz po wczorajszym wyjściu, bo sie pozbierać do kupy nie mogę
k1caj_ns - Czw 21 Sie, 2008

Dla mnie to Monastor nawet opis poświęca żeby mnie z domu wygonić :razz: Tak mi się wydaje ,że wszystkich pogania ,a sam w domu siedzi i tylko co 5 minut zakładkę optyczne.pl odświeża :wink:
stanisław - Czw 21 Sie, 2008

To tak koledzy sobie podyskutowali w temacie a koleżanka, która zwróciła sie z prośbą o pomoc w zasadzie została na lodzie
Może ja wrócę do tematu i zapytam o podstawowe sprawy.
Jakie masz ustawienie RAW, czy JPEG? Jak z rozdzielczością w przypadku JPEG.
Jaki masz balans bieli WB, auto czy inny?
Na jakim programie obrabiasz fotki, czasem to też ma znaczenie.
Czy w przypadku kiepskiego światła używasz doświetlania lampą?
Widzisz , że jest kilka płaszczyzn decydujących o tym jaki będzie efekt końcowy.
Niektóre błędy można poprawić stosunkowo łatwo inne wymagają drogiego porogramowania. Najłatwiej korygować błędy gdy zdjęcia robisz w RAW, tyle tylko, że musisz mieć program do edycji tego formatu.
Wymiana sprzętu to jest ostateczność. Najpierw należy rozwiązać to o czym wspomniałem powyżej.

Wracając do tematu to koleżance polecam zakupienie dobrej książki o fotografii i korzystanie z innych trybów niż pełna automatyka bo to trochę tak jakby kupić wyczynowy rower kolarski i jeździć nim na wycieczki z rodziną raz na miesiąc.

Miałem 450D i nie wiem jak działał w trybie auto bo nawet jednego zdjęcia w tym trybie nie zrobiłem :razz: Dodam tylko ,że to bardzo dobru aparat i powinno się go wymienić kiedy zacznie brakować trochę ergonomii chociażby :wink:

skakanka - Czw 21 Sie, 2008

JPEG- 6.3 M
balans bieli był na auto
zdjęcia które dodałam nie były obrabiane na żadnym programie

To zachęcam do pracy w RAW - później wiele parametrów mozna poprawić , w zasadzie wszystkie i tak jak poprzednik zachęcam do lektury lub współnego fotografowania z kimś, kto ma już doświadczenie.
Zamiast automatyki P lepiej jest świadomie używać trybu A, lub S, w zalezności od tego, na czym nam zależy czy decydujący o zamierzonym efekcie jest czas migawki- wtedy S, czy też zależy nam na głębi ostrości , wtedy tryb A.
Ja ucząc się wiele lat temu na lustrzankach analogowych miałem założony zeszyt i wpisywałem w nim uwagi związane z każdą klatką, czyli co chciałem osiągnąć i jakie miałem ustawione parametry, po wywołaniu filmu lub zdjęcia robiłem analizę czemu mi się nie udało. Teraz jest łatwiej, bo parametry są automatycznie zapisywane ale o zamierzonym efekcie dobrze jest pamiętać.
Robić dużo zdjęć z różnymi ustawieniami i dzięki temu koleżanka szybko pozna obsługę i możliwości aparatu. Można te same ujęcie z róznymi ustawieniami i wtedy od razu widać jakie są róznice. A czystość reprodukowania barw to skomplikowana sprawa, zależna od aparatu, temperatury barwowej światła, zabarwienia od światła odbitego od różnych elementów, które także czasem zmieniają bardzo znacznie to czego oko na początku nie dostrzega.

Wujek_Pstrykacz - Czw 21 Sie, 2008

Kolego Monastor co to za przytyk w stopce. Ja mam czas na robienie zdjęć i na czytanie o sprzęcie. A poza tym już tyle lat na tym śweicie się męcze, że troche wiedzy posiadam.
Monastor - Czw 21 Sie, 2008

Wujek_Pstrykacz, to takie ogólne hasło dla wszystkich, żeby się odprężyli przy wspólnym hobby bo ostatnio za dużo sprzeczek o aparatach się zrobiło :-)
kozidron - Czw 21 Sie, 2008

Monastor, oj dziś bym wyszedł ale z pracy.....a zanosi się na grube nadgodziny, to mi chociaż o sprzęcie pozostało poczytać :sad:
ophiuchus - Czw 21 Sie, 2008

kolega Monastor, się php nauczył i skryptu phpbb a teraz szpanuje ;) ,
a co do skakanki, aparat masz dobry, tylko poświęć mu parę chwil na poznanie dostępnych funkcji, a na pewno będziesz zadowolona z efektów... tryb auto nie jest najszczęśliwszym wyborem, ze swego doświadczenia pamiętam jak mnie zimny pot oblał przy porównaniu fotek z mojej 450 i d80 kolegi (ze względu na kolory - po przesiadce z małpki - i ostrość - na auto canon trochę rozmywa krawędzie, żeby były bardziej naturalne, no i obiektyw nie jest najlepszy)... ale teraz po kilku miesiącach zabawy czuję, że dokonałem dobrego zakupu... :] następny będzie 40d albo następca ;) miłego użytkowania!

ophiuchus, to nawet nie php, to zwykła funkcja forum podobnie skomplikowana do wstawiania obrazka czy pogrubiania tekstu :-)
Oparta na php, ale nic nie trzeba w tej kwestii umiec, żeby z niej skorzystac.

skakanka - Czw 21 Sie, 2008

mam jeszcze jedno pytanie
czy za 2300zł kupie nikona d80 z jakimś obiektywem???

ophiuchus - Czw 21 Sie, 2008

zapewne z kitowym 18-55, dorzuć parę zł i poszukaj z nikkorem 18-70 DX, będzie cokolwiek lepszy... i poczytaj na wszelki wypadek testy obu aparatów, w szczególności o fotach robionych jako RAW ;) przejrzyj też forum, w dziale, w którym jest Twój temat masz mnóstwo zdjęć zrobionych zarówno canonem jak i nikonem...

skakanka, kupisz, ale zdjęcia z zestawu za tą cenę nie będą lepsze od tych, które robisz swoim Canonem.

Co do ceny,to podsyłam koleżance linka do strony z przegladem ofret cenowych wszystkich marek i typów. Ceny optyki także do sprawdznia w innym oknie.
Możesz sprawdzić i porównać przeróżne modele i konfiguracje..
Tyle tylko, że trzeba sobie postawić pytanie , czy musisz kupować nowe body, czy może lepiej do posiadanego dokupić dobrą optykę.
Czy D450 nie spełnia oczekiwań? Jeżeli tak to kolejny model trzeba wybrać z rozwagą, bazując już na zdobytym doświadczeniu z obsługą już posiadanego sprzętu- to nie wymaga wydawania pieniędzy.
W żadnym wypadku nie można zdać się na hasła marketingowe lub doradztwo sprzedawcy.Taka wpadka może mieć miejsce tylko przy zakupie pierwszego w życiu aparatu.
Drugi zakup powinien być z ukierunkowaniem na konkretne nasze wymagania i potrzeby.
Znawcy mówią że body szybciej się starzeje niż dobra optyka.
Lepiej więc może pójść w tym kierunku?
Ja tak przynajmniej wreszcie zrobiłem i kupiłem optykę z górnej półki. Teraz, gdy coś mi się nie udaje to nie mam na co zwalić winy, bo sprzęt spełnia moje oczekiwania , więc problem tkwi albo w braku moich umiejętności albo słabej jeszcze znajomości sprzętu.
No a z tym jakoś można sobie poradzić.

http://www.skapiec.pl/site/cat/2/comp/101539

jaad75 - Czw 21 Sie, 2008

Monastor, bardzo mi miło, że mnie wyróżniłeś w stopce, ale zdaje się, że nie jestem godzien - stosunkowo niewiele udzielam się w wątkach typowo sprzętowych i niezbyt często tam zaglądam... :twisted:

jaad75, przykro mi, ale jesteś jednym z dziesiątków lub setek wyróżnionych :twisted:
jaad75 - Czw 21 Sie, 2008

O, nawet nie wiedziałem, że jest taka funkcja... :oops:
henk - Czw 21 Sie, 2008

skakanka napisał/a:
mam jeszcze jedno pytanie
czy za 2300zł kupie nikona d80 z jakimś obiektywem???

To znaczy że jednak zmieniasz?
Radziłbym Ci jeszcze popróbowac zmieniac ustawienia albo może poczytac instrukcję
Twój kłopot to może byc jakiś drobiazg który da się załatwic jednym kliknięciem w odpowiednim miejscu menu

jaad75, Nie tylko Ty :razz:

skakanka jeśli na prawdę chcesz zmienić aparat to na 30d/40d d300 ,K20d lub A 700 nawet :smile:

Każda inna zmiana będzie bez sensowna. Bo Twoim problemem nie jest aparat. Piszę Ci to bo nadzwyczajniej szkoda pieniędzy i lepiej dokupić do 450D chociażby Tamrona 17-50 albo 70-200 F4 L czy nawet 50/1.4 . Aparat zmienisz jak na prawdę zacznie Ci coś w nim przeszkadzać albo czegoś brakować.

kozidron - Pią 22 Sie, 2008

skakanka, teraz już na temat. To chyba nie wina aparatu, spróbuj chociaż zrobić parę fotek na priorytecie przysłony (koło nastawu na A) i ustaw balans bieli, przecież to nie jest takie trudne. Na 3 focie ta dziewczyna ma straszne mydło na twarzy(to moze być wina obiektywu albo niestety operatora, mogłaś poruszyć, automatyka ustawiła ci czas 1/60 i przysłonę 6.3 przy iso 200. Ja nie mówie, ze przy takim czasie nie da sie ostrej foty zrobić ale jesteś początkująca).

Może być tak, że nowy aparat nie spowoduje, że będziesz robić lepsze zdjęcia a może wróć do kompakta....jeżeli zależy ci na pstrykaniu bez nastawów , może jakiś zoom albo hybryda. Zależy jeszcze jak kupowałaś aparat, bo podczas zwrotu(no chyba , ze przez net), trzeba uzasadnić na jakiej podstawie chcesz oddać aparat. Sklepy nie chętnie przyjmują z powrotem poprawnie działający sprzęt ale to już oczywiście twoja sprawa.

Amix - Pią 22 Sie, 2008

jaad75 napisał/a:
O, nawet nie wiedziałem, że jest taka funkcja... :oops:

Stare to jak cały internet. Na niektórych forach nie działa.

arietiss - Pią 22 Sie, 2008

Taaaa.... A widział ktos takie kolory w rzeczywistości. Mając Canona, wiesz, że nic nie dodaje od siebie! A jak bardzo zależy Ci na ostrych kolorach i kontraście to ustawiasz sobie w aparacie plusy, albo robisz to softem. Ale nie polecam!

[ Dodano: Pią 22 Sie, 2008 10:12 ]
Monastor, widzę dopisek w Twojej stopce! Cholera mnie bierze, ale nie mogę...! Tkwię w robocie, a po powrocie w domu, nie wiem w co ręce włożyć... :sad: Moge najwyżej zerknąć na forum! :wink:

k1caj_ns - Pią 22 Sie, 2008

arietiss napisał/a:
A jak bardzo zależy Ci na ostrych kolorach i kontraście to ustawiasz sobie w aparacie plusy, albo robisz to softem.

Albo robisz zdjęcia w RAW ,wrzucasz do programu i robisz ze zdjęciem cuda o których byś nawet nie pomyślał robiąc zdjęcie i żadne + i - Ci takiego efektu by nie dały. Mówię teraz o zdjęciach bardziej artystycznych bo wnioskuję ,że bardzo duże nasycenie i kontrast podbija się głównie w takich zdjęciach

arietiss - Pią 22 Sie, 2008

Zawsze RAW! :mrgreen:
skakanka - Nie 24 Sie, 2008

mam pytanie
jak kupie jakiś lepszy obiektyw do 450D będą lepsze zdjęcia?
kolory ostrość itp???

Bumber - Nie 24 Sie, 2008

Ostrość, jasność, mniejsze zniekształcenia optyczne... Na kolory wpływa bardziej soft aparatu, niż obiektyw. Niemniej jednak warto dokupić lepsze szkiełko podstawowe, o ile tylko masz pewność, że będziesz potrafiła je wykorzystać. Bo jeśli nie zauważysz różnic względem kita, to niepotrzebnie wydasz pieniądze.

soft aparatu?
henk - Nie 24 Sie, 2008

skakanka, Tak. Soft czyli oprogramowanie. Zwłaszcza JPGi są przerabiane przez procesor i często wyglądają bardziej kolorowo niż rzeczywisty obraz
Bumber - Nie 24 Sie, 2008

Oprogramowanie aparatu odpowiedzialne za odwzorowanie barw. Możesz na to wpłynąć, zmnieniając np. nasycenie bądź kontrast z poziomu menu aparatu, lub lepiej - w trakcie obróbki na komputerze.

jak mogę sie dowiedzieć jaki mam soft w aparacie?
można jakoś zmienić ???
Ludzie co ja bym bez was zrobiła!!!!

komor - Nie 24 Sie, 2008

skakanka, soft w aparacie masz taki jaki dał producent i tego nie zmienisz. To nie jest jak w komputerze i generalnie każdy aparat ma swoją charakterystykę, jako połączenie matrycy, procesora obrabiającego dane i algorytmów, które są tajemnicą producenta.

Generalnie, dziewczyno, odczep się od aparatu :) i idź uczyć się zdjęcia robić. Nie używaj balansu bieli ustawionego na ABW tylko ustaw odpowiednio do sytuacji i powinnaś od razu poczuć różnicę. Naucz się też (poprzez praktykę) jak działa pomiar światła w zależności od sceny i wybranego trybu pomiaru. Takie wyprane blade kolory wychodzą czasem jak zdjęcie jest po prostu prześwietlone, a słońca nie było w oryginalnej scenie. Z korzyścią dla wyglądu zdjęcia jest wtedy, jak będzie mniej naświetlone.

arietiss - Nie 24 Sie, 2008

No i rób w RAW, a kolory sbie zrobisz potem według uznania... :wink:
komor - Nie 24 Sie, 2008

Porada, żeby robić RAW-y – nie wiem czy to jest dobra porada dla kogoś, kto chce po prostu zrobić parę pstryków sobie i swoim znajomym. Jednak przy współczesnej manii megapikselowej każdy RAW to jest spory plik. Owszem, możliwości obróbki spore, jak się dodatkowo ma odpowiednie oprogramowanie i chęć to siedzenia przed komputerem, zamiast na dworze, jak ostatnio każe nam Monastor. :)
answis - Pon 25 Sie, 2008

Monastor napisał/a:
skakanka, moja przygoda z fotografią nie trwa zbyt długo, ale nauczyłem się jednego (i to dośc wcześnie). Kupowanie sprzętu wcale nie wprowadza rewolucji w kwestii jakości zdjęc, jakie się robi. Zdecydowanie lepiej zainwestowac w dobrze napisaną książkę o podstawach fotografii ;-)

Mozecie jakas polecic

MC - Pon 25 Sie, 2008

Polecam opcje szukaj, ewentualnie przejrzenie forum. Taki temat juz byl i niejeden tytul tam padl.
RB - Pon 25 Sie, 2008

komor napisał/a:
Porada, żeby robić RAW-y – nie wiem czy to jest dobra porada dla kogoś, kto chce po prostu zrobić parę pstryków sobie i swoim znajomym. Jednak przy współczesnej manii megapikselowej każdy RAW to jest spory plik. Owszem, możliwości obróbki spore, jak się dodatkowo ma odpowiednie oprogramowanie i chęć to siedzenia przed komputerem, zamiast na dworze, jak ostatnio każe nam Monastor. :)

Jotpegi też można całkiem udatnie obrabiać również jeśli chodzi o kolory. Oczywiście nie w takim stopnu co RAW, ale duuużo można wyciagnąc :-) No, w kazdym razie z jotpegów minoltowsko-sonowskich, jak to jest w 'najlepszej małej lustrzance' to ja nie wiem ;-)

answis - Pon 25 Sie, 2008

MC napisał/a:
Polecam opcje szukaj, ewentualnie przejrzenie forum. Taki temat juz byl i niejeden tytul tam padl.

funkcja szukaj, nie popularna a jakze przydatna, szybciej znalazlem to czego szukalem niz ten temat w ktorym zadalem pytania. Tak wiec uzylem, znalazlem, zamowilem

BlueSky - Czw 04 Wrz, 2008

Skakanka, sprzedaj 450tkę, kup porządnego kompakta i będziesz zadowolona :cool:
Dessper23 - Pią 06 Mar, 2009

O rany!!!Ludzie co wy piszecie...czytam to forum i uwierzyć nie mogę.Canon 450D to nie EOS 5D ani Nikon D300 ale amatorska lustrzanka.Moją kupiłem 6 miechów temu.Mój guru fotografii (znany w Warszawie fotograf który robił zdjęcia takim znanym postaciom jak:Kora, Trojanowska czy Stuhr) powiada że najlepsze swoje zdjęcia zrobił dzięki wiedzy i umiejętnościom a nie dzięki sprzętowi.Nikonem D60 zrobił kiedyś zdjęcie którego nie potrafię powtórzyć(długi temat ale uwierzcie mi).Canon 450D to, jak to Monastor zauważyła(POZDRAWIAM), bardzo dobry aparat i w pewnym momencie skakanka będziesz mogła(jak tylko potrenujesz i się doszkolisz) nim tworzyć
prawdziwą sztukę. :neutral:

Monastor - Pią 06 Mar, 2009

Jak powiedziano w pewnym filmie, Monastor była kobietą :mrgreen:
Słusznie piszesz.
Widzę, że jesteś nowy na forum. Witam i również pozdrawiam.
Przy okazji, zwracaj na przyszłośc uwagę na daty postów (odkopałeś już całkiem stary wątek) i na znaczki przy nickach (oznaczają płec) ;-)

Dessper23 - Sob 07 Mar, 2009

I w tym momencie moje ciało spaliło się ze wstydu(lub raczej głupoty) a ja w swej skromności zapadłem się pod ziemię....sorry. :zalamany: