|
forum.optyczne.pl
|
 |
Cyfrowe lustrzanki - Nikon D90 - test
sz.starczewski - Czw 23 Paź, 2008 Temat postu: Nikon D90 - test Test Nikona D90 już dostępny na stronach naszego serwisu.
http://www.optyczne.pl/84...-Nikon_D90.html
krisv740 - Czw 23 Paź, 2008
dobra pucha
szkoda że nikon
MC - Czw 23 Paź, 2008
Dobra. Nawet bardzo dobra. Brak uszczelnien w aparacie tej klasy moze nie jest az tak bolesny, ale AF moglby byc gorszy.
PS. rozumiem, ze "prawdopodobna ingerencja w pliki raw" oznacza odszumianie na wyzszych czulosciach, ktorego nie mozna wylaczyc (pyt. do redakcji)?
maziek - Czw 23 Paź, 2008
Wiedziałem, że nie powinienem czytać tego testu...
MC napisał/a: | Dobra. Nawet bardzo dobra. Brak uszczelnien w aparacie tej klasy moze nie jest az tak bolesny, ale AF moglby byc gorszy. | Żeby serce mniej bolało?
MC - Czw 23 Paź, 2008
maziek, czemu? Czyzbys mial tzw. "ochote"?
Wcale Ci sie nie dziwie!
jaad75 - Czw 23 Paź, 2008
MC napisał/a: | PS. rozumiem, ze "prawdopodobna ingerencja w pliki raw" oznacza odszumianie na wyzszych czulosciach, ktorego nie mozna wylaczyc (pyt. do redakcji)? |
Nie, to słynna teoria o karygodnym grzebaniu w RAW-ach wysnuta na podstawie tego, że Nikon i inni robią to w sposób odmienny od Canona...
MC - Czw 23 Paź, 2008
Bo nie wiem czy to to samo. A700 dostala solidny o.p.r. za odszumianie rawow na wyzszym iso, ktorego do softu v.4 nie mozna wylaczyc. Tutaj jak wydze sytuacja jest podobna, ale to wewnetrzne zlo tego zabiegu (ktory skadinad tez mi sie nie podoba) jest jakby mniejsze...?
ZTC zrozumiałem Nikon nie grzebie lecz rżnie od linijki (w tym wypadku).
MC napisał/a: | ale AF moglby byc gorszy. |
co masz na mysli???
MC - Czw 23 Paź, 2008
Sorry, jestem po kilku seminariach i troche zmeczenie daje znac o sobie...
Oczywiscie chodzi o to, ze powinien jednak byc troche lepszy. Dzieki za rewolucyjna czujnosc.
Rizzo - Czw 23 Paź, 2008
Bardzo fajny aparacik, klasa ! Brawo dla Nikona.
Oczywiście jest mój ulubiony z uporem maniaka promowany minus - brak stabilizacji matrycy. Nie wiem jak Nikon mógł to zrobić swoim użytkownikom, napewno się tego nie spodziewali
MC napisał/a: | Oczywiscie chodzi o to, ze powinien jednak byc troche lepszy. Dzieki za rewolucyjna czujnosc |
myślałem , ze to nawiązanie do mojego sarkazmu
szkoda
Arek - Czw 23 Paź, 2008
jaad75 napisał/a: | Nie, to słynna teoria o karygodnym grzebaniu w RAW-ach wysnuta na podstawie tego, że Nikon i inni robią to w sposób odmienny od Canona... |
Nie jest tak jak piszesz. Nikon i inni robią coś więcej niż Canon. Zresztą nie tylko Canon potrafił się od tego powstrzymać. Wcześniejsze wersje LiveMOSów, z tego co pamiętam, też zachowywały się dobrze.
MC. Tutaj nie chodzi o odszumianie, tylko odejmowanie stałego sygnału od całego obrazu lub średnio dużymi częściami. Rzecz mniej poważna niż odszumianie, dlatego mniej napiętnowana.
komor - Czw 23 Paź, 2008
Hm, w specyfikacji w teście stoi napisane, że migawka jest do 1/4000 s. Pamiętam ze spotkań z Mavierkiem na warsztatach, że jego staruszek D70s ma migawkę 1/8000, tymczasem patrzę teraz w specyfikacje D80 i D90 i widzę, że zmniejszyło się to do 1/4000, tak jak w moim Canonie 400D. Czym jest spowodowany ten krok wstecz?
maput - Czw 23 Paź, 2008
No to teraz tylko przeczekać okres przedświąteczny, kiedy ceny raczej spadać gwałtownie nie będą i w styczniu ustawię się w kolejce po tego sprzęta. Warto jednak było się z zakupem D80 wstrzymać
Arek - Czw 23 Paź, 2008
D70s miał migawkę hybrydową. Dla najkrótszych czasów działała jak w małpie, elektronicznie.
kamfil06 - Czw 23 Paź, 2008
fajna pucha...
przede mną tydzień wolnego więc będe miał troche czasu żeby
się nią pobawić
Arek napisał/a: | D70s miał migawkę hybrydową. Dla najkrótszych czasów działała jak w małpie, elektronicznie. | I szkoda, że tego wynalazku nie zostawiono we wszystkich modelach, choćby jako włączaną w menu opcję... Zwłaszcza, że elektroniczna migawka jest wykorzystywana np. w trybie LV i teraz również filmowym, więc rozwiązanie jest tak, czy owak zaimplementowane w aparacie.
Co to w zasadzie znaczy - hybrydowa (w tym wypadku)?
Itey - Czw 23 Paź, 2008
to ja też bym miał pytanie, mam nadzieję nie do śmiechu
Przy długich czasach naświetlania rośnie (ponoć) szum. Więc jeśli mam włączony LV to czemu to nie psuje jakości zdjęcia? Przecież wtedy matryca pracuje non stop?
kamfil06 - Czw 23 Paź, 2008
Itey,
w K20 max. czas pracy w LV to 3 min,
po tym czasie lustro opada...
więc wydaje mi się (NIE jestem pewny) że coś w tym jest...
maziek napisał/a: | Co to w zasadzie znaczy - hybrydowa (w tym wypadku)? |
Klasyczna migawka mechaniczna działa przy dłuższych czasach, a później mechaniczne kurtyny działają normalnie, czyli otwierają się całkowicie, a czas "rejestracji" regulowany jest elektronicznie, stąd dowolny praktycznie czas synchro z lampami (mimo, że nominalnie tylko 1/500s), bo matryca pozostaje całkowicie odsłonięta przy każdym czasie naświetlania.
Jesienny - Czw 23 Paź, 2008
Też byłbym za zostawieniem hybrydowej migawki w nowszych Nikonach, i to głównie dla synchronizacji z lampą, trudno mi się przestawić na to, że już nie mam 1/500 z lampą .
veenee - Pią 24 Paź, 2008
dobry test, dobry aparat. Nikon nie zawiodl. Super, ze za mniejsza cene mozna dostac jakosc obrazu z D300.
To sie nazywa dbanie o klienta
A D300 i tak sie bedzie swietnie sprzedawal...
goltar - Pią 24 Paź, 2008
maput napisał/a: | No to teraz tylko przeczekać okres przedświąteczny, kiedy ceny raczej spadać gwałtownie nie będą i w styczniu ustawię się w kolejce po tego sprzęta. Warto jednak było się z zakupem D80 wstrzymać |
Przy obecnym kursie euro i dolara to raczej zaczną rosnąć
maziek - Pią 24 Paź, 2008
jaad75 napisał/a: | Klasyczna migawka mechaniczna działa przy dłuższych czasach, a później mechaniczne kurtyny działają normalnie, czyli otwierają się całkowicie, a czas "rejestracji" regulowany jest elektronicznie | Czyli w ogóle nie ma sytuacji "szparki" biegnącej po kadrze? No to dlaczego jest to tak złe, skoro jest to tak dobre? Szumy rosną od przedłużonej ekspozycji na światło?
maput - Pią 24 Paź, 2008
AuThoR albo inny posiadacz. Z tym AF faktycznie tak kiepskawo ? Testy testami, a ja bym się chętnie od praktyków dowiedział.
No i jak ten kit się sprawuje ? Bo ciągle myślę nad zestawieniem szklarni...
Jesienny - Pią 24 Paź, 2008
maziek napisał/a: | No to dlaczego jest to tak złe, skoro jest to tak dobre? Szumy rosną od przedłużonej ekspozycji na światło? |
Były inne problemy z tym związane, np blooming przy zdjęciach pod słońce czy podobno przebarwienia na takich zdjęciach słonecznych. Z drugiej strony nigdy u siebie w d50 bloomingu (poza zabawą w IR) nie stwierdziłem, a i przebarwień jakoś za bardzo nie uświadczałem.
Problem szumów jest raczej nieistotny, ponieważ sama matryca działa krótki czas - tyle ile masz nastawioną "migawkę".
AuThoR - Pią 24 Paź, 2008
MAPUT - oprócz tego że w LV działa dziwnie (ale w większości przypadków nie używam LV) to normalny AF wg mnie działa bardziej niż zadowalająco dla przeciętnego amatora z pasją. Wcześniejsze doświadczenia miałem z OLYMPUSEM e500 i wg mnie AF działa dużo dużo lepiej, a także szumy dużo mniejsze.
acha i ja wybrałem na początek 18-105 bo wole przeznaczyć kasę na SB800 lub 70-300VR a jak się za rok czy dwa zacznie sypać 18-105 to będę kombinował nad zakupem czegoś innego.
JAK NARAZIE JESTEM BARDZO ZADOWOLONY
[ Dodano: Pią 24 Paź, 2008 14:35 ]
tzn w LV w słabym oświetleniu przedewszystkim
[ Dodano: Pią 24 Paź, 2008 14:39 ]
a jeśli chodzi o czytelność funkcji ułożenie przycisków (jedynie AE/AF troche niewygodnie osadzony) i możliwości własnych ustawień to bajka.
maput - Pią 24 Paź, 2008
Dzięki bardzo. LV mnie za bardzo nie obchodzi bo używać nie zamierzam, filmiki też mnie nie kręcą, bo od tego mam kamerę.
Najbardziej zależy mi na szybkości AF, a porównanie w teście do D200, który jest wszędzie za wzór sprawnie działającego AF stawiany jest dla mnie średnio czytelne. Do tego to trochę inna półka i można się spodziewać że wyniki będą słabsze. Nie można by walnąć jakiegoś wykresiku w porównaniu do 450D albo jakiegoś olka ? (wiem, że mogę poszukać w konkretnych testach, ale jednak zawsze widać lepiej różnice na jednym wykresie, niż przy zabawie z trzema różnymi ). Z tego co sam w sklepie testowałem to na moje wymagania AF działał lepiej niż przyzwoicie, dlatego te wyniki mnie trochę zmyliły.
Aha... miałem oczywiście na myśli celność AF, a nie szybkość
AuThoR - Pią 24 Paź, 2008
O filmach to ja narazie nawet nie myślałem
Raz się troche bawiłęm ale chyba z trzy krótkie filmiki nakręciłem - jakość mi się podobałą jak na kamere w aparacie, ale nie będę tego zbyt często używał bo kupiłem to żeby robić zdjęcia, ale jak już kilka osób zauważyło "jak już jest to dobrze bo niekiedy się może przydać"
Jak Ci bardzo zależy a mieszkasz gdzieś obok mnie to możemy się zgadać to sobie sam ocenisz ten AF (miechowice)
mavierk - Pią 24 Paź, 2008
maziek napisał/a: | No to dlaczego jest to tak złe, skoro jest to tak dobre? | Bo niestety w przypadku nikona mamy do czynienia z efektem bloomingu, który w przypadku czasów używania migawki poniżej 1/500 niemalże nie pozwala na przepalenia
konczako - Pią 24 Paź, 2008
A jak patrzę na zdjęcia jakie robią nowe Nikony to czasami mam chęć na zmiane systemu..
Paweł_G - Sob 25 Paź, 2008
Powiem szczerze żę jakbym teraz miał kupować aparat i decydować w jaki system wejść to byłby to chyba właśnie D90. W końcu dali szarym ludziom CMOS-a i chwała im za to.
Rizzo - Sob 25 Paź, 2008
Zdecydowana większość zawodowców woli CCD od tych Cmosów, które daję jak to ktoś tutaj łądnie określił śmierdzące cyfrą zdjęcia. Fakt dużo mniej szumią, ale stają się standardem tylko z powodu bardzo niskich kosztów produkcji.
A co do Nikona to w mojej opinii robi on teraz najlepsze lustrzanki, ciężko się do czegokolwiek przyczepić.
komor - Sob 25 Paź, 2008
Ciekawe jest to, co piszecie. Ja co prawda nie jestem zawodowcem, ale dla mnie to właśnie CCD śmierdzi cyfry... Może to po prostu kwestia przyzwyczajeń?
mszczyrek - Nie 02 Lis, 2008
Pytanie do Redakcji: z czego wynikaja rozniece w oddaniu barw/ekspozycji miedzy D300/D90 na zdjeciach testowych?
ziemowy - Nie 02 Lis, 2008
Po teście na optycznych i kilkuminutowej zabawie w sklepie powiem, że puszka cudna jak dla amatora Od razu się zakochałem
Gyby cena z kitem 18-105 spadła poniżej 3 tys. wziąłbym bez słowa
nazgul - Pon 03 Lis, 2008
Rizzo napisał/a: | Zdecydowana większość zawodowców woli CCD od tych Cmosów, które daję jak to ktoś tutaj łądnie określił śmierdzące cyfrą zdjęcia. Fakt dużo mniej szumią, ale stają się standardem tylko z powodu bardzo niskich kosztów produkcji.
A co do Nikona to w mojej opinii robi on teraz najlepsze lustrzanki, ciężko się do czegokolwiek przyczepić. |
A na czym mialo by polegać owo "śmierdzenie"? Ja właśnie bawię się D90 z kitem 18-70 i stwierdzam, że z tej puchy wychodzą bardzo fajne kolorystycznie zdjęcia (a mam porównanie z CCD Pentaxa K200D która ma jakieś problemy z czerwienią). Jeśli dodamy do tego kita który pomimo że plastikowy jest bardzo ostry to w efekcie dostaniemy zestaw startowy który dla wielu fotoamatorów może się stać końcowym.
kamfil06 - Pon 03 Lis, 2008
ziemowy,
tak z ciekawości,
zmieniłbyś system?
nazgul - Pon 03 Lis, 2008
Errata: Kitem 18-105 VR oczywista...
jarecki_jg - Wto 04 Lis, 2008
Mnie dosłownie szlag trafił. Tydzień po zakupie D300 ujrzałem D90, który nic po za szybkościa uszczelnieniem koppusu i wyciagnieciem guzików prawie sie nie rozni w zastosowaniach amatorskich z D300, a miałbym przy tym 1600 zł w kieszeni i mógłbym nawet kręcić filmy w HD.
Fakt można powiedzieć o 51 pół AF ale czy ma to zastosowanie w fotografii amatorskiej ?
ziemowy - Wto 04 Lis, 2008
kamfil06 napisał/a: | ziemowy,
tak z ciekawości,
zmieniłbyś system? |
kamfil06 poważnie się nad tym zastanawiam. Gdyby D90 pojawił się jakieś pół roku temu to nie miałbym chyba żadnych wątpliwości.
Mamy tu świetną matryce która może nawet przebaja tą z canona 450D. Nie mówie o rozpiętości tonalnej bo w tym aspekcje bije ją na głowe ale ilości generowanego szumu.
Do tego doby wizjer i AF. Dla mnie ten aparat to esencja wszystkch systemów w jednym dla amatora. Jak wybierałem lustrzanke to musiałem wybierać między matryca canona a dobrą i solidną konstrukcją Olków. Wybrałem to drugię i nie żałuje ale gdybym teraz wybierał pewnie wybór padł by na D90.
komor - Sro 05 Lis, 2008
jarecki_jg napisał/a: | Mnie dosłownie szlag trafił. Tydzień po zakupie D300 ujrzałem D90 |
Jeśli dobrze Cię kojarzę z poprzednich postów to sporo podróżujesz w dziwne i zakurzone miejsca, czy tak? Jeśli to się zgadza to ciesz się pancernością i uszczelnieniem swojego D300 zamiast martwić się pojawieniem D90...
jarecki_jg - Sro 05 Lis, 2008
Komor no nie mozna mówic zaraz o tak czestym podrózowaniu, raz no max 2x w roku to nie tak czesto.
Wcale tez nie sa to tylko dziwne zakurzone miejsca lubie ładna rchitekturę, widoczki itp ... czasami tez jesli są mozliwości to i też swiat podwodny, tylko ze sprzętem foto w tym tematacie nie za bardzo .
Miałem chrapke na Kenie w konkursie, ale nie dla psa kiełbasa. - Żart
Z przyjemnością obejrze zdjecia z wyjazdu konkursowego bo sam chce jechać w niedalekiej przyszłości właśnie do Kenii i fakultatywnie Tanzania i Zanzibar.
bladyrunner - Czw 06 Lis, 2008
jarecki_jg napisał/a: | Mnie dosłownie szlag trafił. Tydzień po zakupie D300 ujrzałem D90 |
To się nazywa świadomy wybór.
Cytat: | mógłbym nawet kręcić filmy w HD. |
Przyznaj, że to boli cię najbardziej
Nie bierz tego do siebie, bo nie mam na celu ci dogadywać, ale masz wspaniały aparat i zamiast się z tego cieszyć opowiadasz takie bzdety.
CEFALON - Nie 09 Lis, 2008 Temat postu: Autofocus w d90 Jak jest z tym autofocusem ? Czy to rzeczywiście wpadka nikona czy tylko optycznym trafił się do testu taki egzemplarz?
mszczyrek - Pon 10 Lis, 2008
Ja bym sie nie przejmowal, wynik jest kompletnie niemiarodajny - tak po prostu ustawia ostrosc obiektyw za 300 zlotych (50/1.8). Dziwie sie ze Redakcja wybrala go do testu bo ma on znane problemy z celnoscia wlasnie (posiadalem i kilka tysiecy zdjec zrobilem). Wynik z nowoczesnym obiektywem bylby zupelnie inny, ten fragment testu najlepiej po prostu ignorowac. Chyba ze koledzy znajda czas zeby go poprawic... Bo teraz porownywanie z AF w D300 (testowanego na 70-200VR ASF ) tak jak to zostalo zrobione w tekście, to kpina.
A AF dziala szybko i celnie - tak samo jak w D80.
[ Dodano: Pon 10 Lis, 2008 11:19 ]
Swoja droga ta redakcyjna 50 jakos nie do konca mi sie podoba. Porownywalem zdjecia z mojego D80 i jakbym nie patrzyl to sa ostrzejsze. Ale moze to kwestia roznicy miedzy matrycami (CCD/CMOS), albo mi sie cos przywiduje.
maziek - Pon 10 Lis, 2008
jarecki_jg napisał/a: | Mnie dosłownie szlag trafił... | Ja Ci tak po walewicku powiem, że dla kogo, jak dla kogo, ale dla Ciebie różnica między sześcioma a czterema klatkami na sekundę jest nie do pogardzenia...
bladii77 - Sro 12 Lis, 2008
Witam, czy D90 ma w body funkcje korygowanie abberacji chromatycznej??
Paprycjusz - Sro 12 Lis, 2008
Ma.
ziemowy - Sro 19 Lis, 2008
Dlaczego AF nie działa w trybie nagrywania video??
Czy to jest tylko problem oprogramowania, czy potrzeba do tego jakiś specjalnych układów elektronicznych?
Już najprostrze kompakty oferują nagrywanie video z AF.
Czemu ta technologia nie została zaimplementowana w tej lustrzance?
xneon - Sro 19 Lis, 2008
najprostsze kompakty nie mają wymiennych obiektywów
Lustrzanki w trybie LV ostrzą metodą detekcji kontrastu czyli tak samo jak w kompaktach
MM - Sro 19 Lis, 2008
ziemowy napisał/a: | Lustrzanki w trybie LV ostrzą metodą detekcji kontrastu czyli tak samo jak w kompaktach |
Prawda, ale nie do końca. Nie wszystkie i nie wyłącznie.
MM napisał/a: | Prawda, ale nie do końca. Nie wszystkie i nie wyłącznie. |
Tak, ale mówie tu o modelu D90, który ostrzy tylko metodą detekcji kontrastu w trybie LV.
jaad75 - Sro 19 Lis, 2008
ziemowy, może dlatego, że AF jest w trybie filmowania zbędny?
mact - Pon 01 Gru, 2008
ziemowy napisał/a: | Dlaczego AF nie działa w trybie nagrywania video??
Czy to jest tylko problem oprogramowania, czy potrzeba do tego jakiś specjalnych układów elektronicznych?
Już najprostrze kompakty oferują nagrywanie video z AF.
Czemu ta technologia nie została zaimplementowana w tej lustrzance? |
Moze dlatego, ze do nagrywania filmow sluzy kamera a tu jest to taki sobie gadzet, atrakcyjny, ale gadzet...
A co kontrastu i fokusa w trybie liveview to precyzujac AF ustawiany jest metoda optymalizacji kontrastu co jest juz z definicji metoda czasochlonna a przy szerokim zakresie ogniskowych i duzymi mozliwosciami zabawy glebia ostrosci (szczegolnie rozchodzi sie o mala glebia ostrosci) czyni te metode wrecz slimacza wiec nie ma sie co dziwic, ze w compactach, z duza glebia taki AF jest szybki a w lustrzance kuleje - jak to mowia: 'fizyka zjawiska'.
maniek750 - Pią 19 Gru, 2008
A wie moze ktos lub sprawdzal czy Nikon D90 obsluguje karty SDHC 16GB lub 32GB.
jaad75 - Sob 20 Gru, 2008
A dlaczego miałby nie obsługiwać? Już D80 obsługiwał...
Arek - Sob 20 Gru, 2008
mszczyrek napisał/a: | Dziwie sie ze Redakcja wybrala go do testu bo ma on znane problemy z celnoscia wlasnie (posiadalem i kilka tysiecy zdjec zrobilem). Wynik z nowoczesnym obiektywem bylby zupelnie inny, ten fragment testu najlepiej po prostu ignorowac. Chyba ze koledzy znajda czas zeby go poprawic... Bo teraz porownywanie z AF w D300 (testowanego na 70-200VR ASF ) tak jak to zostalo zrobione w tekście, to kpina. |
Nie używaj mocnych słów. Ten sam samiutki 1.8/50 śmiga z D200 jak rakieta trafiając do celu w zasadzie za każdym razem. Z D90 pudłował i nie był to problem FF czy BF. Gdybyśmy mieli pod ręką jednocześnie D90 i 70-200 f/2.8 VR to byśmy na tym zestawie AF też przetestowali. Nie mieliśmy, nie przetestowaliśmy. Nie zawsze się da. Ale to nie powód by miarodajny test nazywać kpiną.
Tutejszyn - Sob 20 Gru, 2008
bladii77 napisał/a: | Witam, czy D90 ma w body funkcje korygowanie abberacji chromatycznej?? |
Paprycjusz napisał/a: | Ma. |
Przeszukałem instrukcję *.pdf za pomocą narzędzia "znajdź", używając fragmentów słów typu: "aberr". Wynik wyszukiwania - 0. Wydaje się, ze nie ma w D90 tej funkcji.
maniek750 - Sob 20 Gru, 2008
jaad75 napisał/a: | A dlaczego miałby nie obsługiwać? Już D80 obsługiwał... |
Sprzedawca gdzie chce kupic D90 nie byl pewny czy obsluguje oraz tez nie mial na sklepie wiekszej karty jak 8GB zebysmy mogli to sprawdzic. A moze ktos jeszcze by doradzil ktore szkielko wybrac tzw. spacerowke Tamron 18-270 czy Nikona 18-200 ? Bo po przeczytaniu obu testow tych szkielek to juz sam nie wiem
A wogole karte pamieci to jaka lepiej kupic 8GB Class 6 czy dolozyc i kupic 16GB lub 32GB Class 6.
xneon - Sob 20 Gru, 2008
a jak Ci padnie 32 GB to co zrobisz?
lepiej kupić 8 x 4 GB
maniek750 - Sob 20 Gru, 2008
xneon napisał/a: | a jak Ci padnie 32 GB to co zrobisz?
lepiej kupić 8 x 4 GB |
Dokladnie o tym samym myslalem, lepiej tak zrobie
A co z tych dwoch "spacerowek" lepiej wziac Tamron 18-270 czy Nikon 18-200 ?
mavierk - Sob 20 Gru, 2008
nikon 18-200VR moim zdaniem
AuThoR - Nie 21 Gru, 2008
Tutejszyn napisał/a: | Przeszukałem instrukcję *.pdf za pomocą narzędzia "znajdź", używając fragmentów słów typu: "aberr". Wynik wyszukiwania - 0. Wydaje się, ze nie ma w D90 tej funkcji. |
W teście na fotografuj.pl w podsumowaniu są wymienione plusy aparatu, ostatni pkt mówi że plusem aparatu jest
- korygowanie "w locie" aberracji chromatycznej
Natomiast w samym teście piszą tak :
Szkoda jednak, że zabrakło znanych już z D700, aplikowanych „w locie” korekty winietowania i aberracji chromatycznej
Sam przed chwilą szukałem w aparacie czegoś z tym z wiązanego i narazie nie znalazłem...
Fritz harman - Nie 21 Gru, 2008
mam pytanko do szanownych użytkowników. pierdółka, ale nie mogę tego znaleźć w specyfikacji. Czy jest opcja zrobienia automatycznie kilku klatek pod rząd na samowyzwalaczu? (a jeśli tak z jakim odstępem czasowym?) W moim d70s tego nie było, co kilka razy przeklinałem, a wiem że w d200 np się znalazło. I jak wygląda żywotność baterii? Producent podaje 850 zdjęć, a jak to wygląda w praktyce?
Giani - Pon 22 Gru, 2008
Arek napisał/a: |
Nie używaj mocnych słów. Ten sam samiutki 1.8/50 śmiga z D200 jak rakieta trafiając do celu w zasadzie za każdym razem. Ale to nie powód by miarodajny test nazywać kpiną. |
Myślę, że nie ma już sensu spierać się o ten autofocus. Każdy użytkownik D90 może prztestować w domu sprawność autofocusa i sprawdzić jak to jest naprawdę.
Z drugiej strony tylko nie rozumiem słow zacytowanych powyżej co do rzekomego śmigania 1.8/50 z d200. Panowie optyczni testowali obiektyw Nikkora 50mm 1.8D na D200 i stwierdzili 15% liczbę pomyłek autofocusa.
Więc jakim cudem Arek, jesli moge zapytac teraz Nikkor D200 śmiga z 50-tka jak wczesniej nie smigal a obiektyw wykazywal 15% pomylek ? Bo to co piszesz zaprzecza temu co było w tescie Nikkora 50mm 1.8D. Więc może mnie oświeć .
Poza tym zdarzajace sie problemy z 50-tka sa powszechnie znane.
Tutejszyn napisał/a: |
Przeszukałem instrukcję *.pdf za pomocą narzędzia "znajdź", używając fragmentów słów typu: "aberr". Wynik wyszukiwania - 0. Wydaje się, ze nie ma w D90 tej funkcji. |
To Ci się źle wydaje. D90 ma wbudowana opcje redukcji abberacji chromatycznych .
Link http://www.dpreview.com/r...nd90/page17.asp .
Arek - Pon 22 Gru, 2008
Giani napisał/a: | Więc jakim cudem Arek, jesli moge zapytac teraz Nikkor D200 śmiga z 50-tka jak wczesniej nie smigal a obiektyw wykazywal 15% pomylek ? Bo to co piszesz zaprzecza temu co było w tescie Nikkora 50mm 1.8D. Więc może mnie oświeć . |
Już oświecam. Inaczej testujemy AF w testach szkieł a inaczej w testach aparatów. W testach aparatów obiektyw jest ustawiony na jedną przysłonę f/2.8 i tylko na niej jest robiony test. W teście obiektywów używane są także przysłony f/1.8 i f/2.0 gdzie pomyłki, ze względu na małą GO są bardziej widoczne.
Zresztą w teście D3 jest wykres dla D3 i dla D200 i tam notowane wyniki 1.8/50 są znacznie lepsze niż notowane z tym samym obiektywem na D90.
AuThoR - Pon 22 Gru, 2008
Fritz harman, nie widze w aparacie takiej funkcji po pobieżnym sprawdzeniu...jeszcze przejrzę go dokładnie ale wydaje mi się, że D90 nie można wyzwolić czasowo+seria. Tak na marginesie to do tej pory nie miałem sytuacji, w której chciałbym używać czegoś takiego - nie wiem czy to jest aż tak potrzebne
Jeśli chodzi o aku w D90 to producent ani troche nie przesadził....na ostatnim weselu trzasnąłem 450 zdjęć po weselu ok 200 i położyłem aparat do szafy. Po paru dniach wziąłem go do ręki i śmiało mogłem z nim jeszcze gdzieś wyjść i popstrykać.
Teraz chce sobie dokupić jeszcze zamiennik 3000, który z tego co już się dowiedziałem jest całkiem przyzwoity, ale jak to bywa pojemność ma zakłamaną.
Dzemus - Pon 22 Gru, 2008
Już oświecam. Inaczej testujemy AF w testach szkieł a inaczej w testach aparatów. W testach aparatów obiektyw jest ustawiony na jedną przysłonę f/2.8 i tylko na niej jest robiony test. W teście obiektywów używane są także przysłony f/1.8 i f/2.0 gdzie pomyłki, ze względu na małą GO są bardziej widoczne.
|
Dlaczego?
Giani - Pon 22 Gru, 2008
Arek napisał/a: | Giani napisał/a: | Więc jakim cudem Arek, jesli moge zapytac teraz Nikkor D200 śmiga z 50-tka jak wczesniej nie smigal a obiektyw wykazywal 15% pomylek ? Bo to co piszesz zaprzecza temu co było w tescie Nikkora 50mm 1.8D. Więc może mnie oświeć . |
. W teście obiektywów używane są także przysłony f/1.8 i f/2.0 gdzie pomyłki, ze względu na małą GO są bardziej widoczne.
. |
Czyli rozumiem, ze Nikon D200 + 50mm na przeslonie 2.8 byl celny,ale po przymknieciu do 1.8 okazal sie juz nie taki mistrz:) Wiekszosc obiektywow nie ma przyslony 1.8 i 2.0 ,wiec troche to mnie nie przekonywuje.
Mysle Panowie, ze macie niedopracowany test autofocusa dla lustrzanek cyfrowych . Oczywiscie nie przyznacie sie do tego, bo rzadko to robicie.
Żaglerka obiektywami, raz 70-200 raz 50 ,jeszcze raz inny. Porownywanie pozniej 50, ktora z natury ma problemy z autofocusem, z 70-200VR/IS czy jeszcze innych obiektywow z innymi niczego dobrego nie wrozy. Jakby testy autofocusa byly ujednolicone wasze testy stalyby sie jeszcze bardziej profesjonalne. Jak wyzej napisales, bierzemy to co mamy i trudno, ze tak wychodzi mowi samo za siebie. W publikacjach naukowych to by nie przeszlo Ale na szczescie to nie sa publikacje naukowe.
Arek - Pon 22 Gru, 2008
Ja bym naprawdę chciał w każdym teście mieć obraz działania AF na kilku i zawsze tych samych obiektywach zarówno wyposażonych w ultradźwięki jak i nie wyposażonych. Wiem, że tak byłoby lepiej
i bardziej profesjonalnie i nikt nie musi mnie to tego przekonywać. Problem w tym, że zakup zestawu takich szkieł od razu dla wszystkich systemów, nie jest lekki dla naszego redakcyjnego portfela. Zauważ, że testy cały czas się rozwijają i idą do przodu.
Kiedyś testu AF w obecnej formie nie było w ogóle. Teraz jest w oparciu o 50-tkę plus często o jeszcze inny obiektyw, który uda nam się zdobyć i który jest ciekawy w danym systemie z jakiegoś konkretnego powodu. Mam nadzieję, że już niedługo zrobimy krok dalej i testy te będą jeszcze bardziej ujednolicone i będą pozwalały na jeszcze lepsze porównywanie aparatów do siebie. Nie od razu Rzym zbudowano.
Test w obecnej formie pozwala wyciągnąć prawdziwy wniosek, że AF w D90 działa gorzej od tego w D200, D300, D700 i D3. Zresztą zobacz do testu D700 jak ten niby słaby 1.8/50 może zasuwać. Na 40 zdjęć wykonanych obiektywem Nikkor 1.8/50 na przysłonie f/2.8 aż 35 z nich różniło się rozdzielczością nie więcej niż 3% od maksymalnego wyniku!
mavierk - Wto 23 Gru, 2008
Arek napisał/a: | Test w obecnej formie pozwala wyciągnąć prawdziwy wniosek, że AF w D90 działa gorzej od tego w D200, D300, D700 i D3. | I ja tylko wspomnę, że jest to potwierdzone opiniami użytkowników
Giani - Wto 23 Gru, 2008
Zaskoczony nieco jestem ,ze napisales o niedopracowanym tescie autofocusa Rozumiem,ze to sa koszty. Myslalem, ze mozecie sobie wypozyczyc kilka obiektywow na jeden test lustrzanki, bo przeciez nie robicie testow co tydzien.
Poza tym nie musialbym robic testow D90, aby wiedziec, ze z pewnoscia ma nieco gorszy system autofocusa niz D300 czy D3. To inna polka i inny system autofocusa. Zdziwilbym sie jakby bylo odwrotnie.
Sam widzisz, ze niedopracowane testy daja pozniej pozywke dla Trollow i prowokuja do wojen systemowych. Bo na forum nikt sie nie obraza, ze D3 jest lepsze od D90, ale jak SOny jest lepsze od Canona albo Nikon od Canona czy na odwrot. Z drugiej strony pewnie lubicie prowokowac
Arek - Wto 23 Gru, 2008
Giani napisał/a: | Poza tym nie musialbym robic testow D90, aby wiedziec, ze z pewnoscia ma nieco gorszy system autofocusa niz D300 czy D3. To inna polka i inny system autofocusa. Zdziwilbym sie jakby bylo odwrotnie. |
Zdziwiłbyś się jakie babole potrafią zrobić renomowani producenci. Ja niczego nie zakładam. Ja sprawdzam. Twoim zdaniem obiektywniej byłoby napisać, że D90 ma gorszy AF od D300 czy D700, bo jest na niższej półce czy zrobić test na "słabym" 1.8/50?
Giani napisał/a: | Myslalem, ze mozecie sobie wypozyczyc kilka obiektywow na jeden test lustrzanki, bo przeciez nie robicie testow co tydzien. |
Jak policzysz ile testów u nas się ukazuje, to zobaczyłbyś ile sprzętu przewija się przez redakcję i ile
testów robimy co tydzień...
Wypożyczenie kilku obiektywów, tylko do sprawdzenia AF, czasami jest możliwie, czasami nie jest.
Jesteśmy zależni od tego co współpracujące z nami sklepy mają na stanie i co, na jak długo, mogą nam pożyczyć. Poza tym ubezpieczone przesyłki kurierskie też kosztują. U nas idą one obecnie w kwoty rzędu setek złotych miesięcznie. Dlatego wolimy kupić sprzęt na wyposażenie redakcji niż przesyłać
go w nieskończoność w obie strony. Na to jednak potrzeba czasu, bo nie jesteśmy w stanie od razu
kupić wszystkiego.
AuThoR - Wto 23 Gru, 2008
Giani - zawsze można wspomóc redakcję finansowo
To są niestety tak zwane REALIA i nie zawsze wychodzi to tak jak by się chciało choćby ze względów finansowych i musimy się z tym pogodzić.
Ps. czy w przyszłości jest przewidziane też wrzucenie lamp błyskowych do działu TESTY?
Giani - Wto 23 Gru, 2008
Twoim zdaniem obiektywniej byłoby napisać, że D90 ma gorszy AF od D300 czy D700, bo jest na niższej półce czy zrobić test na "słabym" 1.8/50? |
Troche mnie zle zrozumiales. Mialem wrazenie, ze zakladales, ze nie wierze ze D90 ma mniej celny autofocus niz D700. Wiec, aby Cie uspokoic napisalem, ze uwierzylbym Ci na slowo, ze D90 ma mniej precyzyjny autofocus
Poza tym mysle ,ze to nie jest dobry pomysl testowanie autofocusa na 1.8/50 a pozniej porownywanie celnosci z 70-200 IS 2.8 L. Wiesz dobrze, ze autofocus zalezy nie tylko od puchy ale tez od obiektywu. Aby dokladnie sprawdzic w czym jest problem czy z pucha czy obiektywem jak wczesniej napisalem trzebabyloby ujednolicic procedure testowa. Ale to juz przerabialismy i na razie jest to niemozliwe jak mowisz. Wiec moze lepiej porzucic ten test do momentu jak bedzie mozliwe i wszystko bedzie dopracowane na glanc ? Pytanie retoryczne, bo pewnie tego nie zrobicie Albo pozostawic ten test jak przypuszczenie a nie stwierdzenie, skoro na 100% nie wiadomo czy obiektyw akurat nie wspolgra z dana pucha bo to przeciez jest mozliwe, ze ten sam obiektyw moze "gadac" z 2 D300 a z trzecim bedzie lekki problem. Itd. Itd Itd
Arek napisał/a: | Zdziwiłbyś się jakie babole potrafią zrobić renomowani producenci. Ja niczego nie zakładam. Ja sprawdzam |
Z ciekawosci, moglbys podac przyklad lustrzanki, ktora skierowana byla na semi-pro czy pro i miala mniej precyzyjny autofocus od brata skierowanego na entry-level. Chodzi mi o ta sama firme.
Wypożyczenie kilku obiektywów, tylko do sprawdzenia AF, czasami jest możliwie, czasami nie jest. |
Widocznie przecenilem Wasze mozliwosci. Myslalem, ze macie dostep do obiektywow na zawolanie A tak poza tym to Wesolych Swiat
mavierk - Wto 23 Gru, 2008
1d marek trzeci świeży, zaraz po premierze
mszczyrek - Wto 23 Gru, 2008
Ba. Nawet tak nie trzeba kombinowac - jest przeciez 5D Mark II
horn3t - Czw 15 Sty, 2009
Tak się zastanawiam mam D40x z 3 marnymi polami AF, jestem bardzo zadowolony z działania AF z różnymi szkłami, skłaniam się do zakupu D90 a tu czytam że ma kiepski AF (porównania do D300, 700 i 3) ale czy gorszy od D80 i D40/x ?
kamfil06 - Czw 15 Sty, 2009
z tego co słyszałem - ten sam
costi - Czw 15 Sty, 2009
D90 ma chyba ten sam modul AF, co D80?
EDIT: great minds think alike
fkiller - Wto 06 Lip, 2010 Temat postu: Wartosc dwuletneigo Nikona D90 Czesc,
Ostatnio wypadlem z obiegu, wiec zadaje moze troche proste pytanie.
Chce sprzedac mojego Nikona D90, ktorego mam juz prawie dwa lata (kupiony w stanach we wrzesniu 2008). Stan jest idealny. Zrobionych okolo 15k zdjec, ale jeszcze tego dokladnie nie sprawdzilem. Ma kitowy obiektyw 18-105.
Ile taki sprzet jest teraz warty?
Pozdrawiam,
Filip
mavierk - Wto 06 Lip, 2010
pewnie mniej więcej tyle samo, co dwuletnie nikony d90 na ofertach w internecie albo komisach
bacruk - Nie 18 Lip, 2010
fkiller, dla mnie max 500pln, jak chcesz sprzedać pisz na prv.
bnovy - Czw 16 Gru, 2010
Ma pytanie- czy do D90 były wydawane nowe firmwar'y po tym pierwszym, który był od początku sprzedaży D90, i jeśli tak to gdzie je moge znaleźć, bo stronie nikon polska, nie ma updatów do tego modelu
hijax_pl - Czw 16 Gru, 2010
bnovy, nie było.
bnovy - Czw 16 Gru, 2010
dzięki za szybką odp.
hijax_pl - Czw 16 Gru, 2010
bnovy, w sumie nic specjalnego..
Na przyszłość polecam: taki link
bloos11 - Sro 29 Gru, 2010
Najważniejsze, że cena spada!!!
maput - Sro 29 Gru, 2010
Ale do ilu zdąży spaść zanim się zapasy magazynowe nie skończą ?
hijax_pl - Sro 29 Gru, 2010
A jak się skończą - zacznie znów rosnąć (jako wartość kolekcjonerska)
|
|