forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze cyfrowego aparatu kompaktowego - FZ-50, G10, D40, D60, czy A300

Farin - Czw 22 Sty, 2009
Temat postu: FZ-50, G10, D40, D60, czy A300
:idea: Witam
- chciałbym kupić aparat do 1500zł.
Raczej w najbliższej przyszłości nie będę mógł pozwolić sobie na dokupienie obiektywów - więc chodzi mi o uniwersalność. Zdjęcia jakie chcę robić - to natura, architektura i akty zarówno B&W jak i kolorowe.

Do tej pory pstrykałem zdjęcia na taniej Praktice kupionej 4 lata temu za 400zł... Nie mam wielkich wymagań - chciałbym otrzymywać tylko czyste zdjęcia.

Mam podstawową rzemieślniczą wiedzę na temat fotografii samej w sobie (koło fotograficzne) jednak nie wiem wiele o dostępnym sprzęcie...

proszę o opinie i argumenty - z góry wielkie dzięki...

:arrow: Farin

MC - Czw 22 Sty, 2009

Czemu dublujesz pytania. Juz zalozyles jeden watek, praktycznie taki sam... :evil:
Farin - Czw 22 Sty, 2009
Temat postu: "praktycznie"
A czy tam prosiłem o porównanie z kompaktem?

widać w Twoim znaczeniu słowo "praktycznie" jest jak "prawie" w reklamie Żywca... Mam nadzieje, że Twoje rady nie są równie "praktyczne"

RobertO - Czw 22 Sty, 2009

Farin, ale tu i tam prosisz o porade w sprawie D60 i A300 wiec jest to dublowaniem postow.
A zanim zaczniesz rzucac zlosliwe uwagi to poczytaj najpierw regulamin i dowiedz sie w jakich dzialach powinno sie zakladac dane tamaty.

Farin - Czw 22 Sty, 2009
Temat postu: Zły dzień
Chciałem przeprosić kolegę 'MC' za to, że tak naskoczyłem na niego. Zły mam dziś dzień, a jak wiadomo czasami jedno słowo krytyki potrafi przelać czarę... :???:

Na forum obraziłem więc i na forum przepraszam.

Admina proszę o wykasowanie mojego postu.

Dzięki

MC - Czw 22 Sty, 2009

Farin, ja sie nie gniewam. Ale warto sie czasami zastanowic zanim sie nacisnie przycisk "wyslij".
Farin - Czw 22 Sty, 2009
Temat postu: sorki
czasami są chwile gdy się nie myśli... ;/
rafalg - Pią 23 Sty, 2009

No i jak się od razu miło zrobiło :wink: , uszczypliwości i obrzucania się inwektywami to wystarczy że nam polityka dostarcza.
goltar - Pią 23 Sty, 2009

Formalności wyjaśnione, może więc warto przejść do pytania. Najbardziej zaawansowany z tych aparatów to Sony A300. Jeśli 1500 zł to górna granica to chyba wybrałbym właśnie A300. Do tego posiada w podstawowym zestawie dość uniwersalny obiektyw 18-70. Jeśli jest tak jak piszesz i wiesz do czego służy przysłona i czas to warto kupić lustrzankę. Jakość zdjęć będzie lepsza niż z jakiegokolwiek kompaktu. Do natury i architektury wystarczy, do aktu przydałby się jaśniejszy obiektyw. Kupując lustrzankę zawsze możesz go dokupić, kupując kompakt już nic w nim nie zmienisz.
MC - Pią 23 Sty, 2009

Ok, ja tez z tego grona wybralbym A300. Co do jakosci zdjec - bez porownania lepsze niz z kompaktu. Kompaktem bedzie trudno zrobic fajny akt/portret ze wzgledu na zbyt duza glebie ostrosci.
Farin - Pią 23 Sty, 2009
Temat postu: A300
Wiecie Panowie - jak wypływa czas na naświetlenie zdjęcia to ja teoretycznie wiem... i tak jak wspomniałem teoretycznie nie jest źle z racji uczestniczenia w kole fotograficznym... Jednak praktyka to co innego... Miałem ostatnio w ręku Canona kolegi i nie mogłem za bardzo opanować tego przycisku z głębią ostrości... Wiem, że gdybym miał ten aparat na dłużej to napewno bym to rozgryzł:-)

No dobrze- a wracając do tematu - ja nie mówię, że to ma być coś z tego wąskiego grona które wymieniłem... Powiedzmy, że przekonałem się że kompakty odpadają.... Co do lustrzanek faktycznie parametrami A300 wymiata (chociaż jak patrzę na ten plastik - to mnie wykręca...) Olympusa mi się nie wygodnie trzyma... Fajnie w dłoni leży Nikon... dlatego też rozważam ten model 60D.

Co doradzicie? :???:

Bez zmian, jeśli do 1500 zł to A300. Za tą kwotę trudno będzie kupić coś lepszego. Jeśli chcesz coś solidniejszego to niestety ponad 1500 zł...
MC - Pią 23 Sty, 2009

Mi sie osobiscie D60 nie podoba. 3 punkty AFa, brak srubokreta (wyklucza to niektore starsze, a przez to tansze obiektywy).
Farin - Pią 23 Sty, 2009
Temat postu: aparat
a najśmieszniejsze jest to, że jak tylko wpadł mi na poważniej do głowy pomysł zainwestowania w aparat - to pierwszym typem była A350 jednak doszedłem do wniosku, że przy tej samej wielkości matrycy co A300 te dodatkowe 4 MPx niewiele pomogą. Poza tym nie sądzę, żebym potrzebował zdjęć o rozdzielczości większej niż ta oferowana przez 15'' monitor i ta umożliwiająca drukowanie zdjęć max A4.

poza tym ta różnica w cenie tylko za 4 MPx to nie rozsądne jak na moje potrzeby... :wink:

Pozdrawiam

D60 jest porównywalny z A300, główna różnica jak wspomniał MC to AF. D60 jest tak samo plastikowy jak A300... D60 ma w podstawowym zestawie obiektyw 18-55 który jest mniej uniwersalny.
Farin - Pią 23 Sty, 2009
Temat postu: akcesoria
no dobrze - więc w lutym kupuję lustrzankę... Załóżmy, że zdecyduję się na tą A300
co mi jeszcze potrzeba do tego - na początek?
Torba i dodatkowa karta obowiązkowo...
Wymienny akumulator odpuszczę sobie do wakacji...

a jakieś akcesoria typu - filtry??

Nie ukrywam, że zdjęcia czarno-białe mnie kręcą, a że do tej pory robiłem zdjęcia kompakcikiem Praktica dcz 5.5 - to wiem, że tam mogłem tylko zmienić funkcję w aparacie...

jak jest z A300? Podejrzewam, że aparat ma funkcję B&W ale czy jest to na zadowalającym poziomie?

krótko - jakie akcesoria polecacie na początek...?

1.Dodatkowa karta.
2.Zapasowy akumlator.
3.Filtr ochronny np UV.
4.Jakiś zestaw do czyszczenia optyki.
...
5.Filtr polaryzacyjny.
6.Statyw.

Farin - Pią 23 Sty, 2009
Temat postu: akcesoria
a jak jest potem z dodatkami do takich aparatów... Mówimy już tylko o Nikonie albo Alfie... Chodzi mi o to jak się mają ceny np. filtrów do obu tych modeli...

Na przykładzie samochodu wiem, że części do Volkswagena są tanie jak barszcz w porównaniu np. z Mitsubishi... Czy może wśród aparatów jest podobnie? bo to też ma znaczenie...

:?:

Filtry produkują niezależni producenci np Hoya, cena jest głownie uzależniona od typu oraz średnicy.
Co do dedykowanych akcesoriów np grip, lampa tu już jest kwestia polityki firmy.

Co do B&W jest taka funkcja w aparacie, można także konwertować do B&W już po zgraniu zdjęć, w programie graficznym. Wykorzystując pliki RAW można uzyskać lepsze efekty niż użycie funkcji B&W dostępnej w aparacie.
MC - Pią 23 Sty, 2009

rafalg napisał/a:
3.Filtr ochronny np UV.

Do kita za 150zl? Albo tani, ktory bedzie psul zdjecia albo drogi, ktory bedzie stanowil polowe wartosci obiektywu... MZ bez sensu.
rafalg napisał/a:
5.Filtr polaryzacyjny.

Przy kicie Sony jest z nim problem, bo kreci morda. Ale mozna sobie poradzic.

f50fd - Pią 23 Sty, 2009

Cytat:
Fajnie w dłoni leży Nikon... dlatego też rozważam ten model 60D.
Brałbym Pentaksa K-M ( k- 2000 ) mniej szumi od Nikona i ma śrubokręt .Test
Farin - Pią 23 Sty, 2009
Temat postu: słownictwo
Fajnie Panowie przeczytać teksty typu "kręci mordą", "śrubokręt"... jednak jak mówię moja teoria pochodzi z koła fotograficznego i literatury, a tam nie ma raczej slangu, więc wiem, że to może zabrzmieć dziwacznie - ale prosił bym o wyjaśnienie mi pojęcia - zwłaszcza "kręci mordą", bo śrubokręt - to podejrzewam silnik w korpusie...

z góry dziękuję...

ps.. aa jeszcze jedno - czy jest gdzieś strona testowa aparatów, gdzie można obejrzeć sobie zdjęcia robione testowanymi aparatami??

MC - Pią 23 Sty, 2009

Farin napisał/a:
kręci mordą

gdy ustawia sie ostrosc, to obraca sie przednia soczewka, a co za tym idzie - sa inne ustawienia przy filtrze polaryzacyjnym.

Farin - Pią 23 Sty, 2009
Temat postu: Dzięki
Dzięki Kolego...

tak sobie teraz oglądam oferty i myślę, że może samo body A300 i do tego Sigma 18-200 :?:

W sumie nie wyjdzie dużo drożej - a przynajmniej plastik tego obiektywu nie będzie tak razić i zawsze to do200 a nie do 70... ?

MC - Sob 24 Sty, 2009

Farin napisał/a:
do tego Sigma 18-200

Zdecydowanie nie.
Jak bedziesz potrzebowal dluzej, to kup Sigme 70-300APO.

f50fd - Sob 24 Sty, 2009

Farin,
Cytat:
Fajnie Panowie przeczytać teksty typu "kręci mordą", "śrubokręt"... jednak jak mówię moja teoria pochodzi z koła fotograficznego i literatury, a tam nie ma raczej slangu,
Obawiam się że to nie slang , niestety należy porzucić na jakiś czas literaturę i zająć się czytaniem różnych for foto .
Cytat:
.. Mówimy już tylko o Nikonie albo Alfie...
Jeśli Nikon D60 to raczej będzie jak z Mitsubishi .
    goltar
Cytat:
Bez zmian, jeśli do 1500 zł to A300. Za tą kwotę trudno będzie kupić coś lepszego. Jeśli chcesz coś solidniejszego to niestety ponad 1500 zł...
Niekoniecznie , z naciskiem na solidność K200d - K-M
goltar - Sob 24 Sty, 2009

f50fd napisał/a:
goltar
Cytat:
Niekoniecznie , z naciskiem na solidność K200d - K-M
Porównywałem wg cen na cyfrowe.pl : K200D z 18-55 1929 zł, A300 z 18-70 : 1399 zł. Faktycznie jak się poszuka to Pentaxa można dostać w cenie ok 1500 zł (wg ceneo A300 z 18-70 : 1318 zł., Pentax K200D + 18-55mm : 1545 zł). Jeśli porównywać A300 z K200D to wybrałbym Pentaxa.
Farin - Sob 24 Sty, 2009
Temat postu: porady
więc jeszcze jeden model do zabijania głowy;/

powiedzcie mi Panowie - czy Wy też mieliście taki dylemat z kupieniem pierwszego aparatu :???:

Temat postu: Re: porady
Farin napisał/a:
powiedzcie mi Panowie - czy Wy też mieliście taki dylemat z kupieniem pierwszego aparatu :???:
Takie dylematy mamy nadal, tylko teraz cześciej z obiektywami :)
rafalg - Sob 24 Sty, 2009

Ja ostatnio miałem taki dylemat po raz drugi, teraz mam inne dylematy dot. rozbudowy systemu.
Farin - Sob 24 Sty, 2009
Temat postu: Jakość
Skorzystałem z poleconych mi stron i przejrzałem zdjęcia zrobione wybranymi przeze mnie aparatami... Przyznam, że albo trafiłem na lepsze kompozycje, ale z Alfy, Nikona i Pentaxa (strzelane standardowymi kitami)najbardziej podobały mi się zdjęcia zrobione Nikonem...
Tego Pentaxa jeszcze nie trzymałem w dłoni, więc nie mogę go odrzucić..

Wiecie - to taki dylemat, że mam ochotę dać komuś te półtora tysiaka i powiedzieć komuś zielonemu , żeby podjął decyzję za mnie i przyniósł mi co sam wybierze;-) :cool:

Na pewno jakiś chętny się znajdzie. :lol:
f50fd - Sob 24 Sty, 2009

Farin,
Cytat:
Zdjęcia jakie chcę robić - to natura, architektura i akty zarówno B&W jak i kolorowe.
Bez jakiegoś kompromisu się nie obejdzie , ja bym radził na razie wstrzymać się z zakupem i trochę bardziej wgryzł się w temat , pośpiech nie jest wskazany. Ja potrzebowałem ok 6 miesięcy mozolnej pracy na wybranie docelowego systemu , a tym systemem okazał się ten ostatni którego na początku nie brałem wcale pod uwagę . :wink:
Farin - Sob 24 Sty, 2009
Temat postu: error
aj Panowie... przed chwilą po raz kolejny zrobiłem sobie porównanie aparatów - tym razem z pentaxem i co... zauważyłem, że nikon nie ma stabilizacji... ;/ Ja nie wiem jak to się stało, że wcześniej tego nie zauważyłem... Przy moich drgających dłoniach stabilizacja jest niezbędna - zwłaszcza, że po przygodzie z kompaktem preferuję robienie zdjęć z ręki... Nikonik ten D60 pewnie ma stabilizację w obiektywie, ale to oznacza tylko dodatkowe wydatki przy zakupie kolejnych obiektywów (bo zapewne ten ze stabilizacją jest droższy)...

Poza tym koleżanka powiedziała mi, że ma jakieś obiektywy sigmy tele i jakiś inny minolty - dobre ale stare - więc pewnie bez silników... A to przemawia za Alfą - bo jak to zapewniła - odda prawie za darmo...

Świetnie - sesja na plecach - a ja zamiast się uczyć przeżywam aparaty;/ No ale - w połowie lutego dokonać mam w końcu zakupu;-)
:lol:

No widzisz kup Sony będziesz zadowolony.
Farin - Sob 24 Sty, 2009
Temat postu: ;/
Ale mi kolega tym Pentaxem zamącił...

Porównywałem i...

Pentax vs Sony

+Pentax - zasilany 4xAA = 40zł, a nie 230 za akumulator Sonego
+Pentax - karty SD = 30zł za 4Gb a nie 120zł za patent karty Sonego
+Pentaxa - uszczelniony

+Sonego - Obiektyw 18-77 a nie 18-55
+Sonego - więcej możliwych rozdzielczości

a nie wiecie Panowie jak to z tym Pentaxem jest - czy ona ma silnik w body, czy potrzeba mu każdorazowo aplikować obiektyw z silnikiem :?:

RaV579 - Sob 24 Sty, 2009

Farin napisał/a:
+Pentax - zasilany 4xAA = 40zł, a nie 230 za akumulator Sonego

Co do tego to nie wiem czy to na pewno "+". W jakimś wątku czytałem, że najlepiej jeżeli będą akumulatorki z ładowarką neocośtam czy jakoś tak. Jest to problem dlatego, że pokrótce trzeba kupować "specjalne" akumulatorki. A tak to razem z lustrem dostajesz akumulator i się nie martwisz, a na początku nie musisz od razu kupować drugiego.
A co do akcesoriów to ja polecę taką kolejność:

1- torba lub plecak
2- dodatki typu pilot jakiś filtr dodatkowa bateria
3- koniecznie lampa
a jak lampa to od razu dyfuzor który jest bardzo tani
do pkt drugiego możesz przyjąć jeszcze statyw

P.S. Właśnie taką kolejność polecił mi kolega AuThoR.

MC - Sob 24 Sty, 2009

Farin, ale jedna bateria, ktora jest w zestawie Ci nie starczy? Ja caly czas uzywam jeden i jakos mi to nie przeszkadza.
Farin napisał/a:
+Pentax - karty SD = 30zł za 4Gb a nie 120zł za patent karty Sonego

Bzdura do potegi. Z A300 mozesz spokojnie uzywac kart CF.

Farin - Sob 24 Sty, 2009
Temat postu: Sonda
No więc koledzy - szybka sonda - kto jest za czym :idea:

1 - Sony Alpha 300 18-77mm

2 - Pentax K200D 18-55mm

3 - Nikon D60 18-55mm

RaV579 - Sob 24 Sty, 2009

Jeden głos na system Sony'ego :!:
f50fd - Sob 24 Sty, 2009

Farin, Złe wnioski wyciągasz
Cytat:
+Sonego - Obiektyw 18-77 a nie 18-55
+Sonego - więcej możliwych rozdzielczości
Ty chyba nic nie rozumiesz , odsyłam do czytania testów obiektywów , te plusy to raczej minusy.
    To jest forum ogólne ,tutaj co użytkownik to inny system , więc każdy będzie chwalił swoje , do Alf nie namawiam bo nie widzę w tym systemie nic dla siebie , mnie przekonał Pentax uważam IMHO ten system jak dla amatora za najlepszy ,.
Pentax ma stabilizację w korpusie ,dobrym rozwiązaniem wydaję się model K-M (k2000) a tak ogulnie to jesteś niezłym leniem. :wink:

Farin - Sob 24 Sty, 2009

Cytat:
Pentax ma stabilizację w korpusie ,dobrym rozwiązaniem wydaję się model K-M (k2000) a tak ogulnie to jesteś niezłym leniem.

a to dlaczego? :?:

MC - Sob 24 Sty, 2009

Z tych trzech tez bym wybral Sony.
kozidron - Sob 24 Sty, 2009

jeżeli miałbym wybierać między K200 a A300, to bez wahania -pentax !
Farin, przejdź się do jakiegoś sklepu i popatrz przez oba wizjery a zobaczysz różnice tym bardziej przesiadając się z analoga, zachęcą cie pewnie uszczelnienia, górny wyświetlacz i dobra współpraca z manualami. Pewnie ciężko będzie znaleźć K200 za 1500 ziko ale po "wymacaniu" i ocenieniu obu puszek motywacja ci wzrośnie......i chęć do poszukania też.......

P_M_ - Sob 24 Sty, 2009

A ja wolalbym uzywany d80 i kit 18-70, a przy okazji obslugi szukajki, bo to kolejna wojenka systemowa bez sensu.
Temat postu: Re: Sonda
Farin napisał/a:
No więc koledzy - szybka sonda - kto jest za czym :idea:

1 - Sony Alpha 300 18-77mm

2 - Pentax K200D 18-55mm

3 - Nikon D60 18-55mm

Mój wybór to Pentax. Sam używam Canona więc dla mnie to dość neutralna decyzja ;)
Farin - Sob 24 Sty, 2009
Temat postu: zakup
Dla mnie szukanie ograniczy się do oglądania w sklepach, a ostatecznie zakup na kilka rat x0% w RTV EURO AGD czy innym z korzystnymi ratami...

a jak koledzy zareagują na hybrydy? a jeśli już to jaka?

kozidron - Sob 24 Sty, 2009

jak sonda wedle goltar'a

to JA oddaje głos na K200

Farin napisał/a:
a jak koledzy zareagują na hybrydy? a jeśli już to jaka?

ja neutralnie ale nie zamieniłbym lustra na hybrydę, Farin a ty byś się zdecydował...?
Skoro interesujesz się fotografią to lepiej brać coś rozwojowego, w hybrydzie szkła nie zmienisz...

Farin - Sob 24 Sty, 2009
Temat postu: hybryda
G1 mi się podoba - zresztą optycznie.pl daje mu ocenę 5.0 więc samo to zwraca na niego uwagę...

Szczerze mówiąc to kręci mnie A300 i K200. K200 jeszcze na żywo nie widziałem - więc zamilknę do czasu "wymacania" Pentaxa. Wiem, że po tym zabiegu sprawa może się znacznie wyjaśnić - jak np. w przypadku Olympusa - który tragicznie mi się trzymało w dłoni i nie wyobrażałem sobie kilkugodzinnej wyprawy z tym aparatem w dłoni...
:razz:

Farin ciekaw jestem co Ty jeszcze w tym wątku wymyślisz.
Farin - Nie 25 Sty, 2009

rafalg napisał/a:
Farin ciekaw jestem co Ty jeszcze w tym wątku wymyślisz.

jeszcze trochę i zacznę wierszem pisać, albo rymy żeńskie układać co najmniej :lol:

ozzi_wawa - Nie 25 Sty, 2009

Moze canon 400D. W EURO za 1500 zl z kitem (na raty 0%) - w sklepie internetowym ponoc niedostepny, ale w sklepach juz tak, wedle informacji ze strony sprzedajacego
RaV579 - Nie 25 Sty, 2009

P_M_ napisał/a:
A ja wolalbym uzywany d80 i kit 18-70, a przy okazji obslugi szukajki, bo to kolejna wojenka systemowa bez sensu.

P_M_, się wie, że masz rację. Ale wiesz..... Dla kolegi Farin'a może być to za drogo. A potem to już każdy wie. Tak jak było w moim przypadku. Najpierw zdecydowanie 450d potem na 100% pewny co do a300, a niedługo kupuję D90. Lepiej nie kusić.

Farin - Nie 25 Sty, 2009
Temat postu: decyzja
kolega RaV579 ma rację... Na forum zacząłem od D60 i A300. Przeszedłem przez różne modele i póki co spocząłem na A300, K-M albo K200...
Fajnie jest, że z tego ogromu polecacie jakieś konkretne modele - nawet jeśli jest ich sporo - to i tak mniej niż oferuje rynek.

Może to zabrzmi laicko - ale mnie to gryzie... Co się dzieje jak taki obiektyw ze starej lustrzanki analogowej podepnie się pod współczesną lustrzankę?? Wiem, że nie ma stabilizacji na pewno (nie dotyczy A300, która ma stabilizację w body), ale co jeszcze?

z góry dzięki za cierpliwość :???:

MC - Nie 25 Sty, 2009

Farin napisał/a:
Co się dzieje jak taki obiektyw ze starej lustrzanki analogowej podepnie się pod współczesną lustrzankę?

Zalezy co to za obiektyw.

Farin - Nie 25 Sty, 2009
Temat postu: obiektyw
No dla przykładu taki jak mam w domu - z Zenita 11 Helios 44

[ Dodano: Nie 25 Sty, 2009 16:51 ]
Właśnie dzwonił koleżka z roku pochwalić się, że kupił A300 z dwoma obiektywami... Na czwartek powinno mu dojść, więc będę miał możliwość pobawienia się tym aparatem na dobre... Ciekawi mnie jeszcze ten Pentax... a do jego zwolenników mam pytanie - K200D czy K-M ?? Bo i jeden i drugi są podobne...

goltar - Nie 25 Sty, 2009

K200D
f50fd - Pon 26 Sty, 2009

Farin,
Cytat:
. Ciekawi mnie jeszcze ten Pentax... a do jego zwolenników mam pytanie - K200D czy K-M ?? Bo i jeden i drugi są podobne...
http://pentax.org.pl/viewforum.php?f=44
    Osobiście obstaje za K-M , wolę małe lustrzanki ,k200d jest już spory i cięższy ma uszczelniony korpus , w K-M dużo szybszy poprawiony A-F choć brak górnego wyświetlacza, co kto woli .

Farin - Pon 26 Sty, 2009
Temat postu: Optyczne
A w tym K200D ten AF bardzo jest kiepski? Bo w każdym teście piszą właśnie o tym jako owadzie... Na jakie problemy mogę się natknąć korzystając z tamtego AF i czy zobaczę różnicę między nim a AF z K-M czy A300 ??
f50fd - Wto 27 Sty, 2009

Farin, Na wszystko masz odpowiedz powyżej , ale niech ci będzie, w końcu wyjdę na jakiegoś fanatyka P
Cytat:
Bo w każdym teście piszą właśnie o tym jako owadzie..
    coś z forum http://pentax.org.pl
    Cytat:
    AF w Pentaksie jest bardzo dobry, bije na głowę każdy AF w kompakcie szybkością, celnością itd. działa nawet w całkowitej ciemności wspomagając się lampą, według moich doświadczeń na oko jest porównywalny z nikonem D80, a nawet lepszy. Pentaxa możesz kupować spokojnie bez obaw. Mity o złym AF tworzą właśnie osoby, które mają aparat kilka godzin i nie mają o tym za bardzo pojęcia. Ten sam problem będą miały w canonie, nikonie itd. Aż się nauczą.

Cytat:

No i przede wszystkim skoro już musisz to nie testuj BF/FF w świetle żarowym. Użyj dziennego.

Ostatnio miałem okazje bawić się Sony A200. AF zdecydowanie gorszy niż w K200D, wolniejszy i mniej precyzyjny, łatwo się gubi i często długo mieli zanim się zdecyduje. W porównaniu do niego K200D z kitem to błyskawica.
żeby nie było tu jest adres do całego wątku LINK jeśli chodzi o K-M jest to model przeznaczony do innej grupy użytkowników mniej wymagających , osobiście porównywałem te dwa modele i jeśli chodzi o A-F zdecydowanie lepiej jest w KaeMce.Jeśli masz zamiar np strzelać fotki przelatującego zimorodka dwa metry od obiektywu to sobie odpuść Pentaksy , mnie interesuje raczej dokument więc mi pasi.I weż się wreszcie za czytanie , może faktycznie coś innego .

Farin - Wto 27 Sty, 2009

Cytat:
      jeśli chodzi o K-M jest to model przeznaczony do innej grupy użytkowników mniej wymagających , osobiście porównywałem te dwa modele i jeśli chodzi o A-F zdecydowanie lepiej jest w KaeMce.Jeśli masz zamiar np strzelać fotki przelatującego zimorodka dwa metry od obiektywu to sobie odpuść Pentaksy , mnie interesuje raczej dokument więc mi pasi.I weż się wreszcie za czytanie , może faktycznie coś innego .

Dzięki za odpowiedź. Co do czytania - to czytam, czytam zawzięcie pomimo trwającej sesji ale jak to początkujący - mam problemy z odróżnieniem tekstów pisanych przez specjalistów/urzytkowników od tekstów pisanych przez zazdrosną konkurencję i amatorów zawiedzionych funkcją "auto".
    Mimo wszystko czytam...

→Pozdrawiam←

mavierk - Wto 27 Sty, 2009

Jak kupisz
    d40 - będziesz zadowolony
    d60 - będziesz zadowolony
    A300 - będziesz zadowolony
    450d - będziesz zadowolony
    cokolwiek, co klapie lustrem - będziesz zadowolony.

Problem tkwi w optyce, jesli dobierzesz ją z głową (nie chodzi mi o takiego 18-55, którego zmienisz po kilku miesiącach, tylko o tym, co myślisz, że chciałbyś kupić w przeciągu następnych kilku lat) to nie będziesz miał problemów w przyszłości.

goltar - Wto 27 Sty, 2009

Ponieważ dyskusja przeniosła się do działu lustrzanek ten temat zamykam.