|
forum.optyczne.pl
|
 |
Edycja zdjęć cyfrowych i oprogramowanie - ACR vs LR: obróbka wielu plików
kozidron - Pią 14 Mar, 2014 Temat postu: ACR vs LR: obróbka wielu plików Dyskusja wydzielona z watku FOTOGRAFIA IMPREZ 2014
całej reszty Andrzeja nie komentuje, bo to ciężka piłka, jestem tego samego zdania co moronica
komor napisał/a: | bez ręcznej zabawy w zapisywanie plików TIFF lub nie-daj-boże JPG jako roboczych wersji/wariantów pracy. Eksportujesz tylko JPG-i z docelowym rozmiarze, np. do internetu czy wydruku, przy czym od razu jest wygodnie dostępna opcja lekkiego wyostrzania po przeskalowaniu. Bardzo wygodny sposób pracy. |
Komor, w szopie możesz bez problemu jednym kliknieciem czy też wsadowo zapisać rawy, jotpegi, czy tiffy z automatu. Możesz też sobie otworzyć jako obiekt inteligentny czy też jednorazowo wywołać przytrzymując alt. Reasumując w ACR-erze pod szopem możesz to samo a nawet więcej.
muzyk - Pią 14 Mar, 2014
kozidron napisał/a: | Reasumując w ACR-erze pod szopem możesz to samo a nawet więcej. |
mam w PS5 ACR 6.7 - nie wiem, jak bardzo stara to wersja.
Niestety, nie potrafi więcej od LR5.3
nie wprowadzaj ludzi w błąd
komor - Pią 14 Mar, 2014
kozidron napisał/a: | Komor, w szopie możesz bez problemu jednym kliknieciem czy też wsadowo zapisać rawy, jotpegi, czy tiffy z automatu. Możesz też sobie otworzyć jako obiekt inteligentny czy też jednorazowo wywołać przytrzymując alt. Reasumując w ACR-erze pod szopem możesz to samo a nawet więcej. |
Nawet więcej czy mniej. W LR nie musisz się martwić o foldery, jaki format, a czy wariant ósmy zapisałem pod nazwą "nowe" czy "nowsze", wszystko samo się ładnie układa, nazywa i dobiera sobie odpowiednie formaty zapisu. Dla osób mniej ogarniętych to jest znaczne ułatwienie, szczególnie jak używają systemów operacyjnych które notorycznie wszystko utrudniają, na przykład Windows.
Już widzę jak dalej potoczy się ta dyskusja, będziesz mnie przekonywał, że w PS jest łatwiej, z podtekstem wykazania że najwyraźniej nie znam zbyt dobrze Photoshopa. Tymczasem w LR żeby wyeksportować z RAW-a jedno zdjęcie, czy pięć zdjęć, czy cztery foldery zdjęć, wystarczy zaznaczyć co się chce i kliknąć eksport. Proste i intuicyjne – nie trzeba się tego uczyć. W PS muszę otworzyć to zdjęcie, jak chcę jedno, a jak chcę więcej to muszę poznać funkcje Batch, albo zapoznać się z Bridgem. Sporo osób nie wie i pracowicie otwiera każdy plik z osobna, albo wszystkie naraz zapychając sobie skutecznie komputer. A żeby podejrzeć dokładnie co tam chcę eksportować to albo muszę mieć odpowiednio skonfigurowane w systemie okienka do przeglądania, albo znowu zapoznać się z Bridgem, no naprawdę dla wielu osób to jest utrudnienie. To zresztą jest obiektywnie bardziej upierdliwe. W LR – proste i oczywiste, a podglądy wbudowane w bazę zdjęć.
Oczywiście PS też ma swoje zalety, a funkcje z menu Automate i tak warto poznać, jak się robi coś więcej niż wywoływanie zdjęć. Tylko że nie każdy potrzebuje, stąd polecam Lightrooma jako rozwiązanie wszystko w jednym.
muzyk - Pią 14 Mar, 2014
komor napisał/a: | W LR – proste i oczywiste, a podglądy wbudowane w bazę zdjęć. |
LR jest zmajstrowany na wygodę obsługi: ACR z paroma bajerami, stempel i takie tam.
Z drugiej strony, katalogowanie w LR...
komor napisał/a: | Tylko że nie każdy potrzebuje, stąd polecam Lightrooma jako rozwiązanie wszystko w jednym. |
Jako ACR z dodatkami w innej szacie.
komor - Pią 14 Mar, 2014
muzyk, no ACR to jest wspólny komponent występujący zarówno w PS jak i LR, co dość oczywiste skoro to produkty jednej firmy od dawna. I na pewno jest to pomocne w practyce, na przykład mnie bardzo pozytywnie zaskoczyło, że otwarcie w PS pliku RAW, któremu towarzyszy XMP z obróbki wstępnej w LR przenosi od razu do ACR nie tylko parametry wywołania ale także wykonane stemplowanie, maski itd. To bardzo przydatne.
Wszystko zależy czego się potrzebuje i jaki ma się background, że tak się wyrażę.
Chyba zgodzisz się, że dla fotografa bez doświadczenia graficznego w pracy z Photoshopem, taki Lightroom jest znacznie łatwiejszy i przyjaźniejszy do opanowania.
A co z tym katalogowaniem, że taką emotkę przy tym dałeś? Coś Ci nie działa jak trzeba?
muzyk - Pią 14 Mar, 2014
komor napisał/a: | no ACR to jest wspólny komponent występujący zarówno w PS jak i LR |
Ależ... ja to wiem.
komor napisał/a: | Chyba zgodzisz się, że dla fotografa bez doświadczenia graficznego w pracy z Photoshopem, taki Lightroom jest znacznie łatwiejszy i przyjaźniejszy do opanowania. |
LR to jest ACR dla amatora/profesjonalisty do szybkiego wywołania RAW'a i drobnych retuszy. Tyle i aż tyle. Ale... to wystarcza.
komor napisał/a: | A co z tym katalogowaniem, że taką emotkę przy tym dałeś? Coś Ci nie działa jak trzeba? |
Działa wszystko, ale te backupy są wkur...
komor - Pią 14 Mar, 2014
Backupy bazy czy co? Ustaw raz na miesiąc. Ja co prawda mam ustawione raz na tydzień, ale często mówię mu, żeby się odfastrygował ode mnie. Nigdy zresztą mi nie padła baza LR, więc to jest naprawdę bardzo na wyrost, jak nie pracuje się zawodowo, codziennie z setkami zdjęć.
muzyk - Pią 14 Mar, 2014
komor napisał/a: | Ustaw raz na miesiąc. |
Hmm...
komor napisał/a: | Ja co prawda mam ustawione raz na tydzień, ale często mówię mu, żeby się odfastrygował ode mnie. |
No ja mu też.
kozidron - Sob 15 Mar, 2014
komor napisał/a: | Tymczasem w LR żeby wyeksportować z RAW-a jedno zdjęcie, czy pięć zdjęć, czy cztery foldery zdjęć, wystarczy zaznaczyć co się chce i kliknąć eksport. Proste i intuicyjne – nie trzeba się tego uczyć. W PS muszę otworzyć to zdjęcie, jak chcę jedno, a jak chcę więcej to muszę poznać funkcje Batch, albo zapoznać się z Bridgem. |
Nieprawda, mozna zrobić to na kilka sposobów a najłatwiejszy i najbardziej lamerski (sam często stosuje) to zaznaczone obrazy w podglądzie przeciagam jak prz kopiowaniu w windzie.
komor, nie zmyślaj bo to nie przystoi modowi , "nie poznałem funkcji batch" do tej pory, bo wolę to zrobić łatwiej
Właściwie ja nigdy nie korzystałem z bridga, bo po co, na pewno od 2008 nawet go nie instaluje, wcześniej mogłem nie zauważyć, bo on się instaluje w standardowej instalacji
komor napisał/a: | A żeby podejrzeć dokładnie co tam chcę eksportować to albo muszę mieć odpowiednio skonfigurowane w systemie okienka do przeglądania, albo znowu zapoznać się z Bridgem, no naprawdę dla wielu osób to jest utrudnienie. To zresztą jest obiektywnie bardziej upierdliwe. W LR – proste i oczywiste, a podglądy wbudowane w bazę zdjęć. |
jak ładnie powiesz, że nie wiedziałeś, że nie trzeba sobie utrudniać życia, to rozmowy nie było a jak chcesz ciągnąć temat dalej to zaczynam tu wklejać printy, że nie masz racji.
Co do korzystania z windy, to własnie ta winda najbardziej to ułatwia, bo wlaśnie np. w faststonie czy zaznaczanie sobie w explorerze plików i przenoszenie ich (chyba najbardziej lamerski sposób) z okna do okna to najłatwiejsze i najszybsze rozwiązanie.
komor, co do zamulania się kompa podczas przenoszenia plików/czy otwierania w jednym i drugim, to wstyd żeby ktoś tak długo pracujący na pakietach adobe, nie wiedział, że jeden i drugi program ma ustawione inne parametry na bufor i uzycie operacyjnej przy instalacji standardowej. Więc to co napisałes o zamułce jest złą interpretacją faktów, zajrzyj sobie do ustawień szopa i LR ile masz przekierowane mocy obliczeniowej na program. Pewnie bym tego nie zauważył, gdyby nie wczorajszy telefon muzyka, który akurat miał odwrotne spostrzeżenia niż ty a które akurat wybitnie wynikają z tych ustawień.
Komor żyłeś za długo w matrixie
muzyk napisał/a: | mam w PS5 ACR 6.7 - nie wiem, jak bardzo stara to wersja.
Niestety, nie potrafi więcej od LR5.3
nie wprowadzaj ludzi w błąd
|
Genek po pierwsze to bardzo stara wersja i to jest ostatnia wtyczka do CS5, czyli odpowiednik LR4.3, więc to się nawet zgadza LR4.3 nie potrafi więcej od LR5.3
Porównywać można wszystko do wszystkiego nawet wtyczkę ACR 6.7 do wtyczki ACR 8.3 (co własnie podpowiadam ci, że zrobiłeś)
....a teraz muzyk nie słyszę głośnego przepraszam i jak chcesz wprowadzać ludzi w błąd porównując stare do nowego to twój deal
muzyk - Sob 15 Mar, 2014
Krzysiek, jeszcze napisz, gdzie w tych ustawoeniach bufora w LR jest coś o ramie.
hijax_pl - Sob 15 Mar, 2014
komor napisał/a: | Backupy bazy czy co? Ustaw raz na miesiąc. | Ja to w cholery wyłączyłem całkowicie bo zdjęcia (i pliki lrcat LR) trzymam na zewnętrznym dysku raidowym...
Andrzej.M. - Sob 15 Mar, 2014
muzyk napisał/a: | Weź usun wszystko zbędne, zainstaluj W7 |
Właśnie dopiero co to zrobiłem! Tyle że te cudne aktualizacje wpieprzają dysk w tempie ekspresowym! W końcu wywaliłem samego językowego badziewia z 5GB!
10% partycji która po formatowaniu i zainstalowaniu systemu świeciła na czerwono. Wszystko praktycznie trzymam na zewnętrznych dyskach. Tyle że tej cholernej partycji nie mogłem zmienić . A na "Format C"(i D?) za cienki jestem.
kozi - cwaniak jesteś, zaczekamy te 30 lat i zobaczymy jaki z ciebie będzie wtedy kozak.
muzyk napisał/a: | mam w PS5 ACR 6.7 |
Teraz jest AdobeCameraRaw-7.1 - może bardziej przydatny?
Przepraszam że post jest nie po kolei - napisany wczoraj o 16-tej , ale nie mogłem go wysłać.
muzyk - Sob 15 Mar, 2014
Może trzeba większy dysk kupić, albo do tego SSD?
AndrzejM.Makuch napisał/a: | Teraz jest AdobeCameraRaw-7.1 - może bardziej przydatny?
|
teraz jest ACR 8.3
maxymalna wtyczka dla CS5 to ACR 6.7
AndrzejM.Makuch napisał/a: | kozi - cwaniak jesteś, zaczekamy te 30 lat i zobaczymy jaki z ciebie będzie wtedy kozak. |
chcesz mi powiedzieć,że za 30 lat nie będę taki do przodu jak teraz? Andrzeju to nie może być argument w dyskusji, bo rozmawiamy tu o faktach a nie o tym, czy będę opowiadał na starość farmazony. Mam nadzieje że za 30 lat przejdę na emeryturę i będę miał czas na modelarstwo, analogi i zajęcia z jogi.
Poza tym Andrzeju zacznij wysnuwać wnioski z tego co tu zostało napisane. Koledzy delikatnie uswiadamiają cię, żebyś zmienił przyzwyczajenia softowe
Andrzej.M. - Sob 15 Mar, 2014
8.3 a konkretnie Adobe Camera Raw 8.4 RC1 / Adobe DNG Converter 8.3.0.141 też widziałem , ale powiedz mi czy AdobeCameraRaw-7.1 - do czego można zainstalować? Czy do PS CS4 PL portable się uda?
AndrzejM.Makuch napisał/a: | 8.3 a konkretnie Adobe Camera Raw 8.4 RC1 / Adobe DNG Converter 8.3.0.141 też widziałem , ale powiedz mi czy AdobeCameraRaw-7.1 - do czego można zainstalować? Czy do PS CS4 PL portable się uda? |
AndrzejM.Makuch, najwyższa wtyczka dla CS5 to 6.7 więc do CS4 tym bardziej nie da rady.
Niestety taka polityka adobe ale mozna korzystać z dng convertera.
aha, przepraszam, miało być "że koleżanki" też cię delikatnie uświadamiają, żebyś zmienił podejście do softu. Sorry moronica
komor - Sob 15 Mar, 2014
kozidron napisał/a: | to wstyd żeby ktoś tak długo pracujący na pakietach adobe, nie wiedział, że jeden i drugi program ma ustawione inne parametry na bufor i uzycie operacyjnej przy instalacji standardowej |
Kozi, bierzesz wszystko za bardzo do siebie. Ja nie piszę o sobie, tylko o typowym ZU, który nie ma pojęcia o tym wszystkim, czym się tutaj chwalisz, że znasz. Najczęstszy sposób to zaznaczyć sto RAW-ów czy JPG-ów i wrzucić je do PS. A jak zaboli to otwierać pojedynczo. Ja wiem, że Ty zjadłeś wszystkie rozumy i wszystkie programy używasz, ale większość użyszkodników tak nie ma. Dlatego dla nich Lightroom może okazać się wybawieniem. Albo po prostu sporą wygodą.
kozidron napisał/a: | Więc to co napisałes o zamułce jest złą interpretacją faktów, zajrzyj sobie do ustawień szopa i LR ile masz przekierowane mocy obliczeniowej na program. |
Trochę się zagubiłeś albo nie doczytałeś dokładnie co napisałem. Jakich byś parametrów zajętości pamięci nie ustawił (czy czego tam jeszcze Winda wymaga, nie wiem), to otwarcie wielu dużych plików naraz na pewno bardziej zamuli komputer niż otwarcie jednego. Do tego się odnosiłem.
Aha, ja też z Bridge’a nigdy nie korzystałem, ale ponoć do takich m.in. celów został stworzony. Ja w mojej pracy (a tym bardziej w zabawach foto) nigdy nie miałem potrzeby zarządzania dużą ilością materiału w Bridge’u. Wystarczyły mi możliwości okna Findera i Preview/Podgląd. Ale to akurat u mnie taki schemat, znam takich co używają Bridge’a i sobie chwalą.
komor napisał/a: | Dlatego dla nich Lightroom może okazać się wybawieniem. Albo po prostu sporą wygodą.
|
ale ja nigdy nie napisałem, że to niewygodny, zły czy gorszy program, ty za to napisałeś że wygodnieszy i że za chwilę będę chciał cie przekonać, że nie masz racji bo z góry wiesz jak się potoczy dyskusja.
Ja ci W Y R A Ź N N I E napisałem, że robisz sobie pod górkę i przez bridga czy otwieranie ścieżką sam sobie utrudniasz życie, tyle że to nie jest żaden problem. Problemem jest to iż sugerujesz iż tylko tak się da, skoro mozna to zrobić tak samo szybko jak w LR (napisałem ci jak).
komor napisał/a: | o otwarcie wielu dużych plików naraz na pewno bardziej zamuli komputer niż otwarcie jednego. Do tego się odnosiłem.
|
komorze złoty, jakieś 3 godzinki temu moja padlina X4, ze specjalnie wyjętą kością 4G (pozostało 4G operacyjnej) 196 rawów z 6D na windzie 7/64bit chapnęła w 7sekund, robilismy sobie testa z muzykiem. Czy te 7 sekund naprawdę urywa tylną część ciała, moim zdaniem niespecjalnie, bo komp z przed 4 lat i zaorany ponad miarę bez przewalania windy od poczatku.
komor napisał/a: | Aha, ja też z Bridge’a nigdy nie korzystałem, ale ponoć do takich m.in. celów został stworzony. Ja w mojej pracy (a tym bardziej w zabawach foto) nigdy nie miałem potrzeby zarządzania dużą ilością materiału w Bridge’u. Wystarczyły mi możliwości okna Findera i Preview/Podgląd. Ale to akurat u mnie taki schemat, znam takich co używają Bridge’a i sobie chwalą. |
powiem ci że jak was czytam, to wy na tych komputerach z przed 2008 roku na LR-rze macie leko o 2X gorzej niż ja na swoim najgorszym z przed 4 lat na szopie szóstym.
Tylko najsmieszniejsze, że narzekacie na wszystko dookoła tylko nie na to co trzeba.
komor - Sob 15 Mar, 2014
kozidron napisał/a: | przez bridga czy otwieranie ścieżką sam sobie utrudniasz życie |
Co to jest otwieranie ścieżką?
kozidron napisał/a: | 196 rawów z 6D na windzie 7/64bit chapnęła w 7sekund |
Masz na myśli, że otworzyłeś 196 RAW-ów do obróbki jednocześnie w PS (196 otwartych okien), w siedem sekund, czy coś innego masz na myśli?
moronica - Sob 15 Mar, 2014
widze, ze moje sny sie nie spelniaja kurna.
kozidron - Nie 16 Mar, 2014
komor napisał/a: | Masz na myśli, że otworzyłeś 196 RAW-ów do obróbki jednocześnie w PS (196 otwartych okien), w siedem sekund, czy coś innego masz na myśli? |
dokładnie to, tyle ża ja mam wrażenie, że to dla ciebie jakieś czary Pewnie to samo tyczy się np. tego że mozna ustawić WB i wszystkie parametry np. we wszystkich sztukach na raz czy w tylu w ilu masz akurat kaprys, oczywiście ma to sens jak wszystkie są zrobione w tych samych warunkach, z tym samym naświetleniem itd.
komor, tylko jedno sprostowanie, to nie jest 196 okien, tylko jeden panel(boczny) ze 196 zdjęciami w którym mozesz wybierać w ilu sztukach zmieniasz parametry,oczywiście możesz zrobić Ctrl+a
komor, przerażasz mnie tyle lat pracy z produktami adobe a zadajesz pytania jakbyś wczoraj szopa odpalił, pamietam że tak robiłem od CS3 a może i wcześniej.
komor napisał/a: | Co to jest otwieranie ścieżką? |
komor ja pije do tego twojego ułomnego sposobu explorowania i najważniejsze otwierania oraz selekcji rawów przy wywoływaniu w szopie pod ACR-em. Nie trzeba tego robić w żaden ze sposobów, które opisałeś + jeszcze nawet otwórz jako czy otwórz kilka.
Tutejszyn - Nie 16 Mar, 2014
kozidron napisał/a: | otwierania oraz selekcji rawów przy wywoływaniu w szopie pod ACR-em | Od kiedy ACR jest szopem? Nie otworzysz 196. zdjęć w panelu bocznym w siedem sekund w ACR. Otworzysz jedynie te, które mieszczą się na ekranie. Dalsze się doczytują. 196. zdjęć w siedem sekund nawet nie jesteś w stanie zobaczyć przewijając kółkiem myszki z góry na dół.
Tutejszyn napisał/a: | Od kiedy ACR jest szopem? |
czytaj ze zrozumieniem
Tutejszyn napisał/a: | Nie otworzysz 196. zdjęć w panelu bocznym w siedem sekund w ACR. Otworzysz jedynie te, które mieszczą się na ekranie. |
bzdura, otworzysz i co więcej może je wszystkie na raz edytować.
Tutejszyn napisał/a: | Dalsze się doczytują. 196. zdjęć w siedem sekund nawet nie jesteś w stanie zobaczyć przewijając kółkiem myszki z góry na dół. |
bzdura totalna, nic się nie doczytuje wszystkie są w panelu bocznym gotowe do przetworzeń. Najbardziej dziecinne podejście jakie można sobie wyobrazić, nie widać ich bo nie przewinąłeś kółkiem ale bzdura
Możesz na raz sobie wciągnąć do panelu bocznego nawet 200 sztuk i dla kaprysu obrabiać tylko 3 sztuki,np. zdjęcie nr 1, 110 i np. 196 obserwując jedną z trzech.To udowadnia, że nic się nie wczytuje dopóki nie zjedziesz kółkiem
Tutejszyn, nie masz zielonego pojęcia o czym mówisz, a śmieszniejsze jest tylko to że nawet nie spróbowałeś
Jak znam, życie nie będziesz miał nawet odwagi się przyznać, że palnąłeś totalną głupotę
Tu obrabiane jest akurat zdjęcie nr 115 z 202, wcześniejsze też są już obrobione, co więcej później jednym kliknięciem wywołam je wszystkie na raz
Z własnej głupoty potrafisz się pogrążyć, jak dziecko, co więcej jak chcesz mogę ci udowodnić wszystko co do sekundy na skypie przy współdzieleniu ekranu albo nawet film nagrać, tyle że nie warto
Cytat: | czytaj ze zrozumieniem | cały czas to robię. Postaraj się pisać ze zrozumieniem tego, co piszesz. kozidron napisał/a: | bzdura, otworzysz i co więcej może je wszystkie na raz edytować. | jeśli chodzi o ścisłość, to w ACR otwierasz pojedynczo. Możliwość podglądu zdjęcia, nie oznacza, że jest otwarte. kozidron napisał/a: | blah, blah, blah.. | dobra, pogadamy następnym razem.
Tutejszyn napisał/a: | jeśli chodzi o ścisłość, to w ACR otwierasz pojedynczo. Możliwość podglądu zdjęcia, nie oznacza, że jest otwarte. |
bzdura! Piszę ci to po raz drugi. Możesz obrabiać wszystkie 200 na raz, możesz zaznaczyć selektywnie tyle ile akurat masz ochotę, może to być sztuka z początku, ze środka i z końca i obrabiasz tylko zaznaczone sztuki.
Tutejszyn, przyznaj się, że palnąłeś totalną głupotę i mamy to z głowy, to z tym kółkiem to już poziom 10 latka
Cytat: | kozidron napisał/a:
blah, blach, blah..
dobra, pogadamy następnym razem. |
ale jesteś beznadziejny, takiego czegoś nie napisałem , dziecinne to mocno. Znowu sobie odmrażasz uszy na złość mamie?
Tutejszyn napisał/a: | dobra, pogadamy następnym razem. |
Czyli zabrakło odwagi do przyznania się, że nie masz racji. Mam nadzieje, że chociaż spróbujesz tak banalnego rozwiązania jak obróbka kilku sztuk na raz, bo jak widać zabrakło męskości do przyznania się do błędu.
To taka polska zawiść "do następnego razu", kolejny raz czekasz, żeby nazwać mnie złodziejem, potem prawie przeprosić albo ciągnąć temat jak w tym wątku.
Słabe
kozidron napisał/a: | Piszę ci to po raz drugi. Możesz obrabiać wszystkie 200 na raz, możesz zaznaczyć selektywnie tyle ile akurat masz ochotę... | kozidron, ale ja znam ACR. Nie musisz się tak męczyć z tłumaczeniem. kozidron napisał/a: | Czyli zabrakło odwagi do przyznania się, że nie masz racji. | Nie czuję, aby czegoś mi zabrakło. Po prostu zostawiam ocenę forum. Rozmowa z Tobą, to ostateczność i skrócona na tyle, ile się da.
Tutejszyn napisał/a: | kozidron, ale ja znam ACR. Nie musisz się tak męczyć z tłumaczeniem. |
widać, nie bardzo:
Tutejszyn napisał/a: | Otworzysz jedynie te, które mieszczą się na ekranie. Dalsze się doczytują. 196. zdjęć w siedem sekund nawet nie jesteś w stanie zobaczyć przewijając kółkiem myszki z góry na dół. |
widzę, chcesz to ciągnąć dalej zamiast przyznać się do błędu, który po tych wypowiedziach urósł już do głupoty.
Tu nie ma nad czym się rozwodzić, ty twierdzisz, że nie da się obrabiać kilku sztuk na raz, bo one się wczytują dopiero jak zjedziesz kółkiem myszy w dół interesujące
Tutejszyn, to jeszcze jest ten moment, żeby się przyznać do niewiedzy, później będzie tylko śmieszniej
kozidron napisał/a: | widać, nie bardzo: | widać, lepiej od Ciebie kozidron napisał/a: | Tutejszyn, przyznaj się, że palnąłeś totalną głupotę |
kozidron napisał/a: | zamiast przyznać się do błędu, | myślisz, że jak dwa razy napiszesz to samo, to ja się dwa razy do czegoś przyznam?
Tutejszyn napisał/a: | myślisz, że jak dwa razy napiszesz to samo, to ja się dwa razy do czegoś przyznam? |
ja cytuje CIEBIE, ja bym takiej bzdury nie napisał. Słyszałeś o opcji "synchronizuj" w panelu bocznym
Wiesz do czego ona służy? Albo "wybierz wszystkie" wiesz do czego to służy
To jakby przeczy temu co tu twierdzisz.
Tutejszyn napisał/a: | widać, lepiej od Ciebie |
Oj ja nie przeczę, udowadniasz od kliku postów, że w ACR-rze nie da się zmieniać parametrów w kilku zdjęciach na raz lub nawet we wszystkich naraz, bo one się dopiero wczytują jak zjeżdżasz kółkiem myszy na dół
kozidron napisał/a: | Słyszałeś o opcji "synchronizuj" w panelu bocznym | mówisz o przypisaniu definicji zmian do wskazanych indeksów zdjęć? Tak słyszałem. Powiem Ci na ucho, że też czasem tak robię.
muzyk - Nie 16 Mar, 2014
Tutejszyn.
Daj spokój.
W kwestii acr Krzysiek ma rację. Sam widziałem jak w parę sekund 196 rawów ładował i obrabiał wszystkie.
Tutejszyn napisał/a: | mówisz o przypisaniu definicji zmian do wskazanych indeksów zdjęć? Tak słyszałem. Powiem Ci na ucho, że też czasem tak robię. |
Tutejszyn napisał/a: | jeśli chodzi o ścisłość, to w ACR otwierasz pojedynczo. Możliwość podglądu zdjęcia, nie oznacza, że jest otwarte. |
Te dwa zdania się wykluczają, któraś z tych wypowiedzi jest nieprawdą, w jednym twierdzisz że da się wsadowo zmieniać parametry w więcej niż w 1 sztuce w drugim kategorycznie temu zaprzeczasz. Niestety wszystko odbywa się w ciągu 35 minut, znaczyłoby to że jest was dwóch
[ Dodano: Nie 16 Mar, 2014 09:43 ]
muzyk napisał/a: | W kwestii acr Krzysiek ma rację. Sam widziałem jak w parę sekund 196 rawów ładował i obrabiał wszystkie. |
no i zepsułeś mi zabawę
muzyk - Nie 16 Mar, 2014
Sorry...
muzyk napisał/a: | Sam widziałem jak w parę sekund 196 rawów ładował i obrabiał wszystkie. | Można tak. Wcale nie powiedziałem, że nie. Próbowałeś w te kilka sekund zobaczyć te 196 rawów? Czy zobaczyłeś jedynie kilka pierwszych zdjęć... miniaturek zdjęć, które pokazały się na ekranie?
maziek - Nie 16 Mar, 2014
kozidron napisał/a: | ...moja padlina X4, ze specjalnie wyjętą kością 4G (pozostało 4G operacyjnej) 196 rawów z 6D na windzie 7/64bit chapnęła w 7sekund | W kwestii formalnej - czy "załadowanie" zdjęcia nie oznacza, że jest ono załadowane do RAMu? Czy w takim razie można do 4 GB RAM załadować 196 rawów ważących pewno z 30 MB każdy?
kozidron napisał/a: | no i zepsułeś mi zabawę |
muzyk napisał/a: | Sorry... | dajcie sobie jeszcze po buziaczku i będzie git.
muzyk - Nie 16 Mar, 2014
Maziek. Powiadam. Sam na własne oczy widziałem co Kszysiek wyprawiał i to było imponujące.
P.S. A ja mam teraz misję przez to...
Tutejszyn, widziałem wszystkie, nie tylko pierwsze.
Możesz nie wierzyć, ale tym faktów nie zmienisz.
muzyk napisał/a: | Maziek. Powiadam. Sam na własne oczy widziałem co Kszysiek wyprawiał i to było imponujące. | Pracujesz chyba w LR i zadziwiają Cię takie niesamowitości? No nie wiem co powiedzieć.. żenada?
[ Dodano: Nie 16 Mar, 2014 10:01 ]
muzyk napisał/a: | Tutejszyn, widziałem wszystkie, nie tylko pierwsze | kozidron zrobił zrzut ekranu stronę wcześniej. Ile tam widzisz miniaturek?
Ja nie wątpię że widziałeś, tylko dociekam co widziałeś. Czy widziałeś otworzenie podglądów 196 zdjęć, czy otworzenie 196 zdjęć. Czy widziałeś pracę na 196 równocześnie otworzonych zdjęciach, czy obróbkę wsadową 196 zdjęć z których otworzone było jedno.
P.S. Może jakby przestać sobie przysrywać, to dyskusja zrobiłaby się bardziej merytoryczna i dowiedzielibyśmy się czegoś ciekawego.
maziek napisał/a: | W kwestii formalnej - czy "załadowanie" zdjęcia nie oznacza, że jest ono załadowane do RAMu? Czy w takim razie można do 4 GB RAM załadować 196 rawów ważących pewno z 30 MB każdy? |
maziek, wiesz co nigdy w to nie wnikałem, najważniejsze że mozna je obrabiać na raz, powiedzmy w 50sztukach na raz zmieniasz parametry ręcznie jak dla jednego, bo są zrobione z podobnym naświetleniem i w podobnych warunkach oswietleniowych. Możesz się w tym czasie oczywiście przełączać między 1, 10 a 22 czy nawet 50tym. Na końcu wiadomo robisz korekcję jakiś parametrów, dla każdego z osobna przemieszczając się między 1 a 50tym. To nie jest nic nadzwyczajnego.
Na samym końcu zależnie od tego jaki chcesz mieć materiał końcowy wywołujesz wszystkie na raz do odpowiedniego formatu.
Dla mnie czas importu jest tak pomijalny, że wrzucam do acr-a nawet nieudane kadry i dopiero tam sobie zaznaczam których nie wywoływać. Tak jak widzisz to na poprzedniej stronie wątku w tym print screenie, kilka klatek jest przepalonych.
maziek napisał/a: | Ja nie wątpię że widziałeś, tylko dociekam co widziałeś. Czy widziałeś otworzenie podglądów 196 zdjęć, czy otworzenie 196 zdjęć. Czy widziałeś pracę na 196 równocześnie otworzonych zdjęciach, czy obróbkę wsadową 196 zdjęć z których otworzone było jedno. |
Maziek, wszystko po kolei, akurat wczoraj był taki dzień że sobie chwile pogadaliśmy na wspóldzieleniu ekranu na skypie.
Nie obrabiałem wszystkich 196, bo zdjęcia były robione w różnych warunkach oświetleniowych ale w 30 na raz na pewno ustawiałem WB, ekspozycje, kontrast, korekcje obiektywu i kilka innych pomniejszych parametrów.
muzyk - Nie 16 Mar, 2014
Żenadę to uprawiasz Ty, co widać w Twojej rozmowie z Krzyśkiem.
Ja się nie zajmuję w Lr obróbką wielu plików na raz.
Poza tym... lr tylko lr, choć na tym samym acr co w ps, niemniej jest "kilka" drobiazgów, które trochę po prostu pozwalają ns efektywniejszą pracę w acr.
muzyk napisał/a: | Możesz nie wierzyć, ale tym faktów nie zmienisz. | ale ja nie zamierzam nic zmieniać! Po prostu pracuję w ACR od dawna i wiem jak się zachowuje. A teraz słyszę, że można RAWy ładować ot tak. Pstryknąć palcami i gotowe. Podgląd miniaturek, to nie ładowanie zdjęcia, a mityczna "obróbka" to tylko kopia definicji zmian. Śmiem sądzić, że w tym momencie kopiowane są pliki *.xmp, a wiec czas obróbki, to czas na utworzenie kopii tych plików.
Tutejszyn napisał/a: | Śmiem sądzić, że w tym momencie kopiowane są pliki *.xmp, a wiec czas obróbki, to czas na utworzenie kopii tych plików. |
NIe masz racji, właśnie jak importowałem pliki do acr-a(196szt.), obrabiałem je grupami, zmieniając ich parametry, jak skończyłem dopiero wtedy wcisnąłem "gotowe", żeby zapisać zmiany.
Cytat: | Poza tym... lr tylko lr, choć na tym samym acr co w ps, niemniej jest "kilka" drobiazgów, które trochę po prostu pozwalają ns efektywniejszą pracę w acr. | oprócz możliwości tworzenia profili, to raczej nie ma. Nie mówimy tutaj o zarządzaniu fotografiami, ale o obróbce zdjęć. ACR wydaje się kopią LR.
Tutejszyn napisał/a: | ACR wydaje się kopią LR. |
przecież to jest ten sam produkt, ten sam "silnik" z różnicami związanymi do jakich grup docelowych jest kierowany.Drobne różnice w pulpicie, kształcie czy layoucie nie mają większego znaczenia, jeżeli oba pracują z takimi samymi algorytmami odszumiającymi itd...
kozidron napisał/a: | obrabiałem je grupami, zmieniając ich parametry | określałeś którym zdjęciom zostaną przypisane te same definicje. Kiedyś sprawdzę, czy to w tym momencie ta informacja jest przechowywana w RAM, czy już teraz tworzą się pliki *.xmp. W sumie to najmniej ważne.
kozidron napisał/a: | maziek napisał/a: | W kwestii formalnej - czy "załadowanie" zdjęcia nie oznacza, że jest ono załadowane do RAMu? Czy w takim razie można do 4 GB RAM załadować 196 rawów ważących pewno z 30 MB każdy? |
maziek, wiesz co nigdy w to nie wnikałem, najważniejsze że mozna je obrabiać na raz, powiedzmy w 50sztukach na raz zmieniasz parametry ręcznie jak dla jednego, bo są zrobione z podobnym naświetleniem i w podobnych warunkach oswietleniowych. | OK, ale to moim zdaniem obróbka wsadowa, bo zmieniasz pewne parametry wg pewnego schematu i te parametry są jak przypuszczam wpisywane jedynie w nagłówki tych plików a nie polegają na przetworzeniu całego 30 MB zdjęcia pixel po pixelu. Czyli zmieniasz parametry wyświetlania podglądów tak naprawdę, a są programy, w których nawet tego podglądu nie musisz widzieć tylko zaznaczasz cały folder - listę plików, żeby wsadowo przetworzyć/wywołać zdjęcia (choćby najbanalniejsza Irfanview, żeby już nie schodzić do programów działających w ogóle z linii poleceń).
Natomiast to "wywoływanie" to już trochę trwa, prawda? A jak pootwierasz za dużo plików "naprawdę", czyli w oknach, to zawartość okien niewidocznych w pewnym momencie "pójdzie sobie" do pamięci wirtualnej i jak klikniesz takie okno spod spodu, to chwilę zajmie przywrócenie obrazu.
kozidron napisał/a: | przecież to jest ten sam produkt, ten sam "silnik" z różnicami związanymi do jakich grup docelowych jest kierowany | powiedziałem coś innego? Nie musisz tłumaczyć wszystkiego z polskiego, na nasze. Chodziło o to, ze dla muzyka to jakieś czary, to co zrobiłeś w ACR, ale skoro otwiera LR, to ma przecież to samo.
maziek napisał/a: | Ja nie wątpię że widziałeś, tylko dociekam co widziałeś. Czy widziałeś otworzenie podglądów 196 zdjęć, czy otworzenie 196 zdjęć. Czy widziałeś pracę na 196 równocześnie otworzonych zdjęciach, czy obróbkę wsadową 196 zdjęć z których otworzone było jedno. |
maziek, nie sprecyzowałem, widział:
- import 196 rawów do acr
- obróbkę kilkudziesięciu sztuk na raz ze zmianą parametrów we wszystkich wybranych elementach
- korekty w kilku sztukach
- na końcu ile czasu zajęło wywołanie do jotpeg najwyzszej jakości
- no i obróbkę wsadową (w operacji: ze zmniejszaniem, wyostrzaniem i zapisem do netu) klient zyczył sobie także zmniejszone pliki.
maziek napisał/a: | Natomiast to "wywoływanie" to już trochę trwa, prawda? |
tak raw z 6d to około 1,5s
Tutejszyn napisał/a: | powiedziałem coś innego? |
ty za bardzo odbiegasz od tematu, ja bym wrócił do tego co napisałeś wcześniej
kozidron, teraz pytanie, kto z siebie zrobił idiotę...
[ Dodano: Nie 16 Mar, 2014 10:25 ]
kozidron napisał/a: | ja bym wrócił do tego co napisałeś wcześniej | no to otwórz 50 RAWów w ACR, przewiń kółkiem myszki i powiedz, co widzisz? Widzisz miniaturki, czy widzisz jak dopiero się pojawiają? Potem możemy powrócić do kłótni.... kiedyś.
Tutejszyn napisał/a: | kozidron, teraz pytanie, kto z siebie zrobił idiotę... |
oczywiście, że TY:
Tutejszyn napisał/a: | mówisz o przypisaniu definicji zmian do wskazanych indeksów zdjęć? Tak słyszałem. Powiem Ci na ucho, że też czasem tak robię. |
Tutejszyn napisał/a: | no to otwórz 50 RAWów w ACR, przewiń kółkiem myszki i powiedz, co widzisz? Widzisz miniaturki, czy widzisz jak dopiero się pojawiają? Potem możemy powrócić do kłótni.... kiedyś. |
widzę brniesz w to kółko od myszki, dobre
A spróbowałeś już obrabiać kilak sztuk na raz lub nawet wszystkie, czy dalej twierdzisz że się nie da ?
kozidron napisał/a: | widział:
- import 196 rawów do acr
- obróbkę kilkudziesięciu sztuk na raz ze zmianą parametrów we wszystkich wybranych elementach
- korekty w kilku sztukach
- na końcu ile czasu zajęło wywołanie do jotpeg najwyzszej jakości
- no i obróbkę wsadową (w operacji: ze zmniejszaniem, wyostrzaniem i zapisem do netu) klient zyczył sobie także zmniejszone pliki. |
Kozi, ale to wszystko jest możliwe w Irfanview i nikogo nie dziwi, chodzi (mi) o to, że napisałeś, że otworzyłeś 196 zdjęć na co komor Cię zapytał, czy masz na myśli, że otworzyłeś 196 okien i Ty odpowiedziałeś "dokładnie tak".
1/ kozidron napisał/a: | komor napisał/a: | Masz na myśli, że otworzyłeś 196 RAW-ów do obróbki jednocześnie w PS (196 otwartych okien), w siedem sekund, czy coś innego masz na myśli? | dokładnie to, tyle ża ja mam wrażenie, że to dla ciebie jakieś czary |
Potem zaś piszesz:
2/ Cytat: | komor, tylko jedno sprostowanie, to nie jest 196 okien, tylko jeden panel(boczny) ze 196 zdjęciami w którym mozesz wybierać w ilu sztukach zmieniasz parametry,oczywiście możesz zrobić Ctrl+a |
Wg mnie między sytuacją 1 a sytuacją 2 zachodzi diametralna różnica i w żadnym razie nie można sytuacji 2 nazwać otworzeniem 196 zdjęć w programie ani porównywać 1 do 2.
kozidron napisał/a: | maziek napisał/a: | Natomiast to "wywoływanie" to już trochę trwa, prawda? | tak raw z 6d to około 1,5s | A ile trwa wyświetlenie zdjęcia, jak klikniesz na miniaturkę w panelu z lewej?
kozidron napisał/a: | A spróbowałeś już obrabiać kilak sztuk na raz lub nawet wszystkie | Oczywiście. To normalny mój sposób pracy w ACR. Nie używam LR. Zajmuję się grafiką bitową, wektorową i 3D. Nie musisz mnie uczyć podstaw.
maziek napisał/a: | że otworzyłeś 196 okien i Ty odpowiedziałeś "dokładnie tak". |
Maziek:
kozidron napisał/a: | komor, tylko jedno sprostowanie, to nie jest 196 okien, tylko jeden panel(boczny) ze 196 zdjęciami w którym mozesz wybierać w ilu sztukach zmieniasz parametry,oczywiście możesz zrobić Ctrl+a |
maziek napisał/a: | A ile trwa wyświetlenie zdjęcia, jak klikniesz na miniaturkę w panelu z lewej? |
to pewnie wartośc bardzo pomijalna grubo poniżej 1/5 sekundy, z tym że nie to jest ważne. Istotą tej rozmowy jest to, że mozna sobie obrabiać tyle sztuk ile akurat potrzebujesz i jeżeli ktoś twierdzi, że jest inaczej, to nie wie o czym mowa.
Zaznaczając selektywnie obojetnie jaką ilość jesteś w stanie zmieniać we wszystkich parametry, niezależnie czy sobie wybierzesz 1, 25, 80te czy 150 te zdjęcie.
kozidron napisał/a: | jeżeli ktoś twierdzi, że jest inaczej, | nigdy nie twierdziłem, że jest inaczej.
kozidron napisał/a: | Istotą tej rozmowy jest to, że mozna sobie obrabiać tyle sztuk ile akurat potrzebujesz | to nie jest istotą rozmowy. Już sam nie wiesz, o czym mowa?
Czyli tradycyjnie kłócicie się na zabój, jakby chodziło o życie, przy czym każdy z Was kłóci się o co innego ...
http://demotywatory.pl/4306686/Debaty-politkow
Tutejszyn napisał/a: | nigdy nie twierdziłem, że jest inaczej. |
a tu:
Tutejszyn napisał/a: | A teraz słyszę, że można RAWy ładować ot tak. Pstryknąć palcami i gotowe. Podgląd miniaturek, to nie ładowanie zdjęcia, a mityczna "obróbka" to tylko kopia definicji zmian. |
Tutejszyn jak do dziecka: zaznaczając te twoje miniaturki(powiedzmy 30 na raz), możesz na więcej niż jednej sztuce dokonywać zmian, czyli dokonując korekt w rawie zajmujesz sie jego obróbką, czy tak ?
Czy proces poprawy WB, korekty ekspozycji i wszystkich zmian jakie dokonasz to nie jest obróbka.
Tutejszyn, dyskusja toczy się o tym, że twoim zdaniem nie można dokonywać zmian parametrów na rawach we wszystkich zdjęciach wrzuconych do panelu.
kozidron napisał/a: | możesz na więcej niż jednej sztuce dokonywać zmian | ale gdzie napisałem, że nie można? Napisałem jedynie, że wyświetlenie pierwszych miniaturek wypełniających ekran, to nie jest cały proces otwierania wszystkich 196. miniaturek. To trwa trochę dłużej, niż Twoje 7 sekund.
[ Dodano: Nie 16 Mar, 2014 11:00 ]
maziek napisał/a: | Czyli tradycyjnie kłócicie się na zabój, jakby chodziło o życie, przy czym każdy z Was kłóci się o co innego | Powiedz lepiej jak tu żyć? Od lat gryzie mnie w tyłek. Czasem udaje mi się trzymać go na odległość rozgrzanego pogrzebacza.
Tutejszyn napisał/a: | ale gdzie napisałem, że nie można? Napisałem jedynie, że wyświetlenie pierwszych miniaturek wypełniających ekran, to nie jest cały proces otwierania tych miniaturek. To trwa trochę więcej, niż Twoje 7 sekund. |
to trwa dokładnie tyle i najlepszym dowodem na to jest uzycie funkcji zaznacz wszystko, wtedy bezpośrednio możesz dokonywać zmian na wszystkich zaimportowanych sztukach "w locie" nawet wspomnianych 196 sztukach. A ze w podglądzie masz osadzone miniaturki, nie ma to znaczenia, bo zmieniając parametry masz dostęp do wszystkich 196 rawów i o tym była wcześniej dyskusja z Komorem, który troszku narzekał że dostęp do przegladania rawów pod acerm wiąże się albo z uzywaniem bridga albo ze żmudnym przeglądaniem.
Więc Tutejszyn, nie masz racji.
muzyk - Nie 16 Mar, 2014
Panowie. Spieracie się o rzecz, która po prostu jest faktem,
Wczoraj, rozmawiałwm z Krzyśkiem przez skype i w kontekście planowania zakupu nowego kompa, pokazał mi właśnie jak te 196 rawów obrabia na raz, do tego z 4 GB RAM, bo inne cztery były na wyjeździe.
Ładowanie ok 7 sekund, później obróbka i zapis obrobionych.
A Wy tutaj, że nie da sie...
oczywiście też automatyzacja procesu z użyciem " start"...
Muzyk, mowa jest cały czas o tym!
komor napisał/a: | Masz na myśli, że otworzyłeś 196 RAW-ów do obróbki jednocześnie w PS (196 otwartych okien), w siedem sekund, czy coś innego masz na myśli? |
kozidron napisał/a: | dokładnie to, tyle ża ja mam wrażenie, że to dla ciebie jakieś czary |
Jak zwykle kozidron podszedł do tego od dupy strony. Pomylił nawet ACR z PS.
Tutejszyn, jeżeli mozesz edytować wszystkie na raz to one są otwarte czy jeszcze nie
Tutejszyn, jak zwykle palnąłeś gruby idiotyzm i nie masz odwagi, żeby sprostować:
tym zdaniem sugerujesz, że nie mozna obrabiać kilku na raz:
To jak jest z Tobą Tutejszyn, mozna zmieniać parametry w rawie na powiedzmy 150 sztukach na raz czy dalej twierdzisz, że mozna to zrobić tylko na tych, że zacytuje Ciebie z 8.15 "które mieszczą się na ekranie" ?
kozidron napisał/a: | Tutejszyn, jeżeli mozesz edytować wszystkie na raz to one są otwarte czy jeszcze nie | Nie są otwarte. Jeśli zapisujesz listę rzeczy do wykonania, to czy te rzeczy są już wykonane?
muzyk - Nie 16 Mar, 2014
Jak nie są otwarte, jak są
kozidron napisał/a: | tym zdaniem sugerujesz, że nie mozna obrabiać kilku na raz: | często mówisz, że coś zrobiłem, albo, że coś uważam, choć tego nie zrobiłem, ani tak uważam.
Mam wrażenie, że forum dla Ciebie to zbiór ludzi, dla których Twoje nadinterpretacje to fakty. Nie wystarczy, że kozidron stwierdzi "Tutejszy powiedział, że Ziemia stoi w miejscu", aby wszyscy naokoło uznali, że Tutejszy to powiedział.
...przynajmniej mam taką nadzieję.
[ Dodano: Nie 16 Mar, 2014 11:33 ]
muzyk napisał/a: | Jak nie są otwarte, jak są | 30MB * 196 >= 5800 MB. Jak to zmieścisz w pamięci 4000 MB?
Tutejszyn napisał/a: | Nie są otwarte. |
To jak wytłumaczysz możliwość edycji we wszystkich na raz :p ?
Tutejszyn, wiesz co ja w "rękę szelmy Boga" nie uwierzę
Tutejszyn, jeżeli mam mozliwość edycji wszystkich naraz (nie tylko jak sugerujesz tych "które mieszczą się na ekranie") to są one, jakie ?
Cytat: | 30MB * 196 = 5800 MB. Jak to zmieścisz w pamięci 4000 MB?
|
Tutejszyn a jak otwieram 2 mapy na raz po 6G każda to jak je zmieszczę się pogrążasz
kozidron napisał/a: | To jak wytłumaczysz możliwość edycji we wszystkich na raz :p ? | To cud boski
Tutejszyn napisał/a: | To cud boski |
no i tak właśnie wygląda twój świat, gratuluje
muzyk - Nie 16 Mar, 2014
Tutejszyn. One (zdjęcia) są nie w chmurze, a w aurze normalnie no O_O
dlaczegoś taki uparty?
Nie rozumiesz co piszę do Ciebie, że widziałem to na współdzielonym ekranie?
kozidron napisał/a: | Tutejszyn a jak otwieram 2 mapy na raz po 6G każda to jak je zmieszczę się pogrążasz | plik wymiany? (taki RAM na dysku) Jak powiesz, że potrzebujesz na otwarcie kilku sekund, to będzie to coś naprawdę oszałamiającego.
Tutejszyn krótko, bo nie chce mi się z tobą szarpać jak matce z łobuzem:
Mozna edytować wszystkie rawy na raz po zaimportowaniu do acr-a czy dalej się upierasz ze to ręka boża i nie można ?
kozidron napisał/a: | no i tak właśnie wygląda twój świat, gratuluje | już sobie robię z Ciebie jaja. Nie słuchasz, co się do Ciebie mówi. Jakbym gadał do obrazu.. Życzę miłego dnia.
[ Dodano: Nie 16 Mar, 2014 11:54 ]
kozidron napisał/a: | Mozna edytować wszystkie rawy na raz po zaimportowaniu do acr-a czy dalej się upierasz ze to ręka boża i nie można ? |
kozidron napisał/a: |
A spróbowałeś już obrabiać kilak sztuk na raz lub nawet wszystkie |
Tutejszyn napisał/a: | Oczywiście. To normalny mój sposób pracy w ACR. Nie używam LR. Zajmuję się grafiką bitową, wektorową i 3D. Nie musisz mnie uczyć podstaw. |
Tutejszyn, czyli jeżeli możesz zapisywać w nich zmiany i je edytować, np w 1 zdjęciu, 33 zdjęciu, 150 zdjęciu i 196 zdjęciu to muszą być one jakie w procesie edycji, żeby zapisać? Bądź nawet nie zapisywać, bo wiesz o tym że nie musisz tworzyć pliku xmp a możesz we wszystkich hurtowo dokonywać zmian i później je wywołać ze zmianami do tiffa czy jotpega, zostawiając nie ruszone rawy.
Tutejszyn, i tak od sznurka do kłębka, musisz przyznać, że nie miałeś racji
jaad75 - Nie 16 Mar, 2014
kozi, nie masz racji, one nie są "otwarte", czyli nie są wszystkie załadowane do RAM-u. To są tylko zmiany parametryczne, czyli za otwarte można uznać tylko to, w którym renderujesz aktualnie podgląd (względnie przed chwilą to robiłeś). Możesz opowiadać różne rzeczy muzykowi, bo on generalnie mało kuma, ale naciągasz mocno fakty i ugruntowane nazewnictwo.
jaad75, mi nawet nie chodzi o zwrot otwarte czy zaimportowane, tylko o to że mogę edytować wszystkie na raz, z możliwością edycji wszystkich lub wybranych i zapisywaniem zmian, czemu próbuje zaprzeczyć Tutejszyn, przełączanie się w podglądzie między rawami zajmuje mgnienie oka.
Jasne jest, że podgląd mam na jedno, chociaż w bocznym panelu zmiana każdego parametru rawa także jest widoczna mimo iż jestem na jednym obrazie.
Ja to bardziej odnosiłem do dyskusji z Komorem o wygodzie pracy między LR-em a ACR-em, gdzie Komor sugerował koniecznośc uzywania bridga przy dokonywaniu podglądu rawów i wygody w dokonywaniu selekcji, tylko jak zwykle musiało trafić na Tutejszyna i beton oraz rękę boga
jaad75 napisał/a: | Możesz opowiadać różne rzeczy muzykowi, bo on generalnie mało kuma, ale naciągasz mocno fakty i ugruntowane nazewnictwo. |
To już jest nawet nie istotne dla Ciebie, że mozna uzyć w szopiku polecenia z menu: plik/otwórz? Ta operacja tak nazywa się w szopiku, zresztą nieważne, ważne że są wszystkie gotowe do edycji i trzeba trafić na gruby beton, pokroju Tutejszyna żeby tego nie zrozumieć
Tutejszyn napisał/a: | zdjęć w siedem sekund nawet nie jesteś w stanie zobaczyć przewijając kółkiem myszki z góry na dół. |
no i oczywiście ta bzdura o wydajności.
kozidron, o tym wcześniej mówiłem. Forum to dla Ciebie zbiorowisko nie do końca kumatych ludzi, którym wystarczy rzucić prosty tekst "Tutejszy powiedział...", aby wszyscy przyjęli to za fakt. Weź jednak pod uwagę to, że większość w odróżnieniu od Ciebie potrafi czytać. Tak, potrafisz składać litery w słowa, ale tekstu ni ch... nie rozumiesz.
hijax_pl - Nie 16 Mar, 2014
kozidron napisał/a: | tylko o to że mogę edytować wszystkie na raz, | Nie edytujesz ich tylko zapisujesz zmiany w parametrach wywołania, które powodują aktualizację maciupkich miniaturek. Dopiero otwarcie w PS lub zapisanie JPG wyzwala proces ładowania pliku RAW, który trwa.
De facto różnica do LR w tym aspekcie jest taka, że w ACR wpierw zaznaczasz pliki, którym hurtowo zmieniasz parametry, podczas gdy w LR modyfikujesz jedno zdjęcie i później synchronizujesz zmiany z innymi (jedynie w trybie Library można zmieniać "na modłę ACR" wielu plikom na raz, ale tu zmiany są ograniczone do 3 parametrów na krzyż...). Sumarycznie jednak to dokładnie to samo.
hijax_pl napisał/a: | Nie edytujesz ich tylko zapisujesz zmiany w parametrach wywołania, które powodują aktualizację maciupkich miniaturek. Dopiero otwarcie w PS lub zapisanie JPG wyzwala proces ładowania pliku RAW, który trwa. |
hijax_pl, tak masz rację, oczywiście. Ująłeś to precyzyjnie.
Tutejszyn, nie masz racji ta operacja z poziomu szopa nazywa się otwórz. Menu/plik/otwórz i co najważniejsze wszystkie pliki są gotowe do edycji a nie tak jak sugerujesz tylko te które masz na podglądzie.
Do tego masz mylne wyobrażenie ile to powinno zajmować czasu i bredzisz coś o tym że operacja otwórz z poziomu szopa 196 rawów nie może zajmować tyle czasu.
Więc moim zdaniem jesteś zwykłym pieniaczem i nie masz pojęcia o czym mowa.
kozidron napisał/a: | Menu/plik/otwórz i co najważniejsze wszystkie pliki są gotowe do edycji a nie tak jak sugerujesz tylko te które masz na podglądzie. | W moim PS CC otwiera się tyle okien ile wybrałem w ACR zdjęć. No i trwa to n * tyle czasu co jeden plik
kozidron napisał/a: | hijax_pl, tak masz rację, oczywiście. Ująłeś to precyzyjnie. |
a ja niby co napisałem?
kozidron napisał/a: | Słyszałeś o opcji "synchronizuj" w panelu bocznym |
Kozi, podaj może proste obliczenie, ile trwa transfer 196*30 MB z HD czy karty pamięci, czysto teoretycznie biorąc za prędkość transferu maksymalną prędkość podaną przez producenta dysku/karty. Bo mi wychodzi, że to dłużej niż 7 sekund, a wydaje mi się, że twierdzenie iż otwierasz czy obrabiasz plik jeśli w ogóle nie pobrałeś go z napędu jest jednak mocno przesadzone ...
Tutejszyn, ty twierdziłes, że ta operacja nie nazywa się "otwórz", ze otworzenie tylu rawów nie może tyle trwać, że zanim zjedzie się skrolem w dół to minie więcej czasu niż te 7 sekund i pare innych debilizmów a teraz ustawicznie się z tego wycofujesz.
Tutejszyn, zarejestruj sobie, ze tyle to trwa, że ta operacja nazywa się "otwórz", że edycja wygląda dokładnie tak jak napisał hijax_pl i skończ z tym betonem.
maziek napisał/a: | Kozi, podaj może proste obliczenie, ile trwa transfer 196*30 MB z HD czy karty pamięci, czysto teoretycznie biorąc za prędkość transferu maksymalną prędkość podaną przez producenta dysku/karty. Bo mi wychodzi, że to dłużej niż 7 sekund, a wydaje mi się, że twierdzenie iż otwierasz czy obrabiasz plik jeśli w ogóle nie pobrałeś go z napędu jest jednak mocno przesadzone ... |
maziek po pierwsze nie sugeruj się obliczeniami Tutejszyna, ja tego nawet nie prostuje, bo szkoda czasu. Raw z 6d nie wazy 30mega tylko w okolicach 20, po drugie ta operacja nazywa się "otwórz" więc śmiało można napisać otwieram rawy a że jest dokładnie tak jak napisał hijax_pl wyjaśnia wszystko.
Szkoda czasu na dyskusję, dla mnie wszystko jasne.
kozidron napisał/a: | ze otworzenie tylu rawów nie może tyle trwać, że zanim zjedzie się skrolem w dół to minie więcej czasu niż te 7 sekund | Tyle, że to nie jest otworzenie RAWa, no chyba, że przez to sformułowanie rozumiesz także pobranie miniaturki podglądu z pliku RAW / cachu Bridga. Na moim kompie takie "otwarcie" 200 RAWów zajmuje około 3 sek (podglądy się doczytują szybciej niż przewijam listę). W moim LR faktycznie to trwa dłużej, ale to tylko dlatego, że mam ustawione by podglądy były zawsze 1:1.
hijax_pl napisał/a: | Na moim kompie takie "otwarcie" 200 RAWów zajmuje około 3 sek (podglądy się doczytują szybciej niż przewijam listę). | w moim czekam, aż się doczytają.. Ale to już jest szczegół.
hijax_pl napisał/a: | Tyle, że to nie jest otworzenie RAWa, no chyba, że przez to sformułowanie rozumiesz także pobranie miniaturki podglądu z pliku RAW / cachu Bridga. |
nie otwieram z poziomu bridga. Robię to z poziomu szopa, menu/plik/otwórz, więc uważam że mogę spokojnie o tym mówić otwieram rawy.
hijax_pl napisał/a: | Na moim kompie takie "otwarcie" 200 RAWów zajmuje około 3 sek (podglądy się doczytują szybciej niż przewijam listę). W moim LR faktycznie to trwa dłużej, ale to tylko dlatego, że mam ustawione by podglądy były zawsze 1:1. |
Oczywiście zależy co to za rawy ale całkiem nieźle.
kozidron napisał/a: | nie otwieram z poziomu bridga. Robię to z poziomu szopa, menu/plik/otwórz, więc uważam że mogę spokojnie o tym mówić otwieram rawy. | tyle, że nie otwierasz plików w szopie.
kozidron napisał/a: | ie otwieram z poziomu bridga. Robię to z poziomu szopa, menu/plik/otwórz, więc uważam że mogę spokojnie o tym mówić otwieram rawy. | By w PS zobaczyć tego RAW musisz dwa razy zrobić "otwórz". Raz z poziomu PS, a później z poziomu ACR. kozidron napisał/a: | Oczywiście zależy co to za rawy ale całkiem nieźle. | Nie ma to znaczenia jaki RAW, ale jaki podgląd (plik JPG) w RAWie zaszyty.
T.B. - Nie 16 Mar, 2014
U nas, kto jest niby chory,
Zwołuje zaraz doktory;
Lecz czując się bardzo słaby
Prosi chłopa albo baby.
Ci ze swego aptekarstwa
Potrafiają i podagrze,
I chiragrze, i głuchotom,
I suchotom, i głupotom
Radzić. A i u nich wszakże
Nie masz na upór lekarstwa.
Mieszkał Mazur blisko Zgierza,
Któremu zginęła suka,
Straż domostwa i spichlerza.
Gdy jej z żalem i kłopotem
W okolicy całej szuka,
Wróciła się tydzień potem.
Ledwie poznał, że to ona;
Bo była wpół ogolona.
"O zbóje! zeby ją skryli,
Używają takich figli,
Że biedaczkę wygolili!"
"Powiedz raczej, że ostrzygli
- Robi mu uwagę żona -
Bo psów nie golą, lecz strzygą".
"A no patrzajcies no mi go, -
- Odpowie Mazur z przekąsem -
Jakaś ty mi dyć uczona!
Mając gołe jak pięść lice,
Chcesz nauczać nas pod wąsem,
Co jest brzytwa, co nożyce?
Przecież dobrze, suko miła,
Ześ tu jest, choć ogolona".
"I jam rada, ze wróciła, -
- Odpowiada na to żona -
Choć wróciła ostrzyżona".
"A nasz pan, co mu łysina
Przyświeca się jak ta psina,
Myślisz, ze jest postrzyżona?..."
"A wąsiki ekonoma, -
- Odpowiada zaraz żona -
Co mu wiszą jak u soma,
A błyscą jak namascone,
Sąć gólone czy strzyżone?"
"Biez-ci licho tego soma
I pana, i ekonoma, -
- Dobroduszny Mazur rzecze -
Dobrze, ze suka jest doma,
Choć tak szpetnie ogolona".
"Prawdę mówisz, mój człowiecze,
Toć i jam się ucieszyła
- Odpowiada zaraz żona -
Ze się suka powróciła,
Choć tak szpetnie ostrzyżona".
"Głupiaś z twymi nożycami!"
"I ty z twoimi brzytwami!..."
"Ze golona, przypatrzze się!"
"Ze strzyżona, pokaze się!
A dyć-ze to nierówne cięcie,
Co jak kosa trawę siecze".
"A dyć to w skórę zarżnięcie,
Jak jak doktor... aż krew ciecze".
Tak się kłócą mąż i żona;
Miasto Zgierz całe się zbiega,
A krzyk wkoło się rozlega:
"Ogolona!" "Ostrzyżona!"
Idzie sąsiad: "Niechaj przyjdzie.
Niech się wpatrzy i przekona".
Jedzie Żydi "Podjedź no, Żydzie.
Czy golona, czy strzyżona?"
Od Żyda aż do plebana,
Od plebana aż do pana,
Sprawa zapieczętowana:
Co rzekł sąsiad, i Żyd potwierdził,
Pleban przyznał, to pan stwierdził:
Że wygrała męska strona,
Że suka jest ogolona.
Wracają do domu strony,
Po drodze chłop pyta żony:
Czy wyroku treść pamięta?
Ona milczy jak zaklęta.
U progu suka ich wita;
"Pódź tu, moja ogolona!"
- Woła mąż, na to kobiéta:
"Pódź tu, moja ostrzyżona!"
Mazur wściekł się, już nie gada
Ani żonie odpowiada,
Tylko wziąwszy pod rękawki
Wlecze ją wprost do sadzawki
I topi jak kadź ogórków.
Ona, nie nawykła nurków,
Już się zachłysnęła nieraz;
On, trzymając za ramiona,
Gnębi krzycząc: "A no teraz;
Czy golona, czy strzyżona?"
Biedaczka, ze śmiercią w walce,
Czując skonu paraliże,
Wytknęła tylko dwa palce
I za odpowiedź palcami,
Jakby dwiema nożycami,
Mężowi pod nosem strzyże.
Na ten widok uciekł z wody.
Ona poszła do gospody,
On się puścił aż do Zgierza
I tam przystał za żołnierza.
(Adam Mickiewicz, "Golono, strzyżono")
masza - Nie 16 Mar, 2014
Krótka analiza sytuacji: Kozidron mówi coś, z czym nie zgadzają się komor, maziek, Tutejszyn, jaad i hijax_pl. Za to bezwarunkowo i od samego początku konfliktu z kozidronem zgadza się muzyk. Kozidron po 6 stronach upierania się przyznaje: hijax_pl ma rację, a inni nie! - gdy tymczasem zdaje się, ze hijax_pl i tzw. inni sądzą dokładnie to samo, a więc pozostają w opozycji do obozu kozidrona z muzykiem.
Czekam z niecierpliwością na rozwój wydarzeń.
Jeszcze jeden cytat...
kozidron napisał/a: | Tutejszyn napisał/a: | mówisz o przypisaniu definicji zmian do wskazanych indeksów zdjęć? Tak słyszałem. Powiem Ci na ucho, że też czasem tak robię. |
Te dwa zdania się wykluczają, któraś z tych wypowiedzi jest nieprawdą, w jednym twierdzisz że da się wsadowo zmieniać parametry w więcej niż w 1 sztuce w drugim kategorycznie temu zaprzeczasz. [...] | Niczemu nie zaprzeczam. Tylko Ty niczego nie rozumiesz
hijax_pl napisał/a: | By w PS zobaczyć tego RAW musisz dwa razy zrobić "otwórz". raz z poziomu PS, a później z poziomu ACR. |
Otwieram je z poziomu szopa , oczywiście z automatu otwiera się okno ACR-a z wszystkimi rawami. Acr "zapamietuje" wcześniej wciśnięte "F" na pełen ekran.
hijax_pl napisał/a: | Nie ma to znaczenia jaki RAW, ale jaki podgląd (plik JPG) w RAWie zaszyty. |
tak racja
Tutejszyn napisał/a: | tyle, że nie otwierasz plików w szopie. |
Tutejszyn, weź skończ z tymi swoimi rewelacjami, bo robisz się nudny.
Tutejszyn napisał/a: | Niczemu nie zaprzeczam. Tylko Ty niczego nie rozumiesz |
twoje rewelacje o tym ile co powinno trwać to też inne para kaloszy
Kabaret
T.B. - Nie 16 Mar, 2014
masza napisał/a: | Krótka analiza sytuacji: ... ... Czekam z niecierpliwością na rozwój wydarzeń. |
No patrzcie Panowie i uczcie się!
"Kobieca logika" to nie jest oksymoron!
kozidron napisał/a: | twoje rewelacje o tym ile co powinno trwać to też inne para kaloszy | Ile co powinno trwać?
kozidron napisał/a: | Otwieram je z poziomu szopa , oczywiście z automatu otwiera się okno ACR-a z wszystkimi rawami. Acr "zapamietuje" wcześniej wciśnięte "F" na pełen ekran. | To moze ja pokaże o co chodzi:
Strzałką zaznaczyłem klawisz "Otwórz", który trzeba wcisnąć (by można było wybrać, że chcemy olać wprowadzone w ACR zmiany (nie nadpisać matadanych) lub by otworzyć jako obiekty inteligentny)
T.B. skąd takie zamiłowanie do Mickiewicza? Tu kiedyś był taki co lubił Pana Tadeusza
hijax_pl napisał/a: | Strzałką zaznaczyłem klawisz "Otwórz", który trzeba wcisnąć (by można było wybrać, że chcemy olać wprowadzone w ACR zmiany (nie nadpisać matadanych) lub by otworzyć jako obiekty inteligentny) |
temat był wczoraj omawiany, jak kto pracuje i jakie są wady i zalety przy pracy z Lr-em czy ACR-em, w paru kwestia trudno mi się nie zgodzić z Jaadem, co dotyczy głównie przyzwyczajeń.
T.B. - Nie 16 Mar, 2014
Mickiewicz Adam wielkim poetą jest.
hijax_pl napisał/a: | Strzałką zaznaczyłem klawisz "Otwórz", który trzeba wcisnąć (by można było wybrać, że chcemy olać wprowadzone w ACR zmiany (nie nadpisać matadanych) lub by otworzyć jako obiekty inteligentny) | Hmm.. W CS6 działa to inaczej. Klawisz "Otwórz" otwiera po prostu plik w PS razem z wprowadzonymi zmianami w ACR.
Tutejszyn napisał/a: | Hmm.. W CS6 działa to inaczej. Klawisz "Otwórz" otwiera po prostu plik w PS razem z wprowadzonymi zmianami w ACR. |
Tutejszyn, shift - smart objec, alt -otwórz kopie bez zapisywania zmian, gotowe - zapisuje zmiany w pliku/plikach(oczywiście jak zaznaczysz odpowiednie miniaturki) bez wywoływania.
kozidron napisał/a: | maziek po pierwsze nie sugeruj się obliczeniami Tutejszyna, ja tego nawet nie prostuje, bo szkoda czasu. Raw z 6d nie wazy 30mega tylko w okolicach 20 | To moje obliczenia, a nie Tutejszyna, raw z 5D wazy koło 20, więc założyłem, że z 6D około 30 - ale nie ma to znaczenia dla sprawy, policz ile zajmuje transfer 3,8 GB z dysku czy z karty.
Cytat: | po drugie ta operacja nazywa się "otwórz" więc śmiało można napisać otwieram rawy | to bardzo logiczne wyjaśnienie, gdyby na tym przycisku pisało "d.u.p.a" mógłbyś iść w zaparte, że chadzasz na panienki ...
Cytat: | a że jest dokładnie tak jak napisał hijax_pl | Wszyscy dokładnie wiedzą jak jest i na czym polega przetwarzanie wsadowe, rzecz w tym, że Ty twierdzisz, że otwierasz 196 rawów w 7 sekund - i to z tym wszyscy się nie zgadzają, a nie z tym, że przetwarzanie wsadowe istnieje na świecie.
maziek napisał/a: | że otwierasz 196 rawów w 7 sekund - i to z tym wszyscy się nie zgadzają, a nie z tym, że przetwarzanie wsadowe istnieje na świecie. |
maziek, jeżeli operacja którą wykonuje w programie nazywa się "otwórz" to można powiedzieć otwieram, ważne że są one wszystkie bez wyjątku gotowe do edycji, tym bardziej po tym zdaniu:
"komor, tylko jedno sprostowanie, to nie jest 196 okien, tylko jeden panel(boczny) ze 196 zdjęciami w którym mozesz wybierać w ilu sztukach zmieniasz parametry,oczywiście możesz zrobić Ctrl+a "
które było duzo wcześniej napisane przed wynaturzeniami Tutejszyna
Masz rację.
maziek napisał/a: | Masz rację. |
przepraszam, edytowałem wcześniejszego posta, dopisałem tylko zdanie które było długo wcześniej napisane do Komora a które sam wcześniej cytowałeś
kozidron napisał/a: | wynaturzeniami |
-fama głosi, że używa pan słów, których nie rozumie.
-to proszę powiedzieć tej Famie, że jest głupia i vice versa
Tutejszyn i znowu dochodzimy do momentu kiedy mogę ci tylko współczuć
kozidron napisał/a: | Tutejszyn i znowu dochodzimy do momentu kiedy mogę ci tylko współczuć | i to wszystko? Nic więcej? żadnych refleksji? Najmniejszego zażenowania? Ja bym na Twoim miejscu jeszcze długo wstydził się spojrzeć ludziom w oczy.
kozidron napisał/a: | maziek napisał/a: | Masz rację. |
przepraszam, edytowałem wcześniejszego posta, dopisałem tylko zdanie które było długo wcześniej napisane do Komora a które sam wcześniej cytowałeś | Ja napisałem "masz rację" bo doszedłem do wniosku, że nic nie spowoduje abyś przyznał, że oglądanie podglądu zdjęć to nie to samo co ich załadowanie i że nieprawdą jest, jakoby były one otworzone i gotowe do edycji chyba że za gotowość do edycji uznać ich obecność w folderze i możliwość obróbki wsadowej (jakimkolwiek programem a nawet z linii poleceń). Nie przekonuje Cię do tego nawet to, że jest fizycznie niemożliwy transfer tych zdjęć w podanym czasie ani to, że fizycznie nie zmieściłyby się w ROMie, ani to, że prawdziwa obróbka dzieje się wsadowo PO TYM jak naciśniesz guzik - cóż więc można począć, jak tylko przyznać, że masz rację? Bez urazy, ale masz na to argument "niepodważalny" - na płocie napisane było d.u.p.a - chyba wszyscy wiedzą co się stało jak przeczytał to ktoś, kto myślał podobnie jak Ty ... Z drugiej strony możesz sobie łatwo umilić życie, odpowiednio podpisując różne przedmioty .
Tutejszyn napisał/a: | i to wszystko? Nic więcej? żadnych refleksji? Najmniejszego zażenowania? Ja bym na Twoim miejscu jeszcze długo wstydził się spojrzeć ludziom w oczy. |
wiesz co, po twoich wcześniejszych wyczynach, to gdzie ty powinieneś wodzić wzrokiem to nawet nie chce wiedzieć. Od ostatniej totalnie nie merytorycznej zaczepki po wyzwanie mnie od złodziei z tak słabym i nietaktownym przepraszam, nikt nie powinien mieć przy Tobie żadnych kompleksów.
maziek napisał/a: | a napisałem "masz rację" bo doszedłem do wniosku, że nic nie spowoduje abyś przyznał, że oglądanie podglądu zdjęć to nie to samo co ich załadowanie i że nieprawdą jest, jakoby były one otworzone i gotowe do edycji chyba że za gotowość do edycji uznać ich obecność w folderze i możliwość obróbki wsadowej (jakimkolwiek programem a nawet z linii poleceń). |
maziek ależ operacja którą otwieram te rawy nazywa się otwórz i wszystkie są gotowe do edycji bez wyjątku
maziek ja raczej pije do absurdalnych wynaturzeń Tutejszyna
kozidron napisał/a: | słabym i nietaktownym przepraszam | w tym temacie, nigdy nie powiedziałem niczego, co nawet najmocniej naciągane, dałoby się uznać za "przepraszam".
kozidron napisał/a: | wszystkie są gotowe do edycji bez wyjątku | dokładnie tak jak pliki leżące na dysku
kozidron napisał/a: | maziek ja raczej pije do absurdalnych wynaturzeń Tutejszyna | kozidron pomogę, wynurzeń! To co usiłujesz powiedzieć, to są wynurzenia
kozidron napisał/a: | ależ operacja którą otwieram te rawy nazywa się otwórz i wszystkie są gotowe do edycji bez wyjątku | Operacja "otwórz" PS zaczyna się od wybrania jej w menu plik (lub przez użycie klawisza skrótu) do pojawienia się w PS (nie ACR ale PS) okienka z obrazem. I faktycznie, gdy to okienku sie w PS pojawi obraz jest gotowy do edycji. U mnie jednak od kliknięcia w Plik/Otwórz do rozpoczęcia edycji minęło kilkanaście minut. Dlaczego? Ano bo odszedłem od kompa, zrobiłem sobie kawkę, pogadałem i takie tam. ACR nie wymyślił niestety by sam się kliknął. Wracam, klikam w ACR "Otwórz" i czekam aż się to wspomniane wcześniej okienko się otworzy.
Tutejszyn napisał/a: | dokładnie tak jak pliki leżące na dysku |
szkoda czasu
hijax_pl napisał/a: | Operacja "otwórz" PS zaczyna się od wybrania jej w menu plik (lub przez użycie klawisza skrótu) do pojawienia się w PS (nie ACR ale PS) okienka z obrazem. |
tak też napisałem, chyba ze 3 razy
kozidron napisał/a: | Robię to z poziomu szopa, menu/plik/otwórz, więc uważam że mogę spokojnie o tym mówić otwieram rawy. |
kozidron napisał/a: | Robię to z poziomu szopa, menu/plik/otwórz, więc uważam że mogę spokojnie o tym mówić otwieram rawy. | Ale tylko jeden plik, a nie 169
Tutejszyn napisał/a: | Ale tylko jeden plik, a nie 169 |
tak oczywiście Tutejszyn a resztę robi ręka szelmy boga
Szkoda, że temat już się wyczerpał. Miło spędziłem czas. kozidron, mam nadzieję, ze będzie jeszcze wiele okazji, kiedy dostarczysz mi tyle rozrywki
kufel - Nie 16 Mar, 2014
kozi, znaczy sie wszystkie te 196 plików raw jest demozaikowanych/zrenderowanych? w te 7 sec? czy tylko miniatury sa wyświetlane?
owszem, ten proces nazywa sie "otwórz" ale on nie równa sie "demozaikuj /renderuj plik raw".
jak się mylę niech ktoś poprawi.
kufel napisał/a: | jak się mylę niech ktoś poprawi. | Nie mylisz się.
muzyk - Pon 17 Mar, 2014
jaad75 napisał/a: | bo on generalnie mało kuma, |
Przy całej Twojej wiedzy fotograficznej... gdybyś napisał, że mało kumam w np. kwestii PS, to przyznałbym Ci rację, bo tak jest, ale to co napisałeś jest po prostu poniżej wszelkiej krytyki.
Tak piszą zwyczajne kozaki, które u pierwszego lepszego chłopa na gnoju wyrastają, a chyba się do nich nie zaliczasz...
Tak czy inaczej: WYPRASZAM SOBIE.
kozidron - Pon 17 Mar, 2014
Tutejszyn napisał/a: | Miło spędziłem czas. kozidron, mam nadzieję, ze będzie jeszcze wiele okazji, kiedy dostarczysz mi tyle rozrywki |
i vice versa, fajnie było patrzeć jak ewoluowałeś od kilku otwartych na ekranie do jednego
Tutejszyn napisał/a: | Otworzysz jedynie te, które mieszczą się na ekranie. |
Tutejszyn, ile miniatur mieści Ci się na ekranie, 6,5 czy 8,5
Tutejszyn - Pon 17 Mar, 2014
Tutejszyn napisał/a: | Otworzysz jedynie te, które mieszczą się na ekranie. Dalsze się doczytują. 196. | Wyrwane z kontekstu. Cały kontekst dotyczył tych siedmiu sekund od rozpoczęcia procesu wczytywania miniatur. Ale oczywiście jak buc, widzisz jedynie litery, a nie sens wypowiedzi.
Tutaj zamieściłem też tylko fragment, ale bardziej czytelny w stosunku do tego, co miałem na myśli.
[ Dodano: Pon 17 Mar, 2014 13:01 ]
Mówiąc o tym miniaturach, które są na ekranie, rzeczywiście wyraziłem się nieprecyzyjnie. Miałem na myśli otwarte miniatury, choć tutaj, jeśli cały proces trwa sekundy, to które miniatury można otworzyć, nie ma już znaczenia. U jednych to trwa 7 sekund, u innych 3, u mnie być może 10..
Zresztą prawdopodobnie podczas wczytywania miniatur nie można otworzyć żadnej.
Długo będziesz jeszcze ciągnął temat?
jaad75 - Pon 17 Mar, 2014
muzyk napisał/a: | gdybyś napisał, że mało kumam w np. kwestii PS, to przyznałbym Ci rację, bo tak jest, ale to co napisałeś jest po prostu poniżej wszelkiej krytyki. | Niech Ci będzie - mało kumasz w kwestii PS, Lightrooma, konfiguracji software-hardware i ogólnej wiedzy na temat ich dzialania i obsługi. Czyli generalnie wszystkiego, czego tyczy się ten wątek... Choć pewnie znalazłoby się parę innych dziedzin...
Tutejszyn napisał/a: | Wyrwane z kontekstu. |
ta akurat
później za tym kontekstem napisałeś coś co ci teraz wytłuściłem
Tutejszyn napisał/a: | Otworzysz jedynie te, które mieszczą się na ekranie. Dalsze się doczytują. |
Tutejszyn napisał/a: |
Zresztą prawdopodobnie podczas wczytywania miniatur nie można otworzyć żadnej.
|
generalnie tak, bo są właśnie gotowe do edycji czyli otwarte
Usjwo - Pon 17 Mar, 2014
To jak juz doszliscie do konsensusu i uzgodniliscie wspolne stanowisko (czyli: opnent nie mial/nie ma/ nie bedzie mial racji) to ja prosilbym o podanie sposobu jak otworzyc w camera raw kilka plikow. Obiecuje ze nie bede badal czy wszystkie sie otwieraja i czy wszystki mozna razem edytowac Czasami poprostu by mi sie to przydalo, ale niejak nie moge "otworzyc" nawet dwoch zdjec. CC PS6.
Możesz jedynie synchronizować kilka zdjęć. Nie otworzysz więcej niż jedno. Pewnie o tym wiesz..
Aby zsynchronizować (w ACR), zaznaczasz wszystkie klawiszem "wybierz wszystkie", który jest nad miniaturami, albo zaznaczasz pojedynczo z klawiszem shift, lub control.
Usjwo napisał/a: | To jak juz doszliscie do konsensusu i uzgodniliscie wspolne stanowisko (czyli: opnent nie mial/nie ma/ nie bedzie mial racji) to ja prosilbym o podanie sposobu jak otworzyc w camera raw kilka plikow. Obiecuje ze nie bede badal czy wszystkie sie otwieraja i czy wszystki mozna razem edytowac Czasami poprostu by mi sie to przydalo, ale niejak nie moge "otworzyc" nawet dwoch zdjec. CC PS6. |
Usjwo, wystarczy to zrobić z poziomu szopa: menu/plik/otwórz i możesz zaznaczyć ile ci się podoba z folderu docelowego.
Możesz też najzwyczajniej po "windowemu" złapać elementy(rawy) jak do kopiowania i przenieść je do szopa. Możesz zrobić to nawet z przeglądarki, zaznaczyć tyle ile chcesz na raz wciągnąć do szopa(z automatu otwiera się wtedy okno ACR) i przenieś tak jak przy kopiowaniu z windy.
Nic nadzwyczajnego.
Usjwo - Pon 17 Mar, 2014
Możesz też najzwyczajniej po "windowemu" złapać elementy(rawy) jak do kopiowania i przenieść je do szopa. Możesz zrobić to nawet z przeglądarki, zaznaczyć tyle ile chcesz na raz wciągnąć do szopa(z automatu otwiera się wtedy okno ACR) i przenieś tak jak przy kopiowaniu z windy.
Nic nadzwyczajnego. |
Dzieki! Dziala . a ja szukalem w Camera Raw File/open
To jakbym mogl prosic o jeszcze jedna porade.
Jak ma otwrte zdjecie w PS, i jak otwieram nastepne (double click czy przeciagajac) to otwiera sie w Camera Raw, a potem jako warstwa w juz otwartym zdjeciu. w poprzednich wersjach tak nie bylo
Oczywiście, aby wrzucić do ACR więcej zdjęć, używasz Bridge'a, albo szopa. Czasem trzeba otworzyć JPGa w ACR. Bridge ma wygodny klawisz do otwierania w ACR. W szopie też się da, ale wtedy JPGi trzeba otwierać jako RAW.. mniej intuicyjne. O ile wiem, teraz w PS CC, ACR jest dostępny jako filtr, więc w ogóle bajka.
Tutejszyn napisał/a: | Oczywiście, aby wrzucić do ACR więcej zdjęć, używasz Bridge'a, albo szopa. |
Tutejszyn, zanim zaczęła się ta dyskusja omawiany był też temat wygody korzystania z bridga, oparło się to też troszku o dyskusję w spamie, moim zdaniem korzystanie z bridga jest niewygodne ale oczywiście to kwestia preferencji.
Usjwo napisał/a: | Jak ma otwrte zdjecie w PS, i jak otwieram nastepne (double click czy przeciagajac) to otwiera sie w Camera Raw, a potem jako warstwa w juz otwartym zdjeciu. w poprzednich wersjach tak nie bylo |
Usjwo, uzywaj alta zanim wciśniesz "otwórz" w panelu. He, he przpraszam, zdjęcie przeciągaj na panel górny menu a nie do "środka szopa" sorry
Rzeczywiście w poprzedniej piatce tak nie było, teraz trzeba uważniej je "zrzucać"
Przyzwyczaisz się
Usjwo - Pon 17 Mar, 2014
Dzieki!!
[ Dodano: Pon 17 Mar, 2014 20:52 ]
Nawet z takiego flame mozna skorzystac
kozidron napisał/a: | moim zdaniem korzystanie z bridga jest niewygodne ale oczywiście to kwestia preferencji. | Wygodne do zarządzania profilami metadanych, jeśli chcesz na przykład zmodyfikować hurtem EXIF, dorzucić prawa autorskie i tym podobne. Wygodny do uruchamiania plug-inów, takich jak Photomerge...
nienietaktak - Pon 17 Mar, 2014
Tutejszyn napisał/a: | Wygodne do zarządzania profilami metadanych, jeśli chcesz na przykład zmodyfikować hurtem EXIF, dorzucić prawa autorskie i tym podobne. Wygodny do uruchamiania plug-inów, takich jak Photomerge... |
i do wielu innych rzeczy. niekorzystanie z bridge'a to trochę takie robienie sobie krzywdy, ale jak kto woli. niekorzystać nikomu nie można zabronić.
muzyk - Pon 17 Mar, 2014
jaad75 napisał/a: | muzyk napisał/a: | gdybyś napisał, że mało kumam w np. kwestii PS, to przyznałbym Ci rację, bo tak jest, ale to co napisałeś jest po prostu poniżej wszelkiej krytyki. | Niech Ci będzie - mało kumasz w kwestii PS, Lightrooma, konfiguracji software-hardware i ogólnej wiedzy na temat ich dzialania i obsługi. Czyli generalnie wszystkiego, czego tyczy się ten wątek... Choć pewnie znalazłoby się parę innych dziedzin... |
Cóż z tego, że znasz się na sprzęcie foto, jeśli w relacjach międzludzkich łatwo przekraczasz granicę, której człowiek inteligentny nie przkroczyłby.
muzyk napisał/a: | przekraczasz granicę, której człowiek inteligentny nie przkroczyłby | Inteligencja nie wiąże się ściśle z taktem i dobrym wychowaniem... To stwierdzenie faktu, a nie krytyka kogokolwiek.
Jednak jako osoba inteligentna zapewne wiesz, że spambox to nie prywatny pokoik, ale miejsce publiczne, do którego ja też mam prawo wejść i poczytać posty. Skoro jesteś taki wrażliwy na skierowane do siebie słowa, dlaczego kierujesz podobne słowa w stosunku do innych?
muzyk - Pon 17 Mar, 2014
Co innego gdy ktoś pisze w żartach, a tak jest np. spamie, a co innego na jak to się mówi poważnie.
kozidron - Wto 18 Mar, 2014
muzyk, istotą sprawy dla mnie jest to(odnośnie wypowiedzi Jaada) że na pewno nie chciałem cię wprowadzić w błąd, jak sugerował Jaad, że mogę opowiadać ci wszystko.
muzyk, zdarzało ci się (nie raz widziałem ) pocisnąć kogoś na forumie(nie mówie akurat o optycznych) za jakiś idiotyzm, czy to będąc moderatorem czy uzytkownikiem.
Pamietam też twoją reakcję jak Jaad opowiadał o ambitności kompozycji przy okazji dyskusji o harmonii i skalach, też się z tego śmiałeś, na takiej samej zasadzie jak teraz Jaad z Ciebie.
Na forumie na którym jesteś modem, za takie rewelacje jakie wypisywał Jaad pewnie dałbyś bana albo pocisnąłbyś typa, za elementarny brak wiedzy i sprowadzenie dyskusji do porównania kompozycji np. lutosławskiego do prostych harmonii. Zresztą mnie też pocisnąłeś(juz poza anteną) pewnie miałeś rację, nie ważne .muzyk nie jesteś święty (jak to spiewał Halama) "jak świety papież".
Co do inteligencji i dobrego wychowania, to są jednak dwie różne kwestie, odpuść albo zacznij się przy tym dobrze bawić
muzyk - Wto 18 Mar, 2014
kozidron napisał/a: | nie jesteś święty |
owszem, niemniej nie życzę sobie by mnie obrażano.
komor - Wto 18 Mar, 2014
kozidron napisał/a: | muzyk nie jesteś święty (jak to spiewał Halama) "jak świety papież" |
Teraz wypadałoby powiedzieć coś na temat własnej osoby, drogi Kozi, bo po dwudniowej nieobecności w tym wątku widzę, że jednak wykrakałem to, co stawiałem na początku, choć widzę, że chyba jednak tego nie napisałem (albo wyparowało). Czyli że skupisz się na wytykaniu niewiedzy innym, a po drodze wykażesz się czytaniem bez zrozumienia i pisaniem o czymś innym niż jest mowa w wątku.
cybertoman - Wto 18 Mar, 2014
muzyk napisał/a: | jeśli w relacjach międzludzkich łatwo przekraczasz granicę, której człowiek inteligentny nie przkroczyłby. | Pamietasz swoje zachowanie w stosunku do Czesia?
komor NIE, bo jeżeli ktoś w miarę rozwijania się wątku zmienia zdanie pod swoje potrzeby, najpierw twierdząc:
Tutejszyn napisał/a: | Otworzysz jedynie te, które mieszczą się na ekranie. Dalsze się doczytują. |
później po sprostowaniu hijax_pl nagle doznaje oświecenia i jeszcze do tego twierdzi, że pisał tak od początku tłumacząc się, że to drobna nieścisłość wyrwana z kontekstu, to nie ma mowy
Zgodzić to ja się mogę z hijax_pl, który dokładnie napisał o co chodzi, on nie bredził, o tym że otwierają się te które są na podglądzie. Tutejszyn wybitnie próbował wykręcić się od tej wypowiedzi.
Zresztą sens całej dyskusji opierał się na tym, iż wszystkie są mozliwe do edycji i wszystkie, żeby edytować(z podgladem miniatur) trzeba otworzyć poleceniem: menu/plik/otwórz.
Chodć rzeczywiście mozna je edytować jeszcze na jeden sposób.
komor, sugerowałeś wcześniej że bedę cie przekonywał do lepszości jednego nad drugim, nie mam takiego zamiaru, to jednak kwestia przyzwyczajeń. Jak wcześniej wspominałem w spamie, nie wykluczam że kiedys wróce do LR-a.
jaad75 - Wto 18 Mar, 2014
muzyk napisał/a: | Cóż z tego, że znasz się na sprzęcie foto, jeśli w relacjach międzludzkich łatwo przekraczasz granicę, której człowiek inteligentny nie przkroczyłby. | Mnie te "granice" mało interesują. Skoro sam się podkładasz, to Twój problem.
kozidron napisał/a: | muzyk, istotą sprawy dla mnie jest to(odnośnie wypowiedzi Jaada) że na pewno nie chciałem cię wprowadzić w błąd, jak sugerował Jaad, że mogę opowiadać ci wszystko. | Ja nie mówię, że chciałeś wprowadzić go w błąd, tylko, że łyka bezkrytycznie cokolwiek byś mu nie napisał i nawet nie zapali mu się lampka ostrzegawcza, bo zwyczajnie się na tym nie zna. Potem jeszcze przetworzy to po swojemu i włączy w zwyczajowy repertuar truizmów, bo cytować i parafrazować Cię lubi i to nie tylko w kwestiach technicznych...
Generalnie jednak, wydaje mi się (może niesłusznie ), że sam wiesz, że mówienie o otwieraniu i obrabianiu kilkuset RAW-ów na raz jest w tym wypadku mocno naciągane i mimo, że w niektórych aspektach wygląda podobnie, to w istocie sprawy jest czymś zupełnie innym, a nakręceniem muzyka na "wojowanie" po Twojej stronie "bo sam widział", w sumie zrobiłeś mu krzywdę, choć mam nadzieję, że rzeczywiście nie celowo.
kozidron napisał/a: | Na forumie na którym jesteś modem, za takie rewelacje jakie wypisywał Jaad pewnie dałbyś bana albo pocisnąłbyś typa, za elementarny brak wiedzy i sprowadzenie dyskusji do porównania kompozycji np. lutosławskiego do prostych harmonii. | Jeśli mówisz o tej dyskusji:
http://forum.optyczne.pl/...r=asc&start=975
To absolutnie nie chodziło w niej o porównywanie kompozycji "Lutosławskiego do prostych harmoni", a zdefiniowanie, czym dla muzyka jest i gdzie kończy się pejoratywnie traktowany dur-moll, więc znowu mocno przeinaczyłeś sens.
muzyk napisał/a: | owszem, niemniej nie życzę sobie by mnie obrażano. | Sam się obrażasz, bo robisz z siebie klakiera, nie rozumiejąc sedna dyskusji.
jaad75 napisał/a: | nawet nie zapali mu się lampka ostrzegawcza | A po tej "sprawie jasnych szkiel" powinna nie gasnac.
jaad75, ja to juz pisałem wielokrotnie, operacja "otwórz", bo tak ona się nazywa, nawet w stosunku do otwierania wielu sztuk, pozwala na edycję wsadową tych właśnie sztuk.
Cała dyskusja tyczyła sie raczej wygody i dość szybkiej pracy w takim przypadku przy obróbce kilkudziesięciu sztuk.
jaad75 napisał/a: | To absolutnie nie chodziło w niej o porównywanie kompozycji "Lutosławskiego do prostych harmoni", a zdefiniowanie, czym dla muzyka jest i gdzie kończy się pejoratywnie traktowany dur-moll, więc znowu mocno przeinaczyłeś sens. |
wtedy akurat pisałeś o tym co mogłoby być ciekawe albo ambitne (twoim zdaniem) a raczej pytałeś, a to że twoja wypowiedź (z Pią 06 Gru, 2013 02:03 ) była wybitnie nie porównywalna do kompozycji wcześniej omawianych to już szczegół.
jaad75 napisał/a: | Sam się obrażasz, bo robisz z siebie klakiera, nie rozumiejąc sedna dyskusji. |
jaad75, bo jeden mądry inaczej ją wypaczył który w miare postepowania dyskusji dość szybko zmienił zdanie
Tutejszyn - Wto 18 Mar, 2014
kozidron napisał/a: | Tutejszyn wybitnie próbował wykręcić się od tej wypowiedzi. | Już nie walczę z Twoją pokrętną logiką. W przeciwieństwie do Ciebie, ja wierzę w inteligencję ludzi czytających to forum.
Stosujesz ciekawy zabieg.. tam, gdzie ja dawno spaliłbym się ze wstydu, Ty zaczynasz wykręcać kota ogonem i zaczynasz gadać jakieś bzdury w które sam zaczynasz wierzyć, tak jakby wcześniej wypowiedziane bzdury w ogóle nie miały miejsca. Zauważyłem też, że od kiedy jaad obnażył to, że jesteś nielot, z lubością przypisujesz małą inteligencję innym.
komor - Wto 18 Mar, 2014
kozidron napisał/a: | Tutejszyn wybitnie próbował wykręcić się od tej wypowiedzi. |
No ja dość mocno jestem przekonany, że wykręcać wybitnie to próbujesz się Ty.
kozidron napisał/a: | bo jeden mądry inaczej ją wypaczył który w miare postepowania dyskusji dość szybko zmienił zdanie | zaklinanie rzeczywistości, o którym mówię. Wystarczy powiedzieć "Tutejszy sądzi, że..." abyś uznał, że forum to łyknie i żeby stało się faktem, że Tutejszy tak sądzi. Dlatego potrafisz spać spokojnie, a żadna troska nie zakłóca tego snu. Miłego dnia pustaczku.
muzyk - Wto 18 Mar, 2014
jaad75 napisał/a: | Sam się obrażasz, bo robisz z siebie klakiera, nie rozumiejąc sedna dyskusji. |
Za wszelką cenę chcesz sobie udowodnić jaki jesteś fajny?
Żebyś tak jak w fotografii detale, dostrzegał w życiu pewną subtelną linię, której inteligentny człowiek nie powinien przekraczać, byłoby o wiele sympatyczniej.
cybertoman napisał/a: | Pamietasz swoje zachowanie w stosunku do Czesia? |
Tyle, że nie pisałem ogólnie o nim, tylko w kontekście jego fot i uporu.
Jednak, jeśli napisałem za dużo... (Czesiu32, jeśli to czytasz) - przepraszam!!!
jaad75 napisał/a: | nakręceniem |
Nie pisz nieprawdy.
To, że pokazał jak obrabia, nie jest nakręcaniem.
I tak pozostaje przy swoim, że mi LR w zupełności wystarcza.
ACR wiąże się z zakupem CS6, by mieć w nim właśnie najnowszy ACR, bądź chmura.
Mnie to jest nie potrzebne, acz z zaciekawieniem patrzyłem, jak to tam Krzysiek obrabiał i w jakim tempie. Kontekst był o szybkości pracy komputera, a nie stricte ile tam rawów się załaduje.
Niestety, przykro mi, że tak o mnie piszesz. Nie masz po prostu taktu.
Można napisać, nie znasz się na tym (bo faktycznie na PS się nie znam - czy to grzech? Chyba nie.), ale pisać o kimś, że generalnie mało kuma... jest po prostu poniżej pasa.
Mam nadzieję, że to rozumiesz w końcu...
cybertoman napisał/a: | A po tej "sprawie jasnych szkiel" powinna nie gasnac. |
Cóż... nawet lampki nie było, bo to był błąd, ale ... czy poczuł się ktoś z Was przez to poniżony, pokrzywdzony?
Poza tym, zauważ, że potrafię się przyznać do błędu i nie idę totalnie w zaparte.
To jest tylko sprzęt foto i wiedza z nim związana.
Po to jest też forum, żeby się czegoś dowiedzieć, a nie naokrągło dopi.r...lać rozmówcom - mam wrażenie... z nudów i zblazowania w przypadku niektórych.
Generalnie, podoba mi się tutaj, ale byłoby milej, gdyby nie pojawiały się słowa obraźliwe.
Myślę, że da radę.
komor - Wto 18 Mar, 2014
muzyk napisał/a: | Mnie to jest nie potrzebne, acz z zaciekawieniem patrzyłem, jak to tam Krzysiek obrabiał i w jakim tempie. Kontekst był o szybkości pracy komputera, a nie stricte ile tam rawów się załaduje. |
Ale wiesz, że w Lightroomie dzieje się dokładnie to samo, kiedy zaznaczysz sobie te 198 rawów i naciśniesz guzik Synchronize? I że wcale nie oznacza to otworzenia 198 RAW-ów w 7 sekund, ani tym bardziej ich obróbki i wywołania.
muzyk napisał/a: | iestety, przykro mi, że tak o mnie piszesz. Nie masz po prostu taktu. |
A zdajesz sobie sprawę z tego, że to co się wyprawiało z Czesiem i co teraz się wyprawia z Andrzejem to można też spokojnie podciągnąć pod brak taktu?
muzyk - Wto 18 Mar, 2014
komor napisał/a: | Ale wiesz, że w Lightroomie dzieje się dokładnie to samo, kiedy zaznaczysz sobie te 198 rawów i naciśniesz guzik Synchronize? |
No przecież cały czas tak robię.
komor napisał/a: | w 7 sekund, |
No... u mnie to trwa wieki. A nawet dłużej
Po prostu ... nowy komp musi być.
komor napisał/a: | A zdajesz sobie sprawę z tego, że to co się wyprawiało z Czesiem i co teraz się wyprawia z Andrzejem to można też spokojnie podciągnąć pod brak taktu? |
Zauważ, że NIKT nie zwraca się do Andrzeja w tak bezpośredni sposób jak np. Jaad do mnie, a cała akcja z avatarami np. jest żartem.
Poza tym, sam też troszkę w tym uczestniczysz
jaad75 - Wto 18 Mar, 2014
muzyk napisał/a: | Za wszelką cenę chcesz sobie udowodnić jaki jesteś fajny? | W ogóle niczego nie chcę udowadniać. I nie jestem, i nigdy nie byłem "fajny".
muzyk napisał/a: | I tak pozostaje przy swoim, że mi LR w zupełności wystarcza.
ACR wiąże się z zakupem CS6, by mieć w nim właśnie najnowszy ACR, bądź chmura.
Mnie to jest nie potrzebne, acz z zaciekawieniem patrzyłem, jak to tam Krzysiek obrabiał i w jakim tempie. Kontekst był o szybkości pracy komputera, a nie stricte ile tam rawów się załaduje. | I nawet nie zauważyłeś, że w Lr robisz dokładnie to samo, ba, nawet nie musisz niczego "otwierać", bo w kontekście w jakim kozi otwiera RAW-y w ACR, w Lightroomie masz je wszystkie otwarte i gotowe do edycji, a ile, które i wg. jakich kryteriów wybierzesz, by przypisać im parametry zależy wyłącznie od Ciebie. Jeśli się uprzesz, to obrobisz sobie całą bazę zdjęć za jednym zamachem.
muzyk napisał/a: | pisać o kimś, że generalnie mało kuma... jest po prostu poniżej pasa.
Mam nadzieję, że to rozumiesz w końcu... | Napisałem Ci, dla pełnej jasności - mało kumasz w kwestiach poruszanych w tym temacie, nie miałem na myśli całokształtu Twojej wiedzy/inteligencji, ale jeśli jeszcze chwilę o tym podyskutujemy, to będziesz na dobrej drodze bym zrewidował swoje poglądy...
[ Dodano: Wto 18 Mar, 2014 13:35 ]
muzyk napisał/a: | Zauważ, że NIKT nie zwraca się do Andrzeja w tak bezpośredni sposób jak np. Jaad do mnie | Zwracam się do Andrzeja w taki sam sposob jak do Ciebie, czy kogokolwiek.
muzyk - Wto 18 Mar, 2014
Jaad, niczego Ci nie muszę udowadniać, żebyś coś rewidował, czy nie rewidował.
Po prostu oczekuję więcej wyważonej czcionki. Tyle.
komor - Wto 18 Mar, 2014
muzyk napisał/a: | Zauważ, że NIKT nie zwraca się do Andrzeja w tak bezpośredni sposób jak np. Jaad do mnie, a cała akcja z avatarami np. jest żartem. |
Wiesz. Jeden się obrazi na to, inny na tamto. Różnych ludzi różne rzeczy dotykają. Jak chcesz mieć prawo moralne narzekania na obcesowość Jaada, to sam musisz zachować większą powściągliwość w stosunku do innych, a nie zasłaniać się, że pośrednio czy bezpośrednio, dotyka czy nie dotyka.
muzyk napisał/a: | Poza tym, sam też troszkę w tym uczestniczysz |
Tak, ale ja nie marudzę, że mnie ktoś obraża. Z Kozim też bym się piwa napił, choć kopiemy się ciągle po kostkach. A niektóre z informacji podanych przez niego w tym wątku są dla mnie przydatne, bo ja PS-a używam ciągle tak samo jak 10 lat temu – siła przyzwyczajenia, a od dobrych 10 lat nie „robię” już w reklamie. Inna sprawa, że kiedy zainteresowałem się fotografią i zdecydowałem się na Lightrooma, to PS-a miałem w mocno przestarzałej wersji CS1, która do zastowań foto miała się wówczas już nijak w stosunku do tego, co oferował LR, więc nie miałem wyjścia. Obecnie mam CS6 i pomimo tej zmiany nadal uważam, że dla osoby mającej problemy z ogólnym ogarnięciem, koordynacją plików, wersji, katalogów itd. – LR jest o niebo lepszy, bo robi to wszystko za mnie. A okienko podglądu 198 RAW-ów w 7 sekund w ACR wcale nie jest:
kozidron napisał/a: | możesz to samo a nawet więcej. |
tylko: możesz to samo, tylko mniej i niewygodnie. Ale zdaję sobie sprawę, że użytkownicy Windows tacy jak Kozi po prostu nie zauważają takich niuansów.
muzyk - Wto 18 Mar, 2014
komor napisał/a: | Jeden się obrazi na to, inny na tamto. |
Nie muszę się cały czas tłumaczyć. Napisałem wcześniej co mnie uraziło.
komor napisał/a: | Tak, ale ja nie marudzę, że mnie ktoś obraża. |
Rafał, napisałem wcześniej co konkretnie, zauważ te niuanse.
komor - Wto 18 Mar, 2014
Niuanse… No właśnie o tym mówię. Dla jednego niuansem jest to, dla innego tamto. Dlatego lepiej jest się powstrzymać o jeden żart za wcześnie, niż o jeden za późno. Z mojej strony to wyczerpuje tę kwestię. Peace.
muzyk napisał/a: | Po to jest też forum, żeby się czegoś dowiedzieć, a nie naokrągło dopi.r...lać rozmówcom - mam wrażenie... z nudów i zblazowania w przypadku niektórych. | Sam uczestniczysz ostanio w pewnej błazenadzie i "żeby się czegoś dowiedzieć" zamieniasz w farsę. Pewnie znasz to powiedzenie o szklanych domach i rzucaniu kamieniami...
muzyk napisał/a: | Nie muszę się cały czas tłumaczyć. Napisałem wcześniej co mnie uraziło. | Nie musisz i chyba tak właśnie najlepiej jest robić. Witamy na forum Możesz coś wytłumaczyć i mieć wrażenie, że już wszystko jest jasne, a po chwili przykryje to sterta postów i już mało kto wie i w ogóle pamięta. Na forum ogólnie lepiej jest powiedzieć mniej, niż za dużo.
muzyk - Wto 18 Mar, 2014
cybertoman napisał/a: | Sam uczestniczysz ostanio w pewnej błazenadzie i "żeby się czegoś dowiedzieć" zamieniasz w farsę. Pewnie znasz to powiedzenie o szklanych domach i rzucaniu kamieniami... |
Haj, nie porównuj błazenady do tego o czym ja piszę.
cybertoman napisał/a: | Pewnie znasz to powiedzenie o szklanych domach i rzucaniu kamieniami... |
j.w. komor napisał/a: | Dla jednego niuansem jest to, dla innego tamto. |
Dokładnie opisałem co mnie uraziło.
muzyk napisał/a: | Dokładnie opisałem co mnie uraziło. | who cares?
To jest forum i forum takie jest
muzyk - Wto 18 Mar, 2014
Tutejszyn napisał/a: | who cares? |
Nikogo i nie liczę na to, żeby kogokolwiek to obchodziło.
Tak to już jest, że nawet jak zabiją kogoś i zostawią na ulicy, to nikogo to nie obchodzi, a co dopiero na jakimś forum przepychanki o martwą naturę.
Czasy egoistów/tek.
Mało mnie obchodzi to, że poczułeś się urażony, zwłaszcza, że sam święty nie jesteś. Na pewno przy tej całej gadce, zapamiętam, jak łatwo Cię urazić i chyba jest to jedyne osiągnięcie z tłumaczenia w kółko jednego i tego samego. Nie sądzę, aby była tu jakakolwiek analogia do sytuacji z ulicy, z perspektywy której chcesz pokazać, jak wielkiej krzywdy doznałeś.
Przytoczony obraz z ulicy, to już zupełnie coś innego i nie jest prawdą, że nikogo to nie obchodzi.
muzyk - Wto 18 Mar, 2014
Tutejszyn napisał/a: | i nie jest prawdą, że nikogo to nie obchodzi. |
Oczywiście, że prawdą. Tutejszyn napisał/a: | w kółko jednego i tego samego. |
Raz jeden napisałem na początku, później to ... hmm niepotrzebnie bo i tak nic nie kumasz z tego wszystkiego.
muzyk napisał/a: | Oczywiście, że prawdą. | Oczywiście, że nie.. Teraz Ty. Zobaczymy, komu pierwszemu się znudzi.
muzyk napisał/a: | ...bo i tak nic nie kumasz z tego wszystkiego. | Wypraszam sobie! Zaraz... czy ja już tego gdzieś nie widziałem?
muzyk - Wto 18 Mar, 2014
Tutejszyn napisał/a: | Wypraszam sobie! |
chu kares?
Widzę, ze zaczynasz łapać.
muzyk - Wto 18 Mar, 2014
Cytat: | Widzę, ze zaczynasz łapać. |
Zły adres.
W dalszym ciągu nie bardzo rozumiesz o co poszło.
muzyk napisał/a: | Tutejszyn napisał/a: | Widzę, ze zaczynasz łapać. |
Zły adres. | A już miałem nadzieję
muzyk - Wto 18 Mar, 2014
Tutejszyn napisał/a: | A już miałem nadzieję |
Tutuś, ja o tym wiem od kiedy tu jestem. Rozumiem, co mi chcesz przekazać. Nie markotniej.
Nie o to chodzi, tylko...
co innego robić głupawkę i nabijać się nie do końca ad personam, a co innego pisać do kogoś osobiście obraźliwie. To jest drobny niuans, który do tej pory nikt z Was nie stara się zrozumieć. Kum re re kum kum, czy nie teges?
Padły zarzuty, że Czesio... - napisałem.
muzyk, jedno z częstrzych zdań na forum, to: "jeszcze raz przeczytaj, co napisałem" i pięćdziesiąt modyfikacji tego zdania. Ludzie wracają, czytają, a i tak nic z tego nie wynika. Ty mi każesz cofać się do historii z Czesiem, szukać niuansów, w nadziei, że przyznam Ci rację. Otóż nie przyznam, bo po pierwsze nie chce mi się wracać do historii z Czesiem, po drugie nie mam siły wnikać w niuanse, a po trzecie.. who cares?
muzyk - Wto 18 Mar, 2014
Kum kum rade rade niet...
Nie chodzi mi o Czesia, tylko o to co napisałem w tym temacie wcześniej, plus mój poprzedni post z kolejnym tłumaczeniem tego samego.
muzyk napisał/a: | Nie chodzi mi o Czesia, tylko o to co napisałem w tym temacie wcześniej, plus mój poprzedni post z kolejnym tłumaczeniem tego samego. | Widziałeś kiedyś pieska goniącego własny ogon?
Daleki jestem od obrażania kogokolwiek, ale powiedz, naprawdę jeszcze wiesz o co chodzi?
muzyk - Wto 18 Mar, 2014
Tutejszyn napisał/a: | ale powiedz, naprawdę jeszcze wiesz o co chodzi? |
Wystarczy. Tym zapytaniem potwierdzasz, że nie zrozumiałeś co napisałem.
Zostawmy już to w chol.erę.
muzyk napisał/a: | Zostawmy już to w chol.erę. | Nareszczie
Tutejszyn napisał/a: | W przeciwieństwie do Ciebie, ja wierzę w inteligencję ludzi czytających to forum. |
krótko jak to można zrozumieć
by dopiero po wpisie hijax_pl, twierdzić iż jest to jeden
Ja zgadzam się z hijax_pl, który od samego początku wyjaśnił mi na czym to polega. Tutejszyn z Tobą się nie zgadzam, bo ciężko jest ustalić twoje stanowisko, które raz stanowi: że jest ich kilka (tyle co na ekranie) by po 6 stronach wątku stwierdzić iż jest to jeden, a wszystko w kontekście, tego co było długo wcześniej napisanego:
"komor, tylko jedno sprostowanie, to nie jest 196 okien, tylko jeden panel(boczny) ze 196 zdjęciami w którym mozesz wybierać w ilu sztukach zmieniasz parametry,oczywiście możesz zrobić Ctrl+a"
Tutejszyn jakbyś potrafił normalnie dyskutować, a nie pisać że otwiera się jakaś ilość "która mieści się na ekranie" a później reszta "się doczytuje" pewnie dyskusja wyglądałaby inaczej(twoje teori o scrollu juz nie przytaczam). Tylko jak zwykle zacząłeś z uporem buca, dodatkowo nie mając racji, dokładnie tak jak ja.
Chwale sobie to forum, za to że mozna się czegoś dowiedzieć, od Ciebie tylko słyszę, że jesteś albo skrzywdzonym pracodawcą praktycznie bez praw, albo jakis pobieraczek cię oszukał albo że szop będzie w chmurze i będziesz musiał za niego płacić
jaad75 napisał/a: | Zauważyłem też, że od kiedy jaad obnażył to, że jesteś nielot, z lubością przypisujesz małą inteligencję innym.
|
Tutejszyn że lubisz marudzić i jesteś wiecznie niezadowolony to wiem, że jesteś prawdziwym Polakiem też a teraz jeszcze wychodzi, że fan teorii spiskowych
komor napisał/a: | Tak, ale ja nie marudzę, że mnie ktoś obraża. Z Kozim też bym się piwa napił, choć kopiemy się ciągle po kostkach. A niektóre z informacji podanych przez niego w tym wątku są dla mnie przydatne, bo ja PS-a używam ciągle tak samo jak 10 lat temu – siła przyzwyczajenia, a od dobrych 10 lat nie „robię” już w reklamie. Inna sprawa, że kiedy zainteresowałem się fotografią i zdecydowałem się na Lightrooma, to PS-a miałem w mocno przestarzałej wersji CS1, która do zastowań foto miała się wówczas już nijak w stosunku do tego, co oferował LR, więc nie miałem wyjścia. Obecnie mam CS6 i pomimo tej zmiany nadal uważam, że dla osoby mającej problemy z ogólnym ogarnięciem, koordynacją plików, wersji, katalogów itd. – LR jest o niebo lepszy, bo robi to wszystko za mnie. A okienko podglądu 198 RAW-ów w 7 sekund w ACR wcale nie jest: |
komor, cieszę się, że czegoś mogłeś się dowiedzieć, tak sam jak wyżej Usjwo
komor, tyle że ja z maków też korzystam ale się tego wstydzę
Co do sprawy "otwierania" iluś tam na raz, tak naprawdę jak oboje siedzielismy z muzykkiem to nie skupialiśmy się na tym czy rzeczywiście otwieramy miniaturki/podglądy, tylko na autoamtyzacji procesu, no i na tym że są one gotowe do edycji, to jakby było najważniejsze. No i oczywiście czasie w jakim się ładują, czasie w jakim się wywołuja i zapisują.
muzyk, naprawdę odpuść, jesteście kwita. Poza tym to jest forum, nie traktuj tego na poważnie ci wszscy ludzie to boty
maziek - Wto 18 Mar, 2014
Tak więc na 12 stronie wątku pozostaje wrócić do początku (a tak, rymuję w wolnych chwilach) i zapytać, czy prawdą jest, że mając 4GB pamięci można otworzyć 196 rawów w 7 sekund. Kozi, nie odpowiadaj, wiem że Ty możesz, bo tak masz napisane na guziku .
maziek napisał/a: | Tak więc na 12 stronie wątku pozostaje wrócić do początku (a tak, rymuję w wolnych chwilach) i zapytać, czy prawdą jest, że mając 4GB pamięci można otworzyć 196 rawów w 7 sekund. Kozi, nie odpowiadaj, wiem że Ty możesz, bo tak masz napisane na guziku . |
maziek, napisałem zaraz po wyjaśnieniach hijax_pl że się z nim zgadzam, natomiast z Tutejszynem NIE, bo on jeszcze nie ustalił czy jest pewny tego:
tutejszyn napisał/a: | Otworzysz jedynie te, które mieszczą się na ekranie. Dalsze się doczytują. |
czy tego:
Tutejszyn napisał/a: | Ale tylko jeden plik |
Do tego jeszcze dochodzi fakty, że ilość miniaturek wyświetlanych na ekranie może być różna
kozidron napisał/a: | Tutejszyn napisał/a: | W przeciwieństwie do Ciebie, ja wierzę w inteligencję ludzi czytających to forum. |
krótko jak to można zrozumieć | A jak to można zrozumieć? Uważasz ludzi za debili. Myślisz, że wystarczy powiedzieć coś, choćby to, co napisałeś dalej w kontynuacji swojego postu, aby ludzie od razu powiedzieli: "Fakt, Tutejszy to kretyn".
Moim zdaniem wystarczy, że mówisz Ty. Ochlapujesz błotkiem innych i nie widzisz, ile tego błotka pada przy tej okazji na Ciebie.
Co tu można więcej powiedzieć? Wystarczy, że sam okładasz się własną pięścią.
Kozi, nie pogarszaj swojej sytuacji . Dostatecznie mocno utkwiło mi w pamięci, że nie jesteś w stanie przyznać, że troszkę się zagalopowałeś. Z przyczyn humanitarnych przyjmuję do wiadomości, że możesz otworzyć 196 plików w 7 sekund na przeciętnym komputerze z 4 GB pamięci - bo na guziku, którym to robisz jest napisane "OTWÓRZ". Ja to łykam, i niech tak zostanie ...
kozidron, lubisz cytować. Najlepiej coś wyrwanego z kontekstu. Ja też potrafię cytować..
kozidron napisał/a: | ja mam wrażenie |
kozidron napisał/a: | najlepszym dowodem na to jest |
kozidron napisał/a: | jak zwykle [...] gruby idiotyzm |
komor - Wto 18 Mar, 2014
kozidron napisał/a: | komor, tyle że ja z maków też korzystam ale się tego wstydzę |
A co mają do tego maki? Z tego co wiem, ACR, PS i LR mają dokładnie tak samo rozplanowany ten interfejs, o którym rozmawiamy. Więc system operacyjny nic tu nie zmienia.
kozidron napisał/a: | Co do sprawy "otwierania" iluś tam na raz, tak naprawdę jak oboje siedzielismy z muzykkiem to nie skupialiśmy się na tym czy rzeczywiście otwieramy miniaturki/podglądy |
No i właśnie o to chodzi. Czasem warto się skupić, szczególnie jak zamierza się na publicznym forum komuś wytknąć że jest w mylnym błędzie, nie zna się na czymś, a jego maki są za wolne.
Jak pokażesz mi takiego peceta, na którym da się w 7 sekund otworzyć 198 RAW-ów w Photoshopie to natychmiast wyrzucam wszystkie moje maki i kupuję tego peceta.
kozidron napisał/a: | Co do sprawy "otwierania" iluś tam na raz, tak naprawdę jak oboje siedzielismy z muzykkiem to nie skupialiśmy się na tym czy rzeczywiście otwieramy miniaturki/podglądy | I tu właśnie tu Ci kompletnie, ale to kompletnie nie wierzę . Nie wierzę, żeby ktoś mający o czymś dobre pojęcie tracił je do samych podstaw, bo się zajmował czym innym. To tak, jakby mechanik zajęty trzepaniem dywanów twierdził, że samochody mają skrzydła i latają.
Na koniec może powiem coś od siebie. Już niech nie będą to urocze cytaty Tacyta.
ACR używam od dawna. Nie udało mi się polubić LR, choć pracowałem w nim ponad rok. W końcu go skasowałem. Odkąd pracuję w ACR, wiem, ze to jest to! W związku z tym, poprawiam w nim wielozdjęciowe sesje, robiąc przy tym to samo, co robiłem w LR, gdzie synchronizacja parametrów dla wielu zdjęć jest jednym z elementów tej obróbki. To żadne czary. Wszystko, co powiedziałem, wynika z nabytego doświadczenia, a nie li tylko teoretyzowania.
Z wątku dowiedziałem się o możliwości użycia klawisza shift, lub ctrl, przy otwieraniu dalej plików w PS, które to otwieranie już niestety trwa w cholerę długo. Tak na marginesie, PS pozwala na otwarcie jedynie 200. plików. Nie więcej..
komor napisał/a: | A co mają do tego maki? Z tego co wiem, ACR, PS i LR mają dokładnie tak samo rozplanowany ten interfejs, o którym rozmawiamy. Więc system operacyjny nic tu nie zmienia. |
komor, pije do tego, że "wyzwałeś" mnie od uzytkowników windy.
komor napisał/a: | Jak pokażesz mi takiego peceta, na którym da się w 7 sekund otworzyć 198 RAW-ów w Photoshopie to natychmiast wyrzucam wszystkie moje maki i kupuję tego peceta. |
komor, wcześniej (w poprzednim wątku) dokładnie napisałem ci co miałem na myśli, patrz tą cześć o panelu bocznym, tak samo jak wywołanie i zapisanie takiego rawa z 6d na mojej starej padlinie trwa 1,5 s, natomiast tego z d800 trwa ponad 2 sekundy, cała ta rozmowa tyczyła się dyskusji z Andrzejem jak pamietasz u którego wywołanie i zapis pliku z k5 trwał 15 sekund.
komor, to jeszcze był ten moment, w którym pytałeś czy rozdzielam te dwie czynności, przypomnij sobie.
maziek napisał/a: | Nie wierzę, żeby ktoś mający o czymś dobre pojęcie tracił je do samych podstaw, bo się zajmował czym innym. To tak, jakby mechanik zajęty trzepaniem dywanów twierdził, że samochody mają skrzydła i latają. |
maziek, to twój deal, ludzie wierzą w różne rzeczy.
Tutejszyn napisał/a: | kozidron, lubisz cytować. Najlepiej coś wyrwanego z kontekstu. |
ustalmy coś, to nie jest wyrwane z kontekstu:
Tutejszyn napisał/a: | Nie otworzysz 196. zdjęć w panelu bocznym w siedem sekund w ACR. Otworzysz jedynie te, które mieszczą się na ekranie. Dalsze się doczytują. 196. zdjęć w siedem sekund nawet nie jesteś w stanie zobaczyć przewijając kółkiem myszki z góry na dół. |
Tutejszyn, to nie jest wyrwane z kontekstu. To jest twój CAŁY POST bez uwagi o ACR-rze.
kozidron napisał/a: | Tutejszyn napisał/a:
Nie otworzysz 196. zdjęć w panelu bocznym w siedem sekund w ACR. Otworzysz jedynie te, które mieszczą się na ekranie. Dalsze się doczytują. 196. zdjęć w siedem sekund nawet nie jesteś w stanie zobaczyć przewijając kółkiem myszki z góry na dół.
Tutejszyn, to nie jest wyrwane z kontekstu. | W kontekście było jeszcze to nieszczęsne 7 sekund. W Twoim cytacie jakoś tego nie widzę.
A, w tym cytacie (dopiero w tym) już widzę.. Więc w czym nie podoba Ci się to, co napisałem?
Tutejszyn napisał/a: | Tak na marginesie, PS pozwala na otwarcie jedynie 200. plików. Nie więcej.. |
a ile mozna otworzyć do edycji rawów w ACR-rze, wywołując je do szopa "tworząc kopię" ?
kozidron napisał/a: | A, w tym cytacie (dopiero w tym) już widzę.. Więc w czym nie podoba Ci się to, co napisałem?
|
ale co mi się ma nie podobać, napisałeś:
"Otworzysz jedynie te, które mieszczą się na ekranie. Dalsze się doczytują."
zapytam poo raz trzeci, ile widzisz na ekranie?
jak to się ma do wypowiedzi po sześciu stronach? Tu nie chodzi o to że ewoluwoałeś, tylko o to że zdajesz się tego nie zauważać.
kozidron napisał/a: | a ile mozna otworzyć do edycji rawów w ACR-rze, wywołując je do szopa "tworząc kopię" ? | Nie mam pojęcia. Po co "otwierać" więcej plików w ACR, skoro PS tego nie łyka? W PS dalej obrabiam zdjęcia, czyli robię takie tam PSowe figle migle.
Być może dowiem się, ze z poziomu ACR można tworzyć JPGi.. to byłaby miła funkcja, której jeśli jest, nie znam.
Sorry, teraz ja popisałem się umiejętnością czytania.. Nie wiem ile można otworzyć w PS, jako kopię. Ale sprawdzę.
kozidron napisał/a: | maziek napisał/a: | Nie wierzę, żeby ktoś mający o czymś dobre pojęcie tracił je do samych podstaw, bo się zajmował czym innym... |
maziek, to twój deal, ludzie wierzą w różne rzeczy. |
Kozi, przeczytaj jeszcze raz, ja NIE WIERZĘ .
hijax_pl - Wto 18 Mar, 2014
Tutejszyn napisał/a: | Być może dowiem się, ze z poziomu ACR można tworzyć JPGi.. to byłaby miła funkcja, której jeśli jest, nie znam. | Można. Po lewej okienka ACR jest klawisz "Zapisz obraz". Tam można wybrać format - jednym z nich jest JPEG. Oczywiście referuję do ACR 8.3
kozidron napisał/a: | ale co mi się ma nie podobać, napisałeś:
"Otworzysz jedynie te, które mieszczą się na ekranie. Dalsze się doczytują." | k... i znowu to samo! Chopie!
[ Dodano: Wto 18 Mar, 2014 18:51 ]
hijax_pl napisał/a: | Tutejszyn napisał/a: | Być może dowiem się, ze z poziomu ACR można tworzyć JPGi.. to byłaby miła funkcja, której jeśli jest, nie znam. | Można. Po lewej okienka ACR jest klawisz "Zapisz obraz". Tam można wybrać format - jednym z nich jest JPEG. Oczywiście referuję do ACR 8.3 | Jest i w moim ACR Dzięki...
Głównie po wstępnej obróbce w ACR, zdjęcia obrabiam w PS, więc funkcja będzie raczej mało wykorzystywana, ale fajnie, ze jest
nienietaktak - Wto 18 Mar, 2014
Może zamiast męczyć mitycznego człowieka lodu popytajmy gdzie co jest w ACR i w Bridge.
To się może kiedyś przydać
kozidron, nie doprecyzowałeś o co konkretnie chodzi i zostałeś źle zrozumiany - ok
Tutejszyn, nie doprecyzowałeś o co konkretnie chodzi i zostałeś źle zrozumiany - ok
A że miłością do siebie nie pałacie, to tą dyskusją namawiacie mnie do pochałniania chipsów, czego robić nie powinienem Litości!
komor - Wto 18 Mar, 2014
Tutejszyn napisał/a: | Z wątku dowiedziałem się o możliwości użycia klawisza shift, lub ctrl, przy otwieraniu dalej plików w PS |
A to się nie podpowiada od razu w żółtej chmurce po najechaniu na klawisz? U mnie tak jest, ale jestem przekonany, że część nieporozumień w tym wątku bierze się też stąd, że dyskutanci posługują się różnymi wersjami PS/ACR, a tam zdaje się akurat co jakiś czas zmienia to, o czym dyskutujemy.
maziek napisał/a: | Kozi, przeczytaj jeszcze raz, ja NIE WIERZĘ . |
maziek ale ja właśnie o tym, tyle że czasem łaczę fakty Każdy wierzy w co chce, ktoś kto wierzy w Boga (tak tylko się domyślam z jednej z poprzednich rozmów) nie wierzy w różne inne rzeczy, tu akurat wiesz o czym mowa więc dla mnie możesz nie wierzyć jak i równocześnie wierzyć w co chcesz, na razie wolny kraj, chociaż Krym blisko Polski Nie mam powodu kłamać, chociaż nie do końca zgadzam się z założeniem, że jeżeli ktoś wierzy w absurdalne rzeczy to jest niewiarygodny i nie pije tu do religii.
komor napisał/a: | A to się nie podpowiada od razu w żółtej chmurce po najechaniu na klawisz? U mnie tak jest, ale jestem przekonany, że część nieporozumień w tym wątku bierze się też stąd, że dyskutanci posługują się różnymi wersjami PS/ACR, a tam zdaje się akurat co jakiś czas zmienia to, o czym dyskutujemy. |
to się akurat nie zmieniło od cs3 jak nie wcześniej w tej kwestii jest tak samo, zmieniło się tylko to o czym pisał wcześniej Usjwo a do czego też tak jak on musiałem się przyzwyczaić.
komor alt, to własnie alt najwięcej "robi"
maziek ale ja właśnie o tym, tyle że czasem łaczę fakty | Źle łączysz . Mówiłem Ci, że to nie ten materializm.
Są dwa ostateczne argumenty, po których można poznać, że czyjś arsenał się wyczerpał: reductio ad Hitlerum i jego odmiana, w której Hitler zastąpiony jest Bogiem . Albowiem nie sądzę, że kwestia mojej ewentualnej wiary w Boga ma jakiś wpływ na Twoje przekonanie, że można załadować 196 zdjęć w 7 sekund do 4GB - a Ty sądzisz, że ma ? To ostrożnie można przyjąć, że jesteś głęboko wierzący .
kozidron napisał/a: | Każdy wierzy w co chce, ktoś kto wierzy w Boga (tak tylko się domyślam z jednej z poprzednich rozmów) | Przetestujmy... Jak jest w moim przypadku? Przesyłam na wskazane konto stówę, jeśli gdzieś znajdziesz moją deklarację. Podejmujesz wyzwanie?
maziek napisał/a: | Źle łączysz . Mówiłem Ci, że to nie ten materializm.
|
widzę, ze jednak do ciebie trzeba bezpośrednio Mozesz wierzyć w co chcesz, możesz nie wierzyć w co chcesz.
maziek napisał/a: | Albowiem nie sądzę, że kwestia mojej ewentualnej wiary w Boga ma jakiś wpływ na Twoje przekonanie, że można załadować 196 zdjęć w 7 sekund |
maziek, istotą tematu było to że są gotowe do edycji i to jest najważniejsze. Czas wywołania i zapisu opisany był wcześniej.
Tutejszyn napisał/a: | Przetestujmy... Jak jest w moim przypadku? Przesyłam na wskazane konto stówę, jeśli gdzieś znajdziesz moją deklarację. Podejmujesz wyzwanie? |
Tutejszyn, to nie było do Ciebie, zdecydowanie do mazieka, na czym miałoby polegać wyzwanie, chociaż tak naprawdę nie chce wiedzieć ale pytam z uprzejmości.
kozidron napisał/a: | utejszyn, to nie było do Ciebie, zdecydowanie do mazieka, na czym miałoby polegać wyzwanie, chociaż tak naprawdę nie chce wiedzieć ale pytam z uprzejmości. | Jednak wielokrotnie wypowiadałeś zaklęcia w stylu: "Tutejszy wierzy w Boga". Tak jak mówiłem, nie wystarczy coś powiedzieć, aby to stało się faktem. Wyzwanie polega na tym, abyś znalazł moją deklarację.. słowa, gdzie mówię, czy wierzę, albo nie wierzę.
Chcę Ci udowodnić, że używasz zaklęć, które mają tylko Tobie poprawić samopoczucie.
Mam nie najlepszą pamięć, więc masz szansę znaleźć taką deklarację, choć znając siebie, nawet głupim gadaniem trudno mnie sprowokować. To jak, podejmujesz wyzwanie?
Wychodzę z domu. Teraz nie będzie mnie jakiś czas..
kozidron napisał/a: | maziek napisał/a: | Źle łączysz . Mówiłem Ci, że to nie ten materializm.
| widzę, ze jednak do ciebie trzeba bezpośrednio Mozesz wierzyć w co chcesz, możesz nie wierzyć w co chcesz. | Dziękuję za pozwolenie, jestem zobowiązany za Twą bezinteresowną szczodrobliwość, rzecz w tym, że ja opieram się na faktach . Kiedy piszę, że Ci nie wierzę, to znaczy że fakty przeczą temu, co piszesz. Chciałem po prostu, aby delikatniej to zabrzmiało.
Cytat: | maziek, istotą tematu było to że są gotowe do edycji i to jest najważniejsze. |
Patrz, to ja muszę mieć jakiś odjazdowy sprzęt, bo u mnie WSZYSTKIE pliki są cały czas gotowe do edycji !
No dobra, napijmy się na to konto wina. Świat i tak nie przejmie się naszymi problemami .
muzyk - Wto 18 Mar, 2014
Panowie, może screeny i opisy? Zaznaczenia?
|
|