forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze obiektywu - Sony A200 ... jaki wybrac obiektyw ?

degol - Sob 23 Maj, 2009
Temat postu: Sony A200 ... jaki wybrac obiektyw ?
Witam.

Posiadam Sony A200 , ze względu na focenie w terenie nie zawsze mam możliwość zbliżenia się do fotografowanego obiektu lub bliższe podejście spłoszyłoby latający , biegający obiekt :) zastanawiam się nad zakupem np. Sony DT 55-200 , Sony 70-300 , a może Sigmę ? Co byście mi doradzili ?! Z góry serdeczne dzięki za każdą wypowiedź , podpowiedź m, sugestię etc.

ghost - Sob 23 Maj, 2009

kwota?
degol - Sob 23 Maj, 2009

sorki zapomniałem dodać , w kwocie do 1 tyś. w sumie wymieniając powyższe obiektywy można się zorientować jaką kwotę ew. mam zamiar przeznaczyć ;)
ghost - Sob 23 Maj, 2009

a) flinta czyli MAF 70-210 f/4
b) tamron 70-300 f/4.5-5.6
c) sigma 70-300 f/4.5-5.6
d) przeszukaj forum, bo identycznych tematów widziałem już kilka.

degol - Sob 23 Maj, 2009

dzięki za odp.
zastanawiam się wł. nad Sigmą 70 - 300 , ale też nad Sony DT 55-200 lub Sony 70-300 , który z nich byłby najodpowiedniejszy do body A200 ? Swojego czasu czytałem testy i tam na temat obiektywu Sony 70-300 było mniej pochlebnie napisane niż w odniesieniu co do Sony DT 55-200 . A może jednak Sigma 70-300 będzie lepszym wyborem ?! Pytam , bo nie mam pojęcia co z tego powyższego towarzystwa wybrać , w sumie skłaniam się ku Sony DT 55-200 , czy to dobry kierunek ?!

PS
Przez założeniem tego tematu prześledziłem 14 str. innych i jakoś nie udało mi się odnaleźć satysfakcjonującej mnie odp.

ghost - Sob 23 Maj, 2009

sony 70-300 bym pominął bo kosztuje sporo, a optycznie jest słabszy od konkurencji.. z tych ogniskowych to tamron albo sigma. sa porównywalne.

jeżeli nie zależy ci na 300mm to sugerowałbym 70-210 f/4.

degol - Sob 23 Maj, 2009

A co sądzisz o Sony DT 55 200 ?
A co dokładniej w 70-210 ? Znalazłem cosik takiego :
http://www.allegro.pl/ite...nta_70_210.html

zug - Sob 23 Maj, 2009

degol, 70-210 tak zwana flinta możliwy do kupienia jedynie jako używany.
dobre i polecane szkło
Ja miałem Sigmę 70-300 APO jest to na początek dobry obiektyw,
tylko że najlepszy w zakresie 70-200 powyżej to mydełko.

SlawGaw - Sob 23 Maj, 2009

degol, Sony DT 55 200 to bliźniak Tamrona 55-200, test jest na optyczne.pl
Tani, zwyczajny, nic rewelacyjnego ale i niczego czepiać się nie można biorąc pod uwagę cenę. Jeśli już to kupuj Tamrona ma dłuższą gwarancję (dwa lata) i niższą cenę niż Sony.

Minolta 70-210 f/4 - legendarna flinta, świetny optycznie, trudny do dobicia, ma wady ale jakość zdjęć rekompensuje wszystkie.

ghost napisał/a:
sony 70-300 bym pominął bo kosztuje sporo, a optycznie jest słabszy od konkurencji..

Kosztuje sporo, ale też sporo osób go chwali.

zug - Sob 23 Maj, 2009

SlawGaw napisał/a:
ghost napisał/a:
sony 70-300 bym pominął bo kosztuje sporo, a optycznie jest słabszy od konkurencji..
Kosztuje sporo, ale też sporo osób go chwali.

ale to chyba mowa jest o 75-300 bo 70-300 w cenie do 1 tyś, to chyba jeszcze nie teraz :razz:
Sony 75-300 moim zdaniem nie warto, szkoda kasy.
No i serwis,tu lepiej jest z Sigmą, co do Tamrona to nie ma on pochlebnych opinii

ghost - Sob 23 Maj, 2009

Sony 7x-300G to juz inna kategoria. chodziło mi oczywiście o tanie szkło kitowe. bez literki G.
(musze się kiedyś nauczyć tych końcówek)

MC - Sob 23 Maj, 2009

Dla uporzadkowania:
Sony 70-300G - z cala pewnoscia nie gorszy optycznie od konkurencji :wink: tyle, ze zdecydowanie najdrozszy i trzykrotnie wykraczajacy poza budzet.
Sony 75-300 - slaby, wolny itp. Gdyby udalo sie dostac za 250-300zl to ok. Za wiecej sie nie oplaca. I to o nim z cala pewnoscia sie ghost wypowiadal.
Sony/Tamron 55-200 to taki w zasadzie dluzszy kiciak. Nie jest tragiczny, ale bez rewelacji.
Sigma/Tamron 70-300 - bezposrednie porownanie widzialem na kanondesce i roznice byly minimalne. Tamron wyraznie tanszy, Sigma ponoc ma problem z zebatkami napedu AFa, ktore sie rozpadaja.

ghost - Sob 23 Maj, 2009

ponoć już się nie rozpadają bo sigma zmieniła ich konstrukcję.
degol - Sob 23 Maj, 2009

podsumowując
Sony 75-300 - odpada :)

Sony 55-200 można brać pod uwagę tak samo jak Tamron-a 55-200 , ale czy Tamron będzie w tym przypadku lepszy ? Pytam , gdyż słyszałem niepochlebne opinie na temat Tamrona , ale nie wiem jak jest naprawdę ?! Czy Tamron będzie w pełni współpracował z body Sony A200 ? Czy w powyższym przypadku czegoś się nie traci w zamian za troszkę niższą cenę ? Zerkałem na Allegro i Tamron 55-200 wychodzi średnio ze stówkę taniej od obiektywu Sony 55-200 .

link Tamron 55-200 Nowy W-wa :

http://www.allegro.pl/ite...sony_f_vat.html
za 489,0 pln

i jeszcze taki , Tamron 18-200 :

http://www.allegro.pl/ite...at_nowy_uv.html
za 819,00 pln
Czy wart zainteresowanie ?!

Sigma/Tamron 70-300 ( takie same ceny zakupu ) - hmmmm ... czy w moim przypadku warte zainteresowania ?
Jeśli od 200 zaczynają rozmywać w takim razie chyba lepiej skupić się na zakupie Sigma/Tamron 55-200 ? ale może coś pominąłem i jednak się mylę ?!

Coś mnie korci Tamron 18-200 , ale muszę jeszcze w testach i opiniach na jego temat poczytać ...

Ale komiczne podsumowanie , powinno być , krótkie , zwięzłe , czytelne , a wyszedł "poemat" , kolejne wątpliwości , kolejne zapytania :D

Serdecznie dziękuję za wszelkie odpowiedzi/podpowiedzi/komentarze , oczywiście zrewanżuję się klikając w opcję "pomógł"

Pomóżcie coś wybrać , jak czytam testy , to niektóre użyte pojęcia/określenia niewiele mi mówią , więc i moja ocena/decyzja może być lekko przestrzelona
:mrgreen:

ghost - Sob 23 Maj, 2009

rozmywa, ale ciągle ma te 300mm.
jeżeli nie masz jakichś specjalnych wymagań, taki 55-200 spełni swoje zadanie.
100 zł pewno jest za napis sony. choć podobno tamron 18-200 i jego kopia/odpowiednik sony różnią się AFem. nie miałem w rękach, więc może to być plotka ;)

zaletą bez watpienia jest cena. droższe szkła więcej tracą w momencie wyjęcia z pudełka ;)
(ale i jakość zapewniają inną)

jeżeli koniecznie chcesz all-in-one to tami 18-250. ma swoje wady, ale zapewnia przyzwoitą jakość obrazu, bez konieczności noszenia i zmian szkła.

jak uznasz że chcesz więcej - zostanie jako spacer zoom, kiedy wygoda będzie najważniejsza.
tylko nie mówmy ani o 500 ani o 1000 zł ;)

i nieustająco proponuję 70-210 f/4. to stare szkło, ale solidne i jakością przebijające wszelkie 55200 i 75300 (poza G)

degol - Sob 23 Maj, 2009

wielkie dzięki za okazaną pomoc , duża wdzięczność z mej strony :)
Wujek_Pstrykacz - Sob 23 Maj, 2009

Ja bym jeszcze pomyślał o Minolcie 100-300 APO. To zdecydowanie lepsze szkło od Sigmy czy Tamiego. Oczywiście nowego nie dostaniesz, ale warto. sporo nim fociłem swego czasu i uważam że efekty były niezłe.

Wujek_Pstrykacz, także fajna propozycja, a ostatnia wersja była nawet z ADI, co powinno ułatwić współpracę z lampą błyskową. Przycisk pamięci ostrości też rzadkość w tej klasie sprzętu.
Wujek_Pstrykacz - Sob 23 Maj, 2009

Tak, to niezły obiektyw choć nie wiem jak z dostępnością. Ja miałem porównanie do TAmiego 70-300 którego jeszcze mam i do Sigmy 70-300 którą miałem wcześniej do Dynax 9xi

Do tego jeszcze miał okrągłą przesłonę.

Ostatnia wersja z ADI
http://allegro.pl/item637...apo_d_nowa.html

Wcześniejsza
http://allegro.pl/item641...wys_gratis.html

Więc jak ktoś chce to można wyszukać na Allegro.

degol - Sob 23 Maj, 2009

A co powiecie w odniesieniu do tego obiektywu ?

http://allegro.pl/item641...wersja_new.html

degol - Sob 23 Maj, 2009

lub ten :

http://allegro.pl/item640...4_5_5_6_ii.html

SlawGaw - Nie 24 Maj, 2009

degol,
Minolta 70-210/4,5-5,6 II - odpuść sobie - tu zdecydowanie stara flinta

Minolta 75-300 AF - stara wersja - lepiej wykonana niż Sony 75-300, ale szkła te same, więc także nic specjalnego.

degol - Nie 24 Maj, 2009

oki , wielkie dzięki za pomoc .
zug - Pon 25 Maj, 2009

degol, napisz na co się zdecydowałeś?
degol - Wto 26 Maj, 2009

zug jeszcze nie podjąłem decyzji , szukam , czytam i nie wiem ... :)
znalazłem taka sigmę

http://www.allegro.pl/ite...rawie_nowa.html

tak z ciekawości zacząłem szukać opinii na jej temat i nie mogę nic w necie znaleźć "?"

a i takie szkiełko :

http://www.allegro.pl/ite...0_i_wersja.html

ale tak zastanawiając się coś kieruje moją uwagę na Sony 55-200 lub Tamrona 55-200 , budżet mi się obsuwa :( Czy to dobra decyzja ? Czy może poczekać i kupić Flinte ?!
Jak widać ciągle jakoś nie mogę podjąć decyzji , śmieszne ... ;)

ghost - Wto 26 Maj, 2009

nie słyszałem dobrego słowa o tanich super zoomach z czasów analogowych. sigmacza odpuść.
co do 75300v1.. to jest trochę dziwna sprawa, bo wydaje mi się że na zachodzie to szkło jest conajmniej traktowane na równi z flintą (70210v1), a u nas nigdy nie dorobiło się takiego kultu.
na pewno nie jest złe ;)

zug - Wto 26 Maj, 2009

degol, mówiąc szczerze to jak miał bym wydawać kasę na takie "wynalazki"
to wolał bym kupić nową sigmę 70-300 APO DG.
Wiem że to kilka stówek więcej ale nowa,gwarancja,nie ma problemu z serwisem.
Ewentualnie spróbuj na KKM

degol - Wto 26 Maj, 2009

a co myślicie jeżeli bym się jednak zdecydował na zakup nowego Sony lub Tamiego 55-200 Sonak około 400,00 pln a Tami nowy z dwu letnią gwarancją za około 500,00 pln , czy jednak po celować w tą Flintę ?! Sorki , że tak marudzę , ale ... :)
zug - Wto 26 Maj, 2009

jeśli już to zdecydował bym się na Sony raz że systemowy a dwa co z tego że dwu letnia gwarancja na tampona jak są problemy z serwisem.
co do serwisu to nie wiem czy czytałeś ten wątek o serwisie Tamrona

ghost - Wto 26 Maj, 2009

jeżeli cie stać - flin-ta, flin-ta, flin-ta.
a big beercan'a nie nazywałbym wynalazkiem. to szkło ma naprawdę świetną renomę.

zug - Wto 26 Maj, 2009

ghost, wynalazek chodziło mi o tą sigmę :oops:
a co do flinty to fakt swoją renomę ma, tylko znaleźć dobry egzemplarz
stąd moja propozycja zajrzeć na KKM

ghost - Wto 26 Maj, 2009

tośmy się nie zrozumieli ;)
degol - Wto 26 Maj, 2009

zug napisał/a:
degol, mówiąc szczerze to jak miał bym wydawać kasę na takie "wynalazki"
to wolał bym kupić nową sigmę 70-300 APO DG.
Wiem że to kilka stówek więcej ale nowa,gwarancja,nie ma problemu z serwisem.
Ewentualnie spróbuj na KKM

zug : http://www.allegro.pl/ite...nowa_f_vat.html

Co do wątku na temat serwisu Tamrona , to nie czytałem , ale dzięki za link , oczywiście skorzystam i się z nim zaznajomię .

ghost co dokładnie masz na myśli pisząc " a big beercan'a nie nazywałbym wynalazkiem" :) Czy odnosisz się do pierwszej wersji Minolty 75-300 ?

ghost - Wto 26 Maj, 2009

u nas się mówi flinta, natomiast na angielskojęzycznych forach używana jest nazwa beercan - puszka piwa. całkiem trafne :)
degol - Wto 26 Maj, 2009

Zug zajrzę na KKM jutro/dzisiaj ... choć nie teraz :)
A czy ten Sonak 55-200 na początek będzie oki ?

Czy może tym się zainteresować ?!
http://www.allegro.pl/ite...wys_gratis.html

zug - Wto 26 Maj, 2009

degol, to jest właśnie ta Sigma o której mówiłem :razz:
my tu możemy pisać ale może Ci jeszcze pomogą testy na stronie Optyczne.pl

degol - Wto 26 Maj, 2009

Zug , wiem , wiem :) jest jeszcze jedna Sigma 70-300 APO na Allegro zakupiona w Media Markt z odbiorem w Wawce :) z tym , że "leciuteńko" używana ( za te same pieniądze , co ta nówka ) na gwarancji chyba od początku maja 2009 .

testy na optyczne.pl już przestudiowałem w sumie nadal się nimi podpieram

zug - Wto 26 Maj, 2009

przy kupnie używanej musisz zwrócić uwagę
czy nie jest uszkodzony napęd autofocusa
czasami na aukcjach pojawiają się właśnie z takim uszkodzeniem :!:

SlawGaw - Wto 26 Maj, 2009

degol, Ja ustawiłbym taką kolejność
1. Flinta - stałe światło f/4 tylko używka, ale te obiektywy są na tyle dobrze wykonane że nawet po 20 latach używania, dadzą ci podobną trwałość jak te nowe plasticzaki.
2. Sigma 70-300 APO - nowy, dobra gwarancja, kalibracja w serwie, spoko obiektyw, łatwo kupić
3. Minolta 100-300 APO f/4,5-56 - okrągła przysłona i przycisk blokady AF, tylko używka, rzadkość na Allegro
4. Sony/Tamron 55-200 - nowy, tani, zwyczajny obiektyw, nie ma nic specjalnie złego czy dobrego, powoli ciemnieje wraz ze wzrostem ogniskowych.

Wujek_Pstrykacz - Wto 26 Maj, 2009

Moja kolejność będzie troche inna:
1. Flinta - choć AF ma wolniutki (inne przełożenie napędu)
2. Minolta 100-300 APO
3. Sigma lub Tamron 70-300 Macro
natomiast 55-200 bym sobie darował.

Wiedzmin1101 - Wto 26 Maj, 2009
Temat postu: Sony A200 jaki obiektyw zamiast kita
Czytalem testy i obiektyw kit w Sony A200 jest delikatnie mówiąc narnej jakości.
Jaki kupić obiektyw zamiast niego ?
Mam na myśli jakiś tani ale troche lepszy od tego co jest w zestawie.

MC - Wto 26 Maj, 2009

Po pierwsze - o jego miernej jakosci wiesz z testow czy z wlasnego doswiadczenia?
Po drugie - ile jestes w stanie przeznaczyc na obiektyw?
Po trzecie - wolisz szklo jasne czy uniwersalne?

Monastor - Wto 26 Maj, 2009

Wiedzmin1101, przestał Ci wystarczać w momencie kiedy przeczytałeś testy? :wink: :razz:
Czy może nie masz jeszcze aparatu i szukasz pierwszego szkła?

Warte zakupu są moim zdaniem:
Sony 16-105 F/3.5-5.6
Sony 16-80 F/3.4-4.5
Sigma 17-70 F/2.8-4.5
Tamron 17-50 F/2.8

zug - Wto 26 Maj, 2009

jeśli mówisz o kicie 18-70
to na początek nie jest taki zły
testy testami będziesz go miał to sam się przekonasz że nie jest najgorszy :razz:

To moja pierwsza lustrzanka (bedzie , bo jeszcze nie kupiłem).
Narazie mam małą wiedzę na ten temat ale dużo czytam.
Myślalem nad zestawem za 1600 ale nie mam pojęcia czy to jest realne.

Już widze na allegro że nie realne.

To w takim układzie inne pytanko.
Wiem że A200 Sprzedawane jest w różnych wersjach (różna literka w oznaczeniu).
Wiem że w tych aparatach są różne obiektywy.
Który A200 kupić ? Który obiektyw kit jest najlepszy ?

zug - Wto 26 Maj, 2009

w tej cenie którą podałeś to chyba tylko A200 z 18-70
na początek myślę że Ci starczy dołożysz trochę i dokupisz coś dłuższego :wink:

MC - Wto 26 Maj, 2009

Nowa Alfe z kitem da sie kupic za 1200zl, ale trzeba sie troche nagimnastykowac. Tak czy siak zostanie jeszcze troche na karte pamieci, torbe i nienajgorszy statyw. Wlasciwy wybor to A200K.

Tak. Tylko że czytałem że A200 ma różne obiektywy kit.
Np.
Sony A200 P
Sony A200 W
Sony A200 K
i może jeszcze jakieś inne.
Wiem że róznią sie obiektywami. Który najlepszy ? Czy wszystko jedno ?

Dlaczego akurat k ?
MC - Wto 26 Maj, 2009

A200K jest z obiektywem Sony 18-70
A200W jest jak wyzej plus jeszcze Sony 75-300
A200P - pierwsze widze. Ale A700P jest z Sony 16-105, choc mam duze watpliwosci, czy A200 sprzedawano z tym obiektywem
A200H - z Sony 18-200.

W cenie 1600zl i tak nie kupisz nic wiecej niz A200K.

zug - Wto 26 Maj, 2009

Wiedzmin1101,
MC napisał/a:
A200W jest jak wyzej plus jeszcze Sony 75-300

szkoda kasy na tego drugiego

Chyba juz rozumiem.
To wina złych opisów na Allegro.
Czyli Sony A200 K to ten z najzwyklejszym oniektywem kit ? 18-70 ? Nie ma innego obiektywu 18-70 ?

zug - Wto 26 Maj, 2009

jeśli Sony A200K to tylko z tym obiektywem AF DT 18-70mm f/3.5-5.6
MC - Wto 26 Maj, 2009

Tak, to jest jedyny.

Dzięki wielkie.
Teraz wiem czym sie różnią te oznaczenia. Problem tkwił w złych opisach na Allegro.
Myślałem że jest kilka obiektywów 18-70.

degol - Sro 27 Maj, 2009

chłopaki wielkie dzięki za podzielenie się ze mną swoimi uwagami , spostrzeżeniami jak i doświadczeniem , serdeczne dzięki :)

Tak przy okazji , ale w sumie nie na temat , dlaczego niektórzy z Was mają prywatną galerię , a niektórzy nie , w sumie pytam jedynie z takowego powodu , że chciałem dodać kilka wybranych zdjęć ze swojej galerii www.garnek.pl/degol9/a , ale nie mogę uruchomić prywatnej galerii na optyczne.pl jaki i nie widzę opcji umożliwiającej wklejania zdjęć do galerii forum optyczne.pl :) Czy to znaczy , że muszę sobie na taką ewentualność zasłużyć ? ;)

zug - Sro 27 Maj, 2009

degol, zawsze możesz wrzucać do działu "Nasze zdjęcia"
a co do galerii uzyskujesz choć nie jestem pewien chyba po 500 postach :razz:

goltar - Sro 27 Maj, 2009

Co do galerii: http://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?t=3189
degol - Sro 27 Maj, 2009

oki , to czas się zabrać za pisanie ;) he he żartuję
dzięki

komor - Sro 27 Maj, 2009

Połączyłem dwa identyczne wątki o pierwszym obiektywie do A200, proszę unikać dublowania tematów!
degol - Sob 30 Maj, 2009

hejka chłopaki , chłopaki , bo dziewczyn tu nie ma :)
Co do obiektywu , to na pokładzie jest już Sigma 70-300 APO i były już integracyjne fotki , ale na razie tylko takie startowe :)

zug - Sob 30 Maj, 2009

degol napisał/a:
bo dziewczyn tu nie ma

są są :cool:
kupiłeś nową czy używkę :wink:

degol - Sob 30 Maj, 2009

zug napisał/a:
degol napisał/a:
bo dziewczyn tu nie ma

są są :cool:

uff kamień z serca spadł , już się bałem , że forum optyczne.pl to jedynie zagospodarowane przez facetów jest ;)

zug napisał/a:

kupiłeś nową czy używkę :wink:

Zakupiłem używkę , ale obiektyw prezentuje się jak gdyby z wystawy sklepowej był dopiero co zdjęty ( ma już rok ) , bardzo zadbany , zewnętrznie brak śladów użytkowania , szkła czyściutkie , obiektyw pracuje z lekkim wyczuwalnym oporem , fakt jest troszkę głośnawy podczas pracy , co pokrywa się z tym , co czytałem w treści testów obiektywów Sigm-y . Co do osłony przeciwsłonecznej , to zapięcie przy założeniu jej użytkowania odbywa się z wyczuwalnym oporem właściwie się trzyma , ale podczas zakładania jej w tzw. tryb spoczynku ( jeśli mogę tak to ując ) jest jak gdyby niezapięta , niezabezpieczona przed ew. jej zsunięciem . W sumie trzyma się , jest jak gdyby lekkie wyczuwalne zapięcie , ale bardzo słabe , osłonka się troszkę giba ;) mam odczucia , że może mi się zsunąć podczas focenia :)
Obiektyw zakupiłem z całym dostępnym wyposażeniem , gwarancja dwu letnia , choć na karcie gwarancyjnej jest napisane " 2+1 " chyba nie rozchodzi się w tym przypadku o zespół " dwa plus jeden " ?! ;) Czy to znaczy , że gwarancja jest trzy letnia , czy może ew. takowa opcja dokupienia jednego dodatkowego roku gwarancyjnego ?
Cena zakupu , to 700,00 pln ...

degol - Sob 30 Maj, 2009

A tak przy okazji ile można wziąć za Canon-a EOS 500N z obiektywem 28-80 AF oraz z obiektywem 80-200 AF z tym , że w tym obiektywie brak jest przełącznika AF/MF samej tej górnej zaślepki , ale mechanizm jest , ile za takowy kpl. można wziąć ? Body jest całe czarne .
zug - Sob 30 Maj, 2009

degol napisał/a:
gwarancja dwu letnia , choć na karcie gwarancyjnej jest napisane " 2+1 " chyba nie rozchodzi się w tym przypadku o zespół " dwa plus jeden " ?! Czy to znaczy , że gwarancja jest trzy letnia , czy może ew. takowa opcja dokupienia jednego dodatkowego roku gwarancyjnego ?

dwa lata gwarancji standardowej za 199zł możesz wydłużyć o kolejny rok (2+1)
link do strony TU

degol - Sob 30 Maj, 2009

dzięki zug :)
degol - Nie 31 Maj, 2009

komor napisał/a:
Połączyłem dwa identyczne wątki o pierwszym obiektywie do A200, proszę unikać dublowania tematów!

komor to połączenie nie wydaje mi się zbytnio trafne , delikatnie pisząc troszkę zamieszało w temacie , ale ... niech Ci będzie , to Ty tu rządzisz :D ;)
Pozdro

komor - Pon 01 Cze, 2009

Zamieszało, bo w tym samym czasie w dwóch wątkach pisano na ten sam temat i po scaleniu przemieszały się odpowiedzi z dwóch tematów. Alternatywą było skasowanie jednego z tematów :) Tak to jest, jak się tworzy nowy temat nie patrząc, że już na pierwszej stronie działu jest identyczny/podobny.
Baku - Pon 01 Cze, 2009

degol, za tego eosa możesz wołać najwyżej tyle ile są skłonni dawać klienci.
Tu aukcja z dwoma chętnymi
http://www.allegro.pl/ite...n_obiektyw.html
Myślę, że taki ładny zestaw jak Twój powinien sprzedać się drożej.

Cytat:
W sumie trzyma się , jest jak gdyby lekkie wyczuwalne zapięcie , ale bardzo słabe , osłonka się troszkę giba ;) mam odczucia , że może mi się zsunąć podczas focenia

Ciesz się, że masz osłonę przeciwsłoneczną. Kupiłeś przyzwoitego zooma za psie pieniądze :smile:

degol - Sob 06 Cze, 2009

komor napisał/a:
Zamieszało, bo w tym samym czasie w dwóch wątkach pisano na ten sam temat i po scaleniu przemieszały się odpowiedzi z dwóch tematów. Alternatywą było skasowanie jednego z tematów :) Tak to jest, jak się tworzy nowy temat nie patrząc, że już na pierwszej stronie działu jest identyczny/podobny.

Komor
dziękuję za odpowiedź , co do tych dwóch takich samych tematów , to moje odczucia są inne niż Twoje , ale ... :) dzięki za decyzję i nieskasowanie mojego tematu ;)

Baku
Dzięki za odp., w sumie jest to stara prawda , towar wart jest tyle ile klient za niego raczy zapłacić :)
Dzięki za podesłany link w temacie Canon EOS 500N...

[ Dodano: Sob 06 Cze, 2009 17:19 ]
OKI mam jeszcze jedno , w sumie kolejne już w tym temacie pytanie do Was , a dokładniej zamierzam zakupić filtr na obiektyw Sigma 70-300 APO UV lub polaryzacyjny , w obiektywie kitowym 18-70 mam filtr UV Hoya , ale ze względu , że jest w nim inna średnica mocowania niż w Sigmie , to szukam nowego. Do Sigmy potrzebuję filtru o śr. 58 mm , wstępnie zakładałem kupić filtr UV Hoya , ale również zerknąłem na inne filtry polaryzacyjne , Hoya i Hama są troszkę drogawe , ale znalazłem cosik takowego :

http://allegro.pl/item647...ratis_w_wa.html

Szukałem już w testach optyczne.pl info na jego temat , ale w odniesieniu do tego produktu (Selco ) nic nie znalazłem , może macie jakieś odniesienie do tego mojego powyższego zapytania jak i samego produktu Selco ?!

Z góry dzięki za wszystkie wypowiedzi odnoszące się do tematu :)

[ [b]Dodano: Sob 06 Cze, 2009 17:34 ]

Ot znalazłem jeszcze taki filtr polaryzacyjny kołowy firmy Hama:
http://allegro.pl/item654...kolowy_m58.html

[ Dodano: Sob 06 Cze, 2009 17:37 ]
lub filtr polaryzacyjny DIGITAL KING wersja SLIM 58mm:

http://allegro.pl/item651...m_58mm.html[/b]

MC - Sob 06 Cze, 2009

degol, jest przeciez na stronie glownej test filtrow polaryzacyjnych, poczytaj go. Szkoda wydawac pieniadze na slaby filtr...
Proponuje Ci zakup polara 58mm i przejsciowke 58-55, zeby do kita dalo sie podpiac. Chociaz akurat ten ostatni jest przy polarach troche upierdliwy ze wzgledu na to, ze mocowanie obraca sie wraz ze zmiana ostrosci.

zug - Sob 06 Cze, 2009

degol, kupuj ten :wink:
tylko w sigmie będzie gorzej z używaniem polara bo sigma "kręci mordą" :razz:

[ Dodano: Sob 06 Cze, 2009 1:01 pm ]
a kupić np :arrow: TU

[ Dodano: Sob 06 Cze, 2009 2:40 pm ]
i przejściówka :arrow: Tu

degol - Nie 07 Cze, 2009

MC napisał/a:
degol, jest przeciez na stronie glownej test filtrow polaryzacyjnych, poczytaj go. Szkoda wydawac pieniadze na slaby filtr...
Proponuje Ci zakup polara 58mm i przejsciowke 58-55, zeby do kita dalo sie podpiac. Chociaz akurat ten ostatni jest przy polarach troche upierdliwy ze wzgledu na to, ze mocowanie obraca sie wraz ze zmiana ostrosci.

MC testy już zacząłem czytać , choć na to troszkę trzeba czasu :) dziękuję za Twoją propozycję :)

[ Dodano: Nie 07 Cze, 2009 01:14 ]
zug napisał/a:
degol, kupuj ten :wink:
tylko w sigmie będzie gorzej z używaniem polara bo sigma "kręci mordą" :razz:

[ Dodano: Sob 06 Cze, 2009 1:01 pm ]
a kupić np :arrow: TU

[ Dodano: Sob 06 Cze, 2009 2:40 pm ]
i przejściówka :arrow: Tu

ZUG wielkie dzięki za szczegółową podpowiedź , rozglądnąłem się na Allegro i znalazłem jeden temacik z odbiorem w Warszawie :)
wielkie dzięki chłopaki za pomoc , pozdro

Baku - Pon 08 Cze, 2009

King w teście polarów nie wypadł najgorzej a jest najtańszy. Byłby wyżej w rankingu gdyby nie braki w warstwach przeciwodblaskowych. W sytuacji gdy liczy się każdy grosz nie skreślałbym tego filtru już na starcie. Naturalnie lepiej dopłacić do propozycji zuga choć dokładniejsza lektura testów wskazuje, że Marumi wcale nie jest tu lepszy we wszystkim.
A praca z "kręcimordą"? Niestety, najpierw pomiar ostrości, później kręcenie filtrem, później robienie zdjęcia. Najwygodniejsze to to nie jest, ale się da.

degol - Nie 05 Lip, 2009

no muszę się poskarżyć ;) mój nowy nabytek , tj. Sigma 70-300 DG APO wylądowała już u Gwaranta ,. coś silnik AF "pierdziawki" dostał ;)

[ Dodano: Nie 05 Lip, 2009 22:49 ]
Co do filtra , to wybrałem Hoya UV HMC

zug - Pon 06 Lip, 2009

degol napisał/a:
no muszę się poskarżyć mój nowy nabytek , tj. Sigma 70-300 DG APO wylądowała już u Gwaranta ,. coś silnik AF "pierdziawki" dostał

to przytrafiło Ci się to o czym pisałem w przypadku ewentualnego zakupu używanej "czy nie jest uszkodzony napęd autofocusa czasami na aukcjach pojawiają się właśnie z takim uszkodzeniem"
jak rozumiem kupiłeś nową albo używaną na gwarancji to nie myślę abyś miał problem z naprawą gwarancyjną tego uszkodzenia :wink:
Cytat:

mam taki sam :razz:
degol pytali się o Ciebie w dziale Nasze zdjęcia, podobno straszyłeś że masz sporo do pokazania :mrgreen: :cool:

degol - Wto 07 Lip, 2009

he he he ZUG zacznę od końca , może i straszyli , bo jetem mocno napakowany , a tak na poważnie to nie czytałem tych strachów , więc nie wiem w czym rzecz , choć raczej chodzi o zdjęcia zważywszy na charakter forum :D wsumie w podpisie mam podany link do moje galerii ...

Co do filtra , to ten wybrałem , gdyż z polarem musiałbym się bawić , ale i tak sobie go kupię , tylko w drugiej kolejności :)

Co do Obiektywu , zakupiłem używkę , zrobiłem nic w krótkim czasie sporo zdjęć i było wszystko ok , aż tu nagle pewnego razy wyciągam aparat z futerału , włączam i pierdziawka , obiektyw już oddałem na gwarancji bezpośrednio do Sigmy , czekam na odbiór

[ Dodano: Sob 18 Lip, 2009 14:42 ]
Obiektyw Sigma Apo DG 70-300 odebrany od Gwaranta , choć przyglądając się jemu od przodu tj. od przedniej soczewki zauważyłem na wewnętrznych ściankach obudowy obiektywu , tu gdzie dwie ścianki mijają się ze sobą , lekkie , wąskie przetarcia , zdarcia powłoki/lakieru ( zdarcie po łuku w czterech miejscach na długości około jednego cm , ale trudno to właściwie ocenić i szerokości od dwóch mm do nawet powyżej jednego cm lub nawet i więcej , soczewka nie pozwala mi właściwie ocenić tych otarć , zauważam jeszcze lekkie przetarcia w głównej części tuż na początku obiektywu , wewnętrzna obudowa ma tu powierzchnię jakby gwintową i właśnie tutaj są lekkie otarcia , ubytki czarnego lakieru ) , zastanawia mnie czy taki stan wpływa na jakość zdjęć , czy ten feler mógł powstać w chwili , gdy napęd AF zaczął wydawać odgłosy trzeszczenia (powód oddania obiektywu do naprawy gwarancyjnej) tak jakby w mechanice coś się rozsypało , jeśli tak było , to czy drobne elementy mogły przedostać się w przestrzeń o której piszę powyżej ? Czy to jest drobiazg , czy już jakaś wada , wpływająca na niewłaściwą pracę obiektywu ? Dodam , że w chwili obecnej podczas użytkowania obiektywu nie zauważam jakiś niepokojących zachowań , choć mogę nie zwracać uwagi na to , co powinno być ocenione , zauważone .
Proszę o wasze opinie , pozdrawiam .

[ Dodano: Sob 18 Lip, 2009 15:10 ]
zug napisał/a:
degol napisał/a:

mam taki sam :razz:

Zakupiłem redukcję by móc mający już filtr Hoya HMC 55mm przekładać do Sigmy 58 mm , w związku z tym , mam do was pytanie , czy samo założenie filtra o śr. 55 mm na obiektyw o średnicy mocowania 58 mm za pomocą redukcji wpływa na jakość zdjęć , jeśli tak , to w jaki sposób się to objawia ?

I jeszcze jedno , czy w odwrotnej sytuacji , tj. zamontowaniu na obiektywie o śr. 55 mm filtru 58 mm , oczywiście za pośrednictwem redukcji , powoduje w kadrze winietowanie , czy coś innego niepożądanego ?

Z góry dziękuje za wszelkie komentarze !
Pozdrawiam

[ Dodano: Nie 09 Sie, 2009 17:49 ]
co sądzicie o tym :

https://ssl.allegro.pl/show_item.php?item=707214860