forum.optyczne.pl

Nasze zdjęcia - FOTOGRAFIA PTAKÓW Styczeń-Czerwiec 2012

komor - Nie 01 Sty, 2012
Temat postu: FOTOGRAFIA PTAKÓW Styczeń-Czerwiec 2012
Nowy rok czas zacząć…
Amedos - Pon 02 Sty, 2012

No to może ja :mrgreen:
Rewelacyjnie piekny bażant :mrgreen:
1.

moronica - Pon 02 Sty, 2012

jest drob, jest salata, teraz tylko jakies boroweczki i mozna siadac i zajadac ;)
smokacz - Pon 02 Sty, 2012

2 łupanie żołędzia :wink:
Się wreszcie coś bardziej ambitnego do mojego parku zaszwędoliło. Dwie są bycze jak Kruki i dwie wyglądające na młode, w ogóle wyglądają jak szczęśliwa rodzinka.... a Gawrony straciły prymat największych polowaczy :mrgreen:

infocyk - Pon 02 Sty, 2012

W końcu coś się pojawiło, można wstawiać cropo-gnioty :smile: :
3. Sylwestrowy gawron.

Wojteo - Sro 04 Sty, 2012

4.

moronica - Sro 04 Sty, 2012

Wojteo, ladna perspektywa, dalabym to w nieco cieplejszej kolorystyce
Wojteo - Sro 04 Sty, 2012

moronica, kolory zimne bo to zimowe zdjęcie jest :wink:

Zdjęcie nr 1 Super :)

smokacz - Sro 04 Sty, 2012

5

infocyk - Czw 05 Sty, 2012

smokacz, kos ładnie złapany, tylko ta aureolka nad karkiem deczko rozprasza. :smile:
kufel - Czw 05 Sty, 2012

Wojteo, 4 bardzo fajne- kolory, kadr.

smokacz, kos fajnie złapany, ale jak zauważył infocyk, coś świeci trochę ;) pewnie z wyostrzania.

Coman - Czw 05 Sty, 2012

Karmnikowy gniocik :wink:

6.

infocyk - Sob 07 Sty, 2012

7. Mazurek.

kufel - Sob 07 Sty, 2012

7 bardzo fajna.
S. Kawka - Sob 07 Sty, 2012

8.
Sikorki

[ Dodano: Sob 07 Sty, 2012 12:13 ]
9.

[ Dodano: Sob 07 Sty, 2012 12:14 ]
10.

Amedos - Sob 07 Sty, 2012

11. a taka se bazancica ;)

chomik77 - Sob 07 Sty, 2012

Bażanta nie pobije żadna fota, boski :)

EEEE gdzie tam boska, słaba ;)
12.

kufel - Sob 07 Sty, 2012

Amedos, co one takie przyczajone ? czyżby migawkę słyszały? ;)

kufel, na migawke nie reagują, bo obok czatowni też było pełno dziś ich. Tam mają tez podawane żarcie ;)
13.

Czatownia profi z numerkiem 13 a ;)
13a.

moronica - Sob 07 Sty, 2012

ta rura to kanalizacyjna? :P
dcs - Sob 07 Sty, 2012

moronica,
eLka.

Nikon 500 f2.8 ;) zostawiłem jako atrape, a sigmą foce ;)
moronica - Sob 07 Sty, 2012

proporcjami przypominam bardziej 200-400 ;)
hijax_pl - Sob 07 Sty, 2012

Czatownie korozja.. przepraszam - kompresja.. zżera :D
infocyk - Sob 07 Sty, 2012

Amedos, fajna ta Twoja czatownia. :smile:

No zżera ;)
Czatownia ogrzewana gazem z butli powiem że jest bardzo ciepło ;)
14.

dcs - Sob 07 Sty, 2012

Amedos,
To to?
:lol:

dsc tak już po paru godzinach w czatowni, to mam ochote na to, głód jednak robi swoje ;)
Dawid1984 - Nie 08 Sty, 2012

Amedos napisał/a:
14.
Najlepsze z serii.
moronica - Nie 08 Sty, 2012

15

16 tlo bardzo srednie bo wsrod traw ale za to dal sie podejsc bardzo blisko

infocyk - Pon 09 Sty, 2012

moronica, szczygieł całkiem przyjemny :smile: , możesz podać czym był robiony kos?
moronica - Pon 09 Sty, 2012

jak zwykle - Nikkor AF 300mm f/4 z TC Kenko 1.4x robione na 1/1000s i f/8

moronica, tak myślałem, a pytałem bo z braku słońca (trzy dni wolne bez focenia, nawet 50-tka nic nie dała) przeglądałem ostatnio swoje stare zdjęcia i porównywałem 300 bez TC i z TC.
Byle do wiosny. :smile:

znaczy sie mydlo? ;)

moronica, moronica, nie o to chodzi, ja patrzyłem raczej pod kątem porównania z moimi możliwościami. Dla mnie najlepsze zdjęcia z ręki (300+TC) wychodzą przy czasie rzędu 1/2000 i chciałem sobie porównać. Kos ma ładny dziobek i oczko, piórka na tułowiu są mniej ostre, ale to chyba normalne przy TC. :smile:

staralam sie celowac w oko wiec mysle, ze normalne jest ze skrzydlo juz nawet przy f/8 moze zaczac wychodzic z glebi ostrosci (zwlaszcza ze w 100% temu oku do zylety daleko). za to te aberracje to zdecydowanie zasluga TC ;)
Amedos - Sro 11 Sty, 2012

moronica, to Ty masz ten rewelacyjny obiektyw który mi żona ma kupić na 18 urodziny ;) do tego sobie kupie tc 1,7nikona ;)
17. Nikt tu dawno bażantów nie pokazywał, więc coś może ja pokaże :mrgreen:
17

moronica - Sro 11 Sty, 2012

Amedos, nie sadze ;) skoro planujesz go uzywac z nikonowskim TC to znaczy, ze ci zonka sprawi wersje af-s a nie starocia z '87 ;)
Amedos - Sro 11 Sty, 2012

moronica, gdyby mi takiego starocia kupiła, to od razu zamawiam wizytę u adwokata ;)
18.

kufel - Sro 11 Sty, 2012

17tka ekstra. 18 nie gorsze :)
Usjwo - Czw 12 Sty, 2012

To i ja pare pstrykow, raczej tak dla treningu niz z milosci do drobiu ;)

19.

20.

21.

to na poczatek, niestety jeszcze was troche pomecze pozniej :mrgreen:

pandorra - Czw 12 Sty, 2012

Podobają mi się kolory i ostrość, pomyslalabym bardziej jeszcze nad kadrami ale cwicz, eksperymentuj etc :) Mysle ze masz potencjał, poeksperymentuj z głębią ostrości etc. bo nią mozna fajne efekty przy fotografowaniu zwierząt zdziałac.
edmun - Czw 12 Sty, 2012

22.

Pluszcz by edmunek, on Flickr

23.

Pluszcz by edmunek, on Flickr

infocyk - Pią 13 Sty, 2012

Usjwo, edmun, całkiem sympatyczne foty, brakuje błysku w oku, ale cóż to jest w porównaniu z ciemnicą, którą mam za oknem. Niedługo pajęczynę z aparatu będę zdejmował etc, etc, etc. :smile:
Dawid1984 - Pią 13 Sty, 2012

Usjwo napisał/a:
Co to za czapla? i gdzie robiona?
fotka - Sob 14 Sty, 2012

24

25

moronica - Sob 14 Sty, 2012

ladne ostrygojady ;) tylko chyba ciut zbyt intensywne te dzioby
Usjwo - Sob 14 Sty, 2012

Dawid1984 napisał/a:
Usjwo napisał/a:
Co to za czapla? i gdzie robiona?

To chyba czapla rafowa (reef heron), Nowa Zelandia

kufel - Sob 14 Sty, 2012

fotka, całkiem OK.

moronica napisał/a:
tylko chyba ciut zbyt intensywne te dzioby
mnie tam saturacja odpowiada, ale u mnie są one "poząbkowane".

kufel, i to wlasnie na moje oko jest spowodowane zbytnia saturacja
zdjecie bylo robione w RAWie? pamietam, ze mi takie hece sie dzialy z pomaranczami/czerwieniami gdy robilam w JPG

kufel - Sob 14 Sty, 2012

moronica napisał/a:
kufel, i to wlasnie na moje oko jest spowodowane zbytnia saturacja
niekoniecznie :) u mnie raw wczytany do Lr tez często ma poząbkowane linie, czasem mniej , czasem bardziej. no i z tego co do tej pory zauważyłem to raczej nie ma zależności z saturacją. juz bardziej z wyostrzaniem bo wzmaga ten efekt. choc nie wiem,byc moze w niektorych przypadkach jest jak mowisz i saturacja powoduje "ząbkownaie". w sumie już kiedyś poruszałem ten temat na forum.

u mnie tak to wyglada czasem

klik

klik

kufel, jasne ze wyostrzanie moze pikselizowac krawedzie, nie wiem co w tym dziwnego. tylko powiedz mi, dlaczego na zdjeciach fotki popikselizowane sa tylko krawedzie czerwonych dziobow a tymczasem czarne grzbiety odcinajace sie na tle wody sa gladkie?
kufel - Sob 14 Sty, 2012

moronica napisał/a:
jasne ze wyostrzanie moze pikselizowac krawedzie, nie wiem co w tym dziwnego.
ale ja nie twierdze ze to coś dziwnego.

moronica napisał/a:
tylko powiedz mi, dlaczego na zdjeciach fotki popikselizowane sa tylko krawedzie czerwonych dziobow a tymczasem czarne grzbiety odcinajace sie na tle wody sa gladkie?
nie wiem. bo wyostrzała miejscowo? ja po prostu jeszcze nigdy nie spotkałem sie z tym że saturacja czerwonego i podobnych powodowała ząbkowanie. i tyle.

kufel, a ja owszem gdy jeszcze robilam w JPG. czerwienie wychodzily przesycone a ich krawedzie popikselizowane. odkad robie w RAW o problemie zapomnialam

saturacja obnizona o 50% i nic sie nie pikselizuje

kufel - Sob 14 Sty, 2012

moronica napisał/a:
saturacja obnizona o 50% i nic sie nie pikselizuje
ciekawe. nie spotkalem sie z tym jeszce. ciekawe czy to dotyczy jpgów z puszki czy tych wywoływanych np z Lr też. u mnie tego zjawisk brak.
fotka - Sob 14 Sty, 2012

24 i 25 były robione w rawach, a potem obrobione w DPP, ale dużo nie zmieniałam, tylko trochę zwiększyłam jasność i kontrast (saturacja ustawiona na 0). Moronica, chyba masz rację, że dzioby trochę za intensywne, też miałam takie wrażenie, ale to najlepsze co mi się udało zrobić w DPP. Lightrooma jeszcze niestety nie opanowałam. Spróbuję w wolnej chwili obrobić te zdjęcia w lightroomie. Dość trudno mi to przychodzi. Na razie ciągle jeszcze w wielu przypadkach efekty pracy w lightroomie wydają się gorsze niż w DPP. Muszę się jeszcze pouczyć.

Co do ząbkowania, jakoś nie zwróciłam uwagi. Zdjęcia były wyostrzane w gimpie (z tiffa) po zmniejszeniu. Może zbyt mocno?
Wszędzie czytam, że trzeba po zmniejszeniu wyostrzyć. Przy zmniejszaniu bezpośrednio w DPP przy eksporcie wychodzą bardzo "miękkie".

[ Dodano: Sob 14 Sty, 2012 13:30 ]
moronica, pisałam odpowiedź i nie zauważyłam Twojego posta.

Bardzo ciekawe, że saturacja powoduje taki efekt. Tylko, że jednak kolorystyka po takiej poprawce mi niezbyt odpowiada.
Widzę, że muszę się jeszcze z tym zdjęciem "pomęczyć".

Amedos - Sob 14 Sty, 2012

Fajne te ostrojady ;)
26. moronica, może masz jakieś kląskawki ;)

Amedos, te twoje jak zwykle z pelna geba ;)

fotka, oczywiscie, ze to co wkleilam to nie byla odpowiednia dla tego zdjecia obrobka, jedynie to co moglam zrobic z malym JPGiem by pokazac o co mi chodzi

nemos_22 - Sob 14 Sty, 2012

Amedos, Twoje zdjecia pokazuja bliskosc obcowania z natura, zazdroszcze czasu i mobilizacji, a przedewszystkim tych chwil , w ktorych tetno wzrasta dubeltowo, pozdriawiam ;)
fotka - Sob 14 Sty, 2012

Amedos dziękuję (ale nie umywają się do Twojej kląskawki :wink: )

moronica napisał/a:

fotka, oczywiscie, ze to co wkleilam to nie byla odpowiednia dla tego zdjecia obrobka, jedynie to co moglam zrobic z malym JPGiem by pokazac o co mi chodzi

Oczywiście, zdaję sobie z tego sprawę

Próbowałam coś z tymi zdjęciami zrobić w Lr. Czerwień i pomarańcz trochę zdesaturowana i przyciemniona, dodatkowo lokalnie same "marchewki". Już się chyba nie pikselizuje, ogólnie czy tak jest lepiej?

24a

25a

Choć nadal kolorystyka nie jest do końca taka, jak bym chciała, zwłaszcza 24a :???:

zdecydowanie lepiej jesli chodzi o pikselizacje choc nadal wydaja sie nieco zbyt intensywne (nogi zdaje sie powinny byc w kolorze brudnego rozu a wychodza pomaranczowe, moze nadal jest za duzo zoltego)
smokacz - Sob 14 Sty, 2012

27 pogoda wciąż pod psem, ale coś tam w drzewach przelatuje od czasu do czasu

fotka - Sob 14 Sty, 2012

moronica napisał/a:
zdecydowanie lepiej jesli chodzi o pikselizacje choc nadal wydaja sie nieco zbyt intensywne (nogi zdaje sie powinny byc w kolorze brudnego rozu a wychodza pomaranczowe, moze nadal jest za duzo zoltego)

Znaczy, że jeszcze muszę poćwiczyć :razz: , ale Was może już tym nie będę męczyć. Chyba, że jakimś innym ujęciem :roll:

Już wcześniej próbowałam zdjąć trochę żółtego, tylko, że wtedy jakby znika słońce. Byłam w tym miejscu tylko tydzień, i to był jeden z niewielu momentów, gdy słońce się pojawiło, więc chciałam, żeby go było trochę widać :smile: (z balansem bieli nie kombinowałam specjalnie, jeśli już to w kierunku ochłodzenia)

smokacz, sympatyczna sójka, choć chyba wolałabym ją w poziomym kadrze.

infocyk - Nie 15 Sty, 2012

smokacz, jak fotka, można by odciąć cały dół, ja bym jeszcze ustawił proporcje 3:2 poziomo, a poza tym lewy dolny róg razi. :smile:

Wczraj było jako-tako jasno, to pstrykałem wszystko co fruwało. :smile:
28. Dzwoniec.

Amedos - Nie 15 Sty, 2012

To może ja.Sroksz bardzo rzadko fotografowana bestia ;)
29.

moronica - Nie 15 Sty, 2012

brutalne ;)
Sunders - Nie 15 Sty, 2012

moronica napisał/a:
brutalne

Fota bardzo fajna, a taki sposób pożywiania się jest dla nich podobno charakterystyczny :smile:

moronica, masz mało brutalne ;)
Sunders, dokładnie zakładają mysz na te ciernie ;)
30

Amedos, nie narzekalam ze brutalne ;) ponadto w Portugalii okreslenie brutal jest czesto kolokwialnie uzywane w odniesieniu do czegos, co robi wrazenie ;)

moronica, rozumiem ;) tak już na koniec, bez myszy. Została zjedzona. Powiem Wam że nawet okruszki pozbierał pod soba ;)
31.

Daruu - Nie 15 Sty, 2012

Amedos napisał/a:
Sroksz bardzo rzadko fotografowana bestia ;)

To fakt, rzadko widzi się zdjęcia srokosza, a w Twoim wykonaniu rewelacja, jak zawsze zresztą :)

kufel - Nie 15 Sty, 2012

Amedos, brawo. ciekawy gatunek. ja znam tylko z podręczników :)
Wujek_Pstrykacz - Nie 15 Sty, 2012

Gatunek ciekawy, teraz go można łatwiej spotkać, tez dziś znalazłem miejsce gdzie jest, teraz tylko przygotować miejsce.
Amedos, brawo.

infocyk - Nie 15 Sty, 2012

Amedos, gratulacje, Sroksz świetny. :smile:

U mnie w końcu trochę słonka, ale ze śniegiem. Pstrykałem wszystko co podleciało.
Dzisiaj:
32. Bogatka.

33. Mazurek.

34. Dzwoniec.

35. Sierpówka (?).

36. Krogulec.

swietny ten krogulec
Daruu - Nie 15 Sty, 2012

Mnie też się podoba, najlepszy z całej serii :)
ophiuchus - Nie 15 Sty, 2012

No chłopaki, dzisiaj daliście czadu! Amedos, infocyk, chylę czoła.
jasiekcom - Pon 16 Sty, 2012

Amedos, ja już chyba CI kiedyś pytałem znasz Marka P. z Opola bo jak patrze czasami na wsze zdjęcia i to wstawiane i to w podobnym czasie to mam wrażenie że fotografujecie razem :wink: tu daje linka z zdjęcia Marka z ostatnich dni http://www.marekpaluch.pl...j=2277&id_kat=0
Amedos - Pon 16 Sty, 2012

infocyk, krogulec fajny ;)
jasiekcom, nie foce z nim ;)
Zdjęcie spaprane, ale co takie życie ;)
37.

fotka - Pon 16 Sty, 2012

Amedos, przyłączam się do pochwał, bo ten srokosz jest niesamowity, (myszaki też fajne, ale do nich już nas przyzwyczaiłeś :smile: )

infocyk bardzo dobre, a krogulec z 36 świetny. A jeszcze bardziej mi się podoba, jak sobie przysłonię jedną trzecią tego zdjęcia - taki portrecik w pionie.

Amedos - Wto 17 Sty, 2012

38.

moronica - Wto 17 Sty, 2012

gdyby ten z podniesiona glowa siedzial po drugiej stronie to by bylo smiesznie ;)
Amedos - Wto 17 Sty, 2012

moronica, nie chciał się przestawić ;)
39. Podglądacz ;)

spootnick - Wto 17 Sty, 2012

Wczorajsze pstryki z nowego miejsca. Pogoda dopisala, obiektyw daje rade :)
40

41

42

43

edmun - Sro 18 Sty, 2012

44.

IMG_0352.jpg by edmunek, on Flickr

komor - Sro 18 Sty, 2012

edmun, ładne światełko. :)
Amedos - Sro 18 Sty, 2012

edmun, a czemu tak kadrowane ;)
45.

spootnick - Sro 18 Sty, 2012

edmun, Mi ten badylek po prawej przeszkadza

[ Dodano: Sro 18 Sty, 2012 17:49 ]
Amedos, 45, Struś?

S. Kawka - Sro 18 Sty, 2012

46.
Trznadelek dla odmiany

[ Dodano: Sro 18 Sty, 2012 18:02 ]
47.

Sikora uboga czy Czarnogłówka?

[ Dodano: Sro 18 Sty, 2012 18:05 ]
48.
Wróbelek

edmun - Sro 18 Sty, 2012

to tylko odpowiem. za dużo burdelu dookoła więc kadrowanie takie a nie inne :cool:
Quaint - Sro 18 Sty, 2012

49 papuuuuuuga

Dawid1984 - Sro 18 Sty, 2012

infocyk napisał/a:
36. Krogulec.
Świetny
Quaint napisał/a:
49 papuuuuuuga
Dokładnie Ara żółtolica .
Strzała - Czw 19 Sty, 2012

kufel napisał/a:
Amedos, brawo. ciekawy gatunek. ja znam tylko z podręczników :)

Znów do Szczecina zapraszam ;P
Infocyk, krogul wymiata :D

S. Kawka napisał/a:
Sikora uboga czy Czarnogłówka?

uboga :) Tak podpowiada mój znajomy, Collins ;D

Amedos - Czw 19 Sty, 2012

50. Mam pare walk myszaków, ale coś mi się nie widzą.

spootnick - Czw 19 Sty, 2012

No a dzis udalo mi sie w koncu dobrze uchwycic czaple siwa. W maju pierwszy raz ja zobaczylem, zdjecia kiepskie mimo ze byla na wyciagniecie dloni. Pozniej jakos jej nie moglem zobaczyc, zmiana obiektywu i znow ja zobaczylem. Pierwsze proby, kiepsko... A dzis rewelka, do perfekcji duuuzo brakuje ale jest ok. Postaram sie jutro wrzucic te fotki.

[ Dodano: Pią 20 Sty, 2012 09:11 ]
Tak jak pisalem, ze wrzuce czaple. wiec i jest, w duzym cropie wiec po jakosci pojechane, ale i tak lepiej niz z sigmy.
51

Wujek_Pstrykacz - Pią 20 Sty, 2012

52.

53.

54.

moronica - Pią 20 Sty, 2012

spootnick, noo po twojej wczesniejszej wypowiedzi mozna sie bylo spodziewac czegos ciut lepszego. widac, ze wyciales niewielki fragment zdjecia. tlo jest bardzo rozpraszajace, gdybys podszedl blizej to by bylo lepiej rozmyte. skoro ten ptak zyje w takim uczeszczanym przez ludzi miejscu to mozna sie spodziewac, ze nie bedzie jakis bardzo plochliwy, warto jeszcze za ta czapla polazic. barierka na dole rowniez przeszkadza. szumy daja sie we znaki (rozjasniales moze przy wywolywaniu?)

Wujek_Pstrykacz, fajne czyste ujecia, na ostatnim troche szkoda paluszkow ;)

edmun - Pią 20 Sty, 2012

53 albo za duży crop, albo nie trafione odrobinkę :)
Przyjemne portreciki, 52 bardzo na tak, szkoda że zimowe i brakuje zielonego tła, ale wina tylko spada na porę roku

spootnick - Pią 20 Sty, 2012

moronica, w tym sek, ze juz nie ma takiej mozliwosci by podejsc blizej... jest to teren prywatny. Cale miejsce jest otoczone kamiennym murem. a od muru do stawu jest jeszcze kawalek... Zazwyczaj ta czapla siedzi po drugiej stronie brzegu , tam gdzie jest te brzydkie tlo. Pierwszy raz ja widzialem na tej fontannie, chodze w te okolice dosc czesto. I dla tego uwazam, ze w koncu mi sie z nia udalo :)

[ Dodano: Pią 20 Sty, 2012 15:37 ]
Co do rozjasniania , tak rozjasnilem. Pisalam nie jest perfekcyjne ale chodzi mi tylko ze ona usiala w innym miejscu niz brzeg. Barierka przeszkadza ale nie chcialem juz barsziej wycinac.

Wujek_Pstrykacz - Pią 20 Sty, 2012

Żadne z tych fotek nie są cropami, trochę mnie dziwi obrazek z trznadlem, nie wiem co sie stało, ale obok był kolega i też mu tak dziwnie wyszło. Hmm. :neutral:

spootnick, gdybys od razu odpowiednio naswietlil to bys mial o wiele mniej szumu na zdjeciu gdyz ten glownie pojawia sie w cieniach i obszarach niedoswietlonych

moronica, ISI 200 CZAS 1/160 f 7.1 nizej nie chcialem schodzic.
mpze znow bede mial szczescie i czapla bedzie blizej.

mialbys mniejszy szum na wyzszym ISO gdybys prawidlowo naswietlil. poza tym skroc czas to zdjecie bedzie ostrzejsze i otworz bardziej przyslone

moronica, czyli co piszesz, moze byc dobre przy tak duzych cropach. Generalnie zdjecie jest w miare dobrze naswietlone. Ale przy takim cropie wychodza takie rzeczy. No nastepnym razem sprobuje tak jak "mowisz". Na tym jeziorku sa trudne warunki do focenia. Wszytko centralnie pod slonce. A ta czapla tak czeto sie nie pokazuje.

na jakiej ogniskowej robiles? ja tylko w ostatecznosci schodze powyzej 1/1000s (choc zakladam, ze korzystam z dluzszej ogniskowej niz ty). a tak poza tym to niestety trzeba sie pogodzic, ze o ile nie posiada sie super ostrego obiektywu to mocno cropowane zdjecia nigdy nie wyjda dobrze. szumy wylaza, ostrosc leci i uzyskana glebia ostrosci nie sprzyja przyjemnym zdjeciom

ale jak mozna zmniejszyc szum przy wiekszym iso... W mojej 450 nie chce wychodzic ponad 800 a najczesciej to robie na 400 jesli chodzi o szklo 300mm tam mi warunki sprzyjaly wiec wybralem 200. Ale spoko nie ma co teoryzowac, trzeba sprawdzic w praktyce...

zupelnie nie rozumiem, czemu wybrales 200mm skoro ptak byl za daleko

to jest zdjecie na ISO 720 bez jakiegokolwiek odszumiania, lekko cropowane

brak tu zacienionych obszarow i szum nie wylazi

to jest zdjecie na ISO 1600 wybiorczo odszumiane (lekko odszumilam jedynie obszary poza glebia ostrosci)

na poczatku popelnialam ten sam blad co ty bo rowniez mi sie wydawalo, ze to takie jednoznaczne - niskie ISO - malo szumow, wysokie ISO - duzo szumow. az raz na niskim ISO probowalam zrobic zdjecie sikorki w dosc glebokim cieniu. zdjecie nie bylo niedoswietlone bardziej niz o ok 2EV a jednak okazalo sie kompletnie niepublikowalne nawet w rozmiarze 800px. od tej pory wyzbylam sie obaw stosowania wyzszych ISO i skupiam sie na poprawnej ekspozycji

hijax_pl - Pią 20 Sty, 2012

spootnick napisał/a:
ale jak mozna zmniejszyc szum przy wiekszym iso...
Prześwietlić i w komputerze skorygować ekspozycję.
spootnick napisał/a:
Ale spoko nie ma co teoryzowac, trzeba sprawdzic w praktyce...
Spróbuj - to się okaże, że nawet 1600 jest użyteczne :D

[ Dodano: Pią 20 Sty, 2012 20:19 ]
moronica napisał/a:
lekko odszumilam jedynie obszary poza glebia ostrosci)
Bo szum jest nie tylko w ciemnych partiach, ale na całym kadrze - tylko źródła szumu są różne ;) W tym konkretnym przypadku zostawiłaś szum przetwarzania a zminimalizowałaś szum śrutowy ;)

moronica, dalem na iso 200. Obiektyw to tamaron 70-300 vc. No nic sprobujemy na wyzszczych wartosciach. Fotki pozniej zobacze, bo teraz z telefonu pisze. A jak dlugo sie bawisz w fotografie?

podobnie jak ty ;) a w ptaszki bawie sie rok

moronica, no to ja z ptaszkami sie tez bawie rok czasu. Ale moje efekty nie sa jednak tak zadawalajace... Lenistwo wychodzi i chyba tez praca na zmiany daje sie we wznaki, bo podczas dni wolnych od pracy nic mi sie nie chce. A fotografia to nie wszystko
komor - Pią 20 Sty, 2012

spootnick napisał/a:
A fotografia to nie wszystko

Dać mu od razu bana czy tylko stanowczego warna?

;)

Żarcik taki.

haha! Juz sie przestarszylem :) No jak w weekend bede mial troche czasu. To sprawdze ta wartosc ISO 1600...
Amedos - Sob 21 Sty, 2012

moronica napisał/a:
podobnie jak ty ;) a w ptaszki bawie sie rok

:mrgreen: no ciekawe ;) jakoś dziwnie tą zabawe w ptaszki rozumie ;)
57. bo Moronica nie ponumerowała :wink:

moronica - Sob 21 Sty, 2012

Amedos, nie ponumerowalam bo te juz byly dawane tu w przeszlosci ;)
a o jakich zabawach z ptaszkami mowisz? :roll:

infocyk - Sob 21 Sty, 2012

Nudno: :smile:
58. Bogatka.

59. Dzwoniec.

kufel - Sob 21 Sty, 2012

infocyk, obydwa udane :)
smokacz - Sob 21 Sty, 2012

infocyk, ładne sztuki :smile:

60 Grubas

Amedos - Nie 22 Sty, 2012

moronica, a już nic, ;)
infocyk, mi sie podoba 59.;)
61.

kufel - Nie 22 Sty, 2012

czy 61 to nie przypadkiem to samo co 57, na tej samej stronie ? ;)
Amedos - Nie 22 Sty, 2012

kufel, No to samo, wkleiłem zly link i poszedłem spać ;)
62.

Sunders - Nie 22 Sty, 2012

Amedos, 62 to IMO najafajniejszy myszak z tych które dotąd pokazałeś :smile:
komor - Nie 22 Sty, 2012

Amedos, czy to jest zdrowe tak łeb do tyłu wykręcać? :) Fajna fota. Te zimowe zdjęcia myszaków mają w sobie moc. Pamiętam zdjęcia 1507 z zeszłego roku, też takie były.
Chciałem jeszcze powrócić na chwilę do zdjęcia 58 kolegi infocyka. W zalewie pierdyliona sikorek w tym wątku ta jest wyjątkowo udana. Kadr, światło, ostrość, poza. Bomba. 59 też niezłe, ale 58 jakoś mnie tak uderzyło pozytywnie w czaszkę.

Wujek_Pstrykacz - Nie 22 Sty, 2012

63. Trznadel

64.Trznadel

65. Sikora bogatka-jak zwykle :razz:

infocyk - Pon 23 Sty, 2012

Amedos, 62 naj :smile:
Wujek_Pstrykacz, brakuje tylko błękitnego nieba, ta biel zabija :smile:
komor, :smile: :smile: :smile:

Muszę dojść do siebie po wczorajszym dachowaniu - żona cała, sprzęt też tylko mobilności brakować będzie.

smokacz - Pon 23 Sty, 2012

66 ćwiczę się w wysokich iso, mam nadzieję dojść do ISO max. pozostało mi dogadać ostatnie kwestie z Panią Pogodą i będę na prostej :wink:
ISO 2000

67

edmun - Pon 23 Sty, 2012

na grubodziobie widać bardzo szum, co ciekawe na modrej już nie tak bardzo
moronica - Pon 23 Sty, 2012

pewnie grubodziob bardziej cropowany

Nie jest bardziej cropowany, bo to ta sama gałąź u mnie na balkonie
Gruby był na iso2000, modraszka na iso640
Modra przez szybę :wink:
Tak czy siak pogoda do ...upska :evil:

edmun - Pon 23 Sty, 2012

smokacz, zasugerowałem się Twoją wypowiedzią, że męczysz ISO2000
nemos_22 - Pon 23 Sty, 2012

edmun a ja tym ze modra byla lepiej doswietlona, tez myslalem ze na 2000; na fotoprzyroda.pl ,uzytkownik awas pentaxem k-5 na iso 10 000 zrobil duzo mniej zaszumione foto grubodzioba niz smokacza

az z ciekawosci to sobie wygrzebalam... i on nie twierdzi, ze te fotki ktore wkleil byly z ISO 10k, tylko ze posiada fotki z ISO 10k ktore sa "calkiem dobre"
nemos_22 - Pon 23 Sty, 2012

moronica przypatrz sie dokladniej, wstawil jedno zdjecie pogladowe, bodaj jest z exifem

widze 4 grubodzioby, zaden exifu nie ma

słuchajcie, co tu rozprawiać o tym ISO. Prawda taka, że im mniejsze tym lepiej. Dałem 2000 bo poprostu było zbyt ciemno, czasy i tak były krótkie bo 1/80 przy f4, więc choćby chciał więcej się wycisnąć nie dało, a było w dodatku ze statywu. Zdjęcia są jakie są, cieszy mnie, że wreszcie spatrolował mój karmnik, bo przy takiej zimie nawet sikory są mocno wstrzemięźliwe. Dzwońce czy szczygły są mi tej zimy nieznane. Dwa podejścia pod pełzacze - klapa, nawet T70-200 jest za ciemny do takiej pogody. Zatem raduje się na dzień dzisiejszy serce me z powodu takich marnych grubasów i sikor :grin:
68

69

jacekwrrr - Pon 23 Sty, 2012

70.

edmun - Pon 23 Sty, 2012

co dziwne u mnie mimo braku zimy, do karmników przylatuje coraz więcej drzewnych stworów, których nazw niestety nie znam, a niestety pomimo mycia okna z wewnątrz i zewnątrz, nie ma możliwości nie rozmydlić zdjęcia. kombinuję jak tu sobie aparacik ustawić i siebie samego, żeby nie płoszyć niepotrzebnie.
Jedyne co na razie jestem pewien to właśnie modrej, kosa, sroki, czegoś podobnego z barwy do kwiczoła, ale mniejszego/smuklejszego i strzyżyki często widzę.

edmun, samo mycie nie wystarcza. Musisz się wstrzelić w "matową" część szyby. Jeżeli będziesz miał na niej jakąkolwiek poświatę, błysk czy odbicie to klapa. Ideału nie osiągniesz, siada kontrast i barwy, trzeba później ratować w obróbce. Zdj. 68 i 69 przez uchylone okno, więc na "czysto", ale ciągle bez słońca. Strzyżyka rzeczywiście raz w parku spotkałem, pierwszy raz w życiu, ale zdjęcia dobrego nie pozwolił sobie zrobić. Srok, gawronów i kawek pełno - emeryty sypią bez umiaru. Kosy czasem się pokazują, podobnie dzięcioł. Ale to wszystko w parku, a nie w karmniku. A ja nie za bardzo mam czas w parku urzędować, z resztą rano ciemno, wieczorem też, a w dzień wiadomo co.
edmun - Pon 23 Sty, 2012

to coś czuję, że rozłożę sprzęt na zewnątrz, ustawię ostrość i założę bezprzewodowy wężyk spustu migawki i będę walił na oślep :)
Problem w UK jest taki, że oni mają naprawdę dziwne okna, nawet jeśli je doszorujesz z obydwóch stron, nie są wypełniane azotem, przez co w środku i tak zostają smugi i zaparowana wilgoć. A, że w większości są to okna po prostu pierwsze lepsze z brzegu i kiepskiej jakości, to nawet ustawianie się niezależnie pod jakimkolwiek kątek, daje efekt mydła, mgły i wielu innych problemów :)

Więc, dochodząc do prostego wniosku, aparat idzie na zewnątrz, a ja popijając kawkę, czekam na przylatujące stwory. Jutro raczej nie uda mi się nic ustrzelić, bo mam trochę planów na dzień, ale pojutrze kto wie....

Sandacz - Wto 24 Sty, 2012

Witam, świetne zdjęcia robicie. Mam nadzieję że niedługo i ja będę miał się czym pochwalić. Testuję nowy sprzęt 50d+EF 100-400. Dziś, na krótko co prawda ale pokazało się słonko więc ruszyłem w teren :cool: .

[ Dodano: Wto 24 Sty, 2012 17:29 ]
UUU, dlaczego taki mały format :sad: ?

Amedos - Wto 24 Sty, 2012

Sunders, dzięki, mi samemu ciężko coś wybrać ;)
73.

moronica - Wto 24 Sty, 2012

oo to jest jak na razie najladniejsze z twoich myszakow ;)
smokacz - Wto 24 Sty, 2012

74 chojrak :wink:

75 Ti-berd :wink:

kufel - Sro 25 Sty, 2012

Sandacz napisał/a:
UUU, dlaczego taki mały format :sad: ?
większy rozmiar jest po kliknięciu w miniaturkę ;)

Sandacz napisał/a:
50d+EF 100-400
dobry zestaw.

smokacz, cos kolory rozjechane ;)

spootnick - Sro 25 Sty, 2012

edmun napisał/a:

Problem w UK jest taki, że oni mają naprawdę dziwne okna, nawet jeśli je doszorujesz z obydwóch stron, nie są wypełniane azotem, przez co w środku i tak zostają smugi i zaparowana wilgoć. A, że w większości są to okna po prostu pierwsze lepsze z brzegu i kiepskiej jakości, to nawet ustawianie się niezależnie pod jakimkolwiek kątek, daje efekt mydła, mgły i wielu innych problemów :)

No te okna to jest masakra... Ja mam takie szczescie, ze uchyleja sie do polowy, ale i co z tego jak na drugim pietrze mieszkam :) No i jeszcze brak prywatnego ogrodka...

smokacz - Sro 25 Sty, 2012

kufel, bo te zdjęcia to są w ogóle powiedzmy rozjechane z lekka :wink:
Muszę jednak wziąć na wstrzymanie i poczekać na korzystniejsze warunki bo to na razie nie ma większego sensu. A nie mam tak jak infocyk 50 1.4 żeby po ciemku do ptaków strzelać :mrgreen: W takiej desperacji jeszcze nie jestem.

S. Kawka - Sro 25 Sty, 2012

76.

infocyk - Sro 25 Sty, 2012

Amedos, 73 piękny :smile:

Sandacz, sprzęt fajny, do pełzacza to trzeba krótszych czasów - przyjdzie wiosna będzie jaśniej. :smile:

smokacz, powstrzymać się od ocenia, to nie tak łatwo. Ja tam pstrykam, a jak ciemnica, to foty do kosza. Tak chyba wygląda początek (?) nałogu. :smile:

S. Kawka, kos ładny, trochę za wysoko aparat i śnieg taki sobie. :smile:

S. Kawka - Sro 25 Sty, 2012

77.
Sikoreczka

Zaciekawiona

smokacz - Sro 25 Sty, 2012

S. Kawka, piknie :smile:
78 ostatni z serii i już koniec na tym na razie

infocyk - Sro 25 Sty, 2012

Dzisiaj, taki zaszumiony :smile: :
79. Mazurek.

Sandacz - Sro 25 Sty, 2012

Mimo szumu, ładne kolorki o oświetlenie. Ale widzę że słońce u kolegi dziś było, u mnie niestety zero słońca, mimo wolnego z pracy szału nie zrobiłem :sad:
wild whisper - Sro 25 Sty, 2012

78 wszystko gitarra tylko ten szum na minus :) ... zakup jaśniejszego szkła, albo lepszego body załatwi sprawę...technicznie rzecz biorąc uwag nie mam :) )

79...za dużo łodyżek, trzeba się ograniczyć do jednej na której siedzi ptak. Trzeba jednak pamiętać, że jak ptak drobny to i gałązka, na której siedzi powinna być też drobna- by nie zdominowała modela. No i też szum doskwiera... albo to wina niedoświetlenia pliku i jego forsownie w postprodukcji... albo sprzęt nie daje rady.

pozdro

Usjwo - Czw 26 Sty, 2012

Tak troche inaczej
80.

i klasyczny portret

81.

S. Kawka - Czw 26 Sty, 2012

82.

Wróbelek

Sandacz - Czw 26 Sty, 2012

Usjwo, obawiam się że zdjęcia nr 78 i 79 już były tuż nad twoim wpisem :lol:
Usjwo - Czw 26 Sty, 2012

Sandacz napisał/a:
Usjwo, obawiam się że zdjęcia nr 78 i 79 już były tuż nad twoim wpisem :lol:

eee, bo ja nie widzialem (i nie widze), prosze moda o interwencje :smile:

nemos_22 - Czw 26 Sty, 2012

83.

84.

85.

moronica - Czw 26 Sty, 2012

swietna kolorystyka!
Wujek_Pstrykacz - Czw 26 Sty, 2012

Ładny zbój, kiler przy karmnikach :razz:
smokacz - Pią 27 Sty, 2012

no nemos_22, to jest naprawdę ładna sztuka w ładnym otoczeniu, gratki :razz:
infocyk - Pią 27 Sty, 2012

Usjwo (81), sympatyczne, a ten dziób i nogi są takie soczyste w naturze? :smile:

S. Kawka (82) całkiem sympatyczne. :smile:

nemos_22, piękne spotkanie. :smile:

Dzisiaj, przed zachodem:
86. Dzwoniec.

Amedos - Pią 27 Sty, 2012

nemos_22, bardzo fajne ;)
infocyk, bardzo fajne światło miałeś ;)
87.

smokacz - Pią 27 Sty, 2012

88 "pomarańczka" jak orzekła moja córka

kufel - Pią 27 Sty, 2012

moronica napisał/a:
swietna kolorystyka!
na którym? bo na każdym jest inna ;) w 84 kolory mi nie odpowiadają.a spotkania zazdroszczę :)
nemos_22 - Sob 28 Sty, 2012

kufel na 84 sa naturalne kolory, na 85 troszke je podrasowalem zwiekszeniem kontrastu

Amedos, to chyba bylo na 120mm ;) ? bliskosc to jest bliskosc;)

EZOGHUL - Sob 28 Sty, 2012

87 i 88 b.fajne :)

89

Amedos - Sob 28 Sty, 2012

Może coś ja dam ;)
90.

infocyk - Sob 28 Sty, 2012

Amedos, coraz ciekawsze. :smile:

EZOGHUL, ja takiego raz tylko spotkałem. :smile:

Dzisiaj:
91. Grubodziób.

moronica - Sob 28 Sty, 2012

EZOGHUL, to żołna? swiatlo takie sobie ale spotkania zazdroszcze
Amedos, dobra kompozycja i ci ladnie zaswiecilo
infocyk, super grubas

ja obrabiam swoje z dzisiaj ale sie powaznie zastanowie, czy pokazac :P

Sandacz - Sob 28 Sty, 2012

infocyk, piękny grubas. Dzisiejsza parka kosów i kwiczoł ze zdobyczą w marnym jednak tle :???: .
EZOGHUL - Sob 28 Sty, 2012

moronica napisał/a:
EZOGHUL, to żołna? swiatlo takie sobie ale spotkania zazdroszcze
Amedos, dobra kompozycja i ci ladnie zaswiecilo
infocyk, super grubas

ja obrabiam swoje z dzisiaj ale sie powaznie zastanowie, czy pokazac :P

Dzięcioł zilonosiwy :) też go pierwszy raz widziałem - światła nie wybieram ale i tak fajnie złapany.

95 jeszcze z zeszlego tygodnia

96 i z dzisiaj

97 takiego "pingwinka" scigalam dzis w plytkiej wodzie ;)

98

99

100

(nie, nie wrzucilam tyle pingwinkow by zgarnac numer 100 :P )

kufel - Sob 28 Sty, 2012

Sandacz, ostatnie najlepsze z serii.

96 fajne.

99 ,pod światło, chyba tak se wyszlo ;)

EZOGHUL napisał/a:
Dzięcioł zilonosiwy :) też go pierwszy raz widziałem - światła nie wybieram ale i tak fajnie złapany.

a widzisz jak palnelam ;)

a tak zupelnie na marginesie to z mewami mozna dostac zawrotu glowy

mewa karaibska = laughing gull
mewa śmieszka = black-headed gull
mewa czarnogłowa = mediterranean gull

kufel, wyszlo tak jak to wychodzi pod swiatlo ;) zwlaszcza jak juz slonce zachodzi. wiadomo, ze nie jest to podejscie ptasio-atlasowe, ale mysle ze niekoniecznie do kosza od razu

S. Kawka - Sob 28 Sty, 2012

101.

[ Dodano: Sob 28 Sty, 2012 20:14 ]
102.

[ Dodano: Sob 28 Sty, 2012 20:15 ]
103.

[ Dodano: Sob 28 Sty, 2012 20:17 ]
104.

Sandacz - Sob 28 Sty, 2012

moronica, 95 jest bardzo dobre (widać dynamikę, świetny kontrast i kolory), szkoda jednak kawałka skrzydła :wink: S.Kawka, ładna seria modraszek a zwłaszcza 101, ta kolorystyka!
kufel - Sob 28 Sty, 2012

S. Kawka, fajna seria.

moronica napisał/a:
kufel, wyszlo tak jak to wychodzi pod swiatlo ;)
dlatego ja nie robię pod światło :razz: w zasadzie to ostatnio w ogolę nie robię :evil: pora w koncu odkurzyć i zamontować 70-300 is
Maciek111 - Nie 29 Sty, 2012

Mój perkozek.
Z perspektywą niżej nie zejdę przy 15 stopniach mrozu.
Nr 105

Amedos - Nie 29 Sty, 2012

infocyk, ładnie ;)
moronica, to Twoje zdjecia ? ;)
S. Kawka, ładnie Ci to wyszło ;)
Maciek111, jak będzie cieplej może juz go tam nie być ;)
106.

Odnoszę wrażenie ,że te wszystkie myszaki co na słupkach A4 siedzą to czekają jak Amedos jedzie do puszczy żeby mu pozować.
Amedos - Nie 29 Sty, 2012

Maciek111, no chyba ;) ostatnio nagrałem film jak jest ich tam u mnie 15 sztuk, ale musze wrzucić na yotube ;) Normalnie jak kury na fermie ;)
107 Dużo do poprawy mam w tych fotach, zle obliczyłem odległość.

infocyk - Nie 29 Sty, 2012

Maciek111, 105 bym wyprostował, tak, aby perkozek płynął równolegle do dolnej krawędzi zdjęcia. :smile:

Amedos, coraz ciekawsza dynamika, tylko podziwiać. :smile:

Co tu można przy domu focić? Dzisiaj głównie dzwońce.
108. Dzwoniec.

109. Dzwoniec.

enricia - Nie 29 Sty, 2012

EOS 550D, Tamron 70-300

naburmuszona Sikorka:)...zdjęcie troszkę nieostre, ale te ptaki są takie ruchliwe;]
110.

Uploaded with ImageShack.us
http://imageshack.us/phot...1/51361905.jpg/

Cyku informatyczny 108 powala światłem.
moronica - Nie 29 Sty, 2012

Amedos, wiesz jak to jest, czasem taka technicznie mierna alka cieszy bardziej niz kolejny wychuchany kamusznik ;)

108 faktycznie sliczne swiatlo i poza i ladnie rozmyte tlo

enricia, numeruj zdjecia (twoje to 110), poza tym imageshack daje bezposredni link do obrazka (a nie strony zawierajacej obrazek), ktory mozesz wstawic w tagi img

kufel - Nie 29 Sty, 2012

enricia, wrzucaj zdjęcia bezpośrednio na forum, a co do szczegółów to za duzo badyli w tle ;)
smokacz - Nie 29 Sty, 2012

trochę lepsza odmiana latającego szczura :wink:
111

112

kufel - Nie 29 Sty, 2012

smokacz, fajne światło. na 112 był jakiś flash?
smokacz - Nie 29 Sty, 2012

kufel, no flash, zwykłe popołudniowe światło. Akurat od dupska strony go przyświecało.
kufel - Nie 29 Sty, 2012

no to fajne warunki miałeś ;)
smokacz - Pon 30 Sty, 2012

no się wreszcie pogoda zrobiła, szkoda tylko, że -12 stopni, ale już lepsze to niż ta wcześniejsza szaruga. Dzieciaki po dziadkach opchnąłem, może coś ambitniejszego uda mi się wreszcie zorganizować i łyk świeżego powietrza złapać :razz: Strasznie mnie nosi, urlopik jakiś tylko i myk w plener. Chociaż muszę Ci powiedzieć, że akurat w środę będę się najprawdopodobniej po Katowicach pałętał :mrgreen:
kufel - Pon 30 Sty, 2012

smokacz napisał/a:
no się wreszcie pogoda zrobiła, szkoda tylko, że -12 stopni, ale już lepsze to niż ta wcześniejsza szaruga.
tak to już jest z wyżową pogoda w zimie :)

[ Dodano: Pon 30 Sty, 2012 00:19 ]
smokacz napisał/a:
Chociarz muszę Ci powiedzieć, że akurat w środę będę się najprawdopodobniej po Katowicach pałętał :mrgreen:
oo a w jakich rejonach? :smile:

Zabrska, jest jakaś ciekawa architektura w okolicy?
kufel - Pon 30 Sty, 2012

smokacz napisał/a:
Zabrska, jest jakaś ciekawa architektura w okolicy?
polecam plac sejmu śląskiego i gmach akademii muzycznej ;) Katowice to specyficzne miasto. stylów architektonicznych sprzed roku 1800 nie znajdziesz. jest sporo modernizmu , historyzmu, eklektyzmu.

a co do zabrskiej to tam głownie historyzm, a w okolicy to gmach liceum

kufel, mogę stwierdzić, że wygląda podobnie jak moja Łódź. Mnie się tam ten eklektyzm nawet podoba, z resztą budynki są zazwyczaj autentyczne do bólu, jak je ktoś w XIX wieku postawił, tak do dzisiaj nie uległy zmianom :mrgreen: Można powiedzieć, że mamy najbardziej oryginalne stare dzialnice (nie chcę używać słowa "starówka") z dużych polskich miast :grin: Reszta albo po pożarach, albo po odbudowach, przebudowach itp. Kwestia przeprowadzenia dobrej restauracji tych dzielnic i może być naprawdę ciekawy efekt.
No jak czas pozwoli, a i temperatura oczywiście, pokręcę się może trochę po okolicy.

infocyk - Pon 30 Sty, 2012

smokacz, 111 fajowe. :smile:

Wczorajsze:
113. Grubodziób.

114. Dzwoniec.

enricia - Pon 30 Sty, 2012

moronica podałam link poniżej, dlatego ze obrazka nie było widać początkowo na forum;]
moronica - Pon 30 Sty, 2012

enricia, nie bylo widac bo w tagi img wstawilas linka do strony, nie do obrazka
Wujek_Pstrykacz - Pon 30 Sty, 2012

Myszaki
115.

116.

117.

118.

119. Zielonosiwy i duży :razz:

Zadek zmarzł, ale przynajmniej są foty, brakuje jeszcze odwiedzającego to miejsce jastrzębia, jutro może przyleci

infocyk - Pon 30 Sty, 2012

Wujek_Pstrykacz, bardzo ładna seria (115-118), na 119 ostrzyłbym na zielonosiwego, duży zawsze się znajdzie. :smile:
Sandacz - Pon 30 Sty, 2012

Wujek_Pstrykacz, mistrzostwo świata te myszaki i te dzięcioły w kupie! Amedos również świetne!

Wujek_Pstrykacz - Pon 30 Sty, 2012

Ostrzyłem na pień myśląc, że GO obejmie oba przy f8 i 300mm, a tu zonk. Jutro może to poprawię :neutral:

123.

124.

edmun - Wto 31 Sty, 2012

Wujek_Pstrykacz, gratuluję serii.. bardzo przyjemna dla oka
    Usjwo - Wto 31 Sty, 2012

To ja troche zanize loty,
    125.

126.

127.

128.

129.

130.

Wujek_Pstrykacz - Wto 31 Sty, 2012

131.

132.

133.

To jeszcze z wczoraj, dzisiaj mało udanie, był gość który wszystko wypłoszył :neutral:

edmun - Wto 31 Sty, 2012

musisz mieć naprawdę ładnie usytuowaną czatownię :) dobre światło i mała odległość do obiektu czynią te zdjęcia naprawdę ładnymi
    infocyk - Wto 31 Sty, 2012

Wujek_Pstrykacz, 123 131 :smile: .

Usjwo, 128, może trochę więcej góry :smile: .

Amedos - Wto 31 Sty, 2012

infocyk, Ładne te zdjęcia w niskim słońcu ;)
    Wujek_Pstrykacz, extra fotki ;)
    Usjwo, łądne światło miałeś ;)
    134.

enricia - Wto 31 Sty, 2012

126. piękne światło
    kufel - Wto 31 Sty, 2012

smokacz napisał/a:
    No jak czas pozwoli, a i temperatura oczywiście, pokręcę się może trochę po okolicy.
    jak co , to pochwal sie zdjęciami;)

Usjwo, poprzepalałeś pióra

Wujek_Pstrykacz, Amedos, swietne serie.

infocyk, Twoja drobnica tez udana

infocyk - Sro 01 Lut, 2012

Amedos, 134: ptaszek piękny, mysz taka mniej apetyczna, a ja właśnie śniadanie konsumuję. :smile:

135. Dzwoniec, lekko zawiany resztkami śniegu.

S. Kawka - Sro 01 Lut, 2012

136.

Te korzysta z darmowej stoówki.

[ Dodano: Sro 01 Lut, 2012 15:30 ]
    137.

[ Dodano: Sro 01 Lut, 2012 15:32 ]
    138.

Wujek_Pstrykacz - Sro 01 Lut, 2012

Startujący myszak.
    139.

140.

141.

142.

siadł mi na słupku chyba z 8 metrów od budki,
    na taki kadr z 500L
    143.

bałem się obrócić obiektyw do kadru pionowego, aby nie zwiał, siedział tak chyba z minutę i obserwował to okolicę to okienko z obiektywem, wkońcu zwiał na pobliskie drzewa. :grin:

Amedos - Sro 01 Lut, 2012

Wujek_Pstrykacz, trza było spokojnie odwrócić ;) mam drugie jedzonko dla nich na 2 metrach, to spokojnie sobie obracam obiektyw ;)
    144.

To znaczy, że masz je oswojone, bo ja próbowałem obrócić i pitnął niestety, choć robiłem to bardzo powoli :razz:
    moronica - Sro 01 Lut, 2012

wy sie chlopaki w feromonach ptasich kapiecie i tyle ;) ja pierdziele, tylko rzucic sprzet w kat
    RB - Sro 01 Lut, 2012

Bo to sie robi czasem, cierpliwością i siedzeniem na d... a sprzętem to tak na końcu ;-)

RB, twierdzisz ze to zdjecie z dupy? ;)
    Sunders - Sro 01 Lut, 2012

moronica, zadziwia mnie takie zrozumienie tekstu RB :shock: :smile:
    RB - Sro 01 Lut, 2012

moronica napisał/a:
    RB, twierdzisz ze to zdjecie z dupy? ;)

No to już lepiej faktycznie pier...l to :-(

Wujek_Pstrykacz napisał/a:
    znaczy, że masz je oswojone, bo ja próbowałem obrócić i pitnął niestety

Wujku, nalezaloby namowic Amedosa na jakas fotomisje ornitologiczna :mrgreen:

Sunders, celowo bledna interpretacja byla reakcja na bledna interpretacje mojej wypowiedzi ;)

swoja droga az strach pomyslec, co Amedos by wyprawial z 500mm

U mnie to wygląda tak: miesiąc karmienia i przyzwyczajania ptaków, a zapomniałem, wcześniej wyszukanie miejsca i sklecenie budy, przyniesenie patoli. A w końcu jak przyleciały to sama radość. O szóstej rano pomimo mrozu trzeba byc na miejscu, wyłożyć żarcie, zamknąć się w budzie i czekać. Pierwsze przyloty to około ósmej. Potem regularnie co godzinę, choć wczoraj było gorzej bo przeszkodził nam gościu który się zaciekawił co my focimy i nam przylkazł pod budę o 8.00. Ptaki przyleciały około 10tej dopiero.

Sunders napisał/a:
    znaczy, że masz je oswojone, bo ja próbowałem obrócić i pitnął niestety

Wujku, nalezaloby namowic Amedosa na jakas fotomisje ornitologiczna :mrgreen:

No jestem za, koszty jak na wyjazd do Kenii. Spanie w namiotach, mamy teraz -22 stopnie, to gwarantuje, że nikt by tego nie zapomnial do końca życia ;)
    145.

wujek, podziwiam, serio

moronica napisał/a:
    swoja droga az strach pomyslec, co Amedos by wyprawial z 500mm

powiem tylko tyle, że pięćset to za dużo. Lepiej mieć około 300, wtedy łatwiej się foci akcje. Przy pięćset to trzeba wykładać tak ze 30m od budy, aby potem ptaki się mieściły. Taka ogniskowa jest dobra do drobnicy typu dzięcioły.

Amedos napisał/a:
    mamy teraz -22 stopnie, to gwarantuje, że nikt by tego nie zapomnial do końca życia

To mogloby byc wcale nie az tak dlugo :lol:
    Jak Wy wytrzymujecie zasiadki w takich temperaturach :???:

[ Dodano: Sro 01 Lut, 2012 20:12 ]
    pięćset to za dużo

Wujku teskinisz za 100-400L :?:

Sześć godzin wytrzymuje spoko, potem zaczyna mi burczeć w brzuchu i stresuje ptaki :razz:

u mnie w budzie ciepło, mam ocieploną, dogrzewam gazem, w środku miło i ciepło ;) Jak na zewnatrz jest -16 to w budzie miałem +12 ;)
    146.

Amedos, to w takim razie ja sie pisze na te warsztaty ;) zaczynam zbierac, na przyszla zime akurat bedzie mnie juz stac

U mnie w budzie jak siedzisz w śpiworze to też jest ciepło :razz:
    A na poważnie to właśnie kupiłem "słoneczko" i też będzie ciepło :grin:

Sunders napisał/a:
    Wujku teskinisz za 100-400L

Mam 100-400L nadal, choć planuje go wymienić na 300/2,8 L IS.
    Te piewrwsze wstawione myszaki to właśnie z zooma.

infocyk - Sro 01 Lut, 2012

Kulka, taki przerywnik :smile: :
    147. Sierpówka.

cybertoman - Sro 01 Lut, 2012

Amedos napisał/a:
    to w budzie miałem +12
    Fotek strzelanych w tak cieplarnianych warunkach nie mozna chyba uznac...

148.

Zielonosiwy, z 100-400L :razz:

Zielonosiwy, z 100-400L

Calkiem fajny :smile:

Mam 100-400L nadal, choć planuje go wymienić na 300/2,8 L IS.

Wujku, spotylalem sie z takimi co wymieniali 300/2,8L na 500/4L, ale zeby do 500-tki dokupowac 300/2,8L jeszcze nie. :???:

Wujek_Pstrykacz - Czw 02 Lut, 2012

A ja się spotykam z ludźmi którzy dokupują do 500L i 300L i 600L, wtedy dopiero zaspokajają swoje potrzeby. Niestety do akcji 500 jest za wąskie, wystarczy 300.
    Sunders - Czw 02 Lut, 2012

ja się spotykam z ludźmi którzy dokupują do 500L i 300L i 600L, wtedy dopiero zaspokajają swoje potrzeby

High life or deviance :shock: :smile:

To nie dewiacja, to potrzeby, jak ktoś ma spore poletko gatunków do obrobienia.
    Pierwszy przykład na bieżąco. Odległość 20-25m od obiektywu, myszak, statyka - 500L, ale już dynamika to najwyżej 300mm, więc 300L w sam raz.
    A teraz Bielik, on jest bardzo płochliwy, więc bez co najmniej 600mm nie podchodź. :smile:

komor - Czw 02 Lut, 2012

Gratuluję pięknych fot obu panom. Fajne te drapieżniki, miło, że słoneczko dopisuje momentami.

149.

150.

Takie sobie sójki, które robią larmo koło karmników i przyciągają drapole :razz:

infocyk - Czw 02 Lut, 2012

151. Dzwoniec.

edmun - Pią 03 Lut, 2012

które robią larmo koło karmników

cóż to jest larmo że tak spytam ?

kufel - Pią 03 Lut, 2012

edmun napisał/a:
    cóż to jest larmo że tak spytam ?
    hałas ;)
    komor - Pią 03 Lut, 2012

Pewnie jakiś szlunski regionalizm od larum. :)
    edmun - Pią 03 Lut, 2012

To pożyczcie mi jakieś robiące larmo stworzenia, bo przy moich karmnikach co dziwne od tygodnia nie widziałem nic, pomimo że temp. w UK spadły mi do -5 w nocy a w dzień mam maks 1'C. i co dziwne ptaszków brak
    Amedos - Sob 04 Lut, 2012

edmun napisał/a:
    To pożyczcie mi jakieś robiące larmo stworzenia, bo przy moich karmnikach co dziwne od tygodnia nie widziałem nic, pomimo że temp. w UK spadły mi do -5 w nocy a w dzień mam maks 1'C. i co dziwne ptaszków brak

Trza jeszcze do karmika nasypiac ziarna i gotowe ;)
    152.

Maciek111 - Sob 04 Lut, 2012

Amedos robisz teraz fotki do paszportów ? Świat na głowie staje !!! :lol:
    edmun - Sob 04 Lut, 2012

No właśnie nie mogę zrozumieć.
    Im więcej zawiesiłem karmników wypełnionych po brzegi różnymi przysmakami i im bardziej jest zimno, tym mniej ptaków mam dookoła.

moronica - Sob 04 Lut, 2012

moze to jak z kobietami, za bardzo sie starasz ;) poszly do innego, bardziej nieprzystepnego
    S. Kawka - Sob 04 Lut, 2012

153.

Alle zimno !

kufel - Sob 04 Lut, 2012

szkoda ze łepek i dziób nie załapały sie w GO.
    marcin2781 - Sob 04 Lut, 2012

Amedos, Ładnie za pozował hmm bomba

S. Kawka, tak jak kufel, napisał pełna zgodność, ja jeszcze dodam ten badyl na pierwszym planie mi przeszkadza

S. Kawka - Nie 05 Lut, 2012

154.
    Może z profilu będzie lepsze ujęcie.

A że jest zimno też widać.

komor - Nie 05 Lut, 2012

Maciek111 napisał/a:
    Amedos robisz teraz fotki do paszportów ?

moronica napisał/a:
    to jak z kobietami, za bardzo sie starasz :wink:

O, trzeba słuchać rad kobiet! :)

S. Kawka napisał/a:
    Alle zimno !

Wnoszę wniosek, żeby aparaty zapisywały w EXIF-ie temperaturę otoczenia. :)

Amedos - Nie 05 Lut, 2012

Dziś to normalnie domarzłem, padło mi auto i trza było na nogach iść. Butla z gazem w samochodzie, dla mnie to był dramat, za zimno.
    155.

nemos_22 - Nie 05 Lut, 2012

alez ten myszak ma kulturystyczne plecy;)

a ja pol dnia na lodzie, 300 zdjec i zadne nie jest ostre ;P
    156.

kufel - Nie 05 Lut, 2012

155 wiadomo..

156 usunął bym tą dość oczojebną aberracje ;) btw, co to za gatunek?

Wujek_Pstrykacz - Nie 05 Lut, 2012

Z dziisiejszej zasiadki, w pierwszych promieniach wschodzącego słaońca.
    157.

158.

Niestety myszaki mnie olały, a sójek momentami było siedem :razz:

Sunders - Nie 05 Lut, 2012

Wujek_Pstrykacz, na 157 ladniesze ujecie :smile:
    smokacz - Nie 05 Lut, 2012

Oj zimmmmno na maxa, wczoraj jeszcze jak cię mogę, ale dzisiaj powiało ze wschodu.
    159

marcin2781 - Nie 05 Lut, 2012

Amedos, 155 Zarąbista fotka aż miło popatrzeć
    Wujek_Pstrykacz, 157,158 też fajowe
    Można se po oglądać nie ruszając się z domciu :wink:
    Doprawdy macie zawzięcie w takie zimno pełen szacun i czapki z głów

fotka - Nie 05 Lut, 2012

Amedos, 155 bardzo dobre
    Wujek_Pstrykacz, z ostatnich dwóch sójek bardziej mi się podoba 157

A to tak dla urozmaicenia gatunków :smile: :
    160

161

infocyk - Pon 06 Lut, 2012

S. Kawka, do modraszek trzeba bardzo krótkich czasów, ruchliwe maleństwa. :smile:
    nemos_22, spotykasz fajne gatunki, a foty z czasem będą coraz lepsze. :smile:
    smokacz, na sznurku go trzymałeś? :smile:
    Wujek_Pstrykacz, piękne sójki. :smile:
    Amedos, te tutaj i te na Twojej stronie, to świetna robota. :smile:
    fotka, 160 fajnie złapane, oba zdjęcia chyba trochę za ciemne. :smile:

Z nudów i braku mobilności fociłem sikorki 50-ką.
    162. Bogatka.

smokacz - Pon 06 Lut, 2012

infocyk napisał/a:
    smokacz, na sznurku go trzymałeś?

infocyk, ja jego nie, ale on i jego koledzy przytrzymali mnie na glebie dobrych kilka minut, chłodno mnie przyjęli :mrgreen:

Wujek_Pstrykacz - Pon 06 Lut, 2012

Dzisiaj znalazłem stanowisko srokosza, trzeba będzie go przyciągnąć przed obiektyw, lata też w okolicy myszak. Przy okazji natknąłem się na stado trznadli. Będzie na co popolować :razz:

163 pierwszy raz wżyciu takie toto mi się trafiło :wink:

Amedos - Pon 06 Lut, 2012

Wujek_Pstrykacz, ładne te sójki ;)
    fotka, fajne ujęcia, gdyby była taka możliwość objęcia większej ilości kamienii dać ptaki delikatnie w rogu prawym, to fotka też by była ładna ;)
    infocyk, dzieki za odwiedziny ;) Stać Cię na o wiele lepiej ;)
    Smokacz trznadel bardzo łądny ;)
    164.

infocyk - Pon 06 Lut, 2012

Amedos, :smile:
    Dzisiaj siadł mi pod oknem, ledwo zmieniłem 50-kę na 300-kę i pstryk (z góry niestety), ostrość średnia:
    165. Krogulec (?).

infocyk, ano Krogul pełnym dziobem
    Będzie Ci drobnicę wyjadał, dwie sztuki na dzień, tydzień, dwa i nie będziesz miał czego fotografować :wink:

infocyk - Sro 08 Lut, 2012

166. Dzwoniec, czyżby wypatrywał wiosny?

smokacz - Sro 08 Lut, 2012

infocyk, jak patrzę za okno, to nadbieram przekonania, że Twój dzwoniec trochę posiedzi zanim wypatrzy :smile:

167 optymista - przekonanie o byciu niewidzialnym może okazać się zgubne, szczególnie jeżeli obserwującym będzie inne zwierzę niż ja :wink:

Amedos - Sro 08 Lut, 2012

infocyk, siedzial bym tam z aparatem non stop ;) taki drapieżca jest ciekawy ;)
    Zjadł myszaka dla srokosza.
    Tu film, jak potrafią wszystko rozwalić myszaki, tutaj było tylko 6 sztuk, ostatni siedział na konarze http://www.youtube.com/wa...eature=youtu.be
    168.

moronica - Sro 08 Lut, 2012

alez urosl ten srokosz, dobrze je widac
    infocyk - Sro 08 Lut, 2012

Amedos, zasiadka odpada, bo to 2 metry od bloku i chodnika (ludzie chodzą), a krogulec, z tego co mówi sąsiad, przylatuje od kilku lat, ale sporadycznie. Raz siadł mi blisko na drzewie to mu portret zrobiłem (36.), no i trzeba chodzić do pracy. :smile:
    138. niesamowite :smile:

smokacz - Sro 08 Lut, 2012

Kurde ładne ptaki wstawiacie, mnie się pospolite tylko trafiają.
    Amedos, Tobie to pozazdrościć czasu jaki możesz na focenie poświęcić. To daje bardzo wymierne efekty. Weekendowe wypady za miasto na kilka godzin to jednak nie to. Możliwość zrobienia naprawdę ciekawego i dobrego zdjęcia drastycznie wtedy spada :sad:
    169 w śnieżnym blasku, takie trochę dziwne, ale kit niech idzie.

komor - Czw 09 Lut, 2012

smokacz, jak patrzę na Twoje zdjęcia takie jak 167 to zastanawiam się czym je obrabiasz. Czy to kwestia dużego cropa i intensywnego ostrzenia, czy jak? Nie obraź się, ale ten obraz wygląda jak telewizyjny a nie lustrzankowy. Zastanawiam się z czego to wynika.
    169, choć z przepałami, to już zupełnie inny obraz, widać, że z lustra a nie z kompaktu. W EXIF-ie w obydwu przypadkach widać Paintshop Pro, więc w sumie nie wiem czy to kwestia programu czy innych okoliczności.

Wujek_Pstrykacz - Czw 09 Lut, 2012

Wczorajsze myszaki.
    170.

171.

172.

173.

wszystko z 100-400L, gdybym miał ze sobą 500L to już dynamiki bym nie zrobił, statykę owszem nawet ciaśniej. :razz:

komor - Czw 09 Lut, 2012

Fajne, Wujku, nawet słoneczko zaczyna być już widoczne u Ciebie. No i śnieg też chyba pomaga tym zdjęciom. Choć osobiście wolałbym, żebyś zabrał 500L i zrobił bliżej statykę. :)
    marcin2781 - Czw 09 Lut, 2012

Wujek_Pstrykacz, ładne te fotki myszaków, 173 super.
    infocyk - Czw 09 Lut, 2012

Piękne te myszołowy, ale jak się nie ma co się lubi to :smile: :
    174. Grubodziób.

smokacz - Czw 09 Lut, 2012

komor, nie obrażam się, za to mam świadomość tego o czym piszesz. Bażant jest cropowany, z resztą część moich zdjęć jest cropowanych z tego względu, że robię je z podchodu, a jak wiesz raz się podejdzie bliżej a raz nie do końca. Obrabiam w Paint Shop.
    175 Dzierlatka, tym razem pełny kadr :razz: , robione przez otwarte okno samochodu

Wujek_Pstrykacz - Czw 09 Lut, 2012

komor napisał/a:
    Choć osobiście wolałbym, żebyś zabrał 500L i zrobił bliżej statykę.

Wolałbyś statykę, takie fotki już nie robią wielkiego wrażenia :wink:

infocyk - Pią 10 Lut, 2012

smokacz, z cropowaniem też mam problemy, ostatnio staram się nie przekraczać rozmiaru 2400x1600 (oryginał ma 3888x2592), co też nie zawsze daje dobre efekty. Grubodziób (174), to crop 2802x1868, bo gałązki przeszkadzały :smile: . Trzeba będzie na wiosnę próbować coś pstryknąć z bliska czyli z zasiadki.
    175 fajna zdobycz, tylko dlaczego takie dziwnie parametry (ISO i czas)? :smile:

Wujek_Pstrykacz - Pią 10 Lut, 2012

Dzięcioł przegania sójkę od mięsa i to skutecznie :razz:
    176.

177.

i znowu myszaki
    178.

179.

180. Po walce

smokacz - Pią 10 Lut, 2012

infocyk, crop ma to do siebie, że nie wybacza nic. O ile przy pełnym kadrze pewne błędy da się obróbką zniwelować, o tyle przy cropie wyjdą one ze zdwojoną siłą. A co do zasiadki. Dla mnie to wszystko fajnie dopóki do tej czatowni masz na tyle blisko, że codzienna wizyta tam nie stanowi problemu, choćby na 5 minut żeby rzucić jadło i sprawdzić czy wszystko ok. Amedos chyba kiedyś pisał, że ma 1-2km do Puszczy Niepołomickiej. Jeżeli jednak musisz do niej dojechać kilkanaście km, w dodatku możesz tylko w weekend, bo w tygodniu się tyra i są dzieci, to wszystko jest o kant dupy. Postawiłem sobie budę na polu pod wielkim dębem, 300 metrów od gniazda myszaków i kruków, wiem że śmiga tam także jakiś mniejszy diabeł, najpewniej krogulec, wiem, że są sójki i jeszcze kilka innych gatunków. Przychodzi lis, kręcą się sarny, tylko co z tego. Jeżeli jadę tam posiedzieć z rana w sobotę i niedzielę, to nawet podrzucając super zakąski mam marne szanse na wizytę jakiegoś fajnego gościa. A siedzenie i marznięcie bez efektu w pewnym momencie, przy całej miłości do fotoprzyrody, przestaje być zabawne.
    Zatem pozostaje podchód i nędzny crop :wink:

Oj niezgodzę się z powyżej napisanymi zdaniami. Ja miałem w różnych miejscach budki, raz nawet jeżdziłem do Zabrza na zasiadki, około 20km. Było spoko, potem do Jaworzna, około 20km i też mi to nie odebrało ochoty do focenia, a teraz mam około 5km i 1km pieszo. Zasiadam dwa może trzy razy w tygodniu i efekty są. Na razie takie jakie widać, także powodzenia :smile:
    AuThoR - Pią 10 Lut, 2012

Na razie takie jakie widać

Bardzo dobre efekty jak widać :)
    Bardzo fajna seria - jedynie mam wrażenie, że na 178 można by trochę podciągnąć kontrast i ciutek wyostrzyć bo wydaje mi się, że ostrość poszła w ogon, ale i tak bomba jak dla mnie :)

smokacz - Pią 10 Lut, 2012

Wujek_Pstrykacz, ile godzin możesz spędzić w budce?
    Ja mam do swojej 17km samochodem + ok. 1km na piechtę przez las i pole. Widzisz dużo zależy od tego w jakim miejscu focisz. U Ciebie widzę łąkę przy lesie, jakieś trawy, wygląda to w miarę dziko i ustronnie. U mnie jest odkryte pole między wzgórzami. Na "szczytach" wzgórz są niewielkie "chłopskie laski". Z jednej strony wieś, z drugiej wieś, z trzeciej na szczęście trochę większy płat lasu.
    Ochoty mi nie odbiera, ale coś porządniejszego przydałoby się sfocić.
    infocyk Dzierlatkę strzeliłem wczoraj na MOP-ie między Łodzią a Poznaniem. Zdjęcie było robione na szybko, nawet nie sprawdziłem co tam było poustawiane. Ale bardziej się na drapole szykowałem. Myszołowy siedziały na płotkach aż miło, jeden bezczel siedział na barierze oddzielającej jezdnie i łbem kręcił za przejeżdżającymi samochodami, ale żaden skubaniec nie pozwolił do siebie podjechać, jak tylko zatrzymywałem samochód zwiewały - normalnie pełna frustracja :mrgreen:

Z reguły spędzam na zasiadce około 5h. To znaczy o szóstej wyjazd z domu, teraz trzeba będzie już 15 minut wcześniej, dojazd i dojście oraz wyłożenie i zamaskowanie mięsa zajmuje nawet i 40minut. A potem już tylko siedzenie i czekanie na światełko. I przyloty. O 11tej wyjście, słońce już pali niemiłosiernie wtedy. I to też nie zawsze mam czas. A to praca przeszkadza, a to inne potrzeby.
    A co do zdjęcia 178 to fakt, trochę ostrzej na kuprze, ale nie chciał ze mną współpracować, wypinał kuper i światełko jeszcze nie to, około 7,15 chyba robione, więc przysłona za bardzo otwarta. :razz:

infocyk - Pią 10 Lut, 2012

smokacz, więcej radości i optymizmu :smile: , foty to tylko fragment rzeczywistości, najważniejsze (dla mnie ), to co pozostaje w pamięci. Miło jest zrobić super fotę z zasiadki, marzę a takiej, ale jak siedzę dłużej niż godzinę w jednym miejscu, to ciekawi mnie co jest za kolejnym krzaczkiem.
    PS1. Spacer po lesie, to zdrowie w czystej postaci. :smile:
    PS2. Coś mnie ostatnio kusi 7D, ta zabawa coraz bardziej staje się kosztowna. :smile:

181. Dzwoniec.

spootnick - Sob 11 Lut, 2012

A tu gdzie mieszkam to ciezko o jakis kawalek zieleni dla siebie. Wszedzie sie zawsze znajdzie ktos w poblizu. Strach wchodzic na czyjes pole bo zaraz pogonia, tacy czujni, Pamietam jak probowalem uchwycic rudzika polujacego na robactwo. Siedzial na drucie miedzy posesjami. Oczywiscie mialem towarzystwo, facet wyszedl z domu i mnie obserwowal, a nawet jego prywatnego terenu nie naruszylem...
    Amedos - Sob 11 Lut, 2012

Wujek_Pstrykacz, fajna seria ;)
    infocyk, bardzo fajnie wykadrowane ;)
    182.

moronica - Sob 11 Lut, 2012

takie gniotki z dzisiaj, szpak jednobarwny

183

184

185

smokacz - Sob 11 Lut, 2012

186 Pan Dzwonek

edmun - Nie 12 Lut, 2012

moronica, obstawiam za mocne słońce, przez co pojawił się też chyba za duży kontrast. Szpak stracił przez to na detalach :)
    kufel - Nie 12 Lut, 2012

edmun napisał/a:
    Szpak stracił przez to na detalach :)
    u mnie faktura piór etc widoczna ;)
    moronica - Nie 12 Lut, 2012

187

infocyk - Nie 12 Lut, 2012

Chciałem wrzucić dwa zdjęcia: jedno z 300+TC, drugie z 50-ki, a tu okazuje się, że imageshack ma ograniczenia do 500 zdjęć. Komunikat pokazuje się w Moich obrazach, a ja tam prawie nie zaglądam i kłopot.
    Cytat:
    You have 642 photos stored. Since you're over the 500 photo limit you'll need to upgrade to a Premium account or you'll only be able to keep 500 of your recent photos. Older photos will expire on the 1st of March.

Ma ktoś jakąś dobrą radę, bo mi 100 ptaków z forum odleci. :smile:

fotka - Nie 12 Lut, 2012

moronica 187 niezłe, co to za ptaszek? Tylko niektóre gałęzie niepotrzebne :wink: .

188.

moronica - Nie 12 Lut, 2012

fotka, na moje oko to pierwiosnek

infocyk, uhh ja mam mase fot na imageshack, ide zajrzec. pewnie trzeba bedzie bulic ;)

elnino - Pon 13 Lut, 2012

temat oryginalny

189.

190.

191.

spootnick - Pon 13 Lut, 2012

elnino, 190 za duzo galazek. 189 ladna modraszka
    Amedos - Pon 13 Lut, 2012

fotka, łądna czeczotka ;)
    192.

komor - Pon 13 Lut, 2012

Amedos, aż się prosi o podpis: „wyrwę ci serce!” :lol:

infocyk napisał/a:
    Ma ktoś jakąś dobrą radę, bo mi 100 ptaków z forum odleci

A drogie to konto premium?

Aszex - Pon 13 Lut, 2012

komor napisał/a:
    Amedos, aż się prosi o podpis: „wyrwę ci serce!”

mam chyba bardziej pozytywny stosunek do życia, bo ja widzę: część stary, kopę lat, przybij trójeczkę... :cool:

Amedos, http://forum.optyczne.pl/...er=asc&start=45

Polecany jest jeszcze SmugMug. Weszło mi w oczy digartfolio.pl. Płatne.
    Edit:

http://fotoblogia.pl/2012...za-import-zdjec

Może to, ale nie czytałem dokładnie:

http://antyweb.pl/bitcasa...da-uzytkowania/

hijax_pl - Pon 13 Lut, 2012

komor napisał/a:
    A drogie to konto premium?
    Dwa dolce miesięcznie...
    moronica - Pon 13 Lut, 2012

193 niczym Marilyn

Amedos - Pon 13 Lut, 2012

infocyk, a załóż sobie drugie konto na inny adres email ;) Mam już tam 3 konta ;)
    Aszex, nie rozumie tego linka co mi dałeś ;)
    moronica, ładny kląskawek ;)

Mój ulubiony biały myszak ;)
    194.

infocyk - Pon 13 Lut, 2012

komor, hijax_pl, (Aszex, bo to chyba do mnie), dziękuję. 2 piwa za konto miesięcznie - da się wyżyć. Bardziej zastanawia mnie problem jak płacić? Zresztą, dobija mnie to, że albo oni nie podali limitu wcześniej (to z nich zrezygnuję), albo ja nie doczytałem wszystkiego do końca (to się … zastanowię). :smile:

Amedos, cudo! :smile:

moronica, dwa ś: poza świetna, jakość średnia. :smile:

infocyk, wiem, ostre swiatlo bylo no i pewnie nie do konca udolnie ratowalam
    Wujek_Pstrykacz - Pon 13 Lut, 2012

Biały jest zajebiaszczy, przystojniś :razz:

Testuję photobucket, dzwoniec 300+TC, grubodziób 50-ka. :smile:

195. Dzwoniec.

196. Grubodziób.

Ten grubodziób to chyba przez szybę, co?

Wujek_Pstrykacz, przez szybę się nie da focić. To mój ostatni pomysł na brak samochodu. Karmnik na parapecie z kijkiem, w okno (otwarte) tektura z wyciętym otworem na obiektyw i otworem do obserwacji, plus koszula do uszczelnienia bo zimno. 300-tką nie da się tak focić, bo za blisko. :smile:
    Aszex - Pon 13 Lut, 2012

196. Grubodziób.

Przez Was zaczynam układać dialogi do ptaszków... Ten mówi: "co jest, kura?" lub "a w pysk chcesz?" :D

Amedos, tak to miało być do Infocyka ;)

fotka - Pon 13 Lut, 2012

Amedos, dziękuję Twoje 192 i 194 fantastyczne

moronica, infocyk, też bardzo fajne.

infocyk napisał/a:
    Zresztą, dobija mnie to, że albo oni nie podali limitu wcześniej (to z nich zrezygnuję), albo ja nie doczytałem wszystkiego do końca (to się … zastanowię). :smile:

Niby coś takiego piszą, ale dobrze schowane:
    http://kb.imageshack.us/is/article?22=faq

fotka, fakt, tego nie czytałem. Już ich zmieniłem. :smile:

to ze jest to w FAQu teraz nie znaczy, ze tam bylo tydzien temu, tym bardziej ze
    http://imageshack.us/p/rules/ napisał/a:
    ImageShack Terms of Service are subject to change without notice.

Infocyk, pomysł świetny.
    smokacz - Pon 13 Lut, 2012

197 Dzwonkowa

infocyk - Sro 15 Lut, 2012

smokacz, mimo ciemności całkiem ładnie to wyszło. :smile:

Zima sypnęła dzisiaj śniegiem:
    198. Grubodziób z 50-ki.

199. Grubodziób z 300-ki.

Ładny numerek idzie, na ładnego ptaszka. :smile:

Wujek_Pstrykacz - Sro 15 Lut, 2012

Ten z 300-ki bardziej mi sie widzi :razz:
    infocyk - Sro 15 Lut, 2012

Wujek_Pstrykacz, bo ten z 50-tki, to jakby wbrew naturze. :smile:
    Wujek_Pstrykacz - Sro 15 Lut, 2012

Hmm, tak to wygląda :wink:
    edmun - Czw 16 Lut, 2012

a mi właśnie z 50-tki bardziej na tak
    Amedos - Czw 16 Lut, 2012

Z 300 lepsze ;)
    200. Ja dam z 200i pół milimetra ;)

infocyk - Czw 16 Lut, 2012

Amedos, a masz pół sekundy wcześniej? :smile:

201. Dzwoniec o profesorskim spojrzeniu.

nemos_22 - Sob 18 Lut, 2012

niestety zniszczylo mi sie tlo;/
    202.

rafax - Sob 18 Lut, 2012

203.

moronica - Sob 18 Lut, 2012

203 super okaz i ladnie uchwycony

204 sikorka sosnówka, tak mi sie wydaje

205 rowniez nie jestem na 100% pewna ale przypuszczam, ze to siniak tyle ze taki czesciowo albinos

Wujek_Pstrykacz - Sob 18 Lut, 2012

NA 204 coś jakość padła :neutral:
    moronica - Sob 18 Lut, 2012

Wujek_Pstrykacz, jak to na ISO 1600
    S. Kawka - Nie 19 Lut, 2012

206.

Kowalik

koimas - Nie 19 Lut, 2012

207.

208.

edmun - Nie 19 Lut, 2012

koimas, bardzo na nie. obydwa. ani jakościowo, ani światło, ani obiekt.
    Kaczki są na tyle popularne, że trzeba się niestety trochę bardziej natrudzić, aby wyszło coś ciekawego. przede wszystkim: padnij na ziemię, zniż się do ziemi, nie rób kaczek z góry (i nie tłumacz się, że nie było jak. jeśli nie było jak, to się nie robi)

Kilka przykładów:
    http://plfoto.com/zdjecie.....,1657448.html
    http://plfoto.com/zdjecie...II,1930154.html
    http://plfoto.com/zdjecie,szukaj,,1665250.html

Nie martw się. każdy zaczyna od kaczek... czasami z takiej a nie innej perspektywy.
    Najważniejsze, żeby jak najwcześniej porzucić te przyzwyczajenia

nemos_22 - Nie 19 Lut, 2012

209. rozkminka nad posilkiem

koimas - Nie 19 Lut, 2012

edmun - dziękuję za opinię
    S. Kawka - Nie 19 Lut, 2012

210.

Kowalik

smokacz - Nie 19 Lut, 2012

211 taki zwyczajniec zwyczajny mi się trafił :wink:

infocyk - Pon 20 Lut, 2012

rafax, 203 ładna bestyjka. :smile:

koimas, krótkim obiektywem ciężko focić ptaki, a i zbyt duże cropy niszczą jakość. Ja, jak widzę kaczki, to zawsze kilka pstryków zrobię. :smile: Pomyśl o czymś dłuższym . Z edmundem oczywiście się zgadzam.

Ostatnio były z 50-ki i 300-ki teraz:
    212. Grubodziób z 300-ki+TC1.4.

nemos_22 - Pon 20 Lut, 2012

infocyk fajne zblizenie;)

od ilu cm ostrzy Ci ta trzyseta?

infocyk - Pon 20 Lut, 2012

nemos_22, minimalna odległość ostrzenia 300-tki, to 1,5m, tylko to crop i do tego za duży, a i zdjęcie było raczej jakości średniej. Ale jak człowiek cały tydzień czeka na sobotę i niedzielę, a tu ciemni i pada, to wrzuca pierwszego lepszego grubodzioba - tak na uspokojenie. :smile:
    To 100% kadru.

smokacz - Pon 20 Lut, 2012

213 zmokła kurka :wink:

kufel - Pon 20 Lut, 2012

rafax napisał/a:
    203.
    rafax, no tylko nie mów ze dorwałeś ten okaz gdzieś w okolicy śląska/zagłębia?
    infocyk - Wto 21 Lut, 2012

smokacz, sympatyczna ta modraszka. :smile:

Raczej jako ciekawostka:
    214. Sikorka garbata. :smile:

Shibuya - Sro 22 Lut, 2012

Moje pierwsze ptaki. Proszę o pinie.

215.

216.

217

218

219

spootnick - Sro 22 Lut, 2012

No to chyba wrzuce jakies moje gnioty z przed 3 tygodni jak i wczorajsze.
    220. Taniec na lodzie

221

222. Odpoczynek

A teraz jeszcze wieksze gnioty... Ptaki az sie prosza o fotografowanie ale ciagle jeszcze pogoda niedopisuje
    223. W ramce

224. Pora obiadowa

225. Kormorany (najwiekszy gniot ale chce sie pochwalic nowym miejscem do obserwcji ptakow jak i czatownia na granicy rezewatu przyrody.)

koimas - Czw 23 Lut, 2012

infocyk napisał/a:
    koimas, krótkim obiektywem ciężko focić ptaki, a i zbyt duże cropy niszczą jakość. Ja, jak widzę kaczki, to zawsze kilka pstryków zrobię. :smile: Pomyśl o czymś dłuższym . Z edmundem oczywiście się zgadzam.

Wiem, ale nie mogłem się powstrzymać. Co do samych zdjęć - no cóż, pierwsze koty za płoty :wink:

infocyk - Czw 23 Lut, 2012

Shibuya, można było dopisać, że w niewoli, choć ten w kapturze, to wyjaśnia. :smile:

spootnick, ładny rudzik, kos ładnie złapany, 222 - tu niestety z góry na nie spoglądałeś. :smile:

koimas, osobiście bym jej nie polecał, ale zobacz jakii efekt można uzyskać sigmą 70-300 APO :smile:

S. Kawka - Czw 23 Lut, 2012

226.
    Sikorka uboga

spootnick - Czw 23 Lut, 2012

infocyk, no niestety mandarynki sa w takim miejscu gdzie nie da rady wejsc. maly mostek nad stawem. a to jest najlepsza pozycja...
    nemos_22 - Czw 23 Lut, 2012

infocyk ten kaptur na tym ptaku (harris?) to karnal;)
    rafax - Czw 23 Lut, 2012

kufel napisał/a:
    rafax napisał/a:
    203.
    rafax, no tylko nie mów ze dorwałeś ten okaz gdzieś w okolicy śląska/zagłębia?

nie... niestety, to Białowieża. Ale "przelatujące" pojawiają się czasem na Łężczoku.

227.

nemos_22 - Czw 23 Lut, 2012

rafax alez dostojny gosc;) grt

sam fociles czy ze znajomym?

rafax - Czw 23 Lut, 2012

nemos_22, sam, w budzie od 5:30 do 17:30... ale więcej osób z tego miejsca korzysta bo są dokarmiane oczywiście. A i tak nie zawsze się pojawiają.
    nemos_22 - Pią 24 Lut, 2012

podziwiam cierpliwosc;) mnie juz po dwoch godzinach szlag trafia jak sie nic ciekawego nie pojawi; wspolna buda to piekna sprawa, podzielic sie obowiazkami z utrzymania budy jest chyba zbawienne... a za wszystkie inne zaplacisz karta Master Card;)
    S. Kawka - Pią 24 Lut, 2012

228.
    Grubodziób

infocyk - Pią 24 Lut, 2012

Wiosna coraz bliżej, to już ostatni (mam nadzieję :smile: ):
    229. Grubodziób (portret).

spootnick - Sob 25 Lut, 2012

230.

nemos_22 - Nie 26 Lut, 2012

spootnick co to za ptak? bo chybq nie wroblowa;))

pokrzywnica tez nie/

spootnick - Nie 26 Lut, 2012

nemos_22, raczej pokrzywica, ale nie daje sobie reki uciac :)
    Dawid1984 - Pon 27 Lut, 2012

spootnick napisał/a:
    nemos_22, raczej pokrzywica, ale nie daje sobie reki uciac :)

Oczywiście ze pokrzywnica.

spootnick - Pon 27 Lut, 2012

Dawid1984, nemos_22 zbil mnie z tropu. w zeszlym roku ju te ptaki zidentyfikowalem. :)
    S. Kawka - Pon 27 Lut, 2012

231.
    Ładnie kamuflujący się Kwiczoł.

spootnick - Pon 27 Lut, 2012

232. Bernikla kanadyjska

[ Dodano: Pon 27 Lut, 2012 21:44 ]
    233. Tym razem ze statywu i wiecej czasu w czatowni spedzilem. No i jeszcze kormorany blizej byly, niz ostatnim razem. Pogoda tylko znow niedopisala...

Amedos - Wto 28 Lut, 2012

infocyk, fajnie Ci wyszedł ten gruby ;)
    234. Może dam srokoszke ;)

infocyk - Sro 29 Lut, 2012

Amedos, nie za dużo zbędnych gałązek? :smile:
    smokacz - Sro 29 Lut, 2012

235 ciernoj rembacz :wink:

infocyk - Pią 02 Mar, 2012

smokacz, pilnuj go! :smile:
    Dzisiaj byłem godzinkę w lesie, słychać tylko ciszę, może jutro spotkam żurawie - ponoć przyleciały.

mozer - Pią 02 Mar, 2012

Wybrałem się dziś na 10-minutowy spacerek z "setką", więc wrzucę parę cropów ;)
    236.

237.

238.

infocyk - Pią 02 Mar, 2012

mozer, o pojawił się, całkiem fajowy kowalik. :smile:
    Ja na spacer zabieram 300-kę + TC do kieszeni. :smile:

Introverder - Sob 03 Mar, 2012
    Temat postu: -
    239.

Gęś białoczelna na podwórku koło domu.. Jakość siadła po obróbce w imageshack, normalnie jest dużo lepsza :) :P;).

240.

Start :) ;).

241.

Orła cień z balkonu :) :P :cool: , takoj przelatywał krążąc nad moją ulicą :) ;).

Amedos - Sob 03 Mar, 2012

infocyk, a nie chce mi się stęplowac ;)
    mozer, ale kowalik ładny ;)
    Introverder, fajna ta gęś. ;)

U mnie pełno ptaków w lesie, zrobiłem sobie czatownie na mysikróliki ;)
    242.

infocyk - Sob 03 Mar, 2012

Amedos, to mogłeś deczko bardziej (dół) wykadrować :smile: . Upolowanie mysikrólika to coś - ruchliwy i mały trudno trafić - mi się nie udało.
    Dzisiaj 3 godziny nad rzeką - dzięcioły, łabędzie, kowalik, pełzacz (przemknął)i i dużo wyciętych drzew. Wiosna na północ idzie trochę wolniej, rok temu widziałem o tej porze żurawie, ale co się tlenu nawdychałem to moje!

spootnick - Sob 03 Mar, 2012

243.

Widok z czatowni, a cztownia znajduje sie na skarpie.

[ Dodano: Sob 03 Mar, 2012 22:10 ]
    244.

mozer - Nie 04 Mar, 2012

infocyk, Amedos, dzięki za łagodne podejście do moich pstryków - ruchliwe to towarzystwo i niełatwo je podejść ;)
    Na przechadzkę nie chciało mi się ciągnąć kilogramów sprzętu. Może innym razem więcej czasu zagospodaruję :)

Amedos - Pon 05 Mar, 2012

infocyk, no w dół nie bardzo, on i tak patrzy już w dół ;) Zreszta na każdej focie patrzą w dół, bo tam maja żarcie ;)
    245.

nemos_22 - Pon 05 Mar, 2012

Amedos czym pasiesz te mysikroliki? zniczki tez zalatuja?

bardzo fajnie wyszedl;) z 2.5 metra?

Amedos - Pon 05 Mar, 2012

nemos_22, bliżej chyba 1.5 metra. Karmie je pinką. Wszystko było oki dopóki nie wypatrzyły tego sikorki. Wabiłem je tak, że w gęsto zarośnięte świerki wkładałem wiaderko z pinka. Tam włażą tylko te ptaki z reguły. Dawałem im tak przez pare dni, kiedy przyszedłem focić, było ich tam od groma. To wystawiłem wiaderko na zewnątrz i zaczęły tam wlatywać ;)
    246.

komor - Pon 05 Mar, 2012

245 - normalnie Angry Birds a nie jakieś mysikróliki :lol:
    infocyk - Pon 05 Mar, 2012

Amedos, mysikrólik (245) super, a i 246 ładny :smile: . Moja uwaga o kadrowaniu dotyczyła 234.
    Wczoraj dopiero widziałem klucze żurawi i gęsi. Ponoć 40 km dalej już są. Byle do jasnego piątku, bo w tygodniu czasu mało. :smile:

jurg - Pon 05 Mar, 2012

Witam po dłuższej nieobecności.
    Widzę ze cały czas trzymacie poziom - piękne fotki.

Poniżej kilka fotek ze spacerku z minionego weekendu.

247.

248.

249.

250.

Pozdrawiam

mozer - Pon 05 Mar, 2012

247 - fajnie nastroszony :)
    S. Kawka - Sro 07 Mar, 2012

251.
    Dzwoniec

smokacz - Sro 07 Mar, 2012

Amedos, ładne te maluchy.
    252

mozer - Sro 07 Mar, 2012

smokacz, wow! :)
    infocyk - Czw 08 Mar, 2012

jurg, podoba mi się scenka na 250 :smile: .

S. Kawka, 251 trochę za dużo gałązek w ttle, ale całkiem sympatyczny dzwoniec. :smile:

smokacz, 252 fajnie szybuje, trochę więcej przestrzeni bym mu zostawił. :smile:

Amedos - Czw 08 Mar, 2012

Na razie buduje dwie czatownie, także nowe zdjecia może już nie długo ;)
    253.

90s - Czw 08 Mar, 2012

252 klasa ujecie, widać dostojność tych ptaków, choć troszkę za bardzo wyostrzony moim zdaniem.
    253. bardzo ładna kolorystyka i kadr.

254. nie znam się na ptakach ale ten był śmieszny więc go pstryknąłem

bird by Sanches90s, on Flickr

255.

eagle by Sanches90s, on Flickr

256.

Eagle by Sanches90s, on Flickr

infocyk - Pią 09 Mar, 2012

90s, 255 piękny :smile: ,
    254 trochę z mało dołu (nie można domów wyprostować :smile: ) ale za to ciekawa sztuka, 256 chyba w niewoli, czy tak blisko dał się podejść?

90s - Pią 09 Mar, 2012

Dziękuje.
    Co do 254 to musiałem wybierać, albo równo tło albo ptaszek tak jak należny:) . to stare foto, teraz bym go nie dał centralnie tylko bardziej z lewej by miał więcej przestrzeni gdzie patrzy.

tak niewola i to jeszcze dość mocno skadrowany bo moje max to 200mm

mozer - Pią 09 Mar, 2012

90s, ale i tak ładnie zrobiony - siatka była i rozmyłeś?
    rafax - Pią 09 Mar, 2012

jeszcze kilka zimowych

257.

258.

259.

90s - Pią 09 Mar, 2012

mozer napisał/a:
    90s, ale i tak ładnie zrobiony - siatka była i rozmyłeś?

Nic nie było, i latały sobie swobodnie.
    257 to jest moc natury, świetne zdjęcie
    258 bardzo fajnie uchwycony ruch i moment, oraz kolorystyka, pierwsza klasa

Introverder - Pią 09 Mar, 2012

260.

Kowalik

261.

Nie wiem czemu, ale podoba mi się to zdjęcie i ten kontrast..

262.

Samiec kosa, tym razem w swoim najb. charakterystycznym otoczeniu wśród liści - trochę portretowo :) ..

263.

Ta mewa wyglądała jak gołąbek pokoju w tej pozie :) ;).

264.

Myszołów zwyczajny przelatujący nad miejscem kolonii kaczek..

265.

Myszołów zwyczajny patrolujący okolice wału wiślanego na wysokości stadniny koni w Rajszewie.

266.

Zataczał kilka pętli nade mną :) ..

267.

A tu miałem go dokładnie nad sobą :) ;)..

90s - Sob 10 Mar, 2012

Introverder wszystkie świetne.
    268. bardzo stare

swan by Sanches90s, on Flickr
    Gdzie dodaje się zwykle zwierzęta ? lub z zoo?

mozer - Sob 10 Mar, 2012

W wątku FOTOGRAFIA ZWIERZĄT (FAUNA) 2012: http://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?t=17658 ?
    ;)

Fajny łabędź ;)

90s - Sob 10 Mar, 2012

dzięki, szkoda że technicznie nie jest już tak fajnie:) ale do ptaszków to trzeba mieć lunetę:)
    nemos_22 - Sob 10 Mar, 2012

90s albo duzo czasu ...i harmonii
    moronica - Sob 10 Mar, 2012

269

270

271

272

mozer - Sob 10 Mar, 2012

72, 72 jak dla mnie świetne.
    Dawid1984 - Sob 10 Mar, 2012

Amedos, wszystkie Twoje fotografie są z sigma 120-400 ?
    moronica - Nie 11 Mar, 2012

273

274

275

infocyk - Nie 11 Mar, 2012

rafax, 258 dobre, mi się takie nie udały. :smile:
    Introverder, podoba mi się 261 i 264. :smile:
    moronica, dobre foty: 270 może bez tej gałązki z lewej, a 271 może w poziomym kadrze bez dołu, o ile była przestrzeń z lewej, 273-275 ok. :smile:
    A ja dzisiaj 3 godziny w lesie, nad rzeką i jeziorem - tlenu dużo, ptaków mało. Coś wolno ta wiosna nadchodzi. :smile:

spootnick - Pon 12 Mar, 2012

276. Sęp parkowy

moronica - Pon 12 Mar, 2012

infocyk, dzieki za opinie. 271 jest kadrowane z poziomego ale mi osobiscie podoba sie ta wijaca sie galazka, jej dolna czesc domyka kompozycje
    smokacz - Pon 12 Mar, 2012

moronica, 275 najbardziej mi się podoba.
    spootnick, szkoda, że mu kitę uciąłeś, w końcu to integralna część każdego teropoda :wink:
    infocyk, byłeś w lesie...., nad rzeką...., nad jeziorem. Takim to dobrze.... i jeszcze narzekają :wink:

spootnick - Pon 12 Mar, 2012

smokacz, wiem o tym, ze ogon uciety :) ale to jedyne ujecie dynamiczne...
    277. Sęp parkowy- w calosci

278. Latajcy szczur zamkowy- tyle z calego weekendu :)

Introverder - Pon 12 Mar, 2012

279.

Kowalikowe trele :) ..

[ Dodano: Wto 13 Mar, 2012 17:08 ]
    279 (poprawione):

smokacz - Wto 13 Mar, 2012

280 wróblik

Introverder - Sro 14 Mar, 2012
    281.

Samica dzięciołka, siedząca na zwalonej, zwisającej gałązce ok. 40 cm nad ziemią :) .

smokacz - Sro 14 Mar, 2012

282

[ Dodano: Sro 14 Mar, 2012 19:40 ]
    283 to jeszcze pani do pana. Niby to zwykłe ptaśki, ale to takie miluchy, że nie można się oprzeć.

infocyk - Sro 14 Mar, 2012

smokacz, 280, to mazurek, a 283 fajowa :smile:

Introverder, ładny, mimo ciężkich warunków. :smile:

Amedos - Czw 15 Mar, 2012

moronica, bardzo ładnie jak zwykle ;)
    spootnick, gołab fajnie wyszedł, ale lekko bym chyba przyciemnił.
    Introverder, cos nie wyszło ;) , pracuj dalej ;) dzięciołek fajniejszy ;)
    smokacz, wróbel extra ;) tzn mazurek.

Ja narazie buduje czatownie, mam juz 2. Jedno z nich to pidełko 180 cm na 120 cm.
    http://imageshack.us/phot...9/dsc7658i.jpg/
    284

spootnick - Pią 16 Mar, 2012

Amedos, Dzieki, teraz tez mi sie tak wydaje by troszke sciemnic.
    A czatownie gdzie budujesz? i widac, ze to ladna szopka bedzie. jakies pozwolenie potrzebowales? lub jak to wyglada?
    Ja mysle nad tym. Mysle, ze to w UK sie sprawdzi. http://www.traperzy.pl/cz...sobowa-p-2.html

Dawid1984 - Sob 17 Mar, 2012

Cytat:
    280 wróblik
    Mazurek :razz:
    S. Kawka - Sob 17 Mar, 2012

285.
    Wiosenny Szpak

Amedos - Sob 17 Mar, 2012

spootnick napisał/a:
    Amedos,
    A czatownie gdzie budujesz? i widac, ze to ladna szopka bedzie. jakies pozwolenie potrzebowales? lub jak to wyglada?
    Ja mysle nad tym. Mysle, ze to w UK sie sprawdzi. http://www.traperzy.pl/cz...sobowa-p-2.html

Czatownie stawiam tam gdzie się da i nikt tego nie rozwali. Pozwoleń jak na razie nie potrzebuje, bo foce w miejsach, gdzie to nikomu nie przeszkadza.
    Pewnie się sprawdzi ta czatownia co podałeś w linku ;)
    Zdjęć narazie marnie, także dzis nic nie ma ;)

EZOGHUL - Nie 18 Mar, 2012

Dawno nic nie wrzucałem.

286. P.ogrodowy / mam do kompletu do leśnego/

infocyk - Nie 18 Mar, 2012

EZOGHUL, celnie trafiony :smile:

Szaro i mglisto było z rana ale:
    287. Wiosna nadchodzi. :smile:

smokacz - Nie 18 Mar, 2012

EZOGHUL, ładnie, u mnie jest para, ale płochliwe są niesamowicie.
    infocyk, no trzeba mieć fart, gratki za scenkę
    Drugi weekend z rzędu łaziłem nad Rawką w poszukiwaniu Zimików i d... Trzeba było więc zadowolić się zestawem okołoparkowym
    288 tajniak

Introverder - Wto 20 Mar, 2012
    U mnie posucha.. tylko parę kadrów mam do pokazania, kilkanaście właściwie, no ze 20 :) :razz:

289.

Podchodzenie do lądowania..

290.

Samiec i samica gągoła w locie :) .. - śmieją się nawet w locie, stąd tytuł "roześmiane gągoły" :) :razz: ;) ..

291.

Bielik :)

292.

Inny bielik :)

293.

Ach ten bielik ciągle wpada mi w kadry :) :lol: :razz:

294.

295.

296.

Znudziło mi się fotografowanie pojedyńczych sztuk w locie :) :lol: :razz: ;) . Wiem, crop, ale 3 bieliki w jednym kadrze fajnie mieć :) :razz: .

297.

298.

299.

300.

301.

302.

303.

304.

305.

306.

307.

308.

.

smokacz - Wto 20 Mar, 2012

Introverder, no Bieliki to Bieliki, gratki za spotkanie.
    309 to ja wstawię jeszcze jedną z Sójek, które się miłością darzyły z hałasem wielkim :wink:

infocyk - Sro 21 Mar, 2012

smokacz, 309 piękna, jak na sójkę oczywiście. :smile:

Introverder, 289 leci w lewo, 290 fajnie złapane, graty za bieliki :smile: :smile: , tylko po co tyle od 296-308, praktycznie niektóre zbytnio się nie różnią i chyba są najsłabsze jakościowo.

Walczykk - Sro 21 Mar, 2012

Introverder - świetne zdjęcia :)
    Amedos - Sro 21 Mar, 2012

Introverder, ze 2 wybrac i było by oki ;)
    smokacz, ta wcześniejsza sójka ładniejsza ;)

Arek - Sro 21 Mar, 2012

Hej!

Przepraszam, że nie ze zdjęciem, ale pojawił się u nas fajny konkurs. Myślę, że wielu z Was ma spore szanse na powalczenie o nagrody:

http://www.optyczne.pl/konkurs

pablopicasso - Pią 23 Mar, 2012

310.

jacekwrrr - Pią 23 Mar, 2012

311.

312.

313.

OPINIE MILE WIDZIANE :lol:

[ Dodano: Sob 24 Mar, 2012 16:05 ]
    314.

Arek - Sob 24 Mar, 2012

Z dzisiejszego spacerku z rodziną w Kampinosie.
    Amedos - Sob 24 Mar, 2012

pablopicasso, coś chyba poszło z balansem bieli ;)
    jacekwrrr, no kaczka fajna ;)
    Arek, pełzunio bardzo fajny ;)
    Z nowej czatowni, zanim się skapnąłem ze sie posuwają było juz za późno ;)
    317.

Arek - Sob 24 Mar, 2012

To już po znaczy się... Papieroskiem nie zakończyli ;)
    Amedos - Sob 24 Mar, 2012

Arek napisał/a:
    To już po znaczy się... Papieroskiem nie zakończyli ;)

No po ;) Papieroska to ja wtedy paliłem. Samiec po, się postrzepał chwile i polecial, nie widziałem by płacił ;)
    Samiczka po ;)
    318

Arek - Nie 25 Mar, 2012

No to piękne. Nawet lepsze niż to co wrzuciłeś na główną.
    marians - Nie 25 Mar, 2012

319.

smokacz - Nie 25 Mar, 2012

marians, trzy rady co do fotoptaków, jeżeli mogę oczywiście. Staraj się zawsze być max. blisko i mniej więcej na wys. ptaka. Nie rób zdjęć takich jak powyżej, gdzie ptaków prawie nie widać bo są tłem dla gałęzi (staraj się mieć ptaka na pierwszym planie nawet jak za nim będą gałęzie zawsze tak będzie lepiej). I trójeczka, nie staraj się robić na siłę, bo wyjdzie jak na 319.
    Ptaki to chyba najmniej wdzięczna technicznie działka foto, ale efekty należą do jednych z najbardziej wdzięcznych, powodzenia :smile:
    Jeżeli można zapytać jakie masz szkło?
    320

infocyk - Nie 25 Mar, 2012

Amedos, 318 bardzo ładne :smile:

marians, nie wiem co napisać, może do flory?

smokacz, ubiegłeś mie, ładny kos :smile:

Wczoraj obserwowałem ponownie zaloty łabędzi, tym razem udało się zaobserwować wszystkie elementy :smile:

321a zaloty

321b

321c po

321d powrót męża

321e ucieczka

marians - Nie 25 Mar, 2012

smokacz - drzewo było za wysokie, a ptaszki za płochliwe. Szkło, którym zdjęcie było robione to canon EF-S 55-250mm (zdjęcie zrobione przy największej ogniskowej).

infocyk - fajne zdjęcia, ale trzy pierwsze lecą w lewo, co nieco psuje odbiór.

Sunders - Nie 25 Mar, 2012

infocyk, z twojej ostatniej serii 321e podoba mi się najbardziej :smile:
    smokacz - Nie 25 Mar, 2012

marians, nie masz za dużo mm, dlatego musisz się starać podchodzić jak najbliżej, względnie chować. Szpaki, kosy, kwiczoły, zięby - one często bytują na ziemi, nie są zbyt płochliwe i to daje szanse na ładne fotki. Musisz próbować, a jeżeli chcesz zwiększyć szanse i chcesz bawić się w fotoprzyrodę, będziesz pewnie musiał w przyszłości, w trochę pewniejsze szkło zainwestować, min. 300 mm.

infocyk, ładna cała seria, gratki za zapis całego procesu :wink:

komor - Nie 25 Mar, 2012

infocyk napisał/a:
    321b …

No nie wiem, nie wiem, co regulamin na to. Moderacja musi baczniej się przyglądać temu wątkowi… ;) :lol:

infocyk - Pon 26 Mar, 2012

Drobnica z niedzieli :smile: :
    322. Kowalik.

323 Rudzik.

Arek - Pon 26 Mar, 2012

To ja też z kowalikiem. Może nie tak ładnym, ale co tam...
    Wujek_Pstrykacz - Pon 26 Mar, 2012

A co, bardzo fajny kowalik. Oj chłopaki, chodzicie po lasach, focicie, wstawiacie. Fajnie Wam tak, ja mam zastój spowodowany brakiem czasu, niestety :neutral:
    Amedos - Pon 26 Mar, 2012

Widze że Wam ładnie ptaki wchodzą w obiektyw ;) Ja narazie buduje czatownie, chce się dobrze przygotować do wiosny, która juz prawie jest ;)
    infocyk, ładna ta sesja. Samiec po ........ zwiał, wiedział co robi ;) Rudzika masz fajnego ;)
    Arek, czy ładny ? to wszystko zalezy jak się patrzy na ptaki ;)

smokacz - Wto 27 Mar, 2012

infocyk, 322 pierwsza klasa

325 rzadkość ornitologiczna :wink:

Fawu - Sro 28 Mar, 2012

326

[ Dodano: Sro 28 Mar, 2012 12:31 ]
    327

[ Dodano: Sro 28 Mar, 2012 12:33 ]
    328

[ Dodano: Sro 28 Mar, 2012 13:08 ]
    329

S. Kawka - Sro 28 Mar, 2012

330.

Rudzik - ze spaceru.

Fawu - Sro 28 Mar, 2012

331

S. Kawka - Sro 28 Mar, 2012

332.

Fawu - Sro 28 Mar, 2012

333

Amedos - Sro 28 Mar, 2012

S. Kawka, co to za chuda odmiana rudzika ;)
    Fawu, łyski fajne ;)
    samotnik.
    334.

moronica - Sro 28 Mar, 2012

ooo sliczne i jeszcze to swiatlo
    Fawu - Sro 28 Mar, 2012

Amedos napisał/a:
    Fawu, łyski fajne ;)

Dzięki, to z ostatnich spacerków ale jak miałem przy sobie tylko kompakt "Olka" to mi się na Czarnej Przemszy, prawie w centrum Będzina, Perkozek trafił, aż musiałem sprawdzić w atlasie co to za dziecko wśród kaczek pływało, zdjęcia nie do pokazania, niestety... :cry:

[ Dodano: Sro 28 Mar, 2012 22:06 ]
    335

infocyk - Czw 29 Mar, 2012

Amedos, pięknie uchwycony z tą podniesioną nogą. :smile:
    Fawu - Czw 29 Mar, 2012

336

Amedos - Czw 29 Mar, 2012

moronica, a gdzię Twoje ptaki, nic ostatnio nie dajesz ;) infocyk, to samo ?? gdzie fotki ;)
    337 Kwokacz

moronica - Czw 29 Mar, 2012

Amedos, moja lufa powedrowala na Baleary i czekam na nowa ;)

moronica, a co takiego kupujesz ;) mam sigme na sprzedaż ;)
    Podszedł mi bardzo blisko, miałem kamien pod ręke i nie mogłem zmienić ogniskowej i stąd takie efekt.
    338

moze on mlody? mi bliziutko raz jego mlodociany kuzyn podszedl. dorosle sa duzo bardziej plochliwe

dopoki nie dostane w lapy sprzetu to nie bede zapeszac ;)

rysiu - Czw 29 Mar, 2012

moje próby nad Narwią

rysiu, pierwsza fajna ;)
    moronica, młody chyba nie, tutaj ciężko mi powiedzieć. Leżałem z żoną pod siatką maskująca, jakoś sobie nic nie robiły z tego. Nawet obserwowały jak samotniki się kochały, delikatnie mówiąc, fotke ich też mam, tych stuka.... się samotników ;)

no to przynajmniej samotne nie byly ;)
    infocyk - Pią 30 Mar, 2012

Amedos, ładne, te już niesamotne, samotniki :smile: . U mnie na focenie to tylko sobota i niedziela, jak dopisze pogoda oczywiście.

Znalazłem polankę pod lasem na której pasają się żurawie, jak na razie za daleko:
    340. Żuraw.

komor - Pią 30 Mar, 2012

Amedos napisał/a:
    Leżałem z żoną pod siatką maskująca

smokacz - Sob 31 Mar, 2012

341 Mewa z łódką w herbie :wink:

Amedos - Sob 31 Mar, 2012

infocyk, ja nawet takiego żurawia nie mam ;) w sumie środowiskowe ;)
    moronica, gadaj co tam kupujesz, doszły mnie słuchy ze 500 mm f4 ;)
    smokacz, fajna fotka.
    342.
    Kwokacz.

moronica - Sob 31 Mar, 2012

Amedos, pff ktos ma bujna wyobraznie ;)

komor napisał/a:
    Amedos napisał/a:
    Leżałem z żoną pod siatką maskująca

Tak z żoną ;)

moronica e no nie żartuj, liczyłem że kupisz 500 ;)

za droga, za ciezka ;) choc w tym samym komisie lezy jedna ale 3500 funciakow... poza tym wiesz, ze ja raczej wole z podchodu, potrzebuje czegos do czego nie bede potrzebowala tragarza
    Aszex - Sob 31 Mar, 2012

a jakaś lustrzana 500 nie da rady?

moronica, 4 kg tylko waży ;) to co dalej coś 300 mm ;)

Aszex, w zyciu, taka ciemnica? do tego mydlana ciemnica bez mozliwosci przymkniecia

moronica, czekam na zakup i samych wróbli przed lufa ;)
    343. Samotnik

Amedos, dzieki ;) teraz juz nie bedzie wymowek jak cos nie wyjdzie

moronica, zawsze można wine na ptaka zrzucić, napewno sie nie odezwie ;) Ide poczytać fotografia ludzi, bo zaczyna się tam fajny temat ;)
    Aszex - Sob 31 Mar, 2012

344 Paw

infocyk - Nie 01 Kwi, 2012

Dzisiaj obserwowałem żurawie, kowaliki i rudzika.

345. Żuraw.

346. Żuraw.

347. Żuraw.

jurand - Pon 02 Kwi, 2012

345 wygląda jak pomnik na postumencie ;-)
    Piękne.

Bartek45 - Pon 02 Kwi, 2012

348 - Dzwoniec - może to nie żuraw , ale ma skrzydła i ucieka. Na debiut może wystarczy ?

edmun - Pon 02 Kwi, 2012

Bartek45, nawet nieźle. oczywiście światło nie dopisywało i mam wrażenie że lekko mydlane :)
    infocyk - Pon 02 Kwi, 2012

Bartek45, całkiem dobrze złapany :smile: , ale faktycznie trochę mydlany, czas trochę długi jak na ptaki.

Z niedzieli: kowalik znosi błoto i muruje otwór do dziupli:
    349. Kowalik.

350. Kowalik.

Nie wydaje się Wam, że te żurawie coś kolor mają nie teges?

smokacz - Wto 03 Kwi, 2012

infocyk, Ty się lepiej przyznaj gdzie taką figurę Żurawia wyhaczyłeś, w dodatku z obrotową głową, bo na żywego to on nie wygląda. Kolory nie takie jak sam piszesz, na pniaku go postawiłeś i w ogóle jakiś on taki sztywny jest, bez życia. Gdzie można takie manekiny kupić? :mrgreen:
    IMO wszystkie trzy ładne, trochę dziwnie prezentuje się na tle lasu, zwykle gdzieś na polu/łące je widać. Ale zdjęcia jak najbardziej na plus :smile:

maziek - Wto 03 Kwi, 2012

Popieram smokacza. Zresztą fotografowanie wypchanych ptaków jest nieetyczne!
    infocyk - Wto 03 Kwi, 2012

smokacz, żuraw obserwuje po lewej stronie szosę, jak jadą samochody, to je ignoruje, ale przechodzących ludzi i rozmawiających rowerzystów bacznie obserwuje. Ta polanka, to wycięty las stąd te pieńki.

To też z niedzieli, może niezbyt ostre, ale:
    351. Rudzik.

Amedos - Wto 03 Kwi, 2012

infocyk, żurawie masz masz bardzo ładne ;) kowalik też ładny. rudzik bardzo piękny ;)
    Zdjęcia jutro bo nie przerobione ;)

bbeeaa - Wto 03 Kwi, 2012

rudzik fantastyczny:)
    90s - Wto 03 Kwi, 2012

piękny Rudzik,kolor kard i moment również
    hijax_pl - Wto 03 Kwi, 2012

infocyk, taki wpadający w psychodeliczny HDRek ten rudzik. Ale chwila zaiste fajowa ;)
    wiktor - Sro 04 Kwi, 2012

Witam serdecznie wszystkich forumowiczów!!
    Bawię się amatorsko w pstrykanie fotek ptaków i zwierząt, i jeśli pozwolicie, to czasem wstawię tu jakiś gniotek :wink:

Na powitanie, fotka mojego ulubieńca : żurawia

352.

infocyk - Sro 04 Kwi, 2012

Dziękuję za tyle ciepłych słów. :smile:

wiktor, 352 piękny :smile:

moronica - Sro 04 Kwi, 2012

352 rewelacja, az wstyd wstawiac swoje po nim ;)

takie testowe, 300/2.8 :P

353

354

355

356

357

Amedos - Sro 04 Kwi, 2012

Bartek45, pewnie ze wystarczy ;)
    wiktor, ładny ;)
    moronica, no pierwsze koty za płoty ;) czuje że będą piękne fotki od Ciebie schodzić ;)
    358.

Amedos, obys sie nie mylil ;) przynajmniej juz wiem, ze jesli dokupie TC to bedzie to 1.7. tak ladnie sie cropuje z tego szkla ze 1.4 raczej nie ma sensu
    Wujek_Pstrykacz - Sro 04 Kwi, 2012

Nikkor 300/2,8 no, no, pięknie. Oczywiście AF-S. :grin:

wiecej, AF-S II ;) najlzejsze nikonowskie 300/2.8 poza manualami

Nie pozostało nic innego jak tylko pogratulować zakupu, brawo. Życzę wiele udanych kadrów. :grin:

dziekowac ;) pozycz jeszcze mocnej lapy bym zapalu nie stracila dalej robiac z reki :roll:

Życzę dobrego statywu, bo z łapy to faktycznie można się zrazić :razz:

bedzie monopod predzej czy pozniej. poczatkowe wrazenie "cholera ale to ciezkie" ale jak cos w kadr wlazi to sie zapomina o tym, ze szklo ciazy ;)
    hijax_pl - Sro 04 Kwi, 2012

moronica, szczerze gratuluję :) Zacne szkło, zacne kadry zapewne Cię czekają :)
    masza - Sro 04 Kwi, 2012

No tak, panowie poczuli sprzętową podnietę - a ja dodam tylko, że podoba mi się ta kawka moroniki z uniesioną łapką. :)

hijax_pl, masza, dzieki ;)
    wiktor - Sro 04 Kwi, 2012

moronica, gratuluję szkiełka! Chciało by się też takie sobie zafundować, ale to nie ta liga cenowa :wink:

a ja dodam takie żurki:

359.

infocyk - Czw 05 Kwi, 2012

moronica, będzie ciężko :smile: , teraz to częściej z zasiadki niż podchodu ale warto.

Amedos, bardzo ładne, takie "wyciszone". :smile:

wiktor, scenka świetna :smile: , jakość chyba gorsza od poprzedniego.

Dzisiaj, żurawie w zimowej scenerii:
    360. Żuraw między pieńkami.

361. Żuraw zaciekawiony.

moronica - Czw 05 Kwi, 2012

wiktor, super moment uchwycony

dzis testowe przy pochmurnej pogodzie

362 mi sie dzis pierwszy raz pelzacz napatoczyl, duuuzy crop :/

363

364

wiktor - Pią 06 Kwi, 2012

infocyk, nietypowa miejscówka na żurawia - zdjęcia na tym zyskują

moronica, 363.podoba mi się

365.

366.

367.

infocyk - Pią 06 Kwi, 2012

wiktor, super foty :smile: .

Dzisiaj, czkając na przyjazd pociągu:
    368. Kawka.

369. Kawka.

Usjwo - Pon 09 Kwi, 2012

Taka mala, szybka zajawka, jak mnie nie zjecie to wstawie wiecej (jak sie obrobie :smile: )

370. Brahminy kite, czyli orzel

Wujek_Pstrykacz - Pon 09 Kwi, 2012

Dawaj więcej, ładny ptaszek wielkości naszej kanii czarnej :grin:
    kufel - Pon 09 Kwi, 2012

Usjwo napisał/a:
    Brahminy kite, czyli orzel
    ale "kite" to Kania przecież.

Usjwo napisał/a:
    jak mnie nie zjecie to wstawie wiecej
    wrzucaj bo ciekawy :)
    moronica - Pon 09 Kwi, 2012

kufel, http://en.wikipedia.org/wiki/Brahminy_kite

zdjecie fanie uchwycone

kufel - Pon 09 Kwi, 2012

moronica napisał/a:
    kufel, http://en.wikipedia.org/wiki/Brahminy_kite
    wiem ,czytałem.
    http://en.wikipedia.org/wiki/Kite_%28bird%29

kufel,
    http://en.wikipedia.org/wiki/Eagle napisał/a:
    Eagles are members of the bird family Accipitridae, and belong to several genera which are not necessarily closely related to each other.

kufel - Pon 09 Kwi, 2012

mnie tylko chodzi o to ze w nazwie jest kite a nie eagle ( chyba ze jako nazwa oboczna) . a kite to z tego co wiem kania po polsku ;)

[ Dodano: Pon 09 Kwi, 2012 13:32 ]
    btw, polska nazwa tego ptaka to kania bramińska. (haliastur)

kufel, to sie zgadza ale w niektorych rejonach ten gatunek jest znany jako Red-backed Sea-eagle lub Singapore Bald Eagle. polska nazwa akurat ma tu najmniejsze znaczenie skoro gatunek nawet tu nie wystepuje
    kufel - Pon 09 Kwi, 2012

moronica napisał/a:
    polska nazwa akurat ma tu najmniejsze znaczenie skoro gatunek nawet tu nie wystepuje
    a angielska czyli "kite" ? ;) a nazwa polska to zapewne tłumaczenie wersji angielskiej.

wg systematyki ten ptak to podgatunek kani - haliastur. nazwa eagle jest o tyle niefortunna ze mało precyzyjna.

precyzyjna czy nie, gatunek znany jest pod tymi nazwami, ktore wymienilam. z bielikiem jest tak samo, widywalam tu glosy poprawiajacych, ze bielik to nie orzel a tymczasem angielska nazwa (glowna, nie jakas regionalna) to White-tailed Eagle. mysle, ze po prostu lepiej skupic sie na ocenie zdjecia a nie czepiac sie podpisu
    Wujek_Pstrykacz - Pon 09 Kwi, 2012

Trzeba kierować sie nazwami naukowymi po łacinie, chyba są bardziej trafne. Bielik to orłan.
    kufel - Pon 09 Kwi, 2012

moronica napisał/a:
    widywalam tu glosy poprawiajacych, ze bielik to nie orzel
    bo nie jest.

moronica napisał/a:
    ze po prostu lepiej skupic sie na ocenie zdjecia a nie czepiac sie podpisu
    ale skąd wniosek ze zwrócenie uwagi na nieścisłość to czepianie się?
    masza - Pon 09 Kwi, 2012

Usjwo, wstawiaj więcej! Ani bym w tym ptaku kani nie poznała, ani orła - ale bardzo przyjemnie mi się na niego patrzy. :)
    kufel - Pon 09 Kwi, 2012

Trzeba kierować sie nazwami naukowymi po łacinie, chyba są bardziej trafne.
    zgadza sie. dodam tylko ze często tłumaczenia tych nazw łacińskich czy grecko łacińskich na inne jezyki mają sie nijak do oryginalnego znaczenia. np Bielik amerykański (Haliaeetus leucocephalus) powinien nazywać sie de facto bielikiem białogłowym, bielik olbrzymi (Haliaeetus pelagicus) powinien byc bielikiem morskim, bielik afrykański (Haliaeetus vocifer) bielikiem krzyczącym...
    90s - Pon 09 Kwi, 2012

370.

Kapitalne zdjęcie i moment, również ciekaw jestem reszty:)

371.

Eagle 3 by Sanches90s, on Flickr

Arek - Pon 09 Kwi, 2012

Dzisiaj, w ramach testów, bawiłem się Sigmą 120-300 f/2.8 OS z TC 1.4x. Mocowanie Nikon podłączone do D3x. Słonko ładnie świeciło i kilka strzałów można pokazać.

super zblizenie na 373. jak tam AF, probowales ta sigma celowac w gore lub w dol?

tez sobie testowalam z TC kenko
    378

Arek - Pon 09 Kwi, 2012

moronica, AF trafia świetnie. Naprawdę jestem pod wrażeniem. Zwykle robię ptaki 50D plus 100-400L, a tutaj pracę AF oceniam znacznie lepiej.

tak ale czytalam (i to mnie ostatecznie odstraszylo od tej sigmy) ze celujac w gore lub w dol focus potrafi sie zablokowac przy przeostrzaniu z nieskonczonosci na cos w okolicach minimalnej odleglosci ostrzenia
    Aszex - Pon 09 Kwi, 2012

378-co to? :)

to grzywacz, to samo co na 375 ;)
    Pan_Żabka - Pon 09 Kwi, 2012

Boże... jeszcze dużo czasu minie zanim odważę się coś tutaj zamieścić... poziom miażdży :sad:
    Aszex - Pon 09 Kwi, 2012

379

czyli to ten sam co mój rosół działkowy? :cool:

na to wyglada tylko jakis brudny :P
    Aszex - Pon 09 Kwi, 2012

umyłem przed oskubaniem :P
    smokacz - Pon 09 Kwi, 2012

380

infocyk - Pon 09 Kwi, 2012

moronica, całkiem fajnie to wygląda, przy tych warunkach co miałaś można by porównać z przymkniętym do 5.6. :smile:

90s, świetna poza. :smile:

smokacz, spotkanie zięb, ładna ta Twoja. :smile:

Tak na czerwonawo z ostatnich dni:
    381. Zięba.

382. Gil.

383 Rudzik.

moronica - Wto 10 Kwi, 2012

infocyk, na razie w fazie testowej jade na pelnej dziurze. zreszta po to targam tego kloca by go moc otworzyc, inaczej bym wziela 300/4 ;)
    infocyk - Wto 10 Kwi, 2012

moronica, tak zapytałem z ciekawości - chciałem porównać z Arka, który wszystkie ma z F5.6.
    Usjwo - Wto 10 Kwi, 2012

Pan_Żabka napisał/a:
    Boże... jeszcze dużo czasu minie zanim odważę się coś tutaj zamieścić... poziom miażdży :sad:

Nie ma sie co przejmowac, najwyzej zjada Cie od gory do dolu :mrgreen: . Ja tez nie jestem "drobiarzem" i tak raczej z doskoku te ptaki (bo byla okazja), ale co tam.
    Dzieki wszystkim za podanie nazwy, tez jestem za tym aby podawac wlasciwa. Moj przewodnik (Malaj) nazywal je orlami dlatego ta pomylka.

To nastepna seria, troche dluga (i tak juz przebralem :smile: ).

Przy latajacych ptakach TC2 wysiada, ciezko zlapac ostrosc :sad: (pewnie to kwestia wprawy) , dlatego po paru probach zostawilem goly 70-200, ostatnie jest z TC2

Brahminy kite - Kania Birmanska - Haliastur indus - przez miejscowych zwany orlem :wink:

382.

383.

384.

385.

386.

387. Trzy nastepne z serii jak podnosi rybe (AF sie wyrobil :mrgreen: )

388.

389.

390.

391.

392.

393.

394.

395. Jazda figurowa na lodzie :grin:

396.

397. Czy ten orzel to orzel :?:

Arek - Wto 10 Kwi, 2012

moronica napisał/a:
    tak ale czytalam (i to mnie ostatecznie odstraszylo od tej sigmy) ze celujac w gore lub w dol focus potrafi sie zablokowac przy przeostrzaniu z nieskonczonosci na cos w okolicach minimalnej odleglosci ostrzenia

Niczego takiego nie zauważyłem.

moronica - Wto 10 Kwi, 2012

385 super tylko chyba przeswietlone
    Wojteo - Wto 10 Kwi, 2012

398.

jacekwrrr - Wto 10 Kwi, 2012

399.

infocyk - Wto 10 Kwi, 2012

Rudziki z otwartymi dzióbkami :smile: :
    400. Rudzik na gałązce.

401. Rudzik na drzewie.

402. Rudzik na pieńku.

Amedos - Wto 10 Kwi, 2012

Usjwo, aleś naprał tych fot ;)
    infocyk, na pienku fajny;)
    403.
    Krwawodziób, nawiedziły mnie 4 sztuki ;)

ophiuchus - Wto 10 Kwi, 2012

Ładnie dajecie chłopaki! Ujswo, ten "orzeł" z 397 wygląda jak jakiś krewniak harpii ;D
    wiktor - Wto 10 Kwi, 2012

Rudzik z 400 i 401 oraz krwawodziób z 403 świetne!

kilka moich kadrów:

404.
    dzwoniec

405.
    mysikrólik

406.
    rybołów

407.
    mazurek

408.
    rycyk

infocyk - Sro 11 Kwi, 2012

Usjwo, nadal nie wiem które naj... - jak dla mnie to za dużo :smile: .Podoba mi się 394 tylko lekko przepalone podobnie jak 385.

jacekwrrr, brakuje błysku o oku. :smile:

Amedos, graty za krwawodzioba, cenny łup i piękna fota. :smile:

wiktor, rycyk świetny, bez niego bym wybrał rybołowa, ale w porównaniu z rycykiem niebo kiepskie (ptak ładny), mysikrulik też robi wrażenie. :smile:

Aszex - Sro 11 Kwi, 2012

Cytat:
    400.
    o co mu chodziło? :D
    Pan_Żabka - Sro 11 Kwi, 2012

A pal licho... wrzucę coś i ja... :wink:
    Dopiero zaczynam z drobiem, to taki doskok w oczekiwaniu na sezon pokazów lotniczych i stalowe skrzydła :wink:

409. Raniuszek

410. Rudzik

411. kolejny Rudzik

412. Sikorka

413. I zwykła kaczka, ale w kwiatuszkowym klimacie :wink:

Aszex - Sro 11 Kwi, 2012

licho dobrze się spaliło... znaczy spisało... :) a z kaczki to prawdziwa dama... :)
    incognitox - Sro 11 Kwi, 2012

414. szara gęś

EZOGHUL - Sro 11 Kwi, 2012

Arek napisał/a:
    Dzisiaj, w ramach testów, bawiłem się Sigmą 120-300 f/2.8 OS z TC 1.4x. Mocowanie Nikon podłączone do D3x. Słonko ładnie świeciło i kilka strzałów można pokazać.

Arku jak dla mnie mydlane jak bańki mydlane mojej 2,5 córki :) .
    Dobrze, że się z sigmy wyleczyłem.

infocyk - Sro 11 Kwi, 2012

Pan_Żabka, 410 całkiem całkiem. :smile:

No to jeszcze po rudzikach, takie wielkanocne :smile: :
    415. Rudzik z zamkniętym dziobkiem.

416. Rudzik z otwartym dziobkiem.

Wiem jak pisze się mysikrólik, proszę więc moderatora o poprawienie mojego poprzedniego posta. :smile:

Aszex - Sro 11 Kwi, 2012

infocyk, aż prosi się o animowanego gifa lub fotomontaż łączący dwa zdjęcia w jedno ;)
    wiktor - Sro 11 Kwi, 2012

Ja nie mam szczęścia do rudzików :neutral: widzę dość często, ale fotek prawie wcale :sad:

Na rybitwach białoskrzydłych ciężko ustrzec się przepału :mrgreen:
    417.

A co do fotek z Sigmy 120-300 2.8 + TC to faktycznie trochę mydlane, to o tyle dziwne, że ta wersja tego szkła, zbiera bardzo pochlebne opinie w temacie ostrości.

smokacz - Sro 11 Kwi, 2012

kurde, ale wstawiacie foty, wstyd się pokazywać z własnymi
    418

moronica - Sro 11 Kwi, 2012

wiktor, to jakis pajak w dziobie? brrrrr

moronica, tak, to pająk i to całkiem spory (z nogami prawie 5 cm :shock: możliwe, że to topik) Nad Biebrzą widziałem ich wtedy sporo, ale też rybitwy chętnie się nimi zajadały :twisted:
    Były często przynoszone przez samce rybitw swoim partnerkom jako "prezent" przed kopulacją :mrgreen:

419.

moronica - Sro 11 Kwi, 2012

wiktor, dzieki, bede te rejony omijac szerokim lukiem ;) yyyyh

moronica, Nie omijaj Biebrzy - to raj dla wszystkich lubiących ptaki :grin:
    Tak wyglądała droga na Biały Grąd kiedy fociłem rybitwy:
    420.

Ja też brzydzę się pająków, ale łażąc po różnych dziwnych miejscach w poszukiwaniu ptaków, musiałem się przyzwyczaić do ich obecności.

bbeeaa - Sro 11 Kwi, 2012

Wiktor, ...żabka, infocyk -pięknie!
    Dzwoniec niesamowity :)

jacekwrrr - Sro 11 Kwi, 2012

421.
    Zwinę butelkę może coś jeszcze jest?

422.

Introverder - Czw 12 Kwi, 2012

423.

Bielik

424.

Oba robione ok. 30 minut po wschodzie Słońca :) :P;)

Przynoszę im martwe króliki ustrzelone u siebie na działce, więc prawie je oswoiłem :) ;). To był żart :smile: :mrgreen: :lol: .. :) ;)

Prawda jest bardziej okrutna :smile: :mrgreen: :razz: :

Ciągle pchają mi się przed obiektyw :) :P;). Mówię mu: „Leć gdzie indziej”, a on zdaje się mówić: „No zrób zdjęcie, no zrób zdjęcie” :) :P (nawiązując do Shreka 4: „No zarycz, no zarycz” :) ;)).

No to zaryczałem, dziś 2 razy :) :P;). Ciągle mnie molestują o zdjęcie, mam dość, a one żebym im jeszcze jedno zrobił :smile: :grin: :cool: :lol: ..

A jeszcze jedno wstawię, a co tam będę się szczypał :) :P;):

425.

Ciasno tak, bo dalej było drzewo i wolałem czysty kadr :smile: ;) .

Amedos - Czw 12 Kwi, 2012

infocyk, rudziki jak zwykle fajne ;)
    wiktor, extra fotki ;)
    426.Krwawodziób w tle sieweczka

moronica - Czw 12 Kwi, 2012

ladnie i cieplo, jak zwykle ;)

moronica, zapleśnieje Ci ten obiektyw, jak nie będziesz nim focić ;)
    427

moronica - Czw 12 Kwi, 2012

Amedos, litosci, przeprowadzam sie :P i jeszcze potrwa zanim sie rozeznam gdzie focic w nowym miejscu. ale spoko, to tylko kwestia czasu ;)
    wiktor - Czw 12 Kwi, 2012

Amedos, Bardzo fajna seria z krwawodziobami. Podoba mi się światło i perspektywa. Ja pomimo rozłożonego statywu, nie uzyskuję tak niskiej perspektywy. Będę chyba musiał wykombinować worek z grochem :wink:

A tu moje wczorajsze kadry:

428.

429.

430.

Nie wiem, czy nie przesadzam z ostrzeniem przy obróbce - może jeszcze jakieś inne uwagi macie ?

wiktor, fajne fotki, ja klade aparat na kamieniach i tak patrze w wizjer, czasem jest dramat, bo w głowie się przewraca, oczy bolą, no ale trza ;)
    431.

smokacz - Czw 12 Kwi, 2012

wiktor, Amedos, ładnie, ładnie
    432

smokacz, co ta zieba taka smutna ;) moze na kacu ;)

Przy tej focie miałem wizje ;)
    433.

infocyk - Czw 12 Kwi, 2012

Ech, a ja dzisiaj to mogłem tylko ropuchy i jaszczurki focić. :smile:
    Pan_Żabka - Pią 13 Kwi, 2012

Tam wcześniej smutna zięba, ale popatrzcie na tego ponuraka! :mrgreen:

434.

Ja opadłem z kości jak to zobaczyłem :mrgreen:

smokacz - Pią 13 Kwi, 2012

Oj tam, oj tam smutna. Zięba im się nie podoba. Na gałęzi siedzi, do skoku się szykuje. To nie smutek tylko skupienie przed skokiem z wysokości. Jak zbiegacie po schodach macie takie same miny, nie mówiąc o chodzeniu po drabinie. Naślę go na Was, zrobi Wam wtedy zdjęcie i wstawi na Optyczne to zobaczymy kto będzie miał lepszą minę :mrgreen:
    Dawid1984 - Pią 13 Kwi, 2012

Usjwo napisał/a:
    397. Czy ten orzel to orzel :?:
    Nie , widać nieopierzone skoki.Mi ten ptak wygląda na Bielika białobrzuchego (Haliaeetus leucogaster).
    infocyk - Pią 13 Kwi, 2012

Trochę wolnego czasu, a tu ciemnica za oknem. To z poprzedniego tygodnia :smile: :
    435 Zięba.

Arek - Pią 13 Kwi, 2012

To ja jeszcze jedną serią przyłożę. Tym razem głównie dzwońce obu płci.
    Amedos - Pią 13 Kwi, 2012

infocyk, trza nosić drabine ze soba ;)
    Arek, fajna seria ;)
    443.

infocyk - Sob 14 Kwi, 2012

Amedos, dla mnie 431 naj... :smile:

444. Rudzik.

rysiu - Sro 18 Kwi, 2012

Kolejne próby nad Narwią
    445

446

i jeszcze żerowanie bociana
    447

448

449

Aszex - Sro 18 Kwi, 2012

wiosna idzie :)
    infocyk - Sro 18 Kwi, 2012

rysiu, 442 ładnie złapane :smile: ale ostrości zdecydowanie brakuje, 440 bym sobie darował.

Dziubek nie wyszedł :smile: :
    450 Remiz.

Aszex - Czw 19 Kwi, 2012

Który to? Przyznać się... :mrgreen: :cool:

infocyk - Czw 19 Kwi, 2012

Aszex, dobre :smile: .

451. Potrzos.

marians - Czw 19 Kwi, 2012

452.

453.

wiktor - Czw 19 Kwi, 2012

Ciekawe czy takie pływadełko w kształcie łabędzia nie płoszy ptaków bardziej niż klasyczna fototratwa? Z doświadczenia mego znajomego, który często fotografuje "z wody" ptaki bardziej boją się różnego rodzaju atrap ptaków, niż pływadełka (nawet nie zamaskowanego) Ja, kilkanaście dni temu, miałem możliwość pierwszy raz fotografować z jednego z jego pływadełek. Takie ustrojstwo, to świetna sprawa i najprawdopodobniej też sobie zbuduję coś podobnego :wink:
    A to moje pstryki z fototratwy:

454.

455.

infocyk - Pią 20 Kwi, 2012

wiktor, 454 wygląda bardzo zachęcająco, teraz tylko zmienić gatunek :smile: . Na 455 nieciekawe odbicie - szkoda.

Przykład, jak TC przeszkadza, gdy ptak siada za blisko :smile: :
    456. Potrzos.

moronica - Sob 21 Kwi, 2012

taki maly rekonesans dzisiaj. czarnowron a reszta to chyba wszystko srebrzyste na roznych etapach rozwoju

457

458

459

460

461

Amedos - Sob 21 Kwi, 2012

wiktor, bardzo ładnie ;)
    infocyk, dobrze jest ;)
    moronica, tamten obiektyw robił lepsze foty ;)
    Jutro dam foty ;)

wez mnie nie denerwuj :P
    Amedos - Sob 21 Kwi, 2012

moronica, tyle kasy w błoto, a mówiłem napraw tego co masz w lesie ;) Jak coś to za sigme się wymienie ;)
    462.

no i tu cie mam, kolezko ;) jak przyjedziesz to ci sie dam pobawic tylko najpierw musze znalezc jakies dobre miejsca tu w okolicy. no i czas, by je odwiedzic :S
    infocyk - Sob 21 Kwi, 2012

Amedos, jutro, to nie dzisiaj :smile:

Dzisiaj, przed domem w drodze do śmietnika :smile: :
    463 Pliszka.

464 Pliszka.

S. Kawka - Nie 22 Kwi, 2012

465.

Trznadel

Coman - Nie 22 Kwi, 2012

466.

Rudzik.

kufel - Nie 22 Kwi, 2012

S. Kawka, ładnie ale za duża saturacja trochę.

Coman napisał/a:
    Rudzik.
    szkoda ze na na jakiejś gałęzi nie usiadł ;)
    wiktor - Nie 22 Kwi, 2012

Podoba mi się 464, widać, że blisko była :wink:

Raniuszek w krzaczorach:
    467.

Moi ulubieńcy :mrgreen:
    468.

Myszak "z podchodu"
    469.

"Zegarynka" :wink:
    470.

infocyk - Nie 22 Kwi, 2012

Coman, ładny rudzik, nawet bez gałązki :smile:

wiktor, 470 naj..., a raniuszek fajowy (drobnicę upolować nie jest tak łatwo). :smile:

Dzisiaj, czaiłem się na zielonego dzięcioła i nic, tylko zięby, jeden strzyżyk i żaby:
    471. Zięba wśród zielonych listków.

472. Zięba na suchej gałązce.

smokacz - Nie 22 Kwi, 2012

473 Tokujący samiec Kapturki, który wraz ze swą panią jak co roku zamieszkał w krzaczorach w przyosiedlowym parku.

S. Kawka - Pon 23 Kwi, 2012

474.

Pani Trznadlowa

Amedos - Pon 23 Kwi, 2012

infocyk, na cierniu ładniejsze ;) Jutro to dziś ;)
    smokacz, masz widać u siebie różne gatunki ;)
    S. Kawka, fajne foto ;)
    Moronica ;) wyslij mi na testy ;) za pare lat oddam ;)
    475.

Fawu - Sro 25 Kwi, 2012

476
    Głowienka, na randce :smile:

[ Dodano: Sro 25 Kwi, 2012 18:37 ]
    477
    Nieźle nastroszony :wink:

infocyk - Sro 25 Kwi, 2012

To jeszcze z ostatniego wypadu:
    478. Zięba w igliwiu.

479. Zięba obserwator.

MiDaList - Czw 26 Kwi, 2012

480. Sroka

Zdjęcie w pełnej rozdzielczości

smokacz - Czw 26 Kwi, 2012

infocyk, ładne masz te Ziębole.
    MiDaList, rozumiem, że to początki. Pamiętaj żeby nie ucinać ptakom części wyposażenia np. ogona. Sroki, choć pod ochroną, uchodzą za szkodniki i generalnie nie są lubiane, ale potrafią zapozować dostojnie i można zrobić im lepsze foty, tym bardziej, że pełno ich jak psów. Życzę samozaparcia, wytrzymałości psycho-fizycznej i udanych łowów :smile:
    To ja tym razem wstawię dokumentacyjne z życia Błotniaków stawowych. To pewnie po części loty tokowe, po częsci ćwiczenia przekazywania pokarmu w locie przez samca samicy w sytuacji kiedy zacznie ona przesiadywać na jajach.
    481

Amedos - Czw 26 Kwi, 2012

478 bardzo ładne ;)
    482.

smokacz - Czw 26 Kwi, 2012

483

infocyk - Pią 27 Kwi, 2012

MiDaList, ten obiektyw warto trochę przymknąć, fragment śmietnika też trochę radzi. :smile: Sroki mi osobiście nie przeszkadzają, właśnie w tym roku założyły gniazdo przed moim oknem, tyle, że daleko.

Amedos, poidełko nie takie małe, a efekty coraz lepsze. Na 481 dziobek trochę nieostry, tło bym też trochę zmienił. :smile:

smokacz, kapturki fajne. :smile:

484 Pierwiosnek.

Amedos - Pią 27 Kwi, 2012

infocyk, no tła za bardzo nie chce ruszyć, akurat tutaj wyszlo jak wyszło ;)
    Pierwiosnek bardzo ładny ;)
    485.

moronica - Sob 28 Kwi, 2012

Amedos, ogolnie super tylko dalabym ciut wiecej dolu

po ziebach infocyka as wstyd dawac swoja ale co tam, raz sie zyje

486

487

488

tak ogolnie to cieeemno tu :S a jak slonce wychodzi to wszyscy wylegaja z domow i ptaki plosza. musze sie gdzies dalej ruszyc

S. Kawka - Sob 28 Kwi, 2012

489.

A czy ten Wróbelek nie jest sympatyczny?

infocyk - Sob 28 Kwi, 2012

moronica, 487 może ciut więcej kontrastu :smile: . Zięby zaczęły mnie obserwować, jak wlazłem w krzaki czając się na zielonego dzięcioła.

Amedos, 485 im dłużej się ogląda tym wydaje się ciekawsze :smile: . Można rozważyć portret bez żółtego z prawej i niebieskiego na dole, o ile nie straci się na jakości.

S. Kawka, mógłby się trochę uśmiechnąć :smile: .

Dzisiaj musiałem robić za transportera. Udało się wyrwać na godzinę nad jeziorko (remiz) i na drugą godzinkę nad bagienko (żaby). :smile:
    490. Remiz.

491. Remiz z dzióbkiem bez oczka. :smile:

492. Remiz z oczkiem bez dzióbka. :smile:

Amedos - Sob 28 Kwi, 2012

moronica, daj mi ten obiektyw ;) stary nadal lepszy ;) próbuje Cię zdołować, a Ty wtedy kupisz taki jaki miałaś stary, a nowy mi dasz za sigme ;) 487 bardzo fajne ;)
    S. Kawka, no byłby bardziej, gdyby tło było fajniejsze ;)
    infocyk, mam jeszcze pare ujeć, pokaże potem . Nie mogłeś go sprowadzić na ziemie ;) 490 najlepsze.
    493.

infocyk - Nie 29 Kwi, 2012

Amedos, 493 piękne. :smile:

Dzisiaj:
    494. Szpak z listkiem.

495. Kowalik klasycznie.

smokacz - Nie 29 Kwi, 2012

496 Świstunka leśna, strasznie się za nią naskradałem po krzaczorach, ale coś tam się wreszcie udało udokumentować.

MNISZKA - Pon 30 Kwi, 2012

497.
    498.
    499.
    500.

Nie komentujcie od razu tak ostro bo lustrzankę ma niecałe pół roku, a mam 16 lat. Mój aparat to Sony a55, krytykowany tak na tym forum że nie wiem czy nie zrobiłem dużego błędu go kupując, obiektyw Tamron 70-300 Makro, też szału nie ma.

Amedos - Pon 30 Kwi, 2012

infocyk, kowalik extra wyszedł na tym tle.
    MNISZKA, no trza troche popracować nad wszystkim ;) też takie robiłem na początku ;)
    501.

MNISZKA - Pon 30 Kwi, 2012

Piękny ptak szkoda że w tarapatach fotografowany
    502.

infocyk - Pon 30 Kwi, 2012

Wędkarzy nie było, trzciniaki szalały :smile: :
    503. Trzciniak.

504. Trzciniak.

505. Trzciniak.

506. Trzciniak.

Amedos - Pon 30 Kwi, 2012

infocyk, bardzo ładne ;)
    507.

Coman - Pon 30 Kwi, 2012

infocyk, fajna seria :wink:
    mozer - Pon 30 Kwi, 2012

MNISZKA napisał/a:
    krytykowany tak na tym forum że nie wiem

Nie przejmuj się tym. Każdym sprzętem można zrobić dobre zdjęcia. Różnica jest istotniejsza jak na tym zarabiasz ;)

Postaraj się nie kadrować tak centralnie i popracuj nad ostrością.

sthwild - Wto 01 Maj, 2012

Swietna seria z Trzciniakami! Gratuluje!

[ Dodano: Wto 01 Maj, 2012 12:32 ]
    508

509

moronica - Wto 01 Maj, 2012

sthwild, bardzo fajne, zwlaszcza drugie, tylko przeostrzasz zdjecia
    infocyk, rewelacja, zwlaszcza 504
    Amedos, fajnie wyszlo z zielonym i niebieskim tlem ;)

Amedos - Wto 01 Maj, 2012

moronica, a fotki ??? ;)
    510 potrzosowa ;)

infocyk - Wto 01 Maj, 2012

Amedos, bardziej mi leży 507, tylko te smugi na wodzie? :smile:

sthwild, model fajowy, faktycznie przeostrzyłeś deczko. :smile:

Dzisiaj więcej ludzi niż ptaków. Wczorajsze, mniej udane, ale dynamiczne :smile: :
    511. Trzciniak.

512. Trzciniak.

Amedos - Sro 02 Maj, 2012

infocyk, no nie zawsze może byc dobrze ;) Te smugi ?? bo nie rozumie.
    513. Duży crop. Potrzos

infocyk - Sro 02 Maj, 2012

Amedos, crop, nie crop ale piękny :smile: :smile:
    Te smugi: http://i1058.photobucket....012/1pliw-2.jpg

Z 1. Maja, taki biało-czerwony :smile: :
    514. Dzięcioł duży.

matti86 - Czw 03 Maj, 2012

515.

moronica - Czw 03 Maj, 2012

przede wszystkim to zdjecie jest niedoswietlone i cos sie z ostroscia stalo, ciezko powiedziec czy w wyniku odszumiania, poruszenia, zbytniej kompresji JPG (widac artefakty) czy kombinacji tych czynnikow. fotografujac ptaki pamietaj, by starac sie je fotografowac z ich perspektywy. jesli ptak jest na ziemi to i ty powinienes fotografowac z tego poziomu. no i dobrze by bylo, gdyby oko nie bylo taka jednolicie czarna dziura
    Egon1916 - Czw 03 Maj, 2012

516.
    zwirek210 - Czw 03 Maj, 2012

To chyba moje pierwsze podejscie do fotografowania ptaszków i musze przyznac ze jest to nie łatwe zajęcie zwłaszcza jak sie ma kiepskie szkło :( Zdjęcia technicznie pozostawiają wiele do życzenia ale myślę że jest kilka fajnych ujęć. Zreszta sami oceńcie :)

517.

518.

519.

520.

521.

522.

523.

sthwild - Czw 03 Maj, 2012

524.

525.

infocyk - Czw 03 Maj, 2012

zwirek210, jakościowo trzeba jeszcze popracować :smile: , fotografowanie przy gniazdach/dziuplach, a już z tak bliskiej odległości jak na 524, nie jest wskazane.

sthwild, fajne scenki. :smile:

526. Dzięcioł duży.

Amedos - Czw 03 Maj, 2012

infocyk, obok mam pełno drzew i teraz duża ich cześć pyli, nic nie poradze ;) Sprzątam to, ale zaraz wiatr nawieje.;)
    527.
    Potrzos

S. Kawka - Czw 03 Maj, 2012

528.

Troszkę zmokłem

zwirek210 - Czw 03 Maj, 2012

Infocyk Wiem ze nie należy cykac w okolicy gniazd ale tu byłem dobrze zamaskowany i nie sadze by ptaszek mnie widział. Znajomy ma zrobione takie male obserwatorium bo to w jego sadzie juz sporo lat mieszkaja te dzięciołki.
    Czy możecie sie wypowiedziec na temat jakich szkiel uzywacie i ewentualnych konwerterów ? Bo z tego co zauważyłem to 300 na FX to stanowczo za mało. Mozecie cos polecić niskobudżetowego ?

infocyk - Pią 04 Maj, 2012

Amedos, S. Kawka, jaka mokra zgodność w temacie. :smile:

zwirek210, pstrykam tym co w stopce :smile: , wcześniej był to 70-300 (jego odpowiednik nikona jest dużo lepszy) i udało mi się zrobić nim czarnego dzięcioła (był już wrzucony na forum): http://img143.imageshack....foto0566526.jpg

529. Dzięcioł duży.

hydra - Pią 04 Maj, 2012

Ja mam pytanie. Co to za ptak ? Pustułka ? Ma gniazdo dość wysoko na drzewie. Samiec średnio co pól godziny przylatuje z jakimś jedzonkiem. Samica dzielnie wysiaduje. Sory za jakość zdjęcia.
    530.

ryszardo - Sob 05 Maj, 2012

No to i ja biorę się za polowania na ptactwo.
    Jako, że AF tani nie jest, to rozpoczynam moje łowy od wypadów w teren ze starym dobrym Tairem.
    Ciągle walczę z ustawieniem ostrości i jak na razie na latających nie wychodzi tak, jak bym to sobie wymarzył, ale będzie lepiej.

Poniżej żurawie z dzisiejszego poranka:

531.

532.

infocyk - Sob 05 Maj, 2012

ryszardo, ładnie złapane, teraz tylko trochę ostrości i będzie ok. :smile:

Dzisiaj:
    533. Żuraw.

534. Trzciniak.

baracuda - Sob 05 Maj, 2012

tej pływającej wrony nie liczymy, co to jest za drób :mrgreen:

ophiuchus - Nie 06 Maj, 2012

Wygląda jak łyska ;)
    baracuda - Nie 06 Maj, 2012

ophiuchus napisał/a:
    Wygląda jak łyska ;)

thx, pierwszy raz taką wronę pływająca widziałem :razz:

S. Kawka - Nie 06 Maj, 2012

536.

Czeczotka

Dawid1984 - Nie 06 Maj, 2012

zwirek210 napisał/a:
    . Zreszta sami oceńcie :)
    Super Brawo!

hydra napisał/a:
    Co to za ptak ? Pustułka ?

Tak
    ophiuchus napisał/a:
    Wygląda jak łyska ;)

Dokładnie :mrgreen:

smokacz - Nie 06 Maj, 2012

537 muchołap

infocyk - Nie 06 Maj, 2012

smokacz, jakim obiektywem sfociłeś szpaka? W stopce mi go brakuje. :smile:

Dzisiaj dzień bez focenia, wrzucę już ostatniego z tego tygodnia:
    538. Trzciniak.

smokacz - Nie 06 Maj, 2012

infocyk, Tamron 70-200 wzmocniony TC Tamron 1.4x. Czasami go używam bo ma fajne światło nawet jak dopnę TC. Ale AF z TC nie do końca taki jaki by się chciało. W sumie jednak w miarę daje radę więc używam, tylko cierpliwości nieraz trzeba :smile:
    MiDaList - Pon 07 Maj, 2012

Wypad na Brač ( Jako iż dopiero zaczynam to proszę o wszelką konstruktywną krytykę, mam nadzieje iż dzięki temu będzie coraz lepiej )

539. Jaskółka Dymówka

Orginał

540. Gołąb Miejski

Orginał

541. Kos

Orginał
    Drugie zdjęcie
    542
    Orginał

543. Wróbel

Orginał

544. Zięba

Orginał
    Drugie zdjęcie
    545
    Orginał

Amedos - Pon 07 Maj, 2012

Nie pozwólcie strolować prze troli konkursu.

http://www.optyczne.pl/show_image.php?id=3225

MiDaList, podpis fatalny ;)
    Potrzos
    546.

hijax_pl - Pon 07 Maj, 2012

MiDaList napisał/a:
    to proszę o wszelką konstruktywną krytykę, mam nadzieje iż dzięki temu będzie coraz lepiej
    Wywal albo co najmniej 5x zwiększ podpis. Tak jak jest to ni przypiął ni przyłatał...
    MiDaList - Pon 07 Maj, 2012

Pomniejszyłem wielkości mam nadzieje iż teraz bardziej przypada do gustu :)
    moronica - Pon 07 Maj, 2012

takie wieczorne

547

548

Aszex - Pon 07 Maj, 2012

544-jaki nieśmiały ;)
    Sandacz - Pon 07 Maj, 2012

549 Świstunka leśna
    By sandac at 2012-05-06

Wujek_Pstrykacz - Pon 07 Maj, 2012

MiDaList słabiutko z ostrością na Twoich fotach, kadry mało ciekawe i do tego nienajlepiej naświetlone. No i te podpisy na fotach. Do poprawy :neutral:
    dcs - Pon 07 Maj, 2012

Wujek_Pstrykacz,
    Masz 500/4?

A o co chodzi? Skąd te pytanie?
    dcs - Pon 07 Maj, 2012

Wujek_Pstrykacz,
    Pytam, bo się rozglądam i waham się 500 czy 600 /vr raczej odpada -cena/, a może FD800/5.6.
    Pod FF /D800/.

Mam 500/4, ale pod Canona. Ogniskowa stanowi kompromis, jasność także. Czasami brakuje mi powiedzmy 300/2,8. Do scen bestialskich walk o pokarm :razz:
    dcs - Pon 07 Maj, 2012

Wujek_Pstrykacz,
    Z ff?
    Ale ty z budy.

smokacz - Pon 07 Maj, 2012

coś się mocno z numeracją pokopało, przydałopby się wyprostować :smile:
    550

Wujek_Pstrykacz - Wto 08 Maj, 2012

dcs napisał/a:
    Wujek_Pstrykacz,
    Z ff?
    Ale ty z budy.

Z prawie FF, no i z budy, czasami spod siatki, czasami z okna samochodu, czasami z namiotu. Z podchodu to tylko lornetka i obserwacje.

marians - Wto 08 Maj, 2012

551

Amedos - Sro 09 Maj, 2012

Ode mnie się zaczęła zle numeracja, musiały mi się fotki do końca nie otworzyć.
    552.Potrzos

marians - Sro 09 Maj, 2012

553.

554.

555.

556.

infocyk - Sro 09 Maj, 2012

Amedos, 552 - kwiatki zwiędły, ale w galerii cudna symetria. :smile:

marians, 551 - kaczki wszyscy focą i trudno znaleźć ciekawe kadry, ale warto trenować :smile: . Można było się trochę zniżyć i dać szerszy kadr.
    O widzę, że coś doszło, tylko dlaczego aż tyle?

Moje ( :smile: ) szpaki już drugi rok w tym samym miejscu:
    557. Szpak.

Amedos - Czw 10 Maj, 2012

infocyk, szpak extra wyszedł ;) Kwiatki zwiędły bo nie podlewane były ;)
    558. Gąsiorek

infocyk - Czw 10 Maj, 2012

Zauważyliście, że zmienił się (zgodnie z regulaminem) regulamin konkursu Wiosenna fotografia ptaków i można teraz wrzucać foty wykonane o dowolnej porze roku, a już myślałem że to jakiś normalny konkurs. :cry:
    sthwild - Pią 11 Maj, 2012

Amedos, Gasiorek wyszedl swietny!
    Amedos - Pią 11 Maj, 2012

To dam jeszcze samiczke ;)
    infocyk, ja dam dam coś z wiosny ;)
    559.

Zjak - Sob 12 Maj, 2012

Jeśli ktoś ma zdjęcia gołębi, ale nie tych miejskich tylko rasowych, mogą być w locie, to proszę o info. Może być na "pw".
    Amedos - Sob 12 Maj, 2012

Wam aparaty zabrali ? ;)
    560.

wiktor - Sob 12 Maj, 2012

Nie zabrali, tylko z czasem nieco gorzej.... no, ale coś tam czasem się pstryknie :wink:

561.

562.

563.

moronica - Sob 12 Maj, 2012

Amedos, watek zabijasz srubujac poziom ;)

takie pospolite

564

565

566

567

568

wiktor, 561 bardzo ładne ;)
    moronica, zapytam jeszcze raz, Ty kupiłaś sigme 100-300 za 400 zł nówka ?? ;) bo chyba masz błąd w opisie 300 f2.8 ;) wio na ptaki, a nie jakieś fotki kosmosu tu pokazywać ;)
    Tak poważnie 566 jest bardzo ładne ;)
    569.

Amedos, ty sie robisz gorszy przesmiewca od Kozidrona :P

moronica, ja tak żartem ;) zdjęcia piękne ;) Masz jakieś nie pokazane z tamtego obiektywu ? :mrgreen:
    570.

nawet ptasiorowi skrzydla opadly jak to czyta :P

Nic mu nie opadło ;)
    571.

smokacz - Sob 12 Maj, 2012

Amedos, cwaniaku, podstępnie działasz, a nas się czepiasz. Przytułki dla ptaków budujesz, paszę im sypiesz, napoje lejesz i jeszcze wannę z hydromasażem budujesz. To są zagrywki poniżej pasa, niegodne prawdziwego myśliwego :mrgreen: :wink:

moronica, nie krzykaj, ale stary słoik coś miał lepsze dno i wieko, chyba, że pykasz na razie treningowo, od niechcenia :smile:

Nie ma czasu na focenie, dzieci są i roboty po pachy, wstawać się nawet rano nie chce. Wszystko co mi ostatnio wchodzi to gdzieś przy okazji, bez światła, tła, kradzione takie. Nie ma co pokazać. :sad:
    572
    [/b]

573 to na jakimś iso masakrycznym, późno, na placu zabaw strzelane. Kwiaty z tego najładniejsze chyba

infocyk - Nie 13 Maj, 2012

moronica, coraz ładniejsze, ja bym mimo wszystko trochę przymykał przy takim świetle. :smile:

wiktor, ładne, tylko takie metkowane. :smile:

Amedos, gąsiorki niesamowite, u mnie kiepska pogoda, a czas tylko w sobotę i niedzielę. :smile:

574. Żurawie 2+3.

moronica - Nie 13 Maj, 2012

smokacz, powiedzmy ze sie wprawiam. poza tym nie mam tu jeszcze swoich ulubionych miejsc jak mialam w Hiszpanii, gdzie wiedzialam gdzie isc by pocykac z nudow kamuszniki ktore prawie mi pod nogi wlazily ;) to wszystko sa sporo cropowane zdjecia, wszystkie pionowe cropowane z poziomu lub nawet bardziej. wy chyba zapamietaliscie ta garstke zdjec, ktore mi sie udaly (glownie ze wzgledu na wspolprace modeli ;) ), i teraz wszystko do nich odnosicie :P oswoje sie z terenem, doczepie tc-17, pocwicze biceps i bedzie ok ;)
    smokacz - Nie 13 Maj, 2012

moronica, no wierzymy w Ciebie :smile:
    575 Bob Budowniczy, jeno se tymi cegłami oko przysłonił :wink:

infocyk - Nie 13 Maj, 2012

smokacz, widać ślady po obróbce nad głową z prawej, szkoda :smile: , bo to mi się najbardziej podoba z tych co wrzuciłeś na tej stronie.
    Amedos - Pon 14 Maj, 2012

smokacz, ja normalny nikogo się nie czepiam ;) moronica, ja tylko żartem przycinam ;)
    infocyk, nie wiem czy to nie lepiej by było w poziomie, nie znam sytuacji, więc pisze jak czuje. ;)
    moronica, ja też wierze w Ciebie ;) poznasz teren dobrze (jakieś 40 lat) zrobisz fotki i pokażesz ;) Oczywiście żartuje ;)
    576.

incognitox - Sro 16 Maj, 2012

Rudzik

577.

578.

579.

moronica - Sro 16 Maj, 2012

bardzo ladnie, zwlaszcza 578
    infocyk - Sro 16 Maj, 2012

(578) dałbym tylko ciut więcej z lewej kosztem prawej. Fajna fota. :smile:
    Amedos - Sro 16 Maj, 2012

incognitox, ładne rudzisko ;)
    infocyk, moronica, a gdzie Wasze fotki ;)
    580

smokacz - Sro 16 Maj, 2012

Trochę dokumentacji
    581 Żem se ubiła.....

582 ... se teraz podjem, ale w spokoju, więc nara

KwusheR - Pią 18 Maj, 2012

583.

Takie cuś ode mnie :oops:

dcs - Pią 18 Maj, 2012

KwusheR,
    Z pełnym dziobem się nie mówi. :wink:

chri55tof - Sob 19 Maj, 2012

584.

moronica - Sob 19 Maj, 2012

chri55tof, ladnie, klasycznie i umiejetnie zakomponowane (niepoucinane oczka)
    90s - Sob 19 Maj, 2012

popieram moronica, nic dodać nic ując do tego ujęcia
    mozer - Sob 19 Maj, 2012

585 :P

moronica - Sob 19 Maj, 2012

raczej ;)

586

587

infocyk - Sob 19 Maj, 2012

Wczoraj, taki miejski ( :smile: ):
    588. Szpak.

Coman - Sob 19 Maj, 2012

589.

chri55tof - Sob 19 Maj, 2012

moronica 587 bardzo ladne. Podoba mi sie ekspozycja, bardzo jasne, ale nie przepalone, dlatego takie delikatne.

590.

... jakis z bazantowatych :

smokacz - Sob 19 Maj, 2012

591

Coman - Nie 20 Maj, 2012

592.

Amedos - Nie 20 Maj, 2012

smokacz, ładne to foto ;)
    Coman, bardzo przyjemnie się to ogląda. ;)
    593. Takie treningi z ptakami na łące, kląskawka.

moronica - Nie 20 Maj, 2012

Amedos, dobrze zlapany moment

a ja sobie ryby w beczce lowie ;)
    594

595

596

Amedos - Nie 20 Maj, 2012

moronica, 595 jest extra, blisko się dał podejść ? ;)

300mm zero cropowania ;)
    Sandacz - Nie 20 Maj, 2012

Z dzisiejszego wypadu na...ryby :wink: 597. Trzciniak
    By sandac at 2012-05-20 598. Trzcinniczek
    By sandac at 2012-05-20 599. Trzciniak
    By sandac at 2012-05-20

smokacz - Nie 20 Maj, 2012

Amedos, fajny moment i dobrze złapany
    moronica, ładnie, ładnie, rozkręcasz się :smile:
    600 ode mnie spacerowe, parkowe - w promieniach zachodzącego słońca

infocyk - Nie 20 Maj, 2012

Amedos, 593 - świetny moment :smile:

moronica, czas 1/4000 i wprawa przynoszą efekty - 595 :smile:

Sandacz, 597 naj... :smile: .Wstawiaj te numery "normalnie".

smokacz, 591 ciekawsze :smile:

Z soboty:
    601. Dzięcioł duży.

602. Pliszka siwa.

603. Bocian biały.

no powolutku pomalutku ale jakos to idzie ;) coraz lepiej idzie mi rowniez obsluga LR na ktory sie przesiadlam mniej wiecej w tym samym czasie, w ktorym zmienilam szklo (stad moj caly workflow poszedl na dno i trzeba bylo zaczac od raczkowania ;) ), dobrze wiedziec ze leciwa matryca D90 potrafi spokojnie zniesc podbicie cieni na 100 (na robionym pod slonce 594). no ale jak zwykle najwazniejsza wspolpraca modelki, trafila mi sie wyjatkowa bezwstydnica
    pietro69 - Pon 21 Maj, 2012

a to mój szaraczek
    wiktor - Pon 21 Maj, 2012

Żurki z przed kilku dni:

605.

606.

607.

i bonusowa czajka :)

608.

Amedos - Pon 21 Maj, 2012

smokacz, szkoda tego białego punktu na focie ;)
    infocyk, cała seria ciekawa ;)
    wiktor, 607 chyba najciekawsze, ogólnie wszystkie się ciekawie ogląda ;)

U mnie znów dopisało z ptakami, nawet miałem na patykach skowronka.
    609.

Coman - Wto 22 Maj, 2012

610.

infocyk - Wto 22 Maj, 2012

pietro69, trochę za ciemny. :smile:

wiktor, czajki to bym sobie pofocił. :smile:

Amedos, pora na zmianę patyka. :smile: :smile:

Coman, ładna fotka :smile:

Stoję sobie w niedzielę na mostku w lesie, a on lata:
    611. Dzięcioł duży.

i sikorka na dokładkę:
    612. Bogatka.

mozer - Wto 22 Maj, 2012

613.

infocyk - Sro 23 Maj, 2012

mozer, u mnie takich nie ma :smile:

We wczorajszym upale:
    614. Kawa.

615. Kawki.

Fawu - Czw 24 Maj, 2012

616 Może wiecie co to za ptak :?: :wink:

dcs - Czw 24 Maj, 2012

Fawu,
    Rzeźbiarz miałby mało roboty...

smokacz - Sob 26 Maj, 2012

617 Hajstra, ale niestety tylko w locie

Amedos - Sob 26 Maj, 2012

mozer, strasznie bialo ;)
    infocyk, szkoda że ciachłeś tego drugiego, fajna fota by była ;)
    Fawu, to dzięcioł zielony ? ;)
    smokacz, króliki lepsze ;)

Ja coś przerobie i jutro wrzuce ;)

moronica - Nie 27 Maj, 2012

reszta mew z wczoraj

618 orlem byc

619 ryjowka

620 brus li karate mistrz

Strzała - Nie 27 Maj, 2012

moronica, wszystkie 3 + z galerii na wielkie TAK
    mozer - Nie 27 Maj, 2012

moronica, 618 super!

Amedos napisał/a:
    mozer, strasznie bialo

Wiem, że to pstryk, ale to źle, że biało? ;)

PS. Moronica, a nie masz jakiejś podobnej scenki tym szkłem na 2.8, 4 i 5.6? Ciekawy jestem różnic jeśli chodzi o GO :)

KwusheR - Nie 27 Maj, 2012

621.

Gołąb pospolity.

mozer, zazwyczaj strzelam w trybie Av na pelnej dziurze. moge cos strzelic jesli chcesz
    smokacz - Nie 27 Maj, 2012

622 B2Spirit :wink:

troche drobiu, doslownie
    623

624

625

626

627

628

629

Sandacz - Nie 27 Maj, 2012

630.
    Czapla Siwa

infocyk - Nie 27 Maj, 2012

moronica, 618, 624 629 na tak :smile: , a 625 i 629 nie za bardzo (takie amputowane).

smokacz, 622 świetnie złapane :smile: .

Sandacz, scenki fajne, jakość nie za bardzo. Widzę że z zeszłego roku, to ja coś świeżego.

Dzisiaj 5 godzin polowania, dwie pierwsze foty w miarę, reszta to taka dokumentacja łowów:
    631. Strzyżyk.

632. Dzięcioł duży.

633. Szpak.

634. Bogatka.

635. Samotnik.

636. Zięba.

Sandacz - Nie 27 Maj, 2012

infocyk, Nie mogę coś dobrze ponumerować :cry: , zawsze numerek wychodzi na dole.
    moronica - Pon 28 Maj, 2012

infocyk, dzieki, no niestety poucinaly mi sie kuperki choc 625 mi sie podoba, takie spojrzenie baseta na nim ma ;)

zazdroszcze ci tych dzieciolow, zadnego nie widzialam od dziecinstwa

infocyk - Pon 28 Maj, 2012

Sandacz, piszesz numer zdjęcia w nowym wierszu, naciskasz Enter i wstawiasz zdjęcie np.

numer.
    foto

lub

numer. Opis
    foto

mozer - Pon 28 Maj, 2012

moronica napisał/a:
    zazwyczaj strzelam w trybie Av na pelnej dziurze. moge cos strzelic jesli chcesz

Najchętniej na czymś większym niż ptaki, ale jak nie robisz nic innego, to może być i ptak ;)

zadzwonie do agencji mew by mi podeslali jakas gruba ;)
    Wujek_Pstrykacz - Pon 28 Maj, 2012

637.

Taki dzięciołek mi się dziś trefił :razz:

638.

No to jeszcze jego kobitka :razz:

smokacz - Pon 28 Maj, 2012

639 Rokitniczka

a tak przy okazji testu bokeh...

640

641

642

643

Wujek_Pstrykacz - Wto 29 Maj, 2012

644.

645.

ophiuchus - Wto 29 Maj, 2012

Ja pierdziele :D wstyd tu cokolwiek wrzucać ;) miałem swojego gniota puszczać w galerii, ale karp zapodał ptaszora, i wstyd... to myślę... może tutaj... ale gdzie tam ;)

No nic...

646.

Muchołówka szara (?) by niechtoszlag, on Flickr

Aszex - Wto 29 Maj, 2012

ophiuchus napisał/a:
    wstyd tu cokolwiek wrzucać

zawsze możesz do działu inne-w końcu to ładny kawałek drutu ;)

smokacz - Wto 29 Maj, 2012

ophiuchus, nie zrażaj się :smile:
    647

Amedos - Wto 29 Maj, 2012

moronica, coś tak poucinała im szkrzydła. Mała kaczuszka extra ;)
    ophiuchus, no właśnie wstyd ;)
    smokacz, ładnie, ale bociek coś nie taki ;)
    Wujek_Pstrykacz ładny ten dzieciołek l;)
    648.

infocyk - Wto 29 Maj, 2012

moronica, ostrość jest, tylko skrzydeł czasami brakuje. :smile:

Wujek_Pstrykacz, piękne zdjęcia, ale na fotoptakach by nie przeszły (przy dziuplach) :smile:

smokacz, rokitniczki fajne, ale bociek coś się za mocno zaczerwienił :smile:

Amedos, widzę, że jeszcze na starym sprzęcie :smile:

W tym roku próbuję upolować z bliska strzyżyka, ale: albo za daleki, albo za szybki. Jak już nic nie idzie, to pstrykam dzięcioły (wcześniej zięby). Ten w takim mrocznym nastroju:
    649. Dzięcioł duży.

Wujek_Pstrykacz - Sro 30 Maj, 2012

infocyk napisał/a:
    Wujek_Pstrykacz, piękne zdjęcia, ale na fotoptakach by nie przeszły (przy dziuplach)

Wiem, bo jakiś nawiedzony moderator skasował mi zdjęcie dzięciołka. Oczywiście zostawiając pare stron wcześniej zdjęcie dudka przy dziupli. Ale dudek bardziej pospolity i nie trzeba się bać o lęg :wink:

Mój dzięciołek z fotki ma dziuple przy parkowej alejce, gdzie w ciągu godziny przeszło około 100 osób, w tym przynajmniej 25 z psami :razz:

S. Kawka - Sro 30 Maj, 2012

650.

Błotniak łąkowy

EZOGHUL - Sro 30 Maj, 2012

infocyk napisał/a:
    Wujek_Pstrykacz, piękne zdjęcia, ale na fotoptakach by nie przeszły (przy dziuplach)

Wiem, bo jakiś nawiedzony moderator skasował mi zdjęcie dzięciołka. Oczywiście zostawiając pare stron wcześniej zdjęcie dudka przy dziupli. Ale dudek bardziej pospolity i nie trzeba się bać o lęg :wink:

Mój dzięciołek z fotki ma dziuple przy parkowej alejce, gdzie w ciągu godziny przeszło około 100 osób, w tym przynajmniej 25 z psami :razz:

W moich okolicach to jest bardzo pospolity ptak. Gdzie na rowerze nie pojade to mlode dra japy z dziupli, że słychać je na 20-30 metrów. Sam ostatnio robiłem i nie przejmowały się wcale.

651.

S. Kawka - Czw 31 Maj, 2012

652.

wiktor - Czw 31 Maj, 2012

Apropo zdjęć przy dziupli: co mają powiedzieć ludzie, którzy mają gniazdo dudka w sadzie, parę metrów od okna ?? Dudki gniazdują tam od wielu, wielu lat. Siadasz w fotelu, otwierasz okno i cykasz ile dusza pragnie :mrgreen: No, ale wstawię takie z nieco dalszej odległości od dziupli:

653.

smokacz - Czw 31 Maj, 2012

wiktor, ano stwierdzić należy, że tacy ludzie mają fart, ale na własny użytek, bo szczęściem swoim dzielić im się nie wolno :wink: Ładny diabeł na 653.
    654 Muchołówka

moronica - Sob 02 Cze, 2012

655

656

657

658

AuThoR - Nie 03 Cze, 2012

wiktor napisał/a:
    Apropo zdjęć przy dziupli: co mają powiedzieć ludzie, którzy mają gniazdo dudka w sadzie, parę metrów od okna ?? Dudki gniazdują tam od wielu, wielu lat. Siadasz w fotelu, otwierasz okno i cykasz ile dusza pragnie No, ale wstawię takie z nieco dalszej odległości od dziupli:

a co mają powiedzieć tacy jak ja co dudka na oczy nie widzieli :P (nie mylić z bramkarzem :P )

Fawu - Nie 03 Cze, 2012

AuThoR napisał/a:
    a co mają powiedzieć tacy jak ja co dudka na oczy nie widzieli :P (nie mylić z bramkarzem :P )

Święte słowa :???:

Sandacz - Nie 03 Cze, 2012

Kilka zdjęć z weekendowego wędkowania nad Odrą :wink:
    659. Mewa śmieszka.

660. Potrzeszcz.

661. Potrzeszcz, kąpiel w Odrze.

662. Wrona siwa.

Fawu - Nie 03 Cze, 2012

wiktor napisał/a:

Apropo zdjęć przy dziupli: co mają powiedzieć ludzie, którzy mają gniazdo dudka w sadzie, parę metrów od okna ?? Dudki gniazdują tam od wielu, wielu lat. Siadasz w fotelu, otwierasz okno i cykasz ile dusza pragnie :mrgreen: No, ale wstawię takie z nieco dalszej odległości od dziupli:

Pewnie drzewo "występlowałeś" :?: :!: :lol: Świetna fota,pozazdrościć :zalamany:

[ Dodano: Nie 03 Cze, 2012 22:46 ]
    Sandacz napisał/a:
    662. Wrona siwa.

Prawie orzeł. :wink: Nawet jak ryba nie bierze to zawsze coś upolujesz :grin:

wiktor - Pon 04 Cze, 2012

Fawu : Nie, drzewa na szczęście nie musiałem stemplować :wink: W moim programie do obróbki, byłoby to zadanie praktycznie niewykonalne :mrgreen:

663.

664.

infocyk - Pon 04 Cze, 2012

moronica, z TC całkiem, całkiem, żeby jeszcze podlazło (podleciało) coś ciekawszego… :smile:

smokacz, 654 podoba mi się poza. :smile:

Sandacz, fajne scenki (661 bym sobie darował), jeszcze brakuje ostrości. :smile:

wiktor, dudki świetne, 664 bardziej, bo nie przy dziupli. :smile:

U mnie licho. W sobotę na zmianę: deszcz, grad, słońce. W niedzielę, widzieć to widziałem: żurawie z młodymi, gila i moje dzięcioły, ale oprócz dzięciołów to nic nie wyszło. Głupio tyle pisać i nic nie wrzucić, stare, z zeszłego tygodnia :smile: , podobne było ale na tym są:
    665. Dwa dzięcioły duże.

smokacz - Wto 05 Cze, 2012

infocyk, spoko, u mnie też kicha. Park mi koszą na całego wszystko płoche i ucieka. Z resztą nie ma w tym roku takiego bogactwa jak w ubiegłym. A dalej nie ma kiedy jechać. Poprzednio jak się wyrwałem to trochę mi się pofarciło, ale w ostatni weekend nawet nie pojechałem. Może w ten się uda.
    wiktor, Dudki zaje..... Jeszcze nie miałem okazji takiego spotkać.
    666 ode mnie na razie taki zwyczajniec

S. Kawka - Wto 05 Cze, 2012

667.

Młody Dzwoniec

Fawu - Wto 05 Cze, 2012

wiktor napisał/a:
    663.

Uhhh. te dudki! Palce lizać :smile:

smokacz - Wto 05 Cze, 2012

668

infocyk - Sro 06 Cze, 2012

Przed kamienicą w Gdańsku Oliwie przez godzinkę fociłem miejską pleszkę. :smile:
    669. Pleszka (samiec).

670. Pleszka (samica).

671. Pleszka (samiec).

672. Pleszka (samica).

[ Dodano: Czw 07 Cze, 2012 18:41 ]
    Dorzucę jeszcze to, wygląda jak w naturze:
    673. Pleszka (samica).

smokacz - Czw 07 Cze, 2012

Dużo mnie nerwów kosztowało żeby mu cokolwiek strzelić, ale ostatecznie po godzinie latania po chaszczach jedno w miarę sensowne wyszło.
    674 Słowik Rdzawy

infocyk - Czw 07 Cze, 2012

A ja dzisiaj obserwowałem rodzinkę łabędzi niemych (dzikich, w lesie na małym jeziorku), niby nic takiego ale sześcioraczki nieczęsto się zdarzają :smile: :
    675. Sześcioraczki.

676.

677.

678.

smokacz - Pią 08 Cze, 2012

infocyk, klimatycznie i bardzo ładnie.

679 W każdym miejscu, o każdym czasie, nie bacząc na nikogo i na nic, cóż za swoboda i komfort :wink:

Sandacz - Pią 08 Cze, 2012

Czapla siwa ze zdobyczą :wink:
    680.

681.

682.

MNISZKA - Pią 08 Cze, 2012

Mów mi do kupra :razz:
    683

moronica - Pią 08 Cze, 2012

MNISZKA, ostrosc jest jakies kilkanascie cm przed obiektem
    Amedos - Sob 09 Cze, 2012

infocyk, bardzo ładna seria z tymi labedziakami ;)
    Ja narazie czekam i się nudze, bez aparatu bida straszna ;)

Sunders - Sob 09 Cze, 2012

Amedos napisał/a:
    Ja narazie czekam i się nudze, bez aparatu bida straszna

Amedos, a na co czekasz :?: :smile:

Amedos - Sob 09 Cze, 2012

Narazie czekam na obiektyw 600 mm f4 używany, a na aparat to musze chwilke dłużej poczekać ;)
    Sunders - Sob 09 Cze, 2012

Amedos napisał/a:
    Narazie czekam na obiektyw 600 mm f4

Gratulacje.

Amedos napisał/a:
    na aparat to musze chwilke dłużej poczekać

Wyrazy współczucia. :smile:

Pan_Żabka - Nie 10 Cze, 2012

684. :smile:

smokacz - Nie 10 Cze, 2012

Się mi trafiła niepłocha para Kobuzów. Podejść dały się prawie na wyciągnięcie ręki, ale czatowały sobie dość wysoko na drzewie, stąd perspektywa nieciekawa. Ale w sumie to moje pierwsze na poważnie spotkanie z tym gatunkiem, więc wstawiam.
    685

nemos_22 - Nie 10 Cze, 2012

smokacz gratulacje ;) )

piekny gatunek;

infocyk - Nie 10 Cze, 2012

Pan_Żabka, dobre, może mniej z prawej, a więcej lewej. :smile:

smokacz, graty za spotkanie. :smile:

Wczoraj podczas jazdy żuraw się na polu trafił, a dzisiaj nic ciekawego:
    686. Żuraw.

687. Śmieszka.

689. Rybitwa rzeczna.

690. Rybitwa rzeczna.

S. Kawka - Wto 12 Cze, 2012

691.

Pliszka żółta

[ Dodano: Wto 12 Cze, 2012 18:46 ]
    692.

Młodziutki Kwiczoł

bhpchmiel - Sro 13 Cze, 2012

693. Przy zachodzie słońca :wink:

moronica - Czw 14 Cze, 2012

bhpchmiel, ladne swiatlo, wyglada jak polakierowana ;)
    bhpchmiel - Czw 14 Cze, 2012

moronica, zachód słonca dopisał tego dnia :wink:
    Też miałem takie skojarzenie odnośnie polakierowania :smile:
    694.

smokacz - Czw 14 Cze, 2012

695 młodziak

slodziak ;)
    Maciek111 - Czw 14 Cze, 2012

695 jest niesamowite !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Dalej z nim !
    mozer - Czw 14 Cze, 2012

smokacz, kurcze, gratulacje! :)

Maciek111, w sumie to tylko Krzyżówka, więc chyba furory nie zrobi.
    masz35 - Czw 14 Cze, 2012

Witam,
    To i ja coś dorzucę pod ocenę ;-) - Biebrza 2012

[ Dodano: Czw 14 Cze, 2012 11:01 ]
    Biebrza 2012 c.d.

[ Dodano: Czw 14 Cze, 2012 11:07 ]

[ Dodano: Czw 14 Cze, 2012 11:34 ]

masz35, Krwawodziób zaje.... pozazdrościć takich miejscówek i gatunków.

700 to ode mnie jeszcze jedno z malcem, trochę ciasne, ale inaczej nie dało rady

ta kaczuszka lepsza od poprzedniej, ostrzejsza przede wszystkim (tamta wydawala sie poruszona). slodziarska, slicznie oczko wyszlo
    wiktor - Czw 14 Cze, 2012

Wpadła mi w oko jaskólka z 696 :wink:
    A na 697 to raczej rycyk jest (tak mi się wydaje)

701.

702.

703.

704.

705.

706.

wiktor, no pozamiataliście trochę kolego :wink:

707

infocyk - Pią 15 Cze, 2012

bhpchmiel, masz35, smokacz, świetne foty :smile: , wiktor, piękne :smile: :smile: .
    A u mnie brak czasu i pogody, może w niedzielę - choćby wróbel, bo sprzęt całkiem zardzewieje.

masz35 - Pią 15 Cze, 2012

wiktor, Chyba masz rację to wygląda bardziej na rycyka ;-)
    Twoja czajka i dudek - rewelka.
    Jak Ci się udało tak podejść tego dutka?

[ Dodano: Pią 15 Cze, 2012 11:31 ]
    smokacz, dzięki.
    Zdjęcie malca – żyleta :-)

[ Dodano: Pią 15 Cze, 2012 11:33 ]
    infocyk[b][/b], dzięki :)

Wujek_Pstrykacz - Pią 15 Cze, 2012

masz35 napisał/a:
    Jak Ci się udało tak podejść tego dutka?

Dutka? :razz:

masz35 - Pią 15 Cze, 2012

masz35 napisał/a:
    wiktor, Chyba masz rację to wygląda bardziej na rycyka ;-)
    Twoja czajka i dudek - rewelka.
    Jak Ci się udało tak podejść tego dudka?

[ Dodano: Pią 15 Cze, 2012 11:31 ]
    smokacz, dzięki.
    Zdjęcie malca – żyleta :-)

[ Dodano: Pią 15 Cze, 2012 11:33 ]
    infocyk[b][/b], dzięki :)

Wujek - dzięki za zwrócenie uwagi na literówkę :grin:

moronica - Sob 16 Cze, 2012

ktora poza lepsza?

708

709

Sandacz - Nie 17 Cze, 2012

moronica, 708 jak dla mnie jest lepsze. :wink:
    smokacz - Nie 17 Cze, 2012

moronica, 708, bo głowę widać jak należy

710

infocyk - Nie 17 Cze, 2012

moronica, 708, ale nie dużo :smile:

smokacz, dobrze złapany :smile:

lenny360 - Nie 17 Cze, 2012

711.

Jak zawsze coś sknociłem z wklejaniem zdjęć :)
    Edit:// Nikon D3000+Zeiss Sonnar 135/4 (ustawianie ostrości tym obiektywem to koszmar)

MNISZKA - Pon 18 Cze, 2012

710 MORDERCA !!!
    infocyk - Wto 19 Cze, 2012

Ech, brakuje czasu, wczoraj:
    712. Dymówka.

S. Kawka - Sro 20 Cze, 2012

713.

Śmieszka

[ Dodano: Sro 20 Cze, 2012 10:47 ]
    714.

TomPL2 - Sro 20 Cze, 2012

Wiem, że technicznie nie mam przy was szans, ale... są takie urocze :)
    715 Drozdy śpiewaki - mama z małym:

S. Kawka - Sro 20 Cze, 2012

716.

Młody Kopciuszek

olesniczanin - Pią 22 Cze, 2012
    Temat postu: witam
    Jest to mój 2 wątek niestety pomyliłem kategorie i ptaki wrzuciłem do fauny za co przepraszam.
    Od kilku lat moja pasja to fotografia przyrodnicza.
    Przedstawiam pare kadrów ,komentarze mile widziane.
    717

718

719

720

Nie wiem czy to zdjęcie również tu się nadaje -krzyżówki są więc wrzucam
    721

dcs - Pią 22 Cze, 2012

olesniczanin,
    Dobra. Przeskakujesz o dwa poziomy. Nie jesteś już nowicjuszem. :cool:

mozer - Sob 23 Cze, 2012

olesniczanin, pełna profeska jak dla mnie! :)
    moronica - Sob 23 Cze, 2012

pomijajac to, ze twoje fotki sa niczym z atlasu, to 720 jest bajeczne, wyglada jak wytloczone w bialym kartonie
    Wujek_Pstrykacz - Sob 23 Cze, 2012

dcs napisał/a:
    olesniczanin,
    Dobra. Przeskakujesz o dwa poziomy. Nie jesteś już nowicjuszem. :cool:

He he, dobre, od razu do szkoły średniej? Czy nawet wyżej :razz:

olesniczanin - Sob 23 Cze, 2012

Kolejne moje wypociny-mam nadzieję że nie zanudzam.
    722

723

724

725

smokacz - Sob 23 Cze, 2012

kurna, wstyd cokolwiek wstawić, piękne foty powyżej.
    726 Pleszka młodzieżowa

Sandacz - Sob 23 Cze, 2012

olesniczanin, Świetny debiut :wink:
    smokacz, Twoja pleszka również niczego sobie :wink:
    A u mnie brak czasu :cry: Może coś jutro... :???:

infocyk - Nie 24 Cze, 2012

olesniczanin, świetne foty, ale 725 lepej było zostawić na zimę - tak jakoś chłodem leci :smile:

smokacz, dobra fota :smile:

smokacz - Nie 24 Cze, 2012

727 życiowe

Sandacz - Nie 24 Cze, 2012

smokacz, Świetne zdjęcie. Samiec karmi młodziaka. Tylko pozazdrościć :shock:

[ Dodano: Wto 26 Cze, 2012 12:28 ]
    Po tej świetnej serii zdjęć powyżej niestety ktoś musi w końcu zaniżyć poziom :smile: , bo widzę że nikt nie chce nic wstawiać!
    728. Młodociana kląskawka

729. Potrzos- małolat

smokacz - Wto 26 Cze, 2012

Sandacz, nie ma pogody, nie ma czasu, nie ma fot :wink:
    730 z innej perspektrywy

Arek - Wto 26 Cze, 2012

To ja dam czaplę w locie. Pochmurno bardzo było...
    olesniczanin - Sro 27 Cze, 2012
    Temat postu: Kolejne moje pstryki
    732

733

734

735

736

moronica - Sro 27 Cze, 2012

olesniczanin, kolejna dobra seria, jedyne zastrzezenie to ze labedz jest nieostry a szkoda bo zdjecie ma klimat
    kufel - Sro 27 Cze, 2012

olesniczanin, świetne zdjęcia a 720 - rewelacja.
    Sandacz - Sob 30 Cze, 2012

olesniczanin, Świetne zdjęcia, żurek zwłaszcza.
    737

738

739

infocyk - Sob 30 Cze, 2012

Fajne foty wrzucacie.
    Dzisiaj, w końcu trochę wolnego czasu:
    740. Trznadel.

moronica - Sob 30 Cze, 2012

mi rowniez udalo sie wyrwac

741

742

743

smokacz - Pon 02 Lip, 2012

744 strzelone po drodze z samochodu, w nadmorskich krainach

dcs - Pon 02 Lip, 2012

smokacz,
    Całe Uzbrojenie miałeś na pokładzie?

dcs, odwoziłem córę nad Bałtyk. Nastawiałem się na Myszaki na A1, ale kicha była, wszystko w powietrzu wisiało. A 400 i 17-50 biorę prawie zawsze, przy czym 400-tkę to tak mam przyspawaną do ręki. Jak idę i jej w ręku nie czuję przechylam się na jedną stronę :wink: Bez 400-tki jak bez ręki :mrgreen:
    dcs - Pon 02 Lip, 2012

smokacz,

To zmieniaj ręce, bo będziesz niesymetrycznie przypakowany. :razz:

dcs, liczę się z tym ale cóż, nic się nie poradzi, taka przypadłość :smile:
    745

Albisia - Sro 04 Lip, 2012

olesniczanin - 717 i 719 rewelacja.
    ziolopex1 - Sro 04 Lip, 2012

olesniczanin mozesz powiedziec jakich obiektywow uzywasz do zdjec ptakow? bo te 719 baja
    infocyk - Czw 05 Lip, 2012

moronica, 742 i 743 fajnie się prezentują razem, choć biała lepsza od czarnego :smile:

smokacz, dobre foty :smile:

W końcy wyrwałem się na chwilę do lasu. Dzisiaj:
    746. Żuraw.

747. Bocian biały.