|
forum.optyczne.pl
|
 |
Nasze zdjęcia - FOTOGRAFIA PTAKÓW Styczeń-Czerwiec 2012
komor - Nie 01 Sty, 2012 Temat postu: FOTOGRAFIA PTAKÓW Styczeń-Czerwiec 2012 Nowy rok czas zacząć…
Amedos - Pon 02 Sty, 2012
No to może ja
Rewelacyjnie piekny bażant
1.
moronica - Pon 02 Sty, 2012
jest drob, jest salata, teraz tylko jakies boroweczki i mozna siadac i zajadac
smokacz - Pon 02 Sty, 2012
2 łupanie żołędzia
Się wreszcie coś bardziej ambitnego do mojego parku zaszwędoliło. Dwie są bycze jak Kruki i dwie wyglądające na młode, w ogóle wyglądają jak szczęśliwa rodzinka.... a Gawrony straciły prymat największych polowaczy
infocyk - Pon 02 Sty, 2012
W końcu coś się pojawiło, można wstawiać cropo-gnioty :
3. Sylwestrowy gawron.
Wojteo - Sro 04 Sty, 2012
4.
moronica - Sro 04 Sty, 2012
Wojteo, ladna perspektywa, dalabym to w nieco cieplejszej kolorystyce
Wojteo - Sro 04 Sty, 2012
moronica, kolory zimne bo to zimowe zdjęcie jest
Zdjęcie nr 1 Super
smokacz - Sro 04 Sty, 2012
5
infocyk - Czw 05 Sty, 2012
smokacz, kos ładnie złapany, tylko ta aureolka nad karkiem deczko rozprasza.
kufel - Czw 05 Sty, 2012
Wojteo, 4 bardzo fajne- kolory, kadr.
smokacz, kos fajnie złapany, ale jak zauważył infocyk, coś świeci trochę pewnie z wyostrzania.
Coman - Czw 05 Sty, 2012
Karmnikowy gniocik
6.
infocyk - Sob 07 Sty, 2012
7. Mazurek.
kufel - Sob 07 Sty, 2012
7 bardzo fajna.
S. Kawka - Sob 07 Sty, 2012
8.
Sikorki
[ Dodano: Sob 07 Sty, 2012 12:13 ]
9.
[ Dodano: Sob 07 Sty, 2012 12:14 ]
10.
Amedos - Sob 07 Sty, 2012
11. a taka se bazancica
chomik77 - Sob 07 Sty, 2012
Bażanta nie pobije żadna fota, boski
EEEE gdzie tam boska, słaba
12.
kufel - Sob 07 Sty, 2012
Amedos, co one takie przyczajone ? czyżby migawkę słyszały?
kufel, na migawke nie reagują, bo obok czatowni też było pełno dziś ich. Tam mają tez podawane żarcie
13.
Czatownia profi z numerkiem 13 a
13a.
moronica - Sob 07 Sty, 2012
ta rura to kanalizacyjna?
dcs - Sob 07 Sty, 2012
moronica,
eLka.
Nikon 500 f2.8 zostawiłem jako atrape, a sigmą foce
moronica - Sob 07 Sty, 2012
proporcjami przypominam bardziej 200-400
hijax_pl - Sob 07 Sty, 2012
Czatownie korozja.. przepraszam - kompresja.. zżera
infocyk - Sob 07 Sty, 2012
Amedos, fajna ta Twoja czatownia.
No zżera
Czatownia ogrzewana gazem z butli powiem że jest bardzo ciepło
14.
dcs - Sob 07 Sty, 2012
Amedos,
To to?
dsc tak już po paru godzinach w czatowni, to mam ochote na to, głód jednak robi swoje
Dawid1984 - Nie 08 Sty, 2012
Najlepsze z serii.
moronica - Nie 08 Sty, 2012
15
16 tlo bardzo srednie bo wsrod traw ale za to dal sie podejsc bardzo blisko
infocyk - Pon 09 Sty, 2012
moronica, szczygieł całkiem przyjemny , możesz podać czym był robiony kos?
moronica - Pon 09 Sty, 2012
jak zwykle - Nikkor AF 300mm f/4 z TC Kenko 1.4x robione na 1/1000s i f/8
moronica, tak myślałem, a pytałem bo z braku słońca (trzy dni wolne bez focenia, nawet 50-tka nic nie dała) przeglądałem ostatnio swoje stare zdjęcia i porównywałem 300 bez TC i z TC.
Byle do wiosny.
znaczy sie mydlo?
moronica, moronica, nie o to chodzi, ja patrzyłem raczej pod kątem porównania z moimi możliwościami. Dla mnie najlepsze zdjęcia z ręki (300+TC) wychodzą przy czasie rzędu 1/2000 i chciałem sobie porównać. Kos ma ładny dziobek i oczko, piórka na tułowiu są mniej ostre, ale to chyba normalne przy TC.
staralam sie celowac w oko wiec mysle, ze normalne jest ze skrzydlo juz nawet przy f/8 moze zaczac wychodzic z glebi ostrosci (zwlaszcza ze w 100% temu oku do zylety daleko). za to te aberracje to zdecydowanie zasluga TC
Amedos - Sro 11 Sty, 2012
moronica, to Ty masz ten rewelacyjny obiektyw który mi żona ma kupić na 18 urodziny do tego sobie kupie tc 1,7nikona
17. Nikt tu dawno bażantów nie pokazywał, więc coś może ja pokaże
17
moronica - Sro 11 Sty, 2012
Amedos, nie sadze skoro planujesz go uzywac z nikonowskim TC to znaczy, ze ci zonka sprawi wersje af-s a nie starocia z '87
Amedos - Sro 11 Sty, 2012
moronica, gdyby mi takiego starocia kupiła, to od razu zamawiam wizytę u adwokata
18.
kufel - Sro 11 Sty, 2012
17tka ekstra. 18 nie gorsze
Usjwo - Czw 12 Sty, 2012
To i ja pare pstrykow, raczej tak dla treningu niz z milosci do drobiu
19.
20.
21.
to na poczatek, niestety jeszcze was troche pomecze pozniej
pandorra - Czw 12 Sty, 2012
Podobają mi się kolory i ostrość, pomyslalabym bardziej jeszcze nad kadrami ale cwicz, eksperymentuj etc Mysle ze masz potencjał, poeksperymentuj z głębią ostrości etc. bo nią mozna fajne efekty przy fotografowaniu zwierząt zdziałac.
edmun - Czw 12 Sty, 2012
22.
Pluszcz by edmunek, on Flickr
23.
Pluszcz by edmunek, on Flickr
infocyk - Pią 13 Sty, 2012
Usjwo, edmun, całkiem sympatyczne foty, brakuje błysku w oku, ale cóż to jest w porównaniu z ciemnicą, którą mam za oknem. Niedługo pajęczynę z aparatu będę zdejmował etc, etc, etc.
Dawid1984 - Pią 13 Sty, 2012
Usjwo napisał/a: | To i ja pare pstrykow, raczej tak dla treningu niz z milosci do drobiu | Co to za czapla? i gdzie robiona?
fotka - Sob 14 Sty, 2012
24
25
moronica - Sob 14 Sty, 2012
ladne ostrygojady tylko chyba ciut zbyt intensywne te dzioby
Usjwo - Sob 14 Sty, 2012
Dawid1984 napisał/a: | Usjwo napisał/a: | To i ja pare pstrykow, raczej tak dla treningu niz z milosci do drobiu | Co to za czapla? i gdzie robiona? |
To chyba czapla rafowa (reef heron), Nowa Zelandia
kufel - Sob 14 Sty, 2012
fotka, całkiem OK.
moronica napisał/a: | tylko chyba ciut zbyt intensywne te dzioby | mnie tam saturacja odpowiada, ale u mnie są one "poząbkowane".
kufel, i to wlasnie na moje oko jest spowodowane zbytnia saturacja
zdjecie bylo robione w RAWie? pamietam, ze mi takie hece sie dzialy z pomaranczami/czerwieniami gdy robilam w JPG
kufel - Sob 14 Sty, 2012
moronica napisał/a: | kufel, i to wlasnie na moje oko jest spowodowane zbytnia saturacja | niekoniecznie u mnie raw wczytany do Lr tez często ma poząbkowane linie, czasem mniej , czasem bardziej. no i z tego co do tej pory zauważyłem to raczej nie ma zależności z saturacją. juz bardziej z wyostrzaniem bo wzmaga ten efekt. choc nie wiem,byc moze w niektorych przypadkach jest jak mowisz i saturacja powoduje "ząbkownaie". w sumie już kiedyś poruszałem ten temat na forum.
u mnie tak to wyglada czasem
klik
klik
kufel, jasne ze wyostrzanie moze pikselizowac krawedzie, nie wiem co w tym dziwnego. tylko powiedz mi, dlaczego na zdjeciach fotki popikselizowane sa tylko krawedzie czerwonych dziobow a tymczasem czarne grzbiety odcinajace sie na tle wody sa gladkie?
kufel - Sob 14 Sty, 2012
moronica napisał/a: | jasne ze wyostrzanie moze pikselizowac krawedzie, nie wiem co w tym dziwnego. | ale ja nie twierdze ze to coś dziwnego.
moronica napisał/a: | tylko powiedz mi, dlaczego na zdjeciach fotki popikselizowane sa tylko krawedzie czerwonych dziobow a tymczasem czarne grzbiety odcinajace sie na tle wody sa gladkie? | nie wiem. bo wyostrzała miejscowo? ja po prostu jeszcze nigdy nie spotkałem sie z tym że saturacja czerwonego i podobnych powodowała ząbkowanie. i tyle.
kufel, a ja owszem gdy jeszcze robilam w JPG. czerwienie wychodzily przesycone a ich krawedzie popikselizowane. odkad robie w RAW o problemie zapomnialam
saturacja obnizona o 50% i nic sie nie pikselizuje
kufel - Sob 14 Sty, 2012
moronica napisał/a: | saturacja obnizona o 50% i nic sie nie pikselizuje | ciekawe. nie spotkalem sie z tym jeszce. ciekawe czy to dotyczy jpgów z puszki czy tych wywoływanych np z Lr też. u mnie tego zjawisk brak.
fotka - Sob 14 Sty, 2012
24 i 25 były robione w rawach, a potem obrobione w DPP, ale dużo nie zmieniałam, tylko trochę zwiększyłam jasność i kontrast (saturacja ustawiona na 0). Moronica, chyba masz rację, że dzioby trochę za intensywne, też miałam takie wrażenie, ale to najlepsze co mi się udało zrobić w DPP. Lightrooma jeszcze niestety nie opanowałam. Spróbuję w wolnej chwili obrobić te zdjęcia w lightroomie. Dość trudno mi to przychodzi. Na razie ciągle jeszcze w wielu przypadkach efekty pracy w lightroomie wydają się gorsze niż w DPP. Muszę się jeszcze pouczyć.
Co do ząbkowania, jakoś nie zwróciłam uwagi. Zdjęcia były wyostrzane w gimpie (z tiffa) po zmniejszeniu. Może zbyt mocno?
Wszędzie czytam, że trzeba po zmniejszeniu wyostrzyć. Przy zmniejszaniu bezpośrednio w DPP przy eksporcie wychodzą bardzo "miękkie".
[ Dodano: Sob 14 Sty, 2012 13:30 ]
moronica, pisałam odpowiedź i nie zauważyłam Twojego posta.
Bardzo ciekawe, że saturacja powoduje taki efekt. Tylko, że jednak kolorystyka po takiej poprawce mi niezbyt odpowiada.
Widzę, że muszę się jeszcze z tym zdjęciem "pomęczyć".
Amedos - Sob 14 Sty, 2012
Fajne te ostrojady
26. moronica, może masz jakieś kląskawki
Amedos, te twoje jak zwykle z pelna geba
fotka, oczywiscie, ze to co wkleilam to nie byla odpowiednia dla tego zdjecia obrobka, jedynie to co moglam zrobic z malym JPGiem by pokazac o co mi chodzi
nemos_22 - Sob 14 Sty, 2012
Amedos, Twoje zdjecia pokazuja bliskosc obcowania z natura, zazdroszcze czasu i mobilizacji, a przedewszystkim tych chwil , w ktorych tetno wzrasta dubeltowo, pozdriawiam
fotka - Sob 14 Sty, 2012
Amedos dziękuję (ale nie umywają się do Twojej kląskawki )
moronica napisał/a: |
fotka, oczywiscie, ze to co wkleilam to nie byla odpowiednia dla tego zdjecia obrobka, jedynie to co moglam zrobic z malym JPGiem by pokazac o co mi chodzi |
Oczywiście, zdaję sobie z tego sprawę
Próbowałam coś z tymi zdjęciami zrobić w Lr. Czerwień i pomarańcz trochę zdesaturowana i przyciemniona, dodatkowo lokalnie same "marchewki". Już się chyba nie pikselizuje, ogólnie czy tak jest lepiej?
24a
25a
Choć nadal kolorystyka nie jest do końca taka, jak bym chciała, zwłaszcza 24a
zdecydowanie lepiej jesli chodzi o pikselizacje choc nadal wydaja sie nieco zbyt intensywne (nogi zdaje sie powinny byc w kolorze brudnego rozu a wychodza pomaranczowe, moze nadal jest za duzo zoltego)
smokacz - Sob 14 Sty, 2012
27 pogoda wciąż pod psem, ale coś tam w drzewach przelatuje od czasu do czasu
fotka - Sob 14 Sty, 2012
moronica napisał/a: | zdecydowanie lepiej jesli chodzi o pikselizacje choc nadal wydaja sie nieco zbyt intensywne (nogi zdaje sie powinny byc w kolorze brudnego rozu a wychodza pomaranczowe, moze nadal jest za duzo zoltego) |
Znaczy, że jeszcze muszę poćwiczyć , ale Was może już tym nie będę męczyć. Chyba, że jakimś innym ujęciem
Już wcześniej próbowałam zdjąć trochę żółtego, tylko, że wtedy jakby znika słońce. Byłam w tym miejscu tylko tydzień, i to był jeden z niewielu momentów, gdy słońce się pojawiło, więc chciałam, żeby go było trochę widać (z balansem bieli nie kombinowałam specjalnie, jeśli już to w kierunku ochłodzenia)
smokacz, sympatyczna sójka, choć chyba wolałabym ją w poziomym kadrze.
infocyk - Nie 15 Sty, 2012
smokacz, jak fotka, można by odciąć cały dół, ja bym jeszcze ustawił proporcje 3:2 poziomo, a poza tym lewy dolny róg razi.
Wczraj było jako-tako jasno, to pstrykałem wszystko co fruwało.
28. Dzwoniec.
Amedos - Nie 15 Sty, 2012
To może ja.Sroksz bardzo rzadko fotografowana bestia
29.
moronica - Nie 15 Sty, 2012
brutalne
Sunders - Nie 15 Sty, 2012
moronica napisał/a: | brutalne |
Fota bardzo fajna, a taki sposób pożywiania się jest dla nich podobno charakterystyczny
moronica, masz mało brutalne
Sunders, dokładnie zakładają mysz na te ciernie
30
Amedos, nie narzekalam ze brutalne ponadto w Portugalii okreslenie brutal jest czesto kolokwialnie uzywane w odniesieniu do czegos, co robi wrazenie
moronica, rozumiem tak już na koniec, bez myszy. Została zjedzona. Powiem Wam że nawet okruszki pozbierał pod soba
31.
Daruu - Nie 15 Sty, 2012
Amedos napisał/a: | Sroksz bardzo rzadko fotografowana bestia |
To fakt, rzadko widzi się zdjęcia srokosza, a w Twoim wykonaniu rewelacja, jak zawsze zresztą
kufel - Nie 15 Sty, 2012
Amedos, brawo. ciekawy gatunek. ja znam tylko z podręczników
Wujek_Pstrykacz - Nie 15 Sty, 2012
Gatunek ciekawy, teraz go można łatwiej spotkać, tez dziś znalazłem miejsce gdzie jest, teraz tylko przygotować miejsce.
Amedos, brawo.
infocyk - Nie 15 Sty, 2012
Amedos, gratulacje, Sroksz świetny.
U mnie w końcu trochę słonka, ale ze śniegiem. Pstrykałem wszystko co podleciało.
Dzisiaj:
32. Bogatka.
33. Mazurek.
34. Dzwoniec.
35. Sierpówka (?).
36. Krogulec.
swietny ten krogulec
Daruu - Nie 15 Sty, 2012
Mnie też się podoba, najlepszy z całej serii
ophiuchus - Nie 15 Sty, 2012
No chłopaki, dzisiaj daliście czadu! Amedos, infocyk, chylę czoła.
jasiekcom - Pon 16 Sty, 2012
Amedos, ja już chyba CI kiedyś pytałem znasz Marka P. z Opola bo jak patrze czasami na wsze zdjęcia i to wstawiane i to w podobnym czasie to mam wrażenie że fotografujecie razem tu daje linka z zdjęcia Marka z ostatnich dni http://www.marekpaluch.pl...j=2277&id_kat=0
Amedos - Pon 16 Sty, 2012
infocyk, krogulec fajny
jasiekcom, nie foce z nim
Zdjęcie spaprane, ale co takie życie
37.
fotka - Pon 16 Sty, 2012
Amedos, przyłączam się do pochwał, bo ten srokosz jest niesamowity, (myszaki też fajne, ale do nich już nas przyzwyczaiłeś )
infocyk bardzo dobre, a krogulec z 36 świetny. A jeszcze bardziej mi się podoba, jak sobie przysłonię jedną trzecią tego zdjęcia - taki portrecik w pionie.
Amedos - Wto 17 Sty, 2012
38.
moronica - Wto 17 Sty, 2012
gdyby ten z podniesiona glowa siedzial po drugiej stronie to by bylo smiesznie
Amedos - Wto 17 Sty, 2012
moronica, nie chciał się przestawić
39. Podglądacz
spootnick - Wto 17 Sty, 2012
Wczorajsze pstryki z nowego miejsca. Pogoda dopisala, obiektyw daje rade
40
41
42
43
edmun - Sro 18 Sty, 2012
44.
IMG_0352.jpg by edmunek, on Flickr
komor - Sro 18 Sty, 2012
edmun, ładne światełko.
Amedos - Sro 18 Sty, 2012
edmun, a czemu tak kadrowane
45.
spootnick - Sro 18 Sty, 2012
edmun, Mi ten badylek po prawej przeszkadza
[ Dodano: Sro 18 Sty, 2012 17:49 ]
Amedos, 45, Struś?
S. Kawka - Sro 18 Sty, 2012
46.
Trznadelek dla odmiany
[ Dodano: Sro 18 Sty, 2012 18:02 ]
47.
Sikora uboga czy Czarnogłówka?
[ Dodano: Sro 18 Sty, 2012 18:05 ]
48.
Wróbelek
edmun - Sro 18 Sty, 2012
to tylko odpowiem. za dużo burdelu dookoła więc kadrowanie takie a nie inne
Quaint - Sro 18 Sty, 2012
49 papuuuuuuga
Dawid1984 - Sro 18 Sty, 2012
infocyk napisał/a: | 36. Krogulec. | Świetny
Quaint napisał/a: | 49 papuuuuuuga | Dokładnie Ara żółtolica .
Strzała - Czw 19 Sty, 2012
kufel napisał/a: | Amedos, brawo. ciekawy gatunek. ja znam tylko z podręczników |
Znów do Szczecina zapraszam ;P
Infocyk, krogul wymiata
S. Kawka napisał/a: | Sikora uboga czy Czarnogłówka? |
uboga Tak podpowiada mój znajomy, Collins ;D
Amedos - Czw 19 Sty, 2012
50. Mam pare walk myszaków, ale coś mi się nie widzą.
spootnick - Czw 19 Sty, 2012
No a dzis udalo mi sie w koncu dobrze uchwycic czaple siwa. W maju pierwszy raz ja zobaczylem, zdjecia kiepskie mimo ze byla na wyciagniecie dloni. Pozniej jakos jej nie moglem zobaczyc, zmiana obiektywu i znow ja zobaczylem. Pierwsze proby, kiepsko... A dzis rewelka, do perfekcji duuuzo brakuje ale jest ok. Postaram sie jutro wrzucic te fotki.
[ Dodano: Pią 20 Sty, 2012 09:11 ]
Tak jak pisalem, ze wrzuce czaple. wiec i jest, w duzym cropie wiec po jakosci pojechane, ale i tak lepiej niz z sigmy.
51
Wujek_Pstrykacz - Pią 20 Sty, 2012
52.
53.
54.
moronica - Pią 20 Sty, 2012
spootnick, noo po twojej wczesniejszej wypowiedzi mozna sie bylo spodziewac czegos ciut lepszego. widac, ze wyciales niewielki fragment zdjecia. tlo jest bardzo rozpraszajace, gdybys podszedl blizej to by bylo lepiej rozmyte. skoro ten ptak zyje w takim uczeszczanym przez ludzi miejscu to mozna sie spodziewac, ze nie bedzie jakis bardzo plochliwy, warto jeszcze za ta czapla polazic. barierka na dole rowniez przeszkadza. szumy daja sie we znaki (rozjasniales moze przy wywolywaniu?)
Wujek_Pstrykacz, fajne czyste ujecia, na ostatnim troche szkoda paluszkow
edmun - Pią 20 Sty, 2012
53 albo za duży crop, albo nie trafione odrobinkę
Przyjemne portreciki, 52 bardzo na tak, szkoda że zimowe i brakuje zielonego tła, ale wina tylko spada na porę roku
spootnick - Pią 20 Sty, 2012
moronica, w tym sek, ze juz nie ma takiej mozliwosci by podejsc blizej... jest to teren prywatny. Cale miejsce jest otoczone kamiennym murem. a od muru do stawu jest jeszcze kawalek... Zazwyczaj ta czapla siedzi po drugiej stronie brzegu , tam gdzie jest te brzydkie tlo. Pierwszy raz ja widzialem na tej fontannie, chodze w te okolice dosc czesto. I dla tego uwazam, ze w koncu mi sie z nia udalo
[ Dodano: Pią 20 Sty, 2012 15:37 ]
Co do rozjasniania , tak rozjasnilem. Pisalam nie jest perfekcyjne ale chodzi mi tylko ze ona usiala w innym miejscu niz brzeg. Barierka przeszkadza ale nie chcialem juz barsziej wycinac.
Wujek_Pstrykacz - Pią 20 Sty, 2012
Żadne z tych fotek nie są cropami, trochę mnie dziwi obrazek z trznadlem, nie wiem co sie stało, ale obok był kolega i też mu tak dziwnie wyszło. Hmm.
spootnick, gdybys od razu odpowiednio naswietlil to bys mial o wiele mniej szumu na zdjeciu gdyz ten glownie pojawia sie w cieniach i obszarach niedoswietlonych
moronica, ISI 200 CZAS 1/160 f 7.1 nizej nie chcialem schodzic.
mpze znow bede mial szczescie i czapla bedzie blizej.
mialbys mniejszy szum na wyzszym ISO gdybys prawidlowo naswietlil. poza tym skroc czas to zdjecie bedzie ostrzejsze i otworz bardziej przyslone
moronica, czyli co piszesz, moze byc dobre przy tak duzych cropach. Generalnie zdjecie jest w miare dobrze naswietlone. Ale przy takim cropie wychodza takie rzeczy. No nastepnym razem sprobuje tak jak "mowisz". Na tym jeziorku sa trudne warunki do focenia. Wszytko centralnie pod slonce. A ta czapla tak czeto sie nie pokazuje.
na jakiej ogniskowej robiles? ja tylko w ostatecznosci schodze powyzej 1/1000s (choc zakladam, ze korzystam z dluzszej ogniskowej niz ty). a tak poza tym to niestety trzeba sie pogodzic, ze o ile nie posiada sie super ostrego obiektywu to mocno cropowane zdjecia nigdy nie wyjda dobrze. szumy wylaza, ostrosc leci i uzyskana glebia ostrosci nie sprzyja przyjemnym zdjeciom
ale jak mozna zmniejszyc szum przy wiekszym iso... W mojej 450 nie chce wychodzic ponad 800 a najczesciej to robie na 400 jesli chodzi o szklo 300mm tam mi warunki sprzyjaly wiec wybralem 200. Ale spoko nie ma co teoryzowac, trzeba sprawdzic w praktyce...
zupelnie nie rozumiem, czemu wybrales 200mm skoro ptak byl za daleko
to jest zdjecie na ISO 720 bez jakiegokolwiek odszumiania, lekko cropowane
brak tu zacienionych obszarow i szum nie wylazi
to jest zdjecie na ISO 1600 wybiorczo odszumiane (lekko odszumilam jedynie obszary poza glebia ostrosci)
na poczatku popelnialam ten sam blad co ty bo rowniez mi sie wydawalo, ze to takie jednoznaczne - niskie ISO - malo szumow, wysokie ISO - duzo szumow. az raz na niskim ISO probowalam zrobic zdjecie sikorki w dosc glebokim cieniu. zdjecie nie bylo niedoswietlone bardziej niz o ok 2EV a jednak okazalo sie kompletnie niepublikowalne nawet w rozmiarze 800px. od tej pory wyzbylam sie obaw stosowania wyzszych ISO i skupiam sie na poprawnej ekspozycji
hijax_pl - Pią 20 Sty, 2012
spootnick napisał/a: | ale jak mozna zmniejszyc szum przy wiekszym iso... | Prześwietlić i w komputerze skorygować ekspozycję. spootnick napisał/a: | Ale spoko nie ma co teoryzowac, trzeba sprawdzic w praktyce... | Spróbuj - to się okaże, że nawet 1600 jest użyteczne
[ Dodano: Pią 20 Sty, 2012 20:19 ]
moronica napisał/a: | lekko odszumilam jedynie obszary poza glebia ostrosci) | Bo szum jest nie tylko w ciemnych partiach, ale na całym kadrze - tylko źródła szumu są różne W tym konkretnym przypadku zostawiłaś szum przetwarzania a zminimalizowałaś szum śrutowy
moronica, dalem na iso 200. Obiektyw to tamaron 70-300 vc. No nic sprobujemy na wyzszczych wartosciach. Fotki pozniej zobacze, bo teraz z telefonu pisze. A jak dlugo sie bawisz w fotografie?
podobnie jak ty a w ptaszki bawie sie rok
moronica, no to ja z ptaszkami sie tez bawie rok czasu. Ale moje efekty nie sa jednak tak zadawalajace... Lenistwo wychodzi i chyba tez praca na zmiany daje sie we wznaki, bo podczas dni wolnych od pracy nic mi sie nie chce. A fotografia to nie wszystko
komor - Pią 20 Sty, 2012
spootnick napisał/a: | A fotografia to nie wszystko |
Dać mu od razu bana czy tylko stanowczego warna?
Żarcik taki.
haha! Juz sie przestarszylem No jak w weekend bede mial troche czasu. To sprawdze ta wartosc ISO 1600...
Amedos - Sob 21 Sty, 2012
moronica napisał/a: | podobnie jak ty a w ptaszki bawie sie rok |
no ciekawe jakoś dziwnie tą zabawe w ptaszki rozumie
57. bo Moronica nie ponumerowała
moronica - Sob 21 Sty, 2012
Amedos, nie ponumerowalam bo te juz byly dawane tu w przeszlosci
a o jakich zabawach z ptaszkami mowisz?
infocyk - Sob 21 Sty, 2012
Nudno:
58. Bogatka.
59. Dzwoniec.
kufel - Sob 21 Sty, 2012
infocyk, obydwa udane
smokacz - Sob 21 Sty, 2012
infocyk, ładne sztuki
60 Grubas
Amedos - Nie 22 Sty, 2012
moronica, a już nic,
infocyk, mi sie podoba 59.;)
61.
kufel - Nie 22 Sty, 2012
czy 61 to nie przypadkiem to samo co 57, na tej samej stronie ?
Amedos - Nie 22 Sty, 2012
kufel, No to samo, wkleiłem zly link i poszedłem spać
62.
Sunders - Nie 22 Sty, 2012
Amedos, 62 to IMO najafajniejszy myszak z tych które dotąd pokazałeś
komor - Nie 22 Sty, 2012
Amedos, czy to jest zdrowe tak łeb do tyłu wykręcać? Fajna fota. Te zimowe zdjęcia myszaków mają w sobie moc. Pamiętam zdjęcia 1507 z zeszłego roku, też takie były.
Chciałem jeszcze powrócić na chwilę do zdjęcia 58 kolegi infocyka. W zalewie pierdyliona sikorek w tym wątku ta jest wyjątkowo udana. Kadr, światło, ostrość, poza. Bomba. 59 też niezłe, ale 58 jakoś mnie tak uderzyło pozytywnie w czaszkę.
Wujek_Pstrykacz - Nie 22 Sty, 2012
63. Trznadel
64.Trznadel
65. Sikora bogatka-jak zwykle
infocyk - Pon 23 Sty, 2012
Amedos, 62 naj
Wujek_Pstrykacz, brakuje tylko błękitnego nieba, ta biel zabija
komor,
Muszę dojść do siebie po wczorajszym dachowaniu - żona cała, sprzęt też tylko mobilności brakować będzie.
smokacz - Pon 23 Sty, 2012
66 ćwiczę się w wysokich iso, mam nadzieję dojść do ISO max. pozostało mi dogadać ostatnie kwestie z Panią Pogodą i będę na prostej
ISO 2000
67
edmun - Pon 23 Sty, 2012
na grubodziobie widać bardzo szum, co ciekawe na modrej już nie tak bardzo
moronica - Pon 23 Sty, 2012
pewnie grubodziob bardziej cropowany
Nie jest bardziej cropowany, bo to ta sama gałąź u mnie na balkonie
Gruby był na iso2000, modraszka na iso640
Modra przez szybę
Tak czy siak pogoda do ...upska
edmun - Pon 23 Sty, 2012
smokacz, zasugerowałem się Twoją wypowiedzią, że męczysz ISO2000
nemos_22 - Pon 23 Sty, 2012
edmun a ja tym ze modra byla lepiej doswietlona, tez myslalem ze na 2000; na fotoprzyroda.pl ,uzytkownik awas pentaxem k-5 na iso 10 000 zrobil duzo mniej zaszumione foto grubodzioba niz smokacza
az z ciekawosci to sobie wygrzebalam... i on nie twierdzi, ze te fotki ktore wkleil byly z ISO 10k, tylko ze posiada fotki z ISO 10k ktore sa "calkiem dobre"
nemos_22 - Pon 23 Sty, 2012
moronica przypatrz sie dokladniej, wstawil jedno zdjecie pogladowe, bodaj jest z exifem
widze 4 grubodzioby, zaden exifu nie ma
słuchajcie, co tu rozprawiać o tym ISO. Prawda taka, że im mniejsze tym lepiej. Dałem 2000 bo poprostu było zbyt ciemno, czasy i tak były krótkie bo 1/80 przy f4, więc choćby chciał więcej się wycisnąć nie dało, a było w dodatku ze statywu. Zdjęcia są jakie są, cieszy mnie, że wreszcie spatrolował mój karmnik, bo przy takiej zimie nawet sikory są mocno wstrzemięźliwe. Dzwońce czy szczygły są mi tej zimy nieznane. Dwa podejścia pod pełzacze - klapa, nawet T70-200 jest za ciemny do takiej pogody. Zatem raduje się na dzień dzisiejszy serce me z powodu takich marnych grubasów i sikor
68
69
jacekwrrr - Pon 23 Sty, 2012
70.
edmun - Pon 23 Sty, 2012
co dziwne u mnie mimo braku zimy, do karmników przylatuje coraz więcej drzewnych stworów, których nazw niestety nie znam, a niestety pomimo mycia okna z wewnątrz i zewnątrz, nie ma możliwości nie rozmydlić zdjęcia. kombinuję jak tu sobie aparacik ustawić i siebie samego, żeby nie płoszyć niepotrzebnie.
Jedyne co na razie jestem pewien to właśnie modrej, kosa, sroki, czegoś podobnego z barwy do kwiczoła, ale mniejszego/smuklejszego i strzyżyki często widzę.
edmun, samo mycie nie wystarcza. Musisz się wstrzelić w "matową" część szyby. Jeżeli będziesz miał na niej jakąkolwiek poświatę, błysk czy odbicie to klapa. Ideału nie osiągniesz, siada kontrast i barwy, trzeba później ratować w obróbce. Zdj. 68 i 69 przez uchylone okno, więc na "czysto", ale ciągle bez słońca. Strzyżyka rzeczywiście raz w parku spotkałem, pierwszy raz w życiu, ale zdjęcia dobrego nie pozwolił sobie zrobić. Srok, gawronów i kawek pełno - emeryty sypią bez umiaru. Kosy czasem się pokazują, podobnie dzięcioł. Ale to wszystko w parku, a nie w karmniku. A ja nie za bardzo mam czas w parku urzędować, z resztą rano ciemno, wieczorem też, a w dzień wiadomo co.
edmun - Pon 23 Sty, 2012
to coś czuję, że rozłożę sprzęt na zewnątrz, ustawię ostrość i założę bezprzewodowy wężyk spustu migawki i będę walił na oślep
Problem w UK jest taki, że oni mają naprawdę dziwne okna, nawet jeśli je doszorujesz z obydwóch stron, nie są wypełniane azotem, przez co w środku i tak zostają smugi i zaparowana wilgoć. A, że w większości są to okna po prostu pierwsze lepsze z brzegu i kiepskiej jakości, to nawet ustawianie się niezależnie pod jakimkolwiek kątek, daje efekt mydła, mgły i wielu innych problemów
Więc, dochodząc do prostego wniosku, aparat idzie na zewnątrz, a ja popijając kawkę, czekam na przylatujące stwory. Jutro raczej nie uda mi się nic ustrzelić, bo mam trochę planów na dzień, ale pojutrze kto wie....
Sandacz - Wto 24 Sty, 2012
Witam, świetne zdjęcia robicie. Mam nadzieję że niedługo i ja będę miał się czym pochwalić. Testuję nowy sprzęt 50d+EF 100-400. Dziś, na krótko co prawda ale pokazało się słonko więc ruszyłem w teren .
[ Dodano: Wto 24 Sty, 2012 17:29 ]
UUU, dlaczego taki mały format ?
Amedos - Wto 24 Sty, 2012
Sunders, dzięki, mi samemu ciężko coś wybrać
73.
moronica - Wto 24 Sty, 2012
oo to jest jak na razie najladniejsze z twoich myszakow
smokacz - Wto 24 Sty, 2012
74 chojrak
75 Ti-berd
kufel - Sro 25 Sty, 2012
Sandacz napisał/a: | UUU, dlaczego taki mały format ? | większy rozmiar jest po kliknięciu w miniaturkę
Sandacz napisał/a: | 50d+EF 100-400 | dobry zestaw.
smokacz, cos kolory rozjechane
spootnick - Sro 25 Sty, 2012
edmun napisał/a: |
Problem w UK jest taki, że oni mają naprawdę dziwne okna, nawet jeśli je doszorujesz z obydwóch stron, nie są wypełniane azotem, przez co w środku i tak zostają smugi i zaparowana wilgoć. A, że w większości są to okna po prostu pierwsze lepsze z brzegu i kiepskiej jakości, to nawet ustawianie się niezależnie pod jakimkolwiek kątek, daje efekt mydła, mgły i wielu innych problemów
|
No te okna to jest masakra... Ja mam takie szczescie, ze uchyleja sie do polowy, ale i co z tego jak na drugim pietrze mieszkam No i jeszcze brak prywatnego ogrodka...
smokacz - Sro 25 Sty, 2012
kufel, bo te zdjęcia to są w ogóle powiedzmy rozjechane z lekka
Muszę jednak wziąć na wstrzymanie i poczekać na korzystniejsze warunki bo to na razie nie ma większego sensu. A nie mam tak jak infocyk 50 1.4 żeby po ciemku do ptaków strzelać W takiej desperacji jeszcze nie jestem.
S. Kawka - Sro 25 Sty, 2012
76.
infocyk - Sro 25 Sty, 2012
Amedos, 73 piękny
Sandacz, sprzęt fajny, do pełzacza to trzeba krótszych czasów - przyjdzie wiosna będzie jaśniej.
smokacz, powstrzymać się od ocenia, to nie tak łatwo. Ja tam pstrykam, a jak ciemnica, to foty do kosza. Tak chyba wygląda początek (?) nałogu.
S. Kawka, kos ładny, trochę za wysoko aparat i śnieg taki sobie.
S. Kawka - Sro 25 Sty, 2012
77.
Sikoreczka
Zaciekawiona
smokacz - Sro 25 Sty, 2012
S. Kawka, piknie
78 ostatni z serii i już koniec na tym na razie
infocyk - Sro 25 Sty, 2012
Dzisiaj, taki zaszumiony :
79. Mazurek.
Sandacz - Sro 25 Sty, 2012
Mimo szumu, ładne kolorki o oświetlenie. Ale widzę że słońce u kolegi dziś było, u mnie niestety zero słońca, mimo wolnego z pracy szału nie zrobiłem
wild whisper - Sro 25 Sty, 2012
78 wszystko gitarra tylko ten szum na minus ... zakup jaśniejszego szkła, albo lepszego body załatwi sprawę...technicznie rzecz biorąc uwag nie mam )
79...za dużo łodyżek, trzeba się ograniczyć do jednej na której siedzi ptak. Trzeba jednak pamiętać, że jak ptak drobny to i gałązka, na której siedzi powinna być też drobna- by nie zdominowała modela. No i też szum doskwiera... albo to wina niedoświetlenia pliku i jego forsownie w postprodukcji... albo sprzęt nie daje rady.
pozdro
Usjwo - Czw 26 Sty, 2012
Tak troche inaczej
80.
i klasyczny portret
81.
S. Kawka - Czw 26 Sty, 2012
82.
Wróbelek
Sandacz - Czw 26 Sty, 2012
Usjwo, obawiam się że zdjęcia nr 78 i 79 już były tuż nad twoim wpisem
Usjwo - Czw 26 Sty, 2012
Sandacz napisał/a: | Usjwo, obawiam się że zdjęcia nr 78 i 79 już były tuż nad twoim wpisem |
eee, bo ja nie widzialem (i nie widze), prosze moda o interwencje
nemos_22 - Czw 26 Sty, 2012
83.
84.
85.
moronica - Czw 26 Sty, 2012
swietna kolorystyka!
Wujek_Pstrykacz - Czw 26 Sty, 2012
Ładny zbój, kiler przy karmnikach
smokacz - Pią 27 Sty, 2012
no nemos_22, to jest naprawdę ładna sztuka w ładnym otoczeniu, gratki
infocyk - Pią 27 Sty, 2012
Usjwo (81), sympatyczne, a ten dziób i nogi są takie soczyste w naturze?
S. Kawka (82) całkiem sympatyczne.
nemos_22, piękne spotkanie.
Dzisiaj, przed zachodem:
86. Dzwoniec.
Amedos - Pią 27 Sty, 2012
nemos_22, bardzo fajne
infocyk, bardzo fajne światło miałeś
87.
smokacz - Pią 27 Sty, 2012
88 "pomarańczka" jak orzekła moja córka
kufel - Pią 27 Sty, 2012
moronica napisał/a: | swietna kolorystyka! | na którym? bo na każdym jest inna w 84 kolory mi nie odpowiadają.a spotkania zazdroszczę
nemos_22 - Sob 28 Sty, 2012
kufel na 84 sa naturalne kolory, na 85 troszke je podrasowalem zwiekszeniem kontrastu
Amedos, to chyba bylo na 120mm ? bliskosc to jest bliskosc;)
EZOGHUL - Sob 28 Sty, 2012
87 i 88 b.fajne
89
Amedos - Sob 28 Sty, 2012
Może coś ja dam
90.
infocyk - Sob 28 Sty, 2012
Amedos, coraz ciekawsze.
EZOGHUL, ja takiego raz tylko spotkałem.
Dzisiaj:
91. Grubodziób.
moronica - Sob 28 Sty, 2012
EZOGHUL, to żołna? swiatlo takie sobie ale spotkania zazdroszcze
Amedos, dobra kompozycja i ci ladnie zaswiecilo
infocyk, super grubas
ja obrabiam swoje z dzisiaj ale sie powaznie zastanowie, czy pokazac
Sandacz - Sob 28 Sty, 2012
infocyk, piękny grubas. Dzisiejsza parka kosów i kwiczoł ze zdobyczą w marnym jednak tle .
EZOGHUL - Sob 28 Sty, 2012
moronica napisał/a: | EZOGHUL, to żołna? swiatlo takie sobie ale spotkania zazdroszcze
Amedos, dobra kompozycja i ci ladnie zaswiecilo
infocyk, super grubas
ja obrabiam swoje z dzisiaj ale sie powaznie zastanowie, czy pokazac |
Dzięcioł zilonosiwy też go pierwszy raz widziałem - światła nie wybieram ale i tak fajnie złapany.
95 jeszcze z zeszlego tygodnia
96 i z dzisiaj
97 takiego "pingwinka" scigalam dzis w plytkiej wodzie
98
99
100
(nie, nie wrzucilam tyle pingwinkow by zgarnac numer 100 )
kufel - Sob 28 Sty, 2012
Sandacz, ostatnie najlepsze z serii.
96 fajne.
99 ,pod światło, chyba tak se wyszlo
EZOGHUL napisał/a: | Dzięcioł zilonosiwy też go pierwszy raz widziałem - światła nie wybieram ale i tak fajnie złapany. |
a widzisz jak palnelam
a tak zupelnie na marginesie to z mewami mozna dostac zawrotu glowy
mewa karaibska = laughing gull
mewa śmieszka = black-headed gull
mewa czarnogłowa = mediterranean gull
kufel, wyszlo tak jak to wychodzi pod swiatlo zwlaszcza jak juz slonce zachodzi. wiadomo, ze nie jest to podejscie ptasio-atlasowe, ale mysle ze niekoniecznie do kosza od razu
S. Kawka - Sob 28 Sty, 2012
101.
[ Dodano: Sob 28 Sty, 2012 20:14 ]
102.
[ Dodano: Sob 28 Sty, 2012 20:15 ]
103.
[ Dodano: Sob 28 Sty, 2012 20:17 ]
104.
Sandacz - Sob 28 Sty, 2012
moronica, 95 jest bardzo dobre (widać dynamikę, świetny kontrast i kolory), szkoda jednak kawałka skrzydła S.Kawka, ładna seria modraszek a zwłaszcza 101, ta kolorystyka!
kufel - Sob 28 Sty, 2012
S. Kawka, fajna seria.
moronica napisał/a: | kufel, wyszlo tak jak to wychodzi pod swiatlo | dlatego ja nie robię pod światło w zasadzie to ostatnio w ogolę nie robię pora w koncu odkurzyć i zamontować 70-300 is
Maciek111 - Nie 29 Sty, 2012
Mój perkozek.
Z perspektywą niżej nie zejdę przy 15 stopniach mrozu.
Nr 105
Amedos - Nie 29 Sty, 2012
infocyk, ładnie
moronica, to Twoje zdjecia ?
S. Kawka, ładnie Ci to wyszło
Maciek111, jak będzie cieplej może juz go tam nie być
106.
Odnoszę wrażenie ,że te wszystkie myszaki co na słupkach A4 siedzą to czekają jak Amedos jedzie do puszczy żeby mu pozować.
Amedos - Nie 29 Sty, 2012
Maciek111, no chyba ostatnio nagrałem film jak jest ich tam u mnie 15 sztuk, ale musze wrzucić na yotube Normalnie jak kury na fermie
107 Dużo do poprawy mam w tych fotach, zle obliczyłem odległość.
infocyk - Nie 29 Sty, 2012
Maciek111, 105 bym wyprostował, tak, aby perkozek płynął równolegle do dolnej krawędzi zdjęcia.
Amedos, coraz ciekawsza dynamika, tylko podziwiać.
Co tu można przy domu focić? Dzisiaj głównie dzwońce.
108. Dzwoniec.
109. Dzwoniec.
enricia - Nie 29 Sty, 2012
EOS 550D, Tamron 70-300
naburmuszona Sikorka:)...zdjęcie troszkę nieostre, ale te ptaki są takie ruchliwe;]
110.
Uploaded with ImageShack.us
http://imageshack.us/phot...1/51361905.jpg/
Cyku informatyczny 108 powala światłem.
moronica - Nie 29 Sty, 2012
Amedos, wiesz jak to jest, czasem taka technicznie mierna alka cieszy bardziej niz kolejny wychuchany kamusznik
108 faktycznie sliczne swiatlo i poza i ladnie rozmyte tlo
enricia, numeruj zdjecia (twoje to 110), poza tym imageshack daje bezposredni link do obrazka (a nie strony zawierajacej obrazek), ktory mozesz wstawic w tagi img
kufel - Nie 29 Sty, 2012
enricia, wrzucaj zdjęcia bezpośrednio na forum, a co do szczegółów to za duzo badyli w tle
smokacz - Nie 29 Sty, 2012
trochę lepsza odmiana latającego szczura
111
112
kufel - Nie 29 Sty, 2012
smokacz, fajne światło. na 112 był jakiś flash?
smokacz - Nie 29 Sty, 2012
kufel, no flash, zwykłe popołudniowe światło. Akurat od dupska strony go przyświecało.
kufel - Nie 29 Sty, 2012
no to fajne warunki miałeś
smokacz - Pon 30 Sty, 2012
no się wreszcie pogoda zrobiła, szkoda tylko, że -12 stopni, ale już lepsze to niż ta wcześniejsza szaruga. Dzieciaki po dziadkach opchnąłem, może coś ambitniejszego uda mi się wreszcie zorganizować i łyk świeżego powietrza złapać Strasznie mnie nosi, urlopik jakiś tylko i myk w plener. Chociaż muszę Ci powiedzieć, że akurat w środę będę się najprawdopodobniej po Katowicach pałętał
kufel - Pon 30 Sty, 2012
smokacz napisał/a: | no się wreszcie pogoda zrobiła, szkoda tylko, że -12 stopni, ale już lepsze to niż ta wcześniejsza szaruga. | tak to już jest z wyżową pogoda w zimie
[ Dodano: Pon 30 Sty, 2012 00:19 ]
smokacz napisał/a: | Chociarz muszę Ci powiedzieć, że akurat w środę będę się najprawdopodobniej po Katowicach pałętał | oo a w jakich rejonach?
Zabrska, jest jakaś ciekawa architektura w okolicy?
kufel - Pon 30 Sty, 2012
smokacz napisał/a: | Zabrska, jest jakaś ciekawa architektura w okolicy? | polecam plac sejmu śląskiego i gmach akademii muzycznej Katowice to specyficzne miasto. stylów architektonicznych sprzed roku 1800 nie znajdziesz. jest sporo modernizmu , historyzmu, eklektyzmu.
a co do zabrskiej to tam głownie historyzm, a w okolicy to gmach liceum
kufel, mogę stwierdzić, że wygląda podobnie jak moja Łódź. Mnie się tam ten eklektyzm nawet podoba, z resztą budynki są zazwyczaj autentyczne do bólu, jak je ktoś w XIX wieku postawił, tak do dzisiaj nie uległy zmianom Można powiedzieć, że mamy najbardziej oryginalne stare dzialnice (nie chcę używać słowa "starówka") z dużych polskich miast Reszta albo po pożarach, albo po odbudowach, przebudowach itp. Kwestia przeprowadzenia dobrej restauracji tych dzielnic i może być naprawdę ciekawy efekt.
No jak czas pozwoli, a i temperatura oczywiście, pokręcę się może trochę po okolicy.
infocyk - Pon 30 Sty, 2012
smokacz, 111 fajowe.
Wczorajsze:
113. Grubodziób.
114. Dzwoniec.
enricia - Pon 30 Sty, 2012
moronica podałam link poniżej, dlatego ze obrazka nie było widać początkowo na forum;]
moronica - Pon 30 Sty, 2012
enricia, nie bylo widac bo w tagi img wstawilas linka do strony, nie do obrazka
Wujek_Pstrykacz - Pon 30 Sty, 2012
Myszaki
115.
116.
117.
118.
119. Zielonosiwy i duży
Zadek zmarzł, ale przynajmniej są foty, brakuje jeszcze odwiedzającego to miejsce jastrzębia, jutro może przyleci
infocyk - Pon 30 Sty, 2012
Wujek_Pstrykacz, bardzo ładna seria (115-118), na 119 ostrzyłbym na zielonosiwego, duży zawsze się znajdzie.
Sandacz - Pon 30 Sty, 2012
Wujek_Pstrykacz, mistrzostwo świata te myszaki i te dzięcioły w kupie! Amedos również świetne!
Wujek_Pstrykacz - Pon 30 Sty, 2012
Ostrzyłem na pień myśląc, że GO obejmie oba przy f8 i 300mm, a tu zonk. Jutro może to poprawię
123.
124.
edmun - Wto 31 Sty, 2012
Wujek_Pstrykacz, gratuluję serii.. bardzo przyjemna dla oka
Usjwo - Wto 31 Sty, 2012
To ja troche zanize loty,
125.
126.
127.
128.
129.
130.
Wujek_Pstrykacz - Wto 31 Sty, 2012
131.
132.
133.
To jeszcze z wczoraj, dzisiaj mało udanie, był gość który wszystko wypłoszył
edmun - Wto 31 Sty, 2012
musisz mieć naprawdę ładnie usytuowaną czatownię dobre światło i mała odległość do obiektu czynią te zdjęcia naprawdę ładnymi
infocyk - Wto 31 Sty, 2012
Wujek_Pstrykacz, 123 131 .
Usjwo, 128, może trochę więcej góry .
Amedos - Wto 31 Sty, 2012
infocyk, Ładne te zdjęcia w niskim słońcu
Wujek_Pstrykacz, extra fotki
Usjwo, łądne światło miałeś
134.
enricia - Wto 31 Sty, 2012
126. piękne światło
kufel - Wto 31 Sty, 2012
smokacz napisał/a: | No jak czas pozwoli, a i temperatura oczywiście, pokręcę się może trochę po okolicy. | jak co , to pochwal sie zdjęciami;)
Usjwo, poprzepalałeś pióra
Wujek_Pstrykacz, Amedos, swietne serie.
infocyk, Twoja drobnica tez udana
infocyk - Sro 01 Lut, 2012
Amedos, 134: ptaszek piękny, mysz taka mniej apetyczna, a ja właśnie śniadanie konsumuję.
135. Dzwoniec, lekko zawiany resztkami śniegu.
S. Kawka - Sro 01 Lut, 2012
136.
Te korzysta z darmowej stoówki.
[ Dodano: Sro 01 Lut, 2012 15:30 ]
137.
[ Dodano: Sro 01 Lut, 2012 15:32 ]
138.
Wujek_Pstrykacz - Sro 01 Lut, 2012
Startujący myszak.
139.
140.
141.
142.
siadł mi na słupku chyba z 8 metrów od budki,
na taki kadr z 500L
143.
bałem się obrócić obiektyw do kadru pionowego, aby nie zwiał, siedział tak chyba z minutę i obserwował to okolicę to okienko z obiektywem, wkońcu zwiał na pobliskie drzewa.
Amedos - Sro 01 Lut, 2012
Wujek_Pstrykacz, trza było spokojnie odwrócić mam drugie jedzonko dla nich na 2 metrach, to spokojnie sobie obracam obiektyw
144.
To znaczy, że masz je oswojone, bo ja próbowałem obrócić i pitnął niestety, choć robiłem to bardzo powoli
moronica - Sro 01 Lut, 2012
wy sie chlopaki w feromonach ptasich kapiecie i tyle ja pierdziele, tylko rzucic sprzet w kat
RB - Sro 01 Lut, 2012
Bo to sie robi czasem, cierpliwością i siedzeniem na d... a sprzętem to tak na końcu
RB, twierdzisz ze to zdjecie z dupy?
Sunders - Sro 01 Lut, 2012
moronica, zadziwia mnie takie zrozumienie tekstu RB
RB - Sro 01 Lut, 2012
moronica napisał/a: | RB, twierdzisz ze to zdjecie z dupy? |
No to już lepiej faktycznie pier...l to
Wujek_Pstrykacz napisał/a: | znaczy, że masz je oswojone, bo ja próbowałem obrócić i pitnął niestety |
Wujku, nalezaloby namowic Amedosa na jakas fotomisje ornitologiczna
Sunders, celowo bledna interpretacja byla reakcja na bledna interpretacje mojej wypowiedzi
swoja droga az strach pomyslec, co Amedos by wyprawial z 500mm
U mnie to wygląda tak: miesiąc karmienia i przyzwyczajania ptaków, a zapomniałem, wcześniej wyszukanie miejsca i sklecenie budy, przyniesenie patoli. A w końcu jak przyleciały to sama radość. O szóstej rano pomimo mrozu trzeba byc na miejscu, wyłożyć żarcie, zamknąć się w budzie i czekać. Pierwsze przyloty to około ósmej. Potem regularnie co godzinę, choć wczoraj było gorzej bo przeszkodził nam gościu który się zaciekawił co my focimy i nam przylkazł pod budę o 8.00. Ptaki przyleciały około 10tej dopiero.
Sunders napisał/a: | Wujek_Pstrykacz napisał/a: | znaczy, że masz je oswojone, bo ja próbowałem obrócić i pitnął niestety |
Wujku, nalezaloby namowic Amedosa na jakas fotomisje ornitologiczna |
No jestem za, koszty jak na wyjazd do Kenii. Spanie w namiotach, mamy teraz -22 stopnie, to gwarantuje, że nikt by tego nie zapomnial do końca życia
145.
wujek, podziwiam, serio
moronica napisał/a: | swoja droga az strach pomyslec, co Amedos by wyprawial z 500mm |
powiem tylko tyle, że pięćset to za dużo. Lepiej mieć około 300, wtedy łatwiej się foci akcje. Przy pięćset to trzeba wykładać tak ze 30m od budy, aby potem ptaki się mieściły. Taka ogniskowa jest dobra do drobnicy typu dzięcioły.
Amedos napisał/a: | mamy teraz -22 stopnie, to gwarantuje, że nikt by tego nie zapomnial do końca życia |
To mogloby byc wcale nie az tak dlugo
Jak Wy wytrzymujecie zasiadki w takich temperaturach
[ Dodano: Sro 01 Lut, 2012 20:12 ]
Wujek_Pstrykacz napisał/a: | pięćset to za dużo |
Wujku teskinisz za 100-400L
Sześć godzin wytrzymuje spoko, potem zaczyna mi burczeć w brzuchu i stresuje ptaki
u mnie w budzie ciepło, mam ocieploną, dogrzewam gazem, w środku miło i ciepło Jak na zewnatrz jest -16 to w budzie miałem +12
146.
Amedos, to w takim razie ja sie pisze na te warsztaty zaczynam zbierac, na przyszla zime akurat bedzie mnie juz stac
U mnie w budzie jak siedzisz w śpiworze to też jest ciepło
A na poważnie to właśnie kupiłem "słoneczko" i też będzie ciepło
Sunders napisał/a: | Wujku teskinisz za 100-400L |
Mam 100-400L nadal, choć planuje go wymienić na 300/2,8 L IS.
Te piewrwsze wstawione myszaki to właśnie z zooma.
infocyk - Sro 01 Lut, 2012
Kulka, taki przerywnik :
147. Sierpówka.
cybertoman - Sro 01 Lut, 2012
Amedos napisał/a: | to w budzie miałem +12 | Fotek strzelanych w tak cieplarnianych warunkach nie mozna chyba uznac...
148.
Zielonosiwy, z 100-400L
Wujek_Pstrykacz napisał/a: | Zielonosiwy, z 100-400L |
Calkiem fajny
Wujek_Pstrykacz napisał/a: | Mam 100-400L nadal, choć planuje go wymienić na 300/2,8 L IS. |
Wujku, spotylalem sie z takimi co wymieniali 300/2,8L na 500/4L, ale zeby do 500-tki dokupowac 300/2,8L jeszcze nie.
Wujek_Pstrykacz - Czw 02 Lut, 2012
A ja się spotykam z ludźmi którzy dokupują do 500L i 300L i 600L, wtedy dopiero zaspokajają swoje potrzeby. Niestety do akcji 500 jest za wąskie, wystarczy 300.
Sunders - Czw 02 Lut, 2012
Wujek_Pstrykacz napisał/a: | ja się spotykam z ludźmi którzy dokupują do 500L i 300L i 600L, wtedy dopiero zaspokajają swoje potrzeby |
High life or deviance
To nie dewiacja, to potrzeby, jak ktoś ma spore poletko gatunków do obrobienia.
Pierwszy przykład na bieżąco. Odległość 20-25m od obiektywu, myszak, statyka - 500L, ale już dynamika to najwyżej 300mm, więc 300L w sam raz.
A teraz Bielik, on jest bardzo płochliwy, więc bez co najmniej 600mm nie podchodź.
komor - Czw 02 Lut, 2012
Gratuluję pięknych fot obu panom. Fajne te drapieżniki, miło, że słoneczko dopisuje momentami.
149.
150.
Takie sobie sójki, które robią larmo koło karmników i przyciągają drapole
infocyk - Czw 02 Lut, 2012
151. Dzwoniec.
edmun - Pią 03 Lut, 2012
Wujek_Pstrykacz napisał/a: | które robią larmo koło karmników |
cóż to jest larmo że tak spytam ?
kufel - Pią 03 Lut, 2012
edmun napisał/a: | cóż to jest larmo że tak spytam ? | hałas
komor - Pią 03 Lut, 2012
Pewnie jakiś szlunski regionalizm od larum.
edmun - Pią 03 Lut, 2012
To pożyczcie mi jakieś robiące larmo stworzenia, bo przy moich karmnikach co dziwne od tygodnia nie widziałem nic, pomimo że temp. w UK spadły mi do -5 w nocy a w dzień mam maks 1'C. i co dziwne ptaszków brak
Amedos - Sob 04 Lut, 2012
edmun napisał/a: | To pożyczcie mi jakieś robiące larmo stworzenia, bo przy moich karmnikach co dziwne od tygodnia nie widziałem nic, pomimo że temp. w UK spadły mi do -5 w nocy a w dzień mam maks 1'C. i co dziwne ptaszków brak |
Trza jeszcze do karmika nasypiac ziarna i gotowe
152.
Maciek111 - Sob 04 Lut, 2012
Amedos robisz teraz fotki do paszportów ? Świat na głowie staje !!!
edmun - Sob 04 Lut, 2012
No właśnie nie mogę zrozumieć.
Im więcej zawiesiłem karmników wypełnionych po brzegi różnymi przysmakami i im bardziej jest zimno, tym mniej ptaków mam dookoła.
moronica - Sob 04 Lut, 2012
moze to jak z kobietami, za bardzo sie starasz poszly do innego, bardziej nieprzystepnego
S. Kawka - Sob 04 Lut, 2012
153.
Alle zimno !
kufel - Sob 04 Lut, 2012
szkoda ze łepek i dziób nie załapały sie w GO.
marcin2781 - Sob 04 Lut, 2012
Amedos, Ładnie za pozował hmm bomba
S. Kawka, tak jak kufel, napisał pełna zgodność, ja jeszcze dodam ten badyl na pierwszym planie mi przeszkadza
S. Kawka - Nie 05 Lut, 2012
154.
Może z profilu będzie lepsze ujęcie.
A że jest zimno też widać.
komor - Nie 05 Lut, 2012
Maciek111 napisał/a: | Amedos robisz teraz fotki do paszportów ? |
moronica napisał/a: | to jak z kobietami, za bardzo sie starasz |
O, trzeba słuchać rad kobiet!
S. Kawka napisał/a: | Alle zimno ! |
Wnoszę wniosek, żeby aparaty zapisywały w EXIF-ie temperaturę otoczenia.
Amedos - Nie 05 Lut, 2012
Dziś to normalnie domarzłem, padło mi auto i trza było na nogach iść. Butla z gazem w samochodzie, dla mnie to był dramat, za zimno.
155.
nemos_22 - Nie 05 Lut, 2012
alez ten myszak ma kulturystyczne plecy;)
a ja pol dnia na lodzie, 300 zdjec i zadne nie jest ostre ;P
156.
kufel - Nie 05 Lut, 2012
155 wiadomo..
156 usunął bym tą dość oczojebną aberracje btw, co to za gatunek?
Wujek_Pstrykacz - Nie 05 Lut, 2012
Z dziisiejszej zasiadki, w pierwszych promieniach wschodzącego słaońca.
157.
158.
Niestety myszaki mnie olały, a sójek momentami było siedem
Sunders - Nie 05 Lut, 2012
Wujek_Pstrykacz, na 157 ladniesze ujecie
smokacz - Nie 05 Lut, 2012
Oj zimmmmno na maxa, wczoraj jeszcze jak cię mogę, ale dzisiaj powiało ze wschodu.
159
marcin2781 - Nie 05 Lut, 2012
Amedos, 155 Zarąbista fotka aż miło popatrzeć
Wujek_Pstrykacz, 157,158 też fajowe
Można se po oglądać nie ruszając się z domciu
Doprawdy macie zawzięcie w takie zimno pełen szacun i czapki z głów
fotka - Nie 05 Lut, 2012
Amedos, 155 bardzo dobre
Wujek_Pstrykacz, z ostatnich dwóch sójek bardziej mi się podoba 157
A to tak dla urozmaicenia gatunków :
160
161
infocyk - Pon 06 Lut, 2012
S. Kawka, do modraszek trzeba bardzo krótkich czasów, ruchliwe maleństwa.
nemos_22, spotykasz fajne gatunki, a foty z czasem będą coraz lepsze.
smokacz, na sznurku go trzymałeś?
Wujek_Pstrykacz, piękne sójki.
Amedos, te tutaj i te na Twojej stronie, to świetna robota.
fotka, 160 fajnie złapane, oba zdjęcia chyba trochę za ciemne.
Z nudów i braku mobilności fociłem sikorki 50-ką.
162. Bogatka.
smokacz - Pon 06 Lut, 2012
infocyk napisał/a: | smokacz, na sznurku go trzymałeś? |
infocyk, ja jego nie, ale on i jego koledzy przytrzymali mnie na glebie dobrych kilka minut, chłodno mnie przyjęli
Wujek_Pstrykacz - Pon 06 Lut, 2012
Dzisiaj znalazłem stanowisko srokosza, trzeba będzie go przyciągnąć przed obiektyw, lata też w okolicy myszak. Przy okazji natknąłem się na stado trznadli. Będzie na co popolować
163 pierwszy raz wżyciu takie toto mi się trafiło
Amedos - Pon 06 Lut, 2012
Wujek_Pstrykacz, ładne te sójki
fotka, fajne ujęcia, gdyby była taka możliwość objęcia większej ilości kamienii dać ptaki delikatnie w rogu prawym, to fotka też by była ładna
infocyk, dzieki za odwiedziny Stać Cię na o wiele lepiej
Smokacz trznadel bardzo łądny
164.
infocyk - Pon 06 Lut, 2012
Amedos,
Dzisiaj siadł mi pod oknem, ledwo zmieniłem 50-kę na 300-kę i pstryk (z góry niestety), ostrość średnia:
165. Krogulec (?).
infocyk, ano Krogul pełnym dziobem
Będzie Ci drobnicę wyjadał, dwie sztuki na dzień, tydzień, dwa i nie będziesz miał czego fotografować
infocyk - Sro 08 Lut, 2012
166. Dzwoniec, czyżby wypatrywał wiosny?
smokacz - Sro 08 Lut, 2012
infocyk, jak patrzę za okno, to nadbieram przekonania, że Twój dzwoniec trochę posiedzi zanim wypatrzy
167 optymista - przekonanie o byciu niewidzialnym może okazać się zgubne, szczególnie jeżeli obserwującym będzie inne zwierzę niż ja
Amedos - Sro 08 Lut, 2012
infocyk, siedzial bym tam z aparatem non stop taki drapieżca jest ciekawy
Zjadł myszaka dla srokosza.
Tu film, jak potrafią wszystko rozwalić myszaki, tutaj było tylko 6 sztuk, ostatni siedział na konarze http://www.youtube.com/wa...eature=youtu.be
168.
moronica - Sro 08 Lut, 2012
alez urosl ten srokosz, dobrze je widac
infocyk - Sro 08 Lut, 2012
Amedos, zasiadka odpada, bo to 2 metry od bloku i chodnika (ludzie chodzą), a krogulec, z tego co mówi sąsiad, przylatuje od kilku lat, ale sporadycznie. Raz siadł mi blisko na drzewie to mu portret zrobiłem (36.), no i trzeba chodzić do pracy.
138. niesamowite
smokacz - Sro 08 Lut, 2012
Kurde ładne ptaki wstawiacie, mnie się pospolite tylko trafiają.
Amedos, Tobie to pozazdrościć czasu jaki możesz na focenie poświęcić. To daje bardzo wymierne efekty. Weekendowe wypady za miasto na kilka godzin to jednak nie to. Możliwość zrobienia naprawdę ciekawego i dobrego zdjęcia drastycznie wtedy spada
169 w śnieżnym blasku, takie trochę dziwne, ale kit niech idzie.
komor - Czw 09 Lut, 2012
smokacz, jak patrzę na Twoje zdjęcia takie jak 167 to zastanawiam się czym je obrabiasz. Czy to kwestia dużego cropa i intensywnego ostrzenia, czy jak? Nie obraź się, ale ten obraz wygląda jak telewizyjny a nie lustrzankowy. Zastanawiam się z czego to wynika.
169, choć z przepałami, to już zupełnie inny obraz, widać, że z lustra a nie z kompaktu. W EXIF-ie w obydwu przypadkach widać Paintshop Pro, więc w sumie nie wiem czy to kwestia programu czy innych okoliczności.
Wujek_Pstrykacz - Czw 09 Lut, 2012
Wczorajsze myszaki.
170.
171.
172.
173.
wszystko z 100-400L, gdybym miał ze sobą 500L to już dynamiki bym nie zrobił, statykę owszem nawet ciaśniej.
komor - Czw 09 Lut, 2012
Fajne, Wujku, nawet słoneczko zaczyna być już widoczne u Ciebie. No i śnieg też chyba pomaga tym zdjęciom. Choć osobiście wolałbym, żebyś zabrał 500L i zrobił bliżej statykę.
marcin2781 - Czw 09 Lut, 2012
Wujek_Pstrykacz, ładne te fotki myszaków, 173 super.
infocyk - Czw 09 Lut, 2012
Piękne te myszołowy, ale jak się nie ma co się lubi to :
174. Grubodziób.
smokacz - Czw 09 Lut, 2012
komor, nie obrażam się, za to mam świadomość tego o czym piszesz. Bażant jest cropowany, z resztą część moich zdjęć jest cropowanych z tego względu, że robię je z podchodu, a jak wiesz raz się podejdzie bliżej a raz nie do końca. Obrabiam w Paint Shop.
175 Dzierlatka, tym razem pełny kadr , robione przez otwarte okno samochodu
Wujek_Pstrykacz - Czw 09 Lut, 2012
komor napisał/a: | Choć osobiście wolałbym, żebyś zabrał 500L i zrobił bliżej statykę. |
Wolałbyś statykę, takie fotki już nie robią wielkiego wrażenia
infocyk - Pią 10 Lut, 2012
smokacz, z cropowaniem też mam problemy, ostatnio staram się nie przekraczać rozmiaru 2400x1600 (oryginał ma 3888x2592), co też nie zawsze daje dobre efekty. Grubodziób (174), to crop 2802x1868, bo gałązki przeszkadzały . Trzeba będzie na wiosnę próbować coś pstryknąć z bliska czyli z zasiadki.
175 fajna zdobycz, tylko dlaczego takie dziwnie parametry (ISO i czas)?
Wujek_Pstrykacz - Pią 10 Lut, 2012
Dzięcioł przegania sójkę od mięsa i to skutecznie
176.
177.
i znowu myszaki
178.
179.
180. Po walce
smokacz - Pią 10 Lut, 2012
infocyk, crop ma to do siebie, że nie wybacza nic. O ile przy pełnym kadrze pewne błędy da się obróbką zniwelować, o tyle przy cropie wyjdą one ze zdwojoną siłą. A co do zasiadki. Dla mnie to wszystko fajnie dopóki do tej czatowni masz na tyle blisko, że codzienna wizyta tam nie stanowi problemu, choćby na 5 minut żeby rzucić jadło i sprawdzić czy wszystko ok. Amedos chyba kiedyś pisał, że ma 1-2km do Puszczy Niepołomickiej. Jeżeli jednak musisz do niej dojechać kilkanaście km, w dodatku możesz tylko w weekend, bo w tygodniu się tyra i są dzieci, to wszystko jest o kant dupy. Postawiłem sobie budę na polu pod wielkim dębem, 300 metrów od gniazda myszaków i kruków, wiem że śmiga tam także jakiś mniejszy diabeł, najpewniej krogulec, wiem, że są sójki i jeszcze kilka innych gatunków. Przychodzi lis, kręcą się sarny, tylko co z tego. Jeżeli jadę tam posiedzieć z rana w sobotę i niedzielę, to nawet podrzucając super zakąski mam marne szanse na wizytę jakiegoś fajnego gościa. A siedzenie i marznięcie bez efektu w pewnym momencie, przy całej miłości do fotoprzyrody, przestaje być zabawne.
Zatem pozostaje podchód i nędzny crop
Oj niezgodzę się z powyżej napisanymi zdaniami. Ja miałem w różnych miejscach budki, raz nawet jeżdziłem do Zabrza na zasiadki, około 20km. Było spoko, potem do Jaworzna, około 20km i też mi to nie odebrało ochoty do focenia, a teraz mam około 5km i 1km pieszo. Zasiadam dwa może trzy razy w tygodniu i efekty są. Na razie takie jakie widać, także powodzenia
AuThoR - Pią 10 Lut, 2012
Wujek_Pstrykacz napisał/a: | Na razie takie jakie widać |
Bardzo dobre efekty jak widać
Bardzo fajna seria - jedynie mam wrażenie, że na 178 można by trochę podciągnąć kontrast i ciutek wyostrzyć bo wydaje mi się, że ostrość poszła w ogon, ale i tak bomba jak dla mnie
smokacz - Pią 10 Lut, 2012
Wujek_Pstrykacz, ile godzin możesz spędzić w budce?
Ja mam do swojej 17km samochodem + ok. 1km na piechtę przez las i pole. Widzisz dużo zależy od tego w jakim miejscu focisz. U Ciebie widzę łąkę przy lesie, jakieś trawy, wygląda to w miarę dziko i ustronnie. U mnie jest odkryte pole między wzgórzami. Na "szczytach" wzgórz są niewielkie "chłopskie laski". Z jednej strony wieś, z drugiej wieś, z trzeciej na szczęście trochę większy płat lasu.
Ochoty mi nie odbiera, ale coś porządniejszego przydałoby się sfocić.
infocyk Dzierlatkę strzeliłem wczoraj na MOP-ie między Łodzią a Poznaniem. Zdjęcie było robione na szybko, nawet nie sprawdziłem co tam było poustawiane. Ale bardziej się na drapole szykowałem. Myszołowy siedziały na płotkach aż miło, jeden bezczel siedział na barierze oddzielającej jezdnie i łbem kręcił za przejeżdżającymi samochodami, ale żaden skubaniec nie pozwolił do siebie podjechać, jak tylko zatrzymywałem samochód zwiewały - normalnie pełna frustracja
Z reguły spędzam na zasiadce około 5h. To znaczy o szóstej wyjazd z domu, teraz trzeba będzie już 15 minut wcześniej, dojazd i dojście oraz wyłożenie i zamaskowanie mięsa zajmuje nawet i 40minut. A potem już tylko siedzenie i czekanie na światełko. I przyloty. O 11tej wyjście, słońce już pali niemiłosiernie wtedy. I to też nie zawsze mam czas. A to praca przeszkadza, a to inne potrzeby.
A co do zdjęcia 178 to fakt, trochę ostrzej na kuprze, ale nie chciał ze mną współpracować, wypinał kuper i światełko jeszcze nie to, około 7,15 chyba robione, więc przysłona za bardzo otwarta.
infocyk - Pią 10 Lut, 2012
smokacz, więcej radości i optymizmu , foty to tylko fragment rzeczywistości, najważniejsze (dla mnie ), to co pozostaje w pamięci. Miło jest zrobić super fotę z zasiadki, marzę a takiej, ale jak siedzę dłużej niż godzinę w jednym miejscu, to ciekawi mnie co jest za kolejnym krzaczkiem.
PS1. Spacer po lesie, to zdrowie w czystej postaci.
PS2. Coś mnie ostatnio kusi 7D, ta zabawa coraz bardziej staje się kosztowna.
181. Dzwoniec.
spootnick - Sob 11 Lut, 2012
A tu gdzie mieszkam to ciezko o jakis kawalek zieleni dla siebie. Wszedzie sie zawsze znajdzie ktos w poblizu. Strach wchodzic na czyjes pole bo zaraz pogonia, tacy czujni, Pamietam jak probowalem uchwycic rudzika polujacego na robactwo. Siedzial na drucie miedzy posesjami. Oczywiscie mialem towarzystwo, facet wyszedl z domu i mnie obserwowal, a nawet jego prywatnego terenu nie naruszylem...
Amedos - Sob 11 Lut, 2012
Wujek_Pstrykacz, fajna seria
infocyk, bardzo fajnie wykadrowane
182.
moronica - Sob 11 Lut, 2012
takie gniotki z dzisiaj, szpak jednobarwny
183
184
185
smokacz - Sob 11 Lut, 2012
186 Pan Dzwonek
edmun - Nie 12 Lut, 2012
moronica, obstawiam za mocne słońce, przez co pojawił się też chyba za duży kontrast. Szpak stracił przez to na detalach
kufel - Nie 12 Lut, 2012
edmun napisał/a: | Szpak stracił przez to na detalach | u mnie faktura piór etc widoczna
moronica - Nie 12 Lut, 2012
187
infocyk - Nie 12 Lut, 2012
Chciałem wrzucić dwa zdjęcia: jedno z 300+TC, drugie z 50-ki, a tu okazuje się, że imageshack ma ograniczenia do 500 zdjęć. Komunikat pokazuje się w Moich obrazach, a ja tam prawie nie zaglądam i kłopot.
Cytat: | You have 642 photos stored. Since you're over the 500 photo limit you'll need to upgrade to a Premium account or you'll only be able to keep 500 of your recent photos. Older photos will expire on the 1st of March. |
Ma ktoś jakąś dobrą radę, bo mi 100 ptaków z forum odleci.
fotka - Nie 12 Lut, 2012
moronica 187 niezłe, co to za ptaszek? Tylko niektóre gałęzie niepotrzebne .
188.
moronica - Nie 12 Lut, 2012
fotka, na moje oko to pierwiosnek
infocyk, uhh ja mam mase fot na imageshack, ide zajrzec. pewnie trzeba bedzie bulic
elnino - Pon 13 Lut, 2012
temat oryginalny
189.
190.
191.
spootnick - Pon 13 Lut, 2012
elnino, 190 za duzo galazek. 189 ladna modraszka
Amedos - Pon 13 Lut, 2012
fotka, łądna czeczotka
192.
komor - Pon 13 Lut, 2012
Amedos, aż się prosi o podpis: „wyrwę ci serce!”
infocyk napisał/a: | Ma ktoś jakąś dobrą radę, bo mi 100 ptaków z forum odleci |
A drogie to konto premium?
Aszex - Pon 13 Lut, 2012
komor napisał/a: | Amedos, aż się prosi o podpis: „wyrwę ci serce!” |
mam chyba bardziej pozytywny stosunek do życia, bo ja widzę: część stary, kopę lat, przybij trójeczkę...
Amedos, http://forum.optyczne.pl/...er=asc&start=45
Polecany jest jeszcze SmugMug. Weszło mi w oczy digartfolio.pl. Płatne.
Edit:
http://fotoblogia.pl/2012...za-import-zdjec
Może to, ale nie czytałem dokładnie:
http://antyweb.pl/bitcasa...da-uzytkowania/
hijax_pl - Pon 13 Lut, 2012
komor napisał/a: | A drogie to konto premium? | Dwa dolce miesięcznie...
moronica - Pon 13 Lut, 2012
193 niczym Marilyn
Amedos - Pon 13 Lut, 2012
infocyk, a załóż sobie drugie konto na inny adres email Mam już tam 3 konta
Aszex, nie rozumie tego linka co mi dałeś
moronica, ładny kląskawek
Mój ulubiony biały myszak
194.
infocyk - Pon 13 Lut, 2012
komor, hijax_pl, (Aszex, bo to chyba do mnie), dziękuję. 2 piwa za konto miesięcznie - da się wyżyć. Bardziej zastanawia mnie problem jak płacić? Zresztą, dobija mnie to, że albo oni nie podali limitu wcześniej (to z nich zrezygnuję), albo ja nie doczytałem wszystkiego do końca (to się … zastanowię).
Amedos, cudo!
moronica, dwa ś: poza świetna, jakość średnia.
infocyk, wiem, ostre swiatlo bylo no i pewnie nie do konca udolnie ratowalam
Wujek_Pstrykacz - Pon 13 Lut, 2012
Biały jest zajebiaszczy, przystojniś
Testuję photobucket, dzwoniec 300+TC, grubodziób 50-ka.
195. Dzwoniec.
196. Grubodziób.
Ten grubodziób to chyba przez szybę, co?
Wujek_Pstrykacz, przez szybę się nie da focić. To mój ostatni pomysł na brak samochodu. Karmnik na parapecie z kijkiem, w okno (otwarte) tektura z wyciętym otworem na obiektyw i otworem do obserwacji, plus koszula do uszczelnienia bo zimno. 300-tką nie da się tak focić, bo za blisko.
Aszex - Pon 13 Lut, 2012
196. Grubodziób.
Przez Was zaczynam układać dialogi do ptaszków... Ten mówi: "co jest, kura?" lub "a w pysk chcesz?"
Amedos, tak to miało być do Infocyka
fotka - Pon 13 Lut, 2012
Amedos, dziękuję Twoje 192 i 194 fantastyczne
moronica, infocyk, też bardzo fajne.
infocyk napisał/a: | Zresztą, dobija mnie to, że albo oni nie podali limitu wcześniej (to z nich zrezygnuję), albo ja nie doczytałem wszystkiego do końca (to się … zastanowię).
|
Niby coś takiego piszą, ale dobrze schowane:
http://kb.imageshack.us/is/article?22=faq
fotka, fakt, tego nie czytałem. Już ich zmieniłem.
to ze jest to w FAQu teraz nie znaczy, ze tam bylo tydzien temu, tym bardziej ze
Infocyk, pomysł świetny.
smokacz - Pon 13 Lut, 2012
197 Dzwonkowa
infocyk - Sro 15 Lut, 2012
smokacz, mimo ciemności całkiem ładnie to wyszło.
Zima sypnęła dzisiaj śniegiem:
198. Grubodziób z 50-ki.
199. Grubodziób z 300-ki.
Ładny numerek idzie, na ładnego ptaszka.
Wujek_Pstrykacz - Sro 15 Lut, 2012
Ten z 300-ki bardziej mi sie widzi
infocyk - Sro 15 Lut, 2012
Wujek_Pstrykacz, bo ten z 50-tki, to jakby wbrew naturze.
Wujek_Pstrykacz - Sro 15 Lut, 2012
Hmm, tak to wygląda
edmun - Czw 16 Lut, 2012
a mi właśnie z 50-tki bardziej na tak
Amedos - Czw 16 Lut, 2012
Z 300 lepsze
200. Ja dam z 200i pół milimetra
infocyk - Czw 16 Lut, 2012
Amedos, a masz pół sekundy wcześniej?
201. Dzwoniec o profesorskim spojrzeniu.
nemos_22 - Sob 18 Lut, 2012
niestety zniszczylo mi sie tlo;/
202.
rafax - Sob 18 Lut, 2012
203.
moronica - Sob 18 Lut, 2012
203 super okaz i ladnie uchwycony
204 sikorka sosnówka, tak mi sie wydaje
205 rowniez nie jestem na 100% pewna ale przypuszczam, ze to siniak tyle ze taki czesciowo albinos
Wujek_Pstrykacz - Sob 18 Lut, 2012
NA 204 coś jakość padła
moronica - Sob 18 Lut, 2012
Wujek_Pstrykacz, jak to na ISO 1600
S. Kawka - Nie 19 Lut, 2012
206.
Kowalik
koimas - Nie 19 Lut, 2012
207.
208.
edmun - Nie 19 Lut, 2012
koimas, bardzo na nie. obydwa. ani jakościowo, ani światło, ani obiekt.
Kaczki są na tyle popularne, że trzeba się niestety trochę bardziej natrudzić, aby wyszło coś ciekawego. przede wszystkim: padnij na ziemię, zniż się do ziemi, nie rób kaczek z góry (i nie tłumacz się, że nie było jak. jeśli nie było jak, to się nie robi)
Kilka przykładów:
http://plfoto.com/zdjecie.....,1657448.html
http://plfoto.com/zdjecie...II,1930154.html
http://plfoto.com/zdjecie,szukaj,,1665250.html
Nie martw się. każdy zaczyna od kaczek... czasami z takiej a nie innej perspektywy.
Najważniejsze, żeby jak najwcześniej porzucić te przyzwyczajenia
nemos_22 - Nie 19 Lut, 2012
209. rozkminka nad posilkiem
koimas - Nie 19 Lut, 2012
edmun - dziękuję za opinię
S. Kawka - Nie 19 Lut, 2012
210.
Kowalik
smokacz - Nie 19 Lut, 2012
211 taki zwyczajniec zwyczajny mi się trafił
infocyk - Pon 20 Lut, 2012
rafax, 203 ładna bestyjka.
koimas, krótkim obiektywem ciężko focić ptaki, a i zbyt duże cropy niszczą jakość. Ja, jak widzę kaczki, to zawsze kilka pstryków zrobię. Pomyśl o czymś dłuższym . Z edmundem oczywiście się zgadzam.
Ostatnio były z 50-ki i 300-ki teraz:
212. Grubodziób z 300-ki+TC1.4.
nemos_22 - Pon 20 Lut, 2012
infocyk fajne zblizenie;)
od ilu cm ostrzy Ci ta trzyseta?
infocyk - Pon 20 Lut, 2012
nemos_22, minimalna odległość ostrzenia 300-tki, to 1,5m, tylko to crop i do tego za duży, a i zdjęcie było raczej jakości średniej. Ale jak człowiek cały tydzień czeka na sobotę i niedzielę, a tu ciemni i pada, to wrzuca pierwszego lepszego grubodzioba - tak na uspokojenie.
To 100% kadru.
smokacz - Pon 20 Lut, 2012
213 zmokła kurka
kufel - Pon 20 Lut, 2012
rafax, no tylko nie mów ze dorwałeś ten okaz gdzieś w okolicy śląska/zagłębia?
infocyk - Wto 21 Lut, 2012
smokacz, sympatyczna ta modraszka.
Raczej jako ciekawostka:
214. Sikorka garbata.
Shibuya - Sro 22 Lut, 2012
Moje pierwsze ptaki. Proszę o pinie.
215.
216.
217
218
219
spootnick - Sro 22 Lut, 2012
No to chyba wrzuce jakies moje gnioty z przed 3 tygodni jak i wczorajsze.
220. Taniec na lodzie
221
222. Odpoczynek
A teraz jeszcze wieksze gnioty... Ptaki az sie prosza o fotografowanie ale ciagle jeszcze pogoda niedopisuje
223. W ramce
224. Pora obiadowa
225. Kormorany (najwiekszy gniot ale chce sie pochwalic nowym miejscem do obserwcji ptakow jak i czatownia na granicy rezewatu przyrody.)
koimas - Czw 23 Lut, 2012
infocyk napisał/a: | koimas, krótkim obiektywem ciężko focić ptaki, a i zbyt duże cropy niszczą jakość. Ja, jak widzę kaczki, to zawsze kilka pstryków zrobię. Pomyśl o czymś dłuższym . Z edmundem oczywiście się zgadzam. |
Wiem, ale nie mogłem się powstrzymać. Co do samych zdjęć - no cóż, pierwsze koty za płoty
infocyk - Czw 23 Lut, 2012
Shibuya, można było dopisać, że w niewoli, choć ten w kapturze, to wyjaśnia.
spootnick, ładny rudzik, kos ładnie złapany, 222 - tu niestety z góry na nie spoglądałeś.
koimas, osobiście bym jej nie polecał, ale zobacz jakii efekt można uzyskać sigmą 70-300 APO
S. Kawka - Czw 23 Lut, 2012
226.
Sikorka uboga
spootnick - Czw 23 Lut, 2012
infocyk, no niestety mandarynki sa w takim miejscu gdzie nie da rady wejsc. maly mostek nad stawem. a to jest najlepsza pozycja...
nemos_22 - Czw 23 Lut, 2012
infocyk ten kaptur na tym ptaku (harris?) to karnal;)
rafax - Czw 23 Lut, 2012
kufel napisał/a: | rafax, no tylko nie mów ze dorwałeś ten okaz gdzieś w okolicy śląska/zagłębia? |
nie... niestety, to Białowieża. Ale "przelatujące" pojawiają się czasem na Łężczoku.
227.
nemos_22 - Czw 23 Lut, 2012
rafax alez dostojny gosc;) grt
sam fociles czy ze znajomym?
rafax - Czw 23 Lut, 2012
nemos_22, sam, w budzie od 5:30 do 17:30... ale więcej osób z tego miejsca korzysta bo są dokarmiane oczywiście. A i tak nie zawsze się pojawiają.
nemos_22 - Pią 24 Lut, 2012
podziwiam cierpliwosc;) mnie juz po dwoch godzinach szlag trafia jak sie nic ciekawego nie pojawi; wspolna buda to piekna sprawa, podzielic sie obowiazkami z utrzymania budy jest chyba zbawienne... a za wszystkie inne zaplacisz karta Master Card;)
S. Kawka - Pią 24 Lut, 2012
228.
Grubodziób
infocyk - Pią 24 Lut, 2012
Wiosna coraz bliżej, to już ostatni (mam nadzieję ):
229. Grubodziób (portret).
spootnick - Sob 25 Lut, 2012
230.
nemos_22 - Nie 26 Lut, 2012
spootnick co to za ptak? bo chybq nie wroblowa;))
pokrzywnica tez nie/
spootnick - Nie 26 Lut, 2012
nemos_22, raczej pokrzywica, ale nie daje sobie reki uciac
Dawid1984 - Pon 27 Lut, 2012
spootnick napisał/a: | nemos_22, raczej pokrzywica, ale nie daje sobie reki uciac |
Oczywiście ze pokrzywnica.
spootnick - Pon 27 Lut, 2012
Dawid1984, nemos_22 zbil mnie z tropu. w zeszlym roku ju te ptaki zidentyfikowalem.
S. Kawka - Pon 27 Lut, 2012
231.
Ładnie kamuflujący się Kwiczoł.
spootnick - Pon 27 Lut, 2012
232. Bernikla kanadyjska
[ Dodano: Pon 27 Lut, 2012 21:44 ]
233. Tym razem ze statywu i wiecej czasu w czatowni spedzilem. No i jeszcze kormorany blizej byly, niz ostatnim razem. Pogoda tylko znow niedopisala...
Amedos - Wto 28 Lut, 2012
infocyk, fajnie Ci wyszedł ten gruby
234. Może dam srokoszke
infocyk - Sro 29 Lut, 2012
Amedos, nie za dużo zbędnych gałązek?
smokacz - Sro 29 Lut, 2012
235 ciernoj rembacz
infocyk - Pią 02 Mar, 2012
smokacz, pilnuj go!
Dzisiaj byłem godzinkę w lesie, słychać tylko ciszę, może jutro spotkam żurawie - ponoć przyleciały.
mozer - Pią 02 Mar, 2012
Wybrałem się dziś na 10-minutowy spacerek z "setką", więc wrzucę parę cropów
236.
237.
238.
infocyk - Pią 02 Mar, 2012
mozer, o pojawił się, całkiem fajowy kowalik.
Ja na spacer zabieram 300-kę + TC do kieszeni.
Introverder - Sob 03 Mar, 2012 Temat postu: - 239.
Gęś białoczelna na podwórku koło domu.. Jakość siadła po obróbce w imageshack, normalnie jest dużo lepsza :P;).
240.
Start ;).
241.
Orła cień z balkonu :P , takoj przelatywał krążąc nad moją ulicą ;).
Amedos - Sob 03 Mar, 2012
infocyk, a nie chce mi się stęplowac
mozer, ale kowalik ładny
Introverder, fajna ta gęś.
U mnie pełno ptaków w lesie, zrobiłem sobie czatownie na mysikróliki
242.
infocyk - Sob 03 Mar, 2012
Amedos, to mogłeś deczko bardziej (dół) wykadrować . Upolowanie mysikrólika to coś - ruchliwy i mały trudno trafić - mi się nie udało.
Dzisiaj 3 godziny nad rzeką - dzięcioły, łabędzie, kowalik, pełzacz (przemknął)i i dużo wyciętych drzew. Wiosna na północ idzie trochę wolniej, rok temu widziałem o tej porze żurawie, ale co się tlenu nawdychałem to moje!
spootnick - Sob 03 Mar, 2012
243.
Widok z czatowni, a cztownia znajduje sie na skarpie.
[ Dodano: Sob 03 Mar, 2012 22:10 ]
244.
mozer - Nie 04 Mar, 2012
infocyk, Amedos, dzięki za łagodne podejście do moich pstryków - ruchliwe to towarzystwo i niełatwo je podejść
Na przechadzkę nie chciało mi się ciągnąć kilogramów sprzętu. Może innym razem więcej czasu zagospodaruję
Amedos - Pon 05 Mar, 2012
infocyk, no w dół nie bardzo, on i tak patrzy już w dół Zreszta na każdej focie patrzą w dół, bo tam maja żarcie
245.
nemos_22 - Pon 05 Mar, 2012
Amedos czym pasiesz te mysikroliki? zniczki tez zalatuja?
bardzo fajnie wyszedl;) z 2.5 metra?
Amedos - Pon 05 Mar, 2012
nemos_22, bliżej chyba 1.5 metra. Karmie je pinką. Wszystko było oki dopóki nie wypatrzyły tego sikorki. Wabiłem je tak, że w gęsto zarośnięte świerki wkładałem wiaderko z pinka. Tam włażą tylko te ptaki z reguły. Dawałem im tak przez pare dni, kiedy przyszedłem focić, było ich tam od groma. To wystawiłem wiaderko na zewnątrz i zaczęły tam wlatywać
246.
komor - Pon 05 Mar, 2012
245 - normalnie Angry Birds a nie jakieś mysikróliki
infocyk - Pon 05 Mar, 2012
Amedos, mysikrólik (245) super, a i 246 ładny . Moja uwaga o kadrowaniu dotyczyła 234.
Wczoraj dopiero widziałem klucze żurawi i gęsi. Ponoć 40 km dalej już są. Byle do jasnego piątku, bo w tygodniu czasu mało.
jurg - Pon 05 Mar, 2012
Witam po dłuższej nieobecności.
Widzę ze cały czas trzymacie poziom - piękne fotki.
Poniżej kilka fotek ze spacerku z minionego weekendu.
247.
248.
249.
250.
Pozdrawiam
mozer - Pon 05 Mar, 2012
247 - fajnie nastroszony
S. Kawka - Sro 07 Mar, 2012
251.
Dzwoniec
smokacz - Sro 07 Mar, 2012
Amedos, ładne te maluchy.
252
mozer - Sro 07 Mar, 2012
smokacz, wow!
infocyk - Czw 08 Mar, 2012
jurg, podoba mi się scenka na 250 .
S. Kawka, 251 trochę za dużo gałązek w ttle, ale całkiem sympatyczny dzwoniec.
smokacz, 252 fajnie szybuje, trochę więcej przestrzeni bym mu zostawił.
Amedos - Czw 08 Mar, 2012
Na razie buduje dwie czatownie, także nowe zdjecia może już nie długo
253.
90s - Czw 08 Mar, 2012
252 klasa ujecie, widać dostojność tych ptaków, choć troszkę za bardzo wyostrzony moim zdaniem.
253. bardzo ładna kolorystyka i kadr.
254. nie znam się na ptakach ale ten był śmieszny więc go pstryknąłem
bird by Sanches90s, on Flickr
255.
eagle by Sanches90s, on Flickr
256.
Eagle by Sanches90s, on Flickr
infocyk - Pią 09 Mar, 2012
90s, 255 piękny ,
254 trochę z mało dołu (nie można domów wyprostować ) ale za to ciekawa sztuka, 256 chyba w niewoli, czy tak blisko dał się podejść?
90s - Pią 09 Mar, 2012
Dziękuje.
Co do 254 to musiałem wybierać, albo równo tło albo ptaszek tak jak należny:) . to stare foto, teraz bym go nie dał centralnie tylko bardziej z lewej by miał więcej przestrzeni gdzie patrzy.
tak niewola i to jeszcze dość mocno skadrowany bo moje max to 200mm
mozer - Pią 09 Mar, 2012
90s, ale i tak ładnie zrobiony - siatka była i rozmyłeś?
rafax - Pią 09 Mar, 2012
jeszcze kilka zimowych
257.
258.
259.
90s - Pią 09 Mar, 2012
mozer napisał/a: | 90s, ale i tak ładnie zrobiony - siatka była i rozmyłeś? |
Nic nie było, i latały sobie swobodnie.
257 to jest moc natury, świetne zdjęcie
258 bardzo fajnie uchwycony ruch i moment, oraz kolorystyka, pierwsza klasa
Introverder - Pią 09 Mar, 2012
260.
Kowalik
261.
Nie wiem czemu, ale podoba mi się to zdjęcie i ten kontrast..
262.
Samiec kosa, tym razem w swoim najb. charakterystycznym otoczeniu wśród liści - trochę portretowo ..
263.
Ta mewa wyglądała jak gołąbek pokoju w tej pozie ;).
264.
Myszołów zwyczajny przelatujący nad miejscem kolonii kaczek..
265.
Myszołów zwyczajny patrolujący okolice wału wiślanego na wysokości stadniny koni w Rajszewie.
266.
Zataczał kilka pętli nade mną ..
267.
A tu miałem go dokładnie nad sobą ;)..
90s - Sob 10 Mar, 2012
Introverder wszystkie świetne.
268. bardzo stare
swan by Sanches90s, on Flickr
Gdzie dodaje się zwykle zwierzęta ? lub z zoo?
mozer - Sob 10 Mar, 2012
W wątku FOTOGRAFIA ZWIERZĄT (FAUNA) 2012: http://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?t=17658 ?
Fajny łabędź
90s - Sob 10 Mar, 2012
dzięki, szkoda że technicznie nie jest już tak fajnie:) ale do ptaszków to trzeba mieć lunetę:)
nemos_22 - Sob 10 Mar, 2012
90s albo duzo czasu ...i harmonii
moronica - Sob 10 Mar, 2012
269
270
271
272
mozer - Sob 10 Mar, 2012
72, 72 jak dla mnie świetne.
Dawid1984 - Sob 10 Mar, 2012
Amedos, wszystkie Twoje fotografie są z sigma 120-400 ?
moronica - Nie 11 Mar, 2012
273
274
275
infocyk - Nie 11 Mar, 2012
rafax, 258 dobre, mi się takie nie udały.
Introverder, podoba mi się 261 i 264.
moronica, dobre foty: 270 może bez tej gałązki z lewej, a 271 może w poziomym kadrze bez dołu, o ile była przestrzeń z lewej, 273-275 ok.
A ja dzisiaj 3 godziny w lesie, nad rzeką i jeziorem - tlenu dużo, ptaków mało. Coś wolno ta wiosna nadchodzi.
spootnick - Pon 12 Mar, 2012
276. Sęp parkowy
moronica - Pon 12 Mar, 2012
infocyk, dzieki za opinie. 271 jest kadrowane z poziomego ale mi osobiscie podoba sie ta wijaca sie galazka, jej dolna czesc domyka kompozycje
smokacz - Pon 12 Mar, 2012
moronica, 275 najbardziej mi się podoba.
spootnick, szkoda, że mu kitę uciąłeś, w końcu to integralna część każdego teropoda
infocyk, byłeś w lesie...., nad rzeką...., nad jeziorem. Takim to dobrze.... i jeszcze narzekają
spootnick - Pon 12 Mar, 2012
smokacz, wiem o tym, ze ogon uciety ale to jedyne ujecie dynamiczne...
277. Sęp parkowy- w calosci
278. Latajcy szczur zamkowy- tyle z calego weekendu
Introverder - Pon 12 Mar, 2012
279.
Kowalikowe trele ..
[ Dodano: Wto 13 Mar, 2012 17:08 ]
279 (poprawione):
smokacz - Wto 13 Mar, 2012
280 wróblik
Introverder - Sro 14 Mar, 2012 Temat postu: - 281.
Samica dzięciołka, siedząca na zwalonej, zwisającej gałązce ok. 40 cm nad ziemią .
smokacz - Sro 14 Mar, 2012
282
[ Dodano: Sro 14 Mar, 2012 19:40 ]
283 to jeszcze pani do pana. Niby to zwykłe ptaśki, ale to takie miluchy, że nie można się oprzeć.
infocyk - Sro 14 Mar, 2012
smokacz, 280, to mazurek, a 283 fajowa
Introverder, ładny, mimo ciężkich warunków.
Amedos - Czw 15 Mar, 2012
moronica, bardzo ładnie jak zwykle
spootnick, gołab fajnie wyszedł, ale lekko bym chyba przyciemnił.
Introverder, cos nie wyszło , pracuj dalej dzięciołek fajniejszy
smokacz, wróbel extra tzn mazurek.
Ja narazie buduje czatownie, mam juz 2. Jedno z nich to pidełko 180 cm na 120 cm.
http://imageshack.us/phot...9/dsc7658i.jpg/
284
spootnick - Pią 16 Mar, 2012
Amedos, Dzieki, teraz tez mi sie tak wydaje by troszke sciemnic.
A czatownie gdzie budujesz? i widac, ze to ladna szopka bedzie. jakies pozwolenie potrzebowales? lub jak to wyglada?
Ja mysle nad tym. Mysle, ze to w UK sie sprawdzi. http://www.traperzy.pl/cz...sobowa-p-2.html
Dawid1984 - Sob 17 Mar, 2012
Mazurek
S. Kawka - Sob 17 Mar, 2012
285.
Wiosenny Szpak
Amedos - Sob 17 Mar, 2012
spootnick napisał/a: | Amedos,
A czatownie gdzie budujesz? i widac, ze to ladna szopka bedzie. jakies pozwolenie potrzebowales? lub jak to wyglada?
Ja mysle nad tym. Mysle, ze to w UK sie sprawdzi. http://www.traperzy.pl/cz...sobowa-p-2.html |
Czatownie stawiam tam gdzie się da i nikt tego nie rozwali. Pozwoleń jak na razie nie potrzebuje, bo foce w miejsach, gdzie to nikomu nie przeszkadza.
Pewnie się sprawdzi ta czatownia co podałeś w linku
Zdjęć narazie marnie, także dzis nic nie ma
EZOGHUL - Nie 18 Mar, 2012
Dawno nic nie wrzucałem.
286. P.ogrodowy / mam do kompletu do leśnego/
infocyk - Nie 18 Mar, 2012
EZOGHUL, celnie trafiony
Szaro i mglisto było z rana ale:
287. Wiosna nadchodzi.
smokacz - Nie 18 Mar, 2012
EZOGHUL, ładnie, u mnie jest para, ale płochliwe są niesamowicie.
infocyk, no trzeba mieć fart, gratki za scenkę
Drugi weekend z rzędu łaziłem nad Rawką w poszukiwaniu Zimików i d... Trzeba było więc zadowolić się zestawem okołoparkowym
288 tajniak
Introverder - Wto 20 Mar, 2012 Temat postu: - U mnie posucha.. tylko parę kadrów mam do pokazania, kilkanaście właściwie, no ze 20
289.
Podchodzenie do lądowania..
290.
Samiec i samica gągoła w locie .. - śmieją się nawet w locie, stąd tytuł "roześmiane gągoły" ..
291.
Bielik
292.
Inny bielik
293.
Ach ten bielik ciągle wpada mi w kadry
294.
295.
296.
Znudziło mi się fotografowanie pojedyńczych sztuk w locie . Wiem, crop, ale 3 bieliki w jednym kadrze fajnie mieć .
297.
298.
299.
300.
301.
302.
303.
304.
305.
306.
307.
308.
.
smokacz - Wto 20 Mar, 2012
Introverder, no Bieliki to Bieliki, gratki za spotkanie.
309 to ja wstawię jeszcze jedną z Sójek, które się miłością darzyły z hałasem wielkim
infocyk - Sro 21 Mar, 2012
smokacz, 309 piękna, jak na sójkę oczywiście.
Introverder, 289 leci w lewo, 290 fajnie złapane, graty za bieliki , tylko po co tyle od 296-308, praktycznie niektóre zbytnio się nie różnią i chyba są najsłabsze jakościowo.
Walczykk - Sro 21 Mar, 2012
Introverder - świetne zdjęcia
Amedos - Sro 21 Mar, 2012
Introverder, ze 2 wybrac i było by oki
smokacz, ta wcześniejsza sójka ładniejsza
Arek - Sro 21 Mar, 2012
Hej!
Przepraszam, że nie ze zdjęciem, ale pojawił się u nas fajny konkurs. Myślę, że wielu z Was ma spore szanse na powalczenie o nagrody:
http://www.optyczne.pl/konkurs
pablopicasso - Pią 23 Mar, 2012
310.
jacekwrrr - Pią 23 Mar, 2012
311.
312.
313.
OPINIE MILE WIDZIANE
[ Dodano: Sob 24 Mar, 2012 16:05 ]
314.
Arek - Sob 24 Mar, 2012
Z dzisiejszego spacerku z rodziną w Kampinosie.
Amedos - Sob 24 Mar, 2012
pablopicasso, coś chyba poszło z balansem bieli
jacekwrrr, no kaczka fajna
Arek, pełzunio bardzo fajny
Z nowej czatowni, zanim się skapnąłem ze sie posuwają było juz za późno
317.
Arek - Sob 24 Mar, 2012
To już po znaczy się... Papieroskiem nie zakończyli
Amedos - Sob 24 Mar, 2012
Arek napisał/a: | To już po znaczy się... Papieroskiem nie zakończyli |
No po Papieroska to ja wtedy paliłem. Samiec po, się postrzepał chwile i polecial, nie widziałem by płacił
Samiczka po
318
Arek - Nie 25 Mar, 2012
No to piękne. Nawet lepsze niż to co wrzuciłeś na główną.
marians - Nie 25 Mar, 2012
319.
smokacz - Nie 25 Mar, 2012
marians, trzy rady co do fotoptaków, jeżeli mogę oczywiście. Staraj się zawsze być max. blisko i mniej więcej na wys. ptaka. Nie rób zdjęć takich jak powyżej, gdzie ptaków prawie nie widać bo są tłem dla gałęzi (staraj się mieć ptaka na pierwszym planie nawet jak za nim będą gałęzie zawsze tak będzie lepiej). I trójeczka, nie staraj się robić na siłę, bo wyjdzie jak na 319.
Ptaki to chyba najmniej wdzięczna technicznie działka foto, ale efekty należą do jednych z najbardziej wdzięcznych, powodzenia
Jeżeli można zapytać jakie masz szkło?
320
infocyk - Nie 25 Mar, 2012
Amedos, 318 bardzo ładne
marians, nie wiem co napisać, może do flory?
smokacz, ubiegłeś mie, ładny kos
Wczoraj obserwowałem ponownie zaloty łabędzi, tym razem udało się zaobserwować wszystkie elementy
321a zaloty
321b …
321c po
321d powrót męża
321e ucieczka
marians - Nie 25 Mar, 2012
smokacz - drzewo było za wysokie, a ptaszki za płochliwe. Szkło, którym zdjęcie było robione to canon EF-S 55-250mm (zdjęcie zrobione przy największej ogniskowej).
infocyk - fajne zdjęcia, ale trzy pierwsze lecą w lewo, co nieco psuje odbiór.
Sunders - Nie 25 Mar, 2012
infocyk, z twojej ostatniej serii 321e podoba mi się najbardziej
smokacz - Nie 25 Mar, 2012
marians, nie masz za dużo mm, dlatego musisz się starać podchodzić jak najbliżej, względnie chować. Szpaki, kosy, kwiczoły, zięby - one często bytują na ziemi, nie są zbyt płochliwe i to daje szanse na ładne fotki. Musisz próbować, a jeżeli chcesz zwiększyć szanse i chcesz bawić się w fotoprzyrodę, będziesz pewnie musiał w przyszłości, w trochę pewniejsze szkło zainwestować, min. 300 mm.
infocyk, ładna cała seria, gratki za zapis całego procesu
komor - Nie 25 Mar, 2012
infocyk napisał/a: | 321b … |
No nie wiem, nie wiem, co regulamin na to. Moderacja musi baczniej się przyglądać temu wątkowi…
infocyk - Pon 26 Mar, 2012
Drobnica z niedzieli :
322. Kowalik.
323 Rudzik.
Arek - Pon 26 Mar, 2012
To ja też z kowalikiem. Może nie tak ładnym, ale co tam...
Wujek_Pstrykacz - Pon 26 Mar, 2012
A co, bardzo fajny kowalik. Oj chłopaki, chodzicie po lasach, focicie, wstawiacie. Fajnie Wam tak, ja mam zastój spowodowany brakiem czasu, niestety
Amedos - Pon 26 Mar, 2012
Widze że Wam ładnie ptaki wchodzą w obiektyw Ja narazie buduje czatownie, chce się dobrze przygotować do wiosny, która juz prawie jest
infocyk, ładna ta sesja. Samiec po ........ zwiał, wiedział co robi Rudzika masz fajnego
Arek, czy ładny ? to wszystko zalezy jak się patrzy na ptaki
smokacz - Wto 27 Mar, 2012
infocyk, 322 pierwsza klasa
325 rzadkość ornitologiczna
Fawu - Sro 28 Mar, 2012
326
[ Dodano: Sro 28 Mar, 2012 12:31 ]
327
[ Dodano: Sro 28 Mar, 2012 12:33 ]
328
[ Dodano: Sro 28 Mar, 2012 13:08 ]
329
S. Kawka - Sro 28 Mar, 2012
330.
Rudzik - ze spaceru.
Fawu - Sro 28 Mar, 2012
331
S. Kawka - Sro 28 Mar, 2012
332.
Fawu - Sro 28 Mar, 2012
333
Amedos - Sro 28 Mar, 2012
S. Kawka, co to za chuda odmiana rudzika
Fawu, łyski fajne
samotnik.
334.
moronica - Sro 28 Mar, 2012
ooo sliczne i jeszcze to swiatlo
Fawu - Sro 28 Mar, 2012
Amedos napisał/a: | Fawu, łyski fajne |
Dzięki, to z ostatnich spacerków ale jak miałem przy sobie tylko kompakt "Olka" to mi się na Czarnej Przemszy, prawie w centrum Będzina, Perkozek trafił, aż musiałem sprawdzić w atlasie co to za dziecko wśród kaczek pływało, zdjęcia nie do pokazania, niestety...
[ Dodano: Sro 28 Mar, 2012 22:06 ]
335
infocyk - Czw 29 Mar, 2012
Amedos, pięknie uchwycony z tą podniesioną nogą.
Fawu - Czw 29 Mar, 2012
336
Amedos - Czw 29 Mar, 2012
moronica, a gdzię Twoje ptaki, nic ostatnio nie dajesz infocyk, to samo ?? gdzie fotki
337 Kwokacz
moronica - Czw 29 Mar, 2012
Amedos, moja lufa powedrowala na Baleary i czekam na nowa
moronica, a co takiego kupujesz mam sigme na sprzedaż
Podszedł mi bardzo blisko, miałem kamien pod ręke i nie mogłem zmienić ogniskowej i stąd takie efekt.
338
moze on mlody? mi bliziutko raz jego mlodociany kuzyn podszedl. dorosle sa duzo bardziej plochliwe
dopoki nie dostane w lapy sprzetu to nie bede zapeszac
rysiu - Czw 29 Mar, 2012
moje próby nad Narwią
rysiu, pierwsza fajna
moronica, młody chyba nie, tutaj ciężko mi powiedzieć. Leżałem z żoną pod siatką maskująca, jakoś sobie nic nie robiły z tego. Nawet obserwowały jak samotniki się kochały, delikatnie mówiąc, fotke ich też mam, tych stuka.... się samotników
no to przynajmniej samotne nie byly
infocyk - Pią 30 Mar, 2012
Amedos, ładne, te już niesamotne, samotniki . U mnie na focenie to tylko sobota i niedziela, jak dopisze pogoda oczywiście.
Znalazłem polankę pod lasem na której pasają się żurawie, jak na razie za daleko:
340. Żuraw.
komor - Pią 30 Mar, 2012
Amedos napisał/a: | Leżałem z żoną pod siatką maskująca |
smokacz - Sob 31 Mar, 2012
341 Mewa z łódką w herbie
Amedos - Sob 31 Mar, 2012
infocyk, ja nawet takiego żurawia nie mam w sumie środowiskowe
moronica, gadaj co tam kupujesz, doszły mnie słuchy ze 500 mm f4
smokacz, fajna fotka.
342.
Kwokacz.
moronica - Sob 31 Mar, 2012
Amedos, pff ktos ma bujna wyobraznie
komor napisał/a: | Amedos napisał/a: | Leżałem z żoną pod siatką maskująca |
|
Tak z żoną
moronica e no nie żartuj, liczyłem że kupisz 500
za droga, za ciezka choc w tym samym komisie lezy jedna ale 3500 funciakow... poza tym wiesz, ze ja raczej wole z podchodu, potrzebuje czegos do czego nie bede potrzebowala tragarza
Aszex - Sob 31 Mar, 2012
a jakaś lustrzana 500 nie da rady?
moronica, 4 kg tylko waży to co dalej coś 300 mm
Aszex, w zyciu, taka ciemnica? do tego mydlana ciemnica bez mozliwosci przymkniecia
moronica, czekam na zakup i samych wróbli przed lufa
343. Samotnik
Amedos, dzieki teraz juz nie bedzie wymowek jak cos nie wyjdzie
moronica, zawsze można wine na ptaka zrzucić, napewno sie nie odezwie Ide poczytać fotografia ludzi, bo zaczyna się tam fajny temat
Aszex - Sob 31 Mar, 2012
344 Paw
infocyk - Nie 01 Kwi, 2012
Dzisiaj obserwowałem żurawie, kowaliki i rudzika.
345. Żuraw.
346. Żuraw.
347. Żuraw.
jurand - Pon 02 Kwi, 2012
345 wygląda jak pomnik na postumencie
Piękne.
Bartek45 - Pon 02 Kwi, 2012
348 - Dzwoniec - może to nie żuraw , ale ma skrzydła i ucieka. Na debiut może wystarczy ?
edmun - Pon 02 Kwi, 2012
Bartek45, nawet nieźle. oczywiście światło nie dopisywało i mam wrażenie że lekko mydlane
infocyk - Pon 02 Kwi, 2012
Bartek45, całkiem dobrze złapany , ale faktycznie trochę mydlany, czas trochę długi jak na ptaki.
Z niedzieli: kowalik znosi błoto i muruje otwór do dziupli:
349. Kowalik.
350. Kowalik.
Nie wydaje się Wam, że te żurawie coś kolor mają nie teges?
smokacz - Wto 03 Kwi, 2012
infocyk, Ty się lepiej przyznaj gdzie taką figurę Żurawia wyhaczyłeś, w dodatku z obrotową głową, bo na żywego to on nie wygląda. Kolory nie takie jak sam piszesz, na pniaku go postawiłeś i w ogóle jakiś on taki sztywny jest, bez życia. Gdzie można takie manekiny kupić?
IMO wszystkie trzy ładne, trochę dziwnie prezentuje się na tle lasu, zwykle gdzieś na polu/łące je widać. Ale zdjęcia jak najbardziej na plus
maziek - Wto 03 Kwi, 2012
Popieram smokacza. Zresztą fotografowanie wypchanych ptaków jest nieetyczne!
infocyk - Wto 03 Kwi, 2012
smokacz, żuraw obserwuje po lewej stronie szosę, jak jadą samochody, to je ignoruje, ale przechodzących ludzi i rozmawiających rowerzystów bacznie obserwuje. Ta polanka, to wycięty las stąd te pieńki.
To też z niedzieli, może niezbyt ostre, ale:
351. Rudzik.
Amedos - Wto 03 Kwi, 2012
infocyk, żurawie masz masz bardzo ładne kowalik też ładny. rudzik bardzo piękny
Zdjęcia jutro bo nie przerobione
bbeeaa - Wto 03 Kwi, 2012
rudzik fantastyczny:)
90s - Wto 03 Kwi, 2012
piękny Rudzik,kolor kard i moment również
hijax_pl - Wto 03 Kwi, 2012
infocyk, taki wpadający w psychodeliczny HDRek ten rudzik. Ale chwila zaiste fajowa
wiktor - Sro 04 Kwi, 2012
Witam serdecznie wszystkich forumowiczów!!
Bawię się amatorsko w pstrykanie fotek ptaków i zwierząt, i jeśli pozwolicie, to czasem wstawię tu jakiś gniotek
Na powitanie, fotka mojego ulubieńca : żurawia
352.
infocyk - Sro 04 Kwi, 2012
Dziękuję za tyle ciepłych słów.
wiktor, 352 piękny
moronica - Sro 04 Kwi, 2012
352 rewelacja, az wstyd wstawiac swoje po nim
takie testowe, 300/2.8
353
354
355
356
357
Amedos - Sro 04 Kwi, 2012
Bartek45, pewnie ze wystarczy
wiktor, ładny
moronica, no pierwsze koty za płoty czuje że będą piękne fotki od Ciebie schodzić
358.
Amedos, obys sie nie mylil przynajmniej juz wiem, ze jesli dokupie TC to bedzie to 1.7. tak ladnie sie cropuje z tego szkla ze 1.4 raczej nie ma sensu
Wujek_Pstrykacz - Sro 04 Kwi, 2012
Nikkor 300/2,8 no, no, pięknie. Oczywiście AF-S.
wiecej, AF-S II najlzejsze nikonowskie 300/2.8 poza manualami
Nie pozostało nic innego jak tylko pogratulować zakupu, brawo. Życzę wiele udanych kadrów.
dziekowac pozycz jeszcze mocnej lapy bym zapalu nie stracila dalej robiac z reki
Życzę dobrego statywu, bo z łapy to faktycznie można się zrazić
bedzie monopod predzej czy pozniej. poczatkowe wrazenie "cholera ale to ciezkie" ale jak cos w kadr wlazi to sie zapomina o tym, ze szklo ciazy
hijax_pl - Sro 04 Kwi, 2012
moronica, szczerze gratuluję Zacne szkło, zacne kadry zapewne Cię czekają
masza - Sro 04 Kwi, 2012
No tak, panowie poczuli sprzętową podnietę - a ja dodam tylko, że podoba mi się ta kawka moroniki z uniesioną łapką.
hijax_pl, masza, dzieki
wiktor - Sro 04 Kwi, 2012
moronica, gratuluję szkiełka! Chciało by się też takie sobie zafundować, ale to nie ta liga cenowa
a ja dodam takie żurki:
359.
infocyk - Czw 05 Kwi, 2012
moronica, będzie ciężko , teraz to częściej z zasiadki niż podchodu ale warto.
Amedos, bardzo ładne, takie "wyciszone".
wiktor, scenka świetna , jakość chyba gorsza od poprzedniego.
Dzisiaj, żurawie w zimowej scenerii:
360. Żuraw między pieńkami.
361. Żuraw zaciekawiony.
moronica - Czw 05 Kwi, 2012
wiktor, super moment uchwycony
dzis testowe przy pochmurnej pogodzie
362 mi sie dzis pierwszy raz pelzacz napatoczyl, duuuzy crop :/
363
364
wiktor - Pią 06 Kwi, 2012
infocyk, nietypowa miejscówka na żurawia - zdjęcia na tym zyskują
moronica, 363.podoba mi się
365.
366.
367.
infocyk - Pią 06 Kwi, 2012
wiktor, super foty .
Dzisiaj, czkając na przyjazd pociągu:
368. Kawka.
369. Kawka.
Usjwo - Pon 09 Kwi, 2012
Taka mala, szybka zajawka, jak mnie nie zjecie to wstawie wiecej (jak sie obrobie )
370. Brahminy kite, czyli orzel
Wujek_Pstrykacz - Pon 09 Kwi, 2012
Dawaj więcej, ładny ptaszek wielkości naszej kanii czarnej
kufel - Pon 09 Kwi, 2012
Usjwo napisał/a: | Brahminy kite, czyli orzel | ale "kite" to Kania przecież.
Usjwo napisał/a: | jak mnie nie zjecie to wstawie wiecej | wrzucaj bo ciekawy
moronica - Pon 09 Kwi, 2012
kufel, http://en.wikipedia.org/wiki/Brahminy_kite
zdjecie fanie uchwycone
kufel - Pon 09 Kwi, 2012
wiem ,czytałem.
http://en.wikipedia.org/wiki/Kite_%28bird%29
kufel,
http://en.wikipedia.org/wiki/Eagle napisał/a: | Eagles are members of the bird family Accipitridae, and belong to several genera which are not necessarily closely related to each other. |
kufel - Pon 09 Kwi, 2012
mnie tylko chodzi o to ze w nazwie jest kite a nie eagle ( chyba ze jako nazwa oboczna) . a kite to z tego co wiem kania po polsku
[ Dodano: Pon 09 Kwi, 2012 13:32 ]
btw, polska nazwa tego ptaka to kania bramińska. (haliastur)
kufel, to sie zgadza ale w niektorych rejonach ten gatunek jest znany jako Red-backed Sea-eagle lub Singapore Bald Eagle. polska nazwa akurat ma tu najmniejsze znaczenie skoro gatunek nawet tu nie wystepuje
kufel - Pon 09 Kwi, 2012
moronica napisał/a: | polska nazwa akurat ma tu najmniejsze znaczenie skoro gatunek nawet tu nie wystepuje | a angielska czyli "kite" ? a nazwa polska to zapewne tłumaczenie wersji angielskiej.
wg systematyki ten ptak to podgatunek kani - haliastur. nazwa eagle jest o tyle niefortunna ze mało precyzyjna.
precyzyjna czy nie, gatunek znany jest pod tymi nazwami, ktore wymienilam. z bielikiem jest tak samo, widywalam tu glosy poprawiajacych, ze bielik to nie orzel a tymczasem angielska nazwa (glowna, nie jakas regionalna) to White-tailed Eagle. mysle, ze po prostu lepiej skupic sie na ocenie zdjecia a nie czepiac sie podpisu
Wujek_Pstrykacz - Pon 09 Kwi, 2012
Trzeba kierować sie nazwami naukowymi po łacinie, chyba są bardziej trafne. Bielik to orłan.
kufel - Pon 09 Kwi, 2012
moronica napisał/a: | widywalam tu glosy poprawiajacych, ze bielik to nie orzel | bo nie jest.
moronica napisał/a: | ze po prostu lepiej skupic sie na ocenie zdjecia a nie czepiac sie podpisu | ale skąd wniosek ze zwrócenie uwagi na nieścisłość to czepianie się?
masza - Pon 09 Kwi, 2012
Usjwo, wstawiaj więcej! Ani bym w tym ptaku kani nie poznała, ani orła - ale bardzo przyjemnie mi się na niego patrzy.
kufel - Pon 09 Kwi, 2012
Wujek_Pstrykacz napisał/a: | Trzeba kierować sie nazwami naukowymi po łacinie, chyba są bardziej trafne. | zgadza sie. dodam tylko ze często tłumaczenia tych nazw łacińskich czy grecko łacińskich na inne jezyki mają sie nijak do oryginalnego znaczenia. np Bielik amerykański (Haliaeetus leucocephalus) powinien nazywać sie de facto bielikiem białogłowym, bielik olbrzymi (Haliaeetus pelagicus) powinien byc bielikiem morskim, bielik afrykański (Haliaeetus vocifer) bielikiem krzyczącym...
90s - Pon 09 Kwi, 2012
370.
Kapitalne zdjęcie i moment, również ciekaw jestem reszty:)
371.
Eagle 3 by Sanches90s, on Flickr
Arek - Pon 09 Kwi, 2012
Dzisiaj, w ramach testów, bawiłem się Sigmą 120-300 f/2.8 OS z TC 1.4x. Mocowanie Nikon podłączone do D3x. Słonko ładnie świeciło i kilka strzałów można pokazać.
super zblizenie na 373. jak tam AF, probowales ta sigma celowac w gore lub w dol?
tez sobie testowalam z TC kenko
378
Arek - Pon 09 Kwi, 2012
moronica, AF trafia świetnie. Naprawdę jestem pod wrażeniem. Zwykle robię ptaki 50D plus 100-400L, a tutaj pracę AF oceniam znacznie lepiej.
tak ale czytalam (i to mnie ostatecznie odstraszylo od tej sigmy) ze celujac w gore lub w dol focus potrafi sie zablokowac przy przeostrzaniu z nieskonczonosci na cos w okolicach minimalnej odleglosci ostrzenia
Aszex - Pon 09 Kwi, 2012
378-co to?
to grzywacz, to samo co na 375
Pan_Żabka - Pon 09 Kwi, 2012
Boże... jeszcze dużo czasu minie zanim odważę się coś tutaj zamieścić... poziom miażdży
Aszex - Pon 09 Kwi, 2012
379
czyli to ten sam co mój rosół działkowy?
na to wyglada tylko jakis brudny
Aszex - Pon 09 Kwi, 2012
umyłem przed oskubaniem
smokacz - Pon 09 Kwi, 2012
380
infocyk - Pon 09 Kwi, 2012
moronica, całkiem fajnie to wygląda, przy tych warunkach co miałaś można by porównać z przymkniętym do 5.6.
90s, świetna poza.
smokacz, spotkanie zięb, ładna ta Twoja.
Tak na czerwonawo z ostatnich dni:
381. Zięba.
382. Gil.
383 Rudzik.
moronica - Wto 10 Kwi, 2012
infocyk, na razie w fazie testowej jade na pelnej dziurze. zreszta po to targam tego kloca by go moc otworzyc, inaczej bym wziela 300/4
infocyk - Wto 10 Kwi, 2012
moronica, tak zapytałem z ciekawości - chciałem porównać z Arka, który wszystkie ma z F5.6.
Usjwo - Wto 10 Kwi, 2012
Pan_Żabka napisał/a: | Boże... jeszcze dużo czasu minie zanim odważę się coś tutaj zamieścić... poziom miażdży |
Nie ma sie co przejmowac, najwyzej zjada Cie od gory do dolu . Ja tez nie jestem "drobiarzem" i tak raczej z doskoku te ptaki (bo byla okazja), ale co tam.
Dzieki wszystkim za podanie nazwy, tez jestem za tym aby podawac wlasciwa. Moj przewodnik (Malaj) nazywal je orlami dlatego ta pomylka.
To nastepna seria, troche dluga (i tak juz przebralem ).
Przy latajacych ptakach TC2 wysiada, ciezko zlapac ostrosc (pewnie to kwestia wprawy) , dlatego po paru probach zostawilem goly 70-200, ostatnie jest z TC2
Brahminy kite - Kania Birmanska - Haliastur indus - przez miejscowych zwany orlem
382.
383.
384.
385.
386.
387. Trzy nastepne z serii jak podnosi rybe (AF sie wyrobil )
388.
389.
390.
391.
392.
393.
394.
395. Jazda figurowa na lodzie
396.
397. Czy ten orzel to orzel
Arek - Wto 10 Kwi, 2012
moronica napisał/a: | tak ale czytalam (i to mnie ostatecznie odstraszylo od tej sigmy) ze celujac w gore lub w dol focus potrafi sie zablokowac przy przeostrzaniu z nieskonczonosci na cos w okolicach minimalnej odleglosci ostrzenia |
Niczego takiego nie zauważyłem.
moronica - Wto 10 Kwi, 2012
385 super tylko chyba przeswietlone
Wojteo - Wto 10 Kwi, 2012
398.
jacekwrrr - Wto 10 Kwi, 2012
399.
infocyk - Wto 10 Kwi, 2012
Rudziki z otwartymi dzióbkami :
400. Rudzik na gałązce.
401. Rudzik na drzewie.
402. Rudzik na pieńku.
Amedos - Wto 10 Kwi, 2012
Usjwo, aleś naprał tych fot
infocyk, na pienku fajny;)
403.
Krwawodziób, nawiedziły mnie 4 sztuki
ophiuchus - Wto 10 Kwi, 2012
Ładnie dajecie chłopaki! Ujswo, ten "orzeł" z 397 wygląda jak jakiś krewniak harpii ;D
wiktor - Wto 10 Kwi, 2012
Rudzik z 400 i 401 oraz krwawodziób z 403 świetne!
kilka moich kadrów:
404.
dzwoniec
405.
mysikrólik
406.
rybołów
407.
mazurek
408.
rycyk
infocyk - Sro 11 Kwi, 2012
Usjwo, nadal nie wiem które naj... - jak dla mnie to za dużo .Podoba mi się 394 tylko lekko przepalone podobnie jak 385.
jacekwrrr, brakuje błysku o oku.
Amedos, graty za krwawodzioba, cenny łup i piękna fota.
wiktor, rycyk świetny, bez niego bym wybrał rybołowa, ale w porównaniu z rycykiem niebo kiepskie (ptak ładny), mysikrulik też robi wrażenie.
Aszex - Sro 11 Kwi, 2012
o co mu chodziło?
Pan_Żabka - Sro 11 Kwi, 2012
A pal licho... wrzucę coś i ja...
Dopiero zaczynam z drobiem, to taki doskok w oczekiwaniu na sezon pokazów lotniczych i stalowe skrzydła
409. Raniuszek
410. Rudzik
411. kolejny Rudzik
412. Sikorka
413. I zwykła kaczka, ale w kwiatuszkowym klimacie
Aszex - Sro 11 Kwi, 2012
licho dobrze się spaliło... znaczy spisało... a z kaczki to prawdziwa dama...
incognitox - Sro 11 Kwi, 2012
414. szara gęś
EZOGHUL - Sro 11 Kwi, 2012
Arek napisał/a: | Dzisiaj, w ramach testów, bawiłem się Sigmą 120-300 f/2.8 OS z TC 1.4x. Mocowanie Nikon podłączone do D3x. Słonko ładnie świeciło i kilka strzałów można pokazać. |
Arku jak dla mnie mydlane jak bańki mydlane mojej 2,5 córki .
Dobrze, że się z sigmy wyleczyłem.
infocyk - Sro 11 Kwi, 2012
Pan_Żabka, 410 całkiem całkiem.
No to jeszcze po rudzikach, takie wielkanocne :
415. Rudzik z zamkniętym dziobkiem.
416. Rudzik z otwartym dziobkiem.
Wiem jak pisze się mysikrólik, proszę więc moderatora o poprawienie mojego poprzedniego posta.
Aszex - Sro 11 Kwi, 2012
infocyk, aż prosi się o animowanego gifa lub fotomontaż łączący dwa zdjęcia w jedno
wiktor - Sro 11 Kwi, 2012
Ja nie mam szczęścia do rudzików widzę dość często, ale fotek prawie wcale
Na rybitwach białoskrzydłych ciężko ustrzec się przepału
417.
A co do fotek z Sigmy 120-300 2.8 + TC to faktycznie trochę mydlane, to o tyle dziwne, że ta wersja tego szkła, zbiera bardzo pochlebne opinie w temacie ostrości.
smokacz - Sro 11 Kwi, 2012
kurde, ale wstawiacie foty, wstyd się pokazywać z własnymi
418
moronica - Sro 11 Kwi, 2012
wiktor, to jakis pajak w dziobie? brrrrr
moronica, tak, to pająk i to całkiem spory (z nogami prawie 5 cm możliwe, że to topik) Nad Biebrzą widziałem ich wtedy sporo, ale też rybitwy chętnie się nimi zajadały
Były często przynoszone przez samce rybitw swoim partnerkom jako "prezent" przed kopulacją
419.
moronica - Sro 11 Kwi, 2012
wiktor, dzieki, bede te rejony omijac szerokim lukiem yyyyh
moronica, Nie omijaj Biebrzy - to raj dla wszystkich lubiących ptaki
Tak wyglądała droga na Biały Grąd kiedy fociłem rybitwy:
420.
Ja też brzydzę się pająków, ale łażąc po różnych dziwnych miejscach w poszukiwaniu ptaków, musiałem się przyzwyczaić do ich obecności.
bbeeaa - Sro 11 Kwi, 2012
Wiktor, ...żabka, infocyk -pięknie!
Dzwoniec niesamowity
jacekwrrr - Sro 11 Kwi, 2012
421.
Zwinę butelkę może coś jeszcze jest?
422.
Introverder - Czw 12 Kwi, 2012
423.
Bielik
424.
Oba robione ok. 30 minut po wschodzie Słońca :P;)
Przynoszę im martwe króliki ustrzelone u siebie na działce, więc prawie je oswoiłem ;). To był żart .. ;)
Prawda jest bardziej okrutna :
Ciągle pchają mi się przed obiektyw :P;). Mówię mu: „Leć gdzie indziej”, a on zdaje się mówić: „No zrób zdjęcie, no zrób zdjęcie” :P (nawiązując do Shreka 4: „No zarycz, no zarycz” ;)).
No to zaryczałem, dziś 2 razy :P;). Ciągle mnie molestują o zdjęcie, mam dość, a one żebym im jeszcze jedno zrobił ..
A jeszcze jedno wstawię, a co tam będę się szczypał :P;):
425.
Ciasno tak, bo dalej było drzewo i wolałem czysty kadr .
Amedos - Czw 12 Kwi, 2012
infocyk, rudziki jak zwykle fajne
wiktor, extra fotki
426.Krwawodziób w tle sieweczka
moronica - Czw 12 Kwi, 2012
ladnie i cieplo, jak zwykle
moronica, zapleśnieje Ci ten obiektyw, jak nie będziesz nim focić
427
moronica - Czw 12 Kwi, 2012
Amedos, litosci, przeprowadzam sie i jeszcze potrwa zanim sie rozeznam gdzie focic w nowym miejscu. ale spoko, to tylko kwestia czasu
wiktor - Czw 12 Kwi, 2012
Amedos, Bardzo fajna seria z krwawodziobami. Podoba mi się światło i perspektywa. Ja pomimo rozłożonego statywu, nie uzyskuję tak niskiej perspektywy. Będę chyba musiał wykombinować worek z grochem
A tu moje wczorajsze kadry:
428.
429.
430.
Nie wiem, czy nie przesadzam z ostrzeniem przy obróbce - może jeszcze jakieś inne uwagi macie ?
wiktor, fajne fotki, ja klade aparat na kamieniach i tak patrze w wizjer, czasem jest dramat, bo w głowie się przewraca, oczy bolą, no ale trza
431.
smokacz - Czw 12 Kwi, 2012
wiktor, Amedos, ładnie, ładnie
432
smokacz, co ta zieba taka smutna moze na kacu
Przy tej focie miałem wizje
433.
infocyk - Czw 12 Kwi, 2012
Ech, a ja dzisiaj to mogłem tylko ropuchy i jaszczurki focić.
Pan_Żabka - Pią 13 Kwi, 2012
Tam wcześniej smutna zięba, ale popatrzcie na tego ponuraka!
434.
Ja opadłem z kości jak to zobaczyłem
smokacz - Pią 13 Kwi, 2012
Oj tam, oj tam smutna. Zięba im się nie podoba. Na gałęzi siedzi, do skoku się szykuje. To nie smutek tylko skupienie przed skokiem z wysokości. Jak zbiegacie po schodach macie takie same miny, nie mówiąc o chodzeniu po drabinie. Naślę go na Was, zrobi Wam wtedy zdjęcie i wstawi na Optyczne to zobaczymy kto będzie miał lepszą minę
Dawid1984 - Pią 13 Kwi, 2012
Usjwo napisał/a: | 397. Czy ten orzel to orzel | Nie , widać nieopierzone skoki.Mi ten ptak wygląda na Bielika białobrzuchego (Haliaeetus leucogaster).
infocyk - Pią 13 Kwi, 2012
Trochę wolnego czasu, a tu ciemnica za oknem. To z poprzedniego tygodnia :
435 Zięba.
Arek - Pią 13 Kwi, 2012
To ja jeszcze jedną serią przyłożę. Tym razem głównie dzwońce obu płci.
Amedos - Pią 13 Kwi, 2012
infocyk, trza nosić drabine ze soba
Arek, fajna seria
443.
infocyk - Sob 14 Kwi, 2012
Amedos, dla mnie 431 naj...
444. Rudzik.
rysiu - Sro 18 Kwi, 2012
Kolejne próby nad Narwią
445
446
i jeszcze żerowanie bociana
447
448
449
Aszex - Sro 18 Kwi, 2012
wiosna idzie
infocyk - Sro 18 Kwi, 2012
rysiu, 442 ładnie złapane ale ostrości zdecydowanie brakuje, 440 bym sobie darował.
Dziubek nie wyszedł :
450 Remiz.
Aszex - Czw 19 Kwi, 2012
Który to? Przyznać się...
infocyk - Czw 19 Kwi, 2012
Aszex, dobre .
451. Potrzos.
marians - Czw 19 Kwi, 2012
452.
453.
wiktor - Czw 19 Kwi, 2012
Ciekawe czy takie pływadełko w kształcie łabędzia nie płoszy ptaków bardziej niż klasyczna fototratwa? Z doświadczenia mego znajomego, który często fotografuje "z wody" ptaki bardziej boją się różnego rodzaju atrap ptaków, niż pływadełka (nawet nie zamaskowanego) Ja, kilkanaście dni temu, miałem możliwość pierwszy raz fotografować z jednego z jego pływadełek. Takie ustrojstwo, to świetna sprawa i najprawdopodobniej też sobie zbuduję coś podobnego
A to moje pstryki z fototratwy:
454.
455.
infocyk - Pią 20 Kwi, 2012
wiktor, 454 wygląda bardzo zachęcająco, teraz tylko zmienić gatunek . Na 455 nieciekawe odbicie - szkoda.
Przykład, jak TC przeszkadza, gdy ptak siada za blisko :
456. Potrzos.
moronica - Sob 21 Kwi, 2012
taki maly rekonesans dzisiaj. czarnowron a reszta to chyba wszystko srebrzyste na roznych etapach rozwoju
457
458
459
460
461
Amedos - Sob 21 Kwi, 2012
wiktor, bardzo ładnie
infocyk, dobrze jest
moronica, tamten obiektyw robił lepsze foty
Jutro dam foty
wez mnie nie denerwuj
Amedos - Sob 21 Kwi, 2012
moronica, tyle kasy w błoto, a mówiłem napraw tego co masz w lesie Jak coś to za sigme się wymienie
462.
no i tu cie mam, kolezko jak przyjedziesz to ci sie dam pobawic tylko najpierw musze znalezc jakies dobre miejsca tu w okolicy. no i czas, by je odwiedzic :S
infocyk - Sob 21 Kwi, 2012
Amedos, jutro, to nie dzisiaj
Dzisiaj, przed domem w drodze do śmietnika :
463 Pliszka.
464 Pliszka.
S. Kawka - Nie 22 Kwi, 2012
465.
Trznadel
Coman - Nie 22 Kwi, 2012
466.
Rudzik.
kufel - Nie 22 Kwi, 2012
S. Kawka, ładnie ale za duża saturacja trochę.
szkoda ze na na jakiejś gałęzi nie usiadł
wiktor - Nie 22 Kwi, 2012
Podoba mi się 464, widać, że blisko była
Raniuszek w krzaczorach:
467.
Moi ulubieńcy
468.
Myszak "z podchodu"
469.
"Zegarynka"
470.
infocyk - Nie 22 Kwi, 2012
Coman, ładny rudzik, nawet bez gałązki
wiktor, 470 naj..., a raniuszek fajowy (drobnicę upolować nie jest tak łatwo).
Dzisiaj, czaiłem się na zielonego dzięcioła i nic, tylko zięby, jeden strzyżyk i żaby:
471. Zięba wśród zielonych listków.
472. Zięba na suchej gałązce.
smokacz - Nie 22 Kwi, 2012
473 Tokujący samiec Kapturki, który wraz ze swą panią jak co roku zamieszkał w krzaczorach w przyosiedlowym parku.
S. Kawka - Pon 23 Kwi, 2012
474.
Pani Trznadlowa
Amedos - Pon 23 Kwi, 2012
infocyk, na cierniu ładniejsze Jutro to dziś
smokacz, masz widać u siebie różne gatunki
S. Kawka, fajne foto
Moronica wyslij mi na testy za pare lat oddam
475.
Fawu - Sro 25 Kwi, 2012
476
Głowienka, na randce
[ Dodano: Sro 25 Kwi, 2012 18:37 ]
477
Nieźle nastroszony
infocyk - Sro 25 Kwi, 2012
To jeszcze z ostatniego wypadu:
478. Zięba w igliwiu.
479. Zięba obserwator.
MiDaList - Czw 26 Kwi, 2012
480. Sroka
Zdjęcie w pełnej rozdzielczości
MiDaList, rozumiem, że to początki. Pamiętaj żeby nie ucinać ptakom części wyposażenia np. ogona. Sroki, choć pod ochroną, uchodzą za szkodniki i generalnie nie są lubiane, ale potrafią zapozować dostojnie i można zrobić im lepsze foty, tym bardziej, że pełno ich jak psów. Życzę samozaparcia, wytrzymałości psycho-fizycznej i udanych łowów
To ja tym razem wstawię dokumentacyjne z życia Błotniaków stawowych. To pewnie po części loty tokowe, po częsci ćwiczenia przekazywania pokarmu w locie przez samca samicy w sytuacji kiedy zacznie ona przesiadywać na jajach.
481
Amedos - Czw 26 Kwi, 2012
478 bardzo ładne
482.
smokacz - Czw 26 Kwi, 2012
483
infocyk - Pią 27 Kwi, 2012
MiDaList, ten obiektyw warto trochę przymknąć, fragment śmietnika też trochę radzi. Sroki mi osobiście nie przeszkadzają, właśnie w tym roku założyły gniazdo przed moim oknem, tyle, że daleko.
Amedos, poidełko nie takie małe, a efekty coraz lepsze. Na 481 dziobek trochę nieostry, tło bym też trochę zmienił.
smokacz, kapturki fajne.
484 Pierwiosnek.
Amedos - Pią 27 Kwi, 2012
infocyk, no tła za bardzo nie chce ruszyć, akurat tutaj wyszlo jak wyszło
Pierwiosnek bardzo ładny
485.
moronica - Sob 28 Kwi, 2012
Amedos, ogolnie super tylko dalabym ciut wiecej dolu
po ziebach infocyka as wstyd dawac swoja ale co tam, raz sie zyje
486
487
488
tak ogolnie to cieeemno tu :S a jak slonce wychodzi to wszyscy wylegaja z domow i ptaki plosza. musze sie gdzies dalej ruszyc
S. Kawka - Sob 28 Kwi, 2012
489.
A czy ten Wróbelek nie jest sympatyczny?
infocyk - Sob 28 Kwi, 2012
moronica, 487 może ciut więcej kontrastu . Zięby zaczęły mnie obserwować, jak wlazłem w krzaki czając się na zielonego dzięcioła.
Amedos, 485 im dłużej się ogląda tym wydaje się ciekawsze . Można rozważyć portret bez żółtego z prawej i niebieskiego na dole, o ile nie straci się na jakości.
S. Kawka, mógłby się trochę uśmiechnąć .
Dzisiaj musiałem robić za transportera. Udało się wyrwać na godzinę nad jeziorko (remiz) i na drugą godzinkę nad bagienko (żaby).
490. Remiz.
491. Remiz z dzióbkiem bez oczka.
492. Remiz z oczkiem bez dzióbka.
Amedos - Sob 28 Kwi, 2012
moronica, daj mi ten obiektyw stary nadal lepszy próbuje Cię zdołować, a Ty wtedy kupisz taki jaki miałaś stary, a nowy mi dasz za sigme 487 bardzo fajne
S. Kawka, no byłby bardziej, gdyby tło było fajniejsze
infocyk, mam jeszcze pare ujeć, pokaże potem . Nie mogłeś go sprowadzić na ziemie 490 najlepsze.
493.
infocyk - Nie 29 Kwi, 2012
Amedos, 493 piękne.
Dzisiaj:
494. Szpak z listkiem.
495. Kowalik klasycznie.
smokacz - Nie 29 Kwi, 2012
496 Świstunka leśna, strasznie się za nią naskradałem po krzaczorach, ale coś tam się wreszcie udało udokumentować.
MNISZKA - Pon 30 Kwi, 2012
497.
498.
499.
500.
Nie komentujcie od razu tak ostro bo lustrzankę ma niecałe pół roku, a mam 16 lat. Mój aparat to Sony a55, krytykowany tak na tym forum że nie wiem czy nie zrobiłem dużego błędu go kupując, obiektyw Tamron 70-300 Makro, też szału nie ma.
Amedos - Pon 30 Kwi, 2012
infocyk, kowalik extra wyszedł na tym tle.
MNISZKA, no trza troche popracować nad wszystkim też takie robiłem na początku
501.
MNISZKA - Pon 30 Kwi, 2012
Piękny ptak szkoda że w tarapatach fotografowany
502.
infocyk - Pon 30 Kwi, 2012
Wędkarzy nie było, trzciniaki szalały :
503. Trzciniak.
504. Trzciniak.
505. Trzciniak.
506. Trzciniak.
Amedos - Pon 30 Kwi, 2012
infocyk, bardzo ładne
507.
Coman - Pon 30 Kwi, 2012
infocyk, fajna seria
mozer - Pon 30 Kwi, 2012
MNISZKA napisał/a: | krytykowany tak na tym forum że nie wiem |
Nie przejmuj się tym. Każdym sprzętem można zrobić dobre zdjęcia. Różnica jest istotniejsza jak na tym zarabiasz
Postaraj się nie kadrować tak centralnie i popracuj nad ostrością.
sthwild - Wto 01 Maj, 2012
Swietna seria z Trzciniakami! Gratuluje!
[ Dodano: Wto 01 Maj, 2012 12:32 ]
508
509
moronica - Wto 01 Maj, 2012
sthwild, bardzo fajne, zwlaszcza drugie, tylko przeostrzasz zdjecia
infocyk, rewelacja, zwlaszcza 504
Amedos, fajnie wyszlo z zielonym i niebieskim tlem
Amedos - Wto 01 Maj, 2012
moronica, a fotki ???
510 potrzosowa
infocyk - Wto 01 Maj, 2012
Amedos, bardziej mi leży 507, tylko te smugi na wodzie?
sthwild, model fajowy, faktycznie przeostrzyłeś deczko.
Dzisiaj więcej ludzi niż ptaków. Wczorajsze, mniej udane, ale dynamiczne :
511. Trzciniak.
512. Trzciniak.
Amedos - Sro 02 Maj, 2012
infocyk, no nie zawsze może byc dobrze Te smugi ?? bo nie rozumie.
513. Duży crop. Potrzos
infocyk - Sro 02 Maj, 2012
Amedos, crop, nie crop ale piękny
Te smugi: http://i1058.photobucket....012/1pliw-2.jpg
Z 1. Maja, taki biało-czerwony :
514. Dzięcioł duży.
matti86 - Czw 03 Maj, 2012
515.
moronica - Czw 03 Maj, 2012
przede wszystkim to zdjecie jest niedoswietlone i cos sie z ostroscia stalo, ciezko powiedziec czy w wyniku odszumiania, poruszenia, zbytniej kompresji JPG (widac artefakty) czy kombinacji tych czynnikow. fotografujac ptaki pamietaj, by starac sie je fotografowac z ich perspektywy. jesli ptak jest na ziemi to i ty powinienes fotografowac z tego poziomu. no i dobrze by bylo, gdyby oko nie bylo taka jednolicie czarna dziura
Egon1916 - Czw 03 Maj, 2012
516.
zwirek210 - Czw 03 Maj, 2012
To chyba moje pierwsze podejscie do fotografowania ptaszków i musze przyznac ze jest to nie łatwe zajęcie zwłaszcza jak sie ma kiepskie szkło Zdjęcia technicznie pozostawiają wiele do życzenia ale myślę że jest kilka fajnych ujęć. Zreszta sami oceńcie
517.
518.
519.
520.
521.
522.
523.
sthwild - Czw 03 Maj, 2012
524.
525.
infocyk - Czw 03 Maj, 2012
zwirek210, jakościowo trzeba jeszcze popracować , fotografowanie przy gniazdach/dziuplach, a już z tak bliskiej odległości jak na 524, nie jest wskazane.
sthwild, fajne scenki.
526. Dzięcioł duży.
Amedos - Czw 03 Maj, 2012
infocyk, obok mam pełno drzew i teraz duża ich cześć pyli, nic nie poradze Sprzątam to, ale zaraz wiatr nawieje.;)
527.
Potrzos
S. Kawka - Czw 03 Maj, 2012
528.
Troszkę zmokłem
zwirek210 - Czw 03 Maj, 2012
Infocyk Wiem ze nie należy cykac w okolicy gniazd ale tu byłem dobrze zamaskowany i nie sadze by ptaszek mnie widział. Znajomy ma zrobione takie male obserwatorium bo to w jego sadzie juz sporo lat mieszkaja te dzięciołki.
Czy możecie sie wypowiedziec na temat jakich szkiel uzywacie i ewentualnych konwerterów ? Bo z tego co zauważyłem to 300 na FX to stanowczo za mało. Mozecie cos polecić niskobudżetowego ?
infocyk - Pią 04 Maj, 2012
Amedos, S. Kawka, jaka mokra zgodność w temacie.
zwirek210, pstrykam tym co w stopce , wcześniej był to 70-300 (jego odpowiednik nikona jest dużo lepszy) i udało mi się zrobić nim czarnego dzięcioła (był już wrzucony na forum): http://img143.imageshack....foto0566526.jpg
529. Dzięcioł duży.
hydra - Pią 04 Maj, 2012
Ja mam pytanie. Co to za ptak ? Pustułka ? Ma gniazdo dość wysoko na drzewie. Samiec średnio co pól godziny przylatuje z jakimś jedzonkiem. Samica dzielnie wysiaduje. Sory za jakość zdjęcia.
530.
ryszardo - Sob 05 Maj, 2012
No to i ja biorę się za polowania na ptactwo.
Jako, że AF tani nie jest, to rozpoczynam moje łowy od wypadów w teren ze starym dobrym Tairem.
Ciągle walczę z ustawieniem ostrości i jak na razie na latających nie wychodzi tak, jak bym to sobie wymarzył, ale będzie lepiej.
Poniżej żurawie z dzisiejszego poranka:
531.
532.
infocyk - Sob 05 Maj, 2012
ryszardo, ładnie złapane, teraz tylko trochę ostrości i będzie ok.
Dzisiaj:
533. Żuraw.
534. Trzciniak.
baracuda - Sob 05 Maj, 2012
tej pływającej wrony nie liczymy, co to jest za drób
ophiuchus - Nie 06 Maj, 2012
Wygląda jak łyska
baracuda - Nie 06 Maj, 2012
ophiuchus napisał/a: | Wygląda jak łyska |
thx, pierwszy raz taką wronę pływająca widziałem
S. Kawka - Nie 06 Maj, 2012
536.
Czeczotka
Dawid1984 - Nie 06 Maj, 2012
zwirek210 napisał/a: | . Zreszta sami oceńcie | Super Brawo!
hydra napisał/a: | Co to za ptak ? Pustułka ? |
Tak ophiuchus napisał/a: | Wygląda jak łyska |
Dokładnie
smokacz - Nie 06 Maj, 2012
537 muchołap
infocyk - Nie 06 Maj, 2012
smokacz, jakim obiektywem sfociłeś szpaka? W stopce mi go brakuje.
Dzisiaj dzień bez focenia, wrzucę już ostatniego z tego tygodnia:
538. Trzciniak.
smokacz - Nie 06 Maj, 2012
infocyk, Tamron 70-200 wzmocniony TC Tamron 1.4x. Czasami go używam bo ma fajne światło nawet jak dopnę TC. Ale AF z TC nie do końca taki jaki by się chciało. W sumie jednak w miarę daje radę więc używam, tylko cierpliwości nieraz trzeba
MiDaList - Pon 07 Maj, 2012
Wypad na Brač ( Jako iż dopiero zaczynam to proszę o wszelką konstruktywną krytykę, mam nadzieje iż dzięki temu będzie coraz lepiej )
539. Jaskółka Dymówka
Orginał
540. Gołąb Miejski
Orginał
541. Kos
Orginał
Drugie zdjęcie
542
Orginał
543. Wróbel
Orginał
544. Zięba
Orginał
Drugie zdjęcie
545
Orginał
Amedos - Pon 07 Maj, 2012
Nie pozwólcie strolować prze troli konkursu.
http://www.optyczne.pl/show_image.php?id=3225
MiDaList, podpis fatalny
Potrzos
546.
hijax_pl - Pon 07 Maj, 2012
MiDaList napisał/a: | to proszę o wszelką konstruktywną krytykę, mam nadzieje iż dzięki temu będzie coraz lepiej | Wywal albo co najmniej 5x zwiększ podpis. Tak jak jest to ni przypiął ni przyłatał...
MiDaList - Pon 07 Maj, 2012
Pomniejszyłem wielkości mam nadzieje iż teraz bardziej przypada do gustu
moronica - Pon 07 Maj, 2012
takie wieczorne
547
548
Aszex - Pon 07 Maj, 2012
544-jaki nieśmiały
Sandacz - Pon 07 Maj, 2012
549 Świstunka leśna
By sandac at 2012-05-06
Wujek_Pstrykacz - Pon 07 Maj, 2012
MiDaList słabiutko z ostrością na Twoich fotach, kadry mało ciekawe i do tego nienajlepiej naświetlone. No i te podpisy na fotach. Do poprawy
dcs - Pon 07 Maj, 2012
Wujek_Pstrykacz,
Masz 500/4?
A o co chodzi? Skąd te pytanie?
dcs - Pon 07 Maj, 2012
Wujek_Pstrykacz,
Pytam, bo się rozglądam i waham się 500 czy 600 /vr raczej odpada -cena/, a może FD800/5.6.
Pod FF /D800/.
Mam 500/4, ale pod Canona. Ogniskowa stanowi kompromis, jasność także. Czasami brakuje mi powiedzmy 300/2,8. Do scen bestialskich walk o pokarm
dcs - Pon 07 Maj, 2012
Wujek_Pstrykacz,
Z ff?
Ale ty z budy.
smokacz - Pon 07 Maj, 2012
coś się mocno z numeracją pokopało, przydałopby się wyprostować
550
Wujek_Pstrykacz - Wto 08 Maj, 2012
dcs napisał/a: | Wujek_Pstrykacz,
Z ff?
Ale ty z budy. |
Z prawie FF, no i z budy, czasami spod siatki, czasami z okna samochodu, czasami z namiotu. Z podchodu to tylko lornetka i obserwacje.
marians - Wto 08 Maj, 2012
551
Amedos - Sro 09 Maj, 2012
Ode mnie się zaczęła zle numeracja, musiały mi się fotki do końca nie otworzyć.
552.Potrzos
marians - Sro 09 Maj, 2012
553.
554.
555.
556.
infocyk - Sro 09 Maj, 2012
Amedos, 552 - kwiatki zwiędły, ale w galerii cudna symetria.
marians, 551 - kaczki wszyscy focą i trudno znaleźć ciekawe kadry, ale warto trenować . Można było się trochę zniżyć i dać szerszy kadr.
O widzę, że coś doszło, tylko dlaczego aż tyle?
Moje ( ) szpaki już drugi rok w tym samym miejscu:
557. Szpak.
Amedos - Czw 10 Maj, 2012
infocyk, szpak extra wyszedł Kwiatki zwiędły bo nie podlewane były
558. Gąsiorek
infocyk - Czw 10 Maj, 2012
Zauważyliście, że zmienił się (zgodnie z regulaminem) regulamin konkursu Wiosenna fotografia ptaków i można teraz wrzucać foty wykonane o dowolnej porze roku, a już myślałem że to jakiś normalny konkurs.
sthwild - Pią 11 Maj, 2012
Amedos, Gasiorek wyszedl swietny!
Amedos - Pią 11 Maj, 2012
To dam jeszcze samiczke
infocyk, ja dam dam coś z wiosny
559.
Zjak - Sob 12 Maj, 2012
Jeśli ktoś ma zdjęcia gołębi, ale nie tych miejskich tylko rasowych, mogą być w locie, to proszę o info. Może być na "pw".
Amedos - Sob 12 Maj, 2012
Wam aparaty zabrali ?
560.
wiktor - Sob 12 Maj, 2012
Nie zabrali, tylko z czasem nieco gorzej.... no, ale coś tam czasem się pstryknie
561.
562.
563.
moronica - Sob 12 Maj, 2012
Amedos, watek zabijasz srubujac poziom
takie pospolite
564
565
566
567
568
wiktor, 561 bardzo ładne
moronica, zapytam jeszcze raz, Ty kupiłaś sigme 100-300 za 400 zł nówka ?? bo chyba masz błąd w opisie 300 f2.8 wio na ptaki, a nie jakieś fotki kosmosu tu pokazywać
Tak poważnie 566 jest bardzo ładne
569.
Amedos, ty sie robisz gorszy przesmiewca od Kozidrona
moronica, ja tak żartem zdjęcia piękne Masz jakieś nie pokazane z tamtego obiektywu ?
570.
nawet ptasiorowi skrzydla opadly jak to czyta
Nic mu nie opadło
571.
smokacz - Sob 12 Maj, 2012
Amedos, cwaniaku, podstępnie działasz, a nas się czepiasz. Przytułki dla ptaków budujesz, paszę im sypiesz, napoje lejesz i jeszcze wannę z hydromasażem budujesz. To są zagrywki poniżej pasa, niegodne prawdziwego myśliwego
moronica, nie krzykaj, ale stary słoik coś miał lepsze dno i wieko, chyba, że pykasz na razie treningowo, od niechcenia
Nie ma czasu na focenie, dzieci są i roboty po pachy, wstawać się nawet rano nie chce. Wszystko co mi ostatnio wchodzi to gdzieś przy okazji, bez światła, tła, kradzione takie. Nie ma co pokazać.
572
[/b]
573 to na jakimś iso masakrycznym, późno, na placu zabaw strzelane. Kwiaty z tego najładniejsze chyba
infocyk - Nie 13 Maj, 2012
moronica, coraz ładniejsze, ja bym mimo wszystko trochę przymykał przy takim świetle.
wiktor, ładne, tylko takie metkowane.
Amedos, gąsiorki niesamowite, u mnie kiepska pogoda, a czas tylko w sobotę i niedzielę.
574. Żurawie 2+3.
moronica - Nie 13 Maj, 2012
smokacz, powiedzmy ze sie wprawiam. poza tym nie mam tu jeszcze swoich ulubionych miejsc jak mialam w Hiszpanii, gdzie wiedzialam gdzie isc by pocykac z nudow kamuszniki ktore prawie mi pod nogi wlazily to wszystko sa sporo cropowane zdjecia, wszystkie pionowe cropowane z poziomu lub nawet bardziej. wy chyba zapamietaliscie ta garstke zdjec, ktore mi sie udaly (glownie ze wzgledu na wspolprace modeli ), i teraz wszystko do nich odnosicie oswoje sie z terenem, doczepie tc-17, pocwicze biceps i bedzie ok
smokacz - Nie 13 Maj, 2012
moronica, no wierzymy w Ciebie
575 Bob Budowniczy, jeno se tymi cegłami oko przysłonił
infocyk - Nie 13 Maj, 2012
smokacz, widać ślady po obróbce nad głową z prawej, szkoda , bo to mi się najbardziej podoba z tych co wrzuciłeś na tej stronie.
Amedos - Pon 14 Maj, 2012
smokacz, ja normalny nikogo się nie czepiam moronica, ja tylko żartem przycinam
infocyk, nie wiem czy to nie lepiej by było w poziomie, nie znam sytuacji, więc pisze jak czuje.
moronica, ja też wierze w Ciebie poznasz teren dobrze (jakieś 40 lat) zrobisz fotki i pokażesz Oczywiście żartuje
576.
incognitox - Sro 16 Maj, 2012
Rudzik
577.
578.
579.
moronica - Sro 16 Maj, 2012
bardzo ladnie, zwlaszcza 578
infocyk - Sro 16 Maj, 2012
(578) dałbym tylko ciut więcej z lewej kosztem prawej. Fajna fota.
Amedos - Sro 16 Maj, 2012
incognitox, ładne rudzisko
infocyk, moronica, a gdzie Wasze fotki
580
smokacz - Sro 16 Maj, 2012
Trochę dokumentacji
581 Żem se ubiła.....
582 ... se teraz podjem, ale w spokoju, więc nara
KwusheR - Pią 18 Maj, 2012
583.
Takie cuś ode mnie
dcs - Pią 18 Maj, 2012
KwusheR,
Z pełnym dziobem się nie mówi.
chri55tof - Sob 19 Maj, 2012
584.
moronica - Sob 19 Maj, 2012
chri55tof, ladnie, klasycznie i umiejetnie zakomponowane (niepoucinane oczka)
90s - Sob 19 Maj, 2012
popieram moronica, nic dodać nic ując do tego ujęcia
mozer - Sob 19 Maj, 2012
585
moronica - Sob 19 Maj, 2012
raczej
586
587
infocyk - Sob 19 Maj, 2012
Wczoraj, taki miejski ( ):
588. Szpak.
Coman - Sob 19 Maj, 2012
589.
chri55tof - Sob 19 Maj, 2012
moronica 587 bardzo ladne. Podoba mi sie ekspozycja, bardzo jasne, ale nie przepalone, dlatego takie delikatne.
590.
... jakis z bazantowatych :
smokacz - Sob 19 Maj, 2012
591
Coman - Nie 20 Maj, 2012
592.
Amedos - Nie 20 Maj, 2012
smokacz, ładne to foto
Coman, bardzo przyjemnie się to ogląda.
593. Takie treningi z ptakami na łące, kląskawka.
moronica - Nie 20 Maj, 2012
Amedos, dobrze zlapany moment
a ja sobie ryby w beczce lowie
594
595
596
Amedos - Nie 20 Maj, 2012
moronica, 595 jest extra, blisko się dał podejść ?
300mm zero cropowania
Sandacz - Nie 20 Maj, 2012
Z dzisiejszego wypadu na...ryby 597. Trzciniak
By sandac at 2012-05-20 598. Trzcinniczek
By sandac at 2012-05-20 599. Trzciniak
By sandac at 2012-05-20
smokacz - Nie 20 Maj, 2012
Amedos, fajny moment i dobrze złapany
moronica, ładnie, ładnie, rozkręcasz się
600 ode mnie spacerowe, parkowe - w promieniach zachodzącego słońca
infocyk - Nie 20 Maj, 2012
Amedos, 593 - świetny moment
moronica, czas 1/4000 i wprawa przynoszą efekty - 595
Sandacz, 597 naj... .Wstawiaj te numery "normalnie".
smokacz, 591 ciekawsze
Z soboty:
601. Dzięcioł duży.
602. Pliszka siwa.
603. Bocian biały.
no powolutku pomalutku ale jakos to idzie coraz lepiej idzie mi rowniez obsluga LR na ktory sie przesiadlam mniej wiecej w tym samym czasie, w ktorym zmienilam szklo (stad moj caly workflow poszedl na dno i trzeba bylo zaczac od raczkowania ), dobrze wiedziec ze leciwa matryca D90 potrafi spokojnie zniesc podbicie cieni na 100 (na robionym pod slonce 594). no ale jak zwykle najwazniejsza wspolpraca modelki, trafila mi sie wyjatkowa bezwstydnica
pietro69 - Pon 21 Maj, 2012
a to mój szaraczek
wiktor - Pon 21 Maj, 2012
Żurki z przed kilku dni:
605.
606.
607.
i bonusowa czajka
608.
Amedos - Pon 21 Maj, 2012
smokacz, szkoda tego białego punktu na focie
infocyk, cała seria ciekawa
wiktor, 607 chyba najciekawsze, ogólnie wszystkie się ciekawie ogląda
U mnie znów dopisało z ptakami, nawet miałem na patykach skowronka.
609.
Coman - Wto 22 Maj, 2012
610.
infocyk - Wto 22 Maj, 2012
pietro69, trochę za ciemny.
wiktor, czajki to bym sobie pofocił.
Amedos, pora na zmianę patyka.
Coman, ładna fotka
Stoję sobie w niedzielę na mostku w lesie, a on lata:
611. Dzięcioł duży.
i sikorka na dokładkę:
612. Bogatka.
mozer - Wto 22 Maj, 2012
613.
infocyk - Sro 23 Maj, 2012
mozer, u mnie takich nie ma
We wczorajszym upale:
614. Kawa.
615. Kawki.
Fawu - Czw 24 Maj, 2012
616 Może wiecie co to za ptak
dcs - Czw 24 Maj, 2012
Fawu,
Rzeźbiarz miałby mało roboty...
smokacz - Sob 26 Maj, 2012
617 Hajstra, ale niestety tylko w locie
Amedos - Sob 26 Maj, 2012
mozer, strasznie bialo
infocyk, szkoda że ciachłeś tego drugiego, fajna fota by była
Fawu, to dzięcioł zielony ?
smokacz, króliki lepsze
Ja coś przerobie i jutro wrzuce
moronica - Nie 27 Maj, 2012
reszta mew z wczoraj
618 orlem byc
619 ryjowka
620 brus li karate mistrz
Strzała - Nie 27 Maj, 2012
moronica, wszystkie 3 + z galerii na wielkie TAK
mozer - Nie 27 Maj, 2012
moronica, 618 super!
Amedos napisał/a: | mozer, strasznie bialo |
Wiem, że to pstryk, ale to źle, że biało?
PS. Moronica, a nie masz jakiejś podobnej scenki tym szkłem na 2.8, 4 i 5.6? Ciekawy jestem różnic jeśli chodzi o GO
KwusheR - Nie 27 Maj, 2012
621.
Gołąb pospolity.
mozer, zazwyczaj strzelam w trybie Av na pelnej dziurze. moge cos strzelic jesli chcesz
smokacz - Nie 27 Maj, 2012
622 B2Spirit
troche drobiu, doslownie
623
624
625
626
627
628
629
Sandacz - Nie 27 Maj, 2012
630.
Czapla Siwa
infocyk - Nie 27 Maj, 2012
moronica, 618, 624 629 na tak , a 625 i 629 nie za bardzo (takie amputowane).
smokacz, 622 świetnie złapane .
Sandacz, scenki fajne, jakość nie za bardzo. Widzę że z zeszłego roku, to ja coś świeżego.
Dzisiaj 5 godzin polowania, dwie pierwsze foty w miarę, reszta to taka dokumentacja łowów:
631. Strzyżyk.
632. Dzięcioł duży.
633. Szpak.
634. Bogatka.
635. Samotnik.
636. Zięba.
Sandacz - Nie 27 Maj, 2012
infocyk, Nie mogę coś dobrze ponumerować , zawsze numerek wychodzi na dole.
moronica - Pon 28 Maj, 2012
infocyk, dzieki, no niestety poucinaly mi sie kuperki choc 625 mi sie podoba, takie spojrzenie baseta na nim ma
zazdroszcze ci tych dzieciolow, zadnego nie widzialam od dziecinstwa
infocyk - Pon 28 Maj, 2012
Sandacz, piszesz numer zdjęcia w nowym wierszu, naciskasz Enter i wstawiasz zdjęcie np.
numer.
foto
lub
numer. Opis
foto
mozer - Pon 28 Maj, 2012
moronica napisał/a: | zazwyczaj strzelam w trybie Av na pelnej dziurze. moge cos strzelic jesli chcesz |
Najchętniej na czymś większym niż ptaki, ale jak nie robisz nic innego, to może być i ptak
zadzwonie do agencji mew by mi podeslali jakas gruba
Wujek_Pstrykacz - Pon 28 Maj, 2012
637.
Taki dzięciołek mi się dziś trefił
638.
No to jeszcze jego kobitka
smokacz - Pon 28 Maj, 2012
639 Rokitniczka
a tak przy okazji testu bokeh...
640
641
642
643
Wujek_Pstrykacz - Wto 29 Maj, 2012
644.
645.
ophiuchus - Wto 29 Maj, 2012
Ja pierdziele wstyd tu cokolwiek wrzucać miałem swojego gniota puszczać w galerii, ale karp zapodał ptaszora, i wstyd... to myślę... może tutaj... ale gdzie tam
No nic...
646.
Muchołówka szara (?) by niechtoszlag, on Flickr
Aszex - Wto 29 Maj, 2012
ophiuchus napisał/a: | wstyd tu cokolwiek wrzucać |
zawsze możesz do działu inne-w końcu to ładny kawałek drutu
smokacz - Wto 29 Maj, 2012
ophiuchus, nie zrażaj się
647
Amedos - Wto 29 Maj, 2012
moronica, coś tak poucinała im szkrzydła. Mała kaczuszka extra
ophiuchus, no właśnie wstyd
smokacz, ładnie, ale bociek coś nie taki
Wujek_Pstrykacz ładny ten dzieciołek l;)
648.
infocyk - Wto 29 Maj, 2012
moronica, ostrość jest, tylko skrzydeł czasami brakuje.
Wujek_Pstrykacz, piękne zdjęcia, ale na fotoptakach by nie przeszły (przy dziuplach)
smokacz, rokitniczki fajne, ale bociek coś się za mocno zaczerwienił
Amedos, widzę, że jeszcze na starym sprzęcie
W tym roku próbuję upolować z bliska strzyżyka, ale: albo za daleki, albo za szybki. Jak już nic nie idzie, to pstrykam dzięcioły (wcześniej zięby). Ten w takim mrocznym nastroju:
649. Dzięcioł duży.
Wujek_Pstrykacz - Sro 30 Maj, 2012
infocyk napisał/a: | Wujek_Pstrykacz, piękne zdjęcia, ale na fotoptakach by nie przeszły (przy dziuplach) |
Wiem, bo jakiś nawiedzony moderator skasował mi zdjęcie dzięciołka. Oczywiście zostawiając pare stron wcześniej zdjęcie dudka przy dziupli. Ale dudek bardziej pospolity i nie trzeba się bać o lęg
Mój dzięciołek z fotki ma dziuple przy parkowej alejce, gdzie w ciągu godziny przeszło około 100 osób, w tym przynajmniej 25 z psami
S. Kawka - Sro 30 Maj, 2012
650.
Błotniak łąkowy
EZOGHUL - Sro 30 Maj, 2012
Wujek_Pstrykacz napisał/a: | infocyk napisał/a: | Wujek_Pstrykacz, piękne zdjęcia, ale na fotoptakach by nie przeszły (przy dziuplach) |
Wiem, bo jakiś nawiedzony moderator skasował mi zdjęcie dzięciołka. Oczywiście zostawiając pare stron wcześniej zdjęcie dudka przy dziupli. Ale dudek bardziej pospolity i nie trzeba się bać o lęg
Mój dzięciołek z fotki ma dziuple przy parkowej alejce, gdzie w ciągu godziny przeszło około 100 osób, w tym przynajmniej 25 z psami |
W moich okolicach to jest bardzo pospolity ptak. Gdzie na rowerze nie pojade to mlode dra japy z dziupli, że słychać je na 20-30 metrów. Sam ostatnio robiłem i nie przejmowały się wcale.
651.
S. Kawka - Czw 31 Maj, 2012
652.
wiktor - Czw 31 Maj, 2012
Apropo zdjęć przy dziupli: co mają powiedzieć ludzie, którzy mają gniazdo dudka w sadzie, parę metrów od okna ?? Dudki gniazdują tam od wielu, wielu lat. Siadasz w fotelu, otwierasz okno i cykasz ile dusza pragnie No, ale wstawię takie z nieco dalszej odległości od dziupli:
653.
smokacz - Czw 31 Maj, 2012
wiktor, ano stwierdzić należy, że tacy ludzie mają fart, ale na własny użytek, bo szczęściem swoim dzielić im się nie wolno Ładny diabeł na 653.
654 Muchołówka
moronica - Sob 02 Cze, 2012
655
656
657
658
AuThoR - Nie 03 Cze, 2012
wiktor napisał/a: | Apropo zdjęć przy dziupli: co mają powiedzieć ludzie, którzy mają gniazdo dudka w sadzie, parę metrów od okna ?? Dudki gniazdują tam od wielu, wielu lat. Siadasz w fotelu, otwierasz okno i cykasz ile dusza pragnie No, ale wstawię takie z nieco dalszej odległości od dziupli: |
a co mają powiedzieć tacy jak ja co dudka na oczy nie widzieli (nie mylić z bramkarzem )
Fawu - Nie 03 Cze, 2012
AuThoR napisał/a: | a co mają powiedzieć tacy jak ja co dudka na oczy nie widzieli (nie mylić z bramkarzem ) |
Święte słowa
Sandacz - Nie 03 Cze, 2012
Kilka zdjęć z weekendowego wędkowania nad Odrą
659. Mewa śmieszka.
660. Potrzeszcz.
661. Potrzeszcz, kąpiel w Odrze.
662. Wrona siwa.
Fawu - Nie 03 Cze, 2012
wiktor napisał/a: |
Apropo zdjęć przy dziupli: co mają powiedzieć ludzie, którzy mają gniazdo dudka w sadzie, parę metrów od okna ?? Dudki gniazdują tam od wielu, wielu lat. Siadasz w fotelu, otwierasz okno i cykasz ile dusza pragnie No, ale wstawię takie z nieco dalszej odległości od dziupli:
|
Pewnie drzewo "występlowałeś" Świetna fota,pozazdrościć
[ Dodano: Nie 03 Cze, 2012 22:46 ]
Sandacz napisał/a: | 662. Wrona siwa. |
Prawie orzeł. Nawet jak ryba nie bierze to zawsze coś upolujesz
wiktor - Pon 04 Cze, 2012
Fawu : Nie, drzewa na szczęście nie musiałem stemplować W moim programie do obróbki, byłoby to zadanie praktycznie niewykonalne
663.
664.
infocyk - Pon 04 Cze, 2012
moronica, z TC całkiem, całkiem, żeby jeszcze podlazło (podleciało) coś ciekawszego…
smokacz, 654 podoba mi się poza.
Sandacz, fajne scenki (661 bym sobie darował), jeszcze brakuje ostrości.
wiktor, dudki świetne, 664 bardziej, bo nie przy dziupli.
U mnie licho. W sobotę na zmianę: deszcz, grad, słońce. W niedzielę, widzieć to widziałem: żurawie z młodymi, gila i moje dzięcioły, ale oprócz dzięciołów to nic nie wyszło. Głupio tyle pisać i nic nie wrzucić, stare, z zeszłego tygodnia , podobne było ale na tym są:
665. Dwa dzięcioły duże.
smokacz - Wto 05 Cze, 2012
infocyk, spoko, u mnie też kicha. Park mi koszą na całego wszystko płoche i ucieka. Z resztą nie ma w tym roku takiego bogactwa jak w ubiegłym. A dalej nie ma kiedy jechać. Poprzednio jak się wyrwałem to trochę mi się pofarciło, ale w ostatni weekend nawet nie pojechałem. Może w ten się uda.
wiktor, Dudki zaje..... Jeszcze nie miałem okazji takiego spotkać.
666 ode mnie na razie taki zwyczajniec
S. Kawka - Wto 05 Cze, 2012
667.
Młody Dzwoniec
Fawu - Wto 05 Cze, 2012
Uhhh. te dudki! Palce lizać
smokacz - Wto 05 Cze, 2012
668
infocyk - Sro 06 Cze, 2012
Przed kamienicą w Gdańsku Oliwie przez godzinkę fociłem miejską pleszkę.
669. Pleszka (samiec).
670. Pleszka (samica).
671. Pleszka (samiec).
672. Pleszka (samica).
[ Dodano: Czw 07 Cze, 2012 18:41 ]
Dorzucę jeszcze to, wygląda jak w naturze:
673. Pleszka (samica).
smokacz - Czw 07 Cze, 2012
Dużo mnie nerwów kosztowało żeby mu cokolwiek strzelić, ale ostatecznie po godzinie latania po chaszczach jedno w miarę sensowne wyszło.
674 Słowik Rdzawy
infocyk - Czw 07 Cze, 2012
A ja dzisiaj obserwowałem rodzinkę łabędzi niemych (dzikich, w lesie na małym jeziorku), niby nic takiego ale sześcioraczki nieczęsto się zdarzają :
675. Sześcioraczki.
676.
677.
678.
smokacz - Pią 08 Cze, 2012
infocyk, klimatycznie i bardzo ładnie.
679 W każdym miejscu, o każdym czasie, nie bacząc na nikogo i na nic, cóż za swoboda i komfort
Sandacz - Pią 08 Cze, 2012
Czapla siwa ze zdobyczą
680.
681.
682.
MNISZKA - Pią 08 Cze, 2012
Mów mi do kupra
683
moronica - Pią 08 Cze, 2012
MNISZKA, ostrosc jest jakies kilkanascie cm przed obiektem
Amedos - Sob 09 Cze, 2012
infocyk, bardzo ładna seria z tymi labedziakami
Ja narazie czekam i się nudze, bez aparatu bida straszna
Sunders - Sob 09 Cze, 2012
Amedos napisał/a: | Ja narazie czekam i się nudze, bez aparatu bida straszna |
Amedos, a na co czekasz
Amedos - Sob 09 Cze, 2012
Narazie czekam na obiektyw 600 mm f4 używany, a na aparat to musze chwilke dłużej poczekać
Sunders - Sob 09 Cze, 2012
Amedos napisał/a: | Narazie czekam na obiektyw 600 mm f4 |
Gratulacje.
Amedos napisał/a: | na aparat to musze chwilke dłużej poczekać |
Wyrazy współczucia.
Pan_Żabka - Nie 10 Cze, 2012
684.
smokacz - Nie 10 Cze, 2012
Się mi trafiła niepłocha para Kobuzów. Podejść dały się prawie na wyciągnięcie ręki, ale czatowały sobie dość wysoko na drzewie, stąd perspektywa nieciekawa. Ale w sumie to moje pierwsze na poważnie spotkanie z tym gatunkiem, więc wstawiam.
685
nemos_22 - Nie 10 Cze, 2012
smokacz gratulacje )
piekny gatunek;
infocyk - Nie 10 Cze, 2012
Pan_Żabka, dobre, może mniej z prawej, a więcej lewej.
smokacz, graty za spotkanie.
Wczoraj podczas jazdy żuraw się na polu trafił, a dzisiaj nic ciekawego:
686. Żuraw.
687. Śmieszka.
689. Rybitwa rzeczna.
690. Rybitwa rzeczna.
S. Kawka - Wto 12 Cze, 2012
691.
Pliszka żółta
[ Dodano: Wto 12 Cze, 2012 18:46 ]
692.
Młodziutki Kwiczoł
bhpchmiel - Sro 13 Cze, 2012
693. Przy zachodzie słońca
moronica - Czw 14 Cze, 2012
bhpchmiel, ladne swiatlo, wyglada jak polakierowana
bhpchmiel - Czw 14 Cze, 2012
moronica, zachód słonca dopisał tego dnia
Też miałem takie skojarzenie odnośnie polakierowania
694.
smokacz - Czw 14 Cze, 2012
695 młodziak
slodziak
Maciek111 - Czw 14 Cze, 2012
695 jest niesamowite !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Dalej z nim !
mozer - Czw 14 Cze, 2012
smokacz, kurcze, gratulacje!
Maciek111, w sumie to tylko Krzyżówka, więc chyba furory nie zrobi.
masz35 - Czw 14 Cze, 2012
Witam,
To i ja coś dorzucę pod ocenę - Biebrza 2012
[ Dodano: Czw 14 Cze, 2012 11:01 ]
Biebrza 2012 c.d.
[ Dodano: Czw 14 Cze, 2012 11:07 ]
[ Dodano: Czw 14 Cze, 2012 11:34 ]
masz35, Krwawodziób zaje.... pozazdrościć takich miejscówek i gatunków.
700 to ode mnie jeszcze jedno z malcem, trochę ciasne, ale inaczej nie dało rady
ta kaczuszka lepsza od poprzedniej, ostrzejsza przede wszystkim (tamta wydawala sie poruszona). slodziarska, slicznie oczko wyszlo
wiktor - Czw 14 Cze, 2012
Wpadła mi w oko jaskólka z 696
A na 697 to raczej rycyk jest (tak mi się wydaje)
701.
702.
703.
704.
705.
706.
wiktor, no pozamiataliście trochę kolego
707
infocyk - Pią 15 Cze, 2012
bhpchmiel, masz35, smokacz, świetne foty , wiktor, piękne .
A u mnie brak czasu i pogody, może w niedzielę - choćby wróbel, bo sprzęt całkiem zardzewieje.
masz35 - Pią 15 Cze, 2012
wiktor, Chyba masz rację to wygląda bardziej na rycyka
Twoja czajka i dudek - rewelka.
Jak Ci się udało tak podejść tego dutka?
[ Dodano: Pią 15 Cze, 2012 11:31 ]
smokacz, dzięki.
Zdjęcie malca – żyleta
[ Dodano: Pią 15 Cze, 2012 11:33 ]
infocyk[b][/b], dzięki
Wujek_Pstrykacz - Pią 15 Cze, 2012
masz35 napisał/a: | Jak Ci się udało tak podejść tego dutka? |
Dutka?
masz35 - Pią 15 Cze, 2012
masz35 napisał/a: | wiktor, Chyba masz rację to wygląda bardziej na rycyka
Twoja czajka i dudek - rewelka.
Jak Ci się udało tak podejść tego dudka?
[ Dodano: Pią 15 Cze, 2012 11:31 ]
smokacz, dzięki.
Zdjęcie malca – żyleta
[ Dodano: Pią 15 Cze, 2012 11:33 ]
infocyk[b][/b], dzięki |
Wujek - dzięki za zwrócenie uwagi na literówkę
moronica - Sob 16 Cze, 2012
ktora poza lepsza?
708
709
Sandacz - Nie 17 Cze, 2012
moronica, 708 jak dla mnie jest lepsze.
smokacz - Nie 17 Cze, 2012
moronica, 708, bo głowę widać jak należy
710
infocyk - Nie 17 Cze, 2012
moronica, 708, ale nie dużo
smokacz, dobrze złapany
lenny360 - Nie 17 Cze, 2012
711.
Jak zawsze coś sknociłem z wklejaniem zdjęć
Edit:// Nikon D3000+Zeiss Sonnar 135/4 (ustawianie ostrości tym obiektywem to koszmar)
MNISZKA - Pon 18 Cze, 2012
710 MORDERCA !!!
infocyk - Wto 19 Cze, 2012
Ech, brakuje czasu, wczoraj:
712. Dymówka.
S. Kawka - Sro 20 Cze, 2012
713.
Śmieszka
[ Dodano: Sro 20 Cze, 2012 10:47 ]
714.
TomPL2 - Sro 20 Cze, 2012
Wiem, że technicznie nie mam przy was szans, ale... są takie urocze
715 Drozdy śpiewaki - mama z małym:
S. Kawka - Sro 20 Cze, 2012
716.
Młody Kopciuszek
olesniczanin - Pią 22 Cze, 2012 Temat postu: witam Jest to mój 2 wątek niestety pomyliłem kategorie i ptaki wrzuciłem do fauny za co przepraszam.
Od kilku lat moja pasja to fotografia przyrodnicza.
Przedstawiam pare kadrów ,komentarze mile widziane.
717
718
719
720
Nie wiem czy to zdjęcie również tu się nadaje -krzyżówki są więc wrzucam
721
dcs - Pią 22 Cze, 2012
olesniczanin,
Dobra. Przeskakujesz o dwa poziomy. Nie jesteś już nowicjuszem.
mozer - Sob 23 Cze, 2012
olesniczanin, pełna profeska jak dla mnie!
moronica - Sob 23 Cze, 2012
pomijajac to, ze twoje fotki sa niczym z atlasu, to 720 jest bajeczne, wyglada jak wytloczone w bialym kartonie
Wujek_Pstrykacz - Sob 23 Cze, 2012
dcs napisał/a: | olesniczanin,
Dobra. Przeskakujesz o dwa poziomy. Nie jesteś już nowicjuszem. |
He he, dobre, od razu do szkoły średniej? Czy nawet wyżej
olesniczanin - Sob 23 Cze, 2012
Kolejne moje wypociny-mam nadzieję że nie zanudzam.
722
723
724
725
smokacz - Sob 23 Cze, 2012
kurna, wstyd cokolwiek wstawić, piękne foty powyżej.
726 Pleszka młodzieżowa
Sandacz - Sob 23 Cze, 2012
olesniczanin, Świetny debiut
smokacz, Twoja pleszka również niczego sobie
A u mnie brak czasu Może coś jutro...
infocyk - Nie 24 Cze, 2012
olesniczanin, świetne foty, ale 725 lepej było zostawić na zimę - tak jakoś chłodem leci
smokacz, dobra fota
smokacz - Nie 24 Cze, 2012
727 życiowe
Sandacz - Nie 24 Cze, 2012
smokacz, Świetne zdjęcie. Samiec karmi młodziaka. Tylko pozazdrościć
[ Dodano: Wto 26 Cze, 2012 12:28 ]
Po tej świetnej serii zdjęć powyżej niestety ktoś musi w końcu zaniżyć poziom , bo widzę że nikt nie chce nic wstawiać!
728. Młodociana kląskawka
729. Potrzos- małolat
smokacz - Wto 26 Cze, 2012
Sandacz, nie ma pogody, nie ma czasu, nie ma fot
730 z innej perspektrywy
Arek - Wto 26 Cze, 2012
To ja dam czaplę w locie. Pochmurno bardzo było...
olesniczanin - Sro 27 Cze, 2012 Temat postu: Kolejne moje pstryki 732
733
734
735
736
moronica - Sro 27 Cze, 2012
olesniczanin, kolejna dobra seria, jedyne zastrzezenie to ze labedz jest nieostry a szkoda bo zdjecie ma klimat
kufel - Sro 27 Cze, 2012
olesniczanin, świetne zdjęcia a 720 - rewelacja.
Sandacz - Sob 30 Cze, 2012
olesniczanin, Świetne zdjęcia, żurek zwłaszcza.
737
738
739
infocyk - Sob 30 Cze, 2012
Fajne foty wrzucacie.
Dzisiaj, w końcu trochę wolnego czasu:
740. Trznadel.
moronica - Sob 30 Cze, 2012
mi rowniez udalo sie wyrwac
741
742
743
smokacz - Pon 02 Lip, 2012
744 strzelone po drodze z samochodu, w nadmorskich krainach
dcs - Pon 02 Lip, 2012
smokacz,
Całe Uzbrojenie miałeś na pokładzie?
dcs, odwoziłem córę nad Bałtyk. Nastawiałem się na Myszaki na A1, ale kicha była, wszystko w powietrzu wisiało. A 400 i 17-50 biorę prawie zawsze, przy czym 400-tkę to tak mam przyspawaną do ręki. Jak idę i jej w ręku nie czuję przechylam się na jedną stronę Bez 400-tki jak bez ręki
dcs - Pon 02 Lip, 2012
smokacz,
To zmieniaj ręce, bo będziesz niesymetrycznie przypakowany.
dcs, liczę się z tym ale cóż, nic się nie poradzi, taka przypadłość
745
Albisia - Sro 04 Lip, 2012
olesniczanin - 717 i 719 rewelacja.
ziolopex1 - Sro 04 Lip, 2012
olesniczanin mozesz powiedziec jakich obiektywow uzywasz do zdjec ptakow? bo te 719 baja
infocyk - Czw 05 Lip, 2012
moronica, 742 i 743 fajnie się prezentują razem, choć biała lepsza od czarnego
smokacz, dobre foty
W końcy wyrwałem się na chwilę do lasu. Dzisiaj:
746. Żuraw.
747. Bocian biały.
|
|