|
forum.optyczne.pl
|
 |
Nasze zdjęcia - FOTOGRAFIA KRAJOBRAZU Styczeń-Czerwiec 2013
Wujek_Pstrykacz - Wto 01 Sty, 2013 Temat postu: FOTOGRAFIA KRAJOBRAZU Styczeń-Czerwiec 2013 Powodzenia.
Marx76 - Sro 02 Sty, 2013
Tak więc rozpocznę.
1.
2.
fatman - Pią 04 Sty, 2013
Marx76,
Ale po co na 1 taki szeroki plan?
"Przycukierkowałeś" znowu niebo przy obróbce.
Ja bym ciął tak jak poniżej.
Nr 2 to dobry wyjściowy kadr co "cięcia poziomego".
Daniel*1977 - Pią 04 Sty, 2013
2 bardzo fajna, ciekawie wyszły różne warstwy
3
black line by Daniel*1977, on Flickr
4
Wall by Daniel*1977, on Flickr
Marx76 - Pią 04 Sty, 2013
Daniel*1977 3 - Interesujące, przykuwa uwagę. A dwójkę zrobiłem z filtrem tabeczkowym stąd to zabarwienie na fiolet.
fatman Z ręką na sercu nie ruszałem nieba. Już na miejscu po zrobieniu zdjęcia spojrzałem na lcd i zauważyłem tą różnicę w kolorze nieba (dół biały, góra błękitna) jak z filtrem połówkowym niebieskim. Czy to może zależeć od położenia słońca o tej porze roku, była godzina 14:00 - niebo bezchmurne ? Jedyna obróbka polegała na tym by "poróżnić" nieco światła i cienie. Zresztą spójrzcie na wodę, widać w jakich kolorach niebo się w niej odbija. No dobrze w każdym razie mam jeszcze poziome ujęcie, bo nie byłem pewny jak to kadrować. Zainteresowały mnie te gałęzie więc chciałem je pokazać. Postaram się jeszcze dodać oryginalny RAW nie przerabiany.
4.
No to ja też coś włożę w nowym roku.
Marmolada zdobyta !!!
Widok z Punta Roca na Punta Penia (3.343m npm).
To samo ujęcie ale B&W we właściwym wątku.
5.
007areka - Pią 04 Sty, 2013
...gratuluje dawaj foty
007areka, Daję, daję.
Tylko z ładowaniem nie nadążam.
Widok na wschód z Passo Fedaia.
6.
FuzBal - Sob 05 Sty, 2013
fatman, ŚWIETNE !!! OBA
mozer - Sob 05 Sty, 2013
fatman, 6 pikna
KwusheR - Sob 05 Sty, 2013
5 i 6 - WOW
Marx76 - Sob 05 Sty, 2013
fatman. Bogato
fatman - Sob 05 Sty, 2013
Dzięki Panowie. Z innej górki.
7.
bhpchmiel - Sob 05 Sty, 2013
Rychu dałeś do pieca BRAWO!!
bhpchmiel napisał/a: | Rychu dałeś do pieca BRAWO!! |
Ano. Są góry - jest zabawa i jest "tugeda".
007areka - Sob 05 Sty, 2013
...fatman, przyłóż się do obróbki (bo coś mi się wydaje ze foty po zmniejszeniu ciut tracą w stos do oryg.)
007areka napisał/a: | ...fatman, przyłóż się do obróbki (bo coś mi się wydaje ze foty po zmniejszeniu ciut tracą w stos do oryg.) |
7 - robiłem jak zauważyłeś "pod słońce" i to Sigmą DP1.
Nie jest to najlepsza maszynka do ujęć pod słońce (zobacz jak spadł kontrast w środkowej części kadru, ale za to blików nie ma), ale tego dnia jeździłem ostro i chciałem mieć coś małego w kieszeni a nie plecak z lustrem na plecach .
Ratowałem co się dało bo kompozycyjnie mi ten kadr się podobał.
Oczywiście przy eksporcie do jpeg-a zawsze się traci ale i tak stosuję bicubic bez wyostrzania, żeby jeszcze nie pogarszać konwersji.
Masz rację.
Duże są dużo lepsze. Rozmiar ma znaczenie
BTW: A co byś poprawił w 7 ?
007areka - Sob 05 Sty, 2013
... niestety nie zauważyłem założyłem ze z 5'kid ... ale i tak się przyłóż a gdzież bym coś śmiał poprawiać to Twoje foty....nad 6 bym popracował - mdławe. no i zapodaj ich jeszcze trochę to oczy pociesze
[ Dodano: Sob 05 Sty, 2013 22:06 ]
...w 7 zachował bym strukturę śniegu robiąc zdjęcie a później ciągną z cieni przy obróbce, może warstwy i mini hdr .....ale nie słuchaj mnie masz swój styl i zapodawaj foty te tez sa OK.
fatman - Nie 06 Sty, 2013
8.
007areka - Nie 06 Sty, 2013
... piękne miejsce na foty i jazdę a ja jeszcze sezonu nie rozpocząłem
007areka napisał/a: | ... piękne miejsce na foty i jazdę a ja jeszcze sezonu nie rozpocząłem |
Rozumiem, że czekasz z tą deską aż spadnie śnieg.
Ale z foceniem nie musisz czekać.
Ingeitum - Nie 06 Sty, 2013
9.
marians - Nie 06 Sty, 2013
10. Nad Zatoką Gdańską
marians, rozumiem, że to "zażółcenie" wody i nieba to wizja autorska.
fatman - zgadłeś (połączenie sepii z kolorowym zdjęciem).
icterus - Nie 06 Sty, 2013
Nie miałem przyjemności bycia w Dolomitach. Jeżeli chdzi o zdjęcia Fatman.
5. poprawna, chociaż dostrzegam lekkie prześwietlenia tu i tam.
6. Widać, że walczyłeś z prześwietleniem na szczycie, dlatego brak na nim szczegółow, wydaje mi się, że w miejscach gdzie nie dochodzi słońce, brak ostrości, no i niebo nie zachwyca..
7. B&W - tam gdzie słońce, tam biała plama, przypuszczam, że dlatego nie dałeś koloru.
Powiem Ci jeszcze Fatman, że od czasu gdy zobaczyłem Twoje pierwsze zdjęcia, zrobiłeś spory postęp i w sumie ogląda się prace wykonane przez Ciebie, z przyjemnością.
arietiss - Nie 06 Sty, 2013
fatman, świetne zdjęcia! Gratulacje!
mozer - Nie 06 Sty, 2013
Ingeitum, wstawienie 9 do krajobrazu jest mocno naciągane
marians, nie wiem co Cię urzekło w 10. Abstrahując od tego, dlaczego przepołowiłeś horyzont umieszczając tyle nieciekawego nieba?
fatman, 8 też dobra
mozer - to po prostu moja ulubiona okolica (port w Gdańsku) Co do samego ujęcia, to masz rację - mogłem skierować aparat bardziej w dół... Za rok poprawię (tej zimy raczej się do Gdańska już nie wybiorę).
mozer - Nie 06 Sty, 2013
marians, polecam morze we wrześniu - ciekawsza pogoda do zdjęć.
bbeeaa - Nie 06 Sty, 2013
fatman, piękne te Twoje obrazki ; )
icterus napisał/a: | Nie miałem przyjemności bycia w Dolomitach. Jeżeli chdzi o zdjęcia Fatman.
5. poprawna, chociaż dostrzegam lekkie prześwietlenia tu i tam.
6. Widać, że walczyłeś z prześwietleniem na szczycie, dlatego brak na nim szczegółow, wydaje mi się, że w miejscach gdzie nie dochodzi słońce, brak ostrości, no i niebo nie zachwyca..
7. B&W - tam gdzie słońce, tam biała plama, przypuszczam, że dlatego nie dałeś koloru. |
Zaprawdę, zaprawdę powiadam Ci - ani jeden piksel na moich RAWach nie jest przepalony.
Po obróbce - to co innego. Czasem trzeba odjechać od materiału wyjściowego.
Ważne, żeby on był poprawny.
BTW: Jak sobie np. wyobrażasz zdjęcie w tonacji Hi-Key bez absolutnej bieli?
5-niebo mnie nie zachwyca, ale zobacz wersję B&W tego zdjęcia w wątku B&W.
6-szczegółów na szczycie nie ma bo to crop ujęcia z 5 km obiektywem 70-300 IS USM.
MarkII - markiem i Canon - Canonem ale od tego szkła nie można więcej wymagać
A co do ostrzenia - ostrzyłem selektywnie tylko tę powierzchnię skał, na którą pada słońce. Reszta - maskowane.
7-celowo jest robiona pod słońce
icterus napisał/a: | Powiem Ci jeszcze Fatman, że od czasu gdy zobaczyłem Twoje pierwsze zdjęcia, zrobiłeś spory postęp i w sumie ogląda się prace wykonane przez Ciebie, z przyjemnością. |
Dziękuję i pozdrawiam.
11.
[ Dodano: Nie 06 Sty, 2013 21:22 ]
bbeeaa, Dzięki !
i... dla wolących kolor:
Ale B&W bardziej mi się podoba.
12.
mozer - byłem tam w kwietniu/maju, lipcu, sierpniu i listopadzie (foty na mojej stronie)
[ Dodano: Nie 06 Sty, 2013 21:44 ]
fatman - masz rację, B&W jest ciekawsze
mozer - Nie 06 Sty, 2013
fatman, a jaka to różnica, czy przepalisz samego RAWa, czy "przepalisz" przy obróbce? Przecież liczy się efekt wyjściowy.
11 - faktycznie cz-b lepsze, ale i tak nie ma tego efektu WOW co w 6 i 8
icterus - Nie 06 Sty, 2013
Fatman
5 wypowiadam się o kolorze, przecież B&W nie usprawiedliwia koloru.
6. nie jest istotne jakim obiektywem robisz dla odbiorcy, liczy się efekt końcowy.
Jeżeli chodzi o piksele to u mnie są, nie znam się na tym dlaczego u mnie są a u Ciebie nie ma.
Zima w Bieszczadach wieczorową porą
13. Połonina Wetlińska
14. j.w.
15. Bukowe Berdo, Krzemień, Szeroki Wierch i Tarnica
mozer napisał/a: | fatman, a jaka to różnica, czy przepalisz samego RAWa, czy "przepalisz" przy obróbce? Przecież liczy się efekt wyjściowy.
|
Różnica jest zasadnicza:
Jak przepalisz RAWa to już nie masz czego obrabiać.
Efekt wyjściowy?
Oczywiście - jeżeli chcesz zrobić milusią pocztówkę to zgoda - trzeba trzymać się histogramu.
A jak chcesz zrobić hi-key albo solryzację - to już nie bardzo.
Liczy się wizual a nie histogram.
Nie mam pewności ale to chyba Galen Rowell powiedział, że...
na sprzedawaniu histogramów jeszcze nikt się nie dorobił a na sprzedawaniu zdjęć - i owszem
icterus,
Poniżej zrzut z LR i histogram tego ujęcia.
Jest jeszcze sporo miejsca na "rozciąganie" a Ty mówisz o przepaleniach.
A może ja tu czegoś nie kumam... Wyjaśnisz?
No... bo u mnie nie ma. A u Ciebie są (przepalone piksele). Hmm...
mozer - Nie 06 Sty, 2013
fatman, tak, ale piszesz tak jakby przepalenie w PP było bardziej szlachetne. Jeśli masz pomysł na konkretne zdjęcie, to moim zdanie wsio ryba czy przepalisz podczas pstryknięcia, czy w programie.
To o histogramach to do mnie było? Bo ja nic o histogramach nie pisałem
mozer napisał/a: | fatman, tak, ale piszesz tak jakby przepalenie w PP było bardziej szlachetne. Jeśli masz pomysł na konkretne zdjęcie, to moim zdanie wsio ryba czy przepalisz podczas pstryknięcia, czy w programie.
To o histogramach to do mnie było? Bo ja nic o histogramach nie pisałem |
do icterusa piszę o histogramach.
icterus - Pon 07 Sty, 2013
Oj Fatman czytaj uważnie, ja napisałem, że na tym zdjęciu z którego pokazujesz histogram widać, że walczyłeś z przepaleniem, ale nie napisałem, że nieskutecznie, tylko efektem tej walki jest brak ostrości - tak przypuszcam. Natomiast na nr 5 twiedziłem, że są lekkie przepalenia tu i tam.
ps masz rację u mnie bywają przepalenia.
fatman - Pon 07 Sty, 2013
marians, ładne światło pokazałeś o różnych porach dnia.
Na 15 drzewa mogłyby być w całości imho albo wogóle jak na 13 i 14.
DevEBM - Pon 07 Sty, 2013
fatman, cała górska seria świetna Szczególnie podobają mi się te w B&W. Na 7. jednak najwyższy szczyt z lewej strony wygląda dziwnie ciemno tuż przy wierzchołku. To efekt filtra połówkowego?
fatman - Pon 07 Sty, 2013
DevEBM napisał/a: | fatman, cała górska seria świetna Szczególnie podobają mi się te w B&W. Na 7. jednak najwyższy szczyt z lewej strony wygląda dziwnie ciemno tuż przy wierzchołku. To efekt filtra połówkowego? |
Dzięki. Tak, to efekt filtra "edge burn", blendowania i... moje małe niedbalstwo przy obróbce.
Powinieniem ten szczyt lekko rozjaśnić. Również ten po prawej.
Słońce było osssstre więc ten szczyt miał prawo wyjść ciemny po stronie cienia ale tu widoczna jest moja niedoróbka.
Dzięki za zwrócenie uwagi.
16.
90s - Wto 08 Sty, 2013
fatman, czy mi się wydaje czy ostatnie Twoje pracę wyróżnia wyraźny skok jakości w porównaniu do poprzednich czy to tylko mój zachwyt tak się rozrósł?
fatman - Wto 08 Sty, 2013
90s napisał/a: | fatman, czy mi się wydaje czy ostatnie Twoje pracę wyróżnia wyraźny skok jakości w porównaniu do poprzednich czy to tylko mój zachwyt tak się rozrósł? |
Dzięki Ci o Panie!
Daje to speeda do jeszcze "głębszego zgłębiania" tajników fotografii.
Obiecuję, że będę się nadal bardzo starał i zamieszczał tylko najlepsze zdjęcia.
Teraz poszerzam wiedzę w B&W i praktykuję w temacie obróbki strefowej.
muzyk - Wto 08 Sty, 2013
90s napisał/a: | czy mi się wydaje czy ostatnie Twoje pracę wyróżnia wyraźny skok jakości w porównaniu do poprzednich |
Też to zauważam. Zwłaszcza czarno białe kwadratowe mnie intrygują.
muzyk, Cięte w kwadrat powiadasz...
To może coś takiego?
17. Cable and beyond
muzyk - Wto 08 Sty, 2013
Uuu Panie!
Zaczynasz Pan miażdżyć!
bbeeaa - Wto 08 Sty, 2013
17-tka, świetne ujęcie!
arietiss - Wto 08 Sty, 2013
fatman, uuuu... 17 majstersztyk!
Dzięki!
Dajcie kurczę jakieś kadry do obejrzenia bo wątek zaczyna się robić monotematyczny
icterus - Wto 08 Sty, 2013
Fatman - 16 też z 70-300 ?
[ Dodano: Wto 08 Sty, 2013 20:39 ]
18
Uploaded with ImageShack.us
icterus napisał/a: | Fatman - 16 też z 70-300 ? |
Nie. To Sigma DP1.
icterus - Sro 09 Sty, 2013
19
fatman - Sro 09 Sty, 2013
icterus,
Jeżeli mam coś napisać o 19 to:
- podszedł bym bliżej
- założył bym szarą połówkę
Albo jeżeli kadr ma byc taki to:
- wyciągnąłbym z cieni to w pawym górnym rogu (bo jest czarno)
- zdjął lekko nasycenie niebieskiego aby zniwelować "powietrzną".
- zdjął lekko nasycenie zieleni (bo świeci)
Marx76 - Sro 09 Sty, 2013
fatman. 16 - wymiata, 17 mnie zaskoczyła.
icterus Fakt, zieleń wali po oczach.
Bliżej pokazywałem chyba 2012 r.
Zieleń jest naturalna nie ruszłem jej w ogóle, ale może należało ją lekko przygasić a z niebieskim Fatman to nie wiem o co chodzi ? Dodam też, że lubię taką twórczą dyskusję.
Jeżeli chodzi o 16 Fatman to zapytałem jakim objektywem bo brak na zdjęciu szczególów z wyjątkiem, świerku po lewej i jest takie płaskie jak z komurki.
icterus napisał/a: | Zieleń jest naturalna nie ruszłem jej w ogóle, ale może należało ją lekko przygasić a z niebieskim Fatman to nie wiem o co chodzi ? Dodam też, że lubię taką twórczą dyskusję. |
Cieszę się, bo już myślałem, że się będziesz boczył
Chodziło mi o delikatne wygaszenie perspektywy powietrznej.
Wiesz przecież. Im dalej od poranka tym... plany na horyzoncie niebieszczeją bardziej.
No chyba, że tak założyłeś
Niebo Ok.
Z co do zieleni - nie wiem czy wołałes z RAWa.
Bo jeżeli to jets jpeg wprost z aparatu to mogłeś mieć ustawiony VIVID lub DYNAMIC w trybach koloru i dlatego tak wyszło
mozer - Sro 09 Sty, 2013
fatman, 17 - ładnie, ładnie
icterus,
Odległość drugiego planu powoduje jego zaniebieszczenie.
Kolorystyka faktycznie zbyt jaskrawa.
No i szkoda, że kadr taki pstrykowaty - brakuje czegoś ciekawego na pierwszym planie. Tym bardziej nie zdecydowałbym się na takie zdominowanie nim kompozycji. Poza tym albo słaba pogoda do krajobrazu, albo nie umiałeś jej wykorzystać. Żeby chociaż niebo było ciekawe...
Fatman - oczywiście Raw ale, chodzi mi tylko o to, że nie ruszałem koloru, Jak napisałem wyżej nie boczę się na Ciebie i lubię Twoją krytykę bo wiem, że robisz to fachowo a nie ze złośliwością jak czasem niektórzy
icterus napisał/a: | Fatman Jak napisałem wyżej nie boczę się na Ciebie i lubię Twoją krytykę bo wiem, że robisz to fachowo a nie ze złośliwością jak czasem niektórzy |
No to mamy konsensus.
Co do 16 - robiłem Sigmą DP1 ale była mgła i padał śnieg.
Pogoda nie na krajobrazy bo wtedy światło jest rozproszone i takie skały wychodzą
dosyć płasko. Nawet kontrastem nie uratujesz.
Podobała mi się natomiast przechodząca chmura.
W nieco innych "okolicznościach przyrody i niepowtarzalnej" - wyszłoby lepiej.
[ Dodano: Sro 09 Sty, 2013 21:52 ]
icterus - mam nadzieję, że nie masz mi za złe.
Popracwałem trochę nad twoją 19 aby samemu się przekonać czy fota ma potencjał do obróbki i czy jak o czymś zapomni się "w polu" to można to jeszcze poprawić w PP.
Jak widzisz ociepliłem lekko teren, zrobiłem może nie złotą godzinę ale tuż przed , zjechałem z zieleniami, osłabiłem trochę niebieskość perspektywy powietrznej.
Dałem ciut kontrastu na skały tego klifu i lekko wyostrzyłem tylko ten fragment.
Popracowałem też z niebem.
Zieleni pod ścianą skalną nie ocieplałem ponieważ pozostaje ona w cieniu i sztucznie by to wyglądało gdyby o ocieplić.
Tak więc - co nieco da się.
Niestety z tych czarnych "placków" nic już nie dało się odzyskać
Co sądzisz?
19a.
Usjwo - Czw 10 Sty, 2013
20. Langkawi Sky Bridge, czyli most z nikad do nikad. Kiedys zostal wybrany najladniejszym mostem na swiecie, chociaz nie wiem dlaczego.
zwirek210 - Czw 10 Sty, 2013
Usjwo Jak zwykle ciekawe miejsce, ale mogłeś trochę podciągnąć w PS tą fotkę jakoś mało kontrastowa
Usjwo - Czw 10 Sty, 2013
zwirek210 napisał/a: | Usjwo ... ale mogłeś trochę podciągnąć w PS tą fotkę jakoś mało kontrastowa |
To przez to ze ta powyzej jest bardzo kontrastowa
Marx76 - Czw 10 Sty, 2013
19a. Zupełnie inne zdjęcie. Teraz ma potencjał, zieleń już nie jest taka "pierwszoplanowa" i ładnie współgra z resztą planu. fatman możesz zdradzić w jakim programie pracujesz, czy to może z PSa ?
pes - Czw 10 Sty, 2013
Usjwo, fajny kadr!
19a. dużo dużo lepiej!
icterus - Czw 10 Sty, 2013
Fatman - mogłeś zapytać. Jest mniej kontrastowo i nieco przyciemniłeś niebo. Będę poprawiał i Twoje
fatman - Czw 10 Sty, 2013
Marx76 napisał/a: | fatman możesz zdradzić w jakim programie pracujesz, czy to może z PSa ? |
Tu uzywałem PS z dodatkiem Viveza 2 (jedna z wtyczek Nik Software).
Wyostrzałem selektywnie(klif) używając Sharpenr pro 3.0 z tego samego pakietu.
http://www.niksoftware.com/site/
A na niebo - filtr połówkowy w ACR i obniżka temperatury (na filtrze) w celu wydobycia naturalnej niebieskości.
[ Dodano: Czw 10 Sty, 2013 11:05 ]
icterus napisał/a: | Fatman - mogłeś zapytać. Jest mniej kontrastowo i nieco przyciemniłeś niebo. Będę poprawiał i Twoje |
icterus - przepraszam, czekałem wczoraj aż się tu pojawisz.
Nie miałem okazji.
To już się nie powtórzy.
Nie odbieraj tego broń Boże, jako dyskredytacje Twojej pracy.
Sam pisałeś, że jesteś otwarty na moje uwagi.
Uważam jednak, że zrobiłem krok za daleko.
Przyjmij przeprosiny proszę.
[ Dodano: Czw 10 Sty, 2013 11:10 ]
icterus napisał/a: | Fatman - mogłeś zapytać. Jest mniej kontrastowo i nieco przyciemniłeś niebo. Będę poprawiał i Twoje |
Moje poprawiaj. I owszem. Zgadzam się.
Cały czas sie uczę. Każda uwaga jest warta rozważenia.
Po to w końcu zamieszczamy zdjęcia na forum aby słuchać innych i doskonalić swój warsztat.
Jak ktoś juz poczuje się doskonały niech zaloży autorską witrynę i zajmie się sprzedażą swoich dzieł.
90s - Czw 10 Sty, 2013
Usjwo, bałbym się na ten most wejść:) wyglądaj jakby zaraz miał runąć.
Do tego jeden filar również podejrzanie wątłej jakości:)
On taki jest? czy fotkę tak zrobiłeś?
Ogólnie bardzo fajna miejscówka.
icterus - Czw 10 Sty, 2013
Fatman wszystko jasne, byłem za tym i dalej jestem ale jak zapytałem Mozera to się nie zgodził i dlatego moja reakcja. Ok w takim razie możemy swoje poprawiać, jak oczywiście będzie się na chciało
90s - Czw 10 Sty, 2013
21.
Algarve 5 by Sanches90s, on Flickr
fatman - Czw 10 Sty, 2013
icterus napisał/a: | Fatman wszystko jasne, [...] Ok w takim razie możemy swoje poprawiać, jak oczywiście będzie się na chciało |
Proponuję najpierw słownie przedstawić po obejrzeniu zdjęcia a potem zaprezentować swoją wizję na poprawionym obrazku (jeżeli będzie się chciało ).
[ Dodano: Czw 10 Sty, 2013 21:12 ]
90s,
No !!!
Można?
Można!
Chociaż... horyzont w połowie? Hmmm...
90s - Czw 10 Sty, 2013
fatman, horyzont jak horyzont ale wolałbym mieć GO przez cały krajobraz, a tu góry go tracą.
Ale to już są błędy podczas robienia zdjęcia, i jeszcze obróbka nie do końca spełnia moje oczekiwania.
Ale fakt jest lepiej:) dzięki raz jeszcze za rady.
mozer - Czw 10 Sty, 2013
icterus napisał/a: | jak zapytałem Mozera to się nie zgodził |
?
Usjwo - Pią 11 Sty, 2013
90s napisał/a: | Usjwo, bałbym się na ten most wejść:) wyglądaj jakby zaraz miał runąć.
Do tego jeden filar również podejrzanie wątłej jakości:)
On taki jest? czy fotkę tak zrobiłeś?. |
On taki jest, wisi na tym jednym filarze i sie buja jak sie chodzi . Jak juz pisalem prowadzi z nikad do nikad. Do jednego konca dojezdza sie kolejka linowa, a na drugim koncu jest...drugi koniec mostu i tyle.
90s napisał/a: | Ogólnie bardzo fajna miejscówka. |
Widoki sa wspaniale, cos dla landschafciarzy. Tylko trzeba miec czas, statyw i umiejetnosci...
22.
23.
24.
25.
zwirek210 - Pią 11 Sty, 2013
O masakra jak on się buja to potrzebna będzie stabilizacja Widoki rzeczywiście piękne aż pozazdrościć
icterus - Pią 11 Sty, 2013
Przypuszczam Usiwo, że byłeś z wycieczką, bo faktycznie w takim przypadku nie ma się tego wszystkiego o czym piszesz, z wyjątkiem umiejętności, których myślę i widzę Ci nie brakuje.
pes - Pią 11 Sty, 2013
Fajna wieloplanowość na 23
fatman - Pią 11 Sty, 2013
Usjwo, 22 - chyba najlepsze z tej serii.
[ Dodano: Pią 11 Sty, 2013 13:58 ]
90s napisał/a: | fatman, horyzont jak horyzont ale wolałbym mieć GO przez cały krajobraz, a tu góry go tracą. |
Rozumiem, że nie mogłeś bardziej przymknąc bo np. byłeś bez statywu (na wieczornym spacerku) i dlatego drugi plan wyszedł z GO.
cumulus - Pią 11 Sty, 2013
22 na tak . To i ja coś wrzucę w nowym roku.
23. Poranne mgły:
24. Tatry (140km):
25. Zachodzący Księżyc:
26. Wschód:
mozer - Pią 11 Sty, 2013
cumulus, wow! Aleś pojechał! No, może poza ostatnim
moronica - Pią 11 Sty, 2013
piekne te rozowe gory
27
28
29
Moronica -
27 - nie wiem co chciałas pokazać, czy odrobinę ostriści na kawałku fali, nie ma tu ani kadru ani tematu. W odbitym słońcu mase martwych pikseli.
28 - najpesze z trójki ale szkoda, że brak odpowiedniego światła.
29 - też nic ciekawego tu nie widzę. Należało zbliżyć się do morza, wyszukać jakiś pierwszy plan i focić, przy zachodzącym słońcu zdarzają się cuda.
mozer - Pią 11 Sty, 2013
27, 29 są ok. 28 nie bardzo czaję...
30
fatman - Pią 11 Sty, 2013
moronica, - 28 - koniecznie pokombinuj w B&W.
-29 - podoba się.
Ja z kolei nie czuję 27
cumulus - ładna seria.
31.
witkot - Pią 11 Sty, 2013
cumulus--Bardzo ciekawa seria ze wskazaniem na 24
moronica-
29-Tak jak napisałem w galerii.... (B&W nawet lepsze)
fatman--31-Delikatność doliny z puszystym śniegiem w kontraście z ostrym charakterem wysokich szczytów.Pięknie.Oj kolego przesadzasz z poziomem.
fatman - Sob 12 Sty, 2013
witkot napisał/a: | fatman--31-Delikatność doliny z puszystym śniegiem w kontraście z ostrym charakterem wysokich szczytów.Pięknie.Oj kolego przesadzasz z poziomem. |
Rusz się w góry!
Masz niedaleko
witkot - Sob 12 Sty, 2013
Najpierw praca później przyjemności.
Przyjdzie czas przyjdzie.
icterus - Sob 12 Sty, 2013
Fatman - biorąc pod uwagę, że robiłeś w ostrym świetle, trudno się czegoś przyczepić, tak na siłę, to na lewej krawędzi ta czarna plama bez szczegółów. Ciekaw jestem koloru.
Usjwo - Sob 12 Sty, 2013
icterus napisał/a: | Przypuszczam Usiwo, że byłeś z wycieczką, bo faktycznie w takim przypadku nie ma się tego wszystkiego o czym piszesz, |
Nie, nie z wycieczką. Ja zawsze organizuje podróże idywidualnie (z grupą przyjaciół), chociaż często wynajmujemy lokalnego przewodnika, co pozwala zaoszczedzic duzo czasu. Niestety jezeli chcesz miec czas na zdjecia to trzeba jechac smamemu lub z grupa fotopasjonatów.
icterus napisał/a: | z wyjątkiem umiejętności, których myślę i widzę Ci nie brakuje. |
, no nie wiem, ale w krajobrazach nie czuje sie dobrze, poza tym pora nie byla najlepsza.
mozer - Sob 12 Sty, 2013
fatman, wylazł Ci nieładny szum na niebie.
mozer napisał/a: | fatman, wylazł Ci nieładny szum na niebie. |
Wiem. Nawet po selektywnym odszumieniu Dfine 2.0 dalej zostawał, gad.
Nie chciałem wygładzać bo szczegóły by poległy.
To crop z pełnego ujęcia i... musiał wyleźć
[ Dodano: Sob 12 Sty, 2013 13:03 ]
icterus napisał/a: | Fatman - biorąc pod uwagę, że robiłeś w ostrym świetle, trudno się czegoś przyczepić, tak na siłę, to na lewej krawędzi ta czarna plama bez szczegółów. Ciekaw jestem koloru. |
To las. Gęsto zalesiony teren tak wygląda z daleka.
Kolor... bez szłu, zapewniam Cię ale jak chcesz zobaczyć? Zamieszczę.
magda28 - Sob 12 Sty, 2013
moje poczatki.
mozer - Sob 12 Sty, 2013
magda28, film Ci się przeterminował? Jeśli ten domek jest głównym motywem, to czemu jest zasłonięty drzxwem?
fatman, myślę, że mogłeś odszumić niebo tylko tam gdzie nie ma chmur - wydaje mi się, że tam się bardziej rzuca w oczy.
magda28 - Sob 12 Sty, 2013
stara agfa 200:) Gdybym stanela przed drzewem nie bylo by widac tego drugiego na gorze.
mozer napisał/a: | fatman, myślę, że mogłeś odszumić niebo tylko tam gdzie nie ma chmur. |
Masz rację. Wziąłem się za już po pierwszym Twoim poście.
Dzięki.
pes - Nie 13 Sty, 2013
33.
34.
mozer - Nie 13 Sty, 2013
pes, na 33 fajne warunki, ale nad kadrem mogłeś trochę popracować
grabskim - Nie 13 Sty, 2013
witam, na poczatek mam nadzieje, że wogóle uda mi się cos wrzucić..
35.
icterus - Nie 13 Sty, 2013
Nie chce mi się wyjść z domu i szukam w szufladzie co się da.
36
37
hofman - Pon 14 Sty, 2013
38
39
pes - Pon 14 Sty, 2013
icterus, radioaktywne kolory, hmm, do mnie nie gada taka obróbka
hofman, bardzo ładne Szczególnie 38.
mozer, w sumie to mam kilka innych, może ten się bardziej spodoba
40.
zwirek210 - Pon 14 Sty, 2013
32. Słaba jakość pliku, nie rozumiem tego zabiegu koloryzacji, za ciemne, oraz za dużo obiektów w kadrze nie wiem co było celem
35. Rozdzielczość to jakaś masakra więc ciężko się wypowiadać. Przydała by sie szara połówka
mozer - Pon 14 Sty, 2013
pes, imho lepsze, ale słupy bym wyciął, bo nie wiadomo, czy one są tam przypadkiem, czy specjalnie
35 - nie rozumiem takiej ilości pustego pierwszego planu. Kolorystyka i kontrast słabe.
hofman, mi bardziej 39.
icterus, 37 kadrowo jeszcze może być. Popracuj nad obróbką - imho dół zbyt ciemny. 36 zupełnie przypadkowe.
grabskim - Pon 14 Sty, 2013
41. kawałek Litwy w szarej jesiennej odsłone
(ostrość po kompresji na kompterze wygląda ok, kontrast poprawiony, kolory zbliżone do rzeczywistych)
icterus - Pon 14 Sty, 2013
pes napisał/a: | radioaktywne kolory, hmm, do mnie nie gada taka obróbka |
Pes - a trafia do Ciebie 33 i 34 ?
pes - Pon 14 Sty, 2013
Hmm, zastanówmy się... tak Na tych Twoich widzę coś a'la "spaprałem fotki krajobrazowe pseudo-hdr-em" ... Nie gadają do mnie, czy muszą? Jeszcze na 37 wyciągnąłeś obróbką aberrację na wieży, nie wygląda to dobrze.
mozer napisał/a: | 37 kadrowo jeszcze może być. Popracuj nad obróbką - imho dół zbyt ciemny. 36 zupełnie przypadkowe. |
Mozer - obydwa przypadkowe, przecież nie miałem możliwości czekać tam na złotą godzinę, zrobiłem to na takiej samej zasadzie jak wyżej pisze Usiwo, byłem chwilę, pyknąłem i pokazałem bo ładne miasta.
mozer - Pon 14 Sty, 2013
grabskim, po co aż tyle nieciekawego nieba? Większość zdjęcia to pustka - coś ma to symbolizować, czy co?
Ogólnie nie wiem co Cię urzekło w tym krajobrazie - ot zwykła droga. Ani tu pomysłu na kadr, ani nie ma ciekawego światła. Brakuje jakiegoś mocnego akcentu. Kolory nadal wyprane.
mozer widocznie mamy różne podejscie do krajobrazu
W tym czasie jak tak byłem, było tak jak to pokazałem, nie widze potrzeby aby zdjecie czymkolwiek "krzyczało".
Było mgliście i pochmurnie (z przebłyskami) i tak to pokazałem... Format 3:2. Kolory +/- sa takie jak w rzeczywistości, bo szczerze nie podoba mi się koloryzowanie, sztuczne HDRy itp. Mógłbym odnieść wrażenie (wierząc niektórym tu pokazywanym zdjeciom), że np. w Ameryce mamy niezwykle dramatyczne niebo, albo że krajobrazy naturalnie zabijaja swą soczystoscia. Mnie to nie rusza, to nierzeczywiste w moim subiektywnym odczuciu, jak grafika - trochę za pewna granica. Ściślej, ja hołduje raczej tradycyjnie wiernej formie bez wielkich ochów i achów. Po prostu zwykły krajobraz.
mozer - Pon 14 Sty, 2013
grabskim, jeżeli zdjęcie nie prezentuje ciekawego kadru, ciekawej kolorystyki (nie jest to równoznaczne z podbiciem saturacji!), ciekawych światłocieni, to co niby takiego oferuje? Dla mnie zdjęcie 41. nie prezentuje niczego ciekawego - może dla Ciebie ma wartość sentymentalną i nie potrafisz na nie spojrzeć obiektywnie?
A wystarczyło chociażby zbliżyć się do tych drzew po prawej i wykorzystać mglistą pogodę.
Myślę, że mógłbyś zapoznać się trochę z zasadami kompozycji. Nie piszę tego, aby sprawić Ci przykrość - w końcu o to chodzi, żebyśmy dawali sobie rady, nie?
grabskim napisał/a: | krajobrazy naturalnie zabijaja swą soczystoscia |
Widziałem takie krajobrazy - wierz mi.
Poza tym musisz pamiętać, że oko rejestruje trochę inaczej rzeczywistość niż matryca i pewne zabiegi trzeba wykonać, żeby ją zaprezentować "wiernie".
Mozer - podpisuję się pod tym co piszesz w 100 % i dodam jeszcze, że to zaprezentowanie "wierne", jak piszesz, jest niestety holernie trudne i trzeba się długo tego uczyć a i to nie zawsze kończy się sukcesem, to wiem z własnego doświadczenia , bo fotografia to jest sztuka a z tym trzeba się urodzić, chociaż nauka nie idzie w las i dla tych, których palec Boży nie dotknął.
Chodzi o koncepcje, ja doceniam widoki nie tylko z Sokolicy, ale też te z pozoru nie wyróżniające się. Dla Irlandczyka piękne sa zielone łąki i wzgórza i już, bo tak np jest w jego ojczyźnie. Czy to z sentymentu? Może, ale skoro wg niego to jest piekne to czy mam go uświadamiać, że powody, dla których coś jest piękne nie moga wynikać z sentymentu? Są różne powody co jest piekne, niezwykłę itd. Słynne zdj Renu, wiesz o którym pisze, czym się wyróżnia twoim zdaniem?
Wracajac do Litwy, przejechałem sporo km po obszarach wiejskich i taki krajobraz na ową pore roku wydał mi się w miarę reprezentatywny. Bez upiększania. Kolory rzeczywiste oczywiście na oko to co miałem na LCD chciałem żeby zgadzało się z tym co widzę gołym okiem. I ma być właśnie pewnym oddaniem rzeczywistości, jak nie wiem co, może jak zdjecie Fiata 125, które pan z PZU zrobił do ubezpieczenia. A czy ono coś niezwykłego niesie to już zależy od interpretacji jak owo zdjęcie Renu.
Jeżeli się Tobie podoba to Twja sprawa, ale jeżeli chcesz żeby się innym podobało, bo przecież po to wystawiasz je na forum, to musi się podobać, spełniać rygory jakie obowiązują w krajobrazie, musi być ciekawa i technicznie dobra.
mozer - Pon 14 Sty, 2013
grabskim, wg mnie fotografujemy po to, żeby coś przekazać odbiorcy, w tym wypadku takiemu, którego tam nie było. Oczywiście możemy "robić" wyłącznie dla siebie, ale...
Generalnie to dość częsty błąd początkujących i myślę, że w miarę rozwoju kiedyś sam ocenisz, czy rzeczywiście udało Ci się pokazać to co chciałeś.
icterus w wielu miejscach się z toba nie zgodzę. Moze, ale nie musi spełniać kanonów fotografii czy wymogów technicznych, a mimo lub właśnie dlatego podobać się lub nie. Stąd też wiele kontrowersyjnych fotografii, ale to szeroki temat. Gdyby sie trzymać kanonów to fotografia byłaby bardzo ścisła w swoim sensie, np jak pisanie ikon.
mozer wyobraz sobie, że masz ustawione kamery na mniej wiecej ten sam obszar, i z której obraz wybierzesz? Ten który tobie sie podoba? Wiekszości się podoba? Jest najbardziej efektowny? Wszystko na nim widać? Widać to co najważniejsze? Jest po prostu poprawny? ...
Fotografia zawsze jest jakąś interpretacją i tego w mi tu trochę brakuje na forum
muzyk - Wto 15 Sty, 2013
Grabskim. Trochę za ciemne to zdjęcie, poza tym, ja jako jeden z tych, którzy tam nie byli, a dzięki Tobie zobaczyli, podpowiadam Ci, że podobne zdjęcie można zrobić gdziekolwiek, choćby w Niemczech.
Uważam, że fotografia krajobrazu, też powinna być w jakiś sposób na tyle interesująca, aby było na czym oko zawieść.
No, ale nie bierze tego tak do siebie.
mozer - Wto 15 Sty, 2013
grabskim napisał/a: | Fotografia zawsze jest jakąś interpretacją i tego w mi tu trochę brakuje na forum |
Problem w tym, że interpretację można dorobić do wszystkiego, dlatego jednak trzeba stosować pewne, uniwersalne środki przekazu. Oczywiście nie ma idealnej recepty na zdjęcie - na początku jednak warto nauczyć się pewnych "reguł", które nie powstały przecież na zasadzie "bo tak", ale przez analizę tego, co się ludziom podoba. Dopiero potem się można świadomie bawić w łamanie tych reguł
Pewnie też mam kupę zdjęć, które z jakiegoś powodu mi się podobają, ale jednocześnie zazwyczaj jestem świadomy, że nikt inny tego nie rozumie, więc nie widzę sensu ich pokazywania
Podkreślam - też nie zawsze, czasem ciężko oddzielić osobiste emocje związane z danym zdjęciem, dlatego w takich sytuacjach chętnie przyjmuję krytykę, co też zalecam
grabskim - Wto 15 Sty, 2013
Nie bronię tego zdjęcia i nie uważam, że jest niezwykłe. Co do uniwersalności czy zasad kompozycji można ich szukać i na tym zdjęciu.
Emocji wielkich do tego zdjęcia nie mam, krytyki nie biorę jakoś specjalnie do siebie ciśnienie mi nie skacze i raczej zachowuje spokój
To prawda, że podobne zdjęcia można zrobić w różnych miejscach i można wyciągać z tego pewne wnioski co do krajobrazu. Podobny krajobraz jest w Niemczech? Może być, bo np podobną "siłą" był kształtowany, aura atlantycka itp.
90s - Wto 15 Sty, 2013
Jak dla mnie 41 nie jest takie złe, kompozycyjnie nawet bym powiedział że dobre.
Nie ma w nim nic urzekającego nic co by wskazywało co jest celem jego pokazania.
I przez to kojarzy mi się z beznadzieją dnia codziennego.
pes - Wto 15 Sty, 2013
Miałem dzisiaj chwilę, a że nowych kadrów brak to poszperałem w mojej szufladzie i odkryłem dwa na nowo. Co o nich myślicie?
42. kolor...
43. ...czy może B&W?
44.
fatman - Wto 15 Sty, 2013
pes, Ładna seria.
Całkiem miło się ogląda.
baracuda - Wto 15 Sty, 2013
pes napisał/a: | Co o nich myślicie? |
woda czysta
43 naj
mozer - Wto 15 Sty, 2013
A ja wolę kolor Oba fajne
90s - Wto 15 Sty, 2013
No no bardzo przyjemne fotki, dla mnie w kolejności naj 42,44,43
pes - Wto 15 Sty, 2013
Dzięki Cieszę się, że pozytywny odbiór. Czasem warto poszperać po dysku za starymi RAW-ami
[ Dodano: Czw 17 Sty, 2013 11:45 ]
EDIT
Dalej po dysku szperłam i takie mam
45.
46.
nienietaktak - Czw 17 Sty, 2013
46 - szkoda, że kosiarki do trawy momentami lekko przepalone. mam jakieś tam trochę podobne, ale to do landszaftów się nie nadaje
pes - Czw 17 Sty, 2013
Aż zerknę w domu na histogram i przepały, bo pamiętam, że ogarnąłem ten temat ale faktycznie, ocena wzrokowa sugeruje "plamy". A kosiarki ostro dają, nawet jedna pod druga się wpycha
krzysztoff77 - Czw 17 Sty, 2013
46 ładne ale chyba za mocno ulepszone. Takie jakby plastikowe.
fatman - Czw 17 Sty, 2013
pes,
Qnie na 24 fajne. I to jak zbiera się na burzę.
Jakbyś jeszcze "ciachnął" to wtedy tak, żeby ten plot prowadził pod łagodniejszym kątem do tej stodoły to wtedy stodoła zasłoniłaby tę nowoczesną-nibydworek chałupę i byłoby GIT!
Ale rozumiem, że tylko przechyliłeś się przez ten płot
pes - Czw 17 Sty, 2013
fatman, tak jak mówisz. Mnie też ten niby-dworek teraz denerwuje, ale jak robiłem foto to jakoś nie zwróciłem uwagi
90s - Czw 17 Sty, 2013
46 super foto pes,, a rada kolegi fatmana trafna.
Od siebie dodałbym tylko zastęplowanie tej czarnej chmurki po prawej stronie i ściągniecie fioletu z drzewa( też po prawej).
pes - Czw 17 Sty, 2013
90s, słuszna uwaga, aberracja chromatyczna się tam uwydatniła, idzie do korekty Dzięki!
fatman - Czw 17 Sty, 2013
90s napisał/a: | Od siebie dodałbym tylko zastęplowanie tej czarnej chmurki po prawej stronie i ściągniecie fioletu z drzewa( też po prawej). |
O! O! Bardzo słusznie Kolego. Bardzo słusznie.
[ Dodano: Czw 17 Sty, 2013 14:55 ]
pes,
Światło tego wieczoru miałeś "w cyc" !
Co tam jeszcze wtedy nacykałeś?
90s - Czw 17 Sty, 2013
uczę się od najlepszych
a ostatnio to nawet przypadlisty na tym punkcie jestem:)
pes - Czw 17 Sty, 2013
fatman, może coś jeszcze wynajdę
mozer - Czw 17 Sty, 2013
pes, świetne okoliczności przyrody - szkoda, że na 46 nie wykorzystałeś tego kadrowo. Byka tam nie widzę, mogłeś przeskoczyć
cumulus - Czw 17 Sty, 2013
pes bardzo fajne serie. Natomiast zdjęcie z końmi ma za dużo rzeczy zwracających uwagę. Nie zmienia to faktu, że światło miałeś fajne.
47.
48.
49.
mozer - Czw 17 Sty, 2013
cumulus, 47 ciekawe
pes - Pią 18 Sty, 2013
cumulus, dzięki. Z Twoich ja za mozerem, 47 jest bardzo fajne.
mozer - Pią 18 Sty, 2013
pes, a mi się takie z Twoim skojarzyło apropos zwierzaków w krajobrazie
50.
pes - Pią 18 Sty, 2013
ło kurde, bydło robi spustoszenie na jakimś polu uprawnym, w szkodę lezą Fajne, ale moim zdaniem troszkę zbyt ciepła kolorystyka. Krowy takie nie-nasze jakieś...
mozer - Pią 18 Sty, 2013
pes, właśnie wtedy było takie ciepłe światło - nie wiem nawet czy nie cieplejsze Krowy południowoamerykańskie
90s - Pią 18 Sty, 2013
mozer, jak reklama mleczarni:) poza tą pierwszą krową z jednym wymionem ))
przyjemne zdjęcie chociaż trochę zółty kolor dominuje,z białych części bydła bym go ściągnął
powinno fajnie je wyciąć na tym tle.
pes - Pią 18 Sty, 2013
Czyli na beef-steak-a W sumie to też gdzieś "krowie" kadry mam, może znowu poszperam po dysku... ale klasyczne, B&W wersje bydła
mozer - Pią 18 Sty, 2013
90s, może macie rację - to jeszcze z 350D, tam rzeczywiście żółty bardziej dawał.
Z bykami to ja w ogóle mam farta, zawsze zapominam sprawdzić
51.
Sorry za spam w krajobrazie
pes - Pią 18 Sty, 2013
Młodziak, niegroźny
90s - Pią 18 Sty, 2013
No nie wiem, jakoś dziwnie mu z oczu patrzy:)
fatman - Pią 18 Sty, 2013
Obiecałem icterusowi kolor tego co przedtem było w B&W to wstawiam.
marcin2781 - Pią 18 Sty, 2013
mozer, ten byk jest wyczesany
mozer - Pią 18 Sty, 2013
marcin2781, ja go nie czesałem.
Fawu - Sob 19 Sty, 2013
Zimowo
54.
[ Dodano: Sob 19 Sty, 2013 13:55 ]
55.
hofman - Nie 20 Sty, 2013
56
mozer - Nie 20 Sty, 2013
hofman, świetny widoczek - myślę, że jakbyś nad nim trochę posiedział, to mogłoby coś naprawdę fajnego wyjść
Marx76 - Nie 20 Sty, 2013
56. Ma moc.
57. A to z dzisiejszego wypadu. Wybrałem się na Kozią górkę.
58.
adf1985 - Nie 20 Sty, 2013
59. Taki trochę miejski krajobraz, ale jednak:
muzyk - Nie 20 Sty, 2013
mozer napisał/a: | hofman, świetny widoczek - myślę, że jakbyś nad nim trochę posiedział, to mogłoby coś naprawdę fajnego wyjść
|
Zgadza się. Jakaś wnikliwa obróbka by się przydała.
adf1985 napisał/a: | ale jednak: |
Hmmm, za czarno w cieniach.
icterus - Nie 20 Sty, 2013
60
adf1985 - Nie 20 Sty, 2013
muzyk napisał/a: |
adf1985 napisał/a: | ale jednak: |
Hmmm, za czarno w cieniach. |
No wiem, trochę źle naświetliłem to zdjęcie, a i przy obróbce się nie skupiłem, bo zmarzłem okrutnie i herbata się liczyła ponad zdjęcie . Jednakże do tego kadru mam dość blisko, więc myślę, że powtórzę ujęcie przy fajnym słońcu. Dzięki za opinię.
hofman - Nie 20 Sty, 2013
61. Tak wnikliwą?
Marx76 - Pon 21 Sty, 2013
icterus. 60 Przyjemny krajobraz.
hofman 61 Pozytywne, robi wrażenie.
pes - Pon 21 Sty, 2013
hofman, 61 bardzo fajne, "dorobiłbym" niebo tylko lub ciął w kwadrat.
muzyk - Pon 21 Sty, 2013
adf1985 napisał/a: | trochę źle naświetliłem to zdjęcie, |
Raw robiłeś?
61. Koniecznie bez nieba!!!
fatman - Pon 21 Sty, 2013
muzyk napisał/a: | 61. Koniecznie bez nieba!!! |
Tak jest. Ciąć powyżej "górnego zamku".
grabskim - Pon 21 Sty, 2013
62.
mozer - Pon 21 Sty, 2013
grabskim, dla mnie całkiem sympatyczne.
adf1985 - Pon 21 Sty, 2013
muzyk napisał/a: | adf1985 napisał/a: | trochę źle naświetliłem to zdjęcie, |
Raw robiłeś? |
Tak, ale skasowałem niestety ((. Ale ogólnie to wg mnie obróbkę schrzaniłem, a później RAW do kosza. Muszę powtórzyć to ujęcie przy sprzyjającej pogodzie.
Marx76 - Pon 21 Sty, 2013
To też coś dołożę.
63.
64.
65.
muzyk - Pon 21 Sty, 2013
adf1985 napisał/a: | Tak, ale skasowałem niestety |
uuuu Panie, niedobrze!
Rób rawy i babraj później w nich.
Jpg, to wiesz, jak już nie mas wyjścia.
adf1985 napisał/a: | Ale ogólnie to wg mnie obróbkę schrzaniłem, a później RAW do kosza. |
Ojej, to jakby obiad nie smakował i byś stół rozwalił
Nie wyrzucaj rawów, jeśli kadry nadają się do dalszej obróbki.
Przecież można przyciąć, wycropować
grabskim - Pon 21 Sty, 2013
66. z fitrem ocieplającym
muzyk napisał/a: | adf1985 napisał/a: | Tak, ale skasowałem niestety |
uuuu Panie, niedobrze!
Rób rawy i babraj później w nich.
Jpg, to wiesz, jak już nie mas wyjścia.
adf1985 napisał/a: | Ale ogólnie to wg mnie obróbkę schrzaniłem, a później RAW do kosza. |
Ojej, to jakby obiad nie smakował i byś stół rozwalił
Nie wyrzucaj rawów, jeśli kadry nadają się do dalszej obróbki.
Przecież można przyciąć, wycropować |
OK, dzięki za uwagę. Myślę, że do bardziej udanych ujęć faktycznie warto trzymać RAWy. Zresztą miejsca na dysku mam w miarę dużo jeszcze .
hofman - Pon 21 Sty, 2013
RAWy to najlepiej wszystkie mieć na osobnym dysku.
Bo zawsze kiedyś przyjdzie taki dzień że będziemy chcieli zdjęcie poprawić, ulepszyć, obrobić w innym programie.
muzyk - Pon 21 Sty, 2013
hofman napisał/a: | obrobić w innym programie. |
a propos...
adf, jakiego programu używasz? (jeśli to nie tajemnica)
Używam DPP, ale tylko do usuwania aberracji. Główna obróbka w PS CS6. Programu tego używam niejako na wyrost, ponieważ pewnie wykorzystuję max. 5% jego funkcjonalności. Zazwyczaj stosuję światła/cienie, ewentualnie docieplam. Nic szczególnego. Lubię również pobawić się delikatnie gradientami (ściemnianie i ściemnianie liniowe). Niekiedy również używam korekty lokalnej do wymazywania jakichś niekorzystnych detali, a także jak wyciągam coś z cienia lokalnie, to poprzez maskę warstwy. Tak naprawdę nie znam się na photoshopie. To co umiem wynika z obejrzenia kilku filmików na youtubie i utrwalenia wiedzy poprzez praktykę .
Zawsze uważam, że jak zdjęcie wyjdzie, to i obróbka może pomóc, nawet nie zaawansowana . Ostatnio to szukam dobrego światła. Niedawno wyszedłem na spacer fotograficzny i tak naprawdę ustrzeliłem to co niedawno w tym wątku zaprezentowałem. Wydaje mi się, że ciekawe światło to już połowa sukcesu. Nawet jak nie jestem najlepszy w robieniu zdjęć, to interesujące oświetlenie nada fajny klimat i ostatecznie zdjęcie zostanie przyjęte pozytywnie.
mozer - Pon 21 Sty, 2013
adf1985, to ja Tobie też polecę trzymanie na dysku tylko plików RAW i zarządzanie nimi przy pomocy Lightrooma. Odpadają wszelkie problemy z wersjami, podwójnymi plikami itp.
sorki za offtop, ale czy w LR można zrobić to samo co w PS ja robię, czyli światła/cienie, gradienty, jakieś zmiany poziomów, korekty lokalne, maski na warstwach? Bo jeśli tak, to może lepiej LR używać.
mozer - Pon 21 Sty, 2013
adf1985, z tego co wymieniłeś to chyba tylko masek na warstwach nie ma. Ściągnij sobie triala i potestuj - tak najlepiej.
ok, popróbuję. Niewątpliwą dodatkową zaletą LR w stosunku do PS jest to, że byłoby mnie na niego stać
muzyk - Pon 21 Sty, 2013
adf, wiadomo, że PS to kombajn do grafiki, obróbki... ale LR jest do "wywoływania" RAW'ów i naprawdę nie potrzeba PS do tego.
Spróbuj.
Do tego wypróbuj pluginy Topaz czy NIK (polecam HDR Silver efex, Color).
moronica - Pon 21 Sty, 2013
grabskim napisał/a: | 66. z fitrem ocieplającym |
niby takie nic ale z tym filtrem strzal w dziesiatke, bardzo przyjemne zdjecie
fatman - Wto 22 Sty, 2013
muzyk napisał/a: | adf, Do tego wypróbuj pluginy Topaz czy NIK (polecam HDR Silver efex, Color). |
Do tego wypróbuj Tiffen Dfx digital filters.
I mając wszystkie te "klocki" możesz rozpocząć zabawę
sklsk - Czw 24 Sty, 2013
67.
fatman - Czw 24 Sty, 2013
Pogrzebałem dziś w szufladzie.
I niektóre zdjęcia z Highlandów trzeba obrobić na nowo.
mozer - Czw 24 Sty, 2013
fatman, dziwne jest to 68 - wyglada jak 2 zdjecia sklejone w pionie
90s - Czw 24 Sty, 2013
fatman, jak zawsze na poziomie:)obie fotki piękne.
Co mi się rzuciło przy 68 to że po prawej stronie od połowy kadru ku górę jest białą otoczka. Albo takie dziwne wrażenie odnoszę.
90s napisał/a: | fatman, jak zawsze na poziomie:)obie fotki piękne.
Co mi się rzuciło przy 68 to że po prawej stronie od połowy kadru ku górę jest białą otoczka. Albo takie dziwne wrażenie odnoszę. |
Ano jest. Widziałem to.
Zapewniam Cię, że nie obrabiałem tego strefowo w tym miejscu.
Ale zauważ, że ta otoczka mgły pojawia się za każdą górką i po lewej i po prawej.
Heh, po 69 zagnało mnie aż za Ullapol (to Suilven w paśmie Asynt).
Wlazłem na niego. Zajęło mi to 8 godzin choć górka ma tylko 771 npm,. (sic!)
Ale trzeba się dobrze spocić
http://en.wikipedia.org/wiki/Suilven
muzyk - Czw 24 Sty, 2013
70. piękne!
P.S. Do doskonałości brakuje "tylko", żeby linia brzegowa wychodziła dokładnie z prawego dolnego narożnika.
No i... troszkę obrys ruin za bardzo "świecący"
muzyk napisał/a: | 70. piękne!
P.S. Do doskonałości brakuje "tylko", żeby linia brzegowa wychodziła dokładnie z prawego dolnego narożnika.
|
Sie zrobi, Panie majster !
muzyk napisał/a: | No i... troszkę obrys ruin za bardzo "świecący" |
Gdzie Ci świeci ?
mozer - Czw 24 Sty, 2013
fatman, chyba za bardzo podbijasz kontrast lokalny (clarity). Jak Ci powstaje w pewnych miejscach przez to poświata, to dobrze jest go lokalnie pędzelkiem zmniejszyć.
fatman napisał/a: | Gdzie Ci świeci ? |
U góry ruin jest jasny pasek na granicy.
muzyk napisał/a: | Do doskonałości brakuje "tylko", żeby linia brzegowa wychodziła dokładnie z prawego dolnego narożnika. |
Ja jestem przeciw
kufel - Czw 24 Sty, 2013
fatman napisał/a: | Gdzie Ci świeci ? | krawędzie ruin , górna część i to dość wyraźnie
muzyk - Pią 25 Sty, 2013
fatman napisał/a: | Gdzie Ci świeci ? |
No wokół ruin u góry.
ale... i tak mnie się podoba.
mozer napisał/a: | Ja jestem przeciw |
a se bądź. Ja mam takie spojrzenie, że jeśli coś jest niemalże w rogu, to może fajnie byłoby, aby z niego wychodziło.
fatman - Pią 25 Sty, 2013
Clarity nie daję z reguły powyżej 15-20.
To niebo przyciemniłem w ACR filtrem połówkowym a potem pędzlowałem tak 1/3 od góry tej wieży pędzlem korygującym i... jak widac niedokładnie.
Ale jesteście szczególarze!
Komisarz Przygoda (ten z Vabanku) mógłby czytać ten wątek.
BTW: A wydruk z 70 wyszedł zarąbisty.
Wieszam na ścianę !
mozer - Pią 25 Sty, 2013
Cytat: | Ale jesteście szczególarze! |
Chyba po to tu jesteśmy, nie?
fatman - Pią 25 Sty, 2013
Kamyczki z porannego spaceru.
icterus - Sob 26 Sty, 2013
Fatman - miałeś pogodę niezbyt atrakcyjna, brak ciekawego światełka, ale zdjęcia dobre. Jeżeli chodzi o tą białą obwódkę to ja też z tym dziesiaj walczyłem na swoim zdjęciu i dość słąbo mi to wychodzi. Może ktoś podpowie co zrobić aby się tego pozbyc, bo nie zawsze chcę się obrabiać rawa od początku.
muzyk - Sob 26 Sty, 2013
Cytat: | Ale jesteście szczególarze! |
To nie z clarity, tylko zdaje się z kontrastu i manipulacji czarnego z cieniami.
U mnie o takie rzeczy łatwo w Efexie.
71. Ładne kamony, fajny kadr. Jestem na tak.
90s - Sob 26 Sty, 2013
icterus jest wiele sposobów spróbuj np zrobić tak. utwórz nową maskę z mode soft light i zaznacz wypełnienie 50%szarości, włącz pędzel koloru czarnego i zamaluj otoczkę, jeżeli efekt jest za mocny zmniejsz krycie maski lub użyj słabszego krycia pędzla.
możesz też dać pieczątkę oraz jako dobrze pamiętam mode: darken ( sprawdź też inne opcje bo nie jestem pewien, musiałbym PSa odpalić, ale jedne są do jaśniejszych partii a inne do ciemniejszych) . A działa to tak że zaznaczasz tło jakie chcesz mieć w tych partiach wybierasz odpowiednie mode i malujesz te jasne partie, efekt jest taki że wszystko co ciemniejsze jak warstwa zaznaczona pieczątką zostaje bez zmian wszystko co jaśniejsze jest zamalowane i odwrotnie w zależności od opcji mode.
Tutaj również baw się mocą krycia i mocą narzędzia na osobnej warstwie.
fatman - Sob 26 Sty, 2013
90s, dobrze pisze. Metoda jest dobra i nieinwazyjna.
Zauważ też icterus, że aureola czyli rozjaśnienie pikseli sąsiadujących z ciemnymi brzegami czy krawędziamipowstaje też jako efekt uboczny przy każdym wyostrzaniu lub przy zastosowaniu silnych efektów kanału górnoprzepustowego.
Możesz to również usunąć po prostu gumką jeżeli nadal pracujesz na osobnej warstwie.
[ Dodano: Sob 26 Sty, 2013 13:20 ]
icterus napisał/a: | Fatman - miałeś pogodę niezbyt atrakcyjna, brak ciekawego światełka, ale zdjęcia dobre. Jeżeli chodzi o tą białą obwódkę to ja też z tym dziesiaj walczyłem na swoim zdjęciu i dość słąbo mi to wychodzi. Może ktoś podpowie co zrobić aby się tego pozbyc, bo nie zawsze chcę się obrabiać rawa od początku. |
Do Szkocji po taką pogodę na zdjęcia się właśnie jeździ
Burzowe zachmurzenie (ale nie jednolita szara pokrywa nieba) i dobry wiatr dodają dramatyzmu i surowości tamtejszym krajobrazom.
Niebieskie bezchmurne niebo? Pakuję sprzęt i idę spać w dzień
bo ciekawe efekty są tam wtedy tylko rano i wieczorem
No i pustkowia. bezludne. A na północy nawet bezowieczne.
Za to najbardziej pokochałem Szkocję.
muzyk - Sob 26 Sty, 2013
72. Uuuu Panie! To jest to!
mozer - Sob 26 Sty, 2013
fatman, no no, kolejne 2 dobre. Rzeczywiście świetna pogoda do zdjęć, pozazdrościć
Marx76 - Sob 26 Sty, 2013
fatman 72. Ale power, potrafisz zaskoczyć, to samo tyczy się 71. Gratki.
90s - Sob 26 Sty, 2013
fatman i wszystko jasne:)
icterus - Sob 26 Sty, 2013
Fatman - też byłem w Szkocji i faktycznie to wyjątkowy i piękny kraj ale jak ja byłem to padało cały czas Mnie chodzi o to, że przy wschodzie lub zachodzie odrobina słońca daje w tamtych warunkach piękne efekty, a całkowicie pochmurno też nieźle ale to już nie to samo.
A tu Loch Caire na Caime za nim w chmurach Three Buttres (pasmo Torridon).
Zlało mnie tam wtedy do nitki. Plecak ze sprzętem włożyłem pod ten wielki kamień a sam obok ociekałem
To zdjęcie zrobiłem tuż po deszczu.
90s - Sob 26 Sty, 2013
73.
Przepiękne, masz mocną szufladę:)
90s napisał/a: | 73.
Przepiękne, masz mocną szufladę:) |
Heh ale każda szuflada ma skończoną pojemność i dlatego trzeba ruszać w teren po nowy materiał.
Poniedziałek - czeska Praga.
Wtorek - Sudety (o tej porze smętne ale mam po czeskiej stronie jedno miejsce do odwiedzenia)
bhpchmiel - Sob 26 Sty, 2013
fatman, aleś nawstawiał fajnych fotek
bhpchmiel napisał/a: | fatman, aleś nawstawiał fajnych fotek |
Rzadko tu zaglądasz to się nazbierało
bhpchmiel - Sob 26 Sty, 2013
fatman, służba nie drużba - cóż poradzić
muzyk - Sob 26 Sty, 2013
73. Co Ty dobrego piłeś, że takie ładne zdjęcia siepiesz?
P.S. Musimy kiedyś oba wypić
mozer - Sob 26 Sty, 2013
Te ostatnie wrzutki przypomniały mi inne rejony. Wprawdzie jakość nie ta, ale...
74.
muzyk napisał/a: | P.S. Musimy kiedyś oba wypić |
Ano musimy.
Ale we Frankfurcie nie bywam.
W Germanii poruszam się zwykle autobahnami 10, 9, 99 i 8 czasem 9, 14 i 17 (np. jutro)
Może w Polsce wybierzemy się na jakiś B&W plener i napój?
[ Dodano: Sob 26 Sty, 2013 22:55 ]
mozer, dobra kompozycja ale kontrastu bym dołożył i popracował ze światłem miejscowo.
mozer - Sob 26 Sty, 2013
fatman, wprawdzie nie powiem, żebym spędził więcej niż parę minut nad obróbką tego zdjęcia, ale mimo wszystko zaciekawiło mnie co masz konkretnie na myśli pisząc:
fatman napisał/a: | popracował ze światłem miejscowo. |
cybertoman - Sob 26 Sty, 2013
Kompozycja bardzo poprawna, wrecz szkolna, ale bez emocji.
mozer napisał/a: | fatman, wprawdzie nie powiem, żebym spędził więcej niż parę minut nad obróbką tego zdjęcia, ale mimo wszystko zaciekawiło mnie co masz konkretnie na myśli pisząc:
fatman napisał/a: | popracował ze światłem miejscowo. |
|
Popatrzyłbym jak wygląda z filtrami: czerwonym, zielonym, pomarańczowym, żółtym.
Może z intensywniejszymi też. Jakaś maseczka dla wyróżnienia planów...
Trochę nad fakturką pierwszego planu bym podumał. Strukturka kamienia itp.
albo tę poświatę nad horyzontem jakoś zamaskował...
Takie tam moje dywagacje.
mozer - Sob 26 Sty, 2013
cybertoman, ano prawda, nie poszalałem
fatman, dzięki, szczególnie tą poświatę można by rzeczywiście usunąć.
75. Tak jeszcze do kolekcji.
Heh!
Robi się z tego pomału wątek krajobraz B&W.
grzybb - Sob 26 Sty, 2013
76. zimowo
muzyk - Nie 27 Sty, 2013
fatman napisał/a: | Ale we Frankfurcie nie bywam. |
Ja mieszkam na północy
fatman napisał/a: | Robi się z tego pomału wątek krajobraz B&W. |
Może jednak wszystkie takie foty do "czarno białej"?
mozer - Nie 27 Sty, 2013
muzyk napisał/a: | Może jednak wszystkie takie foty do "czarno białej"? |
Ja konsekwentnie nie toleruję podziału kolor/nie-kolor, więc tam wrzucę dopiero jak mi do tematycznych nie będzie pasować ;P
cybertoman - Nie 27 Sty, 2013
mozer napisał/a: | jeszcze do kolekcji. | Ciekawe miejsce. Namalował byś trochę cieni i świateł były by bardziej żywe.
mozer - Nie 27 Sty, 2013
cybertoman, nie umiem malować, dlatego próbuję robić zdjęcia
cybertoman - Nie 27 Sty, 2013
mozer napisał/a: | nie umiem malować | ja, niestety tez nie.
magda28 - Nie 27 Sty, 2013
pozdrowienia z gor
[ Dodano: Nie 27 Sty, 2013 15:35 ]
ostatnie dni zimy
pes - Nie 27 Sty, 2013
77. zabite kontrastem, ale dobre kadrowo.
78. poprawne technicznie, ale kadrowo mało ciekawe.
Skoro zima to ja taki skyline w zimowej odsłonie.
79.
magda28 - Nie 27 Sty, 2013
kontrast da się podciągnąć. niestety było bardzo szaro
icterus - Nie 27 Sty, 2013
79
Nieciekawe niebo i można było połowę go wywalić, zbyt miękko i brak wyrazistości, no i ta beka pś nie dodaje uroku.
grzybb - Nie 27 Sty, 2013
80
degol - Pon 28 Sty, 2013
fatman, 72, zerkając na trawę, czuć jak zawiewa.
73, szkoda, że nie poczekałeś gdy chmura odsłoniła skałę z "centrum".
magda28 - Pon 28 Sty, 2013
tutaj w kolorze
pes - Pon 28 Sty, 2013
magda28, dużo lepiej
[ Dodano: Pon 28 Sty, 2013 11:02 ]
EDIT
Eksperymentuję Ma to sens czy kicz?
80.
81.
90s - Pon 28 Sty, 2013
pes napisał/a: | Eksperymentuję Ma to sens czy kicz? |
Zależy co nazywasz kiczem, ramki nie są złe w pewnych okolicznościach, ale ta jest za duża. Poza tym myślę że nie potrzebnie rozmazałeś to co było najciekawsze na tym zdjęciu, może zrób odwrotnie?.
pes - Pon 28 Sty, 2013
90s, dzięki. A co myślisz o 79?
90s - Pon 28 Sty, 2013
pes, okiem amatora i wałkonia to mogę napisać że próbowałbym z niższego poziomu robić zdjęcie bo te kawałki lodu na rzecze są fajnym tematem i nie centralnie (choć ja też tak robię:) ) ale 3/4 rzeki a 1/4 to te budynki i skrawek nieba.
Ale pewnie nie dało rady bo stałeś na moście
pes - Pon 28 Sty, 2013
Zgadza się, na moście. Sam w sumie nie lubię sztucznych tilt-shiftów, ale nie wiem jakoś mi pasuje do tej foty i chyba w B&W bardziej. No nic dorzucę jeszcze taki kwadrat z tym widokiem W sumie to tez pomysł na strzał z długiej lufy byłby dobry, no ale miałem jak to zwykle bywa 50-kę
82.
90s - Pon 28 Sty, 2013
pes, już ciekawiej:)
marians - Pon 28 Sty, 2013
83. Tarnica (1346 m.n.p.m.)
[ Dodano: Pon 28 Sty, 2013 21:28 ]
84. Połonina Wetlińska i Połonina Caryńska (widok z Tarnicy)
pes - Pon 28 Sty, 2013
marians, 84 fajne, nawet bardzo fajne
85.
mozer - Pon 28 Sty, 2013
marians, 84 na plus. Mam tylko 2 małe uwagi - mniej nieba i ciachnąć te drzewa w lewym dolnym rogu.
85 wolałbym bez tego badylka na pierwszym planie - kolory i klimat fajne. Może też ciut mniej nieba?
84 troszkę przyciąłem...
degol - Wto 29 Sty, 2013
grzybb, 80 fajna, podoba mi się, szkoda tylko uciętych wierzchołków drzew, tych żyjących drzew
[ Dodano: Wto 29 Sty, 2013 02:16 ]
pes, a próbowałeś focić śródmieście z Siekierkowskiego ?
upss, 79 to chyba z Siekierkowskiego
[ Dodano: Wto 29 Sty, 2013 02:20 ]
marians, piękny płaszczyk chmur ! Czy zrobiłeś ciaśniej, np. bez dołu kadru z 84 ? Mam na myśli tę dolinę z chmurami nad nią ?
Marx76 - Wto 29 Sty, 2013
marians 84. Jedno z lepszych jakie u Ciebie widziałem, to mi się podoba.
pes - Wto 29 Sty, 2013
degol, z Siekierkowskiego
mozer - Wto 29 Sty, 2013
degol napisał/a: | Czy zrobiłeś ciaśniej, np. bez dołu kadru z 84 ? Mam na myśli tę dolinę z chmurami nad nią ? |
Oj nie! Pierwszy plan musi być tutaj!
marians - Wto 29 Sty, 2013
degol - to najciaśniejszy kadr, jaki zrobiłem (84). Mam za to ujęcie szersze (wiem mozer - za dużo nieba )
86.
Może się Wam to spodoba:
87. Wielka i Mała Rawka widziane z Rozsypańca (po prawej widać zbocze Tarnicy)
i z rozpędu...
88. Tarnica (najwyższy szczyt polskich Bieszczadów) widziana z południa
mozer - Wto 29 Sty, 2013
marians napisał/a: | wiem mozer - za dużo nieba |
Albo znacznie za mało
Na 87 też fajne warunki złapałeś.
MG77MG - Wto 29 Sty, 2013
Mam prośbę do marjansa. Jeśli to nie problem czy mógłbyś wrzucić surowego rawa 83 i 84 i napisać krok po kroku jakimi metodami/zabiegami uzyskałeś tak świetny efekt końcowy? Po prostu mi jako początkującemu z PS i LR będzie łatwiej zrozumieć jak uzyskuje się takie efekty. Bardzo dziękuję.
MG77MG - nie bardzo wiem, o jakie efekty Ci chodzi... Ale w myśl zasady "prosisz - masz" poniżej fotki 83 i 84 prosto z aparatu (po zmniejszeniu i kompresji rzecz jasna):
89.
A oto co zmieniłem: ekspozycja +0,9; kontrast +25; cienie +25; biele +60; czernie -31. Do tego przyciemniłem delikatnie kolor niebieski.
90.
Aby z tego zdjęcia zrobić fotkę 84 to przede wszystkim przyciąłem, a poza tym kontrast +25, światła -20, cienie +20, biele +60, czernie -42. Poza tym przy użyciu pędzla korekcyjnego pomalowałem wszystko poza niebem i ustawiłem mikrokontrast na 78 i nasycenie na -11. Na koniec lekko przyciemniłem kolor niebieski i niebiesko-zielony.
fatman - Wto 29 Sty, 2013
marians, 86 i 87 bardzo dobre ujęcia i obróbka.
84 - SUPER!
Jedna uwaga kompozycyjna - na 86 horyzont w połowie...
degol - Wto 29 Sty, 2013
mozer napisał/a: | degol napisał/a: | Czy zrobiłeś ciaśniej, np. bez dołu kadru z 84 ? Mam na myśli tę dolinę z chmurami nad nią ? |
Oj nie! Pierwszy plan musi być tutaj! |
Tak bardzo skupiam uwagę na dolinie i tych chmurach, że chciałbym tylko ją oglądać
cybertoman - Wto 29 Sty, 2013
marians, fajne te Twoje Bieszczady! Szczegolnie, ze od jesieni mam jeszcze cieple wspomnienia z tych miejsc.
cybertoman - ja niestety sobotnio-niedzielne spacery po Bieszczadach przypłaciłem choróbskiem Ale chyba było warto
degol - Wto 29 Sty, 2013
marians, było warto, przecież sam to wiesz !
cybertoman - Wto 29 Sty, 2013
marians, szybkiego powrotu do zdrowia! I uwazaj na tego faceta od wegla drzewnego, z siekiera potrafi pogonic.
MG77MG - Wto 29 Sty, 2013
marians - bardzo Ci dziękuję. Oto mi właśnie chodziło. Czy mógłbyś mi wysłać taką surówkę na maila? Poćwiczyłbym sobie aby zbliżyć się jak najbardziej do Twojej pracy.
grabskim - Sro 30 Sty, 2013
91.
fatman - Sro 30 Sty, 2013
grabskim, czy możesz coś powiedzieć o swoim zdjęciu?
Jak je zrobiłeś? Co Cię zainspirowało?
Dlaczego wydobyłeś nieostrość w tym kadrze i postanowiłeś stępić naturalną kolorystykę zimowego lasu?
magda28 - Czw 31 Sty, 2013
dla stęsknionych lata..
[ Dodano: Czw 31 Sty, 2013 08:18 ]
poranne niebo
fatman - Czw 31 Sty, 2013
magda28, ramię dżwigu wprowadziło mnie w letni nastrój.
Już tęsknię.
mozer - Czw 31 Sty, 2013
fatman, to nie dźwig, to schody do nieba
magda28, zdjęcia raczej do działu "fotografia nieba".
pes - Czw 31 Sty, 2013
fatman napisał/a: | magda28, ramię dżwigu wprowadziło mnie w letni nastrój.
Już tęsknię. | +1
magda28 - Czw 31 Sty, 2013
bardzo zabawni jesteście.Chodziło o morze a nie poranne niebo.
Fatmana może odesłać do działu " kamienie olbrzymy".
mozer - Czw 31 Sty, 2013
magda28, na górnym nie widzę morza. Może przy powiększeniu odbija się w dźwigu?
Wyluzuj, po co się tak spinać?
pes - Czw 31 Sty, 2013
magda28, przecież to żarty i tyle, naprawdę nie ma się co spinać
Powspominajmy zatem lato
94.
mozer - Czw 31 Sty, 2013
pes, co to za czarne UFO na środku jeziora?
pes - Czw 31 Sty, 2013
Torpedownia na Zatoce Puckiej w okolicach Juraty, są dwie takie na Zatoce. O takie coś http://upload.wikimedia.o...%C5%84skiej.jpg Swoją drogą może to być ciekawy obiekt do fotografowania
Marx76 - Czw 31 Sty, 2013
mozer dałeś czadu
Cytat: | fatman, to nie dźwig, to schody do nieba |
Już mam humor, od razu pójdę weselszy do pracy.
fatman - Czw 31 Sty, 2013
magda28,
Magda, sorka bo widzę, że Ty na poważnie.
Nie widziałaś emotioikonki przy mojej wypowiedzi?
Dawaj następne zdjęcia. Będziemy teraz tylko konstruktywnie krytykować.
A propos kamieni olbrzymów mam dla Ciebi fajną niespodziankę.
Jesczcze dziś ją zamieszczę
grabskim - Czw 31 Sty, 2013
Ad. 91. Zdjecie zrobiłem w Puszczy Białowieskiej, w łęgu z malinnikiem na dole, co nie jest częste. Brzegi doliny rzecznej wyznaczają ciemne plamy po prawej i lewej - to dośc gęsta świerczyna. Było pochmurnie, padał wówczas drobny śnieg, osadzając się na roślinach tworząc zarysy powierzchni, na których leżał, np liści czy łodyg. Generalnie nie widać padajacego śniegu, bo zdjęcie zrobiłem na dłuższym czasie, powstała za to lekka mgiełka, której równiez nie widac, bo podniosłem nieco kontrast. Nie chciałem aby zdjęcie było zbyt ponure i szare, raczej przejrzyste... Ponizsze zdjęcie bardziej obrazuje warunki jakie wówczas panowały.
95.
mozer - Czw 31 Sty, 2013
Świetne, nie miałem pojęcia, że istnieją takie obiekty. Na pewno warte zainteresowania, szczególnie przy burzowej pogodzie.
Cytat: | Już mam humor, od razu pójdę weselszy do pracy. |
Na zdrowie!
pes - Czw 31 Sty, 2013
Na zdrowie
degol - Czw 31 Sty, 2013
pes, 94 - nie widzę żadnego samochodu !!! Czyje to foto ?!
icterus - Czw 31 Sty, 2013
Pes - poprawnie, ale dlaczego w takim formacie, nie lepiej w jpg ?
mozer - Czw 31 Sty, 2013
icterus napisał/a: | nie lepiej w jpg |
A niby jaki to format?
icterus - Czw 31 Sty, 2013
png
mozer - Pią 01 Lut, 2013
Ciekawe rzeczy opowiadasz... Pewnie jeszcze png z exifem?
pes - Pią 01 Lut, 2013
hmm... ciekawe rzeczy ciekawe...
[ Dodano: Pią 01 Lut, 2013 11:52 ]
icterus, weź no wytłumacz o co Ci chodzi z tym png, serio mnie to zaintrygowało
nienietaktak - Pią 01 Lut, 2013
pink ponk
pes - Pią 01 Lut, 2013
Dziękuję
96.
icterus - Pią 01 Lut, 2013
He he faktycznie trafiłem kulą w płot z tym png Pes ale to 96 niestety do mnie nie trafia. GO na brzozę a reszta mało atrakcyjna to mało.
dcs - Pią 01 Lut, 2013
icterus,
Nie bluźnij.
Brzoza to symbol martyrologii narodu polskiego. Na co ma być więc ostrość?
Żaden prawdziwy Polak nie może obok brzozy /szczególnie obciętej/ przejść obojętnie.
Widzę, że zdjęcie robione z prawidłowej perspektywy tzn. z kolan.
mozer - Pią 01 Lut, 2013
dcs, brzoza to wróg! Pancerny wróg siejący nienawiść i nieustannie spiskujący!
pes - Pią 01 Lut, 2013
Fajnie, że były prawidłowe reakcje pod tą fotką. Z premedytacją wstawiłem.
jedynie słuszna perspektywa uzyskania idealnej kompozycji!
icterus - Pią 01 Lut, 2013
Nie jest aż tak ważna aby się jej czepić jak rzep psiego ogona, i nie onią tu chodzi, ani o icterusa, ale o całe zdjęcie jakie prezentuję pes. Czasem się zastanawiam przeglądając to forum, czy chodzi tu o fotografię, czy o popisy wątpliwej elokwencji tych, którzy powinni prezentować najwięcej umiaru i przykładnego bycia na forum.
moronica - Pią 01 Lut, 2013
mi sie brzozka podoba, fajny minimalizm
za to ostatnie 2 obrazki grabskim w ogole mi nie pasuja - ani kompozycja, ani kolorystyka, ani obrobka
icterus, niepotrzebnie uderzasz w taki powazny ton, wstawiales juz gorsze kadry w tym watku od tej konkretnej pracy pesa
mozer - Pią 01 Lut, 2013
icterus, a ja się zastanawiam kiedy Twoje prace choć zbliżą się do poziomu jakiego wymagasz od innych
pes - Pią 01 Lut, 2013
icterus, na forach fotograficznych chodzi o elokwencję fotograficzną
moronica, dziękuję
mozer - Pią 01 Lut, 2013
pes, a jaka to była przysłona? Jakby się dało to bym bardziej otworzył. Ale i tak jest ok.
pes - Pią 01 Lut, 2013
Z moim szkłem bardziej się nie dało, czyli 1.8.
icterus - Nie 03 Lut, 2013
mozer napisał/a: | icterus, a ja się zastanawiam kiedy Twoje prace choć zbliżą się do poziomu jakiego wymagasz od innych |
Mozer, ja mam prawo oceniac, bo od tego jest to forum i chociaż mogę się mylić to sie nie wyśmiewam i drwin sobie nie robie z innych, tak jak Ty i Twój kolega, a przecież Twój poziom fatografii jakie pokazujesz, do tego nie uprawnia, a nawet jaby uprawniał, to nie po to tu jesteś aby wyszydzać tylko oceniać i oceniaj zawsze przedstawioną pracę, a nie jej autora. Co ciekawe ci co potrafią z Was focić, tak jak Fatman lub moronica w dziale ptaków, oceniaja prace bardzo grzecznie i elekwentnie.
Pes wiem o co chodzi na forach fotograficznych i wiem też, że nie muszę pozytywnie oceniać tego, co mnie sie nie potoba.
moronica masz racje, wstawiam czasem słabe zdjęcie a czasem lepsze, nie twierdzę, że jestem tu wyrocznią.
moronica - Nie 03 Lut, 2013
icterus, no powaznie, chyba jednak nie zrozumiales sensu tych drwin. ani one byly z autora ani z ciebie wiec wyluzuj
Moronica[b] jestem na luzie, ale co powinienem to napisałem.[/b]
mozer - Nie 03 Lut, 2013
icterus, tak, jesteś wyluzowany jak kij od szczotki
Przytocz fragment, w którym się z kogoś wyśmiewałem.
Naprawdę nie widzisz dysonansu w tym, że u innych czepiasz się naprawdę szczegółów a sam wstawiasz zdjęcia, w których defekty widać na pierwszy rzut oka?
Mozer wyluzuj ja się nie czepiam, tylko oceniam, a jak napisałem nie zawsze wstawiam dobre foty.
mozer - Nie 03 Lut, 2013
icterus, a czepiaj się, oceniaj, komentuj. Tylko nie komentuj tego jak inni komentują - do tego piję... Po co był ten tekst o "popisach wątpliwej elokwencji". Nie dość, że oceniasz komentarze, to jeszcze obrażasz współforumowiczów...
Mozer może pas, sam wiesz jak było i ja wiem.
Mart-inn - Nie 03 Lut, 2013
97.
"Vattenfall"
....a ja poproszę o ostrą krytykę, z cyklu "za dużo góry" , "za mało dołu"
Tutejszyn - Nie 03 Lut, 2013
Mart-inn napisał/a: | ....a ja poproszę o ostrą krytykę, z cyklu "za dużo góry" , "za mało dołu" | Na górze to róże, na dole bez... A na fotografii to za wiele się nie dzieje. Nie bardzo jest co komentować. Po prostu dalej szukaj ciekawych miejscówek i być może następnym razem będzie o czym porozmawiać
degol - Nie 03 Lut, 2013
Mart-inn, 97 już nie Vattenfall ! Teraz to już PGNiG-e !
Fociłem tam na PD 6, nawet dostałem "nagrodę" za I m. i wtenczas był to jeszcze obiekt ( również i E.C Siekierki ) Vattenfall-a .
Tutejszyn, od razu poznałem, że to E.C Żerań, ale ja z tej okolicy jestem
Rudolf83 - Nie 03 Lut, 2013
98
hijax_pl - Nie 03 Lut, 2013
Rudolf83, numer zdjęcia. Regulamin, punkt 26!
I wklejaj większe obrazki, a nie miniaturki z linkiem do serwisu.
Rudolf83 - Nie 03 Lut, 2013
hijax_pl napisał/a: | Rudolf83, numer zdjęcia. Regulamin, punkt 26!
I wklejaj większe obrazki, a nie miniaturki z linkiem do serwisu. |
przepraszam ((((
pes - Nie 03 Lut, 2013
Rudolf83, wrzucaj fotki np na picturepush.com i hostuj na forum w postaci formuły [IMG] bezpośredni link do zdjęcia [/IMG] i wszystko będzie działać
fatman - Pon 04 Lut, 2013
pes napisał/a: | Rudolf83, wrzucaj fotki np na picturepush.com i hostuj na forum w postaci formuły [IMG] bezpośredni link do zdjęcia [/IMG] i wszystko będzie działać |
Ale można już 800px w poziomie wstawiać bezpośrednio na forum w formularzu odpowiedzi (opcja-dodaj załącznik).
Ja hostuję na photobucket i zawsze stamtąd wklejałem linka ale opcje na forum się poprawiły i już można wkładać większe (kiedyś tylko miniaturki).
Zaleta taka, że jak w "hostowni" zrobisz porządek i poprzekładasz pliki w albumach to oczywistym jest, że znikają obrazki na forum.
Wklejając bezpośrednio na forum - unikasz tego.
sklsk - Pon 04 Lut, 2013
99.
mozer - Pon 04 Lut, 2013
sklsk, nie masz bliżej tego krzyża? Wygląda na ciekawy obiekt.
fatman - Wto 05 Lut, 2013
Klasyka landszaftu.
cybertoman - Wto 05 Lut, 2013
fatman napisał/a: | Klasyka landszaftu. | Rozwiniesz?
sklsk - Wto 05 Lut, 2013
101.
jest jeszcze tylna strona ale chyba mniej ciekawa
http://fotoroztocze.wordp...olice-zurawiec/
pes - Wto 05 Lut, 2013
sklsk, w B&W i z jakimiś chmurami "złowrogimi"... byłoby super.
mozer - Wto 05 Lut, 2013
sklsk, tak, warto by tam wrócić przy ciekawej pogodzie.
sklsk - Wto 05 Lut, 2013
był zachodzik i niebo czyściuteńkie.
kawałek z buta po polach trzeba zrobić by do niego dojść, jak są trawy czy młode krzaki to praktycznie go nie widać, wtedy ktoś podpalił wszystko.
mam tam schron linii mołotowa w okolicy więc na pewno będę kiedyś.
pes - Wto 05 Lut, 2013
sklsk, ja też proponowałbym Ci zrobić ujęcie, gdzie ten krzyż będzie w GO a tło nie. Np. na f/2.8 i 50 mm, masz tamrona więc bez problemu
sklsk - Wto 05 Lut, 2013
losowość trafienia z ostrością (chyba wina body) jest tak znikoma że chwilami odechciewa się cokolwiek robić. zresztą sam nie wiem gdzie jest problem
dlatego najczęściej daję większą GO, by mniej więcej cokolwiek było trafione.
dzięki za uwagi
fatman - Wto 05 Lut, 2013
cybertoman napisał/a: | fatman napisał/a: | Klasyka landszaftu. | Rozwiniesz? |
Co tu rozwijać...
"Klasyka" znaczy... ot... grupka drzewek w różnych kolorach liści na łące, jakieś chmurki do tego, boczne światło... bez cudów, wielkich kamieni. Pocztówka.
Nie są to toskańskie grupki cyprysowe ale nasze mazurskie. I krasule nasze...
icterus - Wto 05 Lut, 2013
Tylko koni brak
degol - Sro 06 Lut, 2013
sklsk, 101 może w pionie ?
sklsk - Sro 06 Lut, 2013
Degol - podoba mi się ta przestrzeń w około.
Pionowo może następnym razem, wtedy też trzeba by chyba bardziej od dołu brać by ramiona wylądowały na niebie a nie na styku z horyzontem, ale dopiero później zwróciłem na to uwagę. W domu sprawdzę czy w pionie robiłem coś czy nie.
magda28 - Sro 06 Lut, 2013
brzeza...
pes - Sro 06 Lut, 2013
magda28, niebezpieczny temat, ja już nie dotykam tego tematu...
nie boj sie pes.Komenuj
pes - Sro 06 Lut, 2013
Wolałbym całe drzewko w kadrze i chyba z większej odległości. Jest też dość ciemno, na moje oko takie prosto z "puszki". Jeśli ma być cięte to zdecydowanie innego ułożenia w kadrze bym szukał niż centralnego. Jeśli mogę Ci coś doradzić to ja np. zrobiłem kiedyś takie coś, też nie całe drzewo w kadrze, ale starałem się jakoś zrobić ciekawą kompozycję, czy skutecznie to już nie ja oceniam.
103.
dobry człowieku tam była tylko ta brzoza wiec zrobiłam centralnie:)
pes - Sro 06 Lut, 2013
Cytat: | dobry człowieku tam była tylko ta brzoza wiec zrobiłam centralnie:) |
magda28, widzę, że masz problemy nie tylko z podstawami fotografii, ale i nie umiesz przyjmować krytyki, tak jak kiedyś Ci napisał mozer dopisz jeszcze "sam jesteś głupi" Przepraszam, ale dopóki nie zrozumiesz po co jest forum fotograficzne i na czym polega poprawna ekspozycja, kompozycja, obróbka itd. nie mamy o czym rozmiawać. Przynajmniej do czasu jak zaczniesz czerpać z tej krytyki, którą tu otrzymujesz. Dla mnie robisz narazie PSTRYKI, tak czy siak życzę powodzenia w dlaszych bojach Pozdrawiam.
moronica - Sro 06 Lut, 2013
magda28, cos tam jednak wiecej bylo, chociazby podloze ktore nie wiedziec czemu ucielas i sobie brzoza wisi w powietrzu. do tego nie rozumiem, czemu jest takie lekko przekrecone, niczemu to tu nie sluzy. albo przekrecac bardziej albo dac klasycznie, prosto. ponadto, te cienie nie musza byc takie smoliste, tracisz detal po prawej stronie pnia
pes - Sro 06 Lut, 2013
moronica, magda28 odpisze Ci, że było ciemno w cieniu, nie ma sensu dyskutować...
Marx76 - Sro 06 Lut, 2013
O widzę, że letnie klimaty Wam w głowach. No to ja na przekór jeszcze trochę zimy.
104.
Kolej Linowa Szyndzielnia.
Cały czas sobie obiecuję, że wyjadę na Szyndzielnię zimą, w końcu muszę się tam wybrać. Póki co z szlaku pod wagonikami.
maronica proponuje lepszy monitor.Ja żadnej smoły nie mam.Drzewo tak wyrosło.Mam poziomice i była równo.
90s - Sro 06 Lut, 2013
pes, bardzo ciekawe foto, Zastanawiam się jakby to w B&W wyglądało i z szerszym kadrem
pes - Sro 06 Lut, 2013
magda28 napisał/a: | maronica proponuje lepszy monitor.Ja żadnej smoły nie mam.Drzewo tak wyrosło.Mam poziomice i była równo. | no widzisz musisz miec lepszy monitor, Magda prawdę Ci powie
Marx, dobre, mnie się podoba.
90s, chyba było już kiedyś B&W tutaj, dzięki.
bhpchmiel - Sro 06 Lut, 2013
magda28 napisał/a: | maronica proponuje lepszy monitor.Ja żadnej smoły nie mam.Drzewo tak wyrosło.Mam poziomice i była równo. |
Przyłączam się do uwag - bezzasadne przechylenie w prawo
Marx76 - Sro 06 Lut, 2013
Dzięki Pes Apropo Twojej wcześniejszej wypowiedzi, zgadzam się w stu procentach. Magda28 potraktuj to forum jak kurs nauki fotografowania i to w dodatku darmowy, masz szansę się czegoś nauczyć, forum jest naprawdę na dobrym poziomie i nie jest to kącik wzajemnych życzliwości. Słuchaj uważnie krytyki bo ona nie godzi w Twoją osobę, ma jedynie na celu wskazać Ci błędy, a wszystko po to, byś ich w przyszłości już nie popełniała. Jest tutaj mnóstwo osób z bardzo dużym doświadczeniem, które mogą Cię wiele nauczyć wymienię choćby ( Pana od wielkich głazów ), ale nie tylko... A czy z tej szansy skorzystasz to już zależy tylko od Ciebie.
macie racje.to było przypadkowo zrobione zdjęcie.Niepotrzebnie je wrzucałam.
grzybb - Sro 06 Lut, 2013
105
degol - Sro 06 Lut, 2013
pes, 103 czy kombinowałeś również z tą górną gałęzią znacząco powyżej tego drzewa w tle , tak by ona zamykała mała przestrzeń nad kwitnącym drzewem z tła ?
A tak w ogóle, to fajnie ptak przycina z gałęzi !
magda28, linie brzegową masz pochyloną, co oznaczać może, że brzoza znacznie bardziej się pochyli, wić to co widać na zdjęciu raczej nie jest jej naturalnym pochyleniem ?
magda28, moronica, dobrze zauważa, że niepotrzebnie obcięłaś ziemie z której wyrosło drzewo.
Uwaga będzie żart
Jak już pozbawiłaś brzozę naturalnego podłoża, to było choć korzenie drzewa osadzić w donicy, tak by drzewo nie uschło
A na poważnie.
Jeśli będziesz tak reagować jak reagujesz na szczere słowa krytyki w odniesieniu do Twoich prac, to nie licz na poważne komentarze, uwagi itp.
Nie dziw się jak z czasem w ogóle ich zabraknie ( tak jak pod moimi pracami )
Piszesz by moronica "sprawiła" sobie lepszy monitor. Zamiast przyjąć słowa moronica za trafna uwagę, odpisujesz jakby złośliwie ?
magda28, bardzo dobrze, że wrzuciłaś to zdjęcie ( 102 ) , wrzucaj kolejne ! A jak już mowa o 102, to było może lepiej wybrać jakiegoś Rudego ?!
Ok, teraz do foty 105, grzybb, bardzo fajne foto, brakuje mi troszkę dołu, ale bardzo fajne zimowe-leśne foto !
sklsk - Sro 06 Lut, 2013
106.
popróbowałem w bw, ale co do pionowego kadru nie za bardzo mogę się przekonać, brakuje mi przestrzeni
degol - Sro 06 Lut, 2013
sklsk, 106 - ten krzyż, to z Lubelszczyzny ? Widziałem dzisiaj fotografią takiego samego z jakiejś publikacji wydawniczej !
sklsk - Sro 06 Lut, 2013
tak, dokładnie to południowa lubelszczyzna. tak zwane krzyże bruśnieńskie pochodzące głównie z kamieniołomu z Brusna Starego (podkarpackie).
degol - Sro 06 Lut, 2013
tak też przypuszczałem, że to te same. Jak zobaczyłem w tym wydaniu, to od razu skojarzyłem z tym Twoim
dzięki dego, skoro się podoba to jeszcze jedno z tego dnia pod waszą ocenę
107
mozer - Sro 06 Lut, 2013
grzybb, przyjemne. Dodawałeś winietę?
winiety nie dawałem, może się tak wydaje przez filtr połówkowy z lightroom'a
mozer - Sro 06 Lut, 2013
grzybb, to może lepiej w tym filtrze rozjaśnić cienie? W każdym razie ja bym raczej kombinował, żeby nie było tego przyciemnienia, ale każdemu co innego się podoba.
cienie oczywiście rozjaśniłem na filtrze może trochę za mało... na przyszłość postaram się o większą staranność
adf1985 - Czw 07 Lut, 2013
108.
mozer - Czw 07 Lut, 2013
109.
Z "rogami": https://lh5.googleusercontent.com/-WNs9o2cdR7c/URQox-NFYnI/AAAAAAAADHI/17n2QkQrv7M/s800/IMG_8403.jpg
cybertoman - Czw 07 Lut, 2013
Kabel i ciemne rogi przeszkadzaja.
fatman - Pią 08 Lut, 2013
cybertoman napisał/a: | Kabel i ciemne rogi przeszkadzaja. |
Tak... ciemne rogi zupełnie niepotrzebnie zastosowałeś.
mozer - Pią 08 Lut, 2013
cybertoman, fatman, dzięki za uwagi. Kabla nie chciało mi się stemplować, bo sam nie wiem, czy to zdjęcie jest warte takiej zabawy... Rogi usunąłem.
Mańkosław - Pią 08 Lut, 2013
110.
mozer - Pią 08 Lut, 2013
Mańkosław, fajne światełko - szkoda, że dajesz takie miniaturki
degol - Pią 08 Lut, 2013
grzybb, 107 - czy to sklejka z kilku ?
Jakby wyprostować drzewa, by tak mocno się nie kładły ?
[ Dodano: Pią 08 Lut, 2013 22:49 ]
Mańkosław, 110 - fajne, niebo mi się b.podoba. Przydałoby się więcej fajnego nieba kosztem nieciekawego dołu.
Szkoda, że takie małe
mozer, 109 - a gdzie chmury
japierdziu, ale ten kabel drażni
adf1985, 108 było puścić kaczki po wodzie, żywe by poderwał
grzybb - Sob 09 Lut, 2013
degol to jeden kadr. Jestem słaby w obróbce, jak można je wyprostować ?
jeszcze jedno.
111
pes - Sob 09 Lut, 2013
111 bardzo fajne Prostować możesz w sumie w każdym sofcie do wywoływania RAW. Np. Lightroom.
muzyk - Sob 09 Lut, 2013
111. jest klimat, ale za dużo poświaty nad drzewami.
witkot - Sob 09 Lut, 2013
111-Fajne jest.
Osobiści skupiłbym się na tym ogrodzeniu przy większym kontraście.
Już widzę ciekawe linie.
grzybb - Sob 09 Lut, 2013
Dzięki wszystkim Ale o jakie prostowanie chodzi bo już się pogubiłem chodzi o dystorsje ? czy po prostu o "przechył" zdjęcia prawo lewo ? Zdjęcia obrabiam właśnie w lightroomie.
mozer - Sob 09 Lut, 2013
degol napisał/a: | 109 - a gdzie chmury |
Chmury wyszły, więc nie wyszły
degol napisał/a: | japierdziu, ale ten kabel drażni |
Co nie?
pioroon - Sob 09 Lut, 2013
111 jak dla mnie jest dobre tak jak jest. Płotka bym nie eksponował , a to ze względu na to, że tu jest dobrym przewodnikiem po kadrze.
degol - Sob 09 Lut, 2013
grzybb napisał/a: | degol to jeden kadr. Jestem słaby w obróbce, jak można je wyprostować ? |
tak jak pes wspomniał. Można też np. w PS poprzez korektę obiektywu.
grzybb odnośnie prostowania miałem na myśli wyprostowanie drzew, by się tak mocno nie pochylały na 105 oraz 107.
Co do 111 , w odniesieniu do tego o czym wspomniał fatman, chyba za mocno pociągnąłeś kontrastem ?
111 przyjemne w odbiorze
Mańkosław - Sob 09 Lut, 2013
Mozer, Degol dzieki za komentarz
111. podoba mnie się
cybertoman - Nie 10 Lut, 2013
112 Sławskie
Tutejszyn - Nie 10 Lut, 2013
cybertoman, zdjęcie bardzo ładne. Tylko ten pomost... Pomost ma w sobie jakiś magnetyzm. Prowadzi donikąd, a jednak niewielu potrafi się mu oprzeć i nie pójść do samego końca. Zdecydowanie pomost zasługuje, aby poświęcić mu więcej uwagi. Tutaj zepchnięty jest do roli drugoplanowej.
icterus - Nie 10 Lut, 2013
No i jest problem, co ważniejsze pomost, czy brzoza
Mańkosław - Nie 10 Lut, 2013
113.
[ Dodano: Nie 10 Lut, 2013 16:46 ]
[ Dodano: Nie 10 Lut, 2013 16:49 ]
Kurcze, dlaczego jak wrzucam zdjęcia to tracą na ostrości? Pomożecie?
mozer - Nie 10 Lut, 2013
Mańkosław, może spróbuj zmienić hosting.
mozer napisał/a: | może spróbuj zmienić hosting |
no wlaśnie zmieniłem. To pierwsze zdjęcie z innego i poprawy nie ma
mozer - Nie 10 Lut, 2013
Mańkosław, ale wrzucasz zdjęcia od razu zmniejszone? Jak je zmniejszasz? Stosujesz antyaliasing? Bo patrząc na tory powyżej to jest wręcz zbyt ostro, a właściwie robią Ci się 'schodki'.
wrzucam od razu zmniejszone. Nie stosuję antyaliasing. Po prosu w Ps pomniejszam i tyle.
mozer - Nie 10 Lut, 2013
Mańkosław, ale na kompie wygląda ok, a dopiero po wrzuceniu do sieci się ostrość pogarsza?
tak, na kompie jest ok, choć i tak w jednej z przeglądarek jest lepszy obraz niż w innych. Po wrzuceniu jest b,źle.
mozer - Nie 10 Lut, 2013
Mańkosław, a czy rozmiar pliku na dysku jest taki sam jak rozmiar pliku na serwerze po jego wrzuceniu?
Spróbuj jeszcze np. ifotos.pl. Ja tam wrzucałem i nie było problemów. Teraz wrzucam na picasę.
mozer, rozmiar pliku jest taki sam. Spróbuję na innych serwerach. Bardzo dziękuję za podpowiedzi
Marx76 - Pon 11 Lut, 2013
114. Z parku w Pszczynie
witkot - Pon 11 Lut, 2013
Witam
Pierwsze próby krajobrazu w B&W.
Wiem wiem to nie w moim stylu ale coś nowego to kolejne doświadczenie i nauka.
Oczywiście wszystkie komentarze za i przeciw mile widziane.
POZDRAWIAM
115.
116.
117.
118.
119.
Marx76 Znam,znam byłem tam z n...razy
Lepiej byłoby (imho) bez tej latarni.
mozer - Pon 11 Lut, 2013
witkot, piękna seria! Pozazdrościć! Nie ma się do czego przyczepić.
Szczególnie intryguje mnie pierwsze, bo nie widać skali - równie dobrze mogłoby być zrobione z samolotu
Witkot Ale jazda, dałeś po zaworach, ale najbardziej mnie zszokowało niebo na 116. - idealne.
degol - Pon 11 Lut, 2013
witkot, ciekawa seria.
Jak już wspomniał mozer pierwsze b. ciekawe.
Mi osobiście podoba się 118 - he he znak zapytania z układu chmur czy może znaki dymne ?
Marx76, 114 przyjemne foto.
Dzięki Degol Ale jak z tą latarnią lepiej bez niej, czy tak jak jest obecnie ?
witkot Jeszcze raz apropo Twoich zdjęć, bardzo mi się podoba ich jakość, ale czego to zasługa ? Puszki, czy w może jednak któregoś z Twoich szkieł, a może obróbka ? Oczywiście umiejętności też są ważne, jak nie najważniejsze ?
Mańkosław - Pon 11 Lut, 2013
witkot, super seria
120.
pes - Pon 11 Lut, 2013
witkot, świetne te konwersje B&W. Jestem bardzo ciekawy 116 w kolorze, można liczyć na taką wrzutkę?
Mańkosław Oj, a dlaczego taka miniaturka.
No i z działu Krajobrazy robi się nam B&W.
Marx76 napisał/a: | Oj, a dlaczego taka miniaturka. |
No, za małe
121.
Mańkosław Wybacz, ale już pisałem wcześniej, to jest dział FOTOGRAFIA KRAJOBRAZU a nie CZARNO-BIAŁA. To nie ten dział, już pomijam te maleństwa.
ok ,sorry, ale zaraz wyjdę z siebie. Wstawiam w picasa i wydaje mi się, że zdjęcie powinno być duże, a tu niespodzianka jest małe. Co źle robie? Już edytowałem kilka razy zwiekszając rozdzielczość, a efekty nie ma.
Ja wstawiam na Flickr, i tam mam możliwość oglądania swoich zdjęć w dowolnych rozdzielczościach. To tam ustawiam żądaną rozdzielczość. Z reguły ustawiam 800x600, klikam prawym na foto, wybieram opcje pokarz obrazek i kopiuję adres z paska.
pioroon - Pon 11 Lut, 2013
Mańkosław, na dole masz przycisk "Eksport".
Jak go klikniesz otworzy Ci się okno "Eksportuj do folderu". Jest tam opcja "Zmień rozmiar na:", która domyślnie jest ustawiona na 800px, zmieniasz na 1024 i już masz fotkę na optyczne
grzybb - Pon 11 Lut, 2013
degol odnośnie 105 i 107 to wydawały mi się w porządku bez prostowanie ale na przyszłość po bawie się tą funkcją na 111 może rzeczywiście przesadzony kontrast...
122 Trochę słońca
pioroon, tak właśnie importuję zdjecie.Iinformacje o rozmiarze zdjecia mam po prawej jego stronie, które odpowiada moim ustawieniom (1024x697), ale jak wstawię na optyczne, to zdjęcie ma sie nijak do tych wymiarów. Jest takie, jakie widzę na picasa, czyli małe mimo innych ustawień.
icterus - Pon 11 Lut, 2013
Witkot - ładne foty, ale dodam trochę dziechciu do tego miodu.
115 - nie czepiam się
116 - 116 ładna i pięknie słońce sobie poczyna na bruździe ze śniegiem, ale prawa góra bardzo ciemna i dlatego za tą ładną bruzdą ze śniegiem brak szczegółów, nie wiem czy tam cień czy pada deszcz czy mgła.
117. specjalnie bez uwag ale fota monotonna i w kadrze niewiele się dzieje
118 - tu pozwoliłem sobie Twoją fotę wrzucic na CR i na histogramie gdy wciskasz lewą górną strzłkę to pokazywane są miejsca wycięcia szarości, inaczej mówiąc w miejscach tych brak szczegółów bo jest czarna plama. Niestety na tym zdjęciu wszyskie ciemne punkty to brak obrazu, wszystko zabarwione na niebieskoa co znaczy niebieskie na histogramie każdy wie.
119 nie sprawdzałem na CR ale myślę jest podobnie.
podkleślam jednocześnie, że mimo wszystko najbardziej podoba mi się 116 i 118 i gdyby nie ta czerń to foty super.
mozer - Pon 11 Lut, 2013
icterus napisał/a: | ozwoliłem sobie Twoją fotę wrzucic na CR i na histogramie... |
Słodki Jezu, zdjęć nie ocenia się po histogramach...
[ Dodano: Pon 11 Lut, 2013 20:57 ]
Marx76 napisał/a: | to jest dział FOTOGRAFIA KRAJOBRAZU a nie CZARNO-BIAŁA |
Co to za nowe porządki?
Jest krajobraz - jest. Ja od początku mówię, że dział foto cz.-b. jest bez sensu.
Jak ktoś chce, to niech tam wrzuca, ale nie można zabraniać innym wrzucania krajobrazu do działu krajobraz...
pes - Pon 11 Lut, 2013
Chyba ze png z EXIF-em
mozer napisał/a: | Słodki Jezu, zdjęć nie ocenia się po histogramach |
Na histogramie można zobaczyć gdzie są przepały i gdzie wycięte cienie, nie raz już się na tym forum powoływano się na histogram.
pes śmieszne to może było ale jakieś tydzień temu
mozer - Pon 11 Lut, 2013
icterus napisał/a: | Na histogramie można zobaczyć gdzie są przepały i gdzie wycięte cienie, nie raz już się na tym forum powoływano na histogram |
Nadal nie rozumiesz. W dobrym zdjęciu połowa może być smoliście czarna o ile to ma uzasadnienie. Histogram jest dla tłumaczenia pewnych spraw początkującym, którzy nie panują nad ekspozycją.
Mógłbym Ci podrzucić kupę zdjęć wielkich mistrzów fotografii, w których histogramy są do kitu. Czy mówi to coś o jakości ich prac?
pes - Pon 11 Lut, 2013
icterus, bez urazy, tak rzuciłem a tak na serio mozer bardzo słusznie prawi.
Jasne Mozer - tylko my tu sie uczymy, a jak ktoś w końcu zostanie z nas mistrzem ( ja się nie piszę) to bedziemy zachwycać się nawet jak odwali knota.
123
mam wrażenie, że i mnie ostrość ucieka po wrzuceniu na forum
[ Dodano: Pon 11 Lut, 2013 21:24 ]
pes napisał/a: | a tak na serio mozer bardzo słusznie prawi |
pes napisał/a: | icterus, bez urazy, tak rzuciłem a tak na serio mozer bardzo słusznie prawi |
Nie jestem obraźliwy, czasem tylko upierdliwy i widzę, że nie tylko ja
a mozer słusznie prawi, ale czasem się z nim nie zgadzam
Crystof - Pon 11 Lut, 2013
icterus, ładne... gdzie to jest?
To Alpy.
pes - Pon 11 Lut, 2013
No ja jestem czasem upierdliwy Fajny fot.
dzięki za pozytywną ocenę, tym bardziej mnie to cieszy, że zdjęcie robiłem z jadącego pociągu, a słońce już zachodziło.
witkot - Pon 11 Lut, 2013
Panowie wielkie dzięki z wszystkie komentarze.
Odnoście sporu co do histogramu powiem krótko-KAŻDY MA PRAWO DO WŁASNEGO ZDANIA.
Szczerze to powiem że ostatnio bardzo rzadko zerkam na histogram bo tak jak napisał mozer w sprawie wielki prac mistrzów też stwierdzam że można go czasami brzydko mówiąc "olać".
Szkoda że brak mi wieczorami czasu aby trochę podgadać na forum więc wybaczcie że tak krótko.
Efekt końcowy moich zdjęć to mix "body+szkło+obróbka" jak większości chyba na tym forum.
116 kolor będzie na życzenie później.
Pozdrawiam i jeszcze raz dziękuję.
grabskim - Pon 11 Lut, 2013
124.
degol - Wto 12 Lut, 2013
Marx76 napisał/a: | Dzięki Degol Ale jak z tą latarnią lepiej bez niej, czy tak jak jest obecnie ?... |
Nie wiem czy dobrze Cię zrozumiałem, ale odpowiem.
Moim zdaniem "latarnia" określa to zdjęcie.
Latarnia fajnie komponuje się z ciekawym mostkiem z tła !
Podczas fotografowania warto zwrócić uwagę by np. drzewo/słup/latarnia etc. nie zlewały się/nie nachodziły na elementy z tła, takie jak: inne drzewa, słupy etc. No chyba, że to celowy zabieg, zamysł ?
No bynajmniej Ja tak to widzę
icterus napisał/a: | Witkot - ładne foty, ale dodam trochę dziechciu do tego miodu.
...c118 - tu pozwoliłem sobie Twoją fotę wrzucic na CR i na histogramie gdy wciskasz lewą górną strzłkę to pokazywane są miejsca wycięcia szarości, inaczej mówiąc w miejscach tych brak szczegółów bo jest czarna plama. Niestety na tym zdjęciu wszyskie ciemne punkty to brak obrazu, wszystko zabarwione na niebieskoa co znaczy niebieskie na histogramie każdy wie. ... |
Nie pisałem o tym, ale mi natomiast wydawało się, że gdzieniegdzie są przepały śnieżne.
90s - Wto 12 Lut, 2013
Czyli tylko mistrzowie mają monopol na fotografię konturową lub stosowanie przepaleń lub czerni do podkreślania form przekazu?.
A jak jest poprzerywany histogram to też trzeba być mistrzem by móc takie zdjęcie zamieścić?
pes - Wto 12 Lut, 2013
grabskim, pomysł bardzo fajny, ale wykonanie jak z marnego aparatu w telefonie... a szkoda. Dobrze byłoby zrobić taką pracę mając tez kadry z fajnym światłem o różnych porach roku.
muzyk - Wto 12 Lut, 2013
Ciekawa fota. Dół taki cyfrowo poprawny, kolorki, ostrość, a skały i niebo jak z analoga.
icterus - Wto 12 Lut, 2013
Słusznie piszesz muzyk, bo wiesz, jak się jedzie pociągiem i dól masz blisko okno to trudno ten bliski dół tak złapać, bo wszystko miga i aby była ostrość musiałem to cyfrowo doostrzyć, a góra już była lepsza i grzebałem przy niej niewiele.
mozer - Wto 12 Lut, 2013
icterus, przeinaczyłeś moje słowa odnośnie mistrzów, ale już nie mam siły o tym dyskutować...
To ostatnie zdjęcie, jak na pociągowe, to nawet nieźle wyszło.
[ Dodano: Wto 12 Lut, 2013 14:47 ]
grabskim, zawsze chciałem coś takiego zrobić, ale zabrakło mi odpowiedniego miejsca, które bym miał szansę odwiedzać. Rzeczywiście szkoda jakości - może da się jeszcze popracować nad tym materiałem?
icterus - Wto 12 Lut, 2013
Dzięki mozer za dobre słowo na temat mojego zdjęcia.
witkot - Wto 12 Lut, 2013
Wstawiam jak obiecałem.
Prosto z puszki (wyostrzone tylko po zmniejszeniu rozmiaru)
125.
Crystof - Wto 12 Lut, 2013
witkot, no i szczerze to dylemat, która wersja lepsza . Ale myślę, że po delikatnej obróbce jednak kolor lepszy niż b-w. Choć ogólnie fota sama w sobie świetna, szacun.
muzyk - Wto 12 Lut, 2013
witkot napisał/a: | Prosto z puszki (wyostrzone tylko po zmniejszeniu rozmiaru) |
Eeee z 40D takie cuda?
mozer - Wto 12 Lut, 2013
muzyk, nie ekscytuj się, stawiam połówkę na połówkę
degol - Wto 12 Lut, 2013
icterus napisał/a: | Słusznie piszesz muzyk, bo wiesz, jak się jedzie pociągiem i dól masz blisko okno to trudno ten bliski dół tak złapać, bo wszystko miga i aby była ostrość musiałem to cyfrowo doostrzyć, a góra już była lepsza i grzebałem przy niej niewiele. |
było może właśnie dół zostawić taki jaki był, a gorą się tylko zająć ?
muzyk - Wto 12 Lut, 2013
mozer napisał/a: | stawiam połówkę na połówkę |
Hmm, ja też jestem teraz jestem na "nic" za połówkę
Nie wierzę, żeby 40D dawał taką dynamikę
mozer - Wto 12 Lut, 2013
muzyk, raczej żaden aparat takiej nie daje
moronica - Wto 12 Lut, 2013
czyzby z filtrem?
a widze, ze mozer mnie wyprzedzil
mozer - Wto 12 Lut, 2013
Wrzucałem jakiś czas temu z podobną dynamiką z 40D: https://lh4.googleusercontent.com/-e3Wc3dK4X74/UGGXO-oTTLI/AAAAAAAACj4/YT3JvGvR8wE/s900/IMG_7873-2.jpg i właśnie z połówką.
fatman - Sro 13 Lut, 2013
witkot - spóźnione gratulacje.
Seria B&W doskonała. A to w kolorze jeszcze bardziej super.
Jednak poranne światło robi swoje !
Co do histogramów... pisałem tu już dwukrotnie i powtórzę jeszcze raz, że jak mawiał jeden z wielkich i uznanych fotografów: "ze sprzedaży histogramów jeszcze nikt nie wyżył a ze sprzedaży zdjęć i owszem"
Usjwo - Sro 13 Lut, 2013
Widzę że krajobrazy w tym roku mają powodzenie.
Nie wiem czy krajobraz księzycowy też w tej kategorii, ale gdzieś "trzeba" wstawić
126.
witkot - Sro 13 Lut, 2013
Upsss.
Pisząc że z puszki miałem na myśli poprawki w PS czy LR.
Może źle to okraśliłem.Sory.
Oczywiście że to szara połówka Cokin.
Fatman-miło słyszeć twoje słowa
ps.to zmierzch.
kufel - Sro 13 Lut, 2013
to i ja dołączę do gratulacyjnych, faja seria witkot.
mam jeszce tylko pytanie: gdzie to?
Mańkosław - Sro 13 Lut, 2013
126 bardzo mnie sie podoba, a miejsce z którego było zdjęcia robione budzi wyobraźnię
127.
degol - Czw 14 Lut, 2013
Usjwo, 126 ładnie, czy to z tarasu twojej kwatery księżycowej ?
witkot - Czw 14 Lut, 2013
kufel--Dzieki że również tobie przapadło do gustu.
Zdziwisz się ale to widok ze szczytu kopalnianej hałdy.
Teraz gdy są popruszone śniegim nawet fajnie wyglądają.
kufel - Czw 14 Lut, 2013
witkot napisał/a: | Zdziwisz się ale to widok ze szczytu kopalnianej hałdy. | wręcz przeciwnie tak właśnie obstawiałem. a dopytywałem bo zainteresowało mnie to pasmo górskie w tle na jednym ze zdjęć, zapewne Beskid śląsko morawski.
Marx76 - Czw 14 Lut, 2013
Mańkosław 127. Ciekawe niebo, nie od razu je dostrzegłem, na początku tylko przewinąłem stronę, ale gdy wróciłem do góry to zatrzymałem się przy tym zdjęciu na dłużej. Mam na myśli te smugi, można by nad nimi popracować ale i tak są ciekawe.
Mańkosław - Czw 14 Lut, 2013
Marx76, dzięki za komentarz i chyba mnie zacheciłeś żeby popracować nad niebem
grabskim - Czw 14 Lut, 2013
128. Jak odbieracie taki przedplan?
icterus - Pią 15 Lut, 2013
Jeszcze coś takiego z Alp znalazłem
129
Marx76 - Pią 15 Lut, 2013
grabskim 128. Horyzont przechyla się w lewo, nie jestem też przekonany do pierwszego planu - słupek, druty, zeschnięta trawa. Może gdybyś podszedł bliżej było by ciekawe.
Ingeitum - Sob 16 Lut, 2013
130
mozer - Sob 16 Lut, 2013
Ingeitum, nie bardzo kumam ten kadr - wszystko się ze sobą zlewa.
Tutejszyn - Sob 16 Lut, 2013
Mi 130 się podoba. Fakt, słońce już zachodzi i łódź nie ma już tych szczegółów, które wydobywa słoneczne światło, ale klimat jest taki wakacyjny. Za chwilę będzie zupełnie ciemno i w końcu będzie można odpocząć od plażowej nudy, przy piweczku, albo i dwóch
Ingeitum - Sob 16 Lut, 2013
@mozer
Faktycznie możnabyło by odciąć jakoś tą łódź i wydobyć z niej bryłę. Niestety za bardzo nie wiem jak.
@Tutejszyn
Ciekawa historyjka
Wydawało mi się to na fajny motyw. Morze, wyspa, łódź ot morski klimacik
hofman - Nie 17 Lut, 2013
131
LoveBeer - Nie 17 Lut, 2013
takie tam pstryczki
132 droga
133 jeden z treingowych turbaczy
134
135
136
137
icterus - Nie 17 Lut, 2013
Ładna seria LoveBeer, mnie najbadziej 133 pasuje.
Tutejszyn - Nie 17 Lut, 2013
Naprawdę fajna seria
mozer - Nie 17 Lut, 2013
LoveBeer, masz swój styl. Gratulacje!
witkot - Nie 17 Lut, 2013
LoveBeer--Jak zwykle jesteś skromny mówiąc że to pstryczki.
Fajna seria.
pioroon - Nie 17 Lut, 2013
132 wygląda jak IR ... dla mnie bomba
hofman - Pon 18 Lut, 2013
Mnie tylko 137 nie może przekonać, reszta jak najbardziej pozytywnie.
Crystof - Pon 18 Lut, 2013
133 najlepsze, choć cała seria wręcz genialna .
fatman - Pon 18 Lut, 2013
LoveBeer, seria piękna jak zwykle!
Graty!
Mi leży bardzo 135 i 136.
LoveBeer - Pon 18 Lut, 2013
dzieki jest tez jakas szansa ze nadrobie zaleglosci fotograficzne bo zaczalem przemieszczac sie na turach, a one temu sprzyjaja
olgia - Wto 19 Lut, 2013
133 po prostu rewelacja!! Napatrzeć się nie można. Z reszta cała seria świetna! Gratulacje:)
MNISZKA - Wto 19 Lut, 2013
132 Gdzie taką fajną drogę znalazłeś
degol - Wto 19 Lut, 2013
LoveBeer
Naj 135 oraz 136.
137 myślałem, że to nie Twoje.
pes - Pią 22 Lut, 2013
LoveBeer, fajne te pstryczki, bardzo 132 bardzo mi się podoba.
138.
forrest - Sob 23 Lut, 2013
pes, 138 moim zdaniem miażdży (gratki).
Trochę kojarzy się z czelabińskim meteorytem
moronica - Sob 23 Lut, 2013
pes, nawet ci sie jakas czapla (?) zalapala
pes - Nie 24 Lut, 2013
forrest, dzięki
moronica, to łabądek
139.
140.
szycho1992 - Nie 24 Lut, 2013
Super seria, w górach nie da się nie zrobić pięknego zdjęcia
141.
Kralova hola by Szycho, on Flickr
mozer - Nie 24 Lut, 2013
szycho1992 napisał/a: | w górach nie da się nie zrobić pięknego zdjęcia |
Nie chciałbym być złośliwy, ale...
pioroon - Nie 24 Lut, 2013
mozer, trzeba było wrzucić dla przykładu
Albo może ja coś wykopię (dawno nie byłem w górach ), to będzie większe prawdopodobieństwo gniota
[ Dodano: Nie 24 Lut, 2013 21:59 ]
A tak w ogóle to 140 jest świetne. Miejsce ma potencjał i taka wieloplanowość mi się baaardzo podoba, świetne kompozycyjnie...
witkot - Nie 24 Lut, 2013
140_-Bardzo dobre z minusem za górę i dół---stanowczo za dużo .Nic szczególnego do kompozycji nie wnoszą .
mozer - Nie 24 Lut, 2013
Cytat: | mozer, trzeba było wrzucić dla przykładu |
Dziękuję, doceniam krytykę
evanduril - Nie 24 Lut, 2013
Przy takiej jakości prac aż wstyd wstawiać coś własnego...
szycho1992 - Pon 25 Lut, 2013
Dobra, przyznaję.. chciałem ukryć że 95% moich z gór powinno trafić do kosza
mozer napisał/a: | szycho1992 napisał/a: | w górach nie da się nie zrobić pięknego zdjęcia |
Nie chciałbym być złośliwy, ale... |
pes - Wto 26 Lut, 2013
czepiata się Mnie się 141 podoba
142.
[ Dodano: Wto 26 Lut, 2013 09:54 ]
a jeszcze takie
143.
icterus - Wto 26 Lut, 2013
Pes -
142 - niwzłe
143 - to chyba argument dla UE aby wlepiała Polsce jeszcze wiekrze kary za CO2
szycho1992 - Wto 26 Lut, 2013
142 ma potencjał, tylko jakby kadrować wyżej i wydłużyć czas, żeby woda była lekko rozmyta? Te "dziury" strasznie mi przeszkadzają
Ale na obu podobają mi się przejścia kolorów na niebie.
pes - Wto 26 Lut, 2013
Dzięki za komentarze
Marx76 - Wto 26 Lut, 2013
143. Kominy wymiatają.
hofman - Sro 27 Lut, 2013
144
145
fatman - Sro 27 Lut, 2013
hofman, bardzo ładna pocztówka - 144.
pes - Sro 27 Lut, 2013
Też mi się podoba 144
90s - Sro 27 Lut, 2013
Oba są ładne, szkoda tylko tego drugiego. Gdyby nie było krzywe i nie było tego murku to również byłoby świetne ujęcie
degol - Sro 27 Lut, 2013
hofman, 145 - pokazać dwie skały, i drogę prowadząc od jednej do drugiej, ale tak by droga kończyła się / urywała na skale dolnej.
Fajnie by było osłabić światło na skale dolnej, by nie raziło tak jak teraz.
Można wypracować tu świetny kadr !
Dla mnie 145 ma większy potencjał niż 144 !
Usjwo - Czw 28 Lut, 2013
degol napisał/a: | hofman, 145 - pokazać dwie skały, i drogę prowadząc od jednej do drugiej, ale tak by droga kończyła się / urywała na skale dolnej. |
Myślsz ze hofman dysponuje
degol - Czw 28 Lut, 2013
Usjwo napisał/a: | degol napisał/a: | hofman, 145 - pokazać dwie skały, i drogę prowadząc od jednej do drugiej, ale tak by droga kończyła się / urywała na skale dolnej. |
Myślsz ze hofman dysponuje |
Proponowałem pomysł na skadrowanie.
Usjwo - Czw 28 Lut, 2013
degol napisał/a: | Usjwo napisał/a: | degol napisał/a: | hofman, 145 - pokazać dwie skały, i drogę prowadząc od jednej do drugiej, ale tak by droga kończyła się / urywała na skale dolnej. |
Myślsz ze hofman dysponuje |
Proponowałem pomysł na skadrowanie. |
Miało być:
Myślsz ze hofman dysponuje śmigłowcem?
ale coś końcówkę zjadło.
Aby droga konczyła się na skale, trzeba by być niżej, albo cofnąć się. Tylko że wtedy droga wpadała by prosto na skałe. Jakby "wyjść" poza mur w prawo i niżej, droga po zakręcie gineła by za pierwszą skałą, a do tego potrzeba śmigłowca
hofman - Czw 28 Lut, 2013
Dokładnie trzeba by się znaleźć gdzieś na środku tych skał.
146
A śmigłowcem dysponuję, ale nie zabrałem ze sobą
147
pes - Czw 28 Lut, 2013
146 jest super przez ten cień niczym jakiejś postaci
degol - Czw 28 Lut, 2013
Usjwo, chodziło mi by się przesunąć w prawo , tak by droga połączyła dwie skały ! Tak by ulica kończyła sie na skale dolnej, tej bliższej fotografującego.
[ Dodano: Czw 28 Lut, 2013 18:33 ]
hofman, 147 fajne miejsce.
Wydaje mi się, że jest za ciasno od lewej i troszkę za mało góry.
Dół troszkę nie zdecydowany ( kamienie po prawej ok. Natomiast dolna zieleń z lewej strony kadru jakby za bardzo przycięta od dołu.
Rozumiem, że niekiedy po sklejeniu panoramy wymuszone jest obcięcie tego, czego nie chcielibyśmy się pozbywać.
Usjwo - Pią 01 Mar, 2013
degol napisał/a: | Usjwo, chodziło mi by się przesunąć w prawo , tak by droga połączyła dwie skały ! Tak by ulica kończyła sie na skale dolnej, tej bliższej fotografującego.
|
Tylko że kawałek muru w lewym rogu sugeruje że na prawo nie ma nic, tzn. jest ale kilkanście metrów niżej
[ Dodano: Pią 01 Mar, 2013 18:00 ]
Nie wiem czy to najlepsza kategoria...
148.
149.
150.
Marx76 - Pią 01 Mar, 2013
hofman Zaskoczyły mnie pozytywnie Twoje ostatnie zdjęcia.
Usjwo Cała seria fajna, ale 150 mistrzostwo. Są rzeczy, których człowiek nie ma szansy dostrzec gdyby nie taka perspektywa.
pes - Pią 01 Mar, 2013
Usjwo, to PRC?
icterus - Pią 01 Mar, 2013
sjwo - w krajobrazie liczy się nie tylko co pokażesz, ale też jak pokażesz - pokazujesz jakbyś dokumentował plan miasta i do tego jeszcze krzywo, niewyrażnie i ogólnie słabo.
adf1985 - Pią 01 Mar, 2013
151.
Usjwo - Sob 02 Mar, 2013
pes napisał/a: | Usjwo, to PRC? |
Tak, to przedmieścia Szanghaju.
icterus napisał/a: | w krajobrazie liczy się nie tylko co pokażesz, ale też jak pokażesz |
No właśnie chciałem z innej perspektywy, wszystkie tak słabo? obiecuje poprawe, w staraniach nie w skutkach
Marx76 napisał/a: | ale 150 mistrzostwo.. Są rzeczy, których człowiek nie ma szansy dostrzec gdyby nie taka perspektywa |
Komuś sie jednak podobało , o perspektywę właśnie chodziło.
adf1985 - Sob 02 Mar, 2013
152.
153.
[ Dodano: Nie 03 Mar, 2013 14:48 ]
154.
multics - Nie 03 Mar, 2013
155.
* by mz.multics, on Flickr
witkot - Nie 03 Mar, 2013
155-Miejsce -giga potencjał.
Wybrałeś kiepską porę dnia.Odbicie samego zamku w wodzie na tle gór z pewnością byłoby lepsze niż z tym drzewem.Ono same mogłoby być indywidualnym tematem kolejnego zdjęcia.
Wstawiaj więcej z tej miejscówki bo wiem że masz
moronica - Nie 03 Mar, 2013
mi sie z drzewem podoba tylko dalabym w kwadracie, bez dolu
pes - Nie 03 Mar, 2013
Ja za moronicą W tym układzie też mi się podoba. Jedna rzecz mi nie pasi... zbyt mocne winietowanie jak dla mnie na górze.
fatman - Nie 03 Mar, 2013
multics, dobre 155 !Drzewo jak najbardziej na miejscu ale ten słup elektryczny bym wyciął po lewej.
Format - tak jak jest w kwadracie się nie zmieści.
Z dzisiejszych testów mojego nowego dziecka
pes - Nie 03 Mar, 2013
Kolorowe fajne Co za zakup był?
Sigma DP1 Merrill. Nowa definicja brzytwy (w fotografii krajobrazowej ).
Surowe RAWy mają po 55-60 Mb
Nie można zoomować ale jest z czego wycinać !
Obiektyw stałka. 19mm (ekwiwalent dla pełnego obrazka - 28mm).
A kolory...
pes - Nie 03 Mar, 2013
Uuu... aż poczytam o tym szkiełku. Spora waga rawów, chyba nie na możliwości mojego kompa
[ Dodano: Nie 03 Mar, 2013 21:16 ]
Tak wogóle to fajna miejscówka
Dęby Rogalińskie są żelazną miejscówką każdego mieszkańca Pyrlandii !
pes - Nie 03 Mar, 2013
Ach to tam No tak, tyle razy już widziałem i jak mogłem nie wpaść, że to te dęby...
90s - Nie 03 Mar, 2013
multics świetne foto.
fatman Ty to jak zawsze:) a 160 rewelacja
witkot, fakt miejscówka genialna, co do pory dnia to było to tuż przed zachodem słońca. Sam zamek leży między górami więc szybko pada na niego cień gór.
moronica, pes, fatman, ta fota to akurat jest pełny kadr, więc do kwadratu może być problem z przycięciem.
Winieta "naturalna" - zdjęcie jest z F/2.8 na 24mm (choć może filtr ND coś dołożył sam z siebie).
A co do wycinania rzeczy ze zdjęć - niestety tej umiejętności jeszcze nie posiadłem, ale pracuję nad tym.
Dziękuję za wszelkie komentarze
To może takie:
161
162
fatman kolorystyka na Twoich zdjęciach jest genialna.
moronica - Nie 03 Mar, 2013
161 az sie prosi o szara polowke. 162 mozna sie bylo pobawic kompozycja tych kamieni na dole, teraz raczej przeszkadzaja niz pomagaja
moronica, zgoda w ogóle to muszę się zaopatrzyć w jakiś porządny zestaw filtrów. Na ten moment mam tylko 1 filtr - ND 10 działek.
Polar i jakieś szare połówki by się przydały.
mozer - Pon 04 Mar, 2013
multics, fajne odbicie - w obecnej formie raczej zrobiłbym panoramę.
U mnie brak czasu, wrzucę tylko taki kiczyk.
163.
pes - Pon 04 Mar, 2013
multics, przyjemne foty, szkoda właśnie tylko, że niebo tu nie zagrało ciekawie 162 panoramicznie byłoby super tak jak mozer napisał.
mozer, mnie się podoba, ale drażni to halo nad horyzontem szybka korekta i cacy jest
90s - Pon 04 Mar, 2013
mozer, mi też się podoba lubię takie smugi światła.
poza tym co kolega pes napisał mi w oczy rzucają się babole z matrycy naliczyłem ich 5
pes - Pon 04 Mar, 2013
90s, to nie babole, to ptaki... babole inaczej wyglądają
90s - Pon 04 Mar, 2013
te dwa u góry to się zgodzę że jak ptaki wyglądają.
ale pozostałe 3 bardziej jak kurz. zresztą są tak małe że nic po nich:) ciachać te kurzoptaki
pes - Pon 04 Mar, 2013
90s napisał/a: | ciachać te kurzoptaki | tak jest
mozer - Pon 04 Mar, 2013
90s, dzięki za uwagę. Mam taki syf na monitorze, że nie wiem, które to na matrycy aparatu Przyjrzę się w wolnej chwili w skali 1:1, bo nie wiem które masz na myśli poza tymi ptakami
pes - Pon 04 Mar, 2013
mozer --> http://www4.picturepush.c...mg/12335872.jpg
90s - Pon 04 Mar, 2013
mozer nie ma sprawy u mnie jest podobnie, ja mam taki sposób na babole.
Tworze warstwę levele kręcę je bardzo mocno aż cały syf wyskoczy, wracam na warstwę zdjęcia i czyszczę,później levele kasuje i mam pewność że wszystko jest OK, tak samo robię z czerniami, bielą i kolorem gdy sztukuje.
Kurzoptaki kolega pes bardzo starannie wyłapał:)
mozer - Pon 04 Mar, 2013
Muszę Was zmartwić, ale te wszystkie oznaczone to ptaki
90s - Pon 04 Mar, 2013
mozer kamień spadł nam z serca jednak nie babole:)
pes - Pon 04 Mar, 2013
Mówiłem babole są inne
90s - Pon 04 Mar, 2013
pes mianuje cię specem od baboli i mikroptactwa:)
tak z ciekawości potrafisz powiedzieć co to za gatunki:)? i dlaczego nie w dziale ptaki
pes - Pon 04 Mar, 2013
no to że krajobraz to już wybór autora gatunek? Hmm... wyglądają na kurzawki pospolite
fatman - Pon 04 Mar, 2013
pes napisał/a: | no to że krajobraz to już wybór autora gatunek? Hmm... wyglądają na kurzawki pospolite |
Ale samce czy samice?
pes - Pon 04 Mar, 2013
Z exifa to nie wynika
mozer - Pon 04 Mar, 2013
Przecież widać jedną parkę
90s - Pon 04 Mar, 2013
mozer napisał/a: | Przecież widać jedną parkę |
tylko że samców nawet ptakom te nowe trendy się udzielają,
mozer - Pon 04 Mar, 2013
A tam, taki samiec bez jaj!
PS. Ups, zgubiłem przecinek przed "bez", przepraszam
90s - Pon 04 Mar, 2013
mozer co fakt to fakt, ale poczekaj jak urosną w siłę to odszczekasz
grzybb - Wto 05 Mar, 2013
164. Wczorajszy zachód słońca
mozer - Sro 06 Mar, 2013
grzybb, nie przeostrzyłeś nieco?
Crystof - Sro 06 Mar, 2013
Jak dla mnie bardzo fajne, nadaje się nawet na tapetę. Mowa oczywiście o 164.
grzybb - Sro 06 Mar, 2013
Chyba nie wyostrzałem tego zdjęcia chodź teraz nie dam sobie ręki uciąć... bo nie pamiętam po prostu. Chodź rzeczywiście jest nieładna poświata na gałęziach widoczna w prawym górnym rogu.
dzieki Crystof
witkot - Sro 06 Mar, 2013
Całkiem fajne za wyjątkiem pierwszego drzewa i tej górki po prawej-
nie pasują mi do kompozycji
zelik76 - Sob 09 Mar, 2013
fatman napisał/a: | Sigma DP1 Merrill. Nowa definicja brzytwy (w fotografii krajobrazowej ).
Surowe RAWy mają po 55-60 Mb
Nie można zoomować ale jest z czego wycinać !
Obiektyw stałka. 19mm (ekwiwalent dla pełnego obrazka - 28mm).
A kolory... |
fatman czytałem gdzieś że miałeś w rękach też Sigmę DP1. Czy możesz napisać jak wyglądają zdjęcia w formacie JPG? Bardzo choruję na te Sigmy, szukam czegoś małego z dobrym JPG-iem i wysokim zakresem tonalnym. Nie chcę się bawić w RAW-y, od tego mam lustro. Obrazki z tych Sigm wbijają w fotel. W necie opinie są różne, jestem nastawiony na DP1, i trochę się obawiam że się rozczaruję jak faktycznie ten JPG będzie kiepski. Potrzebuję oka fachowca Co myślisz? Brać czy poszukać czegoś u konkurencji?
cumulus - Sob 09 Mar, 2013
Ładnie zapodajecie ładnie. Seria z Bieszczad, niestety światło nie było zbyt łaskawe.
165.
166.
167.
168.
169.
170.
90s - Sob 09 Mar, 2013
cumulus piękne prace.
Tutejszyn - Sob 09 Mar, 2013
cumulus, fajna seria, a 166 zatrzymało mnie przed monitorem najdłużej.
fatman - Nie 10 Mar, 2013
zelik76,
Heh, robię w RAWach niestety (albo stety) bo cenię sobie możliwośc poprawy np BW w chacie jak w polu coś nie teges.
Sigmę DP1 miałem i sprzedałem. Od 2 marca cieszę się Sigmą DP1 Merrill.
Rozumiem, że mówimy o tym drugim sprzęcie.
RAW+JPEG robiłem tylko w pierwszy dzień. Mam kilka i pogę Ci podesłać do własnej oceny. Ja je zrobiłem aby zobaczyć jak koloy wychodzą i "co słychać w rogach".
Otóż słychać dobrze i kolory OK.
Podaj adres mail na PW to podeślę jpegi krajobrazowe.
Mają średnio 7-8 Mb/szt.
Pozdr!
[ Dodano: Nie 10 Mar, 2013 00:03 ]
cumulus, 165 i 166 najlepsze imho.
Jakbyś jeszcze dał czerwony filter niebo by trochę ściemniło na 165.
Deczko za białe mi się widzi.
Marx76 - Nie 10 Mar, 2013
cumulus Ładna seria, mnie najbardziej się podoba 166 i 169.
fatman Fajny klimat i jeszcze to gniazdo na szczycie zeschniętego pnia. Podoba mi się.
cumulus - Czw 14 Mar, 2013
Dzięki wielkie za ocenę. fatman ładne zdjęcie, czekam na więcej z tego aparatu
pes - Czw 14 Mar, 2013
fatman, kadr fajny, ale jest "halo" wokół drzewa... poprawiłbym to i jest malina!
zwirek210 - Czw 14 Mar, 2013
172.
moronica - Czw 14 Mar, 2013
ciag dalszy testow
173
174
175
pioroon - Czw 14 Mar, 2013
174 świetny kadr. Cała seria udana.
fatman - Czw 14 Mar, 2013
moronica,
Testów? A co testujesz? Rozumiem, że Lee Bigstopa
Najlepsze jednak to w galerii.
U mnie na wsi tymczasem zima. Dziś rano bylo -15C.
moronica - Czw 14 Mar, 2013
fatman, bingo mialam Hitecha ale tak strasznie flarowal ze od razu zwrocilam
fatman - Pią 15 Mar, 2013
moronica napisał/a: | fatman, bingo mialam Hitecha ale tak strasznie flarowal ze od razu zwrocilam |
Generalnie ciężko kolorowe robić czy to z Hitechem (mam) czy z Big Stopem (wtedy trzeba było na niego długo czekać więc wziąłem Hitecha).
Zawsze jakaś zaraza (dominanta) się pojawia.
B&W idą fajnie ale ciężko z kolorowych ten różowo-niebieski cast zdjąć.
Twoje spostrzeżenia?
pes - Pią 15 Mar, 2013
hmm... nie ma doświadczeń z filtrami typu ND, choć też mocno się zastanawiam nad takim też chętnie posłuchałbym Waszych doświadczeń. Jak np. wygląda obróbka RAWa? Mocno trzeba jeszcze bawić się z korektą EV w PP etc.?
zwirek210 - Pią 15 Mar, 2013
fatman a co to ten Big stop ?
[ Dodano: Pią 15 Mar, 2013 09:03 ]
173. To chyba powinno w innej galerii wylądować ?
pioroon - Pią 15 Mar, 2013
zwirek210,
http://www.leefilters.com...mera/bigstopper
tam po prawej masz tabelkę z porównaniem czasów bez filtra vs z filtrem.
pes - Pią 15 Mar, 2013
178.
fatman - Pią 15 Mar, 2013
pes napisał/a: | hmm... nie ma doświadczeń z filtrami typu ND, choć też mocno się zastanawiam nad takim też chętnie posłuchałbym Waszych doświadczeń. Jak np. wygląda obróbka RAWa? Mocno trzeba jeszcze bawić się z korektą EV w PP etc.? |
RAWy obrabia się tak samo jak normalne.
Ten filtr świetnie się sprawdza w przypadku zdjęć B&W.
Przy kolorowych pojawi się cast, któy trzeba zdjąć manewrując ustawieniami WB.
Jest o tym na stronie Big Stoppera (link wyżej).
[...] White balance
Use of the Big Stopper may result in a slight colour cast. It's worth conducting some tests to learn either which colour-correction filters to use in conjunction with the Big Stopper, or which white balance settings to apply. If shooting Raw, any colour cast can be corrected easily at the postproduction stage. [...]
Tylko, że z tym easily nie jest tak hop
Czasami potrafi być ten cast bardzo upierdliwy.
Zdejmiesz niebieski - pojawia się zielony. Zdejmiesz różowy... wyłazi niebieski itd.
Nie da się ustawić np jednego presetu dla tego filtra i zautomatyzowac obróbki.
Każde zdjęcie (robione w różnych warunkach światła) trzeba obrabiać indywidualnie.
No chyba, że pochodzą z jednej sesji. Ale i w tym przpadku robiąc w złotej godzinie masz co minutę (albo i szybciej) inne światło.
Tak więc rzeźba Panie ręczna i cyzelowanie detali (czasem miejscowe).
Ale zadowolenie z fotki to wynagradza. --> patrz zdjęcia moroniki.
pes - Pią 15 Mar, 2013
fatman, dzięki za info. a zmiana profilu z Adobe Standard na inne nie pomaga z tym castem?
degol - Sob 16 Mar, 2013
Ciekawi mnie jak taki zestaw zamontować na N 14-24
moronica - Sob 16 Mar, 2013
degol, http://www.leefilters.com...150-starter-kit
zwirek210 - Sob 16 Mar, 2013
Ja wszystko rozumie czemu tylko to jest takie drogie !!!!!
zwirek210, bo to mala firma, produkuja niewiele, sporo recznej roboty. ja sie liczylam z tym, ze na mojego big stoppera bede czekac 4-6 tygodni bo tyle mi sklep podal, na szczescie skonczylo sie na 10 dniach ale ponoc trzeba sie naczekac na niektore produkty, zwlaszcza na grady ND
zwirek210 - Sob 16 Mar, 2013
A możesz podać sklep gdzie kupiłaś. W zasadzie myślałem nad systemem Cokina znacznie taniej pytanie czy znacznie gorzej ?
nie wiem jak sie sprawuje cokin. hitech u mnie sie nie sprawdzal bo ma sklonnosci do flarowania a moje 28mm to staroc wiec i powloki ma zapewne slabsze niz te obecnie stosowane w obiektywach, moze bylby lepszy z nowszym obiektywem
a kupilam tutaj http://www.wexphotographi...topper/p1519732 tanio jest i sklep solidny, gdzie indziej one kosztuja po 140-160 funtow
degol - Sob 16 Mar, 2013
Dzięki.
Już u kilku osób się dopytywałem o rozwiązanie mocowania do powyższego zooma, ale do tej pory nikt mi nie potrafił odp.
Dzięki raz jeszcze.
degol, tylko doczytalam pozniej ze akurat big stoppera w tym rozmiarze nie produkuja, tylko filtry ND lzejszego kalibru
degol - Sob 16 Mar, 2013
Jak znalazłem w necie, to koszt zakupu takiego zestawu wiąże się w granicach 2 tyś pln .
Lee Filters SW 150 Filter System Starter Kit
no tu troche taniej ale to jednak spore pieniadze... choc z tego co tu czytam zestaw zawiera jeden filtr polowkowy
http://www.wexphotographi...m-lens/p1519981
choc jak kogos stac na 14-24 i akurat zyje landszafciarstwem to czemu nie
degol - Sob 16 Mar, 2013
Dzięki za link.
Ja podałem w powyższej odp. link do tego w granicach 2 tyś.
tak, to ten sam zestaw - holder i filtr
fatman - Sob 16 Mar, 2013
degol napisał/a: | Dzięki za link.
Ja podałem w powyższej odp. link do tego w granicach 2 tyś. |
degol - ja kupowałem w Raysfoto w Poznaniu.
Nie bierz startera tylko sam holder i pierścień do UWA.
Do tego 2 filtry 100x150 0.9 i 0.6.
Wyjdzie taniej i jesteś uzbrojony.
Zamiast Big Stopera możesz wziać Hi-Techa. Używam i sprawuje się spoko.
fatman, ale do nikkora 14-24 trzeba filtrow 150x150mm
moronica napisał/a: | fatman, ale do nikkora 14-24 trzeba filtrow 150x150mm |
moronica - imho to do niego wogóle nie da się filtraów zamontować (wypukła soczewka).
fatman, Lee produkuje specjalny holder do tego obiektywu i o nim wlasnie tu rozmawiamy
moronica napisał/a: | fatman, Lee produkuje specjalny holder do tego obiektywu i o nim wlasnie tu rozmawiamy |
To znaczy, że jestem do tyłu. Muszę doczytać.
BTW: To wcale się nie dziwię, że kosztuje majątek. Custom made
degol - Nie 17 Mar, 2013
fatman, no dokładnie koszt sporawy, ale moronica, znalazła pewna alternatywę ... A L T E R natywa
witkot - Nie 17 Mar, 2013
Fatman-179 bardzo ciekawe.
Piękne miejsce dużo lepsze niż w galerii -- ale już tęsknię za:
" Reszta leży i rdzewieje! "
Pozdr.
fatman - Nie 17 Mar, 2013
witkot, aż taki niedobry to ja nie jestem
Wyprowadziłem w sobotę Canusia na spacer.
Sigma sigmą a lustro... jednak lustrem
Stałka jest fajna ale jak nie możesz łazić swobodnie po zalanej łące ani dotrzeć do niektórych miejsc to zoomik się przydaje.
Foveon poza tym słabo się sprawuje "pod słońce".
Pojawia się "czerwone plamienie" przy dłuższych czasach naświetlania.
witkot - Pon 18 Mar, 2013
A już się martwiłem Nakarm go jeszcze od czasu do czasu.
Jak człowiek posiada odpowiedni strój i trochę odwagi to wszędzie wejdzie
180.
fatman - Wto 19 Mar, 2013
witkot,
Ano wybrałem się jak widziałeś na rekonesans w Twoje strony.
Pocztówkę przesłałem
Połaziłem opo centrum i pojechałem nad zalew.
Ta elektrownia to musi w nocy fajnie wyglądać.
Żartuję. Wpadłem przejazdem bo jechałem do Katowic to zboczyłem trochę.
BTW: 180 - bardzo dobre !
90s - Wto 19 Mar, 2013
180 piękne zdjęcie, gratulacje
grzybb - Wto 19 Mar, 2013
181
182

Marx76 - Wto 19 Mar, 2013
witkot 180. Bardzo mi się podoba.
witkot - Wto 19 Mar, 2013
Fatman- faktycznie nocą prezentuje się okazale ale ten temat w naszej okolicy jest już tak "oklepany" że go sobie daruję.
Tak mała ciekawostka z tego zbiornika.
http://m.onet.pl/wiadomosci/tylko-w-onecie,6sprv
90s,Marx76-dzięki
Mam coś takiego z tego miejsca.
182.
zwirek210 - Sro 20 Mar, 2013
180. Jak dla mnie za ciemne mimo wszystko
arek. - Sro 20 Mar, 2013
165 w tym wątku bardzo mi przypadło do gustu właśnie ze względu na światło, które ponoć nie było łaskawe, a jednak.
2 krakowskie, zimowo-marcowe ode mnie:
183.
Day 38 of 365: first snow por Arek Olek, en Flickr
184.
Day 63 of 365: warm por Arek Olek, en Flickr
Sunders - Sro 20 Mar, 2013
Mi przypadł do gustu minimalizm 183
witkot - Sro 20 Mar, 2013
zwirek210 napisał/a: | 180. Jak dla mnie za ciemne mimo wszystko |
Zgadzam się
Marx76 - Sro 20 Mar, 2013
witkot
Cytat: | zwirek210 napisał/a:
180. Jak dla mnie za ciemne mimo wszystko |
Tylko odrobinę, ale już nie chciałem o tym pisać
182. Świetna mgła na linii wody, całość równie ciekawa.
fatman - Czw 21 Mar, 2013
183 to chyba na Błoniach?
a 184... czyżby Wita Stwosza z widokiem na Mikołajską?
arek. - Czw 21 Mar, 2013
fatman, 183 zgadza się, Błonia, a 184 Mikołajska, ale z dachu Akademii Muzycznej, więc blisko
kontradmiral86 - Czw 21 Mar, 2013
Widok z Kasprowego
185
fatman - Pią 22 Mar, 2013
Uuuuu... to na Kopę nie da rady na piechotę
mrooq - Pią 22 Mar, 2013
Usjwo, 149, niebieskie dachy. Bez zgadywania, tylko w chińskiej republice ludowej
pes - Pią 22 Mar, 2013
mrooq, ten kadr pokazywał Usjwo http://i638.photobucket.c...zps388bc0f7.jpg o co kaman o tu: http://forum.optyczne.pl/...ghlight=#401900
pioroon - Pią 22 Mar, 2013
mrooq, nawet w linku jest "Usjwo". Po co wrzucasz cudzesy?
Usjwo - Pią 22 Mar, 2013
Spoko, to komentarz do mojego zdjecia 149, chyba.
pes - Pią 22 Mar, 2013
acha
mrooq - Pią 22 Mar, 2013
Usjwo napisał/a: | Spoko, to komentarz do mojego zdjecia 149, chyba. |
tak,
naprawione
pozdrawiam
pioroon - Pią 22 Mar, 2013
Sam podobnie raz w cytat nie wziąłem ale zdążyłem wyedytować ... luzik
kontradmiral86 - Wto 26 Mar, 2013
Z dzisiejszego spaceru
186
witkot - Sro 27 Mar, 2013
186-Trochę ciasno i drzewko zbyt centralnie.
Te "słupki" mogłyby fajnie poprowadzić w głąb kadru właśnie do tego drzewa.
lvl3ha - Czw 28 Mar, 2013
witkot napisał/a: | 186-Trochę ciasno i drzewko zbyt centralnie.
Te "słupki" mogłyby fajnie poprowadzić w głąb kadru właśnie do tego drzewa. |
Innymi slowy pare krokow w prawo
kontradmiral86 - Czw 28 Mar, 2013
186 Kadr centralny użyty celowo.
Mniej centralnie z tego samego spaceru:
187
pes - Czw 28 Mar, 2013
kontradmiral86, 187 o wiele lepsze. Kolorek nieba też bardziej mi pasuje. Kwadrat również, ale w standardowym układzie 4:3 chyba też byłoby dobre.
fatman - Czw 28 Mar, 2013
kontradmiral86,
Nie jest źle (187) - a to ważne.
Również pasuje mi tu bardzoej 3:2 niż 1:1
arek. - Pią 29 Mar, 2013
188.
może tym razem nie będzie od razu wiadomo (?)
Day 75 of 365: czubek by Arek Olek, on Flickr
lvl3ha - Sob 30 Mar, 2013
Kopiec Kraka.
przyjdz tam na rownonoc (reki nie dam obciac). O ile sie nie myle slonce wzejdzie za kopcem Wandy a wieczorem zajdzie za kopcem Kraka.
Coman - Nie 31 Mar, 2013
189.
mozer - Pon 01 Kwi, 2013
190. Tak wiosennie
[ Dodano: Pon 01 Kwi, 2013 14:10 ]
arek., 188 mi się bardzo podoba. Tylko nie wiem, czy ciut mniej centralny kadr nie byłby jeszcze lepszy.
Crystof - Pon 01 Kwi, 2013
To i ja zamieszczę coś bardzo wiosennego
191
Komentarz i krytyka oczywiście mile widziane.
Marx76 - Pon 01 Kwi, 2013
Ostatnio nigdzie się nie wybierałem bo było nieciekawie, albo deszcz, albo zimny wiatr, dziś pogoda była łaskawsza.
Crystof numeracja...
192.
Albisia - Wto 02 Kwi, 2013
193.
Świt.
witkot - Wto 02 Kwi, 2013
Coman --Ładne chmurki- tylko szkoda że nie znalazłeś ciekawszego pierwszego planu.
Ogólnie całkiem,całkiem.
Albisia-- Mam nadzieję że tak przypadkowo zrobione bo jak z planowanego- porannego pleneru to aż "boli" że takie miejsce wybrałaś.
Piękne niebo- czasem wieki czeka się na takie warunki.
Sunders - Wto 02 Kwi, 2013
Albisia, 193 świetne. Kolory naturalne, czy poprawiane?
Sunders, wyobraź sobie, że naturalne! Sama byłam w szoku jak to zobaczyłam. Mąż mnie zawołał żebym szybko przybiegła z aparatem do okna, bo wstał wcześnie rano. To były sekundy. Za chwilę słońce zaczęło się wynurzać i wszystko na niebie stawało się coraz bardziej zwyczajne.
witkot , to zdjęcie z okna mojego pokoju, zrobione tak, jak napisałam wyżej.
fatman - Wto 02 Kwi, 2013
Albisia, miałem tylko raz w ciągu ostatnich 5 lat takie chmury!
Powinnaś wybiec z domu w piżamie i przynajmniej dobiec tam gdzie jest płasko aby niebo do kolekcji "nieb" dodać !
Szkoda, że lepszego pierwszego planu nie miałaś...
fatman, chyba wiesz, że taki świt trwa może minutę. Nie wchodziło w grę żadne wybieganie, bo mieszkam wysoko w bloku i na osiedlu. Nie ma płasko w promieniu kilku kilometrów. Na uchwycenie takiego nieba miałam tylko sekundy i zrobiłam co mogłam. Zresztą uważam, że ten przypadkowy pierwszy plan całkiem dobrze gra z całością. Ale oczywiście wszystko jest rzeczą gustu.
bhpchmiel - Wto 02 Kwi, 2013
Albisia, 193 brawo za złapane niebo - cud miód orzeszki
fatman - Sro 03 Kwi, 2013
Albisia napisał/a: | fatman, chyba wiesz, że taki świt trwa może minutę. Nie wchodziło w grę żadne wybieganie, bo mieszkam wysoko w bloku i na osiedlu. Nie ma płasko w promieniu kilku kilometrów. Na uchwycenie takiego nieba miałam tylko sekundy i zrobiłam co mogłam. Zresztą uważam, że ten przypadkowy pierwszy plan całkiem dobrze gra z całością. Ale oczywiście wszystko jest rzeczą gustu. |
Albisia - bez obrazy! Zdjęcie jest przednie!
Albisia - Sro 03 Kwi, 2013
fatman , mam jeszcze drugie ujęcie tego świtu z obiektywem skierowanym nieco w prawo, bez sylwetki kościoła, czyli z innym pierwszym planem. Wstawię go może dla porównania? Mnie się mniej podoba, ale zobaczyć można. Na razie lecę na pływalnię więc zdjęcie będzie za jakieś dwie godziny.
A wszystkim Wam bardzo dziękuję za pochlebne słowa o zdjęciu.
Marx76 - Sro 03 Kwi, 2013
194
To też z poniedziałkowego wypadu.
Albisia - Sro 03 Kwi, 2013
195.
fatman - Sro 03 Kwi, 2013
Albisia,
Eeeee...nooooo.... suuuuuuuper!!!
Teraz wiem dlaczego masz takiego avatara
Piękne te trzy falki z prawej.
incognitox - Czw 04 Kwi, 2013
2 fotki z Wielkanocnego poranka.
196.
197.
pes - Pią 05 Kwi, 2013
Marx76, 194 to ze Szczyrku?
Albisia, fajny moment i pora, ale jakościowo to jest słabe foto. Przecież można dużo więcej wyciągnąć z NEF-a (sądzę po parametrach z EXIF-a).
incognitox, obydwa mi się podobają
Albisia - Pią 05 Kwi, 2013
pes, pewnie masz rację. Ja nawet nie wiem co to jest NEF. Ale mógłbyś napisać co powinnam "wyciągnąć", jakie parametry ustawienia aparatu zmienić i w którym kierunku. Byłabym wdzięczna.
pes - Pią 05 Kwi, 2013
Albisia, czyli to poprostu JPG z puszki, tak? Jeśli tak to z niego też możesz sporo jeszcze wydobyć. Jeśli chcesz to podeślij mi JPG-a w pełnym rozmiarze i wieczorem lub jutro pogmeram przy nim w LR i odeślę Ci rezultat wraz ze wskazówkami co zrobiłem. Tak na pierwszy rzut oka to starałbym się wyciągnąć szczegóły z dolnej części kadru, tam gdzie jest poprostu ciemno. Niebo również bardziej można podkreślić. Dążyłbym tu głównie do zabawy z funkcją "lightning" oraz lokalnie starałbym się korygować ekspozycję. Naturalnie wszystko tak żeby nie zrobić z tego HDR-a-masakratora.
Marx76 - Pią 05 Kwi, 2013
Pes Nie, to jest zapora w Wapienicy, w Bielsku-Białej. Znajdują się tu stacje filtrów, które oczyszczają wodę dla celów komunalnych. Wszystko zamarzło, dla tego może nie widać że to zbiornik wodny.
Mańkosław - Sob 06 Kwi, 2013
198.
[ Dodano: Sob 06 Kwi, 2013 16:39 ]
199.
[ Dodano: Sob 06 Kwi, 2013 16:41 ]
200.
Albisia - Sob 06 Kwi, 2013
pes, bardzo Ci dziękuję za rzetelne potraktowanie mojej prośby. Szkoda, że nie mam już oryginalnych zdjęć. Przeważnie ich nie zatrzymuję. Myślałam, że miałeś na myśli jakiś mój błąd w ustawieniu aparatu.
No i masz rację. Zdjęcia robię w formacie JPG. Kiedyś spróbowałam robić w RAW ale chyba jestem za leniwa żeby te zdjęcia obrabiać. Pozdrawiam i jeszcze raz dziękuję.
pes - Sob 06 Kwi, 2013
Albisia, nie ma problemu tak czy siak polecam strzelanie w RAW-ach
201.
hijax_pl - Sob 06 Kwi, 2013
pes, 210 - przednie
pes - Sob 06 Kwi, 2013
hijax_pl, dzięki
Sunders - Sob 06 Kwi, 2013
hijax_pl napisał/a: |
pes, 210 - przednie |
pes, pokazujesz hijaxowi_pl swoje zdjęcia z wyprzedzeniem
pes - Sob 06 Kwi, 2013
Zawsze
evanduril - Nie 07 Kwi, 2013
Łomża, Wielkanoc, Góra Królowej Bony, w poszukiwaniu wschodu słońca o 6tej rano...
202.
203.
204.
Albisia - Nie 07 Kwi, 2013
Mańkosław, bardzo mi się podoba 200.
pes, 201 rewelacyjne. Powiedz mi przynajmniej jak długi miałeś ustawiony czas naświetlania. Będę wdzięczna, bo nie mam bladego pojęcia czy to ma być ułamek sekundy, minuta czy godzina.
bhpchmiel - Nie 07 Kwi, 2013
pes, widzę, że długo się kręciłeś po tej stacji we Włochach
pes - Nie 07 Kwi, 2013
Albisia, 30 s.
bhpchmiel, mieszkam blisko
205.
Mańkosław - Nie 07 Kwi, 2013
Albisia, dzięki
pes, tyż pikne
206.
[ Dodano: Nie 07 Kwi, 2013 21:54 ]
207.
Albisia - Pon 08 Kwi, 2013
Mańkosław, 207 piękny, taki prawdziwy, wczesnowiosenny, ładnie oświetlony kadr z dobrą kolorystyką. Bardzo mi się podoba.
pes - Pon 08 Kwi, 2013
Mańkosław, a mnie 206 się bardzo podoba. Jedyne co bym poprawił to uciął z prawej tak żeby nie było kawałka tego drzewa w PG.
Marx76 - Pon 08 Kwi, 2013
Mańkosław 206. Tak jak mówi Pes, natomiast mnie bardziej podoba się 207, generalnie obydwa bardzo fajne krajobrazy.
incognitox - Pon 08 Kwi, 2013
208.
Sunders - Pon 08 Kwi, 2013
incognitox, 208 podoba mi się
Tutejszyn - Pon 08 Kwi, 2013
208 fajne, bajkowe takie.
Marx76 - Pon 08 Kwi, 2013
Bardzo ładne światło, widać jak przebiło się przez chmury i miejscowo oświetliło teren.
kwscore - Pon 08 Kwi, 2013
209.
zwirek210 - Pon 08 Kwi, 2013
208. Naprawde fajny klimat, gratuluje
210.
witkot - Pon 08 Kwi, 2013
208 -Bardzo ładnie.
Osobiście pokazałbym więcej lewej strony tak by obiekt nie "leżał" tak centralnie
Co nie zmienia faktu że fota "zacna" brawo !:shock:
ps.gdzie to
Mańkosław - Pon 08 Kwi, 2013
Albisia, pes, Marx76, dzięki
[ Dodano: Pon 08 Kwi, 2013 21:59 ]
incognitox, 208 piękne kolorki i taka miękkość, której Ci zazdroszcze
cybertoman - Pon 08 Kwi, 2013
incognitox napisał/a: | 208. | Bardzo fajne!
Mańkosław - Pon 08 Kwi, 2013
211.
fatman - Wto 09 Kwi, 2013
incognitox, ładne światło.
Może kompozycyjnie zbyt w połowie?
incognitox - Sro 10 Kwi, 2013
Zgadzam sie ze kadr powinien byc mniej centralny. Niestety zdjecie strzelilem na szybko. Swiatlo zmienialo sie dynamicznie i po obu stronach mialem jakies budynki ktore burzyly mi kadr. Wiec mozna powiedziec ze wygralo "z braku laku dobry kit" Dziekuje wszystkim za opinie.
Mańkosław - Sro 10 Kwi, 2013
212.
Sunders - Czw 11 Kwi, 2013
Mańkosław, 212 całkiem fajne
witkot - Czw 11 Kwi, 2013
Mańkosław--Masz piękne miejsce na foty.
Ja zawsze powtarzam -jak możesz być tam 30 min przed wschodem słońca-a zobaczysz że klimat zdjęć będzie 100% lepszy.
Powodzenia i liczę na twoje poświęcenie-porannego wstawania.
Mańkosław - Czw 11 Kwi, 2013
Sunders, dzięki
witkot, przekonało mnie to 100% i w najbliższym czasie udam się tam przed wschodem słońca
213.
witkot - Pią 12 Kwi, 2013
Mańkosław napisał/a: |
witkot, przekonało mnie to 100% i w najbliższym czasie udam się tam przed wschodem słońca
|
Czekam,czekam.
Pamiętaj o szarej połówce.
5.00-5.15 musisz być na stanowisku.Już o tej godzinie rozpoczyna się spektakl.
Tutejszyn - Pią 12 Kwi, 2013
Ta woda na 213 wygląda trochę jak zamarznięty glut. Nie wiem, czy mi się podoba.
Mańkosław - Pią 12 Kwi, 2013
witkot, fajnie napisałeś. Teraz to żem się napalił
Tutejszyn napisał/a: | Ta woda na 213 wygląda trochę jak zamarznięty glut |
Co przeczytam ten komentarz, to normalnie banan mi się robi na twarzy. Nigdy bym tak nie pomyslał, ale teraz to i ja widze gluta Fajnie dzięki
witkot - Pią 12 Kwi, 2013
Mańkosław--Tylko gwiazdeczki muszą być zanim wyjdziesz na" pole"
degol - Sob 13 Kwi, 2013
Jak się wam widzi ?
214
Mańkosław - Sob 13 Kwi, 2013
degol, widzi się z przyjemnością, fajne kolorki
Marx76 - Nie 14 Kwi, 2013
degol Fajna fotka, delikatne niebo, kolorek taki pastelowy.
Sunders - Nie 14 Kwi, 2013
degol napisał/a: |
Jak się wam widzi ?
214 |
Nierzeczywiste
Długo czekałeś na takie światło?
degol - Nie 14 Kwi, 2013
Sunders napisał/a: | degol napisał/a: |
Jak się wam widzi ?
214 |
Nierzeczywiste
Długo czekałeś na takie światło? |
Często to co nas otacza jest jakby nie z tej bajki.
Czekałem do momentu zrobienia zdjęcia
Sunders, chyba, że o co innego pytasz ?
Tego wieczoru jeszcze robiłem filar mostu starego, ale by go w miarę pokazać , musiałem wejść na ekran ochronny,m było baardzo niewygodnie i do tego wzbudzałem duuuże zainteresowanie tym co tworzę na wysokościach przy b. ruchliwej ulicy
Jeszcze takie mam.
215
[ Dodano: Nie 14 Kwi, 2013 22:47 ]
216
Sunders - Pon 15 Kwi, 2013
degol napisał/a: | Czekałem do momentu zrobienia zdjęcia
Sunders, chyba, że o co innego pytasz ? |
Chodziło mi o to, że nie każdy zachód daje takie oświetlenie - szczególnie podoba mi się podświetlenie trzciny na 214.Na kolejnych kadrach już tego nie ma.
pes - Pon 15 Kwi, 2013
degol, fajne kolory, może na moje oko zbyt intensywne, ale fajne
grzybb - Pon 15 Kwi, 2013
217
218
witkot - Pon 15 Kwi, 2013
218-Fajny kadr,dobra kompozycja tylko ciut leci w prawo czy mi się wydaje.
Pozd.
Marx76 - Pon 15 Kwi, 2013
degol 216. Fajne ujęcie, ale jeszcze bym przykucnął, tak by prawa kopuła wieży bardziej się odcięła od linii drzew. A tak w ogóle co to, czy to jest jakiś element przepompowni z ujęcia wody dla miasta ?
degol - Pon 15 Kwi, 2013
Marx76, spłaszczył bym wtenczas odbicie w lodowodzie
grzybb - Sro 17 Kwi, 2013
witkot Fajnie że sie podoba rzeczywiście chyba trochę leci.
muzyk - Sro 17 Kwi, 2013
218. Bardzo na tak, ale... faktycznie lewy do prawego
Ingeitum - Czw 18 Kwi, 2013
219.
220.
221.
222.
grzybb - Czw 18 Kwi, 2013
Dzięki Muzyk
223. Z dzisiejszego wschodu nad stawem. Stawu co prawda nie widać, ale jest po prawej stąd ta mgła.
degol - Pią 19 Kwi, 2013
grzybb, 223, kapitalne jak dla mnie ! pięknie się ty wszystko rozkłada , a właściwie jakby wirowało w kadrze !
FuzBal - Pią 19 Kwi, 2013
223 świetne!
pes - Pią 19 Kwi, 2013
grzybb, dobra robota!
grzybb - Pon 22 Kwi, 2013
Dzięki wszystkim za dobre słowa. Dodaje mi to motywacji do dalszego działania
Ostatnio mam trochę mało czasu ale dodaje jeszcze jedno z tego samego poranka.
224.
Sunders - Pon 22 Kwi, 2013
grzybb 224 jest IMO jeszcze lepsze od poprzedniego
cybertoman - Pon 22 Kwi, 2013
Super!
mozer - Wto 23 Kwi, 2013
grzybb, pozazdrościć! Tam tak horyzont krzywo idzie?
Marx76 - Wto 23 Kwi, 2013
224. Ciekawe, bo drzewo prosto, bramka również a horyzont mówi mi jak byś się przechylił w prawo. Nawet mgła idzie z ukosa. Ale obraz przyjemny.
Sunders napisał:
Cytat: | grzybb 224 jest IMO jeszcze lepsze od poprzedniego |
Też tak uważam, dobrze, że na 224 nie podzieliłeś kadru na pół jak na 223.
Tutejszyn - Wto 23 Kwi, 2013
Marx76 napisał/a: | 224. Ciekawe, bo drzewo prosto, bramka również a horyzont mówi mi jak byś się przechylił w prawo. Nawet mgła idzie z ukosa. | Wystarczy, że jezioro nie jest kwadratowe, a koliste. Wtedy obserwator zobaczy linię brzegową idącą do góry
mozer - Wto 23 Kwi, 2013
Marx76, Tutejszyn, a wg mnie jednak jest krzywo. Zakładając, że nie ma znaczących lokalnych fluktuacji pola grawitacyjnego tafla wody powinna układać się poziomo, a co za tym idzie Słońce i jego odbicie powinny tworzyć linię pionową. Może drzewo po prostu jest krzywe.
225. Trochę podkiczuję
Usjwo - Wto 23 Kwi, 2013
mozer napisał/a: | tafla wody powinna układać się poziomo, |
Pwierzchnia wody jest zawsze sfera, przynajmniej na Ziemi
mozer napisał/a: | a wg mnie jednak jest krzywo. |
według mnie tez.
[ Dodano: Wto 23 Kwi, 2013 16:41 ]
ale zdjecie piękne
Tutejszyn - Wto 23 Kwi, 2013
Usjwo napisał/a: | mozer napisał/a: | tafla wody powinna układać się poziomo, |
Pwierzchnia wody jest zawsze sfera, przynajmniej na Ziemi
mozer napisał/a: | a wg mnie jednak jest krzywo. |
według mnie tez. |
Jak widać, obserwowana linia brzegowa dla obserwatora unosi się, lub "jest krzywa". Zwał jak zwał, to tylko złudzenie optyczne.
Usjwo - Wto 23 Kwi, 2013
a co z odbiciem słonca w wodzie?
mozer napisał/a: | ... Słońce i jego odbicie powinny tworzyć linię pionową. |
mozer - Wto 23 Kwi, 2013
Tutejszyn, poza tym my tu nie widzimy linii brzegowej po drugiej stronie jeziora, ale warstwę mgły (w miarę jednorodną jak mniemam) oraz horyzont (u Ciebie górna krawędź prostokąta, której niżej sprytnie nie narysowałeś ).
[ Dodano: Wto 23 Kwi, 2013 11:54 ]
Usjwo napisał/a: | Pwierzchnia wody jest zawsze sfera, przynajmniej na Ziemi |
A słyszał o czymś takim jak przybliżenie?
Sunders - Wto 23 Kwi, 2013
IMO najważniejsze, że drzewo i bramka trzymają pion. Ten horyzont trudno wyczuć Nie czepiajcie się zazdrośnicy
Usjwo - Wto 23 Kwi, 2013
grzybb wyprostuj zdjecie tak żeby odbicie było w lini ze słoncem. Zobaczycie ze drzewo też bedzie prosto
pes - Wto 23 Kwi, 2013
Slusznie prawi
mozer, ładne to Twoje
grzybb - Wto 23 Kwi, 2013
224a "prosta wersja" mi osobiście jednak bardziej pasuje poprzednia
226
Marx76 - Sro 24 Kwi, 2013
Mozer, dobra robota z tym słońcem, dopiero po twoim poście zwróciłem na to uwagę.
225. Genialne.
grzybb, teraz już jest wszystko jasne, drzewo rośnie jak mu natura kazała, fachowiec montujący bramkę nie miał poziomicy, a Ty najzwyczajniej przekręciłeś aparat tak by tworzył poziom z linią tejże bramki. Teraz wygląda naturalnie i zdecydowanie lepiej.
226. Przyjemna fota. Ale, zwróciłem uwagę na te najwyższe drzewa, chodzi mi o wolną przestrzeń ponad ich koroną na górze kadru i ich odbiciem w wodzie. gdybyś zostawił im tyle samo miejsca na górze i w odbiciu wody było by bardziej symetrycznie. Ale to tylko moje spostrzeżenia. Było by bardziej symetrycznie ale z drugiej strony kadr byłby bliższy połówkowemu podziału...Zresztą nie wiem czy taką kompozycję odbitą w tafli fody wytyczają to jakieś zasady.
mozer - Sro 24 Kwi, 2013
grzybb, no i tak jest lepiej, bo trochę to odwracało uwagę od fajnego klimatu. 226 również przyjemne.
pes, Marx76, dzięki.
Może mi doradzicie, bo w pierwszej wersji nie zdjąłem niebieskiego z dołu:
https://lh4.googleusercontent.com/-AXtb3pjQw9M/UXeA5GBYPbI/AAAAAAAADJw/JjC6z_oOskY/s1000/IMG_0106.jpg
Jak jest wg Was lepiej?
pes - Sro 24 Kwi, 2013
mozer, dla mnie ta wersja co podlinkowałeś teraz. Dlaczego? Nie wiem Bardziej mi się podoba i już.
Marx76 - Sro 24 Kwi, 2013
mozer Ja i mój syn także jesteśmy za wersją w linku, kolory są na niej jakby bardziej soczyste, ale nie wiem może dla tego, że jest pokazana na ciemniejszym tle. Owszem widać pierwszy plan jest w zafarbie lekkiego fioletu.
Sunders - Sro 24 Kwi, 2013
grzybb napisał/a: | 224a "prosta wersja" mi osobiście jednak bardziej pasuje poprzednia |
Jednak 224a jest lepsza, a 226 też mi się podoba.
CzarekFH - Sro 24 Kwi, 2013
227.
adf1985 - Sro 24 Kwi, 2013
228.
229.
Marx76 - Czw 25 Kwi, 2013
adf1985 229 robi dobre wrażenie, Widzę, że obydwa z polarem, ale jest pewna rzecz, nie wiem czy to widzisz. Mianowicie na 228 niebo w samym środku kadru jest granatowe, a po bokach już jasno niebieskie, chyba się nie mylę ale to za sprawą użycia polara przy niskiej ogniskowej. Nie wiem jakiego obiektywu używasz, ale np: w obiektywie 18-105, taki coś pojawia się przy ogniskowej 18, ten efekt pojawia się też przy obiektywach szerokokątnych. Chyba jedynym lekarstwem jest lekki zoom. Jeżeli się mylę, niech ktoś mnie poprawi i to sprostuje.
adf1985 - Czw 25 Kwi, 2013
Marx76 napisał/a: | adf1985 229 robi dobre wrażenie, Widzę, że obydwa z polarem, ale jest pewna rzecz, nie wiem czy to widzisz. Mianowicie na 228 niebo w samym środku kadru jest granatowe, a po bokach już jasno niebieskie, chyba się nie mylę ale to za sprawą użycia polara przy niskiej ogniskowej. Nie wiem jakiego obiektywu używasz, ale np: w obiektywie 18-105, taki coś pojawia się przy ogniskowej 18, ten efekt pojawia się też przy obiektywach szerokokątnych. Chyba jedynym lekarstwem jest lekki zoom. Jeżeli się mylę, niech ktoś mnie poprawi i to sprostuje. |
Tak, to fakt. Oba zdjęcia były zrobione na ogniskowej 17mm i zawsze takie coś występuje przy szerokim kącie. Po prostu następuje nierówne spolaryzowanie nieba i już na innej stronie ktoś mi na to zwrócił uwagę przy okazji innego zdjęcia. Zastanawiam się tylko w jaki sposób można korzystać z szerokiego kąta i przy okazji uzyskać właściwy efekt. Czyżby tylko przez obróbkę, polegającą na wyrównaniu wrażenia polaryzacji poprzez zwyczajne przyciemnienie odpowiednich partii zdjęcia?
Marx76 - Czw 25 Kwi, 2013
Kiedyś fatman poruszył to zagadnienie, może gdy pojawi się na forum wyjaśni jak można temu zaradzić. Powiem szczerze już byłem bliski zakupu polara, chciałem na niego wydać ponad 200 zł, ale się wstrzymałem.
adf1985 - Czw 25 Kwi, 2013
Wg mnie polar mimo wszystko warto kupić. Niektóre z moich zdjęć bez polara wyglądałyby zupełnie inaczej (tzn. gorzej, ze względu na mało wyraziste niebo). Pomimo tej drobnej wady w postaci nierównej polaryzacji na szerokim kącie, dzięki temu filterkowi można robić cuda . To jest nieliczne narzędzie, które pozwala nam przyciemnić niebo w wielu sytuacjach bez przyciemniania np. gałęzi drzew, które też na niebie się znajdują (w przeciwieństwie do filtra połówkowego). Tyle tylko, że polar działa w specyficznych warunkach. Dodatkowo ten filterek pięknie wyciąga kolorki. Ja sobie nie wyobrażam robić zdjęć przyrody bez polara.
witkot - Czw 25 Kwi, 2013
adf1985 --A ja uważam że na zdjęciach 228,229 np: szara połówka np.ND 0.6(Cokin) z miękkim przejściem pięknie poradziłaby sobie z tymi chmurkami.
Drzewa zawsze można ciut wyciągnąć z cieni.Oczywiście to kwestia gustu.
Ja osobiście dużo częściej stosuję szarej połówki niż polara ( mam go w innym celu).
Pozdr.
mozer - Pią 26 Kwi, 2013
pes, Marx76, dzięki za opinię. W sumie myślałem, że powiecie odwrotnie.
Odnośnie polara to po prostu można nim nie kręcić do "oporu"...
pes - Pią 26 Kwi, 2013
mozer, a widzisz... co do polara, no to tak jak mozer napisał
adf1985 - Pią 26 Kwi, 2013
Często najprostsze wyjście okazuje się najlepsze . Dzięki, popróbuję.
Mańkosław - Pią 26 Kwi, 2013
230.
adf1985 - Pią 26 Kwi, 2013
230 fajne, podoba mi się z uwagi na niebo. Stosowałeś braketing?
mozer - Pią 26 Kwi, 2013
Mańkosław, fajnie ale ja bym chyba przykadrował dół do tych trzcin po lewej.
bbeeaa - Pią 26 Kwi, 2013
230. bardzo malownicze - podoba się. Wolałabym bez tej roślinności po lewej, ale była, więc jest.
[ Dodano: Pią 26 Kwi, 2013 22:52 ]
Oj nie, dół musi zostać
mozer - Pią 26 Kwi, 2013
bbeeaa, lewy dolny róg mnie drażni
bbeeaa - Pią 26 Kwi, 2013
Brzmi łagodniej : )
mozer - Pią 26 Kwi, 2013
Nie no, jak już mamy tak dogłębnie analizować to chciałbym, żeby albo był zdecydowany podział kadru pół na pół, albo jednak ten horyzont przesunąć w którąś stronę
Mańkosław - Pią 26 Kwi, 2013
adf1985 napisał/a: | Stosowałeś braketing? |
Nie stosowałem, robię korektę na bieżąco
mozer napisał/a: | fajnie ale ja bym chyba przykadrował dół do tych trzcin po lewej. |
Jestem za, lepiej to wyglada
bbeeaa napisał/a: | Wolałabym bez tej roślinności po lewej, ale była, więc jest. |
Też bym wolał, ale niestety była i musiałem ja polubić.
[ Dodano: Sob 27 Kwi, 2013 00:04 ]
231.
Mam mieszane uczucia co do tego zdjęcia
adf1985 - Sob 27 Kwi, 2013
Mańkosław napisał/a: |
Mam mieszane uczucia co do tego zdjęcia |
Ja niestety również. Po pierwsze rzuca się w oczy obwódka wokół gałęzi, zapewne po zastosowaniu suwaków światła/cienie. Poza tym na zdjęciu jest bałagan. Wydaje mi się, że przy takiej fotografii mniej znaczy więcej. Wydawałoby się, że tematem zdjęcia jest drzewo widoczne na pierwszym planie, ale w tle są jakieś ruiny, obok jakeś kolejne drzewa, które w dodatku są ucięte z prawej. Niebo mało ciekawe, oświetlenie również. Po prostu smutek bije z tego zdjęcia. Trzeba się tam wybrać po prostu o innej porze, bo na tym ujęciu nie ma ani ciekawego światła, ani nic pięknego moim zdaniem. To miejsce na pewno wygląda znacznie lepiej w korzystniejszym oświetleniu. Ja nie lubię takiego światła, jest strasznie nijakie, szczególnie do zdjęć typu krajobraz/sceneria.
Prawda jest taka, że w zdjęciach krajobrazu najważniejsza jest pora, kiedy je robimy. Jak chodziłem do pobliskiego parku zimą, to po prostu totalna porażka. Brzydko było i mimo najszczerszych starań nie szło nic ciekawego wyciągnąć z otoczenia. Teraz,gdy pogoda się poprawiła, miejsce wygląda kompletnie inaczej. Także nie ma się co łamać. Czasem nieudane zdjęcie, to po prostu wina nieodpowiedniej pory dnia czy roku.
Mańkosław - Sob 27 Kwi, 2013
adf1985, po twojej opinii już nie mam wątpliwości i już wiam dlaczego schowałem to zdjęcie do "szuflady" na kilka miesięcy. Dzięki
kwscore - Sob 27 Kwi, 2013
232.
Mańkosław - Nie 28 Kwi, 2013
233.
adf1985 - Nie 28 Kwi, 2013
No, 233 jest już znacznie lepsze . Nawet nieźle wyszło, jak na robione pod słońce. Szkoda tylko, że niektóre obszary niedoświetlone.
[ Dodano: Nie 28 Kwi, 2013 13:55 ]
Od siebie dam coś w stylu krajobrazu, ale w otoczeniu miejskim
234.
Mańkosław - Nie 28 Kwi, 2013
adf1985, 234 przyjemny miejski krajobraz, ładne nasycenie barw
Tutejszyn - Nie 28 Kwi, 2013
adf1985, 234 przyjemnie ostre i takie dopieszczone. Czasem mógłbyś też zostawić kawałek EXIFa.
Dziękuję. Exif jakoś chyba sam się usunął. Nie ogarniam tych plikowych rzeczy . Ale jeśli chodzi o parametry to: 17mm f/5.6 1/200s ISO 100
ophiuchus - Nie 28 Kwi, 2013
Albo mam taki marny monitor, albo posteryzacja wylazła na niebie (dobrze to widać w okolicach lewego górnego rogu). A tak poza tym to bardzo uspokajający obrazek
mozer - Nie 28 Kwi, 2013
ophiuchus, ja nie widzę, ale może to właśnie ja mam za słaby monitor
U siebie też to widzę niestety, ale zauważyłem dopiero teraz .
Arkowal - Pon 29 Kwi, 2013 Temat postu: Coś z szuflady
mozer - Pon 29 Kwi, 2013
Arkowal, większy podpis, większy! Za mały jest!
Arkowal - Pon 29 Kwi, 2013
Taak wiem takie tam!
muzyk - Pon 29 Kwi, 2013
Mańkosław napisał/a: | Mam mieszane uczucia co do tego zdjęcia |
Skoncentrowałbym się tylko na ruderze i drzewie, żeby nie było w tle zabudowań widać, może z perspektywy żaby szerokim kątem ku górze?
fatman - Wto 30 Kwi, 2013
236. Z włóczęgi po Bawarii.
mozer - Wto 30 Kwi, 2013
fatman, stać Cię na dużo lepsze zdjęcia Jakbym nie widział, że to Ty to pomyślałbym, że jakiś początkujący
Tutejszyn - Wto 30 Kwi, 2013
mozer, 236 - początkujący? Bardzo przyjemna fotografia.
mozer napisał/a: | fatman, stać Cię na dużo lepsze zdjęcia Jakbym nie widział, że to Ty to pomyślałbym, że jakiś początkujący |
Dziękuję mozer za Twoje słowa.
Wykazuję skruchę.
czasem jest tak..., że jeździsz i jeździsz a światła nie ma
To jedno ujęciez całych 3 dni w południowej Bawarii, z którego jestem w miarę zadowolony (pod względem światła).
Oczywiście, klepnąłem kika "pocztówek" (żałosne) na otarcie łez.
Jak je zamieszczę to wtedy ju z zupełnie stracisz we mnie wiarę.
hijax_pl - Wto 30 Kwi, 2013
fatman, a mnie się widzi. I ładnie oświetlony ten kościółek i ładnie w ramkę ubrany. Jeśli coś mogę od siebie, to starałbym się przesunąć w lewo bardziej tak, by ta "szopa " schowała się za pagórek. Po czym wystemplowałbym kable.
Tutejszyn - Wto 30 Kwi, 2013
hijax_pl napisał/a: | Jeśli coś mogę od siebie, to starałbym się przesunąć w lewo bardziej tak, by ta "szopa " schowała się za pagórek. Po czym wystemplowałbym kable. | Bez szopy to byłoby zupełnie inne zdjęcie. Poza tym spróbuj powiedzieć jej mieszkańcom, że mieszkają w szopie.. Kabel owszem, jego nie musi być. Tego suchego czegoś na pierwszym planie też. Ale fotografia mi się podoba.
mozer - Wto 30 Kwi, 2013
fatman, mi chodziło raczej o kadr, w którym jest wiele niepotrzebnych elementów - tak jak właśnie ta "szopa". Akurat światło jest ok.
Poza tym ciasno u góry i nie rozumiem istoty tej sterty patyków na pierwszym planie.
Ja rozumiem, że tak to wyglądało i nie zabierzesz patyków, ale może z tego miejsca nie trzeba było robić
A może w pionie ciekawiej by wyszło? Wtedy sam kościółek a nad nim korona drzewa?
bbeeaa - Wto 30 Kwi, 2013
236 - ładne to : )
Za przedmówcami: i światło, i ramka.
Inne kadrowanie? Pewnie fatman wybrał najlepszą z możliwych opcję.
Nie posiadam się z radości, że mój kadr wzbudził taką dyskusję.
Zdjęcie zrobiłem na drodze 165 na trasie z Gerlosberg do Zell am Ziller.
Są tam bardzo ostre zakręty i droga trawersuje zygzakami.
Wracałem po całym dniu w Alpach Kitzbuchelskich gdzie wybrałem się w poszukiwaniu plenerów ale kurrrrna nic żywcem nie zfociłem.
Na jednym z zakrętów (miał 180 stopni)...zobaczyłem przez przestrzeń między drzewami ten kościółek oświetlony ciepłym światłem zachodu.
Szybki rzut oka w lusterko wsteczne,
po hamulcach,
aparat z bocznego siedzenia do oka
i... jest to co widzicie.
Odpowiadam więc na pytania:
Nie mogłem się zatrzymać ani wysiaść (po obu stronach stalowe bariery)
Lekko więc dałem na wsteczny aby skadrować w miarę sensownie i pstryk.
Nie mogłem schować "szopy" (nie chciałem pooza tym bo podobało mi sie to ciepłe światło na brzozie z lewej)
Nie mogłem nic zrobić z patykami
Nie mogłem już nawet zrobić drugiego ujęcia bo z rykiem silnika nadjeżdżał z tyłu truck.
Taka to legenda
Wstawię dziś "pocztówkowce" zameczku myszki miki z Neuschwanstein
to dopiero zobaczycie kicz
icterus - Wto 30 Kwi, 2013
Jako zdjęcie turystyczne to całkiem całkiem, nie ma co marudzić ani się zachwycać. Pamiątka z wycieczki i tyle.
Tutejszyn - Sro 01 Maj, 2013
icterus, po takim tekście aż spojrzałem do Twojej historii, aby zobaczyć Twoje dokonania. Myślałem, że zobaczę jakieś wybitne prace. Jak dotąd Twój komentarz pasuje do Twoich prac idealnie.
adf1985 - Sro 01 Maj, 2013
E tam, nie ma co się spinać. Akurat zajżałem w zdjęcia kolegi icterus i niektóre są nawet niezłe. Odnośnie tej fotki, którą dał fatman. Nie jest zła, ale też mnie jakoś nie porusza. No udane zdjęcie i tyle. Trzeba pamiętać, że przy pewnym poziomie robienia zdjęć już ciężko zachwycić. Teraz wiele osób umie robić zdjęcia i naprawdę ciężko czymś zaskoczyć w obecnych czasach. Mi się tam podoba zdjęcie fatmana, ale że tak powiem nie zapamiętałbym na dłużej tej fotografii. Jest estetyczna i konsekwentna. Wycieczkowa to na pewno nie, ale jest pomiędzy wycieczkową a artystyczną. Fajne światło, może trochę za dużo tego pagórka, ale już kolega tłumaczył jak powstało to zdjęcie. Moim zdaniem nie ma się co więcej nad tym rozwodzić. Lepiej dawajmy kolejne zdjęcia, bo pogoda ładna
mozer - Sro 01 Maj, 2013
adf1985, hej, ale my po to wystawiamy tu zdjęcia, żeby usłyszeć krytykę i się czegoś nauczyć. Kolega się chyba nie obrazi za negatywną opinię
Tutejszyn - Sro 01 Maj, 2013
adf1985 napisał/a: | E tam, nie ma co się spinać. Akurat zajżałem w zdjęcia kolegi icterus i niektóre są nawet niezłe. | Mój post był odpowiedzią na pejoratywny charakter wypowiedzi icterusa. Zauważ, że Twój post był odpowiedzią na krytyczny ton mojej wypowiedzi, choć powiedziałem dokładnie to co icterus
Tutejszyn napisał/a: | adf1985 napisał/a: | E tam, nie ma co się spinać. Akurat zajżałem w zdjęcia kolegi icterus i niektóre są nawet niezłe. | Mój post był odpowiedzią na pejoratywny charakter wypowiedzi icterusa. Zauważ, że Twój post był odpowiedzią na krytyczny ton mojej wypowiedzi, choć powiedziałem dokładnie to co icterus |
W takim razie sorry, nie mam nic do Ciebie. Peace .
Marx76 - Sro 01 Maj, 2013
To teraz ja proszę o opinie, ewentualnie krytykę.
237.
Widok na Tatry od strony Słowacji.
moronica - Sro 01 Maj, 2013
woda i drzewa bardzo ladnie, powyzej prosi sie o jakis filtr polowkowy
Marx76 - Sro 01 Maj, 2013
Dziękuje moronica, jechałem zwiedzać jaskinie na Słowację i przez to o filtrach nie myślałem, a mam szarą połówkę, później żałowałem.
Ładne zdjęcie. Podoba mi się, że takie całe jasne.
mozer - Sro 01 Maj, 2013
Marx76, jak to z RAWa to pewnie mógłbyś trochę pokombinować jasnością/kontrastami u góry.
bhpchmiel - Sro 01 Maj, 2013
238.
[ Dodano: Sro 01 Maj, 2013 23:51 ]
239.
Bardzo ładne wykonanie, ale brakuje mi podłoża, przez co kadr jest taki niepełny. Czuję niedosyt właśnie gruntu. Czy jest szansa, że wrócisz do tego kadru?
bhpchmiel - Czw 02 Maj, 2013
adf1985, niżej się niestety już nie da
fatman - Czw 02 Maj, 2013
Tak jak obiecałem - dwie "pocztóweczki" z "zamku Myszki-Miki" w Bawarii.
mozer - Czw 02 Maj, 2013
fatman, żeby była pocztówka, to musisz dać nasycenie +200%
mozer napisał/a: | fatman, żeby była pocztówka, to musisz dać nasycenie +200% |
Heh!
No, to już nie ja.
W takim razie nawet pocztówek już nie umiem robic
mozer - Czw 02 Maj, 2013
fatman, na pocztówkach dostępnych w kioskach Bałtyk często wygląda jak Morze Karaibskie
Wszystkim interesującym się fotografią krajobrazową polecam ten portal i... ich elektroniczną gazetę.
Zdjęcia i artykuły są doskonałe i naprawdę można się zainspirować.
I to wszystko za 15 zeta.
Przypominam, że za krajowy miesięcznik o fotografii trzeba dać 19,99 PLN
http://landscapephotograp...azine/issue-27/
Ja tam wziąłem Platynowego i za dwie stówki mam dostęp również do poprzednich wydań.
A warto !
http://landscapephotograp.../subscriptions/
Mozer - coś specjalnie dla Ciebie (może nie do końca wg. Twoich wskazówek o saturacji )
Marx76 - Czw 02 Maj, 2013
adf1985 Dzięki,
mozer tak to RAW.
W dzisiejszą pogodę wyszedłem tylko na balkon.
243.
muzyk - Czw 02 Maj, 2013
242. Lewą stronę przyciąłbym do drzewa, albo kadr nieco w prawo.
Marx76 - Pią 03 Maj, 2013
Która wersja jest ciekawsza z tych dwóch zdjęć ? Góra różni się nieco od siebie ponieważ była całkowicie biała i dodawałem tam kolor, robiłem to oddzielnie na każdej fotce stąd ta różnica.
244.
245.
mozer - Pią 03 Maj, 2013
Marx76, b/w - kolor nic tu nie wnosi.
Rozumiem. Dzięki mozer
MNISZKA - Pią 03 Maj, 2013
246
247
248
249
MNISZKA 249. widzę w b/w tylko szkoda, że przed zdjęciem nie zostały uprzątnięte te śmieci i gałęzie z lewej strony kadru. Wystarczyło je pchnąć patykiem.
muzyk - Pią 03 Maj, 2013
245 super!!!
246 za ciemne.
247 wolalbym kadr bez krzakow z tylu, tzn. tylko geometria kladek.
adf1985 - Pią 03 Maj, 2013
250.
251.
Tutejszyn - Pią 03 Maj, 2013
adf1985, no i ładne to jest Na 250 można by pousuwać ludków trochę i zostawić jedynie tę dziewczynę przy drzewie.
Robione z polarkiem?
Jak najbardziej z polarkiem. Dzięki za opinię. Faktycznie, przy drzewku przydałby się większy minimalizm jeśli chodzi o postaci. A może wystemplować? Chociaż nie lubię tego robić .
EDIT: A co tam, wersja bez przypadkowych przechodniów. Została tylko dziewczyna
252.
muzyk Dzięki.
adf1985 fajne, podoba mi się, szczególnie 252, posłuchałeś mozera i nie kręciłeś polarem do końca ? P.S na 250 i 252 w prawym górnym rogu masz te same "brudki"
Tutejszyn - Pią 03 Maj, 2013
Sielanka
kufel - Pią 03 Maj, 2013
adf1985, park Kasprowicza? 252 bez tłumów lepsze.
Dziękuję . Tak to Park Kasprowicza. A brudki dopiero zauważyłem. Chyba trzeba włączyć czyszczenie matrycy .
EDIT: Nie, to chyba jakieś ptaki były, bo na innych zdjęciach, które dziś zrobiłem brak jest tych brudów. Polarkiem kręciłem chyba dość mocno, ale nie wiem czy do oporu. W każdym razie nie ma tego efektu częściowej polaryzacji, co mnie cieszy .
adf1985 Dokładnie, tak trzymaj, niebo prezentuje się o wiele lepiej.
Przepraszam, ale zdjęcia jeszcze trochę poprawiłem. Brakowało mi nieco jeszcze nieba. Trochę wyciągnąłem, ale bez większego grzebiania.
253.
254.
Dopiero teraz jestem zadowolony z efektu. Sorki za zamieszanie raz jeszcze .
mozer - Pią 03 Maj, 2013
adf1985, 253 bardzo fajna sielanka 254 już tak nie za bardzo jak dla mnie
muzyk - Sob 04 Maj, 2013
253 uuuu Panie! Ta kombinacja żółtego z niebem... miód!!!
fatman - Sob 04 Maj, 2013
adf1985, 253 bardzo ładne.
255.
Sorry ale nie uprzątnąłem patyków
mozer - Nie 05 Maj, 2013
fatman, wstydź się!
Coś się dziwnego na niebie dzieje.
Mańkosław - Nie 05 Maj, 2013
fatman, bardzo przyjemne, ale nie myślałeś żeby zejść niżej?,fajno się tam dzieje
fatman - Nie 05 Maj, 2013
mozer,
Nawet poprawić sie nie za bardzo da.
Precz z polarami !
Mańkosław, nie dało rady bo hektar drogi.
adf1985 - Nie 05 Maj, 2013
Dziękuję wszystkim za opinie .
255 - fatman, a nie chciałeś podejść bliżej skarpy? Tak mi się wydaje, że wtedy na dole zamiast patyków byłoby trochę drzew, a i nieba więcej mogłoby się załapać. Z drugiej strony teraz wyszło jakoś tak niebanalnie.
cumulus - Nie 05 Maj, 2013
adf1985 253 bardzo na tak, fatman 255 nawet fajne kadrowo, właściwie to mi się podoba
icterus - Nie 05 Maj, 2013
256
Bałtyk zimową porą
multics - Nie 05 Maj, 2013
257 Pozwolę sobie wstawić takie kolorowe coś. Od razu mówię że to nie jest taki fajny wschód/zachód słońca. Za kolory odpowiada tania szara połówka, big stopper od B+W i długa ekspozycja.
ophiuchus - Nie 05 Maj, 2013
multics, chylę czoła Chmury wyszły smakowicie.
A ode mnie takie prawie jak Fuji Superia
258.
Zwierzyniec, staw Echo by niechtoszlag, on Flickr
icterus - Nie 05 Maj, 2013
257 - chmury ładne ale nie mają uzasadnienia w porze dnia i dlatego zdjęcie chociaż atrakcyjne to jednak nienaturalne bo przy takich chmurach powinniśmy mieć piękną gre świateł zachodzącego słońca, a tego brak.
258. kadr ok ale zdjęcie nie obrobione i dlatego niebo wyblakłe.
Ingeitum - Nie 05 Maj, 2013
@multics ten koror troszkę przesadzony ale sam widok mi się bardzo podoba. Gdzie to jest, UK?
Marx76 - Nie 05 Maj, 2013
257. Mnie się to podoba, to nic, że jest lekko science-fiction, za to miękko i kolorowo, pierwszy plan do linii drzew ładne światło, może tylko prawy górny róg za ciemny, ale całość na plus.
Mańkosław - Nie 05 Maj, 2013
257 SUPER miękkość i w ogóle mnie się podoba
259.
Dzięki za wszystkie komentarze
Ingeitum, tak to jest Wielka Brytania, a konkretnie Szkocja. Okolice Achallader. Fakt kolor przesadzony (tani filtr połówkowy dodał tego zafarbu), ale jakoś mi pasuje do tego zdjęcia
icterus, Zdjęcie zostało zrobione o godzinie 6:19 rano, niestety słońce nie dopisało i miałem tylko krótkie jego przebłyski przeplatane deszczem.
ophiuchus, Marx76, Mańkosław, dzięki
mozer - Nie 05 Maj, 2013
multics, przyjemne zdjęcie - wychodzi na to, że warto kupować tanie (B+W???) połówki
mozer, tania połówka to jakaś chińszczyzna kupiona na amazonie, B+W w moim posiadaniu to big stopper, który tani niestety nie jest.
moronica - Pon 06 Maj, 2013
multics, fajna ta polowka, taki lee za taka mahoniowa polowke slono sobie liczy
mozer - Pon 06 Maj, 2013
multics, a, uff, źle zrozumiałem i się nieźle zdziwiłem
moronica, nic tylko przemalować napis na Lee i sprzedawać na allegro
fatman - Pon 06 Maj, 2013
adf1985 napisał/a: |
255 - fatman, a nie chciałeś podejść bliżej skarpy? Tak mi się wydaje, że wtedy na dole zamiast patyków byłoby trochę drzew, a i nieba więcej mogłoby się załapać. Z drugiej strony teraz wyszło jakoś tak niebanalnie. |
Jestem zwolennikiem "pierwszego planu" na fotografii krajobrazowej
(co nie znaczy, że czasem kadruję inaczej. Ale rzadko.)
[ Dodano: Pon 06 Maj, 2013 18:03 ]
multics napisał/a: | mozer, tania połówka to jakaś chińszczyzna kupiona na amazonie, B+W w moim posiadaniu to big stopper, który tani niestety nie jest. |
Uff... bo już myślałem, że Bigstopper takie zafarby daje.
Swoją drogą czyż Lee za te pieniądze nie mógłby dokładać softu w postaci profili zdejmujących tę dominantę ?
Albo DxO.
Już mi sie marzy "DxO DeBiStopper Pro 8.0" zdejmujący zafarb dla wszystkich kombinacji obiektywów, puszek i czasów naświetlania.
Ech... marzenia
witkot - Pon 06 Maj, 2013
fatman-- 255.Miejsce piękne na foty.Tak jak koledzy powinieneś zejść niżej.
Dla pięknej foty trzeba zrobić wszystko co możliwe-nawet brnąć kilometr w bagnie W tej kompozycji wersja B%W coś mi nie "leży"
Trochę zbyt dużo elementów które powodują lekki bałagan.
Oczywiście to tylko moja wizja
multics--257 Niech sobie gadają że zafarb a mi i tak się podoba.
Pozdr.wszystkich
bhpchmiel - Wto 07 Maj, 2013
Standardowy landszafcik znad morza:)
261.
262.
fatman - Wto 07 Maj, 2013
witkot napisał/a: | fatman-- 255. [...] W tej kompozycji wersja B%W coś mi nie "leży"
Trochę zbyt dużo elementów które powodują lekki bałagan.
Oczywiście to tylko moja wizja |
Już się usprawiedliwiam
Nie chciałbyś widzieć jakie kolory ma las i trawa w Alpach o tej porze roku
Kupa gnoju (i to zeszłorocznego) za stodołą u gospodarza ma podobne kolory.
Dlatego BW .
263.
Marx76 - Wto 07 Maj, 2013
bhpchmiel Z Twojej ostatniej serii zachodów słońca w tym złotym klimacie 263 wyszło Ci zdecydowanie najlepiej. Fajnie sylwetkowo żaglówka.
Marx76,dzięki Daleko była ta żaglówka, stąd też tak fajnie wyszła sylwetka
Marx76 - Wto 07 Maj, 2013
bhpchmiel Rzuciłem też okiem na siatkę, niemal idealny trójpodział, a sama łódka praktycznie umiejscowiona w środku węzła. I Like It
Marx76 napisał/a: | bhpchmiel Rzuciłem też okiem na siatkę, niemal idealny trójpodział, a sama łódka praktycznie umiejscowiona w środku węzła. I Like It |
A to mi się udało
multics - Wto 07 Maj, 2013
bhpchmiel, 263 jest naprawdę fajne.
bardzo się cieszę, że się Wam podoba
icterus - Wto 07 Maj, 2013
Jak ktoś lubi jajecznicę, to ma się z czego cieszyć
icterus, grunt to dobre odżywianie
Pablosso - Sro 08 Maj, 2013
Witam kolegów!
To mój pierwszy post na forum i pierwsze zamieszczone zdjęcie. Będę wdzięczny za każdą opinię i radę
264
Tutejszyn - Sro 08 Maj, 2013
Pablosso, Zdjęcie dość ciemne i mało ciekawe. Czekałeś aż słońce zajdzie za horyzont?
Użyłeś bardzo wysokiej wartości przysłony. Po co?
Drzewo jest uchwycone zbyt centralnie. Kłaniają się zasady kompozycji
Czytaj, podpatruj i ćwicz dalej
Marx76 - Sro 08 Maj, 2013
Pablosso Zwróć uwagę na kolory, odbiegają od naturalnych, wystarczy choćby zdjąć jaskrawość i nasycenie.
bhpchmiel - Sro 08 Maj, 2013
265.
266.
267. Przekrzywione z premedytacją
kufel - Sro 08 Maj, 2013
prawie jak Car
265 i 266 dość ciekawe.
kufel, czemu jak car?
kufel - Sro 08 Maj, 2013
bhpchmiel napisał/a: | kufel, czemu jak car? | klik największa jak dotąd zdetonowana bomba wodorowa, 50 MT. tak mi się skojarzyło
aaa... coś mi świtało, że to pewnie o to Ci chodzi
witkot - Sro 08 Maj, 2013
fatman napisał/a: |
Kupa gnoju (i to zeszłorocznego) za stodołą u gospodarza ma podobne kolory.
Dlatego BW . |
dobre-usprawiedliwieni przyjęte
bhpchmiel--262,266,przypadły mi do gustu
kufel - Sro 08 Maj, 2013
wrócę jeszcze do 257 .multics, świetna robota. kolor dodaje uroku , ale dla porównania chętnie zobaczyłbym i bez zafarbu.
fatman - Sro 08 Maj, 2013
Pablosso, witamy na forum. Przeczytałes zapewne regulamin. Numeruj proszę zdjęcia.
multics - Sro 08 Maj, 2013
witkot, kufel, dzięki za komentarze.
kufel, co do wersji bez zafarbu, to niestety jeszcze nie umiem się tak posługiwać Lightroomem. Ale postaram się powalczyć.
kufel - Sro 08 Maj, 2013
multics napisał/a: | kufel, co do wersji bez zafarbu, to niestety jeszcze nie umiem się tak posługiwać Lightroomem. Ale postaram się powalczyć. | nigdy nie bawiłem się w podobne rzeczy w Lr ale tu pewnie "filtr połówkowy" powinien pomóc.
multics - Pią 10 Maj, 2013
kufel, probowalem pobawic sie tym filtrem polowkowym, super narzedzie. Niestety moja umiejetnosc obrobki nie pozwala na doprowadzenie tego zdjecia do stanu "bez zafarbu".
grzybb - Sob 11 Maj, 2013
268

kufel - Sob 11 Maj, 2013
multics napisał/a: | Niestety moja umiejetnosc obrobki nie pozwala na doprowadzenie tego zdjecia do stanu "bez zafarbu". | bo faktycznie, chyba nie jest to łatwe ( nie wiem, nigdy takich sztuczek nie robiłem w Lr). Może zabawa na warstwach w PS byłaby lepszym sposobem .
grzybb, fajny obrazek.
degol - Nie 12 Maj, 2013
grzybb, 268 fajny czad !
witkot - Czw 16 Maj, 2013
Na życzenie wersja kolor w innych proporcjach.
269.
bhpchmiel - Czw 16 Maj, 2013
witkot, bardzo mi się widzi 269
multics - Czw 16 Maj, 2013
witkot, kolor niczego sobie
Sunders - Czw 16 Maj, 2013
witkot napisał/a: | Na życzenie wersja kolor w innych proporcjach |
witkot a oszukiwałeś że po szarej połówce pozostał straszny zafarb więc kolor odpada Jak dla mnie 269 jest lepsze od też całkiem fajnej wersji BW z galerii.
adf1985 - Czw 16 Maj, 2013
269 super, bardzo klimatyczne.
270.
ravenus88 - Czw 16 Maj, 2013
adf1985 kompozycyjnie ładnie, ale ja bym bardziej tego Hasiora wyeksponował
witkot - Czw 16 Maj, 2013
Sunders napisał/a: |
witkot a oszukiwałeś że po szarej połówce pozostał straszny zafarb więc kolor odpada Jak dla mnie 269 jest lepsze od też całkiem fajnej wersji BW z galerii. |
W LR nie jestem zbyt mocny ale jakoś udało się pozbyć tego "fioletu" ( sam się zdziwiłem )
Dzięki wszystkim.
fatman - Pią 17 Maj, 2013
witkot,
E.. no fajny ten "kolor". Bardziej mi pasi niż to w galerii.
A ja dziś zamieszczę trzy (a w zasadzie jedną) fotki krajobrazowe (żeby nie było że OT) ze Słowińskiego PN aby pokazać możliwości matrycy Foveona i tego co można wyciągnąć z całkowicie przepalonego zdjęcia.
ta matryca coraz bardziej mnie zaskakuje.
Jakbym robił moim Canonem 5Dmk2 - fotka poszłaby do kosza. Nie do uratowania.
Zwróćcie uwagę na histogramy na poszczególnych etapach.
nastawy: ISO 200, 1/1250s, f/2.8, +0,3 EV. Obiektyw 28mm (w ekwiwalencie do FF)
Sigma DP1 Merrill
bhpchmiel - Pią 17 Maj, 2013
Rysiu te w czerwieni jest całkiem, całkiem
muzyk - Pią 17 Maj, 2013
O cie beret!!!!
fatman - Pią 17 Maj, 2013
Beret, beret.
Mój już ciasny
Idę robić kwitnący rzepak!
degol - Sob 18 Maj, 2013
bhpchmiel napisał/a: | Rysiu te w czerwieni jest całkiem, całkiem |
Ta na pochód sie nadaje
[ Dodano: Sob 18 Maj, 2013 17:07 ]
fatman napisał/a: | Beret, beret.
Mój już ciasny
Idę robić kwitnący rzepak! |
Już zaczyna przekwitywać
fatman - Sob 18 Maj, 2013
No to taka rzepakowa panoramka z ubiegłego tygodnia, kiedy jescze nie przekwitywał
275.
kwscore - Sob 18 Maj, 2013
276.
277.
witkot - Nie 19 Maj, 2013
fatman--Ładne to.
Coś szczególnego jest w tym rzepaku-można patrzeć na niego bez końca.Ciepło i radość dla oczu.
ps.ciekawy układ tych drzew.Jeszcze bez liści czy to jakieś "suszki" na mokradłach ?
fatman - Nie 19 Maj, 2013
witkot, właśnie te drzewa mnie zaintrygowały.
Niektóre białe a niektóre czarne. To jest tematem.
A że dzieje się to w rzepaku to jeszcze wzmacnia kolorystykę.
Inaczej musiałbym pójść w BW.
cumulus - Sro 22 Maj, 2013
kwscore 276 ładne, taka sielanka
fatman 275 ciekawe, podoba się
witkot 269 piękne
Wschód słońca z Połoniny Wetlińskiej
278.
279.
280.
281.
282.
sthwild - Sro 22 Maj, 2013
283 Punkt widokowy New Fancy w Gloucestershire(HDR). 3 expozycje, tone mapping w photomatix i wykonczone W CS6. Zdjecie zrobione Lumixem LX5.
fatman - Czw 23 Maj, 2013
cumulus, 280 najlepsze. Potem 279.
[ Dodano: Czw 23 Maj, 2013 17:07 ]
sthwild, całkiem fajny HDR krajobrazowy.
Skadruj aby obciąć rogi po prawej stronie bo zciemniały
kufel - Czw 23 Maj, 2013
cumulus, czy publikujesz może czasem swoje zdjęcia na dalekich obserwacjach ?
cumulus - Czw 23 Maj, 2013
kufel no tak, czasem trafi się coś godnego do publikacji
kufel - Czw 23 Maj, 2013
cumulus napisał/a: | kufel no tak, czasem trafi się coś godnego do publikacji | niemal dziennie odwiedzam tę stronę i dość niedawno natknąłem się na zamieszczone również tu Twoje foty
Stuku - Pon 27 Maj, 2013
284.
285.
bhpchmiel - Pon 27 Maj, 2013
cumulus, bardzo ładną seryjkę wstawiłeś
90s - Pon 27 Maj, 2013
286.
Lanzarote vulcano by Sanches90s, on Flickr
adf1985 - Czw 30 Maj, 2013
287.
288.
fatman - Sob 01 Cze, 2013
90s, Pięknie żeście to ujęli Kolego. Pięknie !!!
Landszafciarz się już z Ciebie zrobił poważny.
Gratuluję kadru, kompozycji, światła i przede wszystkim tematu !
waperr - Pon 03 Cze, 2013
i kolejne z wizyty nad morzem
289.
[ Dodano: Pon 03 Cze, 2013 22:03 ]
Z nutą sportową
290.
pes - Wto 04 Cze, 2013
291. krajobraz miejski
Marx76 - Wto 04 Cze, 2013
Pes, kolor równie ciekawy jak b/w. Fajne
pes - Wto 04 Cze, 2013
Marx76, jest jedna wada tych fot z ajfona, makabrycznie szumią i w sumie jedynie w takiej rozdziałce, no max. 800 px na długim boku ma to jakiś sens. Jasne, że zawsze można iść w obróbkę z ziarnem etc. Dzięki
mozer - Wto 04 Cze, 2013
pes, całkiem przyjemne
90s, dobrze uchwycone!
adf1985, chce się połazić, ale chyba popracowałbym nad balansem bieli - obecny wydaje mi się nienaturalny.
evanduril - Sro 12 Cze, 2013
292. Narew, widok z góry Bony, Łomża
Kurcze, cały czas myślę, że o wschodzie słońca z tego można by znacznie więcej wyciągnąć... Tylko jakoś nie chce mi się o 3:30 wstawać
icterus - Sro 12 Cze, 2013
293
[ Dodano: Czw 13 Cze, 2013 09:29 ]
294
[ Dodano: Czw 13 Cze, 2013 22:51 ]
295
KwusheR - Nie 16 Cze, 2013
286 - miażdży czaszkę.
Zaniżam poziom:
296.
Daniel*1977 - Nie 16 Cze, 2013
297
Entrance to the harbor by Daniel*1977, on Flickr
298
Empty beach by Daniel*1977, on Flickr
299
Fire ball by Daniel*1977, on Flickr
multics - Nie 16 Cze, 2013
300
Albisia - Pon 17 Cze, 2013
icterus - 295 zachwycające.
Marx76 - Pon 17 Cze, 2013
Daniel*1977 299. Wypasione.
Daniel*1977 - Pon 17 Cze, 2013
Marx76, robione telefonem
w kolejce mam jeszcze sporo bo miałem 2 tygodnie czasu
Marx76 - Pon 17 Cze, 2013
Daniel, wstawiaj śmiało bo lubię Twoje foty.
301. Zapora w Wapienicy.
kufel - Pon 17 Cze, 2013
Marx76, tak sie zastanawiam czy "obwódka" z gałęzi w kadrze, pomimo iz jednolita, jest tu potrzebna.
Marx76 - Wto 18 Cze, 2013
kufel
Niestety, już nie mogłem podejść bliżej, stałem za płotem, a przed nim było mnóstwo zieleni, która mnie skutecznie ograniczała, myślałem o czystym kadrze, ale to była najlepsza luka jaką znalazłem.
302.
elnino - Wto 18 Cze, 2013
303.
icterus - Sro 19 Cze, 2013
304
305
306
kojut - Sob 22 Cze, 2013
307.
308.
fatman - Nie 23 Cze, 2013
kojut, 307 - bardzo OK.
Dobrze, że pojawiły się te autobusy. Jest odniesienie.
bhpchmiel - Nie 23 Cze, 2013
icterus, 304 bomba!!
Daniel*1977 - Nie 23 Cze, 2013
309
The sun's rays by Daniel*1977, on Flickr
Marx76 - Nie 23 Cze, 2013
307. Super.
icterus - Nie 23 Cze, 2013
bhpchmiel napisał/a: | icterus, 304 bomba!! |
To tylko kwestia rannego wstawania i w tym konkretnym przypadku okna w hotelu skierowanego na morze.
pes - Pon 24 Cze, 2013
304 i 307 - bdb!
310.
Marx76 - Pon 24 Cze, 2013
pes, rewelacja, pięknie, fajne światło, ładnie wyszła zieleń.
pes - Pon 24 Cze, 2013
Dzięki Marx76
311.
312.
313. mleczarz
90s - Pon 24 Cze, 2013
Uuu dużo fotek pod światło:) moje ulubione:)
kojut gdzie robiłeś swoje zdjęcia?
kojut - Pon 24 Cze, 2013
Tam gdzie i Ty: Timanfaya i El Golfo. Mam więcej z Lanzarote, ale muszę poobrabiać.
icterus - Pon 24 Cze, 2013
314
315
witkot - Pon 24 Cze, 2013
pes--Całkiem fajne wstawki.Ładne światło złapałeś ale myślę że miejsce ma dużo większy potencjał.
Świt w tej okolicy musi być piękny
307/309 --Bardzo na plus.
Daniel*1977 - Pon 24 Cze, 2013
316
Bay side view by Daniel*1977, on Flickr
317
The stalk by Daniel*1977, on Flickr
318
Beach path by Daniel*1977, on Flickr
319
Harbor view by Daniel*1977, on Flickr
maziek - Wto 25 Cze, 2013
Co to za porcik 319?
Daniel*1977 - Wto 25 Cze, 2013
maziek, Na wyspie Simi, niedaleko Rodos.
maziek - Wto 25 Cze, 2013
A to nie trafiłem .
90s - Wto 25 Cze, 2013
kojut tak właśnie myślałem
jak wrażenia że tak spytam?:)
kojut - Wto 25 Cze, 2013
90s, wrażenia niezapomniane. Krajobaz surowy ale jednocześnie piękny. Całą wycieczkę nie mogłem myśleć o niczym innym tylko co trzeba by zrobić aby móc w tym parku spędzić dwa, trzy dni samemu z namiotem i aparatem, albo przynajmniej, jak wysiąść z tego cholernego autobusu chociaż na minutę.
Miejsce świetne- "must see" podczas pobytu na wyspie
icterus - Wto 25 Cze, 2013
Daniel - 316 piękne kolory, idealnie obrazujące barwę tamtego morza, kadr też fajny, no może ten kamień po prawej można by w całości, ale może nie mogłeś.
adf1985 - Czw 27 Cze, 2013
320.
321.
|
|