|
forum.optyczne.pl
|
 |
Cyfrowe lustrzanki - Nikon D3100 - test cyfrowej lustrzanki
krzysiek - Pią 25 Lut, 2011 Temat postu: Nikon D3100 - test cyfrowej lustrzanki http://optyczne.pl/148.1-...Wst%C4%99p.html
Zapraszamy do lektury!
Fatman73 - Pią 25 Lut, 2011
Podpisy pod zdjęciami do poprawy
np: Nikon D3100 + AF-S 24–70 mm f/2.8G USM
i przy niektórych zabrakło informacji o ISO
Ale test fajny, przyjemnie się czyta
krzysiek - Pią 25 Lut, 2011
Fatman73, już jest OK, dzięki:)
ghost - Sob 26 Lut, 2011
Cytat: | Ze względu na brak wbudowanego silnika AF w korpusie D3100, szybkość i precyzja działania systemu automatycznego ustawiania ostrości uzależniona jest praktycznie od możliwości mechanizmu AF w obiektywie. Z tej przyczyny nie wykonujemy standardowego testu na skuteczność ustawiania ostrości przez D3100. | w canonie (jak i w innych systemach, gdzie mieszacie szkła śrubokrętowe i z własnym napędem) to nie przeszkadza.
damiank - Nie 27 Lut, 2011
Przeczytałem kilka review-ów w sieci tego nikona, gdzie ogólnie chwalą AF w nim i mam pytanko do autorów tego testu, skoro już nie dali żadnych wyników, a widzę, że większość nikonów był katowana nikkorowskim 24-70, to czy mogą porównać AF w D3100, D80, D90 - ogólnie puszek z multicamaem 1000 biorąc wspomniany obiektyw za punkt odniesienia.
Ciekawią mnie jeszcze wyniki pojemności bufora w serii RAW z imaging-resource, bowiem wyszło im tam z zmieści 16 rawów i opróżni taki bufor w 5 sekund!
MC - Nie 27 Lut, 2011
ghost, mnie też to zaskoczyło, bo wychodzi na to, że np. w systemie Sony nie ma sensu testować AF obiektywów typu 35G, 50/1.4, 100 macro itp, bo wszystko zależy od puszki... Ciekawa zmiana...
ghost - Nie 27 Lut, 2011
zmiana nie zmiana. d5k ma test AFa, d3k nie.
hijax_pl - Nie 27 Lut, 2011
ghost napisał/a: | zmiana nie zmiana. d5k ma test AFa, d3k nie. | Znaczy się - zmiana... Problem w tym, że argumenty za zmianą dość wątłe
Baku - Pon 28 Lut, 2011
Czy nie widzicie, że to jest spisek redakcji uknuty z Canonem?
Przecież Canon w EF i EF-S nie ma wcale śrubokrętowych szkieł, co oznacza że przy kolejnych testach tej marki nie będzie sprawdzana celność AFu, więc ...Canonowi odpadnie główny powód do wstydu, np. w takim 5d mark III (a tak w ogóle to słyszałem, że on ma w ogóle nie mieć AF ).
hijax_pl - Pon 28 Lut, 2011
Baku napisał/a: | Czy nie widzicie, że to jest spisek redakcji uknuty z Canonem? | Oczywiście, tym bardziej, że korpusy Nikona ze śrubokrętem po podłączeniu obiektywu AF-S też korzystają z napędu w obiektywie.
Obiektywnie mówiąc coś jest na rzeczy...
kubus12345 - Pon 04 Lip, 2011 Temat postu: Nikon D3100 Cześć, jestem tu nowy, więć będę się streszczał
Czy da się w Nikonie D3100 włączyć siatkę linii, gdyż zależy mi na prostym zdjęcu.
A jeżeli się nie da to czy jest jakieś wyjście ?
maput - Pon 04 Lip, 2011
a instrukcję czytał ?
kubus12345 - Pon 04 Lip, 2011
Czytał i nie znalazł czegoś takiego jak siatka, prostowanie niby jest ale dopiero gdy foto już się zrobi.
hijax_pl - Pon 04 Lip, 2011
kubus12345 napisał/a: | Czytał i nie znalazł czegoś takiego jak siatka | W wizjerze nie ma. Na wyświetlaczu LCD - jest.
michalwisnia - Pią 02 Wrz, 2011
Zamierzam kupić ten aparat i mam takie pytanie. Czy ktoś mi może wytłumaczyć co jest z tym śrubokrętem czy jak to się nazywa w tym aparacie?? Nie wiem czy dobrze kumam (bo jestem zielony) że jak nie ma tego śrubokręta/u to sam ręcznie muszę gmerać przy obiektywie żeby ustalić ostrość ??
hijax_pl - Pią 02 Wrz, 2011
michalwisnia napisał/a: | jak nie ma tego śrubokręta/u to sam ręcznie muszę gmerać przy obiektywie żeby ustalić ostrość ?? | Tak - ale tyczy to się TYLKO obiektywów posiadających funkcję AF ale nie posiadających własnego silnika AF. Czyli obiektywy, które mają oznaczenia AF bądż AF-D. Te z oznaczeniem AF-I czy AF-S będą współpracować normalnie - to znaczy AF będzie działać.
Zasadniczo to jest tak, że by AF działał coś musi napędzać mechanikę, by przestawiać soczewki. Rozwiązania są dwa: albo silnik jest w korpusie, albo w obiektywie.
Jeśli jest w korpusie - wtedy działa AF z obiektywami, które nie mają silnika.
Jeśli jest w obiektywie - wtedy działa AF z korpusem, który umie się z takim obiektywem dogadać (wszystkie cyfrowe0.
Jeśli jest i tu, i tu - wtedy priorytet ma ten w obiektywie.
W D3100 nie ma silnika AF, w związku z czym gdy nie ma go też w obiektywie - wtedy nie ma jak działać AF.
kasiakaaz - Pią 02 Wrz, 2011
michalwisnia napisał/a: | że jak nie ma tego śrubokręta/u to sam ręcznie muszę gmerać przy obiektywie żeby ustalić ostrość ?? |
michalwisnia, tylko wtedy, jeżeli obiektyw nie ma silnika.
edit:
Nie zauważyłam, że hijax już odpowiedział
Dziękuję za odpowiedź.
Czyli w tym zestawie: http://allegro.pl/nikon-d...1795899205.html kitowy obiektyw ma AF-S czyli automatycznie będzie mi ustawiał AF??
A tak w ogóle czy ten D3100 to dobry aparat jako pierwsza lustrzanka dla amatora?? Przesiadam się z FZ18 i zależałoby mi na tym żeby nie było zbyt dużo szumów na zdjęciach i AF żeby był szybki w miarę i oczywiście jakość zdjęć dobra??
Cytat: | A tak w ogóle czy ten D3100 to dobry aparat jako pierwsza lustrzanka dla amatora?? Przesiadam się z FZ18 i zależałoby mi na tym żeby nie było zbyt dużo szumów na zdjęciach i AF żeby był szybki w miarę i oczywiście jakość zdjęć dobra?? | TAK, dobry. Tak, mniej szumi, tak - ma sprawny AF i tak - fotki zasadniczo będą lepsze.
Pamiętaj jednak, że w porównaniu z FZ18 drastycznie spadnie Ci głębia ostrości - robienie zdjęć na full auto może nie dać spodziewanych rezultatów za każdym razem.
P.S
A jak już to polecałbym dołożyć te parę stówek do zestawu z 18-105VR
A oprócz D3100 jaki ewentualnie aparat w podobnej cenie mógłbym nabyć??
Dlaczego tak jest z tą głębią ostrości?? Myślałem że lustrzanki we wszystkich parametrach przewyższają kompakty
moronica - Pią 02 Wrz, 2011
akurat niewielka glebia ostrosci zazwyczaj jest zaleta, wada bywa np w macro
Usjwo - Pią 02 Wrz, 2011
michalwisnia napisał/a: |
Dlaczego tak jest z tą głębią ostrości?? Myślałem że lustrzanki we wszystkich parametrach przewyższają kompakty |
Mala glebia ostrosci przez wiekszosc uzanawana jest za zalete, nie wade
mozer - Pią 02 Wrz, 2011
michalwisnia, możliwość operowania głębią ostrości to zaleta. Lustrzanki nie służą do bezmyślnego 'pstrykactwa'
ok a co z tym D3100?? Opłaca sie go brać czy lepiej Canona albo coś innego?
michalwisnia, co to znaczy czy sie oplaca? specyfikacje zakladam, ze czytales, test rowniez, zdecyduj czy tobie sie oplaca
Z tą głębią ostrości chodziło mi tylko o przyzwyczajenie, że "wszystko jest ostre" nagle zostanie drastycznie zweryfikowane gdy się okaże, że sfotografowano grupkę ludzi i ostrość jest tylko na kilka osób...
Tak - mała głębia ostrości (w porównaniu do kompaktu) jest zaletą, ale wymaga świadomego używania aparatu. O czym już wspomniał mozer.
I czy to będzie D3100, czy Canon czy inna lustrzanka - nie ma znaczenia.
test czytałem, specyfikację znam ale to wy macie większe doświadczenie i wiedzę o aparatach.
michalwisnia, nie podales na czym ci zalezy jesli chodzi o lustrzanke wiec ciezko ci doradzic. poza tym samym korpusem sie zdjec nie zrobi, pozostaje kwestia obiektywu ktory w ogromnym stopniu determinuje czy zestaw nada sie do takiej czy innej tematyki
aparatu będę używał amatorsko. chciałbym żeby zdjęcia mały lepszą jakość niż z FZ18, w miare szybki AF (będę fotografować córkę, która wiadomo jak to dziecko jest dość ruchliwa i sa fajne sytuacje wymagające szybkiego pstryknięcia a nie chciałbym czekać aż aparat łaskawie ustawi AF po 10 s), i niskie szumy ( w FZ18 szumy mnie dobijają).
te wymagania spelni kazda amatorska lustrzanka, oczywiscie uzywana z glowa (znaczy sie nie w trybie auto)
mozer - Pią 02 Wrz, 2011
Chyba najlepiej by było wybrać zestaw startowy, którego kitowy obiektyw ma w miarę dobry AF. Może ktoś coś podpowie, bo nie wiem co teraz dodają w kicie.
mozer napisał/a: | Może ktoś coś podpowie, bo nie wiem co teraz dodają w kicie. |
hijax_pl napisał/a: | zestawu z 18-105VR |
mozer - Pią 02 Wrz, 2011
hijax_pl, dobra, ale ja nie wiem jaki ma on AF - explicite tego nie napisałeś
AF ma celny ale lubi sie gubic. obiektywy z mocnym AFem to nie ta polka cenowa
mozer napisał/a: | ale ja nie wiem jaki ma on AF - explicite tego nie napisałeś | Jak na obiektyw za 600zł (w zestawie) to całkiem porządny .
ghost - Pią 02 Wrz, 2011
dodałbym AF marzeń.
Wujek_Pstrykacz - Pią 02 Wrz, 2011
moronica napisał/a: | AF ma celny ale lubi sie gubic. |
To w końcu trzeba się zdecydować jaki to jest ten AF
Wujek_Pstrykacz, jedno drugiemu nie przeczy. przy dobrym dziennym swietle problemow nie ma (ale jaki obiektyw jakies problemy w tych warunkach ma), przy gorszym sie gubi - znaczy sie zajmuje mu czasem troche by wyostrzyc, jezdzi se wte i wewte. ale jak juz wyostrzy to jest celny
komor - Pią 02 Wrz, 2011
Wujek_Pstrykacz, nie czepiaj się. W Nikonie nawet jak coś jest źle, to jest dobrze.
A tak na poważnie, to zrozumiałem wypowiedź Moroniki od początku, właśnie tak jak to teraz wyjaśniła.
ja mysle ze Wujek_Pstrykacz jest rozpuszczony przez pro sprzet i juz zapomnial, ile roznych aspektow AF moze niedomagac pojedynczo badz w komplecie jakby ktos jeszcze mial watpliwosci to dla mnie istotne sa 3 cechy AF - szybkosc (jak predko potrafi przejechac przez cala skale), celnosc (czy jak juz wyostrzy, wolno czy szybko, to czy w punkt czy zdarzaja sie spudlowane zdjecia) no i wlasnie to gubienie sie (gdy jedzie po skali do punktu, gdzie ma ustawic ostrosc, to czy tam zostaje za pierwszym podejsciem czy przejezdza i cofa sie i znow szuka)
np moja Tokina 12-24 jest szybka i celna ale przy swietle zarowym ostrzac na malo kontrastowy punkt potrafi kompletnie sie pogubic. za to moj nikkor 300 nie gubi sie i jest celny ale wolny
Wujek_Pstrykacz - Sob 03 Wrz, 2011
Ja jestem rozpuszczony przez profi sprzęt, tak, mój EX1 nie gubi ostrości, a Smiena nie ma AF
hijax_pl - Sob 03 Wrz, 2011
Ale Smena ma programy tematyczne
Wujek_Pstrykacz - Sob 03 Wrz, 2011
hijax_pl napisał/a: | Ale Smena ma programy tematyczne |
Jak każde profi
hijax_pl - Sob 03 Wrz, 2011
Wujek_Pstrykacz napisał/a: | Jak każde profi | Chyba EL właśnie
luke130 - Nie 04 Wrz, 2011
michalwisnia napisał/a: | w miare szybki AF (będę fotografować córkę, która wiadomo jak to dziecko jest dość ruchliwa i sa fajne sytuacje wymagające szybkiego pstryknięcia |
Ty nie potrzebujesz byle jakiej lustrzanki. Ty potrzebujesz bolidu F1 wśród lustrzanek, którego jeszcze nikt nie wyprodukował. Wiem co mówię. Mam małego szkraba który poruszając się łamie prawa fizyki.
A tak na serio to d3100 z 18-55 da Ci zauważalną poprawę w szybkości działania AF ale przy foceniu dziecka nie licz na to że odsetek zdjęć z poprawną ostrością będzie większy niż 40-50%.
goltar - Nie 04 Wrz, 2011
Przypomina że to temat o D3100, michalwisnia jeśli chcesz porady na temat innych aparatów to zapraszam do innego działu.
hijax_pl - Nie 04 Wrz, 2011
goltar napisał/a: | że to temat o D3100 | A przypadkiem nie o teście?
goltar - Pon 05 Wrz, 2011
Nie tylko, tematy po teście aparatów są o teście jak i o testowanym aparacie. Wcześniejsze tematy na temat danego aparatu są zamykane.
hijax_pl - Pon 05 Wrz, 2011
goltar napisał/a: | Nie tylko, tematy po teście aparatów są o teście jak i o testowanym aparacie. | Mimo, że praktyka właśnie to pokazuje, tytuł tematu skutecznie myli niedoświadczonego w forumowym obyciu czytelnika...
(tak - wiem, czytając poprzedni wątek do końca dowiemy się gdzie należy kontynuować dyskusję)
michalwisnia - Wto 06 Wrz, 2011
dobra, kupie se tego nikona zobaczę czy dobrze pstryka jak nie to go wyrzucę:)
Wcześniej w pracy waliłem zdjęcia Canonem 350 i jakoś nie przypadł mi do gustu. Mam nadzieje że ten nikon to będzie lepszy.
moronica - Wto 06 Wrz, 2011
ten Nikon bedzie lepszy bo jest nowszy a wiadomo, ze technologia idzie do przodu. ale jak by nie patrzec to korpus entry level. z drugiej strony jak ktos wie co robi to wykona nim swietne zdjecia. jak nie wie to zaden aparat za niego ich nie zrobi
michalwisnia - Sro 07 Wrz, 2011
a jeszcze mi powiedzcie jaka będzie różnica między tym kitem 18-105 VR a tym 18-55 VR bo cenowo wychodzi 350-400 zł więcej??
hijax_pl - Sro 07 Wrz, 2011
michalwisnia, 18-105VR ma większy zuum.
i to jest jedyna różnica?? Jakość zdjęć będzie identyczna??
RB - Sro 07 Wrz, 2011
Tzn. co? Po prostu za pomoca 18-55 niektórych zdjeć nie będzie A te na tych samych ogniskowych będą bardzo podobne. Zakres to też istotna sprawa. Poza tym oba obiektywy sa podobne. Ciemne, plastikowe ale optycznie w miarę porządne.
Jednak zdecydowałem się na Pentaxa K-r
CzarekFH - Nie 09 Paź, 2011
Przepraszam, jeżeli zły temat, ale mam pytanie w sprawie aparatu.
Czy da się zmienić nazwę zapisywanych zdjęć? Bo jak kiedyś miałem DSC_0001 tak teraz zapisują mi się _DSC0001 i bardzo mi to przeszkadza w segregacji. Czytałem instrukcje.
hijax_pl - Nie 09 Paź, 2011
CzarekFH napisał/a: | Czytałem instrukcje. | i co wyczytałeś? I po co grzebałeś w ustawieniach przestrzeni barwnej?
CzarekFH - Nie 09 Paź, 2011
Aaa czyli to dlatego, że zapisuje w AdobeRGB? A co, nie można tam grzebać? ^^
CzarekFH napisał/a: | czyli to dlatego, że zapisuje w AdobeRGB? | Tia... Tak nakazuje standard EXIF CzarekFH napisał/a: | A co, nie można tam grzebać? ^^ | W sumie można, ale po co? Masz monitor wyświetlający AdobeRGB?
komor - Nie 09 Paź, 2011
A to zawsze trzeba mieć monitor? Jak się do druku przygotowuje prace to lepiej mieć materiał wejściowy w AdobeRGB niż w sRGB. Swoją drogą te ustawienia działają tylko na JPG-i, nie na RAW-y, nie?
komor napisał/a: | Swoją drogą te ustawienia działają tylko na JPG-i, nie na RAW-y, nie? | Tak.
Sokaro - Wto 15 Lis, 2011
Witam. Zastanawiam się nad kupieniem właśnie tego Nikona, lecz mam sporo pytań. Czy jest być może ktoś kto na fotografii zna się naprawdę dobrze i ma owego Nikona? pytania dla profesjonalistów będą banalne, natomiast dla mnie są nie do obejścia . Jeżeli takowa osoba się znajdzie, czy mogłaby podać numer gadu gadu lub jakiś inny sposób komunikowania się?
Dziękuję i Pozdrawiam
dragossani - Wto 15 Lis, 2011
Może wypisz tu pytania to się ochotnik jakiś znajdzie
Jestem jeżeli chodzi o fotografię totalnie zielony więc:
1. Czy każdy obiektyw do Nikona będę mógł zamontować w tym modelu? czy do niektórych obiektywów potrzebne będą jakieś przejściówki/adaptery czy jak to tam się zwie.
2. Czy obiektyw Heliosa (f/2.8 M-44 chyba) będę mógł w tym modelu bez problemu zamontować ?
3. O co tak naprawdę chodzi z tym śrubokrętem
4. Jakich obiektywów mam szukać, a raczej jakiego oznaczenia na obiektywach, aby pasowały do tego modelu.
5. Czy tak zwany odwrócony obiektyw będę tutaj mógł zastosować?
6. Czy obiektywy do Nikona, dostanę w jakichś przystępnych cenach, czy są to jedne z najdroższych na rynku?
Chwilowo tyle, jeżeli będzie więcej to zapewne je zadam Lecz nadal czekam na kogoś kto mógłby mi dodatkowo pomóc.
maput - Wto 15 Lis, 2011
1. Z aktualnie dostępnych na rynku wszystkie. Z niektórymi nie będzie działał AF, ale o tym w odpowiedzi na pyt. 4.
2. Będziesz potrzebować adaptera z soczewką, ale jest to możliwe.
3. W przeszłości silnik napędzający autofocus znajdował się w korpusie (aparacie), od kilku lat Nikon montuje silnik AF w obiektywach. D3100 nie posiada już silnika AF, więc starsze obiektywy nie będę posiadały z tym body autofocusa.
4. Bezproblemowo będą współpracować wszystkie obiektywy AF-S i AS-I. Obiektywy AF nie będą miały AF - patrz. pkt 3.
5. Będziesz mógł.
6. Jeśli pytasz o ogół obiektywów, to Nikon jest całkowicie przecięty systemem pod względem cen. Porównując konkretne obiektywy czasem jest droższy, a czasem tańszy od konkurencji. Trudno tu generalizować.
ps. To wcale nie były pytania do profesjonalisty, który ma D3100
CzarekFH - Wto 15 Lis, 2011
Sokaro napisał/a: |
1. Czy każdy obiektyw do Nikona będę mógł zamontować w tym modelu? czy do niektórych obiektywów potrzebne będą jakieś przejściówki/adaptery czy jak to tam się zwie.
|
Każdy dedykowany do tego pierścienia będzie pasował, tylko w niektórych możesz nie mieć np. AF.
Cytat: | 3. O co tak naprawdę chodzi z tym śrubokrętem |
Autofocus wbudowany w aparat, przy mocowaniu obiektywu wystaje taki właśnie śrubokręt. D3100 go nie ma, więc w obiektywach bez AF będziesz musiał ostrzyć ręcznie.
Cytat: | 4. Jakich obiektywów mam szukać, a raczej jakiego oznaczenia na obiektywach, aby pasowały do tego modelu. |
Jak już pisałem, dedykowanych do tego mocowania i najlepiej z AF.
Cytat: | 5. Czy tak zwany odwrócony obiektyw będę tutaj mógł zastosować? |
Tak
Cytat: | 6. Czy obiektywy do Nikona, dostanę w jakichś przystępnych cenach, czy są to jedne z najdroższych na rynku? |
Sprawdzałeś jakie są ceny?
Co do 2 to nie bardzo wiem, niech się inni wypowiedzą. Jeśli coś źle napisałem to proszę poprawić, gdyż fotografuję w sumie krótki czas więc pewnych rzeczy do końca nie ogarniam.
dcs - Wto 15 Lis, 2011
CzarekFH, CzarekFH napisał/a: | więc w obiektywach bez AF będziesz musiał ostrzyć ręcznie. | ...nawet tymi z AF
hijax_pl - Wto 15 Lis, 2011
CzarekFH napisał/a: | Każdy dedykowany do tego pierścienia | Pierścienia? Chyba chciałeś napisać "bagnetu", prawda?
Sokaro napisał/a: | 1. Czy każdy obiektyw do Nikona będę mógł zamontować w tym modelu? | Każdy. "Do nikona" oznacza obiektyw z bagnetem F. Oczywiście nie każdy tak zamocowany obiektyw umożliwi Ci proste fotografowanie - może nie być AF, pomiaru światła... Sokaro napisał/a: | 4. Jakich obiektywów mam szukać, a raczej jakiego oznaczenia na obiektywach, aby pasowały do tego modelu. | Jeśli chodzi o systemowe (czyli produkcji Nikona) to by mieć autofokus muszą mieć oznaczenia AF-S. Wszystkie nowe Sigmy i Tamrony czy Tokiny też mają już wbudowane silniki, ale tu już lepiej się dokładnie przyglądać bagnetowi, czy nie ma "śrubki"
[ Dodano: Wto 15 Lis, 2011 21:26 ]
Sokaro napisał/a: | 5. Czy tak zwany odwrócony obiektyw będę tutaj mógł zastosować? | A po co chcesz odwracać, i czy odwrócony chcesz montować na bagnet czy na inny obiektyw?
Jeszcze mi do głowy przyszły 2
1. Chciałem dokupić sobie obiektyw do zdjęć portretowych, więc miło by było gdyby miał on niską przesłonę. Jaki polecacie?
2. http://allegro.pl/b-ostry...1930489364.html tutaj jest przykładowa aukcja do obiektywu Heliosa. Widziałem zdjęcia tym obiektywem robione i wychodziły naprawdę super. Teraz uzupełniam poprzednie pytanie nr 2.
Co musiałbym dokupić (dokładnie, abym wiedział czego szukać) aby taki obiektyw zamontować. I czy w ogóle opłacałoby się kupić taki obiektyw?
Sokaro napisał/a: | 1. Chciałem dokupić sobie obiektyw do zdjęć portretowych, więc miło by było gdyby miał on niską przesłonę. Jaki polecacie? | na początek 50/1.8G Sokaro napisał/a: | Co musiałbym dokupić (dokładnie, abym wiedział czego szukać) aby taki obiektyw zamontować. I czy w ogóle opłacałoby się kupić taki obiektyw? | Adapter M42 - Nikon F z soczewką korygującą i tzw: dandelionem. To jakieś 250zł. Do tego porządny helios potrafi kosztować z 100zł o ile nie więcej (rozrzut jakościowy jest dość spory). Jak dla mnie lepiej dołożyć i kupić to co zaproponowałem powyżej.
A czym różni się 50/1.8G od 50/1.8D ?
komor - Wto 15 Lis, 2011
Sokaro, takie pytania to do działu Pomagamy w wyborze obiektywu. Przy czym, oczywiście, temat obiektywów portretowych był wałkowany wielokrotnie, można już co nieco poczytać.
dcs - Wto 15 Lis, 2011
Sokaro,
W 50/1.8D z D3100 nie będzie AF
dragossani - Wto 15 Lis, 2011
@hijax_pl: Tak kategorycznie KAŻDY obiektyw to nie. Niektóre Nikkory mają na tyle wysuniętą tylną soczewkę, że przywalą w lustro w D3100. Fakt faktem, że szansa iż kolega trafi na taki akurat obiektyw jest znikoma (początkującym polecamy Nkona D3100 + Fisheye-Nikkor 6mm f/2.8 )
Ale założyć się da A lustro rozwalą też w D3
moronica - Wto 15 Lis, 2011
dragossani, mowisz o tych smiesznych fishach z lat 60ych? to egzotyczne szkla, nie przejmowalabym sie nimi ale skoro juz o egzotyce, sa jeszcze przeciez dalmierzowe Nikkory. juz chyba bardziej wypadaloby wspomniec o obecnych szklach do nikonowskich bezlusterkowcow
oz - Sob 03 Gru, 2011
To bardzo dobry sprzęt (oczywiście jak na swoją cenę). Bardzo dobra matryca, detale, kolory, niskie szumy (ISO3200 spokojnie używalne). Wychowałem się na analogach Canona i Pentaxa (A1, 1000FN, 500N, 5, Z1) ale ergonomia D3100 jest fajnie rozwiązana. Jeśli nie posiadasz kilkunastu starszych obiektywów AF, to kwestia śrubokręta nie ma znaczenia. Na rynku jest od groma szkieł AF-S plus Sigmy HSM i Tamrony PZD. Ten argument już praktycznie nie ma racji bytu. Miałem wybór: C550D, K-R, A33 albo D3100. Każdy system ma coś czego nie ma inny...(1080/50i AVCHD, lepszy LCD, podgląd GO, stabilizacja matrycy). Jednak Nikon ma jeden decydujący argument: świetne szkła za każdą kasę. Już podstawowe ciemne, co prawda zoomy (18-55, 18-70, 18-105, 18-200) są bardzo dobre optycznie i ostre od pełnej dziury. Do tego 35/1.8G, 40/2.8 M, 50/1.8G, 70-300 VR i inne systemy odpadają. Oferty C, P i S są żałosne w tym segmencie. PZDR
Sokaro - Sob 10 Gru, 2011
Mam pytanie, ponieważ właśnie pstrykam zdjęcia Nikonem D3100 w trybie makro, mam maly problem. Mianowicie, migawka jest dosyc długa i jak robię zdjęcia, to są one poruszone.
Moje pytanie brzmi: Czy w trybie makro da radę zmienic migawkę, jeżeli tak to w jaki sposób. U mnie pisze Lo i nic z tym zrobic nie moge.
mozer - Sob 10 Gru, 2011
Sokaro, przestaw aparat w tryb M lub Tv.
hijax_pl - Sob 10 Gru, 2011
Po prostu masz mało światła i dlatego takie długie czasy wychodzą. Albo podnieś czułość albo zainwestuj w jakieś oświetlenie...
Sokaro - Sob 10 Gru, 2011
To była wina oświetlenia, po chwili sam do tego doszedłem
stepi.maras - Sob 31 Gru, 2011
czesc. nikon d3100 wylacza mi automatycznie nagrywanie po 5 sekundach. wie ktos co to moze byc? dodam ze wczesniej nagrywal po 10 minut standardowo. pozdro
staszek - Pon 11 Cze, 2012
Kompletnie nie wiem o jaki śrubokręt chodzi, kupiłem ten aparat w sklepie internetowym megamarket http://www.megamarket.com...-vr-,id-120499, poleciła mi go osoba która od lat siedzi w fotografii, zastanawiałem się jeszcze nad jednym modelem APARAT CANON EOS 1100D, jak na lustrzankę to niedrogi model
hijax_pl - Pon 11 Cze, 2012
staszek napisał/a: | Kompletnie nie wiem o jaki śrubokręt chodzi | Taka zwyczajowa nazwa sprzęgła silnika do mechanicznego sterownia AF w obiektywach do tego przystosowanych (czyli tych sprzed ery obiektywów AF-S)
Sokaro - Pią 13 Lip, 2012
Cześć! mam pytanie, czy aktualnie jest możliwość kupienia i podłączenia mikrofonu do Nikona D3100 ? czy do tego modelu już takowego się nie kupi?
pan.tadeusz - Pią 13 Lip, 2012
a ma wejście na zewnętrzny mikrofon? instrukcja
mozer - Pią 13 Lip, 2012
Sokaro, AFAIK tam nie ma wejścia mikrofonu, więc nigdy nie było takiej możliwości, a nie tylko teraz...
arti2378 - Sob 12 Sty, 2013
Witam:) Mam pytanie w sprawie live view. Pracuje najczesciej na manualu. Dziwi mnie to że LCD oszukuje. Na lcd wszystko jest odpowiednio jasne, a jak chce zmienic przysłone zalozmy z 3,5 na 10 to w podgladzie nic sie nie sciemnia i nadal obraz jest jasny. Jak zrobie zdjecie to okazuje sie ciemniejsze niz w Live view. Przeryłem instrukcje i nic nie bylo na ten temat A więc czy idzie zrobic tak zeby monitor nie oszukiwał??
CzarekFH - Sob 12 Sty, 2013
arti2378 napisał/a: | Witam:) Mam pytanie w sprawie live view. Pracuje najczesciej na manualu. Dziwi mnie to że LCD oszukuje. Na lcd wszystko jest odpowiednio jasne, a jak chce zmienic przysłone zalozmy z 3,5 na 10 to w podgladzie nic sie nie sciemnia i nadal obraz jest jasny. Jak zrobie zdjecie to okazuje sie ciemniejsze niz w Live view. Przeryłem instrukcje i nic nie bylo na ten temat A więc czy idzie zrobic tak zeby monitor nie oszukiwał?? |
W tym aparacie wyświetlacz nie odzwierciedla wybranej ekspozycji.
Długi - Sro 23 Sty, 2013
Jestem nowy a chce się dowiedzieć czy 3100D ma Iso 6400
hijax_pl - Sro 23 Sty, 2013
Pierwszy post tego wątku - link do testu:
http://www.optyczne.pl/14...Wst%C4%99p.html
Na tej stronie jest tabelka specyfikacji, gdzie wyszczególniony jest zakres wartości tego parametru...
Długi - Sro 23 Sty, 2013
Zakres ISO Auto, 100–3200 ISO w skoku co 1 EV,
Tryby rozszerzone: 6400, 12800 ISO
MA 6400 12800 ISO czy nie ?
Ma ISO 6400 jako tzw tryb rozszerzony...
Długi - Sro 23 Sty, 2013
Pytam bo nie wiem jaki wybrać nikon 3100 czy canon 1100
A do czego Ci tak wysoka czułość?
Długi - Sro 23 Sty, 2013
Robienie zdjęć np. w pomieszczeniach, wieczornych portretów aut i nie tylko
Lepiej jasne szkło i ew statyw... I nie ma to za bardzo znaczenia czy weźmiesz D3100 czy 1100D
Misio-Jedi - Sro 23 Sty, 2013
Też przez chwilę miałem taki dylemat, ale od momentu kiedy wziąłem oba te aparaty do ręki przestałem brać 1100D pod uwagę.
Długi - Czw 24 Sty, 2013
Powoli też tak sądzę ale jeszcze się zastanawiam i szukam atrakcyjnej ceny jak na razie nikon 3100D znalazłem za 1499zł. a canona 1100D za 1599 ale jeszcze szukam i czekam, na lepszy i droższy mnie nie stać a chciałbym się nauczyć, pobawić i zdobyć doświadczenia w lustrzankach chociaż trochę i dla tego jestem na tym forum, a nikon 5100D za 1999zł. to już za dużo dla mnie chociaż cena jest ok. tak uważam.
Misio-Jedi - Czw 24 Sty, 2013
Wolałem odbiór osobisty od zakupu wysyłkowego, najtaniej znalazłem D3100 w ABfoto.
Zestaw D3100 + obiektyw 18-105 dostałem za 1900zł.
Długi - Pią 25 Sty, 2013
Patrze co jakiś czas na fotojoker.pl tam też mają ciekawe ceny. Mam blisko jakby co obejrzeć osobiście.
Misio-Jedi - Pią 25 Sty, 2013
W fotojokerze dostaniesz ten zestaw jeszcze taniej, bo za 1970,- ale wysyłkowo. W sklepie stacjonarnym widziałem za 2088.
Zaś wysyłkowo upować taki sprzęt to troszkę ryzyko...
malwinafon - Wto 08 Paź, 2013
Ja też miałam obiekcje jaki aparat kupić, ale jednak wybrałam Nikona D3100 i jestem bardzo zadowolona :> Zastanawiam się teraz czy warto zmieniać ten model na wyższy z tej samej serii? D3200 np? Czy jest sens przy korzystaniu amatorskim?
kojut - Sro 09 Paź, 2013
malwinafon, model wyższy to D5200. D3200 to "tylko" następca. I MZ nie, nie ma sensu. Ja to bym nawet na wyższy (D5200) nie wymieniał, bo nie ma między nimi jakiś większych różnic. Jak już wymieniać to na D7000 i następne/wyższe modele.
RobertWawa - Sro 06 Lis, 2013
Ja mam Nikon D3100 i sobie chwalę. Nie mam potrzeby wymieniać na nowszy. Wg mnie jest wystarczająco czuły dla amatorów.
Poza tym też kupowałem w fotojokerze, w bardzo atrakcyjnej cenie.
Andrzej.M. - Sro 06 Lis, 2013
malwinafon napisał/a: | czy warto zmieniać ten model na wyższy z tej samej serii? D3200 |
Tak naprawdę wielkiej różnicy nie odczujesz, poza dużo szybszym znikaniem pamięci karty i komputera. I wolniejszą obróbką - jeśli ją robisz.
Niestety - to nie Pentax żeby w następcach dać wyraźną różnicę w ergonomii czy wizjerze. (K-500 jako następca K-x i wcześniejszych K-m, K-200; K-30/50 - k-r, K-3 następcą kapiątek).
W Nikonie linie D3100 /D3200 czy D 5100 /D5200 miedzy sobą niewiele się różnią a w ramach linii tylko matrycą. Żeby poczuć różnicę trzeba wskoczyć na poziom D90/D7000/D7200.
RobertWawa napisał/a: | Wg mnie jest wystarczająco czuły dla amatorów. |
No proszę! Przytuli , pogłaszcze , pocieszy w potrzebie...
komor - Sro 06 Lis, 2013
AndrzejM.Makuch napisał/a: | Niestety - to nie Pentax żeby w następcach dać wyraźną różnicę w ergonomii czy wizjerze. |
No tak, jak się wcześniej tłukło korpus, który nie miał nawet podświetlania punktów AF, to potem trzeba odpokutować…
jaad75 - Sro 06 Lis, 2013
AndrzejM.Makuch napisał/a: | K-500 jako następca K-x i wcześniejszych K-m | Sugerujesz się barakiem podświetleń w wizjerze? Następcą K-x był K-r.
AndrzejM.Makuch napisał/a: | K-200; | Nie było takiego aparatu. Był K200D i K2000 (bez kreski), czyli K-m.
AndrzejM.Makuch napisał/a: | W Nikonie linie D3100 /D3200 czy D 5100 /D5200 miedzy sobą niewiele się różnią a w ramach linii tylko matrycą. | A na pewno wiesz o czym piszesz?
komor napisał/a: | No tak, jak się wcześniej tłukło korpus, który nie miał nawet podświetlania punktów AF, to potem trzeba odpokutować… | Nie jeden, komor, nie jeden. Ale to raczej znak, że są klienci, którym to nie przeszkadzało aż tak...
Andrzej.M. - Sro 06 Lis, 2013
komor napisał/a: | jak się wcześniej tłukło korpus, który nie miał nawet podświetlania punktów AF |
K-500 też nie ma . Mnie to nie przeszkadzało , i nie przeszkadza - używam go do optyki manualnej z matówką z klinem. Do makro i studyjnych zdjęć. A bywa że do krajobrazu.
jaad75 napisał/a: | Nie było takiego aparatu. Był K200D i K2000 (bez kreski), czyli K-m. |
Eeee, znowu się pier... czepiasz.
endriu624 - Sob 08 Mar, 2014
Witam
Stałem się szczęśliwym posiadaczem Nikona D3100
Czytając test tego aparatu i co do funkcji LV , że działa tylko 30 sekund , zostało to potraktowane jako jedna z wad tego aparatu.
A tu proszę, w menu aparatu w ustawieniach okazuję się że czas działania LV można nawet ustawić na 5 minut ,a 30 sek,to tylko końcowe odliczanie.
Czyli test nie do końca rzetelny wprowadzający w błąd ,bo LV działa tu do 5 minut.
|
|