|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Lustrzanka 3000-3500 zł, body + obiektyw
kfercik - Wto 24 Wrz, 2013 Temat postu: Lustrzanka 3000-3500 zł, body + obiektyw Witam,
Wiem, że nawet podobny temat pojawiłsię przed chwilą, ale nie chcę się wpijać koledzę w jego temat, dlatego postanowiłem założyć osobny.
Obecnie fotografuję Canonem G11, ultrazoomem czy jakoś się tak to nazywa i pora by przesiąść się na coś innego, z tego powodu, że Canon mi przestał wystarczać i uległ dość poważnemu nienaprawialnemu uszkodzeniu.
Za bardzo się na lustrzankach nie znam.
Szukam aparatu do kwoty 3000zł, ostatecznie, mogę wyłożyć nawet te 500 złotych więcej ( i tak raty ). Ponad tą kwotę nie chce już wydawać, ponieważ sprzęt ten ma być czysto do zadań hobbbistycznych. Sprzęt planuję kupić w przeciągu miesiąca, jeśli coś nie wypali to po nowym roku.
Sprecyzuję o co mi chodzi
Interesuję się robieniem zdjęć wnętrzom starych budynków, jakiś opuszczonych pofabrykanckich pozostałości, itd. Bardzo często wrogiem jest panujący wszędzie mrok.
Do tego często zabieram aparat na imprezy, porobić zdjęcia, na koncerty, wycieczki, do zoo ;D I ogólnie po prostu by porobić zdjęcia, ale priorytet dla którego kupuję aparat jest jak wyżej podałem.
Czego mi brakowało w Canonie?
- Jasnego obiektywu! ~To priorytet, najlepiej zmiennoogniskowy, ponieważ czasem jest coś interesującego, a nie sposób się do tego dostać bliżej.
- Wyrzucenia na obudowę zmiany przesłony itd. (aparat powinien mieć jak najwięcej na zewnątrz obudowy
- Łatwość w dostępie akcesoriów. (jak pilot, dodatkowe koszyki na baterię itd)
- Słaba stabilizacja obrazu. Często zdjęcie na LCD wyglądało dobrze, a na kompie widać było, że jest poruszone, co strasznie irytowało.
Co mi się podobało?
- Ruchomy ekran LCD - czasem aparat trzeba umiejscowić w dziwnym położeniu i nie ma możliwości patrzenia w niego, dlatego albo ruchomy LCD, albo ekran, który ma bardzo szeroki kąt widzenia.
- Jakość. Jakość zdjęć jest również bardzo ważna, ale to wiadomo.
- Szeroki zakres ISO.
- Live View, to co widziałem na LCD, oddawało to co widziałem na zdjeciu.
Do samego aparatu, planuję dokupić jakieś konwentery w stylu rybiego oka lub szerokiego kąta, by te ciaśniejsze pomieszczenia również złapać. I tuy moje drugie szybkie pytanie, coś takiego warto kupować? Czy lepiej inwestować w oddzielny obiektyw? Cenia takiego konwertera wynosi niecałą 1/3 ceny obiektywu:
http://allegro.pl/konwert...3522048319.html
http://allegro.pl/konwert...3522049017.html
Konwertera planuję używać, dopóki nie kupię obiektywu, ale ten dopiero w przyszłości.
Mam nadzieję, że coś mi polecicie w tym zakresie cenowym.
Sam osobiście już prawie byłem zdecydowany na Pentaxa K-50 (ze względu chociażby na obudowę), ale wolę jeszcze zapytać, może polecicie mi coś odpowiedniego do moich wymagań?
Może być osobno body i obiektyw.
Bardzo bym prosił linki do allegro lub sklepu internetowego, w którym polecacie produkt, szczególnie, jeśli chodzi o obiektywy.
Pozdrawiam.
kojut - Wto 24 Wrz, 2013
kfercik, pentaxy nie mają gibanego monitorka, ale za to oferują więcej (puszki) niż konkurencja w podobnych lub nawet większych pieniądzach.
Osobiście polecam k-30 z tamponem 17-50/2.8- bezkonkurencyjny zestaw
kfercik - Wto 24 Wrz, 2013
Wiem Dlatego zapytałem tutaj.
Dzięki z poradę, oczywiście wszelkiej maści kompromisy wchodzą w grę, jeśli za jakość, mam odpuścić z ruchawego LCD
muzyk - Sro 25 Wrz, 2013
kfercik napisał/a: | - Jasnego obiektywu! ~To priorytet, najlepiej zmiennoogniskowy |
Teraz masz taki: Sigma 18-35 f1.8
Tyle, że... zbraknie kasy na zestaw marzeń.
Pomyśl nad k5 plus ekhmmm "podpaska" 17-50 2.8
komor - Sro 25 Wrz, 2013
muzyk napisał/a: | "podpaska" 17-50 2.8 |
Chłopaki, starajmy się w poradach dla początkujących nie używać tajemniczych określeń slangowych, bo to zupełnie nie pomaga. kfercik, chodzi o obiektyw marki Tamron, który często slangowo określamy „tampon”, a kolega muzyk to już zupełnie poleciał.
muzyk - Sro 25 Wrz, 2013
komor napisał/a: | kfercik, chodzi o obiektyw marki Tamron, który często slangowo określamy „tampon”, a kolega muzyk to już zupełnie poleciał. |
Oj tam poleciał...
kfercik - Sro 25 Wrz, 2013
Tak jakoś wydedukowałem po wpisaniu w allegro "tampon" i wyświetleniu komunikatu "niestety nie znaleziono"
Niestety Pentax K-5 II kosztuję mój budżet, to samo z obiektywem, więc z Twojej porady muzyk, nie skorzystam
To nie zestaw marzeń, ale pomyślałem, że im więcej informacji podam, tym lepiej dobierzecie dla mnie opcję.
RB - Sro 25 Wrz, 2013
kup jakiegoś nikona z gibanym ekranem (jak Ci się gibany ekran podoba) i z tym Tamronem (w nowszej stabilizowanej wersji) w Twoim budzecie. Jak bardziej Cie Pentax przekonuje, tez dobrze będzie (korpus dostaniesz solidniejszy, ale ekranem nie pomerdasz na boki...). Tu i tu trudno wtopic. Zdjęć z d5100 i k50 nie odróżnisz. Filmować nie chcesz tak bardzo, Sony więc niekoniecznie.
Korpusów do 2 tysięcy za duzo nie ma. Żadnej opcji chyba Ci nikt dobierał nie będzie...
kojut - Sro 25 Wrz, 2013
kfercik napisał/a: | To nie zestaw marzeń, ale pomyślałem, że im więcej informacji podam, tym lepiej dobierzecie dla mnie opcję. |
Jeszcze raz- pentax k-30 z obiektywem Tamron 17-50/2.8 Zestaw jasny, szybki, w miarę wytrzymały i z niezłą ergonomią. Ja taki niedawno kupiłem i wyszło mi z filtrem cpl niecałe 3700zł. Jakby odjął filtr i dodał kartę, to zmieścisz się spokojnie w 3500.
PS
Te Tamron dają niezły obrazek i mają całkiem szybki AF. Ale jest jedno "ale"- rozrzut jakościowy jest wręcz legendarny i łatwo trafić na egzemplarz z front lub back focusem (FF lub BF). Ja znalazłem jeden sklep w Polsce, który sprawdza te obiektywy pod kątem pracy af-u i gwarantuje ostrość.
kojut, który sklep?
Twój zestaw jest na razie numerem jeden, a co by było, gdybym podniósł budżet do 4000? To samo byś polecił, czy już coś innego?
kojut - Sro 25 Wrz, 2013
kfercik, accord-foto.
Za 4000 to pentaxa (k-30 lub k-50) z Sigmą 17-50/2.8 Obiektyw lepiej wykonany i z aparatem miałbyś uszczelniony zestaw.
Nie chcę mieszać za bardzo ale... Pentax ma świetne puszki- daje duuużo więcej niż inni producenci w podobnych pieniądzach, lecz ma niektórym niepasującą "politykę obiektywową". Producenci niezależni (tamron sigma czy samyang) są tak samo dostępni jak do innych systemów, no może z opóźnieniem wychodzą premiery. Zorientuj się w ofercie obiektywowej zanim dokonasz wyboru.
Może i są dostępni tak samo, ale niestety, w przypadku obiektywu jaki podałeś (patrzę ceny na allegro), cena dla systemów Canona i Nikona 1700, dla Pentaxa - 2300. Troszkę mnie przeraża taka różnica w cenie i czy jest możliwe, że obiektywy są droższe dla tego producenta, cyz to po prostu odosobniony przypadek?
Ok Pentax, jak pisałem wyżej, sam się nad tym zastanawiałem, a prócz Pentaxa? Na co by padł Twój wybór, gdyby Pentax nie istniał? To już pytanie do Ciebie tak bardziej z ciekawości
RB - Sro 25 Wrz, 2013
Duuuuzo więcej to IMO duuuuża przesada. Pentax daje pewne cechy, uważane przez częśc tu obecnych za pożadane (uszczelnienia, c.n. wzmocnienia z metalu w obudowie, pryzmat), podczas gdy części z tych uważanych tu często (a na pewno przez co poniektórych forumowiczów) za bardziej 'gadżetowe' nie daje (ekran uchylny na ten przykład, czy poważniejszy tryb video). Lepiej niech potencjalny kupujacy rozstrzygnie ze spokojną głową, na czym mu zależy bardziej (przeczytawszy gdzies specyfikacje, i to nie koniecznie wyłacznie na optyczne.pl, bo jak widac błedy sie zdarzają). I... odpowiedź wcale nie musi być oczywista. Każdy może mieć różnie ustawione priorytety (różnie, nie lepiej czy gorzej).
IMO obecnie żaden z zakupów w zakresie 3-3.5 tys PLN nie jest wtopą (wliczając korpusy Canona i Sony, serio). Pentax na pewno jest bardzo dobrym wyborem, zwłaszcza gdy nie wchodzi w grę jakaś bardziej specjalizowana rozbudowa systemu za zdecydowanie poważniejsze pieniadze (szczególnie zaś w kierunku teleobiektywów i foto obiektów niestatycznych).
kfercik napisał/a: | Może i są dostępni tak samo, ale niestety, w przypadku obiektywu jaki podałeś (patrzę ceny na allegro), cena dla systemów Canona i Nikona 1700, dla Pentaxa - 2300. Troszkę mnie przeraża taka różnica w cenie i czy jest możliwe, że obiektywy są droższe dla tego producenta, cyz to po prostu odosobniony przypadek? |
To kup Tamrona 17-50/2.8. za 1300 PLN.
A jak niekoniecznie to zawsze:
http://www.ceneo.pl/Obiek...CFcFc3godTHYAEg
fakt, że takiego zatrzesiena sigm i tamronów do pentaxa jak ddo C czy N w kazdym sklepie netowym nie ma. Ale to pikuś. Schody zaczynają się przy niektórych bardziej specjalizowanych szkłach.
Wujek_Pstrykacz - Sro 25 Wrz, 2013
Nie wszystkie szkła z oferty Sigmy są produkowane do Pentaxa, szczególnie te bardziej specjalistyczne, Tamron 17-50 jest tani, ale pierdzący i wcale nie taki szybki w ostrzeniu, nawet ze sławetnym Pentaxem
RB - Sro 25 Wrz, 2013
Wujek_Pstrykacz napisał/a: | Tamron 17-50 jest tani, ale pierdzący i wcale nie taki szybki w ostrzeniu, nawet ze sławetnym Pentaxem |
NAWET
kojut - Sro 25 Wrz, 2013
RB, Wujek_Pstrykacz, kolega w pierwszym poście napisał kfercik napisał/a: | Za bardzo się na lustrzankach nie znam.
Szukam aparatu do kwoty 3000zł, ostatecznie, mogę wyłożyć nawet te 500
złotych więcej ( i tak raty ). Ponad tą kwotę nie chce już wydawać, ponieważ
sprzęt ten ma być czysto do zadań hobbbistycznych. |
A Wy tu ze specjalistycznym sprzętem wyjeżdżacie Będzie chciał coś szerzej jest i tamron i sigma i pentax. Dłużej są tamron 70-200 i sigma 50-150 i pentax 50-135- wszystkie 2.8. Macro to jest świetny tamron 90 lub można uszczelnienego pentaxa 100WR. W stałkach też jest spory wybór a i nowego t/s można kupić. Powiedzcie mi teraz, co więcej amatorowi- hobbyście- nowicjuszowi więcej potrzeba? Wiedza, że w systemie jest 300/2.8 za blisko 30000zł? Podejrzewam, że jakby zdecydował się na taki obiektyw to nie szukałby korpusu za 2500zł
Jeszcze raz- co takiego mają inne systemy do zaoferowania początkującemu amatorowi a czego nie ma Pentax? Bo ja wiem co Pentax ma a inni na pewno nie
RB - Sro 25 Wrz, 2013
kojut napisał/a: |
A Wy tu ze specjalistycznym sprzętem wyjeżdżacie |
kojut, my nie wyjeżdzamy ze specjalistycznym sprzętem. My po prostu staramy się sprawę naświetlić szerzej nieco. Bo tu wiele osób wali tylko przez pryzmat swego często swieżego zakupu... Niech ludzie wiedzą co i jak z kilku punktów widzenia. Więcej wiesz, masz bardziej kompletny obraz całości, bardziej świadomie wybierasz.
Dalej, pozwól że siebie samego zacytuję:
Pentax na pewno jest bardzo dobrym wyborem, zwłaszcza gdy nie wchodzi w grę jakaś bardziej specjalizowana rozbudowa systemu za zdecydowanie poważniejsze pieniadze (szczególnie zaś w kierunku teleobiektywów i foto obiektów niestatycznych).
jak dla mnie to raczej jest zachęta do zakupu Pentaxa w warunkach określonych w poście inicjującym wątek. Z zakreśleniem z grubsza ograniczeń do kiedy sie to stosuje.
Jeszcze raz- co takiego mają inne systemy do zaoferowania początkującemu amatorowi a czego nie ma Pentax? Bo ja wiem co Pentax ma a inni na pewno nie |
Zauważ, ze nikt nie mówi, ze Pentax jest zły. Tylko, ze Pentax nie jest jeden, jedyny supernajlepszy i niepowtarzalny. Na takie dyrdymały to ja już za stary jestem.
Nie ma tak, że coś jest dla kazdego i bezwzględnie najlepsze. Dlatego zawsze warto napisac nieco szerzej. Nikt tu nie mówi - kup coś innego. W zasadzie raczej: kup cokolwiek, ale...
Co do Twojego pytania:
Początkującemu amatorowi? A choćby jakiś tam histogram w wizjerze przed pstryknięciem - maja alfy. Gibany ekran - ma w zasadzie większość. Tańszy unizoom. Czy to istotne? A skąd ja mam niby wiedzieć? Czy istnieje jeden modelowy początkujący amator ze swoimi modelowymi potrzebami początkującego amatora?
A co ma Pentax do zaoferowania początkującemu amatorowi? Dla niektórych mnóstwo (vide słynne 16 już chyba punktów jednego z tu się udzielających gorrrracych zwolenników), dla innych nic. Jak kazdy system.
A tak na boku, to dlaczego znowu jakiś Pan od Pentaxa uważa, ze ktos atakuje jego wybór czy jego rady... Czy ja albo Wujek gdzieś napisaliśmy, ze się mylisz? Nie, jak mnie pamięć nie myli... czy napisanie rad z troche chłodniejszej pozycji (niezwolennika żadnego systemu - w zasadzie to co mam z lustrzanek to darzę trudna przyjaźnią raczej) jest niby czymś złym?
kojut - Sro 25 Wrz, 2013
RB, ale ja też o tym pisałem
kojut napisał/a: | ... lecz ma niektórym niepasującą "politykę obiektywową". Producenci niezależni (tamron sigma czy samyang) są tak samo dostępni jak do innych systemów, no może z opóźnieniem wychodzą premiery. Zorientuj się w ofercie obiektywowej zanim dokonasz wyboru. | Co do puszek, to patrzę niestety przez swój gust- najlepsze są z w miarę dużym, jasnym wizjerem i oferujące jak najmniejszą grzebaninę w menu- ergonomia na pierwszym miejscu. Do tego jakiś dobry obiektyw. Dla mnie 2+2= k-30 z t17-50/2.8 IMHO do 3500, bez dalszej chęci rozbudowy nie ma nic lepszego. Do 4000 albo tamka zamienić na sigmę (z dostępnością której w promocji są problemy), albo dorzucić do zestawu z T sigmę 70-300 i kartę pamięci Jak masz jakiś inny pomysł to podaj, bo krytykujesz moją propozycję bez jakichkolwiek konkretów.
RB - Sro 25 Wrz, 2013
kojut napisał/a: | RB, ale ja też o tym pisałem |
Aaaa, rozumiem. Jak TY już napisałeś, to ja już pisac nie mogę. Cóż, pszeplaszam w takim razie...
kojut napisał/a: | ..jak masz jakiś inny pomysł to podaj, bo krytykujesz moją propozycję bez jakichkolwiek konkretów. |
kojut, zimne okłady weź se zaserwuj chyba. Gdzie ja krytykuję/krytykowałem Twoją propozycję? Gdzie? napisz proszę bo ja mogę być ślepy, niepiśmienny, bądź mało inteligentny (albo i wszystko razem oraz wiele wiecej) i jako żywo nie widzę. Wskaż prosże odpowiedni cytat, zaręczam, ze przeproszę i jeszcze publicznie w piersi się bić będę. Tylko gdzie krytykuję?
Kurcze, że ja tu nie piszę że ten nieszczęsny Pentax über alles, a "tylko" że to tez bardzo dobra propozycja to juz aż tak żle? Ludzie, macie aż taki dysonans pozakupowy czy co?
kojut - Sro 25 Wrz, 2013
RB, faktycznie, uniosłem się niepotrzebnie i tu i teraz publicznie biję się w pierś! Nie mam żadnego usprawiedliwienia
kfercik, to tak:
-słynne 16 punktów za pentaksem k-30(poszukaj na forumie)
-gibany ekran, duży wybór bylejakich, tanich obiektywów za nikonem D5100
-telewizorek z ekspozycją i histogramem na żywo i kitem od 16mm za alfą a65
-marzenia o pro korpusach i obiektywach za kilkadziesiąt tysi za canonen 650D
Wszystkie puchy oczywiście z Tamronem 17-50 i ew. 70-300 lub akcesoriami
RB - Sro 25 Wrz, 2013
-gibany ekran, duży wybór bylejakich, tanich, obiektywów za nikonem D5100 | itd.
Lekko przeginasz. To naprawdę nie ma zbyt wiele wspólnego z obiektywnym spojrzeniem na zagadnienie.
kojut - Sro 25 Wrz, 2013
RB napisał/a: | kojut napisał/a: |
-gibany ekran, duży wybór bylejakich, tanich, obiektywów za nikonem D5100 | itd.
Lekko przeginasz. To naprawdę nie ma zbyt wiele wspólnego z obiektywnym spojrzeniem na zagadnienie. | Choć lepsze od konkurencji wybitne nie są. A co Ci w wyrazie "tanich" nie pasuje? 700zł za 50/1.8 chyba jakąś wygórowaną kwotą nie jest?
muzyk - Sro 25 Wrz, 2013
kfercik napisał/a: | K-5 II |
K5 nie k5II...
K5 można jeszcze dostać nowy. Warto.
Za Odrą ok 500 euro - puszka.
Za konserwę osobno, ale masz zestaw marzeń.
Wujek_Pstrykacz napisał/a: | Tamron 17-50 jest tani, ale pierdzący |
Filtr przeciwgazowy mu założysz i będzie cicho tajniakami jechał.
RB - Sro 25 Wrz, 2013
1. Nikon ma sporo dobrych i niekoniecznie tanich szkieł. W zasadzie wiekszość tanich (w swej kategorii ogniskowa/jasność) szkieł jest w jakimś aspekcie bylejaka niezaleznie od bycia Nikkorami, SALami czy czymtam innym.
2. Twoja propozycja to... de facto bylejaki i tani Tamron... tyle, ze o świetle 2.8. Kompromis, który poszedł w inna stronę. On bdb szkłem to może był w czasach naprawdę beznadzienych zoomów 18-70 z zestawów podstawowych. Od 4-5 lat to już tak fajowo nie jest...
jako, ze Kolega inicjator watku napisał, że nie chce zakresu (brak zakresu nie jest tam napisany explicite) a chce światło (to już explicite), to ten akurat dość bylejaki i tani kompromis w postaci Tammiego 17-50/2.8 jest OK. Jako, ze nie stac go na fajne i jasne szkło/szkła z innego systemu (no, takie to tanie nie bedzie nigdzie) to i nikt nie proponuje.
Naprawdę Tammi 17-50/2.8 nawet wybrany w sklepie spośród kilku/kilkunastu braci to nie jest jeszcze złapanie Pana Boga za nogi.
komor - Czw 26 Wrz, 2013
kojut napisał/a: | duży wybór bylejakich, tanich obiektywów za nikonem D5100 |
kojut napisał/a: | Choć lepsze od konkurencji wybitne nie są. |
Od kiedy „byle jakie” mieści się na skali jakości pomiędzy „wybitne” a „lepsze od konkurencji”? kojut, naprawdę trochę przemyśl zanim coś napiszesz.
Andrzej.M. - Czw 26 Wrz, 2013
kfercik napisał/a: | Sam osobiście już prawie byłem zdecydowany na Pentaxa K-50 (ze względu chociażby na obudowę), ale wolę jeszcze zapytać, może polecicie mi coś odpowiedniego do moich wymagań?
|
Do tego możesz kupić niezłe stałki 50/1,8 i 35/2,4 z częściowym zwrotem kasy : http://www.us.ricoh-imaging.com/special-offers
Aparat polecam jednak Pentax K-30- opbrazowo się specjalnie nie różni od k-50, ale od wypuszczenia K-50 można go mieć taniej , a dodatkowo ma wejście na mikrofon zewnętrzny(przydatny przy filmowaniu z dźwiękiem - nie będzie słychać "smyrania" paluchami po korpusie, czy silnika AF). https://fotozakupy.pl/lustrzanka-cyfrowa/pentax-k-30-dal-18-55-czarny-upgrade,16520s Na początek piękny zestaw Kit + 2 Dość jasne (i dobre optycznie obiektywy). Jak odzyskasz te 200$ - jeśli dobrze doczytałem - (lepszy jestem w ruskim) - to dołożysz do Tamrona. A w tym czasie sporo się nauczysz.
Napisałem wczoraj - ale jak widać internet 'pomógł",...
RB - Czw 26 Wrz, 2013
AndrzejM.Makuch napisał/a: |
Aparat polecam jednak Pentax K-30- opbrazowo się specjalnie nie różni od k-50, .... a dodatkowo ma wejście na mikrofon zewnętrzny(przydatny przy filmowaniu z dźwiękiem - nie będzie słychać "smyrania" |
Andrzeju, ten problem juz dyskutowaliśmy.
http://forum.optyczne.pl/...20022&start=330
AFAIR sprawa wygląda tak, że:
1- optyczne twierdzą, ze jest wyjście
2- Ty twierdzisz że jest wyjscie (na podstawie...?)
3-posiadacz k30 (WueN) twierdzi na podstawie własnego ogladu i prób, ze nie ma wyjścia
4-ricoh na swojej stronie nic nie wspomina o wyjściu na ext. mic.
5-dpreview twierdzi, ze nie ma wyjścia:
http://www.dpreview.com/reviews/pentax-k-30/21
http://www.dpreview.com/reviews/pentax-k-30/17
To tylko w kwestii mikrofonu, nie wyboru Pentaxa w danej sytuacji.
WueN - Czw 26 Wrz, 2013
Przepraszam za offtop, ale ja czytać nie umiem i mylę modele, więc mogłem też pomylić gniazdo wężyka spustowego z gniazdem mikrofonu. Czyli nie sugerować się tym, co piszę
A serio: lubię swój aparat, pasuje mi zdecydowanie bardziej od służbowego eosa 550, ale oboma da radę robić zdjęcia, oba dają obrazek, który mnie satysfakcjonuje pod względem koloru, szczegółów i takich tam i w końcu obu nie potrafię w pełni wykorzystać.
RB - Czw 26 Wrz, 2013
WueN, OK, dzięki. Nie będe się na Ciebie powoływał w tej kwestii.
Przeczytałem ponownie test k30 na optyczne.pl pod kątem owego wejscia mikrofonowego. Zwracam uwagę, że we właściwym teście przy opisie gniazd itd. nie ma wzmianki o wejściu mikrofonu, ani żadnego zdjęcia tego elementu. Wzmianka o tym elemencie znalazła się tylko tylko w specyfikacji na początku i w podsumowaniu.
W związku z takimi sprzecznościami byłbym ostrożny w ferowaniu jakiegokolwiek wyniku bez prowadzenia dalszych, bardziej konkluzywnych poszukiwań. Zwracam uwagę, że na tym etapie wiedzy "forumowej" twierdzenie że k30 ma lub nie ma owego wejścia wydaje się być raczej nieuprawnione.
DODATEK:
BTW - dalsze poszukiwania np. na pentaxforum dały niestety rezultaty zgodne z dpreview (czyli nie ma wejścia mikrofonowego):
http://www.pentaxforums.c...eo-wedding.html
http://www.pentaxforums.c...e-recorder.html
Również na polskim forum Pentaxa padają stwierdzenia o braku wejścia mikrofonowego:
http://pentax.org.pl/viewtopic.php?p=1023133
(posty niejakiego Setniew'a i jocker'a).
Na tej podstawie skłaniałbym się do twierdzenia, że to optyczne.pl po prostu popełniły niedopatrzenie. Aczkolwiek dowodów bezpośrednich nie mam.
kfercik - Czw 26 Wrz, 2013
No to tak w kwestii podsumowania:
- Najlepszą opcją dla body:
-- Pentax K-30 / K-50 (cena 2100 / 2400)
-- Nikon D5100 (jeśli chcę mieć ruchomy ekran: wychodzi jeszcze taniej od Pentaxa: http://allegro.pl/nikon-d...3546727236.html - cena 2000)
W kwestii obiektywu:
- Tamron - http://allegro.pl/sprawdz...3561722720.html
- ale lepiej Sigma - http://www.fotoplus.pl/ob...C-OS-HSM?w=2755 = różnica 400zł.
Body to moja prywatna kwestia (z czego bardzo dużo ludzi poleca P), a nikt nie dał nic innego , ale co do obiektywu, to lepiej dołożyć i kupić Sigmę, czy Tamron w tej kwestii będzie dobry?
Jeszcze pytanie zwiazane z konwerterami:
http://allegro.pl/konwert...3522048319.html
http://allegro.pl/konwert...3522049017.html
Spełni to swoją rolę do czasu zakupu obiektywu pełniej krasy, czy lepiej sobie odpuścić?
Obiektywu szerokokątnego lub fisheye, potrzebuję by ujmować całe wnętrza, a często w starym aparacie brakowało mi widoczności
Nie mówię akurat o tych konkretnych konwerterach, ale pytam o samą idee używania tego typu dodatków.
RB - Czw 26 Wrz, 2013
kfercik napisał/a: | z czego bardzo dużo ludzi poleca P), a nikt nie dał nic innego |
po prostu polecacze Pentaxa sa bardzo aktywni. Część uwąża, ze za te pieniądze to po prostu Twój wybór. Czy chcesz to, czy tamto. Po prostu te róznice w korpusach za te pieniadze nie każdego podniecają
Co do Sigmy... hmmm, jak jest niby dostępny do 7 dni... to najpierw spytaj ich tam grzecznie, czy go kiedykolwiek dostaniesz za tą kasę
Co do konwerterów, hmmm, ja bym sobie dał spokój...
może znajdź system, w którym zakup odpowiedniego szkła będzie tani. Obiektyw spokojnie może być MF (Pentax tu jest całkiem dobrą opcją). Jesteś pewien, ze chcesz efekty z rybiego oka? Pomieszczenie obejmiesz, ale to bedzie swoista wizja. Nie wiem jakie foty chcesz robić, np. jako dokumentacja to raczej byłoby tak sobie...
Inna opcja (rozwiązanie częściowe) - statyw, dobra głowica i panorama. Jeśli nie potrzebujesz tego do jakiś bardziej wielkoformatowych dokonań to spokojnie może być panorama z poziomu korpusu.
kojut - Czw 26 Wrz, 2013
komor napisał/a: | Od kiedy „byle jakie” mieści się na skali jakości pomiędzy „wybitne” a „lepsze od konkurencji”? kojut, naprawdę trochę przemyśl zanim coś napiszesz. | komor, dla mnie "byle jakie" jest (było) tożsame z "przeciętne". Wygląda na to, że się myliłem.
Mimo iż lepsze niż konkurencja, to i tak dalej przeciętne.
RB napisał/a: | W związku z takimi sprzecznościami byłbym ostrożny w ferowaniu
jakiegokolwiek wyniku bez prowadzenia dalszych, bardziej konkluzywnych
poszukiwań. |
Jako użytkownik k-30 stwierdzam z całą stanowczością ten aparat nie posiada wejścia mikrofonowego. Jedyne wyjścia to usb i wężyka spustowego.
[ Dodano: Czw 26 Wrz, 2013 14:00 ]
kfercik napisał/a: | No to tak w kwestii podsumowania:
- Najlepszą opcją dla body:
-- Pentax K-30 / K-50 (cena 2100 / 2400)
-- Nikon D5100 (jeśli chcę mieć ruchomy ekran: wychodzi jeszcze taniej od Pentaxa: http://allegro.pl/nikon-d...3546727236.html - cena 2000) |
Musisz rozważyć za i przeciw. Każdy aparat oferuje co innego w kwestii obsługi. Najważniejsze:
-k-30: 100% kadru w jasnym wizjerze, uszczelnienia, dwie rolki, więcej przycisków na obudowie, uszczelnienia, duży wybór tanich obiektywów zabytkowych, śrubokręt
-D5100: gibany ekran, lepsze video, większy wybór tańszych szkieł i lepsze zaopatrzenie producentów niezależnych.
Oba aparaty dają podobny obrazek. Do Nikona musisz kupować obiektywy z własnym napędem- tamron musi być ten droższy. Ale za to sigmę w promocji łatwiej znaleźć niż do pentaxa
Andrzej.M. - Czw 26 Wrz, 2013
O to kicha - w "pałce" mi się nie mieści żeby robiąc korpus pod filmowanie nie dać wejścia mikrofonowego. Właśnie - wejścia nie wyjścia - wyjście jest - foto/audio-video - coś jak miniUSB. Ale cóż - nikt nie jest doskonały. Jakoś przy testach przeoczyłem brak gniazda - a zmyliła mnie specyfikacja optycznych. Przy okazji - należało by kolegom zasugerować sprostowanie błędu. Osobom pożądającym zewnętrznego mikrofonu polecę K-5... Tam na pewno jest - wiem bo mam!
Jeśli jakość ma być wysoka - to odpuść, takie rzeczy to do filmowania się nadają , do zdjęć już niekoniecznie, poza tym ich mocowanie jest typowe do "kita" a nie do lepszego obiektywu (średnica mocowania tych lepszych zoomów zwykle przekracza 60mm).
Szeroko - to przyjemny obiektyw jest Samyang 14/2,8 za ok. 1300zł. Jak byś nie kupował Tamrona czy Sigmy - to w budżecie z K-30 się mieścisz. A do takiego szerokiego kąta AF ci nie potrzebny - wystarczy "na oko" ostrość ustawić na podziałce (lub sprawdzić w LV) , zresztą nawet ręcznie - patrząc w wizjer w Pentaxie będziesz widział czy jest ostro. A resztę i tak GO załatwi - spora przy takim kącie widzenia.
komor - Czw 26 Wrz, 2013
Tak przy okazji analizowania gniazd, to widzę, że Pentaksy nie mają też wyjścia HDMI, które w filmujących lustrzankach raczej jest standardem? Najnowsze K-50 i K-500 też widzę, że tego nie mają.
RB - Czw 26 Wrz, 2013
Przecież od dość dawna różne kukułki kukaja, ze Pentax to... daje możliwość nagrania se filmu. I tyle. Jako system do zabaw w video to on jest raczej powszechnie niepolecany. Nie za bardzo rozumiem nagłe zdziwienie szanownych przedmówców.
kojut - Czw 26 Wrz, 2013
komor, no nie ma. Jest jedynie wyjście AV. Takie faux pas ze strony pentaxa
RB, przyznam, że kiedyś próbowałem filmować k-r'em i... na próbach się skończyło Jak się kiedyś pobawiło panasem G to już nic nie jest takie samo
kfercik - Czw 26 Wrz, 2013
No to pozostaje mi tylko podziękować uczestnikom wątku i samemu zabrać się za nocne główkowanie co mi najlepiej podpasuje.
Dzięki kojut, AndrzejM.Makuch, RB, komar za rady.
Rozejrzę się jeszcze, ale wybór mój padnie raczej na pewno na Pentaxa K-30, K-50 lub K-5 (głownie z powodu tego, że więcej jest wywleczone na wierzch i z powodu uszczelnień), jeszcze poczytam, porównam i ewentualnie dołożę. Obiektyw Sigmy (jeśli będzie dostępny), bądź Tamrona 17-50mm f/2,8.
Teraz jakie akcesoria byście polecili?
Na pewno planuję dokupić koszyk na baterię (bo na razie dodatkowe aku za drogie) i pilot, co Wy byście jeszcze polecili? Jesli cokolwiek?
Czy na prawdę bardzo trzeba kupować karty pamięci z najwyższej półki? Trzeba Class 10? Nie można wolniejszej? http://www.euro.com.pl/ka...s-10-32gb.bhtml
kojut - Czw 26 Wrz, 2013
kfercik, to kup 16GB- starczy na ok. 300 zdjęć. Dziesiątkę warto kupić- pomiędzy nią a czwórką, którą miałem wcześniej czuć różnicę. Co do akcesoriów- przydatny jest statyw, jakaś torba. W dalszej kolejności filtr CPL, jak zamierzasz focić krajobrazy to przydałby się połówkowy Cokin, lampa (Metz 44 z p-ttl lub tani manualny Yongnuo 560II). Koszyczek może być, ale na aku robisz 400-500 zdjęć. MZ wystarczająco. Pilota kupiłem kiedyś taniochę z amazon za 3 funty- działa i nie ma sensu wydawać więcej.
WueN - Czw 26 Wrz, 2013
Z kartą 16 GB w K-30 opękałem całe wakacje, weszło mi dokładnie 808 zdjęć w formacie dng. Bez połówkowego można się obyć
kojut - Czw 26 Wrz, 2013
WueN napisał/a: | Z kartą 16 GB w K-30 opękałem całe wakacje, weszło mi dokładnie 808 zdjęć w formacie dng. |
No tak, strzeliłem z pały. Po sprawdzeniu: 1698 jpg i 604 RAW. A jak zmienić format RAW? Bo w instrukcji jest, że korzysta z DNG. Pozbyli się PEF?
WueN napisał/a: | Bez połówkowego można się obyć |
Da się, da ale ja tam wolę trochę lepszą jakość w cieniach
muzyk - Pią 27 Wrz, 2013
AndrzejM.Makuch napisał/a: | O to kicha - w "pałce" mi się nie mieści żeby robiąc korpus pod filmowanie nie dać wejścia mikrofonowego. |
Uważam, że w każdym aparacie, w którym jest opcja, no powiedzmy, bardziej zaawansowana filmowania, powinno być wejście mikrofonowe jako standard.
kfercik - Pon 30 Wrz, 2013
Jeszcze mam jedno pytanie związane z obiektywami kitowymi:
Czym one się różnią?
http://fotozakupy.pl/lust...-upgrade,16520s
http://fotozakupy.pl/lust...-upgrade,16524s
Na pewno ceną. Ale co oznaczają te literowe oznaczenia? "DAL, "WR", widziałem jeszcze "DA-L".
kojut - Pon 30 Wrz, 2013
Oznaczenia "kitów" u Pentaxa:
DA (I i II)- obiektywy projektowane pod cyfrę, z pierścieniem przysłon i metalowym mocowaniem
DAL (DA-L)- j.w. ale w wersji "light"(L) czyli z plastikowym mocowaniem bagnetu, bez pierścienia przysłon i z lżejszych materiałów
WR- water resistant czyli wodoodporne.
DA II, DAL i WR to to samo szkło tylko w innej obudowie
jaad75 - Pon 30 Wrz, 2013
kojut napisał/a: | DA (I i II)- obiektywy projektowane pod cyfrę, z pierścieniem przysłon i metalowym mocowaniem | Że jak?
kojut napisał/a: | DA II, DAL i WR to to samo szkło tylko w innej obudowie | Ponoć jednak nie. No i jest jeszcze nowa kombinacja DAL WR.
kojut - Pon 30 Wrz, 2013
jaad75 napisał/a: | Że jak? |
Kurcze, no bez tego pierścienia. Nie wiem co mi się po łbie kołatało, że jednak ma takowy.
jaad75 napisał/a: | Ponoć jednak nie. No i jest jeszcze nowa kombinacja DAL WR. |
Róźnie ludzie gadają. Trzeba by było je rozebrać i porównać
A ten DAL WR fajnie wygląda.
RB napisał/a: | Przecież od dość dawna różne kukułki kukaja, ze Pentax to... daje możliwość nagrania se filmu. I tyle. Jako system do zabaw w video to on jest raczej powszechnie niepolecany. | W przeciwieństwie do SLT? Powiedziałbym, że to raczej tam jest możliwość "nagrania se filmu". Akurat Pentaksy z Prime M (w przeciwieństwie do tych z Prime II) mają całkiem spore możliwości filmowe.
BTW, jak ktoś chce nagrać dźwięk na poważnie, to nie robi tego w aparacie (nawet z podpiętym mikrofonem), tylko zewnętrznym rejestratorem. Większym problemem jest wspomniany brak możliwości podpięcia zewnętrznego monitora HDMI, aczkolwiek również nie uniemożliwia to filmowania, nawet na całkiem zaawansowanym poziomie.
komor - Pon 30 Wrz, 2013
jaad75, ja tylko skromnie chciałem zauważyć, że chcąc usprawiedliwić brak istotny dla bardziej zaawansowanego amatora używasz argumentu o profesjonalnym wariancie, przy którym ten brak nie ma znaczenia, natomiast w drugim zdaniu brak istotny dla profesjonalisty usprawiedliwiasz argumentem o tym, że to nie uniemożliwia na mniej niż profesjonalnym poziomie...
komor, bo sam widziałem sprzęt w dość profesjonalnym zastosowaniu (kręcenie koncertowego video na trzy DSLR-y z osprzętem i kamerę) gdzie w użyciu były lupy na ekran (dźwięk oczywiście szedł z rejestratora wpiętego w stół). Rozdzielam urządzenia służące stricte do rejestracji matriału, od tych poprawiających komfort pracy. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że HDMI może służyć do bardziej zaawansowanych rzeczy niż tylko podpięcie lepszego "wizjera", ale to już nie ta klasa sprzętu.
muzyk - Wto 01 Paź, 2013
jaad75 napisał/a: | jak ktoś chce nagrać dźwięk na poważnie, to nie robi tego w aparacie (nawet z podpiętym mikrofonem), tylko zewnętrznym rejestratorem. |
Dokładnie.
Dźwięk nagrywany w aparacie jest opcją łatwiejszą, bo nie trzeba później bawić się w synchronizację, jak ma to miejsce w przypadku zewnętrznego nagrania.
hijax_pl - Wto 01 Paź, 2013
Dlatego wymyślono klaps. Takie urządzonko co generuje krótki i stosunkowo głośny dźwięk. By później prosto wyrównać ścieżki. Ostatecznie można stuknąć w mikrofon, klasnąć ale tak, by było to widać na obrazie wideo
RB - Wto 01 Paź, 2013
jaad75 napisał/a: | RB napisał/a: | Przecież od dość dawna różne kukułki kukaja, ze Pentax to... daje możliwość nagrania se filmu. I tyle. Jako system do zabaw w video to on jest raczej powszechnie niepolecany. | W przeciwieństwie do SLT? Powiedziałbym, że to raczej tam jest możliwość "nagrania se filmu". |
Czyzbyś gdzies odcyfrował w moim poście słowo SLT? czy też ustawiasz sobie dyskusje ku chwale czegostam?
Fajnie, ze P jest tak fajny do video na poziomie "profi" (łotewer to znaczy) no zajefajnie...
jaad75 - Wto 01 Paź, 2013
RB napisał/a: | Czyzbyś gdzies odcyfrował w moim poście słowo SLT? | Tu: RB napisał/a: | Filmować nie chcesz tak bardzo, Sony więc niekoniecznie. |
Wnioskuję, że gdyby "bardziej chciał filmować", to już Sony "koniecznie"...
RB napisał/a: |
Fajnie, ze P jest tak fajny do video na poziomie "profi" (łotewer to znaczy) no zajefajnie... | Jest tak samo fajny jak reszta jeśli komuś zależy głównie na manualnej ekspozycji. To był podstawowy zarzut do Pentaksów z Prime II, że nie umożliwiają wyboru czułości i migawki, a tylko przysłonę i kompensację ekspozycji, więc w Pentaksach z Prime M to udostępnili (podobnie jak kręcenie w H.264, bo drugi podstawowy zarzut to była wielkość mjpegów).
RB - Wto 01 Paź, 2013
Sony niekoniecznie znaczy raczej, że nie ma sensu rozważać, gdy - przy takich priorytetach - filmowanie nie wchodzi w rachubę.
Co do P i video - kazdy może sobie doczytac spokojnie co P ma a czego nie. I czy na czyimś poziomie zaawansowania jest dla niego odpowiedni, czy nie. Widać szerokie grono profanów znajduje go na jakims poziomie zaawansowania trochę takim "pod górkę", bo kręcą noskami. Również posiadacze. Albo opluwacze, w każdym razie na "firmowych" forumach systemu niszowego.
Andrzej.M. - Wto 01 Paź, 2013
jaad75 napisał/a: | No i jest jeszcze nowa kombinacja DAL WR. |
NIekoniecznie - WR ze srebrnym paskiem? Nie sądzę.
1. Pentax SMC DAL 18-55mm f/3,5-5,6 AL - to powszechnie stosowany obiektyw "kitowy" dobry optycznie i leciutki skonstruowany dla lustrzanek cyfrowych Pentax APS-C (DAL) Końcowe literki AL - oznaczają użycie szkła specjalnego (od Aspherical). Sprzedawany bez osłony przeciwsłonecznej. Oznaczony srebrnym paskiem za pierścieniem zooma - przy stałej części - mocowania.
1a. Pentax SMC DA 18-55mm f/3,5-5,6 AL - jak wyżej - tyle że nieco solidniej zbudowany z zielonym paskiem i osłoną tulipanową. Dwie wersje - starsza - nieco inny układ optyczny i nowsza z II po AL - ta sama co obecnie sprzedawane.
2. Pentax SMC DA 18-55mm f/3,5-5,6 AL WR - często oznaczany w zestawach jako 18-55 WR to taki sam układ optyczny ale w lepszej obudowie (więcej metalu) i z uszczelnieniami, wyposażony w osłonę typu "tulipan". Oznaczony paskiem zielonym między pierścieniem ostrości i pierścieniem zooma.
Najsolidniejszy, wart polecenia do uszczelnionych korpusów.
Odnośnie filmowania - kolegów wypowiadających się o wyższości filmowania C,N, i S nad filmowaniem Pentaxem - proszę o konkrety w czym ono jest w preferowanych przez nich aparatach jest lepsze? Poza tym że są ich własnością...
RB - Wto 01 Paź, 2013
Andrzeju, weź przeczytaj, ze tylko odnoszę się do Twojego zdziwienia pewną cechą korpusu tu omawianego i zaznaczam, ze... nie rozumiem tego zdziwienia i że juz od dość dawna ten system jest niepolecany do video. Strona bierna, bezosobowo. Nie, ze ja go nie polecam, ze ja coś mam lepszego. Tyle.
Jako, że się nie znam na filmowaniu (a filmowaniu Pentaxem to już w szczególności... i niech tak zostanie) to tylko odnoszę się do Waszego zdziwienia. I niczego nie polecam.
BTW - Teraz mamy już dwóch obrońców...
kojut - Wto 01 Paź, 2013
AndrzejM.Makuch napisał/a: | jaad75 napisał/a: | No i jest jeszcze nowa kombinacja DAL WR. |
NIekoniecznie - WR ze srebrnym paskiem? Nie sądzę. |
A jednak: http://www.pentaxforums.c...-5.6-al-wr.html
RB napisał/a: | Widać szerokie grono profanów znajduje go na jakims poziomie zaawansowania trochę takim "pod górkę", bo kręcą noskami. Również posiadacze. Albo opluwacze, w każdym razie na "firmowych" forumach systemu niszowego. | Ale mowa o możliwościach filmowych K-5/II/IIs (Prime II), a nie K-30, K50, czy K-01 (Prime M). Słabo się widać orientujesz...
AndrzejM.Makuch napisał/a: | NIekoniecznie - WR ze srebrnym paskiem? Nie sądzę. | Tu nie ma co sądzić, wystarczy się orientować:
[ Dodano: Wto 01 Paź, 2013 18:51 ]
AndrzejM.Makuch napisał/a: | Odnośnie filmowania - kolegów wypowiadających się o wyższości filmowania C,N, i S nad filmowaniem Pentaxem - proszę o konkrety w czym ono jest w preferowanych przez nich aparatach jest lepsze? Poza tym że są ich własnością... | Funkcjonalnie, to w Sony - wiadomo, fazowy AF (bardzo wymagany zwłaszcza przez tych bardziej filmowo zorientowanych ), w Canonie - możliwość zmiany przysłony i czasu migawki w trakcie filmowania (jeszcze nie widziałem sensownego użycia, no ale jest) i ostatnio ciągły AF po kontraście, w Nikonie to samo. Oczywiście jest jeszcze kwestia wyjścia HDMI i uchylnego LCD, tudzież gnizda mikrofonowego, co poprawia wygodę, zwłaszcza jeśli nie używa się dodatkowego osprzętu. Jakościowo, to już kwestia konkretnych modeli, bo output bywa różny, np. od starszych Canonów APS-C jakość z mojego K-5 była zauważalnie lepsza (funkcjonalność już nie), natomiast jak jest obecnie nie wiem.
RB - Wto 01 Paź, 2013
jaad75 napisał/a: | RB napisał/a: | Widać szerokie grono profanów znajduje go na jakims poziomie zaawansowania trochę takim "pod górkę", bo kręcą noskami. Również posiadacze. Albo opluwacze, w każdym razie na "firmowych" forumach systemu niszowego. | Ale mowa o możliwościach filmowych K-5/II/IIs (Prime II), a nie K-30, K50, czy K-01 (Prime M). Słabo się widać orientujesz... |
Orientuję się słabo, ale o czym czytam to już jednak ostatnim rzutem świadomości łapię. Mowa tam jest wyraźnie także o k50, k30, tak jak w tym wątku. O potworku... OK. Nich nawet będzie świetny do video.
Naprawdę, nie każdemu chodzi tylko o ręczną kontrolę wszystkiego. A sporej części zdecydowanie nie o to.
RB napisał/a: | OK. Nich nawet będzie świetny do video. | Jest znacznie lepszy do fotografowania, niż filmowania, co jednak nie znaczy, że do filmowania jest zły. Co więcej, dobre filmy, powstawały nawet K-7, który filmowanie ma rozwinięte na poziomie zbliżonym do K-5 (czyli jak na obecne standardy DSLR bardzo niedorozwiniete), bo do nakręcenia filmu wcale nie trzeba koniecznie użyć innej migawki, niż klasyczne 180 stopni (a do takiego ustawienia dąży automat w starszych Pentaksach), a kompensacja ekspozycji wystarcza, by świadomie dobierać poziom jasności.
[ Dodano: Wto 01 Paź, 2013 19:43 ]
RB napisał/a: | Naprawdę, nie każdemu chodzi tylko o ręczną kontrolę wszystkiego. A sporej części zdecydowanie nie o to. | Nie no jasne, wszystkim chodzi o ciągły autofokus...
komor - Wto 01 Paź, 2013
jaad75 napisał/a: | a kompensacja ekspozycji wystarcza, by świadomie dobierać poziom jasności |
A jak działa ta kompensacja? Przymyka/otwiera, zmienia czułość, czas?
komor, w trybie priorytetu przysłony (innego nie używam), podnosi/obniża czułość, do momentu dopóki się da, dopiero przy większej ilości swiatła skraca migawkę.
Andrzej.M. - Sro 02 Paź, 2013
RB napisał/a: | juz od dość dawna ten system jest niepolecany do video |
Taaa... od dość dawna jest niepolecany do czegokolwiek, dopiero od niedawna do fotografowania zaczął być polecany, podczas gdy już w K-x filmowanie dla amatora fotografii było całkiem fajne (znaczy dla osoby która czasem chciała coś z ruchomym obrazkiem jako dodatek do zdjęć). W K-5 można powiedzieć że jest już całkiem przyjemnie . I nie sądzę by ktoś, nawet średnio inteligentny, miał z tym jakiś problem.
Zdziwienie moje było stąd że nie przypuszczałem iż niższy model w którym zmienili procesor właśnie pod filmowanie i zrobili to filmowanie znacznie przyjemniejszym -"wykastrują" z gniazda mikrofonu. I tyle. W nowszych modelach wszystko o czym kolega napisał pisząc o Sony i Nikonie też jest, może poza uchylnymi ekranikami i gniazdem mikrofonu (w K-5-tkach jest). Teraz zaczekamy na K-3 ... ponoć już niedługo. Swoją drogą - jeśli rzeczywiście ktoś kupuje aparat do kręcenia nim filmów to raczej stać go na dołożenie do wyższego modelu z gniazdem mikrofonu (albo wręcz korzysta z nieśmiertelnego "klapsu") i osobnego monitorka 7-10" na którym będzie rzeczywiście widać gdzie jest ostrość.
Dodawanie wyłamywalnych monitorków - to bezsens - lepiej ich miejsce przeznaczyć na lepsze chłodzenie matrycy. Przydatność takiego gadżetu jest naprawdę żadna. No chyba że ktoś idzie do lasu fotografować grzybki w garniturze i boi się położyć na liściach...
Już słyszę tłum "fotoreporterów" że jak to - taki monitorek to idealny gdy trzeba w tłumie innych z góry "zdjąć" kogoś znanego - informuję że na takie okazje taki uchylny jest doskonały do - zniszczenia aparatu - czyli urywania go i nie ma wtedy czasu na komponowanie i obserwowanie obrazka w tym czymś, nawet jak urosło do 3". Po prostu - musi wystarczyć wprawa i szeroki kąt, bez tego żaden wyświetlacz nie pomoże. A w "lesie" wyciągniętych rąk z aparatami - urwanie takiego cuda jest więcej niż pewne.
No i masz nie zajrzałem do "biblii"... - inna sprawa że do sekcji DA L nigdy nie zaglądałem - jakoś nie byłem ciekaw... Faktycznie - jest już 5 tych budżetowych obiektywów. Wszystkie ze "srebrnymi" paskami.
jaad75 - Sro 02 Paź, 2013
AndrzejM.Makuch napisał/a: | I nie sądzę by ktoś, nawet średnio inteligentny, miał z tym jakiś problem. | Tu akurat nie o "problem" chodzi, a o możliwości.
AndrzejM.Makuch napisał/a: | W nowszych modelach wszystko o czym kolega napisał pisząc o Sony i Nikonie też jest, | Nie, nie "wszystko", trzymajmy się faktów.
AndrzejM.Makuch napisał/a: | gniazdem mikrofonu (w K-5-tkach jest) | Ale w K-5 ten tryb jest jeszcze bardziej okrojony.
AndrzejM.Makuch napisał/a: | eśli rzeczywiście ktoś kupuje aparat do kręcenia nim filmów to raczej stać go na dołożenie do wyższego modelu z gniazdem mikrofonu | Nie ma takiego modelu w ofercie Pentaksa - albo full manual, AF, AVCHD itd, albo HDMI i mikrofon.
AndrzejM.Makuch napisał/a: | Dodawanie wyłamywalnych monitorków - to bezsens - lepiej ich miejsce przeznaczyć na lepsze chłodzenie matrycy. Przydatność takiego gadżetu jest naprawdę żadna. | Kolejna bzdura. Przydatność jest oczywista, zwłaszcza do filmowania, co nie znaczy, że nie można się bez niego obyć.
AndrzejM.Makuch napisał/a: | Po prostu - musi wystarczyć wprawa i szeroki kąt, bez tego żaden wyświetlacz nie pomoże. A w "lesie" wyciągniętych rąk z aparatami - urwanie takiego cuda jest więcej niż pewne. | Ileż można pisać takie p i e r d o ł y?
Andrzej.M. - Sro 02 Paź, 2013
jaad75 napisał/a: | full manual, AF, AVCHD itd, albo HDMI i mikrofon. | Ale o co chodzi???
[ Dodano: Sro 02 Paź, 2013 18:03 ]
To znaczy że Pentaxem nie da się kręcić filmów żadnym , bo nie mają obracanego g... tak? To w porządku - cieszy mnie że nie będę musiał tego robić.
jaad75 - Sro 02 Paź, 2013
AndrzejM.Makuch napisał/a: | Ale o co chodzi??? | O to, że naciągasz fakty.
AndrzejM.Makuch napisał/a: | To znaczy że Pentaxem nie da się kręcić filmów żadnym , bo nie mają obracanego g... tak? | jaad75 napisał/a: | Przydatność jest oczywista, zwłaszcza do filmowania, co nie znaczy, że nie można się bez niego obyć. |
Andrzej.M. - Czw 03 Paź, 2013
jaad75 napisał/a: | O to, że naciągasz fakty. |
Pisząc o K-5-tkach (to wszystkie 3 modele) - gniazdo mikrofonu jest we wszystkich na pewno. A czy funkcje te z K-30 są ? Tego nie wiem - przypuszczam że tak - przynajmniej od modelu K-5II. Dziś nawet wziałem starą K-5-tkę i skręciłem kilka ujęć - faktycznie AF działa przed włączeniem nagrywania a w trakcie nie (hmm - dość dziwne). Zupełnie jak w K-x. Kontrola ostrości w "monitorku" raczej umowna - więc czy odchylany czy stały - żadna z niego pociecha, tyle że widać co w kadrze. Jeśli miałbym się bawić w filmowanie jakąkolwiek lustrzanką - to oczywiste że z monitorem większym - mogę wtedy nawet ręcznie ostrzyć. Jeśli zaś mam AF - to ani większy ani odchylany potrzebny nie jest , bo na statywie ramieniowym i tak będzie na wysokości oczu. Chyba że ktoś z psiej perspektywy chce kręcić , ale bez odpowiedniego sprzętu pozwalającego na stabilne ujęcia i tak wiele nie zdziała, a na monitorku odchylanym 3" wielkości zobaczy niewiele więcej niż na nieruchomym. Dla mnie to po prostu gadżet i tyle. jaad75 napisał/a: | AVCHD itd, | ciekaw jestem tego itd i co to AVCHD - jeśli nikogo nie obrażasz.
komor - Czw 03 Paź, 2013
AndrzejM.Makuch napisał/a: | Tego nie wiem - przypuszczam że tak |
Toż Ci Jaad napisał wyraźnie, że w pierwszym K-5 – nie. Dość detalicznie i precyzyjnie wypisał co gdzie jest, a czego nie ma w poszczególnych modelach…
http://en.wikipedia.org/wiki/AVCHD
jaad75 - Czw 03 Paź, 2013
AndrzejM.Makuch napisał/a: | A czy funkcje te z K-30 są ? Tego nie wiem - przypuszczam że tak - przynajmniej od modelu K-5II. | K-5II jeśli chodzi o filmowanie jest identyczna z K-5, co jest oczywiste, bo jak pisałem wyżej używa procesora PRIME II.
Przejrzałem trochę Twoich postów z okresu, jak nie nie zaglądałem na forum i widzę, że starasz się robić za "ambasadora Pentaksa", problem w tym, że brak Ci orientacji w systemie i rzetelności w podawaniu faktów, a skupiłeś się na epatowaniu wszystkich swoją miłością do marki, co denerwuje nawet mnie.
fein - Pon 28 Paź, 2013 Temat postu: Peirwsza lustrzanka do 3500 PLN Witam Was Wszystkich
Chciałem kupić sobie lustrzankę.
dotychczas fotografowałem kompaktem Olympus 560UZ. Jednak przyszedł czas na lustro.
Nie jestem profesjonalistą; robiłem raczej amatorskie zdjęcia z ogólną wiedzą w tym temacie.
Aparat będę wykorzystywał do zdjęć plenerowych i studyjnych (chcę zainwestować w małe studio). Nie będę robił raczej zdjęć profesjonalnych w sporcie.
Proszę o propozycję jakiegoś modelu. Cena body+obiektyw około 3500 PLN.
Zastanawiałem się nad Nikon D90 lub czymś podobnym w Canonie.
Uwagę moją zwrócił też Pentax. Mój znajomy ma i jest bardzo zadowolony. A jeszcze w tej samej klasie sprzętu Pentax zawsze jest tańszy niż Canon/Nikon albo jest lepiej wyposażony. Wadą jest za to mniejsza liczba obiektywów w tym systemie.
Co myślicie?
Pozdrawiam
kojut - Pon 28 Paź, 2013 Temat postu: Re: Peirwsza lustrzanka do 3500 PLN
fein napisał/a: | Co myślicie? |
Ostatnio kupiłem za tę kwotę Pentaxa k-30 z tamronem 17-50/2.8. Zadowolony jestem bardzo, ale wiedziałem co kupuję i w jaki system się pakuję (jak dla mnie kompletny). To fakt- aparaty Pentaxa oferują znacznie więcej niż konkurencja w podobnych przedziałach cenowych (budowa jak i obrazowanie). Podstawowe stałki ma w podobnej cenie jak inni. Ale ma też wady- trochę gorszy pod względem filmowym niż konkurencja, specyficzna oferta obiektywów, brak ff , nie ma tak pokaźnego wyboru własnych obiektywów jak N czy C no i ma przestrzelone obydwie stopy i kolana
Moja rada- zorientuj się co chcesz focić i jakie obiektywy chciałbyś mieć (ogniskowe, jasność) i na takiej podstawie wybieraj system.
Edit:
Do nauki w studio jak i w plener powyższy tamron powinien się nadać. Dokładając jeszcze kilka stówek można by się pokusić na sigmę 17-50/2.8. Powyższe obiektywy dają fajny szeroki kąt (krajobraz) przez standard po krótką portretówkę. Są w miarę jasne i można się trochę pobawić GO. Z pentaxem bezproblemowo współpracują starsze obiektywy manualne (pleśniaki), zarówno z mocowaniem PK jak i (przez przejściówkę) m42.
RB - Pon 28 Paź, 2013
Przecież nie potrzebujesz (chyba?) wszystkich obiektywów systemu... pomyśl, jakie chcesz (ew. jakie będą w orbicie Twoich zainteresowań) i zobacz/zapytaj czy je dostaniesz i za ile. Jeśli wolisz mieć mimo to dostęp do wszystkiego co Ci ewentualnie mogłoby do łba strzelić - cóż, zostaje C i N, bo prawdopodobieństwo dostania tam czegokolwiek co sobie wydumasz jest najwyższe.
kojut, tak mnie się zdaje, ze w obrazowaniu P nie oferuje jednak znacznie więcej od Nikonów. Nie przesadzajmy znowu.
kojut - Pon 28 Paź, 2013
RB napisał/a: | kojut, tak mnie się zdaje, ze w obrazowaniu P nie oferuje jednak znacznie więcej od Nikonów. Nie przesadzajmy znowu. |
Odniosłem się ogólnie do całej konkurencji. Ale masz rację- w obrazowaniu jest podobnie, ale w funkcjonalności już w P jest lepiej (choć są tacy, dla których priorytetem będzie np. gibany wyświetlacz).
RB - Pon 28 Paź, 2013
Oczywiście, że są tacy. Tak jak są tacy inni, którzy jakimś tradycjonalistycznym widem chcą mieć uszczelnienia czy pentapryzmat.
muzyk - Wto 29 Paź, 2013
fein napisał/a: | Uwagę moją zwrócił też Pentax. |
Można k5 pierwszą wersję kupić z ok 550 euro jeszcze.
Resztę przeznaczyłbym na jakieś szkło - np. tamron 17-50 2.8
Shockwave - Sob 16 Lis, 2013
Witam wszystkichc spedzilem wiele godzin czytajac wszystkie tematy na tym forum dotyczace wyboru lustrzanki cyfrowej. Początkowo stawiałem na Canon 60d ale po przeczytaniu setek opiń zawęziłem poszukiwania do 2 modeli.
Przymierzam sie do
Nikon D7100 + 18-105 mm ED VR
lub
Pentax K5II obiektyw 18-135WR
Budżet i tak już mocno naciągnięty...
na filmach mi nie zalezy
Nie miałem do tej pory lustrzanki nigdy. Ale chcę zacząć się "uczyć" robic dobre fotki
Prośba o wskazanie (modeł i dlaczego)
[ Dodano: Sob 16 Lis, 2013 15:41 ]
Chciałem jeszcze dopytac gdzie najtaniej można ugryźć te zestawy....
I cenne N jak i P z szkiełkami wychodza bardzo podonie (przy tej kwocie 100/200pln nie robi róźnicy)
Przepraszam za posta pod postem ale edytowanie poprzedniego nie jest juz możliwe...
muzyk - Sob 16 Lis, 2013
Shockwave napisał/a: | Pentax K5II obiektyw 18-135WR |
K5 IIs - warto dopłacić.
Obiektyw, choćby tamron 17-50 2.8 doń.
Cytat: | Budżet i tak już mocno naciągnięty... |
aha... no to z k5IIs chyba nie wypali...
jaad75 - Sob 16 Lis, 2013
Ale zdecydowanie lepiej wziąć 17-50/2.8, niż którykolwiek z tych ciemnych spacerzoomów.
Shockwave - Nie 17 Lis, 2013
CZYLI K-5II CZY D7100?
czy na rzecz 17-50/2.8 warto odpuścić K5II na rzecz K30 lub D7100 na rzecz D5100 ?
a w zamian za tańsze body wziąć ten obiektyw ?
Chcę ogólnie cykać fotki krajobraz, rodzina , wydarzenia rodzinne (komunie ,chrzest)
itp. no amatorszczyzna no. Portrety bardzo sporadycznie lub wcale
Ciesze sie że K-5II jak i D7100 są wodoodporene (D7100 powyzej 1 metra nawet)
Na tę chwilę bardziej skłaniam sie ku nikonowi ze względu na porównanie stąd
http://versus.com/pl/nikon-d7100-vs-pentax-k-5-iis
15vs7 dla Nikosia nawet nad K-5IIs nikos ma przewagę ale czy w istotnych rzeczach ?
Argument że do nikona jest więcej obiektywów mnie nie dotyczy bo planuję miec góra 2-3
Sunders - Nie 17 Lis, 2013
Shockwave napisał/a: | Ciesze sie że K-5II jak i D7100 są wodoodporene (D7100 powyzej 1 metra nawet) |
Prawdopodobnie zachowują wodoodporność pod warunkiem, że znajdują się co najmniej 1m powyżej wody
jaad75 - Nie 17 Lis, 2013
Shockwave napisał/a: | a w zamian za tańsze body wziąć ten obiektyw ? | Nie, wziąć ten obiektyw i któryś z tych korpusów. Jeśli kompletnie nie miścisz się w budżecie, to wziąć K-30/K-50 i tego Tamrona.
Shockwave napisał/a: | Ciesze sie że K-5II jak i D7100 są wodoodporene (D7100 powyzej 1 metra nawet)
| Żaden z nich nie jest wodoodporny - oba są pogodoodporne, co najwyżej, tyle, że obiektyw uszczelniany jest tylko w przypadku Pentaksa (jeśli kupowałbyś z 18-135, tudzież 18-55WR, Tamron uszczelniany nie jest).
Daruj to sobie, tam są totalne bzdury, może 3-4 wymienione przewagi są prawdziwe, większość wręcz w prowadza w błąd.
Shockwave napisał/a: | Argument że do nikona jest więcej obiektywów mnie nie dotyczy bo planuję miec góra 2-3 | Na razie.
Wbrew pozorom wybór lepszego korpusu w tym przypadku nie jest sprawą oczywistą, cechy, którymi się różnią, są istotne, ale niekoniecznie dla Ciebie. Lepiej obrazuje Pentax, lepiej wyposażony jest Nikon, który również lepiej filmuje. K-5II ma lepszy AF pojedyńczy, Nikon śledzący, Pentax ma szybszą serię i większy bufor, Nikon wyższą rozdzielczość itp...
jaad75 napisał/a: | Shockwave napisał/a:
Argument że do nikona jest więcej obiektywów mnie nie dotyczy bo planuję miec góra 2-3
Na razie. |
To raz, a dwa to czy wszystkie z tych planowanych obiektywów są dostępne w obu systemach?
Sunders. Żaden obiektyw nie jest planowany. Więc jak się zdecyduję na któryś system to wtedy pomyśle jaki następny obiektyw poza stockowy 18-105 czy też 18-135
Biorę pod uwagę jeszcze D7000 + tamron 17-50/2.8 ( czy jak wezmę D7100 o 1.000 droższy) to czy jako kompletny amator dostrzegę różnicę ? (pomiędzy D7000 a D7100) byłem dziś w Media Markt , Saturnie , RTV euro i Fotojokerze i w żadnym z tych sklepów nie widziałem ani jednego modelu Pentaxa , więc nie porównam ich organoleptycznie.
P.S gdzie radzicie zakup aparatu?
Co do porównywarki z linka z mojego poprzedniego postu to dlaczego ona jest bezsensowna ? są tam porównywane gołe dane podawane przez producentów. jak np pojemnośc baterii Wiffi GPS itp itd. Moim zdaniem przydatna dla kompletnego Laika.
Czy ktoś wie gdzie w Krakowie można pomacać Pentaxy ?
Jaad jesteś z Salwatora.. ? tego w Krakowie ?
Shockwave napisał/a: | Biorę pod uwagę jeszcze D7000 + tamron 17-50/2.8 |
Niezły wybór.
kojut - Nie 17 Lis, 2013
Shockwave napisał/a: | P.S gdzie radzicie zakup aparatu? |
Jak planujesz zakup Tamrona, to albo wybierać w sklepie (rozrzut jakościowy), albo kupić w accord-foto. Sprawdzają tam właśnie te obiektywy i gwarantują ostrość http://accord-foto.pl/index.php?artykul=196 (ja u nich kupowałem k-30 z t17-50 i jestem zadowolony).
Shockwave napisał/a: | Media Markt , Saturnie , RTV euro i Fotojokerze i w żadnym z tych sklepów nie widziałem ani jednego modelu Pentaxa , więc nie porównam ich organoleptycznie. | Bo tego typu sklepy Pentaksów nie miewają - no, chyba kiedyś widziałem jakieś stare modele w chorych cenach w Euro. Z dużych sieciówek miewają zestawy P w Auchan.
Shockwave napisał/a: | Co do porównywarki z linka z mojego poprzedniego postu to dlaczego ona jest bezsensowna ? są tam porównywane gołe dane podawane przez producentów. jak np pojemnośc baterii Wiffi GPS itp itd. Moim zdaniem przydatna dla kompletnego Laika.
| To nie są dane producentów i są one nieprawdziwe:
Cytat: | Posiada markową optykę | Oba posiadają.
Cytat: | Posiada wyjście HDMI | Żaden nie posiada wejścia, oba posiadają wyjścia.
Cytat: | Niezaprzeczalnie krótszy | Krótszy w tym kontekście, to raczej wada, niż zaleta.
Cytat: | Ma wejście na mikrofon | Oba maja takie wejścia.
Cytat: | Odrobinkę większa gęstość pikseli | To też raczej jest wadą, niż zaletą, a tak w ogóle jest tożsame z inną cechą uznaną za zaletę, czyli, że ma 24MPix, przy 16MPix Pentaksa na tej samej wielkości matrycy.
Cytat: | Istotnie wyższa rozdzielczość | Czego, bo podane wartości są dość zagadkowe - prawdopodobnie chodzi o rozdzielczość LCD, ale wtedy, to nie są dane dla pikseli, a subpikseli, do tego rzeczywista rozdzielczość zależy od powierzchni na jakiej są upakowane, więc generalnie oba ekrany mają podobną gęstość pikseli.
Cytat: | Istotnie wyższa rozdzielczość | W przypadku D7100 mamy 1080@30p, lub 1080@60i, czyli identyczną rozdzielczość maksymalną i identyczną przepływność danych dla tych trybów, w K-5IIs maksymalnie mamy 1080@25p. Tyle, że w Polsce obowiązuje właśnie taki standard (25p/50i), czyli generalnie u nas te 30p D7100 i tak średnio potrzebne.
Cytat: | Ma wbudowany silnik autofokusa
| Oba mają.
Żaden nie posiada wbudowanego.
Oba posiadają.
Cytat: | Troszeczkę większa matryca | Takie różnice rozmiarów nie są istotne.
Sam widzisz ile warte są takie automatycznie generowane porównania.
Shockwave napisał/a: | Czy ktoś wie gdzie w Krakowie można pomacać Pentaxy ?
| Na Studenckiej.
Shockwave napisał/a: | Jaad jesteś z Salwatora.. ? tego w Krakowie ? | Tak.
bogdanek - Nie 17 Lis, 2013
W RTV EURO AGD możesz również zamówić pentaxa , pomacać i ewentualnie nie kupować .Plusem są tam dobre raty jeżeli trafisz na 30x0 %..
Jeżeli gotówka to w foto-plusie chyba pepiej.
muzyk - Nie 17 Lis, 2013
jaad75 napisał/a: | Bo tego typu sklepy Pentaksów nie miewają |
W DE jest do wyboru do koloru Pentaxów w Saturnie, czy MediaMarkt, toteż można sobie wypróbowywać do woli.
Tylko k5IIs nie mają wystawionego, ale to chyba w gruncie rzeczy to samo co k5II.
muzyk, wiem jak jest w DE, ale w PL wygląda to inaczej, bo dystrybutor inny.
muzyk - Nie 17 Lis, 2013
jaad75 napisał/a: | bo dystrybutor inny. |
DE nie jest daleko, granica otwarta.
muzyk napisał/a: | DE nie jest daleko, granica otwarta. | Z Salwatora zdecydowanie bliżej mi na Studencką...
Wybieram sie niedługo w okolice Szczecina, Międzyzdrojów a stamtąd rzut kamieniem do DE. Czy w okolicach Szczecina po stronie DE jest jakieś miejsce warte uwagi na kupno Lustrzanki ? W sumie dalej nkt nie powiedział nic konkretnego w sprawie Nikon czy Pentax
muzyk - Nie 17 Lis, 2013
jaad75 napisał/a: | Z Salwatora zdecydowanie bliżej mi na Studencką... |
ale Ci co mają blisko, w zachodniej Polsce...
czasem warto się wybrać np. do Drezna (i na foty przy okazji)
Shockwave napisał/a: | W sumie dalej nkt nie powiedział nic konkretnego w sprawie Nikon czy Pentax | A jakich konkretów Ci brakuje?
Takich który by wybrał każdy z was... to że oba są bardzo fajne i dobry sprzęt to już wiem... Chyba że w sumie bez różnicy wiekszej co wybrać bo oba te modele sa prawie takie same...
muzyk - Pon 18 Lis, 2013
Jeśli miałbym wybierać między d7100 a k5IIs, to bez zastanowienia wybrałbym ten drugi.
Dlaczego?
Jak dla mnie, lepiej leży w dłoni, kółka są bardziej "dosięgalne" - oba, obrazek daje bardziej niż świetny, jest bdb uszczelniony, ma wg. mojej oceny lepszą guzikologię i menu… (sorry, ale to nikonowskie mi nie jakoś nie pasuje - może kwestia przyzwyczajenia), poza tym, można używać m42 i ma się do tego stabilizację…
nie wspominając o świetnej dynamice.
Poza tym, jak Jaad już kiedyś przypomniał, d7100 "bandinguje", aż miło…
jaad75 - Pon 18 Lis, 2013
muzyk napisał/a: | Poza tym, jak Jaad już kiedyś przypomniał, d7100 "bandinguje", aż miło… | Owszem, ale należy zaznaczyć, że ten banding ujawnia się przy ciągnięciu cieni z RAW-a, dokładnie tak samo, jak banding większości Canonów. Istnieje szansa, że część użytkowników nigdy go nie zauważy, tak jak nie przeszkadza on wielu użytkownikom Canonów (nawet na tym forum)...
Shockwave - Pon 18 Lis, 2013
Dzięki muzyk o takie opinie mi właśnie chodziło.
Co do szczelności to D7100 chyba nie odbiega od Pentaxa ... ?
muzyk - Pon 18 Lis, 2013
jaad75 napisał/a: | Owszem, ale należy zaznaczyć, że ten banding ujawnia się przy ciągnięciu cieni z RAW-a, dokładnie tak samo, jak banding większości Canonów. |
Wiedziałem, wiedziałem
Fakt, że w większości sytuacji nie przeszkadza ta wada.
Andrzej.M. - Pon 18 Lis, 2013
Shockwave napisał/a: | Co do szczelności to D7100 chyba nie odbiega od Pentaxa ... ? |
Nie powinno - ale widywałem osoby kupujące do niego "pelerynki" - więc pewności nie mam. Może nieuszczelnionych obiektywów używały...
Doszedłem do wniosku ,że nie ma sensu kasy pchac w D7100 czy tez K-5 II Bo jako początkujący amator i tak nie zauważę niułansów o których się tutaj pisuje, Te wszystkie Mory, szumy to dla mnie czarna magia. Na moje potrzeby myślę że wystarczy na początek D7000 + standardowy nikkor 18-105. może z czasem ja się już czegoś nauczę będę umiał docenić lepszej klasy sprzęt... To i tak sprzęt na wyrost jak sądzę. Nie chcę zaczynac przygody z fotografią od kompaktów bo jak odrazu nie zaczne nauki na dobrym sprzęcie to się nie rozwinę...
Shockwave napisał/a: | Na moje potrzeby myślę że wystarczy na początek D7000 + standardowy nikkor 18-105 | To dobry korpus i przyzwoite szkło (jak na tę gównianą klasę szkieł), więc wybor jak najbardziej ok. Sprawdź tylko egzemplarz jeśli chodzi o celność AF (lub poproś kogoś kto potrafi to zrobić i ma na tyle jasne szkło, by to zrobić).
[ Dodano: Pon 18 Lis, 2013 15:16 ]
P.S. Wciąż jednak sugerowałbym Ci 17-50//2.8.
Jaad a Ty nie pracujesz czasem na Studenckiej ? Wiem ,że 17-105 to ciemne szkło ale daje więcej możliwości poprzez większego zooma dla takiego laika jak ja ,który się nigdy obiektywem nie bawił a jedynie w sklepie to będzie całkiem niezła frajda przypuszczam
Kurcze za 4300 jest zestaw Pentax k-5II z 18-135 WR. Może cech fachowych/technicznych samego aparatu nie docenię , ale takie cechy jak wodo/kurzo odpornośc jak najbardziej , Jakoś menu pentax-a też mi bardziej leży.. ech pojadę jutro na Studencką i zobaczymy co powie sprzedawca. Czy wybiorę D7000 czy k-5II to i tak wiem że będzie to wybór niezły....
Dzięki wszystkim za pomoc. Na pewno się pochwalę jak coś zanabędę
Shockwave napisał/a: | Jaad a Ty nie pracujesz czasem na Studenckiej ? | Nie. Shockwave napisał/a: | Jakoś menu pentax-a też mi bardziej leży.. | Menu się nie sugeruj, jakiekolwiek by nie było, przyzwyczaisz się do każdego, a w tego typu aparatach nie korzysta się z niego zbyt często - wszystko co potrzebne jest pod palcami.
lotofag - Pon 18 Lis, 2013
jaad75 napisał/a: | Shockwave napisał/a: | Jakoś menu pentax-a też mi bardziej leży.. | Menu się nie sugeruj, jakiekolwiek by nie było, przyzwyczaisz się do każdego, a w tego typu aparatach nie korzysta się z niego zbyt często - wszystko co potrzebne jest pod palcami. |
I te wszystkie "funkcje" o których tak nieraz rozpisuje się przeciętny "wybieracz luszczanki" konfiguruje się raz i zapomina
A ten obiektyw 17-50/2.8 to w czym lepszy jest od kitowego poza tym ,że robi jaśniejsze zdjęcia w pomieszczeniach... to lampa nie załatwi tego problemu ?
P.S a np Sony A77 ? warty uwagi ?
Shockwave napisał/a: | A ten obiektyw 17-50/2.8 to w czym lepszy jest od kitowego poza tym ,że robi jaśniejsze zdjęcia w pomieszczeniach... to lampa nie załatwi tego problemu ? |
Sprawdź sobie najpierw co to jest ekspozycja, co się na nią składa i jak to wpływa na wygląd zdjęcia... A potem zacznij się śmiać z tego co napisałeś
Shockwave napisał/a: | A ten obiektyw 17-50/2.8 to w czym lepszy jest od kitowego poza tym ,że robi jaśniejsze zdjęcia w pomieszczeniach... | Nie robi "jaśniejszych" zdjęć. Pozwala użyć krótszego czasu naświetlania przy tej samej czułości (mniej poruszonych zdjęć) lub niższej czułości, przy tym samym czasie naświetlania (lepszej jakości zdjęcia). Poza tym daje możliwość operowania płytszą głębią ostrości, czyli pozwala lepiej wyodrębnić temat z całości kadru.
Shockwave napisał/a: | to lampa nie załatwi tego problemu ? | A zamierzasz dokupić zewnętrzną lampę?
widzę ,że mam kup,ę rzeczy do nadrobienia, narazie pojęcia typu "poruszone zdjęcia" " głebia ostrości" "czułość" to dla mnie hasła jak z Hogwartu Pewnie za kilka miesięcy jak już się doedukuję i poczytam to co pisze teraz to popłaczę się ze śmiechu. Na chwilę obecną przepraszam wszystkich za swoją niewiedzę i amatorszczyznę. Wiem ,że to już odbiega od tematu.
Lampy zewnętrznej nie planuję (liczę że standardowa sobie poradzi)
czy 3700 za body D7100 to dobra cena ?
odpuścić zupełnie "kitowy" obiektyw 17-105 czy on tez się do czegoś nada. ?
P.S od jakiej lektury najlepiej zacząć wchodzić w świat fotografii cyfrowej.?
Najlepiej takiej ,która wyjaśnie podstawowe hasła Typu. Ogniskowa, ISO itp itd
Shockwave napisał/a: |
Lampy zewnętrznej nie planuję (liczę że standardowa sobie poradzi) |
Standardowa to znaczy jaka, wbudowana? Tak, poradzi sobie, od biedy z wyzwalaniem zewnętrznej jak korpus oferuje taką funkcjonalność
Wbudowana lampa to światła tyle co kot napłakał, a nieruchomy palnik powoduje że trudno ją poważnie wykorzystywać. Chyba, że jest się amatorem błysku na wprost i efektów typu "czarny drugi plan".
odpuścić zupełnie "kitowy" obiektyw 17-105 czy on tez się do czegoś nada. ? |
18-105 jeśli już. Może się nadać np. do fotografii, po prostu będzie ograniczał w pewnym zakresie zastosowań a w innym pozwoli na więcej (marne światło kontra spora rozpiętość ogniskowych)
P.S od jakiej lektury najlepiej zacząć wchodzić w świat fotografii cyfrowej.?
Najlepiej takiej ,która wyjaśnie podstawowe hasła Typu. Ogniskowa, ISO itp itd |
Instrukcja obsługi aparatu
Są w sieci "kursy" fotografii np. Nikona.
Niektórzy polecająpozycje książkowe, np. "Ekspozycja bez tajemnic".
Shockwave - Wto 19 Lis, 2013
Obiecałem ,że sie pochwale zakupem co niniejszym czynię...
D7000 + standard 18-105
na początek dla kompletnego laika to i tak o wiele za wiele. Do nauki mi starczy. może z biegiem czasu jakiś obiektywik sobie sprawię...
kufel - Wto 19 Lis, 2013
Shockwave napisał/a: | Obiecałem ,że sie pochwale zakupem co niniejszym czynię...
D7000 + standard 18-105 | fajna puszka. od razu doradzę, by przerzucić się na RAWy , a jeśli na początek to za duże wyzwanie, to przynajmniej "zapoznawać" się z nimi i z możliwościami jakie daje ich obróbka
Shockwave - Sro 20 Lis, 2013
Jakiego programu radzicie użyć do obróbki ? czy dołączony wraz z aparatem viewNx 2 sie do tego dobrze nadaje, czy lepiej odrazu uczyc sie obslugi innego programu... ?
kufel - Czw 21 Lis, 2013
jeśli płatny, choć nie jakoś wybitnie drogi to Adobe Lightroom , od wersji 4 wzwyż ( jest w sumie 5 tylko jeszcze )
z darmowych raw therapee
[ Dodano: Czw 21 Lis, 2013 00:01 ]
Shockwave napisał/a: | cczy dołączony wraz z aparatem viewNx 2 sie do tego dobrze nadaje, | nie używałem nigdy ( siedzę w canonie) wiec mnie trudno ocenić.
[ Dodano: Czw 21 Lis, 2013 00:05 ]
Shockwave napisał/a: | czy lepiej od razu uczyc sie obslugi innego programu... ? | z pewnością dobrze jest wyjsc poza program dostarczany na płycie od producenta. ja polecam Lightroom'a. na początku trochę męki z nim przeszedłem, ale potem z górki
jaad75 - Czw 21 Lis, 2013
kufel napisał/a: | ja polecam Lightroom'a. na początku trochę męki z nim przeszedłem | Męki z Lightroomem? Nie pamiętam, żebyś się chwalił?
kufel - Czw 21 Lis, 2013
jaad75 napisał/a: | Męki z Lightroomem? Nie pamiętam, żebyś się chwalił? | no jak to , a mojej walki z kolorami już nie pamiętasz?
Właśnie sobie odświeżyłem pamięć szukajką - zapomniałem, że to Ty miałeś takie problemy i dylematy... Kurde ile to się pisało jeszcze 2-3 lata temu - nic dziwnego, że forum miało tyle postów na miesiąc... Chyba dzisiaj już by mi się nie chciało... Widzę zresztą, że hijaksowi, też ostatnio nie...
kufel - Czw 21 Lis, 2013
jaad75 napisał/a: | Właśnie sobie odświeżyłem pamięć szukajką - zapomniałem, że to Ty miałeś takie problemy i dylematy... | nie wiem, który wątek znalazłeś - jeden był ogólnie o dziwnych kolorach z Lr (...wtedy z perspektywy osoby długo trzaskającej jpg ) a drugi o źle działającym profilu do monitora.
jaad75 napisał/a: | Kurde ile to się pisało jeszcze 2-3 lata temu - nic dziwnego, że forum miało tyle postów na miesiąc... | fakt... część osób wtedy piszących juz opuściła forum. a nowi jakoś nie skorzy do pisania
jaad75 napisał/a: | Widzę zresztą, że hijaksowi, też ostatnio nie... | no też zauważyłem właśnie... kilka postów w ciągu dnia, jak dobrze pójdzie
kufel napisał/a: | nie wiem, który wątek znalazłeś - jeden był ogólnie o dziwnych kolorach z Lr (...wtedy z perspektywy osoby długo trzaskającej jpg ) a drugi o źle działającym profilu do monitora.
| Znalazłem chyba wszystkie, również te o workflow i organizacji bazy zdjęć.
Swoją drogą, jak się skończyła sprawa profilu?
kufel napisał/a: | a nowi jakoś nie skorzy do pisania | Za to piszą dużo w stopkach...
hijax_pl - Czw 21 Lis, 2013
kufel napisał/a: | kilka postów w ciągu dnia, jak dobrze pójdzie | Zajęty jest bardziej to i czasu mniej Ale nie ucieka z foruma
kufel - Pią 22 Lis, 2013
hijax_pl, no to dobrze że nie ucieksz
jaad ,później jeszcze walczylem trochę z tym tematem, ale ostatecznie nic nie wskóralem wiec odpuscilem i uzywalem systemowego profilu . czyli tak jak było wcześniej.
Poprawiłem bez czerwonego zaznaczenia
muzyk - Pią 22 Lis, 2013
jaad75 napisał/a: | Męki z Lightroomem? Nie pamiętam, żebyś się chwalił? |
Tortury inkwizycji z Adobe
kufel - Pią 22 Lis, 2013
Sorry za orta na poprzedniej stronie - wskÓrałem mialo byc....
[ Dodano: Pon 25 Lis, 2013 22:47 ]
Cytat: | Poprawiłem bez czerwonego zaznaczenia | o, jakas taryfa ulgowa
|
|