|
forum.optyczne.pl
|
 |
Nasze zdjęcia - ASTROFOTOGRAFIA 2015
Wujek_Pstrykacz - Czw 01 Sty, 2015 Temat postu: ASTROFOTOGRAFIA 2015 Zapraszam.
maziek - Sro 07 Sty, 2015
Nadejszła ta wiekopomna chwila, że przyszło mi napocząć wątek. W dodatku zdjęciami, które generalnie nadają się tylko do tego, aby je skasować, a autor, po wyśmianiu i ewentualnie usmołowaniu oraz obtoczeniu w pierzu - żeby go na kopach wydalić z tego szacownego grona.
Mianowicie dziś rano po zwleczeniu się z łoża stwierdziłem, że prócz 17-stopniowego mrozu mamy absolutnie czyste niebo - po jakimś miesiącu, kiedy ostatnio podziwiałem zbliżony widok. Na wariata, tak jak stałem pojechałem więc na wschód słońca.
Na miejscu potwierdziły się moje przypuszczenia, że czystość atmosfery jest taka, jak w pamiętne (dla mnie) ostatnie dni października, kiedy po raz pierwszy widziałem zielony promień. Nie było widać zupełnie, gdzie wstanie słońce. Normalnie w tym miejscu jest jaśniej, albo tworzy się rodzaj świetlistego pylonu, a dziś nic. Ponadto okazało się, że jednak prawidłowo odczytałem temperaturę na termometrze i że rzeczywiście jest psia mać tak zimno, że rękawiczki by się przydały, nie mówiąc o szaliku i kalesonach.
Po ostatnich doświadczeniach postawiłem przestawić pomiar na preselekcję przysłony plus pomiar punktowy i to niestety okazało się niewypałem. Sekundy nim spektakl się rozpoczął zobaczyłem pełgające ponad krawędzią horyzontu ogniki po czym bluznął we mnie siłą tysiąca słońc zielony laser, że mało się nie przewróciłem. Zdaje się, że automat w aparacie też się mało nie przewrócił, a przynajmniej przymknął oczy.
Nędzne szczątki tego, co mógłbym Wam pokazać, gdybym nie spieprzył tych zdjęć, prezentuję niżej. Pierwsza klatka to cały kadr, potem są 1:1 wycinki 450 pikseli, a na koniec dla orientacji też 1:1 (czyli w tej samej skali) słońce "normalnej" szerokości, kiedy już trochę wylazło. Próbując nieco podratować te ujęcia zrobiłem tyle, że obniżyłem maksymalnie ekspozycję, minimalnie podbiłem jasność i użyłem wypełnienia światłem. Kolorów się nie tykałem ani w ogóle nic więcej nie robiłem. Niestety i tak ma się to do tego, co widziałem własnym okiem, jak gumowa lala do Marilyn Monroe.
W naturze świeciło we mnie głęboko zielonym, szmaragdowym światłem. Nie było białego pośrodku, tak jak to widać na zdjęciach. Zielony laser, ot co.
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.
'
11.
12.
13.
komor - Czw 08 Sty, 2015
Jeden post (na dodatek bez szalika i kalesonów) i od razu 13 zdjęć. Widać PRL-owskie skrzywienie wyrabianiem normy za wszelką cenę. Zimno tam u was na tej ścianie wschodniej. Zdjęcia interesujące.
T.B. - Czw 08 Sty, 2015
Opowiadanie bardziej
Arek - Czw 08 Sty, 2015
maziek, czad.
Ja czekam aż Księżyc ucieknie od komety. Ma już 4 mag i wygląda tak:
http://spaceweathergaller...7lj4ncg9359h1n7
hofman - Czw 08 Sty, 2015
Że co? zielony promień?
Pierwszy raz słyszę, co to takiego?
Nigdy nie widziałem choć codziennie wita mnie słońce, to coś wyjątkowego? Że jak ktoś zobaczy to będzie miał sto lat szczęścia czy jak? Czy codziennie jest widoczny?
Z zielonym promieniem spotkałem się, ale był on widoczny tylko na fotografii w dodatku biegł on wzdłuż zdjęcia. Jak odkopię to pokażę ciekawa sprawa, wygląda to na jakiś błąd matrycy co prawda było to o zachodzie słońca, Ale najpewniej leciwy D70 ma taką moc do zobaczenia tajemniczej zielonej aury, którą to można zobaczyć gołym okiem, tylko wcześnie rano bez kalesonów przy temperaturze minus siedemnaście.
mozer - Czw 08 Sty, 2015
hofman, masz bana na google?
Nie, google mnie tu skierowało.
matys - Czw 08 Sty, 2015
hofman, to - C/2014 Q2 (Lovejoy)
U mnie 7go nie było ani pół chmurki na niebie a ja głupi poszedłem spać. Tylko, że to dwa dni po pełni więc jasno na niebie. Oby 20go pogodne niebo było, wsiadam w auto i jade gdzieś na zad#pie
matys,
Przepraszam Cię mozer, na głupie pytanie głupia odpowiedź.
To miało być wprowadzenie do zdjęcia które prawie zostało zapomniane, i gdyby nie szanowny pan maziek nie ukazało by się światu.
Mozer, słyszałeś kiedyś o czymś takim jak pytanie retoryczne?
14
A zapomniałem że muszę dodać że to nie ja zrobiłem to zdjęcie, to moja druga połowa.
A i nie zapytałem ją o zgodę.
Ale pewnie to zrobię jak tylko wróci z pracy.
Mozer, temu panu już podziękujemy bo obrósł w piórka.
mozer - Czw 08 Sty, 2015
hofman, pytanie retoryczne w 5 odmianach?
Zjedz snickersa, bo zaczynasz gwiazdorzyć
ophiuchus - Pią 09 Sty, 2015
hofman, http://pl.wikipedia.org/wiki/Zielony_promie%C5%84
Arek - Sob 10 Sty, 2015
hofman, to na Twoim zdjęciu nie ma żadnego związku z prawdziwym zielonym promieniem. Trochę pokory polecam...
ophiuchus - Wto 13 Sty, 2015
Pierwszy raz w życiu udało mi się zaobserwować Merkurego. Od razu w towarzystwie Wenus.
15.
Wenus i Merkury by niechtoszlag, on Flickr
A to wszystko z daleka obserwował Mars
16.
Wenus, Merkury i Mars by niechtoszlag, on Flickr
[ Dodano: Wto 13 Sty, 2015 21:40 ]
I jeszcze moja próba uchwycenia komety: ISO 5000; F2,5; 4 sekundy; EOS 6D+1,4/50, brązowawe plamy to światła Zamościa odbijające się od cienkiej warstwy chmur które przywiał wiatr.
17.
C/2014 Q2 Lovejoy by niechtoszlag, on Flickr
mozer - Sro 14 Sty, 2015
18. To ja też kometę z wczoraj - niestety z balkonu w Warszawie, więc ciężkie zadanie
multics - Sro 14 Sty, 2015
mozer, super, ja właśnie czekam na odrobinę bezchmurnego nieba aby powalczyć z tą kometą
degol - Sro 14 Sty, 2015
ciekawe jak "Oni", Ci z tych planet nas przedstawiają/ prezentują ?!
mozer - Sro 14 Sty, 2015
degol, he? że co? nie pomyliłeś wątku?
hofman - Sro 14 Sty, 2015
Cytat: | , to na Twoim zdjęciu nie ma żadnego związku z prawdziwym zielonym promieniem. Trochę pokory polecam... |
Arek, Dla mnie to bardzo interesujące i dostrzegam pewien związek.
Jesteś tu chyba najbardziej kompetentną osobą żeby rozwikłać tą zagadkę, skąd to się wzięło? jest jeszcze na innym zdjęciu.
Ja nigdy się z czymś takim nie spotkałem, ale z tego, co sobie dedukuję to skoro w naturze występuje zielony promień to to samo zjawisko wystąpiło gdzieś w obiektywie i rzuciło na matrycę. Na jpg jest jeszcze zielona poświata na całym zdjęciu, ale usunąłem ją balansem bieli.
Arek - Czw 15 Sty, 2015
http://spaceweathergaller...pload_id=107092
Tanio też można. Człowiek wykonał zdjęcie 40D + 1.8/50.
multics - Czw 15 Sty, 2015
Arek napisał/a: | http://spaceweathergallery.com/indiv_upload.php?upload_id=107092
Tanio też można. Człowiek wykonał zdjęcie 40D + 1.8/50. |
Canon 40D mod + NEQ6, Canon 50mm f1.8 at f/5. 4x4 min at iso 1600
Arek Jeśli montaż warty 4400zł nazywasz tanio to ja nie mam pytań
Arek - Czw 15 Sty, 2015
multics, miał NEQ6 to wykorzystał. Do 50 mm wystarczyłoby jednak EQ1...
multics - Czw 15 Sty, 2015
Arek, ok, wszystko fajnie, ale napisałeś tylko o 40D i 50mm co nie stanowiło 100% listy użytego sprzętu
Co do samego zdjęcia to jest mega
Preskaler - Czw 15 Sty, 2015
Zdjęcie super ale nad pustynią to niebo jest bez śmieci świetlnych. U nas takie trudno spotkać, że nie wspomnę o naszej pogodzie zimowej.
Intimate - Czw 15 Sty, 2015
W końcu w miarę pogodna noc. I pierwsze "poważne" zdjęcie astro.
Mgławica w orionie
180 + 30 sec., ISO 800
Auto revuenon 200 mm f3.3 @ około f5
Pentax K5, HEQ5, crop i lekka obróbka
19.
ophiuchus - Czw 15 Sty, 2015
Jak na pierwsze stackowanie, to moim zdaniem całkiem wporzo Ja w każdym razie z całą pewnością lepiej bym nie zrobił Ciągle mnie korci jakiś montaż, oj korci!
degol - Czw 15 Sty, 2015
mozer napisał/a: | degol, he? że co? nie pomyliłeś wątku? |
nienietaktak
Intimate - Pią 16 Sty, 2015
@ophiuchus
to jak tylko dozbierasz kupuj - nie będziesz żałować. Najlepiej używany, jakby co dużo nie stracisz. Sam wcześniej miałem Syntę 8" i podobno GOTO to nie dla mnie, bo niebo już trochę poznałem. Nie prawda, GOTO to na prawdę fajna rzecz. Zwłaszcza przy słabszych obiektach.
No i foto. Chociaż tutaj chciałbym mieć coś UWA jakieś 8, 10mm do Pentaxa i zrobić zdjęcie drodze mlecznej, te zawsze mi się podobały.
goornik - Pon 26 Sty, 2015
To ja też mojego LOVEJOY Q2 wrzucę. Zrobione 13 I (wcale nie był pechowy)
Stackowane z 6 zdjęć bez prowadzenia z X-E2 + 35/1,4 na f/2, 2000 ISO, 6 sekund każde.
20.
Intimate - Wto 27 Sty, 2015
Nawet na plejadach już się mgiełki pokazują ! Tylko coś jakby mało kolorów ?
kwscore - Pią 30 Sty, 2015
21.
degol - Pią 30 Sty, 2015
kwscore, mnie się podoba powyższa praca ( zapomniałeś zapodać numeru zdjęcia )
możesz zapodać dane fotki
[ Dodano: Pią 30 Sty, 2015 01:16 ]
widzę, że nie ty pierwszy zapomniałeś o numeracji fotek
muzyk - Pią 30 Sty, 2015
o cie florek!
Fajna fota!
kwscore - Sro 04 Lut, 2015
degol napisał/a: | kwscore, mnie się podoba powyższa praca
możesz zapodać dane fotki |
Dzięki
D4
14-24 na 2,8
30s
Trochę gwiazdy się rozmyły,ale mam kilka strzałów na krótszych czasach
muzyk Podziękował
90s - Sro 04 Lut, 2015
kwscore, Super astro z krajobrazem.
krikus - Pią 13 Lut, 2015
21 - mistrzostwo
Intimate - Pon 16 Lut, 2015
Nowe podejście do astro. Tym razem K-5 podłączony prosto pod teleskop.
14.02.2015 Niestety, czas z racji daty ograniczony ale mi się nie spieszy, jeszcze przyjdą pogodne noce, więcej czasu i lepsze foty.
Na początek standard.
M42
K-5, ISO 800, 9x 30sec, 1000mm f5
22.
[img] [/img]
M51 moja ulubiona galaktyka
K-5, ISO 800, 3 x 180 sec, 1000mm f5
23.
[img] [/img]
No i na koniec też bardzo ładne galaktyki Bodego i Cygaro. Niestety czasu starczyło tylko na jedną ekspozycję.
K-5, ISO 800, 1 x 180 sec, 1000mm f5
24.
[img] [/img]
Preskaler - Wto 17 Lut, 2015
Dzisiejsza fotka - Merkury?
25.
kufel - Wto 17 Lut, 2015
Preskaler napisał/a: | Dzisiejsza fotka - Merkury? | http://gallery.astronet.pl/images/10958.gif
Mam wątpliwości bo w "Stellarium" tak to widać:
Mam jeszcze jednego "podejrzanego"
kufel - Wto 17 Lut, 2015
Preskaler napisał/a: | Mam wątpliwości bo w "Stellarium" tak to widać: | dla dobrych współrzędnych i lokalizacji ? pytam pro forma
zapewne tak , wiec trochę dziwne, któreś źródło się musi mylić. masz jakiś większy fragment tego nieba na zdjęciu z tego dnia i z tej sesji?
[ Dodano: Wto 17 Lut, 2015 15:48 ]
btw, fajne zdjeica tu dajecie...
W Stellarium mam oczywiście wszystko prawidłowo wpisane. Nawet wysokość n.p.m. 273m.
Niestety, mieszkam w terenie dość mocno zasłaniającym horyzont. Na zdjęciach widać, że jak nie dachy to gałęzie włażą w kadr. Większego kawałka nie dało się zrobić jednak wzrokowo z różnych miejsc pozaglądałem i nie było niczego takiego co by jeszcze mogło wyglądać na Merkurego. Przypuszczam jednak, że największe szanse na trafny strzał ma ten obiekt z pierwszego zdjęcia (po prawej na dole od Księżyca).
Znalazłem jeszcze fotkę, na której z trudem można znaleźć oba obiekty.
28.
29.
mozer - Wto 17 Lut, 2015
Preskaler, to w żółtym kółku to Merkury. Musisz mieć coś skopane w stellarium.
To "Stellarium" tak już zawsze miało, że cienki Księżyc był niewidoczny. Tu jednak opisy są tak usytuowane, że z prawej jest Merkury a z lewej Księżyc. Na fotce nr. 25 też tak niby jest.
Arek - Pią 20 Lut, 2015
Dzisiejsza koniunkcja Księżyca, Wenus i Merkurego. Canon 50D + 100-400L.
ophiuchus - Pią 20 Lut, 2015
O, też się podzielę, co mi tam
niech będzie
29A
Księżyc, Wenus, i Mars by niechtoszlag, on Flickr
[ Dodano: Pią 20 Lut, 2015 19:16 ]
Intimate, Bardzo mi się podobają
Arek - Pią 20 Lut, 2015
Piknie
maziek - Pią 20 Lut, 2015
Piękne . Kurcze blade wracam dziś z Zamościa - patrzę po drodze Księżyc dosłownie jak latarnia, powietrze tak przejrzyste, że chyba jeszcze nigdy nie widziałem tak świecącej zacienionej części tarczy. Zajechałem do chałupy, zarzuciłem sprzęt na pakę i dawaj z powrotem na najbliższą górę... Niestety Księżyc był szybszy ...
ophiuchus - Pią 20 Lut, 2015
maziek, w podobny sposób polowałem na superplamę w październiku, z tym, że rowerem
Preskaler - Pią 20 Lut, 2015
Piękne trofeum! Mnie się nie udało tego nie tylko "zfocić" ale nawet zobaczyć bo pogoda nie pozwalała.
goornik - Sob 21 Lut, 2015
Ja wczoraj byłem otoczony sporą gromadką dzieciaków - kółko astronomiczne w szkole w Bukowcu. Wenus dostrzegłem ok 1,5 godziny przed zachodem Słońca, i to mimo delikatych cirrusów. Wszystkie 3 zdjecia z Fuji X-E2 i AF-Zoom Nikkora 75-300. Nie muszę chyba Wam pisać, jaki to piękny widok mieć wszystkie trzy obiekty w poli widzenia lornetki (Nikon Monarch7 8x30)
30
31
32
Preskaler - Sob 21 Lut, 2015
Tys piknie!
cumulus - Pon 23 Lut, 2015
33 Orion:
34 Kometa Lovejoy C/2014 Q2, niestety materiał kiepski
Jar - Sro 25 Lut, 2015
Khmm, nie mam teraz planetarium pod ręką, ale... Czy to przypadkiem nie Mars, a nie Merkury tam koło Wenus?
Pozdrawiam
-J.
kufel - Sro 25 Lut, 2015
Jar, zalezy o ktorym zdjeciu mowa.
Preskaler - Sro 25 Lut, 2015
Jar napisał/a: | Khmm, nie mam teraz planetarium pod ręką, ale... Czy to przypadkiem nie Mars, a nie Merkury tam koło Wenus?
Pozdrawiam
-J. |
Oczywiście, że to jest Marrs a chodzi o zdjęcia 30, 31, 32.
Jar - Czw 26 Lut, 2015
Preskaler napisał/a: |
Oczywiście, że to jest Marrs a chodzi o zdjęcia 30, 31, 32. |
Dokładnie 29-32, dzięki. Prawdę powiedziawszy, to odpowiadałem na post Arka ze zdjęciem 29, a że nie przewinąłem strony to przegapiłem następne i moja uwaga poleciała nieco w próżnię. Sorki za zamieszanie... A koniunkcja zacna. Światło popielate na 29A też.
-J.
P.S. Zaćmienie Słońca 20 marca, już tylko 3 tygodnie z hakiem
Wojmistrz - Pią 27 Lut, 2015
Wczorajsze pół łysego.
Arek - Pią 27 Lut, 2015
Trochę przeostrzone i brzeg przepalony, ale poza tym ładnie
bassotronic - Sro 04 Mar, 2015
36.
Z dziś księżyc w pełnej okazałości
kufel - Czw 05 Mar, 2015
bassotronic napisał/a: | Z dziś księżyc w pełnej okazałości | czyli w możliwie najgorszej opcji jeśli chodzi o fotografowanie
Arek - Sob 14 Mar, 2015
Fotografujcie ile wlezie:
http://www.optyczne.pl/index.php?art=419
Życzę pogody i udanych łowów!
maziek - Sro 18 Mar, 2015
Lipna żorza od maźka.
37.
38.
ophiuchus - Sro 18 Mar, 2015
A ja oczywiście przegapiłem. WSTYD MI! I niniejszym zazdroszczę przeogromnie.
FuzBal - Sro 18 Mar, 2015
Ja się spóźniłem, wysiadłem z auta (musiałem jechać na obrzeza miasta) pogapiłem sie 3min na zielone niebo i zanim wyjąłem sprzęcior zostało tylko to:
39........
multics - Sro 18 Mar, 2015
maziek, FuzBal, pozazdroscic widokow.
U mnie zachmurzenie bylo takie duze ze nic nie bylo widac. Licze na to ze jeszcze dzisiaj jeszcze cos bedzie widoczne.
maziek - Sro 18 Mar, 2015
Fuzbal miałem tak samo, ponieważ jestem mocno na południe to całkowicie sceptycznie pojechałem kawałek za miasto (którego łunę miałem od północy) wysiadłem z auta, położyłem aparat na dachu bo mi się nie chciało nawet śrubki wkręcać i strzeliłem fotkę, na której oczywiście żadnej zorzy nie było.
Mnąc w gębie przekleństwa (a mogłeś w cieple siedzieć cymbale) wrzuciłem sprzęt do samochodu ale tak jakoś patrze, a ja gołym okiem te firanki widzę, pierwszy raz w życiu zresztą. Lekko zbaraniałem i trzęsącymi się rękoma sprzęt z samochodu, strzeliłem te dwie fotki. Po pierwszym oszołomieniu zacząłem trochę myśleć więc sprzęt do samochodu i dawaj z 15 km w bok, żeby miasta nie mieć przed sobą. Wysiadam, focę, czekam - ale pani zorza sobie poszła...
Monastor - Sro 18 Mar, 2015
40.
41.
42.
Intimate - Czw 19 Mar, 2015
43. M55 i M66 K-5 ISO800 60sec. N200/1000 HEQ5
44.M13 K-5 ISO800 60sec. N200/1000 HEQ5
Zorzy mogę tylko pozazdrościć....
ophiuchus - Czw 19 Mar, 2015
45.
NDx400, ciekawe, czy jeśli jutro nie będzie chmur, to ten filtr, plus polar pozwoli na zrobienie jakiegoś zdjęcia. A focia jest z 17 marca, czyli gdybym poczekał trochę, lub zajrzał na jakieś mądrzejsze strony niż te z gołymi babami, to miałbym jeszcze zorzę
SOL by niechtoszlag, on Flickr
FuzBal - Czw 19 Mar, 2015
Czy do zaćmienia konieczny jest jakiś filtr ND? Czy bez jakiegokolwiek się obejdzie ? Niestety zostałem z samymi ochronnymi uvkami... Może jakiś kawałek szybki opalić albo coś innego?
Jar - Czw 19 Mar, 2015
Całkowicie zaczerniona klisza rentgenowska, odzyskana z jakiegoś swojego/rodziny zasobu dokumentacji medycznej (wyciąć stosowny fragment)wstawiona za filtr UV powinna ochronić aparat i dać sensowne czasy migawki oraz wartości przysłony. Do patrzenia własnymi oczami może być trochę za słaba, chyba, że dasz podwójnie. Negatywy rentgenowskie powinny (chyba!) być nadal robione na srebrze, w każdym razie zawierać jakieś sole metali. Tak czy tak, na własne ryzyko. Dla tzw. świętego spokoju/bezpieczeństwa matrycy warto zakrywać obiektyw deklem i odsłaniać na krótko. Raczej Live View niż wizjer optyczny, jeśli to możliwe
Pozdrawiam
-J.
P.S. Szybki nie okopcisz zbyt równo, trudno sprawdzić jakość/grubość warstwy, może testem żarówkowym po całej powierzchni. Łatwo też taki filtr uszkodzić w akcji (palcem zetrzeć itp.)
maziek - Pią 20 Mar, 2015
46. Zestaw przyrządów: lornetka, tablo do papieru wsadzone w krzaki, kolega w roli statywu do ajfona, ja w roli statywu do lornetki (mój ci to profil z lewej) ...
FuzBal - Pią 20 Mar, 2015
mnie zaćmienie wyszło tak
47.
szału ni ma bo zostałem tylko z 200mm ;/
sokarsg-1 - Pią 20 Mar, 2015
I mnie się coś ustrzeliło.
48
_IGP4707 by sokarsg1, on Flickr
49
_IGP4724 by sokarsg1, on Flickr
50
_IGP4738 by sokarsg1, on Flickr
Patryk 12xp - Pią 20 Mar, 2015
troche kiepsko ale jest. zdjecie zrobione przez dwa komplety okularów 3d
vannolot - Pią 20 Mar, 2015
A mnie zaćmiło tak:
Pozdrawiam ;D
Soniak10 - Pią 20 Mar, 2015
No to i ja dodam swoje. Mam tylko pytanie: czy ktoś wie, co to za ciemna plamka na tarczy słonecznej w lewej-górnej części? Czy to może Merkury?
komor - Pią 20 Mar, 2015
Soniak10 napisał/a: | co to za ciemna plamka na tarczy słonecznej w lewej-górnej części? |
Prawdopodobnie plama słoneczna, trzebaby porównać z innymi zdjęciami z dzisiaj.
multics - Pią 20 Mar, 2015
Soniak10, to plama słoneczna AR2303.
kufel - Sob 21 Mar, 2015
Soniak10 napisał/a: | Czy to może Merkury? | to Ziemia
a tak poważniej to oczywiście plama słoneczna, jak już koledzy wspomnieli wcześniej.
maziek - Nie 22 Mar, 2015
Czy jest jakieś wyjaśnienie tego, że na zdjęciach Monastora jest pęk tych firanek wychodzący z punktu? Na zdrowy rozum, to z Reykjaviku do bieguna m. trochę za daleko, ale?
mozer - Nie 22 Mar, 2015
maziek, a co tu wyjaśniać? Jeśli zorza jest wokół bieguna, to odsuwając się na południe zmienia ona położenie względem gwiazd, ale przecież nadal ten biegun i to co jest nad nim widać. Tutaj środek jest odsunięty ok. 30 stopni od bieguna niebieskiego.
maziek - Nie 22 Mar, 2015
Zorza jest w stratosferze, czyli powiedzmy do ~100 kom w górę, a Reykjavik jest od bieguna 26 stopni czyli na piechotę licząc circa 2900 km, dla promienia Ziemi 6500 to zaokrąglając co można i co nie można patrząc na horyzont z Reykjaviku widzi się w rejon nad biegunem na wysokości 700 km nad nim z okładem. Stąd moje pytanie.
mozer - Nie 22 Mar, 2015
maziek, zorze mogą być znacznie wyżej.
slimakfoto - Pon 23 Mar, 2015
Witam wszystkich.
Pierwsze moje zdjęcie tutaj.
Ujęcie ze Szczecina na nową filharmonie i oczywiście zaćmienie.
37.
[ Dodano: Pon 23 Mar, 2015 12:49 ]
slimakfoto napisał/a: | Witam wszystkich.
Pierwsze moje zdjęcie tutaj.
Ujęcie ze Szczecina na nową filharmonie i oczywiście zaćmienie.
51.
Obrazek |
maziek - Pon 23 Mar, 2015
Slimakfoto foto fajne. Blik (duch słoneczka do góry nogami na tle dachu) jest od jakiego filtra?
Mozer, nie przekonujesz mnie. Po bliższym przyjrzeniu się czytam, że zorze są w termosferze ale nigdzie nie znalazłem informacji, aby były wyżej niż 400 km. To jest jeśli chodzi o rejon bieguna nadal prawie dwa razy za nisko, żeby wyszło ponad horyzont w Reykjaviku, czyli to jest dość lokalne. Zresztą głupio się pytam, gdyby to "centrum" miało bezpośredni związek z biegunem, to byłoby na obrazku "na jego tle", a ewidentnie nie jest.
slimakfoto - Pon 23 Mar, 2015
Filtry są dwa. hoya pro1 nd16 i hoya nd8.
T.B. - Pon 23 Mar, 2015
Iiii...tam - maziek,
zniż się na niższy poziom (nauczania), to zaraz się dowiesz, że nigdy nie należy mówić nigdzie.
http://geografia.na6.pl/budowa-atmosfery
http://sciaga.pl/tekst/52...e_zorza_polarna
A gdybyś koniecznie chciał na Twoim poziomie, to masz tutaj:
http://www.pl.euhou.net/d...ltitude-POL.pdf
Patrz punkt 4.2.
A w punkcie 3.2. użyte jest słówko "zazwyczaj" i tylko tyle.
mozer - Pon 23 Mar, 2015
maziek napisał/a: | Zresztą głupio się pytam, gdyby to "centrum" miało bezpośredni związek z biegunem, to byłoby na obrazku "na jego tle", a ewidentnie nie jest. |
No właśnie wyżej tłumaczyłem Ci, że tak by nie było. Gwiazdy są dużo dalej niż zorza odległa o 1000 km, więc masz efekt paralaksy.
Jar - Pon 23 Mar, 2015
maziek napisał/a: | Czy jest jakieś wyjaśnienie tego, że na zdjęciach Monastora jest pęk tych firanek wychodzący z punktu? Na zdrowy rozum, to z Reykjaviku do bieguna m. trochę za daleko, ale? |
Maziek, ten snop promieni zorzy ze zdjęcia nie ma nic wspólnego z biegunem. To po prostu lokalny strumień cząstek, na który patrzysz centralnie/osiowo. Czy raczej na wywołane przez niego świecenie gazów atmosferycznych gdzieś tam w jonosferze. Po prostu przypadkowo skierowany w "Twoją" stronę. Jeśli celowałby gdzie indziej (nie w obserwatora), widziałbyś normalny, typowy słup światła/ kurtynę czy jej fragment. To czysto lokalna struktura. Cała zorza składa się z wielu takich, po prostu strumień wywołujących ją cząstek naładowanych nie jest jednorodny (gęstość, prędkość/energia, rozkład przestrzenny), a jeszcze masz jego wpływ na ziemskie pole magnetyczne, które też go wzajemnie modeluje. Stąd taka dynamika i bogactwo form zorzy. Kolory z kolei zależą od tego, które przejścia elektomagnetyczne są wzbudzane w molekułach/atomach tlenu i azotu, a to zależy głownie od energii tych cząstek wiatru słonecznego. Stąd zorze w PL, jeśli już w ogóle są, to dosyć kolorowe, na północy najczęściej po prostu zielone. Chociaż np. podobny, zielono-fioletowy, piękny "snop" mam na zdjęciach z pierwszego wyjazdu do Szwecji.
Zorza jako całość ma formę owalu, o promieniu mierzonym w tysiącach km, wycentrowanego mniej więcej wokół bieguna magnetycznego Ziemi (czyli gdzieś w kanadyjskiej Arktyce, na zachód od Grenlandii). Stąd łatwiej jest obserwować zorze na zach. półkuli, bo rutynowo schodzi "niżej" geograficznie. Świecenie skoncentrowane jest na mniej więcej po obwodzie tego owalu. Ładnie to widać np. na diagramie ze spaceweather.
Pozdrawiam
-J.
Ina - Pon 23 Mar, 2015
Witam serdecznie
Mój pierwszy post i zdjęcie.
55.
maziek - Pon 23 Mar, 2015
Dziękuje bardzo wszystkim za pracę nad moim przypadkiem .
kwscore - Pon 23 Mar, 2015
56.
mozer - Wto 24 Mar, 2015
kwscore, te przerwy nie wyglądają fajnie...
Borneq - Pią 03 Kwi, 2015
Księżyc robiony z ręki, dodam, że nie liczyłem na wiele, bo był za mgłą.
Drugie zdjęcie:
Obraz prześwietlony, będę musiał zobaczyć gdzie ustawia się aby brał jasność ze środka obrazu
Drugi, a raczej w kolejności pierwsze zdjęcie, nie wycentrowany, ale zastanawiająco dobry
Nawet się nie spodziewałem takiego, bo był za mgłą, jakby za lekką chmurą. Może za miesiąc będzie lepsza pogoda i może zrobię ze statywu. Nawet u dołu widać gwiazdki, jak będzie lepsza pogoda zrobię zdjęcia gwiazd. Problem tylko z długim naświetlaniem, bo niebo się porusza.
matys - Pią 03 Kwi, 2015
Kolego Borneq, zdjęcia niestety słabe. To, że "z reki" to nie ma się czym podniecać. Wiem, wiem, wielu początkujących tak ma(ja też miałem). Liczy się jakość, mniej ważne czy z ręki, nogi czy ze statywu.
Jakbyś zrobił "z ręki" na 500mm startującego np c-130 hercules przy 1/15s i wyszedł by ostry jak brzytwa to wtedy jest to warte zaznaczenia.
Druga sprawa to fotografowanie księżyca. Księżyc wygląda dla naszego oka bardzo okazale, jak jest w pełni, jednak na zdjęcu już niekoniecznie. Dlaczego ? Promienie słońca tak padają i odbijają się w naszą stronę, że nie widać cieni i konturów rzucanych np przez kratery itp.. więc Księżyc wygląda po prostu płasko. Lepiej to wygląda jak jest ok. 3/4 wtedy światło pada pod fajniejszym kątem i tworzy fajne kontury na powierzchni Księżyca.
Tutaj masz przykładowo Księżyc poza pełnią:
Zdjęcie 1(flickr)
Zdjęcie 2(flickr)
Zapewne widisz interesujące kratery i kontury, detale które tworzy cień na księżycu.
A w pełni jest po prostu płasko:
Pełnia
Powodzenia !
Borneq - Pią 03 Kwi, 2015
Ostre jak brzytwa (jak były robione, ze statywu, jakim zoomem i aparatem?) Najlepiej widać fakturę na granicy cienia. Można by skomponować obraz dla różnego położenia cienia i z tego może dałoby się utworzyć cały plastyczny obraz.
(Nawiasem mówiąc flickr.com jest ciekawsze niż imgur, nawet pokazywane są dane Exif)
Wojmistrz - Sob 04 Kwi, 2015
Borneq, po pierwsze numeruj fotki. Po drugie, jak jest mgła, to nie fotografuje się księżyca... do tego w pełni, kiedy nie widać kraterów... Księżyc jest tak jasnym obiektem, że można fotografować go z ręki, ale co statyw to statyw. Tu masz przykład 1000mm f/16 ISO400 1/60s
Borneq - Sob 04 Kwi, 2015
Przy zaćmieniu będzie widać kolorki. Najbliższe widoczne 28 września 2015 o czwartej - piątej nad ranem a nastęne za rok około dwudziestej.
Może zrobię zdjęcie gdy Księżyc będzie się zmniejszał, jednocześnie bez mgły.
Ten już bez mgły, ale niezbyt plastyczny
60
Za to ten bardzo (nie mój :
plastyczny
Borneq, zastanawia mnie (60), dlaczego na 163.56mm, a nie 215mm? Dobrze trafiony na maksymalnej ogniskowej, a potem podczas obróbki zmniejszony, dał by z twojego Sony znacznie więcej szczegółów.
Arek - Sob 04 Kwi, 2015
60. już znacznie lepsze.
Maziek - wracając do zorzy. To tak jak z meteorami. Równoległe trajektorie w atmosferze dają Ci radiant na niebie.
mozer - Sob 04 Kwi, 2015
Borneq, zacznijmy od tego, że w zdjęciach Księżyca tego typu, nawet technicznie poprawnych, nie ma nic ciekawego. Księżyc od milionów lat wygląda tak samo Chyba każdy kto nabył "zooma" takie zdjęcie zrobił. Można poćwiczyć technikę w domowym zaciszu, ale po co to wystawiać na forum?
Wojmistrz napisał/a: | Borneq, zastanawia mnie (60), dlaczego na 163.56mm, a nie 215mm? Dobrze trafiony na maksymalnej ogniskowej, a potem podczas obróbki zmniejszony, dał by z twojego Sony znacznie więcej szczegółów. |
Fotografowałem z ręki i zarówno trudno było uchwycić jasność, aby nie był za jasny, jak i ostrość na nieskończoność. Te z większym zoomem wyszły gorzej, wybrałem najlepszy który zajmował tylko część obrazka i wyciąłem go naturalnej wielkości.
Borneq, 400V nie posiadam, ale wiele razy fotografowałem księżyc Canonem SX50, który posiadał praktycznie ten sam zakres ogniskowych i było znacznie lepiej i to z ręki. Poza tym, na 215mm masz ekwiwalent 1200mm więc i tak łysy zajmuje tylko kawałek kadru. Wyłącz w menu zooma cyfrowego i fotografuj z ręki przez wizjer, masz wtedy trzeci punkt podparcia. Księżyc ma tak duża jasność, że fotografujesz go jak w dzień, przy ISO80 i f/6.3 powinieneś mieć czas około 1/320s - stabilizacja bardzo pomaga, tryb manualny także
Właśnie zaczynam rozgryzać tryby manualny i półmanualny - w półmanualnym jest jasność mierzona w centrum i w punkcie a nie tylko na całości - ten ostatni chyba to były próby pólmanualnego. Teraz poczekam na lepszą pogodę bez mgły i zachmurzenia i zrobię ze statywu gdy nie będzie całkiem w pełni. A może uda się nawet gwiazdom zrobić? Jakie są zasady fotografowania gwiazd? Czasem ich nie widać a czasem, w ostatnim miesiącu tak było, bardzo są widoczne, czyli ustawiam statyw, otwieram migawkę na kilka sekund, byle nie za długo bo wyjdą łuki.
maziek - Nie 05 Kwi, 2015
17 mgnień wiosny - składanka na szybko bez pretensji . Każda klatka z innego wschodu. Każdy wschód inny.
61.
multics - Pon 06 Kwi, 2015
62. Halo, halo (zszywanka dwóch zdjęć)
Sundogs by mz.multics, on Flickr
Arek - Pią 10 Kwi, 2015
Zdjęcia dzisiejszej koniunkcji Wenus i Plejad. Poniższe zdjęcia zostały wykonane aparatem Canon EOS 5D MkIII z obiektywem Canon 1.8/85 plus filtr cross. Oprócz Plejad i Wenus widać jeszcze czerwonego Aldebarana i otaczającą go gromadę Hiady oraz kilka samolotów
mozer - Pią 10 Kwi, 2015
Koszmarny pomysł...
cygnus - Sob 11 Kwi, 2015
Ten filtr to po co???
Nie warto było wybrać dłuższy obiektyw i bez tego filtra?
Arek - Sob 11 Kwi, 2015
Filtr - bo lubię.
A jeśli chodzi o obiektyw, to raczej wolałbym krótszy ale nie chciało mi się jechać do redakcji po 35tkę i 50tkę.
slawex1983 - Sob 11 Kwi, 2015
Nr 64
Jowisz i księżyce:
Nr 65
Powierzchnia Jowisza:
tripper - Sob 11 Kwi, 2015 Temat postu: Koniunkcja Wenus i Plejad Moje próby uwiecznienia Wenus i Plejad. Niestety nie mam żadnego jasnego szerokokątnego obiektywu, więc wyszło jak wyszło. Wszystko ustrzelone Olkiem E-M10. Wrzuciłbym większe wersje, ale forum nie pozwala
Wojmistrz - Sob 11 Kwi, 2015
tripper, numeruj zdjęcia.
T.B. - Nie 12 Kwi, 2015
Takie coś udało mi się zrobić.
69.
No i fajny numer wyszedł z tą Wenus
banmariusz - Wto 14 Kwi, 2015
A w rzeczywistości Wenus też była tak widoczna ?
T.B. - Wto 14 Kwi, 2015
Oj była, była
Dorzucam zdjęcia z następnego dnia, które zrobiłem i obrobiłem trochę inaczej. Z korzyścią dla nieba - jak mi się wydaje - chociaż dół się mocno popsuł. Gdybym miał się temu poświęcić, to pewnie należało obrabiać każde zdjęcie partiami, a nie jako całość.
Dla mnie to pierwsze - i zapewne na długo ostatnie - dwie godziny w życiu, spędzone na fotografowaniu nieba. Wykonałem ćwiczenie, zadane na stronie głównej przez - z pełnym uszanowaniem - Redakcję.
70.
71.
Arek - Sro 15 Kwi, 2015
Przyjemniej wyglądają.
degol - Sob 18 Kwi, 2015
Które z poniższych dwóch, wam bardziej leży ? ( mi jakoś w BW )
72 a i b
fazi75 - Sob 18 Kwi, 2015
degol, BW dla mnie wygrywa.
goornik - Wto 21 Kwi, 2015
Ja chciałem pokazać Wam całą serię, pokazującą jak Aldebaran (α Tauri) "ociera się" o Księżyc.
Dziś po raz pierwszy w życiu (nigdy nie jest za późno) widziałem na niebie gwiazdę podczas dnia! Bo o Wenus i Jowiszu nie ma nawet co wspominać...
Arek - Wto 21 Kwi, 2015
Czym robiłeś?
goornik - Wto 21 Kwi, 2015
MTO 1000/10 + Fuji X-E2. Fantastyczny zestaw do Księżyca i Słońca - na zaćmienia i ciasne koniunkcje idał.
Preskaler - Sob 25 Kwi, 2015
U mnie nie było pogody 21.04. Coś tam zrobiłem przez chmury ale nie za bardzo jest się czym pochwalić. Dwa dni później Księżyc w dzień i Jowisz bo zrobiło się już pogodnie.
77.
78.
79.
degol - Sob 25 Kwi, 2015
fazi75 napisał/a: | degol, BW dla mnie wygrywa. |
dzięki za komentarz
[ Dodano: Sob 25 Kwi, 2015 16:15 ]
Preskaler, 77 fajnie wyszło
[ Dodano: Nie 26 Kwi, 2015 15:18 ]
80
Intimate - Nie 26 Kwi, 2015
M27.
81
M57.
82
komor - Pią 01 Maj, 2015
Intimate, dla mnie super. Fajnie byłoby, jakbyście pisali czym robione i z grubsza parametry (ilość ekspozycji itd.).
Intimate - Pią 01 Maj, 2015
Pierwszy raz nie podałem parametrów. Myślałem juz, że raczej nikogo nie obchodzą... Dobrze wiedzieć, że się myliłem. A więc tak:
Pentax K-5
ISO 800
Newton 200/1000 mm na HEQ-5.
Pierścień 60sec. Hantle bodaj 120sec.
Stack z 6 klatek na każde bo niestety nie miałem więcej czasu. Dodam jeszcze że pierścień wygląda przez 8" dokładnie jak na zdęciu tyle, że bez kolorów, po prostu pięknie.
mozer - Pią 01 Maj, 2015
Intimate, ale to chyba nie jest optymalna ostrość tego zestawu, nie? Aż tak zły seeing chyba nie był
Arek - Pią 01 Maj, 2015
Dokładnie. Jakbyś ostrości dobrze nie ustawił.
Intimate - Pią 01 Maj, 2015
Macie racje. Oba obiekty do poprawki. Jak tylko zrobi się bezchmurnie to zrobię im lepsze sesje. No i muszę popracować nad obróbką bo pojedyncze klatki wychodzą ładne, a jak je zestakuje to tracę 70% koloru i muszę go poźniej wyciągać...
[ Dodano: Sob 16 Maj, 2015 02:59 ]
83.
Kawałek drogi mlecznej. Pentax K-5 ISO 1600 18-55 @18mm f4. 7min.
Fotograf1234 - Wto 26 Maj, 2015
goornik - fajnie zakrycie wyszło.
mozer - Sro 27 Maj, 2015
Intimate, te cienie to mógłbyś poprzycinać, bo psują odbiór. Poza tym spoko.
Intimate - Czw 28 Maj, 2015
I Jak to kurna jest, że przecież widziałem ten cień z lewej strony (tuba teleskopu), a zapomniałem go usunąć...HEQ5 niestety już trafił w ręce nowego właściciela, więc to by było na tyle mojego astro.
maziek - Wto 02 Cze, 2015
Tak dla rozruszania - Saturn za pomocą 100-400L z ręki ...
84.
Preskaler - Sro 03 Cze, 2015
Też się czaję na tego Saturna ale jeszcze jest nisko nad horyzontem a tam powietrze gęste i chociaż ładnie odwrócony to jednak dobrych rezultatów fotograficznych trudno oczekiwać.
A oto ten obiekt kilka lat temu:
85.
maziek - Sro 03 Cze, 2015
Uu, a czym to dziabnięte?
A takim czymś:
86.
87.
1. - Okular 10 mm
2. - Dorobiona część, w którą wchodzi okular a na zewnątrz montowane są -
3. - Trzy pierścienie makro od P-six lekko przerobione
4. - Adapter P-six/Canon
Do tego wszystkiego oczywiście aparat. Jest to wymyślona przeze mnie projekcja okularowa w lustrzance ale bez obiektywu aparatu. Nie widziałem tego "patentu" nigdzie indziej. Możliwe, że ja jestem jego twórcą.
Sunders - Sro 03 Cze, 2015
Preskaler, czy możesz pokazać tą armatę z fotki 86 w całej okazałości?
Co to za luneta?
maziek - Sro 03 Cze, 2015
Zapisuję Cię do klubu ludzi pozytywnie zakręconych . A jaka jest przewaga tego nad "normalnym" astrofoto?
Dzięki za przyjęcie do tego ekskluzywnego (mam nadzieję) klubu!
Nie ma czegoś takiego jak "normalne" astrofoto. Można fotografować obiekty astronomiczne z użyciem tylko obiektywu teleskopu (bez jego okularu) a aparat bez obiektywu zakręcić tak aby obraz rzucany przez ob. tel. padał na matrycę. Nazywa się to wtedy "fotografią w ognisku głównym teleskopu". Skraca się jednak to określenie do fot. w ognisku głównym. Jeśli ktoś nie ma aparatu z wumienną optyką to użyć może aparat z obiektywem i wtedy też trzeba usunąć okular teleskopu. Oczywiście trzeba ten aparat jakoś zamocować aby był w osi optycznej i w odpowiedniej odległości (sprawa ostrzenia). Taki rodzaj fotografowania nazywa się "projekcją okularową". To oczywiste, że daje ona bardzo duże powiększenie i wszelki błędy optyczne są też powiększane. Ja użyłem teleskopu kompletnego (obiektyw + okular) i do tego lustrzankę bez obiektywu. Teleskop to "Synta+ 200/1200 (oczywiście "Newton") i okular 10 mm a aparat to Canon 40D. Myślę, że najlepiej będzie pokazać jak wygląda porównanie tych dwóch sposobów fotografowania "w praniu".
88.
Pełny kadr w ognisku głównym
89.
Crop w ognisku głównym
90.
Projekcja okularowa pełny kadr
91.
Wygląd i wymiary teleskopu
Oj przepraszam, pomyłka! Tam oczywiście powinno być 1500 mm długości tubusu.
Są jeszcze inne sposoby fotografowania ale o tym może na razie nie będę pisał.
maziek - Czw 04 Cze, 2015
Dzięki .
Intimate - Czw 04 Cze, 2015
Saturn raczej wyżej nie będzie. Przynajmniej na ten rok :/ Pozatym jest dosyć blisko astronomicznie: http://solarsystemscope.com/
Ile CIę kosztowało wytoczenie elementu nr. 2 ?
Sunders - Czw 04 Cze, 2015
Preskaler, dzięki za objasnienia
Preskaler - Czw 04 Cze, 2015
Najgorzej było zdobyć materiał ale jakoś się udało. Kolega mi załatwił bo miał zobowiązanie. Drugi kolega mi wytoczył za 10,-zł . Ten element jest wykonany z duraluminium ale może być też z innego materiału (stali, tekstolitu, PCV, twardego drewna itp.).
To może jeszcze kilka słów na temat astrofoto z długimi czasami. Obiekty, ktore wymagają długich czasów naświetlania lub wielokrotnego nakładania wielu zdjęć (stakowania), wymagaja tzw "prowadzenia" czyli napędzania teleskopu wraz z sensorem (aparatem, kamerką) aby obiekty były nieruchome w kadrze. Ziemia przecież się obraca i obiekty "uciekają". Taki napęd to dość skomplikowana i kosztowna sprawa. Tym bardziej im dłuższą ogniskową muszą prowadzić. To tak nieco podobnie jak stabilizacja. Im dłuzsza ogniskowa tym krótszy czas. Wiele mwysiłku wymaga też orientowanie takiego systemu prowadzenia. Ja jeszcze nie wykonywałem tego rodzaju zdjęć bo na razie (?) mam inne priorytety.
Na zakończenie dodam jeszcze, że ten mój układ optyczny z projekcją okularową bez obiektywu w aparacie, ma ogniskowa ok 20m.
goornik - Pon 29 Cze, 2015
To ja zacznę, mam nadzieję, całą falę zdjęć koniunkcji Wenus i Jowisza. Dzisiejsza fotka wykonana Fuji X-E2 i obiektywem MTO 1000/10, a więc "efektywna" ogniskowa to aż 1500 mm. W momencie fotografowania planety oddalone były na sferze niebieskiej o 45'
W MTO z okularem Vixen 22mm LVW obie jednocześnie (!) mieściły się w polu widzenia. Co za widok!
Arek - Sro 01 Lip, 2015
To jeszcze koniunkcja Wenus i Jowisza oraz Warszawy Gdańskiej ode mnie.
Usjwo - Czw 02 Lip, 2015
92 Bardzo dobra kompozycja, te dwie biale kropki umieszczone prawie w mocnych punkatach, na ladnym jednolitym tle
degol - Pon 06 Lip, 2015
Arek, 93, ja pomyślałem, że to dworzec zachodni
witkot - Sob 11 Lip, 2015
Mój pstryk z "wielkiego spotkania"
94.
Arek - Sob 11 Lip, 2015
Ładne!
witkot - Nie 12 Lip, 2015
Ja to w tej kategorii to jestem "laik" ale jak tak mówisz to dzięki.
cumulus - Wto 14 Lip, 2015
Obłoki srebrzyste się nie pokazały.
95.
15min naświetlania, ISO 100, na 17mm @2.8, Canon 40d, montaż EQ 3-2
TS - Nie 19 Lip, 2015
Oglądam właśnie foty z urlopu i widzę, że też złapałem sławną koniunkcję
96.
97.
degol - Pon 20 Lip, 2015
TS
98
TS - Pon 20 Lip, 2015
degol - wiem, że dwa razy musiałeś to oglądać, wybacz
degol - Czw 23 Lip, 2015
TS, spoko he he, coś zamilkliśmy w temacie spotu, ostatni ( ponad rok temu ) ustawialiśmy sie z Pawłem na spot zegrzyński
FotoVideo - Sob 25 Lip, 2015
99
Panasonic FZ1000 maksymalna ogniskowa 400mm
degol - Nie 26 Lip, 2015
FotoVideo, 98 fajnei wyszło ... a sorry, że zachwalam swoje zdjęcie
No tak, Ts skasował jedno ze swoich zdjeć
a poważnie, FotoVideo księżyc fajnie ci wyszedł.
FotoVideo - Nie 26 Lip, 2015
99-Ksiezyc
Fakt zdjecie zle ponumerowałem ! Dzieki.... Twoje Gwiazdy tez swietne
Q'bot - Czw 30 Lip, 2015
100.
Selfie dziadka q'bota w tatrach...
maziek - Sro 05 Sie, 2015
Dziadek, a może ... (i jak widać, ad astra!)
Preskaler - Sro 12 Sie, 2015
101.
Zaczęło się!
maziek - Czw 13 Sie, 2015
Wczorajsza noc i Persy okiem moich kamer. Odrzucono nieco zjawisk z chmurkami, lub ze zbyt jasnym tłem. Ogółem złapałem 866 zjawisk, z czego 747 to Perseidy. Na tych 4 składankach są same Perseidy, jakieś ponad 90% tych, które zarejestrowałem .
102.
103.
104.
105.
Preskaler - Czw 13 Sie, 2015
Hmmm, zastanawiają mnie dwie rzeczy. Jedna - jak to liczyłeś?
A druga - dlaczego piszesz, że to są "Persy" jeśli mają różne gradienty?
maziek - Pią 14 Sie, 2015
Liczy program, obraz z kamer jest analizowany na bieżąco przez komputer, który przypisuje zjawiska rojom. Zapisuje też "filmik" z danego zjawiska oraz "obrazek" - zestakowane klatki z tegoż filmiku.
Gdyby radiant był w okolicy Gwiazdy Polarnej to by się nie przemieszczał po niebie - w tym wypadku jest dość daleko od niej, tak mniej więcej jak Kasjopea (Perseusza wieczorem trudno zobaczyć). Między jego pozycją wieczorem a o brzasku jest duża różnica, bo niebo się kręci. W danej chwili meteory celują w ten rejon, ale jak się złoży do kupy zjawiska z całego wieczora - to jest "wachlarzyk".
Może potem zrobię składanki programem, który składa do gwiazd (gwiazdy pozostają punktami - a nie kołami jak tu).
Preskaler - Pią 14 Sie, 2015
Z tym programem do liczenia to tak podejrzewałem ale wierzyć mi się nie chciało, że masz do niego dostęp. Chociaż profesjonalne kamerki obserwacyjne mogły mi nasuwać takie podejrzenie.No i właśnie nie wiedziasłem,że te kamerki są stacjonarne a nie mocowane na jakimś napędzie.
Dzięki za wyjaśnienia!
maziek - Pią 14 Sie, 2015
A może założysz stację ? Kamerki nie są super-specjalistyczne, to są kamery cctv. Taka już wypasiona kamera z obiektywem to 1500 zł, a żeby zacząć wystarczy z 500 zł. Program jest darmowy. Dane idą do Polskiej Sieci Bolidowej (PFN). Dane mają wartość naukową. To właśnie zaleta tej metody, że tanim sprzętem uzyskuje się wartościowe wyniki.
Preskaler - Pią 14 Sie, 2015
Na razie nie biorę się za nic nowego bo mam tyle starych zajęć, że brakuje czasu. Dzisiaj cały dzień byłem zalatany i dopiero co wszedłem do domu. Stare zaległe prace trzeba pokończyć i dopiero wziąć się za hobby. Ciekawe ile takich amatorskich stcji jest w Polsce? Jak to jest zorganizowane? Z jakiego zegara synchronizowane są te kamery? Czy jest jakaś strona z info na ten temat?
maziek - Sob 15 Sie, 2015
Stacji w Polsce jest kilkadziesiąt (coś koło 40-stu), przy czym wiele ma więcej niż 1 kamerę (ja np. 4). Jesteśmy częścią sieci europejskich (pokrycie całej Europy). Synchronizacja jest przez internet, jest kilka programików wymuszających częstszą niż Windows synchronizację z zadanym serwerem czasu. Strona pkim.org . Zajęcie wymaga systematyczności, natomiast nie jest czasożerne - dziennie po ogarnięciu to jest 15 minut na kamerę.
Preskaler - Sob 15 Sie, 2015
Dzięki za informacje! Możliwe, ze kiedyś zakupię kamerki ale mój niepokój budzi konieczność regularnych raportów i synchronizacja czasu przez internet. Mój często nie działa i to przez pare dni (radiówka). Trzeba by było najpierw pomyśleć o jakimś niezawodnym. Dziś, przy święcie pooglądam podaną stronę z wielkim zainteresowaniem.
degol - Nie 16 Sie, 2015
To i Ja zapodam swoje wymęczone.
Z noc z 12 na 13 sierpnia 2015.
Złożone ze 103 ekspozycji.
Pierwsza 5 minutowa, kolejne po 30s.
A, bym zapomniał najważniejszego, robione z powierzchni księżyca, co widać na dole kadru/
Linie łukowate bliżej dołu kadru, to statki ... powietrzne
A poważnie, to foto z nocnego plażingu od około 23:30 do prawie 4 nad ranem.
Były też inne foty, więc ...
106
[ Dodano: Nie 16 Sie, 2015 23:20 ]
Miałem początkowo naprawdę mocno zachmurzone niebo i mglisto do tego, dopiero około 1:30 porządniej przejaśniać się zaczęło, a po 30 min. było już czysto, nad ranem co nieco pojawiło się chmurek, co wykorzystałem w inny sposób.
[ Dodano: Nie 16 Sie, 2015 23:22 ]
Na dole kadru, perseid, najjaśniejszy jaki tej nocy widziałem, najdłużej się wypalający, w trzech odcieniach. Początkowo odcień zielenie, następnie żółci i kończył czerwienią.
Zarejestrował mi się przy tej ekspozycji 5 minutowej.
kwscore - Czw 27 Sie, 2015
107.
bassotronic - Czw 27 Sie, 2015
kwscore, podrzuć czym robiłeś i na jakiś parametrach
Madrian - Sob 29 Sie, 2015
Mała sesja testowa Sony DSC HX400V + statyw. W roli modela jeden taki, pseudonim "Łysy". Pewnie nie znacie.
Ustawienia manualne, ostrość łapana ręcznie, przesłona 2.8, czas 1/35.
108.
109. - Pełny zoom optyczny.
110. - Cyfrowo wspomagany zoom x100.
Widać niestety cyfrowe piksele. Ale zaskoczył mnie kolor jaki wyskoczył przy "cyfrze". Spodziewałem się powiększenia obrazu z zachowaniem czarno białej kolorystyki. Naturalny ton koloru księżyca jest przyjemną niespodzianką. Zawsze myślałem że wychodzi w mocnych teleskopach lub w dobrych i jasnych teleobiektywach.
cumulus - Sob 29 Sie, 2015
Ładne zdjęcia wstawiacie.
111.Moja druga droga mleczna w tym roku, niestety już chowa się za horyzontem jej najciekawszy obszar. Poprzednia którą tutaj wstawiałem bardziej mi się podoba. No i tamta była z 640m n.p.m a ta z polany pod lasem i widać różnicę. (15min naświetlania):
112. W sumie jako dokumentacyjne bardziej. Dobrze ustawiłem montaż więc z jednej klatki na szybko się udało chociaż szału nie ma (260s naświetlania):
nowam - Pon 31 Sie, 2015
Miało być dłużej, ale mi się pasąca kobyła sprzętem zainteresowała
113:
T.B. - Pon 31 Sie, 2015
Z zamieszczonych przez Ciebie dzisiaj zdjęć, to podoba mi się najbardziej. Chociaż architektura też jest OK.
Madrian - Czw 03 Wrz, 2015
Mały kolaż o jaki się pokusiłem z wczorajszej sesji.
114 - Księżyc przy stałej przesłonie (6,3), z różnymi czasami naświetlania.
Czasy od 1/40 do 1/400, najlepiej wyszedł chyba 1/60. Niestety seeing był dużo gorszy niż poprzednio co odbiło się na jakości.
Miniaturka skalowana (pewnie nieforemnie). Zdjęcie pełne w linku poniżej, bo jest nieco duże, a imgur nie chciał go zminiaturyzować.
http://i.imgur.com/BsMjLOz.jpg
Aparat Sony DSC HX400V + statyw, ustawienia manualne przesłona 6,3. Zoom optyczny 48X.
Wojmistrz - Pon 28 Wrz, 2015
115
BeautySensitive - Pon 28 Wrz, 2015
Fajne. Ja wstałem ale byłem tak zmęczony ze księżyc ciężko mi było nawet dostrzec ;]
chester - Pon 28 Wrz, 2015
Ja wstałem, zobaczyłem i... Kompletnie nic mnie nie zachwyciło. Miał być czerwono, było bladożółto. Jakieś takie nijakiej wcale nie takie fajne - o wiele śliczniejszy był w czasie swojego wschodu.
Wojmistrz - Pon 28 Wrz, 2015
A u nas zero chmur, był ślicznie widoczny więc na zmianę fotografowałem i oglądałem z żoną przez lornetkę.
Preskaler - Pon 28 Wrz, 2015
Wielkie GRATKI "Wojmistrz-u"! Pięknie to wyszło. U nas był lekki cirrus i bliżej horyzontu bo czekałem aż trochę ta zasłona się podniesie i zdjęcie zrobione dopiero tuż przed piątą. Nie ma się co chwalić, chyba tylko tym, że wstałem tak wcześnie.
Zdjęcia jako dowód na to. Przy okazji i Wenus też pstryknąłem.
116. Przed zaćmieniem
117.
Zaćmienie
118.
Wenus w szubie
119.
Wenus
Arek - Pon 28 Wrz, 2015
To ja bardziej krajobrazowo
5D MkIII + Sigma S 150-600 mm @ 150 mm
Dolby - Pon 28 Wrz, 2015
Świetne fotki Panowie!
Niestety u mnie niebo legitymowało się dużą ilością chmur więc jestem niepocieszony.
Jedyne co mi zostało z tego wieczoru to kontrolna fotka zrobiona przed snem...
121.
goornik - Pon 28 Wrz, 2015
A ja dla odmiany wrzucę "selfie" - spędziliśmy z kolegą upojną noc w szczerym polu, nad ranem kufer od 500/4 pokryty był szronem
122.
Arek - Pon 28 Wrz, 2015
To jeszcze do kompletu...
maziek - Nie 04 Paź, 2015
Ja mniej ambitnie, po siódmej rano z biodra, przed śniadaniem ...
125.
[ Dodano: Sob 10 Paź, 2015 20:16 ]
Fajny wschód dziś widziałem .
126.
127.
128.
129.
130.
|
|