|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Canon 6D vs Nikon D750
brad - Pią 29 Kwi, 2016 Temat postu: Canon 6D vs Nikon D750 Dziękuję za zainteresowanie moim poprzednim tematem oraz za wszystkie wskazówki i okazaną mi pomoc.
Jako, że nie miałem jeszcze żadnego aparatu tego typu, nie posiadam również żadnych obiektywów, a co za tym idzie - mam większą elastyczność w wyborze marki.
Koledzy doradzili mi już jakie obiektywy wybrać do canona 5D Mark III / 6D.
Pytanie do starych wyjadaczy, którzy robili zdjęcia zarówno Nikonem jak i Canonem.
Na którą z tych firm byście postawili zaczynając przygodę z fotografowaniem oraz jaki aparat byście wybrali?
Canona 6D czy Nikona D750?
Do zestawienia wybrałem te dwa aparaty, gdyż są jednymi z tańszych pełno-klatkowców i jeżeli spodoba mi się przygoda z fotografią, będę mógł przerzucić się na wyższe modele posiadając już odpowiednie obiektywy.
Dziękuję ponownie za pomoc oraz zaangażowanie.
Wojmistrz - Pią 29 Kwi, 2016
To inna półka. D600/610 to bezpośrednia konkurencja 6D, a D750 w sumie nie ma odpowiednika w Canonie. Jak dla mnie D750 ma kilka bardzo użytecznych bajerów jak obracany ekran... nie mniej co nie kupisz, będziesz bardzo zadowolony. Pamiętaj, że najsłabszym ogniwem po tobie, będzie optyka. Skup się na odpowiednim doborze obiektywów, a nie aparatu, bo te i tak okażą się na wyrost.
brad - Pią 29 Kwi, 2016
Co do optyki myślałem o tych obiektywach, zarówno do Canona, jak i Nikona:
SP 24-70mm F/2.8 Di VC USD
SP 70-200mm F/2.8 Di VC USD
Czy to będzie dobry wybór?
muzyk - Pią 29 Kwi, 2016
brad napisał/a: | Canona 6D czy Nikona D750? |
d750 w tym przypadku.
brad napisał/a: | Czy to będzie dobry wybór? |
Optymalny - budżetowy - bdb optycznie. Musiałbyś tylko wybrać egzemplarze bez FF i BF.
Co do Tamrona 70-200 - ktoś pisał kiedyś, po tym jak już ów był na rynku, że rzeczywista dłuższa ogniskowa to 180 mm.
Andrzej.M. - Pią 29 Kwi, 2016
brad napisał/a: | doradzili mi już jakie obiektywy wybrać do canona 5D Mark III |
Do Pentaxa K-1 też mogą być takie , tyle że nie muszą mieć stabilizacji , ta jest w korpusie. 36 Mpix Dodatkowo ma funkcję Pixel Resolution zwiększającą rozdzielczość i szczegółowość obrazu. Choć pozbawiony filtra AA już ma bardzo dobrą, Ale można ten filtr "włączać" gdy może wystąpić efekt mory. Gibany ekranik też posiada. Ktoś powie że jeszcze nie ma testów - fakt, ale rozwiązania sprawdzone w K-3II nawet bez udoskonaleń dobrze rokują.
Wojmistrz - Sob 30 Kwi, 2016
Andrzej.M., ale k-1 jeszcze nie ma w sprzedaży! Tak samo mógłby ktoś reklamować 5D MkIV, przecież wiemy co będzie w środku
Andrzej.M. - Sob 30 Kwi, 2016
Wojmistrz napisał/a: | k-1 jeszcze nie ma w sprzedaży! |
Jeśłi dobrze pamiętam - rozpoczęła się 18-go ... Nawet jeśli to przedsprzedaż.
Sunders - Nie 01 Maj, 2016
brad napisał/a: | jeżeli spodoba mi się przygoda z fotografią, będę mógł przerzucić się na wyższe modele posiadając już odpowiednie obiektyw |
brad napisał/a: | Co do optyki myślałem o tych obiektywach, zarówno do Canona, jak i Nikona:
SP 24-70mm F/2.8 Di VC USD
SP 70-200mm F/2.8 Di VC USD
Czy to będzie dobry wybór? |
brad cokolwiek kupisz, Canona 6D czy Nikona D750, weż na początek z systemowym obiektywem 24-70/2,8.
Andrzej.M. - Sob 07 Maj, 2016
Jest już porównanie K1... nawet z najnowszym Nikonem D500
http://www.dpreview.com/r...342292838413805
LadyD - Czw 02 Cze, 2016
Też mam podobny dylemat, a na forach ile ludzi, tyle opinii
Jak to jest przede wszystkim z tą jakością obrazu? Chodzi mi o rzeczy zauważalne, a nie o numerki na wykresach. Tylko tak przystępnie na małą główkę proszę
Arek - Czw 02 Cze, 2016
Jakość obrazu jest ciut wyższa w 6D. Ale naprawdę ciut, bo tak naprawdę do ISO 6400 włącznie trudno zobaczyć różnicę. D750 da wyższą rozdzielczość zdjęć, bo ma usunięty filtr AA w jednej osi, ale przez to też będzie więcej podatny na morę. Puszka (ergonomia, wyposażenie) lepsza u Nikona. W 6D do użytku nadaje się głównie centralny punkt AF, który jest świetny. O reszcie punktów lepiej zapomnieć.
fides - Czw 02 Cze, 2016
Konkurentem 6D jest raczej Nikon D610.
Edit
...ze względu choćby na cenę http://www.cyfrowe.pl/apa...,2,206/scr.html
LadyD - Czw 02 Cze, 2016
Tę morę to da się jakoś programowo usunąć? Lepiej mieć wyższą rozdzielczość zmorą czy niższą bez niej?
A to jak to porównanie by wypadło jakby podstawić D610? Coś się już pogubiłam...
Wojmistrz - Czw 02 Cze, 2016
A ja dodam swoje odczucia po niedawnym "incydencie". Pracowałem ostatnio na trzech puszkach, mojej 6D oraz dwóch puszkach Nikona: D610 i D750. "Zakochałem" się w D610 i gdybym nie filmował i dziś zaczynał, to nie kupił bym 6D tylko D610, za to D750 nie przypasowało mi wcale. Dziwne wolny, po prostu zmulony w porównaniu do D610, a odchylany ekran tak rozklekotany (2 miesięczny aparat), ze balem się, że się zaraz rozpadnie.
[ Dodano: Czw 02 Cze, 2016 14:18 ]
LadyD napisał/a: | Lepiej mieć wyższą rozdzielczość zmorą czy niższą bez niej? | A do czego będą fotki? Jeśli potrzeba ci takich 30Mpx do pracy, to wyzsza rozdzielczość będzie koniecznością, ale jak 3Mpx, to raczej bez znaczenia.
fides - Czw 02 Cze, 2016
Wojmistrz napisał/a: | Dziwne wolny, po prostu zmulony w porównaniu do D610 |
To dziwne bo ma nowszy procesor http://www.optyczne.pl/po...=1918&add4=1792
Wojmistrz - Czw 02 Cze, 2016
Ale to może być coś z softem po prostu.
fides - Czw 02 Cze, 2016
i testy temu przeczą:
"Aparat jest gotowy do użycia praktycznie natychmiast po przekręceniu włącznika na pozycję ON. Podczas obsługi D610 nie sprawiał żadnych problemów. Przeglądanie menu, dokonywanie ustawień, odtwarzanie zdjęć, ich powiększanie odbywa się płynnie. Jedynie ładowanie ostatniego poziomu miniaturek (72 zdjęcia) może trwać krótkich kilka sekund. Kasowanie pojedynczych zdjęć odbywa się w zasadzie natychmiastowo, a formatowanie karty nie zajmuje więcej niż 2-3 sekundy." http://www.optyczne.pl/25..._ergonomia.html
"Aparat jest gotowy do użycia praktycznie natychmiast po przekręceniu włącznika na pozycję ON. Podczas obsługi nie sprawiał on żadnych problemów. Przeglądanie menu, dokonywanie ustawień, odtwarzanie zdjęć, ich powiększanie odbywa się płynnie. Nawet ładowanie ostatniego poziomu miniaturek (72 zdjęcia) nie trwa zbyt długo. Kasowanie pojedynczych zdjęć odbywa się w zasadzie natychmiastowo, a formatowanie karty nie zajmuje więcej niż 2–3 sekundy." http://www.optyczne.pl/28..._ergonomia.html
[ Dodano: Czw 02 Cze, 2016 15:46 ]
Te- też.
D610 http://www.imaging-resour...ikon-d610A6.HTM
D750 http://www.imaging-resour...ikon-d750A6.HTM
6D http://www.imaging-resour.../canon-6dA6.HTM
Arek - Czw 02 Cze, 2016
Może jakaś zmulona karta była włożona do D750? Jak się nim bawiłem nie miałem żadnych opóźnień. Fakt, że bawiłem się nówką.
Andrzej.M. - Czw 02 Cze, 2016
LadyD napisał/a: | Lepiej mieć wyższą rozdzielczość zmorą czy niższą bez niej? |
Można mieć obydwa ale w innym systemie.
Co do porównań to rzeczywiście odpowiednikiem 6D jest D600/610. D 700 był w nikonie tak popularny jak w Canonie 5D - więc D750 porównywałbym raczej z 5DmkIII.
LadyD napisał/a: | Tę morę to da się jakoś programowo usunąć? | Jest do tego suwaczek w LR. Można to robić ma całości albo miejscowo. W Pentaxach jest do tego włączana funkcja symulacji filtra AA.
LadyD - Czw 02 Cze, 2016
Andrzej.M. napisał/a: | Można mieć obydwa ale w innym systemie. |
Tzn. w którym - w Canonie czy w Nikonie?
Arek - Czw 02 Cze, 2016
Andrzejowi pewnie chodzi o Pentaksa K-1, bo o cóż innego może chodzić
Sunders - Czw 02 Cze, 2016
LadyD jak Andrzej.M. pisze, że można "mieć ciastko i zjeść ciastko", to możliwe jest tylko w jedynie słusznym jego zdaniem systemie Pentaxa
LadyD - Czw 02 Cze, 2016
Hm. Chcecie mi koniecznie namieszać?
Czy ta firma też daje takie możliwości rozwoju jak Canon i Nikon? Chodzi mi o to, żeby można sobie było różne obiektywy z czasem dokupywać i się nie okazało, że to jakiś ślepy zaułek techniczny. Już tak kiedyś miałam z telefonami i nie chciałabym się znowu w coś wpakować.
Przyznam się, że u znajomych nie widziałam żadnych aparatów marki Pentax. One są jakoś trudno dostępne w Polsce?
Andrzej.M. - Czw 02 Cze, 2016
LadyD napisał/a: | u znajomych nie widziałam żadnych aparatów marki Pentax. One są jakoś trudno dostępne w Polsce? |
Tylko spod lady...
LadyD napisał/a: | Chodzi mi o to, żeby można sobie było różne obiektywy z czasem dokupywać i się nie okazało, że to jakiś ślepy zaułek techniczny. |
Mimo że sporo osobom już kilka lat temu na tym forum zdarzyły się teksty o "śmierci Pentaxa" nadal się ma dobrze - a nawet coraz lepiej - właśnie wszedł w segment "pełnoklatkowy" a raczej jak kiedyś się mówiło - małoobrazkowy swoim najnowszym aparatem K-1. Dotychczas był obecny w APSC/DX (istD, k10D,K-20, k-5(II, IIs) i K-3/II i w aparatach średnioformatowych (6x4,5) -645D i 645Z. Wymieniłem tylko niektóre ale wystarczy wpisać "pentax" żebyś zobaczyła resztę... Że średniego formatu nie mają Canon i Nikon dodawać nie trzeba.
Najlepiej Pentaxy kupować w sklepach internetowych , bo póki co sieciówki rzadko mają je w ofercie (no może euro/rtv/agd). A nowość K-1 dopiero wchodzi do sprzedaży.
Arek - Czw 02 Cze, 2016
Wybór współczesnych obiektywów na pewno będzie mniejszy. Pentax zmienia właścicieli, ale wciąż istnieje na rynku. Czy się z niego zwinie? Oby nie. Niestety nikt nie da Ci gwarancji. Upadł Kodak, to może i Pentax. Ale może równie dobrze każda inna firma.
fides - Czw 02 Cze, 2016
Ricoh (Pan Pentaksa ) mocno okroił ofertę http://www.ricoh-imaging....ucts/index.html
Jak się wyjmie z niej nieprodukowane już WG-M1, GRX i Q-S1 http://pentaxrumors.com/2...-in-production/ to za wiele nie zostaje.
Może pozwoli to jego działowi foto przetrwać.
LadyD - Czw 02 Cze, 2016
No to nie wygląda zbyt perspektywicznie. Chciałabym jednak porządny sprzęt a nie jakiś 'chiński' zamiennik...
Wiadomo, że gwarancji nikt nie da, ale jednak większa szansa przetrwania jak się kupuje ajfona niż np. jakiegoś samsunga.
Trochę sprzeczne informacje podajecie - to okraja ofertę, czy 'ma się coraz lepiej'? Można to połączyć?
Arek - Czw 02 Cze, 2016
LadyD, nie przeginaj
Ten wątek nie przetrzyma dwóch wojen (Pentax vs reszta świata i Samsung vs ajfon) na raz...
muzyk - Pią 03 Cze, 2016
Arek napisał/a: | Ten wątek nie przetrzyma dwóch wojen (Pentax vs reszta świata i Samsung vs ajfon) na raz... |
Po tym wpisie Twoje ostrzeżenie przestało być wiarygodnie
LadyD - Pią 03 Cze, 2016
Arek, oj, nie wiedziałam, że aż takie wojny się tu toczą
Nie chciałam nikogo obrazić, przepraszam.
stalowypępek - Pon 06 Cze, 2016
LadyD, daj se spokój z pentaxami, sony i innymi zamiennikami. Bierz Nikona D610 z 14-28 i będziesz zadowolona.
LadyD - Pon 06 Cze, 2016
stalowypępek, dziękuję za opinię, rzeczywiście może to najbezpieczniejsza i najrozsądniejsza opcja.
muzyk - Wto 07 Cze, 2016
LadyD napisał/a: | rzeczywiście może to najbezpieczniejsza i najrozsądniejsza opcja. |
Dokładnie: rzeczywiście.
Gdybyś była zapatrzona w Canona i przypadkiem sześć de, to mimo tego, że ma kółkowybierak, zamiast kółka i wybieraka, wybrałabyś tenże właśnie i też była zadowolona.
Mimo to, z d610 nie popełnisz błędu.
LadyD - Wto 07 Cze, 2016
> kółkowybierak, zamiast kółka i wybieraka
Co to znaczy?
Sugerujesz, że jednak Canon jest w czymś lepszy?
muzyk - Wto 07 Cze, 2016
LadyD napisał/a: | Co to znaczy? |
To znaczy, że w 6D masz joystick i tylne kółko w jednym.
Zobacz np. w 5DIII, 5DII 7D jak to wygląda - osobno.
Moim zdaniem dużo lepiej, ale to kwestia gustu, przyzwyczajenia.
6D to po prostu budżetowa lustrzanka pełnoklatkowa Canona.
Przy tym daje bardzo ładny obrazek
Wojmistrz - Wto 07 Cze, 2016
Kolega sugeruje odwrotnie, że gorszy. Takie konstrukcje jak 5D, 7D czy wcześniejsze dwucyfrowe modele posiadały duże wygodne drugie kółko wyboru oraz mini joystick, a w 6D Canon zastosował nowy system znany z 60D (i obecnie 70D oraz 80D) oraz zaawansowanych kompaktów, gdzie zrezygnowano z joysticka, a wielkie kółko zyskało kilka przycisków i funkcji. Dla mnie ten nowy układ jest korzystniejszy, ale wielu osobom przyzwyczajonym do poprzedniego rozwiązania to nie pasuje.
komor - Wto 07 Cze, 2016
Wojmistrz napisał/a: | w 6D Canon zastosował nowy system znany z 60D (i obecnie 70D oraz 80D) oraz zaawansowanych kompaktów, gdzie zrezygnowano z joysticka, a wielkie kółko zyskało kilka przycisków i funkcji |
Przy okazji wykastrowano też przyciski funkcyjne z drugiej funkcji, dzięki czemu 6D jest pełnoklatkową lustrzanką, która nie ma nigdzie na przycisku funkcji Balans Bieli. Nie ma też kompensacji ekspozycji lampy na przycisku, po obydwie te funkcje trzeba biegać do menu.
mozer - Wto 07 Cze, 2016
Nie masz kompensacji na lampie?
komor - Wto 07 Cze, 2016
Mam, ale wygodniej na korpusie. A jak się założy radio TTL to pewnie też kiszka.
mozer - Wto 07 Cze, 2016
Co do dżojstika to mam mieszane uczucia - niektóre punkty ciężko mi się nim ustawiało.
LadyD - Wto 07 Cze, 2016
muzyk, patrząc na zdjęcia wygląda to podobnie jak w moim starym Nikonie D80, więc to chyba dobra zmiana. W końcu większość zawodowców twierdzi, że aparaty Nikona mają wzorcową ergonomię. Chyba wiedzą co mówią. Te kółka z Canona to jakieś dziwne są...
komor napisał/a: | ... która nie ma nigdzie na przycisku funkcji Balans Bieli. Nie ma też kompensacji ekspozycji lampy na przycisku, po obydwie te funkcje trzeba biegać do menu. | O dziwo nie jest tak źle, ma wspaniały przycisk "Q" Co fajnie, z tego menu nie trzeba z niego wchodzić do kolejnych opcji (chociaż wiele osób tak robi), wystarczy najechać na opcję joy'em i przekręcić dowolnym kółkiem (niektóre opcje warto znać, że np jakość obrazka górne zmienia jakość RAW a dolne JPG) i nawet nie trzeba zatwierdzać ponownym Q bo robi to przycisk spustu migawki. Bezpośrednio pod "set" możesz przypisać korektę ekspozycji z lampą.
I jeszcze takie sprostowanie co do budowy samego manipulatora, bo ze zdjęć ciężko wywnioskować. Centralnie umieszczony jest przycisk "SET", dookoła niego jest ośmio-pozycyjny joystick a dopiero skrajny pierścień to (tzw dolne) koło wyboru.
komor - Wto 07 Cze, 2016
mozer napisał/a: | Co do dżojstika to mam mieszane uczucia - niektóre punkty ciężko mi się nim ustawiało. |
Ale 6D ma IMHO jeszcze gorzej, bo teraz dżojstik w kółku jest zbyt nisko, palce trzeba wykoślawiać, i tym razem nie jest zarzut Jaada75. Oczywiście to moja personalna opinia, bo ludzie różnie mają.
Wojmistrz napisał/a: | O dziwo nie jest tak źle, ma wspaniały przycisk "Q" (…) Bezpośrednio pod "set" możesz przypisać korektę ekspozycji z lampą. |
Ale po co było psuć coś, co było przemyślane od iluś modeli wstecz? Było w 50D, 40D, 30D… Oczywiście w 60D już popsuli, żeby sztucznie pozycjonować poniżej 7D. I tak już zostało w 70D, 80D, 6D…
Może po to by odróżnić od produktów PRO.
Na moją rękę jest ok, nic paluchów wyginać specjalnie nie muszę.
fides - Wto 07 Cze, 2016
Apraty pro nie mają kółka trybów "PASM"
komor - Wto 07 Cze, 2016
Wojmistrz napisał/a: | Może po to by odróżnić od produktów PRO. |
No dokładnie o tym piszę. Ale o ile rozumiem, że wielkość wizjera, uszczelnienia, materiał obudowy, ilość przycisków/pokręteł itd. przekładają się na cenę produkcji i różne półki cenowe są tymi atrybutami rozróżniane, o tyle wywalenie drugiej funkcji przycisku to czyste kastrowanie marketingowe, nieuzasadnione technicznie.
Ale nie jest to jakoś specjalnie wolne rozwiązanie, to raczej kwestia przyzwyczajenia.
komor - Wto 07 Cze, 2016
Wojmistrz napisał/a: | Ale nie jest to jakoś specjalnie wolne rozwiązanie, to raczej kwestia przyzwyczajenia. |
Wiesz, do wszystkiego można się przyzwyczaić, coś wiem o tym. Tylko czy zawsze jest po co?
fotoparanoja - Sro 08 Cze, 2016
muzyk, Wojmistrz od razu widać który z was dłużej robił zdjęcia nikonem i wybierał punkt af
muzyk - Sro 08 Cze, 2016
fotoparanoja napisał/a: | od razu widać który z was dłużej robił zdjęcia nikonem i wybierał punkt af |
Nic o Nikonie nie pisałem.
Normalnie... paranoja...
LadyD napisał/a: | W końcu większość zawodowców twierdzi, że aparaty Nikona mają wzorcową ergonomię. |
Cóż, może jest tak, że większość z tych zawodowców wybiera Nikona nie ze względu na kółka, a np. dynamikę tonalną.
No ale skoro już mają tego Nikona, to oczywiście chwalą ergonomię.
komor napisał/a: | Ale 6D ma IMHO jeszcze gorzej, |
Przecież.
komor - Sro 08 Cze, 2016
LadyD napisał/a: | W końcu większość zawodowców twierdzi, że aparaty Nikona mają wzorcową ergonomię. |
Szczególnie położenie przycisku ISO.
muzyk - Sro 08 Cze, 2016
komor napisał/a: | Szczególnie położenie przycisku ISO. |
No... ale w Nikonie auto iso działa lepiej niż manualne w Canonie
komor - Sro 08 Cze, 2016
No nie ma wyjścia, jak przycisk ISO jest nieużywalny, to musieli funkcję Auto ISO dobrze zaimplementować.
muzyk - Sro 08 Cze, 2016
komor napisał/a: | No nie ma wyjścia |
Jak to nie ma? Zawsze pozostaje ... PENTAX, a tam jest wszystko jeszcze lepsze, no i można w lodówce schować
chester - Sro 08 Cze, 2016
Tylko po wyjęciu stamtąd Andrzeja M.
LadyD - Sro 08 Cze, 2016
muzyku, rzeczywiście, masz rację. Wzięłam do ręki 6D w sklepie fotograficznym i stwierdzam, że ergonomia Nikona to zupełnie inna jakość. To płaskie pokrętło z tyłu korpusu jest w zupełnie nieporęcznym miejscu, jak tego używać?
Wojmistrz - Sro 08 Cze, 2016
LadyD, narzekasz, bo się negatywnie nastawiłaś po wpisach na forum, a faktycznie ergonomia w aparatach to coś, do czego się człowiek po prostu przyzwyczaja.
muzyk - Czw 09 Cze, 2016
LadyD napisał/a: | To płaskie pokrętło z tyłu korpusu jest w zupełnie nieporęcznym miejscu, jak tego używać? |
Miejsce kółka nie jest może takie problematyczne, co kółko i w nim wybierak.
Zobacz np. 7D, 7DII, 5DIII, 5DII, 5D czy choćby stary 30/40/50D (60D jako pierwszy miał połączony wybierak i kółko w jednym).
Wojmistrz - Czw 09 Cze, 2016
Przesadzacie. Podczas fotografowania z aparatem przy oku, praktycznie nie masz okazji użyć nic innego niż kółek i przycisków na korpusie więc nie biegasz po menu itd. Zwróć uwagę, że owe 7D, 7DII... mają kółko z przyciskiem SET po środku. Przy wyborze AF dokładnie tak samo możesz wcisnąć SET aby zaznaczyć wszystkie lub ostatni, a dodatkowo nie musisz szukać joya jeśli chcesz precyzyjnie ustawić punkt. Zasadniczo służy on jedynie do poruszania się we wszelkiego rodzaju menu i wtedy jego pozycja jest znacznie wygodniejsza niż w tych wspomnianych przez kolegę muzyk. Pracuję na 6D i 40D, okazjonalnie 5DII, w zapasie mam 30D i uwierz, na prawdę pozycja tego joysticka w niczym nie przeszkadza, już bardziej przyczepił bym się do przycisku Q, lupy i "play", ale i one tak na prawdę są w całkiem optymalnych miejscach. Q jest nieco pod opuszkiem kciuka, ale jest tak wyprofilowany, że nigdy odkąd mam 6D czyli 2 lata, jeszcze go nie kliknąłem przez przypadek, a pozostałe dwa są na tyle daleko, że nie da się przypadkiem wcisnąć, ale wolał bym, aby były po lewej części ekranu, zwłaszcza że jest nieruchomy, lub u dołu jak w 40D. Za to całkowite odseparowanie przycisku kosza jest bardzo dobre.
komor - Czw 09 Cze, 2016
Wojmistrz, dla osoby używającej przycisku AF-On do ostrzenia (ja!), położenie dżojstika w starszych modelach 2-cyfrowych, 7D i 5D jest optymalne, bo bardzo blisko tego przycisku. Można szybko dokonywać zmian, potem szybko wyostrzyć i zdjęcie gotowe. Owszem, jak pisał mozer, operowanie tym maleństwem wymaga wprawy i czasem nie wchodzą te punkty co trzeba, ale obecnie w 6D i 2-cyfrowych z kółkowybierakiem, droga między AF-On a wybierakową częścią kółka jest dłuższa i trzeba przekrzywić rękę, żeby dosięgnąć strzałki w dół, co uniemożliwia (przynamniej w moim przypadku) pracę jedną ręką bez podtrzymywania obiektywu (a czasem się to przydaje).
Może i nie ma sensu używać w 6D innego punktu niż centralnego ale w 70D i 80D moduł AF pozwala na więcej, szkoda więc, że sterowanie nie pozwala na tak sprawną pracę jak w poprzednich modelach.
Wojmistrz - Czw 09 Cze, 2016
Może inaczej, największą ilość AF bo aż 11 mam w 6D, w pozostałych mam 9 i tyle samo miałem w 60D. U mnie było tak, że zamieniłem dwie konstrukcje na jedną, czyli "magię pełnej klatki" 1Ds i nowoczesność 60D na jeden korpus 6D. Za czasów 1Ds i 45 punktów AF nauczyłem się zmieniać AF przez kółka, górne -lewo/prawo, dolne -góra/dół i tak mam również w 6D. W pozostałych konstrukcjach mam na kółkach "zegarek", więc faktycznie używanie joysticka wydaje się być nieco szybsze. Nie wiem jak spisuje się ten rodzaj konstrukcji w 70D i 80D, z drugiej strony warto pomyśleć o tym, że linia xxD od czasów 60D stała się linią pro-filmową, a nie pro-fotograficzną. W tym przypadku joy+set w jednym miejscu są jak najbardziej przydatne, tak jak i w 6D, który w owym czasie był jednym z ulubionych aparatów do filmowania dSLR.
komor - Czw 09 Cze, 2016
Wojmistrz napisał/a: | Za czasów 1Ds i 45 punktów AF nauczyłem się zmieniać AF przez kółka, górne -lewo/prawo, dolne -góra/dół i tak mam również w 6D. |
Człowiek całe życie się uczy. Nie wiedziałem, że jest coś takiego. W 7D też działa.
LadyD - Pią 10 Cze, 2016
Wy znowu odbiegacie od tematu.
Dziwią mnie Wasze komentarze. Wydawało mi się, że to aparat ma być dla człowieka, a nie człowiek dostosowywać się do aparatu, bo tak sobie jakiś inżynier-teoretyk obmyślił.
komor - Pią 10 Cze, 2016
LadyD napisał/a: | Dziwią mnie Wasze komentarze. Wydawało mi się, że to aparat ma być dla człowieka, a nie człowiek dostosowywać się do aparatu, bo tak sobie jakiś inżynier-teoretyk obmyślił. |
Tylko wiesz, LadyD, człowieki są różne.
Każdy z producentów przykłada mnóstwo pracy, konsultacji z fotografami-praktykami, specjalistami od ergonomii itd., żeby dopracować swoje konstrukcje. Ale każdy z producentów ma swoją tradycję w ułożeniu i używaniu poszczególnych pokręteł i przycisków, dlatego jak przesiadasz się z systemu na system, to pewne rzeczy zaczynają albo przeszkadzać, albo się podobać, a jak wiadomo przyzwyczajenie jest drugą naturą człowieka.
Wojmistrz - Pią 10 Cze, 2016
LadyD napisał/a: | Wy znowu odbiegacie od tematu.
Dziwią mnie Wasze komentarze. Wydawało mi się, że to aparat ma być dla człowieka, a nie człowiek dostosowywać się do aparatu, bo tak sobie jakiś inżynier-teoretyk obmyślił. | O dziwo nie odchodzimy od tematu, tylko rozważamy ergonomię. Znasz powiedzenie, że jeszcze się taki nie urodził, co by wszystkim dogodził? Jak widzisz, niektórym nie podoba się układ w 6D ale dałem konkretny argument dlaczego on jest taki jaki jest i dlaczego jest bardzo dobry. Przypomnę, to jeden z najlepszych aparatów do filmowania i pod tym względem, jego ergonomia jest perfekcyjna.
jaad75 - Sob 11 Cze, 2016
Wojmistrz napisał/a: | Przypomnę, to jeden z najlepszych aparatów do filmowania i pod tym względem, jego ergonomia jest perfekcyjna. | Perfekcyjna do filmowania? Bez uchylnego ekranu? O dotykowej obsłudze nie wspominając...
Wojmistrz - Sob 11 Cze, 2016
Tak jaad75, bo przy bardziej zaawansowanych projektach montuje monitor przez HDMI, a nie latam z 3" namiastką. On by się czasem przydał, ale nie jest niezbędny. Podobnie ma się sprawa viewfindera, który mocuje się znacznie lepiej na nieruchome wyświetlacze. Tu akurat jest podwójny problem, bo jeśli masz VF przed okiem na stałym ekranie, to rig zazwyczaj przytulasz do szyi, a jak masz z boku, to zjeżdża ci z ramienia i jeszcze może go przypadkiem wyłamać, poza tym nieco mniej ergonomicznie masz zamontowany follow focus (w sumie tylko to szybciej męczy się ręka), dlatego nawet wtedy najlepiej jest mieć VF na osobnym małym monitorze (tu dla fascynatów DIY dodam, że monitory HDMI do Raspberry PI są zajefajne).
6D nie posiada dotykowego ekranu.
komor - Sob 11 Cze, 2016
Do stosowania viewfindera oczywiście odwracalny ekran nie jest przydatny. Ale odwracalny ekran można też przecież ustawić tak, jak ten stały, wtedy viewfinder ma tę samą pozycję co zwykle. Nie wypowiadam się tylko co wtedy z mocowaniem, czy nadal jest tak samo stabilne.
jaad75 - Sob 11 Cze, 2016
komor napisał/a: | Nie wypowiadam się tylko co wtedy z mocowaniem, czy nadal jest tak samo stabilne. | A to już zależy od mocowania ekranu, wielkości ramki itd.
A w kwestii filmowania z AF, nic mnie tak nie urzekło jak wskazywanie gdzie ma być ostro palcem.
Tyle, że filmowanie z AF, to akurat nie 6D.
fotoparanoja - Nie 12 Cze, 2016
muzyk napisał/a: | Nic o Nikonie nie pisałem.
Normalnie... paranoja... |
no własnie o tym mówie wybitnie widać, że nie wiesz jak to działa w nikonie i że żadnego joysticka tam nie potrzeba
komor napisał/a: | No nie ma wyjścia, jak przycisk ISO jest nieużywalny, to musieli funkcję Auto ISO dobrze zaimplementować. |
aparaty są projektowane dla osób posiadających dwie dłonie, to fakt w canonie jest to zaprojektowane wzorowo i zmiana iso jedną dłonia nie przyspoarza kłopotów.
muzyk, niestety wszystko będzie zmierzać do tego że w kolejnych wyższych canonach nie będziesz miał tego jaosticka chyba musisz się z tym pogodzić, ergonomicznie w 6d wybieranie punktów jest bardzo przyzwoite bo jest ich niewiele
komor - Nie 12 Cze, 2016
fotoparanoja napisał/a: | aparaty są projektowane dla osób posiadających dwie dłonie |
muzyk - Pon 13 Cze, 2016
fotoparanoja napisał/a: | i że żadnego joysticka tam nie potrzeba |
Jest małe kółeczko - dżojstikowate
Cytat: | ergonomicznie w 6d wybieranie punktów jest bardzo przyzwoite bo jest ich niewiele |
Niewiele, a do tego jeden najbardziej przydatny
stalowypępek - Pon 13 Cze, 2016
komor, co jest nie tak z rękami tego gościa? Patrzę, patrzę i nie mogę się dopatrzeć...
komor - Pon 13 Cze, 2016
To była humorystyczna aluzja do:
fotoparanoja napisał/a: | aparaty są projektowane dla osób posiadających dwie dłonie |
Jak widać są sytuacje fotograficzne, w których operator ma do dyspozycji tylko jedną rękę na korpusie. To nie jest oczywiście jakiś dramat, bo Auto ISO, z tego co wszyscy piszą, od tak dawna w Nikonie działa bez zarzutu, że nie trzeba się tak często pałować ze zmianą ISO, jak niestety trzeba w Canonie. Skoro wątek o 6D, to nadal w nim nie ma kompensacji ekspozycji przy Auto ISO, choć trzeba przyznać, że jest dostępne trochę więcej ustawień niż tylko zakres dostępnych w Auto czułości, bo można zdefiniować maksymalny dopuszczalny czas ekspozycji, czego jeszcze w 7D nie było. Nie chce mi się teraz sprawdzać, czy w nowszych niż 6D modelach (7DII?, 80D?) coś jeszcze się poprawiło pod tym względem.
komor, zestawienie z cytatem sugerowało jakby gość na zdjęciu nie miał dwóch dłoni. Mój błąd.
komor - Pon 13 Cze, 2016
Widocznie mój żart był mało czytelny.
I co, da się dojść do porozumienia bez niepotrzebnych emocji i wzajemnego obrzucania się łajnem?
Wojmistrz - Pon 13 Cze, 2016
komor napisał/a: | Skoro wątek o 6D, to nadal w nim nie ma kompensacji ekspozycji przy Auto ISO | Nie ma tylko w trybie M, bo jeśli to manual, to ustawiaj sobie człowiecze ISO ręcznie W pozostałych trybach (preselekcji) uruchamia się po lekkim naciśnięciu spustu migawki i regulowana jest (waszym nieszczęsnym) kółko wybierakiem
komor, nie dam się sprowokować.
komor - Pon 13 Cze, 2016
stalowypępek, ale ja nie prowokuję. Chwalę, cieszę się. Naprawdę.
Wojmistrz napisał/a: | Nie ma tylko w trybie M, bo jeśli to manual, to ustawiaj sobie człowiecze ISO ręcznie |
Manual po to, żeby to ja decydował o czasie i przysłonie, a ISO niech się ustawia samo do prawidłowej ekspozycji, przy czym jej prawidłowość chcę wyregulować kompensacją.
Wiesz co, nigdy się nad tym nie zastanawiałem przy M i AutoISO. Mam wrażenie, że zawsze jest bardzo dobrze naświetlone.
komor - Pon 13 Cze, 2016
Wojmistrz, nie chodzi o błędy naświetlania, tylko o zamierzony efekt. Ot choćby jak fotografujesz ludzi na tle białej ściany to fajnie, żeby to Auto ISO naświetlało powiedzmy na +1 EV. Mnie przydałoby się przy pracy typu reporterskiego z lampą/lampami w TTL, kiedy chcę np. światło zastane naświetlić na -1 czy -2 EV od standardowej ekspozycji, a resztę uzupełnić błyskiem, jednocześnie mieć możliwość używania AutoISO, bo różne miejsca w pomieszczeniu mają różną ilość światła zastanego. No jednym słowem, są przydatne zastosowania kompensacji ekspozycji w AutoISO.
mozer - Pon 13 Cze, 2016
Prawda, autoiso bez kompensacji jest z deka bez sensu...
komor napisał/a: | Wojmistrz, nie chodzi o błędy naświetlania, tylko o zamierzony efekt. Ot choćby jak fotografujesz ludzi na tle białej ściany to fajnie, żeby to Auto ISO naświetlało powiedzmy na +1 EV. Mnie przydałoby się przy pracy typu reporterskiego z lampą/lampami w TTL, kiedy chcę np. światło zastane naświetlić na -1 czy -2 EV od standardowej ekspozycji, a resztę uzupełnić błyskiem, jednocześnie mieć możliwość używania AutoISO, bo różne miejsca w pomieszczeniu mają różną ilość światła zastanego. No jednym słowem, są przydatne zastosowania kompensacji ekspozycji w AutoISO. | No ale jak wtedy lampie dodasz ten 1EV i AutoISO samo zjedzie ci to z zastanego, jak się nie mylę.
fotoparanoja - Pon 13 Cze, 2016
komor napisał/a: | Jak widać są sytuacje fotograficzne, w których operator ma do dyspozycji tylko jedną rękę na korpusie. |
a pewnie, że są, ja tam nie chce cie pouczać bo to się dzieje intuicyjnie, niktu tu nie napisał, że w canonie jest gorzej, wręcz przeciwnie jest wzorowo, tylko wiesz co jak trzymam 100-400L to i tak przesuwam dłoń i zmieniam środek ciężkości, żeby druga ręką wygibać się do guzika iso i często mi się myli bo canon w różnych modelach które mam przekładał ten guzik finezyjnie zależnie od modelu. Ważne jest to, że i tak przesuwam dłoń przy cięzszym szkle(lewą by zmienić środek cięzkości), co innego ze szkłem pokroju 24-70 czy mniejszym. Reasumując w takim 50D jest to mniej wygodne, w takim 5d3 jest lepiej a w takim 6d jest akurat pod mój palec.
Natomiast wierze w Ciebie i wiem, że wyobrażasz sobie jak to się szybko zmienia w nikonie i czy ta zmiana trwa dłużej niż wybieranie pola af w takim 5d3 vs powiedzmy D800
Czego by nie powiedzieć pod tym wzgledem w canonie jest lepiej szkoda, że tylko pod tym względem
mozer - Pon 13 Cze, 2016
fotoparanoja napisał/a: | szkoda, że tylko pod tym względem |
Ranisz me serce
komor - Pon 13 Cze, 2016
Wojmistrz napisał/a: | No ale jak wtedy lampie dodasz ten 1EV i AutoISO samo zjedzie ci to z zastanego, jak się nie mylę. |
Nie, kompensacja ekspozycji lampy działa jak każda kompensacja, czyli po prostu odejmuje/dodaje od wyliczonej wcześniej wartości w celu niedoświetlenia/prześwietlenia, więc nie można bazując na kompensacji modyfikować ustalonej już wartości czułości.
fotoparanoja napisał/a: | a pewnie, że są, ja tam nie chce cie pouczać |
Ależ pouczaj, nauka nie boli, a ja chętnie się dowiem, bo nie mam zbyt dużego kontaktu ze sprzętem innym niż swój. A swojego też za często nie zmieniam. Wiem, że inni mają inaczej, ale dla mnie forum nie jest miejscem, gdzie muszę udowadniać, że mam rację. Zbyt wiele rzeczy się nauczyłem dzięki temu forum i zbyt wiele razy nie miałem racji, żeby się bać nauki czegoś nowego.
fotoparanoja napisał/a: | Reasumując w takim 50D jest to mniej wygodne, w takim 5d3 jest lepiej a w takim 6d jest akurat pod mój palec. |
Zapewne właśnie częste żonglowanie sprzętem nie pomaga w tej wygodzie, bo człowiek nie przyzwyczaja się do jednego, tylko co chwilę przełącza mentalnie rękę. Mi się w 50D czułość zmieniało równie wygodnie co później w 7D, ale ja używałem tylko jednego aparatu naraz, z wyjątkiem krótkiego okresu.
Andrzej.M. - Pon 20 Cze, 2016
komor napisał/a: | No jednym słowem, są przydatne zastosowania kompensacji ekspozycji w AutoISO. | Czyżbyś dojrzał do zmiany systemu? W Pentaxie mimo jego niewątpliwych braków - takie głupstwa już dawno temu załatwiono i w manualu i w trybie TAv. Ale trzeba uważać bo nie tylko dobrych ale w ogóle nijakich obiektywów ponoć nie ma , no i same puszki jakieś takie... tylko do trzymania w lodówkach się nadają...
fides - Pon 20 Cze, 2016
O...
Część Andrzej.
Twoje pojawienie się ma jakiś związek z dzisiejszą pełnią?
komor - Pon 20 Cze, 2016
Andrzej.M. napisał/a: | Czyżbyś dojrzał do zmiany systemu? |
Nie, ja jestem zadowolony ze swojego. Ja po prostu nie mam klapek na oczach i nie muszę na siłę udawać, że system, który używam, nie ma wad. Albo że system, którego nie używam, absolutnie nie ma żadnej zalety w stosunku do mojego.
Andrzej.M. - Wto 21 Cze, 2016
komor napisał/a: | nie mam klapek na oczach i nie muszę na siłę udawać, że system, który używam, nie ma wad. Albo że system, którego nie używam, absolutnie nie ma żadnej zalety w stosunku do mojego. |
No popatrz, mam zupełnie tak samo...
Oczywiście mógłbym ponarzekać czego to nie mam - gdyby nie świadomość że to zależy tylko ode mnie...
fotoparanoja - Sro 22 Cze, 2016
fides napisał/a: | O...
Część Andrzej.
Twoje pojawienie się ma jakiś związek z dzisiejszą pełnią? |
no i to jest lekki mobbing ale po tym:
Andrzej.M. napisał/a: | No popatrz, mam zupełnie tak samo... |
to rzeczywiście ujdzie i można uznać że sprawy nie było
fides - Sro 22 Cze, 2016
Pomyślałem sobie, że w » Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej »
sprawę załatwi powieszenie czosnku
Andrzej.M. - Sro 22 Cze, 2016
fotoparanoja, Mieszasz wątki... fidesa zostawiłem bez komentarza... biedak ma jakieś uczulenie - niech sobie z tym radzi... albo idzie do fachowca póki czas.
fotoparanoja - Czw 23 Cze, 2016
Andrzej.M. napisał/a: | fidesa zostawiłem bez komentarza... biedak ma jakieś uczulenie - niech sobie z tym radzi... albo idzie do fachowca póki czas. |
i uważasz, ze taki styl konwersacji jest merytoryczny? Czy chcesz, żeby ktos pomyślał, ze ten sam specjalista o którym piszesz Tobie juz nie pomoże?
komor - Czw 23 Cze, 2016
Panowie, zakończmy już to.
MNISZKA - Wto 16 Sie, 2016
Co do przycisku ISO w Nikonie, rzeczywiście orginalnie jest niewygodnie umieszczony, ale łatwo można sobie z tym poradzić. Ja przypisałem sobie ISO do klawisza rozpoczynania filmowania, który jest zaraz koło spustu migawki i po jego przytrzymaniu zmieniam wartości pokrętłem. Kompromis idealny, bo filmowania prawie wogóle nie używam, a i tak w Lv dla filmu jest aktywny.
Andrzej.M. - Sro 17 Sie, 2016
Czyli jak się chce to można.
Rafaello666 - Sro 17 Sty, 2018
@Mniszka, dzięki za wskazówkę. Od tygodnia wertuję instrukcję i menu aparatu (D750) i kompletnie przeoczyłem przypisanie tego przycisku. Pasuje mi do ISO jak ulał. Po przesiadce z Canona trochę walki było, ale już czuję się prawie jak w domu.
|
|