|
forum.optyczne.pl
|
 |
Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Sprzęt do profesjonalnego foto za 13 tysięcy na początek
Henryk123 - Pon 19 Mar, 2018
Witam Wszystkich!!!
Chce zainwestowac w profesjonalny sprzet fotograficzny na który moge przeznaczyc 13 tys
a chodzi mi dokladnie o:
-aparat lustrzanka
-obiektyw do krajobrazu
-obiektyw bardziej uniwersalny którym bede mogl wykonywac zdjecia portretowe,sport itp..
Dodam ze nie mam zadnego doswiadczenia w fotografowaniu ..
Na co dzien zajmuje sie grafika i chcialbym zaczac dzialac w fotografii ...
Wiem widze juz wasze odpowiedzi w stylu wez Ty naucz sie robic wpierw zdjecia aparatem za 500 zl ..... i racja,tylko ze poznie nie bede mogl zainwestowac w sprzet ... jak i w cokolwiek innego.. wiem ze to dziwnie brzmi ale nie chce rozwijac tego tematu.Mam nadzieje ze ktos przychyli sie do mojego pytania i pomoze mi doborze odpowiedniego sprzetu pozdrawiam!
PDamian - Pon 19 Mar, 2018
Sprzęt po opuszczeniu sklepu traci na wartości więc to nie jest dobra inwestycja.
Jaki sport?
Henryk123 - Pon 19 Mar, 2018
najczesniej to beda sporty zimowe ... chodzi bardziej o uniwersalny obiektyw plus do wykonywania fotogfafii krajbrazu .Tak wiem sprzet po opuszczeniu sklepu traci wartosc ale to sie tyczy wsystkiego...mam kase ktrora musze wydac jesli czegos nie kupie pieniadze przepadna ... chce isc w kierunku fotografii nauczyc sie przez rok dwa robienia zdjec a glowny zmiarem jaki chce zrobic to placzyc fotografowanie z moimi umiejetnosciami graficznymi
PDamian - Pon 19 Mar, 2018
Trudno zgadnąć jakie ogniskowe będą ci potrzebne do tego sportu zimowego jak jesteś tak enigmatyczny.
Zoomy uniwersalne o dużej krotności mają ślimaczy autofokus.
O ile szybkość AF w obiektywie krajobrazowym nie ma znaczenia
to w fot. sportu ma duże.
komor - Pon 19 Mar, 2018
Widzę kolejny wysyp dotacji z PUP? Kurczę sam bym może zaaplikował? Henryk123, niestety choć 13 tysięcy to kwota zacna, to jednak do profesjonalnej fotografii nie tak znowu wiele. Musisz doprecyzować co tak naprawdę chcesz robić, bo wszystkiego tą kwotą nie opędzisz.
Wojmistrz - Pon 19 Mar, 2018
Henryk123, te 13K PLN to nie jest jakiś kosmos, zwłaszcza na nowy sprzęt. Patrząc, ze chcesz korpus i ze dwa szkła, to już całkiem mało. Henryk123 napisał/a: | -obiektyw do krajobrazu | Tu się nasuwa od razu myśl, szeroki kąt. Do tego warto mieć aparat pełnoklatkowy a nie APS-C. Myślę, że warto patrzeć na Nikona D610, D750 lub Canona 6D w zależności jaki system chcesz wejść. Dalej trzeba rozpatrzeć obiektywy i rozpiszę to o Canon 6D, którego zresztą posiadam, więc mi łatwiej. Korpus to jakieś 5000zł, do tego 16-35 f/4 za 4000zł, 50mm f/1.8STM za 450zł, 70-200 f/4 za 2600 i zostaje ci blisko tysiak na torbę, lampę błyskową, statyw, kartę pamięci i inne dodatki jakich możesz potrzebować. Jakiś tam zestaw się z tego zbiera.
Jak dla mnie musiałbyś się bardziej określić jakie masz potrzeby bo to nadal za ogólnikowo. Komuś innemu równie dobrze może wystarczyć dobry korpus z takim Tamronem 28-300 Di VC PZD, kto inny będzie biegał tylko ze stałkami. Dla przykładu ja od ostatnich kilku zleceń nie odpinam od body, Tamrona 24-70 f/2.8 VC. Wszystko zależy od specyfiki twojej przyszłej pracy.
komor - Pon 19 Mar, 2018
Wojmistrz, obawiam się, że Henryk123 potrzebuje nowy sprzęt na fakturę, a ceny, które podałeś są nie z PL i/lub nie za nowy sprzęt z legalnego sklepu.
Wojmistrz - Wto 20 Mar, 2018
Sugerowałem się cenami z polskich wyszukiwarek ofertowych.
Rozpiętość cen w 3 kolejnych sklepach z listy w.g. najniższej ceny:
Canon EOS 6D 4649-4660zł
Canon EF 16-35mm f/4L IS USM 3969-3974zł
Canon EF 50mm f/1.8 STM 469-477zł
Canon EF 70-200mm f/4L USM 2575-2579zł
Jak widać, da się złożyć taki zestaw dziś za 11662-11690zł Niektóre z tych sklepów mają nawet znaczek
komor - Wto 20 Mar, 2018
Tak z ciekawości kliknąłem w Ceneo na Canona 70-200/4L i dostępność zero, choć sprawdziłem tylko trzy sklepy z ceną w okolicach 25xx. Dostępny jest w jednym sklepie z ceną 27xx. Dalej nie sprawdzałem.
Canon 6D z ceną w okolicach 46xx to chyba z azjatyckiej dystrybucji. W godnych zaufania sklepach jest po 6500, co jest bez sensu przy cenie i cashbacku na 6D II.
Andrzej.M. - Sob 24 Mar, 2018
Henryk123 napisał/a: | -aparat lustrzanka
-obiektyw do krajobrazu
-obiektyw bardziej uniwersalny którym bede mogl wykonywac zdjecia portretowe,sport itp.. |
Pentax K-1mkII 24-70/2,8 na początek powinny wystarczyć. za dodatkowy budzet możesz dokupić Samyang 14/2,8. Manual ale do krajobrazu wystarczy.
Wojmistrz - Pon 02 Kwi, 2018
Pozwolę sobie odkopać.
komor, na brytyjskim Amazon w członkostwie "Prime", czyli darmowa dostawa na jutro, nowe 6D kosztuje bez łaski £939, a jak che ci się poczekać kilka dni, realnie jak bym dziś zamówił to byłby na czwartek, bez członkostwa kosztuje £899 i też z darmową dostawą. Podobna cena była w Jessops, bo £899.97 z tym, że u nich już wyszło wszystko z magazynów, w Argos jest dostępny za £949, a w ParkCameras też od ręki za £899. Średni kurs funta to jakieś 4.80, więc po przeliczeniu nowe 6D wychodzi za 4315zł. Patrząc nawet na Argos, do którego mogę podjechać osobiście jutro rano i kupić na miejscu, bo mam ich dwa sklepy w promieniu 3mil, to i tak jest 4555zł
Tam, gdzie sklepy trzymają wysoką cenę, chyba mają nadzieję na trafienie łosia i odzyskanie kasy. Inaczej nie potrafię tego skomentować.
Andrzej.M., nido, że Henryk123, będzie musiał męczyć się z praktycznie jednym szkłem do wszystkiego, bo manualnym szerokim raczej nie powalczy, to jeszcze 7200+5500+1300=13000? A gdzie jeszcze wszelkie duperele, karty pamięci, gdzie to wszystko schować idąc na robotę itd. Szkoda dalej komentować.
komor - Pon 02 Kwi, 2018
Wojmistrz, zazdraszczam. Ja tam jestem bidula z Polski i jak kupuję, to tylko w dużych, wiarygodnych sklepach z polskiej dystrybucji, bo nie stać mnie na tanie zakupy w ryzykownych miejscach. A ceny u nas wyższe niż na Zachodzie i tyle. Wyprzedaży prawie nie ma, ja zresztą kupuję wtedy, kiedy mam i kasę, i potrzebę kupna, a nie kiedy jest dobra cena, niestety.
Negatyw - Wto 03 Kwi, 2018
Cena w dużym stopniu jest pochodną wielkości rynku. Największym rynkiem jest USA i dlatego należy się spodziewać, że tam będzie najtaniej.
komor napisał/a: | ...wiarygodnych sklepach z polskiej dystrybucji, ... | Po czym poznam przed zakupem, że produkt jest z polskiej dystrybucji?
komor - Wto 03 Kwi, 2018
Negatyw napisał/a: | Po czym poznam przed zakupem, że produkt jest z polskiej dystrybucji? |
Po cenie wyższej niż w najtańszych ofertach. Zresztą nietrudno sprawdzić, które sklepy fotograficzne są normalnie działającymi resellerami, które mają dobrą opinię w środowisku itd.
Czy np. sklep morele.net do takich należy?
https://www.morele.net/info/brand/39/
Andrzej.M. - Wto 03 Kwi, 2018
Negatyw napisał/a: | Po czym poznam przed zakupem, że produkt jest z polskiej dystrybucji? |
Wystarczy wejść na stronę https://www.ricoh-imaging.pl/pl/online-stores.html - i sprawdzić czy sklep jest partnerem importera. Myślę że u innych producentów jest to równie proste.
Negatyw napisał/a: | Czy np. sklep morele.net do takich należy? |
Jak widać z listy - w przypadku sprzętu Pentax tak.
Andrzej.M. napisał/a: | ...
Negatyw napisał/a: | Czy np. sklep morele.net do takich należy? |
Jak widać z listy - w przypadku sprzętu Pentax tak. | Nic mylnego. Kupiłem z tego sklepu Pentaxa K-S1, który okazał się nie z polskiej dystrybucji. Nie dało się go ani zarejestrować, ani dokonać naprawy gwarancyjnej w autoryzowanym polskim serwisie Pentaxa. Był po gwarancji międzynarodowej, która wynosi 1 rok, ale przed upływem gwarancji sklepu 2 lata. Musiałem skorzystać z gwarancji sklepu.
Andrzej.M. - Sro 04 Kwi, 2018
Negatyw napisał/a: | Pentaxa K-S1, który okazał się nie z polskiej dystrybucji |
Może to było przed wpisaniem na listę ... No cóż , może trzeba się w takich sklepach dodatkowo upewniać? Z tego co widzę - teraz to chyba 10 sklepów na jednej platformie - co może tłumaczyć czemu mogą się takie rzeczy zdarzyć. Czyli - nie sklep a platforma... Więc pewnie można kupić z polskiej i innej dystrybucji...
Wojmistrz napisał/a: | Andrzej.M., nido, że Henryk123, będzie musiał męczyć się z praktycznie jednym szkłem do wszystkiego, bo manualnym szerokim raczej nie powalczy, to jeszcze 7200+5500+1300=13000? | No to się odniosę...
Ja się jakiś czas temu przesiadłem ze stałek itp własnie na 24-70/2,8 i bardzo chętnie się "męczę" z tym szkłem. Praktycznie nie zdejmuję z korpusu mimo posiadania wielu innych. Czasem do portretu z większej odległości zmieniam na 100 lub 200mm. Henryk123 napisał/a: | profesjonalny sprzet fotograficzny na który moge przeznaczyc 13 tys |
W tej kategorii cenowej to chyba najbardziej profesjonalny sprzęt jaki można nabyć. Zwłaszcza że może to być nawet K-1II. To że są też najtańsze 6D i 6DmkII czy D750- i że są też FF - nie ma znaczenia bo one Pro nijak nie są. Porównywalne do K-1 5DmkIV i D810/850 - niestety w budżecie się nie mieszczą. Choć znam takich , którzy też by ich "PRO" nie nazwali... Bo dla nich PRO zaczyna się od 30tys... Ale to już inna sprawa... Więc wybierając najbardziej PRO - to K-1(II).
Wojmistrz - Sro 04 Kwi, 2018
Andrzej.M., ja też praktycznie nie odpinam Tamrona 24-70/2.8, ale taką mam specyfikę zleceń że akurat pasuje. Jak już będę szedł na boisko, czy koncert, to bez 70-200 sobie słabo radzę. Wtedy nawet 300/4 zabieram, a myślę czy nie kupić 150-600S. Kolejna sprawa, bo męczy mnie już twoje p... Znowu się wymądrzasz zamiast realnie pomagać. Pentax, Pentax über alles! Człowiek pisze, że ma 13k na rozkręcenie biznesu, jak łatwo się domyśleć co już komor "rozszyfrował", dotacja. Jesteś ponoć pro, więc wiesz, że najważniejsze są dobre szkła, a każdy nowoczesny aparat sobie poradzi. Na niego trzeba zarobić, bo najczęściej się go zmienia, więc po co te komentarze i porównania do aparatów z poza zasięgu? Upierasz się, by wydał ponad 50% środków na puszkę? OK, ale przynajmniej doradź tak szkła, by potem ogarnął różnego rodzaju zlecenia i zarobił co najmniej na backup. Liczę, że przynajmniej rzetelnie opiszesz, ile będzie musiał wydać potem na typowy komplet szkieł w innych akcesoriów systemie Pentaxa.
I jeszcze dopiszę tyle. Dla mojej specyfiki pracy Pentax jest do bani. Tak po prostu, do bani, bo się nie sprawdza głównie cenowo. Korzystam z mobilnego studia mieszczącego się w dużej walizie. W zestawie mam zwijane softboxy 60x60 i trzy lampy YN685. Nie wyobrażam sobie nie mieć przy takich pracach TTL i zdalnego ustawiania, bo po prostu nie ma czasu na ustawianie światła, a tym bardziej potem grzebania w Lr. Lampy kupiłem po £50/sztuka, wyzwalacz YN622TX za £28. Ile w Pentaxie będą mnie kosztowały 3 lampy, w pełni kontrolowane i wyzwalane radiowo?
Negatyw - Sro 04 Kwi, 2018
Andrzej.M, temat jest: "Sprzęt do profesjonalnego foto za 13 tysięcy na początek" co nie koniecznie oznacza: "profesjonalny sprzęt foto za 13 tysięcy". Ktoś może chcieć kupić sprzęt profesjonalny do zastosowania hobbystycznego, a w tym wypadku chodzi o fotografię zarobkową, gdzie do wielu zadań Canon 6D się nadaje.
Wojmistrz, z tym wyzwalaczem to przesada. Po pierwsze nie wszystko co Ty masz komuś jest potrzebne, po drugie to jednorazowy wydatek, po trzecie większość fotografów poradzi sobie bez TTL.
Wojmistrz - Sro 04 Kwi, 2018
Negatyw, to prawda, że to co ja mam, innym może być zbędne, ale zestaw 24-70 + 70-200 lub 16-35, 50 i 70-200 to dobre zestawy startowe i nie tylko. Fakt, mało kto ma mobilne studio z którym rozstawia się u klienta, ale inna sprawa, że u klienta ciężko sobie poradzić ze światłem. Czasem trafiam pokój w stylu wiktoriańskim np 5x5m i ponad 3m wysokości, a czasem kiszkę 2x4m i 230cm wysokości i radź tu sobie chłopie robiąc portret rodzinny z czwórką małych rozbieganych dzieci
Do tego jeszcze piszesz wydatek jednorazowy. No nie bardzo, bo musisz mieć świadomość, że ktoś może ci buchnąć taką walizę, potem walka z ubezpieczalnią może trwać latami o ile w ogóle jesteś na to ubezpieczony lub po prostu mieć zwykłą awarię sprzętu, a czymś pracować trzeba. Ja mam obecnie siedem lamp błyskowych, trzy wyzwalacze YN622C i jeden YN622C-TX. Używam MeiKe MK600 gdy potrzebuję lampy na korpusie bo jest najbardziej wydajna lub YN685, ponieważ mają wbudowane YN622, więc o 6 akumulatorów mniej
Andrzej.M. - Czw 05 Kwi, 2018
Wojmistrz napisał/a: | a mam obecnie siedem lamp błyskowych, trzy wyzwalacze YN622C i jeden YN622C-TX. Używam MeiKe MK600 gdy potrzebuję lampy na korpusie bo jest najbardziej wydajna lub YN685, ponieważ mają wbudowane YN622, więc o 6 akumulatorów mniej |
Zupełnie nie znam się na YN chociaż ostatnio coś czytałem że robi lampy również pod PTTL Pentaxa więc problem błyskania tymi lampami chyba znika. Są też Shanny SN600FGZ - też niezbyt drogie... Są również tanie Tumaxy z PTTL. Osobiście używam trochę droższych lamp Metz które mogą się komunikować tak jak systemowe podczerwienią w PTTL i to zwykle wystarcza. Mam ich kilka - głównie w plener. A walizka przenośnego studia z lampami zawiera głównie lampy ze światłem pilotującym a że ma być lekko - to są to lampki 80/120/250Ws z modyfikatorami (softboxy, parasole, BD) dzięki czemu nie mam problemów przy fotografii we wnętrzach gdzie dostęp do prądu jest. Zalet światła pilotującego nie muszę wyliczać - bo oprócz widocznego od razu efektu jest też ułatwienie dla ostrzenia i komponowania kadru - co w przypadku lampek reporterskich nawet posiadających jak Metze światło modelujące nie daje takiego komfortu pracy. Dla bardzo wymagających są tez wyzwalacze Cactus z którymi można używać lamp dowolnego systemu z PTTL i HSS lub z manualnymi ustawieniami z podziałem na grupy. Do tego wystarcza jeden Cactus V6II.
Negatyw napisał/a: | hodzi o fotografię zarobkową, gdzie do wielu zadań Canon 6D się nadaje. |
Do tego nadaje się równie dobrze Pentax K-3(II) czy KP... czy Nikon d7200 (nawet zapominając o profesjonalnym D500). Wojmistrz napisał/a: | 13k na rozkręcenie biznesu, jak łatwo się domyśleć co już komor "rozszyfrował", dotacja. |
No cóż - jakiś czas temu nie zdecydowałem się na 2x większą dotację - nie widzę sensu w start w biznes fotograficzny z takimi pieniędzmi na dodatek które trzeba rozliczać a nawet zwracać... Tym bardziej nie mając żadnego doświadczenia.
Co do szkieł - 24-70mm można zrobić 90% zdjęć , szkło w rodzaju 70-200 potrzebne jest głównie w sporcie lub fotografii koncertowej. Wojmistrz napisał/a: | Jak już będę szedł na boisko, czy koncert, to bez 70-200 sobie słabo radzę. |
Tamrona z mocowaniem Pentax można kupić za mniej niż 3tysiące. Wg mnie bardziej się przyda Tamron 90/2,8 Macro lub Pentax 100/2,8 macro - zarówno do portretu jak i do fotografii przedmiotu i/lub makrofotografii. Od czegoś trzeba zacząć , nabrać umiejętności i doświadczenia - nie sądzę by zaczynanie działalności zarobkowej od sportu przyniosło dobre rezultaty - dla wielu będzie to świetna droga do porażki. Bywają też przykłady odwrotne - ale to już bardzo indywidualne przypadki. Wojmistrz napisał/a: | koncert, to bez 70-200 sobie słabo radzę. |
Nie widzę problemu - ja 70-200 w ogóle nie używam - na koncerty zabieram 24-70 +100+200 f 2,8 i zupełnie wystarcza. Sportu zasadniczo nie robię - choć się zdarza - bez 70-200 się nie ruszam.
Z drugiej strony moim zdaniem 6D z praktycznie jednym punktem AF średnio się do sportu nadaje. Na koncercie przy słabszym świetle też się pogubi. Pomijam tu już problemy z przekadrowywaniem z centralnego na inne kadry... Ty czy ja sobie potrafimy poradzić , ale początkujący? To może lepsza puszka i matryca dadzą mu szansę?
Wojmistrz - Czw 05 Kwi, 2018
Shanny to konkurencja YongNuo i druga firma, która zrobiła klon Canona 600EX-TR. Wyszło im to niestety nędznie pod każdym względem. Chciałem w nie wejść, kiedy Shanny kosztowało około £100, YongNuo ze £140 a oryginał Canona ponad £300. Chciałem też kupić Shanny SN-E3-RF, bo był w fajnej cenie, niestety okazało się, że jest to bardzo problematyczny sprzęt i nie jest do końca kompatybilny jak YN-E3-RF i oczywiście oryginał ST-E3-RF. W necie jest mnóstwo komentarzy o awaryjności Shanny SN600 Ja po YN603C zdecydowałem się na YN622C i jeszcze potem dokupiłem YN622C-TX, więc naturalnym było porzucenie myśli o wszelkich 600EX i wejście w YongNuo YN685. Kolejny problem, to że możesz sterować lampami, masz mastera i slave, ale niestety do Pentaxa nie spotkałem transmitera SN-E3-RF, więc musisz mieć jedną lampę na korpusie.
Tumaxy z PTTL są, do tego stosunkowo drogie, ale nie słyszałem o modelu z wbudowanym wyzwalaczem. Dokupowanie Cactusa też mija się z celem. Poza tym YongNuo zrobiło YN585EX w wersji P-TTL i kosztuje znacznie taniej - u nas jakieś £60.
Prawda jest taka, że jak powstanie wyzwalacz __-E3-RF w wersji Pentax o będę się zastanawiał nad kupnem lamp, zwłaszcza, że zewnętrzne nie muszą być pod Pentaxa, mogą być dla Canona lub Nikona. Jak YongNuo zrobi YN622P lub jakaś inna firma kompatybilny wyzwalacz, to sam pewnie kupię, bo dla mnie to najlepsze rozwiązanie przy już obecnie posiadanych lampach. Andrzej.M. napisał/a: | Nie widzę problemu - ja 70-200 w ogóle nie używam - na koncerty zabieram 24-70 +100+200 f 2,8 i zupełnie wystarcza. | Nie chodzi tu o sam obiektyw 70-200/2.8, ja po prostu taki mam, równie dobrze nosiłbym 300/2.8 jak bym miał tyle drobnych w skarbonce Sam wiesz, że 24-70 wszystkiego nie oblecisz.
Andrzej.M. napisał/a: | Negatyw napisał/a: | hodzi o fotografię zarobkową, gdzie do wielu zadań Canon 6D się nadaje. |
Do tego nadaje się równie dobrze Pentax K-3(II) czy KP... czy Nikon d7200 (nawet zapominając o profesjonalnym D500). |
Porównujesz Pentaxa i Nikona APS-C do Canona FF? Gratuluję
komor - Pią 06 Kwi, 2018
Andrzej.M. napisał/a: | Zalet światła pilotującego nie muszę wyliczać - bo oprócz widocznego od razu efektu jest też ułatwienie dla ostrzenia i komponowania kadru |
Tak słabo Pentaksy sobie radzą z ostrzeniem, że bez światła pilotów nie da rady?
Andrzej.M. napisał/a: | Co do szkieł - 24-70mm można zrobić 90% zdjęć , szkło w rodzaju 70-200 potrzebne jest głównie w sporcie lub fotografii koncertowej. |
Mocna teza, bo jak wielokrotnie pisaliśmy, a parę postów wyżej po raz kolejny napisał o tym Negatyw, ludzie mają różne potrzeby i sposoby pracy oraz rodzaje fotografii, którymi się zajmują.
Andrzej.M. napisał/a: | (6D) Na koncercie przy słabszym świetle też się pogubi. |
No właśnie sęk w tym, że się nie gubi.
Wojmistrz napisał/a: | ale niestety do Pentaxa nie spotkałem transmitera SN-E3-RF, więc musisz mieć jedną lampę na korpusie. |
Gdyby był (jest?) kontroler YN-560-TX pracujący z Pentaksem, to można tanio zaopatrzyć się w lampy serii 560/660, które są system-agnostic. Nie mają TTL-a, ale ja też jestem z tej szkoły, co TTL-a nie używa do pracy z lampa poza aparatem.
Wojmistrz - Pią 06 Kwi, 2018
komor, ja opisałem sytuację, gdzie ten TTL się przydaje, wręcz jest bezcenny. U siebie też fotografuję na manualu ale i wtedy, ustawianie parametrów z korpusu Canona lub TX-em jest super.
Osobiście nie chcę już wchodzić w kolejne lampy w innym systemie i to jest powód, że Pentax służy u mnie jedynie do zastosowań amatorskich.
Andrzej.M., co do tego gubienia w słabszym świetle Canona 6D, to ciekawa teza, ponieważ został przez wielu użytkowników nazwany "noktowizorem od Canona", co sam potwierdzam. Dlaczego chcesz fotografować sport wyłącznie na punkcie centralnym, jeśli nie musisz? Pozostałe punkty, są tak dobre jak w innych aparatach dobrej klasy. To, że nie ma setki punktów, nie oznacza, że źle się nim fotografuje, bo te 11 też sobie nieźle radzi. Dla mnie i tak niezmiennym problemem jest to, że nawet jak jest tych punktów AF bardzo dużo, to i tak, umiejscowione są blisko środka kadru, niezależnie od producenta. Weź kiedyś od kogoś pożycz na chwilę 6D i spróbuj. Nie gryzie
Andrzej.M. - Pią 06 Kwi, 2018
Wojmistrz napisał/a: | Dokupowanie Cactusa też mija się z celem. Poza tym YongNuo zrobiło YN585EX w wersji P-TTL i kosztuje znacznie taniej - u nas jakieś £60. |
Nie rozumiem czemu kupowanie Cactusa mija się z celem? Skoro można nim sterować lampy dowolnych systemów... I przenosi wszystko co tylko chcesz (poza górami - ale to możesz sam )
Wojmistrz napisał/a: | Porównujesz Pentaxa i Nikona APS-C do Canona FF? Gratuluję |
Nie ja pierwszy i nie ostatni - Jeśli można matrycę canona 6D porónywać z matrycą K-1 , to spokojnie można porównywać matryce cropowe z tym canonem. Jak sam zauważysz między matrycami w dynamice czy rozpiętości barwnej APSC i Canona6D róznic praktycznie nie ma nawet w słabym świetle/wysokim ISO a jedyna przewaga 6D wynikajaca z większej matrycy to 900ISO róznicy - czyli dokładnie tyle ile mu brakuje do K-1. (czytaj porównywalna jakość obrazka przy danym ISO)
https://www.dxomark.com/C...__1161_1075_836
Wojmistrz napisał/a: | został przez wielu użytkowników nazwany "noktowizorem od Canona", co sam potwierdzam |
Cytat: | Canon 6D • Zakres detekcji: od -3 do 18 EV (przy temp. 23°C i czułości ISO 100, dla centralnego punktu AF f/2.8)
Pentax K-1, K-1II. K-3(II), KP • Zakres detekcji: od -3 do 18 EV (ISO 100) 25 punktów krzyżowych | - jednym słowem pentaxy nawet cropowe mają takich "noktowizorów" 25 za klatce. Dwucyfrowe też są lepsze od 6D bo mają ich po 9. [/quote]
[ Dodano: Pią 06 Kwi, 2018 12:41 ]
Wojmistrz napisał/a: | Weź kiedyś od kogoś pożycz na chwilę 6D i spróbuj. |
Byłem na premierze 6DmkII - który ma lepszy AF - co przyznają wszyscy canonowcy - i w dobrym świetle radził sobie tak jak K-1, w słabym zaczynał szukać mimo założonej 135/2L (na pentaxie była *200/2,8SDM)
Więc miałem okazję... Tylko centralny w miarę trzymał formę - co nie dziwi przy jaśniejszym o 1EV szkle. komor napisał/a: | bez światła pilotów nie da rady? |
Spokojnie - to zależy od tego ile masz światła - cóż jak nie ustawi Pentax to chyba żaden inny też - tyle że wolę widzieć PRZED zrobieniem zdjęcia jak mam oświetlony plan i model... No i łatwiej się komponuje niż po ciemku.
komor napisał/a: | ludzie mają różne potrzeby i sposoby pracy oraz rodzaje fotografii, którymi się zajmują. | Oczywiście - jak ktoś lubi może sport robić stałkami... Może ? Wojmistrz napisał/a: | nie chcę już wchodzić w kolejne lampy w innym systemie i to jest powód, że Pentax służy u mnie jedynie do zastosowań amatorskich. | A to byłby dobry powód żeby kupić Cactus6II... Na wejściu zaznaczasz Pentax, na wyjściu Canon i wszystkie lampy pasują ci i do Canona i do Pentaxa... A Ty piszesz : Wojmistrz napisał/a: | Dokupowanie Cactusa też mija się z celem. | komor napisał/a: | Gdyby był (jest?) kontroler YN-560-TX pracujący z Pentaksem, to można tanio zaopatrzyć się w lampy serii 560/660, które są system-agnostic. Nie mają TTL-a, ale ja też jestem z tej szkoły, co TTL-a nie używa do pracy z lampa poza aparatem. | Znowu kłania się Cactus ... A temu YN może się przyjrzę... z ciekawości - bo sam mam Metze...
[ Dodano: Pią 06 Kwi, 2018 13:11 ]
Wojmistrz napisał/a: | Pozostałe punkty, są tak dobre jak w innych aparatach dobrej klasy. |
Śmiała teza, może w nowszym 6DII można by się pokusić - choć już napisałem że nie są - musiałby się nazywać 5DmkIV... Poza tym te 10 poza środkowym w 6D nawet nie są krzyżowe. Więc może skończmy temat... Czysto amatorska puszka z jednym działającym punktem AF - jak twierdzi większość użytkowników.
Zasadniczo brak mi słów, bo twój poziom patrzenia na aparaty jest jak sądu najwyższego w sprawie sędziego topyły
I teraz jeszcze pytanie, co ma większy sens. Kupić wyzwalacz do lampy za £99/sztuka czy lampę za £50 z wyzwalaczem.
Andrzej.M. - Pią 06 Kwi, 2018
Cytat: | I teraz jeszcze pytanie, co ma większy sens. Kupić wyzwalacz do lampy za £99/sztuka czy lampę za £50 z wyzwalaczem.
|
Wolisz bratki czy róże?
No nie bardzo bratki czy róże, a raczej piękne kwiaty czy kaktusa
Andrzej.M. - Sob 07 Kwi, 2018
Wojmistrz napisał/a: | piękne kwiaty czy kaktusa |
Są też miłośnicy kaktusów - też potrafią mieć piękne kwiaty... wiem kłujące bywają, róże też...
Wojmistrz - Sob 07 Kwi, 2018
... jak Pentax
Negatyw - Nie 08 Kwi, 2018
Wojmistrz napisał/a: | ...I teraz jeszcze pytanie, co ma większy sens. Kupić wyzwalacz do lampy za Ł99/sztuka czy lampę za Ł50 z wyzwalaczem. | Wojmistrz, te kwoty Ł99, Ł50 to nie są ceny: wołowina bez kości, wołowina z kością?
Wojmistrz - Nie 08 Kwi, 2018
Nie do końca rozumiem twoje porównanie. No chyba jest różnica mieć lampę błyskową z wyzwalaczem za połowę ceny samego wyzwalacza, do którego i tak musisz jeszcze dopiero dokupić lampę?
Negatyw - Nie 08 Kwi, 2018
Porównanie takie, że za wołowinę z kością płacisz mniej niż bez kości, podobnie jak za wyzwalacz z lampą płacisz mniej niż bez lampy.
Nikt nie wybiera systemu z powodu ceny wyzwalacza. Kto nie chce majątku wydać na hobby tak jak ja, to żadnego wyzwalacza nie kupi. Za to lampę Pentax AF-200FG nową z gwarancją kupiłem za 200zł (na potrzeby amatora-hobbystę wystarczająca). Jak ktoś kupuje sprzęt bardziej profesjonalny, 10 razy droższy, do tego lampy studyjne lub studyjno-plenerowe to cena wyzwalacza nie ma znaczenia na wybór systemu.
Andrzej.M. - Pon 09 Kwi, 2018
Negatyw napisał/a: | Nikt nie wybiera systemu z powodu ceny wyzwalacza. |
Otóż to. Kwestia rzec można wtórna. Można dyskutować które lampki tańsze , ale i tak wybierzemy te które będą się osobiście bardziej podobały...
Wojmistrz - Pon 09 Kwi, 2018
Otóż się nie zgodzę. Jeśli ktoś zaczyna mały biznes od zera, albo jest po prostu zwykłym amatorem praktycznie bez kasy i zaczyna od jakiegoś APS-C, ważne będzie dla niego skompletowanie pozostałych elementów zestawu, np do portretu. Tu podam jako przykład używanego Pentaxa k-500 z 18-55mm za £160 i np Canona 550D w tej samej cenie. Jeśli do Canona może podobnie jak ja wydać £178 za niesamowicie wydajny komplet lamp YN685 i wyzwalacz YN622C-TX, to wydatek około £550 w Pentaxie wydaje się być ceną z kosmosu. W tej cenie liczę zestaw wyzwalaczy Cactusa i trzy lampy podobnej mocy z P-TTL. Jak łatwo się domyśleć, nawet przy aparacie za £500 cena jest z kosmosu. Oczywiście, jak ktoś stać na K-1, to taka różnica blisko £300, to żadna różnica.
Negatyw - Sro 11 Kwi, 2018
A taki wyzwalacz radiowy do Pentaxa by się nie sprawdził:
https://www.cyfrowe.pl/ap...nic-pentax.html
Cena 399zł, prawie za darmo.
Moim zdaniem zakup lamp reporterskich do portretu jest bez sensu. Bez sensu we wszystkich opcjach: taniej opcji z np. Pentax K-500 i drogiej z Pentax K1. Jak ma być zakup sensowny to przede wszystkim lampy reporterskie do portretu się nie nadają.
Moim zdaniem do portretu najlepsze są softboxy + lampy studyjne oczywiście.
W wersji szkockiej (oszczędnej) 3 lampy studyjne, cena 259zł za sztukę np. takie:
http://afe.pl/lampa-study...200ws-2952.html
do tego 2 softboxy, czasza do oświetlenia tła, 2 statywy do lamp, lampa błyskowa np. Pentax AF-200FG + przewód elektryczny do tej lampy. Oczywiście wyzwalanie lamp za pomocą fotoceli. Używając odpowiednio długiego przewodu można zrezygnować z jednej lampy studyjnej i do oświetlenia tła użyć lampy Pentax AF-200FG lub podobnej.
komor - Sro 11 Kwi, 2018
Negatyw napisał/a: | Jak ma być zakup sensowny to przede wszystkim lampy reporterskie do portretu się nie nadają. |
Negujesz istnienie całego uniwersum fotograficznego… Dziś bardzo wiele portretów wykonuje się „on location” i zestaw reporterski wspomagający światło zastane to jeden z fajniejszych sposobów na kreatywne podejście do takiego portretu. Klasyczny portret studyjny oczywiście to co innego. Pytanie tylko co są warte takie lampy studyjne po 259 zł, skoro byle manualne Yongnuo kosztuje 300 zł. Używał ktoś tego?
Wojmistrz - Sro 11 Kwi, 2018
komor napisał/a: | Negujesz istnienie całego uniwersum fotograficznego… | ... i ranisz serca wszystkich strobistów
A tak poza tym, co jak nie masz się gdzie podłączyć z prądem np sesja na plaży czy w lesie? Ja wyprzedałem prawie wszystkie moje lampy studyjne właśnie ze względu na ich wagę i brak mobilności. Teraz na dniach będę drukował sobie zasobniki do zasilania lamp ogniwami 18650, chociaż jak na razie mi zwykłe Ni-HM wystarczają.
Softboxy mam takie jak na zdjęciu, 80x80cm
Pewnie jestem "nie na czasie" bo kiedyś nie było dużych softboxów do lamp reporterskich, teraz widzę, że są. Nie sprawdzałem tych lamp studyjnych, może Optyczne weźmie je do testów. Trudno cokolwiek na temat tych lamp Steiner znaleźć w Internecie. Może to ta firma od lornetek?
https://www.optyczne.pl/2...er_XP_7x50.html
W każdym razie jak ktoś kupuje używanego Pentaxa k-500 z 18-55mm za 160 funtów to dwie lampy studyjne za 259zł sztuka plus jedna reporterska wyjdzie taniej, za softboxy też mniej zapłaci.
Za takie nowe softboxy płaciłem po około £30, więc licząc, że mają uchwyt do lamp w komplecie ze standardem montażu Bowensa, to cena wydaje się być śmiesznie niska. Przed chwilą patrzyłem z ciekawości, ile obecnie kosztują i widzę, że cena jest podobna pomimo lat.
Dochodzi sprawa mobilności. Z takimi softboxami rozkładam w kilka minut, szybciej tylko rozkłada i składa się parasolki.
komor - Sro 11 Kwi, 2018
Negatyw napisał/a: | kiedyś nie było dużych softboxów do lamp reporterskich, teraz widzę, że są |
Oczywiście „duże” to w przypadku reporterskich speedlightów to nieco inny rozmiar niż w przypadku lamp studyjnych, ze względu na znacznie mniejszą energię błysku. Ale parasolkę o metrowej średnicy czy podobny softboks da się jakoś zasilić przy niezbyt dużych odległościach i przysłonach.
Co do wyboru studyjne kontra reporterskie to są argumenty za i przeciw, każdy musi wybrać sam. Ten zestaw Steiner na początek rzeczywiście będzie pewnie tańszy.
No tak, ale 200Ws to zdaje się odpowiednik GN46, a lampy GN56-60 da się już kupić za niewielkie pieniądze. Pozostaje sprawa, kto lubi biegać i ustawiać lampy ręcznie, zwłaszcza jak są np 3m nad ziemią?
komor - Sro 11 Kwi, 2018
Wojmistrz napisał/a: | No tak, ale 200Ws to zdaje się odpowiednik GN46 |
Oj obawiam się, że 200 Ws to znacznie więcej.
Wojmistrz napisał/a: | Pozostaje sprawa, kto lubi biegać i ustawiać lampy ręcznie, zwłaszcza jak są np 3m nad ziemią? |
Dlatego też wolę kupić np. dwie YN560 i sterownik YN-560TX. A naukę portretowania można rozpocząć od parasolek i/lub softlightera, na softboksy przyjdzie czas później, jeśli kasy mało.
Wojmistrz napisał/a: | Za takie nowe softboxy płaciłem po około Ł30, więc licząc, że mają uchwyt do lamp w komplecie ze standardem montażu Bowensa, to cena wydaje się być śmiesznie niska. Przed chwilą patrzyłem z ciekawości, ile obecnie kosztują i widzę, że cena jest podobna pomimo lat... | Cena 30 funtów to ok. 144zł. Więc Cię przebiję, softbox 80×120 za 119zł:
http://www.afe.pl/576.html
Andrzej.M. - Sro 11 Kwi, 2018
komor napisał/a: | Pytanie tylko co są warte takie lampy studyjne po 259 zł, skoro byle manualne Yongnuo kosztuje 300 zł. Używał ktoś tego? |
Mam nawet takie o mniejszej mocy i takie 250Ws tez - dwa lata temu Steinertami LD200 urządziłem studio w sklepie internetowym branży metalowej , miesiąc temu tymi "Tornadami" kolejne - tym razem dla sklepu z tekstyliami. Sam też kupiłem . Ale wybrałem ciut droższe 250Ws ze względu na większy zakres regulacji palnika. Do tego wziąłem szybsze w rozkładaniu http://afe.pl/197.html
Całkiem fajne nie? I tylko 64zł.
Więc pisanie jakie to drożyzny MUSI kupić początkujący fotograf w systemie pentax możemy sobie odpuścić. Jak ma zapędy do sterowania z PTTL i HSS - no to w każdym systemie będzie musiał zapłacić. Swoją drogą - z użyciem Cactusa V6II - bedzie mógł uzyskać efekt HSS nawet z tymi manualnymi lampami.
Co do stosowania dopełnienia oswietlenia błyskiem w plenerze - faktycznie lampa wypełniająca cienie z PTTL z pewnościa sie przyda - ale spokojnie można użyć taniego Tumaxa (a ponoć już są i YN) z modyfikatorem za 64zł na kablu za stówę.
komor - Sro 11 Kwi, 2018
Mam akurat jeden taki. Do rozłożenia w studio ok, choć nie ma możliwości używania plastra miodu. Niestety do zleceń u klienta upierdliwy, bo trudno się rozkłada. Dlatego mam też duży soft 80x120 Phottixa, rozkładany jak parasolka. Chyba ten.
Andrzej.M. napisał/a: | Do tego wziąłem szybsze w rozkładaniu http://afe.pl/197.html
Całkiem fajne nie? I tylko 64zł. |
No to jest właśnie mój ulubiony softlighter do lamp reporterskich.
Andrzej.M. napisał/a: | Mam nawet takie o mniejszej mocy i takie 250Ws tez - dwa lata temu Steinertami LD200 urządziłem studio w sklepie internetowym branży metalowej , miesiąc temu tymi "Tornadami" kolejne - tym razem dla sklepu z tekstyliami. Sam też kupiłem . |
Czyli można kupić, nie trzeba się bać?
Andrzej.M. napisał/a: | Co do stosowania dopełnienia oswietlenia błyskiem w plenerze - faktycznie lampa wypełniająca cienie z PTTL z pewnościa sie przyda - ale spokojnie można użyć taniego Tumaxa |
Ja absolutnie TTL do tego nie potrzebuję, lampa reporterska będzie (dla mnie) raczej światłem kluczowym, a dopełnieniem będzie zastane. No strobing i tyle.
komor napisał/a: | lampa reporterska będzie (dla mnie) raczej światłem kluczowym, a dopełnieniem będzie zastane |
Można i tak - tyle że trzeba więcej klapnięć bez światła pilotującego. Jak ktoś chce "po taniości" może użyć najtańszych lamp i wyzwalaczy - a ustawiać światło ręcznie - i też zrobi zdjęcia. Tyle że nie w pełnym słońcu - bo tu już HSS potrzeba - a mają go najdroższe lampy , no chyba że się ma cactusy.
T.B. - Sro 11 Kwi, 2018
A niecałe siedem stów - to jest najdroższa lampa? Bo ja w takiej mam HSS (Nissin i40).
T.B. napisał/a: | A niecałe siedem stów - to jest najdroższa lampa? |
Tania nie jest... Są dużo tańsze...
komor - Czw 12 Kwi, 2018
Andrzej.M. napisał/a: | Tyle że nie w pełnym słońcu - bo tu już HSS potrzeba |
To prawda. Jedyną wadą, jaką ma mój zestaw YN560/660 + radio 560-TX jest brak HSS-u. Szkoda tylko, że ostatnio nie mam kiedy doświadczać tego braku, bo nie pamiętam kiedy robiłem ostatnio zdjęcia na zewnątrz przy dobrej pogodzie.
Andrzej.M. napisał/a: | a mają go najdroższe lampy |
No, może nie najdroższe, ale lampy bez TTL-u nie mają.
Andrzej.M. - Sob 14 Kwi, 2018
komor napisał/a: | może nie najdroższe, ale lampy bez TTL-u nie mają. |
Fakt, tyle że z Cactusem można mieć HSS i w lampach bez TTL-u...
Wojmistrz - Nie 15 Kwi, 2018
Andrzej.M. napisał/a: | Fakt, tyle że z Cactusem można mieć HSS i w lampach bez TTL-u... | O ile masz lampę, w której da się zsynchronizować efektywny czas błysku z tak krótkimi czasami jak np 1/8000s. Zauważ, że lampy bez HSS są dostosowane do błysku w granicach 1/180s - 1/250s, przez co mogą sobie pozwolić na dość spore opóźnienie w jego wyzwoleniu np o 1/800s.
Andrzej.M. - Nie 15 Kwi, 2018
Wojmistrz napisał/a: | O ile masz lampę, w której da się zsynchronizować efektywny czas błysku z tak krótkimi czasami jak np 1/8000s |
Synchronizowałem nawet stare "analogowe" Metze i Natonale a nawet proste studyjne - spokojnie wszystkie dają radę... oczywiście jest to "tylko pseudo HSS " ale co najważniejsze - działa. W cactusie możesz sam decydować jakie ma być opóźnienie.
Wojmistrz - Nie 15 Kwi, 2018
I po co to komplikować
Andrzej.M. - Pon 16 Kwi, 2018
W sumie nic trudnego. Odrzuciłeś coś czego nie znasz - jako dla Ciebie nieprzydatnego, co nie znaczy że wszystkim innym też... A to akurat opcja bardzo przydatna - tak w sterowaniu bezprzewodowym innych lamp jak też jak "tłumacz" międzysystemowy. I jako dodający nowe funkcje tanim lub starym lampom.
Wojmistrz - Pon 16 Kwi, 2018
Znaczy co? HSS? Dość często go używam Sprawa nadal jest taka, że fajniej mieć śmiesznie tanie, a pomimo ceny bardzo dobre lampy do Canona/Nikona, które mają wbudowaną zdalną kontrolę, gdzie mam wszystko co może się przydać, do tego działają na 4 paluszkach, niż znacznie droższe wyzwalacze, do których muszę dokupić lampę i dbać o zasilanie i lamp i wyzwalaczy. Używałem długo YN622C (o czasach YN603 nie wspominam bo jam mam użyć czegoś z AAA to mnie do dziś trzęsie) z lampami i zdarzało mi się mieć problem z bateriami na sesjach. Musiałem mieć ich 20 w użyciu w jednym czasie + zapas i do tego "o nie błysło" no to sprawdzanie czy baterie padły w trigerze czy w lampie. Niby mała różnica, ale zmniejszenie ich ilości do 14 okazało się być zdrowsze dla sesji. Raz, że szybciej wymienić baterie w samej lampie, dwa, że zmniejszył się koszt, waga i czas ładownia, bo zabieram ich 26, a kiedyś brałem nawet 40. Oczywiście też było tak, że zabierałem baterie z wyzwalaczy, żeby mieć dla lampy, bo wyzwalacze i na prawie zdechłych jeszcze sporo zdjęć zrobią, ale i tak, za nic już nie wrócę na osobne wyzwalacze - posmakowałem dobrego
komor - Pon 16 Kwi, 2018
No to od tego czasu chyba sporo się Yongnuo poprawiło, bo w moich YN-605 mam paluszki AAA i nie pamiętam kiedy je wymieniałem. Co prawda YN-605 obecnie używam prawie tylko jako dodatkowego nadajnika dla lamp YN-560/660, kiedy muszę ich używać razem ze studyjnymi Quantuumami, ale nie wyciągałem z nich akusów od nie-wiem-kiedy.
Wojmistrz - Pon 16 Kwi, 2018
Niby działały świetnie i niezawodnie, zwłaszcza zasięg był imponujący, ale same akumulatorki AAA potrafiły zawieźć w najmniej oczekiwanym momencie. Dla mnie AAA to nie standard, tylko marnotrawca technologiczny, ponieważ mają zbyt mały prąd rozładowania. Po prostu ich nie cierpię ani w sprzęcie "wysoko technologicznym" , ani zabawkach dla dzieci, zegarkach... nadają się tylko i wyłącznie do pilotów Obecnie mam przewagę sprzętu na AA, ale staram się już wszystko kupować na Li-Ion 18650. Jak już wspomniałem będę nawet swoje lampy przystosowywał do tego standardu, co okazało się banalnie proste. W sumie to przydałby się na forum dział DIY, gdzie ludzie pokazywaliby swoje wynalazki.
Andrzej.M. - Sro 18 Kwi, 2018
Wojmistrz napisał/a: | Dla mnie AAA to nie standard |
Też nie przepadam. Tyle że w cactusie są AA. Więc nie ma problemu. Poza tym nie widzę problemu - można stosować też lampę Cactus RF60X ( ma też całe sterowanie jak Cactus V6II i jest z nim kompatybilna tak jako nadajnik jak i odbiornik).
Wojmistrz - Sro 18 Kwi, 2018
RF60X £154, niby nie najgorzej jak na coś z trigerem, tylko nadal 3x154+99=561 ale jak to się ma do:
komor - Sro 18 Kwi, 2018
Wojmistrz, dla formalności dolicz jeszcze koszt wyzwalacza.
Wojmistrz - Sro 18 Kwi, 2018
komor, chodzi Ci o takiego?
komor - Czw 19 Kwi, 2018
Wojmistrz, dowolny, który pozwoli obsłużyć te lampy. Widzę, żę ten YN-622C-TX jest analogicznym produktem do YN-560-TX. Niedrogi.
Wojmistrz - Czw 19 Kwi, 2018
No ja mm taki TX i 3 zwykle 622. Wszystkie obsługują te lampy YN685.
kelvinpiotr - Czw 19 Kwi, 2018
Wracając do pytania kolegi , który , nie wiem czy juz coś kupił czy zrezygnował, to .... Jeżeli maja to być sporty zimowe to sprzęt który można obsłużyć w rękawicach. Może nie narciarskich ale takich by przy -10 ręce nie grabiały po 5 minutach trzymania . Z korpusów polecę Canon EOS 1DX MK II. Bo jak profesjonalnie, to i pełna klatka i szybki AF i odporność na zmienne warunki atmosferyczne ( zimą ważne). Po to miedzy innymi są "jedynki" . I przez chwilę będzie to w miarę nowa konstrukcja , korpusy szybko się starzeją .
Sport zimowy , jak rozumiem będą to dyscypliny szybkościowe , lub przynajmniej w miarę szybko poruszające się obiekty. Chyba że kolega będzie fotografował Curling czy biegi narciarskie ? Ze względu na specyfikę konkurencji i zachowanie warunków bezpieczeństwa , nie będą to małe odległości . Fotografujący będzie mógł znajdować się tylko w strefach bezpieczeństwa określonych przez organizatorów i zdrowy rozsądek aby nie zrobić krzywdy sobie lub zawodnikowi. Stąd potrzebny będzie tele , a jak ma być profesjonalnie , to z szybkim i celnym AF oraz stabilizacją . Najtańsza znana mi konstrukcja do polecanego aparatu, to Canon EF 300 mm f/2.8 L IS II USM . Zawsze dobrze, zawsze pewnie choć też potrafi się pomylić. I jesteśmy w okolicy .... ok 50 tyś zł.
I śmiem twierdzić , że za 13 tyś "profesjonalnie" się nie da, Bedzie to większa lub mniejsza amatorka. A gdzie jeszcze obiektyw do pejzaży ??
Negatyw - Czw 19 Kwi, 2018
kelvinpiotr napisał/a: | ...I śmiem twierdzić , że za 13 tyś "profesjonalnie" się nie da, Bedzie to większa lub mniejsza amatorka. A gdzie jeszcze obiektyw do pejzaży ?? |
Temat jest: "Sprzęt do profesjonalnego foto za 13 tysięcy na początek" co nie koniecznie oznacza: "profesjonalny sprzęt foto za 13 tysięcy". Ktoś może chcieć kupić sprzęt profesjonalny do zastosowania hobbystycznego, a w tym wypadku chodzi o fotografię zarobkową, gdzie do wielu zadań sprzęt amatorski taki jak Canon 6D się nadaje. Poza tym "za 13 tyś" to się wszystko da, bo tyśe są w cenie.
Wojmistrz napisał/a: |  |
Wojmistrz, ile to będzie w Dongach?
Andrzej.M. - Czw 19 Kwi, 2018
Negatyw napisał/a: | Wojmistrz, ile to będzie w Dongach? |
Negatyw napisał/a: | co nie koniecznie oznacza: "profesjonalny sprzęt foto za 13 tysięcy" |
Może i masz rację ? Zasugerowałem się że i podejście i efekt końcowy w postaci materiału ma być profesjonalny. A nie tylko umowa o kasę z zamawiającym
komor - Czw 19 Kwi, 2018
kelvinpiotr, są różni zamawiający i różna kasa na tej umowie. Nie udawajmy, że nie istnieje zawodowy, profesjonalny rynek fotografii poniżej 1DX i 300/2.8. Zresztą akurat te dwa produkty to dość specyficzne i większości zawodowych fotografów niepotrzebne elementy. Nie wszyscy są reporterami sportowymi.
W fotografii sportowej ?? Nie mówimy o produktówce , ślubnej itp ... Bo nie o tę kolega pytał .
komor - Czw 19 Kwi, 2018
kelvinpiotr, oto cytat z pierwszego postu w tym wątku:
Henryk123 napisał/a: | -obiektyw do krajobrazu
-obiektyw bardziej uniwersalny którym bede mogl wykonywac zdjecia portretowe,sport itp..
Dodam ze nie mam zadnego doswiadczenia w fotografowaniu ..
Na co dzien zajmuje sie grafika i chcialbym zaczac dzialac w fotografii ... |
Po co komuś 1D X + 300/2,8 do tego co powyżej?
kelvinpiotr napisał/a: | I śmiem twierdzić , że za 13 tyś "profesjonalnie" się nie da, Bedzie to większa lub mniejsza amatorka. A gdzie jeszcze obiektyw do pejzaży ?? | Nie chcę pisać, co o tobie pomyślałem, kiedy przeczytałem twój wpis, bo to pomyślało wystarczająco wielu, ale zadam ci proste pytanie: kto to jest profesjonalista?
Negatyw napisał/a: | Wojmistrz, ile to będzie w Dongach? | A to jakaś na co dzień spotykana europejska waluta? To, że forum jest polskie, czy też polskojęzyczne nie oznacza, że siedzą na nim wyłącznie ludzie z Polski i myślę, że mają tyle intelektu, iż nie jest problemem choćby orientacyjnie przeliczanie z innych głównych stabilnych walut. Mam na myśli te najczęściej używane czyli Euro i Funta, ale także i Dolara chociaż zakupy w tym ostatnim są obarczone cłami i podatkami. Jakoś widzę, żebyś maił obiekcje, kiedy ktoś wkleja obcojęzyczne, głównie angielskie i niemieckie artykuły, czy zadaje całe pytania w językach obcych.
Henryk123 napisał/a: | ...
-obiektyw do krajobrazu
-obiektyw bardziej uniwersalny którym bede mogl wykonywac zdjecia portretowe,sport itp... | Więc nie chodzi tu o typową fotografię sportową na co wskazuje: "obiektyw bardziej uniwersalny" między innymi do portretu i pewnie do szachów. Zapewne chodzi o obiektyw w stylu 70-200/2,8, który da się kupić za 2 819 zł:
https://www.euro.com.pl/o...medium=referral
Wojmistrz napisał/a: | kto to jest profesjonalista? |
W krótkich żołnierskich słowach jest to ktoś, kto " profesjonalnie" podchodzi do zadania, którego się zobowiązał, i za które ma zamiar otrzymać zapłatę. I nie musimy pisać co o sobie nawzajem myślimy bo to mało profesjonalne
Wojmistrz napisał/a: | że mają tyle intelektu, iż nie jest problemem choćby orientacyjnie przeliczanie z innych głównych stabilnych walut. Mam na myśli te najczęściej używane czyli Euro i Funta, ale także i Dolara chociaż zakupy w tym ostatnim są obarczone cłami i podatkami. |
Jednak mam wrażenie że jednak kupujemy na miejscu - czyli w kraju w którym waluta to złotówka (zł/PLN) - więc poręczniej bedzie jak zaczniesz się powoływać na ceny w tej walucie - nie każdy musi wiedzieć czy Ł(nie mam stosownego znaczka) to GBP i ile kosztuje 4 czy 10 zł?
I ile dany sprzęt ma zł na półce w naszym sklepie. W końcu nie zarabiamy jeszcze w Euro i nie mamy takiej waluty na kontach żeby zamawiać towary w całej UE (choć może się to zmienić), nie wspominając już o walucie wyspiarskiej (choć ponoć już wszyscy hydraulicy tam są).
komor - Czw 19 Kwi, 2018
Akurat zamawiać z Unii możemy i nie potrzebujemy mieć do tego konta w Euro, wystarczy karta płatnicza lub kredytowa. Ja sam z wojmistrzowych porad zakupowych nie korzystam, ale zawsze to dobrze, jak ktoś nam przypomni, że gdzie indziej trawa jest bardziej zielona niż u nas…
Andrzej.M. napisał/a: | Ł(nie mam stosownego znaczka) |
Nie ma w Windows możliwości używania takich symboli z klawiatury? W porządnych systemach operacyjnych jest, np. u mnie Alt-3=€, Shift+§=£.
komor napisał/a: | możliwości używania takich symboli z klawiatury? |
Nie wiem - nie potrzebuję - nigdy się skrótów nie uczyłem - jestem z pokolenia dla którego komputer to tylko kolejne niekoniecznie mile widziane narzedzie , a nie jak dla wielu część ciała...
komor napisał/a: | trawa jest bardziej zielona niż u nas…
| Szczególnie gdy opływa ją Golfstrom...
Wojmistrz napisał/a: | ...Jakoś widzę, żebyś maił obiekcje, kiedy ktoś wkleja obcojęzyczne, głównie angielskie i niemieckie artykuły, czy zadaje całe pytania w językach obcych. | Mam obiekcje tylko się powstrzymuję od komentarzy. No, ale ile można oglądać ceny w tej heretyckiej walucie? To już wolę pogańskiego donga.
komor napisał/a: | ... Andrzej.M. napisał/a: | Ł(nie mam stosownego znaczka) |
Nie ma w Windows możliwości używania takich symboli z klawiatury? W porządnych systemach operacyjnych jest, np. u mnie Alt-3=€, Shift+§=£. | Teoretycznie po lewej stronie pod ikonami emocji są litery greckie i różne symbole. Ale symbol £ nie działa prawidłowo. Nawet w cytacie robi się: £.
Inne symbole:
€ ¥ ¢ ƒ
komor napisał/a: | Nie ma w Windows możliwości używania takich symboli z klawiatury? W porządnych systemach operacyjnych jest, np. u mnie Alt-3=€, Shift+§=£. | Jest, ale nie jak masz zainstalowaną "Polski programisty" gdzie masz standardowe znaki, a z AltGR + znak masz polskie diakrytyczne. Nie ma tego znaku w stronie kodowej czcionki. Ja mam na klawiaturze jako Shift + 3, ale system tego forum ma przecież do kliknięcia znaki pomocnicze: µΩΠφΔΘΛΣΦΨαβχτγδεζηψθλξρσωκΓ♣♥ø§©®•™°«»≤≥³²½¼¾±÷×√∞∫≈≠≡≈←→↑↓↔€£¥¢ƒ
komor - Czw 19 Kwi, 2018
A w Windowsie nadal są strony kodowe?
komor napisał/a: | Akurat zamawiać z Unii możemy i nie potrzebujemy mieć do tego konta w Euro, |
No tak , tylko po jakimś bandyckim kursie...
komor - Czw 19 Kwi, 2018
Z tego co widzę, ostatnio kursy bankowe nie są aż tak bandyckie, choć nie mam rozeznania w wielu różnych bankach. W sumie to poruszam się zwykle w obrębie tak niewielkich kwot, że nie rusza mnie kurs.
Andrzej.M., po kursie uśrednionym, który bardziej się opłaca kupującym, niż kurs bankowy lub kantorowy. Ja jak jadę po Polski, też nie wymieniam kasy w kantorze jak nie muszę i staram się gdzie mogę płacić kartą płatniczą. To się po prostu opłaca. Poza tym jak kupujesz np na eBay z UE, to masz też cenę przeliczoną na PLN. Podobnie robi wiele serwisów i sklepów. Ja kupuję w całej Europie i nie mam z tym problemu. Drukarkę A2 kupiłem w Czechach, bo była prawie 20% taniej, obiektyw z Belgii bo wyszedł coś ponad 25% taniej. Dla przykładu jeszcze, Epsona L800 nie da się kupić poza Polską, Litwą, Słowacją i chyba Estonią, więc gdzieś tam niegdyś "magazynowała" moja sztuka Zakupów w UE nie trzeba się bać, często na prawdę się to opłaci.
Negatyw napisał/a: | ...Inne symbole:
€ ¥ ¢ ƒ | Teraz po kolei wszystkie symbole:
µ Ω Π φ Δ Θ Λ Σ Φ Ψ α β χ τ γ δ ε ζ η ψ θ λ ξ ρ σ ω κ Γ ♣ ♥ ø § © ® • ™ ° « » ≤ ≥ ³ ² ½ ¼ ¾ ± ÷ × √ ∞ ∫ ≈ ≠ ≡ ≈ ← → ↑ ↓ ↔ € £ ¥ ¢ ƒ
Dlaczego nie wszystkie widać prawidłowo po komendzie: Wyślij?
Może to wina przeglądarki.
Przeglądarkę mam Microsoft Edge dla systemu Windows 10.
Ja na FF 59.0.2 (64 bity)
komor - Pią 20 Kwi, 2018
Wojmistrz, ale w tym poście powyżej widzisz same symbole, czy na końcu są encje funta, jena i centów? Bo ja widzę encje. Pewnie mechanizmy forum mają jakiś błąd.
Wojmistrz - Pią 20 Kwi, 2018
Jego przeglądarka przerabia na jakieś £ ¥ ¢
Negatyw - Pią 20 Kwi, 2018
Odpaliłem stary komputer, przeglądarka Mozilla Firefox pod systemem Windows Vista:
µ Ω Π φ Δ Θ Λ Σ Φ Ψ α β χ τ γ δ ε ζ η ψ θ λ ξ ρ σ ω κ Γ ♣ ♥ ø § © ® • ™ ° « » ≤ ≥ ³ ² ½ ¼ ¾ ± ÷ × √ ∞ ∫ ≈ ≠ ≡ ≈ ← → ↑ ↓ ↔ € £ ¥ ¢ ƒ
Widocznie silnik forum nie jest zoptymalizowany pod Edge.
komor - Pią 20 Kwi, 2018
Ale prawidłowa obsługa encji nie wymaga żadnej optymalizacji, po prostu albo jest zrobione dobrze, albo źle, tak przynajmniej jestem przekonany. Trochę mnie dziwi, że w zależności od przeglądarki wyszły różne efekty użycia tych przycisków bocznych, ale widocznie kod JS obsługujący wstawianie tych znaczków może być niedoskonały.
Aż z ciekawości sam zaraz wszystkie u siebie powciskam i zobaczymy:
µΩΠφΔΘΛΣΦΨαβχτγδεζηψθλξρσωκΓø§™°«»≤≥³²½¼¾±÷×√∞∫≈≠≡≈→€£ƒ
Negatyw - Pią 20 Kwi, 2018
Komor, brakuje wielu znaków. Np.:♣♥ ©®• ←↑↓↔
komor - Pią 20 Kwi, 2018
Najwyraźniej zbytnio się spieszyłem.
µΩΠφΔΘΛΣΦΨαβχτγδεζηψθλξρσωκΓø§™°«»≤≥³²½¼¾±÷×√∞∫≈≠≡≈→€£ƒ
Edit, znikają po wysłaniu. Ciekawe…
komor - Pią 20 Kwi, 2018
Ze spacjami:
µ Ω Π φ Δ Θ Λ Σ Φ Ψ α β χ τ γ δ ε ζ η ψ θ λ ρ σ ω κ Γ ø § ™ ° « » ≤ ≥ ³ ² ½ ¼ ¾ ± ÷ × √ ∞ ∫ ≈ ≠ ≡ ≈ → € £ ƒ
komor - Pią 20 Kwi, 2018
Ha, czyli są, ale chyba nieprawidłowo jest Unicode wysyłany/interpretowany/odbierany i po wysłaniu znaki są błędnie zakodowane. Skopiuj/wklej z Inspektora WWW do edytora programistycznego pokazuje nieprawidłowe znaki Unicode:
Znaczy, że i ogryzek też nie jest doskonały
komor - Pią 20 Kwi, 2018
To raczej kod Javascript w tym starożytnym silniku forumowym, a nie kwestia którejkolwiek z przeglądarek, czy to w Ogryzku, czy w Małymmiękkim. Kwestie ogarniania Unicode były gorącym tematem pięć lat temu jak nie dawniej, tymczasem dziś jak zajrzałem sobie w kod HTML forum, patrząc na obsługę tych przycisków ze znaczkami specjalnymi, to tam są copyrighty np. z roku 2002… Prehistoria. Aż dziwne, że tak wiele forów dyskusyjnych ciągle działa na tym phpBB.
Wojmistrz - Sob 21 Kwi, 2018
No to działa i pewnie podziała jeszcze przez kolejne kilka lat. Do problemów trzeba się przyzwyczaić. Dobrze, że jeszcze działa, bo i tak wszystko się na twarzoksiążkę wyprowadza.
Negatyw - Nie 22 Kwi, 2018
Chyba będę musiał wrócić do starego komputera.
Wracając do tematu.
W oparciu o korpus Canon 6D można złożyć potrzebny komplet mieszcząc się w cenie do 13 tys. zł. Ale kupując "bardziej profesjonalny" korpus Pentax K1 też można tego dokonać w oparciu o tanie obiektywy Tamron:
PENTAX K-1 + TAMRON 70-200 f/2,8 cena 10054 zł
http://accord-foto.pl/PEN...medium=referral
Tamron SPAF 28-75 f/2,8 XRDiLD Aspherical IF Pentax cena 1799 zł
https://www.oleole.pl/obi...if-pentax.bhtml
Zostaje 1147 zł na lampę i statyw.
kelvinpiotr - Nie 22 Kwi, 2018
Negatyw napisał/a: | Ale kupując "bardziej profesjonalny" korpus Pentax K1 też można tego dokonać w oparciu o tanie obiektywy Tamron:
PENTAX K-1 + TAMRON 70-200 f/2,8 cena 10054 zł |
Może ja się nie znam , ale to z testu Optycznych tego Tamrona
" Tamron wygląda tutaj niestety jak kopciuszek. Dostajemy typową i głośną "wiertarkę", która jak na "wiertarki" może zbyt wolna nie jest, ale szybkością wyraźnie ustępuje nie tylko USM-owi Canona i SWM-owi Nikkora, ale także HSM-owi Sigmy.
Jak jest z celnością? Niestety też nie za ciekawie. Autofokus w tego typu sprzęcie powinien być pewny, u Tamrona nie jest. W warunkach studyjnych, gdzie oświetlenia nie brak, obiektyw mylił się w 11% przypadków, a po podłączeniu konwertera w 15% przypadków. W klasie amatorskiej można jeszcze na to przymknąć oko, w klasie, do której chce pretendować Tamron, zdecydowanie nie można. Tym bardziej, że gdy spróbujemy używać go w sytuacji, w której nie mamy nadmiaru oświetlenia, liczba pomyłek i kompletnych zagubień wyraźnie rośnie."
Może to i jest obiektyw polecany do sportu , może ... może ...
Kelvinpiotr, przeczytaj jeszcze raz pierwszy post, bo piszesz tak jakby chodziło o fotografię sportową: piłka nożna, koszykówka. Autor tematu potrzebuje dwa podstawowe obiektywy typu zoom.
Te Tamrony to obiektywy starszej generacji ale da się nimi robić zdjęcia. Do Pentaxa nie ma dużego wyboru obiektywów, ale nawet gdyby był to przy cenie korpusu K1 7200zł nie wystarczy na nowoczesne obiektywy 24-70/2,8 i 70-200/2,8. Taki zestaw: PENTAX K-1 + 24-70 f/2.8 HD D FA ED SDM WR wyczerpuje budżet.
http://accord-foto.pl/PEN...reme_p7365.html
Wojmistrz - Nie 22 Kwi, 2018
Bo sa Tamrony i są Tamrony. Starych modeli osobiście nie tykam, ale jak kupiłem 24-70/2.8 VC to okazało się, że potrafią być fajne.
kelvinpiotr - Nie 22 Kwi, 2018
Negatyw napisał/a: | Kelvinpiotr, przeczytaj jeszcze raz pierwszy post, bo piszesz tak jakby chodziło o fotografię sportową: |
Drugi post autora :
"najczesniej to beda sporty zimowe"
Pewnie też się nie znam , ale wymień mi sporty zimowe , może poza curlingiem i sportowym zimowym połowem ryb , które nie są dynamiczne ...
Wojmistrz , tu akurat w komplecie podanym przez kolegę jest "starszy" model ...
Kelvinpiotr, szachy na śniegu (lub pod śniegiem):
http://kolumber.pl/upload...f2bc2d2_big.jpg
Wojmistrz, ten za kwotę ponad 5 tys. zł (G2) to musi być fajny.
Andrzej.M. - Nie 22 Kwi, 2018
Wojmistrz napisał/a: | sa Tamrony i są Tamrony. Starych modeli osobiście nie tykam |
Można i tak. Tyle że najnowsze nie są wiele tańsze od tego robionego pod Pentaxa. I tak jak pentaxowy uszczelnione.
|
|