forum.optyczne.pl

Sklepy i promocje - Czy należy obawiać się fotojoker'a???

mafist - Sro 24 Cze, 2009
Temat postu: Czy należy obawiać się fotojoker'a???
Zdecydowałem się na zakup Nikona D300. Z racji zakupu ratalnego wybrałem fotojokera. Jest teraz taka promocja za 5999 z sigmą 18-125. Dziwi mnie tylko to, że na sklepie jest tylko jeden egzemplarz tego modelu. W związku z tym mam drobne obawy. Czy możecie coś poradzić?
MC - Sro 24 Cze, 2009

Najprawdopodobniej jest to egzemplarz wystawowy. Ja bym sobie podarowal i skorzystal z e-fotojoker.pl

A wtedy wysyłają nówkę sztuke czy wydają ze sklepu? Poza tym tam sa drozsze aktualnie przynajmniej w zestawach?
mnich - Sro 24 Cze, 2009

fotojokera nie odradzam, ale też nie polecam. Trzeba bardzo uważać co Ci sprzedają zwłaszcza we Galeri Dominikańskiej we Wrocławiu.
kmosw - Sro 24 Cze, 2009

mnich, a jaki miałeś tam z nimi problem? Ja wczoraj sprawdzałam w fotojokerze w Koronie 40d - zerowy przebieg i już jest mój :) Aparatu nie zamawialiśmy przez internet - posiadali go na stanie.
mnich - Sro 24 Cze, 2009

akurat tam chcieli mi wepchnąc 70-300 VR z porysowaną soczewką, no i nie widzą różnicy w 18-200VR a 70-300 VR.

[ Dodano: Sro 24 Cze, 2009 20:33 ]
kmosw napisał/a:
40d - zerowy przebieg

Gratuluje :) a jakieś szkiełko do tego? ;)

W związku z powyższym to jak sprawdzić zestawik? Dodam że jestem totalnym amatorem.
mnich - Sro 24 Cze, 2009

sprawdzić czy jest lustro ;)
zrobić pstryka, zobaczyć czy się nic nie odkleja. nie ma uszkodzeń/wgnieceń.
Sprawdzić szybkość i celność ostrzenia, zwłaszcza z tym co jest w zestawie.

Lustro jest, bo coś kłapie! :smile:
Organoleptycznie prezentuje się jak nówka sztuka.
Szybko ostrzy i celnie na probie okolo 7 zdjec jak dotychczas.
A jak bym zatachal tam lapka z wgraną opandą to mógłbym mu na miejscu sprawdzić przebieg?

kmosw - Sro 24 Cze, 2009

mafist, mi pozwolili na miejscu sprawdzić, rozłożyliśmy się z laptopem na ladzie, a pani grzecznie się odsunęła, nie robiła najmniejszego problemu :)

mnich, na razie, z braku gotówki, będę żerowała na obiektywach Edmuna :oops: (chociaż kita oddał mi bez żalu ;) )ale mam nadzieję, że jeszcze przed zlotem uda mi się jakieś tele kupić. Nie wyobrażam sobie, że mamy tylko jedno.

edmun - Sro 24 Cze, 2009

e tam bez żalu.... dzierżawę zrobiłem na swoje szkła i tyle :D

najgorzej jak się rano obudzę i nawet zaślepki na body nie znajdę :D

mavierk - Sro 24 Cze, 2009

kmosw, to popraw z 17-55 na 18-55 w sygnaturce :)
palindrom - Czw 25 Cze, 2009

Może tak go edmun zajechał, że teraz to już jest 17-55. Za rok będzie miał takie luzy że się 16-60 zrobi :mrgreen:
SlawGaw - Czw 25 Cze, 2009

MC napisał/a:
skorzystal z e-fotojoker.pl

lub fotobasia.pl też należy do fotojokera.
Co do e-fotojoker.pl to dostawa do domu jest tańsza niż odbiór w sklepie, za odbiór w sklepie jest dodatkowa opłata wyższa od opłaty za dostawę.

amv - Czw 25 Cze, 2009

Cytat:
dostawa do domu jest tańsza niż odbiór w sklepie, za odbiór w sklepie jest dodatkowa opłata wyższa od opłaty za dostawę.

:shock: że co?! to takie debilistyczne praktyki stosuje się w XXI wieku w Polsce ? :zalamany:

P.S. ja też kce deczysta :razz:

amv, z regulaminu e-fotojoker.pl
Cytat:

* w przypadku zamówienia towaru z dostawą do domu za pośrednictwem firmy kurierskiej UPS - koszt wynosi 19,50 zł brutto;
* w przypadku zamówienia towaru do odbioru osobistego w salonach Fotojoker - koszt wynosi 29,50 zł brutto.

zug - Czw 25 Cze, 2009

no to nie rozumiem jakie oni ponoszą koszty w przypadku odbioru osobistego.parodia
czy wszystkie sklepy stosują taką politykę.

MC - Czw 25 Cze, 2009

Jest do dosyc oryginalny zapis w regulaminie i nie mam zielonego pojecia czemu tak wlasnie jest. Fakt faktem, ze w sklepie internetowym sprzet jest jednak tanszy, ale przy odbiorze w sklepie wychodzi prawie na to samo.
Sklepy internetowe z ktorymi mialem przyjemnosc za odbior osobisty liczyly sobie rowne 0 zl.
A niczego z wystawy bym nie bral. Za duzo ludzie to oglada. To juz nie jest nowy sprzet.

edmun - Czw 25 Cze, 2009

być może mają tak ułożony cennik, że jak ktoś zamówi przez internet, a będzie odbierał w sklepie, to żeby czasami nie kupił taniej niż leży na półce ten, który jest na stanie (a potem dziwne podchody w stylu "Wezmę ten 40D, ale macie taki który był zamówiony przez sklep internetowy ale ktoś nie odebrał? Bo będzie taniej?"

Palindrom na upartego z tego kita zrobię podobiznę Samyanga. Na razie rozgrzewam palniki w kuchence aby delikatnie rozciągnąć przednią soczewkę na kształt tej wypukłej z 8mm :D

MC napisał/a:
Jest do dosyc oryginalny zapis w regulaminie i nie mam zielonego pojecia czemu tak wlasnie jest

Ja myślę że skoro UPS do klienta 19,50 to do sklepu będzie tyle samo, a w sklepie trzeba zapłacić jeszcze prowizję za sprzedaż dla sprzedawcy, 29,50 - 19,50= 10 zł, w tym VAT, ZUS i podatek dochodowy, dla sprzedawcy zostaje około 3 zł za wydanie towaru. Napiwek.

Ilona - Czw 25 Cze, 2009

Ale odbiór zdjęć w sklepie mieli tańszy :D - Chociaż za odbiór w sklepie też doliczali 4 zł, to przesyłka była chyba 9 zł ;)
mafist - Czw 25 Cze, 2009

kmosw dzięki za przetarcie szlaków i dodanie otuchy!
Moje wymarzone lustereczko już w domu.
Sprawdziłem przebieg i wybiło mi 112 fotek, z czego z 12 sam napstrykałem.
Teraz się poznajemy, a potem pójdziemy spać! :smile:
mnich Tobie również wielkie podziekowania się należą za rady i za posty w temacie o opandzie.
Dobra spadam zgłebiać instrukcję. Pozdrawiam wszystkich!

mac.serafin - Pią 26 Cze, 2009

To ja jeszcze powiem że wg panów z FJ, dx to jest oznaczenie autofocusa w obiektywach nikon'a :)
candy - Pią 26 Cze, 2009

:shock:

no niezle...

edmun - Sob 27 Cze, 2009

mamy osobny temat na takie komentarze odnośnie pracowników sklepów i ich znajomości towaru :)
MM - Pią 04 Wrz, 2009

Tego sklepu NALEŻY się obawiać w kwesti tzw. "doradztwa". Wiecie ile kasy dostaje od Sony sprzedawca, który wciśnie wynalazek tej firmy ogłupiałemu klientowi? Będą jakieś propozycje?
krisv740 - Pią 04 Wrz, 2009

50pln?
MM - Pią 04 Wrz, 2009

krisv740 napisał/a:
50pln?

Dawno temu może i tak. Teraz płacą 80 zł :mrgreen: No to już wiecie czemu tak nadgorliwie niektórzy sprzedawcy twierdzą, że Sony to taki zaj...sty aparat :twisted: Biorąc pod uwagę krajowe warunki płacowe to wcale się wielu z nich nie dziwię.

Wizjerioner - Pią 04 Wrz, 2009

Jeśli chodzi o sam sprzęt, to kupowałem u nich aparat z kitem i sigmę 17-70. Zastrzeżeń nie mam w sumie.
MasterB - Pią 04 Wrz, 2009

Ja tam kupowałem 450D bo było tanio... I też nie mam zastrzeżeń (bo niby do czego, o zdanie nikogo tam nie pytałem).
Ale jak chciałem kupić filtr IR to pan z miną eksperta agrobiznesu wmawiał mi, małemu robaczkowi, że nie ma czegoś takiego. Że ja chcę kupić filtr UV, a nie IR. Na szczęście nie udału mu się mnie przekonać ;)

kozidron - Pią 04 Wrz, 2009

MM napisał/a:
Wiecie ile kasy dostaje od Sony sprzedawca, który wciśnie wynalazek tej firmy ogłupiałemu klientowi? Będą jakieś propozycje?

aż nie chce mi się wierzyć, żeby takie praktyki miały miejsce.... :shock:

ghost - Pią 04 Wrz, 2009

kozidron to jest norma ;)
wszyscy tak robią

Sunders - Pią 04 Wrz, 2009

ghost, to ile dają canon i nikon?

ghost, w sensie rozumiem że "mrugasz" ale takie zjawisko po prostu nazywa się marża (chyba, ekonomistą nie jestem) a MM znowu wywęszył spisek...., głupio się słucha jak sprzedawca w FJ opowiada cuda na kiju o alfetkach ale pewnie takie same głupoty opowiada o innych markach .....idę po piwo, nie mam w lodówce, pewnie mój osiedlowy sklepik narzucił niezłą marżę na żywca
ghost - Pią 04 Wrz, 2009

nie marżę. wynagrodzenie dla sprzedawcy, za sprzedanie aparatu, premia...
inaczej: nie powszechnie pojmowany zysk dla sklepu, tylko nagroda za sprzedanie aparatu danej marki.

Mam znajomą, która pracowała w FJ przez dłuższy okres, jako zwykły sprzedawca i z tego co mówiła, taki "mechanizm motywacyjny" jest (był?) powszechnie używany przez różne firmy.

dlatego ja nigdy nie ufam sprzedawcy, bo niezależnie co poleca... jest duża szansa, że ma w tym interes (pieniężny ;) ), czy to "motywację", czy marżę.

Sunders - Pią 04 Wrz, 2009

kozidron napisał/a:
takie zjawisko po prostu nazywa się marża (chyba, ekonomistą nie jestem)

marża=cena sprzedaży-cena nabycia towaru przez sklep
ghost napisał/a:
nagroda za sprzedanie aparatu danej marki.

To dwie różne rzeczy :???:

premia od sprzedaży, normalny motywacyjny system -nie widzę w tym nic złego ale co prawda to prawda ghost dobrze prawi :

ghost napisał/a:
jest duża szansa, że ma w tym interes

Sunders, nie czepiaj się :razz: , napisałem że się nie znam, jednak wydawało mi się, że to właściciel sklepu motywuje(finansowo) a tu jednak ghost zweryfikował ten temat trochę, w takim razie podejrzewam, że sony nie jest odosobnione w takich zagrywkach, bo nie ma co się oszukiwać -wszyscy nastawieni są na zysk.

MM - Pią 04 Wrz, 2009

ghost napisał/a:
kozidron to jest norma ;)
wszyscy tak robią

Nie jest to norma i wszyscy tak nie robią. Na chwilę obecną Canon nie daje ani grosza, Nikon chyba też.

hijax_pl - Sob 05 Wrz, 2009

kozidron, a czy lekarz dostaje marżę za wypisywanie odpowiednich leków? Nie. Dostaje gratyfikację w zupełnie inny sposób.

Nie wiem co robi Sony, Canon, Nikon, Samsung, Pentax. Ale to zjawisko co opisujecie nie jest to normalne.

Sam osobiście robiłem zakupy w FJ i nie narzekam. Ale ja jak idę do sklepu to wiem co chcę i leję na to jakie głupoty sprzedawca gada. Choć nie zdarzyło mi się słyszeć jakiś nachalnych namów...

kozidron - Sob 05 Wrz, 2009

hijax_pl napisał/a:
kozidron, a czy lekarz dostaje marżę za wypisywanie odpowiednich leków? Nie.

chyba dawno nie byłeś w kraju, smutna część pracy lekarzy, niektórzy na to idą i czerpią dodatkowe gratyfikację (tu jakie cuda od "konferencji" w hotelach spa po procent nie wnikam) inni są uczciwi.

edmun - Sob 05 Wrz, 2009

A ja właśnie za godzinkę odbieram w FJ canonka 50mm 1.8... dziwią mnie tylko dwa fakty:

Duża różnica pomiędzy sklepem prawdziwym a internetowym.
W sklepie 530-550 zł, na stronie 399 zł.

Druga sprawa:
Sposób dostawy zamówienia.
Mamy dwie opcje wyboru:
Kurier UPS - 25 zł
Odbiór osobisty w sklepie FotoJoker - 39 zł.....

edmun, a co z płatnością kartą? dodają jeszcze 2%?
Wizjerioner - Sob 05 Wrz, 2009

edmun napisał/a:
dziwią mnie tylko dwa fakty:
Duża różnica pomiędzy sklepem prawdziwym a internetowym.
W sklepie 530-550 zł, na stronie 399 zł.

To akurat norma w FJ, jak ja kupowałem C450D w FJ w Gal. w Łodzi, to poszedłem do kafejki 2 piętra wyżej i tam zamówiłem przez internet z odbiorem w sklepie, bo było dużo taniej. Ale z tą opłatą za odbiór osobisty to sam nie wiem o co chodzi.

A ja mam wrażenie że sklep internetowy i salon mają dwa różne asortymenty.
Wizjerioner - Sob 05 Wrz, 2009

Przypuszczam, że to mogą być dwa odrębne podmioty w sensie prawnym i mają taki system rozliczeń. Nie wiem, ale to dość specyficzne.

Może być. To by choć trochę uzasadniało opłatę za odbiór. No bo przecież salon to salon. Więcej opłat, więcej załogi itp./
edmun - Sob 05 Wrz, 2009

Głównie chodzi o fakt, żeby nie było że za tanio oddadzą sprzęt...

Oto przykłady:
1) Zamawiasz obiektyw za 350 zł + wysyłka 25 zł = Razem sklep ma 350 zł a Ty płacisz 375 zł

2) Zamawiasz obiektyw z odbiorem w sklepie za 350 zł
a) Sklep ma na stanie obiektyw - płacisz 350 zł a oni uzupełnią sobie braki
b) Sklep nie ma na stanie i musi Ci ten obiektyw jak najszybciej dostarczyć. Płacą więc UPS'owi aby dowiózł sprzęt z Warszawy do Wrocka - sklep może być stratny jeśli do tego sklepu idzie tylko ten jeden obiektyw, bo akurat nie było co uzupełniać na stanach, a klient się niecierpliwi

Więc dlatego płacimy więcej w sytuacji 2b :)

offca11 - Sob 05 Wrz, 2009

U mnie w pracy tez sa takie premie "motywacyjne". Tylko tyle co oni placa to moga sobie w d..e wsadzic. Z sprzedaż jakiegos produktu "promocyjnego", najlepszy sprzedawca w danym dniu dostaje 20zl premi (minus podatek) i oczywiscie musi byc osiagniety próg minimalny (np. 20%). Jak jest ktoś nowy to sie jeszcze stara, a ci co dluzej pracuja to maja gdzies to 20zl i ida na latwizne. Mysle ze w fotojokerze maja wieksze premie niz 80zl bo nadskakuja ile wejdzie (przynajmniej w krakowskich fotojokerach).
hijax_pl - Pon 07 Wrz, 2009

Czyli wniosek jeden - nie można generalizować bo w każdym FJ może być inaczej.
woytaski - Czw 17 Wrz, 2009

A mnie zdziwiło, że przy zamówieniu aparatu w sklepie fotobasia.pl, rachunek wystawiony był przez firmę fotojoker...
A cena niższa niż w sklepie netowym...

Wujek_Pstrykacz - Czw 17 Wrz, 2009

fotobasia.pl to inaczej fotojoker pod inna nazwą :lol:
mavierk - Czw 17 Wrz, 2009

bo joker w nazwie fotojoker, ma na imie Barbara, stąd też dwie nazwy :mrgreen:
edmun - Czw 17 Wrz, 2009

e tam. joker zastępuje wszystko :D
MM - Wto 05 Sty, 2010

Jeżeli ktoś chce kupić dobry aparat w SKLEPIE (dobry czyli Canona albo Nikona :razz: ) to warto pędzić do fotojokera. Firma ma chyba małe kłopoty finansowe (zalega kilka baniek Canonowi) i sprzedaje pewien asortyment poniżej kosztów. Nikon D300s za 4999, 7D za bodaj 5300 (sam za tyle kupiłem w tamtym roku a cenę miałem "specjalną") a Canona 50D za około 3200, nowy 5D Mk II za 8000. Nawet G11 kosztuje 1750 zł. To sa ceny "utopione", zapłacili za nie więcej. Dużo aparatów lub zestawów staniało o 1000 zł. Jak ktoś ma kasę to niech kupuje bo to naprawdę gratka. Oczywiście upierdliwych internetowych wyciskaczy groszowych kupujących przemycany towar to nie wzruszy, ale jak na sklep stacjonarny (ceny z półek w sklepie) to oferta wygląda rewelacyjnie.
Wujek_Pstrykacz - Wto 05 Sty, 2010

Faktycznie oferta FJ jest OK. :smile:
MC - Wto 05 Sty, 2010

W slupskim FJ jest ofensywa Nikkona. Od reki dostepne takie obiektywy jak: 14-24, 24-70, 70-200, 105macro... Cen niestety nie potrafie porownac.

A na body Canona ceny sa bardzo dobre, to fakt. Ze szklami bywa za to roznie.

MM - Wto 05 Sty, 2010

MC napisał/a:
W slupskim FJ jest ofensywa Nikkona. Od reki dostepne takie obiektywy jak: 14-24, 24-70, 70-200, 105macro... Cen niestety nie potrafie porownac.

Te obiektywy to są w Łodzi cały czas dostępne. Akurat na większość tych szkieł można mieć lepszą cenę, ale to ile chcą za korpusy wymiata.

MC - Sro 06 Sty, 2010

MM, Slupsk a Lodz to duza roznica jesli chodzi o wielkosc miasta i zasobnosc mieszkancow, wiec bardzo sie zdziwilem na taki widok.
three_monkeys - Pon 18 Sty, 2010

Lokalizacja akurat nie gra tutaj roli. FJ jest firmą sieciową i podobnie jak w Mcdonaldzie ceny będą takie same niezależnie od miejscowości.

[ Dodano: Pon 18 Sty, 2010 22:17 ]
osobiście nie bałbym się zakupu typu d300 w FJ. Sam sposób ekspozycji, gdzie aparaty trzymane są niczym biżuteria w zamkniętych gablotach. Ile osób skusi się żeby obejrzeć d300? Jak już ktoś ogląda to pod ścisłą kontrolą sprzedającego więc przebiegu bym się nie spodziewał dużego (zresztą można to sprawdzić). Dodatkowo fajna rzecz bo kupując przez internet sprzęt odbieramy w sklepie (płacimy ceny "internetowe"), a gwarancja jest podbita w sklepie, możemy dotknąć, pomacać itd. A w razie ewentualnych usterek mamy 7dni na zwrot towaru w/g zasad sklepów internetowych. Dodatkowo możemy zareklamować sprzęt w dowolnym FJ w Polsce. Żyć nie umierać!

RB - Pon 18 Sty, 2010

three_monkeys napisał/a:
Lokalizacja akurat nie gra tutaj roli. FJ jest firmą sieciową i podobnie jak w Mcdonaldzie ceny będą takie same niezależnie od miejscowości.

Innym bardzo dobrym przykładem na poparcie tej tezy są ceny paliw na sieciowych stacjach benzynowych :mrgreen:

hmmm ze stacjami bywa różnie. Z tego co wiem operują bardziej lokalnie. Znam kierownika jednej z nich, który ma zalecenie żeby codziennie rano zrobić rundkę i sprawdzić ceny innych konkurencyjnych stacji i ustalić swoją. Ostatecznie wszyscy kierownicy w mieście mają takie zalecenie więc kończy się tym, że dzwonią do siebie i ustalają dzienną cenę a pieniążki, które powinny być wydane na poranny "obchód" wędrują do kieszeni :D
Tadeuszek - Pon 18 Sty, 2010

Kilka dni temu kupowałem zestaw (jak w podpisie) właśnie e-foto-jokerze z dostawą do domu.

Godzina 9 składam zamówienie, godzina 10 następnego dnia kurier dzwoni, że będzie u mnie za 10 min z pytaniem czy jestem w domu : ) (Droga towaru, Opole -> miejscowość pod Warszawą -> Rzeszów -> okolice Krosna).

Co do cen body MM prawda, za D90 zapłaciłem 2449 zł czyli o ponad 500zł mniej aniżeli w euro rtv agd.

fajnie to prawie jak pizza:D takie są plusy dużych "sieciówek" możliwości logistyczne :D
RB - Wto 19 Sty, 2010

three_monkeys napisał/a:
hmmm ze stacjami bywa różnie.

NAPRAWDĘ? OOOO... :mrgreen:

offca11 - Wto 19 Sty, 2010

Z fotojokerem tez bywa roznie. Wiadomo, jak zamowisz przez internet to cena jest taka sama wszedzie, ale w stacjonarnych sklepach kazdy ma inna cene. Troche to dziwne, ale ceny w sklepach najwidoczniej nie sa ustalane z gory na jakis towar tylko kazdy sklep indywidualnie ustala ceny (tylko towar z gazetek reklamowych wszedzie kosztuje tyle samo).
hijax_pl - Wto 19 Sty, 2010

offca11 napisał/a:
Troche to dziwne, ale ceny w sklepach najwidoczniej nie sa ustalane z gory

To nie jest dziwne.. Każdy sklep płaci rożny haracz właścicielowi budynku, różna jest obsługa, różna też "średnia" pensja w regionie którą obsługa pobiera. To wszystko wymusza różnicowanie oferty cenowej w różnych punktach.

offca11 - Wto 19 Sty, 2010

No, masz racje. Ale jednak to jest sieciowka. Sam dorabiam sobie w sieciowce i ceny wszedzie sa identyczne. Chcac cos kupic, biore telefon i dzwonie do każdego FJ i pytam o cene bo mi sie nie chce jezdzic po calym krakowie. Ceny w innych krakowskich sklepach mam na stronach www tylko z FJ nie mam takiego konfortu, zwłaszcza, że FJ na stronie ma duzo bardziej ubogi asortyment niz w stacjonarnych sklepach.
three_monkeys - Nie 28 Lut, 2010

Chciałbym tylko wnieść małą poprawkę po zdobyciu informacji: ceny w FJ jako sieci są wszędzie identyczne i to niezależnie od opłat za lokale i miejsca występowania, wyjątek będą jednak stanowiły sklepy (których jest w Polsce kilka), które wykupiły licencję FJ czyli występują tylko pod jego nazwą a tak naprawdę nie są własnością spółki. Czuwaj!
pawkon - Pon 12 Wrz, 2011

Nie ma się co bać FJ.
W ubiegłym tygodniu kupiłem u nich w sklepie obiektyw.
Wszystko OK, można było sprawdzić, podpiąć pod swoje body i popstrykać fotki kontrolne.
Zaskoczył mnie ubogi asortyment w sklepie. Osłon przeciwsłonecznych nie mają w ofercie, z filtru UV dostałem tylko 1 model. O polarze musiałem zapomnieć bo: "akurat nie mamy".
Wygląda na to, że asortyment sklepu jest dostosowany do jego lokalizacji i co za tym idzie obrotu.
Bardziej są chyba nastawieni na sprzedaż amatorskich kompaktów i wydawaniu foto-książek niż na posiadanie w ofercie czegoś więcej dla użytkownika zaawansowanego.

edmun - Pon 12 Wrz, 2011

pawkon napisał/a:
Bardziej są chyba nastawieni na sprzedaż amatorskich kompaktów i wydawaniu foto-książek niż na posiadanie w ofercie czegoś więcej dla użytkownika zaawansowanego.

niestety takie czasy

komor - Czw 15 Wrz, 2011

Ależ właśnie ostatnio w wielu FJ pojawiły się półeczki dla bardziej zaawansowanych! W najbliższej mi galerii handlowej (edmun wie która), jest dość niewielki sklep FJ, w którym zwykle niewiele było bardziej zaawansowanego sprzętu, a już Canon to w ogóle dość zanikowo. Ale. Od dawna jest tam sporo obiektywów Sigmy, i to nie tylko barachła typu superzoom ciemny, ale także droższe rzeczy typu 10-20, stałki 30, 50. Natomiast od paru miesięcy (może roku) pojawiła się także cała półeczka z profi sprzętem Canona. W tym rzeczy takie jak 24L, 35L, których wcześniej nigdy nie było w tym sklepie.
Fotojoker zawsze będzie miał swoją specyfikę, ze względu na rodzaj klienteli w galeriach handlowych. Tradycyjny, „prawdziwy” sklep fotograficzny będzie wyglądał inaczej, ale też coraz trudniej będzie mu się chyba utrzymać, obym się mylił.

sigmiarz - Czw 15 Wrz, 2011

three_monkeys napisał/a:
Ostatecznie wszyscy kierownicy w mieście mają takie zalecenie więc kończy się tym, że dzwonią do siebie i ustalają dzienną cenę a pieniążki, które powinny być wydane na poranny "obchód" wędrują do kieszeni

to jest zmowa cenowa, prawie kartel i jest karalne.. :???:

[ Dodano: Czw 15 Wrz, 2011 13:48 ]
co do tytułu wątku, zapytajcie Batmana.

Ja nie mogę im wybaczyć że nie mieli Pentaxa jak ostatnio byłem i nie mają w ogóle,
więc żeby porównać wizjery musiałem krążyć między Mm a Fj :zalamany:

MC - Czw 15 Wrz, 2011

sigmiarz napisał/a:
to jest zmowa cenowa, prawie kartel i jest karalne

Najpierw sprawdź co te pojęcia oznaczają a potem pisz bo wychodzą głupoty.

sigmiarz - Sob 17 Wrz, 2011

sprawdziłem, czepiasz się.
MC - Sob 17 Wrz, 2011

Nie czepiam się tylko nie lubię jak ktoś używa słów których znaczenia nie zna. Sklepy należące do jednej sieci nazywać kartelem i fakt, że ceny w nich są takie same zmową cenową? Ośmieszasz się.
sigmiarz - Sob 17 Wrz, 2011

"sprawdzić ceny innych konkurencyjnych stacji i ustalić swoją"

dla mnie konkurencyjna stacja to np. Shell w stosunku do BP
szczególnie że kierownik robił rundkę co jest idiotyczne w sytuacji rundki
po stacjach tej samej seci, ale już robienie rundki po konkurencyjnych
stacjach nie jest głupie, jednak ustalanie cen przez telefon to już coś innego.
Jeśli jednak wpadł na możliwość zadzwonienia na inną stację tej samej sieci
po kilku miesiącach objazdów to współczuję jego przełożonym.

zelik76 - Nie 30 Paź, 2011

Jak kupowałem w FJ P300 (byłem zdecydowany, nie chciałem dyskutować z panią za ladą dlaczego ten a nie inny) to pani zachwalała ten aparat pod niebiosa :mrgreen: . Więc mówię jej że ten Nikon nie zbiera fajnych opinii od użytkowników w naszym kraju. Za to po oglądnięciu sampli i opinii wielu zadowolonych użytkowników na zagranicznych forach doszedłem do wniosku że jednak da się nim robić fajne zdjęcia. Pani zrobiła dziwną minę i chwilę później mówi mi prosto w oczy - cytuję:
"Dziwne? Testowaliśmy ten aparat na Optycznych.pl i wypadł bardzo dobrze"
Tym razem to ja zrobiłem dziwną minę, i doszedłem do wniosku że nie ma sensu dalej kontynuować tej dyskusji. Co innego gdybym nie odwiedzał tego portalu, ale widocznie ludzie sprzedający sprzęt fotograficzny w tej sieci myślą że mają do czynienia z jakimś buractwem i każdemu mogą wciskać wszystko co im się podoba. Ale jak się trafi jakiś upierdliwy klient który wie o co biega to może narobić niezłego obciachu ludziom zza lady. Ja też mogłem, ale za ladą była kobieta... sami wiecie, a do tego ze mnie jest niespotykanie spokojny człowiek. Jeżeli ktoś mnie wkurza to po prostu przerywam rozmowę bo uważam że nie ma sensu dyskutować.

Aha. Zapomniałem dodać jest suuper promocja na aparaty Coolpix! Piłka... plażowa z logo Nikona :lol: . Super! Już ubieram slipy i lecę na plażę pograć :mrgreen: . Kiedy ludzie od promocji w tym Nikonie wrócą do rzeczywistości?

jotes - Czw 03 Lis, 2011

zelik76 napisał/a:
ale widocznie ludzie sprzedający sprzęt fotograficzny w tej sieci myślą że...

Jako ludź sprzedający w tej sieci prosiłbym o powstrzymanie się od generalizowania (czy insynuowania co myślę, a czego nie myślę). (I mówię to w imieniu sprzedających w ogóle, a nie tylko w tej sieci).
Ludzie są różni. A im większa sieć tym łatwiej trafić na różne typy ludzkie.
Tak samo jak różni są ludzie za ladą tak samo różni są klienci. Szanujmy się.
zelik76 napisał/a:
Aha. Zapomniałem dodać jest suuper promocja na aparaty Coolpix! Piłka... plażowa z logo Nikona :lol: . Super! Już ubieram slipy i lecę na plażę pograć :mrgreen: . Kiedy ludzie od promocji w tym Nikonie wrócą do rzeczywistości?

Nikon od jutra zaczyna inną akcję marketingową.
A piłki plażowe, kwiatki i ten cały cepeliowy wystrój to już nie wina czy pomysł FJ tylko speców od marketingu w Nikonie.

zelik76 - Pią 04 Lis, 2011

jotes napisał/a:
Jako ludź sprzedający w tej sieci prosiłbym o powstrzymanie się od generalizowania (czy insynuowania co myślę, a czego nie myślę). (I mówię to w imieniu sprzedających w ogóle, a nie tylko w tej sieci).
Ludzie są różni. A im większa sieć tym łatwiej trafić na różne typy ludzkie.
Tak samo jak różni są ludzie za ladą tak samo różni są klienci. Szanujmy się.

Przepraszam jeśli kogokolwiek uraziłem. Po prostu nie lubię jak ludzi nabija się w butelkę opowiadając im bajki. Tak jak napisałeś - sprzedawca sprzedawcy nie równy.

pawkon - Nie 26 Lut, 2012

sigmiarz napisał/a:
"sprawdzić ceny innych konkurencyjnych stacji i ustalić swoją"

dla mnie konkurencyjna stacja to np. Shell w stosunku do BP
szczególnie że kierownik robił rundkę co jest idiotyczne w sytuacji rundki
po stacjach tej samej seci, ale już robienie rundki po konkurencyjnych
stacjach nie jest głupie, .

Każda stacja paliw Orlen, Lotos, BP, Shell itp musi prowadzić ceny konkurencji w swoim regionie sprzedaży w mieście czy dzielnicy.
Są nawet do tego programy komputerowe, gdzie wpisuje się ceny dla danej stacji i potem wysyła do centrali swojego koncernu. Oni potem z góry ustalają cenę na tle innych.

jkulawik - Pią 16 Lis, 2012

jest drogo i to dla mnie podstawowa przeszkoda
kololovanka - Czw 22 Lis, 2012

jak dla mnie najistotniejsza jest cena. no i nie powiem - zwracam uwagę na to, by była możliwość odbioru osobistego w Krakowie. w porównywarkach cen jakoś nigdy fotojoker nie wpadł mi w oko..
atomek - Czw 06 Gru, 2012

ja raz korzystałam z ich usług, jednak faktycznie, cena zwaliła mnie z nóg, a do tego Pan który mnie obsługiwał był bardzo nie miły
Polycount - Sob 08 Gru, 2012

Niedawno nabyłerm w e-fotojoker Sony A77 + SanDisk SDHC 32GB Extreme Pro , cena mieściła się w przedziale średnich, dlaczego w fotojoker ? Ponieważ sieć sklepów jest znana , zależało mi na pewnym znanym sklepie.
Realizacja zamówienia była ekspresowa, złożyłem zamowienie popołudniu, a na drugi dzień rano kurer pojawił sie z przesyłka. Wszystko dobrze zapakowane. Aparat i akcesoria nie nosiły śladów "obmacywania" :) .

jannowicki2505 - Sro 16 Sty, 2013

Jeśli nie fotojoker- jaki sklep jest najbezpieczniejszy i wart polecenia? Zastanawiam się nad zakupem aparatu, nie chcę zamawiać przez internet, a zależy mi na profesjonalnej obsłudze, aby mi ktoś doradził, a nie wciskał jakiś sprzęt.
rafisko - Sro 16 Sty, 2013

jannowicki2505 napisał/a:
Jeśli nie fotojoker- jaki sklep jest najbezpieczniejszy i wart polecenia? Zastanawiam się nad zakupem aparatu, nie chcę zamawiać przez internet, a zależy mi na profesjonalnej obsłudze, aby mi ktoś doradził, a nie wciskał jakiś sprzęt.

Zanim pójdziesz kupić wyznacz sobie cele jakie ma spełniać aparat i najlepiej idź pierwszy raz tylko obejrzeć.
Pospisuj modele, które Cię interesują i poszukaj o nich opinii w sieci.
Obok FJ jest jeszcze ABfoto ale mają mało salonów, i tylko w większych miastach.

Wujek_Pstrykacz - Sro 16 Sty, 2013

FJ i ABFoto to ta sama sieć, właściciel ten sam. :razz:
rafisko - Sro 16 Sty, 2013

Wujek_Pstrykacz napisał/a:
FJ i ABFoto to ta sama sieć, właściciel ten sam. :razz:

to nie wiedziałem... :roll:

pioroon - Czw 17 Sty, 2013

Jeśli nie fotojoker- jaki sklep jest najbezpieczniejszy i wart polecenia?

Gdzie?

MM - Pią 18 Sty, 2013

nie chcę zamawiać przez internet,

Czemu nie? Prawie każdy dobry sklep stacjonarny sprzedaje też swoje towary przez neta. Tych dobrych jest naprawdę sporo.

kololovanka - Sro 06 Lut, 2013

zawsze można zamówić przez sieć (zwykle cena ciut niższa),a obejrzeć w siedzibie sklepu... foto-tip stosunkowo niedawno sobie zrobił sklep stacjonarny, bez problemu można wszystko "pomacać" przed kupnem w necie.