Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
kłopotliwa lornetka
Autor Wiadomość
Kmiernik 
Bywalec

Wysłany: Pon 10 Gru, 2007   

Poniżej wstawiam zdjęcie, które zlepione jest z dwóch innych. Robiłem fotografie moich lornetek na tle ściany od strony obiektywów. Oświetlenie sztuczne, ustawienia aparatu manualne, więc powinno dać się porównywać biel. Nawet w tak domowy sposób można stwierdzić jak bardzo kremowy jest obraz z ruskiej lornetki, podczas gdy Swift zachowuje szarość ściany.

Pokusiłem się też o pomiar ilościowy. Zmierzyłem mianowicie składowe RGB na obszarze gdzie światło przechodziło przez lornetkę i unormowałem do tychże składowych zmierzonych dla ściany poza lornetką. Oto wyniki:
Tento - R 0.98, G 1.00, B 0.82
Swift - R 1.00, G 1.00, B 0.96

Reklama

rafklim
[Usunięty]

To podpowiedz Arek, czy Celestron 12x60 da lepszy obraz niż Nikon ActionVII 12x50?
Chodzi mi o jasność i ilość szczegółów, nie wiem czy Celestron nie jest przypadkiem tak tandetny , że mimo większej średnicy da gorszy obraz?
Patrzyliśmy na siewki złote w locie i okazało się , że niestety Kronos mimo 20x60 nie pozwalał zobaczyć kolorów upierzenia bo obraz był zbyt ciemny.
Wyglada na to , że muszę mieć dość jasną lornetkę ale nie mniejsze przybliżenie niż 10x.
Ten celestron wydaje się ciekawy bo 12x60 nie jest często spotykane.
Pasuje mi te 12x i 60mm tylko boję się o jakość lornetki. Mam złe doświadczenie z lornetką z USA, mam teraz rezerwę do amerykańskich lornetek.
Czy pamiętasz może jakie wrażenie co do jakości wykonania sprawia Celestron?

Arek 
Redaktor

To jest lornetka całkowicie wykonywana w Chinach. Szczytem osiągnięć mechaniki precyzyjnej to on nie jest.

rafklim
[Usunięty]

No dobrze ale czy da jaśniejszy obraz niż Nikon 12x50 i wyraźniejszy ?
Rozumiem, że Nikon jest solidniejszy ? Gwarancja 10 lat. Tylko jasność zmierzchowa jest dużo słabsza. W warunkach pochmurnego nieba jak wczoraj , może dawać dość ciemny obraz.

Arek 
Redaktor

Da jaśniejszy. Ale w dzień nie przejmowałbym się różnicą.

rafklim
[Usunięty]

Wysłany: Wto 11 Gru, 2007   

No ale przez to, że jest jasniejsza jest bardziej uniwersalna chyba? Mozna patrzeć jeszcze o zmierzchu.
Dlaczego tak mało jest lornetek w tej kategorii : 12x60?
Właściwie Celestron nie ma konkurencji.

Arek 
Redaktor

Faktycznie 12x60 jest mało, a to ciekawe parametry. Patrząc na ekstraklasę są jeszcze
Docter 15x60, Zeiss Victory 12x56, Leica Geovid 15x56 i Swarovski SLC 15x56.

W środkowej półce można pomyśleć o Nikon Monarch 12x56, Fuinonie HB 12x60, Minox 13x56 i Steiner Observer 15x56.

Arek

rafklim
[Usunięty]

No ale te podane, konkurencyjne cenowo nie są w żadnym razie!
Celestron 12x60 to od 310-do 350zł
Czy warto wydać te pieniadze na Celestrona ?
Czy to może zdecydowanie zbyt słaba jakość i lepiej nie wywalać pieniędzy w błoto i kupić Nikona ale 10x50?
Fakt wykonywania w Chinach nie robi na mnie wrażenia bo teraz wszystko robi się w Chinach. :twisted:
Jeżeli mechanika się nie zacina , nie rozkolimuje się po roku a da mi wiecej szczegółów od Nikona Action VII za ok400-500zł To wolałbym Celestrona.

Arek 
Redaktor

A gdzie Ty szukasz tego Actiona VII za 400-500 zł? W pewnym sklepie masz za 365 zł:
http://lornetki.pl/karta_produktu.php?idProdukt=29

W dobrej cenie masz jeszcze Olka (to klasa Action EX):
http://lornetki.pl/karta_...p?idProdukt=130

Ja bym celował bardziej w niego niż Celestrona. Tym bardziej, że uważam, iż nie ma dobrej lornetki klasy 50-60 mm za 300-400 zł. Cudów nie ma.

Arek

rafklim
[Usunięty]

Dzięki za odpowiedź , cena wzięta z fotoJoker w Kutnie - 509zł

Myślisz, że to nieduże pole widzenia przy olku i słabe światło w porównaniu z celestronem jednak dadzą mi wiecej zadowolenia?

szkoda by mi było wywalić prawie 700zł i denerwować się , że w pochmurny dzień zimowy lub jesienny słabo widzę bo za mało światła zbiera.

Arek 
Redaktor

Nie jestem Tobą, więc nie wiem co Ci da więcej zadowolenia :) Ja bym jednak wziął Olka lub Actiona EX. Chyba nawet bardziej EX ze względu na większe pole, wodoodproność i azot.
Tu masz coś co może Ci pomóc w wyborze:

http://www.optyczne.pl//p...dd2=122&add3=90

rafklim
[Usunięty]

Ciekawe zestawienie.
Wynika z niego, że nie ma istotnych różnic między Nikonami poza ceną.
Nikon za 900zł ma biały klej wewnatrz a tani nie . :shock:
Jasność względna Celestrona bardzo dobra.
Trudno się zdecydować zaiste.

Arek 
Redaktor

rafklim napisał/a:

Wynika z niego, że nie ma istotnych różnic między Nikonami poza ceną.

Błędny wniosek :)

Z tego porównania:
http://www.optyczne.pl//p...d0=197&add1=183

wynika, że Nikon jest lepszy od Swarovskiego (większe pole, większy odstęp źrenicy).

Suche parametry to nie wszystko.

rafklim
[Usunięty]

Wysłany: Sro 12 Gru, 2007   

No właśnie , więc po co te dane są podawane do porównań i jak ma się przeciętny człowiek zdecydować na ich podstawie na zakup?
Żadnych innych informacji nie mamy.

A wracajac do nikona , to co ma innego ten drogi za wyjatkiem wypełnienia azotem?
Szkła i pryzmaty są chyba te same?

Kmiernik 
Bywalec

Wysłany: Sro 12 Gru, 2007   

rafklim napisał/a:

A wracajac do nikona , to co ma innego ten drogi za wyjatkiem wypełnienia azotem?
Szkła i pryzmaty są chyba te same?

Po wadze (960 i 1045 g) widać, że raczej nie. Odstęp źrenicy (9.7 i 16 mm) wskazuje, że w tańszym Nikonie, aby uzyskać te samo pole widzenia co w droższym, bardzo podsunięto miejsce gdzie powstaje obraz do przodu.

Oznacza to też, że będzie on prawdopodobnie zdecydowanie gorszej jakości poza centrum. Nie wspominając o tym, że niecałe 10 mm odstępu to bardzo mało i lornetkę będzie trzeba niewygodnie mocno dociskać do oczu. O używaniu w okularach można zapomnieć.

Odpowiedz do tematu