Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl
 
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy



Poprzedni temat :: Następny temat
Aparat wielkoobrazkowy ze światłomierzem
Autor Wiadomość
strzelba 
Nowy


Posty: 2
Wysłany: Pon 04 Sty, 2010 07:52   Aparat wielkoobrazkowy ze światłomierzem

Witam,
możecie mi pomóc w decyzji odnośnie zakupu aparatu wielkoobrazkowego z wbudowanym światłomierzem ? (coś niedrogiego - produkcja CCP może)
Czy światłomierze w takich aparatach są w ogóle zdatne do użytku ?

Może Kiev 60 ?
 
 
Reklama

Pomógł: 0 razy
Posty: 1
Skąd: Optyczne.pl






palindrom 
Optyczny
inaczej



Pomógł: 23 razy
Posty: 1143
Skąd: Wrocław, PL
Wysłany: Pon 04 Sty, 2010 08:41   

Kiev 60 to średni format.
Nie miałem do czynienia z dużym formatem, niestety.

Jeżeli chodzi o światłomierze w ruskim sprzęcie (takim ~30 lat) to były one oparte o CdS i ulegały degradacji po czasie. Możesz się spodziewać prześwietlonych zdjęć. Da się nauczyć z tym żyć, wystarczy porównać wskazania z jakimś działającym światłomierzem i brać poprawki.

Jeżeli jednak pytałeś o średni format, AFAIR Mariusz Lemiecha używał Kieva. Może spytaj Jego?
Poza tym jest jeszcze korex.net.pl a tam sporo użytkowników tego sprzętu.
Zainteresuj się Lubitelem 166 albo Startem 66 (+ światłomierz zewnętrzny, niestety). Start jest cięższy ale sprawia wrażenie lepszego wykonania. Tyle jeżeli chodzi o niedrogie rzeczy.
 
 
ophiuchus 
Optyczny



Pomógł: 36 razy
Posty: 2233
Skąd: Zamość
Wysłany: Pon 04 Sty, 2010 13:14   

strzelba, pentacon six plus pryzmat ze światłomierzem (choć czytałem, że lubią się mylić), zmieścisz się w 600 zł. Albo z kominkiem i zewnętrzny ruski typu jakiś leningrad. Używam i nie narzekam, ale zamierzam właśnie nabyć pryzmat TTL.
Prawdziwy aparat wielkoformatowy możesz zrobić sobie sam ;)
 
 
strzelba 
Nowy


Posty: 2
Wysłany: Wto 05 Sty, 2010 08:28   

to znaczy że pentacon six ma swiatlomierz w przystawce ttl ?? znalazlem taki na allegro...

i jeszcze jedno pytanie - czym skanowac negatywy amatorsko ??
 
 
ophiuchus 
Optyczny



Pomógł: 36 razy
Posty: 2233
Skąd: Zamość
Wysłany: Wto 05 Sty, 2010 12:15   

Jak tak przeglądam wszelakie portale, to ludzie chwalą sobie Epsony V500/600 - koszt ok. 1100-1300 zł. Skany średniego formatu wyglądają całkiem miło, nie wiem jak mały obrazek. Natomiast wyżej są skanery bębnowe. Rzadkie i horrendalnie drogie. Ewentualnie jakiś dedykowany Nikon. Ale to już koszt rzędu 3000 zł.

[ Dodano: Wto 05 Sty, 2010 12:17 ]
A co do Penatakona, to są przystawki ze światłomierzem i bez...
 
 
h.s.
Rozmowny


Pomógł: 9 razy
Posty: 325
Wysłany: Pią 08 Sty, 2010 10:15   

strzelba napisał/a:


i jeszcze jedno pytanie - czym skanowac negatywy amatorsko ??



Aparatem cyfrowym, jakbyś robił makro.
 
 
Mariusz Lemiecha 
Uczestnik
Mariusz Lemiecha



Pomógł: 2 razy
Posty: 60
Skąd: Warszawa
Wysłany: Nie 10 Sty, 2010 13:16   

Ja używam Kieva 60 ze światłomierzem w pryzmacie i nie narzekam. Ważne żeby wiedzieć jak on działa i myśleć przed naciśnięciem spustu :)
Epson V500 jest wystarczający do średniego formatu, z małym jest różnie, jak dobrze wywołany i nie niedoświetlony to efekty są niezłe.
Pozdrawiam.
 
 
 
WojciechW 
Optyczny



Pomógł: 38 razy
Posty: 1373
Wysłany: Nie 10 Sty, 2010 13:49   

palindrom napisał/a:
.

Jeżeli chodzi o światłomierze w ruskim sprzęcie (takim ~30 lat) to były one oparte o CdS i ulegały degradacji po czasie. Możesz się spodziewać prześwietlonych zdjęć. Da się nauczyć z tym żyć, wystarczy porównać wskazania z jakimś działającym światłomierzem i brać poprawki.



Jesteś w błędzie co do światłomierzy wykorzystujących CdS. Mylisz je zapewne z powszechnymi wcześniej światłomierzami z fotoogniwami selenowymi, które niezależnie od marki, z wiekiem ulegały degradacji dając coraz to mniejszy sygnał. CdS wykorzystywany był jako fotoopornik i nie ulegał istotnej degradacji, również w światłomierzach radzieckich. Bardziej istotny problem wiąże się natomiast z tym, że najbardziej popularne NRD-owskie i radzieckie modele światłomierzy CdS pochodzą z okresu gdy stosowano ogniwa rtęciowe 1.35V, które już są niedostępne, a zastosowanie dostępnych obecnie baterii o wyższych napięciach daje troszeczkę za małe wielkości ekspozycji (efekt jest przeciwny niż w światłomierzach selenowych).

Tak czy siak, stary światłomierz, zarówno CdS, jak i tym bardziej selenowy trzeba sobie przekalibrować. Podejrzewam jednak, że spadek sygnału w światłomierzach selenowych może znaacznie obniżyć ich wartości użytkowe.


Pozdrawiam serdecznie,
WojciechW
 
 
lupo57 
Optyczny
wiem że nic nie wiem



Pomógł: 18 razy
Posty: 1522
Skąd: Piastów
Wysłany: Nie 10 Sty, 2010 14:33   

Mariusz Lemiecha napisał/a:
jak dobrze wywołany i nie niedoświetlony to efekty są niezłe.


wiemy wiemy, efekty widać w galerii :mrgreen:
 
 
anonimus
Początkujący


Pomógł: 12 razy
Posty: 41
Wysłany: Nie 17 Sty, 2010 14:40   

Kup starego Sinara.

[ Dodano: Nie 17 Sty, 2010 14:52 ]
Na skanery bębnowe trzeba uważać, bo najczęściej są już zajechane. Tam dość mocno zużywają się części mechaniczne. W trakcie pracy skaner nieźle zapindala. Możesz brać pod uwagę skanery do slajdów typu Nikon LS **** - kiedyś tego typu skanery robiło wiele firm. Minolta, Polaroid - tego widziałem kiedyś w redakcji Wyborczej. Ich największą zaletą była szybkość. Niestety tanie skanery tego typu są kiepskie. A Nikony bardzo drogie. Nigdy jednak nie osiągnie się takich efektów jak na bębnie.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template FIsilverBrown v 0.2 modified by Nasedo. Done by Forum Wielotematyczne

forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk. Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 12