Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl
 
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy



Poprzedni temat :: Następny temat
Zdjęcia po wywołaniu z Lightrooma są nieco za ciemne
Autor Wiadomość
ozesz_kurnasz 
Początkujący


Posty: 37
Wysłany: Pon 18 Kwi, 2016 22:00   Zdjęcia po wywołaniu z Lightrooma są nieco za ciemne

Gotowe zdjęcia po eksporcie do JPG czy TIF są nieco ciemniejsze niż to co widzę w Lightroomie. W cieniach giną szczegóły. Niestety też takie są na odbitkach z labu.
Przeglądałem je w Fast Picture Viewer, który ponoć poprawnie powinien pokazywać zdjęcie, ale wszystko wygląda tak jak i na windowsowym explorerze.
Po otwarciu w Photoshopie jest ok.
Co może być przyczyną i jak temu zaradzić?
Monitor mam skalibrowany i oprofilowany, barwy po exporcie są zbliżone, na odbitkach z labu też istotnie się nie różnią, ale jakby lab udostępniał profile swoich maszyn i papierów to pewnie różnicy by w ogóle nie było. Chodzi tylko o to przyciemnienie po eksporcie.
 
 
Reklama

Pomógł: 0 razy
Posty: 1
Skąd: Optyczne.pl






Dżozef 
Entuzjasta


Pomógł: 4 razy
Posty: 505
Wysłany: Wto 19 Kwi, 2016 08:05   

Że na odbitkach to nic dziwnego - papier nie jest podświetlany jak monitor.
 
 
ozesz_kurnasz 
Początkujący


Posty: 37
Wysłany: Sro 20 Kwi, 2016 19:14   

Chodzi mi o utratę szczegółowości w cieniach, która wywołuje odczucie ciemnego zdjęcia. Na odbitce też te szczegóły powinny być widoczne, chociaż fotka ogółem może sprawiać wrażenie ciemniejszej.

Jeszcze raz:
W Lightroomie ok
Po eksporcie do JPG/TIF z przestrzenią sRGB:
- Photoshop: ok
- ACDSee: za ciemne
- Fast Picture Viewer: za ciemne
- Firefox: za ciemne

Gdzieś wyczytałem, żeby wyeksportować fotkę do przestrzeni Prophoto i przekonwertować ją do sRGB w Photoshopie, ale to nic nie dało.
Jakiś pomysł?

[ Dodano: Pon 25 Kwi, 2016 21:34 ]
Jeszcze jedna rzecz, jeśli to pomoże w rozwikłaniu sprawy.
Zrzut ekranu zrobiony z lightrooma i zapisany do jpg daje na podglądzie w/w przeglądarkami to samo co widzę w Lighroomie, natomiast export z lightrooma przyciemnia obszary cieni.
 
 
slimakfoto 
Bywalec


Posty: 119
Skąd: Szczecin
Wysłany: Wto 26 Kwi, 2016 14:07   

ozesz_kurnasz, A ile bitów na kanał ?
 
 
ozesz_kurnasz 
Początkujący


Posty: 37
Wysłany: Wto 26 Kwi, 2016 21:06   

W tych formatach gdzie jest opcja bitów na kanał do wyboru zawsze ustawiam maks. To samo z jakością JPG.
Zauważyłem natomiast, że problem tkwi gdzieś w profilach monitora.
Otóż jeśli ustawie w windowsie profil sRGB lub AdobeRGB, to w lightroomie i innych programach (nawet w windowsowej przeglądarce) zdjęcie wygląda tak samo. Jeśli ustawie jednak profil monitora uzyskany przy pomocy kalibratora, to w lightroomie i photoshopie wyglądają identycznie, natomiast w każdym innym programie jest ten problem z przyciemnieniem.
Doszukałem się gdzieś informacji, że może być jakiś problem z wersją profilu ICC, ale wygenerowałem sobie zarówno w wersji 2.2 jak i 4.2 i problem ten sam.
Nie wiem zatem, które programy pokazują poprawny obraz.
 
 
jaad75 
Temu Panu już podziękujemy
Klub Pierdzieli



Pomógł: 474 razy
Posty: 16537
Skąd: Salwator
Wysłany: Pią 29 Kwi, 2016 13:09   

A softproofa w Lr sprawdzałeś? Profil w ACDSee, FPV i Firefoksie jest wskazany poprawnie? Generalnie to, co widzisz w programach Adobe należy potraktować jako wzorzec i doprowadzić do tego, żeby wszystkie zarządzane aplikacje wyświetlały wyeksportowane zdjęcie maksymalnie podobnie.
 
 
ozesz_kurnasz 
Początkujący


Posty: 37
Wysłany: Pią 29 Kwi, 2016 22:03   

Tak, sprawdziłem. Po wskazaniu przestrzeni sRGB pokazuje jedynie kilka drobiazgów, które zostaną utracone po konwersji, ale nie dotyczące cieni.
W zewnętrznych programach zawsze wskazywałem właściwy profil monitora, ale zawsze się różniło zdjęcie między Lightroom a resztą. Oczywiście kombinowałem też ustawiając co innego, ale jedynie przy zmianie profilu monitora na sRGB/AdobeRGB był wszędzie podobny wygląd.
Przy właściwym proflu oprócz tych ciemniejszych cieni ogólnie zdjęcie było odrobinę bardziej nasycone, ale po cieniach było najłatwiej poznać, że coś jest nie tak.
Jeśli lightroom/photoshop pokazują poprawnie to w sumie na tę chwilę mi wystarczy, bo po eksporcie pliki służą mi żeby wysłać do labu i chcę mieć pewność, że widzę poprawny obraz.
 
 
jaad75 
Temu Panu już podziękujemy
Klub Pierdzieli



Pomógł: 474 razy
Posty: 16537
Skąd: Salwator
Wysłany: Pią 29 Kwi, 2016 22:21   

Czyli sprawa tyczy de facto tylko cieni? A aby na pewno nie masz na myśli cięcia szczegółów tylko w głębokich cieniach w ACDSee i FPV? Bo to jest znana przypadłość ich interpretacji profilu (przynajmniej ich starszych wersji, które sprawdzałem), natomiast Firefox, systemowa przeglądarka (poza trybem fullscreen), czy np. Irfan powinny pokazywać cienie poprawnie i praktycznie identycznie, jak Ps i Lr... Nigdy nie spotkałem się z przypadkiem, żeby wszystkie zarządzane programy, poza tymi od Adobe miały problem z profilem... Czym profilowałeś monitor?
 
 
ozesz_kurnasz 
Początkujący


Posty: 37
Wysłany: Pią 29 Kwi, 2016 23:22   

Profile tworzyłem przy pomocy i1Display PRO X-Rite w programie Color Navigator, monitor Eizo CS230.
Jak już wspomniałem, po dokładnym przyjrzeniu wyeksportowana z Lr fotka ma też odrobinę większe nasycenie kolorów. Natomiast zdecydowanie widać jak w cieniach giną szczegóły i to mnie martwi. Również przed chwilą sprawdziłem na innej fotce dla pewności i to samo.
Co do Irfana, to w ogóle nie reaguje na ustawiony profil w 'Custom ICC profile', nie wiem czemu.
Pozostałe programy pobierałem pare dni temu w najnowszych wersjach Trial/Free.
 
 
jaad75 
Temu Panu już podziękujemy
Klub Pierdzieli



Pomógł: 474 razy
Posty: 16537
Skąd: Salwator
Wysłany: Pią 29 Kwi, 2016 23:28   

Nie wiem, czy nadal tak jest, ale pełny CMS działał kiedyś dopiero po zainstalowaniu paczki dodatków ze strony Irfana. A jak Windowsowa przeglądarka?
 
 
ozesz_kurnasz 
Początkujący


Posty: 37
Wysłany: Pią 29 Kwi, 2016 23:51   

Windowsowa przeglądarka reaguje na zmianę profilu monitora, ale niestety zdjęcie przedstawia tak jak pozostałe.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template FIsilverBrown v 0.2 modified by Nasedo. Done by Forum Wielotematyczne

forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk. Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,02 sekundy. Zapytań do SQL: 12