Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl
 
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy


 Ogłoszenie 

Zapraszamy na XII Zloty Czytelników Optyczne.pl

Zapraszamy wszystkich do udziału w kolejnej imprezie organizowanej przez naszą redakcję.
Więcej informacji znajdziecie TUTAJ


Poprzedni temat :: Następny temat
Kilkugdzinne zdjecie nocnego nieba... składenie zdjec w PS.
Autor Wiadomość
konczako 
Entuzjasta



Pomógł: 3 razy
Posty: 699
Skąd: Koło
Wysłany: Wto 15 Gru, 2015 19:08   Kilkugdzinne zdjecie nocnego nieba... składenie zdjec w PS.

Witam.
Chciałem wykonać zdjęcie "pewnego obiektu" na tle wirującego nocnego nieba. Widziałem taki efekt i zakładam ze ekspozycja powinna trwać jakieś 2-4 godzin. Nie sądzę żeby to mój aparat wytrzymał (mówię nie tylko o baterii). Słyszałem o technice składania zdjęć. Mam funkcje interwałometru w aparacie tylko waham się jakich interwałów użyć żeby ruch gwiazd był dość płynny? Powiedzmy 30s x 300 co 5s, parametry f8, iso100?? Na co dzień do obróbki używam LR...i w zasadzie zapomniałem zupełnie przez tego dziada o PSie:). Tyle ze w tym przypadku chyba będę musiał się z nim przeprosić bo w LR chyba nie ma funkcji składnia wielu zdjęć w jedno??
Jak to zrobić w PS?? Dużo tych pytań ale mam nadzieje ze pomożecie??:)
 
 
 
Reklama

Pomógł: 0 razy
Posty: 1
Skąd: Optyczne.pl






Preskaler 
Entuzjasta



Pomógł: 7 razy
Posty: 524
Wysłany: Sob 19 Gru, 2015 12:23   

Nie bardzo wiem o co tak dokładnie chodzi bo nie widze sensu robienia zdjęć z interwałem. i później składania ich w programie.zdjęcia gwiazd eksponowane przez 30 sek. będą żle wyglądały bo (szczególnie przy szerokim kącie. będą krótkimi odcinkami łuku - prawie punkty. Ja bym wybrał czas ekspozycji 30 min. i przy czułości 100 ISO przymknął przysłonę do wartości 11. To powinno wystarczyć. Jeśli nie to powtórzył bym natychmiast ponownie kilka takich zdjęć i potem je złożył. Oczywiście z nieruchomego aparatu. W wypadku gdyby gwiazy były za mocno naświetlone albo tło nieba zbyt jasne zastosował bym filtr szary.
 
 
konczako 
Entuzjasta



Pomógł: 3 razy
Posty: 699
Skąd: Koło
Wysłany: Pią 01 Sty, 2016 23:03   

Preskaler napisał/a:
Nie bardzo wiem o co tak dokładnie chodzi bo nie widze sensu robienia zdjęć z interwałem. i później składania ich w programie.zdjęcia gwiazd eksponowane przez 30 sek. będą żle wyglądały bo (szczególnie przy szerokim kącie. będą krótkimi odcinkami łuku - prawie punkty. Ja bym wybrał czas ekspozycji 30 min. i przy czułości 100 ISO przymknął przysłonę do wartości 11. To powinno wystarczyć. Jeśli nie to powtórzył bym natychmiast ponownie kilka takich zdjęć i potem je złożył. Oczywiście z nieruchomego aparatu. W wypadku gdyby gwiazy były za mocno naświetlone albo tło nieba zbyt jasne zastosował bym filtr szary.

No niestety próbowałem 30min (tyle max robi na bulbie). Efekt jest nie zadowalający. Gwiazdy pokonują za krótka drogę przez ten czas. Z tego co wyczytałem to te widowiskowe zdjęcia są składane z wielu i tak się matryca tez nie grzeje:). Nie wiem jak to składać dlatego myślałem ze to bardziej oczywiste ale widzę że to jakiś temat tabu:).

[ Dodano: Pią 01 Sty, 2016 23:06 ]
Preskaler napisał/a:
Ni przy czułości 100 ISO przymknął przysłonę do wartości 11.

I tak jeszcze zapytam po co aż do f11?? łuki wyjdą za słabe przy takiej przysłonie....

[ Dodano: Pią 01 Sty, 2016 23:13 ]
Preskaler napisał/a:
Jeśli nie to powtórzył bym natychmiast ponownie kilka takich zdjęć i potem je złożył. Oczywiście z nieruchomego aparatu. W wypadku gdyby gwiazy były za mocno naświetlone albo tło nieba zbyt jasne zastosował bym filtr szary.

Przy 30 minutach bez odjęcia darka w aparacie będzie stos hotów które będą nie do usunięcia w LR. Czyli Robiac 30min muszę czekać drugie tyle żeby aparat odjął darka. Lepiej robić wiele zdjęć w krótkich odstępach czasu przez 2 godziny i luki beda wyraźniejsze i dłuższe... Tylko czy jest jakiś prosty sposób składanie tego w ps?
 
 
 
slimakfoto 
Bywalec


Posty: 119
Skąd: Szczecin
Wysłany: Pią 11 Mar, 2016 12:44   

konczako,

Zdjęcia nakładamy w warstwy na siebie i wszystkie oprócz dolnej dajemy mieszanie jaśniej :)
Dokładniej - Jedną zaznaczamy "jaśniej" , kopiujemy styl warstwy, zaznaczamy resztę i wklejamy styl warstwy.

Trzeba pamiętać że obraz rozjaśni się w stosunku do orginału więc lepiej nie prześwietlać zdjęcia. :mrgreen:
Co do czasów , przesłony i iso trzeba kombinować.
Jednak nie uważam za słuszne 30 min. Ja robiłem po 30-60 sekund.

Pamiętaj jednak, że porządne wirówki mają krajobraz naświetlany oddzielnie i łączony w ps :)
 
 
koziot 
Nowy


Posty: 9
Wysłany: Wto 31 Maj, 2016 11:58   

slimakfoto napisał/a:
konczako,

Zdjęcia nakładamy w warstwy na siebie i wszystkie oprócz dolnej dajemy mieszanie jaśniej :)
Dokładniej - Jedną zaznaczamy "jaśniej" , kopiujemy styl warstwy, zaznaczamy resztę i wklejamy styl warstwy.


Jezu, a ja się męczyłem ręcznie z ustawieniami... no mistrzem psa nie jestem i to dlatego :D
 
 
Monastor 
Optyczny



Pomógł: 49 razy
Posty: 3805
Wysłany: Sro 01 Cze, 2016 22:12   

Jak chcesz się pobawić na szybko to spróbuj sobie programu Startrails, jest dostępny za darmo i bardzo prosty (służy praktycznie tylko do tego jednego celu).
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template FIsilverBrown v 0.2 modified by Nasedo. Done by Forum Wielotematyczne

forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk. Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 13