optyczne.pl forum.optyczne.pl
 
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy



Poprzedni temat :: Następny temat
Operacje w PS
Autor Wiadomość
jaandrz 
Nowy



Posty: 2
Wysłany: Wto 30 Sty, 2018 00:57   Operacje w PS

Tworząc operacje w PS chciałbym by operacja kończyła się zapisem pliku w ustalonym katalogu. Gdy operacja zmienia typ pliku z PSD na JGP automatycznie zaznacza sie okienko "zapisz jako kopia" bez możliwości odznaczenia tego okienka. Efekt jest taki, że do nazwy pliku operacja dopisuje tekst "kopia". Jeżeli operację taką wykonuję ręcznie to mimo, że okienko "zapisz jako kopia" jest zaznaczone żaden tekst nie dopisuje sie do nazwy pliku.

Czy jest sposób by operacja przy zapisie nic nie dodawała do nazwy? :roll:
 
 
Reklama

Pomógł: 0 razy
Posty: 1
Skąd: Optyczne.pl






komor 
Moderator
TSILB



Pomógł: 355 razy
Posty: 19295
Skąd: Wrocław
Wysłany: Wto 30 Sty, 2018 10:12   

jaandrz, masz na myśli skrypty/akcje Photoshopa? Zamiast „Zapisz jako” użyj może „Save for Web” (nie pamiętam jak to w polskiej wersji brzmi), o ile rzeczywiście chodzi Ci o pliki do sieci. Bo jeśli nie, być może jakieś głębsze grzebnięcie w ustawienia by się przydało, ale to może być mocno zależne od wersji Photoshopa. Generalnie zakładam, że chodzi Ci o to, że np. akcja tworzy warstwy, czy cokolwiek, co wymaga formatu PSD do prawidłowego przeniesienia, a Ty gotowy efekt pracy chcesz zapisać jako JPG i utracić możliwość zapisania tego z warstwami, tak?
 
 
 
jaandrz 
Nowy



Posty: 2
Wysłany: Wto 30 Sty, 2018 14:46   

Tak, operacje czyli akcje PS. Po dłuższym zastanowieniu i testach rozwiązałem problem.

Błedne działanie było takie:
1. Otwarcie RAW w ACR i poprawki
2. Otwarcie pliku w PS (16 bitów na kanał)
3. Działania w PS i jako ostatnia operacja "Spłaszcz obraz"
4. Zapisz i w okienku dialogowym zmiana typu pliku z PSD na JGP i OK ->zapisz z max.jakością.

Okazuje się, że tak nie można by dopiero w okienku dialogowym zapisu ustalać format na JPG mimo, że robiąc ręcznie działa to dobrze. Ale nie działa w akcjach/operacjach.

Teraz p.1-3 bez zmian j.w. ale po "spłaszcz obraz" dodałem zamianę tryb obrazu z 16 na 8 bitów na kanał i dopiero po tym zapis. Wtedy w okienku dialogowym zapisu nie trzeba zmieniać formatu bo podpowiadany jest jgp i w efekcie na dysku zapisywany jest plik jgp bez dodawania tekstu "kopia".
 
 
komor 
Moderator
TSILB



Pomógł: 355 razy
Posty: 19295
Skąd: Wrocław
Wysłany: Wto 30 Sty, 2018 23:10   

jaandrz, w sumie racja, 16-bit do JPG-a nie wchodzi. Dzięki za umieszczenie rozwiązania problemu.
 
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template FIsilverBrown v 0.2 modified by Nasedo. Done by Forum Wielotematyczne

forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk. Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,02 sekundy. Zapytań do SQL: 13