Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
stalowypępek, chodzi o inspirację. Nauczyć kreatywności się nie da, ale można ją rozbudzić. Poza tym, czy każdy musi być kreatywny? Po prostu trzeba poznać dobre wzorce, żeby robić lepsze pstryki.
No to mamy zgodę chociaż w jednym wątku. Ale jeszcze wbiję szpilę – czy książka Kelby’ego czy kogo tam – niewątpliwie zawierająca zdjęcia – nie spełnia kategorii:
Z kreatywnością jest tak jak z... chodzeniem. Najpierw należy nauczyć się chodzić a dopiero potem biegać. Dla mnie WSZYSTKIE książki coś tam kiedyś wniosły w moją osobę. Polecam więc czytać wszystko a także o fotografii analogowej bo wiele kwestii jest podobnych. Pomijam oczywiście wiedzę dotyczącą materiałów i ich obróbki.
Kolega z naszego forum zrobił mi wspaniały prezent i oddał mi kilka książek nt. fotografii. Dziękuję koledze TS. Jedna z tych książek poświęcona jest światłu czyli temu z czym miałam (mam) problemy. Korzystając z okazji chciałaby więc prosić o opinię jaką książkę wybrać aby zaczerpnąć wiedzy odnośnie kompozycji.
TS [Usunięty]
Wysłany: Pią 01 Lip, 2016
Ojej, SylTro, co Ty opowiadasz, teraz mam skrzynkę zapchaną wiadomościami czy nie oddam jakiejś książki Ale poważnie, to robiłem porządki i niepotrzebne książki bym wywalił. Cieszę się więc bardzo, że nie musiałem i że Ci się przydają
Panowie, odświeżę nieco temat - ktoś może polecić jakąś książkę na temat postprodukcji?
Myślałem o "Profesjonalny retusz i fotomontaż"
lub
"Adobe Photoshop Lightroom CC i Lightroom 6. Podręcznik dla fotografów"
Jakieś opinie na temat tych książek?
Z góry uprzedzam, że wiem, że w internecie jest mnóstwo informacji na ten temat, przeszedłem m.in. przez kurs retuszu z eduweb, jednak była to fotografia typu beauty, szukam czegoś więcej co pozwoli mi usystematyzować pracę z danym programem, pojąć więcej techniki i poznać parę przydatnych tricków.
Pozdrawiam
szukam czegoś więcej co pozwoli mi usystematyzować pracę z danym programem
...ale nad jakim programem? Chodzi o Photoshopa, czy Lightrooma?
Na pewno dobrze jest mieć pozycje opisujące program, tutaj "Adobe Photoshop Lightroom CC i Lightroom 6. Podręcznik dla fotografów", jak i coś, co pokaże, jak używać danego narzędzia, tutaj "Profesjonalny retusz i fotomontaż", dlatego najlepiej jest kupić obie. Obrazowo można powiedzieć, że jedna opisuje kuchnię, jej sprzęty, gdzie można znależć opis kuchenki i lodówki, a druga mówi o tym, jak zrobić pieczeń i deser z avocado.
Osobiście polecam naukę przez problem. Masz jakieś zadanie do wykonania i w trakcie jego realizacji stajesz przez jakimś problemem. Rozwiązanie go wiąże się z koniecznością zajrzenia do jednej książki na stronie 215 i do innej na stronie 126, oraz do kupienia jeszcze innej pozycji, omawiającej lepiej dane zagadnienie.. Oczywiście jest jeszcze internet i tutoriale, o czym wiesz...
Kupuje właśnie lustrzankę taka dla początkujących i chciałam zapytać czy macie może jakieś polecajki na kursy online czy kogoś na YT gdzie można się nauczyć podstaw? Ja nie mówię o jakiś profesjonalnych, superduper, dla fotografów. Szukam raczej czegoś żeby nauczyć się obsługi tego aparatu, funkcji i podstawowych definicji dla kogoś kto chce robić ładne zdjęcia
Zastanawiam się nad tego typu kursem https://photo-passion.pl/ Co o tym sądzicie?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,16 sekundy. Zapytań do SQL: 14