Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Czw 19 Wrz, 2024 Co po Capture One do okazjonalnego wołania plików .RAF?
Przez rok do (okazjonalnej) obróbki plików .RAF z aparatu Fujifilm korzystałem z Capture One - dostałem go bezpłatnie wraz z zakupem aparatu. Jak się okazało nie na zawsze... W styczniu ogłoszono, że Capture One będzie już tylko w wersji płatnej a moja wersja po roku przestała działać ("twoja licencja jest nieważna").
Ponieważ robiłem to tylko okazjonalnie i amatorsko to nie zamierzam bawić się w żadne abonamenty ani "dożywotne" wersje, pozostaje użyć coś z oprogramowania "free" i tu proszę o poradę - czego taki amator jak ja mógłby najłatwiej nauczyć się używać do podstawowych zadań? Słyszałem o Darktable, RawTherapee ale nie mam pojęcia co lepiej...
Darktable i RawTherapee to programy, które działają i są darmowe. Tyle dobrego mogę o nich powiedzieć.
Zrobić w nich można naprawdę sporo, ale interface jest beznadziejny. Nie grzeszą też przesadną płynnością pracy. Przesiadka z C1 może być bolesna.
Ale są za darmo i sprawdzenie będzie kosztowało Cię tylko Twój czas. Oba są równie złe/dobre - kwestia preferencji. Mnie by musieli zapłacić, żebym tego używał.
Ale ten FUJIFILM X RAW STUDIO to wygląda, że to jest TYLKO konwerter!?
Zainstalowałem ale na razie nie opanowałem, jak zmusić go zrobienia konwersji (opcje konwersji wyszarzone)
Sprawdziłem i ten program jest śmieszny. Działa tylko z podpiętym aparatem i tylko na plikach z aktualnie podpiętego modelu aparatu, bo 'obróbka' robiona jest właśnie przez aparat.
Aparat trzeba podłączyć w odpowiednim trybie itp. Wszystko powinieneś mieć w instrukcji.
Poważnie???!!! Wykorzystuje procedury/algorytmy zaszyte w aparacie? Czyli dostanę jpg identyczny jaki mam już (bo ustawiłem zapis JPG+RAF) w aparacie? To faktycznie byłaby śmieszna, rozczarowująca sprawa
Możesz dostać identyczny, ale możesz go też zmodyfikować ustawiając kontrast, balans bieli i sporo innych rzeczy, ale teoretycznie to samo możesz zrobić ustawiając odpowiednie opcje przed zrobieniem zdjęcia lub wywołując plik RAF w aparacie już po zrobieniu. Do C1 możliwościami będzie bardzo daleko.
Ja się szarpnąłem na C1 w 2017, a w tym roku zmieniłem na nową wersję. Bez problemu zaimportowałem stary katalog, więc mam dostęp do wszystkich edycji zrobionych wcześniej. Czy te 1200 zł to tak dużo na 7 lat? A jest pełen komfort.
Odrawiarkę dołączoną do aparatu (Olympus/OM Workspace) też czasem używam, ale głównie wtedy kiedy chcę mieć dostęp do filtrów artystycznych Olka. Poza tym przepaść. To samo dotyczy darmowych - niewygodne, nieintuicyjne, powolne.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,08 sekundy. Zapytań do SQL: 14