Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Po przejmującej ciszy, jaka zapadła w tym wątku, domyślam się, że zapytałem o najściślej strzeżoną tajemnicę, której ujawnienie naraziłoby Szanownych Autorów na ryzyko całkowitego załamania bujnie rozwijających się karier fotograficznych?
Hmmm...
Jestem głębokim amatorem fotografii cyfrowej kiepskim znawcą technik obróbki cyfrowej ale wiem, ze na powyższe pytanie nie ma dobrej odpowiedzi bo pewnie każdy stosuje swoje, wypracowane w dłuższym okresie praktyki, metody. Metody te pewnie też ulegają ewolucji w zależności od potrzeb. Ja stosuję dwa programy do wyostrzania. DPP dla RAW-ów i GIMP dla JPG (BMP?). Niestety, wszystko robię "na oko" w zależności od wielkości fotki (Mpix) i rodzaj zdjęcia. W gimpie są 2 suwaczki. Jeden do ustawiania średnicy "punktu" a drugi do głębokości wyostrzania maski. Tak nimi manewruję aby uzyskać zadowalający efekt bez przesady czyli rzucających się w oczy obwódek kontrastowych krawędzi. Zwykle ten GIMP mi wystarcza.
Chyba pasuje do tematyki.
Trochę bawię się nową zabawką i faktycznie, przesuwając suwakiem ekspozycję w dół, można bardzo dużo odzyskać świateł. A ekspozycję ustawiać na cienie. Tylko jeszcze nie umiem dobrze zachowywać cieni. Obrabiam w PSE 7 i 8.
Wysłany: Sob 13 Sty, 2024
90s, piękny rejon UK.
Znam bardziej szkockie tereny na płn od Edynburga. Szkoda, że słonecznych dni na wyspach jest tak mało w ciągu roku, zwłaszcza na jesień, bo jest czym się zachwycać .
Szkocja to mój ulubiony rejon. Zwłaszcza Isle of skye. Miałem plan święta i Nowy Rok tam spędzić. Ale jak słusznie zauważyłeś, pogoda nie zachęciła do wyjazdu:)
Właśnie wszedłem przejrzeć wątek i coś mi tu mocno nie pasuje na niektórych zdjęciach.
Na 120 podmieniane niebo, czy coś innego? Bo na pewno nie jest to kadr bez dużych manipulacji (ostry pierwszy plan i chmury, a pomiędzy rozmycie)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,13 sekundy. Zapytań do SQL: 14